Podcast

Radio Doc

Radio Doc is hét documentaireprogramma van Radio 1. Met iedere week een kort én een langer verhaal over onderwerpen die mensen in Nederland bezighouden.

Afleveringen

 • Radio Doc: Een vorm van behaaglijkheid | Alles is Tijd - Deel 3 - Uitzending van 23-06-2019

  Jun 23 2019

  Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat Heinz Herman Polzer werd geboren, beter bekend als Drs. P. Dit heuglijke feit wordt op allerlei manieren gevierd, onder meer met ‘Een flitsende soirée rond Drs. P!’ op de 100e verjaardag van de Doctorandus: 24 augustus in de Kleine Komedie in Amsterdam. Uiteraard konden wij bij RadioDoc niet achterblijven. Daarom herhalen wij een radiodocumentaire die wij eerder uitzonden in 2015, een paar maanden na zijn dood.

 • Radio Doc: De S53 | Alles is Tijd - Deel 2 - Uitzending van 16-06-2019

  Jun 16 2019

  Het station van Gent-Sint-Pieters, België. Twintig voor elf ‘s avonds. Over twee minuten vertrekt de S53, de laatste trein van Gent-Sint-Pieters naar Beervelde. Tientallen dik ingepakte reizigers staan te wachten op de trein. Het zijn transmigranten: ze zijn illegaal in België maar vragen geen asiel aan omdat ze liever naar Engeland willen. Vanuit Beervelde proberen ze te voet de parkeerplaats naast snelweg E17 te bereiken. Daar de vrachtwagen op, richting Calais. 'De S53' is een portret van...more

 • Radio Doc: De vloek van de vijftiger | Alles is Tijd - Uitzending van 02-06-2019

  Jun 02 2019

  In welke bochten moet je je wringen om als vijftigplusser aan een baan te komen? Radiomaker Misha Koole maakte een documentaire over hoop en wanhoop bij de werkloze mens op zekere leeftijd. En: hoe meer tijd achter je ligt, hoe sneller de tijd gaat. Radiomaker Marten Minkema onderzoekt in het drieluik 'Alles is Tijd' hoe relatief ieders tijdbeleving is. En ontdekt in deze eerste aflevering dat tijd niet bestaat voor fotonen, de elementaire bouwsteentjes van al het licht om ons heen.

 • Radio Doc: Waarom | Gerrit - Uitzending van 19-05-2019

  May 19 2019

  De eerste aflevering van de nieuwe podcast Waarom door Eva Moeraert over het dramatische verhaal van Tom en Bjorn. In 1997 kiezen de 17-jarige Tom en de 18-jarige Bjorn ervoor een einde aan hun leven te maken. Bjorn sterft, Tom overleeft zijn poging. We sluiten deze aflevering af met de korte documentaire Gerrit. Buurman Gerrit  droeg jarenlang een geheim met zich mee. Op stap met een ogenschijnlijk gewone Amsterdammer, met een nu en dan onverklaarbaar gedrag. Een korte documentaire van Serin U...more

 • Radio Doc: Sunny Home - Uitzending van 12-05-2019

  May 12 2019

  Een documentaire van Jan Louter over de schrijver Maarten Biesheuvel, die op 23 mei 80 jaar wordt.

 • Radio Doc: Het Schimmenspel | Rijden met spierballen - deel 3 - Uitzending van 05-05-2019

  May 05 2019

  Filmregisseur Frans Weisz (1938) gaat op zoek naar zijn vader, de in 1933 voor de nazi's uit Duitsland gevluchte acteur Géza L. Weisz (1904-1944). En het laatste deel van de korte documentaireserie Rijden met spierballen.

 • Radio Doc: Julie | Rijden met spierballen - deel 2 - Uitzending van 28-04-2019

  Apr 28 2019

  Julie groeit op in een waar paradijs, te midden van prachtige natuur en exotische vogels. Ze is zich er niet van bewust dat ze anders is dan de meeste andere kinderen. Dat ze een lichtere huidskleur heeft. Dat haar vader wel erg rijk is. En dat ze haar ouders nooit samen ziet. En in deze Radio Doc deel 2 van het drieluik: Rijden met spierballen.

 • Radio Doc: Tot hier en niet verder! | Rijden met spierballen - deel 1 - Uitzending van 21-04-2019

  Apr 21 2019

  Het recht om te demonstreren is een fundamenteel mensenrecht, waar mensen dankbaar gebruik van maken: ze demonstreren tegen klimaatverandering, voor beter onderwijs, tegen extreemrechts, voor - of juist tegen zwarte piet. Maar al die protesten op het Malieveld en De Dam… leveren ze ook iets op? Radiomaker René van Es sprak activisten die een stap verder gaan, omdat ze denken dat de maatschappij alleen door een shockeffect in beweging kan komen. En deel 1 van het drieluik: Rijden met spierballen....more

 • Radio Doc: Margot de Boer, portret van een 88-jarige | Jongensclub deel 3 - Uitzending van 14-04-2019

  Apr 14 2019

  Margot de Boer wordt 19 april 88. Ze verstaat de kunst van het ouder worden zonder te klagen. Ook al is ze sinds een jaar weduwe, heeft ze beginnende longkanker en rookt ze stevig door. En het laatste deel van Jongensclub, gemaakt door Emmie Kollau en de jongens uit Amsterdam-West.

 • Radio Doc: De lijmbal, het legoblokje en de soldaat zonder vingers | Jongensclub deel 2 - Uitzending van 07-04-2019

  Apr 07 2019

  Op een dag besluit de 21-jarige Ids dat hij naar Japan moet. En wel nu. Op de fiets. Jan Maarten Deurvorst maakte een radiodocumentaire over de bizarre avonturen van Ids. Een portret van een jongeman die afgaat op zijn innerlijke stem, die hem hopeloos in problemen brengt, maar hem ook redt van de ondergang. En Jongensclub deel 2 waarin documentairemaker Emmie Kollau een paar recorders uitleende aan een groepje Marokkaanse jongens uit Amsterdam-West en ze leerde radiomaken.

 • Radio Doc: Wachten op Brexit | Jongensclub deel 1 - Uitzending van 31-03-2019

  Mar 31 2019

  “Ik kan bijna niet uitdrukken hoe verdrietig ik ervan wordt,” zegt Morna Simpson in Glasgow, Schotland. Twee banen is ze al kwijtgeraakt door de Brexit nog voordat die een feit is. Bedrijven vertrekken. Activiteiten worden uitgesteld. De overheid neemt geen mensen meer aan. Het land is on hold. De radiodocumentaire 'Wachten op Brexit’ gaat over een Schotse familie die een Europese familie werd, en die nu door de Brexit uit elkaar valt. Journalist Okke Ornstein reisde voor dit verhaal naar Glasgo...more

 • Radio Doc: De Watermeesters | Leve de auto! Afl. 3 - Uitzending van 17-03-2019

  Mar 17 2019

  De waterschappen. Die staan voor bioplastic uit mensenpoep en hypermoderne dijken, maar ook voor de aloude muskusrattenvanger en peilbeheerders die al honderden jaar de waterhoogte regelen op ons vlakke land. Op 20 maart kunnen we er weer op stemmen. Maar veel te kiezen valt er niet. Een stem voor de waterschappen is vooral van ritueel belang, want Nederland is een lekke badkuip en zonder het werk van deze watermeesters is leven hier niet mogelijk. En aflevering 3 van Lang leve de auto!

 • Radio Doc: Een stapel stenen | Lang leve de auto! - Afl. 2 Jan Duijn - Uitzending van 10-03-2019

  Mar 10 2019

  Eind oktober kregen de medewerkers van het Slotervaartziekenhuis de mededeling dat het afgelopen was. Het ziekenhuis was failliet. In de laatste maand volgde radiomaker Heleen Hummelen de personeelsleden die overbleven in het bijna lege gebouw. En aflevering 2 van de korte documentaire serie Lang leve de auto! waarin enkele mannen vertellen over de bijzondere plaats die de auto in hun leven inneemt.

 • Radio Doc: Land in zicht | Leve de auto! Afl. 1 - Uitzending van 24-02-2019

  Feb 24 2019

  Elke vrijdag repeteert een weel heel bijzonder koor in de kelder van de Corvershof aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam: Min of meer stipt om 11 uur verzamelt zich daar een bonte bende van dak- en thuislozen, kansarmen, sympathisanten en hobbymuzikanten. In de documentaire Land In Zicht portretteert Katrin Lohmann enkele koorleden aan de hand van hun persoonlijke getuigenissen en hun levensliederen en vertelt zo niet alleen over de diverse gedaantes van dak- en thuisloosheid, maar ook over het...more

 • Radio Doc: De kasteelmoord | Ongesigneerd #23 Jouw ontwerp - Uitzending van 17-02-2019

  Feb 17 2019

  In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. De moord groeit uit tot één van de meest veelbesproken zaken in België. Hoe kon de Kasteelmoord zo groot worden in West-Vlaanderen? In Radio Doc de eerste aflevering van deze podcast toegelicht door de maker. En aflevering 23 van de podcast Ongesigneerd over het favoriete of meest gehate onopvallende ontwerp van de luisteraars.

 • Radio Doc: Een cursus gelukkig zijn | Ongesigneerd #21 Het fietspad - Uitzending van 10-02-2019

  Feb 10 2019

  Nu de meeste goede voornemens van 2019 alweer zijn gestrand, onderzoekt Babette Rijkhoff wat er gebeurt als je wél doorzet om je leven te verbeteren. Ze volgde twee mensen die de raad uit zelfhulpboeken radicaal opvolgen en tot het uiterste gaan om gelukkig te worden. En de eenentwintigste aflevering van Ongesigneerd: Het fietspad.

 • Radio Doc: Huisvrouw op de prairie | Ongesigneerd #22 Het urinoir - Uitzending van 03-02-2019

  Feb 03 2019

  Huisvrouw op de prairie - Over de ontdekking van een bijzonder dagboek: van een huisvrouw die maandenlang tussen de Indianen leefde. En het tweeëntwintigste deel van Ongesigneerd: Het urinoir.

 • Radio Doc: De zoektocht van Philo Bregstein | Ongesigneer #20 De brievenbus - Uitzending van 27-01-2019

  Jan 27 2019

  Portret van schrijver en filmer Philo Bregstein, die voor zijn boek De gestolen tijd op zoek ging naar Joodse familieleden verspreid over de wereld. Op deze tocht ontdekte hij een familiedrama dat zijn oordeel over zijn ouders veranderde. Tom Rooduijn sprak met Bregstein over zijn leven en de onderwerpen van zijn werk. En aflevering 20 van de podcast Ongesigneerd: De brievenbus.

 • Radio Doc: De brand in het landhuis | Ongesigneerd #19 De treincoupé - Uitzending van 20-01-2019

  Jan 20 2019

  Op 7 december 2003 komt Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis om het leven. De excentrieke Vughtenaar bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld. En de 19e aflevering in de serie Ongesigneerd.

 • Radio Doc: Zes Weken Modder | Uit Koloniale Kelders - Deel 2: Terug naar de Bron - Uitzending van 13-01-2019

  Jan 13 2019

  In de kletsnatte septembermaand van 2015 besluiten honderdtwintig gegoede burgers plotseling huis en haard te verlaten om op een braakliggend terrein in Amsterdam-Noord te gaan kamperen. Ze staan er zes weken. In de modder. Zonder enige voorziening. Collectieve gekte? En het tweede deel van de korte documentaire van Marten Minkema over het Africamuseum in Tervuren.