PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Podcast Berg en Dal

Pat Donnez gaat met zijn gast een zeer persoonlijke ‘tour de force’ aan. Te vertrekken vanop een berg, of vanuit een dal.

Afleveringen

 • Berg en Dal: Katleen Gabriëls

  Jan 17 2021

  Pat Donnez praat met Katleen Gabriëls, experte in ethiektechniek. We kennen allemaal Holle Bolle Gijs in de Efteling. Dat is helemaal geen neutraal ontwerp. Een iconische mannetje dat heel de tijd ‘papier hier’ staat te roepen. Je staat er niet meer bij stil, maar Holle Bolle Gijs is een roepende vuilnisbak die de bezoekers stimuleert om hun afval in zijn lijf te gooien. Katleen Gabriëls, moraalfilosofe en experte in ethiektechniek noemt het een ingenieuze vorm van conditioneren. De technologie ...more

 • Berg en Dal: Griet Vandermassen

  Jan 10 2021

  Pat Donnez praat met evolutiefeministe en dwarsdenker Griet Vandermassen. Deze filosofe neemt geen blad voor de mond. Griet Vandermassen noemt zichzelf een atypische feministe. Mannen en vrouwen verschillen in motivaties, stelt ze, interesses en prioriteiten. Feministen zijn veel te krampachtig, vindt ze. ‘Vrouwen zijn gemiddeld bijvoorbeeld zorgzamer en invoelender, terwijl mannen weer vaker competitiever en daadkrachtiger zijn. Het is beter om dat te erkennen.’ Griets boodschap, hoeft het nog ...more

 • Berg en Dal: Guillaume Bijl

  Jan 03 2021

  Pat Donnez praat met beeldend kunstenaar en icoon Guillaume Bijl. Kunst, zo vindt Guillaume Bijl, moet een door een zo breed mogelijk publiek gedragen werkelijkheid verbeelden. Bijl bouwt al vele decennia aan wat hij zelf noemt “realistische getuigenissen om visueel af te rekenen met mijn tijd”. Bestaande beelden uit het dagelijkse leven met als doel “de codes van onze consumptiemaatschappij als beeldclichés van zichzelf te ontmaskeren”.

 • Berg en Dal: Assita Kanko

  Dec 20 2020

  Pat Donnez praat met Assita Kanko, Europees gepassioneerd parlementslid. “Wie toetert dat alle blanke mensen racist zijn,” zegt ze, “suggereert dat alle blanken criminelen zijn en alle mensen van kleur weerloos en machteloos – mooi wereldbeeld is dat.” Een gebrek aan duidelijkheid kun je Assita Kanko niet verwijten. Assita is Europees parlementslid (NVA) met roots in Afrika. “Mijn hart bloedt,” schrijft ze, “als ik zie hoe mijn geboorteland Burkina Faso wegzakt in een spiraal van religieus gewel...more

 • Berg en Dal: Kris Defoort

  Dec 15 2020

  Pat Donnez praat met Kris Defoort, een jazzcat met zeven levens! Een kat heeft zeven levens. Dat komt nog niet in de buurt van het aantal levens dat Jazzmuzikant en componist Kris Defoort heeft. Hij overleefde een hartinfarct, een hartstilstand, een coma, opnieuw een hartinfarct, een open hartoperatie, een tweede, een reanimatie en dat is nog maar de helft van het verhaal. Maar hij lééft, creëert, brengt nieuwe mooie dingen tot stand, omdat hij niet anders kan.

 • Berg en Dal: Mieke Wouters

  Nov 29 2020

  Pat Donnez praat met Mieke Wouters, vocaliste en muziektherapeute. Mieke Wouters zong meer dan een kwarteeuw bij het Collegium Vocale van Philippe Herreweghe. Maar ze werkt ook als muziektherapeut en trainer/coach verbindende communicatie in een psychiatrisch ziekenhuis. Mieke is begeesterd door Geweldloze Communicatie. In haar praktijk brengt ze haar passies voor muziek, Geweldloze Communicatie en bemiddeling op verschillende manieren samen.

 • Berg en Dal: Lieven Annemans

  Nov 22 2020

  Pat Donnez praat met Lieven Annemans, welzijns- en gezondheidseconoom. De enen noemen Lieven Annemans, gezondheids- en welzijnseconoom ‘drammerig’ en ‘kort door de bocht.’ Om de vriendelijkste scheldwoorden te gebruiken. Anderen loven zijn visionaire talent, ‘hij is zijn tijd ver vooruit,’ om de minst zwijmelende loftuitingen te citeren. Zelf zegt hij: ‘De mensen kennen mij niet, helemaal niet zelfs.’ In Berg en Dal mag hij zich uitgebreid laten kennen.

 • Berg en Dal: Patrick Loobuyck

  Nov 15 2020

  Pat Donnez praat met filosoof Patrick Loobuyck. Niemand kan troost vinden bij religie of filosofie tenzij hij er eerst mee geworsteld heeft, zo vond Aldous Huxley, die van Brave New World. Goede filosofen stellen om te beginnen goede vragen. En hebben er op z’n zachtst gezegd mee geworsteld. Patrick Loobuycks’ corebusiness is Levensbeschouwing. Welke zijn de drie levensnoodzakelijke vragen die wij ons moeten stellen?

 • Berg en Dal: Brigitte Herremans

  Nov 08 2020

  Pat Donnez praat met Midden-Oosten experte Brigitte Herremans. Zij is onderzoekster mensenrechten en experte Midden-Oosten. Het respect voor het internationaal recht loopt als een rode draad door haar werk rond Israël en de Palestijnse gebieden en de bredere regio. En dat is haast vragen om moeilijkheden. ‘Bijna al mijn collega’s die werken rond het conflict tussen Israël en Palestina,’ zegt ze, ‘krijgen met hetzelfde probleem te maken: ze worden aangevallen door pro-Israëlische groepen, vaak vi...more

 • In Stilte: Virginie Platteau

  Nov 01 2020

  Pat Donnez praat met Virginie Platteau, cultuurjournalist en stiltezoeker. Virginie Platteau werkt als cultuurjournaliste en is al jaren gefascineerd door de kracht van stilte, bij uitstek als voorwaarde voor het creatieve proces. Voor studiedagen, hogescholen, verenigingen en galerieën geeft ze lezingen over kunst en stilte. En nu op Klara.

 • In Stilte: Steven Laureys

  Nov 01 2020

  Pat Donnez praat met Steven Laureys, neuroloog en meditatiemens. Steven Laureys is neuroloog en een wereldautoriteit in het coma-onderzoek. Een persoonlijke crisis leidde Steven op het meditatiepad. Hij schreef ‘Het no-nonsense meditatieboek’ en onderzoekt de hersenactiviteit van mediterende monniken. De stilte is – zo kun je zeggen – hun ‘core-business.’

 • Berg en Dal: Frederik Buyckx

  Oct 25 2020

  Pat Donnez praat met Frederik Buyckx, varende herder en fotograaf. Mens en natuur, voor fotograaf Frederik Buyckx zijn het twee handen op één warme buik. En het kan niet ver genoeg zijn. Herders te paard in de Kirgizische bergen, naar de Balkan of Scandinavië. Dezer dagen ontfermt Frederik zich genoodzaakt op zijn woonboot in Gent met veel liefde over twee eenden en de urnepot van Xavier, zijn op jonge leeftijd vermoorde gans. Een varende herder, quoi.

 • Berg en Dal: Stijn Baert

  Oct 18 2020

  Pat Donnez praat met Stijn Baert, de posterboy van de economie. Officieel heet Stijn Baert een arbeidsmarktexpert. Een scrabblewoord met hoge waarde. De posterboy-econoom, zoals Instagram hem graag noemt, klinkt dan weer te buzzy. Hoogleraar Arbeidseconomie dan maar. Hij is, in weerwil van zijn titel, een grote fan van Het Echt Antwerps Theater en Anderlecht. Met geen van beide gaat het echt goed. De enen kappen ermee, de anderen doen er alles aan om het niet te moeten doen.

 • Berg en Dal: Yasmien Naciri

  Oct 11 2020

  Pat Donnez praat met Yasmien Naciri. Yasmien Naciri is een jonge onderneemster en het minste wat je van haar kunt zeggen is: ze heeft geen zittend gat. Als er een initiatief valt over sociale mobiliteit, is ze altijd wel ergens in de buurt. Niet slecht voor een meisje van Marokkaanse komaf dat in een gat in de Kempen opgroeide, en vaak uit arren moede met een lege broodtrommel naar school trok. Maar haar onverzettelijkheid bracht haar waar ze nu staat.

 • Berg en Dal: Steven Vanackere

  Oct 04 2020

  Pat Donnez praat met Steven Vanackere, directeur van de Nationale Bank en eeuwige beginner. Toen Steven Vanackere zijn moeder aankondigde dat hij, net als zijn vader en grootvader, in de politiek zou stappen, huilde ze. En dat waren geen tranen van blijdschap. Dat was enkele levens geleden. Intussen is Steven Vanackere veel exen. Ex minister van welzijn, ex vice-premier, ex senator. Vandaag is hij directeur van de Nationale Bank. En in weerwil van zijn weinig tot de verbeelding sprekende functie...more

 • Berg en Dal: Hetty Helsmoortel

  Sep 27 2020

  Pat Donnez praat met moleculair bioloog en kankeronderzoeker Hetty Helsmoortel. Hetty heeft een missie: wetenschap dicht bij de mensen brengen. En daar zijn alle trucen van de foor goed voor. Van boeken over theater tot interactieve voorstellingen. Wetenschap moet dansen en zingen, zo lijkt het wel. CRISPR noemt Hetty de uitvinding van de eeuw. Stukjes DNA knippen en plakken om een maakbare mens samen te stellen of grote ziektes de wereld uit te helpen. Daar zit muziek in!

 • Berg en Dal: Elise Bundervoet

  Sep 20 2020

  Pat Donnez praat met Elise Bundervoet, actrice en verpleegkundige. De Vlaamse actrice Elise Bundervoet moet één van de weinige actrices zijn vandaag mét werk. Niet op de planken of in het theater maar als verpleegkundige. Want Elise combineert allebei. Zowel de kunsten als de verpleegkunde. ‘Zorg en kunst liggen heel dicht bij elkaar,’ zegt ze, ‘want het gaat over leven.’

 • Berg en Dal: Rik Hemmerijckx

  Sep 13 2020

  Pat Donnez praat met Rik Hemmerijck, historicus en gek van Emile Verhaeren. Afbakeningen in de tijd hebben altijd iets artificieels, zegt Rik Hemmerijckx, historicus en conservator van het Verhaeren Museum. Je probeert iets te vatten wat niet te vatten valt. Wat zegt dat? De roaring twenties of de swinging sixties of de Post-Coronatijden? Rik is gepokt en gemazeld door de sociale geschiedenis van ons land, hij is Boonfan en kan niet zwijgen over Emile Verhaeren. Wie?

 • Berg en Dal: Dirk Brossé

  Sep 06 2020

  Pat Donnez praat met componist en topdirigent Dirk Brossé. Dirk Brossé leidde als dirigent wereldwijd orkesten. Van The London Philharmonic over de opera van Vancouver tot filharmonische orkesten in Shangai en Zuid-Korea. Plekken waar je vandaag alleen maar over mag dromen. Meer niet. Maar de componist die Dirk ook is, hij componeerde meer dan 200 muziekstukken, hoeft niet ver te reizen. Gewoon thuis bijvoorbeeld. Zestig jaar en veertig jaar carrière. In volle corona. Een stand van zaken.

 • Berg en Dal: Ingrid De Jonghe 14 juni 2020

  Jun 14 2020

  Pat Donnez praat met pedagoge en wervelwind Ingrid De Jonghe

 • Berg en Dal: Mashid Mohadjerin

  Jun 07 2020

  Pat Donnez praat met fotografe Mashid Mohadjerin

 • Berg en Dal: Alain Mahjoub

  May 31 2020

  Pat Donnez praat met spoedarts en psychotherapeut Alain Mahjoub

 • Berg en Dal: Zana Etambala

  May 24 2020

  Pat Donnez praat met Congo historicus Zana Etambala

 • Berg en Dal: Nina Van Eeckhaut

  May 17 2020

  Pat Donnez praat met Nina Van Eeckhaut, strafpleitster

 • Berg en Dal: Liesbet Stevens

  May 10 2020

  Pat Donnez praat met Liesbet Stevens, docente seksueel strafrecht en adjunct-directeur van het Instutuut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

 • Berg en Dal: Berthe Meijer

  May 02 2020

  Pat Donnez praat met Berthe Mijer, hartsvriendin van Anne Frank.

 • Berg en Dal: Peter De Graef

  Apr 26 2020

  Pat Donnez praat met Peter De Graef. Het leven moet wringen voor Peter De Graef: ‘Het zijn de dingen waar je niet voor kiest: de dood, verlies die je iets leren.’

 • Berg en Dal: Tom Hannes

  Apr 19 2020

  Pat Donnez praat met Tom Hannes. Tom was lange tijd zenboeddhistisch monnik. In deze coronatijden grijpt hij vaak, half onbewust, terug naar zijn oude gewoontes tijdens traditionele zen retraites. Dezer dagen, vindt hij, zijn een prima gelegenheid om de term ‘zen’ opnieuw zijn bredere betekenis terug te geven: het vermogen om de fragiliteit van het bestaan in de bek te kijken, open te staan voor wat zich aandient en dan, op het juiste moment, vastberaden het goede te doen.

 • Berg en Dal: Freek De Jonge

  Apr 05 2020

  Pat praat met cabaretier Freek de Jonge. Vele mensen delen dezer dagen hun bezorgdheid met ons en laten weten dat ook in tijden van liefde en corona het deugd doet om ook eens wat anders te moeten horen dan alleen maar nieuws over die vermaledijde pandemie. U vraagt, wij draaien. Freek was eerder de gast van Pat, toen de nu algemeen gangbare begrippen als covid 19, coronacriminaliteit en social distancing nog moesten worden uitgevonden. Meer dan een halve eeuw staat Freek op de planken. Hij blij...more

 • Berg en Dal: Wim Cuyvers

  Mar 22 2020

  Pat Donnez praat met Wim Cuyvers Montavoix is het levenswerk van architect-forestier Wim Cuyvers in de Frans Jura. Op een afgelegen domein van 27 hectare groot onderhoudt hij een bos met een refuge – een toevluchtsoord – voor mensen in nood. Montavoix wil een schuilplek bieden aan psychiatrische patiënten of jongeren in de bijzondere jeugdzorg. Hoe belandt een architect in hemelsnaam in een bos? Wat bezielt hem?

 • Berg en Dal: Bernard Focroulle

  Mar 14 2020

  Bernard Foccroulle is organist, componist, opera- en festivaldirecteur. Dit al verschillende decennia en hij is nog zoveel meer. Zijn indrukwekkende internationale carrière begon in de jaren 70 van de vorige eeuw als organist. Met een repertoire van renaissance tot hedendaags en tal van creaties van componisten als Philippe Boesmans, Brian Ferneyhough, Jonathan Harvey en Pascal Dusapin. Dat doet hij nog steeds.

 • Berg en Dal: Magaly Rodriguez Garcia

  Mar 08 2020

  Pat Donnez praat met Magaly Rodriguez Garcia Magaly Rodriguez Garcia wist op haar veertiende al dat ze niet in Ecuador zou blijven. Het dorp waar ze opgroeide voelde te klein voor de ambities die ze had. Nu is ze docent geschiedenis aan de KU Leuven. Ze bestudeert prostitutie als vorm van arbeid. “Het prostitutiebeleid is vaak catastrofaal voor de sekswerkers,” zegt ze.

 • Berg en Dal: Koen Vanmechelen

  Mar 01 2020

  Pat Donnez praat met Koen Vanmechelen, ‘kippenkunstenaar’ en zoveel meer is. Koen Vanmechelen hoort bij kippen zoals België bij communautaire problemen. Twee handen op één buik. Maar zoals België meer is dan communautair gehakketak, zo is kunstenaar Vanmechelen meer dan kippengekakel. “De kern is niet de kip,”, zegt hij, “maar het kruisingsproces”. Hoe leeft Koen Vanmechelen voort nu zijn grote muze, zijn echtgenote Inge Kindt is overleden? In Berg en dal overziet hij zijn carrière en zijn le...more

 • Berg en Dal: Rachida Lamrabet

  Feb 23 2020

  Deze week ging de Ultimaprijs voor de Letteren naar schrijfster en juriste Rachida Lamrabet, die – of ze dat nu graag hoort of niet – toch vooral bekend is als juriste. Drie jaar geleden zette het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia haar op straat. Drie jaar later lijkt het of de juriste via de literatuur wordt gerehabiliteerd. Of niet?

 • Berg en Dal: Lode Lauwaert

  Feb 16 2020

  Pat Donnez praat met de jonge filosoof Lode Lauwaert “Een mens, ge geraakt gij daar niet aan uit”. Gerard Walschap bleef het maar herhalen, en hij bleef er niet aan uit geraken. Kan dat wel? We doen een poging, de zoveelste. Lode Lauwaert is een jonge filosoof die iets heeft met de rariteiten van de mens. Waarom wij zo gefascineerd zijn door geweld bijvoorbeeld. Of zelfmoordterrorisme. Aan vrolijkheid geen gebrek. En hij is gek van voetbal. “Naar een wedstrijd kijken heeft iets van naar een b...more

 • Berg en Dal: Dirk Van Duppen

  Feb 09 2020

  Pat Donnez praat met Dirk Van Duppen, dokter bij Geneeskunde voor het Volk De laatste vrijdag van augustus 2019. Dirk Van Duppen krijgt een keiharde diagnose: uitgezaaide pancreaskanker. Eerst is er het onwezenlijke verdriet. Dan groeit de verbondenheid. Verbondenheid in verdriet, verdriet in verbondenheid. In Berg en dal blikt Dirk Van Duppen terug op een compleet leven. Hij werkt in een leerlooierij. Bouwt een groepspraktijk uit in Deurne. Plaatst het kiwimodel voor goedkopere geneesmiddelen o...more

 • Berg en Dal: Marc Didden

  Feb 02 2020

  Pat Donnez praat met cineast en columnist Marc Didden

 • Berg en Dal: Delphine Lecompte

  Jan 26 2020

  Pat Donnez praat met Delphine Lecompte. Er zijn dagen dat zij totaal bezeten is van de poëzie. Dan schrijft ze vier à vijf gedichten per dag. Dat bezorgt haar een grote, raadselachtige vreugde. “Eigenlijk de enige vreugde in mijn leven”, zegt ze. “Mag ik daar blij om zijn? Want sommige mensen hebben een volledig vreugdeloos bestaan.” Een gesprek met een vrouw die dank zij het schrijven haar demonen kan kooien.

 • Berg en Dal: Martin Michael Driessen

  Jan 18 2020

  'De dood van mijn zoontje was een innerlijke aardbeving'. In deze podcast praat Pat Donnez in Berg en Dal met succesauteur Martin Michael Driessen. Als Martin Michael Driessen in zijn Lederhosen door de Duitse wouden loopt, voelt hij zich Duits en in Nederland Nederlands. Hij heeft – als zoon van een Nederlandse vader en een Duitse moeder – een vaderland en een moederland. De toneel- en operaregisseur werd schrijver. De dood van zijn zoontje was de onmiddellijke aanleiding.

 • Berg en Dal: An Haekens

  Jan 12 2020

  'Wie bepaalt wat oud is?' Pat Donnez praat in deze podcast met ouderenpsychiater An Haekens. We worden alsmaar ouder en ouder, terwijl de mens evolutionair daar niet voor is gemaakt. Vanaf zestig zitten we al eigenlijk in de toegevoegde tijd. Hoe gaan we met dat ouder worden om? Individueel en als samenleving? Volgens ouderenpsychiater An Haekens is er een groot verband tussen psychisch lijden en zingeving. En, vraagt ze zich af, hoelang duurt het nog vooraleer het gewoon is een ‘spuitje’ te vra...more

 • Berg en Dal: Hans Dorrestijn

  Jan 05 2020

  'Zelfs Christus aan het kruis had het beter dan ik thuis.' In deze podcast praat Pat Donnez opnieuw met cabaretier Hans Dorrestijn Er is niemand in de Lage Landen die zo vrolijk wanhopig durft te zijn als cabaretier Hans Dorrestijn. “Op leeftijd raken,” zegt hij, “ook zoiets. Je bukt steeds moeilijker, terwijl je juist dan meer en meer uit je poten laat vallen.” En: “Een suïcidaal ziet soms nog licht aan het eind van de tunnel, dat is dan de trein die er aankomt.” Enfin, geen betere gast om het...more

 • Berg en Dal: Hans Geybels

  Dec 22 2019

  In deze Berg en Dal-podcast praat Pat Donnez met theoloog Hans Geybels. Volgens het Grote Kerstonderzoek van het Jeugdjournaal vieren bijna alle kinderen bij ons kerstmis. Zesennegentig procent. Dat is verrassend hoog en hoopgevend, toch. Het grootste deel denkt bij kerstmis aan familie, een enkeling verwart het met de paashaas. Voor theoloog en historicus Hans Geybels is kerstmis in de eerste plaats het feest van de geboorte van een kind.

 • Berg en Dal: Wannes Cappelle

  Dec 15 2019

  Pat Donnez praat in deze 'Berg en Dal'-podcast met creatieve duizendpoot Wannes Cappelle. Cappelle is een verhalenverteller pur sang. Wannes Cappelle is de frontman van de Westvlaamse band Het Zesde metaal. Hoewel pas veertig, is zijn leven eigenlijk een kortverhaal. Zoon van een schapenherder die met zijn gezin in een woonwagen huist, Belgisch kampioen triatlon, godsdienstwetenschapper die ontdekt dat God niet bestaat, man van een Ijslandse, vader van twee zonen, Kurmni en Ulfur. Kortom: lavere...more

 • Berg en Dal: Johan Creten

  Dec 08 2019

  nternationaal beeldend kunstenaar Johan Creten begon klei te boetseren en keramisch te bakken, toen daarop neergekeken werd, hooguit huisvlijt voor vrouwtjes in de overgang. Toen keramiek internationaal begon door te breken en op de beurzen hoge prijzen haalde, vond hij het ineens niet meer spannend, want iedereen doet het, en legde zich toe op brons. Daar is een naam voor: Einzelgänger.

 • Berg en Dal: Jeroen van Merwijk

  Dec 01 2019

  De oudejaarsconference hoort bij het slepende jaareinde als de familie en de kalkoen tijdens kerst. Op zondag 1 december praat Pat Donnez met cabaretier Jeroen van Merwijk. De Nederlandse cabaretier Jeroen van Merwijk schrijft elke dag hij een actuele liedtekst, zodat hij straks een volledig gezongen jaaroverzicht kan geven. Dat moet de eerste gezongen eindejaarsconference ooit worden. Ieder z’n afwijking, natuurlijk.

 • Berg en Dal: Lieven De Schamphelaere

  Nov 17 2019

  Pat Donnez praat in deze podcast met Lieven De Schamphelaere, voorzitter Natuurpunt en groot muziekliefhebber Het is een scene die zo lijkt weggelopen uit een avonturenboek in pastelkleuren. Een jongen krijgt op een natuurjeugdkamp zijn eerste fuut in het vizier en hoort zijn allereerste roerdomp. Hij is daar ondersteboven van. In de ban wild life. Je denkt, die wordt boswachter of bioloog. Maar de jongen wordt burgerlijk ingenieur en bankier. Maar kijk, het bloed zoekt zich een weg. De jong...more

 • Berg en Dal: Arita Baaijens

  Nov 10 2019

  "Ik ga nooit meer passen in de maatschappij." Pat Donnez praat in deze 'Berg en Dal'-podcast met Arita Baaijens, Ontdekkingsreizigster en fotografe Arita Baaijens(c) Arita Baaijens Arita Baaijens Arita Baaijens werkte als milieubioloog jarenlang voor de overheid. Kortom, boring. Maar ze wist: vroeg of laat ga ik ervandoor. Dan trek ik de wereld in. Dat deed ze. Op haar tweeëndertigste trekt ze met met drie kamelen door de Egyptische woestijn. En sindsdien is ze ontdekkingsreizigster. Van het ve...more

 • Berg en Dal: Michael Van Peel

  Nov 03 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez met Michael van Peel. We amuseren ons kapot, jawel, de crisis is even bezworen, de economie trekt weer even aan, er zijn nauwelijks nog werklozen maar schijn bedriegt, vrienden. Schijn bedriegt. U heeft het misschien nog niet door, we roetsjen met z’n allen tegen een duizelingwekkende snelheid de afrond in, of om het op z’n Van Peels te zeggen: we zijn het orkestje op de Titanic.

 • Berg en Dal: Koen Timmers

  Oct 27 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez in 'Berg en Dal', met Koen Timmers, leraar in hart en nieren, en één van de tien beste leraren ter wereld.Leraren op school durven amper nog hun mening te geven, bang om last te krijgen, met andere meningen, ouders of de samenleving. Koen Timmers is Jong, ambitieus, met een smart hart en behoort, volgens Global Teacher PRIZE, tot de tien beste leraren ter wereld. Timmers heeft een mening, stopt die niet onder stoelen of banken en hij doet er nog wat mee ook.

 • Berg en Dal: Frans Van Praet

  Oct 20 2019

  Berg en Dal: Frans Van Praet

 • Berg en Dal: Lucky Fonz

  Oct 11 2019

  Berg en Dal: Lucky Fonz

 • Berg en Dal: Ignace Glorieux

  Oct 03 2019

  Berg en Dal: Ignace Glorieux

 • Berg en Dal: Lisbeth Gruwez

  Sep 29 2019

  In deze 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met choreografe en danser Lisbeth Gruwez. Lisbeth Gruwez begon haar podiumcarrière bij Jan Fabre. Na haar ‘triptiek van het extatische lichaam’, veranderde ze radicaal van koers. The Sea Within is een overrompelde en intense voorstelling waarin Gruwez laat zien hoe tien vrouwen samen sisterhood kunnen maken en zijn. Girlpower op z’n sterkst.

 • Berg en Dal: Christophe Busch

  Sep 22 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez met Christophe Busch. Christophe Busch is directeur van de Kazerne Dossin. ‘Politici die radicalisering willen tegengaan, moeten kritisch naar hun eigen taalgebruik kijken, zegt hij. Dit jaar vieren we vijfenzeventig jaar bevrijding. En er is een gloednieuw fotoboek over Kazerne Dossin, Holocaust & mensenrechten.

 • Berg en Dal: Alfred Birney

  Sep 15 2019

  "Je hebt twee levens, één voor en één na een hartaanval". In deze podcast praat Pat Donnez met succesauteur Alfred Birney in 'Berg en Dal'. Over zijn hartinfarct krijgt hij veel domme vragen. Daar kan er nog altijd eentje bij. Birney werd bekend met De Tolk van Java, een genadeloze geschiedenis over de rol van het koloniale Nederland tijdens de Indonesische vrijheidsstrijd. En het is een bloedstollende afrekening met zijn moordende vader.

 • Berg en Dal: Luk Van Haute

  Sep 08 2019

  ‘Herinneringen verwarmen je van binnenuit, maar evenzeer verscheuren ze,’ schrijft de Japanse succesauteur Haruki Murakami. Dit is een gloednieuw seizoen van de 'Berg en dal'-podcast, en na een kleine acht jaar, aan warme herinneringen geen gebrek, maar niet in die mate dat ze ons verscheuren. Luk Van Haute is behalve de gloedvolle vertaler van Murakami ook – hoe kan het anders – gepokt en gemazeld door Japan. Volgende zomer vinden in Tokio de Olympische Spelen plaats en dus kan het geen kwaad o...more

 • Berg en Dal: Angelique Van Ombergen

  Jun 23 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez met Angelique Van Ombergen. Deze topwetenschapster - zo zeggen kenners – is een jonge vrouw om in de gaten te houden. Topwetenschapster, bij de dertig beste jonkies ter wereld, volgens Forbes. Ze werkt bij ESA, het Europees Ruimtevaart Agentschap en wordt daar – tot haar eigen verbazing – nog voor betaald ook.

 • Berg en Dal: Bas Smets

  Jun 16 2019

  Pat Donnez praat in deze podcast met landschapsarchitect Bas Smets. Wereldtop.In ons kleine land met zijn schaarse open ruimte zijn er maar weinig landschapsarchitecten te vinden. Maar Bas Smets is er één. Hij is in tien jaar tijd wereldtop geworden met methodologische projecten van Londen tot Hongkong. 'Ik ben een valschermspringer,’ zegt hij. ‘In vogelperspectief kan ik het landschap veel beter lezen.'

 • Berg en Dal: Matthieu Beudaert

  Jun 09 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez met topchef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert. Hij is autodidact in de keuken en kunsthistoricus van opleiding. Matthieu runt samen met zijn partner Sofie, een seksuologe, een exquise restaurant. Tamelijk ongewoon, om een understatement te gebruiken. Beudaerts kookstijl wordt omschreven als trefzeker, loepzuiver en met evenwichtige gerechtjes die bol staan van de smaak. Maar wat is smaak en vooral: wat is goede smaak?

 • Berg en Dal: Margot Vanderstraeten

  Jun 02 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez met auteur en fijnproever Margot Vanderstraeten: 'Ik stel vragen die andere mensen nooit durven uit te spreken.' Schrijfster en journaliste Margot Vanderstraeten heeft nooit goed kunnen verstoppen dat ze van goed eten en drinken houdt. In haar werk vind je altijd wel een scene waarin wordt getafeld, zoals dat heet. En het blijft niet bij schrijven alleen. Samen met haar man opende ze een wijn- en koffiebar aan het Antwerpse – noblesse oblige - Conscienceplein, ge...more

 • Berg en Dal: Jean Pierre Rawie

  May 26 2019

  Driedelig pak, getrimde baard, gouden horlogeketting. In deze podcast praat Pat Donnez met dichter en dandy Jean Pierre Rawie. Na een beroerte – waarbij hij rechtszijdig wankel raakte – is een wandelstok toegevoegd aan zijn dracht. Jean Pierre Rawie, is de best verkopende en best geklede, nog lévende dichter, van de Lage Landen. Hij is ook de geestige en geestdriftige chroniqueur van onze tijd. ‘Vroeger was alles beter,’ schrijft hij, ‘behalve de tandarts.’

 • Berg en Dal: Dennis Vanden Auweele

  May 19 2019

  Pat Donnez praat in deze podcast met Dennis Vanden Auweele, jong filosoof en katholiek. Een met uitsterven bedreigde soort, denkt u? Dat is maar de vraag. In zijn nieuwste boek, Bekentenissen van een afvallige atheïst, legt Dennis uit hoe geloof en ongeloof vandaag werken. En hij roept op tot eerherstel van enig pessimisme in het dagelijks leven. ‘Het eindeloos vastpakken van successen betekent uiteindelijk weinig.’ Religie, zo weet hij, kan helpen.

 • Berg en Dal: Bart Verschaffel

  May 12 2019

  Bart Verschaffel is een filosoof die zich helemaal thuis voelt in stripverhalen. Nero bijvoorbeeld. Of in slechte boeken. Want, zegt hij, alles is leerzaam. We moeten durven lessen te trekken uit het lelijke of het populaire. ‘Kijk hoe wij leven. In aartslelijke huizen. Elk huis is een gevangenis. In elk huis zitten een paar levens opgesloten, sluiten levens zichzelf op.’ Welkom in de wondere denkwereld van Verschaffel tijdens deze podcast.

 • Berg en Dal: Wies De Graeve

  May 05 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez met Wies De Graeve, directeur Amnesty International De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is zeventig jaar oud. Artikel 1 is klaar en duidelijk: Alle mensen worden vrij geboren en moeten op dezelfde manier worden behandeld. Je hoeft geen cynicus te zijn om daaraan toe te voegen: Maar sommigen worden vrijer geboren en beter behandeld dan anderen. Wies De Graeve is de directeur van Amnesty International Vlaanderen. Hij was leraar Latijn en Grieks, een...more

 • Berg en Dal: Wes De Greef

  Apr 28 2019

  In deze podcast is de jonge architect Wes Degreef te gast. Hij heeft met zijn bureau projecten lopen in heel Afrika. Van Nigeria over Marokko tot Ethiopië, van een ziekenhuis tot een bibliotheek. Hij stelt zich altijd de vraag: hoe bouwen ze?. Het is absurd, zegt Wes, dat ze in Afrika het Westen als voorbeeld nemen en bijgevolg alles in beton willen bouwen terwijl een zak beton het equivalent kost van zestien dagen loon.

 • Berg en Dal: Koen De Cauter

  Apr 21 2019

  Pasen is inmiddels een seculier feest geworden. We vieren het begin van iets nieuws, de heropstanding, we schudden de winter van ons af. Maar wat valt er in hemelsnaam te vieren als je middenin oorlogsgebied lijkt te zitten? Muzikant Koen De Cauter speelt zigeunerjazz, dixieland, musette of Django Rheinhardt, you name it. ‘Ik ben geboren met heimwee,’ zegt hij in deze podcast.

 • Berg en Dal: Bieke Depoorter

  Apr 14 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez met Magnumfotografe Bieke Depoorter. En Bieke houdt er vreemde gewoontes op na. Ze klopt bij wildvreemden aan, vraagt of ze één nacht bij hen mag blijven logeren en maakt er en passant foto’s van. Intrigerende portretten. Of ze doet het omgekeerde. Een jaar lang monomaan foto’s nemen van één en dezelfde vrouw: Agata – familienaam onbekend. Wat bezielt haar om te doen wat ze doet?

 • Berg en Dal: Freek de Jonge

  Apr 07 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez imet cabaretier Freek de Jonge. Geliefd en gehaat. Net na het pleistoceen, meer in het bijzonder op 8 november 1968, werd Freek de Jonge op de planken geboren. Toen nog de helft van Neerlands Hoop, een cabaretduo met wijlen Bram Vermeulen. Ze zullen twaalf jaar samen blijven en dan volgt de breuk met Bram. Van dan af is het ieder voor zich. Meer dan een halve eeuw later blijf Freek dapper volharden.

 • Berg en Dal: Majd Khalifeh

  Mar 31 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez met Majd Khalifeh. Majd kwam stateloos en werd een gepassioneerde Belg. Khalifed is een collega, zoals er zovele collega-journalisten zijn. Hardwerkend en gepassioneerd. Alleen zullen de meeste niet eerst in de gevangenis worden geschopt, vervolgens Syrië uitgezet dan met het goedkoopste ticket van die dag lukraak naar België te komen om er stateloos aan te komen en er als Belgisch journalist voorgoed te blijven.

 • Berg en Dal: Jerry Aerts

  Mar 24 2019

  In deze podcast praat Pat Donnez met Jerry Aerts, directeur van cultuurtempel deSingel. Volgens reclamegoeroe David Ogilvy ben je succesvol als je twee carrières kunt voorleggen. Een tot ongeveer je vijfenzestigste, de andere voor de volgende dertig jaar. Het eerste deel van zijn carrière begint Jerry Aerts langzaam af te ronden. En daar werd hij door Klara voor beloond tijdens de uitreiking van 'De Klara's' op 22 maart 2019. Wat hij de volgende dertig jaar gaat doen, is nu nog koffiedik kijken....more

 • Berg en Dal: Samuel Vermeulen

  Mar 17 2019

  In deze 'Berg en Dal' krijgt u een verbijsterend levensverhaal te horen. ‘Eigenlijk hadden mijn ouders geen kinderen moeten krijgen'. Als je Samuels levensverhaal hoort, spreek je hem niet tegen. Alleen, dan zat hij niet in Berg en Dal. Dat hij überhaupt zijn levensverhaal nog kan vertellen is een klein mirakel. Op zijn zesde wordt Samuel met rotte tandjes, te kleine schoenen en een ernstig hechtingsprobleem opgenomen in een pleeggezin, waar hij tot zijn achttiende blijft. Vader is opgepakt voor...more

 • Berg en Dal: Luc Steels

  Mar 10 2019

  In deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast is prof Artificiële Intelligentie en Faustmens Luc Steels te gast. Het Klarafestival 2019 wordt een duivels spektakel, waarin de mythische figuur van Faust meer dan eens opduikt. Klara laat zich inspireren door de mythische figuur van Faust, die zijn ziel en lichaam verkoopt aan de Duivel voor ongebreidelde kennis en genot, en nadien tot inzicht komt en smeekt om bevrijding. En dat is meteen ook het thema, Libera Me. Bevrijding dus. Wie of wat kan ...more

 • Berg en Dal: Louis van Dievel

  Mar 03 2019

  ‘Onnozelaars als ik, worden voorlopig nog getolereerd.' In deze 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met auteur en journalist Louis van Dievel. Louis Van Dievel is journalist en auteur. Een reguliere combinatie, zeg maar het hedendaags equivalent van de vroegere priester-dichter. Hij is ze allebei in hart en nieren. Reisde over en weer van de toenmalige BRT naar VTM en terug en weer weg en weer terug. ‘Geen zittend gat’, zou de auteur Van Dievel over hem kunnen zeggen. En hij is koppig, zegt d...more

 • Berg en Dal: Jan Brokken

  Feb 24 2019

  Journalist en auteur Jan Brokken is te gast bij Pat Donnez in deze 'Berg en Dal'-podcast. Hij schreef o.a. 'De rechtvaardigen'. Over hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde. Die consul heet Jan Zwartendijk. Directeur van een verkoopkantoor voor Philips radio’s in Kaunas die wordt benoemd tot Nederlands consul. De man heeft zelf nooit geweten dat hij tijdens Wereldoorlog 2 duizenden Joden redde. Een onwaarschijnlijk, waargebeurd verhaal.

 • Berg en Dal: Mohamed Ridouani

  Feb 17 2019

  Voor het eerst krijgt een Vlaamse gemeente een burgemeester met volledig allochtone roots, en dan is het nog een Mohamed ook. Mohamed Ridouani is in deze 'Berg en Dal'-podcast te gast bij Pat Donnez. Ridouani is een geboren en getogen Leuvenaar, getrouwd met Geertrui en vader van twee zoontjes, Dries en Ilia. Het enige lichtje in de socialistische duisternis, wordt hij genoemd. Komt uit een allochtoon arbeidersgezin, leerde lezen en schrijven in de wijkwerking, betaalde zijn studies door jarenla...more

 • Berg en Dal: Danny Ronaldo

  Feb 10 2019

  In deze 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met circusartiest Danny Ronaldo. Danny’s passie is mensen verwonderen met het magische en het mystieke dat een circusvoorstelling teweeg brengt. Hij is op zondag 10 februari 2019 te gast in Berg en Dal. Circus Ronaldo is al zes generaties lang een familie van magische circusmensen. Ze groeiden uit van traditionele circusacts tot een buitengewoon amalgaan van circus en theater. Authentieke verhalenvertellers.

 • Berg en Dal: Els Dietvorst

  Feb 03 2019

  'Ik zoek altijd naar de mens, met zijn dromen en tegenslagen', aldus Els Dietvorst, boerin, beeldend kunstenaar en schaapherder. Documentairemaakster en beeldend kunstenaar Els Dietvorst woont bijna tien jaar in Duncormick, Ierland. Ze boert er, hoedt schapen en maakt kunst. De dood lijkt er alomtegenwoordig. Voortdurend moeten er beesten worden gedood, afgemaakt of geslacht. "That's life."

 • Berg en Dal: Hester Knibbe

  Jan 27 2019

  Deze week was dichteres Hester Knibbe te gast in de 'Berg en Dal'-podcast. De poëzie van Knibbe is persoonlijk zonder sentimenteel te zijn. Hester Knibbe beheerde als klinisch-farmaceutisch analiste lange tijd het laboratorium van een ziekenhuisapotheek. Dat klinkt behoorlijk prozaïsch. Misschien dat een mens zich dan vanzelf op gedichten gooit. Knibbe schrijft in heldere taal over ingrijpende thema’s zoals dood, verdriet en vergankelijkheid.

 • Berg en Dal: Lieven Boeve

  Jan 20 2019

  Deze week was Lieven Boeve te gast bij Pat Donnez in 'Bergt en Dal'. Hij is voor vijf jaar herbenoemd als topman van het katholiek onderwijs. Hij is veeleer het rationele type, weet klaar en duidelijk waar hij naartoe wil. En dat wil wel eens botsen met mensen die daar helemaal anders over denken. Het laatste wat je van hem kunt zeggen is dat hij bang zou zijn om tegendraads te zijn

 • Berg en Dal: Piet Hoebeke

  Jan 13 2019

  Ze krijgen geen genoeg van elkaar. Op VRT NU zaten Pat en Piet al een half etmaal tegenover elkaar in Van A tot Z en dat doen ze nog eens over in de 'Berg en Dal'-podcast. Over boeken, kinderen en transgenders. ‘Veel collega’s,’ zegt Piet, ‘deinzen terug als een man zegt dat hij vrouw wil worden. Ik niet.’

 • Berg en Dal: Bastiaan Everink

  Jan 06 2019

  In deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met ex-elitesoldaat en bariton Bastiaan Everink. Zijn leven leest als het libretto van een opera. Bastiaan Everink is tweeëntwintig als hij terugkeert uit de eerste Golfoorlog in Irak waar hij vocht als elitesoldaat. Doden in opdracht dus. Hij komt thuis, kent niets van opera, luistert toevallig naar Wagners Parsifal en hoort in die opera zijn eigen lijden en verlossing. Inmiddels is hij een internationaal gereputeerde bariton in ...more

 • Berg en Dal: Kris Oelbrandt

  Dec 23 2018

  Straks is het kerstmis. Voor de enen is het een familiefeest om naar uit te kijken, happy together, voor de anderen corvee. Verplicht nummertje, of erger nog: hopen dat het snel is afgelopen. Hoe viert een monnik kerstmis in zijn gemeenschap en vooral: wat bezielt hem om zich terug te trekken uit de wereld. De Vlaming Kris Oelbrandt is trappist in de abdij van Koningshoeven, ten Oosten van Tilburg. Hij is chocolatier, maar ook een gerespecteerd componist.

 • Berg en Dal: Rob Walbers

  Dec 16 2018

  Fotograaf Rob Walbers trok naar de steppen en toendra's van Mongolië. Van de drie miljoen Mongoliërs leeft 60 procent in Ulaanbaatar, een naam uit een sprookjesboek, en officieel de oudste hoofdstad ter wereld. De overige 40 procent zijn Nomaden die bij voorkeur leven in een yurt, een ronde vilten tent. Fotograaf Rob Walbers woont en werkt al jaren in Tokio. Maar voor zijn boek en tentoonstelling ‘No Ma(n)d’s Land’ trok hij dus naar de weidse steppe van Mongolië. En hij is te gast in deze afleve...more

 • Berg en Dal: Margriet De Moor

  Dec 09 2018

  In deze 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met succesauteur Margriet de Moor. ‘Dat geklets staat volkomen los van het eigenlijke werk.’ Dertig jaar geleden ging Margriet de Moor in haar huis naar boven met een pen en wat A4’tjes, naar een ongebruikte kamer vol rotzooi. Ze nam plaats op een scheve stoel, aan een oude ronde tafel, even zitten om te kijken of ze een verhaal kon schrijven en daar is ze sindsdien niet meer mee opgehouden. Tot haar verbijstering is schrijver een openbaar beroep. E...more

 • Berg en Dal: Karel Verhoeven

  Dec 02 2018

  De Standaard viert haar honderdste verjaardag. Een perfecte gelegenheid dus om hoofdredacteur Karel Verhoeven uit te nodigen in deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast. Op 04 december 1918 rolde het eerste nummer van de persen. Karel Verhoeven is acht jaar hoofdredacteur. Een eeuwigheid in medialand. Is de pers nog wel de waakhond van de democratie, of zijn commerciële belangen te groot? Wordt wat we lezen niet vooral bepaald voor algoritmes? En verkoopt slecht nieuws beter dan goed nieuws?...more

 • Berg en Dal: Frank Vande Veire

  Nov 18 2018

  ‘Er is iets nihilistisch aan dat eeuwig gehamer op diversiteit.' In deze 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met filosoof Frank Vande Veire over fascistisch en ander gespuis. ‘Voor wie alles goed is, gewoon omdat het verschillend is, maken verschillen geen verschil meer uit. Er is iets vals aan het diversiteitsdiscours, iets ongeloofwaardigs, en mensen die schaamteloos racistisch zijn, hebben dat maar al te goed door.’ Een bewogen Berg en Dal, zoveel is zeker.

 • Berg en Dal: Danny Praet

  Nov 11 2018

  11 November om 11 uur zetten we officieel een punt achter vier lange jaren. Pat Donnez vond dat een mooi moment om met Danny Praet in deze 'Berg en Dal'-podcast over oorlog & vredete praten. Vijf lange jaren van herdenkingsfeesten, parades, 14-18 tentoonstellingen, buurtfeesten en citymarketing. Peace at last. Danny Praet is als hoogleraar gepokt gemazeld in de antieken bij wie je ook over oorlog en vrede veel kunt leren. Want wie naar de toekomst kijkt zonder het verleden te kennen, kan net zo ...more

 • Berg en Dal: Aviel Cahn

  Nov 04 2018

  In deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met opera-intendant Aviel Cahn over afscheid nemen. Opera excelleert in clichés. Zoals daar zijn: pathos, diva-allures en Wagneriaanse bombast. Aviel Cahn, die zijn laatste seizoen als intendant van de Vlaamse Opera rijdt, innoveert met lef. Maar, geeft hij toe, het is makkelijk scoren in de opera als je een heilige koe slacht. Vandaag nog in Antwerpen, volgend seizoen in het Grand Théatre de Genève. Profiteert ervan, het zijn de l...more

 • Berg en Dal: Ariane Bazan

  Oct 28 2018

  Ariane Bazan zag het levenslicht – zoals dat toen nog heette - op Belgiës nationale feestdag, 21 juli. In Brussel. Het product van een Vlaamse moeder en een Franstalige vader, op de dag dat heel België blijer was met de zege van Eddy Merckx op de Ronde van Frankrijk dan met de maanlanding. Bijna een halve eeuw later is Ariane hoogleraar neuropsychoanalyse en gerespecteerd opiniemaakster. “Het vraagt moed,” schrijft ze, “om degenen die niet zeuren – omdat ze het niet kunnen of niet willen – v...more

 • Berg en Dal: Hans Dorrestijn

  Oct 21 2018

  Pat Donnez praat in deze 'Berg en Dal'-podcast met schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn. Er is niemand in de Lage Landen die zo vrolijk wanhopig durft te zijn als hij. “Op leeftijd raken,” zegt Dorrestjin, “ook zoiets. Je bukt steeds moeilijker, terwijl je juist dan meer en meer uit je poten laat vallen.” Of: “Zelfs Christus aan het kruis had het beter dan ik thuis.” En: “Een suïcidaal ziet soms nog licht aan het eind van de tunnel, dat is dan de trein die er aankomt.”

 • Berg en Dal: Ruben Mersch

  Oct 14 2018

  Filosoof en bioloog Ruben Mersch in te gast in deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast. Of het nu gaat om de rol van de islam in de terroristische aanslagen, over de veiligheid van pesticiden, de huidskleur van het hulpje van Sinterklaas: waarom ontstaan er zo vaak twee kampen die er beiden van overtuigd zijn dat ze de wijsheid in pacht hebben? Filosoof én bioloog Ruben Mersch komt met een verklaring waarom iedereen altijd gelijk heeft

 • Berg en Dal: Ben Van Beneden

  Oct 07 2018

  In deze 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met Ben Van Beneden, Rubens- aficionado. In Antwerpen – naar eigen zeggen – de meest uitgesproken barokke stad van de Lage Landen, neemt Rubens het voortouw. De meester leeft en inspireert. Nog tot begin volgend jaar pakt de stad uit met een gedurfd en overdadig programma dat oude en nieuwe barok doet clashen en borrelen. Waar Ben van Beneden, de directeur van het Rubenshuis nu woont, resideerde enkele eeuwen geleden Pieter Paul zelf. Welk gevoel ge...more

 • Berg en Dal: Imana Truyers

  Sep 30 2018

  In deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast ontvangt Pat Donnez een sportieve gast: Imana Truyers, Belgisch kampioen veldlopen. Als kind van een Hutu-vader en een Tutsi-moeder waren de vooruitzichten voor Imana Truyers niet zo goed. Imana's moeder moest eind 1993 vluchten voor de Hutu-militie en werd uiteindelijk opgevangen in een vluchtelingenkamp, waar ze drie dagen na haar geboorte overleed. De 23-jarige werd net voor het uitbreken van de genocide door een Belgische zuster meegenomen naar...more

 • Berg en Dal: P. F. Thomése

  Sep 23 2018

  Pat Donnez praat in deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast met auteur P. F. Thomése. Hij is zowel gek op country als zestiende-eeuwse madrigalen Hij schrijft de meest vunzige en goorste porno die je je in je wildste verbeelding niet kunt voorstellen. Maar evenzeer een grandioos en breekbaar portret van zijn dochtertje dat stierf. Als er iemand in de Nederlanden vrij rondloopt die niet voor één gat is te vangen, dan P. F. Thomése.

 • Berg en Dal: Michael Van Peel

  Sep 16 2018

  'Bij ons zijn werkloze comedians gewoon werklozen.' Een uitspraak van cabaretier Michael Van Peel, die in deze aflevering te gast is bij Pat Donnez in de 'Berg en Dal'-podcast. In Nederland kun je voor cabaretier studeren. “De 4-jarige opleiding Bachelor of Cabaret, leert je een cabaretvoorstelling te maken en je vaardigheden als cabaretier te vermarkten.” “Het bestaan van die opleiding”, zegt cabaretier Michael Van Peel, “impliceert dat afgestudeerde maar werkloze cabaretiers zichzelf toch caba...more

 • Berg en Dal: Anne Provoost

  Sep 09 2018

  Auteur Anne Provoost woont met haar man, activist Manu Claeys, in Borgerhout. Een symbiose, die twee. U hoort er alles over in de podcast van 'Berg en Dal' die onderrtussen beschikbaar is. Na een lange hete zomer, krijgen we – ons hand er af als het niet zo is – een korte, hete herfst. Daar zit de gemeenteraads- en andere politiek voor veel tussen natuurlijk. Auteur Anne Provoost woont met haar man Manu Claeys, de man achter Straten Generaal. ‘Natuurlijk ben ik ongelofelijk trots op hem,’ zegt A...more

 • Berg en Dal: Jan Hautekiet

  Jun 24 2018

  Pat Donnez praat met radio-icoon Jan Hautekiet. Want ook radiomensen gaan met pensioen. Tot spijt van wie het benijdt. Welke waren Jan Hautekiets mooiste radiomomenten ever? Niet de zijne, maar die van anderen. We horen nog eens – misschien wel voor het laatst – Jan Wauters over zijn microfoon en Johan Anthierens die de lof bezingt van het Franse chanson.

 • Berg en Dal: Björn Schmelzer

  Jun 17 2018

  Pat Donnez praat in deze aflevering met Björn Schmelzer, artistiek leider van Graindelavoix. De Tenebrae Responsoria – een hemeltergend mooie marathon oude muziek – duurt vier uur. Björn Schmelzer, artistiek leider van Graindelavoix – dirigeert zijn ensemble als een bezwerende sjamaan. Het concert is als een vocale draaikolk waarin je – willen of niet – gezogen wordt. Was elke marathon maar zo kort. Graindelavoix is beter en gezonder dan de beste dope.

 • Berg en Dal: Jan Geurtz

  Jun 10 2018

  Pat Donnez praat met auteur en Tibetaans boeddhist Jan Geurtz, een bekende naam in het ‘spirituele circuit’. Hij schrijft graag en veel over verslaving. Verslaafd aan denken, aan roken, aan liefde. De auteur heeft zelf te kampen gehad met verslaving en de bijbehorende eenzaamheid. De belangrijkste les die hij heeft geleerd, sinds hij dagelijks mediteert is: Vecht niet tegen je gevoel

 • Berg en Dal: Katrien Kolenberg

  Jun 03 2018

  Berg en Dal is wel eens met een exotische volière vergeleken. Er passeert zowel een lyrische tropenprof als een geharde strafpleitster. Gepassioneerd, dat wel, door hun vak en de wereld. Zeldzaam zijn de exemplaren die een meerstemmige volière op zich zijn. Katrien Kolenberg laveert tussen wetenschap en kunst, tussen haar bestaan als sterrenkundige aan de KU Leuven, UAntwerpen en haar leven als artieste, pendelend tussen Leuven en Senegal.

 • Berg en Dal: Kristin Verellen

  May 27 2018

  22 maart 2016 is Europa’s nine eleven. De bomaanslagen in Brussel. Kristin Verellens levenspartner Johan stond in de metro naast de man die zichzelf en met hem twintig anderen opblies. Twee jaar later maken ze samen postuum een boek. Bij de foto’s van Johan schreef psychotherapeute Kristin gedichten. ‘Er is een gat in de wereld/waar niets nog in lijkt te passen/behalve jij die plots verdween/tussen twee hartslagen/boem boem.’

 • Berg en Dal: Lieven De Cauter

  May 20 2018

  Pat Donnez praat met cultuurfilosoof en activist Lieven De Cauter. Lieven De Cauter nadert de zestig en wil het kalmer aan gaan doen. Echt, wie gelooft die mens? Vanaf z’n vijftiende combineert deze bezige bij studeren, schrijven en actie voeren. Poëzie, Plato, Pinochet. Al in het college van het West-Vlaamse Tielt voerde hij actie tegen het beleid van de Chileense dictator Augusto Pinochet. En zijn boosheid – sommigen noemen het een cholerische aandoening – werd er niet minder om. In zijn nieuw...more

 • Berg en Dal: Barbara De Coninck

  May 13 2018

  Pat Donnez praat met theater- en 'vogelvrouw' Barbara De Coninck. Hoe gaat de vogelwereld om met verlies? Ze vult haar dagen met Jan Fabre in wiens Mount Olympos ze onlangs nog een indrukwekkende Dionysos speelde. Maar Barbara De Coninck koestert een grote liefde voor ornithologie, meer in het bijzonder dagroofvogels. Hoe gaat de vogelwereld om met verlies? Ze schreef er een boekje over. De staartpen van de vuurvogel - over vogels, rituelen en rouw.

 • Berg en Dal: Freek de Jonge

  May 06 2018

  In deze aflevering praat Pat Donnez met cabaretier Freek de Jonge. 'Alles is al gezegd, zei de cynicus. Maar er is nog nooit geluisterd, sprak de optimist.' Net na het pleistoceen, meer in het bijzonder op 8 november 1968, werd Freek de Jonge op de planken geboren. Toen nog de helft van Neerlands Hoop, een cabaretduo met wijlen Bram Vermeulen. Ze zullen twaalf jaar samen blijven en dan volgt de breuk met Bram. Van dan af is het ieder voor zich. Een halve eeuw later blijf Freek dapper volharden. ...more

 • Berg en Dal: Roel Van Duijn

  Apr 29 2018

  Pat Donnez praat met Roel Van Duijn, provo en liefdesverdrietconsulent. De herdenkingsindustrie omtrent Mei 68 doet vaak alsof dat revolutionaire jaar 0 uit de hemel is komen vallen. Maar zonder Provo hadden we vandaag niets om op terug te kijken. Dat Provo was een volstrekt geweldloze rebellenclub tegen 'het klootjesvolk en voor anarchisten, beatniks, pleiners, scharenslijpers, bajesklanten, zuilenheiligen, magiërs, charlatans, filosofen, opperstalmeesters, kleuterleidsters en de Binnenlandse V...more

 • Berg en Dal: Paul Robbrecht

  Apr 22 2018

  Pat Donnez praat met architect Paul Robbrecht. Robbrecht en Daem, het is één van die household names, die je altijd in één adem uitspreekt. Ze ontwierpen het Concertgebouw in Brugge, het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam tot het nieuwe VRT-gebouw. ‘Van ons moet je geen gebouw verwachten als een sculptuur waar mensen doorheen worden gejaagd,’ zegt Paul Robbrecht, één helft van het duo. ‘Wij vertrekken – en eigenlijk het is het belachelijk dat een architect dat moet zeggen – van de mens...more

 • Berg en Dal: Marc Cools

  Apr 15 2018

  Pat Donnez praat met Marc Cools. Een criminoloog. Gepokt en gemazeld door geweld, delinquentie, terrorisme en de bestrijding ervan. Hij noemt zijn zoon Bastiat, naar de Franse denker Frédéric Bastiat. Een familienaam als voornaam geven, zo iemand dus. Ze wonen naar eigen zeggen niet in een huis, maar in een bibliotheek. Het soort criminologen dus, waarvoor Berg en Dal op hun lijf geschreven is.

 • Berg en Dal: Marcel Vanthilt

  Apr 08 2018

  Pat Donnez praat met Marcel Vanthilt. Annus horribilis. Hond dood. Moeder dood. Relatie dood. Hijzelf bijna dood. Marcel Vanthilt heeft betere tijden gekend. Maar hij is - tenminste die indruk geeft hij toch - niet het soort mens dat in een hoekje kruipt en gaat liggen weg kwijnen. Op z'n zestigste heeft ie net een eerste solo-album uitgebracht dat niet zonder enige ironie Perfect zo heet. Wat leest Van Thilt en brengt zo'n boek soelaas?

 • Berg en Dal: Leen Decin

  Apr 01 2018

  Pat Donnez praat met Leen Decin, gelovige sterrenkundige. Het liefst zit ze heel hoog in de bergen, in een observatorium, om er naar het uitspansel te kijken. Bijvoorbeeld in Chili, op 4.500 meter hoogte - je hebt er zuurstofflessen nodig. "De stilte is daar zo mooi en intens," vindt sterrenkundige Leen Decin. "Je wordt helemaal teruggeworpen op jezelf."

 • Berg en Dal: Jozef De Kesel

  Mar 25 2018

  Een pleidooi voor mededogen! Dat hoort in deze aflevering van de Berg en Dal-podcast. Hoe onzeker we ook over de toekomst kunnen zijn, hoe groot onze angst ook mag worden, we mogen er niet aan toegeven, vindt kardinaal Jozef De Kesel. Het op til staande Paasfeest vindt De Kesel is ‘een blijvende bron van vreugde. De apostelen hebben die vreugde en die zekerheid niet voor zich gehouden.’ En toch vraagt hij zich af of die vreugde niet blind is voor de droefheid, de angst en het lijden. Dat soort v...more

 • Berg en Dal: Jos van Immerseel

  Mar 18 2018

  Als Jos tien jaar oud is, wordt er huize Van Immerseel een tweedehands buffetpiano geleverd van het merk KAPS, een groot, zwaar bruin meubel. De ouders betalen er 12.000 Belgische frank voor. Het is 1955 en de carrière van de kleine Jos Van is begonnen. Er kwam sindsdien geen eind aan. Anima eterna als het ware. En op woensdag 14 maart 2018 kreeg hij ook nog eens de Klara Carrièreprijs tijdens de uitreiking van De Klara's.

 • Berg en Dal: Tomas Serrien

  Mar 11 2018

  Een vurig pleidooi voor leren luisteren! Er is een overvloed aan klanken en muziek voor iedereen, overal en op elk moment. En toch is luisteren moeilijker geworden. Muzikant en filosoof Tomas Serrien spreekt van een auditieve crisis. De focus wordt afgeleid van het aandachtig spreken en luisteren naar het eindeloos kijken naar wat plezier oplevert. Nooit eerder zaten zoveel mensen gekluisterd aan het beeld. Een 'Berg en Dal'-podcast die over luisteren gaat.

 • Berg en Dal: Maarten Koningsberger

  Mar 04 2018

  Flamboyante bariton. Als jongeman droomde bariton Maarten Koningsberger van een internationale zangcarrière, ja wie niet. Maar, hij miste toch bepaalde persoonlijkheidskenmerken, vond hij. Maarten werkt niet met ellenbogen en hij is bepaald een slechte auditant. Die internationale carrière kwam er toch. Zonder ellenbogen, maar met zijn stem, en charisma. Een rasverteller, in deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast.

 • Berg en Dal: Spinvis

  Feb 25 2018

  Op zoek naar een verbinding. „Mijn vader was wiskundige, zegt muzikant Erik de Jong, alias Spinvis. “Volgens hem waren twee punten op een lijn niets bijzonders. Zodra drie punten een rechte lijn vormen, dán is er wat aan de hand. Dat is bij woorden ook zo. Twee woorden, neem auto en wolk, is niets. Als ik auto, wolk, schaar zeg, gebeurt er iets, er ontstaat een verhaaltje.

 • Berg en Dal: Rebekka de Wit

  Feb 18 2018

  Haar leven tot nu toe is een roman. Ze groeide op als dochter van een dominee in Chili, die daar de dictatuur te lijf ging met de Bijbel. Het gezin verhuist naar Zaandam (waar die andere dominee, Freek de Jonge vandaan komt), haar moeder krijgt uitgerekend op 9/11 te horen dat ze kanker heeft en het vriendje van haar zus overleed niet lang naar haar moeder. En toch valt er behoorlijk wat te lachen in Rebekka's universum. Dat hoort u in deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast.

 • Berg en Dal: Menno Wigman

  Feb 11 2018

  Menno Wigman, één van de grootste levende Nederlandse dichters, stierf op 1 februari 2018 aan de gevolgen van een hartkwaal. Hij werd 51, nauwelijks 51. ‘Mijn leven is door poëzie verpest,’ schreef dichter Menno Wigman. ‘Eerder een ziekte die je met een handvol hopeloze idioten deelt, een uitgekookte klacht die anderen vooral verveelt.’ Een eloquente manier om te zeggen dat hij het ook vooral niet kon laten. Enkele jaren terug was hij bij Pat Donnez te gast in Berg en Dal. Een mooie, energieke m...more

 • Berg en Dal: Veerle Janssens

  Feb 04 2018

  Op haar vijftigste, na een burn-out, kapte Veerle Janssens met haar baan en kreeg een piano. Bij wijze van dank speelt ze voor de milde schenkers, letterlijk tussen de soep en de patatten, een concertje, met alleen maar werk van vrouwelijke componistes. Ze schreef er een boek over, Vrouw aan de piano.

 • Berg en Dal: Nina Van Eeckhaut

  Jan 28 2018

  ‘Mijn depressie heeft me beter gemaakt in mijn vak.’ Ze is lang alleen maar een voornaam geweest. Nina. Dochter van de legendarische strafpleiter Piet Van Eeckhaut. Een verbale Niagara. Dat is zijn dochter ook. Enkele jaren geleden overleed Piet. Zij trad uit zijn schaduw, maar híj is nog prominent aanwezig. En ook strafpleiters zijn maar mensen. Nina deed haar mond en haar hart open in deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast.

 • Berg en Dal: Jan Ducheyne

  Jan 21 2018

  In deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met Jan Ducheyne, dichter, muziekselecteur, stalmeester-van-de-sprekende-ezels-bxl Oh, en ook nog ex-treinconducteur! Als conducteur bij de NMBS gaf Jan Ducheyne alleen boetes als het echt niet anders kon. Zijn mededelingen via de intercom weken vaak af van de kurkdroge meldingen waar de trein stopt of te laat aankomt. Eerst tikten de bazen hem daarvoor op de vingers, later kreeg hij felicitaties. 'Den dichter,' noemden ze hem. En ...more

 • Berg en Dal: Lieven Tavernier

  Jan 14 2018

  Songsmid Lieven Tavernier kent u dankzij iemand anders, Jan De Wilde. Die zong zijn nummers naar ons collectieve geheugen. Eerste Sneeuw – ’k Wou dat dit kon blijven duren, dat het nooit meer zou stoppen, ’k voel me zo alleen in de eerste sneeuw. Of: Maar ergens in de stad zingt een nieuwe fanfare, een nieuwe fanfare van honger en dorst… Als je geïntegreerd bent door een mens achter liedjes, dan vraag je hem toch voor een gesprek in de 'Berg en Dal'-podcast. En zo geschiedt.

 • Berg en Dal: Jan Raes

  Dec 24 2017

  Pat Donnez praat in deze aflevering van de "Berg en Dal'-podcast met Jan Raes, directeur Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Jan Raes is de baas van het beste orkest ter wereld, dat zegt niet hij, maar een officiële jury. Dat is geen reden om naast onze schoenen te gaan lopen, zegt hij. 'Zo’n verkiezing is geen beursgang of – godbetert – een paardenwedstrijd.' Een Vlaming met de nuchterheid van een Hollander dus.

 • Berg en Dal: Piet Colruyt

  Dec 10 2017

  Voor deze aflevering van de podcast had Pat Donnez een babbel met sociaal ondernemer Piet Colruyt. Piet Colruyt is van de familie met de winkelketen van de zogenaamd Laagste Prijzen. Hij noemt zichzelf een sociaal ondernemer. Als ondernemers monomaan louter winst blijven nastreven, hebben ze geen toekomst en wacht de mensheid een bijzonder bar vooruitzicht, vindt hij. Klinkt goed, maar meent hij het ook?

 • Berg en Dal: André Aleman

  Dec 10 2017

  In deze aflevering van de podcast praat Pat Donnez met neuro-psychiater André Aleman. Wat je doet en wie je bent, heeft veel te maken met wat je denkt en wilt. Sterker nog, we kunnen bewust ons eigen denken en doen beïnvloeden om onze doelen te bereiken. We zijn ons brein en dat is bezield, zegt André Aleman, hersenmens pur sang.

 • Berg en Dal: Jeroen Olyslaegers

  Dec 03 2017

  In deze aflevering een gesprek met auteur en activist Jeroen Olyslaegers. Als u zegt, haha, die ken ik, dan is de kans groot dat u ook Wil kent, zijn succesboek. Of u bent gewoon iemand die graag uitpakt met wat toevallig goed in de markt ligt. Want hoezeer zijn weelderige haarbos er ook van rechtop gaat staan, activist en auteur Olyslaegers ligt vandaag wel goed in de markt.

 • Berg en Dal: Marlies De Munck

  Nov 19 2017

  Pat Donnez praat in deze podcast-aflevering met Marlies De Munck, muziekfilosofe. Waar halen ze het toch uit, denkt u misschien. Een muziekfilosofe! Dat kan er nog wel bij, na de relatiefilosofen en de forensische wijsgeren. Marlies De Munck stelt dus vragen, dat doen echte filosofen, over, jawel, de filosofie van de muziek. Ze zegt dat luisteraars – wij dus – samen, tijdens het luisteren, betekenis produceren. Hoe dan wel, mag ze komen demonstreren.

 • Berg en Dal: Bogdan Vanden Berghe

  Nov 12 2017

  In deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met Bogdan Vanden Berghe, 11-11-11-baas. There is no such thing as bad publicity. Als er maar over je gesproken wordt. Dat denken ze ook bij 11.11.11 dat een opvallende campagne voert. De ene keer laten ze een foto zien van Zuhal Demir of Meyrem Almaci in een combinatie met vluchtelingen met het bijschrift ‘Sommigen vluchten om politieke redenen. Anderen ook’. De andere keer hangen ze affiches met ‘Vlaanderen zit vol.’ Café Twitter...more

 • Berg en Dal: A.L. Snijders

  Nov 05 2017

  Pat Donnez praat in deze aflevering met A.L. Snijders, de uitvinder van het Zeer Korte Verhaal. A.L. Snijders heet eigenlijk Peter Müller, maar dat vond hij te Duits klinken. A.L. Snijders heet eigenlijk Peter Müller, maar dat vond hij te Duits klinken, en dus werd het Snijders. Doodgewone naam, voor de uitvinder van het zkv, het zeer korte verhaal. Grappige en gevatte man. Ironie is hem niet vreemd. Hij vindt zichzelf nogal afstandelijk en stug, geen warmbloedig en amicaal type. Kortom, een ide...more

 • Berg en Dal: Kristien Hemmerechts

  Oct 29 2017

  Pat Donnez praat met Kristien Hemmerechts over Herman de Coninck, Jane Austen en anderen.Tweehonderd jaar na haar haar dood ligt de Engelse schrijfster Jane Austen nog bijzonder goed in de markt. Kristien Hemmerechts is een volboed ‘Janeite,’ ze kent Austens werk door en door. Voor Klara ging ze op zoek naar Austen, in 'Looking for Jane.' En twintig jaar na zijn dood ligt de Vlaamse dichter Herman de Coninck nog bijzonder goed in de markt. Kristien Hemmerechts is een volbloed Hermaniste, ze kent...more

 • Berg en Dal: Kristof Calvo

  Oct 22 2017

  Pat Donnez praat met Kristof Calvo, furie en furieus. Flamboyant voor de enen, kort lontje voor de anderen. De Catalaanse grootouders van Kristof Calvo y Castañer vormden de voorhoede toen ze in 1960 afzakten naar Boom, om in de Rupelgemeente hun heil te zoeken in ruil voor hard labeur. Hoezeer is dat van invloed geweest voor het jongste Belgische parlementslid ooit? En waarom vindt hij de vredelievende Martin Luther King radicaler dan de relschoppende Malcom X? Pat Donnez laat in deze afleveri...more

 • Berg en Dal: Hans Achterhuis

  Oct 08 2017

  Pat Donnez praat met Hans Achterhuis, voormalig filosoof des vaderlands Wie maalt er nog om integriteit? Hoe geloofwaardig ben je als politicus als je soberheid en solidariteit propageert, en zelf in een riante kast woont achter hoge hekken, veilig afgeschermd van het plebs. Hoe geloofwaardig ben je als radiomaker als je echte leven niet strookt met je woorden. Filosoof Hans Achterhuis schrijft over techniek, geweld, de vriendschap en de troost. Hij ontwierp De Schaal van Achterhuis waarmee hij ...more

 • Berg en Dal: Geert Bourgeois

  Oct 08 2017

  Pat Donnez praat met Geert Bourgeois, Vlaams minister-president, over de media, haast, politiek en passie. De Vlaamse minister-president is niet gek van de media, dat is een understatement. De media zijn gek van teeveespelletjes, en scoops en van opzij opzij opzij, maak plaats maak plaats maak plaats, we hebben ongelofelijke haast. Pat Donnez praat een uur met Bourgeois in deze 'Berg en Dal'-podcast. Een uur. Dat is een eeuwigheid in de media.

 • Berg en Dal: Luckas Vander Taelen

  Oct 01 2017

  Pat Donnez praat met Luckas Vander Taelen over 'zijn gedacht': 'De lynchpartijen mogen ophouden!' Luckas Vander Taelen heeft zijn hele leven al geslingerd. Van punker naar senator, van historicus naar criticaster. De laatste jaren is hij vooral een opiniemaker die gemakshalve wordt weggezet als een linkse jongen die zijn kar keerde en frontaal voor de aanval tegen de Islam kiest. Pat Donnez probeert achter het geroep en getier de nuance uit te zoeken. Wat is zijn gedacht nu écht?

 • Berg en Dal: Johan Swinnen

  Sep 24 2017

  Johan Swinnen is fotograaf, 'overlever' en kunstcriticus die bij de brand van de Innovation vijftig jaar geleden zijn beide ouders verloor. Hij was toen dertien jaar. Het laatste fotootje dat Johan van zijn papa en mama maakte, dateert van net vóór de ramp. Swinnen weet als geen ander wat tragedie met een mens kan doen. Hij schreef er een aangrijpend boek over.

 • Berg en Dal: Serge van Duijnhoven

  Sep 17 2017

  Pat Donnez praat met Serge van Duijnhoven over het dal waar hij uit kruipt. Serge neemt afscheid van Brussel en vertelt hoe zijn immense liefde voor deze metropool, ontaardde in een rampzalige depressie met een bijna zelfmoord tot gevolg. ot voor kort woonde Serge van Duijnhoven in het oude hart van de stad Brussel. Bijna twintig jaar. Hij beleefde er vele hoogte- en dieptepunten. Schreef er, trouwde er, scheidde er, werd op straat beschoten door een groep Marokkanen, werkte als nachtportier in ...more

 • Berg en Dal: Fred Klee

  Sep 10 2017

  In de podcast van 'Berg en Dal' nodigt Pat Donnez flamboyante vertellers uit die werkelijk door diepe dalen zijn gegaan, maar evenzeer op hoge bergen mochten staan. Of om het op z’n Klara’s te zeggen: Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. In deze aflevering praat Pat Donnez met Fred Klee, ex-gedetineerde en muzikant. Fred Klee bracht ongeveer vijf jaar van zijn leven door in de Vlaamse gevangenissen. De ingewikkelde Belgische btw-wetgeving en zijn persoonlijke creatieve interpretatie hiervan ...more

 • Berg en Dal: Lieselot De Wilde

  Jun 25 2017

  Pat Donnez praat in deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast met Lieselot De Wilde, jong aanstormend sopraan. Sopraan Lieselot De Wilde heeft geen zittend gat. Ze kwam in de lente van 2017 met een nieuw album naar buiten. En ze concerteert de hele zomer lang. Kwestie van geen tijd te verliezen. Niet reguliere Klaraluisteraars kennen haar vooral van Iedereen Beroemd waar ze elke week een lied uit het klassieke repertoire zong in drukke kapsalons, wasserettes of op café. Toonvast en geconcent...more

 • Berg en Dal: Janpiet Callens

  Jun 18 2017

  In deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast praat Pat Donnez met Janpiet Callens, expert in kunstroven. Er loopt een petitie tegen de opheffing van de cel ‘Kunst & Antiek’ bij de Belgische Federale Politie. Volgens de initiatiefnemers staat België bekend als draaischijf voor illegale handel in kunstwerken, en nu er niet meer wordt gezocht naar gestolen kunst, geeft ons land vrije baan aan terroristen, want het is één van hun bestaansmiddelen. Janpiet Callens is expert in kunstcriminaliteit....more

 • Berg en Dal: Dirk Huylebrouck

  Jun 11 2017

  Pat Donnez praat in deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast met Dirk Huylebrouck, gepassioneerd wiskundige. Misschien is het voor u al genoeg om te horen dat Pat een wiskundige te gast heeft, om hard weg te lopen. Dan moet u zich maar even beheersen. Dirk Huylebrouck is een wiskundige die van zijn vak geniet en dat genot wil delen. Hoe dat komt? Wiskunde is niets anders dan de studie van symmetrie’, want ‘sym metron’ wil letterlijk zeggen ‘met maat.’ En maat zit overal. In de Stabat Mater v...more

 • Berg en Dal: Jan Toye

  Jun 04 2017

  In deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast is Jan Toye, voormalig biergigant en gelukszoeker, te gast bij Pat. In mei 2016 werd brouwerij Palm – van Palm word je kalm – overgenomen door de Nederlandse biergigant Bavaria. Dat nieuws sloeg in als een bom. Bijna drie eeuwen lang was het bedrijf in handen van dezelfde familie. Maar eigenaar Jan Toye mag dan tot de rijkste families van dit land behoren, hij vond dat het tijd werd voor belangrijker zaken. Zoals zijn fonds GavoorGeluk, dat hij opr...more

 • Berg en Dal: L. H. Wiener

  May 28 2017

  In deze aflevering van de 'Berg en Dal'-podcast is auteur L. H. Wiener te gast bij Pat Donnez L.H. Wiener schrijft, hij is schrijver. Hij kan niet anders, zegt collega A.L. Snijders over hem, die eerder te gast was in Berg en Dal. ‘Wiener is een bezetene, hij lijdt eraan, hij heeft verdriet. Vele jaren geleden ontving hij de Bordewijkprijs. Tijdens de plechtigheid in de Koninklijke Bibliotheek boog hij voor het portret van auteur Bordewijk dat achter hem op het toneel hing. Het interesseerde hem...more

 • Berg en Dal: Leen Huet

  May 21 2017

  Pat Donnez ontvangt in deze podcast Leen Huet. Ze is een kunsthistorica die ook romans schrijft, en de verbeelding van de romancier komt haar ook te pas als ze bijvoorbeeld biografieën schrijft over bijvoorbeeld Pieter Breughel van wie we nauwelijks iets weten, niet eens waar en wanneer hij precies werd geboren. Huets pen en blikt zit vaak in de marge, of beter, door wat zich daar onterecht in bevindt of daar na verloop van tijd onherroepelijk in is verzeild geraakt.

 • Berg en Dal: Bert Keizer

  Apr 16 2017

  Bert Keizer is arts bij de Levenseindekliniek. Hij houdt zich daar bezig met euthanasieverzoeken van ouderen. Hij wordt een prominente arts genoemd met eigen, sterke mening. Maar Keizer is ook filosoof. Wittgenstein kent hij als zijn binnenzak. ‘Van hem word ik helemaal high, echt waar.’

 • Berg en Dal: Tomas Baum

  Nov 06 2016

  Eerst enkele cijfers om de dag op te vrolijken. De totale waarde van de wereldwijde handel in conventionele wapens zou jaarlijks 100 miljard dollar bedragen. 12 Biljoen kogels worden er elk jaar geproduceerd. Genoeg om iedereen ter wereld twee keer te doden. Tomas Baum leidt het Vredesinstituut. Hij gelooft, ook als filosoof, dat een woord in de praktijk het verschil kan maken. Dat mag hij – met die cijfers in het achterhoofd, dan eens komen bewijzen in Berg en dal.

 • Berg en Dal: Hester IJsseling

  Apr 24 2016

  Hester IJsseling is een apart geval onder de filosofen. Ze geeft les in het basisonderwijs. Bewust. Ze initieerde Het Socratisch Lokaal, waar leraren met elkaar de dialoog over goed onderwijs voeren. Leren filosoferen, vindt Hester, bij manier van spreken levensnoodzakelijk.

 • Berg en Dal: Farid Zahnoun

  Apr 17 2016

  April is de maand van de filosofie. Waarom net die maand, vragen bezorgde luisteraars zich af, hebben we iets gemist? Heeft Plato dat misschien beslist, vraagt Wilma R. uit Nijmegen een beetje schalks. Nee, april is de maand van de filosofie omdat er nog een maand op overschot was. Farid Zahnoun is filosoof en – we zijn het er volledigheids- en veiligheidshalve maar even bij - niet zijn naamgenoot die aan de wieg van Sharia4 Belgium staat.

 • Berg en Dal: Ludo Abicht

  Apr 10 2016

  T.S. Eliot begint zijn wereldberoemde gedicht The Waste land met April, dat hij de grimmigste maand noemt. The cruellest month. Hij wekt Seringen uit het dode land, vermengt herinnering en verlangen, port lome wortels om met lenteregen. April is uitgeroepen tot de maand van de filosofie. Welke zijn de drie levensnoodzakelijke vragen die wij ons moeten stellen. Dat is de opdracht. Ludo Abicht is filosoof en activist. Circuleert een petitie voor de goede zaak en Abicht is van de partij.

 • Berg en Dal: Patrick Loobuyck

  Apr 03 2016

  In deze podcast praat Pat Donnez met filosoof Patrick Loobuyck. Niemand kan troost vinden bij religie of filosofie tenzij hij er eerst mee geworsteld heeft, zo vond Aldous Huxley, die van brave new world. Goede filosofen stellen om te beginnen goede vragen. En hebben er op z’n zachtst gezegd geworsteld. Patrick Loobuycks’ corebusiness is Levensbeschouwing. Welke zijn de drie levensnoodzakelijke vragen die wij ons moeten stellen?

 • Berg en Dal: Damiaan Denys

  Mar 20 2016

  In deze podcast praat Pat Donnez met psychiater en filosoof Damiaan Denys. Erbarme dich van Bach, de wellicht mooiste aria uit de muziekgeschiedenis, staat in het middelpunt van het Klarafestival. Heb medelijden met mij. Er is nogal wat lijden vandaag. Spanningen, onverdraagzaamheid, onzekerheid en vooral angst. Veel angst. De wereldautoriteit in angst en angststoornissen is psychiater en filosoof Damiaan Denys. ‘Angst,’ zegt hij, ‘is wars van redelijke inzichten.’

 • Berg en Dal: Erik Oger

  Feb 07 2016

  Erik Oger wil als filosoof over veel dingen liever zwijgen. Dat moet kunnen. Ook op de radio. Wijs zwijgen. Hij is de man ook achter de hoogstpersoonlijke filosofie van het nachtoog. Tegenover de Westerse obsessie voor controle en opperste efficiëntie stelt Oger een alternatieve, ‘schuine’ manier voor om naar de wereld te kijken en dingen te bereiken. Hoe, dat legt hij liever zelf uit.

 • Berg en Dal: Gerard Bodifee

  Jan 10 2016

  In deze podcast praat Pat Donnez met Gerard Bodifee, filosoof en astro-fysicus. Gerard Bodifee is een astrofysicus, dat zijn mensen (jawel) die ‘de fysische structuur en de chemische samenstelling van het inwendige van de sterren en van hun atmosfeer bestuderen’ en daar nog geld mee verdienen ook. Maar Bodifee is ook een filosoof, en die lopen volgens die zelfde astrofysici, dan weer gewoon maar een beetje met hun hoofd in de wolken, en ook zij worden daar nog voor betaald ook. Bodifee is ook ...more

 • Berg en Dal: Gaston Meskens

  Apr 12 2015

  ‘Wetenschap brengt orde in de chaos. Kunst doet precies het omgekeerde. Terwijl wetenschappers de werkelijkheid proberen te vatten en te structureren, mag kunst de werkelijkheid ontwrichten. Toch zijn wetenschap en kunst verweven: wetenschappers én kunstenaars verenigen de kenmerken van de Homo Universalis: een ongebreidelde nieuwsgierigheid, de moed om te falen en een onuitputtelijk doorzettingsvermogen om het doel te bereiken, een flexibele open geest en bovenal verwondering.’ Gaston Meskens, ...more

 • Berg en Dal: Ann Meskens

  Mar 30 2014

  In deze podcast praat Pat Donnez met filosoof Ann Meskens. De Vlaamse filosoof Ann Meskens was twee jaar gastschrijfster aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze schreef er een heerlijk boek over. The making of. ‘Ze weten het niet, zeggen Rietveldstudenten mij, het is zoeken,’ schrijft Meskens. ‘Er is veel twijfel, aarzeling en mislukking. Dat zie ik ook. Ze kunnen soms zo mooi vol overtuiging “mislukt” werk in de vuilnisbak kieperen.’ Een gesprek over het onvolmaakte.

 • Berg en Dal: Magda Michielsens

  Feb 09 2014

  Ik heb altijd alleen maar gewerkt, zegt moraalfilosoof en vrouwenvoorvechtster Magda Michielsens, en het is een heel plezierig gevoel. Vooral de laatste jaren heb ik ongeveer nooit vakantie genomen en heel weinig vrije dagen gehad. Ik ging steeds harder werken. Druist dat niet regelrecht in tegen de oude wijsgeren die een leven zonder otium – vrije tijd – eigenlijk geen leven vonden?

 • Berg en Dal: Johan Braeckman

  Apr 28 2013

  In deze podcast praat Pat Donnez met filosoof Johan Braeckman. We hebben weinig moeite om verbanden te leggen. Dat zonneschijn voor rijpe tomaten zorgt is zo’n verband bijvoorbeeld. Maar we durven ook verbanden leggen tussen zaken die niets met elkaar hebben te maken, en dan dwalen we. Waar eindigt kennis en begint bijgeloof?

 • Berg en Dal: Ger Groot

  Apr 21 2013

  Ger Groot is filosoof in Nijmegen en Rotterdam. ‘In het kapitalisme heeft de prestatiemoraal de plaats ingenomen van de arbeidsmoraal,’ zegt hij. ‘Competitie is een probaat middel om het slechtste in de mens naar boven te halen. Daardoor zijn we constant overspannen.’

 • Berg en Dal: Peter Venmans

  Apr 15 2012

  ‘Een economische visie op het leven is gebaseerd op het zeer eenvoudige en efficiënte idee van universele ruil.,’ schrijft filosoof Peter Venmans. Door middel van geld kan alles ingewisseld worden tegen iets anders. Alles is te koop. Of nog: alles is eender. Als de Griekse held Achilles uit de Ilias een stuk van zijn oorlogsbuit verliest, kan hij daarvoor compensatie krijgen. Maar Achilles kan daar onmogelijk mee leven. Hij wil zelfs niet onderhandelen. Als de eer eenmaal is aangetast, kan men d...more

 • Berg en Dal: Hans Achterhuis

  Feb 19 2012

  Hoe geloofwaardig ben je als politicus als je soberheid en solidariteit propageert, en zelf in een riante kast woont achter hoge hekken, veilig afgeschermd van het plebs. Hoe geloofwaardig ben je als radiomaker als je echte leven niet strookt met je woorden. Filosoof des vaderlands Hans Achterhuis, schrijft over techniek, geweld, de vriendschap en de troost. Hij ontwierp De Schaal van Achterhuis waarmee hij kan meten hoe een politicus bijvoorbeeld zich verhoudt tot de boodschap die hij verkond...more

 • Berg en Dal: Philippe van Parijs

  Sep 11 2011

  Je kunt het glas halfvol of halfleeg zien. Dat is bekend. Je kunt het glas ook tot de bodem leeg zien, of tot de rand gevuld. Enfin, dat ene zelfde glas kan op vele manieren worden bekeken. In Berg en Dal is wetenschapsfilosoof en econoom Philippe van Parijs te gast, die geneigd is om het glas, veeleer goed gevuld te zien dan bijna leeg. Hij is hoogleraar aan de universiteiten van Louvain-La-Neuve en Harvard. ‘Men onderschat hoe moeilijk het is de planeet te planeet de laten draaien, op een v...more