PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Clio

Ik ben Cees Kremer en heb geschiedenis gestudeerd. Omdat ik graag geschiedenisverhalen vertel ben ik deze podcast, waar uiteenlopende geschiedenisverhalen worden verteld, gestart.

Afleveringen

 • Special van Clio: Van Democratisch naar Republikeins aflevering 3

  Oct 21 2020

  Clio heeft een nieuw format. Ook is een nieuwe stem te horen. Een onderwerp wordt in een serie van drie afleveringen uitgediept. Omdat in november de Amerikaanse verkiezingen zijn, gaat de eerste serie over  de Verenigde Staten. Grote kans dat bij deze verkiezing in het Zuiden Republikeins wordt  gestemd. Terwijl vroeger Democratisch werd gestemd. Hoe komt dit? Dat zoeken Cees Kremer en Mirte Boelens uit in deze aflevering. In dit derde deel gaat het over de overgang van de Zuidel...more

 • Special van Clio: Van Democratisch naar Republikeins, aflevering 2

  Oct 14 2020

  Clio heeft een nieuw format. Ook is er een nieuwe stem te horen. Een  onderwerp wordt in een serie van drie afleveringen uitgediept. Doordat  in november de Amerikaanse verkiezingen zijn, gaat de eerste serie over de Verenigde Staten.  Grote kans dat bij deze verkiezing in het Zuiden Republikeins wordt  gestemd. Terwijl vroeger Democratisch werd gestemd. Hoe komt dit? Dat  zoeken Cees Kremer en Mirte Boelens uit in deze aflevering.  Dit tweede deel nemen we jullie m...more

 • Special van Clio: Van Democratisch naar Republikeins, aflevering 1

  Oct 07 2020

  Clio heeft een nieuw format. Ook is er een nieuwe stem te horen. Een onderwerp wordt in een serie van drie afleveringen uitgediept. Doordat in november de Amerikaanse verkiezingen zijn, gaat de eerste serie over de Verenigde Staten.  Grote kans dat bij deze verkiezing in het Zuiden Republikeins wordt gestemd. Terwijl vroeger Democratisch werd gestemd. Hoe komt dit? Dat zoeken Cees Kremer en Mirte Boelens uit in deze aflevering. Dit is het eerste deel van een drieluik. Deze eerste aflevering beha...more

 • Aflevering 11: De industriële familie die in Groningen vele sporen naliet

  Jun 11 2020

  W.A. Scholten werd geboren in Loenen, Gelderland, op 6 oktober 1819. 73 jaar later bij zijn dood had hij een Gronings multinational die overgenomen zou worden door zijn zoon. In het noorden van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van deze welvarende familie.

 • Aflevering 10: De dichter met een eigen staat

  Apr 15 2020

  De 1e wereldoorlog stopte niet gelijk met de Vrede van Versailles in 1919. Sommige conflicten bleven doorlopen, zo ook het conflict rond Fiume. Daar stichtte de dichter D'Annunzio een eigen staat wat een soort rare mix was van de jaren '60 en fascistisch Italië. 

 • Aflevering 9: De mislukte Schotse kolonisatie

  Apr 01 2020

  Bij Schotland denk je niet gelijk aan een kolonisator. Eerder aan  gekoloniseerd door Engeland. Toch hebben de Schotten onder leiding van  William Paterson eind 17e eeuw een poging gedaan om een kolonie op te  zetten in Panama. Dit liep faliekant fout.

 • Aflevering 8: De Rotterdamse Oproerkraaier

  Jan 27 2020

  Tegenwoordig zijn er weer veel protesten. De boerenprotesten, de klimaatactivisten en de gele hesjes. In de 19e eeuw konden ze er ook wat van. 1848 was het revolutiejaar, maar in andere jaren waren ook revoluties of oproeren. Zo was er in 1868 de Vletteroproer in Rotterdam veroorzaakt door Jacob de Vletter. Wie was deze man en wat gebeurde er precies?

 • Aflevering 7: De Vieze Ziekte

  Jan 13 2020

  Een belangrijk onderzoek naar de oorzaak van de ziekte Cholera. De ziekte die grote impact had in het 19e eeuwse Europa. In deze aflevering bespreek ik deze impact en het beroemde onderzoek van John Snow.

 • Aflevering 6: All history is the history of thought

  Dec 19 2019

  Vandaag wat anders. Het gaat deze keer over een denker over de geschiedenis, R.G. Collinwood. Hij is de bedenker van de re-enactmenttheorie en heeft de uitspraak gedaan: "All history is the history of thought."

 • Aflevering 5: De Scheepsbouwende Tsaar

  Dec 02 2019

  In deze aflevering het verhaal van Peter de Grote en zijn obsessie voor Nederland en de Nederlandse scheepsbouw

 • Aflevering 4: Het verdwenen paneel

  Nov 22 2019

  In 1934 wordt België opgeschud door de roof van een stuk van het Lam Gods van de gebroeders van Eyk. Wat is er eigenlijk gebeurd?

 • Aflevering 3: Twee kanten

  Nov 08 2019

  Clio is een geschiedenispodcast met uiteenlopende historische verhalen. Deze aflevering gaat over Lodewijk Pincoffs, succesvol Rotterdammer die uiteindelijk op de vlucht slaat.

 • Clio aflevering 2: Verraad

  Nov 01 2019

  Clio is een geschiedenispodcast met uiteenlopende historische verhalen. Het absurde verhaal van Dreyfus. Een verhaal van verraad en spionage.

 • Pilot Clio, aflevering 1: Vader en Zoon

  Oct 29 2019

  Clio is een geschiedenispodcast met uiteenlopende historische verhalen. Deze aflevering gaat het verhaal over Frederik de Grote en zijn moeizame en geweldadige relatie met zijn vader.