PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Ballen verstand

Voetbalwatchers Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde bespreken samen de prestaties van FC Twente en Heracles.

Afleveringen

 • S2E8: ‘Is Heracles echt zo slecht en FC Twente echt zo goed?

  Oct 19 2020

  FC Twente heeft het dit seizoen eindelijk voor elkaar zo lijkt het, bij Heracles gaat het er een stuk lastiger aan toe. De Enschedese ploegt lacht, de Almelose ploeg worstelt. Leon en Fardau hebben daarom weer genoeg te bespreken in de wekelijkse podcast. Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S2E7: ‘Het is rustig bij FC Twente, dat is wel eens anders geweest’

  Oct 06 2020

  Het is vandaag de laatste dag van de transfermarkt en normaal is dat een dag vol zenuwachtige spelers, zaakwaarnemers en clubs. Hoe zit dat bij FC Twente en Heracles? Daarom op deadlineday een extra Podcast van De Ballen Verstand. Gaat er nog wat gebeuren in Enschede of Almelo of durven Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde balans al op te maken? Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S2E6: De tijd tikt weg… Gaat Twente de strijd om Dervisoglu winnen? En wat doet Heracles nog?

  Oct 05 2020

  Dinsdag sluit de transfermarkt, wat gaat er nog gebeuren bij FC Twente en Heracles? Leon en Fardau praten je bij in de podcast.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S2E5: ‘Voetbal zonder publiek: is de minister ooit bij een club wezen kijken?’

  Sep 28 2020

   Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde hebben in de Podcast hun mening al klaar nu er de komende drie weken geen publiek meer in de stadions mag. Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S2E4: ‘Na de Brama-tapes hebben we nu Van der Water-gate’

  Sep 21 2020

  Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S2E3: ‘Niet juichen bij Twente of Heracles slaat natuurlijk nergens op’

  Sep 14 2020

  ENSCHEDE/ALMELO - FC Twente en Heracles beleefden allebei de gedroomde competitiestart. En dat leverde enthousiaste reacties op in Enschede en Almelo. Maar ook bij Leon ten Voorde en Fardau Wagenaar, die in hun wekelijkse podcast vol energie terugkijken op de aftrap, maar tegelijkertijd ook de bekende zwaluw erbij halen. Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S2E2: ‘Wormuth moet kappen met die flauwekul en FC Twente niet boos op El Ahmadi’

  Sep 07 2020

  De voorbereiding zit er op, het echte werk komt er aan. Eindelijk. Hoe staan Heracles en FC Twente ervoor, een week voor het begin van de competitie? Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S2E1: ‘Twijfels over Bakis, Danilo gaat vijftien keer scoren’

  Sep 02 2020

  Hoe doet spits Sinan Bakis het in Almelo en hoeveel vertrouwen hebben de verslaggevers in Danilo van FC Twente? Leon ten Voorde en Fardau Wagenaar zijn terug met de podcast De Ballen Verstand, waarin ze de actuele zaken bespreken bij FC Twente en Heracles. Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E33: ‘Alexander Zorniger schijnt trekjes te hebben van Louis van Gaal’

  Jun 08 2020

  Het is even stil bij Heracles, maar bij FC Twente is er van alles aan de hand. Opeens was Jan Streuer daar, de nieuwe technisch directeur. En komt er deze week een nieuwe trainer in de persoon van de Duitser Alexander Zorniger?  Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde gaan in de wekelijkse podcast in op de nieuwe opvallende constructie van de TD in Enschede, die maximaal maar voor een jaar blijft. En wat vinden ze van de Duitse golf van trainers die Nederland overspoeld? Support the show: ...more

 • S1E32: ‘Preud’homme was de beste van de laatste tien jaar bij FC Twente’

  Jun 02 2020

  Waar blijft de technisch directeur van FC Twente? En waar blijven de trainers? Begint de tijd niet te dringen? En hoe ziet met de nieuwelingen bij Heracles? Is de vijver echt zo goed gevuld, of valt het toch tegen om spelers binnen te halen in deze tijd?  Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde laten in de wekelijkse podcast weer het licht over verschillende zaken schijnen, want er is ook zonder een rollende bal genoeg te bespreken. En ze halen nog eens oude herinneringen op aan de man, die waa...more

 • S1E31: ‘Wij houden niet van het droppen van namen, maar is Stewart een goede?’

  May 25 2020

  Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E30: 'FC Twente is een gecompliceerde liefde'

  May 18 2020

  Ook zonder het rollen van de bal is het geen dag rustig in het Nederlandse voetballandschap. FC Twente en Heracles zijn  volop in beweging om de boel draaiende te houden.   Verslaggevers Fardau Wagenaar en Leon ten Voorde nemen de huidige stand van zaken door in de wekelijkse podcast. Wat gaat er met de grootte van de selectie van Heracles gebeuren, is er al een technisch directeur bij FC Twente en hadden die Duitse clubs het decor niet iets beter kunnen aankleden bij de herstart...more

 • S1E29: ‘Van der Kraan bepaalt bij FC Twente het beleid’

  May 11 2020

  Ondanks de voetballoze periode gebeurt er van alles bij FC Twente en Heracles. Spelers komen, spelers gaan en sommige spelers blijven voor altijd, zoals Tim Breukers bij Heracles. Genoeg te bespreken dus weer in de podcast. Wie heeft bij FC Twente bijvoorbeeld de voetbalknowhow om de technisch directeur aan te stellen? Wie slaat de piketpaaltjes nu hele de technische leiding is onthoofd? Fardau en Leon leggen het allemaal op tafel. Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listen...more

 • S1E28: ‘Coolen en Janssen zijn goeie opties voor FC Twente’

  May 04 2020

  Het begin is er, de kop is er af: FC Twente en Heracles hebben de training weer hervat. Fardau en Leon waren erbij. De een zat in het stadion, de ander stond in de bosjes. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E27: ‘Wat als FC Twente in de schoenen van Cambuur had gestaan? Die club stond ook elf punten voor’

  Apr 28 2020

  Het was een bewogen week in voetballand. Wat heet. FC Twente en Heracles keken vanaf de zijlijn toe hoe het vuur oplaaide. Maar ook in Enschede en Almelo gebeurt er genoeg.  Fardau en Leon nemen de laatste stand van zaken door, lijden mee met De Graafschap en Cambuur, vinden ook nog wat van Barcelona en vragen zich af of de spelers van FC Twente en Heracles geld gaan inleveren?Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E26: ‘In deze crisis ga je niet wisselen in de top van de club’

  Apr 20 2020

  Als de premier dinsdag heeft gesproken, komt er snel duidelijkheid over het al dan niet uitspelen van dit seizoen. De algehele verwachting is dat het erop zit. Als die duidelijkheid er is kunnen FC Twente en Heracles alle zeilen gaan bijzetten om de boel draaiende te houden voor na de zomer.  Fardau en Leon gaan in de Podcast in op die ontwikkelingen. En  ze verwachten in Enschede ondanks alle rumoer dit seizoen geen wisseling van de wacht in de top. „In deze crisis ga je geen a...more

 • S1E25: ‘FC Twente en Heracles hebben sportief geen enkel belang meer om verder te spelen’

  Apr 06 2020

  FC Twente en Heracles zijn in afwachting van het grote overleg dinsdag tussen de KNVB, clubs, FOX en supporters. Fardau en Leon nemen de afgelopen week door in de Podcast en kijken, heel stiekem, vooruit naar alle gevolgen.  En wat ze verwachten van de bijeenkomst met alle partijen? Niets. „De KNVB zal weer tijd gaan kopen.”Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E24: ‘Twee clubs eruit, twee erin en volgend seizoen opnieuw beginnen’

  Mar 30 2020

  Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E23: 'Wie heeft het nou eigenlijk voor het zeggen bij FC Twente?'

  Mar 09 2020

  Heracles kan na de 4-2 overwinning al met een schuin oog kijken naar volgend seizoen en misschien zelfs dromen van de play-offs. Bij FC Twente ligt de situatie totaal anders: de ploeg is nog altijd niet veilig en wie is nou eigenlijk de baas in Enschede? Leon en Fardau praten je bij. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E22: 'Als ik Heracles was zou ik de stekker uit de samenwerking trekken'

  Mar 02 2020

  Leon en Fardau bespreken wekelijks de perikelen bij FC Twente en Heracles. In deze aflevering het spandoek aan het adres van Fred Rutten tijdens FC Twente-Heerenveen, de samenwerking in de jeugdopleiding en het wisselbeleid van FC Twente.Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E21: 'FC Twente laat grote kans liggen; Heracles is zo goed als veilig'

  Feb 24 2020

  FC Twente had zomaar de sprong op de ranglijst kunnen maken zondag, op weg naar de veilige haven, maar in drie minuten tijd ging het fout. Moet de ploeg van trainer Gonzalo Garcia zich zorgen maken? En hoeveel punten heb je eigenlijk nodig om zeker van handhaving te zijn? Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E20: ‘De knuffels bij FC Twente kwamen wel heel klef over’

  Feb 17 2020

   De overwinning op AZ was een onverwachte climax van een bizarre week. Is daarmee de crisis voorbij, of blijft het sluimeren in Enschede?Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E19: ‘Qua emotie is FC Twente nog steeds een topclub’

  Feb 10 2020

  Voor Heracles zit het de 22e speelronde er al op, FC Twente heeft nog een klusje te klaren, dinsdagavond in Emmen. Deze podcast is er dus eentje waarin terug wordt gekeken en vooruit wordt geblikt.  En er is ook genoeg te bespreken over de aanstaande voetbalacademie FC Twente/Heracles die niet zonder slag of stoot tot stand komt. Vooral bij FC Twente is er toch wat onrust ontstaan. „Twente is niet qua prestaties, maar wel gezien de emotie en vele stromingen nog steeds een topclub.&rd...more

 • S1E18: 'De dans onderin is nu echt begonnen'

  Jan 27 2020

  Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E17: 'Ik begrijp de logica niet van hoe Garcia omgaat met aanvallers'

  Jan 20 2020

  De winterstop zit er op voor FC Twente en Heracles. Hoe denken Fardau en Leon over de seizoenshervatting van beide clubs? FC Twente speelde in een weinig enerverend duel met 0-0 gelijk tegen FC Groningen. krijgt de club het vooral aanvallend nog op de rit? Heracles ging ten onder op bezoek bij Emmen (1-0).Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E16: Competitie wordt hervat: hoe staan FC Twente en Heracles ervoor?

  Jan 13 2020

  De trainingskampen zijn voorbij, bij FC Twente en Heracles is de realiteit van alledag ingetreden. Hoe staan beide clubs ervoor in de aanloop naar komend weekend als de competitie weer wordt hervat? Fardau en Leon nemen alles door en trekken de eerste conclusies.Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E15: ‘Het heeft geen zin om FC Twente een crisis aan te praten’

  Dec 16 2019

  Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • S1E14: ‘FC Twente heeft creativiteit van ‘slapjanus’ Espinosa nodig’

  Dec 09 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • S1E13: ‘Waarom kan dit wel tegen Ajax?’

  Dec 02 2019

  Wat een weekend was het weer. FC Twente dacht heel even dat het kon stunten tegen het superieure Ajax en Heracles stoomde gewoon door, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Fardau en Leon hebben dan ook weer genoeg te bespreken in de podcast die op een niet alledaagse manier tot stand kwam. Alles over Twente-Ajax, alles over de nieuwe topscorer van de eredivisie Cyriel Dessers, het akkefietje tussen Wout Brama en Ajax-trainer Erik ten Hag, de scoringsdrift in Almelo en de ongeïntere...more

 • S1E12: ‘Wormuth toonde zich een heer na foute grap Van Basten’

  Nov 25 2019

  ENSCHEDE - En weer gingen de uitduels voor Heracles en FC Twente verloren. Er was alleen een groot verschil: het verlies van Heracles bij Ajax was ingecalculeerd, de nederlaag van FC Twente bij VVV was ronduit pijnlijk. Fardau en Leon zagen de wedstrijden van dichtbij en zoals gewoonlijk vinden ze weer overal wat van. Neem de kolderieke wisselfout bij Twente (‘amateuristisch) en de foute grap van Marco van Basten voor het duel tegen Heracles. ,,Maar om dat nou zo groot te maken…&rsq...more

 • S1E11: Tubantia Podcast #11 'Belangrijke zege, maar het blijft schrapen bij Twente'

  Nov 11 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • S1E10: ‘Heracles heeft de mentaliteit van een middenmoter’

  Nov 04 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • S1E9: 'Wie denkt Xandro Schenk wel dat-ie is?'

  Oct 28 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • ‘Garcia is een talentvolle trainer, maar heeft nog hulp nodig’

  Oct 21 2019

  Hoe verschillend kan het gevoel zijn bij de clubs. Waar Heracles het punt in De Kuip vierde als een overwinning, is er bij FC Twente mineur na de vierde nederlaag op rij. In de podcast Ballen Verstand kijken Fardau en Leon terug op weer een bewogen voetbalweekend. Had FC Twente-trainer gelijk met de wissel van Wout Brama, en wie is er beter: miljoenenaankoop Marcos Senesi of Heracles-verdediger Mats Knoester? Is bij FC Twente het systeem niet heiliger dan het resultaat en hoe knap is een punt va...more

 • Tubantia Podcast #7 'Voetbalpraat bij de koffieautomaat'

  Oct 07 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • Tubantia Podcast #6 'Voetbalpraat bij de koffieautomaat'

  Sep 30 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • Tubantia Podcast #5 - Voetbalpraat bij de koffieautomaat

  Sep 21 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • S1E4: Tubantia Podcast #4 - ‘Voetbalpraat bij de koffieautomaat’

  Sep 16 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • S1E3: Tubantia Podcast #3 - ‘Voetbalpraat bij de koffieautomaat’

  Sep 02 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • S1E2: Tubantia Podcast #2 - ‘Voetbalpraat bij de koffieautomaat’

  Aug 26 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden. Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omny...more

 • S1E1: Tubantia Podcast #1 - ‘Voetbalpraat bij de koffieautomaat’

  Aug 23 2019

  Er is geen regio in Nederland waar op één dag meer dan 35.000 mensen naar een wedstrijd in het betaalde voetbal gaan. In Twente is dat wel het geval. FC Twente en Heracles leven, zorgen voor reuring en gespreksstof bij de koffie-automaat. Het is nooit rustig, nooit saai. Fardau en Leon bespreken daarom elke week de avonturen van ‘onze twee clubs’ in een podcast. Het laatste nieuws, de meeste achtergronden.Support the show.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio...more