De Europese geschiedenis kent een rijke traditie van wijsgeren en filosofen die vragen durfde te stellen. Deze nieuwe ideeën vormden het fundament voor ons hedendaags leven. Tegenwoordig staat er in elke boekenkast wel een boekje van Aristoteles of minstens een boekje filosofie voor dummy’s. Ook op de Nederlandse universiteiten speelt filosofie een belangrijke rol. Onze redactieleden hebben bijvoorbeeld genoten van denkers als Hobbes, Locke en Rousseau.
Het zijn veelal Europese denkers, en af een toe beland er ook een Amerikaanse denker in het curriculum. Betekent het ontbreken van niet-westerse denkers dat er geen filosofische traditie bestaat in de rest van de wereld? Is Europa dan echt zo uniek? Of, kijken wij niet verder dan ons neus lang is?
In deze aflevering ontsnappen wij uit Plato’s grot en zullen wij ontdekken dat er meer is dan de allegorie en schimmen die onze wereld vormgeven. Er is meer buiten de grot, je moet alleen de uitgang vinden. Om ons te begeleiden hebben wij vandaag Babah Tawarally te gast. Hij zal ons meer vertellen over de rijke traditie van Afrikaanse filosofie. Lijkt het op de filosofie zoals wij die kennen en welke voorbeelden zijn er?
Hosts: Joeri Nortier & Allard Amelink (host van de Podcast Filosofie van Centre Erasme)
Muziek door Alisdair Pickering
---
Send in a voice message: https://anchor.fm/africast/message...more
De Africast33 - Wat kunnen wij leren van de Ubuntu filosofie?De-Africast-33-Wat-kunnen-wij-leren-van-de-Ubuntu-filosofiekey_live_hkFtr95UqEY2vAw5SlWCBfheyCbPOvJG
Podcasts op deze website zijn geen eigendom van PodNL. Vragen over de inhoud van de podcasts? Neem dan contact op met de makers.