Podcast

De Balie Podcast

Spraakmakende momenten, de beste interviews of columns uit het podiumprogramma van de Balie.

Afleveringen

 • 20. Het grote voedselprobleem (en de unieke rol van Nederland)

  May 11 2018

  In deze aflevering gaat Sophie Rutenfrans in gesprek met Julia Rijssenbeek. Zij is onderzoeker bij FreedomLab onderzoeksinstituut en focust zich op de toekomst van ons voedsel.In 2050 moeten er 10 miljard mensen worden gevoed. Momenteel stijgt de honger wereldwijd, terwijl er wel voldoende voedsel wordt geproduceerd. Sophie en Julia bespreken hoe honger wordt ingezet als oorlogswapen, praten over de verregaande invloed van Big Tech en de invloedrijke positie van Nederland in het wereldwijde voed...more

 • 19. De nieuwe salonfähigheid van antisemitisme

  Apr 25 2018

  In deze aflevering gaat Mirthe Frese in gesprek met Chantal Suissa-Runne. Zij is sociaal ondernemer en houdt zich bezig met thema’s zoals identiteit, diversiteit en verbinding in de samenleving. Daarnaast is ze actief als bestuurder in de Joodse gemeenschap.Ze spreekt over de nieuwe salonhfahig-heid van antisemitisme. En over de recente aanslag, want zo noemt ze het, op het Amsterdamse Joodse restaurant Ha Carmel. Over hoe de Joodse gemeenschap nu naar populistisch rechts en politiek links ...more

 • 18. Bijzondere demonstraties in Iran

  Mar 13 2018

  In deze aflevering gaat Merlijn Geurts in gesprek met Peyman Jafari, politicoloog en historicus werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is op dit moment aan het promoveren op het onderwerp de sociale geschiedenis van de olie industrie in Iran. Tot zijn elfde woonde hij in Iran, waarna hij tijdens de oorlog met Irak vluchtte naar Nederland.Onder meer voor de NOS duidt hij de laatste ontwikkelingen in Iran en dat is precies waar wij het over wilden hebben.

 • 17. De strijd om Amsterdam

  Feb 23 2018

  In deze aflevering gaat Tim Wagemakers in gesprek met Floor Milikowski, onderzoeksjournalist van De Groene Amsterdammer. Milikowski is opgeleid planoloog en geograaf en schrijft al jaren over Amsterdam en de ontwikkeling van de stad.In dit gesprek vertelt ze over haar nieuwe boek Van wie is de stad. Als er iemand is die de ontwikkelingen in de stad kan duiden, zeker zo net voor de gemeenteraadsverkiezingen, dan is zij het.

 • 16. De politieke issues van jongeren in Amsterdam

  Feb 02 2018

  In deze aflevering gaat Rik Seveke in gesprek met Caesar Bast. Bast is een jonge Amsterdammer met Marokkaans en Syrisch bloed. Hij studeerde politicologie en rechten, en was voorzitter van de Nationale Jeugdraad. 23 jaar is hij pas, en daarmee de jongste kandidaat op de PvdA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bast neemt geen blad voor de mond en vertelt over zijn politieke dromen en ergernissen. Over volwassen worden in de stad en wat de belangrijkste politieke issues momenteel zijn v...more

 • 15. De uitdagingen voor Angela Merkel

  Jan 31 2018

  In deze aflevering gaat Anne-Marijn Epker in gesprek met Hanco Jurgens. Jurgens is historicus en wetenschappelijk medewerker van het Duitsland Instituut Amsterdam. In 2017 verscheen de door hem samengestelde bundel “De vleugels van de adelaar. Duitse kwesties in Europees perspectief.” Jurgens vertelt waarom hij Duitsland en Merkel zo bijzonder vindt. Hij analyseert de formatie van een nieuwe Merkel-regering en benoemt haar grootste uitdagingen op geopolitieke schaal.

 • 14. De tijdloze kinderliteratuur van Sjoerd Kuyper

  Jan 19 2018

  Ianthe Mosselman gaat in gesprek met kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. Kuyper schreef meer dan vijftig kinderboeken. Robin en Suze, Het eiland Klaasje, Robin is verliefd, Sjaantje doet alsof enO rode papaver, boem pats knal! werden bekroond met een Zilveren Griffel, en met Robin en God won Kuyper de prijs voor het beste kinderboek van 1996: de Gouden Griffel. We spreken Kuyper over zijn werk en wat hij kinderen probeert mee te geven door middel van...more

 • 13. What's Up Africa maakt korte metten met Westerse stereotypering

  Jan 14 2018

  Joost Mellink gaat in gesprek met Ikenna Azuike over zijn satirische videoblog What’s Up Africa. Azuike begon in 2011 met zijn videoblog om tegenwicht te bieden aan westerse stereotype berichtgeving rondom Afrika en Afrikaanse politici. Het uptempo programma onderscheidt zich door de frisse, humoristische en eigentijdse stijl. Met meer dan 500,000 volgers is WUA populair onder jongeren in Afrika en jongeren met Afrikaanse roots in Europa en Amerika.

 • 12. Onze obsessie met gezond zijn en voedselhypes

  Jan 08 2018

  Merlijn Geurts spreekt met Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid, over onze obsessie met gezond zijn, voedselhypes en de sociale gevolgen daarvan.

 • 11. Recht op leven? De opmerkelijke juridische status van het embryo

  Dec 15 2017

  Kan een embryo een rechtszaak aanspannen? Balie-redacteur Sophie Rutenfrans en Lisette ten Haaf (Vrije Universiteit Amsterdam) bespreken de bijzondere constructie in het recht van het embryo. En hoe moet het recht omgaan met nieuwe wetenschappelijke doorbraken naar genetische manipulatie naar embryo's? Een discussie waar we nog veel over gaan horen...

 • 10. Rusland, nepnieuws en onze beste verdediging

  Dec 08 2017

  Waarom is fake news de Russen zoveel waard, en waarom zou het Kremlin in Nederland polarisatie willen zaaien? Hoe kunnen we ons hier tegen verdedigen? Spoiler: onderwijs!Redacteur Caspar van Gemunt praat erover in gesprek met defensie-expert Tim Sweijs, live in de Balie.

 • 9. Electro-muziektheater over de mens en technologie

  Nov 22 2017

  In deze aflevering schuift regisseur en componist Robin Coops aan. Zijn nieuwste werk heet Disconnect en valt onder de noemer electro-muziektheater. Hierin tekent Coops een wereld die onmiskenbaar veranderd is door technologie. De hoofdrolspeler wordt na een coma wakker in een wereld die bijna integraal is vervangen door digitale informatie. Disconnect gaat over de maakbaarheid van de mens en de waarde van imperfectie. Hij spreekt hier met Balie-redactie Caspar van Gemund.

 • 8. Het beruchte lerarenregister

  Nov 16 2017

  Deze week gaat onze redacteur Rik Seveke in gesprek met journalist Johannes Visser. Visser is bij de Correspondent de zogenaamde Correspondent Onderwijs en schreef een reconstructie van het ontstaan en ontwikkelen van het lerarenregister. Dit is een berucht professionaliseringsinstrument dat oorspronkelijk, ‘voor en door' de leraar gemaakt zou worden, maar uiteindelijk van bovenaf verplicht door de overheid werd opgelegd.

 • 7. Wat goed psychiaterschap behelst

  Nov 06 2017

  In deze aflevering praat onze redacteur Absaline Hehakaya met de Vlaamse psychiator Lieve Thienpont over het zelfgekozen levenseinde van jongeren die ondraaglijk psychisch lijden. Over wat goed psychiaterschap behelst, wat ons mens maakt, en over haar vaak jonge patiënten die door ondraaglijk psychisch lijden kiezen voor een zelfgekozen levenseinde. Dr. Thienpont is tevens te zien in de VICE-reportage ‘Too Young To Die’.

 • 6. De Alt-Right, het jihadisme en het afbrokkelende patriarchaat

  Oct 11 2017

  In deze aflevering hoort u een gesprek van onze programmamaker Ianthe Mosselman met emeritis hoogleraar sociologie van de Universiteit van Amsterdam Abram de Swaan.

 • 5. Een zeer bij-vriendelijke gemeente

  Oct 09 2017

  Caspar van Gemund praat met Fleur Feij, het 'bijenmeisje' dat de gemeente Velzen wist te overtuigen om de meest bij-vriendelijke gemeente van Nederland te worden.

 • 4. Is de sleepnetwetgeving nog tegen te houden?

  Sep 28 2017

  In deze podcast hoort u een van de wekelijkse gesprekken die onze programmamakers gevoerd hebben met gasten die ze interessant of bijzonder vinden. Deze week spreekt programmeur Tim Wagemakers met Joran van Apeldoorn en Ton Siedsma over de sleepnetwetgeving en de mogelijkheid van een referendum.

 • 3. Inclusive Cities: Rebuilding collective identities after the war

  Jun 01 2017

  In deze podcast vertellen wij u over onze favoriete programma’s die afgelopen weken hebben plaatsgevonden op het podium van De Balie in Amsterdam: voor als u het moest missen of voor de bezoekers die het zó leuk vonden dat ze er nog wat meer over willen horen. In deze aflevering praat programmeur Mirthe Frese met architect Arna Mackic over de wederopbouw van steden na een conflict.

 • 2. Franse verkiezingen: wie zijn de favorieten?

  Apr 21 2017

  Wordt het Macron, of toch Le Pen? En waar staan zij voor? Dit werd besproken tijdens de Balie avond over de Franse verkiezingen. In de podcast bespreken Rik Seveke en en Tim Wagemakers de kandidaten aan de hand van fragmenten en analyses van Franse experts. Wat zijn de kansen voor Le Pen en de (Russische) beren op de weg voor Macron? Je hoort het in aflevering twee van De Balie Podcast!

 • 1. De grote, vergeten denker Andreas Burnier

  Apr 21 2017

  Ze was de Nederlandse Hannah Arendt en een van de allereerste vrouwelijke hoogleraren in Nederland... De eerste podcast van de Balie - de pilot - gaat over de onverschrokken schrijver, filosoof en criminoloog Andreas Burnier (1931 – 2002). Aan de hand van columns van Maxim Februari en Rosanne Hertzberger tijdens de Grote Denkers avond in De Balie kijken we terug op deze bijzondere vrouw en haar werk.