Podcast

Future Shock VPRO Tegenlicht

Future Shock is een podcast over hoe we omgaan met voortdurende verandering. Achtergronden en verdieping van VPRO Tegenlicht. Chris Kijne in gesprek met denkers en doeners die ons helpen de toekomst te duiden. Iedere twee weken een nieuwe aflevering.

Afleveringen

 • Future Shock - #9: Fake of kweekvlees

  Jun 10 2018

  Kweekvlees in Nederland: even leek het erop dat het snel op ons bord zou liggen. Maar de voedsel- en warenautoriteit verbood elke consumptie en verzegelde het uit stammencellen gekweekte vlees. Regisseur Rob van Hattum maakte onlangs de Tegenlicht-uitzending Vleeskwekers. Tom Reijner interviewde hem hierover, temeer omdat de uitzending nog een staartje kreeg met Kamervragen van D66. Waar komt de weerstand vandaan? Want hoewel kweekvlees wordt gezien als alternatief voor de milieuvervuilende en d...more

 • Future Shock - #8 De stad en de toerist

  May 20 2018

  Massatoerisme in Amsterdam. De oorzaken van die massale trek naar de stad, hoe het de stad heeft veranderd, maar vooral ook: dat het hier geen natuurverschijnsel betreft, waarbij we lijdzaam moeten toezien, maar dat het tij wel degelijk gekeerd kan worden. Tom Reijner interviewde hierover journalist Floor Milikowsi, onderzoeksjournalist en geograaf, met speciale aandacht voor stedelijke en ruimtelijke ontwikkeling en stedelijke cultuur.

 • Future Shock - #7 Waar blijft de waterstof?

  May 06 2018

  Vijftien jaar geleden waren velen ervan overtuigd dat waterstof de schone brandstof van de toekomst zou worden.

 • Future Shock - #6 Het algoritme experiment

  Apr 22 2018

  Die methode die Cambridge Analytica gebruikte, was ooit ontwikkeld door een wetenschapper, die hele ándere bedoelingen had met deze techniek. Over Michal Kosinski, psycholoog van Pools afkomst, en zijn algoritme experiment.

 • Future Shock - #5 Oproer in Oost-Europa

  Apr 08 2018

  Autocratische leiders als Viktor Orbán verzetten zich luidruchtig tegen de EU-politiek. Hun oproer laat zien dat er niet zozeer sprake is van een kloof tussen noord en zuid, maar veeleer tussen oost en west Europa. Met NRC-correspondent Caroline de Gruyter onderzoeken we wat er toch aan de hand is en verkennen de toekomst van de EU. Ook spreken we met de Hongaarse activiste Veronika Juhász over haar partij de Hond met de Twee Staarten.

 • Future Shock - #4 DNA dilemma's

  Mar 25 2018

  Podcast over de dilemma's rond de nieuwe biotechnologie die het herprogrammeren van ons DNA mogelijk maakt.

 • Future Shock - #3 Het grommen van de gletsjer

  Mar 11 2018

  Podcast over de verdwijnende gletsjers en andere gevolgen van klimaatverandering

 • Future Shock - #2: Het krediet van de massa: hoe burgers en shoppers in China beoordeeld worden

  Feb 23 2018

  Podcast over het sociaal kredietsysteem in China.

 • Future Shock - #1: Identiteit volgens Nirit Peled

  Nov 10 2017

  Kun je een identiteit kiezen of wordt hij opgedrongen? Chris Kijne in gesprek met regisseur Nirit Peled over haar oeuvre. Over ergens ongewild bij horen en de rauwe randen van ​samenleven in een gesegregeerde stad.