PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Newsroom Den Haag | BNR

In Newsroom Den Haag praten politiek verslaggevers Sophie van Leeuwen en Leendert Beekman elkaar bij over het nieuws dat zij de afgelopen week hebben verslagen. Presentatie: Mark Beekhuis.

Afleveringen

 • De Russen komen

  Sep 23 2022

  Wij moeten dit nog nader uitwerken. Uw Kamer ontvangt hierover binnenkort een brief. Wij komen hier op terug bij een volgend debat. Op dit moment kan ik daar verder niets over zeggen. De details daarvan zijn op dit moment nog niet bekend. Het mag niet van Europa. Het was Prinsjesdag deze week. En die wordt altijd gevolgd door twee dagen Algemene Politieke Beschouwingen. Erg algemeen waren de beraadslagingen niet. Die gingen vooral over de energierekening. Ondertussen is het oorlog in Europa en ...more

 • Wat doet het kabinet voor ondernemers?

  Sep 22 2022

  De kabinetsplannen bevatten een stevige lastenverzwaring voor ondernemers. Wat kan het kabinet doen om ook ondernemers in het mkb de winter door te helpen? Met Haags verslaggever Leendert Beekman en Hans Biesheuvel van Ondernemend NederlandSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Gevolgen voor de warmtepomp door het energieprijsplafond

  Sep 21 2022

  Met het instellen van een energieprijsplafond, lijkt het erop dat tienduizenden Nederlands voor niets hun warmtepomp hebben gekocht. Want nu er prijsafspraken zijn gemaakt, lijkt de warmtepomp financieel niet meer aantrekkelijk, mogelijk zelfs onaantrekkelijk. Terwijl de pomp eerst nog als redmiddel werd voorgesteld. Het prijsplafond voor energieprijzen wer gepresenteerd op Prinsjesdag.Met Mark Beekhuis, onze BNR energie- en klimaatverslaggever en Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van economenvakb...more

 • Prinsjesdagspecial

  Sep 20 2022

  Sophie, Leendert en Mark koelen af aan het einde van een hectische Prinsjesdag.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het energieplan is aanstaande

  Sep 19 2022

  Het kabinet komt maandagavond óf dinsdag met hun energieplan. De ministers Kaag, Jetten én de grote energiebedrijven hebben maandag topoverleg hierover. Er wordt gesproken over een maximumprijs voor gas en elektra. Met Haagse verslaggever Sophie van Leeuwen en SGP-Kamerlid Chris Stoffer.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Er is geen plan

  Sep 16 2022

  Wat te doen aan de onbetaalbaar hoge energierekeningen die veel mensen hebben? Die vraag houdt Den Haag in z'n greep. Want een antwoord is er niet. Er wordt gepraat en nagedacht. Maar, zoals Renske Leijten van de SP het samenvat: "Er is geen plan op dit moment."Er zijn wel plannen om de pensioenen te veranderen. Plannen waarvan iedereen van kilometers afstand kon zien aankomen dat daar ruzie over zou ontstaan, zegt fd.-collega Martine Wolzak, en dat gebeurt dus ook.De plannen voor het komend jaa...more

 • 1500 miljard euro aan pensioenfondsen

  Sep 15 2022

  Hoe reageert politiek Den Haag op het vertrek van Schiphol-baas Dick Benschop? En: Minister Schouten verdedigt haar pensioenplannen in de Tweede kamer Met Haags verslaggever Sophie van Leeuwen en Liane Den Haan, Tweede Kamerlid en partijleider van de nieuwe partij Goud.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Waar blijven de plannen van minister Jetten?

  Sep 14 2022

  Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens moet het kabinet nu ingrijpen en Nederlandse bedrijven ondersteunen. De leveringszekerheid van gas staat onder druk en afschakelen van sectoren moet voorkomen worden. In het buitenland wordt deze steun al gegeven, maar waar blijft de steun van Minister Jetten?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Kritiek op energiefonds kabinet

  Sep 13 2022

  Er is forse kritiek op het energiefonds van het kabinet. Energieminister Rob Jetten werkt aan dit fonds voor huishoudens in grote financiële problemen. Ook voor MKB-bedrijven zoals bakkers zou steun komen. Maar volgens de oppositie is het ‘too little, too late’. Met Haags verslaggever Sophie van Leeuwen en Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van Energie Nederland en oud-minister van infrastructuur en waterstaat.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nederland krijgt Ecologische Autoriteit

  Sep 12 2022

  Het kabinet heeft vrijdag een klap gegeven op de nieuwe ‘ecologische autoriteit’. Dat is een nieuwe toezichthouder, die een cruciale rol gaat spelen in de wetenschappelijke onderbouwing van de natuurdoelen die het kabinet formuleert. En dus ook bij de doelen van de stikstofuitstoot. Met Haags verslaggever Sophie van Leeuwen en Marja van der Tas, voormalig CDA-politica en nu voorzitter van die Ecologische Autoriteit.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Alleen maar teleurstellingen en frustraties

  Sep 09 2022

  Het gebeurt niet vaak dat ministers aftreden vóór het eerste Kamerdebat van het seizoen. Deze week deed Henk Staghouwer dat. Wie nu zijn profielpagina bij de Rijksoverheid opent, https://www.rijksoverheid.nl/regering/bewindspersonen/henk-staghouwer, krijgt een 404-foutmelding. De regeringscoalitie besloot dat zij niet geïnformeerd wil worden over de vraag of de asieldeal juridisch wel kan. Onder het motto regeren is vooruitschuiven wordt het recht op gezinshereniging voor vluchtelingen even gep...more

 • Asieldebat meteen op scherp

  Sep 07 2022

  Het asieldebat van morgen in de Kamer begint al scherp. Want Kamerlid Sylvana Simons van BIJ1 zegt er alvast het volgende over: 'Het kabinet heeft de asielcrisis zelf gecreëerd en schendt al maanden bewust de mensenrechten.' En dan doelt ze natuurlijk op de situatie in Ter Apel. In de Kamer is er daarnaast ook nog grote verdeeldheid over de asieldeal: de deal die maatregelen inhoudt om de instroom van asielzoekers te beperken.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het perspectief voor de boeren

  Sep 06 2022

  Landbouwminister Henk Staghouwer stapte maandagavond op, omdat het hem niet lukte een duurzaam toekomstbeeld voor de agrarische sector te formuleren. De nieuwe minister heeft dus de lastige taak om te komen met perspectief voor de boeren. Hoe ziet dat perspectief eruit? Met onze Haagse verslaggever Leendert Beekman en Leonie Vestering, Tweede Kamerlid en woordvoerder Landbouw voor de Partij voor de Dieren.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Een saai politiek jaar zit er niet in

  Sep 06 2022

  De Tweede Kamer was al even terug in Den Haag tijdens het reces, maar nu zijn ze echt terug, voor het begin van een politiek razend spannend najaar! En ook onze Haagse BNR-redactie staat in de startblokken, Leendert Beekman en Sophie van Leeuwen zijn weer aan de slag. We blikken met ze vooruit op een jaar dat onmogelijk saai kan worden, dat is dan nog de positieve uitleg.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Aan de energiegalg

  Sep 02 2022

  Je kunt met zoveel geld smijten als je wil in Den Haag, maar wat hebben burgers eraan als de energieprijzen niet dalen? Na een lange nacht onderhandelen is het kabinet het in elk geval eens over de begrotingsplannen. Dan rest alleen nog de stikstofcrisis, de ruzie met de boeren, de situatie in Ter Apel, de energieprijzen en, oh ja, de arme Groningers. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De kool is op. De geit is overleden.

  Aug 26 2022

  Na een hectisch debat in de Tweede Kamer over de ommezwaai van Wopke Hoekstra in het stikstofdossier en de discussie over hoe je verstandig de koopkracht-implosie aanpakt, is Haags verslaggever Leendert aan z'n huiswerk begonnen: de Startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied  Is daar misschien een uitweg te vinden uit alle dilemma's rond de stikstofaanpak van het kabinet?  deze week met Leendert Beekman en Martijn de RijkSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Stikstof, Koopkracht en Henk. Henk? Wie is Henk!?

  Aug 19 2022

  We zouden het in Newsroom Den Haag natuurlijk hebben over de macro-economische verkenningen van het CPB, over koopkracht en inflatie. Maar dat was buiten CDA leider Wopke Hoekstra gerekend. De minister van buitenlandse zaken stelde zomaar de deadline voor het stikstofbeleid ter discussie in een interview met het AD. Dat bommetje moest eerst, en pas daarna gaan we u en de rest van Nederland in de portemonnee kijken. En wie, wie is toch die geheimzinnige Henk, die naast premier Rutte staat? Met ...more

 • Meester, wat moet ik doen voor een 5,5?

  Aug 12 2022

  Leendert is terug van zijn vakantie, en hij merkt het meteen: het reces in Den Haag is voorbij. Maar wat hij ziet is geen mooie politiek aan het begin van het volgende seizoen. Drie van de vier regeringspartijen creëren ruis door de vragen die ze stellen over het stikstofbeleid. Inderdaad, ook na de zomer is de stikstofcrisis onveranderd onderwerp van gesprek. We spreken erover met Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland. Hij gaat na het weekend langs bij gespreksleider Johan Remkes. Zi...more

 • De week van de tuinslang

  Aug 05 2022

  Het zijn wonderlijke ontwikkelingen die we zien bij de stikstofconfrontatie. Nu eens geen blokkeerboeren, maar een net overleg met een kopje koffie in een vergaderzaaltje ergens in het land. De boeren -ook Farmers Defence Force- laten zich daarbij vertegenwoordigen door LTO-voorman Sjaak van der Tak. Vorige week nog maakte FDF-voorman Mark van den Oever 'Sjakie' uit voor 'verrader', voor wie één telefoontje van Rutte genoeg is 'om die tuinslangenruggengraat van hun alle kanten heen te wurmen, da...more

 • Op naar 8620 dagen Rutte

  Jul 29 2022

  Komende dinsdag zou Mark Rutte kunnen vieren dat hij de langstzittende premier van Nederland is. De eerste liberale premier in een eeuw bleef meteen 4310 dagen aan. En hij is pas halverwege, grapte Rutte onlangs.Rutte zou dat kunnen vieren, maar hij zal dat niet doen, zei hij. Want het is niet meer dan een voetnoot. Over twaalf jaar liberalisme van Rutte spreken we met filosoof Paul Teule, schrijver van het boek Vrijheid voor gevorderden. Deze week met Sophie van Leeuwen en Mark Beekhuis.   ...more

 • En dan nu... het worst case scenario

  Jul 22 2022

  De temperatuur van het zwembadwater is ineens een geopolitieke kwestie geworden. Dat wil zeggen, in Duitsland, waar ze zich nét iets meer zorgen maken over gastekorten dan wij in Nederland. Toch hoorden we deze week ook hier ineens een urgente toon bij minister Rob Jetten van Energie en Klimaat.  Te gast is de buitenlandwoordvoerder van de VVD, Ruben Brekelmans. Hem spreken we verder nog over de val van Mario Draghi, de opvang van asielzoekers op zeeschepen, en de mogelijke graandeal met Ruslan...more

 • Niemand heeft vakantie van de oorlog

  Jul 15 2022

  Als de NAVO dat vraagt, varen de Nederlandse mijnenjagers direct uit. Ook als minister Ollongren op dat moment met vakantie is.En normaal gesproken zou vandaag de miljoenennota vastgesteld zijn in de ministerraad. Maar de minister van Financiën is in het buitenland. En dus kan het haast niet dat de ministerraad belangrijke beslissingen op haar terrein genomen heeft, zegt Martin van Rooijen, fractievoorzitter van 50Plus in de Eerste Kamer.We spreken hem uitgebreid over zijn overwinningen met de A...more

 • ''Verstandshuwelijk'' Rutte IV heeft een halfjaar erop zitten

  Jul 12 2022

  Ze deden er 299 dagen over om een coalitie te vormen en het huwelijk duurt nu zes maanden, maar een romantische zomer wordt het niet voor het kabinet-Rutte IV. De problemen in Nederland en de wereld zijn veel groter dan toen ze begonnen: de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de stikstofcrisis, om er maar een paar te noemen. Hoog tijd voor een voortgangsgesprek dus! Liesbeth Staats spreekt oud-D66-partijleider Alexander Pechtold en Hans Spekman, oud-voorzitter van de PvdA.See omnystudio.com/liste...more

 • Chaos is de hoop van mensen die zich niet gehoord voelen

  Jul 08 2022

  Het was de laatste week voor het zomerreces in de Tweede Kamer. Een mooi moment om de balans op te maken van het eerste halve jaar van Rutte IV in een dubbeldikke zomereditie van onze podcast.Te gast zijn DENK-fractievoorzitter Farid Azarkan over de 'schijnbeweging' van premier Rutte. En SGP-Kamerlid Chris Stoffer over honderd jaar in de Kamer. Maar ook: honderd jaar in de oppositie. Wordt het niet eens tijd regeringsverantwoordelijkheid te nemen? Deze week met Leendert Beekman en Mark Beekhuis...more

 • Tijdelijke commissie Corona gaat van start met Arib als voorzitter

  Jul 07 2022

  Opnieuw een parlementaire enquête, terwijl de coronacrisis – eigenlijk – nog volop aan de gang is. Vandaag trapt de Tijdelijke commissie Corona af en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib is gekozen tot voorzitter. De commissie moet de parlementaire enquête naar de coronacrisis voorbereiden. Liesbeth Staats bespreekt de taken van de commissie met Tweede Kamerlid Liane den Haan, die als voormalig directeur-bestuurder van ouderenbond ANBO de situatie in de verpleeghuizen van dichtbij zag, en met parle...more

 • Nederland gaat versneld extra gevechtsvliegtuigen en drones aanschaffen

  Jul 04 2022

  Nederland gaat zes extra F35-gevechtsvliegtuigen en vier Reaper-drones kopen. Om zeker te zijn van een snelle levering moet Defensie nog deze zomer de twee miljoenencontracten tekenen. Om dat te kunnen regelen heeft de Tweede Kamer gesproken over het "versneld uitoefenen van het zogeheten budgetrecht". Liesbeth bespreekt het met VVD-Kamerlid Peter Valstar en met politiek verslaggever Leendert BeekmanSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Khadija Arib gaat toch niet zichzelf ondervragen‽

  Jul 01 2022

  Deze week begonnen de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar de winning van gas in Groningen. Bovendien lekte de samenstelling uit van de volgende enquêtecommissie, die onderzoek gaat doen naar het coronabeleid. Vooral de vermoedelijke voorzitter is opmerkelijk: oud-Kamervoorzitter Khadija Arib, van de PvdA. Zou zij zich niet beschikbaar moeten houden als getuige bij die enquête, vraagt oud-collega Laurens Boven zich verwonderd af. Bij het onderzoek naar gaswinning werd een klassie...more

 • Schadeafhandeling aardbevingsschade Groningen

  Jun 30 2022

  De schadeafhandeling was te groot voor de NAM. Dat zegt NAM-manager Johan de Haan op dag VIER van de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen. Volgens De Haan is de aardbevingsschade van Groningers zo goed mogelijk afgehandeld.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Zorgen om hoge inflatie

  Jun 29 2022

  De zorgen in Den Haag over de hoge inflatie zijn nog niet verdwenen! De rente moet HARDER omhoog als de inflatie oploopt. Dat zegt ECB-bestuurder Simkus uit Litouwen. Hij wil een halve procentpunt verhoging in juli - zei hij tegen Bloomberg.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Parlementaire enquête Groningen: veel gebrek aan kennis

  Jun 28 2022

  We zaten in een tunnel. Dat vertellen getuigen op dag twee van de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen. Zo was het risico op aardbevingen groter dan gedacht. Klopten de modellen niet waarmee gerekend werd. En was er ook veel te weinig expertise bij de toezichthouder, zeiden oud-medewerkers van Staatstoezicht op de Mijnen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Dassen: Het is alle hens aan dek met de gascrisis, maar de urgentie ontbreekt

  Jun 24 2022

  Het was een verhelderend debat over het stikstofbeleid in deze week in de Tweede Kamer. Hoeveel de ammoniakuitstoot door boeren verminderd moet worden is duidelijk. Hoe de agrarische sector verder moet, daar is nog nauwelijks over nagedacht in Den Haag.Verder kondigde 'klimaatdrammer' Rob Jetten, nu minister voor energie, dat de kolencentrales weer op volle kracht mogen draaien. Alle hens aan dek met de gascrisis, zegt VOLT-voorman Laurens Dassen. Maar dat ziet hij nog niet terug bij de regering...more

 • Alles voor de bühne

  Jun 17 2022

  Alles hangt met alles samen deze week. Luchtvaart, boeren, partijcongressen, beeldvorming. En steeds gaat het uiteindelijk om stikstof. Opvallend genoeg lieten belangrijke politici zich niet horen over dit thema. Zelfs Daniël Koerhuis, die aan zo'n beetje elke talkshowtafel zat, had even geen commentaar. Te gast is Joris Hetterscheid van de Jonge Democraten, de D66-jongeren. Met hem blikken we alvast vooruit op het D66-congres van morgen. Daar zal vast champagne gedronken worden over -alwe...more

 • Leenderts stikstofupdate

  Jun 10 2022

  Er zullen wel weer trekkers naar Den Haag komen, denkt Leendert Beekman. Want de plannen voor stikstofreductie die vandaag gepresenteerd worden, zijn echt zo streng als was aangekondigd in het regeerakkoord. Een extra mini-aflevering, met een stikstofupdate van Leendert.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Kicking the can down the road

  Jun 10 2022

  Politiek Den Haag bestaat bij de gratie van woorden. Maar woorden heb je in vele soorten, zegt GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug. Er zijn woorden om ergens iets van te vinden. Woorden om afwegingen te maken. En woorden om te besluiten. Alleen lukt het ons niet meer zo goed onderscheid te maken tussen wanneer woorden gewoon woorden zijn, en wanneer ze iets doen met ons gedrag, ziet Maatoug. Het gaat erom hoe vaak je naar de sportschool bent gegaan. Niet om hoe vaak je zegt dat je dat gaat doen. ...more

 • Als ik cynisch word, ben ik weg

  Jun 03 2022

  Komen we ooit uit de stikstofcrisis? Te gast is CDA-Kamerlid Derk Boswijk, dus dat is een prima vraag voor deze podcast. Verder zag Sophie een portret van generaal Boswijk in zijn werkkamer hangt. Zou Derk in de voetsporen van de generaal willen treden? Plus natuurlijk het andere politieke nieuws van de week. Deze week met Mark Beekhuis, Sophie van Leeuwen, Leendert Beekman, en als gast Derk Boswijk.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De voorjaarsnota is veel van niks

  May 27 2022

  Het was een kort politiek weekje, maar dat maakte hem niet minder interessant. Er werd gesproken over de problemen van KLM en de problemen van Schiphol, over cultuur en institutioneel racisme, over het bindend correctief referendum, en zelfs over voetbal (waarbij een bekende Rotterdammer een beetje door de mand viel). Bovendien hebben we inmiddels de voorjaarsnota en een uitspraak van de hoogste rechter over belasting op spaargeld. Vandaag met Leendert Beekman en Mark Beekhuis  See omnyst...more

 • 135 miljoen extra voor de cultuursector

  May 23 2022

  Het kabinet trekt dit jaar 135 miljoen euro extra uit voor cultuur. Zo moet de sector herstellen van de zware klap die de coronacrisis heeft veroorzaakt.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Vertrouwen komt te voet en gaat per Nokia 301

  May 20 2022

  De overheid is ingewikkeld. Zegt de overheid zelf. Ze zegt dit ter verdediging van het feit dat er zo enorm veel mis gaat met de overheidsuitgaven. De Algemene Rekenkamer zegt ook dat de overheid ingewikkeld is, maar voegt een oproep toe: maak het dan simpeler. De Tweede Kamer voelde zich ondertussen gedwongen te spreken over het persoonlijk archiefbeleid van de minister president. En dus doen onze Haagse verslaggevers dat ook. Plus natuurlijk de plannen voor de woningmarkt, de voorjaarsnota, e...more

 • Goede gesprekken en grote teleurstellingen

  May 13 2022

  Het was de week van sigaren uit eigen doos in de nieuwe begroting. Halfhartige aanmoedigingen voor Oekraïne. De ontkenning van problemen met uithuisgeplaatste kinderen uit het toeslagenschandaal. En van een gênante inschattingsfout van de VVD-fractie. Sophie, Leendert en Mark doen hun uiterste best om de podcast toch nog opgewekt te eindigen. Zou het ze lukken? Met Sophie van Leeuwen, Leendert Beekman en Mark Beekhuis.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Zo krijgen we het vertrouwen terug

  May 06 2022

  Ambtenaren hebben niet de neiging om de waarheid te vertellen. Dat doen ze alleen als ze weten dat die waarheid later toch wel naar buiten zal komen. Het is de ervaring van oud-SP-Kamerlid Ronald van Raak. De Wet Open Overheid, die deze week is ingegaan, zou dat kunnen veranderen. Maar Van Raak heeft er geen hoge verwachtingen van. Luister ook | De geest van Pim waart rond in onze studio Deze week met Sophie van Leeuwen en Mark Beekhuis. Te gast hoogleraar Erasmiaanse waarden aan de Erasmus Un...more

 • Het is niet gezegd dat Nederland stopt met Russisch gas

  Apr 29 2022

  Klopt het dat Nederland van het Russische gas afgaat, zoals vorige week in een brief van minister Jetten leek te staan? GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger leest die brief anders. Jetten schrijft dat hij niet meer afhankelijk wil zijn van Russisch gas, dat is echt wat anders dan ermee stoppen. Je bent ook niet-afhankelijk als je er gewoon mee door gaat, maar een alternatief achter de hand hebt. Vandaag met Leendert Beekman en Mark Beekhuis, en als gast GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröge...more

 • Zoiets vergeet je niet

  Apr 22 2022

  Het was bepaald geen saaie week in politiek Den Haag. De PvdA koos een nieuwe partijleider. D66 voelde de naschokken van een MeToo-schandaal. En in de week dat Rutte IV zijn honderdste dag beleefde, begonnen de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord. Vandaag met Leendert Beekman, Sophie van Leeuwen en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Studio Den Haag | 100 dagen Rutte IV

  Apr 20 2022

  Na honderd dagen Rutte IV, stapelen de problemen zich op: de inflatie, een niet wijkende woningcrisis en de uitspraak van de Hoge Raad over de belastingheffing in box 3. Er werd op basis van fictief rendement uit sparen en beleggen belasting geheven, en dat mag niet. De overheid moet dus miljarden terugbetalen. De Tweede Kamer debatteert op dit moment over die enorme financiële tegenvaller.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Studio Den Haag | Waar is Kaag?

  Apr 19 2022

  D66-fractieleider Jan Paternotte heeft buikpijn van de MeToo affaire in zijn partij. D66 zal mogelijk deze week stappen zetten, zegt hij - na grensoverschrijdend gedrag van D66-partijstrateeg Frans van Drimmelen en een vertrouwelijke bijlage in het rapport daarover. Maar partijleider Sigrid Kaag blijkt opvallend stil in de zaak.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De bel klinkt voor de eerste ronde van de box-wedstrijd

  Apr 15 2022

  De compensatie van onterecht betaalde belastingen op spaargeld en andere zaken uit box 3, wordt flink begrotelijk. Afhankelijk van hoe het wordt aangepakt moet er tot 11,7 miljard euro worden terugbetaald door de Staat. Het bruggetje is dan snel gemaakt naar de lijdensweg van Jezus, die her en der in het land wordt verklankt in de Matthäus Passion. Vandaag scheiden de wegen van de ministers zich weer even, en luisteren zij in verschillende kerken in het land. Verder natuurlijk: de PvdA na ...more

 • Studio Den Haag | Steun uit onverwachte hoek voor Omtzigt

  Apr 14 2022

  Steun voor Pieter Omtzigt uit opmerkelijke hoek. Omtzigt krijgt financiële en andere ondersteuning voor zijn eenmansfractie van vier actieve CDA-leden. De partij waar Omtzigt zich eerder, na veel interne perikelen van afsplitste. Liesbeth Staats bespreekt het met politiek verslaggever Leendert Beekman en CDA-Lid Matthijs Punter, een van de initiatiefnemers van de steunbeweging voor OmtzigtSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Studio Den Haag | Hoe zit het met dat correctief referendum?

  Apr 13 2022

  Vandaag in Studio Den Haag aandacht voor het correctief referendum. Joost Sneller van D66 en Leendert Beekman, politiek journalist van BNR bespreken het met Liesbeth Staats.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Studio Den Haag | Wie is de opvolger van Lilianne Ploumen?

  Apr 12 2022

  Hoe moet de Partij van de Arbeid verder, nu Lilianne Ploumen is opgestapt als politiek leider van de partij? En - ook belangrijk - wat moet de nieuwe leider van de PvdA in huis hebben om de sociaal democraten weer groot te maken?Liesbeth Staats bespreekt het met oud-PvdA-partijleider Ad Melkert en met politiek filosoof Menno HurenkampSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Studio Den Haag | Is de Covid-noodwet nog houdbaar?

  Apr 11 2022

  De maatregelen zijn afgeschaft, en toch is er behoefte om de noodwet voor de coronamaatregelen in stand te houden. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? We bespreken het in Studio Den Haag.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het komt nooit meer goed

  Apr 08 2022

  Een dag na het lelijke debat over de mondkapjesdeal waarbij Hugo de Jonge zijn ministeriele hachje vooralsnog wist te redden, vegen wij de scherven op en vragen we ons af wat er over is van de nieuwe bestuurscultuur die was beloofd. Het viel niet mee, maar met een loep en veel geduld hebben we nog een lichtpuntje gevonden. Met Haagse verslaggevers Sophie van Leeuwen en Leendert Beekman. Presentatie Martijn de Rijk De speciale gast is oud kamervoorzitter Frans Weisglas      Se...more

 • Studio Den Haag | Hoe ga je om met liegende politici?

  Apr 07 2022

  Hoe moeten we omgaan met bewindslieden die liegen, en desondanks op hun plek blijven zitten? En wat zegt dat over de beloofde nieuwe bestuurscultuur? Dat bespreken Liesbeth Staats en Kees Dorresteijn met voormalig SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak, tegenwoordig hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, en politiek commentator Jurjen van den Bergh van progressief campagnebureau De Goede ZaakSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Studio Den Haag | Wat te doen tegen de hoge inflatie?

  Apr 06 2022

  Is Nederland al te laat met het ingrijpen om de torenhoge inflatie te dempen of valt er nog iets te redden? De inflatiecijfers dwingen economen en Kamerleden om na te denken over de vraag of alle zeilen nog moeten worden bijgezet, of dat laten uitrazen, de beste optie is. Over de inflatie werd de Kamer vandaag door economen bijgepraat.  We spreken erover met Politiek verslaggever Leendert Beekman en Tweede Kamerlid Pieter Grinwis, van de ChristenUnie.See omnystudio.com/listener for privacy...more

 • Studio Den Haag 4 april: De Sanctiecoördinator

  Apr 04 2022

  Vandaag in Studio Den Haag, alles over Stef Blok - de Sanctiecördinator. Je hoort PvdA-Kamerlid Kati Piri en politiek commentator Sophie van Leeuwen in gesprek met Liesbeth Staats en Kees Dorresteijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Een dik pak inflatie en een machteloos kabinet

  Apr 01 2022

  Een jaar na 'hier scheiden onze wegen' vragen onze Haagse verslaggevers zich af wanneer de politiek weer greep krijgt op de gebeurtenissen. Het kabinet doet het in dat opzicht bij de oorlog in Oekraïne maar marginaal beter dan in de coronacrisis. Of gloort daar toch een lichtpuntje en heeft de kamer haar scherpe tanden teruggevonden? Dat allemaal tegen de achtergrond van een historische videotoespraak van de Oekraïense president Zelenski in de Tweede Kamer. Kleine waarschuwing vooraf...more

 • Tweede Kamer debatteert over grootste grondwetsherziening

  Mar 30 2022

  De Tweede Kamer behandelt vandaag de grootste grondswetsherziening sinds de jaren tachtig. Politiek verslaggever Leendert Beekman legt aan Nina en Donatello uit wat er allemaal in de grondwet gaat veranderen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Kamer wil debat over mondkapjesdeal, maar zonder Hugo de Jonge

  Mar 29 2022

  Er komt een Kamerdebat over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden, maar niet met Hugo de Jonge. Nina en Donatello bespreken het met politiek verslaggever Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Relletjes in oorlogstijd

  Mar 25 2022

  De week werd gedomineerd door relletjes rond Volt en Hugo de Jonge. Terwijl er toch serieuze zaken spelen. Zoals de oorlog in Oekraïne. Zoals de lege portemonnee na het afrekenen bij de pomp of na het voldoen van de energierekening. Zoals het helemaal niet progressieve belastingenstelsel dat we in Nederland blijken te hebben, en waar het Centraal Planbureau een rapport over schreef. Daarover spreken we D66-Kamerlid Romke de Jong, die de coalitie waarschuwt voor hele lastige debatten in de K...more

 • Vraagtekens bij handhaving Russische sancties

  Mar 24 2022

  Doet Nederland er wel genoeg aan om de sancties tegen Rusland te handhaven? Roos en Donatello bespreken het met Leendert Beekman en ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Betrokkenheid De Jonge bij mondkapjesdeal

  Mar 23 2022

  Uit de whatsappberichten van Hugo de Jonge valt op te maken dat hij zich actief heeft bemoeid met de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Roos en Donatello laten zich over de kwestie bijpraten door politiek verslaggever Leendert Beekman. Uit de reactie van de minister zelf werd hij echter niet veel wijzer.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Overleg over nieuwe sancties tegen Rusland

  Mar 21 2022

  Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra is in Brussel om te praten over een extra sanctiepakket. Roos en Donatello laten zich bijpraten door politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Want welke opties voor nieuwe maatregelen tegen Rusland zijn er nog? En VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans praat mee.    See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Wat zou Den Uyl doen?

  Mar 18 2022

  Onze Haagse verslaggevers zijn deze week kilo's aangekomen, want elke partij had gewonnen en trakteerde op slagroomtaart. Behalve de Partij voor de Dieren, die een worteltjestaart had laten aanrukken. En behalve de VVD, die het zonder deed.We spreken twee opmerkelijke winnaars van de verkiezingen. Diederik Boomsma van CDA Amsterdam, dat wist te overleven. En Nathanaël Middelkoop van SGP Urk, dat de fractie wist te verdubbelen. Vandaag met Mark Beekhuis, Sophie van Leeuwen en Leendert Beekm...more

 • De dag na de gemeenteraadsverkiezingen

  Mar 17 2022

  Bij verschillende partijen in Den Haag wordt taart gegeten om de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen te vieren. En dat terwijl de opkomst bij de verkiezingen de laagste ooit was. Roos en Donatello laten zich bijpraten door Leendert Beekman.    See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het CDA staat er slecht voor

  Mar 15 2022

  In Studio Den Haag vandaag CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Het CDA staat er slecht voor in de peilingen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Is het tij nog te keren voor de christendemocraten? Roos en Donatello bespreken het met Heerma en politiek verslaggever Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Groninger gas en Jesse Klaver

  Mar 14 2022

  Goed en slecht nieuws voor Groningen. En Jesse Klaver over de verkiezingen. Roos en Donatello laten zich bijpraten door Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nieuw! Nu zonder ophef

  Mar 11 2022

  Er was deze week ophef over ophef. En over de vraag of die ophef er eigenlijk wel was. Maar er gebeurden ook grootse zaken. Zo wordt er hard gewerkt aan een nieuwe, geopolitieke Europese Unie. Vol overtuiging, door mensen die daar kort geleden nog niets van moesten hebben. En er zitten gemeenteraadsverkiezingen aan te komen. Welke vraag stel je een Kamerlid als hij op het punt staat zijn stemformulier in de bus te doen? Deze week met Sophie van Leeuwen, Leendert Beekman en Mark Beekhuis.See om...more

 • Campagne sneeuwt onder door Oekraïne

  Mar 10 2022

  De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen dreigt volledig te worden ondergesneeuwd door de oorlog in Oekraïne. Roos en Nina bespreken het met SP-leider Lilian Marijnissen en politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Rechter geeft Gündogan gelijk

  Mar 09 2022

  Volt moet Gündogan weer opnemen in de fractie, horen Roos en Donatello van Leendert Beekman .See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Woede om afwezigheid Kaag

  Mar 08 2022

  De snel oplopende energieprijzen en het voorspelde verlies aan koopkracht laten de emoties in Den Haag flink oplopen. Roos en Donatello praten erover met Sophie van Leeuwen.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • D66 wil luchtbrug voor zieke kinderen

  Mar 08 2022

  Ook in Den Haag gaat alles over de oorlog in Oekraïne. Roos en Donatello laten zich bijpraten door Sophie van Leeuwen en Kamerlid Alexander Hammelburg.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Niet alleen Bernard had het mis

  Mar 04 2022

  Het was in politiek Den Haag een reces als alle andere: met een ingelaste extra vergadering. Deze keer over de Russische inval in Oekraïne. En dus over het defensiebudget, en over compensatie van de verhoogde energierekening. Waarbij duidelijk werd dat de minister van Buitenlandse Zaken het coalitieakkoord open te breken. Waarop de premier antwoorde met een stellig doen we niet, maar toch wel. Vandaag met Leendert Beekman en Mark BeekhuisSee omnystudio.com/listener for privacy information....more

 • Kamer terug van reces, debat over oorlog in Oekraïne

  Feb 28 2022

  Op de eerste dag van het reces kwam de Kamer meteen terug voor een debat over Oekraïne. Roos en Donatello nemen de Haagse dag door met Leendert Beekman.  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Russische inval in de Haagse vergaderzalen

  Feb 25 2022

  Het is de week van de grootste oorlog in Europa sinds WO II. De inval van Rusland in Oekraïne. En de echo's van de explosies waren hoorbaar tot in de Haagse vergaderzalen. Daar werd gesproken over energiebeleid en over het huishoudbudget. Twee thema's met een rechtstreekse verbinding met Russisch gas. Deze week met Bas Knoop van fd. en met Leendert Beekman en Mark Beekhuis van BNR.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • EU komt met sancties tegen Rusland

  Feb 23 2022

  Jasper van Dijk van de SP en politiek verslaggever Leendert Beekman bespreken de laatste ontwikkelingen rondom de situatie in Rusland en Oekraïne.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Weinig bijval voor plan Wilders

  Feb 21 2022

  Schrap de BTW op energie. Dat stelt Geert Wilders voor, om de enorme prijsstijgingen een klein beetje te compenseren. Maar andere partijen staan niet meteen te juichen, vertelt Leendert Beekman aan Nina en Paul.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Schouwen-Duiveland gruwt van regie Hugo de Jonge

  Feb 18 2022

  In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zetten GroenLinks en PvdA dit weekend vol in op bouwen bouwen bouwen. Dat thema speelt bij alle partijen. Zo voerde ook de minister van Volkshuisvesting, Hugo de Jonge, een debat met de Tweede Kamer over zijn aanpak van het woningtekort. De Jonge vertelde dat hij de regie gaat pakken. Maar dan heeft hij niet gerekend op Leefbaar Schouwen-Duiveland. Want in die gemeente houden ze de regie graag zelf, zo maakt fractievoorzitter Robbert Lievense duid...more

 • Diepe excuses voor Indonesië

  Feb 17 2022

  Premier Rutte is met diepe excuses gekomen voor de manier waarop Nederlandse militairen na 1945 huis hielden in Indonesië. Roos en Donatello praten erover met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Lastig debat voor Kuipers

  Feb 16 2022

  De Kamer gebruikt het kritische rapport van de OVV om minister Kuipers ervan langs te geven in het coronadebat. Roos en Donatello praten erover met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Volt zegt nog steeds niks

  Feb 15 2022

  De persconferentie die eraan komt, de ellende bij Volt en Rutte die in de Eerste Kamer zijn regeringsverklaring verdedigt. Roos en Donatello worden bijgepraat door Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Mag je vissen in de kleiput?

  Feb 11 2022

  Nog 32 nachtjes slapen, dan zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Leendert en Mark leven er al helemaal naar toe. Maar Sophie voelt verkiezingsmoeheid opkomen. We bespreken de thema's met Anita de Jong van ProDemos, de organisatie die de Stemwijzers maakt.Ondertussen gebeurt er ook van alles in politiek Den Haag. De coronamaatregelen worden versoepeld. Ook al zitten Sophie en Leendert allebei in quarantaine.De nieuwe staatssecretaris die het toeslagenschandaal moet oplossen, Aukje de Vries, riep de...more

 • Tweede Kamer wil af van 2G en 5 dagen

  Feb 10 2022

  Een Kamermeerderheid wil af van 2G en van de 5 dagen bedenktijd voor wie een abortus wil. Nina en Donatello laten zich bijpraten door Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Einde coronamaatregelen in zicht

  Feb 09 2022

  Er komt steeds meer naar buiten over de versoepelingen die het kabinet wil doorvoeren. Leendert Beekman zet ze op een rij voor Anne-Greet en Donatello.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • MeToo bereikt ook het Binnenhof

  Feb 08 2022

  De ene PvdA'er komt, de andere gaat. Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel geweld, Gijs van Dijk stapt op als Kamerlid na meldingen van ongewenst gedrag. Liesbeth en Donatello praten erover met Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De petitie van Mona en de nachtclubs

  Feb 07 2022

  Meer 600.000 mensen hebben de petitie van Mona Keijzer tegen het CTB al getekend. Ze praat zelf mee met Roos, Donatello, Leendert Beekman en nachtclubeigenaar Pieter de Kroon.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Er wordt weer gelachen in Den Haag

  Feb 04 2022

  Er worden weer grappen gemaakt in de Haagse vergaderzalen. Alsof de lente ineens is doorgebroken. En voor het contrast: Sophie's twitter is ontploft nadat zij het nieuws bracht dat Volt de overwaarde van huizen wil belasten. Ondertussen maken Leendert en zij zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Er liggen nog altijd heel wat stoeptegels scheef in alle gemeenten. Maar dit jaar zijn er ook veel grote thema's die vanuit Den Haag overlopen naar de gemeenten. Waar willen we huizen b...more

 • Een fregat en wat extra snoertjes

  Feb 03 2022

  Extra steun voor Oekraïne en de aftrap van een nieuwe parlementaire enquête. Roos en Donatello nemen de Haagse dag door met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Groen label voor gas en kernenergie

  Feb 02 2022

  De Europese Commissie plakt een groen label op investeringen in gas- en kerncentrales. Sophie van Leeuwen praat erover met Roos en Donatello, VVD-Kamerlid Silvio Erkens reageert.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Uitstel en misschien wel afstel voor 2G-wet

  Feb 01 2022

  Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wil de behandeling van het wetsvoorstel 2G uitstellen, omdat hij opnieuw een onderzoek wil. Dit terwijl de hele Tweede Kamer klaagt en vindt dat de wet ingetrokken moet worden. Nina en Roos praten erover met politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Carnaval gaat door, maar hoe?

  Jan 31 2022

  Minister Yesilgöz gaat in gesprek met de carnavalsburgemeesters. Uitgangspunt is dat carnaval doorgaat, maar de vraag is nog hoe. Roos en Nina praten erover met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De podcast met de enige kritische journalist van Nederland

  Jan 28 2022

  Hoe deden de debutanten het deze week in de Tweede Kamer? De meeste ministers maakten bij hun eerste confrontatie de belofte van een nieuw elan waar. Eén minister kwam direct onder vuur te liggen. Ernst Kuipers zou goochelen met cijfers, of zelfs de kluit belazeren. Zijn collega, topwetenschapper Robbert Dijkgraaf, schiet te hulp. Wat Kuipers zei, klopte, al had het misschien wel wat duidelijker gezegd kunnen worden. Ondertussen groeit Leendert uit tot een twittergrootheid. Zijn volgers ...more

 • Zelfde schoenen, nieuwe rol

  Jan 27 2022

  Voor het eerst ging Hugo de Jonge in debat met de Kamer als minister van Volkshuisvesting. Roos en Donatello horen hoe dat ging van Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Persconferentie zonder verrassingen

  Jan 25 2022

  Alles is al uitgelekt, Rutte en Kuipers hebben geen verrassingen meer voor ons. Dat vertelt Leendert Beekman aan Donatello en Anne-Greet.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Kroeg en theater weer open

  Jan 24 2022

  Het kabinet wil verder gaan met versoepelingen dan het OMT adviseert. Roos en Donatello laten zich helemaal bijpraten door Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Kamer werd met nieuw elan afgewimpeld

  Jan 21 2022

  Vandaag is er voor het eerst weer een 'wekelijkse' persconferentie van de minister president. Na een jaar van afwezigheid wordt deze oude traditie weer opgepakt. En onze nieuwe Haagse verslaggever Leendert kijkt daar met gretigheid naar uit.Hopelijk levert het meer op dan de debatten in de Tweede Kamer deze week. Want zowel bij het debat over de regeringsverklaring, als het coronadebat werd de Kamer met nieuw elan afgewimpeld.Ach, en dan waren er nog de kleuterklasmomenten, deze week. We besprek...more

 • Weinig toezeggingen Rutte

  Jan 19 2022

  Op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring antwoordde premier Rutte op de vragen uit de Kamer. Roos en Paul bespreken de belangrijkste momenten met Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nieuwe Kamer, nieuwe kabinet, zelfde debat

  Jan 18 2022

  De Tweede Kamer en het nieuwe kabinet debatteren twee dagen lang over de regeringsverklaring. Roos en Paul maken de tussenbalans op met Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Ook Den Haag in de ban van The Voice

  Jan 17 2022

  Toch weer een nieuw besmettingsrecord. En ook op het Binnenhof is The Voice het gesprek van de dag. Roos en Liesbeth laten zich bijpraten door Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Dompers voor Rutte IV

  Jan 14 2022

  Het nieuwe kabinet maakte niet bepaald een droomstart. 10 procent van de ministers zit in quarantaine. Een van de ministers vergat dat ze lid is van een law and order-partij. En het Centraal Planbureau trok na de doorberekening van het regeerakkoord harde conclusies. En dan komt daar vandaag de analyse van econoom Wimar Bolhuis nog eens bij.Bolhuis schrijft dat het regeerakkoord economische gezien nog het meeste weg heeft van het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Verkiezingsbeloften worden na...more

 • Zoeken naar een uitweg

  Jan 12 2022

  Iedereen wil van de lockdown af, maar het is nog maar de vraag of het kan. Roos en Paul bespreken de dilemma's van Den Haag met Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Studio Den Haag | 11 Januari

  Jan 11 2022

  De kersverse coronaminister Ernst Kuipers buigt zich de komende dagen over het wel of niet verlengen van de lockdown. Roos en Donatello bespreken het met Leendert Beekman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De teleurstellingen liggen op de loer

  Jan 07 2022

  Het is koud als je de hele dag voor de deur van de formateur staat te wachten. En soms regent het. Dat zijn de eerste lessen die Leendert Beekman trekt, als kersverse politiek verslaggever voor BNR.Komende week verplaatst de politiek zich weer naar binnen. Naar de wandelgangen en vergaderzalen. Dan liggen de teleurstellingen op de loer. Want er zijn ambitieuze plannen, maar de uitvoering laat nog even op zich wachten.En wat moeten we denken van het voorstel om toch meer gas uit de Groningse bode...more

 • Om nooit te vergeten

  Dec 31 2021

  Ter afsluiting van een jaar van ongekende politieke onzekerheid tegen de achtergrond van een voortwoekerende pandemie. Een formatie zonder schoonheidsprijs op een bedje van vertrokken en afgedankte ministers. En dat allemaal in het jaar dat vrijwel de gehele Haagse carrière van verslaggever Thomas van Groningen omsloot en dat deze week eindigt met zijn vertrek bij BNR Nieuwsradio. Kortom, het grote 'Thomas gaat naar de TV-afscheidsinterview 2021'.  Om nooit te vergeten.See omnystudi...more

 • 2021: absurdistisch en klaar mee

  Dec 24 2021

  Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas is een optimistisch mens. Toch merkt hij regelmatig op dat hij 'bozig' wordt, als we met hem het politieke jaar doornemen. We spreken hem over het leiden van Kamerdebatten. Over premier Mark Rutte. Over de filmstudio die de Tweede Kamer vaak is. En natuurlijk over de formatie.Bovendien hoor je voor het eerst BNR's nieuwe Haagse verslaggever Leendert Beekman. Verder met Sophie van Leeuwen en Mark Beekhuis.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De coronaregels in onze buurlanden

  Dec 22 2021

  In Oostenrijk werd vandaag tijdens de persconferentie een quarantaineplicht bekendgemaakt die komende vrijdag in zal gaan. Ook andere nemen strengere maatregelen door de snelle verspreiding van de omikronvariant. Kees Dorrestijn hoor je erover in Studio Den Haag. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Kamer kritisch op Kerstlockdown

  Dec 21 2021

  De Tweede Kamer kwam vandaag terug van reces om over de harde lockdown te debatteren. Resultaat: De Niet-essentiële winkels achter de douane op Schiphol gaan dicht. Verder trekt het kabinet de portemonnee om ondernemers in het land te helpen het hoofd boven water te houden.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het is niet anders

  Dec 17 2021

  Deze week was er een speurtocht in het Haagsche. Sophie heeft hem feilloos uitgelopen. Pas daarna kon de hal van de Tweede Kamer worden omgebouwd tot studio. Dramatisch uitgelicht in blauw. Of was dat licht vanwege de dramatische coronasituatie? In elk geval stonden daar weer dezelfde vier partijleiders. Het is niet anders, zegt Thomas SP-Kamerlid Rense Leijten na.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het draait allemaal om vertrouwen

  Dec 16 2021

  De Tweede Kamer debatteert over het gisteren gepresenteerde coalitieakkoord. In de oppositie zijn er scheve gezichten over de plannen voor de zorg, Mark Rutte dient zelf een motie in om de formateur te worden. En het gaat natuurlijk over de nieuwe bestuurscultuur.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Land in zicht voor Rutte IV

  Dec 15 2021

  We moesten er even op wachten, maar dan heb je ook wat. Zo'n vijftig pagina's aan coalitieakkoord. Wat vooral opvalt zijn de massale bedragen die voor van alles en nog wat zijn uitgetrokken. Wimar Bolhuis, hoofdeconoom bij Ecorys, maakt de eerste berekeningen over de uitgaven en weet het zeker: zoiets heeft hij nog nooit gezien. Verder hoor je de volledige presentatie door de vier partijleiders van de nieuwe coalitie. Duiding van Sophie van Leeuwen. En Thomas van Groningen rent weer door de gan...more

 • Presentatie akkoord

  Dec 15 2021

  Na negen maanden formeren is daar het coalitie-akkoord van kabinet Rutte IV. Sophie van Leeuwen brengt Roos en Donatello op de hoogte van de eerste reacties uit de Tweede KamerSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Scholen dicht en fracties akkoord

  Dec 14 2021

  In Den Haag draait alles vandaag om het coalitieakkoord en de coronapersconferentie. Roos en Donatello laten zich bijpratem door Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Voor het laatst voor een dichte deur

  Dec 13 2021

  Sophie van Leeuwen stond net als de afgelopen acht maanden te posten voor een gesloten formatiedeur. Maar nu waarschijnlijk voor het laatst, zegt ze tegen Roos en Donatello.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Er ligt een coalitieakkoord onder de kerstboom

  Dec 10 2021

  Het coalitieakkoord, dat komende week gepresenteerd wordt, blijkt een krachtige magneet. Welk onderwerp Thomas, Sophie en Mark ook aansnijden, binnen enkele minuten blijkt het gesprek toch weer over de formatie te gaan. Verder over Schiphol en stikstof, over de coronamaatregelen, de linkse samenwerking, de poppetjes (m/v), fraude volgens de Belastingdienst, en het rare debat over de wet die niemand wil. Vandaag met Thomas van Groningen, Sophie van Leeuwen, Mark Beekhuis. En met boswachter Mark...more

 • De laatste van Thomas

  Dec 09 2021

  In waarschijnlijk de laatste bijdrage van Thomas van Groningen aan BNR In de Middag sprak hij met Roos en Donatello over zwarte lijsten, patenten voor vaccins, het prikken van kinderen en de formatie.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Tussendagje in Den Haag

  Dec 08 2021

  Nog geen nieuwe coronabesluiten, nog geen coalitieakkoord en een alliantie tussen Baudet en Spong. Roos en Donatello nemen de dag door met Thomas van Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Formatie nog steeds niet rond

  Dec 07 2021

  De formatiegesprekken kunnen nog steeds mislukken, hoort Thomas van Groningen van bronnen in Den Haag. Donatello en Roos wilden daar alles van weten.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Je wekelijkse verplichte vaccinatie

  Dec 03 2021

  Met het einde van de formatie in zicht (zeggen ze), wordt het tijd voor 'de poppetjes'. Thomas heeft er een heel spreadsheet voor gemaakt. Sophie heeft een A4-tje vol gekrabbeld met de miljarden waar aan de formatietafels om gestreden wordt. En dan was er ook nog een coronadebat, waarbij Mark Rutte ineens een andere toon aansloeg. Vandaag met Thomas van Groningen, Sophie van Leeuwen, Mark Beekhuis, en Bas Knoop (FD). Bovendien bellen we infectieziektenmodelleur Marino van Zelst over waarom ...more

 • Kamer sluit vaccinatieplicht niet uit

  Dec 02 2021

  Een motie die een inentingsplicht in de toekomst uitsluit, is door de Tweede Kamer verworpen. Donatello en Paul spreken erover met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het eerste omikrondebat

  Dec 01 2021

  De tweede kamer debatteert over de nieuwste coronamaatregelen van het kabinet. De vraag is of het kabinet genoeg doet. En er zijn ook veel vragen over boosterprikken, vertelt Sophie aan Donatello en Rens.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Coronatoegangsbewijs in winkels

  Nov 30 2021

  Minister de Jonge heeft het door de eerste kamer gekregen: het coronatoegangsbewijs in niet-essentiële winkels. Maar eigenlijk is dit voorstel al achterhaald, zo vertelt Sophie aan Donatello en Meindert.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • In de ban van Omikron

  Nov 29 2021

  Minister de Jonge heeft zijn handen vol aan Omikron. Sophie vertelde erover aan Roos en Donatello, en ze hadden ook nog even SP-kamerlid Renske Leijten aan de lijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De coalitie blokkeert alles, behalve het virus

  Nov 26 2021

  Martine Wolzak van het FD is weer te gast. En verder hoor je natuurlijk Sophie van Leeuwen, Mark Beekhuis en onze eigen showpony Thomas van Groningen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nog niets besloten

  Nov 25 2021

  Er is weer veel gelekt over het OMT-advies, maar het kabinet heeft nog geen knopen doorgehakt. Dat zegt Thomas van Groningen tegen Nina en Meindert.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Op naar de lockdown

  Nov 24 2021

  Terwijl de Tweede Kamer debatteert over het coronasteunpakket, dient de nieuwe persconferentie zich alweer aan. Thomas vertelt aan Roos en Donatello aan welke maatregelen het kabinet denkt.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De anderhalve meter is terug

  Nov 23 2021

  Het kabinet heeft besloten de anderhalve meter vanaf morgen weer verplicht te stellen. Maar verder is er in Den Haag nog vooral veel getouwtrek over corona. Roos en Donatello nemen de dag door met Thomas van Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nog geen nieuwe coronamaatregelen

  Nov 22 2021

  Nieuwe coronamaatregelen zijn nog niet nodig, zegt het kabinet. Maar het is wel een cruciale week. Roos en Donatello bespreken het met Thomas van Groningen. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Opnieuw sorry voor het toeslagenschandaal

  Nov 19 2021

  Ondertussen zegt ook de Raad van State sorry, voor hun rol in het toeslagenschandaal. De rechters keken teveel naar de wet, en de weinig naar de mensen die voor ze stonden. Het houdt Sophie van Leeuwen, Thomas van Groningen en Mark Beekhuis weer mooi een uur van de straat. Die tijd brengen zij gelukkig door in de grootste studio van BNR, waar zij netjes op anderhalve meter afstand van elkaar kunnen zitten.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Knopen doorhakken op de Zwaluwenberg

  Nov 18 2021

  De formatie nadert zijn ontknoping. Roos en Donatello praten erover met Sophie van Leeuwen, die voor de poort van de Zwaluwenberg staat.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nieuwe formatieblunder en QR-codes

  Nov 17 2021

  Segers gaat door het stof en de Kamer ziet weinig in QR-codes in winkels. Roos en Donatello bespreken het met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Extra steun voor bedrijven in coronanood én de Tweede Kamer debatteert over de 2G-maatregel

  Nov 16 2021

  1G, 2G, 3G en 1,3 miljard. De tweede kamer is verdeeld over het strenger maken van de QR-code. Sophie van Leeuwen praat Roos en Donatello bij over het kamerdebat.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het D-woord is terug! Én Den Haag bereidt zich voor op 2G-debat

  Nov 15 2021

  Met het dreigende vertrek van Shell kijkt het kabinet toch weer naar de afschaffing van de dividendbelasting. En de messen worden geslepen voor het debat over 2G. Nina en Donatello bespreken het met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Er is weer een aflevering van Newsroom Den Haag uitgelekt

  Nov 12 2021

  Zoals altijd draait alles om de kleine lettertjes. Martine Wolzak (FD) las ze bij een schijnbare overwinning voor de PvdA, die de pensioenen wil verhogen. Sophie van Leeuwen hoorden van VNO-NCW dat ze hópen op kleine lettertjes bij het besluit van de regering, die zich aansloot bij de landen die niet langer investeren in buitenlandse fossiele projecten. Orla McDonald (FD) leest alleen maar kleine lettertjes in het slotakkoord van de klimaattop in Glasgow. En Thomas van Groningen leest tussen de ...more

 • Kabinet twijfelt nog over 'lompe' maatregelen

  Nov 11 2021

  Het lompe pakket van het OMT of intelligentere maatregelen? Het kabinet twijfelt er nog over. Nina en Liesbeth nemen de opties door met politiek verslaggever Thomas van Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • OMT wil stevig ingrijpen

  Nov 10 2021

  Het OMT lijkt harde maatregelen te willen. Roos en Donatello bespreken wat er op tafel ligt met politiek verslaggever Thomas van Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Draai van het jaar

  Nov 09 2021

  Roos en Donatello spreken staatssecretaris Yesilgöz vanaf COP26 in Glasgow. En Thomas van Groningen over het coalitieakkoord dat eraan lijkt te komen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Corona, klimaat en een award

  Nov 08 2021

  Waar kijkt het kabinet naar bij de afweging of nieuwe coronamaatregelen nodig zijn? Roos en Donatello bespreken het met de beste verslaggever van Nederland, Thomas van Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De vraag die Thomas niet stelde

  Nov 05 2021

  De VVD spreekt in steeds grotere woorden over klimaatverandering. Maar lukt het de partij om het klimaatbeleid echt te omarmen? Bas Knoop zocht het uit voor het FD, en vertelt Thomas, Sophie en Mark over zijn bevindingen. En wat donderdagochtend nog onvoorstelbaar leek, gebeurde vervolgens toch. De Tweede Kamer wil een grondige herbezinning op relatie met landsadvocaat Pels Rijcken. En minister Grapperhaus is het daarmee eens, vertelt Joris Polman van het FD. En verder bespreken zij natuurl...more

 • Omtzigt op bezoek bij de informateurs

  Nov 04 2021

  Pieter Omtzigt was uitgenodigd bij de informateurs en schreef na dat gesprek een boze brief. Roos bespreekt het met Omtzigt en met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Rutte draagt al een mondkapje

  Nov 03 2021

  Vervang met tekstSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Vooruitblik op coronapersconferentie

  Nov 02 2021

  Vlak voor de coronapersconferentie besloot de Tweede Kamer dat ongevaccineerden best aangepakt mogen worden. Paul en Roos bespreken het met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Mondkapjes weer uit de kast

  Nov 01 2021

  Meer thuiswerken, meer mondkapjes en meer QR-codes. Roos en Paul bespreken de aangescherpte coronamaatregelen met Sophie van Leeuwen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Hoe alles deze week ontspoorde in Den Haag

  Oct 29 2021

  Deze week krijgt een dikke onvoldoende, vat Sophie van Leeuwen samen. De Autoriteit Persoonsgegevens deelt een flinke tik uit aan de Belastingdienst, zagen zij en Mark Beekhuis bij een persconferentie. Daar staan we weer, verzucht de voorzitter van de autoriteit. Verder gaat de regering zonder al teveel concrete voorstellen naar de klimaattop. Daarover tikte de Raad van State de regering dan weer op de vingers. Bovendien ontspoorde een debat afgelopen nacht volledig, zag Thomas van Groningen. Ge...more

 • Klimaatprinsjesdag

  Oct 28 2021

  Geen hoedjes, geen troonrede, maar wel een koffertje: het is Klimaatprinsjesdag. Roos en Rens nemen de cijfers door met Thomas van Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Lastercampagne tegen Rutte brengt CDA in verlegenheid

  Oct 27 2021

  De niet-uitgevoerde lastercampagne van het CDA richting Mark Rutte, het falende coronabeleid en de formatie. Donatello en Roos bespreken het met Thomas van Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Financieel formatiedagje

  Oct 26 2021

  Vervang met tekstSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Nieuwe coronamaatregelen op komst

  Oct 25 2021

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Dag 603 van de crisis: op naar de derde inschattingsfout

  Oct 22 2021

  De grote winst ga je in Urk en Staphorst niet halen, zegt Marino van Zelst. Daar wonen maar 20-duizend mensen. Van Zelst is infectieziektemodelleur bij Wageningen University, en lid van het RedTeam. En met hem spreken Thomas en Mark over alle keuzes die de politiek de komende weken zal moeten maken. Verder verslikt Thomas zich bijna in een borrelnootje. Blijkt dat hij het eerste bron- en contactonderzoek voor corona deed. En komt al het politieke nieuws van de week voorbij. Want reces of niet...more

 • Waarom de opheffing van D66 mislukte

  Oct 15 2021

  Thomas van Groningen en Sophie van Leeuwen nemen de politieke week weer door met Mark Beekhuis. Het was een week van het vertrek van Groen Links-Kamerlid Bart Snels uit de Tweede Kamer. Vorige week was hij nog te gast in onze podcast. Speciale gast in deze aflevering Coen Brummer, die samen met Simon Otjes het boek Tussen bestormen en besturen, 55 jaar D66 in de Nederlandse politiek (1966-2021) samenstelde. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Kabinet breekt bedenkelijk record

  Oct 14 2021

  Op de laatste dag voor alwéér een reces breekt het demissionaire kabinet een record. Nina en Donatello bespreken het met Thomas van Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Formatie weer even in stroeve fase

  Oct 13 2021

  De formerende partijen hebben moeite met het maken van afspraken over de dossiers waarover ze geen afspraken gaan maken in het regeerakkoord. En de Kamer sprak over het Afghanistan-compromis. Roos en Donatello praten erover met politiek verslaggever Thomas van Groningen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Kamer wil vermogens boven het miljoen zwaarder belasten

  Oct 12 2021

  Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt voor een motie van de SP om vermogens van miljonairs zwaarder te belasten. Roos en Donatello spreken erover met Thomas van Groningen en SP-Kamerlid Mahir Alkaya.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Toch duizenden Afghanen naar Nederland

  Oct 11 2021

  Het kabinet luistert tóch naar de Tweede Kamer en haalt meer Afghanen naar Nederland. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen reageert daarmee op de aangenomen motie van D66-Kamerlid Belhaj. Roos en Donatello bespreken het met Thomas van Groningen in Studio Den Haag.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Woohoo! We krijgen een open overheid

  Oct 08 2021

  De gasprijs moet niet omlaag, zegt GroenLinks-Kamerlid Bart Snels, die vandaag in Newsroom Den Haag te gast is. Er moet wel een compensatie komen voor de explosief gestegen energierekening. Die kan tot wel 150 euro per maand duurder worden. Maar misschien kan de elektriciteitsprijs omlaag, of kunnen huurders een hogere huurtoeslag krijgen. Daarover én over de bestuurscultuur, het experiment van informateurs Remkes en Koolmees, de opstelling van collega-Kamerleden, en theater spreekt hij met S...more

 • Hoekstra overvallen door stijging gasprijs

  Oct 07 2021

  In de Tweede Kamer waren vandaag de Algemene Financiële Beschouwingen, maar de meeste Kamerleden wilden vooral van minister Hoekstra weten of hij wat kan doen aan de hoge gasprijzen. En ja, daar denkt hij over na.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Formatie kan nu snel gaan

  Oct 06 2021

  Vervang met tekstSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Alwéér een formatiedebat

  Oct 06 2021

  De Tweede Kamer debatteert over de formatie en wijst twee nieuwe formateurs aan. Nou ja, nieuw... Johan Remkes en oud-verkenner Wouter Koolmees. En Wopke Hoekstra gaat voor openheid en legt al zijn bezittingen op tafel.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Rotdag voor het CDA

  Oct 04 2021

  De oppositiepartijen vallen massaal over minister Hoekstra, en ook Zuid-Europa is opgevallen dat zijn naam in de Pandora Papers opduikt. Maar bij het CDA vinden ze alle ophef overdreven. Ondertussen ruziën oud-CDA'ers Sywert van Lienden en Pieter Omtzigt over mondkapjes. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen vertelt erover in Studio Den Haag.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Alle konijnen zijn nog niet uit de hoge hoed

  Oct 01 2021

  Met deze week Haagse verslaggevers Sophie van Leeuwen (BNR) en Martine Wolzak (FD), speciale gast Jean Dohmen (FD), en Mark Beekhuis (BNR).See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Kamer kreeg peanuts, maar de sfeer was prima

  Sep 24 2021

  Sophie verheugt zich alvast op een regering met zes partijen. Thomas gaat nog geen dranghekken bij het bordes zetten. Want de presentatie van een nieuw kabinet laat nog even op zich wachten. Verder was het de week waarin Thomas leerde dat politici na de troonrede nooit antwoord geven op de vraag Wat vond u van de troonrede? En de week dat Sophie het nieuwe Haagse modewoord oppikte: elan. - En vind jij Thomas de beste radioverslaggever van het jaar? Breng dan je stem uit op radiofreak.nl/award...more

 • Het was een chaotische week, maar dat is het altijd

  Sep 17 2021

  We nemen de Haagse week door met Thomas van Groningen en Sophie van Leeuwen (BNR) en met kersverse Haagse FD-collega Martine Wolzak. En er is genoeg te vertellen. Het gaat over de val van Kaag, of zij een meesterzet heeft gedaan, hoe Thomas op tijd bij Op1 is gearriveerd en over Sophie's uitje naar de Hilversumse bossen waar ze de formerende partijen gaat bespioneren. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Historisch CDA congres(?)

  Sep 10 2021

  En we ontkomen er niet aan, met veger en blik worden ook nog de scherven bijeengeveegd na weer een uitputtende week Haags formatie-zeer. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Beeld en Beeldvorming

  Sep 03 2021

  De politiek bestaat uit verhalen en tegenverhalen. Voor ons radiomakers en krantenschrijvers bestaan die verhalen uit woorden. Voor ANP-fotograaf Bart Maat zijn het beelden. Bart jaagt die beelden op het binnenhof, in de tweede kamer, soms in het fietsenhok en vaak hangend uit het raam. Vandaag spreken politiek verslaggevers Sophie van Leeuwen (BNR) en Lien van der Leij (FD) en presentator Martijn de Rijk op het binnenhof met fotograaf Bart Maat. Je kent hem, de man van de 'functie-elders-foto; ...more

 • Wachten op de ontploffing

  Aug 27 2021

  Het is verschrikkelijk om van dichtbij te zien hoe het van uur tot uur steeds verder fout gaat. De machteloosheid die je hier voelt. Sophie van Leeuwen (BNR) vertelt het, zittend onder het afdakje van de Ridderzaal, aan Lien van der Leij (FD) en Mark Beekhuis (BNR). Een goede plek om na de inloop van de ministerraad even de week te overzien. Hier zit je net een beetje uit de wind, op deze frisse dag. Deze week waren we in de ban van Afghanistan. Verder werd de formatie, waarin nog nooit iets be...more

 • Een schaamlap voor Mark Rutte

  Aug 20 2021

  Voor een week in de zomervakantie valt er weer verrassend veel te bespreken. Over de evacuatie uit Afghanistan, en het debat waarin het kabinet zich totaal verdeeld toonde. Over betalen voor testen voor toegang, met een verrassende uitkomst. En natuurlijk over de formatie, met alle eigenaardigheden die daarbij te zien zijn. Zo lijkt VVD-leider Mark Rutte een schaamlap te zoeken om 'de linkse wolk' mee af te dekken. Lijkt het bommetje dat Sigrid Kaag onder de formatie gelegd zou hebben, eigenli...more

 • Wat zullen we eens doen met 50 miljard?

  Aug 13 2021

  Te gast is deze keer econoom Wimar Bolhuis. Met hem bespreken Ulko Jonker (FD), Thomas van Groningen en Mark Beekhuis (beiden BNR) de formatie. En van vooral wat we eens zullen doen met die 50 miljard die we ineens tot onze beschikking blijken te hebben. Want de logica achter het restrictieve begrotingsbeleid van de vorige kabinetten-Rutte is achterhaald. Ondertussen is kabinet-Rutte 3bis aangetreden, merkt Ulko op. Maar de ophef over staatssecretarissen die ook Kamerlid zijn, is onnodig.See...more

 • Nu doorpakken, met dat CDA

  Aug 06 2021

  Te gast in de podcast is deze keer Henriëtte van Hedel, van de Stichting Sociale Christendemocratie, laten we zeggen 'kamp-Omtzigt' van het CDA. Met haar spreken Thomas van Groningen (BNR), Ulko Jonker (FD) en Mark Beekhuis (BNR) over de toekomst van het CDA. Want het was een onrustig jaar voor die partij, met een zeer tegenvallende verkiezingsuitslag, en daarna nog veel dramatischer peilingen. Hoe komt het CDA er weer bovenop? Kan dat überhaupt nog, in deze tijd? See omnystudio.com/listener fo...more

 • Voor een Belg duurt onze kabinetsformatie nog helemaal niet zo lang

  Jul 30 2021

  Mark zich verheugt op een Nederlands wereldrecord op het onderdeel kabinetsformatie. Ten onrechte, denken Thomas en speciale gast FD-collega en Vlaming Daan Ballegeer. Want de Belgen pakken hun trage formaties veel serieuzer aan dan de Nederlanders. Zo begon hun record ooit met negentig dagen afwachten, en elkaar niet spreken. Men had elkaars telefoonnummer niet eens. Daan maakt ook de podcast Buurland, wat doet u nu? over overeenkomsten, verschillen en misverstanden tussen België en Nederland....more

 • Te veel tweets, te weinig macht

  Jul 23 2021

  De Tweede Kamer die het land regeert alsof twitter de werkelijkheid reflecteert. De regering en de ambtenarij die onmachtig zijn om met werkbare oplossingen te komen. Versplintering in de politiek en in de media. En Mark Rutte die naar de oogarts moet, opdat hij scherp kan zien dat hij wel degelijk ideologieën aanhangt. En dus hebben we een kabinetsformatie die vast zit. En dus zijn alle politiek moeilijke onderwerpen ineens crises. Liefst compleet met trekkers op het Malieveld. Komt dat nog go...more

 • Luchtige communicatie in een rampweek

  Jul 16 2021

  Juist nu de energie en de inspiratie beginnen op te raken -zelfs Rutte zou aan vakantie toe zijn- werd het land overspoeld door slecht nieuws. Sophie, Bas en Mark bezien het vanuit de inhoud. En ze doen interessante inzichten op van een gebarentolk. Met Sophie van Leeuwen en Mark Beekhuis van BNR. Met Bas Knoop van het FD. En met als gast gebarentolk Suzanne Heuft, die vertelt over het live tolken van een Kamerdebat. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De laatste geheime overlegjes in de wandelgangen van het Binnenhof

  Jul 09 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Terwijl de Tweede Kamer haar laatste vergadering voor het zomerreces houdt, maken Sophie, Thomas en Mark een afscheidsrondje door de gebouwen rond het Binnenhof. Ondertussen checkt Thomas even de kopieerapparaten en storten Sophie en Mark zich op de traditionele Indische rijsttafel.Se...more

 • Wat wij vonden in de archieven van BNR

  Jul 02 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Voor de verhuizing, weg van het Binnenhof, heeft Sophie deze week alle historische verkiezingsposters van BNR's Haagse redactiemuren gehaald. Daarbij kwamen oude documenten aan het licht die laten zien dat het 'sensibiliseren' van journalisten van alle tijden is. En Thomas luisterde onz...more

 • Wij zijn vandaag zo vrolijk

  Jun 25 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Sophie heeft er inmiddels een aantal flessen om verwed, de nieuwe regering wordt toch VVD, D66, CDA en CU. Thomas kreeg een heel trollenleger achter zich aan. Mark verheugt zich op de volgende coronaroutekaart. En samen maken zij zich vrolijk om de toestand van de formatie. Omdat da...more

 • Jongens, luister dit podcastje. Zeker!! Top!!

  Jun 18 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Sophie analyseert de sms-taal van de premier. Thomas ziet een gevallen regering die steeds minder demissionair is. En terwijl iedereen naar het CDA kijkt, vraagt Mark zich af of het wel goed gaat met de VVD. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Dit gebeurt niet in Nederland

  Jun 11 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Thomas belde wel tachtig CDA-ers. Maar bij die partij zijn de rolluiken naar beneden. Sophie belde per ongeluk om een uur 's nachts naar Pieter Omtzigt. En allebei verheugen ze zich op de zomervakantie in de formatie. Inderdaad, niet de formatie in de zomervakantie, maar de onderbreking...more

 • Sywert en de hobbykipprojecten

  Jun 04 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Thomas en Sophie horen tegenstrijdige berichten over hoe de formatie ervoor staat. Hoe dan ook zien ze dat niemand meer haast lijkt te hebben. FD-collega Johan Leupen sluit aan om te praten over wat we met China moeten. En Sophie wordt zuchtend toegesproken door een persvoorlichter. ...more

 • Welkom in suicide city

  May 28 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Deze week ging Thomas op schoolreisje, en ontdekte de voordelen van het tijdelijke Tweede Kamergebouw. Sophie formeerde een nieuw kabinet, met meer ministers en staatssecretarissen om burn-outs te voorkomen. En Mark keek naar een Kamerdebat in de stijl van de oude bestuurscultuur.See ...more

 • Op weg naar kabinet Efteling 1

  May 21 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Het is een stormachtige dag op het Binnenhof. Dat gaat vooral over het weer, maar ook over de gesprekken in de verschillende vergaderzalen. Burgemeesters verruilden hun stadhuizen voor het Binnenhof en de directeur van de Efteling is onderdeel van het Haagse formatiesprookje.See omn...more

 • Er komen nog maar twee corona-persco's

  May 14 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Thomas haalde boven water dat we nog maar twee corona-persconferenties krijgen. En viel in slaap bij de monologen van Hugo de Jonge. Sophie verlangt ondertussen naar de inhoud. Net zoals een aantal fractievoorzitters.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Punt van orde: kunnen we dit debat overslaan?

  May 07 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Behalve in deze recesweek, want nu heeft Thomas een weekje vrij. Maar niet Sophie en Mark hebben genoeg te bespreken. Zij kwamen tot rust bij een Kamerdebat. Schrokken even op van een rel bij die partij waar altijd ruzies zijn. En vragen zich af wie de volgende informateur zal worden....more

 • Er is deze week iets groots gebeurd

  Apr 30 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Elke vrijdag? Nee, deze vrijdag is het reces, en zijn alleen Thomas en Mark er. Maar waar de meeste recesweken rustig verlopen, was er deze week elke dag wel iets groots. Van de publicatie van de notulen van de ministerraad, tot de presentatie van het eindverslag van informateur Tjeen...more

 • EXTRA EDITIE: In de notulen vallen vooral Rutte, Koolmees en Van Nieuwenhuizen op

  Apr 26 2021

  Het was brisant, opmerkelijk, schokkend en explosief. Maar lazen Thomas en Mark ook onoorbare zaken in de notulen van de ministerraad? En kregen zij ook te P-notulen te zien? Je hoort het in een extra editie van Newsroom Den Haag. Kijk hier om zelf de notulen te lezen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Brisant, opmerkelijk, schokkend en explosief, maar niet onoorbaar

  Apr 23 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Het was een bijzondere week rond het Binnenhof. Waarin we het verschil leerden tussen goud en honinggeel. Waarin we exotische vocabulaire opdeden, zoals sensibiliseren en onoorbaar. En waarin sommigen misschien in Niger waren. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het dalend been van Van Dissel

  Apr 16 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Thomas ontdekte deze week dat de oude houten vloeren van de gangen bij D66 kraken. Dat maakt het rondsluipen daar lastig. En Sophie wist te voorkomen dat ze hyperventilerend in de kroonluchters kwam te hangen. Verder veranderde er iets in de bestuursstijl van Mark Rutte. Ging eerder all...more

 • Rutte vertrekt stap voor stap

  Apr 09 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Er staan drie poppetjes op het Binnenhof. Zegt die ene: Dit is Newsroom Den Haag. Zegt die andere: van de week stond ik hier in een sneeuwstorm. Zegt die derde: ik heb breaking news van de informateur. 't Is geen grap.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Een avond om te vergeten voor Rutte

  Apr 02 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Het was ongekend wat er gebeurde. En bizar. Er werd níet gelogen. Wel veel vergeten. En soms deels herinnerd. Of teruggelezen in handgeschreven aantekeningen. En in de wandelgangen werd afgeluisterd en keihard gerend See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Positie Rutte, functie elders?

  Mar 26 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Hoewel onze Haagse verslaggevers zeer hard moesten werken deze week, is er niet veel gebeurd. Na een valse start begint de aftrap van de formatie van nul af aan. Alle coronamaatregelen werden verlengd. Alleen de avondklok begint een uurtje later. Maar in het Kamerdebat daarover werd nie...more

 • Meedoen is belangrijker dan winnen

  Mar 19 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Thomas kreeg een nieuw toegangspasje, en Sophie draagt een groen festivalbandje om haar arm. Want de stemmen zijn geteld, en de 17 nieuwe fractieleiders verkennen de mogelijkheden om de boot zo veel mogelijk af te houden. Daarbij moet de bal nadrukkelijk bij VVD en D66 blijven liggen....more

 • De ondraaglijke lichtheid van de campagne

  Mar 12 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. De laatste dagen voor de verkiezingen worden kiezers emotioneel, weet Sophie. Thomas kon eindelijk eens naar een fysieke campagnebijeenkomst. En Mark ergert zich aan een stelling in een verkiezingsdebat.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Net voor de verkiezingen keert ineens het optimisme terug

  Mar 05 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Thomas las de Kieswet. Sophie nam complimenten in ontvangst. Er werd gegoocheld met cijfers. En ineens, net voor de verkiezingen, keert het optimisme terug in Den Haag. Sommige halflege glazen blijken toch halfvol te zijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • We moeten allemaal op dansles

  Feb 26 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Er werd gefeest in het park, en gefantaseerd over dansen. En er werd gelezen in twee brieven van het ministerie van Economische Zaken, over de TVL-steun. De ene brief, gericht aan ondernemers, was leesbaar en begrijpelijk. De andere brief had de Tweede Kamer had moeten informeren.Se...more

 • Hoe Rutte campagne voert

  Feb 19 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. In een normaal jaar zou de campagne inmiddels op stoom beginnen te komen. Maar een normaal jaar, dat is lang geleden. Nu verzuchten politici ietwat moedeloos dat de campagne maar niet los wil komen. Ondertussen hielden Mark Rutte en Hugo de Jonge een kinderpersconferentie. Zetten t...more

 • Deze podcast gaat niet over Hugo de Jonge

  Feb 12 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Het was de laatste week voor het verkiezingsreces. En zowel Thomas als Sophie zijn al helemaal in de campagnemodus. Wordt er geschaatst? Dan volgt er vast een mooie selfie op Instagram. Maar soms praten politici liever over treinverbindingen naar Het Noorden. (En krijgen toch vragen ...more

 • Sorry, we zijn even demissionair

  Feb 05 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Vandaag kijken zij terug op een week waarin nieuwe liefdes opbloeiden. En waarin verstoorde relaties hersteld werden. Thomas reconstrueert hoe zowel NRC als BNR, met tegenstrijdige nieuwsberichten, allebei gelijk hebben. En Sophie vraagt zich af waar de macht nu écht ligt: bij de Tweede...more

 • Hugo de Jonge kan nog wel een weekje aanblijven

  Jan 29 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. En dat was nogal wat. Er werd gereld. Het leger werd niet ingezet. Er werden data gelekt bij de GGD. Buitenlandse media moesten te woord gestaan worden, van Frankrijk tot Bulgarije. De journalistiek moest reflecteren op haar eigen rol. Er moesten mensen worden gevaccineerd. Nou ja, ...more

 • Heeft u nog een hond over?

  Jan 22 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Het kabinet is afgetreden, maar daarmee is het er bepaald niet rustiger op geworden voor Thomas en Sophie. Het virus moet bestreden. Bedrijven gesteund en de verwarming een graadje lager gezet. Een avondklok een uurtje verlaat. En er moet een hond geleend worden. Reageren? Komende...more

 • Rutte treedt af. En gaat over tot de orde van de dag

  Jan 15 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. En dat was nogal wat deze week. Lodewijk Asscher trok zich terug als lijsttrekker voor de PvdA, en zelfs als kandidaat-Kamerlid. Daarmee nam de druk op de regering Rutte III nog wat verder toe om vanmiddag (waarschijnlijk) af te treden over de kinderopvangtoeslagenaffaire. Ondertussen l...more

 • Make the Binnenhof great again

  Jan 08 2021

  Elke vrijdag zet Mark Beekhuis de politiek verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, bij elkaar zodat ze elkaar kunnen bijpraten over het nieuws waar ze deze week mee bezig geweest zijn. Deze week staan Thomas, Sophie en Mark op het Binnenhof, bij de inloop van de ministerraad en het crisisoverleg van de ministers. Die praten over de revolte bij Capitool, en over twee vertrouwde onderwerpen: de kabinetsreactie op het rapport over de Kindertoeslagenaffaire, en de aanpa...more

 • De macht van Laurens Boven

  Jan 01 2021

  Gelukkig Nieuwjaar! Vandaag is de dag dat Laurens Boven echt bij BNR vertrokken is. Hij gaat binnenkort aan de slag bij de tv. Hoogste tijd voor een afscheidsinterview door Sophie en Mark. Daarin horen we de oudste politieke herinneringen van Laurens, die er al vroeg bij was. En over zijn tijd in Den Haag als politiek verslaggever voor BNR. Met wat voor idee ging hij erheen, en met welk idee vertrekt hij? Bij de tv bedient hij een miljoenenpubliek, waardoor zijn macht natuurlijk enorm zal toen...more

 • In de Tweede Kamer kun je niet nadenken

  Dec 25 2020

  Politiek journalisten willen een eenvoudig probleem, tussen twee bekende mensen, met een eenvoudige oplossing: Ja of Nee. Dat is in het kort wat er volgens Ronald van Raak mis is met de Haagse journalistiek. Want de werkelijkheid is natuurlijk zelden eenvoudig. Ter gelegenheid van zijn vertrek uit de Tweede Kamer spreekt Van Raak uitgebreid met BNR's vertrekkende politiek verslaggever Laurens Boven. Ronald vertrekt echt. Laurens gaat aan de slag als politiek redacteur bij het tv-programma De v...more

 • Den Haag is kapot

  Dec 18 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen, aan tafel zodat ze elkaar kunnen bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Thomas was deze week bij het torentje van de premier. En bij het ingelaste vaccinatiedebat. Sophie zag de chaos in de winkelstraten (z)onder lockdown. En ze was bij de presentatie van het rapport over het kindertoeslagenschandaal, waar ze een boze Pieter Omtzigt aantrof. See omnystudio.com/liste...more

 • Toch bedankt voor uw stem op Hugo de Jonge

  Dec 11 2020

  Voor de laatste keer zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, aan tafel zodat ze elkaar kunnen bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Want Laurens vertrekt naar de tv. Het werd de week van Hoekige Hoekstra en de samenwerkende Socialisten. Sophie was getuige van het einde van De Jonge als lijsttrekker van het CDA. En Laurens zag hoe de SP ineens serieus genomen wordt. En de verbazing daarover bij al die mensen die de SP i...more

 • En weer probeert Rutte documenten achter te houden *zucht*

  Dec 04 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, aan tafel zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Vanaf deze week schuift ook onze nieuwe Haagse verslaggever Thomas van Groningen aan. Thomas werd deze week ingewerkt. En zat vast in een toegangspoortje. Sophie bezag de lobby rond het Nationaal Graaifonds, die onmenselijke proporties aanneemt. En Laurens haalde nieuwe inzichten uit openbaar gemaakte over...more

 • [Hier clickbait over Forum invoegen]

  Nov 27 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, aan tafel zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Twee politieke verhalen streden deze week om de opening van de uitzending. Het verhoor onder ede van de premier, en de implosie van een politieke partij. Sophie liep vooral rond in de wandelgangen rond de zaal waar de verhoren van de mini-enquête naar de toeslagenaffaire plaatsvonden. Laurens probeerde t...more

 • De ambtelijke molens, en hoe mensen daarin vermalen kunnen worden

  Nov 20 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, aan tafel zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Deze week hingen zij vooral rond in de wandelgangen rond de mini-enquête naar de toeslagenaffaire, waar Sophie verslag van doet. Laurens was bij het coronadebat. Daar diende de VVD, ondersteund door een groot deel van de Kamer, een onverwachte motie in. Die ook met het zelfde gemak onverwacht weer werd gepar...more

 • Laurens en Sophie schrijven alvast een regeerakkoord

  Nov 13 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, aan tafel zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Deze week liggen er stapels papier op tafel, de uitgeprinte versies van de verkiezingsprogramma's. Met de peilingen van nu komen we volgend jaar misschien wel uit bij een regering van nationale eenheid. Denk aan een coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks. Hoe zou het regeerakkoord eruit kunnen zien?S...more

 • De risico's van de FvD kieslijst

  Nov 06 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Behalve als Laurens ziek in zijn bedje ligt, en Sophie door coronaverschijnselen al een weeek lang geen wandelgang gezien heeft. En zij allebei weer een coronatest moeten ondergaan. Deze week ging Laurens naar een vrijwel leeg Ahoy. Sophie peilde de de steun voor Biden of Trump in de Haagse wandelgang...more

 • De Frank Underwood van het CDA

  Oct 30 2020

  Het is een spannende tijd voor het CDA. De partij moet laten zien dat de rijen zijn gesloten, terwijl helemaal niet duidelijk is dat dat echt zo is. Trekt Hugo de Jonge aan de touwtjes, en is Wopke Hoekstra de Frank Underwood van de partij? Laurens en Mark bespreken het met Bas Knoop van het FD. En Laurens sprak erover met Mona Keijzer, die geen enkel probleem voor de partij voorziet. Laurens kreeg vandaag alvast het twaalfpuntenplan van het CDA in handen. En Bas schreef deze week het artikel '...more

 • De echte voorstelling - een epiloog

  Oct 23 2020

  Het is reces in de Tweede Kamer. Dus er werd deze week niet vergaderd. Maar er werd wel gelekt. En toen werden de gelekte stukken ook nog openbaar gemaakt. Een snelle update bij de podcast van vanmiddag. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De echte voorstelling speelt zich achter het decor af

  Oct 23 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Behalve als Sophie een weekje vrij heeft, natuurlijk. Het is reces in de Tweede Kamer. Dus er werd deze week niet vergaderd. Maar er werd wel gelekt. In het AD stond een verhaal over het gebouw waar de Tweede Kamer de komende vijf jaar naar uitwijkt in verband met de grote renovatie. Dat zou niet coronapr...more

 • De andere werkelijkheidsbeleving op het Binnenhof

  Oct 16 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Behalve als Sophie een weekje vrij heeft, en we Europaverslaggever Jesse Pinster weten te strikken voor een invalbeurt. Het was een onrustige week rond het Binnenhof. Kamerleden en journalisten voelen zich bedreigd door demonstranten. En in de vergaderzaal lag premier Rutte onder vuur van een verrassend g...more

 • Misschien moet komende week het hele kabinet in quarantaine

  Oct 09 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Behalve als Laurens ziek in zijn bedje ligt, en Sophie door coronaverschijnselen al een weeek lang geen wandelgang gezien heeft. En zij allebei weer een coronatest moeten ondergaan. Maar ook dan hoor je gesprekken met minister Hugo de Jonge, uit het begin van de week toen de corona-app er eindelijk door w...more

 • De metamorfose van Hoekstra en de draai van Rutte

  Oct 02 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Na een half jaar weerstand, improviseerde premier Rutte ineens een mondkapjes-advies in elkaar. Dat gebeurde staande de vergadering, zag Laurens. En Sophie hoorde hoe minister Hoekstra, in heel Europa bekend als erelid van de Vrekkige Vier, ineens nadenken over het toestaan van fors hogere overheidsschu...more

 • Een week van mooie woorden

  Sep 25 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Fleur Agema voelde zich bedisseld. Geert Wilders zag premier Rutte wiezelen. Steven van Weyenberg vreest een leven lang leuteren. Sophie zag een paringsdans in de Haagse wandelgangen, die een pechtoldje blijkt te heten. De muren hebben niet allen oren, maar ook monden, merkte Laurens. En Doornroosje is ee...more

 • Onrust in Tweede Kamer over lockdown

  Sep 18 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. De week van Prinsjesdag is het hoogtepunt in het politieke jaar. Premier Rutte probeert juist zo a-politiek mogelijk te zijn, zagen Laurens en Sophie. De Kamer sprak verrassend weinig over de Miljoenennota. En kan er nog wel vergaderd worden, als er in Den Haag een regionale lockdown zou komen? Abonner...more

 • De diep zwarte schaduw van de Moria-deal

  Sep 11 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Het is bijna Prinsjesdag, en er zijn bijna verkiezingen. Dat merk je deze week in politiek Den Haag. De belofte van het Wopke-Wiebes-fonds, vorig jaar aangekondigd in de troonrede, werd nog snel even ingelost. Maar dat verdween al snel in de diep zwarte schaduw van de Moria-deal. Het boek Stilte op het Bin...more

 • Stilte op het Binnenhof 3. Journalisten in lege wandelgangen

  Sep 09 2020

  Luister ook Deel 1 | Stilte op het Binnenhof 1. Wat er gebeurt als Kamerleden praten Deel 2 | Stilte op het Binnenhof 2. Gehypnotiseerd door persconferenties In de podcast Stilte op het Binnenhof vertelt Mark Beekhuis een aantal verhalen uit het gelijknamige boek van Sophie van Leeuwen en Laurens Boven. Kijk voor meer info op bnr.nl/stilteophetbinnenhof Kijk voor meer info op bnr.nl/stilteophetbinnenhof. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Stilte op het Binnenhof 2. Gehypnotiseerd door persconferenties

  Sep 09 2020

  Luister ook Deel 1 | Stilte op het Binnenhof 1. Wat er gebeurt als Kamerleden praten Deel 3 | Stilte op het Binnenhof 3. Journalisten in lege wandelgangen In de podcast Stilte op het Binnenhof vertelt Mark Beekhuis een aantal verhalen uit het gelijknamige boek van Sophie van Leeuwen en Laurens Boven. Kijk voor meer info op bnr.nl/stilteophetbinnenhof Kijk voor meer info op bnr.nl/stilteophetbinnenhof.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Stilte op het Binnenhof 1. Wat er gebeurt als Kamerleden praten

  Sep 09 2020

  Luister ook Deel 2 | Stilte op het Binnenhof 2. Gehypnotiseerd door persconferenties Deel 3 | Stilte op het Binnenhof 3. Journalisten in lege wandelgangen In de podcast Stilte op het Binnenhof vertelt Mark Beekhuis een aantal verhalen uit het gelijknamige boek van Sophie van Leeuwen en Laurens Boven. Kijk voor meer info op bnr.nl/stilteophetbinnenhof See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Een heel lelijke deal

  Sep 04 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Het reces van de Tweede Kamer was al een beetje voorbij. En nu is dat ook officieel zo. En dus zat Sophie deze week op de publieke tribune van de Tweede Kamer. En keek Laurens een debat vanuit perscentrum Nieuwspoort. En ze gingen langs bij hun uitgever. Het boek Stilte op het Binnenhof van Sophie en L...more

 • Begroten met de geldkraan open

  Aug 28 2020

  Haagse verslaggevers Sophie van Leeuwen en Laurens Boven laten hun licht schijnen over een woelig weekje Den Haag. Uw gastheer: Martijn de Rijk Abonneren Newsroom Den Haag verschijnt elke vrijdag (als het geen reces is) als aparte editie van Newsroom, de podcast van BNR en het FD. Abonneer je via www.bnr.nl/newsroom en ontvang elke dag beide edities, of via www.bnr.nl/newsroomdenhaag als je eigenlijk alleen de politiek wil volgen. Beide podcasts zijn ook te beluisteren via de BNR App, Spotify ...more

 • Politiek is Communicatie

  Aug 21 2020

  Haags verslaggever Sophie van Leeuwen stond voor de deur van Algemene zaken waar als elke vrijdagochtend de ministerraad plaatsvond. Martijn de Rijk sprak met haar terwijl tegelijkertijd de ministers een voor een binnenkwamen. Abonneren Newsroom Den Haag verschijnt elke vrijdag (als het geen reces is) als aparte editie van Newsroom, de podcast van BNR en het FD. Abonneer je via www.bnr.nl/newsroom en ontvang elke dag beide edities, of via www.bnr.nl/newsroomdenhaag als je eigenlijk alleen de p...more

 • De politiek is weer helemaal terug

  Aug 14 2020

  Een ingelaste aflevering van Newsroom Den Haag. Want er was veel te bespreken, in deze week waarin de Kamer - ondanks het reces - debatteerde en de coronabesmettingen maar bleven stijgen. Parlementair verslaggever Sophie van Leeuwen praat Paulien Sewuster bij vanaf de inloop van de ministerraad. Abonneren Newsroom Den Haag verschijnt elke vrijdag (als het geen reces is) als aparte editie van Newsroom, de podcast van BNR en het FD. Abonneer je via www.bnr.nl/newsroom en ontvang elke dag beid...more

 • Of je worst lust

  Jul 03 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. De Tweede Kamer had zijn laatste week voor het zomerreces. Dan slaat de vermoeidheid meestal toe. En dan is er een barbecue met dixielandmuziek. Maar in dit coronajaar is bijna alles anders. Zo sluiten we het jaar bijvoorbeeld af met de ontdekking van een politiek talent. Abonneren Newsroom Den Haag versc...more

 • Op papier zijn de coronaregels heel erg logisch

  Jun 26 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Lees ook | Onrust binnen KLM over loonoffers Laurens verbaast zich over de coronaregels, waar uitzondering op uitzondering gestapeld wordt. En Sophie hoorde bij de technische briefing over de steun voor KLM net iets anders dan in de persconferentie gezegd werd. Abonneren Newsroom Den Haag verschijnt elke...more

 • Allemaal op zoek naar nummer 1

  Jun 19 2020

  Elke week zetten we de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Deze keer samen met Paulien Sewuster. En deze week was de aftrap van de campagnetijd. CDA-minister Hugo de Jonge wierp zich op als lijsttrekker en D66-minister Sigrid Kaag gaat zich waarschijnlijk ook snel melden. Wopke Hoekstra, ook van het CDA, die bedankte voor de eer en Mona Keijzer lijkt gepasseerd door de CD...more

 • Haagse coup? 'Daar komt het wel op neer'

  Jun 12 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Sophie en Mark misten een belangrijk debat op maandag, omdat het een extreem saaie titel had. Inmiddels hebben ze dat ingehaald, en spreken ze erover met D66-Kamerlid Joost Sneller. Hij maakt zich zorgen over hoe de Tweede Kamer functioneert tijdens de coronacrisis. Daarbij heeft het bestuur van de Tweede...more

 • Het dringende advies van premier Rutte

  Jun 05 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Laurens stelde premier Rutte lastige vragen tijdens zijn persconferentie. En Sophie keek naar een Kamerdebat dat over het coronavirus ging, maar vooral over racisme en discriminatie ging. Bovendien ontdekten ze dat Jaap van Dissel al die journalisten niet echt gaat missen, als de crisis voorbij is. Abonner...more

 • De grote Newsroom Den Haag Pinksterspecial

  May 29 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Sophie was getuige van een ontgroening in de Tweede Kamer. En Laurens las een rapport met een saaie titel, maar een spannend advies. Ondertussen wordt duidelijk dat de Kamer uren nodig zal hebben voor alle hoofdelijke stemmingen die eraan zitten te komen. Abonneren Newsroom Den Haag verschijnt elke vrijda...more

 • Het nieuwe normaal is oude politiek

  May 15 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Laurens deed voor het eerst in weken weer eens verslag van een echt politiek debat. En Sophie sprak Ronald van Raak van de SP, die terugverlangt naar lange vergaderdagen in de Tweede Kamer. Abonneren Newsroom Den Haag verschijnt elke vrijdag als aparte editie van Newsroom, de podcast van BNR en het FD....more

 • De bevrijdingsweek met een winstwaarschuwing

  May 08 2020

  Elke week praten we met de parlementaire verslaggevers van BNR over hun week in de Haagse wandelgangen. Deze keer alleen met Sophie van Leeuwen, want Laurens Boven is met reces. Ze praat met Paulien Sewuster over de korte, maar drukke, week en over mondkapjes knutselen. Abonneren Newsroom Den Haag verschijnt elke vrijdag als aparte editie van Newsroom, de podcast van BNR en het FD. Abonneer je via www.bnr.nl/newsroom en ontvang elke dag beide edities, of via www.bnr.nl/newsroomdenhaag als je...more

 • De coronashow vol domme vragen

  May 01 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Behalve dat Laurens vrij heeft, omdat de Tweede Kamer met reces zou zijn. Dat staat in de redactieagenda te lezen. Maar Sophie draait dubbele diensten, want dat het reces zou zijn, is echt een fantasie. En dus hangt ze rond voor de ingang van de ministerraad. Daar spreekt ze met collega's Ewoud kieviet (...more

 • Hoe ambtenaren bepalen wat er op het politieke menu staat

  Apr 24 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Laurens maakte een megagroot spreadsheet met daarin alles wat er in de afgelopen weken gebeurd is. Zo komt hij los van de waan van de dag. En Sophie maakte professioneel ruzie met de voorlichter van staatssecretaris Vijlbrief. Te gast is Wimar Bolhuis. Hij kent zowel de politieke als de ambtelijke wer...more

 • Hou vol, ambtenaren!

  Apr 17 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodat ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Sophie appte met het presidium van de Tweede Kamer over de aflevering van Zembla. En Laurens ziet de vermoeidheid toeslaan. Te gast is ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins. Want de regeringscoaltie hield zich tot nu toe staande door zeer veel te overleggen. Hoe werkt dat in tijden dat alle overleg op minste...more

 • Het briefje van Grapperhaus

  Apr 10 2020

  Elke week zet Mark Beekhuis de twee parlementaire verslaggevers van BNR, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, bij elkaar zodatg ze kunnen ze bijpraten over hun week in de Haagse wandelgangen. Laurens zou graag naar zijn datscha bij Berlijn gaan. En Sophie kreeg een brief van minister Grapperhaus. Ondertussen komt politiek Den Haag weer voorzichtig in beweging. En haalt oud-minister Jeroen Dijsselbloem zijn gelijk.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Corona zet democratie onder druk

  Mar 27 2020

  Elke week praten BNR's parlementaire verslaggevers, Sophie van Leeuwen en Laurens Boven, elkaar bij over hun werkweek in Newsroom Den Haag. Laurens geeft daarbij een nieuwe invulling aan het woord thuiswerken. En Sophie ziet middeleeuwse toestanden rond het Binnenhof.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De coronakans van Hugo de Jonge

  Mar 20 2020

  Elke week praten BNR's parlementaire verslaggevers elkaar bij over hun werkweek in Newsroom Den Haag. Het nieuwe coronavirus zorgde weer voor een dramatische week rond het Binnenhof. Normaal vind je hier de links naar de artikelen en radiointerviews waar we over gesproken hebben. Dat zou een enorme waslijst aan links opleveren. De laatste dagen werd die ook al elke dag langer. Het is nu daarom handiger om hier twee zoekopdrachten neer te zetten, om alles te vinden dat over het coronavirus g...more

 • Hoe binnen een week het humeur van de premier omsloeg

  Mar 13 2020

  Elke week praten BNR's parlementaire verslaggevers elkaar bij over hun werkweek, in Newsroom Den Haag. Maar deze week liep anders dan iedereen gedacht had. Op een heleboel fronten. Zo hoor je wel Laurens Boven en Mark Beekhuis, maar niet Sophie van Leeuwen. In plaats daarvan hebben we een gastoptreden van Thomas van Groningen, die na een nacht van net geen vijf uur weer vrolijk verslag doet van een Kamerdebat vol irritaties. Normaal vind je hier de links naar de artikelen en radiointerviews wa...more

 • In Den Haag lachen ze om dat linkse pact

  Mar 06 2020

  Elke week praten BNR's parlementaire verslaggevers elkaar bij over hun werkweek, in Newsroom Den Haag. 0:58 Kijvende Kamerleden 10:56 Franse ambassadeur Woensdag in de krant en op de radio. 13:42 Linkse samenwerking Bouwen aan een links blok tegen neo-liberaal bolwerk Links blaast samenwerking nieuw leven in met ultimatum aan kabinet Ask Me Anything: Samenwerking tussen linkse partijen 23:13 Wankele coalitie Column Jaap Jansen: Verkiezingskoorts 28:42 Lekkende ministerSee o...more

 • Minister Bruins: nu niet gaan hamsteren

  Feb 28 2020

  Het is reces, maar toch een mini-editie van Newsroom Den Haag. We kunnen het toch niet laten. Sophie studeert op deux nocturnes (dédiés à Mademoiselle Laure Duperré) opus 48 nr 1. Dus op Chopin. Laurens ging ineens minister Bruins interviewen. Door het coronavirus. En hij werpt alvast een blik vooruit naar de komende politieke week. Want wat zal de impact zijn van twee columns in de Telegraaf?. Wil je de try-out van Oh Oh Den haag terugzien, met Laurens Boven bij De Balie op het podium, kijk d...more

 • De week van boer Baudet

  Feb 21 2020

  Elke week praten BNR's parlementaire verslaggevers elkaar bij over hun werkweek, in Newsroom Den Haag. Deze week spreken zij over Air France-KLM - Hoekstra: geen spijt van aandelen Air France-KLM - Pieter Elbers wil Air France-KLM terug in Europese top - Straks gaat alle aandacht weer uit naar het kwakkelende Air France over de politiek van de boze boeren - Boerenpartij CDA weggehoond door boze agrariërs - Veehouderij heeft andere stikstofcijfers dan RIVM - Aanval boerenlobby op stik...more

 • Zo gaat de verkiezingscampagne klinken

  Feb 14 2020

  Elke week praten BNR's parlementaire verslaggevers elkaar bij over hun werkweek, in Newsroom Den Haag. Deze week spreken zij over Franse Kernwapens Nederland ziet Franse kernwapenstrategie niet zitten Een Franse paraplu? over het handelsverdrag CETA Bijna witte rook voor Kaag en CETA Na ChristenUnie wacht Ceta een nog grotere hobbel: de Eerste Kamer en over wat je nu al kunt zien van de op gang komende verkiezingscampgane 'Haal migranten uit Afrika om personeelstekort te verlichten' ...more

 • De keiharde lobby's die ineens het Binnenhof overspoelen

  Feb 07 2020

  In Newsroom Den Haag praten politiek verslaggevers Laurens Boven en Sophie van Leeuwen elkaar bij over het nieuws dat zij de afgelopen week hebben verslagen. Deze week ontmoette Laurens allerlei lobbyisten. Van beroeps tot geradicaliseerde boeren. Sophie stortte zich op het handelsverdrag CETA, waarover de Tweede Kamer komende week een besluit moet nemen. Ook daar wemelen de wandelgangen van de lobbyisten. En we bellen met Eppo Bruins van de ChristenUnie, en Chris Stoffer van de SGP. Boe...more

 • De week van de hoop in politiek Den Haag

  Jan 31 2020

  In Newsroom Den Haag praten politiek verslaggevers Laurens Boven en Sophie van Leeuwen elkaar bij over het nieuws dat zij de afgelopen week hebben verslagen. Lees meer over de verhalen Hoop bij de Belastingdienst Vijlbrief wil Belastingdienst kalm en saai maken Staatssecretaris van Financiën wil vertrouwen herstellen Hervorming Belastingdienst wordt zware kluif voor nieuwe staatssecretarissen Met eHerkenning dreigt opnieuw digitaal debacle voor de overheid Vijlbrief: Belastingdienst we...more

 • Sigrid Kaag Fluisteraar van het Jaar 2019

  Dec 16 2019

  Kaag beheerst als diplomaat de kunst van het fluisteren als geen ander. Niemand weet meer wie de belangrijkste minister op Buitenlandse Zaken is. Vaak lijkt niet VVD-minister Stef Blok maar Sigrid Kaag aan de knoppen te zitten op hun ministerie, fluisteren Kaag-watchers in de Haagse wandelgangen. BNRs Project Binnenhof In 2019 ging BNR's politieke podcast Project Binnenhof op zoek naar de macht op het Binnenhof. Deze zoektocht leverde meer dan dertig podcasts en bijna vijftig fluisteraars op. ...more

 • Wie is Fluisteraar van het Jaar

  Dec 13 2019

  Afgelopen jaar zijn we met Project Binnenhof op zoek gegaan naar de stille macht op het Binnenhof. Waar zit die? Bij de klimaatdrammers, de constructieve oppositie, op het ministerie van Buitenlandse Zaken, bij de planbureau's, of: in Brussel? Maandag 16 december, tijdens De Nacht van de Macht, leggen we de macht terug bij jou, de kiezer. Laurens en Sophie breken de Nieuwspoortcode en blikken met Gerard van der Wulp, Wilco Boom en Jaap Jansen terug op het afgelopen politieke jaar. In de tussen...more

 • Binnenhof bedankt voor NAVO-norm

  Dec 06 2019

  Krakende vloeren in het paleis van Justitie, de D66-vleugel van de Tweede Kamer. Project Binnenhof valt binnen in een twistgesprek tussen D66-buitenlandwoordvoerder Belhaj en voormalig VVD-Kamerlid en NAVO-delegatieleider Ten Broeke. Luister ook | De NAVO: hersendood of springlevend Macron noemde de NAVO deze week hersendood, Trump vroeg zich hardop af of hij wanbetalers nog zou beschermen. Hoe komen deze uitspraken aan op het Binnenhof? Komen ze überhaupt aan? Of staat de Tweede Kamer verstij...more

 • Rutte nog lang niet klaar met Hawija

  Nov 29 2019

  Laurens Boven en Sophie van Leeuwen ondervragen in BNRs politieke podcast Project Binnenhof Bert Bakker (D66), die onderzoek deed naar de val van Srebrenica, en SP-buitenlandwoordvoerder Sadet Karabulut hierover onder ede in de enquêtezaal van de Tweede Kamer. Bakker weet niet waar de informatie over de 70 burgerdoden is blijven steken. Op het ministerie van Defensie of in het Torentje: elk scenario is even erg. In het verleden trok de minister-president de regie over zulke missies strakker naa...more

 • Verkiezingen! PvdA is er klaar voor.

  Nov 22 2019

  Sinds de dreun van 2017 moet de PvdA elk dubbeltje omdraaien. Ze wisselden hun Amsterdamse grachtenpand in voor Haagse antikraak en hebben zelfs printer en plastic lepeltjes de deur uit moeten doen. Met verwondering kijkt Vedelaar nu naar de peilingen: We hebben de partij aan de haren uit het moeras getrokken. Sophie van Leeuwen en Lien van der Leij (FD) zochten haar op. Nelleke Vedelaar werd lid van de PvdA toen ze bollen aan het pellen was in de Noordoostpolder. Nu is ze partijvoorzitter en c...more

 • De politiek in.. No way!

  Nov 15 2019

  Van Geest kan de stille fluisteraar van het Binnenhof worden genoemd. Het CPB rekent alle plannen door, van Miljoenennota tot verkiezingsprogramma. Wie niet meedoet met het CPB telt ook niet mee in Den Haag, zo lijkt het adagium. In lijn met die politieke wet staan PVV, 50Plus en de Partij voor de Dieren langs de zijlijn. Voor de verkiezingen levert het CPB de politieke partijen een menukaart. Beperkt het CPB daarmee niet de politieke speelruimte? Verschillende pogingen zijn ondernomen om tot e...more

 • Fracties, acties en fake news

  Nov 08 2019

  Vroeger fladderden lobbyisten en vertegenwoordigers van vakbonden vrij door de wandelgangen. Nu hebben alleen journalisten die luxe nog. Laurens en Sophie kruipen voor een dag in de huid van de lobby en spreken af in het lobbycafé op de begane grond. Onze podcastgasten lopen leeg. Futselaar vindt het zuur dat de politiek beter luistert naar boeren en bouwers dan naar onderwijzers. Paternotte maakt zich zorgen: als hij van zijn partijcongres nog maar 90 km/h mag rijden, komt hij dan nog wel op t...more

 • Rutte stikt niet in stikstof

  Oct 18 2019

  Met het herfstreces voor de deur duikt Project Binnenhof de wandelgangen van de SGP in. We glippen langs de kamer van de persvoorlichter, passeren gezamenlijk lunchende SGP'ers, recht op ons doel af. In het achterkamertje, waar alle achterkamertjes op het Binnenhof naar zijn vernoemd, wacht het langst zittende Tweede Kamerlid, SGP-leider Kees van der Staaij, ons op. Veestapel halveren Nu D66 het kabinet aanspoort om de veestapel te halveren en stervenshulp bij 'voltooid leven' mogelijk te mak...more

 • Cliteur, godfather van Baudet

  Oct 11 2019

  Hoewel primair hoogleraar, is Cliteur sinds afgelopen zomer fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FvD) in de Eerste Kamer. Cliteur wijst de aantijgingen van een nonchalante omgang met de waarheid door zijn partij resoluut van de hand. In de tijd van Galileo, Newton en Darwin dacht de meerderheid er ook anders over, aldus Cliteur. Zaak gesloten. Cliteur hoort graag bij de voorhoede. Hij ziet zichzelf als rebel. In het jaar dat het liberalisme zegevierde en de geschiedenis eindigde promove...more

 • De geheime missie van VVD'er Van Haga

  Oct 04 2019

  Van Haga weet nog niet of hij in de Tweede Kamer blijft. Daarover spreekt hij dit weekend nog met familie en vrienden. In de tussentijd blijft hij strijden voor ondernemers, die steeds meer in de verdrukking raken. Hij stelt zichzelf de vraag of hij nog een deuk in een pakje boter kan slaan. Van Haga noemt zichzelf geen slachtoffer. Hij wist in welk keurslijf hij zich hees. Wel constateert hij dat de inhoud door de VVD ondergeschikt is gemaakt aan de vorm. Dat maakt het voor ondernemers lastig ...more

 • Wopke Hoekstra en belastingparadijs ABN Amro

  Sep 27 2019

  In de week voor de Financiële Beschouwingen duiken Sophie van Leeuwen (BNR) en Ulko Jonker (FD) in de tropische binnentuin van het ministerie van Financiën. Sophie en Ulko banen zich een weg naar de werkkamer van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Aan de muur hangt een grote kaart van Europa. Maar met Europa heeft de exponentiële groei van zijn uitgaven sinds 2017, of het loslaten van de zalmnorm, niets te maken, bezweert Hoekstra. 'Ik vind juist dat je als minister van Financiën af en toe...more

 • De grote fluisteraar van het Binnenhof

  Sep 20 2019

  Putters vertelt zijn verhaal over groeiende onzekerheid in alle fractiekamers en drinkt koffie in het Torentje. Voormalig CDA-leider Sybrand Buma had het laatste rapport van het SCP altijd in zijn koffertje zitten. Opvolger Pieter Heerma citeerde hem tijdens de Algemene Beschouwingen. In deze politieke podcast hoor je hoe de invloed van het SCP met de komst van Putters enorm is toegenomen. Het is een gesprek, zegt Kim Putters over zijn contact met politici. Het gelijk komt langzaam zijn kant op...more

 • Binnenhof-architect Van Loon waarschuwt opvolger

  Sep 16 2019

  De Tweede Kamer zou met een pas op de plaats het risico op vertraging op de koop moeten nemen, volgens Van Loon: Als je dat niet doet, dan kost je dat later tijd. Want anders loopt het mogelijkerwijs met de nieuwe architect net zo af als met haar. Het contract met Van Loon werd begin deze maand voor een kleine 3 miljoen euro ontbonden. Tegen BNR vertelt ze uitgebreid over haar visie op de renovatie, het proces waar ze in belandde en welke lessen de politiek en de architectuurwereld moeten trekk...more

 • Malik Azmani en de onmacht van het Binnenhof

  Sep 13 2019

  Project Binnenhof gaat buitenspelen. We duiken de wandelgangen in van de Tweede Kamer, praten met de fluisteraars van planbureaus en bonzen op de deur van de Eerste Kamer. Haagse invloed binnenste buiten gekeerd. Politici, pers en lobbyisten zitten knus op elkaar op het Place du Luxembourg rondom de Brusselse instellingen. Ik zat er eigenlijk al een jaar voor de verkiezingen, om het netwerk in de stijgers te zetten. Azmani stelt de machtsvraag en noemt Haagse politici soms 'een beetje dom'. 'I...more

 • Jetten weet nog niet of hij D66-leider wil blijven

  Jul 05 2019

  Hij heeft er nog steeds lol in, zijn nieuwe baan. Of hij ook de partij gaat leiden weet Jetten nog niet. 'Ik wil heel graag een rol gaan vervullen bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen, maar op welke plek dat is, dat gaan we later bepalen.' De sfeer op de fractie is veranderd. Onze Haagse redactie hoort opluchting in de D66-wandelgangen. Jetten wil zijn voorganger Pechtold niet kwetsen en noemt het liever 'meer zuurstof in de partij'. Van Robot Jetten heeft hij intussen wel geleerd. 'Ik h...more

 • Borgen op het Binnenhof

  Jun 28 2019

  Hij zet er een goedkope fles wijn op. Na de zomer gaat minister Ollongren het correctief referendum voorleggen aan de Tweede Kamer, voorspelt SP-Kamerlid Van Raak. 'Dan is de cirkel rond. Dan hebben we een hele lange discussie gehad, een staatscommissie en uiteindelijk zijn we weer bij nul.' Ze komen er niet uit, Van Raak en zijn CDA-collega Van der Molen. Wel een referendum, geen referendum. Het komt er toch niet van. Maar net als de commissie Remkes zien ze grote onvrede in Nederland. Gewoon,...more

 • MH17, hoe Calimero de Tsaar klem zet

  Jun 21 2019

  Ze zaten al in het zomerreces, op die bewuste dag in juli. Sjoerdsma stond op Omaha Beach gevallene van D-day te herdenken maar stapte direct in het vliegtuig terug naar Nederland toen hij het nieuws over MH17 hoorde. De ramp werd nog persoonlijker nadat een partijgenoot op de bewuste vlucht bleek te zitten. Ten Broeke stond op het Plein in Den Haag Ze belden meteen met elkaar. Normaal worden Kamerleden gelijktijdig geïnformeerd, maar dit was chaos. Ten Broeke: 'Opvallend was ook dat wij als Ka...more

 • Koning en koningin van het Twitter-parlement

  Jun 14 2019

  Twitter is vooral een propagandakanaal volgens Kwint. Maar ook een manier om als jonge vader, metal-fan en mixed martialarts-beoefenaar zijn menselijke kant te laten zien. Westerveld zit ook op Twitter, maar is vooral geïnvesteerd in LinkedIn. Op dat platform, met meer dan vijfduizend volgers, gaat ze veel in op de inhoud.Mensen zijn daar ook zakelijker en beleefder, in tegenstelling tot Facebook. De online negativiteit schrikt volgens Westerveld mensen af om te kiezen voor een carrière in...more

 • Rutte, Koolmees en de nacht van 2 miljard

  Jun 07 2019

  Bloedstollende onderhandelingen. Paul Smeulders (GroenLinks) en Gijs van Dijk (PvdA) waren direct betrokken. Als pensioen-specialist van de oppositie moesten ook zij een klap geven op het akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers. Voor het eerst geven GroenLinks en PvdA inzicht in hun strategie. Ze erkennen dat zij de vakbonden in november adviseerden geen pensioendeal te sluiten. Ze wilden wachten tot de verkiezingen, tot Rutte III in maart zijn meerderheid zou verliezen. Smeulders zei:...more

 • Jorritsma over bijbanen en deal-making

  May 31 2019

  Hoe ziet VVD-lijsttrekker Annemarie Jorritsma haar macht? Stemt zij stiekem gewoon mee met de VVD en worden er deals gesloten met de Tweede Kamer? Jorritsma vindt het journalistieke vragenvuur cynisch, horen we in deze podcast. 'Ik ben een liberaal, lid van de VVD en ik steun de coalitie. Dus in principe probeer ik te stemmen voor die dingen waar de VVD voor is. En soms wordt ons dat onmogelijk gemaakt. We zijn er niet aan gebonden maar het is wel logisch', aldus Jorritsma. Volgens SP-lijsttre...more

 • Harbers had niet hoeven aftreden

  May 24 2019

  Van de Tweede Kamer hoefde Harbers helemaal niet af te treden. Zo blijkt uit deze reconstructie van het Haagse drama afgelopen dinsdag, toen de staatssecretaris van Justitie tot ieders verbazing zijn vertrek aankondigde vanwege 'weggemoffelde' cijfers over criminele asielzoekers. Ook twee van de meest ervaren Kamerleden, Joël Voordewind (ChristenUnie) en Bram van Ojik (GroenLinks), waren perplex. Ze wijzen op de ondankbare klus van de VVD asiel-bewindsman, de persoonlijke bedreigingen aan zijn ...more

 • Debat Rutte en Baudet 'mogelijk heel dom'

  May 17 2019

  Jurjen van den Bergh, directeur van DeGoedeZaak, vindt dat de campagne de plank eigenlijk compleet misslaat. 'De campagnes gaan nu al drie, vier keer achter elkaar over meer of minder EU, maar inmiddels is de grootste groep kiezers bezig met de vraag 'Europa, hoe?'' Voorlopig ziet hij nog geen politieke partij die daarop de campagne durft te domineren. Gaat de kersverse partij Volt dat wel doen? Van Den Bergh ziet wel dat ze het proberen, maar doordat hun nieuwkomerspositie niet genoeg slagkrac...more

 • Wopke en Hugo lachen om kroonprinsendiscussie

  May 10 2019

  Al vanaf het hinten van Hoekstra als nieuwe leider door Sybrand Buma draait de geruchtenmachine op volle toeren. Maar volgens Hoekstra zelf blijft het bij geruchten. Ook de laatste nieuwsberichten rondom de concurrentiestrijd tussen De Jonge en Hoekstra zitten er volgens Hoekstra naast. Het NRC suggereerde eerder dat Hoekstra het De Jonge moeilijk maakte tijdens de begrotingsonderhandelingen om meer geld voor de jeugdzorg vrij te maken. Partijpolitiek in de voorjaarsnota? Hij kan zich amper voo...more

 • Beloven, uitstellen en vastlopen

  Apr 26 2019

  Het loopt niet echt lekker in de coalitie. Het klimaatakkoord laat op zich wachten en er is totale wanhoop in de Schiphol-polder. Dan hebben we het nog niet over luchthaven Lelystad en de pensioen-nachtmerrie van minister Koolmees. Daar worden burgers niet blij van. 'Mensen zijn er een beetje klaar mee', zegt Jan Paternotte van coalitiepartij D66 over het groeiende wantrouwen bij de bevolking. Dat ziet hij niet alleen in de klimaat-discussie maar ook in 'die gekke term Schiphollen'. Ze hebben h...more

 • Het geheim van de renovatie

  Apr 19 2019

  Na de dramatische brand van de Notre-Dame, herleven de zorgen op het Binnenhof. Jaren geleden werd het Middeleeuwse parlement al gewaarschuwd door de brandweer. Als er brand uitbreekt, kan die verwoestend zijn, weet iedereen die door de Haagse wandelgangen loopt. In deze politieke podcast nemen archeoloog en SP-Kamerlid Sandra Beckerman en VVD-Kamerlid Jan Middendorp ons mee naar de soap die achter de schermen de sfeer verziekt op het Binnenhof. Beckerman: 'Het gaat niet over een plant of over ...more

 • Interview met de onderkoning

  Apr 12 2019

  Het is de eerste keer dat D66, ooit opgericht om het Binnenhof op te blazen, de bewoner levert van het oude paleis van koning Willem II. Na een volle dag, en de presentatie van zijn eerste jaarverslag, bezoekt D66 coryfee De Graaf onze Haagse BNR-studio. De Graaf waarschuwt voor de klimaattafels en andere maatschappelijke akkoorden. Hoe de versplinterde Nederlandse politiek, die zo hard op zoek is naar draagvlak, zichzelf in het wetgevingsproces buitenspel dreigt te zetten. Presentatie: Laur...more

 • Waarom Dekker niet ten val kwam

  Apr 05 2019

  Het lot van de minister voor Rechtsbescherming hing aan een zijden draadje na een 'onthutsend' rapport over de zaak Michael P. en Anne Faber. Waarom nam Sander Dekker zijn ministeriële verantwoordelijkheid niet door zelf op te stappen? Wat is dat eigenlijk, ministeriële verantwoordelijkheid? In Project Binnenhof verbaast Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) zich over de plotselinge ambitie van Dekker. Hij wil aanblijven als minister. 'Als ik hem zie over de rechtsbijstand, daar maakt hij geregeld ...more

 • De machtsstrijd om de restzetels

  Mar 29 2019

  De PvdA heeft alles over voor een zevende zetel. Gijs van Dijk (PvdA) zou zich zelfs laten dopen voor die cruciale plek, een sleutelpositie in de Eerste Kamer, zegt hij in Project Binnenhof. In de achtste aflevering praten we over de machtsstrijd die nu achter de schermen plaatsvindt. Waarom dronk minister Koolmees eerder koffie met Lodewijk Asscher (PvdA) dan met Jesse Klaver (GroenLinks)? Het is niet uitgesloten dat de gesprekken met Koolmees de PvdA en GroenLinks uit elkaar drijven. Beide ...more

 • Hoon en onbegrip over FvD

  Mar 22 2019

  Bij veel gevestigde partijen hoort Bakker hoon over FvD. Argumenten als: Forum heeft geen provinciaal programma. Maar dat is volgens hem 'zo Binnenhofs' gedacht. 'Partijen zullen snel geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid. Wetsvoorstellen zullen sneuvelen in de Eerste Kamer.' De regering van Rutte is kwetsbaarder dan ooit, na de verkiezingsnederlaag van 20 maart. Zonder meerderheid in de Eerste Kamer, liggen vele gevaren op de loer. Zoals een harde brexit, zegt Bakker in Project Binn...more

 • Grote zorgen Arib over 'nepnieuws' uit Tweede Kamer

  Mar 15 2019

  'Ik kan het niet verbieden, en dat wil ik ook niet', zegt Arib over de filmpjes. 'Maar ik doe wel beroep op al die Kamerleden om zich volwassen maar ook verantwoordelijk te gedragen. Want dit vind ik gewoon heel schadelijk'. Parlementariërs zijn verantwoordelijk voor het aanzien van de Kamer en onze democratie, vindt Arib. Daarom ondertekende zij woensdag 13 maart een motie van het CDA die de intimiderende filmpjes veroordeelt. Het is volgens de Tweede Kamer voor het eerst in honderd jaar dat ...more

 • Het einde van het liberale tijdperk

  Mar 08 2019

  'Wij zijn die markt. Wij bepalen hoe die markt werkt. En ik denk dat we dat met zijn allen opnieuw zijn gaan beseffen', zegt Eppo Bruins van de ChristenUnie, die halverwege de podcast-opname komt binnenrennen. Volgens hem liggen er allerlei mogelijkheden klaar op het ministerie van Economische Zaken. Bijvoorbeeld: geef loyale aandeelhouders meer stemrecht. Bruins: 'We weten dat de Fransen in Air France-KLM twee keer zo veel stemrecht hebben met evenveel aandelen als de Nederlanders. Want hoe la...more

 • Het hout voor de brandstapel ligt al klaar

  Mar 01 2019

  De politieke partijen voeren deze maand een lastige campagne. Want exact een week voor de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart publiceert het Planbureau voor de Leefomgeving door de doorrekening van het Klimaatakkoord. Hoe bereiden de campagneteams zich daarop voor? Hoe voer je een onmogelijke campagne en hoe stem je de boodschap af op informatie die nu nog niet bekend is? In Project Binnenhof het antwoord van Jack de Vries, oud-CDA-politicus en een van de meest ervaren campaigners van De...more

 • Verkoop je aandelen, Hoekstra en Le Maire

  Feb 22 2019

  Het is en blijft een oneerlijk speelveld, ook na de redding van KLM-topman Pieter Elbers. Met ergernis kijken Jan Paternotte (D66) en Gijs van Dijk (PvdA) naar de veertien procent aandelen van de Franse staat, naar de grote bemoeienis van de Franse politiek met Air France-KLM. Daar moet een einde aan komen. Paternotte: 'We hebben nu met de regering van Macron een van de meest liberale presidenten in Frankrijk sinds een hele lange tijd. Een president die al bij meerdere staatsbedrijven de zelfs...more

 • Schreeuwende diplomaten en Venezuela-frustratie

  Feb 14 2019

  Als diplomaat zat Sjoerd Sjoerdsma (D66) in de Afghaanse woestijn. Gefrustreerd volgde hij debatten. Over rode lijnen in het zand, bedacht aan de Haagse tekentafel. Nu worden zijn oude vrienden gebombardeerd. En Sjoerdsma zit in de Tweede Kamer. Nog steeds voelt hij frustratie, over de diepe crisis in ons grootste buurland Venezuela die Nederland jarenlang negeerde. Project Binnenhof, een podcast over roepen in de woestijn, een kabinet dat eindelijk wil bijten en onze een beetje naïeve premi...more

 • De 37 appgroepen van Eppo Bruins

  Feb 08 2019

  Het knalt vaak in de coalitie van VVD, CDA, D66 en de kleinste partij, de ChristenUnie. Toch krijgt het kleine broertje opvallend vaak zijn zin: dividendbelasting, kinderpardon, arbeidsgehandicapten en het klimaat. In deze coalitie zit een aantal dingen die 'heel veel pijn' doen, zegt Tweede Kamerlid Eppo Bruins van de ChristenUnie. 'Als je pijn hebt, moet je dat ook gewoon laten zien. We hebben niet heel bewust lopen duwen, duwen, duwen. Maar we hebben het aan de binnenkant altijd laten merken...more