De Correspondent / In gesprek met Jos van Wijk 1


Jos van Wijk (Doodewaard, 1948) is gepensioneerd interim-manager. Hij heeft het drukker dan ooit, met name als voorzitter van de Coöperatie De laatste wil.

Met 2500 leden zet hij zich in voor de mogelijkheid om op een humane manier je leven te beëindigen. De behoefte aan dergelijke middelen is in de samenleving groot. Maar is de politiek al zover? Een bijdrage aan de felle discussie over Voltooid leven.

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “De Correspondent / In gesprek met Jos van Wijk

 • Piet Hurkmans

  Dag Jos,
  Het is voor het eerst dat ik een podcast beluister.
  Ben onder de indruk van jouw formuleren.
  (en van jouw magere kop!)

  Omdat ik nog niet alles rond mijn levenseinde heb geregeld (een beetje lui en een beetje druk) ben ik na Paul Schnabel ook gaan denken over een plan b.

  Mijn moeder kon ik regulier helpen, zij kreeg dankzij mijn vader en mij euthanasie, min of meer avant la lettre voor mij. Ik moest een soort schuldbekentenis tekenen aan justitie!

  Mijn vader wist al jaren dat zijn steun en toeverlaat hem zou helpen. Beloofd is beloofd, desnoods met een pistool. Het ging niet goed. In het rk ziekenhuis waar hij na een hersenbloeding verlamd terecht kwam moest ik wachten op de genade van een bevriend arts: longontsteking.

  Komende maanden regel ik wat nog niet geregeld is, ik voel me nu verplicht weer naar de huisarts te gaan en ook definitieve dingen te regelen met de notaris.
  Ondertussen meld ik mij, in het kader van plan b aan als vrijwilliger voor de proeftuin van de cooperatie. In mijn kennissenkring en zeker in mijn vrijwilligerswerk, doe ik ervaring op met enge psychische aandoeningen. Voor dat ik daar zelf slachtoffer van wordt, wil ik iets anders in huis dan een pistool.