PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

DoubleDutch

Freke Vuijst en Reinout van Wagtendonk RSS = http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:197727381/sounds.rss

Afleveringen

 • Zoem fatsoen

  Aug 19 2020

  Freke's allerlaatste DoubleDutch... https://www.patreon.com/posts/freke-41253940 Middenin de 2020 Democratic National Convention: de Zoom-conventie... Geen demonstrerende Bernie Sanders supporters, maar wel de generatiespanningen in de Democratische partij. Met de kandidaat van het goede fatsoen Joe Biden blijft de oude garde gezichtsbepalend. Maar hoe lang nog?

 • De Verdeelde Staten van Amerika

  Aug 05 2020

  “Wat denkt de doorsnee Amerikaan ervan?” Dat was altijd al een vraag waar je als correspondent weinig mee kon. Maar de verdeeldheid van de Verenigde Staten wordt door Trump en door COVID schrijnender blootgeled dan ooit.

 • Virus & Veep

  Jul 01 2020

  Het dragen van mondkapjes tegen COVID-19 wordt door Trump gezien als een directe aanval op hemzelf. Maar steeds meer Republikeinse politici beginnen hem daarin af te vallen. Een teken aan de wand? En Joe Biden’s vicepresidentskeus komt eraan. Topkandidate Kamala Harris en een andere zwarte vrouw op de shortlist, Val Demings, hebben allebei een “law and order” justitie en politie achtergrond. Maar is dat na George Floyd en het debat over excessief politiegeweld nu een voordeel of een nadeel voo...more

 • Pleister erop of eraf?

  Jun 17 2020

  Sinds de gewelddadige dood van George Floyd confronteert Amerika op soms de meest onverwachte en plotselinge manieren het structurele racisme dat van begins af aan in dit land zit ingebakken. Maar is er sprake van een pleister die nu voor eens en voor altijd van die wond wordt afgetrokken of wordt er zoals altijd gewoon weer een nieuwe pleister opgeplakt? En over pleisters gesproken: hoe #TrumpIsNotWell is Trump nu eigenlijk echt?

 • Good cop, bad cop

  Jun 03 2020

  Trump eist dominantie en dreigt met het leger. Politiecommandanten vragen de president om z’n kop te houden. Politietroepen op straat lijken zich vaker te gedragen naar het voorbeeld van de man in het Witte Huis dan van hun directe bevelhebbers. Het draagt bij aan de gewelddadige chaos in Amerika. Heeft Trump met die chaos de sleutel tot zijn herverkiezing in handen?

 • Het fictieve Obamagate

  May 20 2020

  Plak ergens het woordje “gate” achter en je wekt onmiddelijk de indruk van een schandaal. En probeer dan maar eens uit te leggen dat het een opgeklopt verzinsel is. In deze DoubleDutch wagen we daartoe in ieder geval een poging.

 • Honest Abe

  May 06 2020

  Een van Amerika's grootste presidenten was in ieder geval de langste: Abraham Lincoln (1m93). Zowel Trump als Republikeinen die niets van Trump moeten hebben claimen de goede naam en nalatenschap van Honest Abe. En ook: de claim dat de Democratische presidentskandidaat Joe Biden in 1993 zijn senaatsassistente Tara Reade zou hebben aangerand.

 • Community Wave Parade

  Apr 22 2020

  Hoe groot zijn die anti-thuisblijfdemonstraties in de VS nu eigenlijk? En: wie is er nu het strengste tegen China, danwel wie liet zich nou het meest slap inpakken door China? Zowel Trump als zijn bijna officiële presidentiële tegenkandidaat Biden bestoken elkaar met spotjes waarin ze elkaar van hetzelfde beschuldigen…

 • New Yorkers Not Welcome

  Apr 13 2020

  Virusvluchtelingen en vluchtelingenhaat, oftewel: “New Yorkers Not Welcome”. En ook de in deze tijd niet heel vergezochte vraag: wie wordt de Democratische presidentskandidaat als de 77-jarige Joe Biden voortijdig wegvalt?

 • Cuomo vs Trump

  Mar 25 2020

  Door het virus staat ook in de VS natuurlijk alles op z’n kop, inclusief de verkiezingsstrijd. Als je niet beter zou weten lijkt het nu alsof de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, de Democratische presidentskandidaat is die het opneemt tegen Trump. Beluister het in deze nieuwe DoubleDutch die op gepaste afstand is geproduceerd.

 • It's the virus, stupid!

  Mar 11 2020

  De invloed van het coronavirus op het Amerikaanse leven, de economie en de presidentsverkiezingen. Overleeft Mike Pence deze gezondheidscrisis als Trump’s vice-president? Welke relatief jeugdige kandidaat vice-president zou de kansen van de geriatrische Democraten die Trump hopen op te volgen het meest versterken?

 • The Inevitable Mr. Biden?

  Mar 04 2020

  Vorige week wist iedereen het zeker: Bernie Sanders wordt in november de Democratische tegenkandidaat tegen Trump. Nu hebben we de Super Tuesday voorverkiezingen gehad en weet iedereen het zeker: Joe Biden wordt in november de Democratische tegenkandidaat tegen Trump. Maar niemand weet nog steeds iets zeker, anders dan dat Mike Bloomberg met z’n half miljard dollar aan campagne-uitgaven heeft bewezen dat geld nog steeds niet helemaal alles is in de Amerikaanse verkiezingen…

 • The Inevitable Mr. Sanders?

  Feb 26 2020

  Na slechts drie kleine primaries en ruim voor de eerste echt grote staten gestemd hebben voor hun favoriete presidentskandidaat tegen Donald Trump – op Super Tuesday 3 maart – is Bernie Sanders door veel commentatoren al tot eindwinnaar uitgeroepen van de Democratische voorverkiezingen. Maar hoe onvermijdelijk is die zege van Sanders nu echt? En hoe onvermijdelijk is het dat Sanders dan in november door Trump zal worden weggevaagd, zoals veel van diezelfde commentatoren voorspellen?

 • Mike Machiavelli

  Feb 12 2020

  Plato en diens ideaal van de filosoof-koning, en Machiavelli en diens rücksichtslosheid… Beiden komen aan bod in deze DoubleDutch, in het kader van presidentskandidaat Mike Bloomberg. De bonafide miljardair Bloomberg wordt na de eerste voorverkiezingsresultaten in Iowa en New Hampshire een steeds grotere factor bij de Democraten.

 • Ontregeld

  Jan 29 2020

  Trump’s ex-nationale veiligheidsadviseur John Bolton praat en ontregelt daarmee het senaatsproces over het al dan niet afzetten van de president. Bolton ontregelt tegelijkertijd het voorverkiezingsproces bij de Democraten. En ook in deze DoubleDutch de radiojournaliste die de ambities van minister van Buitenlandse Zaken Pompeo ontregeld heeft.

 • Papa en mama hebben ruzie

  Jan 15 2020

  De ruzie (eindelijk) tussen de twee links-progressieve presidentskandidaten Sanders en Warren. De eindtijd-theologie van de evangelische vice-president Pence en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo die (mogelijk) het Amerikaanse Iran-beleid drijft. En de roestbeltstreek rond Bethlehem, Pennsylvania, waar een economische wederopstanding (potentieel) goed nieuws is voor de herverkiezingskansen van Trump.

 • De glazen bol

  Jan 01 2020

  In deze nieuwjaarseditie van Double Dutch: de top-10 van Goede Dingen die Donald Trump toch maar mooi voor elkaar kreeg in 2019, en de glazen bol erbij voor wat ons nog te wachten staat in 2020!

 • Mr. Rogers' Neighborhood

  Dec 04 2019

  Joe Biden is nu de Mr. Rogers van de Amerikaanse presidentsstrijd. Wie die Mr. Rogers is en hoe Obama’s vice-president op hem lijkt – of niet – hoor je in deze geheel aan de Democratische voorverkiezingen gewijde DoubleDutch.

 • Proefwerk

  Nov 20 2019

  Meer dan 60% van de VS zou zakken voor de inburgeringstest die immigranten moeten halen om Amerikaan te kunnen worden. Freke staat vlak voor dit examen en kreeg daarom van Reinout een onverwacht proefwerk voorgelegd. Hoe deed zij het, en hoe zouden jullie scoren?

 • Trump's blauwtje

  Nov 06 2019

  Trump bond de verkiezingskansen van Kentucky’s Republikeinse goeverneur Matt Bevin aan z’n eigen presidentiële jaspanden. Die campagnesteun heeft Bevin niet geholpen. Maar voorspelt die blauwe golf van Democratische stembuszeges nu ook Trump’s einde op Election Day 2020, over precies een jaar? En ook: DoubleDutch’s Berkshires buurman James Taylor en een poging tot klassejustitie!

 • Just the Facts, Ma'am

  Oct 23 2019

  Een nieuwgebouwde school met bochtige gangen en andere hindernissen om het binnendringende schutters moeilijker te maken. Want in de VS ga je natuurlijk niet het probleem van de vuurwapens zelf aanpakken... Dit, en feiten, feiten, feiten over de laatste impeachmentontwikkelingen en de Democratische voorverkiezingen.

 • Verkeersdialect

  Oct 09 2019

  In deze DoubleDutch: impeachment, constitutionele crisis, Syrië, de stokoude dominee Pat Robertson, en de krankzinnige gewoonte in Michigan van (vrijwel alle) automobilisten om op de snelweg bij het eerste waarschuwingsbord voor een wegversmalling acht kilometer verderop al meteen keurig netjes te gaan voorsorteren. Een raar verkeersdialect waar je als Nederlander (of oost- of westkust Amerikaan) helemaal dol van wordt!

 • Historische tijden

  Sep 25 2019

  Stop de persen voor een ingelaste episode van DoubleDutch! Reinout kwam er nog net niet helemaal terug voor van vakantie, maar het scheelde niet veel. Want zo belangrijk kan het moment dat oppositieleider Nancy Pelosi het impeachmentonderzoek tegen Donald Trump aankondigde uiteindelijk worden. Luister!

 • R.I.P. G.O.P.

  Sep 18 2019

  Rust in vrede, Republikeinse partij… Dat is de titel van een nieuw boek waarin de aanstaande ondergang van de club van Trump wordt voorspeld. Maar betekenen de demografische trends in “het nieuwe Amerika” echt het electorale einde voor de Republikeinen, of is het slechts het wishful thinking van wanhopig naar strohalmen grijpende Democraten? Luister!

 • Yes We Will

  Sep 04 2019

  Een journalist die met een Trump-adviseur op de vuist wilde mag van de rechter het Witte Huis weer in. Het initiatief om het College van Kiesmannen buitenspel te zetten (gaat nog wel even duren). En de uitslag van de zwaar bevochten DoubleDutch bumperstickerwedstrijd!

 • Complottheorie

  Aug 14 2019

  Het Vrijheidsbeeld terug naar Frankrijk? Is het nou Trump of Clinton die achter de dood van sex trafficker Jeffrey Epstein zit? En waarom zwijgt DoubleDutch de oogverblindende presidentskandidate Tulsi Gabbard dood? Voor iedere vraag een complottheorie als antwoord. Plus natuurlijk de door jullie bedachte verkiezingsslogans waar de Democraten het Witte Huis mee gaan terugwinnen!

 • Soundbite democratie

  Aug 01 2019

  Slogans en soundbites, hoe korter hoe beter. Het maakt de verkiezingspolitiek een reality TV-show met als logisch eindpunt een president die naar de normen en waarden van de reality-TV regeert. Hoe breken Trump’s tegenkandidaten hier doorheen? Is de (door de Republikeinen gedefinieerde) identiteitspolitiek van de Democraten hun redding of juist hun ondergang? Welke bumpersticker slogan kunnen jullie verzinnen voor 2020?

 • Introducing: Duke & Dana

  Jul 17 2019

  Waarin twee nieuwe leden van de DoubleDutch family hun opwachting maken, daklozen tegen de muren van Adobe’s hoofdkwartier in San José, CA, hun tentjes opzetten, en je Donald Trump geen racist mag noemen.

 • Cijferen

  Jul 03 2019

  Een hogere inkomstenbelasting voor de echte grootverdieners gaat het verschil niet maken in de VS. Maar de Democratische presidentskandidaten die een vermogensbelasting van een procentje of wat voor multimiljonairs bepleiten zouden daarmee wèl enkele duizenden miljarden kunnen vinden voor hun ambitieuze programma’s om de ongelijkheid in Amerika wat af te vlakken. Plus: Trump's tanks, Megan Rapinoe, de Castro twins en de nieuwe Gilded Age.

 • Kreeft

  Jun 19 2019

  Deze tweet van een kritische DoubleDutch luisteraar: “Waarom niet een uitzending maken met goede dingen die Trump doet/gedaan heeft, of is dat een uitdaging te ver?” Ha! Zoals Barney Stinson altijd zei in How I Met Your Mother: “Challenge accepted!”

 • Stand Your Ground

  Jun 05 2019

  Een wildvreemde bezoeker die plotseling bij je in de keuken staat. Als er niet meteen geschoten wordt leidt zo’n verrassing In Amerika in ieder geval tot een discussie over vuurwapengeweld.

 • Stabiel Genie

  May 26 2019

  De extreem strenge anti-abortuswetten die zijn aangenomen in een aantal staten: is Trump’s Amerika nu zo ver dat het bijna een halve eeuw geleden grondwettelijk geldig verklaarde recht van vrouwen op abortus zal worden afgeschaft? En ook: Donald Trump en Nancy Pelosi als Fred en Wilma Flintstone in hun eigen sitcom: “I am an extremely stable genius..!”

 • Gratis geld?

  May 09 2019

  Andrew Yang, wie kent ‘m niet? Yang is één van de vele namen in het telefoonboek vol Democratische presidentskandidaten. Hij onderscheidt zich met een op het eerste gezicht on-Amerikaans idee: een universeel basisinkomen van 1000 dollar per maand voor iedere volwassen burger. Gratis geld, ogenschijnlijk, en zeker een radikaal plan. Maar juist in Amerika opmerkelijk genoeg bespreekbaar bij links én rechts. Luister!

 • Boet-etsj-etsj

  Apr 24 2019

  De naam van de Amerikaanse presidentskandidaat Buttigieg spreek je in goed fonetisch Nederlands zo uit: Boet-etsj-etsj. Mayor Pete, burgemeester van de stad South Bend, is een van de inmiddels 20 Democratische kandidaten voor het Witte Huis. Ze zijn onderling verdeeld over het al dan niet beginnen van een impeachment procedure tegen Trump, en dat zijn Freke en Reinout in deze nieuwe aflevering van DoubleDutch ook. Luister! (Hier de link - http://tiny.cc/py6o5y - naar het door Freke genoemde VN...more

 • Cloward-Piven, nooit meer vergeten!

  Apr 10 2019

  De door Obama in kooien opgesloten kinderen die zijn bevrijd door Trump (niet) en andere berichten van het immigratiefront. Also starring: Jeremy Piven, Stephen Miller, Glenn Beck, Richard Cloward, Frances Fox Piven en Rahm Emanuel. Luister!

 • Grote Plannen

  Mar 27 2019

  Wat er nou precies in het Mueller-rapport staat weten we nog steeds niet, maar de samenvatting ervan door Trump’s minister van Justitie heeft wel in één keer de obsessieve aandacht voor Russiagate doorgeprikt. Goed nieuws voor Trump, zeker. Maar ook goed nieuws voor de Democraten en hun Grote Plannen waarmee ze in 2020 het Witte Huis willen terug winnen. Luister!

 • To impeach or not impeach (that is the question)

  Mar 13 2019

  Legale wiet en sociale (on)rechtvaardigheid bij DoubleDutch om de hoek. (On)eerlijke verkiezingen en wel of niet het impeachementproces beginnen tegen Trump. Luister!

 • De honderdste

  Feb 20 2019

  De van champagne doordrenkte honderdste aflevering van DoubleDutch… (Letterlijk, aan het einde, dat ging niet goed…) Met Bernie Sanders, Amy Klobuchar, William Weld en natuurlijk de altijd en helaas onvermijdelijke Trump. Plus een een audio-archeologische verrassing van Reinout voor Freke. En documentair bewijs van Freke voor Reinout dat ze nu echt zeker weten haar Amerikaanse staatsburgerschapspapieren heeft ingevuld en opgestuurd. Luister mee!

 • Socialistenalarm

  Feb 06 2019

  America will never be a socialist country, belooft Trump. Hoe gaan jullie bij de naderende voorverkiezingen de kandidaten beoordelen, vraagt DoubleDutch luisteraar Matthijs Appelman. En Reinout had aangekondigd geen NFL football meer te kijken, maar werd betrapt door Freke bij de Super Bowl.

 • I was wrong (to feel that way)

  Jan 23 2019

  Fouten bekennen en over je gevoel praten… De toon van de vrouwelijke presidentskandidaten die zich voor 2020 melden namens de Democraten klinkt meteen al anders dan het oude liedje. Luister!

 • ICE hits home

  Jan 09 2019

  Het nieuwe DoubleDutch seizoen begint met de immigratiepolitie. ICE pakt een bekende van Reinout op, maar kan daar verder geen commentaar op leveren want “All ICE public affairs officers are out of the office for the duration of the government shutdown … If you still require a response, please resubmit your query upon the government re-opening.” Verder in de podcast: nothing burgers, AOC, en de standbeeldenstorm van Freke. Meer info op https://www.patreon.com/DoubleDutch

 • Split decision

  Nov 07 2018

  De verkiezingsnacht zit erop, de uitslagen zijn grotendeels binnen. Trump kan zeggen dat hij gewonnen heeft in de Senaat. De Democraten kraaien de victorie omdat ze de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden met een duidelijke zege hebben overgenomen. Hoe de verkiezingsnacht verliep en hoe DoubleDutch de resultaten heet van de naald en as it happened duidde hoor je hier…

 • Micro en macro

  Oct 31 2018

  Liefhebber van Amerikaanse verkiezingsspotjes? Dan zit je goed met deze aflevering van DoubleDutch! De Congressionele verkiezingen van 6 november zijn een referendum over Trump. Maar de duizenden lokale campagnes die het totaal vormen zijn stuk voor stuk uniek. We selecteerden een aantal van die races en vertellen daarmee het verhaal van de midterms: micro en macro…

 • Apocalypse Now (?)

  Oct 24 2018

  Iedere verkiezing klinkt altijd als de Meest Belangrijke Ooit. Dus ook de Congressionele verkiezingen van 6 november zijn weer de ‘most important elections of our lives’. Is dat ook zo? Is het erop of eronder? Dat hangt natuurlijk af van je politieke opvattingen. Maar mochten Trump en zijn Republikeinse partij de meerderheid in beide kamers van het Congres behouden dan dan zou dat in ieder geval zo'n historische uitslag zijn dat zelfs deze Amerikaanse president mogelijk superlatieven tekort ...more

 • Paard van Troje

  Oct 17 2018

  Diversiteit in de podcast. DoubleDutch hoeft daar niet met een rechtzaak toe gedwongen te worden. Chineze Amerikanen, Latino’s, Cherokees, boeren, Harvard-studenten, terroristenvrienden, een oude man en een paardenkop... Vink ze allemaal af en win een prijs!

 • Taylor Swift & Kanye West

  Oct 11 2018

  Omdat iedereen natuurlijk alles wil horen over Taylor Swift en Kanye West… Luister!

 • Win the battle, lose the war?

  Sep 28 2018

  Emotie, woede, verslagenheid en honkbalknuppels. Oftewel Brett Kavanaugh en het Hooggerechtshof, een lokale verkiezing voor District Attorney, en een unieke gebeurtenis in de Amerikaanse sportverslaggeving die met veel tamtam werd aangekondigd maar vervolgens door vrijwel niemand werd gezien. Luister!

 • Tofu tegen BBQ

  Sep 19 2018

  All politics is local... Het was een gevleugelde kreet in Amerika. Maar dat begrip is in de tijd van social en viral inmiddels achterhaald. Er wordt op nieuwe manieren campagne gevoerd. Zoals in Texas, waar de ene kandidaat de andere ervan beschuldigt barbecue vlees te willen verbieden. (OK, dat is waarschijnlijk bedoeld als clickbait grapje, al weet je dat met Ted Cruz natuurlijk nooit zeker...) Oh, en natuurlijk Brett Kavanaugh en hoe moeilijk deze kandidaat-hogerechter het maakt voor Tr...more

 • Woodward

  Sep 05 2018

  In de hitte van de podcast knalt er een glas ijskoffie om over de tafel en gaat het er vurig aan toe over alt-right goeroe en Trump-fluisteraar Steve Bannon. Bannon’s uitnodiging om bij The New Yorker te komen praten werd na een interne opstand snel weer ingetrokken. Ook komt de methodiek van de journalistieke legende Bob Woodward aan bod, en praten Freke en Reinout over recente gevallen van politieke corruptie. Is het met corruptie in de VS nu erger geworden onder Trump? Luister!

 • KKKlansman

  Aug 15 2018

  BlacKkKlansman is Spike Lee’s nieuwste speelfilm -- in Nederland in premiere op 30 augustus. In de VS draait de film al. Het echt gebeurde verhaal van een zwarte politieman die in 1972 undercover gaat in de Ku Klux Klan heeft nog altijd alles te maken met de rassenspanningen in Amerika. Trump is niet de oorzaak van racisme, maar hij heeft die spanningen wel weer op scherp gezet. Luister! En hoor dan meteen hoe Freke mogelijk haar kans om Amerikaans staatsburger te worden verspeeld heeft.

 • Don't be a cheeseburger

  Aug 01 2018

  De electronische schandpaal... Hufterig gedrag bij de voetbalwedstrijd van je kindertjes maakt je een cheeseburger op Facebook. Racistische tirades tegen iemand met een mobieltje die zo’n filmpje vervolgens aan de lokale TV geeft of op YouTube zet kan je je baan, bedrijf, en dus je levensonderhoud kosten. Trump zelf lijkt immuun voor de schandpaalbehandeling. Maar komt het sinds zijn campagne en presidentschap nu vaker voor dat mensen denken dat zij óók ongestraft los kunnen gaan op anderen? Lu...more

 • Rossiya

  Jul 18 2018

  Would, wouldn’t; wel, niet... “I think that probably clarifies things pretty good,” vond Trump zelf hoe hij zich verduidelijkt had. En voor zijn achterban was dat ook meteen weer goed genoeg. Maar de eerste 24 uur na Trump’s persconferentie met zijn Russische collega Putin in Helsinki vond zelfs 90% van Trump’s propagandanieuwskanaal Fox het optreden van de Amerikaanse president toch eventjes een niet weg te spinnen blamage. Er lijkt iets verschoven op het toneel. We praten jullie bij in de...more

 • Outsiders

  Jul 04 2018

  ICE. De naam van deze deuren intrappende politiemacht slaat immigranten als ijs om het hart. Een totaal onbekende kandidaat bij de Democraten won haar voorverkiezingen met de slogan ‘abolish ICE’. Afschaffen die hap... Freke is het daar helemaal mee eens; Reinout vreest dat de Democraten zich met deze kreet vervreemden van teveel Amerikaanse kiezers. Plus antwoord op de vraag: “Jij bent Amerikaan geworden. Als je vandaag opnieuw die keuze zou kunnen maken, zou je dat opnieuw doen?”

 • Om te huilen

  Jun 20 2018

  Je hebt de beelden gezien, de huilende kinderen gehoord. Trump’s ‘zero tolerance’ beleid tegen immigranten aan de Mexicaanse grens betekende dat kinderen gescheiden werden van hun gearresteerde ouders, in kampen werden ondergebracht en niet zelden wegraakten in de chaos. Trump’s uitvoerders halen er de bijbel bij om het allemaal goed te praten, maar zelfs de meest pro-Trumpse christenen trappen er dit keer niet in. Ging Trump met dit anti-immigratiebeleid eindelijk een brug te ver in z’n strij...more

 • Guess Who? Canada...

  Jun 03 2018

  Een jungle in Californië. Een witheet Canada. Revenge porno. Lekkages en ander Frans -- zoals, L'état, C'est Moi…

 • Stel nou dattie in koelen bloede

  May 23 2018

  Kan een regerende president nou wel of niet in staat van beschulding worden gesteld voor een misdrijf? Wanneer de man in cold blood iemand zou neerschieten op Fifth Avenue bijvoorbeeld, om maar iets geks te zeggen…

 • Vroege vogels

  May 10 2018

  De beste kijkcijfers ooit om 3 uur ’s nachts! Het Amerikaanse presidentschap als reality TV-soap, live met gijzelaars terug uit Noord Korea en ‘you’re fired’ tegen het verdrag met Iran. Ook: de eerste vrouw ooit die CIA-directeur kan/gaat worden. En een nieuwe feature in de podcast: vroege vogels die gesignaleerd worden in Iowa en New Hampshire, de belangrijke eerste voorverkiezingsstaten en dus politici met presidentiële ambities voor 2020…

 • The candyman can't

  Apr 26 2018

  De crash & burn van weer een Trump-nominatie -- Witte Huis arts Ronny "Candyman" Jackson. De stijl van Trump = Geen Stijl… De mensen die hem niet moeten haten hem er diep om. Maar is campagne voeren op alleen afkeer van de persoon Trump voldoende voor de Democraten om in november echt hun voorspelde verkiezingszege te behalen? En wat doen de Republikeinen om te voorkomen dat zij worden afgerekend op de chaotische stijl van hun kopman?

 • De porno-actrice en de consigliere

  Apr 13 2018

  De porno-actrice en de consigliere… Consigliere omdat de ontslagen FBI-directeur Comey de vergelijking trekt tussen Trump en een maffiabaas, en de FBI bij Trump-advocaat Michael Cohen kwam binnenvallen. En porno-actrice omdat we het nog niet eerder over Stormy Daniels gehad hebben, en het woord porno zo goed is voor de SEO --- de zoekbots slaan op tilt! Klik in dat verband ook eens door naar patreon.com/doubledutch Bovendien: de Republikeinse Speaker of the House Paul Ryan ziet de bui al h...more

 • We're back!

  Apr 04 2018

  DoubleDutch is back! Met links gedreven door woede en haat, en rechts door optimisme en organisatie. Althans in de staat Wisconsin waar de Republikeinen panikeren… Ook: de terugkeer van de TV-serie Roseanne, het leger naar de grens met Mexico, en de TV-hoofden die Trump’s belangrijkste fluisteraars lijken. Plus: 50 jaar na de moord op dominee Martin Luther King, de nooit verdwijnende rassenspanningen in de VS.

 • 02/32 -- DoubleDutch 6 december 2017

  Dec 06 2017

  De get ‘m the hell outta here-aflevering, want de mogelijk misschien laatste aflevering voor in ieder geval de komende drie maanden. Jeruzalem, belastingen, Roy Moore en het pretzeldenken. Fight or Flight, pessimisme, optimisme en slagen om de arm.

 • 02/31 -- DoubleDutch 22 november 2017

  Nov 22 2017

  De burgerinitiatiefaflevering. De selectieve verontwaardiging over #MeToo in de politiek. Het levensgrote standbeeld dat Freke wil oprichten voor haar plaatsgenoot en burgerrechtenpionier W.E.B. DuBois. En Haitiaanse immigranten, kinderen zonder CHIP, en de enorme kosten van de verslavingscrisis in de VS. Freke’s luistertip: Sexuele Intimidatie in de VS http://tiny.cc/i5o2oy Reinout’s luistertip: Khizr Kahn's Memoir of Hope and Sacrifice http://tiny.cc/q4o2oy

 • 02/30 -- DoubleDutch 8 november 2017

  Nov 08 2017

  De aflevering met wind in de rug. Want tegenwind voor Trumpisme zonder Trump na de verkiezingsuitslagen in Virginia en elders. We hebben een transgender kandidaat die een al 26 jaar zittende, zichzelf trots ‘homofoob’ noemende Republikein verslaat. En honderdduizenden tijdelijke klimaatvluchtelingen in de VS die naar huis moeten. Freke’s tip: Carter Page’s getuigenis voor het Huis van Afgevaardigden https://intelligence.house.gov/uploadedfiles/carter_page_hpsci_hearing_transcript_nov_2_2017.p...more

 • 02/29 -- DoubleDutch 25 october 2017

  Oct 25 2017

  De episode met een geweten… De Republikeinse senator Flake die zich principieel uitspreekt tegen de “roekeloze, gevaarlijke, onwaardige” stijl van president Trump, maar nooit tégen Trump's politiek gestemd heeft. De podcastluisteraars die wel degelijk hopen dat Trump gewoon de hele rit uitrijdt omdat vice-president Pence pas echt eng is. Een onthulling die het Rusland-onderzoek naar Trump vertroebelt, en een generaal die niet neerkijkt op burgers, maar… Freke’s leestip: The Family That Built a...more

 • 02/28 -- DoubleDutch 11 october 2017

  Oct 11 2017

  De niet meteen direct weer Trump-episode. Freke voert campagne in Poughkeepsie, NY. Reinout vindt wanhoop en een primeur in St. Louis, MO. Starbucks-CEO Howard Schultz wil president worden. En, tot slot, de vraag of er iemand is onder onze podcast luisteraars die wel degelijk hoopt dat Trump z’n rit met glans gaat uitrijden? Voor Reinout’s luistertip gewoon blijven doorluisteren tot na de aftiteling. Freke’s leestip: Seeing So Much of the Present Through Watergate Makes It Harder To See The Fu...more

 • 02/27 -- DoubleDutch 27 september 2017

  Sep 27 2017

  De son-of-a-bitch episode. Speed dating met al het voor hem pijnlijke nieuws dat ondergesneeuwd raakte door Trump’s opgeklopte ruzie met zwarte NFL-atleten. Zoals daar zijn: Porto Rico, privé emails, nederlagen op Obamacare en in Alabama, Noord Korea, Rusland, China, en z’n belastingplannen. Reinout’s kijktip: How Sanctuary Cities Actually Work https://youtu.be/XaR5kR8h4es Freke’s leestip: Unbelievable, campagneboek van NBC-journaliste Katy Tur https://www.bol.com/nl/p/unbelievable/92000000744...more

 • 02/26 -- DoubleDutch 20 september 2017

  Sep 20 2017

  De Tiny Dancer aflevering. Want als Kim Jong-un antwoordt op Trump’s scheldnaam voor hem – ‘Rocket Man’ – met z’n eigen verwijzing naar een Elton John song dan wordt het oorlog. Plus de razendsnelle rehabilitatie van Sean Spicer, het vluchtelingenverbod dat de VS miljarden kost, unintended consequences en de ene helft van de bevolking die bij de andere helft het gras maait. Frekes leestip: The Road to Zero Wealth https://prosperitynow.org/files/PDFs/road_to_zero_wealth.pdf Reinout’s tip: The T...more

 • 02/25 -- DoubleDutch 6 september 2017

  Sep 06 2017

  De Psycho Billy aflevering. Met Harvey en Irma; Sessions, Trump en de Dreamer kids; chaos, clowns en Johnny Cash vanwege de vraag waarom je er in ’s hemelsnaam voor kiest om in Amerika te wonen terwijl het in Nederland zoveel beter is… Freke’s tip: https://www.nytimes.com/2017/09/06/opinion/comedy-protest-taxes-nazis.html Reinout’s tips: http://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/09/holland-agriculture-sustainable-farming/ en One Piece At A Time https://www.youtube.com/watch?v=060A15ELz00

 • 02/24 -- DoubleDutch 23 augustus 2017

  Aug 23 2017

  Whoomp there it is! De elite aflevering... Met 'Chemtrail' Kelli Ward, de werkeloze NFL-quarterback Colin Kaepernick, de Reddertjes rond Donald Trump en een bicep met een hakenkruis. Freke's leestip: How Steve Bannon Played the Mainstream Media http://washingtonmonthly.com/2017/08/21/how-steve-bannon-played-the-mainstream-media/ Reinout's tip: Down the Breitbart Hole https://www.nytimes.com/2017/08/16/magazine/breitbart-alt-right-steve-bannon.html

 • 02/23 -- DoubleDutch 9 augustus 2017

  Aug 09 2017

  De vuur en furie episode... Noord Korea en je mond houden, Paul Manafort en duimschroeven, Monopolie, het Evil Empire, de As van het Kwaad en landverraders in mei 1940… Freke’s leestip: “Is Trump Making Bush’s Mistake With North Korea” http://washingtonmonthly.com/magazine/may-2004/rolling-blunder-2/ Reinout’s leestip: “Center of Rotterdam Devastated After Its Commander Surrendered” https://timesmachine.nytimes.com/timesmachine/1940/05/23/92984995.html?pageNumber=5

 • 02/22 -- DoubleDutch 2 augustus 2017

  Aug 02 2017

  Enkele tientallen Republikeinen en Democraten die in elkaars gezelschap bier drinken, taco’s eten en politieke compromissen bespreken. Het zou niet opmerkelijk moeten zijn, maar dat is het wel. Ook: Cain en Abel, de protestbeweging die er nog wel degelijk is, en een badass Democratische Congreskandidate die IS bombardeerde en straaljagers op vliegdekschepen landde. Scaramuche, Scaramuche will you do the Fandango… Freke’s leestip: https://www.mediaite.com/wp-content/uploads/2017/08/Wheeler-Filed...more

 • 02/21 -- DoubleDutch 19 juli 2017

  Jul 19 2017

  Deze aflevering is 20% méér, maar nog altijd gratis! Het gaat over trailers en trash, over bitter Southerners, ongelukkige miljonairs en de Macron van Amerika. Die heet hier, pardon my French: Donald Trump. Freke's tip van de week: Digging in the Trash http://bittersoutherner.com/digging-in-the-trash-david-joy/ Reinout's tip: We Ain't Unicorns http://bittersoutherner.com/we-aint-unicorns-liberal-rednecks-trae-crowder-corey-forrester-drew-morgan/

 • 02/20 -- DoubleDutch 5 juli 2017

  Jul 05 2017

  Niet om op te scheppen (natuurlijk wel), maar dat idiote worstelfilmpje van Trump in z’n anti-CNN tweet? Dat zat 3 maanden geleden al in DoubleDutch hoor… Wat er nu in deze aflevering inzit is presidentiële waardigheid, de nieuwe stijl van politieke communicatie, het ontmantelen van het State Department, het ontgrappen van Senator Al Franken en Texas als voorbode van Amerika’s toekomst. Reinout’s tip: America’s Future is Texas http://www.newyorker.com/magazine/2017/07/10/americas-future-is-tex...more

 • 02/19 -- DoubleDutch 21 juni 2017

  Jun 21 2017

  Lekker lokaal in deze aflevering. William Shakespeare, General Electric, dode Russen, de mass deportation van een grote Amerikaanse bevolkingsgroep en de implicaties voor de hele wereld van de lokale verkiezingsuitslag in de staat Georgia. Freke’s tip: "From Russia With Blood" https://www.buzzfeed.com/heidiblake/from-russia-with-blood-14-suspected-hits-on-british-soil Reinout's tip: "Only Mass Deportation Can Save America" https://nyti.ms/2sz2gUS

 • 02/18 -- DoubleDutch 9 juni 2017

  Jun 09 2017

  James Comey, onder ede… Daarom zijn we wat later en op een andere dag. Wat betekent Comey’s getuigenis? Wat zijn de reacties? Wat is er over van de geloofwaardigheid van de diverse spelers, inclusief de Amerikaanse kwaliteitskranten? Ter ere van Spinal Tap gaat deze aflevering van Double Dutch tot 11..! Freke’s tip: http://lithub.com/rebecca-solnit-the-loneliness-of-donald-trump/ Reinout’s tip: http://www.gq.com/story/spinal-tap-vs-hollywood

 • 02/17 -- DoubleDutch 24 mei 2017

  May 24 2017

  De 'be careful what you wish for' episode. Want als Trump impeached wordt of afgezet onder het 25ste amendement van de grondwet vanwege geestelijke problemen dan is Mike Pence de nieuwe president. Freke's tip: https://sites.google.com/view/crowdcountingconsortium/home Reinout's tip: https://www.bol.com/nl/p/adres-onbekend/9200000040511117/

 • 02/16 -- DoubleDutch 10 mei 2017

  May 10 2017

  Het opzienbarende ontslag van FBI-directeur James Comey. Vanuit alle invalshoeken bezien. Voor iets anders bleef geen tijd meer over, maar dat is in Washington en de Amerikaanse media niet anders... [email protected]

 • 02/15 -- DoubleDutch 26 april 2017

  Apr 26 2017

  Trump’s Eerste Honderd Dagen, in ieder geval een kijkcijfersucces voor Stephen Colbert. Ook: Obama’s succes in het deporteren van illegale immigranten dwingt Trump tot maatregelen die de immigranten in het algemeen nu angstig maken. Plus ijshockey, hout en melk in Canada; twee romans als tip van de week; en de dienstmededeling dat de frequentie van deze podcast van eens in de week naar om de andere week gaat. Freke’s leestip: The Handmaid’s Tale https://www.bol.com/nl/p/the-handmaid-s-tale/9...more

 • 02/14 -- DoubleDutch 19 april 2017

  Apr 19 2017

  Er worden nogal wat mensen op de bek geslagen en over afrasteringen gekieperd in deze aflevering. Het gaat over rechtzaken en performance art, vrijheid van meningsuiting en morele overwinningen, het klimaat, eenzame opsluiting, de Roller Derby legende Skinny Minnie Miller en de potsierlijke charlatan die president van Amerika werd. Kijktips: Last Days of Solitary http://www.pbs.org/wgbh/frontline/ En: Wrestlemania, the Battle of the Billionaires https://www.youtube.com/watch?v=5NsrwH9I9vE

 • 02/13 -- DoubleDutch 12 april 2017

  Apr 12 2017

  Rusland blijft een molensteen om de nek van Trump. Nu zelfs spionage-aantijgingen en de speculatie dat hij opeens wèl Assad ging bombarderen om te laten zien dat hij niet Poetin’s poedel is. Plus: Steve Bannon, de wit-nationalistische Tea Party Breitbart Burn-It-Down ideoloog van Trump lijkt een machtstrijd in het Witte Huis met Ivanka Trump en haar man Jared Kushner te verliezen. En ook de cowboy folk music van Rob Quist, een Democraat in Montana die daar mogelijk een Republikeinse Congresz...more

 • 02/12 DoubleDutch 29 maart 2017

  Mar 29 2017

  Jared Kushner wil Amerika klantvriendelijker maken en vrede stichten tussen Israel en de Palestijnen (en de VS en Mexico). Hij heeft één belangrijke kwalificatie voor dit regeringswerk: hij is Trump’s schoonzoon. Overigens gelooft Freke nog steeds niet dat Trump vier jaar president zal blijven, terwijl Reinout denkt dat Trump in 2020 in de Republikeinse voorverkiezingen weggestemd zal worden. Wat ook een redelijk historische gebeurtenis zou zijn. Leestips: One Nation Under Fox https://www.nyt...more

 • 02/11 -- DoubleDutch 22 maart 2017

  Mar 22 2017

  Het verschil tussen liegen en bullshit verkopen wordt uitgelegd. Plus: de Russische albatros om de nek van Trump wordt alsmaar zwaarder, de immigratiedienst blijft gewone Amerikaanse staatsburgers lastig vallen, en Ivanka Trump krijgt haar eigen Witte Huis kantoor van papa. Tips: The reclusive hedge-fund tycoon behind the Trump presidency http://www.newyorker.com/magazine/2017/03/27/the-reclusive-hedge-fund-tycoon-behind-the-trump-presidency En: Honest Bullshit http://kurtfstone.typepad.com/ku...more

 • 02/10 -- DoubleDutch 16 maart 2017

  Mar 16 2017

  De Nederlandse verkiezingen kregen ongekend veel aandacht in de Amerikaanse media: “for perhaps the first time ever…” Amerikaanse moslimhaters kunnen ook weinig anders dan naar Europa en Wilders kijken, want in de VS is de situatie gewoon heel anders. Als je de Trump-propaganda wil geloven dan is er opeens een ‘deep state’ onder leiding van Barack Obama aan het werk die de nieuwe regering saboteert. Maar Trump heeft alle kans om hem goed gezinde bovenbazen aan te stellen om de bureaucratie naa...more

 • 02/09 -- DoubleDutch 8 maart 2017

  Mar 08 2017

  De ‘kiezen tussen je iPhone en je zorgverzekering’ episode. Want de ondergang van Obamacare en opkomst van Trumpcare lijkt plotseling heel snel te gaan. Als de Republikeinen tenminste hun onderlinge geruzie over de zorg onder bedwang kunnen krijgen… Ook: Russia-gate, een dag zonder vrouwen, en de vele maatregelen waarmee Trump relatief onopgemerkt wel degelijk met succes de VS aan het veranderen is. Onze tips deze week: The Conspiracy Trap http://www.nybooks.com/daily/2017/03/06/trump-russia-...more

 • 02/08 -- DoubleDutch 1 maart 2017

  Mar 01 2017

  Immigrantenmisdaad. Daar wordt kennelijk altijd over gezwegen. In zijn eerste toespraak voor het Congres kondigde Donald Trump dan ook een bureau aan voor de slachtoffers van ‘immigrant crime’. Waar niemand in de Amerikaanse media aanstoot aan nam, maar wij wel. Ook: Muhammad Ali Jr., Amerikaans staatsburger, die bij terugkeer in zijn land werd vastgehouden en gevraagd naar zijn godsdienst. Dat is illegaal, maar immigratie-inspecteurs hebben alle ruimte om het toch te doen. Plus: de megabez...more

 • 02/07 -- DoubleDutch 22 februari 2017

  Feb 22 2017

  De Dr. Jekyll and Mr. Hyde episode... Dr. Jekyll's nieuwe Nationale Veiligheidsadviseur wordt algemeen als een redelijke keus gezien. Mr. Hyde's nieuwe immigratie- en inreisregels een stuk minder. Trump’s grote achterban blijft het hoe dan ook allemaal prachtig vinden; die is ook nog lang niet toe aan een langzaam loskomend, mogelijk explosieve verhaal over Russische maffia-types, hun duistere handlangers in de VS en hoe Trump daar misschien bij betrokken was… Tips: Blue Bloods trailer https:...more

 • 02/06 -- DoubleDutch 15 februari 2017

  Feb 15 2017

  What the fuck just happened today..? In het tijdperk Trump kan je iedere dag afsluiten met deze verzuchting. Een website met die wtf-naam probeert die vraag telkems zorgvuldig te beantwoorden. Het is Freke’s tip van deze podcast, waarin verder Michael Flynn, het ontbreken van een kwaliteitsmerk bij nieuws en/of fake news en de macht of de machteloosheid van politieke satire aan bod komen. Links naar genoemde websites: https://whatthefuckjusthappenedtoday.com/ http://www.politifact.com/flor...more

 • 02/05 -- DoubleDutch 8 februari 2017

  Feb 08 2017

  Make America Great Again, maar dan op de manier van Langston Hughes, Freke Vuijst en James Earl Jones... Ook: een rode kaart voor senator Elizabeth Warren; radio shock jock Howard Stern; en het drie-maandelijkse bedelen om geld van de luisteraars van public radio stations is dankzij president Trump een fluitje van een cent geworden. [email protected]

 • 02/04 -- DoubleDutch 25 januari 2017

  Jan 25 2017

  Alternatieve feiten en de pers, Trump die gedemoraliseerd raakt, overlevingsbunkers voor schatrijke tech-nerds en de bijzonder valse, bijzonder entertainende website jezebel.com. Het is niet normaal! [email protected]

 • 02/03 -- DoubleDutch 18 januari 2017

  Jan 18 2017

  De inauguratie-episode. Gaan de wetten van de politieke zwaartekracht nu eindelijk misschien toch ook gelden voor Donald Trump? En betekent dat dat er wel degelijk manieren zijn om hem effectief te bestrijden? En ook: plagiaat, dysfunctionele hillbillies en de Insane Clown Posse... [email protected]

 • 02/02 -- DoubleDutch 11 januari 2017

  Jan 11 2017

  Trump Derangement Syndrome... Marxistische taal van Obama... En 43 jaar eenzame opsluiting...

 • 02/01 -- DoubleDutch 4 januari 2017

  Jan 04 2017

  The Gaslighting of America... Een herwaardering van Bernie Sanders... Een optimistische Freke Vuijst... En Reinout van Wagtendonk die niet meer bij de buren kan eten... [email protected]

 • 45 -- DoubleDutch 10 november 2016

  Nov 10 2016

  De post-electorale editie. Niet met uitgebreid terugblikken op en/of geweeklaag over de verbluffende verkiezingsuitslag. Wel met vooruitkijken op het tijdperk Trump en op de toekomst van deze podcast. We hebben gelukkig inmiddels toestemming uit New York om verder te mogen gaan als “DoubleTrump, Twee Correspondenten over Dear Leader”. Wat onze plannen verder zijn bespreken we aan het van deze episode (v.a. 22m22). Denk gerust mee, en tot over een tijdje! [email protected]

 • 44 -- DoubleDutch 2 november 2016

  Nov 02 2016

  Trumpisme. Het begint een begrip te worden. Het slaat onder andere op de bijl die lijkt gezet aan de wortels van het vertrouwen in democratische instituten die al honderden jaren bestaan (v.a. 1m15). En Abuelas. Dat zijn de oma’s in de Latino-gemeenschap. Zij hebben veel gezag in hun families en zetten dat gezag in om voor het eerst een grootmoeder – Hillary - in het Witte Huis te krijgen (8m25). Plus: als Donald Trump verliest wordt de interne strijd bij de Republikeinen dan het echt het einde ...more

 • 43 -- DoubleDutch 26 october 2016

  Oct 26 2016

  Groot nieuws! Verzekeringspremies voor Obamacare met zo’n 25% omhoog… Is dat dan toch nog de october surprise die Hillary Clinton gaat nekken? (v.a. 10m23) Spoiler alert: nee, Donald Trump is op sterven na dood als presidentskandidaat en daarom zoveel aandacht nu voor de zogenoemde down ballot: Obama voert op ongekende wijze campagne voor kandidaten op de lagere treden van de kiesladder. Voor hem is het payback time, baby..! (1m26). En ook: als je aanslaat op de zin “dit heet bij ons een bren”...more

 • 42 -- DoubleDutch 20 october 2016

  Oct 20 2016

  De wikileaks lekkages die Clinton (nog?) niet zo heel veel schade lijken te doen (v.a. 10m58). En de vermeende betalingen door Team Clinton aan huurlingendie de anders altijd zo onschuldige Trump-rallies tot een gewelddadig kookpunt moesten brengen (5m38). Ook: de traditioneel Republikeinse staten als Arizona en Texas die dit keer mogelijk voor de Democratische presidentskandidaat zullen kiezen (17m10). En Freke’s ode aan Michelle Obama: “zo’n ontzettend mooie vrouw; zo ongelooflijk bewonderens...more

 • 41 -- DoubleDutch 12 october 2016

  Oct 11 2016

  De observatie dat zoveel mensen met stekeltjeshaar en met wapens – soldaten en agenten dus - zo uitgesproken voor Trump zijn (v.a. 5m35). Ook de vraag of de merknaam Trump zo ernstig beschadigd is geraakt door zijn presidentscampagne dat hij er failliet aan zou kunnen gaan (12m05). En triomfantelijk terug in de tijd: Freke voorspelde dik een half jaar terug dat Donald Trump’s seksisme zijn achilleshiel zou blijken. En wow..! Trump’s opschepperij over zijn ongestraft kunnen aanranden van vrouwe...more

 • 40 -- DoubleDutch 5 october 2016

  Oct 05 2016

  Campagne Anxiety Syndroom… Mensen gaan daar vast nog eens op afstuderen met Freke als een van hun proefkonijnen. Zij bespreekt haar symptomen en het ziektebeeld wijst vervolgens meer op een geval van Trump-fobie (v.a. 10m30). We zitten middenin het presidentiële debatseizoen en na het alom geprezen optreden van de Republikeinse VP-kandidaat Pence zijn er “bronnen” die zeggen dat Trump boos is dat zijn reservekeeper de betere cijfers krijgt (1m12). En over keepers gesproken: atleten van het h...more

 • 39 -- DoubleDutch 28 september 2016

  Sep 28 2016

  8 november, verkiezingsdag..? Wel een beetje facultatief, hoor. In nogal wat staten zijn ze inmiddels al begonnen met stemmen. Early voting: de ins en outs (v.a. 1m10). Dan de voormalige Miss Universe die door Donald Trump zowel Miss Piggy als Miss Housekeeper werd genoemd. Zij neemt nu wraak (7m55). En de second bananas in de presidentsstrijd Mike Pence en Tim Kaine… Is er iemand die luistert naar ook maar een woord dat zij zeggen? Hun koplieden zijn ruimschoots van pensioengerechtige le...more

 • 38 -- DoubleDutch 21 september 2016

  Sep 21 2016

  "There you go again..." Ronald Reagan won ooit een presidentsdebat met die vier woorden; voor Hillary Clinton daarom misschien DE kreet om er Trump's onvermijdelijke leugens mee aan de kaak te stellen (v.a. 1m15). Weer terreuraanslagen en weer de algemene wijsheid dat Trump daar van profiteert, maar is dat wel zo? (6m42). En de "war on science" in Amerika. Het klimaat speelt maar een heel beperkte rol in de presidentsstrijd. Wetenschapsjournalist Mark Fischetti van Scientific American praat ...more

 • 37 -- DoubleDutch 14 september 2016

  Sep 14 2016

  Reinout realiseert zich voor het eerst dat het níet onmogelijk is dat Donald Trump de presidentsstrijd gaat winnen. Freke is het totaal oneens met de suggestie dat Hillary haar eventuele nederlaag aan zichzelf te wijten zal hebben... Over het verzwijgen van een longontsteking, de noodzaak voor een vrouw om dat te doen en het verkiezingsspeelveld waarvan de krijtlijnen door de rechtse media bepaald lijken. Plus de deplorabele treurpieten in hun mandje en oud-minister en topgeneraal Colin Powel...more

 • 36 -- DoubleDutch 7 september 2016

  Sep 07 2016

  Zoveel opiniepeilingen, zoveel ruis rond de manisch depressief op en neer stuiterende polls. We proberen jullie door de bomen het peilingsbos te laten zien (v.a. 1m30). Dan: een close encounter met de haat die in deze campagne niet slechts marginaal meer lijkt (11m20). En de kans dat Trump zo'n blok aan het been blijkt voor Republikeinse Senaatskandidaten dat de GOP in de Senaat de meerderheid verliest (19m35). [email protected]

 • 35 -- DoubleDutch 1 september 2016

  Sep 01 2016

  Donald Trump en de immigratie en Mexico en de spectaculair fijne mensen die Amerikanen van Mexicaanse afkomst in zijn ogen zijn (v.a. 1m02). En: al bijna 39 weken lang hebben de boys en girls van de media niet de kans gehad om Hillary in groepsverband voor de camera’s hun slimme vragen te kunnen stellen. Over dat gebrek aan persconferenties zijn we natuurlijk allemaal vreselijk verontwaardigd (11m54). Ook: in reactie op de podcast van 25 augustus de opmerking dat we als Nederlanders zo vaak d...more

 • 34 -- DoubleDutch 24 augustus 2016

  Aug 24 2016

  Wanneer je als Nederlander vier weken door de VS reist ontkom je niet aan de tegenstellingen: de armoede in het rijkste land ter wereld; de rassenspanningen die zich juist niet uiten in apengeluiden en bananen op het veld in sportstadions; de jongere generatie die in verbijsterend korte tijd het homohuwelijk in het conservatie Amerika gelegaliseerd kreeg... Vier Nederlanders op doorreis in de VS ondervroegen Freke en Reinout over Amerika. [email protected]

 • 33 -- DoubleDutch 17 augustus 2016

  Aug 17 2016

  Hillary Clinton doet yoga, maar niet van harte (v.a. 20m50). En links-progressieve Democraten vrezen dat ze vreemd gaat met Henry Kissinger (12m25). Als Donald Trump z’n hardcore supporters nú nog niet verjaagd heeft, dan jaagt hij ze nooit meer weg. Dus waarom dan als z’n nieuwe campagne CEO een hardcore believer van het oproer kraaiende Breitbart News aanstellen? (1m25). En ook op die hardcore Trump-supporters jaagt David Duke, een notoire KKK-leider, anti-semiet en racist die zich als Rep...more

 • 32 -- DoubleDutch 10 augustus 2016

  Aug 10 2016

  Hillary Clinton: geestesziek, of in ieder geval een paar french fries short of a happy meal... Hoe meer Trump’s mentale gesteldheid tegen hem gebruikt wordt hoe meer hij en z’n supporters roepen van “wat je zegt ben jezelf!” (v.a. 1m30). Gary Johnson: de Libertarische presidentskandidaat is pro-abortus en vindt dat marijuana de wereld beter maakt. Niet echt een redelijk alternatief dus voor rechtse Republikeinen die anti-Trump zijn (5m58). Vooroordeel en partijdigheid: in wat voor krampachtige...more

 • 31 -- DoubleDutch 5 augustus 2016

  Aug 05 2016

  Zwarte Trump-kiezers voelen zich alleen maar gewaardeerd door de Democraten wanneer die bij de verkiezingen weer eens hun stem nodig hebben. Blanke Trump-kiezers voelen dat de Republikeinse partij ze op soortgelijke wijze voornamelijk zag als een betrouwbare stemautomaat iedere vier jaar (v.a. 1m10). Het verschilt per persoon, maar hoever kan Trump écht gaan voordat hij Republikeinse stemmen verspeelt en wat heeft Nigel de Jong daarmee te maken? (11m33). De Democratische politica en Bernie Sand...more

 • 30 -- DoubleDutch 1 augustus 2016

  Aug 01 2016

  Hillary Clinton’s presidentsnominatie is hoe dan ook een historische gebeurtenis. Daarom twee speciale gasten: Freke’s dochter Samara en Reinout's dochter Anya. Beiden redelijk fervente Bernie supporters. Beiden van een jongere generatie Amerikaanse vrouwen. Vraag 1: is Hillary’s kandidatuur voor hen toch nog een mijlpaal? 2: hebben ze Bernie’s nederlaag voldoende verkropt om nu enthousiast voor háár te kunnen gaan? 3: ze zijn geboren en getogen in de VS, kleurt hun dubbele (Nederlandse)...more

 • 29 -- DoubleDutch 23 juli 2016

  Jul 23 2016

  Hillary Clinton picks a boring running mate. Daarover dus geen woord. Wel over de kinderen van Trump en de nieuwe politieke dynastie a la de Kennedy’s die mogelijk zijn erfenis wordt (v.a. 0m52). Over de blanke vakbondsleden die overlopen van de Democraten naar Trump (8m38). En over de politieke correctheid die volgens de Republikeinen de dood van de VS wordt. Maar wat bedoelen ze nou eigenlijk met dat scheldwoord? (15.10). De Cleveland-editie... [email protected]

 • 28 -- DoubleDutch 13 juli 2016

  Jul 13 2016

  Bevooroordeeld over Fox News? Vrees niet: wij laten jullie nu eens fair and balanced horen hoe die als pseudonieuws verpakte propaganda je hersenen aanvreet (v.a. 8m50). We kunnen verder niet heen om het hoge woord dat er uit is bij Bernie Sanders: dat Hillary Clinton een uitstekende president zou zijn (15m52). En vooral ook het gevoel dat Amerika een beetje wankelt na de moord op de politiemannen in Dallas en de business-as-usual van wéér enkele zwarte mannen die werden gedood in confrontaties...more

 • 27 -- DoubleDutch 6 juli 2016

  Jul 06 2016

  Stel je voor: Chris Christie in een bikini… Op een Harley motorfiets… M.a.w. wie wordt Trump’s vicepresidentskandidaat? (v.a. 1m04). En ook: als je als vakbondslid voor Trump kiest moet je wél eerlijk zijn over je motieven, zegt Obama. Dan gaat het je namelijk niet om de beste persoon voor het economisch welzijn van de “working class”, dan gaat het je om meer duistere zaken (8m20). Plus de vraag of Bill Clinton diep in zijn hart misschien niet wil dat Hillary Clinton óók president wordt. Herr D...more

 • 26 -- DoubleDutch 29 juni 2016

  Jun 29 2016

  Pocahontas en Goofy, allebei uit de stal van Walt Disney, maar ook Donald Trump’s scheldnamen voor Elizabeth Warren. Deze senator treitert Trump duidelijk met succes het bloed onder de nagels vandaan, maar is ze de juiste keus voor Hillary als running mate? (v.a. 1m05) Linkse opperrechters hebben met hun abortusuitspraak Amerikaanse vrouwen tot een bestaan in een derdewereldland veroordeeld, als je verontwaardigd sputterend christelijk rechts kan geloven (18m38). En sportnamen zoals Tom Brady,...more

 • 25 -- DoubleDutch 22 juni 2016

  Jun 22 2016

  De Amerikaanse presidentscampagne als verdienmodel: de onnavolgbare boekhouding van kandidaat Trump (v.a. 0m42). Racial profiling: het mag niet, het gebeurt wel en ook hier is het Trump weer die de bakens verzet (13.30). Wij waren het vergeten, maar Hillary Clinton herinnert ons aan Trump’s belachelijk maken van een gehandicapte man (7m20). Vuurwapens cadeau bij de autohandel (18m45). En Menno Ter Braak die zich omdraait in z’n graf vanwege Donald Trump (23m30). [email protected]...more

 • 24 -- DoubleDutch 15 Juni 2016

  Jun 15 2016

  Het geestdodende ritueel van elke keer weer exact dezelfde reacties op een mass shooting in Amerika (v.a. 1m04). Maar de terreurlink en de - krokodillen? - tranen van óók mensen die nooit eerder een goed woord voor de LGBT-community over hadden maken Orlando wel van een andere orde (21m35). En nu het écht gedaan is met kandidatuur van Bernie Sanders verdiept Reinout zich in de klacht van een luisteraar die vond dat we te denigrerend deden over die ouwe, morsige nooit van z’n leven realistisch k...more

 • 23 -- DoubleDutch 8 juni 2016

  Jun 08 2016

  Between a rock and a hard place: John McCain en andere Republikeinse politici rennen soms letterlijk weg van camera’s en microfoons, als de dood dat ze zijn dat ze iets over Donald Trump moeten zeggen (v.a. 9m17). En Obama’s endorsement van Hillary en verkettering van Trump is niet iets dat iedere president voor een partijgenoot zou doen (16m14). Ook: het scherp dalende percentage blanke kiezers in cijfers (22m20). En wat als de onberekenbare Donald Trump opeens een andere hobby kiest? Freke a...more

 • 22 -- DoubleDutch 1 juni 2016

  Jun 01 2016

  Gefluister over het ultieme wapen tegen een politieke vijand: moord. Maar het gehits komt van réchtse patriotten – de schrijver van paranoïde thrillers Brad Thor en de paranoïde radio talk show host Glenn Beck - tegen Donald Trump (v.a. 1m30). Ook de vraag of de marginale Libertarian Party vanwege Trump dit keer eens niet buiten de tijdslimiet binnen zal komen in de presidentsstrijd (9m12). Plus: wat het hilarisch pijnlijke, pijnlijk hilarische anti-oorlogsboek ‘Billy Lynn’s Long Halftime Walk...more

 • 21 -- DoubleDutch 26 mei 2016

  May 26 2016

  Eerst Freke’s nieuwe boek: Alias Fortezza, waarin de gevangeniservaringen van de Nederlandse hacker David Schrooten heel veel zeggen over de injustice van het Amerikaanse justice systeem (v.a. 0m30). Ook: de witwasoperatie om van Donald Trump een “normale” in het Amerikaanse partijstramien passende kandidaat te maken (10m33). En: de nieuwe sportjournalistieke website The Undefeated schudt de VS weer eens wakker over de rassenspanningen (15m37). Plus een boze, bittere Bernie die tegen alle tradi...more

 • 20 -- DoubleDutch 18 mei 2016

  May 18 2016

  We beantwoorden jullie vragen. Ook die van de meneer die we misselijk maken met ons vooringenomen toontje tegen Donald Trump (v.a. 10m58). Waarom moeten de presidentsverkiezingen zo lang zijn? (1m18). Wie wordt Hillary's running mate, en - maar daar is dat toontje weer - welke zichzelf respecterende vrouw zou Trump's VP-kandidaat willen zijn? (5m11). Plus een soort speed date met maar liefst 10 vragen om een beloofd pakje stroopwafels te bemachtigen (19m42). Eigenlijk dus een cheap date... doubl...more

 • 19 -- DoubleDutch 11 mei 2016

  May 11 2016

  Gijs is glazenwasser in Amerika. Hij sprak de laatste 13 jaar geen andere Nederlanders. Wij maken voor het eerst kennis met hem in deze podcast... Over 51 hoog zemen boven Manhattan zonder veiligheidsharnas. Over illegaal immigrant zijn en Donald Trump. En over Bernie Sanders en diens minimumloonbelofte van $15 per uur. Kleine ondernemers zoals Gijs hebben ndaar moeite mee. [email protected]

 • 18 -- DoubleDutch 4 mei 2016

  May 04 2016

  De terreuraanslag die straks tegen alle verwachtingen in president Donald J. Trump wereldleider maakt (v.a. 19m10). Verder: welk dodelijk etiket heeft Donald Trump in petto voor Hillary Clinton? “Shrill Hil” is Reinout’s tip. Maar dat zou Trump’s problemen met vrouwelijke kiezers – zijn achilleshiel, zegt Freke – alleen nog maar erger maken. Verder: de progressieve beweging die Bernie’s einddoel zou moeten zijn (3m28). En afscheid van Ted Cruz, de kwezel die zijn kindertjes slaat en rekent dat e...more

 • 17 -- DoubleDutch 27 april 2016

  Apr 27 2016

  Die socialistische Bernie Sanders..? Als kapitalistische aandeelhouder van een grote Amerikaanse bank moet je eigenlijk hopen dat Bernie z'n zin krijgt..! (v.a. 12m25) Ook: dé issue waar Nederlanders echt niks van begrijpen: de liefde van Amerikanen – links en rechts, hoog, laag en gemiddeld - voor hun vuurwapens. Hillary is de enige kandidaat die de moed heeft om de gun lobby aan te vallen (20m10). En Chris Van Hollen won zijn voorverkiezing voor een Senaatszetel en is daarmee in één klap...more

 • 16 -- DoubleDutch 20 april 2016

  Apr 20 2016

  Donald Trump heeft een ongenuanceerde mening over alles, maar over de legalisering van cannabis hoor je hem eigenlijk nooit: niet voor, niet tegen (v.a 15m25). Bill Clinton klinkt inmiddels zo oud, is hij nu van waarde of juist een blok aan het been van Hillary's campagne? (9m20). En Bernie Sanders is helemaal geen Democraat, dus waarom zou hij zich iets aantrekken van partijeenheid als een argument om zo langzamerhand maar eens z'n verlies te erkennen? (3m30)

 • 15 -- DoubleDutch 13 april 2016

  Apr 13 2016

  From the belly of the beast... Brullende Trump Bro’s in Albany en de demonstranten die terugschreeuwen (v.a. 1m25) En stemmen in Amerika is niet gemakkelijk. Iedere staat heeft andere regels en het zo moeilijk mogelijk houden van die regels is de doelbewuste strategie van een van de twee partijen. Bonusvraag: drie keer raden welke? (17m58) Geeft een massastaking de Amerikaanse vakbeweging een nieuwe impuls? (22m40) En Freke heeft haar boek over de Amerikaanse justitie en het gevangeniswezen...more

 • 14 -- DoubleDutch 6 april 2016

  Apr 06 2016

  Langharig werkschuw tuig for Bernie! (vanaf 6m20). En: In de VS hebben ze wetten tegen slechte verliezers. Die ‘sore loser laws’ kunnen een obstakel worden voor Donald Trump als hij toch níet de Republikeinse presidentsnominatie krijgt maar hij uit rancune alsnog als onafhankelijke kandidaat door wil gaan (17m). Plus Trump’s New York values: ze flopten in Wisconsin, kunnen ze hem redden in z’n eigen staat? Ook: vanaf 20m35 de verassingen van de week. [email protected]

 • 13 -- DoubleDutch 30 maart 2016

  Mar 30 2016

  Het bittere immigratiedebat klinkt totaal anders tijdens een naturalisatieceremonie voor 260 nieuwe Amerikanen: inclusief Reinout van Wagtendonk. "Welcome to America!" ondanks Donald Trump. Plus: zonder de NAVO wordt Noorwegen Russisch (v.a. 10m30), Freke Vuijst's rant tegen Susan Sarandon en limousine links(18m20), en The West Wing (23m25) [email protected]

 • 12 -- DoubleDutch 23 maart 2016

  Mar 23 2016

  Miljonair worden in 60 dagen: het kan... And You Have Been Chosen To Receive The Secret! Oftewel de snake oil salesman, dat Amerikaans archetype in films en boeken. Een van de allerbesten ooit kreeg met de terreuraanslagen in Brussel extra rugwind. Of weegt Hillary’s ervaring en ook niet uit te vlakken oorlogstaal juist op tegen Trump’s lege retoriek? Maar wat niet leeg lijkt: Trump's opmerkelijke vrouwenhaat. [email protected]

 • 11 -- DoubleDutch 16 maart 2016

  Mar 16 2016

  Complottheorie! De mediasamenzwering om Trump te pushen zodat Hillary Clinton president wordt. Dezelfde media, overigens, die Donald Trump 'disgusting people' noemt. En ook: waarom je Hillary (of Freke Vuijst) nooit moet zeggen dat ze meer moet glimlachen. Want dan kan je namelijk "fucking de pot op". En een moreel dilemma: als je nu echt officieel weet dat je favoriete sport je favoriete atleten fysiek kapot maakt, moet je dan nog wel kijken?

 • 10 -- DoubleDutch 9 maart 2016

  Mar 09 2016

  Michelle Obama als de ideale VP-kandidaat! Plus: friends don't let friends vote crossover, want Hillary-supporters in Michigan die niet vóór haar kozen maar strategisch tégen Trump zitten nu op de blaren. En ook: het moment van de waarheid voor de #NeverTrump Republikeinen nadert razendsnel, immigratie-sores op het meest lokale niveau, en Hillary's email-schandaal dat helemaal geen schandaal is.

 • 09 -- DoubleDutch 2 maart 2016

  Mar 02 2016

  Het broeierige sfeertje dat Donald Trump oproept en de kans op een Pim Fortuyn moment in de Amerikaanse verkiezingsstrijd: “the sense that eventually at a Trump rally real violence is going down”. En hoe zien twee Nederlandse Amerikanen die de jodenvervolging overleefden het fenomeen Trump? (Niet als Hitler, meer als Mussert…) Plus: Bernie Sanders die Oklahoma wint in het Wilde Westen. What’s that all about..?

 • 08 -- DoubleDutch 24 februari 2016

  Feb 24 2016

  TRIGGER WARNING! Deze podcast bevat opinies die mogelijk aanstoot geven! Over het spanningsveld tussen vrijheid van menigsuiting, politiek correct en fatsoensnormen. De intolerantie op veel Amerikaanse universiteiten wanneer uitingen ingaan tegen links-liberaal. En Donald Trump en zijn aanhangers die anti-PC zien als een vrijbrief om een hufter te zijn.

 • 07 -- DoubleDutch 17 februari 2016

  Feb 17 2016

  Bernie Sanders is héél New Yorks. Voor sommige mensen codetaal voor: héél Joods. Hoe speelt dat aspect van Sanders’ identiteit in de verkiezingsstrijd? Ook: moet je het Trump kwalijk nemen dat een deel van z’n achterban uit blanke KKK-racisten bestaat? En waarom zijn we eigenlijk zo verbaasd over de oprechte vriendschap tussen de rechtse hogerechter Scalia en zijn linkse collega Ginsburg? Plus: het leverde acht jaar geleden megaveel internet clicks op dus waarom niet nog eens de tease: Hoeren...more

 • 06 -- DoubleDutch 10 februari 2016

  Feb 10 2016

  John Kasich wil dat je je buurman hugt. Scherp contrast met Donald Trump die de buurman liever uitscheldt als ‘pussy’. Maar is die Kasich wel echt zo gematigd conservatief als hij doet voorkomen? Plus: de jonge Bernie Sanders supporters die zweren dat ze straks in november liever thuisblijven dan op Hillary Clinton stemmen. Menen ze dat? En verrassend: dat Lady Gaga zomaar haar “campy, queer-as-hell, super gay” versie van het Amerikaanse volkslied kon zingen tijdens de Super Bowl. De VS verander...more

 • 05 -- DoubleDutch 3 februari 2016

  Feb 03 2016

  Gerry Weidema gruwt van het torenhoge God-gehalte in de Republikeinse partij. Ze smeekt om samenwerking en compromis tussen de partijen in Washington. Maar ze vindt Hillary Clinton een socialist en Bernie Sanders helemáál een met andermans geld strooiende verschrikking. Ze is hoog opgeleid, heeft haar eigen accountantsbureau en gaat Donald Trump stemmen in New Hampshire. Ze legt het uit in vloeiend Nederlands en vertelt ook over de schandalig schokkende vraag die ze te verwerken kreeg in haar na...more

 • 04 -- DoubleDutch 28 januari 2016

  Jan 27 2016

  Hoe belangrijk is de aaibaarheidsfactor van Hillary Clinton voor haar verkiezingskansen en zou iemand dat ooit vragen over een man? Is er iets te doen aan de duistere invloed van het grote geld op de Amerikaane politiek? Plus: trouw zweren aan de vlag met John Wayne als voorbeeld. En verrassend ontroerd door een Bernard Sanders verkiezingsspotje: “we horen al maanden niets anders dan van dat negatieve, depressieve geroetertoet over Amerika. En ik wil ook wel een mooi, hoopvol Amerika zien...” ...more

 • 03 -- DoubleDutch 21 januari 2016

  Jan 20 2016

  Welke presidentskandidaat heb je het liefst aan jou kant wanneer er bierglazen sneuvelen en je in de kroeg op de vuist moet? Macho Marco Rubio? Sarah “Halleluja” Palin? Donald - The Donald – Trump? Of die blonde beuker in broekpak Hillary Clinton? En ook: hoe bijbelvast is Trump en maakt het wat uit voor zijn rechts-Christelijke achterban? De antwoorden in deze aflevering van DoubleDutch, twee correspondenten over Amerika, de wekelijkse podcast van Vrij Nederland’s Freke Vuijst en BNR Nieuws...more

 • 02 -- DoubleDutch 14 januari 2016

  Jan 13 2016

  Is Donald Trump het begin van het einde voor de Republikeinse partij as we know it? Hoe serieus is het populistische oproer van Bernie tegen Hillary bij de Democraten? En ook: bureacratische muizen in Washington die door de nieuwe Hollywoodfilm over Benghazi wel eens een staartje kunnen krijgen. Plus de verrassende motieven voor het besluit van BNR Nieuwsradio correspondent Reinout van Wagtendonk en Vrij Nederland correspondent Freke Vuijst om Amerikaan te willen worden. Deze week in de podcast ...more

 • 01 -- DoubleDutch 7 januari 2016

  Jan 06 2016

  Hoe moet Hillary Clinton omgaan met de aanvallen van – hoe durft ‘ie trouwens – Donald Trump op Bill Clinton en diens bimboverleden? De Canadian Bacon van presidentskandidaat Ted Cruz. De verslaafde kinderen van politici die het drugsdebat in de VS nu opeens een stuk menselijker maken. En de heel persoonlijke verrassingen van de week van Vrij Nederland correspondent Freke Vuijst en BNR Nieuwsradio correspondent Reinout van Wagtendonk in hun podcast: DoubleDutch, twee correspondenten over Ameri...more