PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

China vs Amerika

De neven Michiel (New York) en Roeland (Beijing) wonen allebei 8000 kilometer van hun thuisland Nederland. De wereldmachten China en Amerika zijn in een interessante geopolitieke tango verzeild geraakt; een dans die beide neven van dichtbij meemaken. Wat zij waarnemen vanuit hun kleine appartementjes in de metropolen, wat zij meemaken tijdens hun reizen door het land en wat zij horen van hun buren, bespreken zij wekelijks met elkaar in deze podcast.

Afleveringen

 • Aflevering 11. Kunst

  Jul 13 2019

  New York is al heel lang een bloeiende kunstenaarskolonie. Hoe komt dat eigenlijk, en waar verschuilen die kunstenaars zich? Wat is er heden ten dage te merken van die creatieve stad? En hoe zit het met het conservatieve China?

 • Aflevering 10. Daten

  Jun 09 2019

  Daten is overal een gedoe op zich, of je nou in Nederland woont of niet. Wat zijn de amoureuze mores in Beijing? En hoe staat het in het vrijgevochten New York? Roel neemt ons mee naar een heuse date-markt, waar niet de vrijgezellen zelf, maar hun ouders hun kinderen proberen te slijten.

 • Aflevering 9. Belt & Road

  May 14 2019

  De neven bespreken het Belt & Road Initiative, een megaproject van de Chinese overheid met invloed over de hele wereld.

 • Aflevering 8. Sport in China en Amerika.

  Apr 15 2019

  Vandaag hebben we het over sport. Amerikaanse sporten in een park midden in Beijing, dat is typisch een onderwerp voor China vs Amerika. In Amerika heeft honkbal het zwaar, zo weet Michiel, en Roeland vertelt over obesitas.

 • Aflevering 7. St. Patrick's Day & Dick Maas

  Mar 29 2019

  Michiel moet eraan geloven tijdens St. Patrick's Day! Roeland vertelt over een Chinese bioscoophit van niemand minder dan Dick Maas.

 • Aflevering 6. Minderheden, meerderheden & verandering.

  Mar 12 2019

  We praten over de verschillende etnische minderheden in zowel China als Amerika. Daarnaast hebben we het over het Volkscongres, New Yorks wasgewoontes en neemt Roeland ons mee naar techgigant Huawei.

 • Aflevering 5. Kim, Trump en Michael.

  Mar 04 2019

  Roeland was in Vietnam bij Trump en Kim, en Michiel gaat in op de schreeuwende headlines op Amerikaanse nieuwszenders. En ohja: non-binaire babies.

 • Aflevering 4. Peking of Beijing?

  Feb 26 2019

  Deze aflevering een rondje Peking (of Beijing?), de nationale geluksperceptie in China en Amerika en een Noorse voetballer die zich laat naturaliseren tot Chinees.

 • Aflevering 3. Troubles met de trein

  Feb 19 2019

  Deze week: de infrastructuur (of wat daarvoor doorgaat) van Amerika, kerstman-bashen in China en Roeland duikt in de Chinese kranten.

 • Aflevering 2. State of the Union & de tante

  Feb 13 2019

  Michiel heeft de State of the Union gezien en vertelt aan Roeland - die net het Chinees nieuwjaar achter de rug heeft en dumplings moest eten met een "tante" - over Alexandria Ocasio-Cortez, de politieke belofte van links Amerika.