PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Radar

Radar is je nieuwe wekelijkse afspraak met de cultuurredactie van De Standaard. Elke zaterdag vertellen we over de boeken, films, tv-series, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen – je noemt het maar – die er echt toe doen. Om je te inspireren natuurlijk, want zo weet je meteen wat je het best gaat zien, beluisteren of lezen. Maar ook gewoon zodat je weer helemaal mee bent met wat er beweegt in het culturele leven. Wat er verandert. Wat er echt toe doet.

Afleveringen

 • Hoe overleef je de zomer? Met deze cultuurtips

  Jun 25 2022

  De zomer is nu echt begonnen. Temperaturen boven de 25°, meer terrasjes dan stoep in de steden en elk weekend een overdaad aan festivals. Maar waar moet je nu zijn? Of wat als je helemaal geen zin hebt in drukte en net even wil ontsnappen? De cultuurredactie weet raad en schotelt je de beste cultuurtips voor deze zomer. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Gimme gimme gimme: de virtuele Abba

  Jun 18 2022

  Dichter bij een concert van Abba kan je wellicht niet meer komen: in Londen is nu de spectaculaire Abba-show Voyage te zien. Niet met de Abba-leden van vlees en bloed, maar met vier virtuele Abbatars. Zij zijn eeuwig jong en blij en dansen geloofwaardig op het podium. Is het een fantastische ervaring? Kan je je ongeloof als toeschouwer laten varen? En is het de toekomst? Of hechten we toch meer waarde aan live shows waar je het zweet van de artiest ziet spatten? Filip Tielens en Peter Vantyghem ...more

 • Waarom tv ineens stijf staat van de penissen

  Jun 11 2022

  De penis is in opmars op tv. In alle vormen en maten. En dat terwijl we vrouwelijk naakt bijna normaal zijn gaan vinden. Zetten series en films ze in om hun kijkcijfers de hoogte in te doen schieten? Is het een grensverleggende trend of is het gratuit? (En… zijn ze wel echt?) Valerie Droeven en Max De Moor maken de balans. Omschrijving + Credits op standaard.be/podcast     See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Waarom tienermeisjes zo houden van een man in een jurk: Harry Styles

  Jun 04 2022

  Tienermeisjes zijn stapelverliefd op Harry Styles. Dat heeft niet alleen iets te maken met zijn muziek. Hij steekt een middelvinger op naar gendernormen en is het boegbeeld van de nieuwe mannelijkheid die zijn kwetsbaarheid omarmt. Is die nieuwe mannelijkheid ook te horen op zijn nieuwste album? Valerie Droeven en Nick De Leu vertellen er je alles over. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Koningin Elisabethwedstrijd niet jouw ding? Wacht maar tot na deze podcast

  May 28 2022

  We staan aan het begin van de finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd: de Olympische Spelen van de klassieke muziek met topmuzikanten van over de hele wereld die de puurste noten uit hun cello kunnen halen. Eén van de finalisten is Stéphanie Huang (26) uit Henegouwen. Over haar kansen, het belang van deze wedstrijd en de schoonheid van de muziek – gaat deze podcast.  Credits: standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Hoe Kendrick Lamar zichzelf van z’n troon rapt (maar toch koning blijft)

  May 21 2022

  Na vijf jaar radiostilte komt Kendrick Lamar met Mr. Morale & The Big Steppers. Een plaat die zich eerder als een boek laat lezen. Nick De Leu legt je uit waarom. Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Hoe Andy Warhol Kim Kardashian en co inspireerde

  May 14 2022

  Andy Warhol blijft populair. Maar wie was de man achter het masker en waarom blijft hij fascineren? We praten erover met Cathérine De Kock en Geert Van Der Speeten. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 12 points go to… het politieke spel op het Songfestival

  May 07 2022

  Door de oorlog in Oekraïne is Rusland dit jaar niet welkom op het Eurovisiesongfestival. Het is niet de eerste keer dat een geopolitieke kwestie zo de populaire liedjeswedstrijd binnensluipt. De politieke relletjes zijn niet op één hand te tellen. Kersverse chef Cultuur Filip Tielens vertelt je er alles over. En ja Oekraïne wint straks wellicht.   Credits op standaard.be/podcasSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Liefst drie Belgen dingen naar de Gouden Palm in Cannes

  Apr 30 2022

  Gaat de Gouden Palm dit jaar naar een Belg? De kans zit erin, want maar liefst drie Belgische films zijn in de running voor de prestigieuze filmprijs. Filmrecensent Jeroen Struys vertelt je waarom dat zo bijzonder is.   Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Extra. Merci Arno, vous étiez magnifique

  Apr 23 2022

  Met deze podcast nemen we afscheid van Arno, de muzikale held van zovelen. Peter Vantyghem die hem heel goed gekend heeft en talloze keren sprak, vertelt over de zanger - zonder twijfel een van de grootste van ons land. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De 59e Biënnale van Venetië is vrouwelijker dan ooit

  Apr 23 2022

  De top van de kunstwereld verzamelt in Venetië voor de 59e Biënnale. Cultuurredacteur Geert Van Der Speeten snuift er de sfeer op en vertelt je alles over deze opmerkelijke editie.   Omschrijving + Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Bonus. Waarom iedereen houdt van Dolly Parton

  Apr 09 2022

  Het grote publiek kent Dolly Parton vooral van haar countrymuziek. Maar onderschat haar niet, zelfs op haar 76e blijft ze zichzelf heruitvinden. Hoe slaagt de blonde country zangeres erin om relevant te blijven? Credits zijn te vinden op standaard.be/creditsSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 10 jaar De Mol (Wie weet zit in deze titel wel een tip )

  Apr 02 2022

  De Mol viert zijn tiende verjaardag. Zelfs na 10 jaar lijkt de formule nog lang niet op. Waarom speuren we massaal zo graag naar de mol? Voor sommige fans is speuren naar de verrader haast een voltijdse bezigheid.  Credits op standaard.be/podcast        See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • DS podcastfestival: een tweedaags feest voor het oor

  Mar 26 2022

  Op 1 en 2 april organiseert De Standaard zijn allereerste podcastfestival. We vieren podcast en strelen het oor in Oostende. In deze speciale aflevering van Radar maken we u daarvoor graag warm. Podcasts zijn hot, en niet alleen bij onze krant. Wereldwijd boomen podcasts, en we nodigen die wereldtop dan ook uit. Nationale én internationale toppers komen naar Oostende. Info en tickets vindt u op www.dspodcastfestival.be Gasten Eva Moeraert, Connor Ratliff, Mirke Kist, Karel Verhoeven, An...more

 • Bruut, bikkelhard en waargebeurd: Animals van Nabil Ben Yadir

  Mar 19 2022

  Haar boek Een klein leven ging bijna 2 miljoen keer over de toonbank en was even zelfs trending op TikTok. Voor haar nieuwe roman lag de lat dan ook torenhoog. Na zes jaar stilte is de Amerikaans-Hawaïaanse schrijfster Hanya Yanagihara er met een nieuw boek: Naar het paradijs. Letterenredactrice Jozefien Van Beek mocht haar spreken en komt je er alles over vertellen.  En van het paradijs… naar de hel.   Animals, de nieuwe film van regisseur Nabil Ben Yadir is br...more

 • Voetvolk bestaat 15 jaar: vier en dans mee

  Mar 12 2022

  Voetvolk, het dansgezelschap van choreografe en danseres Lisbeth Gruwez en muzikant Maarten Van Cauwenberghe bestaat 15 jaar. En dat vieren ze met een knaller van een dansconcert: Into the open is één bommetje energie. Dance meets concert. Jazeker, het kan. En de timing kon niet beter, net wanneer we bevrijd zijn van mondmaskers kunnen we losgaan op pompende beats en opzwepend dansgeweld.    We spreken erover met Voetvolk en dansrecensente Charlotte De Somviele.&nbs...more

 • Het geheim van Van Goghs laatste schilderij

  Mar 05 2022

  Een bijzondere Radar bieden we u op het einde van deze week Krokusvakantie. Het is jarenlang een raadsel geweest: het laatste schilderij van Van Gogh. Dat er ‘boomwortels’ op staan, dat wisten we. En dat hij ze geschilderd heeft  vlak voordat hij zelfmoord pleegde ook. Maar waar had hij  ze geschilderd? Bijna 130 jaar bleef het een mysterie. Tot nu.   In deze podcast van onze collega’s van NRC  vertellen Geertje Tuenter en Arjen Ribbens over deze bijzonder...more

 • Twee zomers: is Me Too met entertainment te verzoenen?

  Feb 26 2022

  Opgelet: spoilers!   Er is al veel inkt over gevloeid, maar één ding is duidelijk. Twee zomers, de nieuwe fictiereeks op Eén raakt een gevoelige snaar. Voor de ene is het een kaakslag in het gezicht van het hele Me Too-debat, anderen vinden dan weer dat we niet te moraliserend moeten doen over fictie. De vraag is: kan je een onderwerp dat maatschappelijk zo gevoelig ligt wel uit spelen als spannende zondagavondfictie? We praten erover met mediaredactrice Cathé...more

 • Kan Nintendo blijven teren op het succes van Pokémon?

  Feb 19 2022

  Op 24 maart wordt voor het eerst de Boon uitgereikt, de gloednieuwe Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken. Maar wie haalt de allereerste Boon binnen? Daarover praat chef Letteren van De Standaard Guinevere Claeys met haar gasten in de fonkelnieuwe podcast Letteren. In 5 afleveringen, 5 boeken. Maar voor ze in de rol van host kruipt, komt ze eerst nog even als gast langs bij ons.   En dan...  iets waar we na 25 jaar duidelijk nog altijd een ferme boon voor hebben: Po...more

 • Een dag ronddwalen in het universum van Rinus Van de Velde

  Feb 12 2022

  Hij is een meester in het creëren van imaginaire werelden om in te verdwalen. Rinus Van de Velde maakt zijn dagdromen werkelijkheid door ze na te bouwen in karton en hout, en ze later vast te leggen op doek of film. Met zijn tentoonstelling Inner Travels nodigt Rinus je uit om hem te vergezellen op zijn innerlijke reizen. In aanloop van de feestelijke opening op 18 februari in Bozar, mochten wij hem een dag volgen. Beginnen doen we aan de keukentafel met zijn kinderen. Gasten Rinus van de...more

 • L’événement laat je voelen hoe het is om geen baas te zijn over je eigen lichaam

  Feb 05 2022

  L’événement: een film over een abortus in de jaren 1960. Je denkt misschien: ver-van-mijn-bed-show? Integendeel. Filmrecensent Jeroen Struys vertelt waarom de film vandaag zo relevant is.     En dan: opera. Anne Teresa De Keersmaeker vermengde opera met dans in Così fan tutte, een Mozart-opera die ze begin 2017 maakte in Parijs. Zelf noemt ze het Temptation Island avant la lettre. Benieuwd? Onze dansrecensente Charlotte de Somviele komt vertellen w...more

 • Hoe overleef je een pandemie? De tv-reeks ‘Station eleven’ weet het

  Jan 29 2022

  Deze week in Radar: ‘Station eleven’, troostende tv-fictie over een pandemie, en de prachtige straatfotografie van Helen Levitt. Station eleven, momenteel te zien op Streamz, is uitdagende tv-fictie over een dodelijk virus dat de samenleving ten gronde richt. Maar het is vooral een schitterende reeks over de kracht van cultuur en verhalen,  zo weet mediaredactrice Valerie Droeven. En ken je Helen Levitt al? Een mysterieuze Amerikaanse fotografe die prachtige straatfotografie h...more

 • Hoe geloofwaardig is een liefdesverhaal tussen links en rechts?

  Jan 22 2022

  Deze week in Radar: Billie vs Benjamin, tv-fictie over een verliefd links meisje en een rechtse jongen, en de niet zo klassieke pianist Anthony Romaniuk. Mediaredactrice Valerie Droeven komt vertellen hoe geloofwaardig dat liefdesverhaal is en hoe productiehuis Shelter er met programma’s als Billie vs Benjamin de voorbije jaren erin slaagde om de Vlaamse tv-wereld meer smoel te geven. En als links met rechts mag vrijen, dan mag klassiek ok een vrijage met popmuziek beginnen. Dat vindt to...more

 • Gaat Euphoria te ver in het tweede seizoen?

  Jan 15 2022

  Deze week in Radar: seizoen 2 van tv-serie Euphoria en het nieuwe boek van provocateur Michel Houellebecq   De struggles van jong zijn werden nog nooit zo goed in beeld gebracht als in het eerste seizoen van de HBO serie Euphoria. De serie toont hoe Generatie Z zich door het leven sleept. Rauw en geflipt. En met het geloof dat de wereld kapot is. En nu, is het tweede seizoen uit. Halen de makers hun zelf hoog gelegde lat? Mediaredactrice Valerie Droeven vertelt het je. En d...more

 • Negen tips om toch een culturele kerst te beleven

  Dec 25 2021

  In deze speciale editie van Radar geven de cultuurjournalisten van De Standaard elk een cultuurtip cadeau.  En helemaal coronaproof.  Welke film van 2021 moet je zeker inhalen volgens filmjournalist Jeroen Struys? Welke nieuwe kunsttempel kan kunstredacteur Geert Van der Speeten aanraden voor wie het stil wil maken? En welk album heeft Radar-presentatrice Lise Bonduelle zélf stil gekregen? ...more

 • Dopesick: barslechte pr voor de familie Sackler, steengoede televisie

  Dec 18 2021

  Deze week in Radar: de tv-serie Dopesick en een portret van de Britse schrijfster Michaela Coel.  Afgelopen week kondigde het Metropolitan Museum of Art in New York aan dat het de naam Sackler, een van de belangrijkste cultuurmecenassen van het museum, uit zijn zalen zal verwijderen. En daar zit de serie Dopesick voor iets tussen. De indrukwekkende tv-reeks op Disney+ schetst een m...more

 • We mogen best wat trotser zijn op Angèle

  Dec 11 2021

  Deze week in Radar: het nieuwe album van Belgische superster Angèle en de musicalfilm is overal.   Met ‘Bruxelles, je t’ aime’ heeft Angèle een  single uit die zo zonnig is dat hij een gletsjer kan ontdooien. Maar vergis je niet: er zit ook een donkere, melancholische kant aan haar nieuwe album Nonante-cinq. Wat zegt deze nieuwe plaat over de Brusselse als artiest? Zal ...more

 • Er zijn foute, heel foute maar ook gewoon goede westerns

  Dec 04 2021

  Een western met alleen maar witte cowboys is een historisch incorrecte fantasie. Daar wijst filmkenner Steven De Foer ons deze week fijntjes op  in Radar. Hij verklaart zijn liefde voor de western maar maakt ook kritische bedenkingen bij het genre én bij The harder they fall, een Netflixfilm van Jeymes Samuel waarin alle cowboys zwart zijn.  En dan: Warhol en&...more

 • Wat de Netflixhype 'Tiger king' zegt over de Amerikaanse celebritycultuur

  Nov 27 2021

  Deze week in Radar: de Netflixreeks Tiger king en de schandaalfilm House of Gucci  Tiger king werd tijdens de eerste lockdown een van de best bekeken shows op Netflix, hoofdrolspeler Joe Exotic groeide uit tot een internetmeme. En ook al zit de voormalige privédierentuineigenaar momenteel in de gevangenis, toch is er nu een tweede seizoen van Tiger king uit. Mediaredactrice Valerie Dr...more

 • De game GTA blijft na twintig jaar even controversieel

  Nov 20 2021

  Wat kan een man allemaal zijn en hoe wordt mannelijkheid ervaren en uitgedragen? In het fotomuseum in Antwerpen loopt op dit moment een boeiende tentoonstelling over mannelijkheid van de jaren 60 tot nu, met foto's van internationale grootheden als Richard Avedon, Robert Mapplethorpe en Rineke Dijkstra. Jan Desloover, chef beeld bij De Standaard, ging checken of hij zich als man herkent in de foto’s. En dan iets wat sommigen misschien als een orgelpunt van toxische mannelijkheid zouden be...more

 • Is de nieuwe film van Wes Anderson meesterlijk of slaapverwekkend?

  Nov 13 2021

  Is The French dispatch van de Amerikaanse filmregisseur Wes Anderson een meesterwerk of een lege doos? Filmrecensent Jeroen Struys is zo enthousiast dat hij de film meteen weer opnieuw wil bekijken, chef cultuur Filip Van Ongevalle viel bijna in slaap in de bioscoop. In de studio van Radar proberen ze elkaar te overtuigen van hun gelijk. En voorts: Tonke Dragt. Op haar eenennegentigste heeft de Nederlandse schrijfster een nieuw boek uit, Wie achter deze deur verdwaalt. Onverslijtbaar zijn haar ...more

 • De fascinerendste rotzakken zie je in de tv-reeks Succession

  Oct 30 2021

  Deze week in Radar: topfictie met Succession en het nieuwe Munchmuseum in Oslo. Deze week in Radar: topfictie met Succession en het nieuwe Munchmuseum in Oslo. Hans Cottyn, chef opinie bij De Standaard, is zo in de ban van de HBO-reeks Succession dat we hem bij de start van het derde seizoen wel in de studio moésten uitnodigen. Succession gaat over een steenrijke en disfunctionele Amerikaanse familie die een van de machtigste mediabedrijven ter wereld in handen heeft. Vader Logan Roy en...more

 • Waarom heeft Coldplay ook zoveel haters?

  Oct 23 2021

  Deze week in Radar: popfenomeen Coldplay en Grond, een fictiereeks over Belgisch-Marokkaanse begrafenisondernemers Weinig bands hebben zoveel fans en tegelijk zoveel haters als Coldplay. Dat bleek ook weer meteen bij de nieuwe plaat van de Britse band, Music of the spheres. Cultuurredactrice Inge Schelstraete weegt het album maar wil het vooral hebben over één intrigerend vraagstuk: hoe komt het dat een van de grootste, populairste popbands van het moment tegelijk zo hard op de ze...more

 • In de nieuwe Dave Eggers zijn we allemaal slaven van big tech

  Oct 16 2021

  Deze week in Radar: de nieuwe roman van Dave Eggers en de spannendste games van dit najaar. Net nu Facebook onder vuur ligt, is daar The every of Het alles, de nieuwe roman van de Amerikaanse schrijver Dave Eggers over de gruwelijke houdgreep van big tech. Het vervolg op The Circle  is grappig maar vooral angstaanjagend, vertelt journalist Filip Rogier. Want heeft Eggers niet een klein beetje gelijk als hij stelt dat techbedrijven te veel ons leven beheersen? En dan, voor het eerst in Rad...more

 • Dé peppil tegen herfstblues? De schilderijen van David Hockney

  Oct 09 2021

  Deze week in Radar: de vrolijke kunst van David Hockney en het compromisloze theater van Angélica Liddell  Niemand schildert de lente zoals David Hockney. Dat blijkt ook opnieuw uit zijn dubbeltentoonstelling in Bozar in Brussel. Kunst om blij van te worden, vindt kunstredacteur Geert Van der Speeten.  En mag het ook wat donkerder? Angélica Lidell maakt voorstellingen over geweld, religie, liefde ...more

 • Einde van een tijdperk: welke toekomst wacht James Bond?

  Oct 02 2021

  Bond is back. No time to die is de laatste film over de Britse spion 007 met Daniel Craig in de hoofdrol. Heeft James Bond nog een toekomst? Of is de macho niet meer mee met de tijd (en zou hij beter met pensioen gaan)? En hoe soft is Stikstof geworden? Het hiphopcollectief van onder meer Zwangere Guy heeft een prima nieuwe plaat uit waarin ze opscheppen dat ze de beste zijn én zich ontwapenend kwetsbaar tonen. Journalist Jeroen Struys, Nick De Leu, Lieve Van de Velde | Presentatie Cath...more

 • Doet Martin Parr aan uitlachfotografie?

  Sep 25 2021

  Deze week in Radar: Martin Parr, de Magnumfotograaf die niemand spaart, en pianist Víkingur Ólafsson, de nieuwe IJslandse god van de klassieke muziek.Hij is 37, IJslands en hij speelt Mozart met een bijna bovenmenselijke vingervlugheid. Pianist Víkingur Ólafsson is de nieuwe god van de klassieke muziek en recensent Jasper Croonen legt uit waarom de IJslander niemand koud laat. En hoe meedogenloos is de fotografie van Martin Parr? De Britse Magnumfotograaf heeft voor het eerst een overzichtstento...more

 • ‘Sex education’: de seksuele opvoeding die iedereen zou moeten krijgen

  Sep 18 2021

  Het derde seizoen van Sex education is net gelost, en het is uitstekend. Meer nog, volgens mediaredactrice Valerie Droeven is de populaire Netflixreeks over een sekstherapeute en haar tienerzoon de seksuele opvoeding die we allemaal hadden moeten krijgen.Minstens even opwindend is het oeuvre van wijlen Georgia O’Keeffe, die Amerikaanse kunstenares die je ongetwijfeld kent van haar grote schilderijen van bloemen waarin critici al eens vagina’s zien. Kunstredacteur Geert Van der Speeten ging kijke...more

 • Waarom sciencefictionfilm Dune de nieuwe Star wars kan worden

  Sep 11 2021

  De Canadese regisseur Denis Villeneuve doet wat David Lynch niet kon: een uitstekende verfilming afleveren van het legendarische sciencefictionboek Dune. Filmrecensent Jeroen Struys vertelt vanop het festival in Venetië waarom Dune de nieuwe Star Wars kan worden.En wat moeten we denken van het gedweep op sociale media met de romans van Sally Rooney? Wordt de schrijfster van Normale mensen, Gesprekken met vrienden en nu ook Prachtige wereld waar ben je terecht de eerste grote millennialauteur gen...more

 • Kan Kanye West het nog? En waarom is Bram Demunter een naam om te onthouden?

  Sep 04 2021

  Deze week in de allereerste Radar: hoe geniaal is de Amerikaanse rapper Kanye West? En wie is Bram Demunter, de coming man van de Belgische schilderkunst?Bram Demunter. Onthoud die naam. Op z’n 28ste krijgt hij zijn eerste solotentoonstelling. Kunstredacteur Geert Van der Speeten is onder de indruk van het talent van Bram Demunter. Hij maakt bovendien deel uit van een opwindende generatie Belgische kunstenaars die virtuoze schilderijen zonder één spatje ironie maken en die het plezier van het sc...more

 • Trailer. Radar

  Aug 30 2021

  Radar is je nieuwe wekelijkse afspraak met de cultuurredactie van De Standaard. Elke zaterdag vertellen we over de boeken, films, tv-series, toneelvoorstellingen, tentoonstellingen – je noemt het maar – die er echt toe doen. Om je te inspireren natuurlijk, want zo weet je meteen wat je het best gaat zien, beluisteren of lezen. Maar ook gewoon zodat je weer helemaal mee bent met wat er beweegt in het culturele leven. Wat er verandert. Wat er echt toe doet. See omnystudio.com/listener for privacy ...more