Podcast

De Willem Podcast

Harry Lensink en Marian Husken volgen al jaren het dossier Willem Holleeder. Holleeder staat nu terecht voor een aantal opzienbarende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Marian zal het proces volgen vanuit de rechtbank en Harry spreekt eens per week met haar over de laatste ontwikkelingen. De Willem Podcast wordt geproduceerd door Dag en Nacht Media en mede mogelijk gemaakt door NU.nl.

Afleveringen

 • Aflevering 36: Hoe ver durft de Mocro Maffia te gaan?

  Dec 07 2018

  Kopstukken uit de Mocro Maffia maakten plannen om officier van justitie Koos Plooij te liquideren. Eerder schoten ze de broer van een kroongetuige dood. Wie durft het nog op te nemen tegen deze criminelen? Daarover spreken Marian Husken en Harry Lensink met misdaadjournalist en schrijver Wouter Laumans. 

 • Aflevering 35: Verrader, meeloper, moordenaar of clown: wie is de ware Willem?

  Nov 30 2018

  De moorden zijn behandeld, de rechtszaak tegen Holleeder is bijna klaar. Tijd om de balans op te maken: wie is de ware Willem? Marian Husken en Harry Lensink krijgen college van Holleeder-biograaf Jan Meeus.

 • Aflevering 34: Hoogoplopende emoties bij Holleeder: ‘Je bent een menselijke sloopkogel!’

  Nov 23 2018

  Nabestaanden van de moordslachtoffers en zijn zussen haalden deze week flink uit naar Holleeder. Marian Husken en Harry Lensink over emoties in de Bunker en de poging van Willem om zijn rol klein te maken. 

 • Aflevering 33: Van Hillis naar Holleeder: de naweeën van het IRT-schandaal

  Nov 16 2018

  Criminelen die tientallen miljoenen drugsgelden verdienden tijdens het IRT-schandaal belegden dat geld bij witwasser Willem Endstra. Marian Husken en Harry Lensink over hoe de strijd om die IRT-winsten doorsijpelt in het huidige Holleeder-proces.

 • Aflevering 32 : Had Holleeder het van zijn vader?

  Nov 09 2018

  Zo vader, zo zoon, blijkt uit onderzoek naar criminele families. Brabantse xtc-producenten en Amsterdamse beroepscriminelen geven het slechte voorbeeld aan hun nageslacht. Marian Husken en Harry Lensink gaan in deze aflevering in gesprek met onderzoeker Hans Moors over de losse handjes van papa Holleeder en andere rolmodellen. 

 • Aflevering 31 : Holleeder en de motorclubs; een haat-liefde verhouding

  Nov 02 2018

  De veroordeling van No Surrender-oprichter Klaas Otto vorige week was voor de Nederlandse staat een welkom succes. Marian Husken en Harry Lensink praten je bij over de moeizame strijd tegen criminele motorclubs, met een prominente bijrol van Willem Holleeder.

 • Aflevering 30 : Wie was de baas, Hillis of Holleeder?

  Oct 26 2018

  Het zou een moorddadig trio zijn geweest; Willem Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis. Maar wie stond bovenaan in de hiërarchie? Na zijn gewelddadige dood in 2011 krijgt Hillis de zwarte piet toegespeeld. Maar was de Kouwe Ouwe echt zo kwaadaardig? Marian Husken en Harry Lensink spreken zijn biografen.

 • Aflevering 29: Wat heeft Holleeder te vrezen van kroongetuige Fred Ros?

  Oct 19 2018

  Holleeder is ‘een clown’ en ‘een bezem’, die alle ellende krijgt toegeschoven. Dat zei kroongetuige Fred Ros deze week. Marian Husken en Harry Lensink vragen zich af hoe belastend het verhaal van Ros is.

 • Aflevering 28: Peter la Serpe: een nagel aan Holleeders doodskist

  Oct 12 2018

  Een relaxte Peter la Serpe vertelde deze week hoe Willem hem opdracht gaf een moord te plegen. Hoe overtuigend was de kroongetuige, vragen Marian Husken en Harry Lensink zich af. En ook pikant: liegt Astrid Holleeder? 

 • Aflevering 27: Een zware week voor Willem: rechtbank legt Holleeder op de grill

  Oct 05 2018

  Wat was Holleeders rol bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl? De rechtbank bestookte Willem met belastende verklaringen. Ondertussen werden zijn vermeende partners in crime Dino Soerel en Donald Groen aangehouden voor de moord op Endstra. Marian Husken en Harry Lensink analyseren een roerige week. 

 • Aflevering 26: Hoeveel ruimte moet je nabestaanden geven in de rechtszaal?

  Sep 28 2018

  Kinderen en echtgenotes van moordslachtoffers krijgen tegenwoordig volop de ruimte in de rechtszaal. Maar hoe zinvol is dat? Marian Husken en Harry Lensink spreken met psycho-traumatoloog Peter van der Velden. ‘Spreekrecht is een soort vanzelfsprekendheid geworden waarvan je je moet afvragen of nabestaanden daarop zitten te wachten.’

 • Aflevering 25: Hoe manipulatie in verhoren leidt tot foute vonnissen

  Sep 21 2018

  Nederlandse rechters vertrouwen vaak blindelings op het werk van politiemensen. Hoe onterecht dat is, bleek toen deze week de Arnhemse villamoord opnieuw in het nieuws kwam. Marian Husken en Harry Lensink over broddelwerk in de verhoorkamer en de dramatische gevolgen die dat kan hebben.

 • Aflevering 24: Met een hinkstapsprong naar Holleeder

  Sep 14 2018

  Bij de moord op Mieremet komen dezelfde verdachten in beeld als bij de liquidatie van Endstra. Maar wat heeft Holleeder daarmee te maken? Marian Husken en Harry Lensink praten met advocate Brigitte Roodveldt over de missing link tussen de liquidaties op Stille Willem en Schele Johnny.

 • Aflevering 23: Willem waait met alle winden mee

  Sep 07 2018

  Wat is het juiste beeld van Willem Holleeder? Volgens de zussen is dat duidelijk, hij is een Judas. Deze week probeerde advocaat Sander Janssen dat beeld bij te stellen. We spraken hem over de moord op Willem Endstra en over de theaterversie van Astrid’s bestseller: “Ik vind dit niet echt van goede smaak getuigen.”

 • Aflevering 22: De dodelijke ruzie om de miljoenen van Endstra

  Jul 13 2018

  Wie had er baat bij de dood van Willem Endstra? Ik niet, zei Willem Frederik Holleeder deze week. Hij had immers geld belegd bij ‘de bank van de onderwereld’. Dat deden er veel meer, zoals oud-xtc handelaar Ronald van Essen. Hij wil zijn miljoenen terug en zint op wraak. Marian Husken en Harry Lensink over de ruzie om Endstra’s drugsmiljoenen.

 • Aflevering 21: De taal van Holleeder: ‘Ik blaf wel, maar ik bijt niet’

  Jul 06 2018

  Er is niets dubbelzinnigs aan de scheldpartijen van Holleeder, vindt taalwetenschapper en thrillerschrijver René Appel. Samen met Marian Husken en Harry Lensink analyseert hij de woorden van Willem. ‘Als hij kankerlijer zegt, dan meent hij het.’

 • Aflevering 20: De aangekondigde moord op Endstra

  Jun 29 2018

  Hij had zijn afpersers betaald én hij praatte met de politie. Daarom werd vastgoedhandelaar Endstra door haar broer vermoord, beweert Astrid Holleeder. ‘Willem zei: Endstra heb me willen pikken, daarom heb ik dat gedaan.’ Marian Husken en Harry Lensink blikken vooruit op de volgende liquidatie die Holleeder wordt aangerekend.

 • Aflevering 19: De Brabantse boeven in het Holleeder-proces

  Jun 22 2018

  Cor van Hout had meerdere vijanden. Volgens het OM is hij door Hollleeder vermoord, maar de Brabantse ex-crimineel John Jansen denkt daar heel anders over. Volgens hem waren het Utrechtse Marokkanen. Marian Husken en Harry Lensink bespreken dit alternatieve moordscenario met Jens Olde Kalter, misdaadjournalist voor onder meer Panorama. En natuurlijk gaat het ook over de aanslag met een raketwerper op de redactie van het weekblad.

 • Aflevering 18: Wie vermoordde Cor van Hout?

  Jun 15 2018

  ‘Holleeder had voor de liquidatie van Cor geen enkel motief’, betoogde advocaat Sander Janssen deze week in de Bunker. Hij kwam met alternatieve scenario’s. Marian Husken en Harry Lensink spraken Willems strafpleiter na afloop. ‘Je schiet toch niet zomaar ineens je zwager dood?’

 • Aflevering 17: De bonte stoet van circus Holleeder

  Jun 08 2018

  Criminele kopstukken, nietsvermoedende zakenlui en verdachte vrienden, het stikt van de figuranten in de Holleeder-zaak, dood en levend. Die komen soms in een heel nieuw daglicht te staan, merkten Marian Husken en Harry Lensink deze week.

 • Aflevering 16: Wie was de geheime politiebron van Holleeder?

  Jun 01 2018

  Willem Holleeder maakte gebruik van ‘de Pet’, een geheime bron bij de politie, iemand die hem vertrouwelijke stukken toespeelde. Wie was deze deepthroat? Marian Husken en Harry Lensink praten daarover met Sjaak Kist, de ex-rechercheur van de Nationale Recherche die in 2006 werd vervolgd voor corruptie. Hij schreef het boek Onder de Pet, Het ware verhaal volgens de vermeende politiemol dat deze week verscheen. 

 • Aflevering 15: Hoe manipulatief is Willem Holleeder?

  May 25 2018

  Is Willem Holleeder bedreigd en afgeperst door de advocaten van Dino Soerel? Wie dat gelooft heeft een gaatje in zijn hoofd’, zegt Nico Meijering in deze aflevering Willem. Volgens de strafpleiter is Holleeder een manipulator die in staat is ‘om twee lantaarnpalen elkaar in de haren te laten vliegen’. Dit en meer uit de Bunker, waar de aanloop tot de moord op Cor van Hout deze week centraal stond. 

 • Aflevering 14: De tapes van Astrid: geen genadeklap, wel woeste beschuldigingen

  May 18 2018

  De zaak tegen Willem Holleeder is weer begonnen. Zus Astrid verklaarde deze week over de stiekeme opnames die ze eerder maakte. De beloofde genadeklap bleef voorlopig uit, constateren Marian Husken en Harry Lensink, maar de beschuldigingen over en weer waren er niet minder om.

 • Aflevering 13: De ongemakkelijke relatie tussen Willem Holleeder en Dino Soerel

  May 11 2018

  Was het slechts een mannenvriendschap of vormden ze de top van een moorddadige organisatie? Marian Husken en Harry Lensink analyseren de band tussen Willem Holleeder en Dino Soerel en blikken vooruit op de 'genadeklap' van zus Astrid.

 • Aflevering 12: ‘Zaak Holleeder is schaken op hoog niveau’

  May 04 2018

  In de strafzaak tegen Holleeder draait het vooral om geloofwaardigheid van verklaringen. Wie spreekt de waarheid: Willem of zijn zussen? ‘Het is schaken op hoog niveau’, zegt strafrechtjurist Sven Brinkhoff in gesprek met Marian Husken en Harry Lensink. ‘Steeds meer strafzaken drijven op getuigenverklaringen. Dat is een gevaarlijke tendens. Wie moet je als rechter geloven?’

 • Aflevering 11: Advocaat Soerel nieuwsgierig naar ‘bommetje’ van Astrid Holleeder

  Apr 27 2018

  ‘Astrid Holleeder heeft een bommetje in het proces gegooid. Wij zijn benieuwd naar wat er op die tapes staat.’ Dat zegt advocaat Christian Flokstra in deze aflevering van de Willem podcast. De raadsman hoopt dat hij dankzij de nieuwe opnames de zaak van zijn cliënt Dino Soerel, die vorig jaar levenslang kreeg, opnieuw voor de rechter kan brengen. Verder spreken Harry Lensink en Marian Husken met Flokstra over de impact van de gekraakte cryptofoons voor de onderwereld én de onschuldige burger.

 • Aflevering 10: Wraak! De drijfveer van de nieuwe Holleeders

  Apr 20 2018

  Onthoofdingen, dubbele liquidaties, vermoorde familieleden. Het geweld in de huidige onderwereldoorlog is buitensporig. Wraak is een belangrijke drijfveer tussen rivaliserende bendes, zegt misdaadauteur Wouter Laumans in gesprek met Marian Husken en Harry Lensink.

 • Aflevering 9: De confrontatie met Peter R. de Vries

  Apr 13 2018

  Deze week was het podium voor Peter. Dus ging het over bloedgabber Cor, het Heineken-boek en bedreigingen aan de voordeur. De Vries kent Holleeder al ruim dertig jaar, ze waren ooit vrienden en staan nu tegenover elkaar. Marian Husken en Harry Lensink analyseren de confrontatie tussen hun collega-misdaadverslaggever en de moordverdachte.

 • Aflevering 8: Waarom Peter R. de Vries dood moest

  Apr 06 2018

  Volgende week staan ze tegenover elkaar: ‘s lands beruchtste crimineel en de bekende misdaadverslaggever. Willem Holleeder bedreigde Peter R. de Vries met de dood. Hij is niet de enige journalist die gevaar loopt. Hoe risicovol is ons vak, vragen Marian Husken en Harry Lensink zich af.EXTRA: Ook de ondergedoken verslaggever Paul Vugts komt deze aflevering aan het woord.*Meer over Holleeder? Luister naar het boek 'Verraad' van Jan Meeus op Storytel! Link: http://bit.ly/holleeder_verraad*

 • Aflevering 7: De liefde voor Willem Holleeder

  Mar 29 2018

  Deze week getuigde ex-vriendin Sandra den Hartog tegen haar oude vlam Holleeder. Ooit was ze voor de charmes van Willem gevallen, zoals zoveel vrouwen. Marian Husken en Harry Lensink over de angstaanjagende charme van een moordverdachte.*Meer over Holleeder? Luister naar het boek 'Verraad' van Jan Meeus op Storytel! Link: http://bit.ly/holleeder_verraad*

 • Aflevering 6: De verrassingen van Astrid

  Mar 23 2018

  De zus van Willem Holleeder zorgde ook deze week weer voor vuurwerk. Ze noemde nieuwe namen, las een brief van haar moeder voor en lag op ramkoers met haar broer en diens advocaten. Marian Husken en Harry Lensink verbazen zich over de verrassingen van Astrid. *Meer over Holleeder? Luister naar het boek 'Verraad' van Jan Meeus op Storytel! Link: http://bit.ly/holleeder_verraad*

 • Aflevering 5: Advocaat van de duivel

  Mar 16 2018

  Het podium was deze week voor Astrid: ze brieste, huilde en haalde uit naar collega-advocaten. Marian Husken en Harry Lensink analyseren het verhoor van Holleeders zus.*Meer over Holleeder? Luister naar het boek 'Verraad' van Jan Meeus op Storytel! Link: http://bit.ly/holleeder_verraad*

 • Aflevering 4: Dat verdomde Heineken-geld

  Mar 09 2018

  Waarom een criminele erfenis zo belangrijk is in de moordzaak tegen Holleeder. Marian Husken en Harry Lensink leggen het uit en Holleeder-advocaat Sander Janssen reageert.

 • Aflevering 3: Alles is familie (op z'n Holleeders...)

  Feb 23 2018

  De derde week van het Holleeder-proces begon met het verhoor van Sonja Holleeder en eindigde donderdag in gescheld, getier en gedreig. Hartstikke normaal in de familie, aldus Willem. Journalisten Harry Lensink en Marian Husken bespreken de Holleeder-broer-zus-verhoudingen en de meest opvallende zaken uit het proces.*Meer over Holleeder? Luister naar het boek 'Verraad' van Jan Meeus op Storytel! Link: http://bit.ly/holleeder_verraad*

 • Aflevering 2: Holleeders onderwereld

  Feb 16 2018

  Deze week bespreken Harry Lensink en Marian Husken, samen met strafadvocaat Cees Dekker, de beruchte criminelen waar Holleeder mee omging: van Johnny Mieremet tot Stanley Hillis. Allemaal hebben ze hun eigen rol in Willems onderwereld.*Meer over Holleeder? Luister naar het boek 'Verraad' van Jan Meeus op Storytel! Link: http://bit.ly/holleeder_verraad*

 • Aflevering 1: De tactiek van Holleeder

  Feb 09 2018

  Marian en Harry bespreken het proces en de tactiek van Willem Holleeder.

 • Voorbeschouwing: het proces van de eeuw

  Feb 03 2018

  Harry en Marian blikken vooruit op het proces tegen Willem Holleeder. Drie jaar nadat hij werd opgepakt begint in de eerste week van februari de inhoudelijke behandeling van het 'Passage Proces'. Wat staat er op het spel? Wat zijn de spannende momenten? En wat ging er vooraf?*Meer over Holleeder? Luister naar het boek 'Verraad' van Jan Meeus op Storytel! Link: http://bit.ly/holleeder_verraad*