PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Pegelpodcast

Hoe houd je het hoofd boven water als freelance journalist? En hoe maak je ruimte voor projecten die je écht belangrijk vindt? Zzp’ers Erwin van ’t Hof en Sjoerd Arends gaan bij freelance journalisten langs op zoek naar antwoorden.

Afleveringen

 • Update - Er is iets nieuws

  Mar 22 2021

  De laatste aflevering van de Pegelpodcast is alweer een tijdje geleden. Tijd voor iets nieuws. Erwin praat je in een paar minuten bij.

 • Bonus #7 - Het boek is uit, wat nu?

  Jan 30 2020

  Koop je kaartje voor de boekpresentatie op 6 februari hier: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-de-nieuwe-journalist-86188394809 Het boek is o.a. hier te bestellen: https://www.aup.nl/en/book/9789462989283/de-nieuwe-journalist

 • Kom je 6 februari naar onze avond over freelancejournalistiek?

  Jan 02 2020

  Meer informatie en kaartverkoop: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-de-nieuwe-journalist-86188394809

 • Bonus #6 - De rol van een vakbond en een rechtszaak tegen De Persgroep

  Jun 07 2019

  In deze bonusaflevering vertelt Rosa García López (secretaris freelance) wat de Nederlandse Vereniging van Journalisten kan betekenen voor zelfstandig journalisten. Daarnaast gaat zij, samen met advocaat Otto Volgenant, uitgebreid in op de rechtszaak die freelancers Britt van Uem en Ruud Rogier aanspanden tegen De Persgroep. Deze aflevering is ter wederhoor voorgelegd aan De Persgroep. De uitgever liet weten geen uitspraken te doen over de rechtszaak, zolang deze nog loopt. De Pegelpodcast wo...more

 • Bonus #5 - Diepgravende journalistiek in een gig-economie

  Mar 01 2019

  Sjoerd en Erwin spraken twintig freelancejournalisten voor De Pegelpodcast. Ze vroegen hoe zij journalistiek maken die ze écht belangrijk vinden en tegelijkertijd het hoofd boven water houden. In deze aflevering vertellen de podcasters over hun eigen freelancepraktijk en wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben. De vragen worden afgevuurd door Dolf Rogmans, hoofdredacteur van Villamedia. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #20 - Rust voor longreads, met Coen van de Ven

  Jan 24 2019

  Coen van de Ven werd op jonge leeftijd geïnspireerd door verhalen uit de Groene Amsterdammer. Nu schrijft hij zelf longreads voor diverse media. De journalist vertelt hoe hij dat voor elkaar kreeg en waarom samenwerken een cruciale rol speelt in zijn carrière. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #19 - Het verhaal van een televisiemaker, met Stefan Wittekamp

  Dec 28 2018

  Stefan Wittekamp maakt documentaires, bedrijfsvideo’s en draagt bij aan grote televisieproducties. Hij is geen zzp’er die continu achter nieuwe klussen aanjaagt. Sterker: hij is helemaal niet actief op zoek naar werk. ‘Het komt wel weer aanrollen. Ik weet tot volgend jaar zomer al wat ik ga doen.’ Zijn geheim? Dat hoor je in de podcast. www.scheefidee.nl (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #18 - Een heel dorp portretteren, met Sjoerd Litjens

  Dec 14 2018

  Sjoerd Litjens is initiatiefnemer van Iepen Doar(p), een project waarbij een heel Fries dorp is geportretteerd. Om dat voor elkaar krijgen, moest hij veel meer zijn dan een freelancejournalist. www.iependoarp.eu/nl (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #17 - Artistieke datavisualisatie, met Nadieh Bremer

  Nov 23 2018

  Nadieh Bremer noemt zichzelf 'data visualization designer and artist'. Ze vertaalt bergen informatie naar artistieke, interactieve, digitale afbeeldingen en animaties. ‘Ik richt me specifiek op grote datasets. Ergens tussen de honderd en de paar duizend datapunten.’ Dat doet ze met succes. Nadieh won meerdere prijzen en werkt voor grote internationale opdrachtgevers, terwijl ze nog geen twee jaar actief is als freelancer. Bekijk haar werk op www.visualcinnamon.com (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • # 16 - Het complete plaatje, met TRIK

  Nov 08 2018

  TRIK is illustrator, politiek cartoonist en docent. Hij vertelt over de lessen die hij leerde sinds zijn afstuderen in 2000, ‘Het gaat om 20 procent talent en 80 procent doorzettingsvermogen.’ (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #15 - Move the product, met Nick Kivits

  Oct 19 2018

  Nick Kivits schrijft vooral over ruimtevaart, technologie en media. Zijn inkomen is bovengemiddeld voor een freelancejournalist en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Een jaaromzet van 70.000 euro is geen uitzondering. En zo’n omzet haalt hij 'voor 85 tot 90 procent uit de journalistiek', zegt hij. Hoe krijgt Nick dat voor elkaar? Dat hoor je in deze podcast. Nick vertelt ook over zijn nieuwe project: www.freelancevoorwaarden.nl. Hij 'vertaalde' de inkoopvoorwaarden van uitgeverijen. D...more

 • # 14 - Filosoferen over radio, met Prosper de Roos

  Oct 05 2018

  Prosper de Roos is filosoof en radiomaker. Hij werkt al een jaar aan een radiodocumentaire over klimaatverandering voor NPO Radio 1. Hoe kreeg hij daar de ruimte voor? Sjoerd en Erwin vragen het bij hem thuis aan de keukentafel.

 • #13 - Collectieve producties met Klaas van Dijken

  Sep 17 2018

  Klaas van Dijken zegde tien jaar geleden zijn baan op bij het Algemeen Dagblad, nu is hij medeoprichter van journalistiek productiebureau Lighthouse Reports. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Onder andere door samen te werken met freelancers. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #12 - Tijd voor onderzoeksjournalistiek met Margot Smolenaars

  Aug 31 2018

  Margot is freelancer en hoofdredacteur van de onderzoeksredactie van Vers Beton. Ze vertelt hoe ze ruimte maakt voor diepgravende journalistiek. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #11 - Oorlogsjournalistiek met Hans Jaap Melissen

  Aug 07 2018

  Freelance oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen vertelt hoe hij het hoofd boven water houdt, in een vak dat enorme investeringen vergt. 'Dit is wellicht de duurste manier om journalistiek te bedrijven.'

 • #10 - Fotografie en reizen met Thijs Heslenfeld

  Jul 26 2018

  Thijs Heslenfeld is een reiziger in hart en nieren. Hij bezocht meer dan honderd landen en deelde zijn ervaringen met fotoboeken. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? En wat doet hij nu? Sjoerd en Erwin vragen het in zijn huis: een waar kasteel. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • Bonus #4 - Hoe freelancers ruimte maken voor tijdrovende journalistiek

  Jul 20 2018

  Sjoerd en Erwin bespreken de patronen die zij ontdekten in hun interviews met freelancejournalisten en luisteren naar fragmenten van hun workshop op het freelancersfestival, dat 23 juni plaatsvond in Utrecht. Hoe reageren kritische journalisten op hun bevindingen? Deze aflevering is gebaseerd op tussentijdse resultaten van een onderzoek naar freelancejournalisten. In 2019 geeft Amsterdam University Press het eindproduct uit: een boek.

 • Bonus #3 - Diversiteit komt niet vanzelf, met Zoë Papaikonomou en Annebregt Dijkman

  Jul 06 2018

  Zoë Papaikonomou en Annebregt Dijkman vertellen over hun boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Daarvoor spraken ze met een groot aantal journalisten met een migratieachtergrond. Ze vertellen wat het voor het nieuws betekent als alle nieuwsmakers op elkaar lijken én wat journalisten en redacties kunnen doen om blinde vlekken te vermijden.

 • #9 - Zoeken naar een journalistiek doel, met Maurice van der Spek

  Jun 28 2018

  Stel: je wilt niet voor lage tarieven werken, maar wel tijdrovende verhalen maken. Hoe pak je dat aan? Sjoerd en Erwin zoeken een antwoord bij Maurice van der Spek. Hij bouwde een platform waarop hij verhalen deelt over de voedselindustrie. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #8 - Onderzoek naar Heineken, met Olivier van Beemen

  Jun 14 2018

  Vijf jaar geleden startte Olivier van Beemen een onderzoek naar misstanden bij Heineken in Afrika. Onlangs verscheen zijn tweede boek over het onderwerp. Hoe kreeg hij het voor elkaar om als freelancer onderzoeksjournalistiek te bedrijven? Sjoerd en Erwin vragen het bij hem thuis. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • Bonus #2 - Terug naar school, met Karel Smouter

  May 31 2018

  In deze bonusaflevering gaan Sjoerd en Erwin langs bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle. In een zaal vol studenten praten ze met docent en oud-adjunct-hoofdredacteur van De Correspondent Karel Smouter. Wat moeten studenten journalistiek weten voordat ze afstuderen? (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #7 - Leven van documentaires, met Femke van Velzen

  May 24 2018

  Tweelingzussen Femke en Ilse van Velzen maken al 17 jaar documentaires over onrecht in ontwikkelingslanden. Elke film kost zo'n vier jaar om te maken. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Sjoerd en Erwin gingen langs bij IFproductions om dat te vragen. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #6 - De persona @ChrisKlomp, met Chris Klomp

  May 10 2018

  Freelancejournalist Chris Klomp verdient geld door te Twitteren. Via zijn account @realtwitcourt laat hij mensen betalen voor rechtbankverslagen. Hoe werkt dat? Is het de moeite waard? En hoe bouw je eigenlijk een publiek op? Erwin en Sjoerd vragen het bij hem thuis. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • Bonuspodcast #1 - De ongrijpbare freelancejournalist, met Mark Deuze

  Apr 26 2018

  Sjoerd en Erwin vragen zich samen met hoogleraar mediastudies Mark Deuze af hoeveel freelancers er in Nederland zijn, hoe de journalistiek zich als vak heeft ontwikkeld en of het eigenlijk wel mogelijk is om algemene uitspraken te doen over die enorm diverse groep freelancers. Wat blijkt: er zijn verrassend veel onjuiste aannames. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #5 - Voor het eerst een boek schrijven, met Rens Lieman

  Apr 19 2018

  In 'tien hele intense maanden' schreef Rens Lieman Uber voor Alles. Een boek over de on demand-economie. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? En wat komt erbij kijken om zo'n groot project tot een goed einde te brengen? Sjoerd en Erwin vragen het hem op zijn werkplek in Amsterdam. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #4 - De kunst van het doorpakken, met Kim van Keken

  Apr 05 2018

  Kim van Keken werd samen met Eric Smit Journalist van het Jaar 2017 vanwege haar Follow the Money-onderzoek naar de voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer. Hoe kreeg ze dat als freelancer voor elkaar? Sjoerd en Erwin vragen het bij haar thuis. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #3 - Het Robin Hood-model, met Frederique de Jong

  Mar 15 2018

  Hoe is het om parttime journalist te zijn? En hoe kom je als radiomaker aan de bak? Sjoerd en Erwin praten daarover in deze aflevering met 'radiovedette' Frederique de Jong. Met in de hoofdrol: een spreuk op een viaduct. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #2 - De Waarde van een Mening, met Sheila Sitalsing

  Mar 01 2018

  Veel journalisten hebben een goed onderbouwde mening. Kan je daar je brood mee verdienen? En wat moet je vragen als je ergens mag spreken? Daarover en meer praten Erwin en Sjoerd in deze aflevering met Volkskrantcolumnist Sheila Sitalsing in haar woonkamer in Delft. (Foto: Sebastiaan ter Burg)

 • #1 - De waarde van expertise, met Remco de Boer

  Feb 11 2018

  Kennis is wat waard. Maar hoe zet je die waarde om in geld? En wat betekent expert zijn eigenlijk? Daarover en meer praten Erwin en Sjoerd in deze eerste aflevering met energie-expert Remco de Boer in zijn flexkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. (Foto: Sebastiaan ter Burg)