PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Meierijstad Mijmert

In de podcastserie Meierijstad Mijmert vertellen inwoners hun verhalen over de impact van corona. Corona betekent voor velen van ons een moeilijke periode in het leven. Er zijn mensen overleden of ernstig ziek geworden. Sommigen hebben hun baan verloren of hun bedrijf is in moeilijkheden terechtgekomen. Diploma-uitreikingen, feestjes, familiebijeenkomsten, theatervoorstellingen en veel andere dingen die het leven mooi maken gaan of gingen niet door. Tegelijkertijd zijn er in Meierijstad hartver...more

Afleveringen

 • 'De journalisten aan het woord'

  Jan 09 2022

  Tom Berkers en Luuk Glaap zijn twee jonge en enthousiaste journalisten uit Meierijstad die het merendeel van de interviews voor de podcastserie Meierijstad Mijmert voor hun rekening hebben genomen. In deze aflevering interviewt Philip van den Brand (lid van het comité Meierijstad Mijmert) hen over dit bijzondere project. Waarom zeiden ze ja op de vraag om hier (vrijwillig) aan mee te werken, wat hebben ze geleerd, welke verhalen maakten indruk op hen en wat nemen ze mee in hun verdere leven? Met...more

 • 'Door corona is het bij ons veel drukker dan voorheen'

  Jan 02 2022

  In deze aflevering komt Jasper aan het woord. Jasper is jongerenwerker bij Welzijn de Meierij en actief in Schijndel en Sint-Oedenrode. Jasper ziet sinds maart 2020 heel wat meer jongeren voorbijkomen. Dat is intensief maar ook mooi om te mogen doen. Hij vertelt over wat corona voor de jeugd betekent en betekende, hoe zijn werk hierdoor verandert en wat hem nog meer opviel. Deze aflevering is opgenomen 16 december 2021. 

 • 'Het fenomeen raambezoek heb ik gelukkig gemist'

  Dec 26 2021

  Marieke uit Veghel beviel in oktober 2020 van haar derde kindje. Hoe is het om zwanger te zijn tijdens de corona-epidemie? Tijdens de bevalling is alles anders en ook de kraamperiode is anders dan anders. Marieke werkt ook nog 'ns bij Verloskundigencentrum Calamaris dus ook tijdens haar werk komt ze veel in contact met zwangere vrouwen. In deze aflevering hoor je Marieke's persoonlijke verhaal maar vertelt zij ook over de vragen en dilemma's waar de zwangeren van Calamaris mee te maken krijgen. ...more

 • 'Muziekles lag een hele tijd stil, of er was thuisonderwijs'

  Dec 19 2021

  Rens uit Veghel werd in september 2020 de eerste kinderburgemeester van Meierijstad. Gedurende zijn gehele ‘ambtsperiode’ speelde corona een rol. Voor zijn rol als kinderburgemeester betekende dat uiteindelijk niet heel veel: hij deed een boel interessante dingen. Maar op andere vlakken was het soms best wel aanpassen. Muziekles op afstand is niet echt fijn en Rens mist bijvoorbeeld zijn familie. Deze aflevering is opgenomen op 11 december 2021.

 • 'Ik vond de avondklok denk ik wel het lastigste van de coronaperiode'

  Dec 12 2021

  Bertje en Dinzy uit Keldonk zijn vrienden van elkaar. Zij zijn allebei nog hartstikke jong en vertellen in deze aflevering over hoe zij de coronaperiode beleven en wat ze hebben gedaan om de tijd door te komen. Uitgaan, festivals bezoeken, chillen met elkaar: alles viel weg. Hoe gingen zij daarmee om? Deze aflevering is begin november 2021 opgenomen. 

 • 'In de kerk maak je het echt mee dat is heel anders dan via een schermpje'

  Dec 05 2021

  Maria is lid van de kerngroep van de OLV van Goede Raad Kerk in Mariaheide. Ook de kerk kreeg te maken met allerlei nieuwe regels en voorschriften waar zij aan moest voldoen. Hoe hebben ze contact onderhouden met de parochianen en hoe konden ze toch op een zinvolle manier invulling geven aan het belijden van het geloof? Ook vertelt Maria over haar grote hobby zingen in het koor en wat corona daar voor invloed had.   Deze aflevering is half oktober 2021 opgenomen.

 • 'Dit is zoiets enorms, zo groot. Het is bijna onmogelijk om hier goed op voorbereid te zijn'

  Nov 28 2021

  Milan Poucki is huisarts in Veghel. In deze aflevering vertelt hij hoe het coronavirus hem overviel en wat dit voor zijn patiënten en praktijk betekende. Het zijn maanden van roeien met de riemen die men heeft.  Dit interview is half oktober 2021 opgenomen toen de pandemie redelijk onder controle leek. Helaas is situatie op het publicatiemoment van deze aflevering weer uiterst precair waarmee de onvoorspelbaarheid van het virus eens te meer bevestigd wordt.

 • 'Als wij het niet meer doen, wie dan nog wel?'

  Nov 21 2021

  Politieman Willem de Louw zag zijn werk het afgelopen anderhalf jaar totaal veranderen. Hij is namens de politie in onder meer Meierijstad verantwoordelijk voor de coördinatie van zo'n 400 evenementen. Daar ging een streep door. Ook de handhaving van de openbare orde veranderde. Verder was hij als ME-er betrokken bij de avondklokrellen in Eindhoven. De hele situatie doet wat met hem en zijn collega’s. Achter ieder uniform zit immers ook maar gewoon een man of een vrouw met een gezin. Het intervi...more

 • 'Als ik er in die vier weken ziekenhuis tussenuit was gepiept, dan had ik er niets van gemerkt'

  Nov 14 2021

  Gerard uit Keldonk is een van de eerste mensen die besmet raakt met het coronavirus. Hij is zelfs de eerste patiënt die in Bernhoven terecht komt en wordt vervolgens uitgeplaatst naar Delft. In deze aflevering vertelt Gerard over hoe zijn ziekteproces verloopt al weet hij heel veel dingen alleen van horen zeggen. Gedurende de ziekenhuisopname verliest Gerard verliest 13 kilo en de revalidatie die daarop volgt is zeer intensief. Gerard begint in feite weer als baby.

 • 'Nog een keer dicht zou wel een heel moeilijk verhaal zijn'

  Nov 07 2021

  Vanaf begin 2019 bestieren Imca en Danny Hotel Café Hart van Bourdonck. Met veel enthousiasme en creativiteit zijn ze aan de slag gegaan om van hun droom een succes te maken. Ze organiseren allerlei leuke activiteiten en er is in het dorp weer een café waar mensen gezellig samen kunnen zijn en elkaar kunnen ontmoeten. En dan komt corona, de daarmee samenhangende lockdowns en (financiële) onzekerheid. In deze aflevering vertelt Imca over hoe zij hiermee omgingen.

 • 'Het is schrijnend om geen of weinig familie te zien bij het overlijden van een bewoner'

  Oct 24 2021

  In Verpleeghuis Van Haarenstaete in Mariaheide worden mensen met dementie opgevangen en verzorgd. In deze aflevering vertellen Marion van den Tillaart en Marion van den Heuvel over wat corona, nog steeds, voor hun betekent. Hoe verging het personeel en bewoners tijdens de eerste lockdown, de diverse maatregelen en de bezoekersbeperkingen? Het zijn pittige tijden, iedereen werkt keihard en dat inmiddels al ruim 1½ jaar. Wat heeft dit voor effect op alle betrokkenen?  

 • 'De overlijdensadvertenties lezend schrik ik. Is die ook al overleden?'

  Oct 17 2021

  René uit Veghel is een man die zich op veel verschillende manieren vrijwillig voor jong en oud inzet. Dat tijdens corona met name de activiteiten die hij organiseert voor jongeren met een beperking wegvallen valt hem en de jongeren erg zwaar. René zoekt daarom naar mogelijkheden waarmee mensen toch met elkaar in verbinding kunnen blijven. Luister in deze aflevering naar hoe hij dat onder andere gedaan heeft. 

 • 'Mensen zeggen dat ik een corona-diploma heb. Daar kan ik niet zo goed tegen'

  Oct 03 2021

  Femke uit Erp slaagt in mei 2020 voor het VWO. Vervolgens begint zij aan de opleiding tot verloskundige in Maastricht. Femke vertelt in september 2021 over hoe zij de afgelopen anderhalf jaar ervaren heeft. Het online lessen volgen, het niet doorgaan van het gala, eindexamenfeesten en reizen, het op kamers gaan in Maastricht en het gemis van sociale contacten. 

 • 'Het ging allemaal zo snel, hij was zo benauwd en wij waren zo ziek ...'

  Sep 26 2021

  In het begin van de pandemie verliest Marjon uit Boerdonk binnen een week haar beide ouders. In diezelfde periode zijn zij en haar echtgenoot ook ziek, wat de situatie extra moeilijk maakt. De kinderen van Marjon en Ad nemen een aantal taken van hen over: ze waken zij bij hun opa en oma en regelen de afscheidsbijeenkomst.  De ouders van Marjon waren zeer maatschappelijk betrokken en graag gezien in Boerdonk. De regels vereisen een afscheid in heel kleine kring. De inwoners van Boerdonk echt...more

 • 'Het gevoel van samenzijn in Zijtaart was al groot, maar in deze tijd is het nog groter geworden'

  Sep 19 2021

  Zuster Germana is, na de sluiting van het klooster in 2006, in Zijtaart blijven wonen. Ze is zeer betrokken bij het wel en wee van de dorpelingen en staat midden tussen de mensen. In deze aflevering (opgenomen in juli 2021) vertelt Zuster Germana over welke impact corona op haar en op de mensen om haar heen had.

 • 'De mensen missen het samenzijn met elkaar, dat merk je goed'

  Sep 12 2021

  Chris van de Ven uit Zijtaart is beheerder van het Dorpshuis en de voetbalkantine van VOW. Daarnaast is hij als vrijwilliger op vele terreinen binnen het Zijtaartse actief. Chris vertelt over wat corona voor hem betekent en betekend heeft. In april 2020 verliest hij zijn vader aan corona en zijn werkzaamheden voor het Dorpshuis en in de kantine zullen maandenlang volledig anders dan anders zijn. 

 • 'Kijken naar wat er wel kan, dat is waar we voor gaan'

  Aug 08 2021

  Erik van den Brand uit Wijbosch heeft een eenmanszaak in de interieurbouw, zijn vrouw Diane werkt in de reisbranche. Wat betekent corona voor de zaak van Erik en hoe gaat het met Diane als zij uiteindelijk haar baan verliest?

 • 'Leerlingen zeggen: ik kan niet naar vriendjes, ik kan nergens naar toe, ik voel me heel eenzaam'

  Aug 01 2021

  In deze aflevering is Marco Bemelmans, docent horeca bij het Elde College, aan het woord. Hij vertelt over de enorme impact die het coronavirus heeft op de leerlingen van (met name) het praktijkonderwijs. Hij ervaart het lesgeven in coronatijd als een soort revolutie: het is totaal anders. 

 • 'We wilden toch wat doen gedurende de carnaval van 2021, maar hoe...'

  Jul 25 2021

  Koen Daandels uit Mariaheide was in 2020 prins Carnaval van Carnavalsvereniging De Heikrikkels. Na dit geslaagde carnaval brak corona uit. Carnaval werd gezien als een superspreader en dat is pijnlijk en verdrietig. Want carnaval is zoveel meer: een carnavalsvereniging verbindt, maakt mensen blij en heeft ook oog voor mensen die ziek zijn of het moeilijk hebben. Voor Koen betekende corona dat hij een extra jaar prins bleef. Hoe gingen hij en de vereniging om met dit gegeven en hoe zorgden zij er...more

 • 'Ik denk dat iedereen er behoefte aan had, aan even iets anders'

  Jul 11 2021

  Antoon Donkers is een Boerdonkenaar in hart en nieren. Boerdonk zelf is een klein en hecht dorp waar normaal gesproken van alles gebeurt. In maart/april 2020 staan de inwoners vaak langs de weg om afscheid te nemen van een geliefde dorpsgenoot. Boerdonk wordt hard geraakt door corona. Als de eerste golf wegebt is er ruimte om voorzichtig weer wat te organiseren voor de dorpsbewoners. Samen met een aantal anderen organiseert Antoon de Boeringse Samen Sterk Quiz. Een via een livestream georganisee...more

 • 'Het is een superleuke dans geworden: een dans op anderhalve meter'

  Jul 04 2021

  Het verenigingsleven lag in 2020 vrijwel helemaal stil, zo ook bij Dansvereniging Sunrise. Rian uit Sint-Oedenrode blikt terug op de vreemde periode waar de danseressen vooral buiten hebben getraind. De jaarlijkse dansshow en de optredens rondom carnaval vielen allemaal weg. Toch wist Sunrise er het beste van te maken met hun meiden.

 • 'Je moet niet gaan praten over leerachterstanden'

  Jun 27 2021

  Dat zegt de 22-jarige Loes uit Zijtaart. Zij is leerkracht basisonderwijs op een basisschool in Meierijstad. Haar zus Lieke (20) neemt ook deel aan het gesprek, Lieke studeert aan de Pabo in Veghel. Samen vertellen ze over wat corona voor gevolgen heeft voor het basisonderwijs. Hoe gaat het met de kinderen en hoe ervaren zij dat lesgeven op afstand? 

 • 'En de andere dagen doe ik de therapie ...'

  Jun 20 2021

  Dat vertelt de 11-jarige Sophie uit Keldonk begin maart 2021 als het gaat om de revalidatie van haar opa. Opa kreeg niet alleen corona maar ook nog een TIA. Sophie en haar zus Feline (16) vertellen over de impact van het virus. Hun oma overlijdt binnen een week aan corona en het wegrestaurant van hun ouders is dicht, dan weer open, dan weer dicht en dan deels open ... Het is een raar en onzeker jaar voor de hele familie.

 • 'Je bent je continu aan het aanpassen, dat vraagt wel wat van iedereen'

  Jun 13 2021

  Het documentairefestival Beholders was in oktober 2020 nagenoeg het enige festival in Meierijstad dat door kon gaan. Uiteraard was de organisatie daar ontzettend blij mee. Tegelijkertijd brachten de continu veranderende richtlijnen de nodige extra werkzaamheden met zich mee. Uiteindelijk is het gelukt om, binnen alle beperkingen, een goede modus te vinden en het publiek te ontvangen voor prachtige en indrukwekkende documentaires. Ellen Kooijmans vertelt over hoe de organisatie dit hele proces he...more

 • 'Je durft eigenlijk niet om hulp te vragen want die zorgverleners werken allemaal al zo hard'

  Jun 06 2021

  Marie-José uit Veghel vertelt in deze aflevering over een andere ziekte dan corona. Zij hoort in september 2019 dat ze ernstig ziek is, het laatste deel van haar behandeling vindt plaats tijdens de eerste lock down. Marie-José begrijpt dat er veel aandacht naar covid-19 uitgaat, maar dat maakt tegelijk dat ze zichzelf soms een tweederangs patiënt voelt. Ze is bang om te bellen omdat de zorg het al zo druk heeft en zo komt de nazorg nauwelijks op gang. Ze is eenzaam omdat er bijna niemand meer ko...more

 • 'Het eerste is gewoon: waar zitten onze mensen en zijn die in gevaar?'

  May 30 2021

  Hij woont niet alleen in Veghel, als Managing Director en CFO van Vanderlande is het alle hens aan dek voor Herman Molenaar en zijn team als corona de hele wereld in zijn greep krijgt. Het bedrijf is in meer dan 100 landen actief en heeft in ongeveer 40 landen mensen in dienst en overal gelden andere regels. Wat betekenen die eerste crisisweken voor Vanderlande, hoe gaat het na een aantal maanden en hoe gaat het nu? Molenaar is ongelooflijk trots op de flexibiliteit en betrokkenheid van de Vande...more

 • ‘We dachten: even de kiezen op elkaar, dan zijn we er doorheen’

  May 23 2021

  De opbouw van Paaspop 2020 was al in volle gang toen corona de kop opstak in Brabant. Uiteindelijk zat Chris Seijkens, directeur van Paaspop, voor het eerst in vele jaren met Pasen thuis. In deze aflevering vertelt Chris over wat corona voor gevolgen heeft voor Paaspop, wat moest er allemaal geregeld worden en hoe is het om onder grote onzekerheid beslissingen te moeten nemen.

 • 'Ik moest de belofte aan mijn moeder breken en dat vond ik heel moeilijk'

  May 02 2021

  Jeanette uit Wijbosch vertelt het verhaal over haar ouders die in hetzelfde verzorgingstehuis wonen maar wel op verschillende afdelingen. Hierdoor mogen ze elkaar niet zien en ook Jeanette mag haar ouders niet bezoeken. Dat is ondraaglijk. Jeanette ziet het verdriet en de onmacht van haar ouders en gunt hen zoveel meer dan dat er mogelijk is. Gelukkig is de zorg in het huis geweldig en dat maakt het allemaal nog redelijk draagbaar. Het jaar waarin haar ouders hun 60-jarige huwelijk vieren wordt ...more

 • 'Ik liep over het kerkhof en zag negen vers gedolven graven'

  Apr 25 2021

  Wilma uit Sint-Oedenrode is zelfstandig uitvaartverzorger en kwam in het voorjaar van 2020 voor grote uitdagingen te staan. Wat vandaag nog mogelijk was, kon de volgende dag al weer veranderd zijn. Wat haar raakte was het soms onmenselijke verdriet waar families mee te maken kregen. Weten dat je moeder op sterven ligt en niet bij haar kunnen zijn, afscheid moeten nemen van beide ouders in korte tijd, als enige dochter voor een rouwwagen uitlopen, de handjes die een klein meisje troostend om haar...more

 • 'De menselijke connectie is ver weg, dat mis ik'

  Apr 18 2021

  Peter Schütz is pianoleraar bij Phoenix Cultuur. Sinds corona vinden de meeste lessen digitaal plaats. Peter is onderweg naar 't Spectrum in Schijndel om les te gaan geven als het bericht komt dat de lessen per direct moeten stoppen. Als hij bij 't Spectrum arriveert is de sfeer onwerkelijk: 'wat nu?' Online lessen geven is de oplossing: Peter vertelt over hoe dat verloopt. Maar ook hoe hij de menselijke connectie mist, hoe techniek hem en zijn leerlingen soms in de steek laat. 

 • 'Medio maart 2020 zag je hier alleen maar ambulances en rouwstoeten'

  Apr 11 2021

  Ton Claassen uit Veghel runt samen met zijn broer een uitvaartbedrijf. Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 maakte het bedrijf een surrealistische periode door. Het aantal uitvaarten steeg enorm en het bedrijf werd geconfronteerd met allerlei regels waardoor mensen niet op een normale manier afscheid konden nemen van hun geliefden. Ook voor zijn medewerkers was het een bizarre en uiterst emotionele periode.

 • 'Wat ik mis staat niet in verhouding tot mensen die echt een lijdensweg hebben moeten doormaken'

  Apr 04 2021

  Casa del Arte in Wijbosch is een podiumaccommodatie in Wijbosch waar normaal gesproken van alles te doen is. Maar vanaf half maart 2020 wordt alles anders: geen huwelijken, geen bevrijdingsfestival, geen documentaires, geen Ierse middag, geen live muziek, niets meer. De lokale ontmoetingsplek in Wijbosch valt weg.  Samen met zijn echtgenote Marga ziet Hans alles anders worden. Hij gedijt op reuring, op gezelligheid, op slappe klets en goede gesprekken. 

 • 'Er zijn zoveel momenten geweest dat ik dacht: daar doe je het voor'

  Mar 28 2021

  Monique uit Eerde heeft de Ziekte van Kahler. 2020 Wordt een van de belangrijkste jaren van haar leven omdat ze haar stamceltransplantatie krijgt. Voor haar was 2020 daarmee een beter jaar dan 2019: de transplantatie betekent een verlenging van haar leven. Veel mensen om haar heen vinden 2020 een vreselijk jaar en dat begrijpt Monique natuurlijk. Maar 2020 biedt haar rust, door corona valt alles stil. En dat heeft ze nodig. Ze heeft niet het idee dat ze nu van alles mist en kan haar energie nu j...more

 • 'Ons pap heeft gedacht dat hij ging slapen om weer wakker te worden'

  Mar 28 2021

  Jannie uit Olland moet op 30 maart 2020 afscheid nemen van haar vader. Na een kort ziekbed van 5 dagen verliest hij de strijd met het virus. Jannie vertelt over de onzekerheid en de angst die er was en de onduidelijkheid die er was.  Tijdens de uitvaart stonden er veel mensen langs de weg te klappen dat was zo fijn. Er mochten immers maar een heel beperkt aantal mensen bij de uitvaart zijn.  Precies een maand na het overlijden van Jannie's vader verhuisde haar moeder naar een nieuw adr...more

 • 'Mijn nichtje vroeg aan mij of ik de kist van haar vader wilde maken'

  Mar 28 2021

  Ton uit Zijtaart ervaart de stilte die het voorjaar van 2020 brengt als heel surrealistisch. Muziek loopt als een rode draad door zijn leven: hij speelt bij de fanfare en Blaaskapel De Boemelaars. De stilte op straat, het geluid van de A50 dat weg viel, geen fanfare meer, geen repetities: geen muziek. Ton verliest zijn zwager Gerard voor wie hij de kist maakt. Op dezelfde dag dat Gerard overlijdt sterft ook de beste vriend van Gerard.  In Zijtaart overlijden in een paar weken tijd meer dan ...more

 • 'Je neemt bij alles wat je doet al een klein beetje afscheid'

  Mar 28 2021

  Frency uit Boskant verliest haar moeder aan kanker. Haar vader en Frency, die enig kind is, hebben het moeilijk. Toen corona het Nederland bereikte was de vader van Frency erg bezorgd om zijn dochter. Maar hij wordt snotterig en het gaat snel slechter met hem. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis en lijkt toch te herstellen. Maar plotseling overlijdt hij aan een herseninfarct. Frency heeft geen afscheid van hem kunnen nemen.

 • 'Mijn moeder overleed op zondagavond om 23.00 uur, mijn vader op dinsdag om 4.30 uur'

  Mar 28 2021

  Joan uit Erp verliest binnen 30 uur beide ouders. Later overlijdt ook zijn schoonvader. In deze aflevering vertellen Joan en zijn dochter Senne van 16 over dit grote verlies.  Het is bijna niet te bevatten: in amper vier weken tijd drie belangrijke mensen verliezen. Hoe gaat het gezin van Joan en Senne daarmee om?

 • Meierijstad Mijmert: coronaverhalen uit Meierijstad

  Mar 26 2021

  Corona heeft grote impact op de gemeente Meierijstad. In de podcastserie Meierijstad Mijmert vertellen inwoners hun verhalen. Luister naar woorden van verdriet, hoop, verlies, creativiteit, saamhorigheid, boosheid en vertrouwen.