Wat is podcast?


Een podcast is een mp3-audiobestand dat je streaming luistert of per aflevering downloadt. Door te downloaden kun je de podcast op elk gewenst moment afspelen, zonder internet en zonder verstoring.

Het voordeel van podcast is dat je alleen luistert wanneer het jou schikt. In de trein, in de auto, tijdens het wachten; er zijn de hele dag door momenten waarop je een podcast kunt downloaden en luisteren.

Nederlandstalige podcasts

Maar was de podcast jaren geleden niet al geflopt? Het is een veronderstelling die, als het om Nederland gaat, helaas een kern van waarheid bevat. Toch is er hoop voor liefhebbers van de podcast. Het aanbod Nederlandstalige podcasts wordt de laatste jaren steeds groter.

In de VS is de podcast zeer populair. Afleveringen van bijvoorbeeld Radiolab, This American Life en Serial worden miljoenen  keren beluisterd.

Downloaden

Nederlandse en Vlaamse podcasts op deze website kun je hier gelijk beluisteren, bijvoorbeeld via de embedded players van PodbeanBuzzsprout of Soundcloud. Sommige podcastmakers hebben de downloadknop uit staan. Wij kunnen daar zelf weinig aan veranderen.

Podcast apps en iTunes

Podcast-apps op je smartphone maken downloaden en luisteren eenvoudiger dan ooit. Podcasts staan namelijk in iTunes. Zoek op naam in de iTunes-store of gebruik de standaard app van Apple. Als je toch liever een andere app wilt gebruiken op je iPhone: volgens The Verge zijn dit de beste apps voor IOS.  Je kunt ook luisteren via verschillende podcast apps op een Android smartphone.

Als je een podcast goed vindt, deel die dan op jouw sociale media, abonneer je en laat een reactie achter. Dat wordt erg gewaardeerd door de makers.

Mocht je meer willen weten over het ontstaan van de podcast, dan is deze video wellicht de moeite waard.