PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Boekestijn en De Wijk | BNR

Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk gaan onder leiding van Hugo Reitsma op zoek naar de nieuwe wereldorde.

Afleveringen

 • De politisering van het nieuws

  Nov 20 2020

  In de VS onder Trump zijn kranten en nieuwszenders steeds verder gepolitiseerd. Is dat noodzakelijk of een probleem? En gebeurt het ook hier? Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk in gesprek met Telegraaf-verslaggever Wierd Duk.

 • Brexit na Donald Trump

  Nov 13 2020

  Vlak voor de deal of no-deal deadline stelt het vertrek van Brexit-fan Donald Trump de Britse premier Johnson voor een levensgroot probleem. Te gast: Amerikanist en oud-campagnemedewerker van de Britse Conservatives Benjamin Livestro.

 • Trump vs. de verkiezingen

  Nov 06 2020

  Volg het laatste nieuws over de presidentsverkiezingen in ons liveblog

 • De Nieuwe Cartooncrisis

  Oct 30 2020

  Over de religie en politiek van de spotprentencrisis die Europa en de islamitische wereld weer hard doet botsen. Te gast: arabist Jan Jaap de Ruiter van Tilburg University.

 • Alibaba en de nieuwe koude oorlog

  Oct 23 2020

  Kan Europa afzijdig blijven bij de handelsoorlog tussen de VS en China? Te gast: Hugo Erken, hoofd internationale economie van RaboResearch.

 • Waarom doet Nederland het zo slecht?

  Oct 16 2020

  Na de trots op onze intelligente lockdown behoort Nederland nu tot de zwaarst getroffen landen in de tweede golf van de Coronapandemie. Premier Rutte geeft toe dat hij te veel een beroep heeft gedaan op de individuele verantwoordelijkheid van mensen. Een gesprek met Amerikaans historicus en Nederland-watcher James Kennedy over Hollandse hoogmoed en een overheid die weigert op te treden in een crisissituatie.

 • Generatie Corona

  Oct 09 2020

  Corona stelt de solidariteit tussen generaties wereldwijd op de proef. Worden jongeren benadeeld of moeten ze zelf meer doen? Te gast: sociaal ondernemer en millennial Talitha Muusse

 • Als Trump niet weg wil

  Oct 02 2020

  Wat doet Trumps coronabesmetting met zijn kans op herverkiezing? En wat als hij verliest maar weigert plaats te maken? Boekestijn en De Wijk bespreken duistere scenarios voor de Amerikaanse verkiezingen met Charles Groenhuijsen.

 • Coronawappies

  Sep 25 2020

  Samenzweringstheorieën rond Corona raken steeds meer mainstream. Waar komen die ideeën vandaan en hoe verspreiden ze zich? Te gast: complot-onderzoeker Jelle van Buuren.

 • Brexit: het Singapore-model

  Sep 18 2020

  Kan Engeland na Brexit als regel- en belastingparadijs Europa kapotconcurreren? CDA-Europarlementariër Esther de Lange te gast in uw wekelijkse low-budget horrorshow Boekestijn en De Wijk.

 • Laten we de Belarussen in de steek?

  Sep 11 2020

  Moet Europa de demonstranten in Wit-Rusland te hulp komen of accepteren dat het land behoort tot de Russische invloedssfeer? Boekestijn en De Wijk vergelijken de revolutie in Belarus met die in Oekraïne, zes jaar geleden. Te gast: Clingendael-onderzoeker René Cuperus.

 • Russen op de Noordzee

  Sep 04 2020

  Wat deden de Russen vorige maand op de Noordzee, 240 km. ten noorden van Schiermonnikoog? Over een ongebruikelijk offensieve oefening, en de kwetsbare scheepsroutes van handelsnatie Nederland. Te gast: Jaime Karremann van Marineschepen.nl

 • Het lange tijdperk-Trump

  Aug 28 2020

  Als Donald Trump in november de verkiezingen verliest, is zijn tijdperk misschien nog lang niet voorbij. Boekestijn en De Wijk bespreken de trends waar Trump op inspeelt met Raymond Mens, schrijver van het nieuwe boek 'Lang leve Trump'.

 • Zomer Specials: de dood van Soleimani

  Aug 21 2020

  Om de laatste loodjes van de vakantie ook nog door te komen: de zesde en laatste Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: De dood van de Iraanse generaal Soleimani.

 • Zomer Specials: wie gaat dat allemaal betalen?

  Aug 14 2020

  Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: Europese 'solidariteit' tijdens de coronacrisis: wie gaat dat allemaal betalen?

 • Zomer Specials: Bier, Brexit, Boekestijn

  Aug 07 2020

  Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: Bier, Brexit, Boekestijn. Terug naar de dag dat de Britten de EU verlieten en vooruitkijken naar hoe die Brexit er nou uiteindelijk uit zal komen te zien.

 • Zomer specials: Amerikaans machtsverval

  Jul 31 2020

  Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: De Derde Wereldoorlog.

 • Zomer Specials: De Derde Wereldoorlog

  Jul 24 2020

  Om de vakantie door te komen: de Boekestijn en De Wijk zomerspecials! De meest deprimerende uitzendingen van het afgelopen jaar, aangevuld met een bespreking van de actualiteit én een vooruitblik op de tweede helft van 'rampjaar 2020'. Vandaag: De Derde Wereldoorlog.

 • Zomer specials: Hong Kong Yoga

  Jul 17 2020

  En net als in de zomer van 2019 is er elke week een apocalyptische boekentip van Arend Jan Boekestijn. Die vindt u op Twitter.

 • De Wereldorde van Boekestijn vs. Jensen

  Jul 10 2020

  Wie wint de Coronacrisis? Boekestijn en De Wijk op zoek naar de geopolitieke effecten van Corona, met een klein eerbetoon aan Robert Jensen.

 • De Staat van de Unie

  Jul 03 2020

  Pieter Omtzigt te gast bij Boekestijn en De Wijk over de Staat van de Europese Unie. Europa moet opkrabbelen uit de Coronacrisis maar kampt volgens Omtzigt met twee grote breuklijnen: financiën en de rechtsstaat.

 • De komende Israëlische annexatie

  Jun 26 2020

  De annexatie, die komende week wordt bekrachtigd maar die de facto al bestaat, is een ernstige schending van het internationaal recht, de rechten van de Palestijnen, maar ook voor de vrede in het Midden-Oosten, zegt Karabulut in deze uitzending.

 • Is het Strafhof een neprechtbank?

  Jun 19 2020

  President Trump probeert het Internationaal Strafhof in Den Haag te ondermijnen. Misschien is zijn kritiek wel terecht. Te gast: advocaat Geert-Jan Knoops.

 • Kernwapens voor Frans Timmermans

  Jun 12 2020

  Hoe moet Europa zich verdedigen als de Amerikanen zich terugtrekken? Een gesprek over de staat van de NAVO, een Europese Defensie-industrie en iets met Frans Timmermans en kernwapens. Te gast: VVD-Kamerlid André Bosman.

 • Voorwaarden voor een revolutie

  Jun 05 2020

  Amerika staat in brand na de gewelddadige dood van George Floyd, níet na veel eerdere, gelijksoortige gevallen. De Arabische Lente, de Fortuynrevolte, de val van de Muur of protesten van 68 ze kwamen al even onverwachts. Wanneer bereikt onvrede een kritische massa die leidt tot een omslagpunt?

 • Weg uit de euro?

  May 29 2020

  Het Corona-herstelfonds van de Europese Commissie is een enorme stap verder in de Europese integratie. Maar volgens econoom Lex Hoogduin lost het de schuldenproblemen van het zuiden niet op. Misschien kan Nederland beter uit de euro stappen voor het te laat is.

 • Het Amerikaanse machtsverval

  May 22 2020

  De Coronacrisis toont het verval van de VS als supermacht. Waar is het mis gegaan? En wie springt in het gat? Te gast: Maarten van Rossem

 • Een perfecte storm in Moskou

  May 15 2020

  Corona en de olieprijs: een dubbele crisis in Rusland. En verre van de sterke man oogt president Poetin als een oude, zieke wolf, volgens een analyse in the Moscow Times. Te gast: Moscow Times-uitgever Derk Sauer.

 • Corona in Afrika

  May 08 2020

  Een pandemie bestrijden doe je wereldwijd, maar hoe wint de mens van het virus in de armste landen? Boekestijn en De Wijk spreken Ronald Kremer van Artsen zonder Grenzen, die eerder Ebola bestreed in Sierra Leone en nu Corona in Congo.

 • Wie gaat dit allemaal betalen?

  May 01 2020

  93.000.000.000 tekort, 540.000.000.000 noodfonds, 1000.000.000.000 wederopbouw ... Wie betaalt de Coronarekening? Te gast: econoom Heleen Mees

 • Corona: de propagandaoorlog

  Apr 24 2020

  De strijd om de waarheid in de Coronacrisis: Hoe China probeert de beeldvorming te winnen, maar daarmee mogelijk het tegendeel bereikt.

 • Chemtrails, 5G en Corona

  Apr 17 2020

  De aanpak van de Corona-pandemie ontmoet een ongekend wantrouwen tegen wetenschap, techniek en experts. Een gesprek met hoogleraar en volksfilosoof Bas Haring over populisme, desinformatie en zwaartekracht als complot.

 • Live in New York

  Apr 10 2020

  De Coronavirus pandemie lijkt het machtigste land ter wereld het hardst te raken. Dat kan grote geopolitieke gevolgen hebben. Maar nu eerst voor de hardst getroffen stad. In gesprek met correspondent David Hammelburg op straat in New York.

 • De wereld na Corona

  Apr 03 2020

  Na een schok als de Coronapandemie richten mensen zich meer op veiligheid, zekerheid en gemeenschapszin, blijkt uit onderzoek. Hoe zal de wereld na Corona eruitzien?

 • Europa vs. Corona

  Mar 27 2020

  Kan Europa het virus verslaan? Of leidt de Coronacrisis tot een nieuwe eurocrisis? Tot nu toe reageren Europese landen ieder op hun eigen manier op de pandemie, en dat brengt grote risicos met zich mee.

 • Het lockdown-scenario

  Mar 20 2020

  Lees ook | Liveblog Coronavirus

 • Corona: wat mag het kosten?

  Mar 13 2020

  Nederland gaat op slot in de strijd tegen het Coronavirus: álles om de epidemie in te dammen. Maar hoe overleeft de economie de Coronabestrijding? BNR economiecommentator Kees de Kort schetst een zwart scenario.

 • Trump’s deal met de Taliban: vrede of capitulatie?

  Mar 06 2020

  President Trump heeft een deal gesloten met de Taliban, om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Afghanistan. De Taliban zien het als overwinning. Boekestijn en De Wijk bestuderen - en verscheuren het akkoord.

 • Super Tuesday: Wie gaat Trump verslaan?

  Feb 28 2020

  Dinsdag is een beslissende dag in de Amerikaanse voorverkiezingen: welke Democraat neemt het straks op tegen president Trump? En kan die hem vervolgens wel verslaan? Boekestijn en De Wijk bespreken de kandidaten met HCSS-analist Paul Verhagen (en zijn niet heel enthousiast).

 • CETA: Kan globalisering beter?

  Feb 21 2020

 • In bed met Baudet

  Feb 14 2020

  Het Duitse CDU en het Brabantse CDA worstelen met de vraag of je kan samenwerken met rechtspopulisten. Emeritus hoogleraar Meindert Fennema bepleit pragmatisme, Rob een cordon sanitaire.

 • Eerlijk zijn over oorlog

  Feb 07 2020

  Het eerste slachtoffer van oorlog is de waarheid. Dat blijkt opnieuw uit twee onderzoeken naar de oorlog in Afghanistan. Het Amerikaanse én het Nederlandse publiek kreeg stelselmatig een te rooskleurig beeld voorgeschoteld van het verloop van de strijd. Waarom, bespreken Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk met defensiespecialist en Afghanistanveteraan Peter Wijninga.

 • Bier, Brexit, Boekestijn

  Feb 01 2020

  De Boekestijn en De Wijk Brexitborrel! Een middernachtelijke uitzending met onze Britse correspondent Lia van Bekhoven in de studio en europaverslaggever Jesse Pinster tussen de feestende Brexiteers in Londen.

 • Coronavirus: een vooruitblik

  Jan 28 2020

  Lees ook | Dossier Coronavirus Roel Coutinho is Hoogleraar epidemiologie en voormalig directeur infectieziekten bij het RIVM. Altijd al afgevraagd wat het coronavirus is? Lees dan dit artikel en je weet alles. Luister ook | Wat als het echt uit de hand loopt met corona?

 • De strijd om de wereld in Veldhoven

  Jan 24 2020

  Amerika en China vechten hun strijd om de nieuwe wereldorde uit in het Brabantse Veldhoven. Inzet is de verkoop van een hypermoderne chipmachine aan China. Nederland dreigt vermalen te worden in de handelsoorlog tussen twee grootmachten.

 • Wanneer grijpt China eindelijk de macht?

  Jan 17 2020

  Lees ook | Handel is het enige wat China drijft

 • Stem Boekestijn en De Wijk naar de Gouden RadioRing

  Jan 14 2020

  STEM HIER De top 15 is al gehaald, maar nu moeten de troepen doorstoten naar het echte front. Daar hebben we jullie hulp bij nodig. Eind januari worden dé radioprijzen van Nederland uitgereikt: de Gouden RadioRing, de Zilveren RadioSter en de Marconi Awards. Wat BNR betreft gaan de stemmen uit naar Boekestijn en De Wijk, Roos Abelman en Bas van Werven. Stem ze hier naar de overwinning! Marconi Oeuvre Award Eerder werd al bekend dat oud hoofdredacteur van BNR en radio icoon Sjors Fröhlich d...more

 • Iran: winst voor Trump?

  Jan 10 2020

  STEM ONS NAAR DE GOUDEN RADIORING!

 • Gouden RadioRing: De oorlog van Boekestijn en De Wijk

  Jan 07 2020

  Stemmen doet u hier! Stemmen doet u hier!

 • De wraak van Soleimani

  Jan 03 2020

  Luister ook | Conflict VS-Iran escaleert verder STEM ONS NAAR DE GOUDEN RADIORING!

 • 2020: De Derde Wereldoorlog

  Dec 27 2019

  Sorry voor de kerstgedachte maar volgend jaar breekt de Derde Wereldoorlog uit. Dat komt uit het model van Ingo Piepers. Hij promoveerde op de dynamiek van oorlog en vrede, en daaruit blijkt een ijzeren systeem van spanningsopbouw- en ontlading. Dat staat op knappen.

 • Van Brexit naar Nexit?

  Dec 20 2019

  Europa na Brexit: op weg naar superstaat of desintegratie? 'Eurofielen' Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk bespreken het met 'eurofoob' Derk Jan Eppink van Forum voor Democratie.

 • 007 op z’n Russisch: GROe-eenheid 29155

  Dec 13 2019

  Een moord in Berlijn lijkt opnieuw een aanslag van de Russische geheime dienst GROe op Europese bodem. Wie moet dood van Moskou en waarom? En hoe komt het dat de moordenaars steeds worden gesnapt? Te gast: Ben de Jong, kenner van de Russische veiligheidsdiensten.

 • Hybride oorlog en het leger van de toekomst

  Dec 06 2019

  Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer over de dreiging van de Russen, verdediging van het NAVO-grondgebied en de ingewikkelde risicos van hybride oorlog.

 • De staat faalt, leve de stad!

  Nov 29 2019

  Nationale staten worstelen met grensoverschrijdende problemen: klimaat, migratie, terrorisme... Het lijkt een gek idee, maar misschien zijn steden wel beter in de aanpak van de grote kwesties van onze tijd. Te gast: oud-burgemeester en mede-initiatiefnemer van het Wereldparlement van Burgemeesters Jozias van Aartsen.

 • Iran en de naderende Apocalyps

  Nov 22 2019

  Luister ook | Amnesty: Ruim honderd doden bij protesten Iran

 • Aanslagdreiging in Europa

  Nov 15 2019

  Lees ook | Terreurverdachten aangehouden in Zoetermeer

 • Europa en de geest van 1989

  Nov 08 2019

  30 Jaar na de val van de muur zijn Duitsland en Europa nog steeds verdeeld tussen oosten en west. Kan Berlijn de leiding nemen? Te gast: oud-Duitslandcorrespondent Margriet Brandsma.

 • Waarom u boos bent

  Nov 01 2019

  Van Hong Kong tot Chili en Libanon tot het Malieveld: Dit jaar is een piek in sociale onrust wereldwijd. Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk bespreken met cultuursocioloog Peter Achterberg waarom mensen zich van hun leiders afkeren. Een woestmakende aflevering van Boekestijn en De Wijk.

 • De Japanisering van Europa

  Oct 25 2019

  Twintig jaar geleden verlaagde Japan de rente naar 0. De wereld keek verbaasd naar dat rare experiment, maar inmiddels blijkt het land geen uitzondering maar een voorloper. Europa zucht sinds de crisis onder dezelfde stagnatie. Hoe gaat het met Japan na twee verloren decennia? En wat kan Europa van ze leren om hetzelfde lot te vermijden? Boekestijn en De Wijk bespreken het met Japan-watcher en bedrijfsadviseur Radboud Molijn.

 • Syrië en de Nobelprijs voor Poetin

  Oct 17 2019

  Boekestijn en De Wijk overzien het slagveld in Noord-Syrië en de implicaties voor de regio en Europa met conflictdeskundige en Syrië-kenner Lambrecht Wessels.

 • De Turkse inval in Syrië

  Oct 10 2019

  Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk bespreken de gevaren en mogelijkheden voor Europa met CDA-Tweede Kamerlid Martijn van Helvert.

 • Trump: impeachment of dictatuur

  Oct 04 2019

  Rob de Wijk is zoals u hem kent: somber. Ik houd niets meer voor onmogelijk. Hij maakt de vergelijking met de autoritaire Turkse president Erdogan. Onze gast deze week, BNR Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, richt zijn hoop op het Amerikaanse Congres.

 • De Grote Chantage van president Erdogan

  Sep 27 2019

  Europa probeert de autoritaire Turkse leider in toom te houden. Maar president Erdogan heeft een troefkaart: Als hij de Turkijedeal opzegt, stromen opnieuw miljoenen vluchtelingen naar Europa. Te gast: PvdA-Europarlementariër en voormalig Turkije-rapporteur Kati Piri.

 • Hong Kong Yoga

  Sep 20 2019

  Eén Land, twee systemen blijkt een zware positie om vol te houden in Hongkong. Het grote China dringt zich steeds meer op, en niet alleen daar. De lange arm van China reikt tot in Europa. Boekestijn en De Wijk proberen de balans te vinden met oud-Kamerlid Kathleen Ferrier, die 5 jaar in Hongkong woonde.

 • Finland sloopt Europese dictators

  Sep 13 2019

  Victor Orban heeft een nieuwe vijand. De Hongaarse potentaat ligt in Europa onder vuur voor uitholling van de rechtsstaat. Eerder wist hij met veel weg te komen. Maar het kleine Finland, dit halfjaar voorzitter van de EU, legt hem stoïcijns op de pijnbank. Te gast: Kees Sterk, voorzitter van de Europese Raden voor de Rechtspraak

 • Being Boris Johnson

  Sep 06 2019

  Boekestijn en De Wijk hebben een portaal gevonden dat rechtstreeks leidt naar het brein van Boris Johnson.

 • De coup van Boris

  Aug 30 2019

  Slaagt premier Johnson erin het Britse parlement buitenspel te zetten? En krijgt hij ook Europa op de knieën? Boekestijn en De Wijk voeden de onrust.

 • Zomer Special: het Schaamteloze Roofkapitalisme

  Aug 23 2019

  Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Dividendbelasting, winstbelasting, ontwijkingsconstructies, multinationals eisen steeds meer en betalen steeds minder. Is de globalisering doorgeschoten? Moet de politiek het kapitaal weer aan banden leggen? Te gast: Ewald Engelen

 • Zomer Special: waarom Trump wél schuldig is

  Aug 16 2019

  Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Trump voelt zich vrijgepleit door speciaal aanklager Robert Mueller. Boekestijn en De Wijk komen tot een andere conclusie met Amerikakenner Koen Petersen.

 • Zomer Special: debat met de Gele Hesjes

  Aug 09 2019

  Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk in een Haagse kroeg om eens echt te praten met de Gele Hesjes. Te gast: Telegraaf-verslaggever Wierd Duk.

 • Zomer Special: de Chinese Machtsovername

  Aug 02 2019

  Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: China blijft razendsnel ontwikkelen en stelt zich internationaal steeds assertiever op. Gaan we naar een Chinese wereldorde? Te gast: sinoloog Henk Schulte Nordholt.

 • Zomer Special: Retour-jihadi’s

  Jul 26 2019

  Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: wat te doen met jihadisten die terug willen. Berechten? Uitleveren aan Assad? Een tribunaal? Boekestijn en De Wijk bespreken het met André Seebregts, advocaat van verschillende Syriëgangers. Met een verrassende conclusie.

 • Zomer Special: Killer Robots

  Jul 19 2019

  Speciaal voor op vakantie: Boekestijn en De Wijk op zijn deprimerendst. Vandaag: Lethal autonomous weapon systems. De innovatieve manier om u allemaal dood te maken.

 • Welkom Albanië!

  Jul 12 2019

  Den Haag blokkeert onderhandelingen voor toetreding van Albanië tot de EU. Maar er zijn goede redenen om juist haast te maken. China, Rusland en het Midden-Oosten liggen op de loer. Te gast: Adia Sakiqi, de Albanese ambassadeur.

 • De nieuwe kolonisatie van Suriname

  Jul 05 2019

  Suriname en geopolitiek in het Caribisch gebied. Met Arend Jan vanuit Paramaribo en Jörgen Raymann

 • Europa en de Nokia 3310

  Jun 28 2019

  Hoe blijft Europa autonoom in het conflict tussen China en de VS? Geopolitiek- en telecomadvies in Boekestijn en De Wijk met regeringsadviseur Luuk van Middelaar.

 • Iran: de Tweede Tankeroorlog

  Jun 21 2019

  Escalatie in de Golf nadat Iran een Amerikaanse drone neerhaalde. Waarom worden tankers aangevallen? Boekestijn en De Wijk over olie en geopolitiek met HCSS-energie adviseur Lucia van Geuns.

 • In de achterkamers van de Europese formatie

  Jun 14 2019

  Na de verkiezingen is het stil geworden vanuit Brussel. Maar het bel, app en vergadercircuit draait overuren. Hoe wordt de macht verdeeld? En wat is het plan voor Europa de komende vijf jaar. Te gast: Europarlementariërs Agnes Jongerius en Jeroen Lenaers.

 • Aan tafel met het Grootkapitaal

  Jun 07 2019

  In gesprek met topcommissaris Jeroen van der Veer over de macht van multinationals.

 • De Iraanse Bom

  May 31 2019

  De grote gok van Trump: Dwingt hij Iran tot onderhandelen of tot de bom? Te gast: Iran-kenner Damon Golriz

 • Het spel om de macht in Brussel

  May 24 2019

  Hoe wordt na de Europese verkiezingen in Brussel de macht verdeeld? Het hogere politiek kwartetten met PG Kroeger van Betrouwbare Bronnen.

 • In debat met de Gele Hesjes

  May 17 2019

  Arend Jan Boekestijn en Rob de Wijk togen naar een Haagse kroeg om eens echt te praten met de Gele Hesjes. Te gast: Telegraaf-verslaggever Wierd Duk.

 • Overleeft de euro de volgende crisis?

  May 10 2019

  Te gast: Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics.

 • Het belegerde Fort Europa

  May 03 2019

  Trump in het westen, Poetin in het oosten en chaos in het zuiden. Het oude continent lijkt omsingeld door destabiliserende krachten. Rob, Arend Jan en Hans van Baalen bewaken de linies.

 • De Populistische Mars op Brussel

  Apr 26 2019

  Nationalisten aller landen Verenigt u! Rechts-populistische partijen proberen samen een vuist te maken bij de Europese Parlementsverkiezingen volgende maand. Kunnen zij Brussel van binnenuit aanvallen? Te gast: populisme-professor Sarah de Lange.

 • Waarom Trump wél schuldig is

  Apr 19 2019

  Speciaal Aanklager Robert Mueller ziet onvoldoende bewijs om Trump aan te klagen voor een misdaad. Dat betekent niet dat hij onschuldig is. Boekestijn en De Wijk wegen de feiten met Amerikakenner Koen Petersen.

 • De Boekestijn Brexit Borrel

  Apr 12 2019

  De BNR Brexit crew weet het ook niet meer en verdrinkt zijn wanhoop in een stevige pint Britse Red Ale in The Fiddler in Den Haag. Te gast: BNR Europaverslaggever Jesse 'Guiness' Pinster

 • Brexit: willen we de Britten nog wel?

  Apr 05 2019

  Een week voor de deadline bedelen de Britten opnieuw om uitstel. Moet Europa dat nog wel willen? Verdere vertraging van de Brexit is een gevaar voor de Europese Unie. Te gast: Sophie in 't Veld, Europarlementariër voor D66.

 • Het einde van het vrije internet

  Mar 29 2019

  Fake news-filters, copyright-filters... Wat blijft er nog over van het vrije internet in Europa? Te gast: oud-lijsttrekker Ancilla van de Leest van de Piratenpartij

 • Brexit: de Zombie Apocalyps

  Mar 22 2019

  De Britten hebben twee weken uitstel gekregen van Brussel maar slaapwandelen nog steeds naar de Brexit-afgrond. Te gast: Benjamin Livestro, oud-campagnemedewerker voor de Britse Conservatives

 • China’s grote zwaktes

  Mar 15 2019

  Europa en de VS vrezen een Chinese wereldorde. China blijft razendsnel ontwikkelen en stelt zich internationaal steeds assertiever op. Maar hoe sterk is het centraal geleide land nou echt? Te gast: sinoloog Henk Schulte Nordholt.

 • Waarheen met de Hollandse jihadi’s?

  Mar 08 2019

  Terughalen en berechten? Uitleveren aan Assad? Een tribunaal? Boekestijn en De Wijk bespreken het met André Seebregts, advocaat van verschillende Syriëgangers. Met een verrassende conclusie.

 • Italiaanse toestanden

  Mar 01 2019

  Brussel waarschuwt voor de Italiaanse economie: zware schulden, zwakke banken en de feestbegroting van de populistenregering kunnen ook een probleem worden voor ons. Te gast: Han Dirk Hekking van het Financieele Dagblad.