PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Hoe dan?! - KeytoeY

Onbeperkt vakantiedagen, volledige autonomie en transparantie, collega's die andere collega's aannemen (en ontslaan), die elkaars salaris bepalen en nog veel meer. Traditionele managementlagen, command&control manieren om te organiseren gaan weg. We gaan anders organiseren. Maar hoe dan? Wij willen je helpen vanuit onze ervaring bij Keytoe, hoe je een organisatie krijgt waar collega's kunnen floreren. Ced en Len maakten de reeks tot #167. Wij, de collega’s, vanaf #168. We gaan in op diver...more

Afleveringen

 • 168. Twee cultuurfreaks van formaat: Keytoe X Tony's

  Jul 13 2021

  Maar liefst 100 minuten gaat Cedric in gesprek met Dr. Marcia Goddard, Head of Culture bij Tony's Chocoblablabla. Ook heeft zij de hypergroei van Youngcapital van dichtbij meegemaakt en is ze gepromoveerd op ons mooie vakgebied. En Cedric? Tja, hem kennen jullie al, maar hij is radicaal transparant dus je hoort schurend nieuws!

 • 167. Laatste Len en Ced

  Nov 27 2020

  Dit is misschien, mogelijk, waarschijnlijk, de laatste aflevering die Ced en Len doen op de Hoe dan?! podcast. Hierna komen andere collega's die een verdiepende slag kunnen maken waar Ced en Len de kennis en zin niet voor hebben.  Vanuit Ced en Len: Super bedankt voor het luisteren tot nu toe. Deed ons goed dat jullie het waardeerde. Bedankt!

 • 166. Ced en Len theatervoorstelling

  Nov 25 2020

  In deze aflevering praten Ced en Len met Marjan de Groot van Theater Koningshof in Maassluis over hun aankomende theatervoorstelling. Tipjes van de sluier worden verhuld. Gebruik deze link om nog je kaartjes te reserveren voor de voorstellingen in maart 2021. https://www.theaterkoningshof.nl/agenda/1259/Cedric_Muchall_Lennard_Toma/FUCK_IT_/

 • 165. Bezit en Recap

  Oct 30 2020

  Na maanden radiostilte zijn ze weer terug. Len en Ced hebben het in deze langere aflevering over bezit. Wat doet bezit met je? Helpt het? Helpt het Len en Ced? En waar lopen zij zelf tegenaan als het gaat om het bezit van dingen als aandelen in een organisatie.  Dit onderwerp koppelen ze aan dingen die ze in de afgelopen maanden hebben meegemaakt. Want er is natuurlijk het een en ander weer gebeurd in de tussentijd.  De laatste rit in de Tesla. 

 • 164. KeytoeAcademy

  Jun 05 2020

  Ced en Len zijn binnen KeytoeY druk bezig met het opzetten van de KeytoeAcademy. Een online cursus platform waar je van toffe sprekers en gedachteleiders via video cursussen over interessante onderwerpen kunt leren. Hoe dit tot stand is gekomen en wat ze daarmee als doel hebben hoor je in deze aflevering. Benieuwd naar de Academy? Ga naar KeytoeAcademy.com en schrijf je in.

 • 163. #3 The Last Dance: Acceptatie

  Jun 02 2020

  In een drie-serie afleveringen praten Ced en Len over de documentaire-serie The Last Dance. Een docu-serie over Michael Jordan en de Chicago Bulls in de jaren '80 en '90. Wat kunnen we leren van de hoofdrolspelers uit deze docu? In deze derde aflevering gaat het over acceptatie. De Chicago Bulls hadden een veelvoud aan persoonlijkheden op het veld en buiten het veld. Hoe werd daarmee omgegaan? En wat voor rol speelde acceptatie van elkaar daarin? Ced en Len bespreken wat acceptatie binnen Keytoe...more

 • 162. #2 The Last Dance: Leiderschap goed en slecht

  May 29 2020

  In een drie-serie afleveringen praten Ced en Len over de documentaire-serie The Last Dance. Een docu-serie over Michael Jordan en de Chicago Bulls in de jaren '80 en '90. Wat kunnen we leren van de hoofdrolspelers uit deze docu? In deze aflevering hebben Ced en Len het over goed en slecht leiderschap bij de Chicago Bulls, van de trainer Phil Jackson, het management en Michael Jordan. En hoe zich dat soortgelijk afspeelt in een normale organisatie met dezelfde gevolgen.

 • 161. #1 The Last Dance: Winnaarsmentaliteit

  May 26 2020

  In een drie-serie afleveringen praten Ced en Len over de documentaire-serie The Last Dance. Een docu-serie over Michael Jordan en de Chicago Bulls in de jaren '80 en '90. Wat kunnen we leren van de hoofdrolspelers uit deze docu? De eerste aflevering gaat over winnaarsmentaliteit. Hoe uitte zich dat bij MJ en wat kun je ervan overnemen in je eigen organisatie?

 • 160. Geloven in wonderen

  May 22 2020

  Cedric vertelt een verhaal over hoe het geloven in wonderen wonderen voor je kan doen. Misschien bestaan ze wel. Het is in ieder geval geen wonder dat Ced hierover spreekt.

 • 159. Wat is de toekomst voor bedrijven?

  May 19 2020

  Hebben bedrijven een toekomst? En als ze die hebben, in wat voor vorm dan? Of komt er iets anders in de plaats? Is Keytoe uiteindelijk een organisatie van de toekomst? Een trend-watch futuroloog verhaal. Of misschien gewoon een hele hoop onzin. Beslis zelf

 • 158. Het zoom-in gesprek

  May 15 2020

  De Collega Meting wordt al langer bij Keytoe gebruikt. Bij KeytoeY wilden we kijken of we het ook zonder vragenlijst konden gebruiken. Dat werd het Zoom-in gesprek. We zoomen in op de collega om hem/haar beter te leren kennen. Wat drijft de collega? Waar is hij/zij bang voor? Ced en Len bespreken hoe het werkt, wat de voordelen en de nadelen ervan zijn. En of ze de Collega Meting vervangen.

 • 157. Transparantie naar de buitenwereld

  May 12 2020

  Bij KeytoeY zijn we intern volledig transparant. Alles is inzichtelijk voor iedere collega. Maar waarom  alleen open voor de collega's? Wat gebeurt er als je de financiële situatie, de salarissen deelt met de buitenwereld? Externe transparantie! Appeltje-eitje.

 • 156. Psychopaten op de werkvloer

  May 08 2020

  Lennard las in een onderzoek dat  5 - 21% van de corporate CEO's psychopaten zijn. Voornamelijk in de VS. Maar hoe herken je psychopaten? Hoe ontkom je eraan en kan het zich oplossen? Die giftige culturen die de psychopaten creëren?

 • 155. Kansgoeroe

  May 05 2020

  Vooruit omdat we er niet om heen kunnen. Voor deze ene keer praten Cedric en Lennard over het coronavirus en wat hun opvalt. 

 • 154. Magdag

  May 01 2020

  In tijden van drukte of crisis zijn mensen geneigd om juist extra vast te willen houden aan bepaalde structuren, vaak zie je dat mensen dan vooral heel veel moeten van zichzelf. Cedric en Lennard bespreken voorbeelden hoe je dit ook kan omdraaien.

 • 153. Optimisme, Pessimisme, Realisme.

  Apr 28 2020

  Cedric en Lennard delen hun visie op optimisme, pessimisme en realisme. 

 • 152. Maak jij het verschil?

  Apr 24 2020

  Heb jij het gevoel dat je genoeg bijdraagt? Genoeg invloed hebt op je werk, op je eigen leven? Cedric en Lennard vertellen hier meer over.

 • 151. Doen, bouwen, bezitten, leren

  Apr 21 2020

  Cedric en Lennard behandelen een vraag van een luisteraar!

 • 150. SPECIAL: Gastcollege Hogeschool Leiden

  Apr 17 2020

  Len verteld tijdens een gastcollega bij de Hogeschool Leiden hoe het allemaal in zijn werk gaat bij Keytoe.  Luister je mee?

 • 149. Courtesy Bias

  Apr 14 2020

  Doorbreek jij patronen? 

 • 148. Panopticon

  Apr 10 2020

  Len had een woordje geleerd en legde het uit aan Ced wat dan nou precies betekend 

 • 147. Gondel podcast

  Apr 07 2020

  Ced & Len zaten een tijdje geleden in een gondel tijdens Skitoe en besloten een podcast op te nemen! 

 • 146. Is de verbinding ontworpen?

  Apr 03 2020

  Is de verbinding die wij onderling bij Keytoe hebben ontworpen? Dat was de vraag die Ced kreeg van een dominee die op bezoek was bij Keytoe.

 • 145. Houd het niet bij!

  Mar 31 2020

  Als je zegt dat dingen een pilot zijn dan worden ze altijd beter ontvangen dan wanneer iets direct definitief doorgevoerd wordt. Zo ook met onbeperkt vakantie dagen. Houd het gewoon niet bij ;) 

 • 144. De kracht van spelen

  Mar 28 2020

  We moeten met z'n allen meer gaan spelen.. Wanneer heb jij voor het laatst gespeeld in jouw organisatie? 

 • 143. No management fee

  Mar 24 2020

  Kort maar krachtig. Ced & Len veranderen de naam van hun fee's! 

 • 142. Hoe creëer je een fout-cultuur?

  Mar 20 2020

  Deze podcast is speciaal voor David Becking, hij had namelijk een luisteraars vraag! En die was (samengevat): Hoe creëer je een fout-cultuur?  Dus bij deze! 

 • 141. Leiderschap, vertrouwen en beslissingen

  Mar 17 2020

  Het is weer eens zo ver, Ced en Len die vertellen weer van alles. En ja aan mij de taak (Johrick) om hier weer eens een pakkende titel van te maken. Nou Ced en Len het ging hier in deze podcast een beetje over: Leiderschap, vertrouwen en beslissingen.  Dus daarom deze titel! :) 

 • 140. Gooi het in de groep

  Mar 13 2020

  Wat zijn je gedachtes? In dit geval ging het om het geld. Maar wat vinden andere ervan? Checken we het wel? En bespreek je het wel als het nodig is? Gooi het in de groep! 

 • 139. Het Fuck It proces

  Mar 10 2020

  KeytoeY gaat hard, ieder doet zijn ding. We delen niet alles met elkaar en vergeten elkaar dingen te vertellen omdat we druk bezig zijn. Omdat we ook groeien hebben we ook een besluitvormingsproces. En dat is: het Fuck It proces. 

 • 137. Gum jij jezelf weg?

  Mar 06 2020

  Hoe zorg je ervoor dat je niet helemaal uit beeld verdwijnt als je rol als manager binnen de organisatie verandert. Hoe balanceer je tussen controle nemen en vrijheid geven. Zelfs bij iets 'simpels' als spelen met lego komen dit soort vragen naar boven.

 • 138. Be aware!

  Mar 06 2020

  Het werd tijd, een bijsluiter voor onze podcast. Dat niet alles wat wij zeggen klopt & werkt. Be aware! 

 • 136. Doe jij meer dan..?

  Feb 28 2020

  Houdt jij je aan je functieomschrijving? Of doe jij meer dan er van je verwacht wordt? Het is meestal meer dan.. 

 • 135. Wantrouwen kost geld

  Feb 25 2020

  Waarom wantrouwen we mensen? Waarom kun je in Duitsland wel gewoon zelf je koffie inschenken en pas bij de kassa afrekenen, en is er zelfs geen glazen wand bij de kassa?

 • 134. SPECIAL: Guest lecture of Lennard at the Erasmus University Rotterdam

  Feb 21 2020

  In the beginning of this week Lennard had a guest lecture in front of organizational psychology students. He recorded it so enjoy this special! 

 • 133. Hoe gaat dat met de vrijheid van de salarissen?

  Feb 18 2020

  Voor deze aflevering kregen we een vraag van een luisteraar! (ja Ced, een vraag van een luisteraar. Want mensen luisteren!) En deze week ging die over hoe mensen nou met die vrijheid omgaan als het gaat om de salarissen. Hoe ervaren ze dat? En hoe werkt dat nou precies? 

 • 132. Archiveer je rot, of niet

  Feb 14 2020

  Als je op de desktop van Ced kijkt, dan zullen meesten mensen zich afvragen hoe Cedric alles kan vinden en hoe hij alles bijhoudt. Lennard in tegenstelling tot Ced heeft er bijna niets op staan. Mensen verschillen en zo ook de manier waarop zij overzicht bewaren binnen hun werk. Archiveer jij? 

 • 131. Een externe adviseur, is een interne adviseur

  Feb 11 2020

  Ced & Len helpen organisaties regelmatig met adviezen, dat maakt ze dus externe adviseurs. Maar wat vinden zij nou van externe adviseurs? 

 • 130. Jajaja Japan

  Feb 08 2020

  Len is tijdens zijn studie naar Japan gegaan om daar stage te lopen, hij merkte al snel dat er een enorm verschil zit tussen de Nederlandse en de Japanse werkcultuur.

 • 129. De contextverandering bij Keytoe

  Feb 04 2020

  Na de uitleg over dat verandering van context belangrijker is dan gedragsverandering, moesten we natuurlijk wel uitleggen hoe de context bij Keytoe verandert is  in 8 jaar tijd😉 

 • 128. Context aanpassen maakt gedragsverandering

  Jan 31 2020

  Ha Inge! Deze is voor jou, want 1 van jouw artikelen gaven Ced & Len inspiratie voor deze podcast. Luister je mee? ;)   Hoe verandering van context ervoor kan zorgen dat mensen echt ander gedrag gaan vertonen.

 • 127. Waarom zijn er geen bedden op kantoor?

  Jan 28 2020

  We zijn tegenwoordig zo ingericht in het werken van 9 tot 5, maar waarom kan je niet 's nachts werken? Waarom creëren we geen omgeving waar het ook mogelijk is om 's nachts te werken. En om gewoon op kantoor te slapen?  

 • 126. De rode draad

  Jan 24 2020

  Ced en Len gaan eind dit jaar het theater in, zonder rode draad gaan ze van hot naar her met hun verhaal (luister maar eens naar de podcasts). Maar de rode draad bij Y? Onze missie? Wat is die precies? Deze is speciaal voor jou Hans! ;) 

 • 125. Het niet willen weten

  Jan 21 2020

  Het niet altijd willen weten, wat gebeurt er dan? Mis je dan dingen? Of krijg je juist de vrijheid om jezelf te focussen op de dingen die jij wilt en belangrijk vindt? 

 • 124. Spiegels en labels

  Jan 17 2020

  Len had weer eens een nieuwe cursus gevolgd en dit ging over onderhandeling bij de FBI. En dat ging over hoe ze dat daar doen, met spiegels en labels. 

 • 123. Eilandjescultuur. Is dat erg?

  Jan 14 2020

  We willen geen eilandjescultuur binnen de organisatie. Maar waarom eigenlijk niet? Is er ook iets goeds aan eilandjes? Aan welke voorwaarden moet het voldoen om goed te zijn?

 • 122. De waan van de dag

  Jan 10 2020

  In de waan van de dag doen we allemaal dingen, maar wat is de waan van de dag? En waarom doen we bepaalde dingen in de waan van de dag? 

 • 121. Maak jezelf onbelangrijk

  Jan 07 2020

  Als je klaar bent met een klus, dan hoop je natuurlijk dat ze je niet meer nodig hebben. Maar het ego van Ced vind dat niet altijd even leuk. 

 • 120. De financiële beloning

  Dec 27 2019

  Het is belangrijk om te weten wat de financiële situatie van een bedrijf is als je zelf mag bepalen wat je op je factuur gaat zetten. Maar als je denkt dat het financiële overzicht niet up-to-date is hoe los je dat dan op? 

 • 119. Links, rechts of rechtdoor?

  Dec 24 2019

  Welke kant ga je op? 

 • 118. Elmo

  Dec 20 2019

  Je kent het wel, je zit in een vergadering en dan gaat het oneindig lang over een bepaald onderwerp. Maar hoe maak je het kenbaar dat het te lang doorgaat? 

 • 117. Vergeving

  Dec 17 2019

  Hoe belangrijk is vergeving in het bedrijfsleven? En is dat ook echt belangrijk? 

 • 116. Het contact

  Dec 13 2019

  Len & Ced spreken elkaar niet zo vaak in het echt, maar toch blijven ze in contact middels belletjes (en ja, soms ook voicemails!). Met de komst van thuiswerken is het fysieke contact van collega's vermindert. Maar hoe blijf je nu in contact?

 • #115. Concurrerende teams

  Dec 11 2019

  Keytoe groeit hard, we zijn inmiddels een aantal BV's rijker en dit werpt zijn vruchten af. Maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee, zo is het oorspronkelijke team aan het zoeken wie zij nou eigenlijk zijn.  

 • #114. Wat kies je? Stabiliteit of Vrijheid?

  Dec 06 2019

  Keytoe bestaat uit verschillende teams, met elk hun eigen beloningssysteem en verdienmodel. Ced en Len praten over hun visie op vrijheid en stabiliteit.

 • #113. Wat als salaris geen factor is?

  Dec 03 2019

  Lennard heeft bij Viisi een interessant gesprek gehad over hoe zij salarissen van collega's bepalen. Zij hebben gekozen voor het loskoppelen van hun bedrijf en de salarissen van hun personeel en hebben hier een interessant systeem voor bedacht. Dit zorgt ervoor dat salaris niet de hoofdreden is voor mensen om voor hen als werkgever te kiezen. Lennard en Tom praten hierover. Tom & Marc-Peter luisteren jullie mee?

 • #112 - Fuckups maken we allemaal

  Nov 26 2019

  In deze aflevering vertellen Ced en Len over dat iedereen fuckups kan maken, maar dat de gevolgen overal anders zijn. 

 • #111 - Zin, onzin, wil, moet

  Nov 22 2019

  Zou je je taken kunnen indelen in willen, moeten, zin en onzin taken? Wat betekent het voor jou als je alleen maar dingen zou doen die je wil doen en zinnig vindt? In deze aflevering vertellen Cedric en Lennard daar meer over.

 • #110 - Soms moet het kapot voor het beter wordt

  Nov 19 2019

  Lennard vertelt een verhaal over iets wat kapot moest, voor het beter werd.  In veel situaties op het werk houden mensen dingen in stand omwille van een onzichtbare hand die 'zegt dat het moet'.  Onzin. Iets weigeren om te doen kan er soms toe leiden dat iets wordt heroverwogen. Je moet echter wel opstaan en iets niet doen om dat te starten. In deze aflevering hoor je daar meer over.

 • #109 - Ced's idee voor het onderwijs

  Nov 15 2019

  Cedric heeft nogal eens ideeën. En zo weer één. Ditmaal over het onderwijs en hoe organisaties daar beter bij kunnen aansluiten.  Cedric spreekt regelmatig mensen van verschillende scholen en onderwijsinstellingen. Daar komt dan wel eens een goede brainfart uit. Of dit goed is mag je zelf beoordelen natuurlijk.

 • #108 - Q&A Welk advies geven we, maar volgen we niet op?

  Nov 12 2019

  Welk advies geven Cedric en Lennard regelmatig, die ze zelf niet of nauwelijks opvolgen? De vraag gesteld door Thijs Launspach wordt gretig door Ced en Len behandeld in deze aflevering. Heb je ook een vraag die je graag in een podcast aflevering behandeld ziet worden, stel ze aan de heren door ze op te zoeken op LinkedIn of via de Keytoe site en je vraag te deponeren. Vinden ze leuk.

 • #107 - Hoe onze gedachtes invloed hebben op anderen

  Nov 08 2019

  Ooit gehoord van het pygmalion effect of het gollem effect? In deze aflevering leer je dat denken dat een collega iets wel of niet kan dat op den duur ook bevestigt.  Een soort placebo, maar dan niet voor jezelf, maar de mensen om je heen.  Dit begrijp jij vast wel.

 • #106 - Aandelen verdeling bij Keytoe

  Oct 25 2019

  Bij de Keytoe groep: Keytoe Ventures, zijn de aandelen verdeeld over: collega's, klanten, oud-collega's, oud-klanten, leveranciers, en mensen die Keytoe best aardig kennen.  Hoe dat tot stand is gekomen en dat werkt hoor je in deze aflevering.

 • #105 - Let it be

  Oct 22 2019

  Het nummer van de Beatles. Ja. Maar misschien ook een alomvattende manier om met je organisatie om te gaan.  Wat jij wil in ieder geval. Wij laten het maar. Let it be.

 • #104 - Collega's nemen zichzelf aan

  Oct 18 2019

  Waar bij Keytoe collega's collega's aannemen, wordt niemand aangenomen bij KeytoeY.  In plaats daarvan mogen collega's zichzelf aannemen. Hoe dat werkt hoor je in deze aflevering.

 • #103 - Vergaderen. Hoe dan wel?

  Oct 15 2019

  Vergaderen. Zou je het moeten doen? En als je het dan doet hoe dan? Ced en Len hebben er natuurlijk een vrij uitgesproken mening over. Maar aan het eind een bizarre plottwist.

 • #102 - Moeilijk om onszelf aan te prijzen

  Oct 11 2019

  Ced en Len vinden het moeilijk om zichzelf aan te prijzen.  Vriend Edwin van der Geest vond dat ze zichzelf meer moesten aanprijzen. Of dat lukt hoor je in deze podcast.  Gaat nergens heen deze aflevering haha.

 • #101 - Werven en selecteren op diversiteit

  Oct 08 2019

  Zou je moeten werven en selecteren op diversiteit? Denk vrouwenquotum, LGBTQ'ers meer in dienst, etnische diversiteit, enzovoorts. Lennard twijfelt er nogal over. Cedric had een idee om specifiek te werven op een bijzonder iemand. De discussie en wat er dan als oplossing is, die zal nog even doorgaan.  In ieder geval iets om goed over na te denken. Check out that new intro!!

 • #100 - Jubileum podcast - Huisje-Boompje-Beestje

  Sep 29 2019

  Nummer 100!!! SCHREEUW HET VAN DE DAKEN OF TEGEN FLAMINGO'S !! Precies een jaar na de upload van de eerste aflevering hebben we de 100e aflevering geupload. Bedankt voor al het luisteren en de steun tot nu toe!! Deze speciale en wat langere aflevering gaat over huisje-boompje-beestje. Een manier om totaal anders naar je eigen organisatie te gaan kijken. Op naar de 200!

 • #99 - Blinde vlekken voor het positieve

  Sep 24 2019

  We hebben allemaal veel blinde vlekken voor de dingen die we niet weten, niet kunnen, niet zien of geloven. Logisch ook, aangezien er nogal veel is wat je niet weet of kunt. Maar wat Cedric en Lennard veel in organisaties zien zijn blinde vlekken voor de positieve dingen die er zijn. En wat voor narigheid dat teweeg brengt ten opzichte van de blinde vlekken voor het negatieve.  Veel plezier!

 • #98 - Ambassaderen: Hoe doe je dat?

  Sep 20 2019

  Al van het woord ambassaderen gehoord? Nee?! Wanneer je veranderingen in je organisatie teweeg wil brengen, zonder met je macht en positie te gaan strooien, dan is het goed om medestanders te hebben: Ambassadeurs. Als je ambassadeurs aanstelt en zij ook zorgen voor meer ambassadeurs, dan spreek je over ambassaderen.  Hoe je dat precies doet, leggen Ced en Len je in deze aflevering haarfijn uit. 

 • #97 - Waarom ging het goed? Compliment met analyse

  Sep 17 2019

  Feedback geven is redelijk schaars in bedrijfsland. Positieve feedback nog zeldzamer. Nee, dat complimentje over iemands nieuwe coupe telt niet. En dan analyseren waarom het goed ging... wordt dat ooit gedaan? Len heeft zojuist een talk gegeven. Dat ging best lekker. Ced geeft hem feedback en dan duiken ze in op waarom het ging zoals het ging.  Hoe vaak wordt een positieve situatie uiteengezet om de goede kanten ervan te herkennen? Een pleidooi om dat vaker te doen!

 • #96 - De Collega van de Toekomst

  Sep 10 2019

  In deze aflevering wat Ced en Len de collega van de toekomst vinden. Een uitstapje naar wat empathie is en of dat goed is of niet.  Gaat de collega van de toekomst niet heel veel mensen uitsluiten. En wat zou een organisatie het beste kunnen doen om de collega van de toekomst te faciliteren.

 • #95 - Tegenspraak en laissez faire

  Sep 03 2019

  Eigenlijk twee onderwerpen door elkaar heen en tegelijkertijd. Tegenspraak proberen te regelen als leidinggevende en volledig loslaten oftewel laissez faire. Wat vinden wij van laissez faire manier van organiseren? Is dat wat we pretenderen te doen? Misschien wel... misschien niet. En waarom zou je tegenspraak willen en moet je dat organiseren of is dat juist super dom om te doen? Len en Ced hebben het erover in deze aflevering. 

 • #94 - Praten met je mensen

  Aug 30 2019

  Is het goed om met je mensen in je organisatie te praten? Of moet je ze soms met rust laten? Ced en Len gaan weer eens heen en weer in gedachten erover.

 • #93 - Een einddatum in je werknemerscontract

  Jul 19 2019

  Wat nou als je in plaats van onbepaalde tijd contracten 5 of 10 jarige contracten zou hebben. Wat zou betekenen dat collega's maximaal 10 jaar bij jouw organisatie mogen werken, om daarna iets nieuws en anders te zoeken. O en 'jouw' organisatie. Dat betekent dan ook dat jij als directeur er ook maximaal 10 jaar mag zijn.  Wat zou dit voor je organisatie doen? Vernieuwing, verfrissing? Meer innovatiekracht? Een interessante discussie tussen Len en Ced in deze aflevering. Shoutout naar Johann...more

 • #92 - Hoe groot moet je organisatie zijn om impact te hebben

  Jul 12 2019

  Wij gingen naar het concert van Muse. Drie gasten die 63.000 man wegblies.  Dus de vraag: Hoe groot moet je organisatie zijn om impact te hebben?  Daar hebben een wat afgepeigerde Ced en Len het over in deze aflevering. Enjoy!

 • #91 - Te veilig is onveilig

  Jul 09 2019

  Wanneer de organisatie omgeving te veilig wordt gemaakt, dan wordt het er echt niet veiliger op.  In deze aflevering praten Ced en Len erover waarom dat is en dat dat dus wel een tandje minder in organisatieland mag wat ons betreft. Have fun!

 • #90 - Len ging naar Tel Aviv

  Jul 02 2019

  Op een studiereis op dezelfde tijd als Ced naar Shanghai ging, ging Len naar Tel Aviv in Israël. In deze aflevering wat we qua mentaliteit van Tel Aviv en de mensen kunnen leren voor onze omgang met organisaties. Denk dienstplicht, falafel en start-ups.

 • #89 - Ced terug van Shanghai

  Jun 25 2019

  Cedric is met een studiereis naar Shanghai geweest. In deze aflevering beschrijft hij de trip en wat wij als Nederlanders moeten doen om niet overrompeld te worden door de Chinese supermacht. Zou het iets te maken hebben met hoe we georganiseerd zijn? Wat denk je?

 • #88 - Eigenaarschap problemen

  Jun 21 2019

  Een interessant en eigenlijk komisch resultaat of probleem van anders georganiseerd zijn. Het los laten komen van de eigenaar of oprichter of directeur is al een enorme stap. Alleen wat we nu zien bij Keytoe is dat collega's zoveel eigenaarschap voelen, dat ook zij problemen hebben met het loslaten naar andere mensen buiten Keytoe toe. Dus het probleem dat de eigenaar niet wil loslaten is vermenigvuldigd als iedereen de eigenaar is.  Hoe dat ging bij Keytoe hoor je in deze aflevering.

 • #87 - Len voelt zich schuldig

  Jun 18 2019

  Wat doe je als je het gevoel hebt dat je collega meer doet dan jij, maar je er door omstandigheden niet zoveel aan kunt doen? Of als je collega opeens in een super goede flow zit, maar jij wat minder? Dat voelt nogal oneerlijk. In deze aflevering een gesprek tussen Ced en Len, waar Len zich schuldig voelt ten opzichte van Ced.  Waarom een podcast daarover? Omdat de antwoorden van Cedric laten hoe het ook anders kan in dergelijke situaties. 

 • #86 - Werk-privé balans, bestaat het?

  Jun 11 2019

  Hoe staat het met de werk-privé balans bij een bedrijf als Keytoe? Wat is het verschil tussen segmenteerders en integreerders? En wat is dan de definitie van werk en privé in dat verhaal?  Lastig verhaal. Zijn we erover uit? Geen idee. Shoutout naar Professor Tanja van der Lippe voor de stof tot nadenken.

 • #85 - Structuur vs Cultuur

  Jun 07 2019

  Culture eats Strategy for breakfast is Peter Druckers uitspraak. Maar zou Structure eats culture for breakfast een ding kunnen zijn? In deze aflevering hebben Ced en Len het over de verschillen tussen structuur en cultuur. Of de een de ander beïnvloed en visa versa. En waar je meer je aandacht op kunt leggen als je in een startup zit of als je in een grotere organisatie zit.

 • #84 - Het echte gesprek

  Jun 04 2019

  In deze aflevering gaat het over echte gesprekken voeren en waarom dat ook meer op het werk gedaan zou mogen worden. Lennard vertelt waarom hij het moeilijk vindt dat over zichzelf te vertellen en Cedric legt uit hoe je ermee kunt beginnen en hoe je het kunt faciliteren als organisatie.  Enjoy.

 • #83 - Minder verwachten

  May 28 2019

  Wat nou als we allemaal minder zouden verwachten? Van anderen, van onze organisatie, van onze collega's en vooral van onszelf. Misschien dat alles een stuk relaxter wordt. Wie weet? In deze aflevering hebben Ced en Len het over minder verwachten en of dat goed is of niet.

 • #82 - Eerst door het dal

  May 21 2019

  'Wees happy! Wees in het nu! Follow your bliss! Voel je nu gelukkig dan komt alles goed!'  En meer van dat soort new-age onzin vergeet dat je vrijwel altijd eerst door de stinkende stront heen moet banjeren voordat je naar een stukje beter gaat. Datzelfde geldt natuurlijk als je een andere manier van organiseren voor ogen hebt. Dan moet je eerst door het dal. Lennard uit z'n frustraties en Cedric is een keer een genuanceerde wijze vragensteller.

 • #81 - Hoe borg je de organisatiecultuur en structuur

  May 17 2019

  Dan heb je een bijzondere organisatie opgebouwd, hoe hou je dat in stand of zorg je dat de mindset voortgezet blijft binnen de organisatie? Een verdere vraag is: moet je het wel borgen?  Ced en Len vertellen je wat zij hierover denken in deze aflevering. Shoutout naar Sonja Bollen en Florian Stadler voor de vraag.

 • #80 - FOMO en FOTI

  May 14 2019

  FOMO dat kent iedereen wel: Fear Of Missing Out. Daar ontstaat veel stress en, nog erger, burn-out door. Shoutout naar Thijs Launspach met z'n boek Fokking Druk waar dat onder anderen in beschreven staat. Maar kennen je ook FOTI? Fear Of Total Irrelevance? De angst om niet belangrijk te zijn en er niet toe te doen. Even erg of misschien wel erger dan FOMO zelf.  Ced en Len hebben het erover.

 • #79 - ENGLISH: Talk at Unilever April 2nd 2019

  Apr 19 2019

  So... an English episode for a change. This time a talk from Lennard at a team from Unilever.  From Aldous Huxleys Brave New World to the strange world of Keytoe. Some of the topics include: How to empower people? How are decisions made in a manager-less organization? What are the risks involved with this new type of organization and are they really risks? Is striving for agility as a team smart to do or not? Have fun.

 • #78 - Cedric bij de psycholoog

  Apr 09 2019

  Na een aflevering van een kwetsbare Lennard die bij de psycholoog was (#76), vertelt Cedric direct zijn verhaal van de laatste keer dat hij een sessie had bij Michael onze huispsycholoog. Twijfelend over rust pakken of niet vertelt Cedric waar hij mee worstelt en wat hij met Michael allemaal heeft besproken tijdens zijn laatste sessie. Met een uitsmijter over hoe andere mensen ook maar eens naar een psycholoog zouden moeten en waarom dan.

 • #77 - Hoe ga je van collega's houden

  Apr 05 2019

  Moet je van je collega's houden? Of is dat allemaal wat gezapig? Japke-D had er een artikel over geschreven. Wij hebben er een podcast over gemaakt. In deze aflevering hebben Ced en Len het erover hoe je van je collega's kunt gaan houden. Kun je dat faciliteren of niet? Wat vind jij? Love youuuu!!!

 • #76 - Kwetsbare Lennard

  Apr 02 2019

  In deze bijzondere aflevering vertelt Lennard over dat hij bij de psycholoog loopt en waar het allemaal over gaat. Gelukkig geen enorme problemen, maar wel iets waar hij aan wilt werken. Len vertelt niet snel en veel over zijn kwetsbare kanten, maar in deze aflevering komt dat allemaal naar boven.

 • #75 - Blije klanten en blije collega's

  Mar 29 2019

  Als je nou graaft naar wat je eigenlijk als organisatie nou echt wilt, dan is dat: blije klanten en blije collega's. De woorden: 'blij' en 'klanten' kun je natuurlijk zo breed mogelijk oppakken. Denk ook aan leveranciers bijvoorbeeld. En blij is niet de hele tijd jolig, maar vooral dat ze tevreden met je of enthousiast over je zijn.  In deze aflevering gaan Ced en Len hierop in en komen ook nog met een derde belangrijke 'regel'.

 • #74 - De waarheid en niets dan de waarheid

  Mar 27 2019

  Cedric en Lennard hebben het al eerder gehad over directheid. Maar ze gaan hier nog een stap verder. Wat nou als je de volledige echte waarheid durft uit te spreken in je organisatie? Wat zou dat dan zijn? Hoe kom je daar? En wat doet dat voor veel van je collega's?  O en nog een andere leuke vraag: Zou je liever de waarheid vertellen of verteld krijgen? 

 • #73 - Talk: Hoe werkt Keytoe?

  Mar 21 2019

  Dit is een talk met Q&A gegeven door Lennard Toma op 7 maart 2019 in Enschede bij Moneybird bij de HR Twente Meetup.  In een dik uur vertelt Lennard hoe Keytoe werkt, hoe de manier van organiseren tot stand is gekomen en waar de nuances zitten.  Wil je ook een keer een talk van Lennard, Cedric of allebei, mail dan naar [email protected] Jorieke van Moneybird bedankt voor de uitnodiging. Have fun!

 • #72 - Mindset 5: Alles is jouw schuld

  Mar 15 2019

  Als je de houding aanneemt, dat alles jouw schuld is, dan zul je meer geneigd zijn proactief te reageren in plaats van te klagen. Dit is een belangrijk onderdeel als het gaat om de huidige status quo in je organisatie uit te dagen en naar een nieuwe manier van werken toe te gaan.  In deze aflevering leggen Len en Ced je deze mindset uit.

 • #71 - Mindset 4: Intuïtief handelen

  Mar 12 2019

  Nummer 4 in de mindset reeks. Over intuïtief handelen. Je intuïtie gebruiken om tot besluiten te komen wordt niet altijd in dank afgenomen. Maar juist in een organische manier van organiseren kan het goed zijn. Je moet je gevoel volgen om soms tot de dingen te komen die goed zijn en dus goed voelen.  Met een wijntje achter de kiezen hebben Ced en Len het over intuïtie. Benieuwd? Luister mee.

 • #70 - Mindset 3: Kritisch denken

  Mar 08 2019

  Dit is de derde aflevering in de reeks over een andere mentaliteit en anders denken wat helpt bij een andere soort organisatie op te tuigen. In deze aflevering hoe Cedric en Lennard kritisch denken. Hoe je dat in de organisatie kunt doen, maar ook hoe je dat zelf kunt doen.  En dan bedoelen we natuurlijk niet het standaard kritisch denken. Nee echt mega kritisch denken.

 • #69 - Mindset 2: Directheid

  Mar 05 2019

  Misschien is het het Rotterdamse in ons. Misschien zijn we zo geworden door de manier van organiseren. In ieder geval heeft directheid er wel erg bij geholpen dat Keytoe nu zo georganiseerd is, zoals het is.  Dit is het tweede mindset principe wat helpt bij het veranderen naar een anders en nieuwe soort organisatie. Directheid. Len en Ced leggen uit waarom

 • #68 - Mindset 1: Fuck-it mentaliteit

  Mar 01 2019

  Wat is qua mindset of attitude nodig om een andere manier van organiseren door te voeren in een organisatie en daarna te hanteren?  In een reeks van afleveringen over mindset gaan we hier doorheen. Te beginnen bij de eerste: Een fuck-it mentaliteit. Yolo, schijt hebben aan, dat soort dingen. Hoe Cedric en Lennard daaraan kwamen en hoe dat voor je werkt hoor je in deze aflevering. 

 • #67 - Zelfsturing is dood uitleg

  Feb 26 2019

  Op 12 februari 2019 verscheen een artikel van Lennard in Sprout genaamd: Zelfsturing is dood. Hier te vinden: https://www.sprout.nl/artikel/personeel/zelfsturing-dood In deze aflevering leggen Len en Ced het artikel (en met name de kop) uit.

 • #66 - Wie haalt de batterijen?

  Feb 22 2019

  To PA or not to PA!  Dat is het dilemma die Cedric en Lennard in deze aflevering bespreken. Heb je een personal assistent nodig die de batterijen gaat halen of is het beter om dat niet te hebben en gewoon als directeur zelf de supermarkt in te lopen om het te doen? 

 • #65 - Geef een vast contract

  Feb 19 2019

  In deze aflevering waarom wij vinden dat een vast contract geven een nogal slim idee is. Vertrouwen vertrouwen vertrouwen vertrouwen. Maar vanaf wanneer geef je dat dan en wat zijn de voorwaarden? We laten het je weten!

 • #64 - Neem een psycholoog aan

  Feb 15 2019

  In deze aflevering gaan we na waarom het goed zou zijn om een psycholoog in dienst te nemen, ook al heb je niets met psychologie. Nee we hebben geen aandelen in de psychologen markt. Maar we raden het wel aan om je in de richting van een nieuwe soort organisatie stappen te laten zetten.

 • #63 - Collega's staken tegen andere collega's

  Feb 13 2019

  Er is weer eens wat bijzonders gebeurd bij Keytoe: Collega's zijn gaan staken. Niet tegen de werkgever of baas, maar tegen andere collega's. Want ja, wat moet je anders in een organisatie zonder duidelijke leidinggevende?  Hoe dat ging en wat er goed en fout aan was hoor je in deze aflevering.

 • #62 - Deep Democracy

  Feb 08 2019

  Lennard en Cedric hebben het over Deep Democracy. Een vergader en besluitvormingstechniek. Maar er zit nog meer in.  Wat we daarover te zeggen hebben en ervan vinden leggen we je uit.  Jitske Kramer, luister je mee en corrigeer je ons waar nodig?

 • #61 - De Verloren Zoon

  Feb 05 2019

  Er is iets bijzonders gebeurd bij Keytoe na de beruchte zelfsturende ontslagronde. En dit keer met een zeer positief randje. Een van de ontslagen mensen is terug bij Keytoe Hoe dat is gekomen en of dat ethisch en organisatorisch gezien goed is, daar gaan we het in deze podcast over hebben. We zijn er wel blij mee.

 • #60 - Psychologische veiligheid vs Vertrouwen

  Jan 22 2019

  Zijn ze hetzelfde of zijn ze verschillend. Lennard en Cedric hebben er een discussie over. Waar zien ze de verschillen en de overeenkomsten en welke van de twee is belangrijker om eerst te hebben. En hoe doe je dat dan? Dat hoor je allemaal in deze aflevering. En o ja, een aparte aflevering over psychologische veiligheid volgt snel.

 • #59 - Onzichtbaar werk

  Jan 15 2019

  In een organisatie zonder managers, is er dan niet heel veel onzichtbaar werk? En hoe ga je daarmee om?  Onzichtbaar werk is hetgeen wat veel mensen doen zonder dat andere collega's het door hebben. Hoe kun je dan een echt goede beoordeling geven of de salarissen van je collega goed inschatten als je dit niet weet? Hoe je daarom onzichtbaar werk tegen kunt gaan hoor je in deze wat chaotische maar gelukkig korte podcast aflevering

 • #58 - Werktijden

  Jan 11 2019

  In deze veel te lange aflevering hebben Ced en Len het over werktijden en hoe belachelijk het is dat we nog steeds om half 9 met z'n allen in de files staan. 

 • #57 - Discussies thuis

  Jan 07 2019

  Die andere manier van organiseren is nog zo nieuw, dat collega's regelmatig discussies thuis zullen krijgen. Mensen raken op een bepaalde manier beledigd of snappen er helemaal niets van. En collega's die gewoon hun werk doen en niet met de organisatiestructuur bezig zijn krijgen soms de volle laag, zonder het goed te kunnen uitleggen. Hoe ga je daarmee om?

 • #56 - Micromanagen

  Dec 18 2018

  Het tegenovergestelde van loslaten. Cedric en Lennard vertellen je over hoe je micromanagen kunt omvormen, zodat de collega's het minder erg vinden. En waarom je het eigenlijk helemaal niet moet doen. Len heeft een slechte stem en hoest lekker in je oor. Geniet.

 • #55 - Job Crafting

  Dec 11 2018

  Wat is Job Crafting en wat kun je er allemaal mee als werknemer of werkgever? Een hele hoop kunnen we je vertellen. Job Crafting heeft een link met bevlogenheid van mensen en kan werk een stuk aangenamer en relevanter maken. Mensen moeten alleen wel bewust zijn dat dit kan.

 • #54 - MT wat moet je ermee?

  Dec 04 2018

  Management Team vergaderingen. Nuttig of niet? Behalen ze het beoogde effect? Of is het erbij zitten om erbij te zitten? Als het niet nuttig is, wat zijn de alternatieven? En het belangrijkst: Wat is het doel van de MT vergadering? In deze aflevering bespreken Len en Ced de MT vergadering.

 • #53 - Super toffe modellen

  Nov 30 2018

  In deze aflevering hebben Ced en Len het over een aantal modellen waarmee je verschillende collega's kunt duiden, zodat je weet wat je met hun aan moet. Shout-out naar Rob Westerik (ook al zegt Len je achternaam verkeerd: Rob Baan is van Koppert Cress) van het boek: Hoe word ik een gaaf bedrijf voor het bedenken van een van de modellen die we bespreken.

 • #52 - Bevlogenheid

  Nov 26 2018

  In het Engels: Work Engagement. Waarom dit een belangrijk concept is voor je organisatie, wat het is, wat het brengt en hoe het beïnvloed wordt, dat hoor je allemaal in deze aflevering. Lekker de diepte in, met wat wetenschappelijke inzichten. Dat betekent dat je Lennard z'n stem veel hoort en Cedric wat geluidjes maakt om te laten horen dat hij nog leeft. Veel plezier.

 • #51 - Het belang van ambassadeurs

  Nov 23 2018

  In je organisatie heb je ambassadeurs, de mensen die willen, er zin in hebben, energiek zijn en de rest meekrijgen. Aan de andere kant heb je de 'laggards'. De zeikerds, de eenden, de tegenhouders. Om je organisatie naar een ander niveau te brengen moet je ergens je aandacht op richten. Maar op wie? Wij vertellen het je.

 • #50 - Zelfsturende Ontslagronde

  Nov 21 2018

  Een jubileum aflevering. Nummer 50 alweer. Maar dan wel over iets serieus. En wat anders, dan waar Keytoe nogal in de media mee is verschenen. Wij geven het uitgebreidere verhaal van de 'zelfsturende ontslagronde'. We namen dit op voor de media-gekte, dus dat we niet echt op de hoogte zijn van alles wat er is gezegd, mag duidelijk zijn. We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden, dus kijk eens op keytoe.nl en stuur eens een bericht.

 • #49 - Het Boek - 99 Problems But The Boss Ain't One

  Nov 12 2018

  We zijn superrrrr trots. Ons boek is (bijna) uit. Hier een plug van het boek zonder schaamte. Ga naar www.keytoe.nl/boek om jouw exemplaar te preorderen of te bestellen of ga naar bol.com en zoek op titel: 99 Problems But The Boss Ain't One.

 • #48 - Finesses van de Collega Meting

  Nov 08 2018

  In aflevering #4 van deze podcast ging het al over de Collega Meting. Samen met een artikel van Lennard op LinkedIn kregen we daar veel vraag naar. In deze aflevering gaan we wat verder de diepte in. Wat is nou handig bij de Collega Meting en waar kun je op letten. Wat meer detail. Wat meer finesses. Lekker.

 • #47 - Waardes opschrijven (niet doen)

  Nov 02 2018

  Waardes, principes, gedragsregels opschrijven helpt niet. Vaak hebben ze nog het tegengestelde effect ook. Het is paternaliserend en je maakt van volwassenen kinderen. Ja, wij hebben die fout ook gemaakt. We vertellen wat wel werkt.

 • #46 - Als alleen jij het snapt

  Oct 29 2018

  Wat nou als je in de directie of in een MT zit en je bent de enige van de managers of leidinggevenden die 'het' snapt. En met 'het' bedoelen we natuurlijk die andere manieren van organiseren. Dus... wat doe je dan? Blijf je wachten tot ze het begrijpen? Of laat je ze onze podcasts horen? Mwah... wij hebben een beter idee.

 • #45 - Hoe meet je veranderingen in cultuur

  Oct 26 2018

  Een vraag die we kregen was: hoe meet je autonomie in je organisatie. Zo zijn er nog meer dingen die met andere manieren van organiseren te maken hebben die je kunt meten. Maar is dat wel handig en hoe kun je dit inzetten. Dat hoor je allemaal in deze aflevering

 • #44 - Diversiteit

  Oct 23 2018

  Is diversiteit in je organisatie nou goed of niet? En als er een vernieuwende organisatiecultuur is, waar collega's elkaar aannemen, krijg je dan niet alleen maar dezelfde mensen? Cedric en Lennard vertellen in deze aflevering hun ervaring met diversiteit bij Keytoe.

 • #43 - Verharding van de organisatie

  Oct 19 2018

  Is de andere manier van organiseren bij o.a. Keytoe softer of harder? Jij mag het zeggen. Cedric en Lennard geven hun mening erover en wat voorbeelden. En ook hoe je naar deze manier van organiseren toe kunt gaan.

 • #42 - Nuances

  Oct 16 2018

  De kleine lettertjes is waar veel mee valt of staat binnen de ontwikkeling naar een andere soort organisatie. Hoe er iets wordt gezegd of hoe informatie wordt aangedragen. De kleine dingen kunnen het maken of breken. In deze aflevering vertellen Lennard en Cedric over nuances en wat voor verschil ze kunnen maken

 • #41 - Paradoxen

  Oct 12 2018

  Als je met een andere soort organisatie bezig bent, dan kom je nogal wat paradoxen tegen. Wat kun je ermee? Nou ze zijn soms wel handig om te begrijpen of te weten dat ze er zijn, zodat je niet in de war raakt. Shoutout naar Arjan van der Vlugt voor de inspiratie over paradoxen

 • #40 - Kwetsbaarheid

  Oct 09 2018

  Stel dat je een organisatie wilt verbeteren als leider. Dan is dat heel moeilijk als je altijd maar mr. of mrs. Perfect als leider wil zijn. Je bent minder geloofwaardig en collega's voelen zich minder vrij hun problemen te uiten die voor verbetering nodig zijn. Kwetsbaarheid is belangrijk. Zeker in een organisatie waar floreren of gelukkig zijn belangrijk is. Je bent sterk als je je zwakte durft te tonen. Deze aflevering gaat over kwetsbaarheid in organisaties en hoe je dat kunt doen.

 • #39 - Democratisch besluiten werkt niet (voor ons)

  Sep 29 2018

  Met Keytoe hebben we democratische besluitvorming geprobeerd. Dat werkte voor geen meter. In deze aflevering hoor je waarom dat is. En je hoort ook hoe democratie wel kan werken in organisaties en hoe je dat kunt inzetten.

 • #38 - Een andere mindset

  Sep 29 2018

  Zou dit het allerbelangrijkst zijn om een transparante, vrije organisatie te hebben waar mensen gewaardeerd worden om wie ze zijn en ze floreren? Mindset. De mindset om anders met situaties, ideeën en mensen om te gaan. Hoe dit precies anders is, dat hoor je in deze podcast.

 • #37 - Simplificeren

  Sep 29 2018

  Opgeruimd staat netjes. Wat nou als we dat ook in onze organisaties toepassen. Al die complexe poespas die we verzinnen in en voor onze organisaties om onszelf in te dekken of controle te houden. Kappen daarmee. Ruim je kast op. Maak het simpel.

 • #36 - Pluralistic Ignorance

  Sep 29 2018

  Je organisatie wordt hierdoor gegijzeld, wist je dat? Waarschijnlijk weet je niet eens wat pluralistic ignorance betekent. Geeft niets, we vertellen je in deze podcast alles over pluralistic ignorance en hoe je dat kunt tegengaan, zodat je organisatie niet meer gegijzeld wordt! Mooi toch?

 • #35 - Neem jezelf niet zo serieus

  Sep 29 2018

  Aan alle organisaties: stop met bedrijfje spelen. Neem jezelf niet zo serieus. Een grapje en een geintje mag echt wel. En al die regels zijn niet door een opperwezen vanuit de hemelen naar beneden gestuurd: het is gewoon bedacht door een ... mens. Wist je dat alle mensen weleens poepen? Dus...

 • #34 - Interview: Martijn Raaijmakers Directeur MKB Brandstof

  Sep 29 2018

  Eindelijk een interview. En niet met zomaar iemand, maar met Martijn Raaijmakers: Auteur en spreker, die andere organisaties helpt veranderen. En op dit moment directeur MKB Brandstof. Martijn heeft dezelfde missie als KeytoeY en focust op passie bij mensen. Luister mee naar z'n verhalen in de auto bij Ced en Len.

 • #33 - Continu experimenteren

  Sep 29 2018

  Met KeytoeY begonnen we met een businessmodel: De klant bepaalt wat hij betaalt. Elke maand kon de klant een bedrag kiezen tussen de 0 en 9000 euro. Dat werkte voor geen meter. Waarom het niet werkte en hoe we ermee omgingen dat kun je in deze aflevering beluisteren.

 • #32 - Transgenerational mission

  Sep 29 2018

  Niet alle mensen hebben een duidelijk doel of een duidelijke purpose. Maar als ze die hebben dan hebben er nog minder mensen een purpose die over verschillende generaties pas tot uiting komt. KeytoeY heeft zo'n missie. Wij leggen uit waarom we denken dat het belangrijk is er zo over te denken en hoe je dat voor jezelf kunt opzetten om dan te bepalen wat je NU moet doen om daar te komen.

 • #31 - Het mag geen naam hebben

  Sep 29 2018

  De manier die we prediken in onze podcasts van organiseren, daar hebben we geen naam voor. Dat is een beetje vervelend, want we moeten er flink veel woorden aan wijden om uit te leggen wat het precies is. Maar dat is precies de bedoeling. Luister in deze aflevering, waarom het geen naam heeft of ooit mag krijgen.

 • #30 - Aanspreekcultuur

  Sep 29 2018

  Een van de moeilijkste dingen om te bewerkstelligen. Een goede aanspreekcultuur. Ced en Len vertellen je waarom het belangrijk is om in je organisatie te hebben en hoe je er naartoe kunt werken. Lastig zat.

 • #29 - Sociale druk

  Sep 29 2018

  Al dat regelloze leidt toch alleen maar tot anarchie binnen organisaties? Nope! Maak kennis met sociale druk van een groep. Een ongelooflijk krachtig controle middel, wat prettiger aanvoelt dan druk van de baas, maar tegelijkertijd dringender is en aanzet tot actie. Len en Ced geven een voorbeeld van de uitwerking en hoe je dit kunt opstarten binnen je organisatie.

 • #28 - Sollicitatie live

  Sep 29 2018

  Een heel bijzondere aflevering. Een real-life sollicitatiegesprek in de auto op de podcast. Oké... het is voor een stagiair, maar dat nemen we net zo serieus! Luister hoe wij een (wel heel bijzonder) sollicitatiegesprek voeren. Cesar gaf gelukkig toestemming van tevoren.

 • #27 - Niet voor elke organisatie geschikt

  Sep 29 2018

  Keytoe heeft een bizarre media-aandacht-week achter de rug. Ced en Len reflecteren erop en proberen te duiden waarom heel veel mensen het idee dat collega's elkaars salaris bepalen verschrikkelijk vinden. Vind jij dat ook?

 • #26 - Tussendoortje: Collega Joeri over App en mediadag

  Sep 29 2018

  In deze aflevering geen Cedric, maar Joeri samen met Lennard. Joeri een collega bij Keytoe die zijn mening geeft over de gekke dag voor Keytoe met heel veel media aandacht. En Joeri z'n ideeën over de SentimentsApp. Lennard kon het ook niet laten z'n mening te geven.

 • #25 - Consistentie in leiderschap

  Sep 29 2018

  Ben jij een directeur die het roer omgegooid heeft in z'n organisatie door veel meer verantwoordelijkheid en vrijheid aan de mensen te geven? Wees dan in godsnaam consistent! Super moeilijk. Maar wel nodig. Waarom? En hoe dan?! Daar vertellen we je natuurlijk meer over.

 • #24 - Hoe begin je een moderne organisatie

  Sep 29 2018

  Dus je hebt een bedrijf en je wilt naar een organisatie toe die vrijer is, moderner is, waar werknemers autonomie hebben, verantwoordelijkheid en een hele hoop transparantie om besluiten te nemen, waar moet je dan beginnen? In deze aflevering leggen we het je in minder dan 8 minuutjes uit. Vragen? Je kunt gewoon mailtjes sturen naar [email protected] en [email protected]

 • #23 - Waarom we doen wat we doen

  Sep 29 2018

  Ced en Len vertellen over hun Why, de Why van Keytoe en dat van KeytoeY. De missie om het overgrote deel van de organisaties een plek te maken waar mensen graag naartoe gaan om te werken. Waar ze kunnen floreren. Wij willen daaraan bijdragen. Het gaat misschien nooit lukken, maar we gaan het wel proberen.

 • #22 - Experimenteren in je organisatie - Een discussie

  Sep 29 2018

  Moet je in een organisatie wel of niet blijven experimenteren met de organisatie? Cedric en Lennard zijn het niet eens met elkaar. Dus in deze podcast een keertje een prima discussie. Wie heeft er gelijk? Shoutout naar Jochem, Sam en Erik, dat we het eens een keer oneens met elkaar moesten zijn. Bij deze.

 • #21 - Risico's van een vrije manier van organiseren

  Sep 29 2018

  'Bij zoveel vrijheid in het bedrijf wordt er toch misbruik gemaakt?' Nou dat valt reuze mee. Maar er zijn wel degelijk wat verschillende risico's die bij een andere manier van organiseren komen kijken. Luister om de meest waarschijnlijke risicofactor te horen.

 • #20 - Motivator: Betrokkenheid

  Sep 29 2018

  Samen met Competentie en Autonomie een belangrijke factor om mensen te motiveren. Onderdeel van de Self-Determination Theory. Of de Purpose in het rijtje van Autonomy-Mastery-Purpose van Daniel Pink. We praten ook over wat extrinsieke vs intrinsieke motivatie met je kan doen. En natuurlijk waarom betrokkenheid zo belangrijk is in je organisatie. Rij-skills zijn dit keer van Len, waardoor hij 3x moet nadenken. Ced als bijrijder overigens ook.

 • #19 - Motivator: Competentie

  Sep 29 2018

  Een van de dingen die mensen enorm motiveert is Competentie. Wat het is, waarom het belangrijk is en hoe je organisatie hierin kan faciliteren, hoor je in deze podcast, waarin wij onderweg zijn naar een sushi-tent. Competentie Competentie Competentie.

 • #18 - Floreren in plaats van gelukkig zijn

  Sep 29 2018

  Wil je gelukkig zijn? Wil je een gelukkige organisatie? Top. Maar het kan een stap verder namelijk floreren. Gelukkig zijn is daar een onderdeel van, maar is niet voor iedereen het ultieme of wil iedereen continu. Soms wil je ook wel eens knallen. Wij leggen je floreren uit en hoe je dat met duidelijkere handvatten in je organisatie kunt implementeren.

 • #17 - SentimentsApp deel 1

  Sep 29 2018

  Dit is het 1e deel van de SentimentsApp afleveringen. Over een app die Keytoe aan het maken is waarin salarissen worden bepaald afhankelijk van de beoordeling die collega's geven. Een variabel salaris dus. Elke maand anders. In deel 1 vertellen we je over het ontstaan van het idee van de app. In de latere delen gaan we het hebben over hoe de app daadwerkelijk werkt; welke problemen er mogelijk zullen ontstaan; wat er tijdens de pilot gebeurt; en hoe het uitwerkt wanneer het is ingevoerd.

 • #16 - Je bedrijf organisch laten groeien

  Sep 29 2018

  Organisch groeien, zoiets als biologisch plantjes kweken zeker? Nee. Over je organisatie. Hoe ga je die laten groeien. En hoe doe je dat op een natuurlijke / organische manier, waarbij collega's of werknemers niet geforceerd worden mee te veranderen, maar dat gewoon doen. Wij vertellen je hoe dan in deze aflevering. Ced is een blij organisch ei.

 • #15 - Ontslag nemen bij je eigen bedrijf

  Sep 29 2018

  Cedric heeft ontslag genomen bij z'n eigen kindje: Keytoe. Nou, in ieder geval operationeel ontslag. Dat kon hij doen omdat de organisatie er klaar voor was. In deze podcast hoor je waarom hij dat wilde en wat hij heeft gedaan om het voor elkaar te krijgen.

 • #14 - Jezelf mogen zijn

  Sep 29 2018

  Waarom is het nou goed dat mensen zichzelf zijn op hun werk. Hoe ze zich gedragen, hoe ze zich kleden en wat te doen als ze wat chagrijniger zijn. Je hoort het in deze podcast

 • #13 - Ontslaan

  Sep 29 2018

  Hoe ontsla je nou iemand in een nieuwe soort organisatie? Als er geen vaste leidinggevende is, dan wordt niemand toch meer ontslagen of de deur gewezen? Nou… er is een softe hardheid. Of harde softheid? We vertellen je erover in deze aflevering.

 • #12 - Regels schrappen

  Sep 29 2018

  Als je op een andere manier wilt organiseren, dan zul je goed naar je huidige regels moeten kijken en het gros gaan schrappen. Regels kunnen zeker positieve uitkomsten hebben, maar heel vaak ook negatieve die vergeten worden. Wij vertellen wat we van regels vinden, hoe je erachter kunt komen welke regels je kunt behouden en we hebben wat toffe verhaaltjes voor je over regels.

 • #11 - Cultuur en marketing

  Sep 29 2018

  Hoe kan je organisatie cultuur je marketing versterken? En waarom is dat zo belangrijk. Wat we niet hebben verteld, maar wat je hier kunt lezen, is dat je marketing ook een beetje je cultuur kan versterken. Wanneer je namelijk veel naar buiten schreeuwt dat je bijvoorbeeld heel lief bent, dan gaan collega's zich daar ook wat meer naar gedragen. Want 'het staat geschreven', dus dan zal het wel zo zijn. Verder gewoon lekker luisteren.

 • #10 - Verantwoordelijkheid

  Sep 29 2018

  Wie wil dat nou niet? Werknemers / collega's die verantwoordelijkheid nemen. Maar hoe krijg je ze zover, als ze daarvoor simpelweg hun taken hebben gedaan en weinig verdere verantwoordelijkheid namen. Wij leggen het je haarfijn uit.

 • #09 - Collega's die elkaars salaris bepalen

  Sep 29 2018

  Wat nou als niet HR, manager of directeur het salaris bepaalt, maar collega's onderling? Hoe gaat dat en hoe voerden wij het in. Met alle angsten en vooroordelen die erbij komen kijken.

 • #08 - Motivator: Autonomie

  Sep 29 2018

  Werken wanneer, waar en hoe je wilt en zelfs bepalen wat je doet. Dat is wat ons betreft de autonomie die collega's hebben, zodat ze hun werk kunnen inrichten hoe zij het willen. Daarmee zullen ze veel sneller in hun kracht zitten, productiever zijn, maar tegelijkertijd meer bevlogen, meer eigenaarschap en zijn ze blij met hun werk. Wat wil je nog meer.

 • #07 - Situationele leiderschap en hiërarchie

  Sep 29 2018

  Waarom oldschool hiërarchie met een organogram verleden tijd is en hoe situationele leiderschap dat verandert. Nee, geen platte organisaties, maar leiderschapsrollen op basis van kunde in plaats van aangestelde positie. Luister en huiver.

 • #06 - Collega's nemen collega's aan

  Sep 29 2018

  Recruiters die als enige mensen aannemen… Waarom? Hoe kan het nou dat ik een super goed team met iemand moet zijn, die ik niet eens kan spreken tijdens een sollicitatiegesprek? Wij vinden: Collega's moeten collega's aannemen.

 • #05 - Besluitvorming zonder baas

  Sep 29 2018

  Besluiten nemen gebeurt constant. Maar denk je als organisatie wel eens na over hoe er besluiten worden genomen? Bij een vernieuwde organisatie kun je niet meer besluiten laten nemen zoals vroeger. Je weet wel, met iemand hoger op de organisatie ladder die alleen het besluit mag nemen. Nee, je moet wat anders doen. Wat dacht je van het adviesproces. Wij vertellen hoe dat werkt

 • #04 - Collega meting als alternatief voor functioneringsgesprekken

  Sep 29 2018

  Functioneringsgesprekken zijn voor velen verschrikkelijk. Sociaal wenselijke antwoorden en meerdere partijen die er geen zin in hebben. Wij hebben een alternatief: Collega metingen.

 • #03 - Transparantie

  Sep 29 2018

  Een van de fundamenten van anders of vernieuwend organiseren is transparantie. Wat daar eng aan is en waar het allemaal goed voor is dat vertellen wij je in deze podcast.

 • #02 - Onbeperkt vakantiedagen

  Sep 29 2018

  Je hoort het steeds meer. Onbeperkt vakantiedagen voor werknemers. Een leuke gimmick in je organisatie. Maar werkt het? Wat gebeurt er dan precies en kun je het direct in je organisatie invoeren?

 • #01 - Intro Hoe dan?!

  Sep 29 2018

  Jawel! Ons intro voor de podcast Hoe dan?! We vertellen wie we zijn, wat we doen en wat je in deze podcast allemaal kunt verwachten. Lets Goooo