Wat is podcast?


Een podcast is een mp3-audiobestand dat je streaming luistert of per aflevering downloadt. Door te downloaden kun je de podcast op elk gewenst moment afspelen, zonder internet en zonder verstoring.

Het voordeel van podcast is dat je alleen luistert wanneer het jou schikt. In de trein, in de auto, tijdens het wachten; er zijn de hele dag door momenten waarop je een podcast kunt downloaden en luisteren.

Flop

Maar was de podcast jaren geleden niet al geflopt? Het is een veronderstelling die, als het om Nederland gaat, helaas een kern van waarheid bevat. Toch is er hoop voor liefhebbers van de podcast. Nederlandstalige podcasts schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond.

Het ruime aanbod van podcast-apps maakt podcasten eenvoudiger dan ooit. En al die apps zijn er niet toevallig. In de VS is podcasten zeer populair. Afleveringen van bijvoorbeeld Radiolab, This American Life en Serial worden miljoenen  keren beluisterd.

Downloaden

Een groot deel van de podcasts op deze website kun je downloaden, bijvoorbeeld via de embedded players van PodbeanBuzzsprout of Soundcloud, maar sommige makers hebben de downloadknop uitstaan om wat voor reden dan ook. Wij kunnen daar zelf weinig aan veranderen.

Podcast apps en iTunes

Je kunt ook via diverse apps op een Android smartphone luisteren. Volgens NU.nl zijn dit de beste. De podcasts staan ook in iTunes. Zoek op naam in de iTunes-store of gebruik de standaard app van Apple.

Als je een podcast goed vindt, klik dan op abonneren en laat een reactie achter. Dat wordt erg gewaardeerd door de makers.

Mocht je meer willen weten over het ontstaan van de podcast, dan is deze video wellicht de moeite waard.