PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
In het tweede seizoen van de podcast De Hilte 11 staat het verzet in heel Drenthe centraal. In de jaren 80 werden tientallen Drenten door het Drents Archief geinterviewd over de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang lagen deze interviews op de plank, tot nu, 75 jaar na het einde van de oorlog. Ze vormen de basis van het tweede seizoen van de podcast De Hilte 11 van het Drents Archief en RTV Drenthe. De vijfdelige serie is gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol.
Lambert Ketelaar uit Gieterveen (1917-2006) was een jonge vent toen de oorlog uitbrak. Hij hoorde bij de groep van 120 mannen en jongens uit zijn gemeente die werden gemobiliseerd. Ze moesten, vaak aan de andere kant van Nederland, strijden tegen de Duitse opmars. Dat was een angstige en onzekere tijd, waar sommige mannen bij terugkeer in Gieten nog een tijdlang nachtmerries aan overhielden.
Verzetsstrijder Sientje Thalen-Dingstee (1917 - 2008) werd in de zomer van 1943 opgepakt toen zij en haar man Toon Thalen (1918 - 2006) op bezoek waren bij een kameraad in Apeldoorn. Sien werd via kamp Westerbork naar de beruchte Duitse gevangenis in Scheveningen gebracht. Haar man had geen idee waar ze was.
"Ik had niet zo'n lekker gevoel. Ik vroeg waar mijn vrouw gebleven was, maar dat wist hij niet. Dat was het eind." Sientje Dingstee (1917-2008) en Toon Thalen (1918-2006) waren jong en verliefd toen de oorlog uitbrak. Ze trouwden in 1941, maar lang konden ze niet van hun prille huwelijksgeluk genieten.
Rikkert Zuiderveld (1920- 2001) uit Roden werkte in de Tweede Wereldoorlog als ambtenaar op het gemeentehuis in buurdorp Peize. Zonder dat iemand het wist, begon op die plek zijn verzetswerk. Hij hield zich bezig met spionage en het vervalsen van bonkaarten en persoonsbewijzen voor onderduikers: "Op het gemeentehuis wist niemand dat ik in het verzet zat."
"Toen we weer thuis waren, zei mijn vijfjarige zoon: Moe, waren de Engelsen maar eerder gekomen, dan hadden we pap nog gehad."
Het einde van de oorlog nadert. Hoe loopt het af voor de familie Nijboer? We horen in aflevering 5 van de podcast De Hilte 11 hoe Harm en Hendrik in de kampen onder erbarmelijke omstandigheden leefden. Ze moesten hard werken, hadden honger, waren uitgeput en ziek.
De familie Nijboer werd verraden. Dat hoorden we in aflevering 3 van de podcast De Hilte 11. Twee zoons van Nijboer doken onder en zelf nam hij ook onderduikers in huis. Dat ging lang goed, tot ze gepakt werden. Geert kon zichzelf voor 5.000 gulden vrijkopen, maar zijn zoon Harm niet. In deze aflevering komt Geert thuis en is hij helemaal teneergeslagen. Ook horen we dat zijn zoon Hendrik die in Groningen ondergedoken zat, opgepakt wordt.
In de vorige aflevering vertelde Geerts zoon Hendrik al hoe twee zoons van Geert gedwongen moesten werken in Duitsland. Zij doken onder, maar ook Geert zelf nam onderduikers in huis. Vier jongens kwamen op de boerderij aan de Hilte 11 wonen. Geert's oudste zoon Harm werkte veel met hen op het land. Dan waren ze overdag niet op de boerderij en het werken op het land werkte goed tegen de verveling. Als gevaar dreigde, konden de onderduikers schuilen tussen de gewassen. Dat ging lang goed, tot de f...more
Vorige week maakten we kennis met Geert Nijboer. Hij heeft een boerderij aan De Hilte 11 in Gieterveen en heeft vier zonen en een dochter. In aflevering 2 horen we dat ook Geerts zoon Hendrik in de jaren '80 een interview heeft gegeven aan het Drents Archief. Ook dit interview lag tot nu toe op de plank. Hendrik vertelt hierin hoe de situatie op de Hilte 11 verandert als de oorlog uitbreekt. Na de melkstaking, in het voorjaar van 1943, wordt ook in Gieterveen de situatie een stuk grimmiger. Nede...more
"Ik zei: mien zoon dan? Nee, die gaat naar Vught, nee." De Hilte 11 gaat over een vader die zichzelf tijdens de Tweede Wereldoorlog wel kon redden, maar zijn zoon niet. En dat gegeven draagt hij de rest van zijn leven met zich mee. Het leven van deze Drentse boerenfamilie verandert ingrijpend als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Vier generaties van de familie Nijboer uit Gieterveen spreken hierover in De Hilte 11 Oorlog op de Hondsrug.
"Ik schrok van de ontberingen die ze meegemaakt hadden. En dat hij het nooit verteld had." Dat zegt een van de kinderen Nijboer, als hij de oorlogsverhalen van zijn vader en opa hoort. Het leven van de Drentse boerenfamilie Nijboer uit Gieterveen veranderde ingrijpend toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.