PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

113 miljard

Eén van de 113 miljard mensen die ooit op deze aardbol rondliep, maar heb je ooit van diegene gehoord? Nu wel. Elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin Emiel Smit en Nick Felix het fascinerende, bizarre of domweg hilarische verhaal van een persoon uit de geschiedenis die jij niet kent vertellen.

Afleveringen

 • #100 - De 113 Miljard Quiz Extravaganza!

  Apr 23 2021

  In de laatste aflevering van 113 Miljard blikken wij terug op 99 aflevering en dus 99 verhalen door de Quiz Extravaganza te spelen! Wat houdt dat in? Wij hebben 30 unieke vragen over de hoofdpersonen in de afleveringen en al hun knotsgekke capriolen voorbereid. Wij testen onze kennis en tegelijk die van jou! Dus pak een drankje erbij, speel die quiz met ons mee, en vier de honderdste aflevering! Voor iedereen die heeft geluisterd, gedeeld, en gelachen: dankjewel. Tot snel.

 • #099 - Hoe een Sledehondenfokker en Zijn Trouwe Viervoeters een Hele Stad Redde

  Apr 16 2021

  Leonhard Seppala leefde in Nome, Alaska. Nome werd in 1925 geplaagd door een vreselijke epidemie van difterie, waar alle inwoners aan lijken te overlijden. Het enige wat hun kan redden? Het medicijn tegen difterie. Logisch zou je denken, maar dat medicijn lag meer dan duizend kilometer verderop. In comes Leonhard, en de moedige honden die zijn slee door de ergste winter in decennia trok. Redden zij Nome van de dood?

 • #098 - De Briljante Wetenschapper met een Exotische Honger

  Apr 09 2021

  William Buckland was een briljante geoloog en paleontoloog, dat is absoluut waar. Wat ook waar is, is dat hij voor elke slimme hersencel ook een excentrieke had. Zo gaat dat wel vaker bij die pientere lui. Gelukkig betekent dat niet altijd een slecht einde. William Buckland uitte zijn gekheid vooral in de nieuwsgierigheid om alles te eten. Of nou ja, we houden het wel bij vlees. Maar wel élk vlees.

 • #097 - De Blinde Telefoonfluisteraar en De Eerste Hackers

  Apr 02 2021

  Joybubbles, ja, dat was de sprankelende naam die Joe Engressia zichzelf gaf, had een ongekend talent. Hij kon praten met de telefoon zoals niemand dat kon. Omdat hij nog nooit iets in zijn leven had gezien, was hij via het koord in de muur met de wereld verbonden. In deze aflevering leer jij met ons mee over hoe een man het voor elkaar kreeg om gratis naar zijn oom in Rusland te bellen. En dat is vele male fascinerender dan die zin voor het luisteren van de aflevering lijkt.

 • #096 - De Nieuwslezeres Die Het Slechte Nieuws Niet Meer Wilde Brengen

  Mar 26 2021

  Christine Chubbuck kwam met een goede glimlach en een grote droom binnen bij WXLT-TV, een nieuwsstation in Florida. Ze presenteerde naar hartenlust, maar daar had het nieuwsstation weinig oren naar. Die waren op zoek naar meer sensatie en schok. Ze was het zat slecht nieuws te brengen. Deze aflevering hebben we het over haar, het nieuws, en over mental health.

 • #095 - De Grootste Schurk van het Westen en zijn Spoor van Vernieling

  Mar 19 2021

  Deze week praten we over Levi Boone Helm. Bij 113 miljard geloven we in een goed verhaal. Een goed verhaal hoeft niet altijd te betekenen dat het over een goed iemand gaat. Een in-en-in slechte man dwaalt rond over de prairies van het Westen, op zoek naar goud en zijn volgende slachtoffer. Helaas laten ook moordenaars hun vingerafdrukken achter op de geschiedenis. Maar nu die toch zijn gemaakt, gaan wij ons er over ongegeneerd over fascineren. Doe mee!

 • #094 - De Indiaan Die Zichzelf Onverslaanbaar Droomde

  Mar 12 2021

  Crazy Horse leefde in een tijd waarin de witte man als een plaag door de Amerikaanse velden raasden. Uit die gruwel en paniek bloeide iets bijzonders. Een droom. Een geloof. Een manier om een bloederig verschil te maken en te vechten voor zijn volk. We vertellen het onwaarschijnlijke levensverhaal van Crazy Horse, en giechelen onherroepelijk om al die bijzondere namen. Als je dit leest: bedenk na het luisteren van de podcast ook maar wat jouw naam zou zijn. Voor Crazy Horse!

 • #093 - De Zes Tienerjongens Die Op Een Onbewoond Eiland Leefden

  Mar 05 2021

  Zes jonge jongens besloten vanuit hun thuishaven in Tonga, een eiland in de Grote Oceaan, te vertrekken. De reis ging naar Fiji. Ze waren het leven op hun strenge katholieke school zat. En dus gingen ze op zoek naar avontuur. Het probleem was dat er 800 kilometer woeste oceaan tussen Tonga en Fiji ligt. En de jonge jongens niet bepaald capabel genoeg waren om Fiji te bereiken. Hoe lang zal hun boot het overleven? Hoe lang zullen zijzelf overleven? Luister en ontdek het verhaal van de Tonga Boys!...more

 • #092 - De Noor Die Op een Vlot De Oceanen Bevoer

  Feb 26 2021

  Thor Heyerdahl was een man gemaakt voor de natuur. Al vanaf jonge leeftijd reisde hij met trouwe viervoeter Kazan door Noorwegen. Toen hij ouder werd en meer leerde, wilde hij meer zien. Hij wilde naar Frans Polynesië. Hij wilde onderzoek doen hoe mensen daar ooit waren uitgekomen. Een paradijs middenin de Pacifische Oceaan. Hoe onderzoek je zoiets? Door het zelf te gaan doen.

 • #091 - De Deense Rambo en zijn Spookauto

  Feb 19 2021

  Helge Meyer nam het heft in eigen handen. Hij zag op zijn Deense televisie verslag van de oorlogen in Oost-Europa in de jaren '90 en wilde iets doen. Met God aan zijn zijde trapte hij het gas van zijn Chevy Camaro tot op de grond in en ging hij. Om te helpen. Maar daar is eerst wel wat voorbereiding voor nodig.

 • #090 - De Bloederige Barones en Haar Gruwelijke Wereldrecord

  Feb 11 2021

  Elisabeth Báthory was een dame van adel. Ze droeg weelderige scharlaken jurken, die zwierden in de lentebries. Ze had rijkdom, een majestueus kasteel, en een hele bult dienaren op haar naam. Toch was zij niet tevreden. En die bijnaam komt niet zomaar ergens vandaan. Binnen de muren van Kasteel Čachtice gebeurden namelijk daden die het daglicht eigenlijk nooit mag verdragen. Wij geven een tipje van de sluier.

 • #089 - De Weerman Die Zo Hoog Als Een Jumbojet Vloog

  Feb 05 2021

  James Glaisher was een pionier van de luchten. Als weerkundige zat hij altijd met zijn hoofd in de wolken en zocht hij naar nieuwe manieren om het wispelturige klimaat te voorspellen. Dus springt hij in een luchtballon, gooit de zandzakken af, stookt de vlam hoog en stijgt op. Tot heel hoog boven de aarde. Om het weer van dichtbij te zien. Wat een avontuur.

 • #088 - De Driftkikker Samoerai Die Heel Japan Wilde Hebben

  Jan 28 2021

  Lang geleden, in het noorden van Japan, leefde Date Masamune. Een Japanse jongeman met bruisend samoeraibloed. Piepjong en onervaren wordt hij voor de spreekwoordelijke leeuwen gegooid. Maar we zouden het niet over hem hebben als hij daar gesneuveld was. Hij overwon tegenstand, keer op keer op keer op keer. Op hele pientere wijze, ook nog.

 • #087 - De Man Die Met Zijn Scheten Wereldberoemd Werd

  Jan 22 2021

  Joseph Pujol ontdekte op een heuglijke zomerdag een bijzonder talent bij zichzelf. Een immense controle over de welbekende kringspier. Maak je geen zorgen, het is niet enkel vulgair: Joseph wist er de gehele Franse bevolking mee te fascineren. Hij deed dingen met lichaamslucht die de wereld nog niet had gezien. Hoe is dit in godsnaam een echt verhaal? Luister en kom erachter!

 • #086 - De Moedigste Vrouw van de Franse Revolutie

  Jan 15 2021

  Marie-Thérèse Figueur leefde in een tumultueuze tijd, kan je wel stellen. Al op jonge leeftijd werd ze ondergedompeld in het soldatenleven, wat destijds hoogst ongebruikelijk was voor een vrouw. Maar een leven aan het front paste haar als gegoten. Ze was voor de duvel niet bang. Geweer en zwaard, en dat alles te paard. Vrijheid, gelijkheid en zusterschap. Of stond ze niet aan die kant?

 • #085 - De Eerste Zwarte U.S. Marshall & De Vrees Van Alle Outlaws

  Jan 08 2021

  Bass Reeves was geen man die ging wachten tot de wereld om hem heen veranderde. Hij nam het heft in eigen handen en vluchtte van zijn meester. In de rest van zijn leven liet hij zien waarom hij het verdiende vrij te zijn: rechtvaardig, totaal onbevreesd en angstaanjagend productief in zijn rol als U.S. Marshall. En wát een snor ook.

 • #084 - De Onbevreesde Junglekrijger die de titel 'the Phantom of the Forest' verdiende

  Jan 01 2021

  Francisco Daniel "Danny" Roxo was een Portugese jager, safarigids en soldaat. Gelukkig zag hij in dat jagen op zeldzame dieren geen zin had, dus richtte hij zijn loop op groter gevaar: stropers en corrupte overheden. In de hitte van de jungle leidde Danny een troep heldhaftigen. We willen een poster van hem aan de muur.

 • #083 - The King of the Dudes

  Dec 25 2020

  Evander Berry Wall was de grootste fashionista van zijn millennium. Een rasechte dandy, later 'dudes' genoemd. In prachtige pakken, volgehangen met extravagante accessoires, paradeerde hij door de straten van New York City. Omdat belachelijke rijkdom en wat mensen daarmee doen zo heerlijk is om naar te luisteren.

 • #082 - De Wreedste, Humeurigste, Geilste en Wispelturigste Keizer van het Romeinse Rijk

  Dec 18 2020

  Caligula werd geboren in het kloppende hart van het Romeinse Rijk en was bestemd voor grootheid. Dat klinkt positief en uit die prachtige droom helpen we je meteen. Want Caligula was het levende bewijs dat bizarre verkozen politici geen ding van nu, maar helaas een ding van altijd is.

 • #081 - Een Ongelooflijk Succesvol Vader & Zoon Hardloopteam - Waarvan Er Eentje Niet Kon Lopen

  Dec 11 2020

  Het leven van Dick en Judy Hoyt wordt flink door elkaar geschud als hun zoon Rick met hersenverlamming wordt geboren. Hij is gebonden aan een rolstoel, maar dat houdt Dick noch Rick tegen om het meeste van hun leven te maken. Ze worden een rennend voorbeeld voor de hele wereld. Dit verhaal wil je niet missen.

 • #080 - De Witch van Wall Street & De Weg Naar Ultra-Gierige Miljoenen

  Dec 04 2020

  Hetty Green had een neusje voor geld. Wij durven zelfs te beweren dat alle ledematen van Hetty waren afgestemd op het verdienen van cold hard cash. Als toegewijd vrouw bestormde ze de slagvelden van Wall Street en deed alles om als winnaar, met een zak overvloeiend van poen, naar huis te gaan. Zelfs als de welzijn van haar familie daar onder moet lijden.

 • #079 - De Engelsman Die De Allergrootste Prank Ooit Uithaalde

  Nov 27 2020

  Theodore Hook was wat men in vroeger Londen, denk 1800, een artiest noemde. Muzikant, acteur, comedian, en dus bovenal een joviaal, grappig man die het leven niet al te serieus nam. Kijk maar eens naar de titel van deze aflevering. Dat uit zich in een legendarische carrière en een reputatie waar je u tegen zegt.

 • #078 - De Oorlogsweduwe die wraak nam door 'The Fighting Girlfriend' te worden

  Nov 20 2020

  Mariya Oktyabrskaya is een naam die we niet kunnen uitspreken, maar allemaal moeten horen. Deze onverschrokken Oekraïense vrouw voelde de pijn van de oorlog heel dichtbij. Maar de Sovjet Unie geeft geboorte aan uitermatig potige en toegewijde mensen, dus besluit Mariya het heft in eigen handen te nemen, door een brief aan Stalin te schrijven. Wat er in die brief staat, moet je horen.

 • #077 - De sexy Friese danseres die een oorlogsspion werd

  Nov 13 2020

  Het leven van Mata Hari, a.k.a. Margaretha Geertruida Zelle begon nogal tumultueus. En eindigde eigenlijk minstens zo. Ze dansten alle kroegen en podia van Europa door met haar Aziatische dansact, maar wikkelde zich in een web van oorlogsspionage. En daar wil je als danseres niets mee te maken hebben. Toch? Of was er meer achter de mysterieuze danseres?

 • #076 - De Paus Die Het Vaticaan In Een Studentenhuis Veranderde

  Nov 06 2020

  Paus John XII was krap 18 jaar toen hem de hoogste mijter van allemaal op het hoofd werd gezet. De witte mijter van de paus. Was deze jongen dan zo uitzonderlijk heilig, of gezegend met het licht uit de hemelen? Nee, hij had simpelweg een machtig vader. Vandaar dat hij de haast grenzeloze macht van een paus vooral gebruikte om zijn eigen zonden te vergeven. Noem het een zondaar of een Bourgondiër, Paus John liep het Vaticaan rond als geen ander dat ooit deed. En ooit meer zal doen, vermoeden wij...more

 • #075 - De Canadese soldaat die als Rambo Zwolle bevrijdde

  Oct 30 2020

  Leo Major was een verkenner en scherpschutter in het Canadese leger en één van de soldaten die hielp Europa te verlossen van de onderdrukking van Nazi-Duitsland. Sterker nog: hij redde heel Zwolle op vernuftige en uitzonderlijk heldhaftige manier. En die 75 jaar vrijheid vieren we in de 75e aflevering van 113 Miljard. Dit verhaal moet je kennen.

 • #074 - Heldhaftige Keltische koningin vs. Het Romeinse Rijk

  Oct 23 2020

  Dit is het verhaal van Boudica. De Romeinen waren flink naar aan het doen in het jaar 30. Jezus was in de hoogtij van zijn carrière aan het kruis gespijkerd en de halve wereld moest bukken onder de druk van Het Romeinse Rijk. Zo ook Brittannië. Groene heuvels gevuld met Keltische stammen, die niets moeten hebben van de Romeinen. Maar wat doe je ertegen? Nou, Boudica had wel een plan.

 • #073 - Een Native American met Ballen & de Allereerste Thanksgiving

  Oct 16 2020

  Squanto. Op Amerikaanse basisscholen wordt zijn naam in één adem genoemd met de geschiedenis van Thanksgiving. Maar de kalkoengeur en maneschijn die daar wordt beschreven is natuurlijk niet hoe het in het echt gegaan is. Squanto was een doortrapt en doeltreffend, maar geniepig man. Een trotse Native American die er alles aan moest doen te overleven, daaruit macht kreeg, wat hem uiteindelijk, natuurlijk, naar zijn hoofd steeg. 

 • #072 - De Inuït-vrouw Die Op Een IJzig Eiland Overleefde

  Oct 09 2020

  Ada Blackjack (wat een naam hé) was er niet vies van haar eigen boontjes te doppen. Toch had ze de pech dat er wel heel wat boontjes te doppen vielen, op haar weg door het leven. Uiteindelijk komt ze op een eiland aan, om daar avontuur te beleven. Maar dat avontuur neemt, zoals je misschien al verwacht, een verkeerde afslag. Wordt ze herenigd met haar zoon? Zal ze überhaupt ooit nog het vaste land onder haar voeten voelen? Luister en ontdek!

 • #071 - De Grootste Reiziger Alle Tijden pt. 2

  Oct 02 2020

  Deel 2 van de Ibn Battuta-avonturen. De man die de hele wereld over reist, op zoek naar gerechtigheid in de Islamitische Wetten, geld, vrouwen en avontuur. En voor al die dingen heeft deze man een ongekend neusje. Achter elke hoek verschuilt zich ultiem geluk of ultieme pech. Dus rijd mee op deze rollercoaster door het Midden-Oosten en Azië. Shout-out naar Bob Felix voor de tip!

 • #070 - De Paus Die Doodsbang Voor Katten Was

  Sep 25 2020

  Paus Gregory IX stond in de 13e eeuw aan het hoofd van de Katholieke Kerk. Het was een tijd van heksenjacht en kruistochten, een tijd waarin de spirituele oorlog tussen de Kerk en Satan flink woedde. Als Paus wil je er dus alles aan doen om die oorlog te winnen. Paus Greg dacht een grote bres te slaan in het leger van de Duivel; door heel boos op katten te worden. Waarom? Luister de aflevering snel!

 • #069 - De Grootste Reiziger Aller Tijden

  Sep 18 2020

  Deel 1 van 2 afleveringen. Ibn Battuta is misschien wel de grootste avonturier aller tijden. Vanaf jonge leeftijd trekt hij het Islamitische Rijk rond, op zoek naar kennis, avontuur en vrouwen. Hij maakt onderweg zo ongelooflijk veel mee, zijn leven is net een videogame. Zoveel dat we het simpelweg niet tot één aflevering wilden beperken.

 • #068 - Ewa Wiśnierska

  Sep 11 2020

  Och, wat moet het heerlijk zijn om zoetjes door de lucht te glijden, hoog boven Franse zonnebloemvelden. Maar voor Ewa betekent paragliden iets anders. Het betekent topsport en jezelf constant blijven uitdagen. Zelfs op dagen wanneer alle signalen de verkeerde kant op wijzen, spring je van die klif af. Met onvoorstelbare gevolgen.

 • #067 - Caraboo

  Sep 04 2020

  Op een dag in april loopt een mysterieuze vrouw Almondsbury, Engeland binnen. Haar kleren zijn gehavend en ze loopt alsof ze compleet uitgeput is. De lokale bevolking probeert haar wel te helpen maar lopen tegen de vraag aan: wie is deze vrouw? Ontdek het verhaal van hoe een stad dit raadsel ontrafelt. 

 • #066 - Saitō Benkei

  Aug 28 2020

  In het Oude Japanse Rijk waren tradities en bijgeloven de orde van de dag. Saito had dus ook de pech gezegend te zijn met een ongelukkig uiterlijk. Maar in plaats van als een zielepiet in een hoek te blijven zitten, haalde hij alles uit zijn situatie wat er in zit. Een immens arsenaal aan wapens, een sketchy geloofsovertuiging en een wilde bos haar. Kom maar op, samurai.

 • #065 - Grutte Pier

  Aug 21 2020

  Een Friese volksheld, Goliath van de Lage Landen, Barbaar van de Zuiderzee, Grutte Pier was een lange man. Een vrijheidsstrijder in een tijd dat Friesland en de rest van Nederland aan diggelen lag. Van simpele boer in het Roomse Rijk tot leider van de Arumer Zwarte Hoop. Deze wil je niet missen.

 • #064 - Jack Churchill

  Aug 14 2020

  Mad Jack Churchill up in here! De Tweede Wereldoorlog heeft veel heldhaftige en krankzinnige verhalen de wereld ingeslingerd, maar het verhaal van ouwe Jack is uniek. Want hoe vaak zie je iemand met een handboog en een doedelzak op het slagveld rondrennen. Niet zo vaak. Zijn motto was: "Elke soldaat die het gevecht aangaat zonder zwaard is onjuist gekleed." Een man van principes, zoals je hoort.

 • #063 - Harrison Odjegba Okene

  Aug 07 2020

  Harrison Odjegba Okene werkte op een sleepboot. Verder had hij niet per se de uitzonderlijke eigenschappen die de meeste kandidaten van 113 Miljard afleveringen bezitten. Maar Harrison maakte iets mee, en tegen alle logica in, kwam er aan de andere kant levend uit. Beter weten we niet, maar levend in ieder geval. Een spannend, enigszins claustrofobisch verhaal. Slinger hem aan!

 • #062 - Mary Toft

  Jul 31 2020

  Als je een huisvrouw bent in Groot-Britannië een aantal eeuwen geleden en op zoek bent naar wat thrill in je leven, moet je wat. De meesten gingen dan schilderen, of een sport beoefenen, paard rijden, dat soort dingen. Waar Mary Toft mee op de proppen komt, geeft haar heel veel thrill, en nog meer aandacht, maar wij vinden er wel wat van. Wat een verhaal.

 • #061 - Shajarat al-Durr

  Jul 24 2020

  Wij, net als de rest van de wereld, houden van een rags to riches verhaal. Deze week bespreken we de opmerkelijke klim van Shajarat al-Durr, die van ontvoerde slavin, tot een wel heel hoge positie in de wereld komt. En daar haalt ze vervolgens ook nog vanalles uit! Zonder meer te spoilen: Cleopatra zou trots op haar zijn geweest.

 • #060 - Grady Stiles

  Jul 17 2020

  De beste man had ectrodactyly. Zijn hele familie was zelfs opgezadeld met deze vervelende ziekte, waarin je handen misvormd groeien, en op kreeftenklauwen lijken. Maar de familie Stiles wat niet voor één gat te vangen. Bij het circus vierden ze hun bijzonderheden. Toch groeide Grady op tot een mysterieus man, met meer problemen dan alleen zijn aandoening. Wat voor problemen? Daarvoor moet je natuurlijk gaan luisteren.1

 • #059 - Joseph Medicine Crow

  Jul 10 2020

  Er is heel wat voor nodig voor je jezelf de War Chief van een indianenstam kan noemen, laat staan van de Crows uit Montana. Maar Joe Medicine Crow bewees dat hij de titel van laatste War Chief ooit verdiende. Hij vocht hard, eervol, en vooral in stijl, maar niet op de velden van koloniaal Amerika. Nee, op de slagvelden van Normandië, tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

 • #058 - Simo Häyhä

  Jul 03 2020

  Onze held van deze week komt uit de koude bossen van Finland. Deze onverschrokken en uitermate getalenteerde jager gebruikte wat hij goed kon wanneer zijn land hem het meest nodig had. Want de Russen kwamen. Met veel. En ze kwamen niet om handen te schudden en de Horovod te dansen. Gelukkig was daar Simo, verscholen tussen het sneeuw en de bomen. 

 • #057 - Tom Molineaux

  Jun 26 2020

  Deze week in 113 Miljard een vrijvechter in Tom Molineaux. Een man die niet bang was zijn vuisten te laten spreken. Soms brengt je dat in de problemen, maar als je daar uitermate getalenteerd in bent kan het je ook op plekken brengen waar je anders nooit was gekomen. In de ring, over de hele wereld. 

 • #056 - James Harrison & William Kamkwamba

  Jun 18 2020

  Opnieuw een aflevering met dubbele verhalen! James Harrison, de Man met de Gouden Arm. Er was iets zo ongelooflijk uniek aan hem, dat het een blijvende impact heeft gehad op de gezondheid van miljoenen mensen. En William Kamkwamba, een jonge Malawinees die hoop en potentie zag in zelfs de allermoeilijkste omstandigheden.

 • #055 - Pierre de Coubertin & Angus Barbieri

  Jun 12 2020

  Een lightning round: twee verhalen in één aflevering! Pierre de Coubertin - de grootvader van de moderne Olympische Spelen en winnaar van wel een heel unieke gouden plak. En Angus Barbieri, een man die vooral heel daadkrachtig was, en iets deed wat heel weinig andere mensen zouden overleven.

 • #054 - Rick Rescorla

  Jun 05 2020

  De afgelopen honderd jaren waren tumultueus. Dat zou je kunnen zeggen over elke honderd jaar, maar als één man zoveel nare gebeurtenissen meemaakt, dan durven wij dat wel te stellen. Desalniettemin hield Rick Rescorla zijn hoofd omhoog en deed hij alles om mensen te beschermen en te redden. En zijn naam allitereert ook nog zo lekker.

 • #053 - Tom Crean

  May 29 2020

  Een ijskoud verhaal van een man die zonder moeite de beproevingen van Antarctica doorstond. Wij durven wel te stellen dat niets op deze wereld Tom Crean van zijn apropos zou brengen. Hij zal altijd door blijven vechten voor het leven, met een glimlach op zijn gezicht, en een pijp op zijn lippen. Omdat helden niet altijd gecompliceerde mensen hoeven te zijn. Soms zijn ze ook gewoon heel heldhaftig.

 • #052 - Charles Deslondes

  May 22 2020

  Charles Deslondes was een donker man gevangen in de slavernij. Met hem leden vele anderen onder dit verschrikkelijke lot. Dus, laat het maar aan Charles over om daar wat aan te doen. Komt het even goed uit dat hij voor niets en niemand bang is, en een bijzonder pienter brein in zijn schedel heeft drijven.

 • #051 - Henry Cyril Paget

  May 15 2020

  Henry was een uitzonderlijk kleurrijk man. Een adelman van excessen. Een man op wiens extravagante levensstijl werd neergekeken door zijn ingetogen familie. Misschien kunnen we zelfs zeggen dat de tijd nog niet klaar voor hem was. Want ik weet: als Henry Cyril Paget vandaag had geleefd, zou hij worden aanbeden.

 • #050 - Sawney Bean

  May 08 2020

  Tussen de mistige bergen en grotten van de Schotse Hooglanden duikt Sawney Bean op. Een man die lang, lang geleden berucht werd om zijn gekke levenskeuzes. Of nou ja, gek. Je kan het gerust volslagen krankjorum en gevaarlijk noemen. Maar ook van dat soort onbekende verhalen smullen wij bij 113 miljard. En jij nu ook!

 • #049 - Nancy Wake

  May 01 2020

  Omdat we deze week 75 jaar bevrijding vieren: een echte oorlogsheld. Nancy Wake was een knappe Nieuw-Zeelandse en voor de duvel niet bang. Ze had een boel kansen om de Tweede Wereldoorlog veilig in een landhuis uit te zitten, maar dacht daar geen moment aan. Een rebel in hart en nieren, flirtend met de Duitse soldaten als tactiek, en altijd net een stap buiten bereik van de grijpgrage handen van het Nazi-regime. Luister snel naar het verhaal van 'De Witte Muis' en wees dankbaar dat Nancy, en met...more

 • #048 - Douglas Mawson

  Apr 24 2020

  Terwijl  de lentezon onze huid kietelt, duiken we in een ijskoud verhaal.  Douglas Lawson hield van stenen. Dat is een beetje kort door de bocht,  maar hey, het is waar hij van hield. Als geoloog wilde hij onderzoek  doen op de laatst ontdekte kilometers van onze aardbol: het meedogenloze Antarctica. Op zijn expeditie daar maakte hij ongelooflijke dingen mee, en had hij het bovenal heel koud. Een geweldig overlevingsverhaal.

 • #047 - Olga van Kiev

  Apr 17 2020

  We hebben hier met een heilige te maken. Zo eentje die je op de bombastische glas in lood ramen in de katholieke kerk kan vinden. Maar wij kunnen maar moeilijk ontdekken wat Olga nou zo heilig of verheven maakt. Het was een wraakzuchtig vrouw, die wel heel ver ging om haar machtspositie als leider van het Kievse Rijk aan iedereen te laten voelen. Is ook een beetje de manier waarop, misschien. Misschien hoor.

 • #046 - Carl Tanzler

  Apr 10 2020

  Carl Tanzler was een dokter van formaat. Een man die er op het eerste gezicht bijzonder hooggeleerd uitzag. Maar zoals bij veel mensen het geval is, zeker op deze podcast, schuilt er iets achter dat wijze brilletje. Een diepgewortelde verliefdheid. Een verliefdheid die tot hem komt in een visioen, en die zijn leven overneemt. Waarvoor hij overal toe in staat is. Werkelijk, overal.

 • #045 - Gonzalo Guerrero

  Apr 03 2020

  Hoe spannend moet het zijn geweest om de Nieuwe Wereld te ontdekken. De Amerika's. Gonzalo Guerrero was erbij! Vroege dagen in Zuid-Amerika waar hij met zijn Spaanse maten die walgelijke dingen uithaalde die je kent van de conquistadores. Maar voor Gonzalo bleef het daar niet bij. Als een real life Dances With Wolves of the Last Samurai kreeg hij liefde voor het land en de volkeren die hij aan het plunderen was. Maar ja, hoe overleef je de wraak van een Maya-stam? Beluister het snel in de nieuwe...more

 • #044 - Yi Sun

  Mar 27 2020

  Yi Sun! Een legendarische Koreaanse oorlogstacticus die daar ook de eer krijgt die hij verdient. Maar is het dan okay dat de rest van de wereld niet bekend is met zijn heldendaden? Nee, natuurlijk niet! Want deze man had een ongeëvenaard tactisch brein. Of het nu ter land of ter zee (niet in de lucht) was, hij wist de meest penibele situaties naar zijn hand te zetten. Luister, deel, en lach!

 • #043 - Stage Coach Mary

  Mar 20 2020

  We hebben hier met een dame van jewelste te maken. Mary Fields groeide op als slaaf, maar dat gruwelijke begin hield haar niet tegen om een leven te leiden precies zoals zij dat wilde. Vol sigaren, whiskey, en geen enkel blad voor de mond nemen. Vooral voor een donkere vrouw, in die tijd. Daar had Mary schijt aan. Net als de rest die in haar weg stond. Ook schijt aan. We zeggen vaak bitch in deze episode, en het is alle keren liefkozend. Want Stage Coach Mary: een bad-ass bitch.

 • #042 - Roman von Ungern-Sternberg

  Mar 13 2020

  Roman hield mij toch een potje van Mongolië. Hij woonde in het koude Rusland waar de tsaar regeerde. Zijn grote droom was om à la Dzjengis Khan te paard over de uitgestrekte toendra te snellen (en heel veel vrouwen te bevruchten tegen hun wil). Een onmogelijke droom zou je zeggen. Tot de Russische revolutie komt! Luister maar snel welke snode plannen Roman dan uitvoert!

 • #041 - Hiroo Onoda

  Mar 06 2020

  Hiroo Onoda was een toegewijde Japanse soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Hij had zelfs samuraibloed door zijn aderen stromen! Hij was misschien wel de meeste toegewijde soldaat aller tijden, maar niet op een manier die positief uitpakte. Voor Japan niet, en voor hem nog minder. Hij kwam terecht op Lubang Island in de Filipijnen en zou daar om geheimzinnige redenen nog heel lang blijven vechten. Ga snel de aflevering luisteren om te ontdekken hoe Hiroo daar terecht kwam, en bleef!

 • #040 - Adrian Carton de Wiart

  Feb 28 2020

  Het geluk is met de dommen, zeggen ze. Zo was het geluk ook bij Adrian Carton de Wiart, al weet ik niet of ik hem dom zou noemen. Levensmoe, tot een bepaalde hoogte, misschien. Onbevreesd was hij in ieder geval! Een man met een onstilbare lust voor de spanning en chaos van oorlog. Heeft hij even geluk dat hij in een eeuw leefde waarin twee gigantische wereldoorlogen woedden. Beluister zijn bizarre overlevingsverhaal in de nieuwe aflevering van 113 miljard!

 • #039 - Benjamin Hornigold

  Feb 21 2020

  Another day, another pirate! Benjamin Hornigold bevoer de zonovergoten golven van de Cariben, samen met zijn beroemde onderkapiteinen. De naam ken je misschien niet, dus duik in deze podcast en ontdek het verhaal van één van de meest invloedrijke mensen in de Gouden Eeuw van de Piraterij. We romantiseren het piratenleven nog even een aflevering door, doe met ons mee!

 • #038 - Andreas Vesalius

  Feb 14 2020

  Dankzij deze slimme en toch heerlijk rebelse jongeman lig jij nu met alle rust op de operatietafel. Of nou ja, niet alleen door hem, maar hij heeft er een verrassend groot aandeel aan gehad. Als je hoort wat ze destijds (16e eeuw) nog dachten over hoe het menselijk lichaam in elkaar zat, is het maar goed dat mensen als Andreas bestaan. Of nou ja, eigenlijk heet hij gewoon Andries. Ook dat taartpuntje snijden we aan. Lekker luisteren!

 • #037 - Chung Ling Soo

  Feb 07 2020

  Chung Ling Soo of William Robinson, de hoofdpersoon in de #113miljard van deze week is een man van vele namen en goocheltrucs. Hij hield zich bepaald niet in om de hoogste podia van de goochelaarswereld te beklimmen. Daarmee werd hij wereldberoemd, maar zoals jullie weten, brengt het nemen van grote risico’s grote gevolgen met zich mee. With great power comes great responsibility en zo. Ook al heeft hij niets met Spiderman te maken. Goed, lekker luisteren! <3

 • #036 - John King

  Jan 31 2020

  Arrr, another pirate podcast on yer friday, is dat niet leuk! Ja, dat is het zeker. De kleinste piraat in de geschiedenis van de mensheid verschijnt ten tonele, en wij vertellen erover. Hoe komt die jongen daar? Had hij een voordeel omdat hij klein was? Een wonderbaarlijk verhaal op de woeste zeeën van de wereld. Spoiler alert: we hebben het niet over Marty uit Pirates of the Caribbean.

 • #035 - Yossi Ghinsberg

  Jan 24 2020

  Yossi, een man die het avontuur niet uit de weg ging en de meest prachtige uithoeken van de wereld heeft gezien. Alleen bracht die lust naar avontuur en het onbekende hem ook op plekken waar het niet zo comfortabel was. Zacht uitgedrukt. Met een groep verwanten verdwaalden ze hopeloos in het wild van onze aarde. Smullen van avontuur vanuit het comfort van de Nederlandse veiligheid! Enjoy!

 • #034 - Annie Oakley

  Jan 17 2020

  Howdy boys and girls! Spring achterop het paard, dan gaan we naar een show van Annie Oakley kijken. Ja, een show, want deze vriendelijke femme fatale boezemde angst in bij elke scherpschutter op de prairie. Want zij schoot sneller en scherper dan iedereen. Misschien zelfs dan Lucky Luke. Een bad-ass jongedame die haar hoofd op haar schouders houdt en de kogels precies plaatst waar ze ze wil hebben. Enjoy!

 • #033 - Ziryab

  Jan 10 2020

  Heel lang geleden leefde er een waar mysticus, die het niveau van de Westerse maatschappij eigenhandig tot een hoger, modern niveau tilde. Dat klinkt overdreven, maar dat is het niet! Want Ziryab was naast virtuoos muzikant en man van algemene pracht, vooruitstreven in hygiëne en manieren. Wat hij vele eeuwen geleden impletendeerde vinden mensen nu soms zelfs nog moeilijk, dus luister en huiver naar de levenslessen van Ziryab! En geintjes van Emiel Smit en Nick Felix, over desbetreffende Ziryab....more

 • #032 - Gregor MacGregor

  Jan 03 2020

  Nee, dat is geen typfout, zo heet de beste man echt! Gregor MacGregor was een Schot met een droom. Om het arme volk van Engeland aan een blokhutje in het paradijs te helpen. Witte stranden, verboden vruchten, overal goudmijnen. Hij was immers de Prins van Poyais. Of... bestaat dat land helemaal niet? Ga het beluisteren in de nieuwe #113miljard!

 • #031 - Hedy Lamarr

  Dec 27 2019

  De werkelijk wonderschone Duitse was een ruwe 70 jaar geleden een van de rijzende sterren in Hollywood. Ze werd destijds als misschien wel de mooiste vrouw ooit bestempeld, maar er zit meer achter deze acterende Fräulein. Veel meer zelfs. Wat voor geheime praktijken Hedy Lamarr er in de privacy van haar eigen kamer op nahield? Daarvoor moet je natuurlijk luisteren! Veel plezier!

 • #030 - A.C. Gilbert

  Dec 20 2019

  Het is bijna Kerst! De straten mogen dan wel niet besneeuwd zijn, de kerstbomen staan bij iedereen al wel gewoon in de huiskamer. Daarom doen wij daar ook aan mee. Met een speciale kerstaflevering over een speelgoedmaker die kerst voor altijd redde! Of nou ja, een onderdeel daarvan. En ja, nou ja, in 1918. Maar dat warmt het kersthart niet minder! Merry Christmas!

 • #029 - Todd Beamer

  Dec 13 2019

  Een ware red-blooded American, Todd Beamer is een held waar je nog nooit van heb gehoord, in een van de meest besproken gebeurtenissen van de moderne geschiedenis. En toch maken we er wat grappigs van. Zo zijn we dan ook wel weer.

 • #028 - Jeanne de Clisson

  Dec 06 2019

  In deze gure herfstdagen warmen wij via jullie oren de boel even op met een spannend verhaal van een moeder met hoofdletters MOED. Jeanne de Clisson overwon de verschrikkelijkste dagen in haar leven, om op bombastische en, laten we eerlijk zijn, bloeddorstige manier wraak te nemen op wat haar is aangedaan. Vive la révolution! (Maar dan een paarhonderd jaar voor de Franse revolutie). Luister en deel en veel plezier! 

 • #027 - Dave Carroll

  Nov 29 2019

  Heb je wel eens met United Airlines gevlogen? Dave Carroll wel! En daar maakte hij iets mee wat de beruchte reputatie van United Airlines kickstarte. Want daarna gingen er nog een paar meer dingen mist. Countrymuziek, een viral hit, en een waardeloze klantenservice! Wat wil je nog meer?

 • #026 - Peter Freuchen

  Nov 22 2019

  Deze week in #113miljard: een ruim twee meter lange walrus jagende, eenbenige Nazi-hatende Deense ontdekkingsreiziger. Hij droeg een jas van ijsbeervacht die hij na gevecht met een ijsbeer zelf maakte, en had ook nog eens een geweldige baard. Zie je het voor je? Van zo'n persoon wil je horen wat hij allemaal meemaakte, en dat komt goed uit, want daar gaat dit half uurtje over. Het is koud in Nederland, maar van de avonturen van Peter Freuchen realiseer je dat het nog veel kouder kan. Luister sne...more

 • #025 - Charles Lightoller

  Nov 15 2019

  Ten eerste: wat een fantastische naam. Charles Lightoller, onbevreesde zeebonk die op alle wereldzeeën avonturen meemaakte waar Indiana Jones nog jaloers van wordt. Hij wilde overal bij zijn en overal aan meedoen, ook al betekende dat (letterlijk en figuurlijk) soms zijn ondergang. Beluister al zijn gevechten met en op de oceaan snel, in aflevering 25 van #113miljard!

 • #024 - Juliane Koepcke

  Nov 08 2019

  Een spannend overlevingsverhaal van een 17-jarige jongedame die een beroep op haar overlevingsinstinct moet doen diep in de klamme regenwouden van de Amazone. Het mag dan een serieus, deels tragisch verhaal zijn, laat het aan ons over daar alsnog een boel grapjes bij te maken. We moeten immers wel blijven lachen. 

 • #023 - Nellie Bly

  Nov 01 2019

  Deze jonge, ambitieuze vrouw deed werkelijk alles om het verhaal op papier te krijgen. De tot nu toe onbekende grootmoeder van de onderzoeksjournalistiek en iemand waar ieder die nieuwsgierig is een voorbeeld aan mag nemen. Want Nellie ging een gekkenhuis en een tocht rond de wereld niet uit de weg. Wederom zo'n podcast dat wij ons afvragen: waarom is hier geen film van?!

 • #022 - Dusko Popov

  Oct 25 2019

  Kennen jullie James Bond? Nou, stel je eens voor dat die man in het echt bestaat. Dan komen we dus bij de Servische womanizer Dusko Popov uit. Als dubbelspion glipte hij bij de grootste militaire machten van de aardbol naar binnen, en als womanizer glipte hij bij een heleboel vrouwen naar binnen. Sorry daarvoor. Een fascinerend persoon waar Ian Fleming het karakter van James Bond op baseerde.

 • #021 - Stanislav Petrov

  Oct 18 2019

  Stanislav heeft de wereld gered! Terwijl de geslepen raketpunten van de Sovjet Unie en de Verenigde Staten recht tegenover elkaar stonden en druk aan het opscheppen waren over wie de grootste verzameling in hun arsenaal heeft, hield Stanislav het hoofd koel. Gelukkig maar. Want had er iemand anders gestaan, had je deze podcast moeten luisteren in een apocalyptische woestenij, en daar is de verbinding zo slecht.

 • #020 - Michael Malloy

  Oct 11 2019

  Heb je wel eens gehoord dat Ieren veel kunnen drinken? Nou, ontmoet vandaag de grootvader aller Ierse drinkers in de vorm van Michael Malloy. Deze man was zo'n uitstekend drinker dat hij daardoor meerdere pogingen op zijn leven overleefde. Maar waarom wilden mensen hem dood hebben? Ik ga niet alles hier verklappen, dat mag je lekker gaan beluisteren!

 • #019 - Robert Smalls

  Oct 04 2019

  Tussen de alleseters en zwaardvechters door hebben we het soms ook over ware onbekende helden. Robert Smalls is er daar absoluut eentje van. Een pionier en vechter voor rassengelijkheid in de Amerikaanse Civil War, politicus, en voorvader van Biggie Smalls? Daar mag je zelf achter komen door gewoon lekker de podcast te luisteren.

 • #018 - Michel Lotito

  Sep 27 2019

  Deze hongerige Fransman a.k.a. Monsieur Mangetout houdt er wel een hele vreemde carrière op na. Net als ons allereerste hoofdpersoon Tarrare eet Michel Lotito metaal, glas, en nog veel meer oneetbare dingen op. Is hij misschien een nazaat van de beste man? Ontdek wat de man allemaal in zijn mond stopt, van autovelgen tot grotere vervoersmiddelen. Als je iets geks in je hoofd hebt, denk gekker. Daar krijg je toch honger van?

 • #017 - Horace de Vere Cole

  Sep 20 2019

  Een rijke jongeman met een hart van hout. Dat wil zeggen, niet van goud. Hij was niet zo'n goede jongen. Of nou ja, hij haalde in ieder geval een heleboel rare dingen uit. Waar wij dan wel weer hartelijk om kunnen lachen. Pranklegende, inspiratie voor alle hedendaagse sensatievloggers, en eigenlijk best een grappige man. Horace de Vere Cole.

 • #016 - Ching Shih

  Sep 13 2019

  Piraten! En een Chinese jongedame van de nacht, een dame van de lichte zeden die uitgroeide tot de schrik van de Chinese Zee. Als we het over vrouwelijke emancipatie in de geschiedenis hebben, mag je Ching Shih niet overslaan. Ze hakte de hoofden van haar tegenstanders af, maar bracht ook wat hoognodige orde in het huis van de piraterij. Ze heeft wat van zichzelf gemaakt, die Ching.

 • #015 - Timothy Dexter (met Bob Felix)

  Sep 06 2019

  Een primeur! De eerste gast op #113miljard! Bob Felix vertelt het verhaal van Timothy Dexter, een rare snuiter met een gouden neus voor zaken.

 • #014 - Julie d'Aubigny

  Aug 30 2019

  Een uiterst Franse jongedame met een bewogen leven. Dames en heren, we spreken hier van een wildebras, een bad-ass, een avontuurlijke chick met een neusje voor problemen.

 • #013 - Gilbert Seltzer

  Aug 23 2019

  Vandaag in 113 miljard: Gilbert Seltzer, een weinig heldhaftige naam, eerlijke gezegd klinkt het meer als een keelsnoepje wat vies is omdat het eigenlijk ook goed voor je keel is, maar Gilbert is een bijster heldhaftig man! Als peletonleider van zijn 'Ghost Army' speelden ze een wel heel unieke rol in de Tweede Wereldoorlog. Is je nieuwsgierigheid nu een beetje gekieteld? Uitstekend, vlieg maar snel die aflevering in! Like en deel het overal, dat vinden wij helemaal niet erg. Twitter: Emiel Smi...more

 • #012 - Maurice Hilleman

  Aug 16 2019

  Deze man redde jullie allemaal van de verdoemenis en jullie kennen hem niet eens? Wat een schande! Het medische wonder, de Vaccmachine, de man waar we het vandaag over hebben. Luister en waardeer die spuit in je arm, dames en heren.

 • #011 - Galvarino

  Aug 09 2019

  Een Chileense indiaan die niet bang is voor de Spaanse Inquisitie. Een kans om hen bang te maken grijpt hij met beide eh, handen aan! Luister snel! Like en deel het overal, dat vinden wij helemaal niet erg. Twitter: Emiel Smit - @emiei Nick Felix - @nickpatat Muziek door: Bob Felix - @bobfeliks

 • #010 Daryl Davis

  Aug 04 2019

  In een verlate tiende aflevering van #113miljard gaan your hosts with the mosts Emiel Smit en Nick Felix weer rond een microfoon zitten om het leven van Daryl Davis te bespreken. Een muzikant, een vechter, een wijs man. Maar het belangrijkst: hij leeft nog en je kan hem gewoon op Twitter dingen sturen over zijn extraordinaire leven. Enjoy! Like en deel het overal, dat vinden wij helemaal niet erg. Twitter: Emiel Smit - @emiei Nick Felix - @nickpatat Muziek door: Bob Felix - @bobfeliks  

 • #009 Thomas Topham

  Jul 26 2019

  Och, heb je ooit zo een Engelse naam gehoord? Nu wel! De persoon die wij deze week eens even op het spreekwoordelijke voetstukje zetten is een potige kerel met een serie hele bijzondere daden. Luister het snel en voel je geïnspireerd om zelf ook hele zware dingen op te tillen! Like en deel het overal, dat vinden wij helemaal niet erg. Twitter: Emiel Smit - @emiei Nick Felix - @nickpatat Muziek door: Bob Felix - @bobfeliks

 • #008 Emmy Noether

  Jul 19 2019

  Een wizkid, een vrouw die vocht voor haar wiskundige rechten! Een wizkid, hadden we dat al gezegd? Het was echt niet leuk dat vrouwen niks mochten vroeger. Daarom geven we haar de eer die ze verdient!

 • #007 Joshua Norton

  Jul 12 2019

  Omdat we het zo graag over de leiders van de Verenigde Staten hebben (not), eren we hun beroemdste leider waar je nog nooit van hebt gehoord. Elke vrijdag 113 miljard!!!

 • #006 Voytek

  Jul 05 2019

  Een beresterke Poolse oorlogsheld, ontvanger van vele medailles, het logo van zijn compagnie. Maar is hij wel één van de 113 miljard? Ontdek het in aflevering 6 van #113miljard! Like, deel, schreeuw  van de daken hoe leuk je 113 miljard vindt! Download gerust alle afleveringen voor je op vakantie gaat en blaas het op strand uit je boombox. Deel het met iedereen die je kent en maak de wereld een klein beetje beter. Twitter @emiei @nickpatat

 • #005 Tycho Brahe

  Jun 28 2019

  In aflevering 5 vertellen we het verhaal van Tycho Brahe, een man met een gouden neus, een eland als huisdier, en een kasteel op een eiland in Denemarken. Wij zijn telkens ook weer verbaasd met hoe idioot sommige levensverhalen nu eigenlijk zijn. Geniet ervan! Elke aflevering behandelen we een bijzonder persoon, die in de  wereldgeschiedenis niet de aandacht heeft gekregen die hij of zij  verdient. Daar doen wij wat aan! Heb je suggesties of tips, of een liefdevolle lofzang voor ons? Laat het ...more

 • #004 Digby

  Jun 21 2019

  In de vierde aflevering van 113 miljard hebben we het over Digby. Een knettergekke soldaat die nooit bang was en constant het wachtwoord vergat waarmee hij de legerbasis opkwam. Dus bedacht hij een wel heel unieke oplossing... Kom maar lekker onder zijn parapluutje en luister mee! Elke aflevering behandelen we een bijzonder persoon, die in de  wereldgeschiedenis niet de aandacht heeft gekregen die hij of zij  verdient. Daar doen wij wat aan! Heb je suggesties of tips, of een liefdevoll...more

 • #003 Uesugi Kenshin

  Jun 14 2019

  Een legendarische samurai met een wel heel uniek levensverhaal. 🎵 "Let's get down to business!" 🎵

 • #002 Vesna Vulović

  Jun 07 2019

  'Wilt u daar een zakje pinda's bij?' vroeg ze. Ze deed gewoon haar werk. En toen ging het helemaal mis. Elke aflevering behandelen we een bijzonder persoon, die in de wereldgeschiedenis niet de aandacht heeft gekregen die hij of zij verdient. Daar doen wij wat aan. Tweet ons wat je vindt:      @emiei        -         @nickpatat

 • #001 Tarrare

  May 24 2019

  In de eerste aflevering van 113 miljard vertellen we het verhaal van Tarrare. Oh, wat een gekke Fransman was hij. Elke aflevering behandelen we een bijzonder persoon, die in de wereldgeschiedenis niet de aandacht heeft gekregen die hij of zij verdient. Daar doen wij wat aan. Tweet ons wat je vindt:      @emiei        -         @nickpatat