PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De meesterlijke podcast

In deze podcast nemen Mark Lankamp en Rutger Sibma je mee in de wereld van mannen in het onderwijs. Waarom zijn mannen nog steeds in de minderheid? Zijn stereotypen de grootste barrière? Of speelt geld en carrièremogelijkheden een belangrijke rol? Op al deze; en vele andere vragen proberen wij een antwoord te vinden. En dit alles met een flinke dosis humor. Je kunt met ons meepraten via Instagram: @demeesterlijkepodcast

Afleveringen

 • #15 Dit is het einde......van seizoen 1

  Jun 01 2022

  In de laatste aflevering van seizoen 1 praten Mark en Rutger met Laura over mannen en vrouwen in het onderwijs. Kloppen de stereotypen of hebben we allemaal iets mannelijks en vrouwelijks in ons?

 • #14 Baaaby.... Shark... doo doo doo doo doo!

  May 25 2022

  In deze aflevering gaan Mark en Rutger in gesprek met muziekmeester Gido. Wat heeft hem ertoe bewogen om het onderwijs in te gaan? Waarom is muziek(onderwijs) voor hem zo belangrijk?

 • #13 Wat een on(der)wijs gez**k!

  May 18 2022

  In deze aflevering praten we onder andere over het masterplan van Dennis Wiersma en gaan we vooral van links naar recht, van boven naar beneden. Het was vooral erg gezellig, of het leerzaam was laten we aan jullie.

 • #12 Koppen dicht, ik ben hier de baas!

  May 11 2022

  In deze aflevering gaan Mark en Rutger met elkaar in gesprek over feedback geven en feedback ontvangen. Van een groei-mindset tot de acrylnagels van een collega, alles komt weer aan bod!

 • #11 De Meesterlijke Geschiedenis Special: onderwijs in de Tweede Wereldoorlog

  Apr 27 2022

  In deze speciale geschiedenis editie van de Meesterlijke podcast nemen we je mee in het onderwijs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat betekende dit voor het onderwijs? En hoeveel merkten de leerlingen van de oorlog? Dit en nog veel meer in deze speciale aflevering!

 • #10 In gesprek met kleutermeester Sander

  Apr 20 2022

  In deze aflevering gaan Mark en Rutger met meester Sander in gesprek over het kleuteronderwijs. Kloppen de vooroordelen? En waarom zijn mannen zo belangrijk?

 • #9 De staat van het onderwijs

  Apr 13 2022

  In deze aflevering gaan wij in gesprek met Leon Anthonijs over de staat van het onderwijs 2022. Daarnaast bespreken we zijn drijfveren en overtuigingen.

 • #8 Heeft de leerkracht nog wel wat te vertellen?!

  Apr 06 2022

  In deze aflevering delen Mark en Rutger hun visie ten aanzien van de nieuwe doorstroomtoets. Wat betekent dit voor de kansengelijkheid? In hoeverre heb je straks als leerkracht nog een rol in het advies?

 • #7 Bewegend leren een hype of niet?

  Mar 30 2022

  In deze aflevering praten we met Wessel Kok over zijn ervaringen met bewegend leren. Is het een meerwaarde voor het onderwijs of wordt het overschat door menigeen?

 • #6 Sociale media in het onderwijs (met TikTok-meester Stefan)

  Mar 23 2022

  In deze aflevering is TikTok - meester Stefan bij ons te gast. Wij hebben het onder andere over zijn succes op TikTok. Welke voor- en nadelen zitten er aan zijn bekendheid. En is het onderwijs nog van deze tijd?

 • #5 Het salaris en de werkdruk in het basisonderwijs

  Mar 16 2022

  We hebben het de afgelopen afleveringen vaak over het salaris gehad, maar is hoe zit het nu eigenlijk? En hoe is dat in de rest van de wereld? En welke rol speelt de werkdruk in het lerarentekort?

 • #4 Is gepersonaliseerd leren een vloek of een zegen?

  Mar 10 2022

  In deze aflevering bespreken we wat volgens ons gepersonaliseerd leren is. En waarom het zo'n ding is in onderwijsland; je bent voor of tegen lijkt het wel. Wat betekent dit voor ons onderwijs en hoe serieus nemen wij ons vak?

 • #3 Hoe groot is de kloof tussen de PABO en het werkveld nu echt?

  Mar 02 2022

  In deze aflevering gaan we (telefonisch) in gesprek met Koen Steeman, docent op de PABO. Is de kloof tussen de PABO en het werkveld daadwerkelijk zo groot? Ligt de verantwoordelijk alleen bij de PABO's of mogen we ook wat verwachten van de basisscholen?

 • #2 Kwaliteit van de pabo en kleutermeesters

  Feb 23 2022

  In deze aflevering duiken we nog wat dieper in de kwaliteit van de pabo's. Is er een structurele verandering nodig, of speelt het werkveld zelf ook een grote rol? Daarnaast bespreken we de vaak onderschatte onderwijstak: kleuters!

 • #1 Mannen in het onderwijs!

  Feb 16 2022

  In deze eerste aflevering bespreken wij de verschillen tussen mannen en vrouwen in het onderwijs. Ook hebben wij het over stereotypen en bespreken wij onze grootste blunders in het onderwijs.

 • TRAILER

  Feb 03 2022

  Waarom zijn mannen nog steeds in de minderheid? Zijn stereotypen de grootste barrière? Of speelt geld en carrièremogelijkheden een belangrijke rol? Op al deze; en vele andere vragen proberen wij een antwoord te vinden. En dit alles met een flinke dosis humor.