Podcast

NU.nl Dit wordt het nieuws

De ochtendpodcast van NU.nl, met het nieuws van nu en een vooruitblik op de dag.

Afleveringen

 • Week van NU: 'Liquidatie van Wiersum is een middelvinger naar de rechtsstaat'

  Sep 20 2019

  De advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, werd woensdagochtend geliquideerd in het Amsterdamse Buitenveldert. Vooralsnog is de politie op zoek naar een jonge, nog onbekende man. Hiermee is de tweede liquidatie in het omvangrijke proces rondom de verklaringen van kroongetuige B. uitgevoerd. Eerder werd de onschuldige broer van B. al geliquideerd in zijn kantoor in Amsterdam. Over deze zaak hoor je rechtbankverslaggevers Lisa van der Wal en Joris Peters.

 • Vrijdag 20 september 2019: 'Hudson's Bay laat lege puisten achter in de binnenstad'

  Sep 20 2019

  Warenhuisketen Hudson's Bay vertrekt nog dit jaar uit Nederland, dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Hudson's Bay kwam twee jaar geleden naar Nederland en heeft hier vijftien winkels. Retail- en merkendeskundige Paul Moers hoor je over wat dit vertrek betekent voor de Nederlandse retailsector.

 • Donderdag 19 september 2019: 'Is iedereen wel te beveiligen na liquidatie advocaat Wiersum?'

  Sep 19 2019

  Advocaat Derk Wiersum is woensdagochtend op 44-jarige leeftijd geliquideerd in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. De moord op Wiersum is de tweede liquidatie in het omvangrijke Marengo-proces rondom de verklaringen van kroongetuige Nabil B.Eerder werd de onschuldige broer van B. in zijn kantoor in Amsterdam geliquideerd. We bellen hierover met rechtbankverslaggever Joris Peters hierover aan de telefoon.Bekijk ook: Dag 1 Algemene Beschouwingen: 'Iedereen moet betere economie voelen'

 • Woensdag 18 september 2019: 'Saoedi-Arabië staat wat in z'n hemd na aanval op olievelden'

  Sep 18 2019

  Zaterdag werden twee Saoedische olie-installaties aangevallen, vermoedelijk door drones. Deze aanval heeft ervoor gezorgd dat 5 procent van de wereldwijde olieproductie is komen stil te liggen. We praten over de situatie met Nick Augusteijn van de NU.nl-redactie die de ontwikkelingen voor ons volgt.Luister ook: Prinsjesdag: 'Te weinig voor publieke sector, mager verhaal'

 • Prinsjesdag: ‘Te weinig voor de publieke sector en een mager verhaal’

  Sep 17 2019

  In deze speciale editie van de Dit Wordt Het Nieuws-podcast blikken we terug op Prinsjesdag.Nederland komt de aankomende jaren in een periode van gematigdere groei terecht, waarschuwde koning Willem-Alexander vandaag in de Troonrede. Uit de Miljoenennota bleek dat Nederlanders er volgend jaar financieel gemiddeld nog altijd 2,1 procent op vooruit gaan.Wat de koning nog meer vertelde en hoe de oppositie reageerde op de kabinetsplannen, hoor je in deze podcastspecial. Verder hoor je politiek versl...more

 • Dinsdag 17 september 2019: 'Corruptieschandalen achtervolgen verkiezingen in Israël'

  Sep 17 2019

  Kiezers in Israël mogen deze dinsdag opnieuw naar de stembus. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was er na de vorige stembusgang in april er niet in geslaagd om een coalitie te vormen.Waarom lukte het Netanyahu eerder niet om een coalitie te vormen en wat kunnen we verwachten van deze verkiezingen? Je hoort Midden-Oostendeskundige Ruud Hoff. Bekijk ook: Persconferentie zonder Britse premier Boris Johnson

 • Maandag 16 september 2019: 'Bevolking Bahama's heel dankbaar voor noodhulp Nederlanders'

  Sep 16 2019

  Sinds donderdag zijn honderden Nederlandse militairen op de Bahama's om noodhulp te leveren. Deze hulp is ernstig nodig omdat het land zwaar getroffen is door orkaan Dorian. Het officiële dodental ligt momenteel op vijftig en de autoriteiten verwachten dat meer mensen zijn omgekomen. Daarnaast zijn vele duizenden gebouwen verwoest of beschadigd en zeventigduizend inwoners van de eilandenstaat hebben onderdak, eten, drinkwater en medicijnen nodig.Hoe ziet het gebeurt er nu uit en waar zijn de mi...more

 • Week van NU: 'Week zonder (wegwerp)plastic leven is zwaar en confronterend'

  Sep 13 2019

  Sta jij weleens stil bij de hoeveelheid plastic die je gebruikt? Voor NU.nl heeft Ingeborg Veen afgelopen week een plasticdieet gevolgd. Dat betekent onder meer geen voorverpakte groente of fruit, eigen stoffen boodschappentassen mee en alternatieve producten zoeken voor al dat andere wat verpakt is in plastic.

 • Vrijdag 13 september 2019: 'Binnenhof kijkt met groeiend ongemak naar het Wilders-proces'

  Sep 13 2019

  Het proces tegen Geert Wilders gaat vandaag weer verder. Afgelopen dinsdag liet het Haagse gerechtshof opnieuw weten nog geen definitieve beslissing te willen nemen of het Openbaar Ministerie (OM) gerechtigd was Wilders te vervolgen. De verdediging verzocht de zaak tegen de PVV-leider te stoppen. Wat je van vandaag kan verwachten, dat hoor je van rechtbankverslaggever Joris Peters, hoe de politiek er tegenaan kijkt dat hoor je van politiek verslaggever Avinash Bhikhie.

 • Donderdag 12 september 2019: 'Migrainepatiënten praten niet over de ziekte vanwege onbegrip'

  Sep 12 2019

  Vandaag is het de Europese dag van migraine, een dag waarop er meer aandacht gaat naar deze hersenziekte. Wellicht heb je zelf weleens last van migraine, dan weet je waarschijnlijk ook dat dat van buitenaf moeilijk te zien is en soms misschien nog wel moeilijker te begrijpen is. Dat terwijl toch echt veel Nederlanders zelf te maken hebben met de ziekte. Wij gaan hierover in gesprek met Liselotte Idema van onze gezondheidsredactie.

 • Woensdag 11 september 2019: OM wil duidelijkheid met uitspraak rechter over euthanasie

  Sep 11 2019

  Een verpleeghuisarts die in april 2016 een 74-jarige patiënte heeft geholpen euthanasie te plegen hoort vandaag de rechter uitspraak tegen haar doen. De patiënte zou te dement zijn geweest om haar eigen wil te bepalen. Het Openbaar Ministerie eist dat de arts schuldig wordt verklaard. We praten over de zaak met rechtbankverslaggever Joris Peters.

 • Dinsdag 10 september 2019: 'Hype rondom nieuwe iPhones ontstaat door geruchtenstroom'

  Sep 10 2019

  Techgigant Apple kondigt naar alle waarschijnlijkheid deze dinsdag nieuwe iPhones aan. Dat zal gebeuren in het Steve Jobs Theater.In Dit Wordt het Nieuws blikken we vast vooruit op deze persvoorstelling met NUtech-redacteur Stan Hulsen.

 • Maandag 9 september 2019: ‘Nederlandse leger is goed in leveren noodhulp Caribisch gebied’

  Sep 09 2019

  Ruim 70.000 mensen op de Bahama’s hebben hulp nodig nadat vorige week de orkaan Dorian hun eiland heeft geteisterd. De Nederlandse marine is met een aantal schepen onderweg naar de Bahama’s om daar humanitaire noodhulp te verlenen. Wij bellen met brigadegeneraal der mariniers Peter Jan de Vin, Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied.

 • Week van NU: 'Johnson heeft z’n lot verbonden aan de Brexit op 31 oktober'

  Sep 06 2019

  In de Week van NU praat presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman met de redactie over het nieuws op NU.nl. Deze aflevering verdiepen we ons in de Brexit.De Brexit komt dichterbij, er is echter nog altijd geen duidelijkheid over hoe de uittreding eruit gaat zien. Een meerderheid van het Britse Lagerhuis stemde woensdagavond in met een motie die een 'no deal-Brexit' bij wet moet voorkomen.Vrijdag lieten oppositiepartijen weten een tweede poging van premier Boris Johnson om verkiez...more

 • Vrijdag 6 september: ‘Winnen van Duitsland is enorme stap richting EK 2020’

  Sep 06 2019

  De mannen van het Nederlands elftal spelen vanavond een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het EK in 2020. De leeuwen nemen het op tegen die Mannschaft, oftewel de Duitsers. Waar liggen de kansen voor Nederland en wat zijn ook de gevaren vanuit Duitsland? We blikken vooruit op de wedstrijd met sportverslaggever Rypke Bakker.

 • Donderdag 5 september 2019: 'Intrekken wetsvoorstel Hongkong niet genoeg voor demonstranten'

  Sep 05 2019

  In Hongkong is het omstreden uitleveringswetvoorstel na maanden van onrust ingetrokken. Het intrekken is echter slechts één van de vijf eisen die zijn gesteld door de demonstranten. Daardoor lijkt het einde van de demonstraties nog niet in zicht. We praten hierover met Lisa Lisa van de NU.nl-redactie.

 • Woensdag 4 september 2019: 'Vervroegde verkiezingen zou Boris Johnson het beste uitkomen'

  Sep 04 2019

  De Brexit bevindt zich momenteel in zwaar weer. Dat komt omdat het Britse Lagerhuis gister bijeen kwam om te praten over een politieke crisis. De oppositie en rebellen binnen de Conservatieve Partij willen koste wat het kost voorkomen dat er op 31 oktober een Brexit zonder deal met de EU plaatsvindt. Een motie hiervoor zal vandaag officieel worden behandeld. Over deze kwestie hoor je NU.nl-redacteur Matthijs le Loux.

 • Dinsdag 3 september 2019: 'Opgedoken nota kan eerdere veroordeling Wilders tenietdoen'

  Sep 03 2019

  In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol staat vandaag het hoger beroep in de ‘minder Marokkanen’-strafzaak tegen Geert Wilders op de agenda. De vraag is of er sprake is van politieke bemoeienis met de vervolging van Wilders. Over deze zaak praten we met rechtbankverslaggever Joris Peters.

 • Maandag 2 september 2019: 'Koerswijziging is de reden waarom mensen weggaan bij FVD'

  Sep 02 2019

  Vanavond zullen alle kopstukken van Forum voor Democratie aanwezig zijn bij een zelf georganiseerde bijeenkomst in Zaandam. Er zal worden gesproken over de interne conflicten binnen de partij van de afgelopen tijd, maar ook wordt er vooruitgekeken op hun politieke jaar. Wat kunnen verwachten van vanavond dat kan politiek verslaggever, Edo van der Goot ons vertellen.

 • Week van NU: Wat hebben we deze week geleerd over de zaak-Nicky Verstappen?

  Aug 30 2019

  In deze aflevering van de Week van NU praat presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman met de redactie over het nieuws op NU.nl. Deze week: Alle gebeurtenissen rond de zaak-Nicky Verstappen. Want het was de week van een kort geding, de schouw op de Brunssummerheide en een niet-inhoudelijke zitting. Rechtbankverslaggever Lisa van der Wal kan ons alles vertellen.

 • Vrijdag 30 augustus 2019: Wie krijgt het Eurovisie Songfestival: Maastricht of Rotterdam?

  Aug 30 2019

  Om twaalf uur vanmiddag wordt bekend in welke Nederlandse stad het Eurovisie Songfestival volgend jaar plaatsvindt: in Maastricht of Rotterdam. De NPO maakt het nieuws bekend in een korte tv-uitzending die even voor twaalven begint op zowel NPO 1 als NPO 2. Woensdagavond leek het er even op dat de uitslag door een technische fout al op straat lag. Over deze fout en de bekendmaking praten we met entertainment-redacteur en songfestivalverslaggever, Lara Zevenberg.

 • Donderdag 29 augustus 2019: 'Bolsonaro heeft lak aan regels over ontbossing Amazonegebied'

  Aug 29 2019

  In deze podcast hebben we het over de hevige bosbranden in de Amazone. Zo bleek begin deze week dat er honderden nieuwe branden waren opgelaaid in het gebied. Ondertussen zijn 44.000 Braziliaanse militairen ingezet om het vuur te bestrijden. De bosbranden zijn vaker een probleem, maar dit jaar lijkt het echt heel erg te zijn. We praten over deze situatie met Pieter Zuidema, hoogleraar tropische bosecologie van de Wageningen Universiteit en Latijns-Amerika correspondent, Marjon van Royen.

 • Woensdag 28 augustus 2019: 'Ajax heeft aardig ingekocht, maar de basis staat er nog niet'

  Aug 28 2019

  Ajax speelt woensdagavond in de Johan Cruijff Arena tegen APOEL Nicosia. Vorige week werd het 0-0 op Cyprus. Het was een wedstrijd die Ajax maar snel moest vergeten. Met een week rust van de Eredivisie en trainingen voor de spelers moet de selectie van Ten Hag het waarmaken. We praten over de wedstrijd met Rypke Bakker van de sportredactie.

 • Dinsdag 27 augustus 2019: Rechtbank zoekt antwoorden met schouw zaak Nicky Verstappen

  Aug 27 2019

  Een kleine groep zal dinsdag het plaats delict op de Brunssummerheide in de zaak-Nicky Verstappen van dichtbij bekijken. 21 jaar geleden werd het lichaam van de jongen daar levenloos aangetroffen. Rechters, advocaten, de familie van Nicky en hoofdverdachte Jos B. zullen bij de schouw aanwezig zijn. We praten over de zaak met rechtbankverslaggever Lisa van der Wal.

 • Maandag 26 augustus 2019: 'FC Den Bosch en de KNVB hebben overname totaal onderschat'

  Aug 26 2019

  Voetbalclub FC Den Bosch heeft tot vandaag gekregen om een sluitende begroting in te dienen bij de licentiecommissie van de KNVB. De Brabantse club kon eerder niet worden overgenomen door de Georgische zakenman Kakhi Jordania, omdat de voetbalbond de herkomst van zijn geld te onduidelijk vond.Over deze situatie gaan we praten met NUSport-verslaggever Pepijn Jansen en met Hans Nelen, hoogleraar criminologie aan de universiteit van Maastricht.

 • Week van NU: Wie neemt het in 2021 op tegen Mark Rutte?

  Aug 23 2019

  In deze aflevering van de Week van NU praat NU.nl-redactiechef Lindsay Mossink met de redactie over het nieuws op NU.nl. Deze week bespreken we de start van het nieuwe politieke jaar met politiek verslaggevers Avinash Bhikhie en Edo van der Goot.

 • Vrijdag 23 augustus 2019: 'Arme boeren in Java waren verantwoordelijk voor einde slavernij’

  Aug 23 2019

  Vandaag is het de Internationale Dag ter Herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan. Op 23 augustus 1791 ontstond in de Dominicaanse Republiek een opstand die een symbolische rol zou gaan spelen bij de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel.Over deze gebeurtenis praten we met NU.nl-redacteur Matthijs le Loux en Gert Oostindie, directeur van het Koninklijk Instituut van Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

 • Donderdag 22 augustus 2019: 'Bouwsector heeft de afgelopen dertig jaar niet goed gefunctioneerd'

  Aug 22 2019

  Vandaag zullen inspecteurs de bouwconstructie van stadion Galgenwaard in Utrecht controleren. Na het instorten van het dak bij het AZ-stadion zegt de eigenaar van het stadion in de Domstad geen risico te willen nemen. We gaan hierover praten met Rob Nijsse, hoogleraar constructief vormgeven aan de TU Delft en bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek.

 • Woensdag 21 augustus 2019: 'Italiaanse Lega ziet peilingen als gelegenheid voor verkiezingen'

  Aug 21 2019

  De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdag zijn ontslag aangeboden aan president Sergio Mattarella. Daarmee is de coalitie tussen de anti-establishmentpartij de Vijfsterrenbeweging (M5S) en het rechts-populistische Lega gevallen. We praten over deze Italiaanse situatie met Matthijs le Loux van de NU.nl-redactie.

 • Dinsdag 20 augustus 2019: 'APOEL Nicosia tegen Ajax is als David tegen Goliath'

  Aug 20 2019

  Ajax speelt dinsdag in de play-offs van de Champions League tegen het Cypriotische APOEL Nicosia. Vorige week rekende Ajax nog ternauwernood af met het Griekse PAOK en afgelopen weekend werd er gespeeld tegen VVV Venlo. Veel wedstrijden kort achter elkaar. Je hoort NUsport-redacteur Jeroen Bijma over de kansen van de Amsterdammers.

 • Maandag 19 augustus 2019: Pence wil vicepresident blijven | Scholen regio Zuid beginnen weer

  Aug 19 2019

  Na vier weken in de middag op NU.nl geëxperimenteerd te hebben, zijn we weer terug in de ochtend. Elke ochtend om 6.00 uur praten wij je weer bij over het laatste nieuws en wat er vandaag op de agenda staat. In deze podcast praten we over: Mike Pence, die ook in 2020 kandidaat-vicepresident van Donald Trump is, oud-FVD'er Otten die druk bezig is met zijn eigen partij en de basisscholen in regio Zuid die vandaag weer beginnen.

 • Week van NU: Wat doet een arrestatie met je carrière als artiest?

  Aug 16 2019

  In deze aflevering van de Week van NU blikt NU.nl-redactiechef Lindsay Mossink met de redactie terug op de week. Met deze week de onderwerpen: de aanhouding van A$AP Rocky en de uitspraak van de rechter, Nederlanders die met drugs in het buitenland worden opgepakt en de aanhouding van de zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.Je hoort redactiechef Lindsay Mossink in gesprek met entertainment-coördinator Lara Zevenberg.Bekijk ook: Varende Mark Rutte en Jort Ke...more

 • Donderdag 15 augustus 2019: Podcast: Dit zijn de belangrijkste Democratische tegenstanders van Trump

  Aug 15 2019

  Over 446 dagen vinden in de VS de presidentsverkiezingen plaats. Ondanks dat dit nog meer dan een jaar duurt leven de verkiezingen al enorm bij de democraten. Meer dan twintig personen willen het opnemen tegen de huidige president Donald Trump, inmiddels lijkt een klein groepje van vier wel de meeste kans te hebben om namens de democraten op het stembiljet te komen. We praten erover met NU.nl-redacteur Matthijs le Loux en bellen met Amerikadeskundige Laila Frank.

 • Woensdag 14 augustus 2019: Werkdruk in de thuiszorg: 'Steeds weer iemand anders op bezoek'

  Aug 14 2019

  Een week geleden vroegen we op NU.nl om ervaringen met werkdruk in de zorg te delen. Daarop werd veel gereageerd. Mensen voelen de druk en dat is ook niet zo gek, want de vraag om zorg is anders dan voorheen.In deze podcast laten we meerdere NUjij'ers aan het woord die werkzaam zijn in de ouderenzorg en we praten met Atie Schipaanboord, coordinator Public Affairs bij de ANBO, de belangenorganisatie voor senioren.

 • Dinsdag 13 augustus 2019: 'Hongkong wil autonomie behouden, maar niet ten koste van alles'

  Aug 13 2019

  Al ruim twee maanden is er onrust in Hongkong. Betogers raken slaags met de politie. Beelden van afgezette straten, traangas en vechtpartijen zijn te zien op sociale media. Het lijkt alsof er in Hongkong niets anders gaande is. Maar niet de hele bevolking daar staat achter de protesten.We praten over de situatie met China-deskundige Fred Sengers over de situatie in Hong Kong en ook NU.nl-redacteur Lisa Lin schuift aan over hoe het allemaal begon. 

 • Maandag 12 augustus 2019: 'Bijna alle exotische dieren zijn verkrijgbaar als je er naar vraagt'

  Aug 12 2019

  De handel in exotische zoogdieren in Nederland bloeit en kan nog verder groeien, blijkt maandag uit nieuw onderzoek van Stichting AAP. In drie maanden tijd ontdekte de stichting 55 exotische diersoorten die vooral online te koop werden aangeboden. Over dit onderzoek hoor je Sandra Hulsman, woordvoerder van stichting AAP en NU.nl-redacteur Thomas Kragten.Lees ook: Stichting AAP: 'Tientallen exotische dieren te koop op Marktplaats'

 • Week van NU: 'Rechts-extremisme in Nederland is niet te vergelijken met de VS'

  Aug 09 2019

  In deze Week van NU praten we over de opkomst van extreemrechts in Nederland. Wat is de omvolkingstheorie en in hoeverre krijgt deze ook voet aan de grond in Nederland?Lees ook: Krijgt extreemrechts voet aan de grond in Nederland?Lees ook: The 50 Best TV Shows on Netflix Right Now (New York Times)Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met politiek verslaggever Avinash Bhikhie.

 • Donderdag 8 augustus 2019: ‘Angst bestaat dat situatie Kasjmir uitloopt tot kernwapenconflict’

  Aug 08 2019

  De problematiek rondom het Indiase Kasjmir heeft een nieuw hoofdstuk gekregen. Eerder werd bekend dat India de autonomie van Kasjmir had ingetrokken en dat communicatie in het gebied vrijwel onmogelijk is gemaakt. Nu zouden er ook honderden politici en separatisten in Kasjmir onder huisarrest gehouden worden. Waar gaat dit naartoe?Dat vragen we aan Marjan Lucas, onderzoekster conflictgebieden en NU.nl-redacteur Matthijs le Loux.

 • Woensdag 7 augustus 2019: 'Een speeltuin en draaimolen zijn tegenwoordig niet genoeg'

  Aug 07 2019

  De prijs van een dagje uit is in de laatste vijf jaar hard gestegen. Denk hierbij aan musea, dierentuinen en attractieparken die duurder zijn geworden. In deze aflevering geven we antwoord op de vraag waarom die stijging er is.Daarover praten we met Kees Klesman, directeur van de Club van Elf, een samenwerkingsverband voor de grootste dagattracties. En Marjolijn Jaarsma van het CBS komt aan het woord over het onderzoek.

 • Dinsdag 6 augustus 2019: Heeft reclame in de trein wel zin?

  Aug 06 2019

  De NS start in september met een proef voor reclame in de trein. In 137 intercity's komt op de schermen met reisinformatie eens in de vijf minuten een reclameboodschap voorbij. In de Dit Wordt Het Nieuws-podcast vragen wij aan Bert Pol, emeritus hoogleraar overheidscommunicatie, hoe reclame werkt en of het ook daadwerkelijk blijft hangen. En zoeken we naar de kracht van een goede reclame met Jordi van de Bovenkamp, reclamemaker bij Boomerang Agency. 

 • Maandag 5 augustus 2019: Kan je forum 8chan verantwoordelijk houden voor schietpartijen?

  Aug 05 2019

  De zeer dodelijke massaschietpartij in de Amerikaanse staat Texas van zaterdag op zondagnacht werd mogelijk door de aanslagpleger vooraf aangekondigd op het rechts-extremistische forum 8chan. Hoe zit het met de vrijheid van meningsuiting op het internet? We vragen het aan Michael Klos, onderzoeker bij de Universiteit Leiden. Ook praten we met Bastiaan Vroegop van onze techredactie en Ruben Swart schuift aan voor ons discussieplatform NUjij.

 • Week van NU: 'Dominant Ajax maakt Eredivisie minder spectaculair'

  Aug 02 2019

  In deze Week van NU praten we over de start van het nieuwe Eredivisie-seizoen en welk team het meeste kans maakt op de titel. Ook hebben we het over spraakassistent Siri van Apple. Nederlandse opnames worden afgeluisterd door mensen om de dienst te verbeteren, dat terwijl dit niet expliciet aan gebruikers bekend wordt gemaakt. Inmiddels is Apple wel gestopt met het luisteren.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met coördinator van de sportredactie Rypke B...more

 • Donderdag 1 augustus 2019: 'Wilders is lachende derde bij invoering boerkaverbod'

  Aug 01 2019

  De wet Gedeeltelijk Verbod Gezichtsbedekkende Kleding is deze donderdag van kracht gegaan. Daardoor mag je geen kleding die het gezicht volledig bedekt in een openbare ruimte zoals ziekenhuizen of overheidsgebouwen dragen.We praten over de invoering van de wet en de handhaving daarvan met politiek verslaggever Avinash Bhikhie en binnenlandverslaggever Job van der Plicht. Ook behandelen we de reacties op ons discussieplatform NUjij met Tom van Marrewijk.

 • Woensdag 31 juli 2019: 'Angst bestaat dat rokers op treinstations gecriminaliseerd worden'

  Jul 31 2019

  ProRail wil dat alle treinstations in Nederland over twee jaar rookvrij zijn. Volgens de spoorbeheerder is het draagvlak de maatregel toegenomen.In Dit Wordt Het Nieuws praten we hierover met bestuurder bij FNV spoor Henri Janssen, Andy Wiemer die woordvoerder is bij ProRail en Sanne van Galen, woordvoerder bij Reizigersorganisatie Rover.Ook luisteren we naar de meningen op straat, komen de reacties van ons discussieplatform NUjij aan bod en hoor je nog een korte reactie van de NS.

 • Dinsdag 30 juli 2019: Is je huisdier verzekeren een goed idee?

  Jul 30 2019

  Steeds meer huisdieren in Nederland zijn verzekerd. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal afgesloten huisdierverzekeringen met 55 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018, aldus verzekeraar Reaal Dier & Zorg.In Dit Wordt Het Nieuws gaan we langs bij dierenarts Bas van Grieken van AniCura om te praten over wat voor zorg huisdieren tegenwoordig kunnen verwachten en waar je op moet letten voordat je de dierenarts ook belt.

 • Maandag 29 juli 2019: 'Borstkankeronderzoek Erasmus MC betekent nog geen genezing'

  Jul 29 2019

  Intensieve controles met MRI-scans of mammografieën blijken voor dragers van het borstkankergen BRCA2 bijna net zo effectief als het preventief amputeren van beide borsten, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC na onderzoek. We bellen daarover met onderzoeker en epidemioloog Annette Heemskerk-Gerritsen van het Erasmus MC. Ook praten we met twee NUjij'ers die vertellen over hun ervaring met het borstkankergen.

 • Week van NU: 'Druk opgevoerd om topcrimineel Taghi fouten te laten maken'

  Jul 26 2019

  In deze Week van NU praten we over de zoektocht naar topcrimineel Ridouan Taghi. Volgens het De Telegraaf, die zich baseert op bronnen binnen het Openbaar Ministerie (OM) houdt Taghi zich schuil in Dubai. Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met rechtbankverslaggever Joris Peters. Ook bellen we met magneetvisser Stefan over de granaat die hij had opgevist in het centrum van Amsterdam.

 • Donderdag 25 juli 2019: Wat doen grote storingen met het imago van Schiphol?

  Jul 25 2019

  Een tankstoring bij Schiphol zorgde voor grote problemen bij vluchten en passagiers. Bijna tweehonderd vluchten werden geannuleerd en velen andere liepen vertraging op. Vorig jaar vond er ook al een grote storing plaats op de luchthaven. In Dit wordt het nieuws bellen we met Joris Melkert, luchtvaartdeskundige bij de TU Delft, met de vraag of storingen als deze invloed hebben op het imago van Schiphol.Lees ook: Dit weten we over het tankbedrijf achter de storing op Schiphol

 • Woensdag 24 juli 2019: Hoe maak je werken in de hitte toch dragelijk?

  Jul 24 2019

  Deze woensdag zijn wederom hitterecords gesneuveld. In deze Dit wordt het nieuws praten we over werken in de hitte. We gaan langs op boerderij De Koningshoeve, bellen met Willeke die werkzaam is in de thuiszorg en we praten met kapitein Leo die bekend is met de hitte op rondvaartboten.Lees ook: Hoogste temperatuur ooit in Nederland: 39,2 graden gemeten in Gilze-Rijen

 • Dinsdag 23 juli 2019: Dit moet je weten over de nieuwe Britse premier Boris Johnson

  Jul 23 2019

  Boris Johnson is dinsdagmiddag door de Conservatieve Partij naar voren geschoven als nieuwe Britse premier. Hij neemt de taak over van de opgestapte Theresa May en zal zich de komende maanden buigen over de Brexit. In Dit wordt het nieuws polsen we op straat of de mensen Boris Johnson ook kennen. Op NUjij kijken we wat voor indruk hij heeft gemaakt op onze bezoekers. En samen met Matthijs le Loux van de redactie praten we je bij over wie deze man eigenlijk is.Zie ook: Profiel Boris Johnson:...more

 • Maandag 22 juli 2019: Gevaar om zwemwater te onderschatten ligt altijd op de loer

  Jul 22 2019

  Vorig jaar is het aantal personen dat door verdrinking om het leven kwam gestegen naar 112. In 2017 lag dat op 85. De oorzaak van de stijging is niet bekend, maar het ligt voor de hand dat dit te maken heeft met de zonnige en warme zomer van vorig jaar.Over de potentiële gevaren van zwemmen in de natuur en in het zwembad praten we met Dirk van Oosten, coördinator bij de strandwacht in Hoek van Holland en met Marjolein van Tiggelen, woordvoerder bij Nationale Raad Zwemveiligheid.

 • Week van NU: Waren de tweets van Donald Trump wel of niet racistisch?

  Jul 19 2019

  We bespreken in deze Week van NU de tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, de nationale herdenking van de ramp met vlucht MH17 en de Tour de France.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met verslaggever binnenland Job van der Plicht, redactiechef Daan Smink en vanuit Frankrijk sportverslaggever Daan de Ridder.

 • Vrijdag 19 juli 2019: Hoe speciaal was de Apollo 11-missie met de kennis van nu?

  Jul 19 2019

  Dit weekend is het precies vijftig jaar geleden dat de mens zijn eerste stap zette op de maan.De astronauten die deze bijzondere missie aangingen waren: Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. In deze podcast bespreken we hoe speciaal deze missie was, wat er allemaal vooraf ging en waar de ruimtevaart nu naartoe gaat. Dat doen we met ruimtevaartdeskundige Erik Laan.

 • Donderdag 18 juli 2019: 'Ontmoeting Rutte en Trump zal gaan om vriendschap en handel'

  Jul 18 2019

  Premier Mark Rutte bezoekt deze donderdag de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. Rutte is in de VS voor een handelsmissie. Het is de tweede keer dat onze premier in het Witte Huis wordt ontvangen door Trump, de vorige keer was in juli van vorig jaar. Hoe heeft onze premier het de vorige keer gedaan en wat kunnen we van dit bezoek verwachten? Dat vragen we aan NU.nl-redacteur Matthijs le Loux.

 • Woensdag 17 juli 2019: 'Neerstorten vlucht MH17 voelt nog altijd als gisteren'

  Jul 17 2019

  Het is woensdag precies vijf jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. In deze podcast gaan we uitgebreid in gesprek met een van de nabestaanden: Silene Fredriksz. Zij heeft haar zoon en zijn vriendin verloren. Je hoort een bijdrage van NU.nl-verslaggever Job van der Plicht.

 • Dinsdag 16 juli 2019: 'De Vierdaagse is het bewijs dat je meer uit jezelf kunt halen'

  Jul 16 2019

  Vandaag start de 103e Nijmeegse Vierdaagse, waarvoor 47.000 mensen zich ingeschreven hebben. De deelnemers komen uit 77 verschillende landen en zullen elke dag een tocht maken van 30, 40 of 50 kilometer, door Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.Jeannette van Boerdonk is op haar twaalfde begonnen met lopen samen met haar vader. Nu is ze 52 jaar en gaat ze voor de veertigste keer beginnen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Als ze de eindstreep haalt dan is de jongste deelnemer die opgaat voor de veerti...more

 • Maandag 15 juli 2019: Worden vliegtuigen vervangen door hogesnelheidscapsules?

  Jul 15 2019

  Binnen een half uur van Amsterdam naar Parijs reizen? Dit zou in de toekomst mogelijk zijn met een zogeheten Hyperloop. Een techniek waarbij een capsule door een vacuümbuis wordt gepompt. Over de hele wereld werken ze aan de ontwikkeling van deze capsules. Zo ook een team van de TU Delft. De studenten nemen deze week deel aan de jaarlijkse competitie in Los Angeles. Je hoort Hannah Vear, Student van het Delft Hyperloop team.

 • Week van NU: Hoe gaat de redactie om met vermissingszaken?

  Jul 12 2019

  Vijf steden hebben zich officieel aangemeld om het Eurovisie Songfestival volgend jaar te mogen organiseren. Rotterdam, Maastricht, Arnhem, Den Bosch en Utrecht hebben daarvoor een zogeheten bidbook ingeleverd bij de NPO.Verder praten we over de Tour de France, NU.nl reist door Frankrijk samen met de wielrenners om dagelijks verslag te doen van de ronde van Frankrijk. En we bespreken hoe we bij NU.nl omgaan met vermissingen en verdwijningen, dat naar aanleiding van de zoektocht naar de 18-j...more

 • Vrijdag 12 juli: Zo kwam Epstein eerder weg met aanklachten seksueel misbruik

  Jul 12 2019

  Heel Amerika, en de rest van de wereld, hebben hun ogen gericht op de Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein. De 66-jarige zakenman werd dit weekend aangehouden. Hij wordt ervan beschuldigd tientallen jonge meisjes te hebben misbruikt. Dat gebeurde al eens eerder en toen waren er ook genoeg getuigenissen.

 • Donderdag 11 juli 2019: ‘Veiligheidsstandaard voor seksspeeltjes is heel erg belangrijk’

  Jul 11 2019

  Het NEN, waaronder het Nederlands Normalisatie-instituut valt, organiseert vandaag in Delft een informatiebijeenkomst over veiligheidseisen voor seksspeeltjes. De producten worden wereldwijd geproduceerd, verkocht en gebruikt, maar een internationale standaard bestaat niet.Volgens NEN zijn er steeds meer incidenten die leiden tot chirurgische ingrepen, wat vraagt om meer veiligheid en dus daarom een standaard.Collega Julien Dom praat hierover met Chantall van den Heuvel, recensent van seksspeelt...more

 • Woensdag 10 juli: 'Nabil B. was radertje in machine voor moorden op bestelling'

  Jul 10 2019

  De komende drie dagen staan in het teken van de liquidatiezaak Marengo. De zaak kent een hoofdrol voor kroongetuige Nabil B. Enige tijd geleden lekte de deal die B. had gesloten uit: 12 jaar in ruil voor informatie. We praten daarover met rechtbankverslaggever Joris Peters.

 • Dinsdag 9 juli 2019: 'Op termijn check je in het ov maar een keer in en een keer uit'

  Jul 09 2019

  Vijf jaar geleden namen de Nederlandse Spoorwegen afscheid van het papieren treinkaartje. Iedereen moest vanaf toen dus gebruik maken van de ov-chipkaart. In die vijf jaar heeft de techniek niet stilgestaan en inmiddels is het alweer tijd voor een nieuwe ontwikkeling. We praten daarover met Chris Vonk van reizigersvereniging Rover.

 • Maandag 8 juli 2019: '‘Door röntgenscan kunnen we zien hoe Rembrandt schilderde’

  Jul 08 2019

  Vanaf vandaag staat De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn in de steigers. Figuurlijk dan, want je kunt het schilderij nog wel zien tijdens een grote restauratiebeurt. Het wordt het grootste project dat het museum tot nu toe heeft uitgevoerd, het Rijksmuseum spreekt dan ook van Operatie Nachtwacht. In deze podcast onderzoeken we samen met het hoofd van de science afdeling van het Rijksmuseum, Katrien Keune, wat er allemaal bij komt kijken en hoe lang het gaat duren.

 • Week van NU: 'Kinderen onder de acht denken dat dit het Nederlands elftal is'

  Jul 05 2019

  In de Week van NU praten we over de uitspraak in de strafzaak tegen Willem Holleeder. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot een levenslange gevangenisstraf. Holleeder gaat in beroep tegen de uitspraak. Ook praten we over Oranje en hoe de leeuwinnen het tot nu toe doen op het WK in Frankrijk.Je hoort redactiechef Lindsay Mossink in gesprek met rechtbankverslaggever Joris Peters en sportverslaggever Rypke Bakker.Lees ook: Geen massahysterie rond Oranje: 'Het voelt toch niet helemaal echt aan'

 • Vrijdag 5 juli 2019: Welk bewijs heeft het OM nu om Michael P. te verdenken van moord?

  Jul 05 2019

  Het gerechtshof van Arnhem doet vandaag uitspraak in het hoger beroep van Michael P. Hij hoorde in mei 28 jaar cel en tbs tegen zich eisen vanwege het verkrachten en vermoorden van Anne Faber. Justitie ziet nu, in tegenstelling tot in de eerste aanleg, wel genoeg bewijs voor een vooropgezet plan van P. Eerder kreeg hij een celstraf voor gekwalificeerde doodslag. We gaan over de zaak praten met rechtbankverslaggever Lisa van der Wal.

 • Donderdag 4 juli 2019: 'Strafzaak Holleeder leek op een soap door familiedrama'

  Jul 04 2019

  De rechtbank doet vandaag uitspraak in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Volgens het OM gaf Willem Holleeder opdracht tot de liquidaties op Cor van Hout, Willem Endstra, John Mieremet, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Ook had Holleeder een leidende rol binnen een criminele organisatie. Het is aan de rechtbank vandaag om duidelijk te maken wat de straf is. Je hoort rechtbankverslaggever Joris Peters.

 • Woensdag 3 juli 2019: 'Echt een topwedstrijd winnen ontbreekt nog bij Oranje'

  Jul 03 2019

  Oranje speelt woensdagavond in Lyon. De leeuwinnen nemen het op tegen Zweden. Er kan geschiedenis worden geschreven, al moet het elftal wel scherp blijven. Zweden is niet zomaar een ploeg. Sportverslaggever Rypke Bakker legt uit waar Oranje voor moet waken.

 • Dinsdag 2 juli 2019: 'Weg naar kwartfinale ligt redelijk open voor Bertens op Wimbledon'

  Jul 02 2019

  Deze dinsdag speelt Kiki Bertens de eerste ronde op het prestigieuze Wimbledon. De nummer vier van de wereld schopte het vorig jaar tot de kwartfinales en ze hoopt dat dit jaar te evenaren. Maar zit er mogelijk meer in? Daarover praten we met NUsport-redacteur Jasper van Vliet.

 • Maandag 1 juli 2019: Gökmen T. voor de rechter om aanslag in tram Utrecht

  Jul 01 2019

  Voor de rechtbank van Utrecht vindt vandaag de eerste inleidende zitting plaats tegen Gökmen T. De 37-jarige man opende op 18 maart van dit jaar het vuur in een tram waarbij in totaal vier personen bij omkwamen. Twee anderen raakten ernstig gewond. Wat kunnen we verwachten van deze rechtszaak? Dat vragen we aan rechtbankverslaggever Joris Peters.

 • Week van NU: Roddels en achterklap bij NU.nl | Draagvlak voor klimaatakkoord?

  Jun 28 2019

  In het Radio1-programma Spraakmakers was er aandacht voor de videoserie In de bladen. Waarom maakt NU.nl zo een serie en hoe gaan we om met roddels en achterklap? Verder praten we in deze aflevering ook over het klimaatakkoord dat vrijdag is gepresenteerd en bespreken we het televisieprogramma 6 Inside.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met entertainment-coördinator Lara Zevenberg en politiek verslaggever Edo van der Goot.

 • Vrijdag 28 juni 2019: Hoe ver durft het kabinet te gaan met het nieuwe klimaatakkoord?

  Jun 28 2019

  Het kabinet presenteert vandaag het langverwachte klimaatakkoord. Dan wordt duidelijk op welke manier het kabinet vorm gaat geven aan onder meer de klimaatwet, die eerder dit jaar werd aangenomen. De overheid wil onder meer de broeikasgasuitstoot ten opzichte van 1990 met 49 procent verminderen in 2030. Maar wat weten wij nu al van de aankomende plannen? Dat vroegen we aan politiek verslaggever Edo van der Goot.

 • Donderdag 27 juni 2019: Wat is er nodig voor een handelsakkoord tussen Amerika en China?

  Jun 27 2019

  Bij de G20 top in Japan op 28 juni wordt goed gelet op het overleg tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping. De handelsoorlog tussen beide landen is nog altijd gaande, maar mogelijk komt daar met deze ontmoeting verandering in. Wilbert Zuil van de economie-redactie kan ons vertellen wat we kunnen verwachten van deze gesprekken.

 • Woensdag 26 juni 2019: 'Amerikaans vredesplan Midden-Oosten is absoluut onrealistisch'

  Jun 26 2019

  De schoonzoon van de Amerikaanse president Donald Trump, Jared Kushner, presenteert woensdag het 'plan van de eeuw'. Dat is een vredesplan voor het Midden-Oosten. Internationale reacties zijn tot nu toe echter behoorlijk kritisch. We praten hierover met Carolien Roelants, columniste over het Midden-Oosten bij NRC.

 • Dinsdag 25 juni 2019: 'Hoe beter de tegenstander is, hoe beter Oranje speelt'

  Jun 25 2019

  Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond tegen Japan in de achtste finale van het WK voetbal. De Nederlandse Bondscoach Sarina Wiegman liet in de persconferentie maandag weten een gelijke strijd te verwachten. We praten om vooruit te blikken op de wedstrijd met NUsport-verslaggever Rypke Bakker die in het Franse Rennes is.

 • Maandag 24 juni 2019: 'Nieuwe burgemeester van Istanboel wordt gezien als nationale held'

  Jun 24 2019

  De verkiezingen in het Turkse Istanboel zijn voor de tweede keer gewonnen door de oppositie. Ekrem Imamoglu heeft 53,6% van de stemmen gekregen en is daarmee overduidelijk de winnaar. De vorige keer werden de verkiezingen ongeldig verklaard, zou dat nu nog een keer kunnen gebeuren? Dat vragen we aan Turkije-expert Nick Augusteijn.

 • Week van NU: 'Leef, ga naar buiten en laat je kletsnat regenen'

  Jun 21 2019

  In deze aflevering van de Week van NU bespreken we de persconferentie van het JIT over MH17. Hoe deed NU.nl verslag en hoe verliep het achter de schermen? Ook praten we over het weer, wat kunnen we verwachten deze zomer? En Maarten van der Weijden zwemt dit weekend de elfstedentoch, NU.nl is daarbij aanwezig.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met verslaggever binnenland Job van der Plicht en NU.nl-redacteur Robbert Blokland.

 • Vrijdag 21 juni 2019: ‘Laatste keer dat Van der Weijden Elfstedentocht zwemt’

  Jun 21 2019

  Langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden begint vandaag een nieuwe poging om de Elfstedentocht te gaan zwemmen. Tweehonderd kilometer zwemmen vanaf Leeuwarden in een rondje door Friesland. Vorig jaar augustus probeerde hij het al eens, maar moest het na 163 kilometer opgeven. Maarten zwemt de tocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Zelf kreeg hij in 2001 te horen dat hij acute leukemie had. Hij heeft dat overleefd. In deze podcast spreken we uitgebreid met Maarten over zijn h...more

 • Donderdag 20 juni 2019: ‘Voor moraal zou een heel goed Oranje tegen Canada echt fijn zijn’

  Jun 20 2019

  Vanavond speelt Oranje tegen Canada op het WK voetbal. Het is de derde wedstrijd in de groep, Nederland is al door na twee overwinningen op Nieuw-Zeeland en Kameroen, maar al te overtuigend was het spel niet. Er was dan ook voldoende kritiek op het spel van de voetbalsters, maar daar trekken ze zich niets van aan. We praten met NU.nl sportverslaggever Rypke Bakker die in Reims de oranjegekte peilt.

 • Woensdag 19 juni 2019: 'Aanwijzen verdachten MH17 betekent nieuwe fase in onderzoek'

  Jun 19 2019

  Het Joint Investigation Team houdt deze woensdag om 13.00 uur een persconferentie over het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Mogelijk wordt er informatie naar buiten gebracht over de verdachten. We blikken vooruit op het nieuws met Marieke de Hoon, internationaal strafrechtdeskundige van de Vrije Universiteit en Job van der Plicht, verslaggever binnenland bij NU.nl.

 • Dinsdag 18 juni 2019: Start strafzaak tegen Sjonny W. om drie omgebrachte vrouwen

  Jun 18 2019

  De inhoudelijke behandeling start van de strafzaak tegen Sjonny W. Deze man wordt ervan verdacht drie vrouwen te hebben omgebracht. Het gaat om Monique Roossien in 2003,  Mirela Mos in 2004 en Sabrina Oosterbeek in 2017. Van die laatste is ondanks verschillende zoekpogingen het lichaam nooit gevonden. We praten over de zaak met rechtbankverslaggever Joris Peters.

 • Maandag 17 juni 2019: 'Ceremonie Orde van de Kousenband lijkt middeleeuws'

  Jun 17 2019

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen vandaag een bezoek aan Windsor Castle in Engeland. Daar wordt Willem-Alexander door koningin Elizabeth geïnstalleerd als ridder van de Orde van de Kousenband. De koning werd tijdens het staatsbezoek van het koningspaar in oktober 2018 al benoemd tot ridder in de Orde van de Kousenband. Hij wordt hierdoor de dertiende Oranje die sinds 1612 deze hoogste Britse onderscheiding ontvangt. Hoe ziet deze plechtigheid eruit? Dat vragen we aan&n...more

 • Week van NU: 'In de Friese moordzaak ontbreken heel veel puzzelstukjes'

  Jun 14 2019

  De redactie praat in deze podcast over dat het Openbaar Ministerie (OM) donderdag twintig jaar cel tegen Jessica B. geëist heeft voor de moord op haar man Tjeerd van Seggeren, we gaan praten over de zoektocht naar de sinds 29 mei vermiste Anja Schaap (33) uit Katwijk en we bespreken de ongelukkige week van wielrenner Chris Froome. Je hoort redactiechef Lindsay Mossink in gesprek met algemeen redacteur Lisa van der Wal, rechtbank verslaggever Joris Peters en sportverslaggever Bart van Dooijeweert...more

 • Vrijdag 14 juni 2019: Waar komt het wantrouwen tegen ebolahulpverlening vandaan?

  Jun 14 2019

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt vandaag bijeen om de uitbraak van ebola in de Democratische Republiek Congo en Oeganda te bespreken. Zo wordt onder meer overlegd over het uitroepen van een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid. Sinds vorige jaar zijn er al meer dan tweeduizend besmettingen gemeld.Wat weten over deze uitbraak van ebola? Dat vragen we aan Ronald Kremer gezondheidsadviseur voor Artsen Zonder Grenzen.Waarom ebola keer op keer weer opduikt in Afrika

 • Donderdag 13 juni 2019: Dreigt er nu ook een handelsoorlog tussen de VS en Japan?

  Jun 13 2019

  Vandaag zal een Japanse-delegatie afreizen naar Amerika voor nieuwe handelsgesprekken. Want de relatie tussen Japan en Amerika is niet optimaal te noemen. Er wordt zelfs gesproken over een opkomende handelsoorlog tussen beide landen. Hoe de relatie is tussen beide landen en wat we kunnen verwachten van deze gesprekken? Daarover gaan praten met Björn Giesbergen, econoom en landenanalist Global Economics & Markets bij de Rabobank.

 • Woensdag 12 juni 2019: 'Hulporganisaties moeten meer doen om misbruik te voorkomen'

  Jun 12 2019

  De Britse tak van ontwikkelingsorganisatie Oxfam heeft een cultuur waarin slecht gedrag wordt getolereerd. Dat is één van de conclusies uit een rapport dat is opgesteld door de toezichthouder goede doelen van de Britse overheid. Aanleiding waren berichten dat hulpverleners in Haïti na de aardbeving van 2010 gebruik hebben gemaakt van minderjarige prostituees, en dat Oxfam de boel in de doofpot heeft proberen te stoppen.We praten erover met Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en weder...more

 • Dinsdag 11 juni 2019: ‘Ik denk dat we wel de halve finale moeten halen’

  Jun 11 2019

  Vandaag beginnen De Oranjeleeuwinnen met hun voetbal-avontuur op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen in Frankrijk. Vanmiddag om drie uur spelen de Oranjevrouwen in Le Havre hun eerste wedstrijd in dit WK. Ze nemen het op tegen Nieuw-Zeeland. Sportverslaggever Rypke Bakker van NU.nl is al ter plaatse in Le Havre en peilt in deze podcast de stemming.

 • Week van NU: 'Oranjevrouwen mogen best meer bravoure tonen'

  Jun 07 2019

  De redactie praat in deze podcast over de herdenking van D-day, de invasie vond afgelopen week precies 75 jaar geleden plaats in Normandië. Ook bespreken we het noodweer waar Nederland mee te maken had en blikken we vooruit op het wereldkampioenschap voetbal, de oranjevrouwen spelen volgende week hun eerste wedstrijd in de groepsfase.Je hoort redactiechef Lindsay Mossink in gesprek met samensteller voorpagina Joost Nederpelt, binnenland-verslaggever Job van der Plicht en sportverslaggever Rypke ...more

 • Vrijdag 7 juni 2019: Laatste dag voor Theresa May als premier, wat laat ze achter?

  Jun 07 2019

  De Britse premier Theresa May neemt vandaag formeel ontslag als leider van de Conservatieve Partij. Ze blijft wel aan als premier tot haar partijgenoten een opvolger hebben gekozen. Die interne partijverkiezing begint volgende week maar in onofficieel zijn ze al lang begonnen. Over wat Theresa May achterlaat en wie de grootste kanshebbers zijn voor het premierschap. Dat legt Rem Korteweg, Brexit-expert bij Instituut Clingendael uit in deze uitzending.

 • Donderdag 6 juni 2019: 'Na D-Day dacht Hitler: de ware invasie gaat komen in Calais'

  Jun 06 2019

  In Normandië wordt donderdag D-Day herdacht, precies 75 jaar nadat de geallieerden troepen het strand van Normandië bestormden om zo een einde aan de Tweede Wereldoorlog te maken. In deze podcast praten we met Tweede Wereldoorlog-kenner Joost Nederpelt over het belang en de consequenties van deze missie.Zo past D-Day in het bredere perspectief van de Tweede Wereldoorlog75 jaar geleden: Dit deden de Duitsers op D-day

 • Woensdag 5 juni 2019: 'Moeilijk om actie te ondernemen tegen neppe bitcoinadvertenties'

  Jun 05 2019

  John de Mol eist in een kort geding bij de rechtbank dat Facebook per direct maatregelen neemt tegen neppe bitcoinadvertenties die zijn naam en beeltenis gebruiken.De Bekende Nederlander is een van velen van wie foto’s zonder toestemming worden gebruikt voor dit soort misleidende advertenties. De reclames beloven veelal manieren om in korte tijd snel rijk te worden, maar daar is uiteindelijk niets van waar.We bellen hierover met André Vermeulen van Fraudehelpdesk.nl, want nog altijd zijn er mens...more

 • Dinsdag 4 juni 2019: 'In China is geen ruimte voor herdenking van Tiananmenprotest'

  Jun 04 2019

  Het is dinsdag precies dertig jaar geleden dat het Tiananmenprotest op het plein van de Hemelse Vrede in Peking met tanks en geweerschoten gewelddadig werd beëindigd. Wat begon als vredig protest werd uiteindelijk een bloedbad. Een herdenking in China zit er niet in, zo stuurt de staat activisten verplicht op vakantie en wordt er niet gesproken over de gebeurtenissen. We praten hierover met China-expert Stijn Deklerck van de Universiteit Leuven en Amnesty International Nederland.

 • Maandag 3 juni 2019: Gaat Trump een statement maken in het VK of het protocol volgen?

  Jun 03 2019

  De Amerikaanse president Donald Trump brengt maandag samen met zijn vrouw Melania Trump een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het zal een bijzonder bezoek worden, omdat Trump gaat praten met de Britse premier Theresa May die op 7 juni afscheid zal nemen. Wat we kunnen verwachten van de komende drie dagen? Dat vragen we aan Tim de Wit, correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor de NOS, Nieuwsuur en Trouw.NU.nl is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2019Onze och...more

 • Week van NU: 'Je kunt je als misdaadverslaggever geen fout veroorloven'

  May 31 2019

  In deze aflevering van de Week van NU bespreken we het verbod op de motorclub Hells Angels, het hoger beroep tegen Michael P. en de rode draad van deze uitzending is het vak misdaadverslaggeving. Want wat maakt het zo aantrekkelijk en wat zijn de risico's?Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met NU.nl-redacteuren Joris Peters en Lisa van der Wal.NU.nl is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2019Onze ochtendpodcast is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards van...more

 • Vrijdag 31 mei 2019: Heeft het federale België nog een toekomst of valt het uit elkaar?

  May 31 2019

  Vlaanderen en Wallonië hebben opvallend verschillend gestemd bij de federale verkiezingen in België. Bijna de helft van de Vlamingen bracht een stem uit op een nationalistische en separatistische partij. Het is voor het eerst dat een zogeheten regering van nationale eenheid, bestaande uit gevestigde christendemocratische, sociaaldemocratische en liberale partijen, geen meerderheid hebben.Heeft het federale België nog een toekomst? Daarover sprak NU.nl-redacteur Matthijs le Loux met pol...more

 • Woensdag 29 mei 2019: Thomas Acda naar Mont Ventoux in strijd tegen spierziekte ALS

  May 29 2019

  De Tour du ALS wordt deze woensdag gehouden. Honderden mensen beklimmen de Mont Ventoux in Frankrijk om geld in te zamelen tegen de dodelijke spierziekte ALS. Een van de deelnemers is cabaretier, acteur en zanger Thomas Acda. We bellen met hem over zijn voorbereiding en het belang van deze actie.Klik hier voor meer informatie over de actie Tour du ALSNU.nl is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2019Onze ochtendpodcast is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards van BNR in de ...more

 • Dinsdag 28 mei 2019: 'Ov-staking nodig omdat mensen kruipend naar AOW-leeftijd gaan'

  May 28 2019

  De landelijke OV-staking is deze dinsdag een feit. Mocht je de bus of trein nodig hebben, dan kan het zeer lastig worden om op je bestemming te komen. We praten over de staking met Roel Berghuis, sectorhoofd vervoer bij vakbond FNV.NU.nl is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2019Onze ochtendpodcast is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards van BNR in de categorie Nieuws & Politiek. Is Dit wordt het nieuws jouw favoriete podcast? Je hebt tot 4 juni de mogelijkheid om te stem...more

 • Maandag 27 mei 2019: 'Renteverhoging leenstelsel leidt tot verdeeldheid in de coalitie'

  May 27 2019

  Maandag zal de Eerste Kamer een wetsvoorstel van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) behandelen. Volgens het plan zouden studenten in 2020 meer geld aan studieschulden kwijt zijn doordat de rente verhoogd wordt. Het plan moet het Rijk 226 miljoen euro opleveren en is bedoeld om het leenstelsel betaalbaar te houden. Waarom en of dit wel nodig is hoor je van Edo van der Goot, politiek verslaggever van NU.nl.Rente gaat misschien omhoog, maar 'studielening blijft rendabel'NU.nl is genomineer...more

 • Week van NU: 'Debat tussen Rutte en Baudet was een opgezet plan om aandacht'

  May 24 2019

  In deze aflevering van de Week van NU bespreken we hoe de Britse premier Theresa May afgelopen vrijdag haar vertrek aankondigde, we behandelen de veelbesproken week van Thierry Baudet en we hebben het over de landelijke ov-staking op dinsdag 28 mei. Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met politiek verslaggever Avinash Bhikhie, verslaggever binnenland Job van der Plicht en Thomas Moerman van onze economieredactieNU.nl is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 201...more

 • Vrijdag 24 mei 2019: 'Democraten huiverig voor afzetprocedure president Trump'

  May 24 2019

  Eerder deze week legde een oud-advocaat van het Witte Huis, Don McGahn, een dagvaarding van het justitie comité van het Huis van Afgevaardigden naast zich neer. Hij deed dat in opdracht van president Donald Trump. McGahn moest vragen beantwoorden over het Ruslandonderzoek en zijn rol in het hele schouwspel. De Democraten zijn nog druk opzoek naar scheurtjes in de politieke carrière van Trump. Maar hoe ver durven ze te gaan? We gaan hierover praten met Amerika-expert bij NU.nl Matthijs le Lo...more

 • Donderdag 23 mei 2019: De belangrijkste vragen over de Europese Verkiezingen

  May 23 2019

  Nederland mag donderdag weer stemmen; deze keer voor de Europese verkiezingen, waarvoor de opkomst doorgaans relatief laag is. Omdat er veel vragen zijn over hoe de verkiezingen precies werken, nemen we de gang van zaken eens onder de loep in deze aflevering. Dat doen we met Thomas Moerman, onze kenner op het gebied van het Europees Parlement en tevens coördinator van de economieredactie.Europese verkiezingen: Ontdek met onze stemhulp welke partij bij je past

 • Woensdag 22 mei 2019: Mosselseizoen vroeg van start door oogst eerste hangmosselen

  May 22 2019

  Het mosselseizoen start vroeger dan je wellicht gewend bent. Dat komt omdat de eerste hangmosselen deze woensdag boven water worden gehaald. Al snel zal je ze ook in de supermarkt vinden. We praten over de hangmosselen met Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau.

 • Dinsdag 21 mei 2019: 'Lauda nam nooit een blad voor de mond over de Formule 1'

  May 21 2019

  Formule 1-legende Niki Lauda is in de nacht van maandag op dinsdag overleden op 70-jarige leeftijd. De familie van Lauda laat weten in diepe rouw te zijn. We bellen met Formule 1-expert Joost Nederpelt over Lauda die vrijwel altijd gewoon zei waar hij voor stond en bespreken zijn rol binnen de racesport.

 • Maandag 20 mei 2019: Leden mocro-maffia voor de rechter om 'wraak Staatsliedenbuurt'

  May 20 2019

  Vandaag zal in het Justitieel Complex Schiphol een groot liquidatieproces op de agenda staan. Dit tegen een groep mannen die verdacht wordt van twee criminele afrekeningen en een liquidatiepoging, of betrokkenheid daarbij. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou het om een wraakactie voor de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt van 2012 gaan. We gaan hierover praten met Joris Peters, rechtbankverslaggever bij NU.nl. 

 • Week van NU: 'Internationale pers gaat los op Songfestivalhit Duncan'

  May 17 2019

  In deze aflevering van de Week van NU praten we over Sybrand Buma die burgemeester van Leeuwarden wordt, de Europese verkiezingen die voor de deur staan en we gaan dieper in op hoe we als NU.nl het Eurovisie Songfestival verslaan.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met politiek verslaggever Avinash Bhikhie, coördinator economie Thomas Moerman en redacteur entertainment Sjan Verhoeven. Ook bellen we met onze coördinator entertainment Lara Zevenberg, zij is in Tel A...more

 • Vrijdag 17 mei 2019: 'De pers is bij Duncan doodstil en ze luisteren naar de boodschap’

  May 17 2019

  Voor de vierde keer op rij is Nederland er in geslaagd om een plaats te bemachtigen voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Zanger Duncan Laurence zong spatzuiver zijn nummer Arcade en natuurlijk is dan de grote vraag kunnen wij deze editie winnen? Wij gaan hierover praten met entertainment-redacteur Lara Zevenberg, die voor NU.nl verslag doet van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. 

 • Donderdag 16 mei 2019: Hoe spannend is de Giro d'Italia nog na de val van Tom Dumoulin?

  May 16 2019

  Dinsdag viel Tom Dumoulin tijdens de Giro d'Italia, maar woensdag probeerde Dumoulin het toch. Een wonder bleef uit, vrijwel direct moest de kopman van Team Sunweb weer afstappen en de Giro voor dit seizoen vaarwel zeggen. Dat geeft de Nederlandse wielrenner echter wel de ruimte om zich optimaal te richten op de Tour de France. Wij gaan hierover praten met Daan de Ridder, wielrenverslaggever van NU.nl.

 • Woensdag 15 mei 2019: 'Volledig te begrijpen dat Zandvoort bij de historische races past'

  May 15 2019

  Volgend jaar wordt er voor het eerst sinds 35 jaar weer een Formule 1 race gehouden op Circuit Zandvoort. Veel is al besproken, zoals dat de race in mei zal plaatsvinden en dat er nog even flink gesleuteld zal worden aan de logistiek voor het zover is. Wij gaan in deze aflevering dieper in op de aanpassingen aan het circuit en de historische waarde van een race in Zandvoort. Dat doen we met Formule 1-expert Joost Nederpelt.

 • Dinsdag 14 mei 2019: 'Rondje koffie op werk is de moderne vertaling van vlooien bij apen'

  May 14 2019

  Biologe Constanze Mager van de Burger's Zoo presenteert dinsdag het boek: Stoor nooit een vlooiende aap. Met dit boek wil de biologe verrassende oplossingen uit het dierenrijk geven aan ons mensen voor dagelijkse problemen en uitdagingen op het werk.

 • Maandag 13 mei 2019: 'Desperate Housewives-actrice zal schuld bekennen in fraudezaak'

  May 13 2019

  We gaan het vandaag hebben over een bijzondere rechtszaak in Amerika. Actrice Felicity Huffman bekend van Desperate Housewives behoort tot een groep ouders die ervan worden verdacht geld te hebben betaald om hun kinderen op belangrijke universiteiten te krijgen. De FBI stelde een onderzoek in en vandaag zal Huffman weer de rechter moeten verschijnen. Wij gaan hierover praten met Sjan Verhoeven, entertainment-redacteur bij NU.nl.

 • 20 jaar NU.nl: 'Snel publiceren van nieuws is een kunst'

  May 10 2019

  NU.nl bestaat twintig jaar. In deze aflevering van de Week van NU bespreken we de groei die NU.nl heeft meegemaakt en welke grote nieuwsgebeurtenissen daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met oud-hoofdredacteur Rogier Swagerman en voormalig adjunct-hoofdredacteur Wilma Haan.

 • Vrijdag 10 mei 2019: Kroongetuige geeft kijk op 'criminele rol' motorclub Caloh Wagoh

  May 10 2019

  In de zaak tegen twee kopstukken van motorbende Caloh Wagoh, Delano R. en Greg R., staat vandaag een tweede pro-formazitting gepland. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte onlangs bekend dat de verdenkingen tegen de mannen is uitgebreid met twee moorden. Delano R. wordt nu verdacht van betrokkenheid bij drie liquidaties en Greg R. van twee. We bespreken deze zaak met Joris Peters, rechtbankverslaggever bij NU.nl.

 • Donderdag 9 mei 2019: 'VS houdt Iran in houdgreep met kernwapensancties'

  May 09 2019

  Iran trekt zich gedeeltelijk terug uit het nucleaire akkoord. Zo zal Iran ook de productie van verrijkt uranium opschroeven indien Duitsland, China, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland het niet voor elkaar krijgen om het land te beschermen tegen sancties van de VS. Of we dit moeten zien als een dreigement of als een statement dat vroegen wij aan kernwapenexpert Sico van der Meer van Instituut Clingendael.

 • Woensdag 8 mei 2019: 'Best kans dat Tottenham knakt bij snelle voorsprong Ajax'

  May 08 2019

  Ajax kan woensdagavond voor het eerst sinds 1996 de finale van de Champions League bereiken. De Amsterdammers verdedigen in de return tegen Tottenham Hotspur in de Johan Cruijff ArenA een 1-0-voorsprong uit de heenwedstrijd. We bespreken de wedstrijd met Daan Smink, chef van de sportredactie.

 • Dinsdag 7 mei 2019: 'China is in het nadeel bij handelsoorlog met VS'

  May 07 2019

  Vrijdag verhoogt Amerika de importtarieven op sommige producten uit China naar 25 procent. Die bekendmaking had als resultaat dat aandelenbeurzen in Azië en Europa maandag flink in het rood schoten. Het is een nieuwe stap in de steeds moeizamere handelsrelatie tussen beide landen. Mondt dit uit in een handelsoorlog? In deze podcast hoor je economieredacteur Wilbert Zuil daarover.

 • Maandag 6 mei 2019: ‘Achteruitgang biodiversiteit is desastreuzer dan klimaatverandering’

  May 06 2019

  De komende jaren sterven een miljoen diersoorten uit dankzij de invloed van de mens. Dit is een van de schokkende conclusie die te vinden is in een rapport van IPBES dat vandaag verschijnt. IPBES is een organisatie van de Verenigde Naties die bestaat uit wetenschappers en beleidsmakers die zich bezighouden met de stand van de biodiversiteit van onze planeet. In deze Podcast praten we erover met Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis in Leiden.

 • Week van NU: 'Granaat goedkoop middel om concurrent te sluiten'

  May 03 2019

  Deze week hebben we het over de toename van het aantal handgranaten die worden gebruikt door criminelen om concurrenten te intimideren. Ook praten we over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk dat voor ophef heeft gezorgd en bespreken we de Tweede Wereldoorlog in het kader van Bevrijdingsdag.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met graphic designer Wesley Oudijk, coördinator entertainment Lara Zevenberg en samensteller voorpagina Joost Nederpelt.Klik hier om de vi...more

 • Vrijdag 3 mei 2019: ‘Kinderen vaccineren tegen mazelen is goed burgerschap’

  May 03 2019

  Mazelen is een ziekte waarvan we dachten dat we die wel onder controle hebben, maar het aantal gevallen neemt weer toe. Vooral kinderen lijken de dupe te worden van al deze nieuwe uitbraken. En dat is zeer tegen de zin van Károly Illy, kinderarts in Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

 • Donderdag 2 mei 2019: ‘Assange vreest voor wraak voor publicatie Wikileaks-documenten’

  May 02 2019

  De rechtbank in het Verenigd Koninkrijk behandelt vandaag in een eerste zitting een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten voor Julian Assange. De VS wil de Wikileaks-oprichter graag vervolgen voor samenzwering en computervredebreuk. Waarom zat Assange nou ook alweer in de ambassade van Ecuador? We spreken erover met Stan Hulsen van onze techredactie.

 • Woensdag 1 mei 2019: 'Formule 1 laat veiligheid nooit meer met rust na dood Senna'

  May 01 2019

  25 jaar geleden kwam Formule 1-coureur Ayrton Senna om het leven bij een ongeval tijdens de Grand Prix van San Marino. De dood van misschien wel de beste Formule 1-coureur aller tijden zorgde voor een keerpunt in de sport. We praten daarover met Formule 1-expert Joost Nederpelt.

 • Dinsdag 30 april 2019: 'Ajax kan rekenen op sympathie en waardering van Britse pers'

  Apr 30 2019

  Ajax staat voor het eerst sinds 1997 weer in de halve finale van de Champions League, maar voor Tottenham Hotspur is het de eerste keer. Ondanks dat is er waardering en sympathie vanuit de Britse pers richting de Amsterdammers. We praten daarover met sportverslaggever Rypke Bakker die in Londen is.

 • Maandag 29 april 2019: Domtoren toe aan onderhoud, wijzerplaten worden gerestaureerd

  Apr 29 2019

  Vier wijzerplaten van de Domtoren in Utrecht worden verwijderd. Dat gebeurt om ruimte te maken voor een enorme steiger, en om wijzerplaten te kunnen restaureren. Die restauratie zal vijf jaar in beslag nemen en kost in totaal meer dan 37 miljoen euro. We praten erover met de beheerder van de Domtoren, Jaap van Engelenburg.

 • Week van NU: 'Duidelijk een tijd voor en na Apeldoorn'

  Apr 26 2019

  In de Week van NU praten we over de 'karaktermoord' van Forum voor Democratie-mede-oprichter Henk Otten, de beveiliging van de koninklijke familie op Koningsdag in Amersfoort en de Europese Verkiezingen die in mei worden gehouden.Je hoort redactiechef Lindsay Mossink in gesprek met Edo van der Goot, politiek verslaggever, binnenland-verslaggever Job van der Plicht en Thomas Moerman van onze economieredactie.

 • Vrijdag 25 april 2019: 'Beloftes Macron zorgen niet voor einde van Gele Hesjes-protesten'

  Apr 26 2019

  Een half jaar na het ontstaan van de massale gele hesjes protestbeweging, heeft de Franse president Macron gisteravond gereageerd op wat hij aan hun zorgen en kritiek gaat doen. Hij beloofd dat hij de inkomstenbelasting voor werkenden zal verlagen, specifiek voor de middenklasse, en kleine pensioenen zal verhogen. Als compensatie moeten de Fransen wel langer doorwerken om de pensioenen te kunnen blijven betalen. Maar betekent dit dat de protesten zullen stoppen? We gaan hierover praten met ...more

 • Donderdag 25 april 2019: Commissie brengt resultaten over mogelijk vriendjespolitiek bij OM

  Apr 25 2019

  Vandaag presenteert de commissie Fokkens haar bevindingen over spanningen in de top van het Openbaar Ministerie. Het belangrijkste onderwerp: de relatie tussen twee hoofdofficieren. Keer op keer werd de bekendmaking van de bevindingen van de commissie uitgesteld, tot vandaag. Wij gaan hierover praten met Joris Peters, rechtbankverslaggever bij NU.nl. Lees ook: Hoe een liefdesrelatie binnen het OM tot een onderzoekscommissie leidde

 • Woensdag 24 april 2019: 'Bezoek Kim Jong-un aan Rusland is ook signaal naar VS'

  Apr 24 2019

  De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bezoekt de Russische president Vladimir Poetin. Woensdagnacht, Nederlandse tijd, is Kim samen met andere hooggeplaatste functionarissen vertrokken vanuit Pyongyang in zijn persoonlijke trein. Beide leiders ontmoeten elkaar op donderdag in Vladivostok. We spreken Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, over wat de landen van elkaar willen.Lees ook: Kim ontmoet Poetin: Wat willen Noord-Korea en Rusland van elkaar?

 • Dinsdag 23 april 2019: 'Experiment met staatswiet komt laat en is te klein'

  Apr 23 2019

  Gemeenten kunnen zich vanaf dinsdag aanmelden voor een experiment waarin hennep en hasj legaal worden geleverd aan coffeeshops. We bespreken de kabinetsplannen met Wouter van Egmond, bestuurslid en woordvoerder van het Platform Cannabisondernemingen Nederland.

 • Week van NU: 'Pijnlijke details achterhouden in zaak-Faber kwam over als censuur'

  Apr 19 2019

  Deze week bespreken we het recent uitgekomen boek Anne: kroniek van een zoektocht, over de dood en zoektocht naar Anne Faber. Verder praten we over het Europese succes van Ajax in de Champions League en vieren we het éénjarig bestaan van NUjij.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met redacteur Lisa van der Wal, sportverslaggever Rypke Bakker en redactiechef Colin van Hoek.

 • Vrijdag 19 april 2019: 'Eindrapport Ruslandonderzoek bevat sappige en bizarre details'

  Apr 19 2019

  Donderdag heeft de Amerikaanse minister van Justitie William Barr het eindrapport van het Ruslandonderzoek openbaar gemaakt. Dan hebben we het over ruim vierhonderd pagina's met informatie over of het verkiezingsteam van Trump samenwerkte met Russen en of president Trump zich schuldig heeft gemaakt aan belemmering van de rechtsgang. Hebben we antwoorden gekregen op die vragen? Daarover praten we in deze podcast met NU.nl-redacteur Matthijs le Loux. Zie ook: Dit viel op in de openbaar gemaak...more

 • Donderdag 18 april 2019: 'Witte Donderdag veel files en paasweekend zomers warm'

  Apr 18 2019

  We krijgen prachtig weer dit Paasweekend, temperaturen van ver boven de 20 graden. Volgens Weerplaza kan het zelfs 'lokaal zomers warm' worden. Maar dat zorgt ook voor extra drukte op de wegen. Rijkswaterstaat verwacht voor vandaag al een drukke avondspits. We gaan hierover praten met Wilfred Janssen van Weerplaza en Carlijn Hubregtse van de Verkeersinformatiedienst van Rijkswaterstaat.

 • Woensdag 17 april 2019: Wat is er wel gered in de Notre-Dame?

  Apr 17 2019

  Toen het vuur om zich heen greep in de Notre-Dame bestond de angst dat er ontzettend veel verloren zou gaan. Zelfs voor de klokkentorens van steen moest aanvankelijk gevreesd worden. We praten met Sanne Frequin, kunsthistoricus bij de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden over de Notre-Dame, de verloren kunst, brandbeveiliging in de middeleeuwen en de wederopbouw.Lees ook: Donaties voor reparatie Notre-Dame opgelopen tot 700 miljoen euro

 • Dinsdag 16 april 2019: Ajax in kwartfinales Champions League | Brand Notre-Dame Parijs

  Apr 16 2019

  In deze aflevering extra aandacht voor de brand in de Notre-Dame in de Franse hoofdstad Parijs. Ook praten we met sportverslaggever Rypke Bakker over de wedstrijd die Ajax vanavond in Turijn speelt: de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus.

 • Maandag 15 april 2019: 'Leven van mishandelde Praagse ober compleet veranderd'

  Apr 15 2019

  Vandaag begint de driedaagse strafzaak tegen twee Nederlandse broers die in oktober vorig jaar in Praag een ober in elkaar hebben geslagen. De mannen wordt poging tot moord ten laste gelegd, omdat de verwondingen van de ober dusdanig waren dat hij eraan had kunnen overlijden.We gaan hierover praten met verslaggever Victor Schildkamp van het AD.

 • Week van NU: Wat gebeurt er zodra je in een zwart gat valt?

  Apr 12 2019

  Deze week bespreken we dat WikiLeaks-voorman Julian Assange door de Britse politie is gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen. Verder praten we over het uitstel van de Brexit en de eerste foto van een zwart gat. Je hoort redactiechef Lindsay Mossink in gesprek met Stan Hulsen, techredacteur, Thomas Moerman van onze economieredactie en samensteller voorpagina Joost Nederpelt.

 • Vrijdag 12 april 2019: 'Toekomst van wilde bij positief omdat we natuurvriendelijker zijn'

  Apr 12 2019

  Dit weekend komt Nederland in actie voor de bij. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle ruim 360 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.Om in kaart te krijgen hoe groot het probleem is, organiseert Nederland Zoemt dit weekend voor de tw...more

 • Donderdag 11 april 2019: 'Blijdschap bij uitstel maar de Brexit zelf is nog totaal onduidelijk'

  Apr 11 2019

  Europese regeringsleiders kwamen gisteravond bijeen om te praten over de Brexit. Het doel van de avond: besluiten of het Verenigd Koninkrijk uitstel van de Brexit krijgt. En dat is gelukt, de nieuwe datum voor de Brexit is 31 oktober 2019, net voordat de nieuwe Europese Commissie wordt geïnstalleerd. In deze podcast hoor je economie-redacteur Thomas Moerman en met hem gaan we praten over deze uitstel en de gevolgen ervan.

 • Woensdag 10 april: 'Ajax moet boven zichzelf uitstijgen tegen Juventus en Ronaldo'

  Apr 10 2019

  Ajax speelt woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA tegen het Italiaanse Juventus in de kwartfinales van de Champions League. Nadat het lange tijd nog onzeker was of Cristiano Ronaldo zou spelen voor de Italianen, werd dinsdagavond bekend dat de sterspeler een basisplaats krijgt. Hoe moet Ajax reageren? Dat bespreken we met sportverslaggever Rypke Bakker.Bekijk ook onze vooruitblik op de wedstrijd Ajax-Juventus op video

 • Dinsdag 9 april 2019: 'Israël verdeeld tussen Likoed-partij Netanyahu en nieuwkomers'

  Apr 09 2019

  In Israël zijn vandaag de stembussen open voor de parlementsverkiezingen. De zittende premier Benjamin Netanyahu is al tien jaar aan de macht en de vraag is, moet hij plaatsmaken voor een nieuwe generatie? We praten erover met Midden-Oosten-deskundige Ruud Hoff.

 • Maandag 8 april 2019: Rotterdamse haven drie dagen oefenterrein voor rampscenario's

  Apr 08 2019

  De Rotterdamse haven is vanaf vandaag drie dagen lang het toneel van een grote havenbeschermingsoefening. Tijdens de oefening Port Defender Rotterdam trainen verschillende partij samen, zodat er bij een groot incident of acute terrorismedreiging snel en adequaat kan worden opgetreden. Wij gaan over deze grootschalige oefening praten met generaal Jeff Mac Mootry, commandant van het Korps Mariniers en directeur operaties van de Koninklijke Marine.

 • Week van NU: '1 april is een goede dag voor nepnieuws'

  Apr 05 2019

  Deze week hebben we het over 1 april en het nieuws. Hoe gaat de redactie om met berichten die mogelijk niet waar zijn. Wat kan je doen en hoe erg is het voor de lezer als er toch iets wordt gepubliceerd wat later een 'grap' blijkt te zijn? Verder bespreken we 'breaking news'. Wanneer sturen wij een push om je op de hoogte te brengen van een nieuwsbericht en hoe kunnen we deze gerichter sturen naar enkel mensen die zo'n push ook willen ontvangen?Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Ho...more

 • Vrijdag 5 april 2019: 'Lontje van automobilist steeds korter door druk en gehaast leven'

  Apr 05 2019

  Voor de rechtbank van Amsterdam dient vandaag een inleidende zitting in de zaak die draait om een dodelijk ongeluk. In december vorig jaar kwamen de bestuurder van een motor en zijn passagier om het leven na een ongeval op de A10 bij Amsterdam. De 52-jarige Johnny O. wordt ervan verdacht dat hij de motor bewust heeft aangereden na zelf door die motor te zijn afgesneden.Wij gaan praten over deze zaak en over agressiviteit in het verkeer. Dat doen we met rechtbankverslaggever Joris Peters en met p...more

 • Donderdag 4 april 2019: NAVO zeventig jaar: 'Als Trump zo ontevreden is, stap er dan uit'

  Apr 04 2019

  De NAVO bestaat vandaag precies 70 jaar. Opgericht op 4 april 1949 was het doel duidelijk: de NAVO moest Europa politiek gezien stabiel houden, en wat tegengeluid tegenover de Russen was ook niet verkeerd destijds. Inmiddels, dus 70 jaar later, lijkt het bondgenootschap wat onder druk te staan.Wij gaan hierover praten met Amerika-deskundige Maarten van Rossem en Jan Hoffenaar van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, van Defensie.

 • Woensdag 3 april 2019: Kan minister Dekker aanblijven na OVV-rapport Michael P.?

  Apr 03 2019

  In de Tweede Kamer wordt deze woensdag gedebatteerd over het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Daaruit bleek onder meer dat de moordenaar van Anne Faber, Michael P. te veel vrijheid kreeg. Nu moet duidelijk worden of minister Dekker voor rechtsbescherming de gemaakte fouten in de toekomst kan voorkomen. We praten daarover met politiek verslaggever Avinash Bhikhie.

 • Dinsdag 2 april 2019: 'Laatste woord Holleeder in de Bunker voelt als afsluiter'

  Apr 02 2019

  In de extra beveiligde rechtbank van Amsterdam, De Bunker, zal Willem Holleeder deze dinsdag de gelegenheid krijgen om het laatste woord te voeren. Het is de 61e zittingsdag en tevens de laatste dag van het proces-Holleeder. We praten erover met rechtbankverslaggever Joris Peters.

 • Maandag 1 april 2019: 'Lokale verkiezingen in Turkije slag in het gezicht voor Erdogan'

  Apr 01 2019

  De lokale verkiezingen in Turkije hebben een flinke nederlaag voor de partij van president Recep Tayyip Erdogan opgeleverd. Istanboel, de grootste stad van het land, en hoofdstad Ankara lijken zelfs allebei in handen van de oppositie komen.Wij gaan hierover praten met Turkije-watcher van NU.nl, Nick Augusteijn. Verlies in grote steden voor partij Erdogan bij lokale verkiezingen Turkije

 • Week van NU: 'Een hamster leeft korter dan de Brexit nu duurt'

  Mar 29 2019

  Voor de derde keer is het plan van de Britse premier Theresa May weggestemd in het Britse parlement, hoe moet dat verder? Boeing moet zijn toestel van het type 737 MAX 8 aan de grond laten staan, hoe zit het precies? En darter Raymond van Barneveld maakte bekend direct te stoppen met darten, maar enkele uren later trok hij dat besluit weer in. NU.nl was bij de persconferentie.Je hoort redactiechef Lindsay Mossink in gesprek met Thomas Moerman van onze economieredactie, samensteller voorpagina Jo...more

 • Vrijdag 29 maart 2019: Wat zijn de gevolgen van het ingaan van de zomertijd?

  Mar 29 2019

  Dit weekend moeten we ons klok weer verzetten. Want het is weer tijd voor de zomertijd. Dat betekent dat we op 31 maart om 2.00 uur 's nachts de klok een uur vooruit zetten. Maar wat betekent dat voor je biologische klok? Wij gaan hierover praten met chronobioloog Roelof Hut van de Rijksuniversiteit Groningen. 

 • Donderdag 28 maart 2019: 'De Brexit-deal zal op het laatste moment geaccepteerd worden'

  Mar 28 2019

  Woensdagavond heeft het Britse Lagerhuis van zich laten horen. Er werd gestemd over alternatieve plannen voor de Brexit en dat was geen succes te noemen. Voor geen van alle plannen was een meerderheid te vinden. De vraag is dan ook: komt er nog overeenstemming tussen de Britten en de EU?Wij praten hierover met Hans Maessen, douane-expert en adviseur van de European Research Group.

 • Woensdag 27 maart 2019: 'Schoon drinkwater en toiletten broodnodig na cycloon Mozambique'

  Mar 27 2019

  Deze aflevering praten we over de ramp in Mozambique. Het land is zo’n twee weken geleden getroffen door cycloon Idai. Door de ramp zijn honderden mensen om het leven gekomen en zijn honderdduizenden dakloos geworden. We praten hierover met Michel Becks waterexpert van het Nederlandse Rode Kruis die onderweg is naar de rampplek en Wouter Rhebergen van het Rode Kruis Vlaanderen die momenteel in Mozambique is.Lees ook: Hoe Idai de 'dodelijkste' cycloon in Zuidoost-Afrika werd

 • Dinsdag 26 maart 2019: Tegenslag voor May en wederom stroomstoring Venezuela

  Mar 26 2019

  Deze dinsdag behandelen we uitgebreid het belangrijkste nieuws van maandagavond en afgelopen nacht. Aandacht voor wederom een tegenslag voor de Britse premier Theresa May met de Brexit, de Alliantie Nederland Rookvrij zegt de samenwerking met twee longartsen op en we praten je bij over de situatie tussen Israël en Hamas.

 • Maandag 25 maart 2019: 'Tonijn bijna altijd fout gevangen en is dan ook niet duurzaam'

  Mar 25 2019

  Per jaar kopen we ruim eenenveertig miljoen blikjes tonijn in de supermarkt. Maar nu blijkt dat 93 procent daarvan niet op een eerlijke manier bij elkaar is gevist, terwijl de fabrikanten dat wel beloven. Daarom start vandaag de campagne 'Stop Foute Tonijn'. Hierover gaan we praten met seafood chef en duurzame visexpert Bart van Olphen.

 • Week van NU: Zo ging NU.nl om met geruchtenstroom tijdens aanslag in Utrecht

  Mar 22 2019

  Deze week bespreken we hoe we op de redactie van NU.nl omgaan met de geruchtenstroom rondom de aanslag in Utrecht. Wat zijn de feiten en welke bronnen kan je wel en niet vertrouwen? Ook bespreken we de verkiezingen van afgelopen woensdag waar Forum voor Democratie als nieuwkomer forse winst wist te halen.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met redactiechef Lindsay Mossink, politiek verslaggever Avinash Bhikhie en techredacteur Rutger Otto.

 • Vrijdag 20 maart 2019: 'Rotterdamse haven bereidt zich voor op harde Brexit'

  Mar 22 2019

  Theresa May krijgt van de 27 regeringsleiders van de Europese Unie tot 12 april de tijd om tot een akkoord te komen. Als dat niet lukt, dan sluit de grens hard. Wat voor gevolgen heeft zo’n harde Brexit voor Nederland? Wij liggen tenslotte redelijk dicht bij groot-Brittannië, we zijn buren. NU.nl-verslaggever Job van der Plicht is de afgelopen week op bezoek geweest in de Rotterdamse haven om te kijken hoe de doorstroming van vrachtwagens is geregeld.

 • Donderdag 21 maart 2019: 'Verkiezingen beloven weinig goeds voor gevestigde orde'

  Mar 21 2019

  Volgens een voorlopige prognose van persbureau ANP lijkt Forum voor Democratie de meeste stemmen te krijgen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Politiek verslaggevers Avinash Bhikhie en Edo van der Goot bespreken samen met redactiechef Lindsay Mossink de verkiezingsavond. Wat betekent de uitslag voor Nederland?

 • Woensdag 20 maart 2019: Wat moet je weten over de verkiezingen?

  Mar 20 2019

  Het is verkiezingsdag in Nederland. Met je stembiljet en identificatiebewijs bij de hand mag je stemmen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De afgelopen dagen hebben we bij NU.nl meerdere vragen gekregen over de verkiezingen. Samen met politiek verslaggever Avinash Bhikhie proberen we deze te beantwoorden.Lees ook: Dit zijn de stemhulpen voor de provincies en waterschappen

 • Dinsdag 19 maart 2019: Wat weten we over de hoofdverdachte van de aanslag in Utrecht?

  Mar 19 2019

  Bij de aanslag in Utrecht in een tram zijn drie doden gevallen. Maandagavond werd de hoofdverdachte opgepakt. Wat weten we over deze man? Bekend is inmiddels dat het een bekende was van politie en justitie. We praten erover met rechtbankverslaggever Joris Peters.

 • Maandag 18 maart 2019: ‘Het Oekraïneconflict is bevroren en blijft dat nog wel een tijdje’

  Mar 18 2019

  Vandaag is het vijf jaar geleden dat Rusland de Krim annexeerde. Het schiereiland stond in maart 2014 uit het niets vol met Russische militairen. Al wist niemand in het begin wie ze waren. Zonder insignes namen ze belangrijke posities in. Maar hoe gaat het nu met het schiereiland?Daarover praten we met Nicolaas Kraft van Ermel, van het Nederland-Ruslandcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen.

 • Week van NU: 'Verstappen gemotiveerder en sterker dan ooit'

  Mar 15 2019

  In deze aflevering praten we over de aanslag in Nieuw-Zeeland, hoe gaat de videoredactie om met zo een nieuwsmoment. Verder heeft Sanoma een meerderheidsbelang genomen in fotoagentschap Pro Shots en wordt dit weekend de eerste Formule 1 Grand Prix van het jaar gereden in het Australische Melbourne.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met videoredacteur Bob Westland, Pro Shots-oprichter Stanley Gontha en Formule 1-expert Joost Nederpelt.

 • Vrijdag 15 maart 2019: De Lerarenstaking: 'Huidige problemen kan je niet meer negeren'

  Mar 15 2019

  Duizenden leraren zullen vandaag gaan staken en houden 's middags een demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Docenten van alle onderwijsniveaus hebben zich aangesloten bij deze grootschalige actie. Ze gaan vooral staken omdat ze een lagere werkdruk en meer salaris willen. Wij gaan hierover praten met hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) Dorien König en tevens docent op de Montessorischool Rhenen.De lerarenstaking: 'In het hele onderwijs is de nood hoog'

 • Donderdag 14 maart 2019: 'Nog niet genoeg vertrouwen in de politiek door klimaatakkoord'

  Mar 14 2019

  Op de Dam in Amsterdam wordt deze donderdag protest gevoerd door de klimaatjongeren. Het gaat om een nieuwe zogeheten 'spijbelactie'. Wat willen de jongeren en wat zal er vandaag allemaal gebeuren? Wij bellen hierover bellen met een van de initiatiefneemsters, de 17-jarige Caya. Vier vragen over de demonstratie van 'klimaatspijbelaars'

 • Woensdag 13 maart 2019: Den Haag buigt zich over kosten concept-klimaatakkoord

  Mar 13 2019

  Woensdagmiddag komen het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving met de eerste cijfers over het concept klimaatakkoord. De politiek heeft de cijfers nodig, want dan wordt duidelijk in hoeverre CO2-reductie haalbaar is met deze plannen. We praten hierover met politiek verslaggever Edo van der Goot.Lees ook: Doorrekening klimaatplannen kent vooral politiek gewicht

 • Dinsdag 12 maart 2019: 'Niet alleen Theresa May zenuwachtig voor stemming Brexitakkoord'

  Mar 12 2019

  De Britse premier Theresa May heeft maandagavond met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie "wettelijk bindende garanties" afgesproken over de Iers grens in het Brexitakkoord. Deze dinsdag stemmen de Britse parlementariërs over de plannen. Het is de laatste kans voor de Britten om er samen uit te komen met de EU. We praten hierover met Thomas Moerman van onze economieredactie.Lees ook: EU biedt Verenigd Koninkrijk wettelijk bindende garanties voor Ierse grens bij...more

 • Maandag 11 maart 2019: Waarom kan je niet zonder de Waterschappen in Nederland?

  Mar 11 2019

  Op 20 maart mogen we naar de stembussen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Niet alleen worden dan de provinciale volksvertegenwoordigers gekozen, daarnaast mag je ook stemmen op de waterschappen. Alleen wat is het belang van de waterschappen en hoeveel invloed heeft jouw stem. Daarover gaan we praten met NU.nl-redacteur Job van der Plicht.

 • Week van NU: 'Wesley voedt geruchtenmolen met post Instagram'

  Mar 08 2019

  Deze week gaat het gesprek over de breuk van voetballer Wesley Sneijder (34) en presentatrice en actrice Yolanthe Sneijder-Cabau (33). Dinsdag maakten zij bekend dat hun huwelijk na acht jaar is gestrand. Verder hebben we het over de winst van Ajax in de Champions League en bespreken we loonverschillen tussen vrouwen en mannen, waardoor komt dat?Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met entertainmentredacteur Lara Zevenberg, sportverslaggever Rypke Bakker en ec...more

 • Vrijdag 8 maart 2019: Kunnen we na vandaag nog wel naar Michael Jackson luisteren?

  Mar 08 2019

  Vandaag zal de spraakmakende documentaire Leaving Neverland door de VPRO uitgezonden worden. De ruim vier uur durende film is in de Verenigde Staten al uitgezonden en heeft daar voor veel commotie gezorgd. In de documentaire vertellen twee mannen hoe zij als minderjarigen zouden zijn misbruikt door de in 2009 overleden 'King of Pop'. De film is vanavond om 19.50 uur te zien op NPO 3. Maar na het zien van de film, kunnen we dan nog wel naar de muziek van Michael Jackson luisteren? Wij praten hier...more

 • Donderdag 7 maart 2019: 'Tv-debatten worden gezien als politieke kooigevechten'

  Mar 07 2019

  20 maart mag je stemmen voor de Provinciale Staten. Indirect wordt zo ook de Eerste Kamer verkozen. Vanavond staat daarom het eerste televisiedebat op de agenda met bekende gezichten: lijsttrekkers van de Tweede Kamer. In deze podcast praten we met Edo van der Goot, politiek verslaggever bij NU.nl, over het nut van deze debatten.De tv-debatten komen er weer aan: Wat steken we ervan op?

 • Woensdag 6 maart 2019: 'Verbod op criminele motorclubs is ook prestigestrijd door OM'

  Mar 06 2019

  De rechtbank in Utrecht behandelt het mogelijke verbod op motorclub Hells Angels. Het Openbaar Ministerie (OM) wil na Bandidos en Satudarah nu een civiel verbod van de Hells Angels afdwingen. Dit omdat de groep onder meer geweld en andere misdrijven zouden faciliteren en verheerlijken, aldus de OM. We bespreken dit onderwerp met rechtbankverslaggever Joris Peters.Lees ook: De opkomst en 'gewenste ondergang' van de Hells Angels

 • Dinsdag 5 maart 2019: 'Real Madrid hangt aan zijden draad voor wedstrijd tegen Ajax'

  Mar 05 2019

  Ajax speelt dinsdagavond tegen Real Madrid in de achtste finales van de Champions League. Het eerste duel werd door de Amsterdammers met 1-2 verloren in Amsterdam. De grote vraag is natuurlijk of de Ajacieden kans maken tegen Madrilenen? Daarover hoor je NUsport-verslaggever Rypke Bakker vanuit Madrid.En in de podcast kort aandacht voor de laatste uitzending van RTL Late Night. Meer weten over het programma? Lees dan ook ons artikel hierover: RTL Late Night stopt na vijf maanden: Dit ging eraan ...more

 • Maandag 4 maart 2019: Jaar na aanslag op Skripal: 'Relaties staan nog steeds op scherp'

  Mar 04 2019

  Het is precies een jaar nadat de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Yulia werden vergiftigd in het Engelse Salisbury. De Engelse stad is inmiddels wel na een grote schoonmaakoperatie officieel veilig verklaard en vrij van het giftige middel novichok.  De vergiftiging veroorzaakte een diplomatieke rel tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland. De Britten beschuldigden de Russen en de Russen zeiden onschuldig te zijn.Wij gaan hierover praten met NU.nl-redacteur Matthijs le L...more

 • Week van NU: Wat we doen met reacties op de klimaatdiscussie

  Mar 01 2019

  In de Week van NU bespreken we de week met verschillende redacteuren. Deze week hebben we het over de Nederlandse Staat die belang neemt in Air France-KLM, waarom klimaatverandering ontkennen niet meer mag op NUjij en de winst van Ajax op rivaal Feyenoord. Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met politiek verslaggever Edo van der Goot, redactiechef Colin van Hoek en NUsport-redacteur Rypke Bakker.

 • Vrijdag 1 maart 2019: 'Holleeder zal niet verbaasd zijn als er levenslang geëist wordt'

  Mar 01 2019

  Het Openbaar Ministerie voert vandaag voor de vierde keer het woord in de zaak tegen Willem Holleeder. Het moment waar iedereen op zit te wachten volgt ook: de strafeis. Alles wijst op een eis van levenslang voor Willem Holleeder. Joris Peters, rechtbankverslaggever van NU.nl blikt alvast vooruit op de mogelijke strafeis. OM: Holleeder stond aan top piramide die besliste over leven en dood

 • Donderdag 28 februari 2019: Top Trump en Kim: 'Over mensenrechten wordt niet gesproken'

  Feb 28 2019

  De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn in Vietnam om de onderlinge relatie tussen beide landen te verbeteren. Bij de eerste top werden er al afspraken gemaakt en eerder blies het dictatoriale land, als toon van goede wil, zelfs een plek op waar ondergrondse kernbommen werden getest.Je hoort NU.nl-redacteur Matthijs le Loux in gesprek met Noord-Korea expert Remco Breuker van de Universiteit Leiden over of er iets is gedaan met die afspraken.Heeft de vo...more

 • Woensdag 27 februari 2019: Zijn er ooit weer uitsupporters welkom bij wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax?

  Feb 27 2019

  Tien jaar zijn er inmiddels al geen uitsupporters welkom bij de wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax. Woensdagavond spelen beide teams tegen elkaar in de halve finale van de KNVB Beker en wederom zonder uitsupporters. We bespreken dit met verslaggever binnenland Job van der Plicht en sportverslaggever Rypke Bakker.Lees ook: Tien jaar geen uitpubliek bij Klassieker, hoe staat het ervoor?

 • Dinsdag 26 februari 2019: 'Droog weer en hoge temperaturen ideale omstandigheden voor pollen'

  Feb 26 2019

  Het wordt een warme dinsdag. Dat betekent voor velen heerlijk terrasweer, maar hooikoortspatiënten zullen vooral last krijgen van de pollen in de lucht. Over de temperatuur en hooikoorts bellen we met Ben Lankamp van Weerplaza en bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research.Lees ook: Pollenexplosie door 'lenteweer', tips voor hooikoortspatiënten

 • Maandag 25 februari 2019: Tien jaar na de poldercrash: 'Het had veel erger kunnen aflopen'

  Feb 25 2019

  Het is vandaag tien jaar geleden dat vlucht 1951 van Turkish Airlines neerstortte in de polder bij Schiphol. Dat gebeurde voordat het toestel kon landen op de Polderbaan. Van de 135 inzittenden zijn 9 om het leven gekomen. Het ongeluk wordt ook wel omschreven als de poldercrash.Wij gaan hierover praten met Henk Heijloo, passagier van het neergestorte Turkish Airlines-vliegtuig en hij was de oprichter van de stichting Slachtoffers Vliegramp.

 • Week van NU: 'Het is nog niet voorbij met nepwinacties op Facebook'

  Feb 22 2019

  In de Week van NU bespreken we de week met verschillende redacteuren. Deze week hebben we het over frauduleuze nepwinacties op Facebook, de wolf in Nederland en lezersreacties bij berichten.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met redacteur NUcheckt Shannon Bakker, Uit-redacteur Lisanne Wieringa en NUjij-redacteur Tom van Marrewijk.

 • Vrijdag 22 februari 2019: Democraten gaan de noodtoestand van Trump aanvechten

  Feb 22 2019

  President Donald Trump riep afgelopen vrijdag de noodtoestand uit. Met die maatregel hoopt de president de beschikking te krijgen over voldoende geld voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. De Democratische partij wil de noodtoestand in het Congres aanvechten. Vandaag zullen leden van de Democratische partij een resolutie inbrengen waarover later wordt gestemd.  Wij gaan hierover praten met NU.nl-redacteur Matthijs le Loux en Amerika-deskundige Willem Post. Dit is ...more

 • Donderdag 21 februari 2019: 'Gemeenteraad Utrecht niet in control over de Uithoflijn-affaire'

  Feb 21 2019

  In deze podcast gaan we praten over de Uithoflijn, een tramverbinding die al afgelopen zomer had moeten rijden tussen Utrecht Centraal en het universiteitsterrein De Uithof in Utrecht. De bouw van de Uithoflijn wordt geplaagd door vertragingen, hoger oplopende kosten en mogelijk miljoenen verdwenen euro's.Donderdagavond debatteert de gemeenteraad van de stad over de beschuldigingen dat er voor miljoenen euro's aan onterechte betalingen zijn gedaan aan een bouwbedrijf. Wij praten in dez...more

 • Woensdag 20 februari 2019: 'Facebook ziet graag meer integratie met chatdienst Whatsapp'

  Feb 20 2019

  Whatsapp is inmiddels vijf jaar in handen van Facebook. Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, zou graag de twee merken verder met elkaar willen integreren, maar vooralsnog mag dat niet gebeuren in Europa. We praten hierover met techredacteur Stan Hulsen. Ook bellen we met psycholoog en schrijver Thijs Launspach over hoe Whatsapp ons dagelijks leven beïnvloed.Lees ook: Hoe onafhankelijk is WhatsApp na vijf jaar Facebook?

 • Dinsdag 19 februari 2019: 'Nadruk op zelfstandig voortbestaan van KLM is verloren oorlog'

  Feb 19 2019

  Pieter Elbers hoort of hij opnieuw voor een termijn van vier jaar mag fungeren als de topman van KLM. Mogelijk ziet het bestuur van Air France-KLM af van zijn aanstelling om zo de Nederlandse tak op een andere manier te organiseren. We spreken daarover met Thomas Moerman van de NU.nl economieredactie en Hans Heerkens, luchtvaartdeskundige van de Universiteit Twente.Lees ook: Topman Elbers vecht voor belangen KLM, kan hij aanblijven?

 • Maandag 18 februari 2019: Max Verstappen in actie tijdens Formule 1-testdagen in Barcelona

  Feb 18 2019

  De meeste Formule 1-auto’s zijn vorige week gepresenteerd én deze maandag zal bijna elk team rondes maken tijdens de testdagen in Barcelona. Voor NU.nl is Formule 1-expert Joost Nederpelt in Barcelona. Wij praten met hem over de testdagen en wat kunnen verwachten van alle auto's. De Boordradio: 'Honda-motor krap verpakt in auto Verstappen'

 • Week van NU: Moet je Sylvana Simons landelijk media-aandacht geven?

  Feb 15 2019

  In de Week van NU behandelen we drie nieuwsonderwerpen van de afgelopen week. Deze keer gaat het over de rol van de VAR, de videoscheidsrechter bij voetbalwedstrijden. Ook bespreken we de Amerikaanse rechtszaak tegen de Mexicaanse drugsbaron 'El Chapo' en we praten over de Amsterdamse gemeenteraad en Sylvana SimonsJe hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met sportverslaggever Mark Leene, redacteur Zico Ruiter en redacteur Yolande Tump.

 • Vrijdag 15 februari 2019: 'Nederlanders zijn vaak onzeker en te negatief over economie'

  Feb 15 2019

  Gisteren werd bekend dat de Nederlandse economie vorig jaar met 2,5 procent gegroeid is. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Nederlandse economie staat er dus goed voor. Alleen bij onze Europese buren loopt het iets minder soepel. Wij zochten uit hoe het kan dat de Nederlandse economie zo stabiel is.  In Groningen worden vandaag voor de 25e keer het WK Snert & Stamppotkoken gehouden. De deelnemers zullen strijden om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplep...more

 • Donderdag 14 februari 2019: Is levenslang voor Willem Holleeder de enig mogelijke strafeis?

  Feb 14 2019

  Vandaag start het requisitoir in de strafzaak tegen Willem Holleeder. In totaal zijn er vier dagen uitgetrokken voor het pleidooi van de officieren van justitie. De belangrijkste vraag is welke straf het Openbaar Ministerie (OM) zal eisen. In deze podcast praten we met rechtbankverslaggever Joris Peters over dit proces.Hoe het mediacircus rond Holleeder weer over moorden gaat

 • Woensdag 13 februari 2019: Rode Kruis helpt in Venezuela | Ajax tegen Real Madrid

  Feb 13 2019

  Het Rode Kruis komt in actie in Venezuela. De hulporganisatie biedt ondersteuning aan ziekenhuizen in het land en richt zich op het trainen van personeel. Ondertussen hebben al drie miljoen inwoners het land verlaten en dagelijks voegen zich daar duizenden mensen bij. Voor het Rode Kruis is Belinda van der Gaag in Zuid-Amerika, we bellen met haar over de situatie.Lees ook: Nederland trekt 1 miljoen euro extra uit voor noodhulp aan VenezuelaEn Ajax neemt het woensdagavond in de Johan Cruijff Aren...more

 • Dinsdag 12 februari 2019: 'Spanje nog altijd gepolariseerd om sitautie Catalonië' | Nigeriaanse vrouwen klagen Shell aan

  Feb 12 2019

  In het Spaanse hooggerechtshof begint het proces tegen twaalf Catalaanse separatistenleiders die een rol hebben gespeeld in de onafhankelijkheidsstrijd van 2017. De verdachten kunnen tot 25 jaar celstraf krijgen wegens hoogverraad.Lees ook: Het 'proces van de eeuw' tegen Catalaanse separatistenleidersEn in de rechtbank van Den Haag begint een zaak aangespannen tegen Shell door vier Nigeriaanse vrouwen. Het olieconcern wordt er onder meer van beschuldigd de Nigeriaanse overheid te hebben geholpen...more

 • Maandag 11 februari 2019: 'China wil snel af van handelsoorlog' | Jeroen Pauw op Sint-Maarten

  Feb 11 2019

  Er is vandaag een nieuwe ontmoeting tussen delegaties van de Verenigde Staten en China. Met als onderwerp de moeizame handelsbetrekkingen tussen beide landen. Komt er al een einde aan deze handelsoorlog en kan het nog gevolgen hebben voor Nederland en Europa? Dat vragen wij aan Björn Giesbergen, econoom en landenanalist Global Economics & Markets bij de Rabobank.En anderhalf jaar geleden raasde orkaan Irma over Sint-Maarten en die richtte daar een enorme schade aan. Hoe ziet het eiland er nu...more

 • Week van NU: Nederlandse Grand Prix kan vervanger Elfstedentocht zijn

  Feb 08 2019

  In de Week van NU bespreken we de week met verschillende redacteuren. Deze week hebben we het over de scholieren die spijbelden om te kunnen staken voor het klimaat. We bespreken de rechtszaak tegen Willem Holleeder en we hebben het over de Formule 1. Hoe zit het met de strijd om de race tussen Zandvoort en Assen?Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met redacteur Ingeborg Veen, samensteller Joost Nederpelt en rechtbankverslaggever Joris Peters.

 • Vrijdag 8 februari 2019: Langste periode zonder Elfstedentocht: 'Je moet altijd klaarstaan

  Feb 08 2019

  Al 22 jaar is er geen Elfstedentocht. Vrijdag is het 8.070 dagen geleden dat de tot dusver laatste tocht verreden werd en gewonnen werd door Henk Angenent, op 4 januari 1997. Zo veel tijd zat er ook tussen de 'Tocht der Tochten' van 1963 en die van 1985, tot nu toe het langste 'Elfstedenloze' tijdperk. Dit weekend zal het record dus sneuvelen. Moeten we de Elfstedentocht misschien als een mythe gaan zien?In deze podcast praten we met Jasper van Vliet van onze NUsport-redactie en sporthistoricus ...more

 • Donderdag 7 februari 2019: Scholieren spijbelen voor het klimaat | WK afstanden

  Feb 07 2019

  Youth for Climate NL roept jongeren via sociale media op om deze donderdag naar het Binnenhof in Den Haag te gaan om voor het klimaat te demonstreren. Wij bellen met de zeventienjarige Caya, een van de initiatiefnemers.Het Duitse Inzell staat de komende dagen in het teken van de WK afstanden. De Nederlandse schaatsers zullen strijden om de medailles in de Max Aicher Arena. Sportverslaggever Daan de Ridder volgt het toernooi ter plekke voor NU.nl.

 • Woensdag 6 februari 2019: Grensmuur en economie belangrijk voor Trump in State of the Union

  Feb 06 2019

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, om 3.00 uur Nederlandse tijd, zijn State of the Union-toespraak gehouden. Vanwege de toespraak zit de podcast daarom deze woensdag ook iets anders in elkaar dan je wellicht van ons gewend bent. We bellen met NU.nl-redacteur Priscilla Slomp die de speech heeft gevolgd.

 • Dinsdag 5 februari 2019: Dijkhoff bij debat klimaatakkoord | Theo Janssen: Op pad met de dikke prins

  Feb 05 2019

  De Tweede Kamer debatteert deze dinsdag met minister Eric Wiebes (Economische Zaken) en premier Mark Rutte over het conceptklimaatakkoord. Het debat zou vorige week woensdag plaatsvinden, maar door het ontbreken van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ging dat niet door. Politiek verslaggever Edo van der Goot praat je bij.Verder bellen we met schrijver en columnist Marcel van Roosmalen over het boek Theo Janssen: op pad met de dikke prins. Jarenlang volgde Van Roosmalen de ex-voetballer van clu...more

 • Maandag 4 februari 2019: Berlusconi weer voor de rechter | Hoe kan je leven met oorsuizen?

  Feb 04 2019

  De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi staat vandaag opnieuw voor de rechter. Deze keer draait de rechtszaak rond de mogelijke omkoping van een getuige in een proces rond escortmeisjes. Wij gaan over deze zaak praten met Italië-deskundige Marika Viano. En stichting Hoormij organiseert voor de vijfde keer de Week van het Oorsuizen. Ruim 1 miljoen mensen hebben vierentwintig uur per dag herrie in hun hoofd. Dat aantal stijgt, vooral onder jongeren. Deze week wordt gebruikt om mens...more

 • Week van NU: Facebook groter dan ooit, behalve in Nederland

  Feb 01 2019

  In de Week van NU bespreken we de week met verschillende redacteuren. Deze week was het akkoord over het kinderpardon groot nieuws. Ook hadden we wederom te maken met sneeuwval in Nederland én een aangepaste dienstregeling zonder sneeuwval. Waarom maken we ons toch zo druk over dit soort waarschuwingen? Verder bestaat Facebook volgende week vijftien jaar. Hoe gaat het met deze techgigant in Nederland?Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met politiek verslaggever Av...more

 • Vrijdag 1 februari 2019: Voelt Trump de druk van het Amerikaanse Ruslandonderzoek al?

  Feb 01 2019

  Het eindrapport van het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse politiek, het Ruslandonderzoek, lijkt bijna afgerond te zijn. Maar hoe zat het ook alweer precies met dit ingewikkelde dossier? Tijd voor een kleine bijspijkercursus met NU.nl-redacteur Matthijs le Loux.De transferperiode is gisteravond tot een einde gekomen en traditiegetrouw worden er op de laatste dag weer veel deals afgerond. Waarom blijft die laatste dag zo belangrijk voor voetbalclubs en wat waren de meest opmerke...more

 • Donderdag 31 januari 2019: Nederlanders voor de rechter om drugshandel via darkweb

  Jan 31 2019

  Drie mannen en een vrouw moeten vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen tijdens een inleidende zitting. Zij worden ervan verdacht via het darknet een postorderbedrijf voor drugs te hebben gerund. Vermoedelijk hebben zij sinds 2016 tienduizenden postpakketten met drugs als LSD, XTC en MDMA over de hele wereld verzonden. De drugs werden verstopt in Nintendo-games en inktcartridges. Wij bespreken deze zaak met rechtbankverslaggever Joris Peters en techredacteur Stan Hulsen.

 • Woensdag 30 januari 2019: Akkoord kinderpardon | Doodzieke zeekoeten aangespoeld

  Jan 30 2019

  De coalitiepartijen zijn tot een akkoord gekomen over het kinderpardon. Van de circa 700 asielkinderen mogen er waarschijnlijk 630 samen met hun gezinsleden blijven. Voor nieuwe gevallen verdwijnt het kinderpardon echter. Je hoort fractievoorzitters Sybrand Buma van het CDA en Rob Jetten van D66.Lees ook: Coalitie akkoord: nieuwe beoordeling 700 kinderen, kinderpardon afgeschaftEn honderden zeekoeten zijn dood of doodziek aangespoeld op de Waddeneilanden. Het is onduidelijk wat er met de dieren ...more

 • Dinsdag 29 januari 2019: 'Kans op een no deal-Brexit neemt alleen maar toe'

  Jan 29 2019

  Het Britse parlement debatteert vandaag over een 'plan B' voor de Brexit. Ook wordt dan door parlementsleden gestemd over het plan. We praten hierover met Rem Korteweg, Brexit-expert van het Instituut Clingendael.En in de beveiligde rechtbank van Amsterdam, de Bunker, dient deze dinsdag een regiezitting tegen Naoufal F. De man wordt ervan verdacht dat hij de opdracht heeft gegeven voor de moord op Mohammad Reza Kolahi Samadi, ook bekend als Ali Motamed. Daarover hoor je rechtbankverslaggever Jor...more

 • Maandag 28 januari 2019: Onderzoek naar moord Khashoggi | NS lanceert WhatsApp-thriller

  Jan 28 2019

  In deze uitzending gaan we praten over de dood van columnist van The Washington Post, Jamal Khashoggi. Hij werd op 2 oktober in het Saoedische consulaat in Istanboel door een groep mannen overmeesterd en gedood. Maar er zijn nog steeds een hoop vragen. Om die reden begint er vandaag in Turkije een internationaal onderzoek, onder leiding van de Verenigde Naties naar de moord op de Saoedische journalist. En verder lanceert de NS vandaag hun eerste WhatsApp-thriller genaamd Ontspoord. Dit...more

 • Week van NU: Waren de files tijdens de sneeuw echt zo lang?

  Jan 25 2019

  In de Week van NU blikken we terug op de week met verschillende redacteuren. We hebben het deze week over de Spaanse peuter Julen die tientallen meters naar beneden is gevallen in een waterput. Ook bespreken we de sneeuwval in Nederland. Dinsdag reden er minder treinen en waren de files langer dan ooit, of leek dat maar zo? Verder kijken we naar de transfer van Ajax-speler Frenkie de Jong die voor 75 miljoen euro verkocht is aan FC Barcelona.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap ...more

 • Vrijdag 25 januari 2019: Waarom wordt bier duurder in cafés? | Klassieker in de Eredivisie

  Jan 25 2019

  De prijs van een biertje bij horecagelegenheden stijgt dit jaar waarschijnlijk met zo'n 4 procent, Zo liet vaksite Misset Horeca deze week weten. Sinds 2014 is de prijs van pils met ruim 17 procent gestegen. Wij zochten uit waar het prijsverschil tussen cafés en supermarkten vandaan komt.En wij kijken vooruit op De Klassieker van de Eredivisie: Feyenoord tegen Ajax. Gaat Ajax het gat tussen beide clubs groter maken of gaan de Rotterdammers zorgen voor een mooie winst in eigen huis? Wij gaan voor...more

 • Donderdag 24 januari 2019: Oplossing voor 'shutdown' in zicht? | Surfen naar je gezondheid

  Jan 24 2019

  De Amerikaanse overheid zit nog altijd op slot. Honderdduizenden ambtenaren zitten thuis en krijgen geen salaris, terwijl anderen verplicht moeten doorwerken zonder dat zij een ‘paycheck’ krijgen aan het eind van de maand. De senaat probeert vandaag met een oplossing te komen. Daarover hoor je NU.nl-redacteur Matthijs le Loux.En steeds meer mensen zoeken op het internet naar informatie over hun gezondheid. Moet je dat wel doen? Huisarts en panellid van Dokters vs. Internet Robbert Keppel hoor je...more

 • Woensdag 23 januari 2019: Gamesites overtreden privacywet | Hoe gaat het met de Nederlandse musicals?

  Jan 23 2019

  Veel Nederlandse gamesites schenden de privacywet. Het gaat fout bij het verzoek om cookies te plaatsen als je de website bezoekt. Bastiaan Vroegop van onze Techredactie schuift aan en legt het uit.Lees ook: Websites grote gamebedrijven schenden privacywet in NederlandEn de Musical Awards worden woensdagavond uitgereikt. We bellen met acteur en regisseur Frank Sanders over de staat van de Nederlandse musicals.

 • Dinsdag 22 januari 2019: Mogelijk overlast door winterse buien | Voorzichtig bij natuurijs

  Jan 22 2019

  Het gaat vandaag sneeuwen in Nederland. Hoe veilig is het daardoor op de weg en hoe kan je je het beste voorbereiden op dit winterse weer? We bellen met Weerplaza zodat je deze ochtend goed voorbereid naar buiten kan.De kou brengt ook iets positiefs met zich mee, namelijk de aandacht voor schaatsen op natuurijs. Waar kan je het ijs op? Zijn de sloten bijvoorbeeld al veilig genoeg? Je hoort de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB).

 • Maandag 21 januari 2019: Zweden krijgt kabinet na chaos | 'Krankzinnig' Eredivisie-weekend

  Jan 21 2019

  De rust is wedergekeerd in Zweden. Na 131 dagen formeren is het dan uiteindelijk gelukt om een kabinet te vormen. Stefan Löfven is opnieuw gekozen als de premier van Zweden. Voor Löfven is het zijn tweede ambtstermijn in een nieuwe centrumlinkse regering. De sociaaldemocraat werkt daarin samen met de Groenen. De Centrumpartij en de Liberalen geven gedoogsteun. Alleen heeft 131 dagen formeren nog consequenties? Dit weekend werd de Eredivisie weer hervat na de winterstop. Het was een knotsgek voet...more

 • Week van NU: 'Niemand weet wat ze met de Brexit aan moeten'

  Jan 18 2019

  In de Week van NU blikken we terug op de week met verschillende redacteuren. Deze week praten we over het klimaatakkoord omdat de fractieleider van de VVD, Klaas Dijkhoff, voor spanning in de coalitie zorgde met enkele uitspraken in De Telegraaf. Verder bespreken de transfers in de media: John de Mol heeft Linda de Mol namelijk naar Talpa gehaald. En we hebben het over de Brexit, want deze week werd gestemd over de deal van de Britse premier Theresa May.Je hoort presentator en hoofdredacteur Ger...more

 • Vrijdag 18 januari 2019: Houdt Trump zich aan zijn verkiezingsbeloftes? | Praten over voetbal op tv

  Jan 18 2019

  Donald Trump mag zich al twee jaar lang de president van Amerika noemen. Dit weekend is hij officieel halverwege zijn termijn van vier jaar en dan mag je al een beetje de balans opmaken. Want hoe kijkt Amerika nu naar Trump zijn beleid en maakt hij zijn verkiezingsbeloftes waar? Dit weekend zal ook de bal weer gaan rollen op de voetbalvelden in het betaald voetbal. Naast dat de eredivisie weer hervat wordt, zal er ook weer gepraat worden over voetbal op de televisie. Naast Veronica Inside, Studi...more

 • Donderdag 17 januari 2019: Transfer Linda de Mol: Verhuizen de kijkers mee naar SBS6?

  Jan 17 2019

  Linda de Mol stapt na twaalf jaar over van RTL naar Talpa. Het is de zoveelste naam die de overstap maakt naar de zenders van John de Mol. In deze uitzending praten we over de transfer in medialand met Lara Zevenberg van de entertainmentredactie, want wat gaat deze overstap betekenen.Zie ook: NUcheckt: Waarom je niet fysiek verslaafd kan raken aan lippenbalsem

 • Woensdag 16 januari 2019: Brexit-deal massaal afgewezen door Britse parlementariërs

  Jan 16 2019

  De Brexit-deal is dinsdagavond door het Britse parlement verworpen. Dat betekent op dit moment een nieuwe ronde van onzekerheid wat betreft het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. We praten hierover met Thomas Moerman van onze economieredactie.We gaan het ook hebben over medicijnen in Nederland. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg opent namelijk een bereidingsruimte van apotheker Paul Lebbink in Den Haag. De ruimte wordt gebruikt om zelf de medicijnen te maken die een te hoge pri...more

 • Dinsdag 15 januari 2019: Cruciaal moment voor Brexit | 'Nederland heeft voorsprong in de dance'

  Jan 15 2019

  Het is een belangrijke dag voor het Verenigd Koninkrijk. Het Britse parlement stemt over het Brexit-voorstel van premier Theresa May. Is er binnen het parlement voldoende vertrouwen in het voorstel? We bespreken het met Thomas Moerman van onze economieredactie.Verder bespreken we de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek. Die is volgens Buma Cultuur voor het eerst boven de 200 miljoen euro uitgekomen. Wat maakt Nederlandse artiesten zo populair in het buitenland? Je hoort een gesprek met Atze...more

 • Maandag 14 januari 2019: Laatste puzzelstukje Holleeder-zaak? | Zo renoveer je een museum

  Jan 14 2019

  Vandaag wordt het proces tegen Willem Holleeder hervat. Centraal staat de opname van een gesprek dat Peter R. de Vries in 2011 voerde met Holleeder. Rechtbankverslaggever Joris Peters is weer aanwezig bij de zaak en wij bespreken de zittingsdag van vandaag met hem. Het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat eind mei voor zeven jaar dicht.Vandaag worden de eerste stappen gezet. Het Van der Steur-gebouw, de rechter museumvleugel sluit vandaag al. Ook zal veel kunst al worden verplaat...more

 • Week van NU: 'Containerramp Waddeneilanden brengt mensen samen'

  Jan 11 2019

  In de Week van NU blikken we terug op de week met verschillende redacteuren. Deze week bespreken we de containerramp in de Noordzee, de verhoging van het lage btw-tarief en de huwelijksproblemen tussen Erland Galjaard en Wendy van Dijk.Je hoort presentator en hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman in gesprek met videoverslaggever Lotte Procé, entertainmentredacteur Lara Zevenberg en economieredacteur Thomas Moerman.

 • Vrijdag 11 januari 2019: Keurmerk voor rijscholen | Hoe hou je goede voornemens vol?

  Jan 11 2019

  Sinds deze week is het eerste keurmerk voor rijscholen op de markt. Vandaag zullen de eerste gelukkige de keurmerken op een feestelijke wijze ontvangen. Waarom is er zo lang gewacht met een keurmerk voor rijscholen? Komt dat doordat de kwaliteit achteruit gaat of was er nooit toezicht op de ruim achtduizend rijscholen? Van stoppen met roken tot meer sporten in het nieuwe jaar. Je hoort vast om je heen allemaal mooie goede voornemens. Maar doen wij er nou echt iets mee of blijft het all...more

 • Donderdag 10 januari 2019: Rechtszaak rond verijdelde aanslag | Kuifje bestaat negentig jaar

  Jan 10 2019

  Zes mannen staan vandaag terecht voor het voorbereiden van een jihadistische aanslag en om het vormen van een terreurorganisatie. Wat weten we over deze verijdelde aanslag. Daarover praten we met rechtbankverslaggever Joris Peters. Dit zijn de verdachten van de in Nederland verijdelde aanslagEn stripfiguur Kuifje bestaat 90 jaar. Hergé wist de verhalen van de jonge journalist voor het eerst in 1929 te publiceren in een Belgische krant. Dat ging met 3 stripplaatjes per dag. Wij praten met Ton Mac...more

 • Woensdag 9 januari 2019: ' Iran betrokken bij liquidaties' | Televisies worden groter en oprolbaar

  Jan 09 2019

  Dinsdag maakte de AIVD bekend dat Iran betrokken is geweest bij twee uitgevoerde moorden in Nederland. We praten daarover met Lisa van der Wal van onze redactie.En in Las Vegas is de CES, de Consumer Electronics Show, gaande. Hier worden nieuwe elektronische producten getoond. Rutger Otto van de tech-redactie is daar aanwezig en we bellen hem over de trends die we dit jaar kunnen verwachten.Lees ook: 'Appen en sociale media leiden niet tot taalverloedering'

 • Dinsdag 8 januari 2019: Zware spits verwacht om code geel | Fotograaf bezoekt 195 landen

  Jan 08 2019

  Deze dinsdag waait het stormachtig aan de kustprovincies. Het KNMI komt daarom met code geel. Ook vliegtuigmaatschappij KLM neemt maatregelen door 159 Europese retourvluchten te annuleren. Raymond Klaassen van Weerplaza spreken we in de podcast over het weerbeeld en of er sprake is van mogelijk de eerste storm van 2019.En fotograaf Jeroen Swolfs presenteert zijn boek Streets of the World. In 2009 begon Swolfs met een wereldreis voor het boek. De fotograaf wilde alle landen van de wereld bezoeken...more

 • Maandag 7 januari 2019: Kevin Spacey voor de rechter | Japanse keizer 'menselijk na 30 jaar'

  Jan 07 2019

  Acteur Kevin Spacey moet vandaag voor de rechter verschijnen omdat hij wordt verdacht van seksueel misbruik. Hij zou zich in juli 2016 in een bar zich hebben vergrepen aan de zoon van tv-presentatrice Heather Unruh.Het is een feestelijke dag vandaag in Japan, wel een feestelijke dag met een rouwrandje. Want de Japanse keizer Akihito zit sinds vandaag al dertig jaar lang op de troon. Het rouwrandje komt omdat hij dit jaar zal aftreden. Het wordt de eerste abdicatie van een Japanse keizer in ...more

 • Vrijdag 4 januari 2019: Oplossing voor reisdrukte | 'Liegen is leuk' in Wie is de Mol?

  Jan 04 2019

  Vanmiddag zal het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers publiceren over hoe het kostenplaatje van het openbaar vervoer tegenover de auto eruit ziet sinds 2008 tot aan 2018. Het wordt steeds drukker op de snelwegen en in het openbaar vervoer. Maar wat is de oplossing voor de reisdrukte? Dat vroegen wij aan Henk Meurs, hoogleraar mobiliteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen.En dit weekend begint het negentiende seizoen van Wie is de Mol (WIDM) weer op NPO 1. Iedere fan van het progra...more

 • Donderdag 3 januari 2019: Trump strijdt voor grensmuur | Bouwers vreugdevuur ‘verbijsterd’

  Jan 03 2019

  In deze uitzending gaan we praten over de Amerikaanse 'shutdown'. In de Verenigde Staten is al dertien dagen sprake van een 'shutdown'. Ambtenaren zitten daardoor met onbetaald verlof thuis, veel openbare diensten zijn gesloten en een compromis lijkt nog niet in zicht.De Democraten en de 'overname' Huis van AfgevaardigdenEn de bouwers van het vreugdevuur in Scheveningen hebben een verklaring gegeven over de gang van zaken in aanloop naar oudejaarsnacht.

 • Woensdag 2 januari 2019: Van Gerwen wereldkampioen | Hervatting opruimwerkzaamheden Scheveningen

  Jan 02 2019

  Na de speciale uitzendingen met daarin een terugblik op 2018 gaan we weer verder met de podcast zoals vanouds. Vandaag wel nog iets korter dan je van ons gewend bent. Wat gebeurde er afgelopen nacht en wat staat er voor deze woensdag op de nieuwsagenda?

 • Terugblik 2018: 'Dotan maakte er een puinzooi van met trollenleger'

  Dec 31 2018

  In deze laatste aflevering van de speciale reeks bespreken we het entertainmentjaar. Met daarin aandacht voor het Eurovisie Songfestival met zanger Waylon en het trollenleger van zanger Dotan. NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman gaat in gesprek met entertainmentredacteur Lara Zevenberg en 3voor12-eindredacteur Niels Aalberts.

 • Terugblik 2018: 'Mensen moeten ook kritisch naar Facebook zijn'

  Dec 29 2018

  In deze aflevering bespreken we het jaar van Facebook met daarin specifiek aandacht voor het privacyschandaal Cambridge Analytica. NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman gaat in gesprek met techredacteur Bastiaan Vroegop en NU.nl-factchecker Shannon Bakker. Ook praat Edo Haveman (Facebook head of public policy The Netherlands) mee.

 • Terugblik 2018: 'Proces Holleeder is spectaculair om te zien'

  Dec 28 2018

  In deze aflevering bespreken we een van de grootste rechtszaken van het afgelopen jaar: het proces tegen Willem Holleeder. NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman gaat in gesprek met rechtbankverslaggever Joris Peters en presentatrice van De Willem Podcast Marian Husken.

 • Terugblik 2018: 'Niet de laatste keer een jaar vol weerrecords'

  Dec 27 2018

  In deze aflevering bespreken we samen met de extreme droogte van het afgelopen jaar. NU.nl-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman gaat in gesprek met redacteur Job van der Plicht en klimatoloog Reinier van den Berg.

 • Terugblik 2018: 'Tom Dumoulin is een echte winnaar'

  Dec 24 2018

  In de laatste week van 2018 blikken we in de Dit wordt het nieuws podcast terug op het afgelopen jaar. In deze afleveringen bespreken we het sportjaar van Tom Dumoulin. Een jaar waarin hij tweede werd bij in zowel de Giro d'Italia als de Tour de France. Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman gaat in gesprek met sportredacteur Daan de Ridder en als speciale gast hebben we scientific expert Teun van Erp van Team Sunweb aan tafel.

 • Vrijdag 21 december 2018: 'Trump te vroeg met overwinning' | Uitslag Expeditie Robinson finale

  Dec 21 2018

  Vandaag praten we over het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij heeft besloten dat alle Amerikaanse militaire uit Syrië weer terug worden gehaald. Omdat Islamtische Staat (IS) 'verslagen' zou zijn. Maar is dat wel zo en hoe kijken andere landen naar dit besluit? VS trekt zich terug uit Syrië: 'IS is nog lang niet dood'En gisteren werd in een kolkende Ziggo Dome bekend gemaakt wie de winnaar is van Expeditie Robinson 2018. NU.nl sprak met de winnaar en de verliezers.&n...more

 • Donderdag 20 december 2018: Sporters van het Jaar | Non-stop kerkdienst voor Armeens gezin

  Dec 20 2018

  Woensdag werden tijdens het Sportgala van NOC*NSF de sportman en -vrouw van het jaar bekendgemaakt. NUsportverslaggever Rypke Bakker was daarbij aanwezig en sprak uiteraard met de kersverse winnaars.En verder gaan we aandacht besteden aan een uitgeprocedeerd Armeens gezin dat sinds eind oktober via een bijzondere, onafgebroken kerkdienst onderdak krijgt in een kerk in Den Haag. Het gezin hoopt voor de feestdagen uitsluitsel te krijgen over hun verblijf in Nederland.

 • Woensdag 19 december 2018: Duizenden jongeren dakloos | Rechter buigt zich over straatintimidatie

  Dec 19 2018

  Eind 2016 waren er naar schatting meer dan dertigduizend daklozen in Nederland, waaronder ook duizenden jongeren zonder vast dak boven hun hoofd. Hoe komt dat en wat kunnen wij en zij daar aan doen? Daarover aan de telefoon Marleen van der Kolk van de stichting Zwerfjongeren Nederland.En in Rotterdam buigt de rechter zich over straatintimidatie. Sissen, uitschelden en naroepen is sinds een jaar verboden in Rotterdam, maar wanneer is het ook daadwerkelijk intimidatie? Rechtbankverslaggever Joris ...more

 • Dinsdag 18 december 2018: Nieuwe bandopnames Willem Holleeder | NPO 3FM start Lifeline

  Dec 18 2018

  Deze dinsdag is de rechtbank in Osdorp weer het toneel van de strafzaak tegen Willem Holleeder. Zijn zus Astrid zal worden verhoord en vermoedelijk komen ook nieuwe tapes die Astrid heeft opgenomen aan bod.En 3FM Serious Request: De Lifeline gaat van start. Met de actie zet de zender zich in voor het Rode Kruis. Dit jaar zijn er drie doelen: reanimatie in Nederland, bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlog en conflicten. We bellen daarover met NPO 3FM dj Sander Hoogendoorn.

 • Maandag 17 december 2018: Leger Des Heils geeft kerstdiner tegen eenzaamheid

  Dec 17 2018

  Vanavond en morgen vindt het kerstdiner van het Leger des Heils plaats. Bijna 700 mensen krijgen een avond om niet te vergeten en een om met elkaar te vieren. Tijdens het diner wordt een kerstverhaal verteld, zijn er optredens van cliënten van het Leger des Heils, en burgemeester Femke Halsema wordt verwacht.Verder bespreken we dat vandaag voetballers De Ligt en Kluivert mogen hopen op de prijs voor grootste talent van Europa, wie wordt de politicus van het jaar en loting Ajax in de achtste...more

 • Vrijdag 14 december 2018: ‘Emancipatie gaat nog te langzaam’ | Laatste dag klimaattop Polen

  Dec 14 2018

  De economische positie van vrouwen is verbeterd, blijkt uit de vandaag verschenen Emancipatiemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Tussen 2015 en 2017 groeide het aandeel vrouwen met werk, groeide de gemiddelde arbeidsduur en nam de economische zelfstandigheid toe. Maar gaat het wel hard genoeg?En verder is het vandaag de laatste dag van de klimaattop in Polen. Gezanten van bijna tweehonderd landen hebben zich de afgelope...more

 • Donderdag 13 december 2018: 'Emotioneel betoog redding May' | Moord op broer kroongetuige

  Dec 13 2018

  Woensdagavond konden de Britse conservatieven stemmen over het vertrek of aanblijven van Theresa May als partijleider en premier van het Verenigd Koninkrijk. May kreeg steun van 200 partijleden, maar alsnog stemden 117 leden tegen haar. NU.nl-redacteur Matthijs le Loux hoor je over de stemming en volgende stappen van May.Verder bespreken we met rechtbankverslaggever Joris Peters de zaak tegen Shurandy S. De man heeft bekend Reduan B. te hebben doodgeschoten in Amsterdam-Noord, begin dit jaar. On...more

 • Interview Ralph Tuijn: Recordpoging roeien van Europa naar Zuid-Amerika

  Dec 12 2018

  Ralph Tuijn begint met zijn wereldrecordpoging om de Atlantische oceaan over te roeien. Hij vertrekt vanuit Portugal en hoopt eind januari aan te komen in Frans-Guyana. We praten met Ralph over wat hem te wachten staat.

 • Woensdag 12 december 2018: Schietpartij kerstmarkt Straatsburg | Recordpoging roeien over de Atlantische oceaan

  Dec 12 2018

  Bij een schietpartij in Straatsburg zijn meerdere doden en gewonden gevallen. De dader is nog voortvluchtig en de Franse politie is een grote zoekactie begonnen. Verder is Jos B., de man die wordt verdacht van doodslag op Nicky Verstappen, deze woensdag aanwezig in de rechtbank van Maastricht. Joris Peters volgt voor NU.nl de zaak.En Ralph Tuijn begint met zijn wereldrecordpoging om de Atlantische oceaan over te roeien. Hij vertrekt vanuit Portugal en hoopt eind januari aan te komen in Frans-Guy...more

 • Dinsdag 11 december 2018: 'Uitstel stemming Brexit is verlies voor Theresa May' | Eerste herten Oostvaardersplassen afgeschoten

  Dec 11 2018

  De geplande stemming van het Britse parlement over de Brexit-deal zal toch niet deze dinsdag plaatsvinden. Theresa May maakte maandag bekend dat de stemming wordt uitgesteld. Daarover bellen we met Thomas Moerman van onze economieredactie.Maandag is Staatsbosbeheer begonnen met het afschieten van ruim achttienhonderd edelherten in de Oostvaardersplassen. Op de eerste dag zijn er drie stuks afgeschoten. Joke Bijl van Staatsbosbeheer vertelt over de gang van zaken.

 • Maandag 10 december 2018: Hoger beroep wildwestschietpartij | Nemen wij stoplichten nog serieus?

  Dec 10 2018

  Vandaag begint het hoger beroep in de zaak die draait om de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Twee mannen werden tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. De schietpartij is iconisch geworden voor de strijd in de onderwereld tussen twee kampen die ook wel wordt omschreven als de oorlog binnen de mocro-maffia.Zie ook: Kennismaking met mocro-maffia door deze geweldsexplosieEn we vieren vandaag het 150-jarige bestaan van het stoplicht. Nemen wij verkeers...more

 • Vrijdag 7 december 2018: Opvolger Angela Merkel wordt gekozen | Waar zijn de stadsvogels?

  Dec 07 2018

  Het Duitse CDU houdt vandaag haar 31e partijcongres. Tijdens dit congres kiezen de Duitse christendemocraten wie Angela Merkel gaat opvolgen als voorzitter van de partij. Volgens Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut springen er twee kandidaten eruit. De populaties van dertien vogelsoorten die in de stad leven, zijn sinds 1990 sterk gekrompen, Zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek en de stichting Sovon Vogelonderzoek Nederland vandaag. Wij gingen zelf de stad in om op zoe...more

 • Donderdag 6 december 2018: Farmaceutische wereld moet waken voor 'Monopoly-praktijken'

  Dec 06 2018

  In deze uitzending praten we het over het positieve nieuws van afgelopen woensdag. Het medicijn Humira wordt met een flinke korting verkocht waardoor patiënten tot honderden euro’s goedkoper uit zijn. Maar niet iedereen is even blij met de korting. Arnold Vulto, hoogleraar ziekenhuisfarmacie is verre van positief over het bedrijf AbbVie dat met de korting komt.

 • Woensdag 5 december 2018: Keurmerk voor Sinterklaas | Documentaire over proces Nelson Mandela

  Dec 05 2018

  Het Sinterklaaskeurmerk, het bestaat echt en dat is maar goed ook. Want sommige hulpsinterklazen nemen het niet al te nauw met de regels. We bellen daarover met Richard Janssen, drager van het keurmerk en ook betrokken bij de organisatie achter het certificaat.Lees ook: Helft van de Nederlanders koopt Sint-cadeaus nog in fysieke winkelPrecies vijf jaar geleden is Nelson Mandela overleden. Vanaf donderdag draait de film The State Against Mandela & The Others in de bioscoop die draait om het R...more

 • Dinsdag 4 december 2018: Migratiedebat in Den Haag | Wolter Kroes viert jubileum

  Dec 04 2018

  In Den Haag wordt gedebatteerd over het migratiepact van de Verenigde Naties. VN-landen spreken in het pact uit dat migratie een wereldwijd probleem is. Internationale samenwerking is daarom noodzakelijk. We praten hierover met politiek verslaggever Avinash Bhikhie.En deze dinsdag viert volkszanger Wolter Kroes dat hij al dertig jaar actief is in het artiestenvak. Dat doet hij in een uitverkocht Koninklijk Theater Carré. Reden om te bellen met de zanger.

 • Maandag 3 december 2018: 'Wereldleiders moeten laten zien hoe serieus ze het klimaat nemen'

  Dec 03 2018

  In deze uitzending praten we over de klimaattop in Polen. Gezanten van bijna tweehonderd landen zullen zich vandaag melden in het Poolse Katowice voor een internationale klimaatconferentie. Daar moet blijken of de wereld harde afspraken kan maken om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Dit drie jaar na de historische conferentie van Parijs, waar landen beloofden maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde te beperken.Verder praten we je nog bij over een zitting over het informatie...more

 • Vrijdag 30 november 2018: Wereldleiders bijeen voor G20-top | Wordt de winter 'extreem' koud?

  Nov 30 2018

  Vandaag en dit weekend staat Argentinië in het teken van de G20-top. Daar komen negentien landen, plus de Europese Unie, samen om te praten over wereldwijde economische groei, ontwikkeling en samenwerking op dit gebied.En vanaf dit weekend is het officieel winter. Dit jaar stond toch wel in het teken van een extreem warme en droge zomer. Maar krijgen we dan ook gelijk dit jaar een extreem koude winter?Zie ook: Vooruitblik sekspopzaak: 'Paay eist on-Nederlandse geldboete'

 • Donderdag 29 november 2018: 'Laatste redpoging edelherten in de Oostvaardersplassen' | Woord van het jaar verkiezing

  Nov 29 2018

  In deze uitzending praten we over de Oostvaardersplassen. Honderden edelherten worden mogelijk afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Vandaag wordt het kort geding over het lot van de edelherten behandeld op zitting.En de verkiezing voor Woord van het Jaar is in volle gang. Er kan gestemd worden op bijvoorbeeld selfieshopper of mangomoment. Hoe dat zit en wat deze woorden betekenen? Dat legt de hoofdredacteur van de Dikke Van Dale uit.

 • Woensdag 28 november 2018: Protesten in Frankrijk om bezineprijzen | Prinses Beatrix naar Bonaire

  Nov 28 2018

  Frankrijk is in de ban van de Gilets Jaunes, de Gele Hesjes. Er is vooral kritiek op het economische beleid van president Macron. We bellen met Niek Pas, Frankrijkdeskundige en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam.En prinses Beatrix komt woensdagavond aan op Bonaire. Het is alweer vijf jaar sinds de troonswisseling en nog altijd lijkt de prinses niet aan pensioneren te denken. Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten, spreken we over de dagelijkse bezigheden ...more

 • Dinsdag 27 november 2018: Conflict Oekraïne en Rusland | Pas op voor malafide webshops

  Nov 27 2018

  Rusland en Oekraïne staan lijnrecht tegenover elkaar vanwege de Russische aanval op drie Oekraïense marineschepen van afgelopen zondag. Is dit een volgende stap in het langdurig conflict tussen Rusland en Oekraïne? Daarover bellen we met Jan Marinus Wiersma van het Instituut Clingendael.Lees ook: Conflict Kiev-Moskou: 'Niemand wil kwestie op de spits drijven'En de Consumentenbond waarschuwt mensen die inkopen doen voor de feestdag voor nepwebshops. Waar moet je op letten als je online gaat shopp...more

 • Maandag 26 november 2018: ‘Dubbel gevoel bij Brexit-akkoord’ | InSight-missie landt op Mars

  Nov 26 2018

  In deze uitzending gaan we praten over de belangrijke stap die is gezet omtrent het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Op een top in Brussel stemden de regeringsleiders van de EU-landen in met het scheidingsverdrag én een politieke verklaring over de relatie na het Britse vertrek.En de InSight-missie van NASA zal vandaag aankomen op Mars, nadat het op 5 mei dit jaar werd gelanceerd. Alleen de landing zal nog spannend worden. Want van alle landingen op Mars tot nu toe, is maar 40 proc...more

 • Vrijdag 23 november 2018: Zussen Holleeder gehoord | kortinggekte op Black Friday

  Nov 23 2018

  Vandaag worden Sonja en Astrid Holleeder na lange tijd weer als getuigen gehoord in de strafzaak tegen hun broer Willem. Naast dat dinsdag bekend werd dat er nieuwe opnames van gesprekken tussen Astrid en Willem Holleeder zijn, is ook een aflevering van De Willem Podcast toegevoegd aan het dossier.Abonneer je op De Willem PodcastEn verder is het vandaag Black Friday, de dag die voor Amerikanen traditiegetrouw volgt na Thanksgiving Day. Waar je op moet letten tijdens dit ...more

 • Donderdag 22 november 2018: Loonkloof mannen en vrouwen | 'Trump op zoek naar nieuw succes'

  Nov 22 2018

  In deze uitzending hoor je alles over de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Deze kloof is tussen 2014 en 2016 gelijk gebleven, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarom is het belangrijk om zelf op te komen voor je salaris, stelt Paulien Osse van Loonwijzer.nl.En de Amerikaanse president Donald Trump heeft zich van de week uitgelaten over de zaak Khashoggi. Trump blijft vriendschappelijk tegenover zijn Arabische bondgenoot, tot ergernis van de Turken. Waarom Trump de...more

 • Woensdag 21 november 2018: Meer actie nodig voor LHBT'ers | Begroting Italië

  Nov 21 2018

  De leefsituatie van LHBT's is verbeterd, maar nog niet voldoende. Zo voelen LHB'ers zich soms onveiliger. Volgens COC Nederland moet strenger worden opgetreden tegen antihomogeweld. We praten daarover met Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland.Lees ook: LHBT'ers ervaren nog vaak pestgedrag en onveiligheidEn de Europese Commissie heeft vorige maand de Italiaanse begroting afgekeurd, vandaag zou de commissie stappen kunnen zetten om de Italianen te dwingen stappen te zetten om de begroting alsn...more

 • Dinsdag 20 november 2018: Eerste stap richting gekozen burgemeesterschap | Condooms passen op Utrecht Centraal

  Nov 20 2018

  Vandaag zal in de Eerste Kamer gestemd worden over de deconstitutionalisering van de kroonbenoeming van de burgemeester. Dit kan je zien als de eerste stap richting de gekozen burgemeester. Politiek verslaggever Avinash Bhikhie praat je bij.En op Utrecht Centraal opent deze dinsdag een tijdelijke winkel waar je condooms kan passen en hulp kan vragen aan een condoomadviseur. Soa Aids Nederland opent de winkel om aandacht te vragen voor het voorbehoedsmiddel.

 • Maandag 19 november 2018: Rechtszaak moord Milica van Doorn | Poep is ‘multifunctioneel’

  Nov 19 2018

  In deze uitzending praten we over de inhoudelijke behandeling in de zaak tegen de 48-jarige Hüseyin A. De man wordt verdacht van de moord op en verkrachting van Milica van Doorn in 1992. Wij praten straks over deze zaak met rechtbankverslaggever Joris Peters en de advocaat van de nabestaande Richard Korver.En het is vandaag World Toilet Day. Niet geheel toevallig op deze dag opent het internationale waterinstituut IHE Delft een laboratorium voor onderzoek naar poep. Hier werken wetenschappers en...more

 • Vrijdag 16 november 2018: 'Brexit-deal nog lang niet rond' | Sportjaar van Mart Smeets

  Nov 16 2018

  In deze uitzending hoor je alles over wat er gisteren in het Verenigd-Koninkrijk omtrent de voorlopige Brexit-deal afspeelde. Ontslagnemende ministers, uren lang debatteren, de dreiging van een motie van wantrouwen en een strijdbare premier Theresa May. En Mart Smeets publiceert vandaag zijn nieuwe boek: Afzien. Daarin neemt de sportpresentator je mee naar de belangrijkste sportevenementen van het afgelopen jaar, NU.nl ging bij hem langs. 

 • Donderdag 15 november 2018: ‘Uiterlijk Zwarte Piet genoeg aangepast’ | Kilo krijgt nieuw gewicht

  Nov 15 2018

  In deze uitzending bespreken we de uitspraak van de rechter omtrent het uiterlijk van Zwarte Piet tijdens de intocht aankomend weekend in Zaandam. De stichting Majority Perspective eiste dat zwarte piet geen racistische stereotyperende kenmerken meer mocht vertonen.En verder komen wetenschappers bijeen in Parijs om te praten over de kilo. Deze is namelijk afgevallen en dat is best problematisch voor iets waar we het gewicht op baseren. Daarom is het tijd voor een nieuwe kilo.

 • Woensdag 14 november: Prins Charles viert 70e verjaardag | Borsato terug naar De Kuip

  Nov 14 2018

  De Britse prins Charles viert deze woensdag zijn zeventigste verjaardag. Prinses Beatrix vliegt richting Buckingham Palace om de festiviteiten bij te wonen. We praten met royalty-expert Marc van der Linden over het feest in Londen.En Marco Borsato staat volgend jaar voor de tiende keer in De Kuip. NU.nl ging langs bij de zanger en vroeg naar de invulling van zijn komende optreden.

 • Dinsdag 13 november: 'Politie heeft geen vet op de botten om tekort op te vangen'

  Nov 13 2018

  De politie blijft volgens vakbonden structureel de Arbeidstijdenwet overtreden. De werkdruk is volgens de bonden veel te hoog. De problemen zijn niet nieuw. Leonard Kok, lid van de korpsleiding van de politie, legt uit hoe het kan dat de problemen al langer spelen.En voor de Nederlandse vrouwen staat een belangrijke wedstrijd op het programma in Zwitserland. De voetbalsters verdedigen een voorsprong van 3-0. Ze hebben daarmee een goede uitgangspositie voor het verzekeren van deeln...more

 • Maandag 12 november 2018: Debat ‘grimmig’ halloweenfeest | Eerbetoon Annie M.G. Schmidt

  Nov 12 2018

  Vandaag spreekt de gemeenteraad van Tilburg in een spoeddebat over een uit de hand gelopen halloweenfeest in het zwembad Stappegoor. Aan de feestelijke sfeer kwam vroegtijdig een einde door wangedrag van tientallen jongeren. Wij praten met de aanvrager van dit spoeddebat. En verder bellen we met actrice Loes Luca over Annie M.G. Schmidt. Vandaag en morgen zal theater Carré een eerbetoon brengen aan de beroemde auteur. 

 • Vrijdag 9 november 2018: Overlast door asielzoekers | Cruciaal moment voor Oranjevrouwen

  Nov 09 2018

  In deze uitzending praten we over de zorgen die gemeenten hebben over asielzoekers die onrust veroorzaken en misdrijven plegen. Zo bestaat het idee om diegene die voor overlast blijven zorgen te verplaatsen naar een opvang waar ze niet van het terrein af mogen.Verder bespreken we het beslissende tweeluik van de Oranjevrouwen tegen Zwitserland. Dit om een ticket voor het WK 2019 in Frankrijk te behalen. Je hoort waarom dit een cruciaal moment is. 

 • Donderdag 8 november 2018: Nieuwe eigenaar IJsselmeerziekenhuis? | Plastic in bodemgrond

  Nov 08 2018

  In deze uitzending bespreken we de vraag: Wie wordt de eigenaar van de IJsselmeerziekenhuizen? De curator is druk bezig achter de schermen, maar duidelijkheid ontbreekt nog. En op die duidelijkheid zit ook de cliëntenraad van de ziekenhuizengroep te wachten.En we praten over zwerfafval met The Plastic Soup Surfer. Vanaf volgend jaar mag er vrijwel geen plastic meer zitten in grond en bagger dat onder meer wordt gebruikt bij de wegenbouw.

 • Woensdag 7 november 2018: Beleid Trump lastiger door uitslag Amerikaanse verkiezingen

  Nov 07 2018

  Samen met Amerika-deskundigen Willem Post en Victor Vlam bespreken we de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, de zogeheten midterms. De Democraten hebben de winst gepakt in het Huis van Afgevaardigden, maar de Republikeinen blijven de grootste in de Senaat. Welke gevolgen kunnen we verwachten op basis van deze uitslag?

 • Dinsdag 6 november 2018: Spanning voor Amerikaanse 'midterms' | Zaak Frank Masmeijer

  Nov 06 2018

  We blikken met NU.nl-redacteur Matthijs le Loux vooruit op de tussentijdse verkiezingen in Amerika, de midterms. Zowel de Democraten als de Republikeinen gaan voor de winst en maken het daarmee zeer spannend. Grote vraag is natuurlijk wel, lopen de kiezers ook al warm om daadwerkelijk te stemmen?Lees ook: Zo gaat NU.nl de Amerikaanse congresverkiezingen verslaanEn we gaan het hebben over oud-presentator Frank Masmeijer. In België werd Masmeijer vorig jaar veroordeeld tot acht jaar cel plus een b...more

 • Maandag 5 november 2018: Kort geding Oostvaardersplassen | Hoger beroep tegen Aydin C.

  Nov 05 2018

  Vandaag gaan we aandacht besteden aan het vraagstuk of de edelherten in de Oostvaardersplassen afgeschoten moeten worden. Vandaag zal daar een kort geding over plaatsvinden en wij gaan praten met een van de bezwaarmakers.En verder hebben we het ook nog over de start van het hoger beroep tegen Aydin C. Hij staat terecht voor het chanteren met naaktbeelden van tientallen minderjarige meisjes. Hij werd bekend door de zelfmoord van een van zijn vermeende slachtoffers, de Canadese Amanda Todd (15).

 • Vrijdag 2 november 2018: Seksueel misbruik in Noord-Korea | Afscheid 'saaiste ruimtemissie'

  Nov 02 2018

  Vandaag gaan we het hebben over massaal seksueel misbruik in Noord-Korea. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch publiceerde gisteren een rapport waarin stond dat ongewenst seksueel gedrag zelfs zo vaak voorkomt dat het wordt gezien als een normaal verschijnsel in het dagelijks leven. Wij gaan hierover praten met Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit van Leiden.En we nemen afscheid van de 'saaiste ruimtemissie' ooit. Na 9 jaar is de brandstof op van de Kepler ruimt...more

 • Donderdag 1 november 2018: Lerarenopleiding steeds populairder | Blijft de stint verboden?

  Nov 01 2018

  In deze uitzending hebben we het over dat de interesse in de opleiding van de pabo stijgt, meer mensen kiezen voor een baan in het primair onderwijs. Een reden daarvoor lijkt duidelijk, want vanwege het lerarentekort kan het aantrekkelijk zijn om in het onderwijs te stappen.Wil je meer weten over de stand van zaken in het primair onderwijs, bekijk dan hier de analyse uit het interview. En verder doet vandaag de rechtbank uitspraak in het kort geding tussen kinderdagverblijf het Kinderstraatje en...more

 • Woensdag 31 oktober 2018: Trump wil recht op burgerschap VS aanpassen | Horrorfilms voor Halloween

  Oct 31 2018

  De Amerikaanse president Donald Trump wil het recht op Amerikaans burgerschap bij geboorte in de VS afschaffen, zei hij in een interview met de nieuwswebsite Axios. We praten over de mogelijke aanpassing met Amerikadeskundige Victor Vlam.En vanwege Halloween bellen we met horrorspecialist Jan Doense. Welke filmklassiekers moet je als liefhebber van het horrorgenre kijken tijdens deze donkere dagen?

 • Dinsdag 30 oktober 2018: Stormachtige dinsdag met veel regen | Nieuw boek over Wim Kieft

  Oct 30 2018

  Het weer zit deze dinsdag niet mee, het gaat flink regenen en er is kans op harde windstoten. Vooral het verkeer zal rekening moeten houden met vertragingen vanwege het weerbeeld.Ook praten we met schrijver Michel van Egmond over zijn nieuwe boek over ex-voetballer Wim Kieft. In 2014 publiceerde Van Egmond het eerste deel waarin de cocaïne- en alcoholverslaving van Kieft centraal stonden. In dit nieuwe boek gaat het de schrijver om één vraag: hoe gaat het nu met Wim Kieft?

 • Maandag 29 oktober 2018: Brazilië stemt 'tegen corruptie' | Zaak-Insiya verder

  Oct 29 2018

  In deze uitzending praten we over de uitslag van de Braziliaanse verkiezingen. De extreemrechtse politicus Jair Bolsonaro heeft de tweede ronde gewonnen. Hij liet met 55,7 procent van de stemmen de linkse kandidaat Fernando Haddad achter zich. Wij bespreken wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Bolsonaro.En verder praten we over een nieuwe stap in rechtszaak over de ontvoering van de peuter Insiya (4). Vandaag zal namelijk een van de hoofdverdachten worden gehoord. E...more

 • Vrijdag 26 oktober 2018: ‘Zaak model Ivana Smit is onderschat’ | Laatste keer wintertijd?

  Oct 26 2018

  In deze uitzending praten we over de laatste zittingsdag in de zaak rondom de dood van het Nederlandse model Ivana Smit. De 18-jarige viel 7 december vorig jaar uit een appartementencomplex na een avond gefeest te hebben in de Maleisische stad Kuala Lumpur met een Amerikaans stel.En verder gaat dit weekend de wintertijd in. Dat betekent dat in de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober de klok één uur terug gaat. Wat voor consequenties heeft dit voor je ritme en zal dit de laatst...more

 • Donderdag 25 oktober 2018: ‘Forse bijdrage voor NAVO-oefening’ | Tweede kind eerder crimineel?

  Oct 25 2018

  In deze uitzending praten we over de NAVO-oefening in Noorwegen. Het is de grootste oefening sinds het einde van de Koude Oorlog. In totaal nemen 50.000 militairen deel aan de oefening met 250 vliegtuigen, 65 schepen en meer dan 10.000 andere militaire voertuigen. Alleen hoe goed voorbereid zijn de Nederlandse militairen?En verder nemen we een kijkje in de keuken bij de NU.nl factcheck-dienst. We onderzoeken of het waar is of het tweede kind in het gezin een grotere kans heeft op veroordeling da...more

 • Woensdag 24 oktober 2018: Drukste orkaanseizoen ooit in oostelijke Grote Oceaan

  Oct 24 2018

  Orkaan Willa is aan land gekomen in Mexico. De Mexicanen hebben te maken met het drukste orkaanseizoen als we kijken naar de oostelijke Grote Oceaan. We bellen daarom met Wilfred Janssen van Weerplaza die uitlegt hoe dat komt en wat we nog kunnen verwachten, het orkaanseizoen is namelijk nog niet voorbij.

 • Dinsdag 23 oktober 2018: 'Koningin Elizabeth is de kaviaar onder de staatshoofden'

  Oct 23 2018

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Ze zullen onder meer aan tafel gaan voor een staatsbanket met de Britse koningin Elizabeth II. Volgens Justine Marcella, hoofdredacteur van het blad Vorsten, is Elizabeth echt "de kaviaar onder de staatshoofden".

 • Maandag 22 oktober 2018: ‘Kans op Italiaanse schuldencrisis’ | Ontvoeringszaak peuter Insiya

  Oct 22 2018

  In deze uitzending kijken we naar een deadline voor Italië. Het land heeft tot maandag 12.00 uur om de EU uitleg te geven over de Italiaanse conceptbegroting. De EU heeft zorgen over deze begroting geuit, omdat eerder was afgesproken dat Italië de overheidsuitgaven in ieder geval niet zou verhogen. De nieuwe regering is dat echter toch van plan.En verder praten we over het begin van de zitting in de zaak over de ontvoering van peuter Insiya. Het meisje werd in 2016 ontvoerd uit de...more

 • Vrijdag 19 oktober 2018: Hoe veilig ben jij online? | Ruimtemissie naar Mercurius

  Oct 19 2018

  In deze uitzending kijken we naar hoe veilig jij bent in de online-wereld. Dat komt omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vannacht cijfers heeft gepubliceerd over de cybersecurity en hoe vaak bedrijven worden getroffen door cyberaanvallen. En verder praten we over de eerste Europese ruimtemissie naar Mercurius. De 'BepiColombo'-missie bestaat uit twee satellieten die de meest uitgebreide informatie over Mercurius ooit moet gaan verschaffen. NUcheckt: In bad verbrand je niet evenvee...more

 • Donderdag 18 oktober 2018: Rechtszaak gebruik stint | 'Brexit heeft veel turbulentie'

  Oct 18 2018

  In deze uitzending gaan we praten over de rechtszaak tegen het verbod van de stint, het vervoersmiddel waarmee eind september in Oss een dodelijk ongeval plaatsvond. Kinderdagverblijf Het Kinderstraatje wil de stint weer kunnen gebruiken, daarom moet er eerst gekeken worden of het verbod wel juist is opgelegd.En verder bespreken we de huidige ontwikkelingen omtrent de Brexit. Want de Brexit-top die in november zou plaatsvinden om overeenstemming over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit...more

 • Woensdag 17 oktober 2018: Boek Abdelhak Nouri | Spanningen Turkije en Saoedi-Arabië

  Oct 17 2018

  Journalist Henk Spaan heeft een boek geschreven over Ajacied Abdelhak Nouri. De talentvolle voetballer kreeg ruim een jaar geleden een hartstilstand. Ruim voor die tijd had Spaan al toegezegd om een boek over Nouri te schrijven. Reden om te bellen met Spaan.Turkije is overtuigd van de betrokkenheid van Saoedi-Arabië bij de dood van journalist Jamal Khashoggi, de spanningen tussen beide landen lopen dan ook op. NU.nl-redacteur Matthijs le Loux praat je bij over de situatie.De Nederlandse dj ...more

 • Dinsdag 16 oktober 2018: 'Verhoudingen met Rusland onvoorspelbaarder dan tijdens Koude Oorlog'

  Oct 16 2018

  Nederland is in cyberoorlog met Rusland, dat vertelde minister van Defensie, Ank Bijleveld, zondag. De hackpoging op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) en het onderzoek naar MH17, twee keer speelt Rusland een hoofdrol, maar het land blijft ontkennen. We bellen met Laura Starink van Raam op Rusland en praten met haar over de huidige relatie tussen beide landen.En we praten met Kirsten Palland van Milieu Centraal over voedselverspilling, dat vanwege wereldvoedseldag. Gaan we...more

 • Maandag 15 oktober 2018: Overleg toekomst dividendbelasting | Was jij je handen wel goed?

  Oct 15 2018

  In deze uitzending gaan we praten over de heroverweging van de dividendbelasting. Daarover vergaderen vandaag de coalitiepartijen. Het heroverwegen van de afschaffing van de dividendbelasting volgde op het besluit van Unilever om het hoofdkantoor toch niet naar Nederland te verhuizen. En verder is het vandaag de internationale handenwasdag. Wij zochten uit hoe belangrijk het wassen van je handen is en hoe goed wij op dit moment onze handen wassen. Wij belden met Joost Hopman, arts-microbiol...more

 • Vrijdag 12 oktober 2018: Afscheid laatste 3FM-veteraan | Oranje speelt tegen Duitsland

  Oct 12 2018

  In deze uitzending gaan we praten over het vertrek van Michiel Veenstra bij NPO 3FM. Vandaag zal hij voor de laatste keer te horen zijn op de publieke zender, waar hij al dertien jaar werkzaam is. Wij belden hem om te vragen hoe hij naar deze dag heeft toegeleefd.En we gaan praten over de Nations League voetbalwedstrijd tussen Nederland - Duitsland. Maken wij kans tegen de 'Mannschaft'?

 • Donderdag 11 oktober 2018: ‘Coming-Outdag relevant voor jongeren’ | Zeldzame kiwi geboren

  Oct 11 2018

  In deze uitzending gaan we aandacht besteden aan Internationale Coming-Outdag. Want is het uit de kast komen lastig voor jongeren of gaat het ze goed af? En is deze nog altijd nodig? Wij gaan in gesprek met COC Nederland. En in Avifauna is een bijzondere loopvogel geboren, de zeldzame kiwi. Het beestje wordt met uitsterven bedreigd. Positief nieuws, want andere dierentuinen in Europa hebben geen geluk gehad. Het is de eerste keer dat in Nederland een exemplaar van de zeldzame loopvogel is gebore...more

 • Woensdag 10 oktober: Zomerse temperaturen in Nederland | Dag van de duurzaamheid

  Oct 10 2018

  Vanaf woensdag krijgen we te maken met zomerse temperaturen in Nederland, het kan zo'n 22 graden worden. We bellen daarom met Weerplaza, want normaal zijn deze nazomerse dagen niet voor oktober.En het is de dag van de duurzaamheid. Hoe kan je zelf bijdragen aan een duurzamer bestaan? Dat vroegen we aan Han Blok, columnist bij de website duurzaamnieuws. Ook belden we met energie commissaris Ruud Koornstra voor enkele tips voor een duurzame woning.Wil je meer lezen over spinnen thuis? Bekijk dan z...more

 • Dinsdag 9 oktober 2018: Opvolger Pechtold | Ben jij tevreden met je werk?

  Oct 09 2018

  Nu Alexander Pechtold vertrekt als fractievoorzitter bij D66 moet er een opvolger gekozen worden. Wat voor persoon heeft de partij nodig en wie zijn de kanshebbers? Dat bespreken we met politiek verslaggever Avinash Bhikhie.En ben jij tevreden of gelukkig met jouw werk? We bellen met Het Adviesbureau over hoe je gelukkig kan worden door te werken en hoe je dat geluk kan vasthouden.

 • Maandag 8 oktober 2018: Kroongetuigen Holleeder-proces | 'Braziliaanse Trump' favoriet

  Oct 08 2018

  In de uitzending gaan we aandacht besteden aan een belangrijke volgende stap in het Holleeder-proces. Kroongetuigen Peter la S. en Fred Ros worden de komende twee weken verhoord over hun vermeende banden met Willem Holleeder. Wat verwacht het Openbaar Ministerie (OM) van hen? En we gaan praten over de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Brazilië heeft in de eerste ronde gekozen voor de extreemrechtse oud-paratroeper Jair Bolsonaro. Wie is deze man en wie zijn z'n tegenstanders?

 • Vrijdag 5 oktober 2018: Uitreiking Nobelprijs voor de Vrede | 'Geen opvolger Pechtold'

  Oct 05 2018

  In deze uitzending praten we over de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede. Wie zal hem dit jaar in ontvangst mogen nemen, dat is natuurlijk de grote vraag. Alleen is deze prijs nog wel relevant?Ook gaan we aandacht besteden aan het partijcongres van D66. Want hoe staan de leden tegenover de afschaffing van de dividendbelasting en de positie van Alexander Pechtold. Precies één jaar geleden begon NU.nl als eerste in Nederland met deze dagelijkse nieuwspodcast. Inmiddels wordt de Dit wor...more

 • Donderdag 4 oktober 2018: Massagesalon voor varkens en knuffelen met stieren

  Oct 04 2018

  Voor deze podcast gingen we op bezoek bij Het Beloofde Varkensland in Amstelveen. Daar kon NU.nl collega Julien Dom varkens masseren en met stieren knuffelen, allemaal in het teken van Dierendag. Alleen waarom zou je dat willen doen?Verder bespreken we ook nog het belangrijkste nieuws van NU en de nieuwsagenda van vandaag.

 • Woensdag 3 oktober 2018: Verdeeldheid in Duitsland om vluchtelingenvraagstuk

  Oct 03 2018

  Duitsland is verdeeld over het migratiebeleid. Vandaag wordt in de stad München geprotesteerd tegen racisme. Enige dagen geleden waren er protesten in Hamburg en daarvoor nog in Chemnitz. Hoe kijkt de Duitse regering hier naar en wat is de taak van Bondskanselier Angela Merkel bij dit vraagstuk? We praten erover met Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut Amsterdam.Misdaadblogger Martin Kok werd op 8 december 2016 doodgeschoten in Laren. Nog altijd is het onduidelijk wie hem heeft neergeschote...more

 • Dinsdag 2 oktober 2018: Protestactie publieke sector | Hoe vervuilend zijn cruiseschepen?

  Oct 02 2018

  Vakbond FNV en verschillende beroepsverenigingen vragen in Den Haag aandacht voor problemen als hoge werkdruk en personeelstekort. Middels het collectief 'Publieke Sector in Actie' houden zij een protestbijeenkomst. We praten daarover met de FNV.En het cruiseschip de Seabourn Ovation komt vandaag aan in Rotterdam. Hoe zit het met de milieu-effecten van deze gigantische hotels op het water? Dat vragen we aan Eke Eijgelaar, duurzaam toerisme-onderzoeker bij de Breda University of Applied Sciences....more

 • Maandag 1 oktober 2018: Stop op energiedrankjes jeugd | Boek vol biologische lariekoek

  Oct 01 2018

  In deze uitzending gaan we praten over energiedrankjes. Van vandaag kunnen kinderen onder de 14 jaar niet meer een blikje energie bij de ALDI kopen. Lidl ging hen al voor en supermarkt Dirk maakt geen promotie meer voor de drankjes. Wij vroegen ons af of deze stappen een doodsteek voor de bedrijven achter de energiedrankjes betekent.En vandaag wordt het boek ‘Plassen over kwallenbeten’ gelanceerd. Het boek gaat over het ontleden van biologische lariekoek. Zoals komen muggen op licht af en worden...more

 • Vrijdag 28 september 2018: Erdogan zoekt Duitse steun | Telefoonvrije scholen, kan dat?

  Sep 28 2018

  In deze uitzending praten we over de Turkse president Erdogan die op staatsbezoek gaat in Duitsland. Dit is opmerkelijk te noemen omdat Erdogan een jaar geleden de Duitse regering en ook de Nederlandse regering Nazi’s en fascisten noemde. Dus waarom zoekt Erdogan nu weer de toenadering? En de Franse overheid heeft vanaf deze maand op verschillende schoolsituaties de smartphone verboden. Het is zou namelijk te veel afleiden tijdens het studeren. Wij zochten uit of dit ook een goed idee voor Neder...more

 • Donderdag 27 september 2018: ‘Ophef Kavanaugh schaadt Trump’ | Einde van illegaal verhuur?

  Sep 27 2018

  In deze uitzending praten we over de Amerikaanse kandidaat opperrechter Brett Kavanaugh die wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Vandaag zal de Senaat Christina Blasey Ford horen. Zij beschuldigt Kavanaugh voor misbruik. Ook gaan we aandacht besteden aan de regels die worden aangescherpt voor Airbnb. Een registratienummer wordt verplicht bij het verhuren van je woning, maar helpt dit ook illegaal verhuren tegen te gaan?

 • Woensdag 26 september 2018: Bestrijding tuberculose wereldwijd | Strafeis in drugszaak met Urker viskotter

  Sep 26 2018

  Het is druk bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York City. We bellen met Kitty van Weezenbeek, directeur van het KNCV Tuberculosefonds. Zij is daar aanwezig om meer aandacht te vragen voor de bestrijding van tuberculose wereldwijd. Zij legt aan ons uit hoe zij dat wil aanpakken.Ook hoor je rechtbankverslaggever Joris Peters over een spraakmakende drugszaak met een viskotter uit Urk. Drie vermeende organisatoren horen vandaag een straf tegen hen geëist worden door het Openbaar Mi...more

 • Dinsdag 25 september 2018: 'Donald Trump is trend binnen de wereld van spotprenten'

  Sep 25 2018

  De prijs voor de beste politieke spotprent van het jaar wordt uitgereikt. We bellen met Saskia van Loenen, voorzitter van de stichting Pers & Prent. Wat is belangrijk bij een spotprent en hoe vrij ben je als cartoonist in dit werk?Ook leggen we contact met NUsport-verslaggever Daan de Ridder in Oostenrijk over het wereldkampioenschap wielrennen. Er is namelijk veel kans op Nederlands succes, zowel bij de vrouwen als bij de mannen.

 • Maandag 24 september 2018: Bill Cosby krijgt straf te horen voor drogeren en misbruik

  Sep 24 2018

  In deze uitzending praten we over de rechtszaak tegen Bill Cosby. Vandaag wordt bekend gemaakt wat voor straf de komiek krijgt wegens het drogeren en misbruiken van voormalig basketbalster Andrea Constand. We bellen voor tekst en uitleg met strafrechtadvocaat Marielle van Essen.Verder bespreken we de nieuwsagenda van vandaag. Met daarin: Ambulancemedewerkers voeren actie en de rechtszaak tegen verdachten drugssmokkel met viskotter gaat verder.

 • Vrijdag 21 september 2018: Kabinet komt met uitleg | Is er plek voor wilde dieren?

  Sep 21 2018

  In deze uitzending hoor je alles over tweede dag van de algemene politieke beschouwingen. Vandaag is het de beurt aan premier Mark Rutte om het beleid van het kabinet te verdedigen en antwoorden te geven op vragen vanuit de Kamer. Wij belden met politiek verslaggever Edo van der Goot.En verder bespreken we de beslissing dat de herten die volgende maand worden afgeschoten op de Oostvaardersplassen worden opgegeten. Is Nederland wel een land voor wilde dieren?

 • Donderdag 20 september 2018: Jos B. achter gesloten deuren voorgeleid | Hoe leef je gezond?

  Sep 20 2018

  In deze uitzending praten we je bij over de zaak tegen Jos B., de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Hij wordt vandaag voorgeleid. De rechter-commissaris zal besluiten of zijn voorarrest wordt verlengd.Ook praten we over de fabels en feiten over een gezond leven. Wat moet je bijvoorbeeld wel en wat moet je juist niet geloven? We belden met Tijn Elferink, schrijver van het boek: Dit Boek is Gezond.

 • Woensdag 19 september 2018: Wie wint de Gouden Penseel? | Glennis Grace zingt jury plat

  Sep 19 2018

  De Gouden Penseel wordt uitgereikt, een prijs voor de beste illustraties in een kinderboek. Martijn van der Linden won vorig jaar de prijs en vertelt over zijn winnende boek Tangramkat, maar ook over hij zijn penseel per ongeluk heeft toegetakeld.Ook laten we je uiteraard horen welk nummer Glennis Grace heeft gezongen bij America's Got Talent en hoe de jury over haar optreden dacht.Mocht je verder nog een update kunnen gebruiken vooraf aan de Algemene Politieke Beschouwingen? Check dan zeker onz...more

 • Prinsjesdag: Goede cijfers op Prinsjesdag, maar ook waarschuwingen

  Sep 18 2018

  In deze speciale uitzending bespreken we met politiek verslaggevers Avinash Bhikhie en Edo van der Goot vanuit Den Haag wat er bekend is gemaakt, wat de plannen voor jou betekenen en wat worden de belangrijkste onderwerpen het komende politieke jaar?

 • Dinsdag 18 september 2018: Start Champions League | Emmy Awards uitgereikt

  Sep 18 2018

  In deze uitzending zitten we aan tafel met Rypke Bakker van de NUsport-redactie. PSV neemt het op tegen FC Barcelona en Ajax speelt woensdag tegen AEK Athene. Voor het eerst sinds jaren zijn weer twee Nederlandse voetbalteams actief in de groepsfase van de Champions League. En de Emmy's zijn uitgereikt, de Amerikaanse prijzen voor de beste televisieseries van het afgelopen seizoen. Je hoort de belangrijkste winnaars in de podcast.

 • Maandag 17 september 2018: Derde top tussen Noord- en Zuid-Korea | Orkanen Florence en Mangkhut

  Sep 17 2018

  Deze maandag praten we met hoogleraar Remco Breuker van de Universiteit Leiden over de derde top tussen Noord- en Zuid-Korea. De gesprekken tussen beide landen lijken volgens Breuker vast te zitten. De inzet van het Noorden en Zuiden is verschillend. "Daardoor zijn de gesprekken voordat ze beginnen al gedoemd om niet op te leveren wat deze zouden moeten opleveren."Ook bespreken we de orkanen Florence in de VS en Mangkhut in Azië. Meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza legt uit welke...more

 • Vrijdag 14 september 2018: Cao-akkoord voor de politie in zicht? | Nieuw seizoen Boer Zoekt Vrouw

  Sep 14 2018

  In deze uitzending praten we met voorzitter van de politievakbond ACP, Gerrit van de Kamp, over de voor dit weekend geplande actie van de politie. Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, is naar de rechter gestapt om de actie te voorkomen, dat omdat de veiligheid in het geding zou kunnen komen.En Boer Zoekt Vrouw is dit weekend weer te volgen op televisie met inmiddels het tiende seizoen. We bellen met schapenboer en oud-deelnemer Jan uit Texel. Hoe was het ach...more

 • Donderdag 13 september: 'VVD'ers zijn schandalen zat' | Nieuwe iPhones de moeite waard?

  Sep 13 2018

  In deze uitzending praten we over VVD’er Thierry Aartsen die vandaag beëdigd wordt in de Tweede Kamer als vervanger van Jeanine Hennis-Plasschaert. Zijn entree wordt overschaduwd door een reeks aan opmerkelijke oude tweets. Zo is er verdeeldheid binnen de VVD over de installatie van Aartsen in de tweede kamer. En samen met tech-redacteur Bastiaan Vroegop bespreken we de nieuwe aangekondigde iPhones. Want hebben we te maken met een kleine update of een revolutie? 

 • Woensdag 12 september 2018: Orkaan stormt af op VS | Waarom vertrekt Räikkönen bij Ferrari?

  Sep 12 2018

  In deze uitzending praten we over orkaan Florence. De orkaan is onderweg richting de oostkust van de Verenigde Staten. Meer dan een miljoen Amerikanen in de staten Virginia, North Carolina en South Carolina worden geëvacueerd vanwege het aanstormende natuurgeweld. 'Wat kunnen de Amerikanen verder nog verwachten van Florence'Verder praten we over het vertrek van Formule 1-coureur Kimi Räikkönen bij Ferarri. Vanaf volgend jaar neemt de Fin namelijk plaats in een auto van het team van Sauber, waar ...more

 • Dinsdag 11 september 2018: Verijdelde gevangenisuitbraak met helikopter | Nieuw boek over Trump

  Sep 11 2018

  De politie kon vorig jaar een helikopterkaping en een gevangenisuitbraak in Limburg voorkomen. De verdachten in deze zaak staan dinsdag voor de rechter. We praten hierover met rechtbankverslaggever Joris Peters.Fear, Trump in the White House ligt vanaf vandaag in de winkels. Schrijver en journalist Bob Woodward sprak voor het boek verschillende hooggeplaatste functionarissen binnen de Amerikaanse politiek over de regering van president Donald Trump. Wat staat er in dit boek? Daarover hoor je NU....more

 • Maandag 10 september 2018: 'Noord-Korea heeft geen enkel belang bij het wegdoen van kernwapens'

  Sep 10 2018

  Noord-Korea vierde zondag op de Dag van de Republiek de zeventigste verjaardag van de staat. Internationaal stond het land weer even in het belang van de media vanwege de grote militaire parade. Tegelijkertijd wil het land wel meewerken aan de denuclearisatie. Hoe staat het hiermee? Daarover spreken we met Sico van der Meer van het Clingendeal Instituut.Ook bellen we Arie van der Ende, hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, over een nieuwe landelijke vaccina...more

 • Vrijdag 7 september 2018: Proces ontvoering baby Hannah | 'Serieus en luchtig' over Holleeder

  Sep 07 2018

  In deze uitzending praten we over de rechtszaak tegen de ouders van de ontvoerde baby Hannah. Eind februari werd het meisje door haar eigen ouders met geweld ontvoerd bij haar pleegmoeder. Nog diezelfde dag konden de ouders worden opgepakt. De vader zit nog vast, de moeder is inmiddels vrijgelaten.Verder praten we over de Willem Podcast, nu deze week het Holleeder-proces is hervat. Elk weekend verschijnt er vanaf nu weer een Willem Podcast op NU.nl waarin Harry Lensink en Marian Husken de laatst...more

 • Donderdag 6 september 2018: 'Rusland zwijgt over Skripal voor inwoners' | Oranje-afscheid Sneijder

  Sep 06 2018

  In deze uitzending praten we over de vergiftiging van voormalig dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Yulia. De Britse politie heeft woensdag twee Russen aangeklaagd voor poging tot moord. Volgens Britse premier Theresa May is er voldoende bewijs om te stellen dat de twee Russen achter de daad zitten. Hoe gaat dit onderzoek in zijn werk?Verder praten we over laatste keer dat voetballer Wesley Sneijder een oranjetenue gaat dragen. Hij speelt vanavond zijn laatste interland tegen Peru. Het wo...more

 • Woensdag 5 september 2018: Woningprijzen liggen op niveau van voor economische crisis

  Sep 05 2018

  In deze uitzending praten we over de huidige woningmarkt in Nederland. De kredietcrisis ligt tien jaar achter ons. De prijzen van woningen stijgen hard in de Randstad, maar in overige provincies liggen de prijzen nog onder het niveau van 2008. We praten hierover met Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarktbeleid bij de TU Delft.En de negende editie van de Rollatorloop wordt gehouden in het Olympisch Stadion. Ouderen met een rollator kunnen op verschillende afstanden een tijd neerzetten, maar het...more

 • Dinsdag 4 september 2018: 'Politiek seizoen begint met forse schade voor minister Stef Blok'

  Sep 04 2018

  De Tweede Kamer is terug van zomerreces en er staat voldoende op de agenda voor de Kamerleden. Het reces verliep alles behalve rustig door onder meer uitspraken van minister Stef Blok over de multiculturele samenleving.Ook blikken we vooruit op de voetbalwedstrijd tussen de Oranjevrouwen en Noorwegen. De leeuwinnen kunnen zich kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal in 2019, maar moeten dan wel winnen of gelijkspelen.

 • Maandag 3 september 2018: Holleeder-proces gaat verder | NPO, RTL en SBS strijden om de kijker

  Sep 03 2018

  In deze uitzending praten we over de voortzetting van het Holleeder proces. Het zal vandaag de 31ste zittingsdag zijn en een hoop vragen zijn nog onbeantwoord. Wat zal er vandaag besproken worden en is het einde al in zicht?Ook praten we over het nieuwe televisieseizoen. Vandaag zullen er een hoop nieuwe televisieprogramma's in premiere gaan. Maar wie zal de meeste kijkers trekken: RTL, SBS of de NPO?

 • Vrijdag 31 augustus 2018: Zaak Ten Broeke 'klap voor VVD' | Hoe voorkom je een studieschuld?

  Aug 31 2018

  In deze uitzending hoor je waarom Han Ten Broeke van de VVD zich genoodzaakt voelde om uit de Tweede Kamer te vertrekken. Dit besluit nam hij na het openbaar worden van een 'ongelijkwaardige relatie' met een medewerkster. Alleen hoe groot is deze klap voor de VVD?En we hebben uitgezocht hoe je het beste een studieschuld kunt voorkomen. Dit naar aanleiding van de stijging van de studieschuld van alle voormalig studenten. De afgestudeerden zijn de Nederlandse staat samen 11,2 miljard euro schuldig...more

 • Donderdag 30 augustus 2018: Midden-Oosten journalist: 'Cartoonwedstrijd Wilders gevaar voor mensen'

  Aug 30 2018

  In de ze uitzending hoor je alles over het conflict tussen Pakistan en Geert Wilders. Dat is ontstaan door een wedstrijd, georganiseerd door Wilders, om de beste cartoon van de profeet Mohammed te tekenen. Dinsdag is een man opgepakt die op Facebook een video had geplaatst waarin hij zei dat hij Wilders wil vermoorden. In Pakistan is de Nederlandse afgevaardigde op het matje geroepen, ook zijn er demonstraties in het land die vragen om het breken van de banden met Nederland. Voor het laatste nie...more

 • Woensdag 29 augustus 2018: Misbruikschandaal katholieke kerk | Politie voert actie in Eindhoven

  Aug 29 2018

  We praten over het misbruikschandaal in de katholieke kerk. Paus Franciscus is afgelopen weekend beschuldigd door een aartsbisschop. De paus zou hebben geweten van een incident en dat moedwillig hebben verzwegen. Een beschuldiging die de paus niet expliciet ontkent. Hoe zit dat precies?En de politie staakt woensdagavond in Eindhoven. Stakende agenten willen de toegang tot de stad beperken. Met de actie vraagt de politievakbond ACP voor betere cao-voorwaarden. De burgemeester van Eindhoven ziet d...more

 • Dinsdag 28 augustus 2018: Hoger Beroep zaak Nicole van den Hurk | Ajax en PSV spelen voor groepsfase Champions League

  Aug 28 2018

  In deze uitzending bespreken we het hoger beroep in de zaak Nicole van den Hurk. De 15-jarige werd in 1995 om het leven gebracht en verkracht. Jos de G. is veroordeeld voor de verkrachting, maar niet voor haar dood. Zowel De G. als het Openbaar Ministerie zijn in hoger beroep gegaan. Verder praten we met Rypke Bakker van onze NUsport-redactie over de mogelijkheid van twee Nederlandse teams in de groepsfase van de Champions League. Ajax speelt dinsdag uit tegen Dinamo Kiev en ...more

 • Maandag 27 augustus 2018: Verdeeldheid over vaccinaties | 'Kwartje gevallen bij Kiki Bertens'

  Aug 27 2018

  In deze uitzending praten we over de verdeeldheid over vaccinaties. Het RIVM heeft bekendgemaakt dat de vaccinatiegraad in Nederland is gedaald. Het kabinet focust zich nu op voorlichting en niet op een vaccinatieplicht. Alleen waar komt deze verdeeldheid vandaan? En we bespreken ook nog de start van de US Open. Deze Grand Slam wordt gehouden in New York en er wordt gespeeld op hardcourt. Alle grote spelers doen dit jaar mee en de Nederlandse ogen zullen gericht zijn op Kiki Bertens.

 • Vrijdag 24 augustus: DNA afstaan verplicht? | 'Geen podiumplek voor Max Verstappen'

  Aug 24 2018

  In deze uitzending praten we over het vraagstuk of DNA afstaan na een oproep verplicht moet worden of dat er een DNA-database moet komen. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dat er gediscussieerd moet worden over het verplicht afstaan van DNA na een oproep. En we bespreken ook nog de Formule-1 Grand Prix van België. NU.nl reisde af naar België om Max Verstappen aan de tand te voelen en om te kijken wie de beste papieren heeft voor de overwinning.

 • Donderdag 23 augustus 2018: Doorbraak zaak Nicky Verstappen | 'Machteloosheid voelbaar bij Trump'

  Aug 23 2018

  In deze uitzending hoor je alles over de doorbraak in de zaak van Nicky Verstappen. De politie heeft woensdag bekendgemaakt een 55-jarige man te zoeken die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Verstappen. Wij belden met Peter R. de Vries over de zaak en wie de verdachte precies is. Mocht u tips hebben voor de politie? Dan kunt u bellen naar dit nummer: 088 16 88 999. https://www.nu.nl/binnenland/5426309/tientallen-tips-verblijfplaats-van-verdachte-in-zaak-nicky-verstappen.html En we ...more

 • Woensdag 22 augustus 2018: Bloementekort bij corsowagens | Bevroren ijsvogel tentoongesteld

  Aug 22 2018

  Voor deze uitzending gaat NU.nl langs bij Ben Hasselo, voorzitter van de bloemencorso in de Gelderse plaats Rekken. Er is een groot bloementekort. Tienduizenden tot honderdduizenden dahlia's zijn niet geleverd, omdat ze er simpelweg niet zijn. Gooit de droogte van deze zomer roet in het eten voor de corso?En het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft een bijzondere nieuwe aanwinst, namelijk een ijsvogel bevroren in natuurijs. We gaan langs bij het museum en praten met conservator Bram Lang...more

 • Dinsdag 21 augustus 2018: Offerfeest start met nieuwe regels | Optreden Glennis Grace bij America's Got Talent

  Aug 21 2018

  In deze uitzending praten we met Halil Ibrahim, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid, over het Offerfeest dat van start gaat. Vanwege enkele nieuwe regels voor de slacht is er soms onduidelijkheid of een dier wel of niet halal geslacht is. Verder praten we over Glennis Grace die tijdens de liveshow van America's Got Talent zal optreden.

 • Maandag 20 augustus 2018: 'Families Noord- en Zuid-Korea zien elkaar voor het eerst en laatst'

  Aug 20 2018

  In deze uitzending praten we je bij over de familiereünies van Noord- en Zuid-Koreanen. Leden van tientallen families die na het uitbreken van de Koreaoorlog (1950-1953) jaren gescheiden van elkaar moesten leven, worden weer bij elkaar gebracht. Velen van hen zijn al meer dan negentig jaar oud. Hoe de reünies zullen verlopen, vroegen wij aan Koreakenner Michiel Hoogeveen.NU.nl is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2018:Onze ochtendpodcast is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards va...more

 • Vrijdag 17 augustus 2018: Wat is er aan de hand in Amsterdam? | De magie van Lowlands

  Aug 17 2018

  In deze uitzending praten we je bij over de 26e editie van Lowlands. In Biddinghuizen worden weer duizenden festivalgangers verwacht, maar wat is de magie van Lowlands? Ook gaan we het hebben over het onderzoek naar het gevonden explosief in de binnenstad van Amsterdam. Eerder werden er bedrijfspanden beschoten, explosieven aangetroffen en is er zelfs één afgegaan. Hoe gaat het onderzoek naar de incidenten in z'n werk? NU.nl is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2018:Onze ochtendpodca...more

 • Achter de schermen bij het optreden van Aretha Franklin in Amsterdam

  Aug 16 2018

  Aretha Franklin gaf in 1968 een optreden in het concertgebouw in Amsterdam. Willem van Kooten mocht haar destijds interviewen. NU.nl-redacteur Chris Helt belt met Van Kooten om te praten over zijn ervaring met de legendarische soulzangeres die een spectaculair optreden gaf voor haar Nederlandse fans.

 • Donderdag 16 augustus 2018: 'Ideologie president Maduro houdt crisis Venezuela in stand'

  Aug 16 2018

  In deze uitzending praten we je bij over de economische crisis van Venezuela. De munt van het Zuid-Amerikaanse land, de Venezolaanse bolivar, is door de hyperinflatie vrijwel niets meer waard. Ook gaan we het hebben over het aantal verdrinkingen in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft daarover cijfers gepubliceerd over 2017. Kunnen we nog wel goed zwemmen in Nederland?NU.nl is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2018:Onze ochtendpodcast is genomineerd voor...more

 • Woensdag 15 augustus 2018: 'Aretha Franklin gaf memorabel concert in Amsterdam'

  Aug 15 2018

  In deze uitzending praten we met journalist Jan Donkers over de ernstig zieke soulzangeres Aretha Franklin. Eind jaren zestig gaf Franklin twee concerten in Nederland, Donkers was daar toen bij om verslag te doen voor de Volkskrant. Met hem praten we over waarom Franklin een de grootste artiesten ter wereld is.Ook hebben we het over wijn uit Nederland. Meer lezen over de druiven in ons land? Klik hier.

 • Dinsdag 14 augustus 2018: Onderzoek naar doodsoorzaak Ivana Smit | Ajax speelt tegen Standard Luik

  Aug 14 2018

  In deze uitzending praten we je bij over het onderzoek naar de doodsoorzaak van het achttienjarige Nederlandse model Ivana Smit. In de in Maleisië wordt sinds vorige week gekeken naar hoe Smit om het leven kwam en of er verdachte omstandigheden waren. En we blikken vooruit op wedstrijd van Ajax tegen Standard Luik.

 • Maandag 13 augustus 2018: Politiek getouwtrek tussen Trump en Erdogan schaadt wereldeconomie

  Aug 13 2018

  In deze uitzending praten we je bij over het conflict tussen de president van Amerika Donald Trump en de president van Turkije Recep Tayyip Erdogan. Trump meldde op twitter dat hij de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije wil verdubbelen naar 50 procent en 20 procent. Waarom dit een klap is voor de Turkse economie en een gevaar kan zijn voor de rest van de wereld, hoor je van Amerikadeskundige Willem Post.NU.nl is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards 2018:Onze...more

 • NU.nl legt uit: Escalatie in het Palestijns-Israëlisch conflict

  Aug 10 2018

  In deze speciale editie van de Dit wordt het nieuws-podcast praten we je in een klein half uur bij over het Palestijns-Israëlisch conflict. Onderhandelingen over een langdurig staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas zijn deze week tot een abrupt einde gekomen. Beide kampen bestoken elkaar sinds woensdag over en weer met raketten en luchtaanvallen. We geven je een beeld van de huidige situatie.

 • NU.nl legt uit: Krijgt Europa te maken met een 'chaotische' Brexit?

  Aug 09 2018

  In deze speciale editie van de Dit wordt het nieuws-podcast praten we je in een klein half uur bij over de Brexit. Twee jaar na het referendum in het Verenigd Koninkrijk is er nog altijd veel onduidelijkheid over hoe de Brexit eruit zal zien. De tijd begint ondertussen te dringen, 29 maart 2019 moet de scheiding in feit zijn. Wordt het een zachte, harde of chaotische Brexit?

 • NU.nl legt uit: Europa zoekt oplossing migratiestroom

  Aug 08 2018

  In deze speciale editie van de Dit wordt het nieuws-podcast praten we je in een klein half uur bij over de migratiestroom naar Europa. Vluchtelingen proberen met bootjes de Zuid-Europese landen te bereiken. Deze mensen vluchten vanwege oorlog of vervolging en anderen zoeken een betere financiële toekomst. Hoe pakt de EU dit gezamenlijk aan?

 • NU.nl legt uit: Zo werken de Amerikaanse congresverkiezingen

  Aug 07 2018

  In deze speciale editie van de Dit wordt het nieuws-podcast praten we je in een klein half uur bij over de komende Amerikaanse congresverkiezingen. Zogeheten 'primaries', de voorverkiezingen, zijn al gaande en op 6 november kiest de bevolking hoe de verdeling zal zijn in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

 • NU.nl legt uit: De situatie op Lombok na zware aardbeving

  Aug 06 2018

  In deze speciale editie van de Dit wordt het nieuws podcast praten we je in dertig minuten bij over de huidige situatie op het Indonesische eiland Lombok. Honderden toeristen zitten vast, nadat daar zondag een forse aardbeving heeft plaatsgevonden. Het dodental is flink opgelopen. We spreken een ooggetuige en vragen specialisten om uitleg.

 • Reportage: Smeer jij je in voordat je naar een festival gaat?

  Aug 03 2018

  Met in deze uitzending: Wie gaat genieten van de zon, moet zich bewust zijn van de hoge zonkracht. Ook als je naar een festival gaat. Maar hoe vaak moet je je insmeren? En is één keer smeren met factor 50 voldoende? Verslaggever Carné van den Brink sluit vandaag aan bij het 'insmeerteam' van KWF Kankerbestrijding en zoekt het uit. ZomereditieVanaf maandag 23 juli vind je de Dit wordt het nieuws-podcast drie weken lang niet 's ochtends, maar 's middags op NU.nl. Natuurlijk met het nieuw...more

 • Reportage: Door hoge temperaturen uren in de rij voor het zwembad

  Aug 02 2018

  Met in deze uitzending: Een perfect uitje voor de zomer is natuurlijk een bezoek aan het zwembad. Het is alleen vaak erg druk in de zomer bij zwembaden, zeker met de hitte van afgelopen weken. Hoe houden de badmeesters overzicht en hoe zwaar is dat beroep eigenlijk? Verslaggever Carné van den Brink gaat op bezoek bij zwembad de Waterdam in Volendam en zoekt het uit.ZomereditieVanaf maandag 23 juli vind je de Dit wordt het nieuws-podcast drie weken lang niet 's ochtends, maar 's middags op N...more

 • Reportage: De Reddingsbrigade over verdwaalde kinderen en gevaarlijke stromingen

  Aug 01 2018

  De Reddingsbrigade Zandvoort staat dagelijks paraat met het warme en droge weer om de tienduizenden strandgasten in de badplaats te hulp te schieten zodra dat nodig is. Kinderen raken soms hun ouders kwijt, toeristen dwalen met een luchtbedje af en een sterke stroming kan gevaarlijke situaties voor zwemmers betekenen. Reden voor NU.nl om eens te kijken hoe de Reddingsbrigade te werk gaat en wat ze al hebben meegemaakt deze zomer. Julien Dom gaat daarover in gesprek met Ernst Brokmeier van d...more

 • Reportage Haagse Bos: 'Zodra er weer water komt, keert leven terug'

  Jul 31 2018

  Met in deze uitzending: In de maand juli is sinds het begin van de regenmetingen nog nooit zo weinig neerslag gevallen. Landelijk viel slechts 10 millimeter regen. Daarmee is het record van juli 1921 gebroken. Aanleiding voor NU.nl om de natuur eens van dichtbij te bekijken. Verslaggever Carné van den Brink ging in het Haagse Bos op pad met boswachter Jenny van Leeuwen van Staatsbosbeheer.ZomereditieVanaf maandag 23 juli vind je de Dit wordt het nieuws-podcast drie weken lang, nie...more

 • Reportage: ‘Drukste dag op Schiphol verloopt soepel’

  Jul 30 2018

  Met in deze uitzending: - Hoewel het de afgelopen dagen al druk was op Schiphol, geldt maandag als de drukste dag voor de luchthaven. Schiphol verwacht zo'n 233.000 passagiers. Volgens een woordvoerder vertrekken 80.000 mensen, komen er 75.000 aan en stappen er zo'n 78.000 over. NU.nl sprak vandaag met een aantal van die passagiers.ZomereditieVanaf maandag 23 juli vind je de Dit wordt het nieuws-podcast drie weken lang, niet 's ochtends, maar 's middags op NU.nl. Natuurlijk met het nieuws v...more

 • Vrijdag 27 juli 2018: Maan kleurt rood | Noord-Korea doet gebaar naar VS

  Jul 27 2018

  Met in deze uitzending:- Vrijdagavond zal een volledige maansverduistering te zien zijn boven Nederland. Het is de langste volledige maansverduistering van deze eeuw. De maan zal vrijdagavond volledig verduisterd zijn. Vanaf halverwege de avond zal de zogeheten 'bloedmaan' te zien zijn. Je hoort hierover NU.nl-redacteur Douwe van Veen.- Noord-Korea heeft de stoffelijke resten van waarschijnlijk 55 tijdens de Koreaanse Oorlog omgekomen Amerikaanse militairen overgedragen. Een Amerikaans militair ...more

 • Donderdag 26 juli 2018: Google Assistent kan Nederlands | Tekort aan airco's dreigt

  Jul 26 2018

  Met in deze uitzending:- De slimme assistent van Google spreekt vanaf donderdag ook Nederlands. Gebruikers kunnen de stemassistent vragen om bijvoorbeeld een agenda-afspraak in te plannen of om muziek aan te zetten. Ook is het mogelijk om het laatste nieuws of een weerbericht op te vragen. Tech-redacteur Bastiaan Vroegop legt alle functies uit.- Grote kans dat wanneer je een elektronicazaak inloopt je briefjes zal vinden dat er geen airconditioningsystemen of ventilatoren meer te vinden zij...more

 • Woensdag 25 juli 2018: Staat niet aansprakelijk voor doden treinkapers De Punt I 'Doorbraak voor Paay'

  Jul 25 2018

  Met in deze uitzending: - De rechtbank in Den Haag heeft woensdag bepaald dat er geen aanwijzingen zijn dat mariniers de gijzelnemers bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt zonder noodzaak hebben doodgeschoten. Ook is er volgens de rechter niet gebleken dat er vanuit de overheid een heimelijk bevel is gegeven om de kapers te doden. Je hoort NU.nl-rechtbankverslaggever Joris Peters.- GeenStijl heeft onrechtmatig gehandeld toen het in 2017 een link naar een van de gelekte...more

 • Dinsdag 24 juli 2018: Extreme hitte en smog in Nederland | Rumoerige zomer voor Ryanair

  Jul 24 2018

  Met in deze uitzending: - De hoge temperaturen houden ons bezig deze dagen. Vanaf woensdag geldt zelfs code oranje vanwege de hitte. Het KNMI geeft mensen als advies om voorbereid te zijn op tropische temperaturen. Ondertussen neemt ook de kans op smogvorming toe, waarschuwt het RIVM. De luchtkwaliteit zal slecht zijn in het midden en oosten van het land. Je hoort NU.nl-redacteur Job van der Plicht.- Het is een rumoerige zomer voor Ryanair, dat al maanden geplaagd wordt door stakend pe...more

 • Maandag 23 juli 2018: Lichaam Koen van Keulen (17) gevonden | Hitteplan van kracht

  Jul 23 2018

  Met in deze uitzendig:- Door de komst van aanhoudend warm weer is het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het RIVM roept mensen op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. Het RIVM waarschuwt ook voor de hoge zonkracht. Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op tot rond de 30 graden. Je hoort redacteur Job van der Plicht over de inhoud van het hitteplan.- De politie in Italië heeft maandag het lichaam van de vermiste zeventienjarige Koen van Keulen gevo...more

 • Vrijdag 20 juli 2018: Noord/Zuidlijn gaat rijden | Herdenking bombardement op Hamburg

  Jul 20 2018

  Met in deze uitzending:- Dit weekend wordt de Noord/Zuidlijn feestelijk geopend in Amsterdam. Het was een project met veel tegenslagen, zoals de tientallen vertragingen en verdubbelingen van het budget. Aan Michiel Jonker, woordvoerder Metro en Tram van de gemeente Amsterdam, vragen we of het na al die jaren als een opluchting voelt.- Aankomende week is het precies 75 jaar geleden dat Operation Gomorrah enorme verwoesting aanrichtte. NU.nl-redacteur Joost Nederpelt geeft een korte gesc...more

 • Donderdag 19 juli 2018: Zwemmen in natuurwater kan schadelijk zijn | Recordboete voor Google

  Jul 19 2018

  Met in deze uitzending:- Nederland is in de ban van de droogte. De waterstand daalt in de grote rivieren en bij de Rijn is zelfs de minimumgrens al bereikt. Ook open water in de natuur kan door de droogte gevaarlijk zijn voor de mens. Je hoort NU.nl-redacteur Job van der Plicht over dit onderwerp.- De Europese Commissie (EC) heeft Google woensdag een boete van ruim 4,3 miljard euro opgelegd. Volgens de EC misbruikt Google namelijk zijn machtspositie met het mobiele besturingssysteem Android. Bas...more

 • Woensdag 18 juli 2018: Droogte houdt aan | Zaak om miljoenen Willem Endstra

  Jul 18 2018

  Met in deze uitzending:- De droogte houdt aan in Nederland. Mogelijk wordt zelfs een oud droogterecord van 1976 gebroken. Om de situatie onder controle te houden, komt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) deze woensdag bijeen. Indien nodig kan de commissie besluiten maatregelen te nemen. We spreken hierover met NU.nl-redacteur Job van der Plicht.- Deze woensdag dient het hoger beroep tussen de voormalige en veroordeelde xtc-dealer Ronald van Essen en de erven van de ...more

 • Vier jaar later: NU.nl in gesprek met nabestaande vlucht MH17

  Jul 17 2018

  Evert van Zijtveld verloor bij de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014 zijn twee kinderen en zijn schoonouders. Vier jaar na de ramp gaat Julien Dom voor NU.nl langs bij Van Zijtveld, voormalige voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. Hoe ga je na zo'n immens verlies om met een dag als deze?

 • Dinsdag 17 juli 2018: Uitspraak zaak Anne Faber | Start Nijmeegse Vierdaagse

  Jul 17 2018

  - De rechter doet vandaag uitspraak in de zaak Anne Faber. Verdachte Michael P. heeft al bekend Faber te hebben verkracht en vermoord in september van vorig jaar. NU.nl-redacteur Lisa van der Wal legt uit wat voor straf P. kan verwachten.- De 71-jarige Ruud van Hooijdonk uit Haarlem staat voor de vijftigste keer aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse. Hij wilde eigenlijk maar veertig keer meedoen, maar die laatste tien kunnen er nu ook wel bij. Een van z'n belangrijkste tips? Niet je sokken wa...more

 • Maandag 16 juli 2018: Topontmoeting Trump en Poetin | Uitspraak Telegraaf en Kaspersky

  Jul 16 2018

  Met in deze uitzending:- De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin vindt vandaag plaats in de Finse hoofdstad Helsinki. Wij belden met Amerikadeskundige Willem Post en vroegen hem wat we kunnen verwachten.- De rechter doet vandaag uitspraak in een zaak tussen internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky en de Telegraaf Media Group. Kaspersky wil een rectificatie van de Telegraaf vanwege een artikel uit februari. Stan Hulsen van onze Tech...more

 • Vrijdag 13 juli 2018: Uitspraak moord op 14-jarige Savannah | Wie wint het WK voetbal?

  Jul 13 2018

  Met in deze uitzending:- Vandaag wordt de uitspraak gedaan tegen de inmiddels zeventienjarige Angelo S.. Hij wordt er van verdacht in juni 2017 de veertienjarige Savannah te hebben vermoord. Justitie eist de maximale straf van twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De jongen ontkent alle betrokkenheid bij haar dood. Rechtbankverslaggever Joris Peters volgde voor ons deze zaak.- Het einde van het WK voetbal is in zicht. Zaterdag spelen België - Engeland tegen elkaar voor de derde plaats en zondag ...more

 • Donderdag 12 juli 2018: Halsema wordt beëdigd als burgemeester | Hulp voor boeren en koeien

  Jul 12 2018

  Met in deze uitzending: - Femke Halsema wordt vandaag beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Er was veel te doen over de nieuwe burgemeester. Zo werd eind mei de vacature tijdelijk nog even heropend omdat er te weinig geschikte kandidaten waren. Wij vroegen aan Michiel Couzy, politiek verslaggever van Het Parool of ze zich ook direct moet bewijzen. - Vorig jaar stonden er ruim 1,1 miljoen melkkoeien in de wei, dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar het is nog a...more

 • Woensdag 11 juli: Liquidatie Martin Kok | Provincie neemt besluit over Oostvaardersplassen

  Jul 11 2018

  - De uitgesproken misdaadjournalist Martin Kok, bekend van de website Vlinderscrime, is op 8 december 2016 geliquideerd. De zaak wordt behandeld bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Een 25-jarige man, Achraf B., wordt verdacht van moord en poging daartoe. Rechtbankverslaggever Joris Peters legt uit wat er momenteel bekend is.- Provincie Flevoland neemt een besluit over nieuw beleid voor de Oostvaardersplassen. Afgelopen winter was er veel te doen over de situatie in het natuurpark. Bee...more

 • Dinsdag 10 juli 2018: Hoe gezond denk jij te leven? | Presentatie hoofdlijnen klimaatakkoord

  Jul 10 2018

  Met in deze uitzending:- Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft cijfers gepubliceerd over gezonde en ongezonde levensstijlen. Maar wat valt daar nou eigenlijk onder? Carné van den Brink belt daarom met epidemioloog Luc Bonneux. Bonneux werkt tevens als verpleeghuisarts in Roosendaal. Hoe kijkt hij naar alle gezondheidsrages?- De hoofdlijnen van het Nederlandse klimaatakkoord worden gepresenteerd. Voorzitter van het overkoepelende klimaatberaad, Ed Nijpels, zal...more

 • Maandag 9 juli 2018: LUMC houdt stiptheidsacties | Hoe divers is de modellenwereld?

  Jul 09 2018

  Met in deze uitzending:- Het Leids Universitair Medisch Centrum houdt vandaag stiptheidsacties. De werknemers eisen meer waardering en respect. Je hoort Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, over de gevolgen voor patiënten.- De finale van de Miss Nederland-verkiezing 2018 in Scheveningen staat op het programma. Twaalf finalisten strijden om de titel en een ticket voor de Miss Universe-competitie. Maar hoe divers is de modellenwereld op dit moment? We spreken met ex-model en initiatief...more

 • Vrijdag 6 juli 2018: Op autovakantie, vergeet dit niet | Barst Tour de France-gekte al los?

  Jul 06 2018

  Met in deze uitzending:- Op het WK in Rusland staan de eerste twee kwartfinales op het programma, met onder meer de kraker tussen vijfvoudig wereldkampioen Brazilië en België. Wij bespreken deze wedstrijd met onze sportredacteur Rypke Bakker.Aftrappen podcast: België moet afrekenen met toplanden | Nieuwe gouden generatie Kroatië- De zomervakantie begint vandaag voor het zuiden van Nederland en de ANWB verwacht vele files richting diverse vakantieoorden. Wat heb je onderweg echt nodig in de auto ...more

 • Donderdag 5 juli 2018: Hulp voor vastzittende voetballertjes | Moordzaak broer kroongetuige

  Jul 05 2018

  Met in deze uitzending: - Twaalf jonge voetballertjes en hun trainer zitten vast in een ondergelopen grot in Thailand. Door slecht weer werden zij pas na negen dagen gevonden door reddingswerkers. Een van de duikers die mee hielp met de zoektocht is de Belgische duiker Ben Reymenants. We belden hem op vanuit Thailand.- De eerste inleidende zitting in de strafzaak tegen Shurandy S. staat op de planning. De 40-jarige S. heeft bekend Redouan B. te hebben doodgeschoten in maart van dit jaar in Amste...more

 • Woensdag 4 juli 2018: Obesitas in Nederland | Veiligheid van Belgische kernreactoren

  Jul 04 2018

  Met in deze uitzending:- Obesitas is nog altijd een groot probleem in Nederland. Van alle volwassenen in ons land, lijdt 1 procent aan morbide obesitas, de ergst mogelijke vorm. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek samen met het RIVM. We bellen met chirurg René Wiezer van de Nederlandse Obesitas Kliniek.Lees ook: Ruim 100.000 Nederlanders kampen met morbide obesitas- Met regelmaat wordt de veiligheid van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange besproken. In de regio gaan er ste...more

 • Dinsdag 3 juli 2018: Hulp bij gedachtes aan zelfmoord | Zuinig met water om droogte

  Jul 03 2018

  Met in deze uitzending:- Vorig jaar maakten meer dan 1.900 mensen een einde aan hun leven, ruim twintig personen meer dan in het jaar daarvoor. Hoe herken je symptomen van mensen die denken aan zelfmoord en hoe kan je jezelf of anderen helpen? We bellen met psychiater Jan Mokkenstorm.Denk jij aan zelfmoord? Neem bel dan naar het nummer 113. Of lees meer over zelfmoordpreventie op www.113.nl.- Het is warm weer in Nederland en er valt weinig neerslag. Vanwege de droogte komen drinkwaterbedrijven m...more

 • Maandag 2 juli 2018: Rutte op bezoek bij Trump | Start van Wimbledon

  Jul 02 2018

  Met in deze uitzending:- Minister-president Mark Rutte vliegt naar Amerika voor een bezoek aan het Witte Huis en President Donald Trump. Naast het fotomoment gaan ze achter de schermen in gesprek met elkaar. Alleen waar zullen die gesprekken over gaan? Om daarachter te komen belden we met Amerika-deskundige Willem Post.- Vandaag is de aftrap van de 132e editie van het Wimbledon Championship. De prestigieuze Londense grand slams is voor elke tennisspeler of liefhebber magisch. Maar waarom is dat ...more

 • Vrijdag 29 juni 2018: Tips voor een geslaagde BBQ | Brexit-overleg verloopt 'moeizaam'

  Jun 29 2018

  Met in deze uitzending:- De barbecue en het warme weer: het is een perfecte combinatie. Veel mensen zullen dit weekend weer houtskool of briketten inslaan om buiten te genieten van hun kookkunsten. Maar barbecueën wij wel op de juiste manier? Dat vroegen wij aan Harm Scholte van MeerBBQ.- De EU-top is in volle gang. Naast het migratieprobleem, is de onderhandeling over de Brexit ook een belangrijk dossier. Maar hoe staan de onderhandelingen er eigenlijk voor en wat gaat ...more

 • Donderdag 28 juni 2018: EU-top over vluchtelingencrisis | Wat te doen tegen inbrekers?

  Jun 28 2018

  Met in deze uitzending:- Vandaag zullen in Brussel de leiders van de 28 EU-lidstaten samenkomen voor een nieuwe EU-top. Ze gaan overleggen over het migratieprobleem in Europa. Ook de Brexit zal een belangrijk gespreksonderwerp worden. Wij bespreken deze top met politiek verslaggever Avinash Bhikhie.- 18 procent van de alleenstaande vrouwen doet uit angst 's avonds de deur niet open als er wordt aangebeld, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van&nb...more

 • Woensdag 27 juni 2018: Geen regionale bussen | Bezorgdienst Deliveroo voor de rechter

  Jun 27 2018

  Met in deze uitzending:- Vrijwel alle regionale bussen rijden niet vanwege de landelijke staking in het streekvervoer. Chauffeurs staken zeker tot en met vrijdag, mogelijk kan de staking zelfs langer aanhouden. De werknemers voeren actie voor betere arbeidsvoorwaarden. Daarover praten we met Sandra Hendriks, onderhandelaar bij CNV Vakmensen.- De twintigjarige Sytze Ferwerda staat in de rechtszaal tegenover bezorgdienst Deliveroo. Ferwerda werkt bij de bezorgdienst als zzp'er, maar wil terug...more

 • Dinsdag 26 juni 2018: Zomers weer in aantocht | Voortgang zaak Holleeder

  Jun 26 2018

  Met in deze uitzending:- Het wordt zomers warm deze week in Nederland. Regionaal kan het dinsdag al 25 graden worden, wel is het aan zee nog een stuk koeler. Woensdag stijgt de temperatuur verder. We praten hierover met Michiel Severin van Weerplaza.- De rechtszaak tegen Willem Holleeder gaat weer verder. Het draait deze dinsdag om de reactie van het Openbaar Ministerie (OM) op het verzoek om de voorlopige hechtenis van Holleeder op te heffen inzake de moord op Cor van Hout en Robert ter Haak. R...more

 • Maandag 25 juni 2018: Turkije kiest voor Erdogan | Wordt Nederland steeds eenzamer?

  Jun 25 2018

  Met in deze uitzending:- In Turkije waren gisteren de parlements- en presidentsverkiezingen. De Turkse kiesraad heeft president Recep Tayyip Erdogan maandag officieel uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Wat zal hij nu gaan doen en wat betekent dit voor Turkije? Dat vroegen wij aan onze verslaggever in Turkije, Nick Augusteijn.- De groep alleenwonende Nederlanders is de afgelopen decennia al flink gegroeid en blijft naar verwachting verder groeien. In 2047 is mogelijk een ...more

 • Vrijdag 22 juni 2018: Onenigheid over asielzoekers | Extra overlast van muggen

  Jun 22 2018

  Met in deze uitzending:- Deze zondag komen de Europese leiders bijeen voor een extra overleg over de opvang van vluchtelingen. Dat doen zij uiteraard niet zomaar: de lidstaten zoeken een oplossing voor onenigheid over de verdeling van asielzoekers over Europa. We praten over deze urgente kwestie met Anne Aagten, docent en onderzoeker bij het Instituut voor Immigratierecht van de Universiteit Leiden.- En iedere zomer hebben we weer veel last van muggen. Alleen kan het deze keer weleens ...more

 • Donderdag 21 juni 2018: Zo voelt het om blind te zijn | Parkeerproblemen van fietsers

  Jun 21 2018

  Met in deze uitzending:- Op de langste dag van het jaar vraagt het Oogfonds aandacht voor blindheid. Julien Dom gaat daarom langs bij Jan en Tinah Visser, de eigenaren van In Het Donker Gezien. Op deze plek zonder licht kun je een idee krijgen van het dagelijkse leven van een blinde. Luister of het hem lukt om deze plek zonder kleerscheuren weer te verlaten.- En in Rotterdam wordt tijdens het Nationaal Fietscongres druk gepraat over de parkeerproblemen van fietsers....more

 • Woensdag 20 juni 2018: Betere hulp bij herseninfarct | Kokende vluchtelingen-chefs

  Jun 20 2018

  Met in deze uitzending:- De Science & Innovation Awards zijn uitgereikt. Wouter Potters, technisch geneeskundige bij het Amsterdam UMC, heeft dinsdagavond een prijs gewonnen. Door een idee van Potters en zijn collega zouden patiënten met een herseninfarct in de ambulance al sneller en beter geholpen kunnen worden dan nu het geval is. - En vluchtelingen-chefs gaan koken in restaurants in Amsterdam. Zij zullen daar hun eigen favoriete schotels bereiden en serveren in het kader van het Refugee ...more

 • Dinsdag 19 juni 2018: Strafeis zaak Savannah | Boerkaverbod Nederland

  Jun 19 2018

  Met in deze uitzending:- De Eerste Kamer stemt dinsdag over een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, oftewel het boerkaverbod. De wet zal mensen verbieden hun gezicht bijna helemaal of volledig te bedekken binnen het onderwijs, het openbaar vervoer, de zorg en overheidsinstellingen. Tamara Awwad praat hierover met onze politiek verslaggever Avinash Bhikhie.- De 17-jarige jongen uit Den Bosch die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunsc...more

 • Maandag 18 juni 2018: Strafeis zaak Sharleyne | Mogelijk verbod Satudarah

  Jun 18 2018

  Met in deze uitzending:- Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt maandag een strafeis uit tegen de moeder die wordt verdacht van het ombrengen van haar dochter Sharleyne. Het achtjarige meisje is in juni 2015 overleden na een val van de tiende verdieping van haar flat in Hoogeveen. We spreken hierover met NU.nl-rechtbankverslaggever Joris Peters.- Maandag wordt duidelijk of er een verbod komt op motorclub Satudarah. De rechtbank Den Haag zal oordelen of de motorclub kan worden afgerekend op het ged...more

 • Vrijdag 15 juni 2018: Turkse verkiezingen | Vlaggetjesdag in Scheveningen

  Jun 15 2018

  Met in deze uitzending:- Turken in Nederland kunnen vanaf vrijdag stemmen voor een nieuw parlement in Turkije en ze mogen stemmen voor de presidentsverkiezingen in het land. De partij van de zittende president Erdogan, de AK-partij, staat bovenaan in de peilingen. We spreken hierover met Nick Augusteijn van onze NU.nl-redactie.- Zaterdag is het Vlaggetjesdag. Vanwege de Hollandse Nieuwe gingen we deze week al even langs bij het Haringhuisje in Scheveningen om te kijken hoe het nou zit met de har...more

 • Donderdag 14 juni: Dit moet je weten over het WK in Rusland | Metrobingo in Amsterdam

  Jun 14 2018

  Met in deze uitzending:- Het Wereldkampioenschap voetbal gaat vanmiddag van start in Rusland. De eerste wedstrijd wordt gespeeld tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Verder praten we met Rypke Bakker van onze sportredactie over racisme en vechtpartijen in het gastland en bespreken we uiteraard de favorieten tijdens dit WK. Bekijk hier onze video met tips voor het winnen van een WK-pool- In Amsterdam wordt een metro-bingo gehouden met borden van de Oostlijn. Later dit jaar volgt ook nog een bingo-avo...more

 • Woensdag 13 juni 2018: Beursgang Adyen | Uitslag eindexamens

  Jun 13 2018

  Met in deze uitzending:- Betaaldienst Adyen gaat naar de beurs. Het is een van de grootste beursgangen op het Damrak in tijden. Ondanks dat de naam misschien niet bekend is bij een groot publiek, krijgen veel mensen wel te maken met de dienst. We praten hierover met Thomas Moerman van onze economie-redactie.- De meeste scholieren op het voortgezet onderwijs krijgen deze woensdag te horen of ze zijn geslaagd voor hun eindexamen. Het wachten op dat belangrijke telefoontje kan voor zenuwen zorgen. ...more

 • Dinsdag 12 juni 2018: Top Trump en Kim Jong-un | Nieuwe games op E3

  Jun 12 2018

  Met in deze uitzending:- Met NU.nl-redacteur Matthijs Leloux bespreken we de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Wat zijn realistische uitkomsten die we kunnen verwachten en wat wil Noord-Korea uit de top halen?- NU.nl-redacteur Lisa van der Wal over de tweede dag van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de 28-jarige Michael P. Het Openbaar Ministerie komt vandaag met de strafeis.- Vanuit Los Angeles spreken we met Bastiaan Vro...more

 • Maandag 11 juni 2018: Zaak Anne Faber | Europese Topkok wedstrijd

  Jun 11 2018

  Met in deze uitzending:- NU.nl-redacteur Lisa van der Wal over de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de 28-jarige Michael P. De man heeft bekend de 25-jarige Anne Faber op 29 september vorig jaar te hebben verkracht en gedood.- Chef Lars Drost van Restaurant Ciel Bleu in het Okura Amsterdam doet mee aan de Bocuse d’Or, een wedstrijd waarin chefs het tegen elkaar opnemen in de wereld van de gastronomie. Nederland zal tijdens de Europese kwalificatie strijden voor een WK ticket.

 • Vrijdag 8 juni 2018: Rechtszaak oud-president Zuma | Laatste RTL Late Night met Humberto Tan

  Jun 08 2018

  Met in deze uitzending:- Oud-president Jacob Zuma van Zuid-Afrika verschijnt vandaag voor de rechtbank. Hij wordt verdacht van fraude, corruptie en afpersing. Wij belden met Zuid-Afrika expert en de hoofdredacteur van ZAM Magazine, Bart Luirink.- Humberto Tan presenteert vandaag zijn laatste uitzending van RTL Late Night. Twan Huys wordt met ingang van het nieuwe televisieseizoen in september het nieuwe gezicht van het programma. Alleen wat voor impact heeft Tan met zijn Late Night gemaakt?...more

 • Donderdag 7 juni 2018: Gasdebat Wiebes | Alpe d’HuZes

  Jun 07 2018

  Met in deze uitzending:- De Tweede Kamer debatteert vandaag met minister Eric Wiebes (Economische Zaken) over de gaswinning in Groningen. Ook zal het plotselinge vertrek van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders ter sprake komen. Wij blikken vooruit met met onze politiek verslaggever Edo van der Goot.- Vandaag beklimmen duizenden fietsers en wandelaars de Alpe d’Huez. Dit is voor Alpe d'HuZes, de jaarlijkse beklimming van de Franse berg om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanke...more

 • Woensdag 6 juni 2018: Rapport kinderen in asielzoekerscentra | Uitzetting jonge paling

  Jun 06 2018

  Met in deze uitzending:- De Werkgroep Kind in azc komt met aanbevelingen voor de leefomstandigheden van kinderen in asielzoekerscentra in Nederland. De situatie is momenteel verre van voldoende. We spreken Helen Schuurmans van de Werkgroep Kind in azc.Lees ook: Situatie kinderen in azc's voldoet niet aan normen kinderrechtenverdrag VN - Ruim vijfhonderdduizend jonge palinkjes worden uitgezet in Friesland. Met de uitzetting wil stichting DUPAN een impuls geven aan de palingstand in Nederland...more

 • Dinsdag 5 juni 2018: Arbitragezaak Nouri | Aankondigingen Apple

  Jun 05 2018

  Met in deze uitzending:- De familie van voetballer Abdelhak Nouri eist een schadevergoeding van Ajax. We praten daarover met voetbalkenner Frits Barend en sportadvocaat Rutger Middendorf.- Apple heeft op de ontwikkelaarsconferentie WWDC in de Verenigde Staten iOS12 aangekondigd, het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad. NUtech-redacteur Stan Hulsen was aanwezig bij de conferentie in San José en legt ons uit wat er nieuw is.

 • Maandag 4 juni 2018: NL-Alert controlebericht | Oefeninterland Italië - Nederland

  Jun 04 2018

  Met in deze uitzending:- Om 12:00 uur vandaag zal weer een NL-Alert controlebericht verstuurd worden. Dit systeem zit nog in de testfase. Maar over een paar jaar zou dit systeem het luchtalarm moeten vervangen. We spraken met Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over wat we vandaag op onze telefoon kunnen ontvangen.- Vanavond speelt Nederland in een oefeninterland tegen Italië. Het duel is tussen twee traditionele grootmachten, die dit jaar echter ontbreken op het WK in Ruslan...more

 • Vrijdag 1 juni 2018: Finale Utopia | Problemen met eikenprocessierups

  Jun 01 2018

  Met in deze uitzending:- De finale van Utopia zal vandaag te zien zijn. Het programma is al vier jaar te zien op de Nederlandse televisie. Maar heeft Utopia dezelfde impact gemaakt als bijvoorbeeld een Big Brother of De Gouden Kooi? Dat vroegen wij aan tv-recensent Angela de Jong. - Het warme weer van de afgelopen dagen leidt tot een toename van de eikenprocessierups. De rups kan zeer gevaarlijk zijn voor de gezondheid en hoe dat zit, legt A...more

 • Donderdag 31 mei 2018

  May 31 2018

  Met in deze uitzending:- We gaan praten over de politieke situatie in Italië. De Vijfsterrenbeweging en de rechts-populistische Lega gaan een nieuwe poging ondernemen voor een regeerakkoord. Nadat eerder de Italiaanse president Sergio Mattarella niet akkoord ging met de kandidatuur van euroscepticus Paolo Savona, voor de functie van minister van Economie. Wij praten over de situatie met Italië-kenner Donatello Piras.- In Den Haag wordt vandaag de grootste zoetwaterparel ter wereld geve...more

 • Woensdag 30 mei 2018

  May 30 2018

  Met in deze uitzending:- Om het geluid van vliegtuigen na te bootsen voor omwonenden zal een Boeing 737-800 van Transavia deze woensdag boven meerdere provincies vliegen. Zodoende weten mensen wat zij voor geluid kunnen verwachten als vanaf 2020 vakantievluchten vertrekken vanaf Lelystad Airport. We bespreken de testvlucht met NU.nl-redacteur Job van der Plicht.- Bitcoins kopen voor weinig geld en vervolgens voor de volle marktwaarde doorverkopen, kom je daar mee weg? Martijn W., alias 'de Holla...more

 • Dinsdag 29 mei 2018

  May 29 2018

  Met in deze uitzending:- De moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, moet zich om de zes weken melden, maar nu vecht Van der Graaf die meldplicht aan. Hij zou naar het buitenland willen emigreren, iets wat lastig is met die meldplicht. Wij bespreken deze zaak met NU.nl-rechtbankverslaggever Joris Peters.- In de VN-veiligheidsraad zal Nederland naar verwachting van Rusland eisen om mee te werken aan het MH17-onderzoek. Hoe kijkt Rusland naar deze zaak? Dat vroegen wij aan Rusland-deskun...more

 • Maandag 28 mei 2018

  May 28 2018

  Met in deze uitzending:-Medewerkers van de Amerikaanse regering voeren in Noord-Korea voorbereidende gesprekken over een mogelijke top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Wij vroegen Amerika-deskundige Willem Post naar de kans van slagen.- En het hoger beroep van de Staat tegen klimaatorganisatie Urgenda gaat verder. De zaak draait om het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. Hoe groen is Nederland eigenlijk? Je hoort hoogleraar Milieubio...more

 • Vrijdag 25 mei 2018

  May 25 2018

  Met in deze uitzending:- Vandaag gaat de nieuwe Europese privacywet in. De zogeheten: Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Maar wat betekent deze wet voor de gewone burger? Dat vroegen wij aan NUTech-redacteur Bastiaan Vroegop. Wat betekent de nieuwe Europese privacywet voor jou? - Deze zaterdag zal de finale van de Champions League worden gespeeld. De twee clubs die om de "cup met de grote oren" gaan spelen zijn: Real Madrid en Liverpool. Wij belden met NUSport-redacte...more

 • Donderdag 24 mei 2018

  May 24 2018

  Met in deze uitzending:- De vacature voor het burgemeesterschap van Amsterdam is heropend. Dit omdat te weinig geschikte kandidaten zich hebben gemeld. Maar wat maakt een 'goede' burgemeester? Dat vroegen wij aan Boris van der Ham, voormalig Tweede Kamerlid voor D66.- In Drenthe is de afgelopen maanden meerdere keren een wolf gezien. Als het om hetzelfde dier gaat is het volgens Staatsbosbeheer een teken dat de wolf zich mogelijk in Nederland vestigt. Wij belden met Hugh...more

 • Woensdag 23 mei 2018

  May 23 2018

  Met in deze uitzending:- Facebook-CEO Mark Zuckerberg was dinsdag te gast bij het Europees Parlement om vragen te beantwoorden. Parlementariërs stelden dan ook belangrijke vragen, maar duidelijke antwoorden bleven veelal uit. Wat kunnen we hieruit opmaken? Dat bespreken we met Stan Hulsen van de NUtech-redactie.Deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens Zuckerberg-verhoor in Brussel- Solo: A Star Wars Story draait vanaf deze woensdag in de bioscoop. Afgelopen week ging de film in première op het fi...more

 • Dinsdag 22 mei 2018

  May 22 2018

  Met in deze uitzending:- Misdaadjournalist Peter R. de Vries wordt verhoord in de rechtbank in de zaak Holleeder. De vorige keer was de spanning tussen De Vries en Holleeder duidelijk voelbaar. Rechtbankverslaggever Joris Peter praat ons bij over wat we vandaag kunnen verwachten.- Tom Dumoulin staat inmiddels op meer dan twee minuten achterstand in de Giro d'Italia. Met een tijdrit op de agenda moet de Nederlander deze dinsdag terugslaan. Wat zijn de kansen voor Dumoulin en wat valt er te zeggen...more

 • NU.nl legt uit: De situatie in Noord-Korea

  May 19 2018

  In deze speciale weekendpodcast op NU.nl praten we je in een kwartier bij over de huidige situatie rondom Noord-Korea. Korea-expert Remco Breuker van de Universiteit Leiden vertelt over de mogelijke ontmoeting tussen beide landen, kunnen we Noord-Korea wel vertrouwen en zal Kim Jong-un aan de macht blijven?

 • Vrijdag 18 mei 2018

  May 18 2018

  Met in deze uitzending:- De strafzaak tegen Willem Holleeder gaat vandaag verder. Het is inmiddels een maand geleden sinds de laatste zittingsdag, wat is er in de tussentijd gebeurd? Je hoort rechtbankverslaggever Joris Peters. - Zaterdag trouwt prins Harry met Meghan Markle in de St. George’s Chapel. Het gaat om een intieme bruiloft. Maar is dat wel zo? Dat vroegen wij aan Sjan Verhoeven van de NU.nl entertainmentredactie. - En de glasbak bestaat deze week 40 ...more

 • Donderdag 17 mei 2018

  May 17 2018

  Met in deze uitzending:- Het gerechtshof Den Haag begint vandaag met de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep in de strafzaak tegen Geert Wilders. Het draait om de ‘minder Marokkanen’-uitspraken die Wilders deed in 2014. Je hoort rechtbankverslaggever Joris Peters.- De Waddenvereniging publiceerde woensdag een stevig rapport over de staat van de Waddenzee. In het kort: de vogelstand zal afnemen en sommige vissen hebben geen goed toekomstperspe...more

 • Woensdag 16 mei 2018

  May 16 2018

  - Deze ochtend begint voor veel moslims echt de ramadan. En deze valt samen met de eindexamens. Een bijzondere combinatie, gaat vasten en leren sowieso wel samen? Daarover praten we met Maurits Berger, hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden.Hoe maak je eindexamen tijdens de ramadan?- Vanavond staan Olympique de Marseille en Atlético Madrid tegenover elkaar in de finale van de Europa League. Feyenoord kijkt gespannen mee, want voor de Rotterdammers is dit ook een belangrijke we...more

 • Dinsdag 15 mei 2018

  May 15 2018

  Met in deze uitzending:- De bestuursrechter toetst dinsdag of het Nederlanderschap terecht is ingetrokken van vier bij verstek veroordeelde jihadisten. Wij vroegen ons af wanneer iemands Nederlanderschap afgenomen mag worden, daarom belden we met Viola Bex-Reimert, universitair docent migratierecht van de Rijksuniversiteit Groningen.- De tiende etappe van de Giro d'Italia start vandaag. De renners moeten 239 kilometer afleggen tussen Penne en Gualdo Tadino. Tom Dumoulin staat inmiddels derde op ...more

 • Maandag 14 mei 2018

  May 14 2018

  Met in deze uitzending:- Vandaag zal in Jeruzalem worden stilgestaan bij de verhuizing van de Amerikaanse ambassade. Die verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem. Het besluit van president Trump kwam hem op veel internationale kritiek te staan. Vooral de Palestijnen reageerden woedend, omdat zij Oost-Jeruzalem beschouwen als hun hoofdstad. Wij spraken over de 'mogelijke' gevolgen met Pieter Dronkers van vredesorganisatie Pax. - Vandaag starten de eindexamens voor het voortgezet onderwijs. ...more

 • Songfestivalpodcast: Giel Beelen en Cornald Maas bespreken finalisten

  May 11 2018

  De onderwerpen op een rijtje:- Wat zal er allemaal nog gebeuren op de laatste dag en kan je feest vieren in het perscentrum? Dat heeft NU.nl-redacteur Lara Zevenberg voor ons uitgezocht. - Cornald Maas hoor je over hoe hij de tweede halve finale heeft beleefd en we bespreken de kansen van Waylon. - Het voorspellen van de winnaars blijft elke editie toch een sport. Daarom hebben wij de bookmakers top tien lijst onder elkaar gezet en Giel Beelen om commentaar gevraagd. Wat zijn...more

 • Vrijdag 11 mei 2018

  May 11 2018

  Met in deze uitzending:- De Formule 1 is deze week in Spanje. De vraag is of Max Vertstappen zijn rijstijl gaat aanpassen? Tot nu toe heeft hij een ongelukkige seizoenstart. Over deze kwestie hoor je Formule 1-kenner en NU.nl-redacteur Joost Nederpelt. Hij is namelijk het hele weekend bij de GP van Spanje aanwezig.- Irak maakt zich klaar voor de parlementsverkiezingen van dit weekend. Het zijn opmerkelijke verkiezingen omdat dit de eerste keer is sinds de opkomst van Islamitische Staat. Hoe de h...more

 • Donderdag 10 mei 2018

  May 10 2018

  Met in deze uitzending:- Waylon gaat vanavond strijden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Voor hem is er maar één doel, die finaleplek binnenslepen. Lara Zevenberg van de Entertainmentredactie is voor NU.nl in Lissabon. We belden met haar over de kansen van Waylon en de andere acts.- Meer over het Songfestival. Welke landen maken het meeste kans om door te gaan naar de finale? We laten je een top 10 van kanshebbers horen. De posities zijn gebaseerd van de verwachtingen van...more

 • Woensdag 9 mei 2018

  May 09 2018

  Met in deze uitzending:- De rechtbank doet uitspraak over de zaak van de vergismoord op de Amsterdamse Djordy Latumahina en de poging tot moord op zijn vriendin en dochter. Het OM heeft straffen geëist tot dertig jaar cel. We spreken daarover met rechtbankverslaggever Joris Peters.- Wetenschapper Chriet Titulaer overleed ruim een jaar geleden op 23 april 2017. Vandaag, op deze 9 mei, zou Titulaer 75 jaar geworden zijn. Daarom wordt voor hem een monument onthuld in zijn geboorteplaats Hout-Bleric...more

 • Dinsdag 8 mei 2018

  May 08 2018

  Met in deze uitzending:- De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival is dinsdagavond op televisie te zien. Voor NU.nl is entertainment-redacteur Lara Zevenberg in Portugal. We praten met haar over Waylons stilte tegenover het AD en De Telegraaf. Ook hebben we het over hoe het is achter de schermen en de kansmaker volgens de wedkantoren: de inzending van Israël.Bekijk hier de artiesten die vanavond optreden- De aandelen van Air France-KLM kregen een forse klap op de beurs maandag. Dit g...more

 • Maandag 7 mei 2018

  May 07 2018

  Met in deze uitzending:- Vandaag zal de Russische president, Vladimir Poetin beëdigd worden voor zijn vierde termijn. Eerder kreeg hij driekwart van de stemmen en sprak hij over een sterker Rusland. Alleen hoe gaat dat sterker Rusland eruit zien? Dat vroegen wij aan Robbert Blokland, redacteur voor NU.nl.- In 2015 overleed een 9-jarige meisje uit Syrië tijdens het schoolzwemmen. Dit gebeurde in een zwembad in Rhenen. Het badpersoneel is door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van zestig ...more

 • Vrijdag 4 mei 2018

  May 04 2018

  Met in deze uitzending:- Dit weekend herdenken we oorlogsslachtoffers en vieren we onze vrijheid. Dat bijvoorbeeld door de twee minuten stilte tijdens dodenherdenking en de festivals op bevrijdingsdag. Wij belden met Jan van Kooten, directeur van het 4 en 5 comité. Met de vraag: hoe wij kijken naar onze vrijheid in 2018 en hoe kijkt hij naar de #Geen4MeivoorMij actie?- De Giro d'Italia (Ronde van Italië) gaat vandaag in Jeruzalem van start. Lukt het Tom Dumoulin om nog een keer de beke...more

 • Donderdag 3 mei 2018

  May 03 2018

  Met in deze uitzending:- Deze week wordt nachtvorst verwacht. Fruittelers maken zich zorgen om hun oogst en nemen allerlei maatregelingen. Maar wat betekent het voor onze tuin? Dat vroegen wij aan Wim Steman van Kwekerij Andromeda in Loosdrecht.- Door fouten van het Openbaar Ministerie worden 22 verdachten van een grote drugszaak in Zeeland niet langer vervolgd. Je hoort rechtbankverslaggever Joris Peters over waar de zaak over ging en wat er fout is gegaan.

 • Woensdag 2 mei 2018

  May 02 2018

  Met in deze uitzending:- De VN heeft 2 mei uitgeroepen tot dag van de tonijn. Door overbevissing heeft de tonijn het zwaar. Vis-avonturier Bart van Olphen zet zich in voor duurzaamheid in de visindustrie. We praten met hem over de populariteit van tonijn en over duurzame methoden om toch de vis te kunnen blijven eten.Lees hier ons artikel op de website over de dag van de tonijn- Vandaag begint de inhoudelijke strafzaak tegen de 35-jarige Matthieu M. De man wist toegang te krijgen tot Facebo...more

 • Dinsdag 1 mei 2018

  May 01 2018

  Met in deze uitzending:- 25 jaar geleden maakte internetprovider XS4ALL het internet beschikbaar voor de massa. We praten over het internet van toen en dat van de toekomst met Michiel Leenaars van Internet Society Nederland.- Op deze Dag van de Arbeid praten we met Dennis Karakoç van het Stresscentrum over werkdruk. Een te hoge druk kan namelijk aanleiding zijn voor een burn-out.

 • Maandag 30 april 2018

  Apr 30 2018

  Met in deze uitzending:- Het streekvervoer gaat vandaag staken. Dat betekent dat er vandaag geen streekbussen rijden. Ook regionale treinen die niet van NS zijn, rijden dan niet. Wij belden met Hanane Chikhi onderhandelaar bij de vakbond CNV.- Soldaat van Oranje de musical krijgt vandaag een bijzonder monument. Dit omdat de musical 7,5 jaar bestaat. We spraken met twee Erik Hazelhoff's; Theo Martijn Wever en Alex van Bergen. Deze podcast wordt je aangeboden door Storytel, probeer Storytel 30 dag...more

 • Koningsdagpodcast: Koninklijk bezoek in Groningen en gratis feesten

  Apr 26 2018

  Met in deze uitzending:- Hoe verloopt de dag voor de koninklijke familie in Groningen? Dat vroegen we aan presentator van Blauw Bloed, Jeroen Snel.- En hoe is de keuze eigenlijk gevallen op Groningen? Dat heeft NU.nl-redacteur Lisa van der Wal voor ons uitgezocht.- Verder hebben we ook enkele tips voor je om de koning van de vrijmarkt te worden. Hoe zit het eigenlijk met de kledingstijl van onze koning en koningin? En welke (gratis) feesten zijn het bezoeken waard?Deze podcas...more

 • Donderdag 26 april 2018

  Apr 26 2018

  Met in deze uitzending:- Met de meivakantie en Koningsdag voor de deur, wordt het vandaag waarschijnlijk een drukke avondspits. We belden met Edwin Gerritsen van de ANWB.- Het Openbaar Ministerie heeft zes maanden cel geëist tegen de 29-jarige man die in december vorig jaar leden van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol bedreigde met een mes. Vandaag doet de rechter uitspraak in de zaak. Je hoort rechtbankverslaggever Joris Peters.Deze podcast wordt je aangeboden door Storytel, probeer Storyt...more

 • Woensdag 25 april 2018

  Apr 25 2018

  Met in deze uitzending:- We praten met hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse over de Oostvaardersplassen. De commissie Van Geel komt woensdag met een advies voor het natuurgebied. Afgelopen winter zijn drieduizend van de grote grazers omgekomen. Hoe moet het nu verder?- De rechter in Denemarken komt met een uitspraak over uitvinder Peter Madsen. Het Deense Openbaar Ministerie stelt dat Madsen journaliste Kim Wall in augustus van vorig jaar heeft omgebracht aan boord van zijn onderzeeër. We...more

 • Dinsdag 24 april 2018

  Apr 24 2018

  Met in deze uitzending:- We spreken met politiek verslaggever Avinash Bhikhie over de dividendbelasting. Maandag liet premier Mark Rutte weten dat omstreden documenten over die belasting alsnog openbaar worden gemaakt.- Het is vandaag de Wereldproefdierendag. Er zijn inmiddels alternatieven voor het gebruik van deze dieren. Een bedrijf dat werkt aan zo’n alternatief is Mimetas. De technologie die zij toepassen zou ook nog eens goedkoper zijn dan het gebruik van proefdieren. Daarover praten we me...more

 • Maandag 23 april 2018

  Apr 23 2018

  Met in deze uitzending:- Salah Abdeslam zal vandaag zijn straf horen voor de aanval op Brusselse politieagenten in 2016. Abdeslam is tevens de enige overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs van november 2015, waarbij 130 mensen werden gedood. Wij spraken met terrorisme expert van de Universiteit leiden, Liesbeth van der Heide over deze zaak.- Vandaag zal er een uitspraak komen in een kort geding tussen Gordon en zijn vermeende ex-vriend Kevin B. De rechter had gehoopt dat ze er...more

 • Vrijdag 20 april 2018

  Apr 20 2018

  Met in deze uitzending:- Vandaag zullen in Burgers’ Zoo te Arnhem de Future For Nature Awards worden uitgereikt. Dit is een prijs voor internationale natuurbeschermers die het verschil willen maken voor de toekomst van de natuur. Je hoort directeur Alex van Hooff over waarom het zo'n belangrijke prijs is. - De KNVB Bekerfinale zal aankomende zondag gespeeld worden. AZ en Feyenoord nemen het tegen elkaar op en het is tevens de 100e beker finale. Wij vroegen aan NUSport-redacteur Rypke Bakker wa...more

 • Donderdag 19 april 2018

  Apr 19 2018

  Met in deze uitzending:- Het is vandaag de Landelijke dag tegen pesten. Pesten komt niet alleen voor op het schoolplein, maar ook op de werkvloer. Dit probleem bespreken we met Laura Willemse van de stichting Pesten op de Werkvloer.-De rechtbank doet vandaag uitspraak over Naoufal F. Naoufal wordt verdacht van witwassen en het OM beschouwt hem als opdrachtgever voor de moord op Peter R. Je hoort rechtbankverslaggever Joris Peters over deze zaak. Deze podcast wordt je aangeboden door Storytel, p...more

 • Woensdag 18 april 2018

  Apr 18 2018

  Met in deze uitzending:- Zaterdag breekt de Volkskrant het verhaal dat zanger Dotan een trollenleger heeft gebruikt om reacties op sociale media te beïnvloeden. Dotan geeft uiteindelijk toe verkeerd bezig te zijn geweest. Met Rutger Otto van de NUtech-redactie bespreken we hoe makkelijk het is om online acties zoals retweets, likes of volgers te kopen. En is het de moeite ook waard?- In Saudi-Arabië opent vandaag een bioscoop de deuren. Dat is voor het eerst in 35 jaar tijd. Bioscopen waren name...more

 • Dinsdag 17 april 2018

  Apr 17 2018

  Met in deze uitzending:- A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership. In dit boek dat vandaag verschijnt van voormalig FBI-directeur James Comey, beschrijft hij zijn relatie met president Trump. Comey noemt Trump een 'bendeleider' en 'onethisch'. We praten daarover met Amerika-deskundige Willem Post.- Bart C., medewerker van een kinderopvang in De Bilt, moet voor de rechter verschijnen. Hij wordt verdacht van ontucht en schennispleging. Rechtbankverslaggever Joris Peters praat ons daarover bij....more

 • Maandag 16 april 2018

  Apr 16 2018

  Met in deze uitzending:- Afgelopen zaterdagnacht voerden de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een gezamenlijke aanval uit op Syrische doelen. NU.nl-redacteur Matthijs le Loux praat ons bij.- Vandaag begint de rechtszaak tegen Ephraïm S., een docent van de orthodox joodse school Cheider in Amsterdam-Zuid. Hij wordt verdacht van ontucht met minderjarigen tussen 2011 en 2012. Je hoort rechtbankverslaggever Joris Peters.- En tot slot staan we nog even stil bij het landskampioens...more

 • Vrijdag 13 april 2018

  Apr 13 2018

  Met in deze uitzending:- Mogelijk zal dit weekend de landskampioen van de eredivisie 2017-2018 gekroond worden. De nummer één PSV speelt tegen de nummer twee Ajax en is bij winst landskampioen. Wij spraken met NUSport-redacteur Rypke Bakker over hoe uniek deze wedstrijd is.- Hoe zit het met de werkdruk in de politiek? Na het vertrek van SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf en SP'er Nine Kooiman uit de Tweede Kamer, kan je deze vraag best stellen. Allebei vertrokken ze door privé omstandigheden. Wat uit...more

 • Donderdag 12 april 2018

  Apr 12 2018

  Met in deze uitzending:- De woningkrapte is enorm in Nederland, is dit dan juist het moment om je huis te verkopen? Daarover praten we met Peter Boelhouwer, hoogleraar bij de TU Delft.- Minister Blok van Buitenlandse Zaken reist tegen het einde van de dag naar Rusland. Waarover zal de minister vrijdag praten met zijn Russische collega en kan de relatie tussen onze landen wel alweer verbeteren? We vroegen het aan Tony van der Togt, Ruslandkenner bij het Instituut Clingendael.

 • Woensdag 11 april 2018

  Apr 11 2018

  Met in deze uitzending:- Mediadeskundige Mark Koster over de Facebook-oproep van Arjen Lubach om massaal accounts te verwijderen. Wie heb je er eigenlijk mee als je vertrekt bij het sociale platform? En wat gebeurt er met jouw accounts bij andere sites als je daar normaal gesproken inlogt via Facebook, maar straks wellicht geen Facebook meer hebt.- Poep zit vol gezonde bacteriën, daarover praten we met bioloog Jasper Buikx van Artis Micropia. Experts laten zich vandaag uit over het nut van poep ...more

 • Dinsdag 10 april 2018

  Apr 10 2018

  Met in deze uitzending:- Advocate en bijzonder hoogleraar Diana de Wolff over de zaak van een voormalig werknemer van KPMG Meijburg tegen minister van Veiligheid en Justitie, Ferdinand Grapperhaus. Grapperhaus zou destijds als advocaat volgens de aanklager 'onethisch' hebben gehandeld.- NUsport-redacteur Rypke Bakker praat ons bij over de belangrijke wedstrijd die vanavond gespeeld wordt door de Oranjeleeuwinnen. Er moet gewonnen worden om zo een eerste plaats in de WK-kwalificatiepoule veilig ...more

 • Maandag 9 april 2018

  Apr 09 2018

  Met in deze uitzending:- Lara Zevenberg van de NU.nl entertainment redactie hoor je over de rechtszaak tegen Bill Cosby. Vandaag gaat de zaak van start, dit met een volledig nieuwe jury. Ook vroegen we Lara naar de verdere ontwikkelingen.- NUTech-redacteur Stan Hulsen vertelt je alles over het Facebook datalek. Vandaag kan je op jouw eigen Facebook tijdlijn zien of je getroffen bent door de lek. Stan vertelt ons wat je daarvoor moet doen en moet weten.

 • Vrijdag 6 april 2018

  Apr 06 2018

  Met in deze uitzending:- Diana Woei van Weerplaza hoor je over het eerste warme lenteweekend, moeten we ons insmeren en kan de barbecue aan?- NUSport-redacteur Rypke Bakker vertelt je alles over de voetbal wedstrijd Nederland - Noord-Ierland van vanavond. De EK winnaressen gaan voor een speciaal record en natuurlijk voor een overwinningen.

 • Donderdag 5 april 2018

  Apr 05 2018

  Met in deze uitzending:- Luchtvaartdeskundige, Joris Melkert van de TU Delft over de rechtszaak van vakantie vliegers Corendon, TUI en EasyJet tegen Schiphol. Het gevaar is dat er te weinig plek is voor vliegtuigen in de zomermaanden. Daardoor lopen sommige zomervakanties in gevaar. - Aspergekweker, Paul Heger hoor je over de start van het aspergeseizoen. Zijn we er klaar voor, is de eclusieftijd belangrijk en smaakt hij nog anders dit jaar?

 • Woensdag 4 april 2018

  Apr 04 2018

  Met in deze uitzending:- Willem Post, Amerika-deskundige en historicus bij het Clingendael instituut. Over 50 jaar na de aanslag op Martin Luther King, hoe staat het nu met gelijkheid tussen mensen in de VS?- Sjaak van Elten, woordvoerder bij Defensie, hoor je over de opruiming van de zeemijn in het IJ.

 • Dinsdag 3 april 2018

  Apr 03 2018

  Met in deze uitzending:- Niels Aalberts, eindredacteur van 3voor12, over de beursgang van muziekdienst Spotify.- Oscar van Elferen, woordvoerder het Verbond van Verzekeraars, over een nieuwe website die overzicht moet bieden in al jouw verzekeringen.

 • Vrijdag 30 maart 2018

  Mar 30 2018

  Met in deze uitzending:- NUSport-redacteur Rypke Bakker over de hervatting van de eredivisie. Wie is de opvolger bij FC Twente, hoe gaat het onderaan het klassement en is er nog sprake van een titelstrijd?- Robbert Blokland over 1 april in combinatie met 'nepnieuws', kunnen we nog wel grappen uithalen? We bespreken geslaagde 1 april grappen en slechte grappen. 

 • Donderdag 29 maart 2018

  Mar 29 2018

  Met in deze uitzending:- Journalist Renze Klamer over The Passion 2018. Hij maakte een mini docu over het maakproces en hij vertelde ons wat voor editie The Passion van 2018 zal worden.- Maurice La Haye van Wolven in Nederland over de gesignaleerde wolven in ons land. Zijn de meldingen toegenomen in vergelijking tot voorgaande jaren en wat kan je het beste doen tegen wilde wolven?

 • Woensdag 28 maart 2018

  Mar 28 2018

  Met in deze uitzending:- Apple kwam met de aankondiging van een nieuwe iPad. Bastiaan Vroegop van de NUtech-redactie was voor NU.nl bij het evenement in Chicago en praat ons bij.- En het is vandaag Grote Rekendag. Op deze dag geven meer dan 1.500 basisscholen extra aandacht aan rekenen. We praten daarover met projectleider Ronald Keijzer.

 • Dinsdag 27 maart 2018

  Mar 27 2018

  Met in deze uitzending:- dr. Joas Wagemakers van de Universiteit Utrecht over de verkiezingen in Egypte. Wat merken we van de Arabische Lente en hoe zit het met de populariteit van de huidige president Abdel Fattah el-Sisi?- En Master Floral Designer Paul Deckers over de bloemen die vandaag van Nederland naar Vaticaanstad worden gebracht voor het Urbi et Orbi.

 • Maandag 26 maart 2018

  Mar 26 2018

  Met in deze uitzending:- NUTech-redacteur Stan Hulsen over de rechtszaak tussen de Consumentenbond en Samsung.- En je hoort NUSport-redacteur Rypke Bakker over Nederland-Portugal.

 • Vrijdag 23 maart 2018

  Mar 23 2018

  Met in deze uitzending:- NU.nl-redacteur Joris Peters over het vervolg van het proces tegen Willem Holleeder.- En je hoort Joost Nederpelt over de Grand Prix van Australië, de eerste race van het nieuwe Formule 1-seizoen.

 • Donderdag 22 maart 2018

  Mar 22 2018

  Met in deze uitzending:Politiek redacteur Avinash Bhikhie over de gemeenteraadsverkiezingenEn je hoort techredacteur Stan Hulsen over het referendum rond de 'aftapwet'

 • Woensdag 21 maart 2018

  Mar 21 2018

  Met in deze uitzending:- NU.nl gaat nogmaals het land in voor de meningen over de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe denken mensen in Gelderland, Noord-Holland en Overijssel over de verkiezingen?- NUtech-redacteur Bastiaan Vroegop hoor je over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, beter bekend als de sleepwet of aftapwet. Hoe zit het met dat referendum?

 • Dinsdag 20 maart 2018

  Mar 20 2018

  Met in deze uitzending:- NU.nl ging langs op markten en in winkelstraten in verschillende provincies voor de mening op straat over de gemeenteraadsverkiezingen aankomende woensdag.- NU.nl-redacteur Rypke Bakker over de nieuwe bondscoach Ronald Koeman.

 • Maandag 19 maart 2018

  Mar 19 2018

  Met in deze uitzending:- NU.nl redacteur Matthijs Leloux hoor je over de situatie Skripal en komen er wat de NAVO voor Verenigd-Koninkrijk kan betekenen. Is dit bijvoorbeeld het begin van een nieuwe Koude Oorlog? - En we bespreken windparken in Nederland en het aangeven van schade door de aardbevingen in Groningen.

 • Vrijdag 16 maart 2018

  Mar 16 2018

  Met in deze uitzending:- NU.nl rechtbankverslaggever Joris Peters hoor je over het tweede verhoor van Astrid Holleeder in de Holleeder zaak. Want wat zijn de belangrijkste punten voor vandaag?- En je hoort NU.nl redacteur Danja Koeleman over het feit dat in Nederland heel veel boeken nooit het daglicht zullen zien.

 • Donderdag 15 maart 2018

  Mar 15 2018

  Met in deze uitzending:- NU.nl rechtbankverslaggever Joris Peters hoor je over of Michael P zijn eerdere straf moet uitzitten.- En je hoort wetenschapsjournalist Diederik Jekel over het gevaar van ruimteafval. Dit naar aanleiding van het NPO 2 programma: Focus, de strijd tegen het ruimteschroot.

 • Woensdag 14 maart 2018

  Mar 14 2018

  Met in deze uitzending:- Natuurkundige Stephen Hawking overleden op 76-jarige leeftijd.- En NU.nl-redacteur Matthijs le Loux over de vergiftiging van voormalig dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter.

 • Dinsdag 13 maart 2018

  Mar 13 2018

  Met in deze uitzending:- NU.nl-correspondent Jeroen Kraan over de Amerikaanse president Trump en de potentiële muur tussen de VS en Mexico.

 • Maandag 12 maart 2018

  Mar 12 2018

  Met in deze uitzending:- Astrid Holleeder wordt maandag voor het eerst in het openbaar gehoord in de rechtszaak tegen haar broer Willem. Rechtbankverslaggever Joris Peters blikt vooruit.- En de Week van het Geld. Je hoort Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken: "Als kinderen wat ouder worden, dan ontstaan vaak de eerste problemen."

 • Holleeder-podcast: Wat is er met het Heineken-losgeld gebeurd?

  Mar 11 2018

  Tijdens het proces tegen Willem Holleeder dat gaande is, maken misdaadjournalisten Harry Lensink en Marjan Husken een wekelijkse podcast, over alle ontwikkelingen in de zaak en de bijbehorende duiding. Deze week bespreken Harry Lensink en Marian Husken waarom een criminele erfenis zo belangrijk is in de moordzaak. Holleeder-advocaat Sander Janssen reageert.

 • Vrijdag 9 maart 2018

  Mar 09 2018

  Met in deze uitzending:- COC-voorzitter Tanja Ineke over de acceptatie van de LHBT-gemeenschap: "60 procent van de LHBT past het gedrag aan in de openbare ruimte."- En Formule 1-kenner Joost Nederpelt over de laatste testdag: Is Max Verstappen klaar voor het nieuwe seizoen?

 • Donderdag 8 maart 2018

  Mar 08 2018

  Met in deze uitzending:- NU.nl-redacteur Liza Titawano over het proces tegen de Deense uitvinder Peter Madsen voor de moord op journaliste Kim Wall.- En Internationale Vrouwendag. Er lijkt veel te vieren in het jaar waarin #MeToo en #TimesUp opkwamen. Maar is dat ook zo? Je hoort NU.nl-redacteur Robbert Blokland. Blokland sprak met onder anderen Hedy d'Ancona, Sophie in 't Veld en Lilianne Ploumen.

 • Dinsdag 6 maart 2018

  Mar 06 2018

  In deze aflevering praten we met rechtbankverslaggever Joris Peters over de vergismoord op de 31-jarige dj Djordy Latumahina. Ook bellen we met de Nierstichting over hoe je tijdens hun Restaurant Driedaagse en een zoutbewuste maaltijd kan eten. Tevens praten we je bij over het belangrijkste nieuws van afgelopen nacht.

 • Maandag 5 maart 2018

  Mar 05 2018

  In deze aflevering praten we over de Oscars van 2018. Wie hebben gewonnen, hoe zag het eruit en waren er nog relletjes? Je hoort alle ins en out van dit jaar van Lara Zevenberg van de Entertainment redactie. Ook hoor je wat er vandaag nog meer op de agenda staat. Je vindt deze podcast elke maandag tot en met vrijdag om 6.00 uur 's ochtends op NU.nl.​

 • Vrijdag 2 maart 2018

  Mar 02 2018

  In de aflevering hoor je Amerika-deskundige Victor Vlam over de huidige wapenwet en of Trump met veranderingen komt. Daarbij hebben praten we ook over de macht van de NRA (National Rifle Association) in Amerika. Ook hoor je NUSport-redacteur Bart van Dooijeweert over de rentree van kickbokser Badr Hari. Je vindt deze podcast elke maandag tot en met vrijdag om 6.00 uur 's ochtends op NU.nl.​

 • Donderdag 1 maart 2018

  Mar 01 2018

  In deze aflevering praten we met Tamara Awwad van de economie redactie over dat je vandaag weer je belastingaangiftes kan doen. Wat er vernieuwd is en of ze nog tips voor ons heeft. Daarnaast praten we met Hubert Smeets van de site: Raam op Rusland. We bespreken de State of the Nation van de Russische president Vladimir Poetin. Wat zal hij te zeggen hebben en waarom is het in maart?

 • Woensdag 28 februari 2018

  Feb 28 2018

  In deze aflevering praten we met NUsport-redacteur Rypke Bakker over de halve finales van de KNVB-beker. Want wie is de grote kanshebber en wat gaan ze doen tegen de kou. Ook hoor je Jaap in ‘t Veld, voorzitter van de Eerste Marathon op Natuurijs in Haaksbergen. We waren erg benieuwd naar het opstartproces voor een marathon op natuurijs. Je vindt deze podcast elke maandag tot en met vrijdag om 6.00 uur 's ochtends op NU.nl.​

 • Dinsdag 27 februari 2018

  Feb 27 2018

  In deze aflevering praten we Dick van Gooswilligen van de politie Limburg over de voortgang van het dna-onderzoek in de zaak rondom de dood van Nicky Verstappen in augustus 1998. En we bellen met de KNSB, want met deze koude temperaturen is het natuurlijk de vraag of we nu eindelijk eens op natuurijs kunnen schaatsen.

 • Maandag 26 februari 2018

  Feb 26 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met NUTech redacteur Bastiaan Vroegop over de aangekondigde Samsung Galaxy S9 en wat het betekent voor de smartphone markt. Ook hoor je NU.nl redacteur Joost Nederpelt, we praten met hem over de Formule 1-testdagen en wat er precies allemaal zal gebeuren.

 • Vrijdag 23 februari 2018

  Feb 23 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met Diana Woei van Weerplaza over de Siberische kou die over ons land dit weekend heen gaat. Ook bellen we voor de laatste keer met onze man in Zuid-Korea, Daan de Ridder. We kijken naar de 1000 meter van Kjeld Nuis en horen we zijn hoogtepunten/dieptepunten van deze spelen.

 • Donderdag 22 februari 2018

  Feb 22 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we met advocate Benedicte Ficq over of er een strafzaak komt tegen de tabaksindustrie. Zij deed in 2016 namens enkele organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. We spraken haar om te vragen waarom deze zaak zo belangrijk is. Verder hoor je NU.nl redacteur Joost Nederpelt over wat er precies gebeurde op 22 februari ...more

 • Woensdag 21 februari 2018

  Feb 21 2018

  In deze aflevering hoor je politiek verslaggever Avinash Bhikhie de het afschaffen van het referendum. En we maken verbinding met onze verslaggever Mark Leene in Zuid-Korea vanwege de ploegenachtervolging, want er is vandaag weer kans op medailles voor Nederland.

 • Dinsdag 20 februari 2018

  Feb 20 2018

  In deze aflevering hoor je CDA'er en fractievoorzitter Sybrand Buma over de woensdag overleden oud-premier Ruud Lubbers. En we praten met NU.nl-redacteur Joris Peters over de hervatting van de zaak om de Belgische Kasteelmoord.

 • Maandag 19 februari 2018

  Feb 19 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering hebben we het over de eerste dag van het verhoor van Sonja Holleeder. Dit doet zij in de zaak tegen haar eigen broer, WIllem Holleeder. NU.nl redacteur Joris Peters volgt deze zaak en daarom vroegen we hem wat we vandaag kunnen verwachten van Sonja Holleeder. Ook bellen we weer met Zuid-Korea. Daar is onze collega van NUsport, Daan de Ridd...more

 • Vrijdag 16 februari 2018

  Feb 16 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering hebben we het over of er ooit vrede komt tussen Noord en Zuid-Korea. Zeker nu het lijkt dat met de Winterspelen de eerste stappen worden gezet. We praten hierover met journalist Robbert Blokland. Dit weekend is de Huishoudbeurs en we bellen met Nicole Babay beursmanager van de Huishoudbeurs. Wij vroegen haar waarom je naar deze beurs zou g...more

 • Donderdag 15 februari 2018

  Feb 15 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering hebben we het over hoe kinderen ooit kankervrij zullen worden. Hierover spreken we met Frits Hirschstein van KIKA. Vanavond zal in Amsterdam in het teken staan van het Chinees Nieuwjaar. Dit zullen ze vieren met veel vuurwerk op de Dam. We bellen met zakenman en organisator Won Yip. Ten slot bellen we ook nog met onze man in Zuid-Korea, Da...more

 • Woensdag 14 februari 2018

  Feb 14 2018

  In deze aflevering hebben we het met Thijs Roovers van PO in Actie over de lerarenstaking in het noorden van Nederland. Ook bellen we met NU.nl-redacteur Mark Leene in Zuid-Korea over supporters op de Winterspelen. En het eerste gedeelte van het stationsplein nabij Utrecht Centraal wordt geopend, daarover hangt projectleider Douwe Post aan de telefoon.

 • Dinsdag 13 februari 2018

  Feb 13 2018

  In deze aflevering praten we over de situatie rondom minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra. Hoe gaat het met zijn reputatie? Ook hoor je Gerard Ekdom over Wereld Radio Dag en we hebben zoals gewoonlijk contact met onze verslaggevers in Zuid-Korea vanwege de Olympische Winterspelen.

 • Maandag 12 februari 2018

  Feb 12 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we over de uitreiking van de Edison Pop awards. Want hoe klinkt muziekland Nederland in 2018? Dat vroegen wij aan juryvoorzitter en NPO Radio 2-dj Ruud de Wild. Ook bellen we met onze man in Zuid-Korea Mark Leene. We praten over de Olympische Winterspelen en de verdere kansen voor TeamNL.

 • Vrijdag 9 februari 2018

  Feb 09 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we over de start van de Olympische Spelen. NUsport-redacteur Daan de Ridder is onze man in Zuid-Korea en wij spraken hem vanochtend om te vragen hoe de trip tot nu toe is verlopen. Ook hoor je hoogleraar psychologie Paul van Lange en hij kan ons alles vertellen over de magie achter carnaval.

 • Donderdag 8 februari 2018

  Feb 08 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we over Koe Zus (maatje van koe Hermien) die arriveert bij het koeienrusthuis De Leemweg, in Friesland. Wij belden met Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Ook bespreken we vandaag of er een verband is tussen afkomst en intelligentie.

 • Woensdag 7 februari 2018

  Feb 07 2018

  In deze aflevering bellen we met Raymond Klaassen van Weerplaza of we nou eindelijk kunnen schaatsen op natuurijs. Ook praten we met Wilbert Zuil van de economieredactie over waarom de beurzen zo hard dalen en wat we daar eigenlijk van merken.

 • Dinsdag 6 februari 2018

  Feb 06 2018

  In deze aflevering praten we met politiek verslaggever Avinash Bhikhie over de donorwet in de Eerste Kamer en bellen we met ruimtevaartdeskundige Arno Wielders over de lancering van de Falcon Heavy van SpaceX.

 • Maandag 5 februari 2018

  Feb 05 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we je samen met NU.nl-redacteur Joris Peters bij over het proces tegen Willem Holleeder en we praten over de week van het oorsuizen. Want wat is de huidige status van de Nederlandse oren? We belden met het UMC Utrecht.

 • Vrijdag 2 februari 2018

  Feb 02 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we met NU.nl-redacteur Joost Nederpelt over het 75 jarig jubileum van de Slag om Stalingrad en je hoort entertainment redacteur Jorieke van Noorloos over of je nu nog kan overleven als ouder op het schoolplein na het succes van de Luizenmoeder.

 • Donderdag 1 februari 2018

  Feb 01 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we met Kees Knuls over de herdenking van de watersnoodramp van 65 jaar geleden en je hoort NUTech redacteur Bastiaan Vroegop over zijn visie op de kwartaalcijfers van Apple en hoe de iPhone X presteert.

 • Woensdag 31 januari 2018

  Jan 31 2018

  In deze aflevering praten we je samen met NU.nl-redacteur Job van der Plicht bij over de State of the Union van Donald Trump en een kraker in de KNVB-Beker: Feyenoord tegen PSV.

 • Dinsdag 30 januari 2018

  Jan 30 2018

  In deze aflevering praten we met politiek verslaggever Avinash Bhikhie over de actieve donorregistratie die wordt besproken in de Eerste Kamer en Rutger Otto van de NUtech-redactie is aan het woord over de DDoS-aanvallen.

 • Maandag 29 januari 2018

  Jan 29 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering aandacht voor de loting van het Eurovisie Songfestival. Waar zal Waylon mogen spelen in de eerste of tweede halve finale. Wij belde Cornald Maas om te kijken hoe die loting precies gaat. Ook belde wij met acteur Juvat Westendorp over de week van het vergeten kind. Hij is daar ambassadeur van en kan alles vertellen.

 • Vrijdag 26 januari 2018

  Jan 26 2018

  In deze aflevering aandacht voor: De Nationale Holocaust Herdenking van aanstaande zondag. We praten over het belang van deze herdenking en hoe het de komende jaren eruit gaat zien. Dit doen we met de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver. Ook bespreken we de jubileumeditie van de Tuinvogeltelling. Wat moeten we hier bij voorstellen en wat moet je doen als je gaat tellen. We bellen met Chris-Jan van der Heijden van Vogelbescherming Nederland. Ten slot bellen we ook no...more

 • Donderdag 25 januari 2018

  Jan 25 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevring aandacht voor de aanhoudende griepepidemie en wat er tegen te doen valt. Wij belde met Gé Donker, woordvoerder van Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Ook zal vandaag verschillende radiomakers in de prijzen vallen. Dit door de uitreiking van de Gouden Radioring. Dit is een publieksprijs voor Nederlandse ra...more

 • Woensdag 24 januari 2018

  Jan 24 2018

  In deze aflevring aandacht voor de uitreiking van de Gouden Loeki, daarover praten we met mediajournalist Maarten Hafkamp van het vakblad Adformtie. En deze ochtend worden kinderen door heel het land voorgelezen tijdens het voorleesontbijt. Daarover hebben we Peter Rosendaal, woordvoerder van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, aan de telefoon.

 • Dinsdag 23 januari 2018

  Jan 23 2018

  In deze aflevering bespreken we met entertainmentredacteur Lara Zevenberg de Oscar-nominaties en bellen we met Lisa van der Wal van de redactie over het hoger beroep over de dalende woningprijzen in Groningen.

 • Maandag 22 januari 2018

  Jan 22 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we met Radio- en tv-presentator Eric Corton over de premiere die hij vanavond heeft van de voorstelling 'Ma'. Het bestseller boek 'Ma' komt uit 2015 en was geschreven door Hugo Borst. Wij belde met Eric Corton om te vragen, hoe het is om te werken met een boek dat zo geliefd is. Ook bespreken we dat België mogelijk vandaag zijn dre...more

 • Vrijdag 19 januari 2018

  Jan 19 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we met NU.nl redacteur Matthijs le Loux over 1 jaar president Donald Trump. Natuurlijk gaan we met NUSport redacteur Rypke Bakker praten over de 'klassieker' Ajax-Feyenoord. Ook in deze podcast een speciale reportage, opgenomen bij de bijna rijdende Noord-Zuidlijn. Zaterdag geven ze bezoekers de kans om een testritje te maken. Daaro...more

 • Donderdag 18 januari 2018

  Jan 18 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen. In deze aflevering praten we met Harry Geurts van het KNMI over de westerstorm van vandaag en je hoort Martin Klomp van de TU Delft over acht speciale robots, die vandaag gepresenteerd zullen worden.

 • Woensdag 17 januari 2018

  Jan 17 2018

  In deze aflevering praten we met Robert Meijerink, programmeur bij Eurosonic Noorderslag, over de focus op Denemarken en het debat rondom rapper Boef. Ook bellen we met Miriam van Bree over nieuwe biologische producten op de Biobeurs in Zwolle.

 • Dinsdag 16 januari 2018

  Jan 16 2018

  In deze aflevering bespreken we met Amerikadeskundige Jan Postma de voortgang van het Ruslandonderzoek in de VS en je hoort politiek redacteur van NU.nl, Edo van der Goot, over het debat in de Tweede Kamer over de Groningse gaswinning.

 • Maandag 15 januari 2018

  Jan 15 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering bespreken we met NU.nl redacteur Joris Peters de zaak tegen politiemol Mark M. en hoor je NUSport redacteur Rypke Bakker over de 106e editie van de Australian Open.

 • Vrijdag 12 januari 2018

  Jan 12 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering bespreken we de start van het EK Shorttrack met NUSport-redacteur Daan de Ridder en Tamara Awwad van de NU.nl economieredactie geeft je tips en tricks over het beleggen in cryptovaluta.

 • Donderdag 11 januari 2018

  Jan 11 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering bespreken we de kansen voor een medicijn tegen parkinson en alzheimer met Neuroloog Bas Bloem, tevens directeur van het Parkinson Centrum Nijmegen. Ook praten we met NU.nl-redacteur Lisa van der Wal over het advies wat de NAM heeft gegeven over de gaswinning in Groningen.

 • Woensdag 10 januari 2018

  Jan 10 2018

  In deze aflevering bespreken we het hoogwater in Nederland met Harold van Waveren, voorzitter Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging bij Rijkswaterstaat. Ook gaat de Vakantiebeurs vandaag van start, een van de bijzondere reisbestemmingen is Noord-Korea. Leonieke Glasbergen van reisorganisatie Your Planet vertelt ons over het communistische land.

 • Dinsdag 9 januari 2018

  Jan 09 2018

  In deze aflevering praten we met Korea-expert Remco Breuker over de gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea. Ook hoor je Carin van Berkel van de ANWB over het leukste uitje in het binnen- en buitenland.

 • Maandag 8 januari 2018

  Jan 08 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met NU.nl entertainment redacteur Sjan Verhoeven over de 75e editie van de Golden Globes en je hoort NUTech redacteur Bastiaan Vroegop over de CES (de grootste techbeurs ter wereld) die vandaag van start gaat. Wil jij een kijkje achter de schermen vanaf CES, de grootste gadgetbeurs ter wereld? Onze verslaggevers Jeroen en Bas houden j...more

 • Vrijdag 5 januari 2018

  Jan 05 2018

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met programmamaker voor RTL7 Allard Kalff over de start van de Dakar Rally en in het roddeloverzicht hoor je Lara Zevenberg over de bewogen week van rapper Boef.

 • Donderdag 4 januari 2018

  Jan 04 2018

  In deze aflevering praten we met Paula Verhoef, CAO onderhandelaar bij de vakbond FNV over de OV-staking van vandaag. Verder bespreken we ook nog de strafzaak tegen de bestuursleden van motorclub Satudarah.

 • Woensdag 3 januari 2018

  Jan 03 2018

  In deze aflevering praten we met Diana Woei van Weerplaza over de westerstorm die over Nederland raast en bellen we met Monique Broekhuizen van de Verkeersinformatiedienst over wat de weersomstandigheden betekenen voor het verkeer.

 • Dinsdag 2 januari 2018

  Jan 02 2018

  In deze aflevering onder meer aandacht voor de nieuwe wereldkampioen darts Rob Cross en hebben we het over composthopen in de binnenstad van Amsterdam.

 • Eindejaarspodcast: NU.nl-hoofdredacteur beantwoordt lezersvragen

  Dec 29 2017

  Eindejaarspodcast: NU.nl-hoofdredacteur beantwoordt lezersvragen by NU.nl Dit wordt het nieuws

 • Eindejaarspodcast: Het jaar van de verkiezingen en langste formatie ooit

  Dec 28 2017

  In deze eindejaarsaflevering gaan we in gesprek met NU.nl-verslaggever Avi Bhikhie over de Tweede Kamerverkiezingen en de langste formatie ooit in de recente parlementaire geschiedenis.

 • Eindejaarspodcast: Het jaar van de zaak Mitch Henriquez

  Dec 27 2017

  Eindejaarspodcast: Het jaar van de zaak Mitch Henriquez by NU.nl Dit wordt het nieuws

 • Eindejaarspodcast: Het jaar van #metoo

  Dec 26 2017

  In deze eindejaarsaflevering gaan we in gesprek met NU.nl-redacteur Lara Zevenberg over het jaar van #metoo.

 • Eindejaarspodcast: Het jaar van Donald Trump als president van Amerika

  Dec 25 2017

  Eindejaarspodcast: Het jaar van Donald Trump als president van Amerika by NU.nl Dit wordt het nieuws

 • Eindejaarspodcast: Het jaar van Max Verstappen in de Formule 1

  Dec 24 2017

  In deze eindejaarsaflevering gaan we in gesprek met Formule 1-kenner en NU.nl-redacteur Joost Nederpelt over het jaar van Max Verstappen.

 • Vrijdag 22 december 2017

  Dec 22 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met Heleen de Geest van de ANWB over de vakantiedrukte, je hoort NUSport redacteur Rypke Bakker over het komende voetbalweekend en we bellen met Domien Verschuuren over zijn Serious Request avonturen.

 • Donderdag 21 december 2017

  Dec 21 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met NU.nl redacteur Joris Peters over de uitspraak omtrent de zaak Mitch Henriquez. Ook hoor je Bastiaan Vroegop van de NUTech redactie over Uber en het feit dat ze hun taxivergunningen kwijtraken.

 • Woensdag 20 december 2017

  Dec 20 2017

  In deze aflevering praten we met hoogleraar criminologie Arjan Blokland over het mogelijke verbod op motorclub Bandidos en bellen we met Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming over het afschieten van damherten in Noord- en Zuid-Holland.

 • Dinsdag 19 december 2017

  Dec 19 2017

  In deze aflevering praten we met NU.nl redacteur Daan de Ridder over het sportgala van dinsdagavond en hoor je NU.nl redacteur Joris Peters over de Zes van Breda.

 • Maandag 18 december 2017

  Dec 18 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met NU.nl redacteur Rikki Hendriks over haar reis met het Rode Kruis naar Nigeria en hoor je scheidingsdeskundige Margriet Steenbergen over het co-ouderschap.

 • Vrijdag 15 december 2017

  Dec 15 2017

  Vrijdag 15 december 2017 by NU.nl Dit wordt het nieuws

 • Donderdag 14 december 2017

  Dec 14 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met NU.nl redacteur Joris Peters over een gezinsdrama in Lopik en je hoort NUSport redacteur Jeroen Bijma over Michael van Gerwen en het aankomende WK Darts.

 • Woensdag 13 december 2017

  Dec 13 2017

  In deze aflevering praten we met filmjournalist Robbert Blokland over Star Wars: The Last Jedi, de nieuwe film draait vanaf nu in de bioscoop. Verder heeft Democraat Doug Jones de Senaatszetel in Alabama gewonnen en hoor je Giel Beelen over zijn Roast op Comedy Central.

 • Dinsdag 12 december 2017

  Dec 12 2017

  In deze aflevering praten we met Thijs Roovers woordvoerder van PO in Actie over de lerarenstaking vandaag. Ook hoor je Mark Slats die meedoet aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld.

 • Maandag 11 december 2017

  Dec 11 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met: Patrick Potgraven van de VID (VerkeersInformatieDienst) over wat je vandaag kan verwachten qua weer en verkeer. Ook hoor je NU.nl redacteur Joris Peters over het vervolg van de zaak Koen Everink en afsluitend bellen we met 3 sterren chef-kok Jonnie Boer van de Librije, over de nieuwe Michelingids.

 • Vrijdag 8 december 2017

  Dec 08 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met: Geert-Jan Edelenbosch van het COC en Lesse van het Openbaar Lyceum Zeist over Paarse Vrijdag en hoor je NU.nl redacteur Lara Zevenberg over zangeres Maan en Patricia Paay.

 • Donderdag 7 december 2017

  Dec 07 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met: Paul Aarts, hoogleraar internationale betrekkingen bij de Universiteit van Amsterdam over het Jeruzalem-besluit en hoor je Marjolein van Tiggelen, van het Nationaal Platform Zwembaden over het 15 miljoenste zwemdiploma.

 • Woensdag 6 december 2017

  Dec 06 2017

  In deze aflevering hoor je NU.nl-redacteur Jeroen Kraan over het Ruslandonderzoek, dat omdat Donald Trump Jr. zich hoogstwaarschijnlijk vandaag zal melden voor de House Intelligence Committee. En we praten met NU.nl-redactrice Lisa van der Wal over de ontruiming van Fort Oranje.

 • Dinsdag 5 december 2017

  Dec 05 2017

  In deze aflevering hoor je NU.nl-redacteur Bart van Dooijeweert over het Russische dopingschandaal en wat dit betekent voor de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Ook zijn we langsgegaan bij de Stichting Amsterdamse Sinterklaascentrale voor de beste tips voor hulpsinterklazen.

 • Maandag 4 december 2017

  Dec 04 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je NU.nl redacteur Edo van der Goot over de Eurogroep opvolger van Jeroen Dijsselbloem en bellen we met Bjorn Zillen van kindercasting bureau Xapp over de strafzaak tegen André Rieu en aan welke regels kinderen zich in de amusementswereld moeten houden.

 • Vrijdag 1 december 2017

  Dec 01 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je NU.nl redacteur Jeroen Kraan over de band tussen president Donald Trump en de media, we bellen met Nicolette Kluijver over Wereld AIds Dag en hoor je Humberto Tan over zijn tentoonstelling in Zwolle.

 • Donderdag 30 november 2017

  Nov 30 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je de Belinda van der Gaag, woordvoerder van het Rode Kruis. We praten met haar over de huidige situatie in Sint Maarten en we bespreken de nieuwe Pixar film Coco en het daarbij behorende succesverhaal van Pixar met filmjournalist Robbert Blokland.

 • Woensdag 29 november 2017

  Nov 29 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je de voorzitter van de PO-raad, Rinda den Besten, over het gesprek met minister Arie Slob over meer geld voor het basisonderwijs. Ook praten we met NU.nl-redacteur Joris Peters over de zaak van voormalig piloot Julio Poch en vertelt Hajo Bruins over de nieuwe Avrotros-serie Papadag.

 • Dinsdag 28 november 2017

  Nov 28 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je Rypke Bakker over de wedstrijd van de Oranjevrouwen tegen Ierland en de Amerikaanse president Donald Trump onder vuur om 'pocahontas'-opmerking.

 • Maandag 27 november 2017

  Nov 27 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je Patrick Potgraven van de Verkeers Informatie Dienst over het voorkomen van een file in slecht weer en bellen we met CDA-staatssecretaris Knops over zijn reis naar de Bovenwindse Eilanden.

 • Vrijdag 24 november 2017

  Nov 24 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je NU.nl F1-kenner Joost Nederpelt over de laatste Grand Prix van dit jaar en praten we met John de Mol over Talpa Network.

 • Donderdag 23 november 2017

  Nov 23 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je Veilig Verkeer Nederland over telefoongebruik in de auto en praten we met de NU Sport redactie over de UEFA Europa League wedstrijd: SS Lazio tegen Vitesse.

 • Woensdag 22 november 2017

  Nov 22 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je Nienke Endenburg van de Universiteit Utrecht over de opening van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling en de gemeente Amsterdam staat in de rechtbank vanwege de aanpak van reclameflyers.

 • Dinsdag 21 november 2017

  Nov 21 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je NU.nl-redacteur Matthijs LeLoux over de situatie in Zimbabwe en praten we met Rypke Bakker van de redactie NUsport over Feyenoord in de Champions League.

 • Maandag 20 november 2017

  Nov 20 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met NU.nl redacteur Joris Peters over de strafeis in de zaak-Henriquez en hoor je actrice en initiatiefnemer Dewi Reijs over de financieringsronde voor de film Welkom.

 • Vrijdag 17 november 2017

  Nov 17 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering aandacht voor de mogelijke uitzetting van de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont en hebben we het over 'cosplay', het verkleden als je favoriete film- of seriepesonage.

 • Donderdag 16 november 2017

  Nov 16 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we de directeur van de CliniClowns Coen Abbenhuis over hun 25-jarig bestaan en praten we met NU.nl redacteur Matthijs LeLoux over de situatie in Zimbabwe.

 • Woensdag 15 november 2017

  Nov 15 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we over de uitspraak van de Raad van State over de gaswinning in Groningen en bespreken we het door Els Smit geschreven boek De nieuwe mode van Oranje met Blauw Bloed-presentator Jeroen Snel.

 • Dinsdag 14 november 2017

  Nov 14 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we over bondscoach Dick Advocaat en bellen we met Loes Heijmans-Beek over diabetes.

 • Maandag 13 november 2017

  Nov 13 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met NU.nl redacteur Joris Peters over de zaak van Mitch Henriquez en is het de week van de werkstress.

 • Vrijdag 10 november 2017

  Nov 10 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een kleine twintig minuten bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met journalist Robbert Blokland over zijn Zwarte Pieten artikel en bellen we met NPO Radio 2 DJ Ruud de Wild over zijn ontmoeting met U2.

 • Donderdag 9 november 2017

  Nov 09 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met NPO 3FM DJ Wijnand Speelman over Serious Request en hoor NU sport redacteur Rypke Bakker over de laaste wedstrijden van Dick Advocaat.

 • Woensdag 8 november 2017

  Nov 08 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met filmjournalist Robbert Blokland over het grensoverschrijdende gedrag van regisseur Job Gosschalk en een bizar ongeval in Canada met vijf naakte personen.

 • Dinsdag 7 november 2017

  Nov 07 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we over de burgemeesterverkiezingen in de Amerikaanse stad New York en komen verschillende openbaringen uit de Paradise Papers aan bod.

 • Maandag 6 november 2017

  Nov 06 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we over de toekomst van de NS en hoor je oprichter van Drog: Ruurd Oosterwoud over hun game met als onderwerp nepnieuws.

 • Vrijdag 3 november 2017

  Nov 03 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we over de nieuwe iPhone X die vandaag uitkomt, hoor je Frits Spits over het Taaldebat, een roddeloverzicht en praten de politieke verslaggevers je bij over de laatste dag van het regeringsakkoord debat.

 • Donderdag 2 november 2017

  Nov 02 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we over de tweede dag van de politieke beschouwingen in Den Haag en hoor je waar het beste ziekenhuis van Nederland staat.

 • Woensdag 1 november 2017

  Nov 01 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we over de politieke beschouwingen vandaag in Den Haag en vanwege de start van de actie Movember tips voor een mooie snor.

 • Dinsdag 31 oktober 2017

  Oct 31 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met de Groningse afdeling van de Nederlandse vereniging van makelaars (NVM) over nieuwe woningmarktcijfers van de regio en bellen we vanwege Halloween met de moderne heks Sylvia Kuiper.

 • Maandag 30 oktober 2017

  Oct 30 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in tien minuten bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met F1 kenner en NU redacteur Joost Nederpelt over de winst van Max Verstappen en laten we je kennis maken met een bijzondere jonge ondernemer.

 • Vrijdag 27 oktober 2017

  Oct 27 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met luchtvaarthistoricus Marc Dierikx over de laaste vlucht van Fokker en hoor je NU tech redacteur Bastiaan Vroegop over de grote Game releases.

 • Donderdag 26 oktober 2017

  Oct 26 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met Oost-Azie expert Rogier Busser over de crematie van koning Bhumibol uit Thailand en Herman van Veen over zijn theater 'marathon' die vanaf vandaag in Carré van start gaat.

 • Woensdag 25 oktober 2017

  Oct 25 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht over de eerste 'Dag van de Vlaai' en hoor je Jeroen Kraan van de NU Tech redactie over de VR technologie.

 • Dinsdag 24 oktober 2017

  Oct 24 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met pers raadsheer van Gerechtshof Den Haag Kiki Plugge over de regiezitting van het proces Wilders en bellen we met Jörgen Raymann over zijn werkzaamheden omtrent 'Wereld Polio Dag'.

 • Formule 1 podcast: 'Straf Verstappen voorbeeld van inconsequentie'

  Oct 23 2017

  In deze speciale podcast blikken we met kenner Joost Nederpelt terug op het Formule 1 weekend in de Verenigde Staten. Daarin kreeg Max Verstappen een tijdstraf voor zijn inhaalactie in de slotronde. De Nederlander liep daardoor een podiumplaats mis en eindigde als vierde.

 • Maandag 23 oktober 2017

  Oct 23 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met politiek verslaggever Edo van der Groot over Rutte III en hoor je Rypke Bakker over de The Best FIFA awards.

 • Vrijdag 20 oktober 2017

  Oct 20 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met Armin van Buuren over zijn samenwerking met Hardwell en hoor je de NU.nl redacteuren over roddels en voetbal.

 • Donderdag 19 oktober 2017

  Oct 19 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we met Schrijver Onno Blom over de vandaag uitgekomen biografie van Jan Wolkers en hebben we het over schuilende egels met Dickie van Riemsdijk van egelopvang te Haarlem.

 • Woensdag 18 oktober 2017

  Oct 18 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we over de het jubileum van het Donald Duck weekblad en hebben we uitgaanstips voor tijdens het Amsterdam Dance Event.

 • Dinsdag 17 oktober 2017

  Oct 17 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering praten we over de eerste 3D-geprinte fietsersbrug ter wereld en bellen we met Henk Schiffmacher over een nieuw soort speculaas.

 • Maandag 16 oktober 2017

  Oct 16 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je entertainment redacteur Lara Zevenberg over het jubileum van de Kardashians en Jeroen Kraan van de tech redactie over de aftapwet.

 • Vrijdag 13 oktober 2017

  Oct 13 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je Wilfred Janssen van Weerplaza over het mogelijke barbecueweer en praten wij met documentaire maker Thijs Zeeman over de zaak Frank Masmeijer.

 • Donderdag 12 oktober 2017

  Oct 12 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je Lara Zevenberg over het Televizier-Ring Gala en bespreken wij Nederland insectenland.

 • Woensdag 11 oktober 2017

  Oct 11 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je Joris Peters over de zoektocht naar de vermiste Anne uit Utrecht en hoor je Arjen Robben over zijn laatste wedstrijd voor Oranje.

 • Dinsdag 10 oktober 2017

  Oct 10 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je Rypke Bakker over de laatste hoop van het Nederlands elftal en bellen we met Professor Esther Middelkoop over 'Kweekhuid' en de ontwikkelingen daarvan.

 • Maandag 9 oktober 2017

  Oct 09 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je politiek verslaggever Edo van der Goot over het aanstaande regeerakkoord en bellen we met Giel Beelen over zijn nieuwe ochtendprogramma op Radio Veronica.

 • Vrijdag 6 oktober 2017

  Oct 06 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je NU.nl Sportredacteur Rypke Bakker over Nederland - Wit-Rusland en praten wij over het regeerakkoord.

 • Donderdag 5 oktober 2017

  Oct 05 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in een klein kwartier bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je NU.nl eindredacteur Lucas Benschop over de lerarenstaking en spreken we met Keukenhof-directeur Bart Siemerink over de voorbereidingen voor volgend jaar.

 • Woensdag 4 oktober 2017

  Oct 04 2017

  In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je in vijftien minuten bij over het nieuws uit de nacht en bespreken we het nieuws van de dag. In deze aflevering hoor je het aftreden van minister van Defensie Jeanine Hennis en blikken we vooruit op de start van de Kinderboekenweek.

 • Pilot: Dit wordt het nieuws

  Sep 27 2017

  Pilot: Dit wordt het nieuws by NU.nl Dit wordt het nieuws