PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Alledaagse vragen - een podcast van Filosofie Magazine

In iedere aflevering reageert een filosoof op een vraag uit het dagelijks leven. Hoe ga je om met liefdesverdriet? En waarom is ons werk zo bepalend voor onze identiteit? Programmamaker Luuk Heezen wordt wijzer in gesprek met Nederlandse filosofen.

Afleveringen

 • #6 Wat moet je doen als je bij de elite hoort? Met Denker des Vaderlands René ten Bos

  Feb 12 2019

  Het onderscheid tussen volk en elite is verouderd en achterhaald, volgens Denker des Vaderlands René ten Bos. Zijn boodschap voor de elite: houd op met moraliseren, ook al weet je het beter. Je moet mensen hun achterlijkheid gunnen. Die heb jij namelijk ook.

 • #5 Mag je nog met het vliegtuig op vakantie? Met filosoof Lisa Doeland

  Jan 10 2019

  Programmamaker Luuk Heezen besloot geen vlees meer te eten, vooral uit milieuoverwegingen. Toch pakte hij onlangs het vliegtuig naar Japan, waar hij vlees noch vis liet staan. Hypocriet? Volgens Lisa Doeland ontkom je er niet aan. We moeten er juist voor waken dat we teveel belang hechten aan consistentie: dat je je niet aan je principes houdt, betekent nog niet dat je je idealen overboord gooit.  

 • #4 Een leven zonder spijt? Met levenskunstfilosoof Joep Dohmen

  Dec 04 2018

  Iedereen heeft wel ergens spijt van. Volgens levenskunstfilosoof Joep Dohmen is er een verschil tussen kleine spijtjes en grote spijten. Hij leerde van Nietzsche hoe je om kunt gaan met spijt.

 • #3 Waar hebben we recht op? Met filosoof en jurist Irena Rosenthal

  Oct 26 2018

  De Verklaring van de Rechten van de Mens was 70 jaar geleden een historische doorbraak. Sindsdien is veel veranderd. Nieuwe technologieën roepen vragen op over privacy. Globalisering en klimaatverandering veroorzaken ongekende nieuwe problemen. Vraagt onze nieuwe tijd om nieuwe mensenrechten?

 • #2 Waarom werken we? Met filosoof Bas Haring

  Oct 09 2018

  Je baan zegt veel over wie je bent. Niet voor niks is het een van de eerste dingen die je noemt wanneer jij je voorstelt op een feestje. Waarom zijn onze identiteit en ons werk zo met elkaar verweven? Luuk Heezen praat erover met filosoof Bas Haring.

 • #1 Hoe ga je om met liefdesverdriet? Met filosoof Jan Drost

  Oct 09 2018

  Deze eerste aflevering gaat over de snijdende pijn die je voelt bij liefdesverdriet. Wat doe je als je geliefde je opeens verlaat? Luuk Heezen zoekt de raad van Jan Drost, de liefdesfilosoof van Nederland.