PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Een podcast over voeding

In de podcast gaan we in op de actualiteit, maar zo bescheiden als we zijn praten we natuurlijk ook over onze eigen projecten.

Afleveringen

  • #S02A07: Sneakpeek boek Eet als een expert mini! Wanneer moet ik vast voedsel introduceren bij mijn baby? In gesprek met dr. Rolinde Demeyer.

    Oct 22 2021

    Vandaag is Rolinde Demeyer te gast. Een oude bekende. In seizoen 1 aflevering 4 was Rolinde al eens te gast met tips & trucs bij kieskeurige etertjes. Rolinde is (en let op: ) kinderdiëtist, lactatiekundige, wetenschapper, auteur, spreker & mama. In deze show staat het nieuwe 'I'm a Foodie presents' boek: Eet als een expert mini centraal wat Rolinde samen met Eline Tommelein schrijft. Wat bespreken wat je van het boek kunt verwachten en meer! Het gaat bijvoorbeeld over het introduceren van vast ...more

  • #S02A06: Wat is het microbioom en wat kan je ermee? In gesprek met dr. Clara Belzer

    Oct 15 2021

    Clara Belzer is te gast. Clara is universitair docent bij het Laboratorium voor Microbiologie aan de Universiteit van Wageningen. Zij is onder andere gespecialiseerd in microbiële diversiteit, moleculaire genetica en het microbioom van het spijsverteringskanaal. Na het luisteren van deze show weet je wat het microbioom is, wat de relatie ban het microbioom is met je gezondheid en wat je kunt doen om er goed voor te zorgen. I'm a Foodie  Microbiota for health De gratis cursus van Clara I'm a ...more

  • #S02A05: Van normaal naar abnormaal eetgedrag (en hoe je hersenen werken). In gesprek met prof. dr. Anne Roefs

    Oct 08 2021

    Vandaag is Anne Roefs, Professor of Psychology and Neuroscience of Abnormal Eating te gast. Anne is verbonden aan de Maastricht Universiteit. Anne probeert te achterhalen welke processen gaande zijn in de hersenen tussen normaal en abnormaal eetgedrag. Na deze show weet je hoe je de verleiding kan weerstaan als je op de bank ligt om je favo serie te gaan kijken en je hebt zin om chips, snoep of ijs te pakken. I'm a Foodie  Koop nog snel Intuïtief Eten Werkboek in de pre order Blijf op de hoog...more

  • #S02A04: Hoe je om kan gaan met verandering van smaak! In gesprek met diëtist Kelly Silverio

    Oct 01 2021

    Vandaag is Kelly Silverio te gast. Kelly is gezondheidswetenschapper diëtist in het Amsterdam UMC met specialisatie smaaksturing. Ellen Kampman (gast uit seizoen 1 aflevering 20) tipte ons om Kelly te vragen. Kelly weet alles over smaak en geur sturing in relatie tot smaakverlies bij kanker en covid. In deze show krijg je antwoorden op het hoe, wat en waarom van smaaksturing en praktische tips. I'm a Foodie  Ervaar koekjes zonder smaak en geur Wereld kanker onderzoeksfonds voeding&kanker info...more

  • #S02A3: Waarom is er regelgeving over voedings- en gezondheidsclaims? In gesprek met diëtist Rob van Berkel

    Sep 17 2021

    Hoe zit het met de regelgeving van voeding- & gezondheidsclaims? Vandaag een lange show met vriend van de show onderzoeksjournalist en diëtist Rob van Berkel. Na deze show weet je het!   I'm a Foodie  Gezondheidsclaims De Keuringsraad heeft een handige database waarin je kunt zoeken op voedingsstof en toepassingsgebied  In verordening 432/2012 staat ook een overzicht, maar dat is wat taaier  Het meest duidelijk is de database van de EFSA, maar ook wat taaier en in het Engels. Je kunt daar...more

  • #S02A02: debunken met diëtist Rob van Berkel, vandaag: wat is het nut van een ketonen supplement?

    Sep 10 2021

    We hebben een nieuwe rubriek dit seizoen in Een podcast over voeding. De rubriek ‘debunken met Rob’. In seizoen 1 hebben we oa hierover een show opgenomen met Rob en zulke leuke reacties gehad dat we dachten ‘rob krijgt een rubriek haha’. In deze debunk sessie staat het ketonen supplement centraal. I'm a Foodie  I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte 13:45 min: Hier zegt Rob dat in studies met MCT’s vetzuren zijn g...more

  • #S02A1: Waarom vind je iets lekker en hoe kan je iets leren eten? In gesprek met prof. dr. ir. Kees de Graaf

    Sep 03 2021

    Vandaag is prof. dr. ir. Kees de Graaf van de WUR te gast. Kees is gespecialiseerd in smaak en eetgedrag/voeding. Na het luisteren van deze show weet je hoe je iets nieuws kan leren eten en waarom je juist het 1 direct lekker vindt en het ander moet leren eten. I'm a Foodie  Drop jezelf op de lijst voor updates wanneer de pre-order start van het kidsboek I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Een podcast over voe...more

  • #S01A25: EINDE S1 Een podcast over de podcast. In gesprek met Arnoud Wokke (host) & Bart Mol, MSc. (I'm a Foodie)

    Jul 02 2021

    In de afsluitende show van seizoen 1 gaan we het hebben over de show zelf: wat we hebben geleerd van S1 en wat de plannen zijn voor S2, wat vonden de leuke shows, en we hebben ook vriend van de show in de show. Hoe gezellig is dat! Shownotes: Een podcast over de podcast I'm a Foodie  Geef tips voor onderwerpen en gasten naar: [email protected] I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opname? Drop jezelf op de lijst en we houden je op de hoogte Wil je ons steunen? Doneer! Een ...more

  • #S01A24: Een nieuw voedselkeuzelogo: wat is de Nutri-Score? In gesprek met dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van Roost

    Jun 18 2021

    Primeurtje vandaag we hebben zowaar 2 gasten in de show. Dat zijn dr. ir. Manon van Eijsden en ir. Michelle van Roost van Voedingsjungle. Manon & Michelle zijn op de barricaden gesprongen ivm het nieuwe voedselkeuzelogo Nutri-Score. Dit is een voedselkeuzelogo dat mogelijk op termijn (begin 2022) wordt ingevoerd om de consumenten te informeren of producten een (on)gezondere keuze zijn. Binnen de academische wereld is er nogal wat rumoer omtrent dit voedselkeuzelogo. Gaat dit logo de consument ec...more

  • #S01A23: Toeleven naar dé Olympische wedstrijd, voedingsadviezen voor een topprestatie, in gesprek met voedingswetenschapper Peter Res

    Jun 11 2021

    Vandaag is Peter Res te gast. Peter heeft de master Voeding & Gezondheid gevolgd aan de WUR en heeft zich hierna begeven in het topsport klimaat. Hij is verbonden geweest aan de Rabobank wielerploeg, voetbalclub Ajax en is momenteel werkzaam bij TeamNL van het NOC NSF in het begeleiden van de olympische sporters. Hierbij kan je denken aan judo, honkbal mannen, badminton, hockey dames. Na het luisteren van deze show weet je hoe de olympische atleten zich qua voeding voorbereiden om hun ultieme pr...more

  • #S01A22: Wat is een voedselbos en hoe ontwikkel je dat?, in gesprek met diëtist Paulien Kruiper

    Jun 04 2021

    Vandaag is Paulien Kruiper te gast. In de media zagen we onlangs een leuk artikel van haar voorbij komen over een voedselbos. Dat triggerde ons: wat is het? Hoe ga je zoiets opzetten? Wat komt erbij kijken? Tijd om diëtist Paulien Kruiper hierover het hemd van het lijf te vragen. Na het luisteren van deze show weet je alles over het voedselbos. En wil je meedoen? Check de shownotes SHOWNOTES: Wat is een voedselbos en hoe ontwikkel je dat? I'm a Foodie  Check de site van Paulien I'm a Foodie ...more

  • #S01A21 Intuïtief Eten: een revolutionair anti-dieetmethode, in gesprek met Intuïtief Eten diëtist Diede Huver

    May 28 2021

    Vandaag een thuiswedstrijd :) We gaan het hebben over een brand new project binnen I'm a Foodie. Wellicht heb je het al vernomen via de socials of media dat wij onlangs het boek Intuïtief Eten hebben uitgebracht. Over deze methodiek en Centrum voor Intuïtief Eten gaan we het vandaag hebben. Hier hebben we de laatste maanden met het team aan gewerkt dus voldoende aanleiding om Intuïtief Eten te bespreken. Vandaag in de show Bart (vanuit zijn projectmanagersrol) en Diede (vanuit haar expertise als...more

  • #S01A20: Kankerpreventie & voeding, in gesprek met prof. dr. ir. Ellen Kampman

    May 21 2021

    Vandaag is prof. dr. ir. Ellen Kampman te gast. En wij mogen Ellen zeggen :). Ellen is verbonden aan de Wageningen Universiteit en dé autoriteit in Nederland op het gebied van kankerpreventie en voeding. Na het luisteren van deze show weet je welke type kankers voorkomen / verminderd kunnen worden middels voeding. En ze geeft diverse andere leefstijl tips!   SHOWNOTES: Kankerpreventie & voeding I'm a Foodie  Site: voedingenkankerinfo.nl I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een liv...more

  • #S01A19: Coeliakie & voeding, in gesprek met diëtist Gaby Herweijer (die ook zelf coeliakie heeft)

    May 14 2021

    Na het luisteren van deze show weet je wat coeliakie is, hoe de diagnose tot stand komt én hoe je er (met voeding) mee om kan geen! En ja: genoeg mogelijkheden! In deze aflevering is Gaby Herweijer te gast. Gaby is diëtist, gezondheidswetenschapper en mede-auteur van Eet als een expert en Eet als een expert - zwanger! In haar praktijk Voeding+Advies begeleidt ze veel mensen met coeliakie. Als diëtist, gezondheidswetenschapper en schrijver is het haar passie om voedingswetenschap op een begrijpel...more

  • #S01A18: De perfecte voorbereiding op je 10-15km hardlooprondje, in gesprek met sportdiëtist Titia van der Stelt

    May 07 2021

    Vandaag is bewegingswetenschapper en sportdiëtist Titia van der Stelt te gast. Als je I'm a Foodie volgt dan ken je Titia vast. Bijvoorbeeld als I'm a Foodie member van het eerste uur. En uiteraard als auteur van de boeken Eet als een atleet en Eet als een atleet: hardloop editie. In de 3e show van Een podcast over voeding hebben we met Titia (en Vera) gesproken over de ontwikkeling en totstandkoming van het boek. In deze show gaan we de inhoud in. Na het luisteren van deze show weet je de perfe...more

  • #S01A17: Hoe je die zak chips of reep chocola tóch kan weerstaan, in gesprek met dr. Roel Hermans

    Apr 30 2021

    Vandaag is dr. Roel Hermans te gast. Roel is gedragsonderzoeker aan de Universiteit Maastricht en oprichter van LeefstijlLab, een inspiratieplatform op het gebied van gezonde leefstijl. Roel geeft regelmatig lezingen en workshops over de psychologie van gedragsverandering. In het verleden werkte Roel als expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. We gaan met Roel in gesprek over de relatie tussen voeding en gedrag. Hoe kan je je gedrag of met andere woorden je leefstijl aanpassen naar gez...more

  • #S01A16: Hoe de gezonde kantine een groot succes wordt, in gesprek met dr. Liesbeth Velema (Voedingscentrum)

    Apr 23 2021

    Vandaag is dr. Liesbeth Velema te gast. Liesbeth is expert voeding & gedrag en projectleider van het programma Eetomgevingen bij het Voedingscentrum. Liesbeth is helemaal into gezondere en duurzamere schoolkantines en bedrijfsrestaurants en veel andere eetomgevingen. Wat bedoelt ze hiermee? En wat zijn de gewenste uitkomsten? Na het luisteren van deze show weet je hoe je op een positieve manier wordt beïnvloed om gezondere keuzes te maken in de schoolkantine, het bedrijfsrestaurant of op andere ...more

  • #S01A15: Waar zoek je hulp bij een eetstoornis? In gesprek met diëtist Marjolein van Dop

    Apr 16 2021

    Vandaag is diëtist Marjolein van Dop te gast. Marjolein is een I'm a Foodie teammember en zij is gespecialiseerd op het gebied van eetstoornissen. Hierover heeft ze enkele blogs geschreven en dat is een mooi haakje om daar in de podcast verder op in te gaan. Na het luisteren van deze show weet je het verschil tussen verstoord eetgedrag & eetstoornis. Hoe de diagnose wordt gesteld, welke behandelingen er zijn en waar je terecht kunt.    SHOWNOTES: WAAR ZOEK JE HULP BIJ EEN EETSTOORNIS? I'm a F...more

  • #S01A14: Misleiding door de voedingsindustrie, in gesprek met presentator en programmamaker Maarten Remmers (Keuringsdienst van Waarde)

    Apr 09 2021

    Het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde behoeft geen betoog. Het programma is inmiddels al 33 seizoenen op TV en heeft talloze interessante afleveringen gemaakt met o.a. producten met een bijzondere herkomst of bijzonderheden om alles wat er niet/wel inzit. Een mooi haakje om Maarten Remmers (een van de presentatoren van het programma) het hemd van het lijf te vragen over hun learnings waarom de voedingsindustrie ons als argeloze consumenten wil misleiden. Kan hij een bepaalde lijn of stra...more

  • #S01A13: Hoe kan je de gezondheid van kinderen voor, tijdens, en na de geboorte verbeteren: in gesprek met prof. dr. Tessa Roseboom

    Apr 02 2021

    Vandaag is Prof. Tessa Roseboom te gast. Tessa is hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid bij Amsterdam UMC. De eerste 1000 dagen is haar onderwerp. Dit is de periode voor, tijdens en na de geboorte. Na het luisteren van deze show weet je hoe je de gezondheid van je kleine kroost kan verbeteren! Shownotes I'm a Foodie  Boek van Tessa: de eerste 1000 dagen Kansrijke Start en zoek hier je eigen lokale coalitie Gezonde generatie I'm a Foodie podcast Wil je aanwezig zijn bij een live opnam...more

  • #S01A12: personalised nutrition: wie is de diëtist van de toekomst, in gesprek met Nard Clabbers

    Mar 26 2021

    Vandaag is Nard Clabbers te gast. In 2017 heb ik een seminar gevolgd over personalized nutrition & health (PNH). Hoe staat het hier eigenlijk mee? Is PNH een eendagsvlieg? Of is het here to stay? Na het beluisteren van deze show ben je weer helemaal bijgepraat en weet je of je deze trends links kan laten liggen of … We gaan het horen in deze show. En uiteraard een warm welkom voor de nieuwe vrienden van de show! Shownotes I'm a Foodie  World of Happ I'm a Foodie podcast PNH blog op I'm a Food...more

  • #S01A11: Artificial intelligence, gezondheid, gedrag en voeding, in gesprek met Guido Camps

    Mar 19 2021

    Onlangs hebben Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit en imec als OnePlanet een nieuw Innovaction Center for Artificial Intelligence (een zogenaamd ICAI) lab heeft opgericht. Dit lab is gericht op gezondheid, gedrag en voeding. Dr. Guido Camps is verbonden aan de WUR en samen met Prof.dr. Tibor Bosse scientific director van het lab. We praten over AI en hoe het ons leven leuker en makkelijker maakt in relatie tot voeding en gezondheid. Dat en meer! I’m a Foodie podcast Het artikel dat B...more

  • #S01A10 Geen stress meer in de keuken door maaltijdplannen, een gesprek met diëtist Claudia Vork

    Mar 12 2021

    Na het luisteren van deze show weet je hoe je stressloos, eenvoudige én gezonde maaltijden op tafel tovert. En in de PODCAST geven we je een kortingscode zodat je voor €15 (ipv €45) met de Insta cursus Maaltijdplannen met Claudia mee kunt doen! Start 22 maart a.s.   Claudia is diëtist en het is haar uitdaging om Nederland weer aan het koken te krijgen. Geen zakjes, pakjes en kant-en-klaarmaaltijden, maar gezonde en voedzame homecooked gerechten. Ze laat je graag zien dat ook dit op een snelle ...more

  • #S01A09: Voeding & duurzaamheid: een gesprek met diëtist & voedingswetenschapper Paulien Vinke

    Mar 08 2021

    Na het luisteren van deze show weet je hoe je duurzame(re) keuzes kan maken met voeding! Paulien Vinke is voedingswetenschapper, in de afronding van haar promotieonderzoek én houd zich bezig met voeding en duurzaamheid. Paulien woont in Duitsland (wat zijn de verschillen tussen deze landen?). De partner van Paulien is een milieuwetenschapper. Samen hebben ze veel kennis over voeding en duurzaamheid.   SHOWNOTES I'm a Foodie  Voedingscentrum Milieucentraal Rapport van de VN over de afname v...more

  • #S01A08: De Nederlandse overheid doet te weinig om een gezonde leefomgeving te creëren, in gesprek met Dr. Maartje Poelman

    Mar 05 2021

    Vandaag is Maartje Poelman te gast. Maartje is gezondheidswetenschapper en werkt bij de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan de Wageningen Universiteit. Zij onderzoekt de voedselomgeving, hoe individuen met deze omgeving omgaan en hoe de voedselomgeving verbeterd kan worden. We hebben het in de show over op welke manier de overheid in actie kan komen voor een gezondere voedselomgeving. En welke politieke partijen hebben voeding een prominente plaats hebben gegeven in hun verkiezing...more

  • #S01A07 De koning van het debunken: een gesprek met onderzoeksdiëtist Rob van Berkel

    Feb 26 2021

    In deze aflevering is Rob van Berkel te gast. Hij is (onderzoeks)diëtist, schrijver en eigenaar van ‘Rob van Berkel voeding en gezondheid’. Met zijn bedrijf schrijft hij teksten over voeding en gezondheid. Van blogs op websites tot professionele artikelen. Rob houdt zich bezig met het ontkrachten (debunken) van gezondheidsclaims. In deze show neemt hij je mee wat zijn drijfveer is om voedingonderwerpen waar discussie over is te debunken evenals bedrijven aan te pakken die producten in de markt z...more

  • #S01A06: Lobby: politiek & industrie: wat moet er veranderen? Een gesprek met Prof. Dr. Ir. Jaap Seidell

    Feb 19 2021

    Vind je het overheidsbeleid ten aanzien van voeding belangrijk? Wellicht weet je na het luisteren van deze show welke politieke partij je voorkeur heeft! In deze aflevering is Prof. dr. Jaap Seidell te gast. Primair is hij gefocust op diverse onderwijs- en onderzoekstaken op de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast schrijft hij columns en opiniestukken in diverse kranten en is hij medeauteur van drie populair-wetenschappelijke boeken. Zijn nieuwe boek komt in het voorjaar uit. Hij ontbreekt...more

  • #S01A05 Hoe om te gaan met het prikkelbare darm syndroom, een gesprek met diëtist & gezondheidswetenschapper Gaby Herweijer

    Feb 12 2021

    Na het luisteren van deze show weet je wat het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is, hoe de diagnose tot stand komt én wat je er (met voeding) aan kan doen! En ja: genoeg mogelijkheden! In deze aflevering is Gaby Herweijer te gast. Gaby is diëtist, gezondheidswetenschapper en mede-auteur van Eet als een expert en Eet als een expert - zwanger! In haar praktijk Voeding+Advies begeleidt ze veel mensen met coeliakie en prikkelbare darm syndroom (PDS). Als diëtist, gezondheidswetenschapper en schrijver...more

  • #S01A04 Help: mijn peuter van 3 eet nauwelijks! Een gesprek met kinderdiëtist dr. Rolinde Demeyer

    Feb 05 2021

    Na het luisteren van deze show weet je exact hoe je moet omgaan met je nee-eter! In deze aflevering is de Vlaamse Rolinde Demeyer te gast. Rolinde is kinderdiëtist, ze heeft een PhD in biomedische wetenschappen en is lactatiekundige. In deze show staat de nee-eter centraal, oftewel een peuter die niet wil eten. Met praktische oplossingen en tips hoe je dat toch voor elkaar gaat krijgen. Ja echt: De tips die Rolinde je geeft gaan een wereld van verschil maken!   SHOWNOTES Wie is Rolinde Diëtis...more

  • #S01A03 Eet als een atleet: hardloop editie. Een gesprek met de auteurs Vera (sportdiëtist) & Titia (sportdiëtist & bewegingswetenschapper)

    Jan 29 2021

    Ons nieuwste boek 'Eet als een atleet: hardloop editie' is in november 2020 gelanceerd. Een mooi moment om de diepte in te gaan met de auteurs: Titia van der Stelt en Vera Wisse. Hoe komt zo’n boek tot stand? En welke learnings hebben de auteurs zelf opgedaan tijdens het schrijven van het boek? Titia van der Stelt en Vera Wisse zijn Beiden sportdiëtist, zijn werkzaam in topsportorganisaties en verbonden aan Team NL van het NOC*NSF. De instelling van de microfoon stond verkeerd , daarom een kle...more

  • #S01A02 Laat je niet meer misleiden met quotes over voeding

    Jan 15 2021

    Dagelijks lees je items over voeding op bekende nieuwssites en in kranten. Bijvoorbeeld dat je nu vitamine X moet slikken om je immuunsysteem te boosten. Dat je van melk dood kunt gaan of dat suiker kanker veroorzaakt. Als je verder op onderzoek gaat dan zit het nét wat genuanceerder. Ofwel, misleiding van een aantrekkelijke kop is zo gebeurd. Hoe kan je hier eenvoudig doorheen lezen? In deze aflevering is Liesbeth Smit te gast. Zij is een kritische voedingswetenschapper. Ze deed onderzoek aan ...more

  • #S01A01 Maak kennis met Marijke Berkenpas van I'm a Foodie

    Jan 05 2021

    In deze aflevering is Marijke Berkenpas te gast. Marijke is diëtist en voedingswetenschapper en de founder van food collectief I'm a Foodie. Op I'm a Foodie, analyseert ze - samen met zo'n 20 andere diëtisten & voedings- en gezondheidswetenschappers - trends en hypes op toegankelijke, kritische wijze en zet ze ze om in haalbare adviezen en recepten. In mei 2016 verscheen het boek Eet als een expert waarvan Marijke co-auteur is. Sinds 2013 timmert ze flink aan de weg met haar boodschap!  Wat wil ...more

  • Trailer Een podcast over voeding powered by I'm a Foodie

    Dec 28 2020

    Yesss: I'm a Foodie gaat ook aan de podcast!! Luister snel wat je van ons kan verwachten!