PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Podcastgezelschap Luyster

Het podcastgezelschap, met de beste Nederlandstalige podcasts

Afleveringen

 • 62 - Waargebeurd

  Jan 13 2021

  In deze nieuwe aflevering van Luyster: een heerlijke zondagmiddag in de foyer van de Arenberg waarbij mensen waargebeurde verhalen vertellen. Opgenomen voor corona de wereld platlegde, weliswaar.

 • 61 - De Stemmen

  Jan 07 2021

  Met trots presenteren we het nieuwste lid van het podcastgezelschap Luyster: De Stemmen. Want in ieders leven schuilt een opera. 'De stemmen' gaat ernaar op zoek. Elke aflevering van deze gloednieuwe podcast van Opera Ballet Vlaanderen bundelt persoonlijke verhalen rond één tijdloos thema dat de kunsten en het leven betekenis geeft.

 • 60 - Sweet Spot

  Dec 30 2020

  Het mooiste radiowerk van studenten van het RITCS hoor je in Sweet Spot. We presenteren met trots het nieuwe audiotalent van België: Lotte Nijsten. 

 • 59 - Relaas

  Dec 23 2020

  In Relaas vertelt Alain, een havenarbeider over zijn totale herinvulling van zijn leven. Veel plezier!

 • 58 - Studio Brein

  Dec 16 2020

  Vaste Luysterwaarde 'Studio Brein' maakte een nieuwe, mooie aflevering over 'eenzaamheid'. Geniet!

 • 57 - 40 In 2020

  Dec 10 2020

  In de podcast '40 in 2020' interviewt Lotte van den Bogaert leeftijdsgenoten, mensen die in 2020 hun veertigste verjaardag vieren. Wat staat er nog te gebeuren? Wat is al achter de kiezen? Waar hebben ze spijt van? Waar kijken ze naar uit? Veel luisterplezier!

 • 56 - Plantrekkers Live @Cabinet Secret

  Dec 02 2020

  Speciaal voor Cabinet Secret maakte de podcast Plantrekkers een tweede aflevering in een reeks van rijhuisdrama's. Wederik De Backer en Lucas Derycke schreven nieuw werk. Gewapend met verrekijker en hoofdtelefoon volgen de bezoekers - heel stiekem - een ontmoeting tussen een man en een vrouw in een verlaten kasteeltuin. "Je kon toch op voorhand al weten dat dit slecht zou aflopen." Bekijk een videoversie van deze podcast op: https://www.cabinetsecret.1030.be/plantrekkers.  Met Schaarbe...more

 • 55 - De Fabelachtige Stad

  Nov 26 2020

  Met trots presenteren we een nieuw lid in de Luysterfamilie: De Fabelachtige Stad. In deze podcastreeks trekken geluidskunstenaar Ruben Nachtergaele en schrijver Eva De Groote de stad in om uitzonderlijke verbindingen tussen mens en dier vast te leggen in zes audioportretten. Illustrator Randall Casaer vangt de magie daarvan in een reeks bijzondere beelden. Veel luisterplezier.

 • 54 - 40 in 2020

  Nov 11 2020

  Met trots stellen we U ons nieuwe lid voor van het Luyster Podcastgezelschap: '40 in 2020', een podcast waarin Lotte Van Den Bogaert praat met leeftijdsgenoten. 

 • 53 - Studio Brein

  Nov 04 2020

  Eindelijk! Een Studio Brein over de liefde! Luyster naar meer mooie Nederlandstalige podcasts op www.luyster.be.

 • 52 - Relaas

  Oct 28 2020

  Tijs schreef 14 jaar lang op 19 juni een brief zijn vader. Tot 19 juni 2017, want toen kroop hij niet in zijn pen, maar voor de microfoon. Het resultaat is een prachtig verhaal over vaderliefde en de broze schoonheid van het leven. In Relaas hoor je waargebeurde verhalen, verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. De verhalen worden opgenomen tijdens live vertelavonden en verschijnen wekelijks als podcast. Relaas bracht onlangs ook een boek uit, waar je ook het verhaal van Tijs vindt....more

 • 51 - Big Pink

  Oct 21 2020

  Over enkele dagen is het zo ver: de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Lieve De Maeyer van Big Pink maakte een Election-special, met de mooiste, interessantste muziek over de verkiezingen.

 • 50 - Hogeweg

  Oct 14 2020

  In het podcastgezelschap Luyster maken we graag plek voor onafhankelijke makers. Deze aflevering: Hogeweg, gemaakt door Marthatentatief.

 • 49 - Plantrekkers

  Oct 07 2020

  De eerste nieuwe aflevering van Plantrekkers heet 'Wie mij prikt ga u prikken’. Het is een montage van (niet relevante) telefoontaps van de politie, met (onherkenbaar gemaakte) telefoongesprekken van en met verdachte criminelen. Ze bellen hun vriendin, een vriend, hun moeder. Los van hun criminele bestaan, blijken het ook gewoon mensen die het moeilijk hebben om hun privé en hun professioneel leven te combineren.

 • 48 - Sweet Spot

  Sep 30 2020

  In Sweet Spot hoor je het mooiste audiowerk van studenten van de opleiding Radio van het RITCS in Brussel. Achille Van Ingelgem maakte als bachelorproef een driedelige podcastreeks over een familieverhaal. Al jaren wordt er in zijn familie een verhaal verteld over... goud. Maak kennis met Opa Zee, en zijn excentrieke vriend Pol. Luister naar aflevering twee en drie in Sweet Spot.

 • 47 - Studio Brein

  Sep 23 2020

  Met trots presenteren we de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Studio Brein, over muziek.

 • 46 - Avondland

  Sep 17 2020

  Bij Luyster maken we plek voor onafhankelijke makers. Vandaag presenteren we met trots Avondland, een audionovelle van actrice Simone Milsdochter, over de moed om afscheid te nemen. Veel luisterplezier!

 • 45 - Relaas

  Sep 09 2020

  In de podcast Relaas hoor je waargebeurde verhalen, verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. De verhalen worden opgenomen tijdens live vertelavonden en verschijnen wekelijks als podcast. Dit is het verhaal van Jurgen en zijn kwajongensstreken. Een verhaal dat doet dromen van onbezorgde kinderjaren, alhoewel...  Iedereen heeft wel eens kattenkwaad uitgehaald als kind, maar zelden moet de politie erbij gehaald worden.

 • 44 - Radio Begijnenstraat

  Sep 02 2020

  Corona legt België plat. Iedereen moet binnen blijven. Deur dicht, uurtje per dag buiten. Een verhaal dat de bewoners in de gevangenis van Merksplas bekend in de oren klinkt. Deze week presenteren we je de nieuwste aflevering van Radio Begijnenstraat.  ‘Locked up in lockdown’ is een portret van drie gevangenen, die de coronacrisis op een volkomen andere manier beleven dan de rest van de wereld. Bezoek ontvangen mogen ze niet meer, ook het grootste deel van de activiteiten gaat niet meer doo...more

 • 42 - Big Pink

  Aug 26 2020

  De nieuwste aflevering van Big Pink, de prachtige muziekpodcast van Lieve De Maeyer. Aflevering 9 volgt de lijn van JS Ondara naar Bob Dylan en Martin Scorsese. Over geleende namen en gestolen identiteiten: van Moondog sr en jr tot Sonny Boy Williamson 1 en 2. Wil de echte opstaan?

 • 41 - Opgenomen

  Aug 20 2020

  Het podcastgezelschap Luyster maakt graag plaats voor podcasts die ons helemaal ontroerden. 'Opgenomen' was daar één van. Adriaan Severins van SLAK bracht maanden door in het psychiatrisch centrum Bethanië. Hij maakte er deze prachtige podcastreeks. We presenteren je graag aflevering 3.  Het verdriet zit bij je mama in haar hartje of in haar hoofd. De mama heeft eigenlijk een spookje, maar ook een schatkistje vol talenten. Een spookje van vroeger omdat ze zoveel heeft meegemaakt. Soms neemt...more

 • 40 - Sweet Spot

  Aug 12 2020

  Deze week in de feed van Luyster: oud werk van studenten van het RITCS. 'Thomas & de Minderheden' is een fictieve reportagereeks over minderheidsgroepen. De eerste aflevering gaat over Randy, jumper.

 • 39 - Het Nieuwstedelijk

  Aug 05 2020

  Het nieuwstedelijk spreekt met tien jongeren uit Hasselt en Genk op één van de belangrijkste kantelpunten in hun leven: het einde van de middelbare school. Voor hen ligt de toekomst. Keuzes dringen zich op. Werken of studeren? Verwachtingen, dromen en ontgoochelingen worden in kaart gebracht. TIEN intieme en eerlijke portretten. de TIEN is een podcast van Els Theunis, Kenneth Berth en Christophe Aussems, in de slipstream van de voorstelling Een ontgoocheling.

 • 38 - Cinema Begijnenstraat

  Jul 29 2020

  “Dit is Cinema Begijnenstraat! Passie, jaloezie, bedrog, actie, romantiek en intrigide!” Welk stuk van je leven zou de beste film opleveren? En welke acteur zou jou het beste spelen? Op deze vragen zochten de gevangenen van de Begijnenstraat een filmisch antwoord.

 • 37 - Relaas

  Jul 22 2020

  In Relaas hoor je waargebeurde verhalen, verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. De verhalen worden opgenomen tijdens live vertelavonden en verschijnen wekelijks als podcast. Dit is het Relaas van Tessa en haar kinderzorgen. Over het hebben of krijgen van kinderen zijn verschillende taboes gelukkig al doorbroken. Eén van de grote zekerheden lijkt in elk geval de verbondenheid die een moeder voelt met haar kind. Maar wat als dat er niet meteen is?

 • 36 - Plantrekkers

  Jul 17 2020

  "Schat! Ik heb een verrassing! Ik heb iets gekocht." Simon is zijn leven in zijn rijhuis in Gent beu, doet een bod op een huis in de Ardennen. De eerste aflevering in een reeks van rijhuisdrama's van onze huispodcast Plantrekkers, geschreven en geregisseerd door Lucas Derycke en Wederik De Backer. Met de stemmen van: Tiemen van Haver, Kris Cuppens en Ellis Meeusen. Muziek: Studio Ree (Frederik De Clercq) Met de steun van de Stad Gent en Tumult In Gent.

 • 35 - Studio Brein

  Jul 08 2020

  Kunnen patiënten een epilepsie-aanval voelen aankomen? Of kan hun hond dat misschien? Wat gebeurt er in het brein van mensen die een epileptische aanval krijgen? In deze aflevering vertelt Floris over zijn epilepsie, over de onvoorspelbaarheid daarvan en over de uitdaging om goed te leven ondanks, of zelfs dankzij, deze aandoening. We kijken ook naar de impact op de omgeving van epilepsie-patiënten, naar de “trial and error”-aanpak van de behandeling en naar hoe honden een aanval mogelijks kunne...more

 • 34 - Relaas

  Jul 01 2020

  In Relaas hoor je waargebeurde verhalen, verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. De verhalen worden opgenomen tijdens live vertelavonden en verschijnen wekelijks als podcast. Dit is het Relaas van Steven: 10 jaar geleden kwam Steven te laat op een cruciale afspraak en dat zette zijn leven op zijn kop.

 • 33 - Big Pink

  Jun 24 2020

  Deze week in de Luysterfeed: Big Pink, met Lieve De Maeyer.

 • 32 - Sweet Spot

  Jun 17 2020

  In de nieuwe aflevering van Luyster: Sweet Spot, met het mooiste audiowerk van de studenten van het RITCS School Of Arts. 'Vogels Zingen Zoals Ze Gekooid Zijn' is een hoorspel van Lukas Anthierens. Hij maakte het als bachelorproef. Leon weet dat heel zijn leven in scene is gezet. Hij besluit het spel mee te spelen.

 • 31 - Radio Begijnenstraat

  Jun 10 2020

  Luyster presenteert deze week een aflevering van Radio Begijnenstraat, toegewijd aan 'Het Einde'.

 • 30 - Plantrekkers

  May 27 2020

  “Wouter zat toen in het vierde middelbaar, in Latijn-Wetenchappen B. De slimmere kinderen zaten in Latijn-Wetenschappen A, of in Latijn-Wiskunde. Zeker niet in Latijn-Moderne Talen, want dat was volgens de moeder van Wouter de vuilbak van de Latijnse.” De nieuwste aflevering van dit lid van het Luyster Podcastgezelschap,​ is een radiosoap over ‘De Praagstraat’, een straat met tientallen kleine huisjes, en tientallen kleine verhaaltjes over mensen die even binnen moeten blijven. Van Frederik De...more

 • 29 - Phonorama

  May 20 2020

  Haal de geluiden van de stad in huis dankzij Phonorama, de podcast. Wat vertellen klanken over een buurt en haar bewoners? Kan je een wijk vatten in geluid? En zal de buurt over 20 jaar nog hetzelfde klinken? Met deze vragen trokken de makers van deze onafhankelijke podcast de voorbije jaren de Gentse Papegaaiwijk in. In vijf podcasts vertellen deelnemers hoe zij het project hebben beleefd. Luisteren ze nu anders naar de stad? En welke geluiden willen ze bewaren voor de toekomst?

 • 28 - Kratkruipers

  May 13 2020

  Hier zitten we dan: thuis. Maar gelukkig wel naast de platenkast, heerlijk. Tijd om alles een keertje te hersorteren (op genre, kleur of leeftijd?) en herontdekken. Ikzelf zet thuis plots veel meer vinyl op de laatste dagen. Waarom zou ik de haast van Spotify moeten opzoeken, als ik de artiesten hier - na m'n handen grondig te wassen - zelf kan opleggen. Alsof ze na mijn wenken een nummertje in m'n living komen spelen. En zelfs twee keer als het moet. Het heeft zo zijn voordelen: vertragen en he...more

 • 27 - Studio Brein

  May 06 2020

  Deze week in Luyster: een aflevering van Studio Brein. We luisteren naar de aangrijpende getuigenis van Fredo over zijn verleden als stotteraar, en we combineren dat met meer inzicht in de werking van spreken in onze hersenen. En we kijken naar de invloed van stress op ons vermogen om vlot te praten. Neurochirurg Dirk De Ridder is deze keer onze expert, die ons meeneemt in hoe stotteren werkt in het brein en ook inzicht in de mogelijke behandelingen. Neuromodulatie bijvoorbeeld: hoe de hersenen...more

 • 26 - Sweet Spot

  Apr 29 2020

  Podcastgezelschap Luyster dook in de archieven van het RITCS School of Arts, en kwam er dit pareltje van een eindwerk tegen. Een aflevering van Sweet Spot, met een hoorspel voor de allerkleinste podcastliefhebbers, van Inja Laureys.

 • 25 - Radio Begijnenstraat

  Apr 22 2020

  'Freaks From Desire' Deze aflevering is de zwanenzang van Radio Begijnenstraat, met de mooiste audiostukken, vanuit de gevangenis van de Begijnenstraat in Antwerpen.

 • 24 - Plantrekkers

  Apr 15 2020

  "Dit is stof vergaren, dit is vergane glorie, dit is mijn hart dat breekt elke keer ik hier binnenwandel." Luyster presenteert een aflevering uit de oude doos van Plantrekkers, over ex-autotuner John, over zijn Toyota Celica.  Een stuk van Wederik De Backer en Lucas Derycke. English Transcript: goo.gl/hVg9hs

 • 23 - Het nieuwstedelijk

  Apr 08 2020

  Theatergezelschap Het nieuwstedelijk presenteert met trots de laatste aflevering van 'De Kiezer Beslist', van de kundige hand van Adriaan Van Aken, met de stem van Matthias Van den Brul.

 • 22 - Big Pink

  Apr 01 2020

  Met trots presenteren we je een podcast van radiolegende Lieve De Maeyer, tevens de stem die je elke week een nieuwe aflevering van Luyster presenteert. Geniet van haar nieuwe podcast: Big Pink.

 • 21 - Radio Begijnenstraat

  Mar 25 2020

  'We All Live In A Yellow Submarine' Dat zeggen ze soms in de gevangenis van de Begijnenstraat in Antwerpen, of dat laten ze toch uitschijnen in deze podcast van Radio Begijnenstraat.

 • 20 - Sweet Spot

  Mar 11 2020

  In Sweet Spot hoor je het mooiste audiowerk van studenten Radio aan het RITCS in Brussel. Lotte Nijsten reist naar de onderwereld. Om haar overgrootmoeder Noëlla te vinden. Om haar stem te horen. Om naar haar verhaal te luisteren. Om eindelijk te begrijpen wat er vijftig jaar geleden is gebeurd.

 • 19 - Plantrekkers

  Mar 04 2020

  Het podcastgezelschap Luyster presenteert een Bonten Avond! Dit is de eerste van twee afleveringen van de podcast Plantrekkers met een doldwaze samenstelling van stukjes van maar enkele minuten. Ze beginnen allemaal met 'Ik herinner mij' en eindigen met 'Ik hoop dat iemand zich daar tegen verzet heeft.'. Met dank aan de makers: Lucas Derycke, Ben Venesoen en Patrick Lahousse, Helena de Groot, Emma Ducheyne, Jan Ducheyne en Wederik De Backer. Het tweede deel vind je in de feed van Plantrekkers,...more

 • 18 - Kratkruipers

  Feb 26 2020

  Deze aflevering presenteren we met trots een aflevering van Kratkruipers!  Luister en ontdek Zwangere Guy's liefde voor zijn stad, z'n reggae-alias, de cultuurbarbaar van een vader, een enorme collectie Jacques Brel en de ontembare honger naar échte rap. Meer info en afleveringen op www.kratkruipers.be. 

 • 17 - Relaas

  Feb 20 2020

  "Ronny is de Gentse variant van Johnny" In de podcast Relaas vertelt Jonas het tragikomisch jeugdverhaal over zijn foute vrienden aan "de Zuid" in Gent.

 • 16 - Studio Brein

  Feb 12 2020

  We presenteren je graag deze volgende in de reeks van Studio Brein, over de wonderlijke wereld die zich tussen onze oren afspeelt. Deze aflevering: Gilles De La Tourette.

 • 15 - Radio Begijnenstraat

  Feb 05 2020

  'Geen kerstcantate', een nieuwe aflevering van Radio Begijnenstraat.

 • 14 - Het Nieuwstedelijk

  Jan 29 2020

  Eén van de kersverse leden van het Podcastgezelschap Luyster is stadstheater Het nieuwstedelijk. Audio- en theatermaker Adriaan Van Aken maakte samen met muzikant Joris Caluwaerts deze reeks, waarin ze muzikale composities maakten met 1500 stoplappen van politici. Dans op de tonen van de politieke impasse!

 • 13 - Sweet Spot

  Jan 22 2020

  Luyster stelt met trots Sweet Spot aan je voor, een podcast met het mooiste werk van studenten radio van het RITCS in Brussel. Voor deze aflevering maakte Flor Verdegem een portret van mensen met misofonie.

 • 12 - Kratkruipers

  Jan 15 2020

  Diggin' Dave past perfect in dé definitie van een kratkruiper. Daardoor kon Rik het niet laten hem te interviewen over zijn collectie. Podcastgezelschap Luyster presenteert een podcast van één van zijn vaste waarden: Kratkruipers.

 • 11 - Plantrekkers

  Jan 08 2020

  De podcast Plantrekkers maakte een archief van verhalen van de West-Vlaamse gemeente Pittem. Dit allegaartje van anekdotes van Pittemnaars werden door acteur Matthias Van den Brul en muzikant Frederik De Clercq live opgevoerd in Pittem.

 • 10 - Studio Brein

  Jan 01 2020

  Luyster heeft er een nieuw lid bij: Studio Brein, een podcast over neurodiversiteit en de wondere wendingen van onze hersenen. Met trots presenteren we je aflevering 1: over trauma.

 • 9 - Relaas

  Dec 25 2019

  Deze week in de feed van Luyster, een nieuwe aflevering van de live storytelling podcast Relaas.

 • 8 - Radio Begijnenstraat

  Dec 18 2019

  Radio Begijnenstraat, de podcast van achter de tralies van de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen. Actrice en dramatherapeute Katrin Lohmann schudt - samen met de gevangenen - elke maand een nieuwe aflevering uit de mouw, rond een bepaald thema. In deze aflevering: GHOSTS!

 • 7 - Sweet Spot

  Dec 11 2019

  In de zevende aflevering stellen we je graag 'Sweet Spot' voor, een podcast met het beste audiowerk van studenten en oud-studenten van de radio-opleiding van de Brusselse kunstschool RITCS.

 • 6 - Gevoelige Mensen (Het nieuwstedelijk)

  Dec 04 2019

  We verwelkomen met veel trots en liefde een nieuw lid aan het Luystergezelschap: theatergezelschap Het nieuwstedelijk.

 • 5 - Anders Nabij

  Nov 21 2019

  Bij het podcastgezelschap Luyster willen we ook onafhankelijke makers een plek geven. Vandaag hoor je een aflevering van 'Anders Nabij', een podcast van Eva Droogmans.

 • 4 - Plantrekkers

  Nov 06 2019

  Een gloednieuwe aflevering van de podcast Plantrekkers, hier op de Luysterfeed!

 • 3 - Kratkruipers

  Oct 31 2019

  Een van de podcasts van het Podcastgezelschap Luyster: Kratkruipers, met de favoriete vinyls van Brihang.

 • 2 - Relaas

  Oct 25 2019

  Aflevering 2, een podcast van Relaas.

 • 1 - Radio Begijnenstraat

  Oct 12 2019

  Luyster nummer één, met Radio Begijnenstraat!