PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Radioboeken

Radioboeken kun je nergens lezen. Het zijn verhalen door Nederlandse en Vlaamse auteurs speciaal geschreven op verzoek van deBuren. Voor het eerst en voor het laatst lazen de auteurs bij deBuren hun verhaal voor.

Afleveringen

 • Radioboek Afrikaans - 'Kompleks A' - Tommy Wieringa

  Feb 19 2013

  In de aanloop naar citybooks Stellenbosch vertaalde Rentia Bartlett twaalf Nederlandstalige Radioboeken en citybooks naar het Afrikaans en liet ze aldaar inspreken door vakkundige acteurs. Kompleks A is de vertaling van Tommy Wieringa's Radioboek Complex A.

 • Radioboek Afrikaans - 'Kaputnik' - Menno Wigman

  Feb 19 2013

  In de aanloop naar citybooks Stellenbosch vertaalde Rentia Bartlett twaalf Nederlandstalige Radioboeken en citybooks naar het Afrikaans en liet ze aldaar inspreken door vakkundige acteurs. Kaputnik is de vertaling van Menno Wigmans Radioboek Kaputnik.

 • Radioboek Afrikaans - 'Die duif' - Kees 't Hart

  Feb 19 2013

  In de aanloop naar citybooks Stellenbosch vertaalde Rentia Bartlett twaalf Nederlandstalige Radioboeken en citybooks naar het Afrikaans en liet ze aldaar inspreken door vakkundige acteurs. Die duif is de vertaling van Kees 't Harts Radioboek De duif.

 • Radioboek Afrikaans - 'Die vurk as mens' - Joke van Leeuwen

  Feb 19 2013

  In de aanloop naar citybooks Stellenbosch vertaalde Rentia Bartlett twaalf Nederlandstalige Radioboeken en citybooks naar het Afrikaans en liet ze aldaar inspreken door vakkundige acteurs. Die vurk as mens is de vertaling van Joke van Leeuwens Radioboek De vork als mens.

 • Radioboek Afrikaans - 'Spotvoël' - Hafid Bouazza

  Feb 13 2013

  In de aanloop naar citybooks Stellenbosch vertaalde Rentia Bartlett twaalf Nederlandstalige Radioboeken en citybooks naar het Afrikaans en liet ze aldaar inspreken door vakkundige acteurs. Spotvoël is de vertaling van Hafid Bouazzas Radioboek Spotvogel.

 • Radioboek (Afrikaans) - 'Hoë besoek' - Adriaan van Dis

  Jan 31 2013

  In de aanloop naar citybooks Stellenbosch vertaalde Rentia Bartlett twaalf Nederlandstalige Radioboeken en citybooks naar het Afrikaans en liet ze aldaar inspreken door vakkundige acteurs. Hoë besoek is de vertaling van Adriaan van Dis' Radioboek Hoog bezoek.

 • Radioboek #105 - Jacques de Decker - 'De weg'

  Nov 06 2012

  In het Radioboek van Jacques De Decker begeeft Arthur zich op een weg en komt op de route woorden tegen. Hij kan door -linguistische- spiegels reizen en herbeleeft enkele schijnbaar onbeduidende maar voor Arthur essentiele ervaringen.De Nederlandse vertaling wordt voorgelezen door Iris Van Cauwenbergh. De originele Franse versie van dit Radioboek wordt door Jacques De Decker zelf voorgelezen, beluister hier La Route.

 • Radioboek #103' - Jean-Luc Outers - Waar het geheugen ophoudt'

  Nov 05 2012

  In het Radioboek Waar het geheugen ophoudt van Jean-Luc Outers weet een groot schrijver dat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Hij besluit te sterven zoals hij geleefd heeft: als een vrij man. Hij bedenkt zijn eigen begrafenisceremonie die plaatsvindt op een ochtend in de stadsopera.De Nederlandse vertaling wordt voorgelezen door Iris Van Cauwenbergh.De originele Franse versie van dit Radioboek wordt door Jean-Luc Outers zelf voorgelezen, beluister hier Du court mémoire.

 • Radioboek #104 - Eugène Savitzkaya - 'Het scenario van de heks'

  Nov 02 2012

  Er was eens een zeer jonge man, van 14 of 15 jaar oud -wie zal het zeggen? -, een beetje te lang, met lang haar tot zijn schouders, die zich verveelt op zijn kamer. Op die slaapkamer die hij deelt met zijn broer is, om precies te zijn, niets te doen. De kamer kijkt uit op de boomgaard met appelbomen. Hij besluit de velden die hij vanuit zijn venster ziet op te fleuren.

 • Radioboek #102 - Caroline Lamarche - 'Ver van het kleine paradijs'

  Oct 30 2012

  De ontmoeting van de verteller met twee dakloze meisjes halen zijn zekerheden omver en brengen twijfel in zijn leven. Vragen over The Brothers Karamazov en een kat genaamd Lulu. Bier en kunstgeschiedenis. Nachtelijke telefoontjes en een te beantwoorden brief. Kortom, een soort paradijs.De Nederlandse vertaling wordt voorgelezen door Iris Van Cauwenbergh. De originele Franse versie van dit Radioboek wordt voorgelezen door de Caroline Lamarche zelf: Loin du petit paradis.Caroline Lamarche schreef ...more

 • Radioboek #101 - Thomas Gunzig - 'De Gamba'

  Oct 30 2012

  De Gamba is een eenvoudig verhaal: wat er zou gebeuren als uw pasgeborene in plaats van met twee handen en twee voeten en een mooi gezicht ter wereld te komen meer weg heeft van schaal-en schelpdier? Ongetwijfeld zal de vaderlijke liefde meer weg hebben van een labyrinth...

 • Radioboek #31 - Yves Petry - 'De oude man en de prijs'

  May 17 2011

  Yves Petry (1967) studeerde wiskunde en filosofie en publiceerde in diverse literaire tijdschriften voordat hij in 1999 zijn romandebuut maakte. De romans Het jaar van de man (1999), Gods eigen muziek (2001), De laatste woorden van Leo Wekeman (2003), De achterblijver (2006) en De maagd Marino (2010) werden allen lovend ontvangen. In 2006 ontving Petry de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Zijn meest recente roman De maagd Marino, werd bekroond met de Libris Literatuurprijs 2011.Zijn Radioboek De oude ...more

 • Rachida Lamrabet BER

  Dec 11 2009

  th'enjirth ig yessawaren ag umuc

 • Rachida Lamrabet NL

  Dec 11 2009

  Een verhaal over een meisje dat op het strand een sprekende kat ontmoet..

 • Floortje Zwigtman BER

  Dec 10 2009

  Thih'uja-ya d-tterjama nsent aqathent gi cd. Nessitim atesse3dam rweqt tasebh'ant ag thnayen ih'enjiren ig iteggen thimesrayin war 3edrent h'uma athen snen iwdan...

 • Floortje Zwigtman NL

  Dec 10 2009

  Een erg grappig verhaal over twee kinderen die de gekste dingen doen om beroemd te worden...

 • Thomas Gunzig BER

  Dec 10 2009

  Ij uh'enjir mighar yrdja ij n-plan yesbeh' attas...

 • Radioboek Gunzig NL

  Dec 10 2009

  Het spannende verhaal van een jongetje dat een ongelooflijk geniaal plan heeft...

 • Radioboek #100 - 'Hoog bezoek' - Adriaan van Dis

  Jul 31 2009

  De held van dit verhaal van Adriaan van Dis schrikt vroeg in de ochtend wakker van een rinkelende telefoon. Als hij de hoorn opneemt, kondigt een hem onbekende stem hoog bezoek uit Vaticaanstad aan. In de veronderstelling met een grapjas van doen te hebben hangt hij weer op, maar even later staan er daadwerkelijk twee kardinalen in vol ornaat voor de deur. De eminenties zijn op pad gestuurd door de Heilige Vader, die grootse plannen met hem heeft. Zijn tegenwerpingen en blasfemische reacties bli...more

 • Radioboek #99 - 'Lena' - Charlotte Therssen

  Jul 31 2009

  Het Radioboek van Charlotte Therssen gaat over twee vriendinnen waarvan er één ongeneeslijk ziek is. Ondanks de schaduw van de dood proberen de meisjes zo lang mogelijk een illusie van jeugdige onbezorgdheid vast te houden. Die leugen om bestwil blijkt moeilijk vol te houden.

 • Radioboek #98 - 'De muzikant' - Anna Enquist

  Jul 31 2009

  In De muzikant beschrijft Anna Enquist de muzikale vreugde én de eeuwige plankenkoorts van een ervaren celliste. De stress van het spelen in een orkest en het geven van concerten is een bedreiging voor haar gemoedsrust en gezondheid. Om toch door te kunnen gaan klampt ze zich vast aan haar liefde voor muziek. "Het wordt altijd weer elf uur. Wat er ook gebeurt. Je denkt: ik ga sterven, daar op dat podium, ik raak eruit, de stok schiet uit m'n hand, ik zet het verkeerde stuk in – maar de klok t...more

 • Radioboek #97 - 'Vrouwtjesdwerggoerami' - P.F. Thomése

  Jul 31 2009

  Het Radioboek van P.F. Thomése is het begin van een nieuw avontuur van J. Kessels, favoriet romanpersonage van de schrijver en de held uit de veelgeprezen roman 'J. Kessels: The Novel'. Tot ergernis van de auteur is Kessels van de ene op de andere dag onvindbaar. Na ijverig speurwerk blijkt het spoor te leiden naar een afhaalchinees en vervolgens naar Shanghai. Wat heeft J. Kessels ertoe gedreven zijn collectie obscure countrymuziek achter te laten om ergens aan de andere kant van de wereld te ...more

 • Radioboek #96 - 'Hemelvaartsdag' - Leo Pleysier

  Jul 31 2009

  Tijdens een ballonvaart boven de Kempen leert de hoofdpersoon van dit verhaal zijn streek op een andere manier kennen. Vanuit de mand, die rustig ronddobbert boven de dorpjes, kerken en oude fabrieken, filosofeert hij over heden en verleden van dit rijke landschap.

 • Radioboek #95 - 'Fluisteraars' - Thomas Verbogt

  Jul 31 2009

  Het Radioboek van Thomas Verbogt is een humoristisch en ontroerend verhaal over de dingen die we niet goed onder woorden kunnen brengen. Vaak is dat ook niet nodig of zelfs ongewenst. Tussen vrienden en geliefden groeit ook zonder hulp van 'mensenfluisteraars' het begrip over de dingen die er voor de ander echt toe doen.

 • Radioboek #94 - 'La promesse' - Bernlef

  Jul 07 2009

  In "La promesse" maken we kennis met een hoteleigenaresse op leeftijd, die er niet veel meer voor voelt haar etablissement nog uit baten. Het hotel staat in een slaperig dorpje waar toeristen uiterst zeldzaam zijn, de laatste gasten zijn lang geleden vertrokken. Als op een dag een voor locale begrippen nogal excentriek geklede jonge vrouw in het dorp moet overnachten, verwijst men haar naar hotel "La promesse". Het is het begin van een periode waarover de dorpelingen nog lang na zullen praten.

 • Radioboek #93 - 'Wat voorbij is begint pas' - Erwin Mortier

  Jul 07 2009

  Op Wereldboekendag 2009 las Erwin Mortier zijn Radioboek voor. Het gaat over de essentie van lezen en het schrijverschap, over de onmogelijkheid de kloof te dichten die tussen de woorden en de dingen gaapt. Een gegeven dat hij betreurt noch vervloekt, want "Ik zou geen dichter zijn indien ik niet in die niet te dichten bres van het denken zou willen jakkeren als een windvlaag waarin men beurtelings klaagzangen of liefdesliederen beluistert. Die volle leegte is het domein van mijn genot, de tumul...more

 • Radioboek #92 - 'Winterslaap' - Vrouwkje Tuinman

  Jul 07 2009

  In het Radioboek van Vrouwkje Tuinman wacht de verteller in een ziekenhuis tot een dierbare vriend ontwaakt. Het is een ontroerend en verstild verhaal, waarin de beschrijving van de kleine details van wat er zich rond het ziekenhuisbed en in het lege huis van de 'slapende' afspeelt de situatie zeer invoelbaar maakt.

 • Radioboek #91 - 'Hondsroos' - Jef Aerts

  Jul 02 2009

  Irena woont alleen, met als enig gezelschap de hondsroos die het gehele appartement heeft overwoekerd. Wanneer een jongen inbreekt, raakt hij hopeloos verstrikt in de doorns van de planten. Nadat hij zijn pogingen heeft opgegeven zich los te worstelen ontstaat een gesprek tussen de oude vrouw en de jeugdige indringer.

 • Radioboek Zuid-Afrika - 'Verraad in de wildernis' - Niq Mhlongo

  Jul 02 2009

  Bij wijze van Valentijnscadeau neemt de verteller in het Radioboek van Niq Mhlongo zijn vrouw Mmabatho mee naar een reservaat in de Afrikaanse binnenlanden. Doel is om eens goed uit te rusten en om zoveel mogelijk wilde dieren te fotograferen vanuit de veilige beslotenheid van een comfortabele jeep. Het loopt echter anders dan gepland, want de wilde natuur wil zich niet zomaar laten bespieden door een stel ongenode gasten.Voorgelezen door Walter Bart.

 • Radioboek Zuid-Afrika - 'Ossewa Mulaudzi' - James Cairns

  Jul 02 2009

  Middels een ingenieuze verhaallijn en een dialoog tussen twee geliefden door de gsm geeft het Radioboek van James Cairns een satirische blik op het nieuwe Zuid-Afrika. Het verhaal sluit naadloos aan bij kwesties die in het hedendaagse Zuid-Afrika actueel zijn, zoals identiteit, het herschrijven van de geschiedenis en de herordening van het land.Voorgelezen door Walter Bart.

 • Radioboek Zuid-Afrika - 'Doorgaan' - Brink Scholtz

  Jul 02 2009

  Het Radioboek van Brink Scholtz is een fraaie, poëtische meditatie die ogenschijnlijk over landschap gaat, maar in werkelijkheid een problematische vader-dochterrelatie als onderwerp heeft. De tijd is aangebroken om die relatie opnieuw te definiëren.Voorgelezen door Walter Bart.

 • Radioboek Zuid-Afrika - 'De wereld opnieuw in kaart gebracht' - Philippa Yaa de Villiers

  Jul 02 2009

  In een mengeling van proza en poëzie ontvouwt zich een autobiografisch en voor Zuid-Afrikanen zeer herkenbaar verhaal, waarin vraagstukken rond ras en gender een hoofdrol spelen.  De verteller is zich echter voortdurend bewust van haar publiek en de valkuilen die op de loer liggen wanneer je een persoonlijk verhaal wilt overbrengen. Voorgelezen door Walter Bart.

 • Radioboek Zuid-Afrika - 'Band on the run' - Kurt Egelhof

  Jul 02 2009

  In zijn Radioboek legt Kurt Egelhof de atmosfeer van het Zuid-Afrika van de jaren zeventig vast in een verhaal over de ondoordachte keuzes van twee studenten, twee 'rebels without a cause'. Hun antiwereld van drugs, sex en muziek brengt hen in conflict met politieke activisten die het apartheidsregime omver willen werpen. Het beeld van twee ongeorganiseerde, onverschillige jonge nepmuzikanten die verstrikt raken in de politieke spelletjes van dubbelagenten geeft een boeiende indruk van een ontnu...more

 • Radioboek #90 - Kamiel Vanhole - 'De tuin'

  May 11 2009

  Kamiel Vanhole (1954-2008) aanvaardde in het najaar van 2007 de uitnodiging om voor deBuren een Radioboek te schrijven. Door de ziekte waaraan hij enkele maanden later zou overlijden was Kamiel niet in staat het verhaal zelf in te lezen. Zijn dochter Eva Vanhole las het op 17 januari 2008 voor in Flagey. In het verhaal kijkt de hoofdpersoon terug op wat voorafging aan een ingrijpende gebeurtenis in zijn jeugd."Wat er ook van zij, mijn verhaal is er een dat ik liever niet had verteld. In de eerst...more

 • Radioboek #89 - Rachida Lamrabet - 'Kikker'

  May 04 2009

  Een vrouw ontvlucht een traumatisch verlies en een relatie die haar dreigt te verstikken om in Colombia wetenschappelijk onderzoek te gaan doen. Daar in de groene wildernis, in de stilte die hoorbaar is achter een muur van oerwoudgeluiden, komt ze weer een beetje tot rust. Haar kwetsbare evenwicht wordt verstoord als een dierbare maar pijnlijke herinnering plots tot leven komt door een onverwachte ontmoeting.

 • Radioboek #88 - Peter Verhelst - Legioen

  May 01 2009

  Een groep archeologen probeert ergens in een verlaten deel van Turkije zoveel mogelijk bodemonderzoek te doen voordat een nabijgelegen dam wordt afgebroken."De dam, jaren geleden opgetrokken om de streek van water te voorzien, zal de in puin verzonken stad onder water zetten. Schatten zullen verloren gaan. Het antwoord van de overheid: elke dag oponthoud zou miljoenen kosten. Het oude liedje van macht, economie en minachting voor de kunst."Het kamp wordt "beschermd" door grimmig uitziende milit...more

 • Radioboek #82 - Stijn Vranken - Leven mag geen gewoonte worden

  May 01 2009

  Peter De Laet is leraar Nederlands en Engels, en heeft het plezier van het doden ontdekt. Bij toeval eigenlijk. Een moordkunstenaar had hem op het oog voor een passieve rol in een dodelijk kunstproject, maar tot zijn eigen verrassing ontpopt Peter zich als actief participant. Voor de aanslag op zijn leven is hij zijn belager dankbaar vanuit de grond van zijn hart, want met de dood in het vooruitzicht krijgt het leven plots meer glans. Dit nieuwe inzicht doet Peter besluiten zelf ook aan het moor...more

 • Radioboek #87 - Paul Mennes - 'Het aanzoek'

  Apr 29 2009

  Na zijn onorthodox geënsceneerd huwelijksaanzoek hoort de hoofdpersoon van het Radioboek van Paul Mennes dat de beoogde bruid op het punt staat naar Japan terug te keren. Bovendien geeft ze hem een onduidelijk antwoord. Toch besluit hij zijn Belgische geboortegrond vaarwel te zeggen om Tomoko te volgen naar een onzekere toekomst in het land van de rijzende zon.

 • Radioboek #86 - Herman Koch - 'Korte geschiedenis van het bedrog'

  Apr 24 2009

  In Korte geschiedenis van het bedrog vertelt Herman Koch hoe hij ontdekte dat het een misvatting is om waarheid en leugen als onverzoenlijk te beschouwen. "Zo leerde ik op mijn vijfde, zonder me daar op dat moment nog ten volle van bewust te zijn, de belangrijkste les die een schrijver vroeg of laat moet leren: dat de waarheid en de geloofwaardige leugen twee handen op een en dezelfde buik zijn, dat die geloofwaardige leugen verre te verkiezen valt boven een ongeloofwaardige waarheid."

 • Radioboek #85 - Arthur Japin - 'De kennis van Kwaku'

  Apr 21 2009

  De kennis van Kwaku beschrijft een middag in het leven van het Afrikaanse jongetje Kwaku. Het is een bijzondere dag, want hij is vandaag dertien jaar geworden. Net als alle andere jongens in zijn klas droomt hij van een toekomst als profvoetballer. Ooit zal Kwaku ontdekt worden door een scout van Ajax, net als zijn vriend Michael. Als hij 's avonds vol verwachting thuis komt uit school, hangen er geen slingers en liggen er geen cadeaus klaar. Zijn moeder is tot zijn verbazing niet vroeger naar ...more

 • Radioboek #84 - Nadia Dala - 'De engel'

  Apr 17 2009

  Ali Hoessein noemt zich de engel van Myriam, haar reddende engel om precies te zijn. Omdat ze niet aan de kant van de Vlamingen staat, en ze zeker niet het door haar verfoeide etiket "allochtoon" opgeplakt wil krijgen, lijkt Myriam nergens bij te horen. Als dochter van christelijk-Marokkaanse ouders zou ze in Marokko al een vreemde eend in de bijt zijn, maar door haar instinctieve weerzin tegen de hokjesgeest die haar omringt hoort ze ook in Antwerpen nergens bij. Ali Hoessein denkt haar te moe...more

 • Radioboek #83 - Peter Terrin - 'Voor de lieve vrede'

  Apr 15 2009

  Frederik Malfait wil niets anders dan vrede en rust. Hij windt zich niet op, houdt zich immer op de vlakte, incasseert. Aldus hoopt hij iedereen die hij liefheeft tevreden te stellen. Zijn vrouw heeft zijn houding anders begrepen en stapt met grote vastberadenheid en ruim de helft van de boedel uit hun huwelijk. Daarbij inbegrepen: de looptelefoon. Voorlopig behelpt hij zich met een oud toestel uit zijn garage, een hoekig exemplaar uit de late jaren tachtig, met een bel. De eerste stem die hij i...more

 • Radioboek #81 - Hanneke Paauwe - 'Lintworm'

  Mar 26 2009

  Fernando Rodriguez is elf jaar. Volgens sommigen is de groei van zijn hersenen achtergebleven bij de groei van zijn bijna twee meter lange lichaam. Hij woont alleen met zijn moeder, die arm is en hen moeilijk allebei kan onderhouden. Daarom probeert Fernando wat bij te verdienen. Aanvankelijk werkt hij in Casa d'Alfonso, een schimmige sauna met dito filmzaaltje. Omdat hij daar last heeft van de handtastelijke clientèle neemt hij een baantje aan in een ziekenhuis van twijfelachtig allooi. Daar w...more

 • Radioboek #80 - Kris Lauwerys - Een reis en twee liefdesverklaringen

  Mar 17 2009

  Literair vertalen een kluizenaarsbezigheid? Niet als je de odyssee van Kris Lauwerys volgt in Een reis en twee liefdesverklaringen. Zijn vertaling van Memoires van een antisemiet van Gregor von Rezzori bracht hem naar de oostelijkste uithoeken van Europa. In brieven aan zijn schrijver doet hij verslag van zijn bevindingen en van de liefde die om de hoek komt kijken.

 • Radioboek #79 - Hassnae Bouazza - Bifi

  Jan 31 2009

  De ik-persoon in het Radioboek van Hassnae Bouazza woont in een klein dorp ergens in Nederland. Haar buurman staat bekend onder de bijnaam Bifi. Die naam pas goed bij hem, want "een Bifi-worstje is niet alleen droog, maar ook een beetje gerimpeld en niemand vindt het écht lekker". Als Bifi verliefd wordt op zijn buurmeisje, laat deze meteen weten daar absoluut niet van gediend te zijn. De boodschap lijkt echter niet aan te komen en een kansloze, licht meelijwekkende liefdescampagne is het resul...more

 • Radioboek #78 - Menno Wigman - 'Kaputnik'

  Jan 27 2009

  Kaputnik is het verslag van een writer's block en een reader's block. Nadat een dichter zijn vriendin heeft zien vertrekken en het huis van zijn ouders heeft uitgeruimd loopt hij een obsessie op voor art deco-meubelen. Maandenlang is hij bezig zijn woning te retroficeren. Om zijn interieur er zo interbellum mogelijk uit te laten zien schuift hij op een dag zelfs lange witte sportveters over zijn elektriciteitssnoeren. Tegelijkertijd verliest hij zich in bespiegelingen over de excentriek...more

 • Radioboek #77 - Stephan Enter - Instincten

  Jan 15 2009

  Een jongeman gaat na het verlaten van de middelbare school meteen in militaire dienst. Het moet nu eenmaal en dan kan je er maar beter meteen vanaf zijn, zo redeneert hij. Helaas blijken de romantische verhalen van zijn ooms over hun diensttijd niet te kloppen. In plaats daarvan ligt maandenlange verveling op de loer. Hij voelt zich als intellectueel aangelegde gymnasiast ook niet helemaal thuis tussen zijn lotgenoten: "grofgebouwde jongens met de goedmoedige ambitie truckchauffeur of tegelze...more

 • Radioboek #76 - Josse de Pauw - 'Voor altijd'

  Jan 13 2009

  Bij het ontwaken moet Narcissus Vliegenvanger zich er dagelijks van verzekeren dat hij thuis is, dat hij ergens thuishoort. Doorgaans lukt hem dat, maar op een dag wordt hij wakker uit een droom die hem in verwarring heeft achtergelaten. Compleet gedesoriënteerd strompelt hij naakt het trappenhuis in, waar zijn Japanse bovenbuurvrouw hem aantreft. Ze brengt hem terug naar binnen en stelt hem gerust. Hierna spreken de twee elkaar geregeld en langzaamaan groeit het besef dat hij haar mist zodra h...more

 • Radioboek #75 - Marc Reugebrink - Koper en as

  Dec 24 2008

  Harmonieorkest Apollo oefent elke donderdag in de lage feestzaal achter café-restaurant De Ster, in het dorp Groeze. Het orkest lijkt onderdeel van een groter geheel, een plattelandsuniversum waarin alles met elkaar samenhangt. Als op een dag de autoriteit van de dirigent ter discussie wordt gesteld is het dan ook alsof de wereld in elkaar dreigt te storten. De dorpelingen herkennen het gevaar, en grijpen rigoureus in.

 • Radiobook #74 - Sus van Elzen - Witte vlekken verloren in de vlakte

  Dec 21 2008

  Joana is naar het dorp gekomen omdat ze van de vlakte houdt. Het gemakkelijk te vergeten plaatsje telt nog slechts een twintigtal vooral oude inwoners, het is ver van het lawaai van de stad verwijderd. Desondanks broeit er iets, onderhuids. Joana ontdekt een levendigheid die nog bestaat in roddels, een dorpsgek en enkele intriges. Toch lijkt vergetelheid hier op de loer te liggen. De schavende tijd laat de golvende vlakte niet ongemoeid.

 • Radioboek #73 - Marja Pruis - Vrouw met principes

  Dec 18 2008

  Meike Bots is een vrouw met principes. Helaas laat haar omgeving zich weinig aan die principes gelegen liggen, en zelf neemt ze het ook niet altijd even nauw. Ze is met haar bedrogen geliefde in Venetië, de stad waar haar moeder ooit verdween om nooit meer terug te komen. Denkend aan wat haar vertrek teweeg heeft gebracht, aan haar vader en haar eigen verleden, twijfelt ze of ze haar moeder na al die tijd op zal zoeken. Dan komt de jongen van de receptie haar zeggen dat er iemand op haar wacht,...more

 • Radioboek #72 - Bernard Dewulf - De rug

  Dec 16 2008

  Het Radioboek van Bernard Dewulf gaat over een schilder die iets kwijt is: het zichtbare. Het beeld van de rug van zijn voormalige geliefde wil niet tevoorschijn komen uit zijn geheugen. Misschien kunnen woorden hem helpen de rug eindelijk op het doek te krijgen. Hij kiest voor een zoektocht in brieven aan zijn geliefde, waarbij het licht steeds een belangrijke rol speelt. Als hij de rug voor zich ziet in een bepaald licht, zou ze weer zichtbaar kunnen worden. Hoewel: "Het licht proberen schilde...more

 • Radioboek #71 - Geertrui Daem - 'Nietwaard'

  Dec 12 2008

  Het Radioboek van Geertrui Daem is een sprookje over de lotgevallen van een mishandeld meisje. Nietwaard wordt ze genoemd, door haar eigen ouders. Ze wordt geslagen, geschopt en mishandeld, en uitgemaakt voor alles wat lelijk is. Op school geloven haar vriendinnetjes haar verhalen niet; ze zal wel een te rijke fantasie hebben. Als ze probeert te vluchten straft haar moeder haar op sadistische wijze. Gelukkig komt haar redding al snel, uit onverwachte hoek.

 • Radioboek #70 - Diane Broeckhoven - Een man van koper

  Dec 10 2008

  Parijs, Père Lachaise. Een vrouw denkt vol weemoed terug aan de man met wie ze ooit op deze begraafplaats afsprak, aan de voeten van het standbeeld van Victor Noir. Zeventien jaar later is het nu, en ze zullen elkaar opnieuw ontmoeten, op dezelfde plek. Eindelijk zal ze hem haar lang bewaarde geheim kunnen opbiechten. Zal hij komen opdagen? Of moet ze haar verhaal vertellen aan Victor, de onbeweeglijke erotische held?

 • Radioboek #69 - Jeroen Theunissen - De afstand

  Dec 04 2008

  Het Radioboek van Jeroen Theunissen gaat over thuisloosheid. De Canadees Philip Klein kan niet thuis zijn. Hij is ingenieur en heeft de kans gekregen om met een Canadese mijnbouwfirma naar een afgelegen plaatsje op deze wereldbol te reizen waar er protest is geweest. Omdat hij de indruk heeft in zijn woonplaats Toronto weinig achter te laten, en misschien omdat de afstand hem aantrekt, heeft hij het voorstel zonder veel verdere overwegingen aangenomen. Als hij eenmaal in het mijnplaatsje Río Bl...more

 • Kinderradioboek #007 - Rascal - 'Eline'

  Dec 01 2008

  Er was eens… Een koe! de koe was zo vrij als de vogels, maar werd op een dag met een lasso gevangen door een man. De koe verzette zich eerst, maar omdat de man aan de andere kant van het touw nog de kwaadste niet leek, hield ze na een tijdje op met trappen en keek hem aan. Uiteindelijk besloot ze dat het leven aan zijn zijde mooier zou zijn, en er volgen enkele jaren van gelukkig samenzijn. Als de man op een dag erg ziek wordt stuurt hij de koe weg om hulp. Bij haar terugkeer heeft ze onverw...more

 • Kinderradioboek #005 - Beatrice Deru-Renard - 'Bianca en Nero'

  Dec 01 2008

  Bianca is een prinsesje dat alles heeft om gelukkig te zijn, en ook de gelukkigste wíl zijn. Maar op haar verjaardag vertelt een geheimzinnige arend haar dat er in het land iemand bestaat die nog gelukkiger is. Het is een prins met een mooiere stem, mooiere ogen en zuiverder tranen dan zij. Het prinsesje wil weten waarom, en volgt de arend op zoek naar het geheim van de prins. Het wordt een verre en moeilijke reis…Voorgelezen door Luc Nuyens

 • Kinderradioboek #004 - Stijn Vranken - 'Milan'

  Dec 01 2008

  Milan is een verhaal over een jongetje dat op wereldreis gaat om zichzelf te zoeken. Niemand lijkt in staat hem te helpen, de mensen niet en de dieren al helemaal niet. Op een dag besluit hij een machine uit te vinden die hem moet helpen zichzelf te vinden. Als de machine af is, blijkt dat hij iets anders doet dan de bedoeling was..

 • Kinderradioboek #001 - Joke van Leeuwen - 'Een vlieg met een beetje verstand'

  Dec 01 2008

  Zzzzzzzz…… het verhaal van Joke van Leeuwen gaat over een vlieg met een beetje verstand. De vlieg wordt opgejaagd door moordzuchtige mensreuzen, en begrijpt niet waarom. Misschien zijn ze wel jaloers! Ze hebben niet eens vleugels, en ook maar vier poten. Verbazingwekkend dat ze niet elk moment omvallen. Ze kunnen niet eens vliegen ook. Maar gevaarlijk zijn ze wel. Hoe moet dit aflopen?

 • Radioboek #68 - Erik-Jan Harmens - Liefste

  Dec 01 2008

  Liefste, het Radioboek van Erik-Jan Harmens, is het verhaal van een man die zijn liefdesleven overdenkt terwijl hij onder een laag puin ligt, vermoedelijk na een bomaanslag. Opgesloten in een kleine ruimte in het donker verdwijnt alle gevoel voor tijd en is hij alleen met zijn gedachten. Zijn overpeinzingen en zelfverwijten worden slechts af en toe onderbroken door een sprankje hoop wanneer hij denkt iemand te horen roepen of kloppen. Harmens is vooral bekend als dichter/performer, en dat i...more

 • Radioboek #67 - Luc de Vos - De vogeltjes

  Nov 27 2008

  Dertig jaar geleden, in 1978, was er op het college een jonge priester die godsdienst en muziek diende te onderwijzen aan de twaalfjarige snotapen van het eerste jaar. Hij was diezelfde man die onlangs de nieuwe premier een taart besprenkeld met urine in het gezicht had willen gooien, maar niet in zijn opzet slaagde en nu al een paar weken zit opgesloten. De vogeltjes, het Radioboek van Luc De Vos, vertelt het verhaal dat achter zijn daad schuilgaat.

 • Radioboek #66 - Diane de Keyzer - De volle schort

  Oct 13 2008

  Het Radioboek van Diane de Keyzer is een historisch verhaal getiteld De volle schort. Het handelt over een burgemeester-herenboer aan het begin van de 20e eeuw, die de reputatie heeft zijn dienstmeiden niet met rust te kunnen laten. Een aantal brieven aan de 'procureur du roi' zorgt ervoor dat kwalijke zaken eindelijk aan het licht komen."Mijnheer de procureur, Het is wreed van de misdaad die op Houtave bedreven wordt met de dienstmage van de burgemeester. Zij heeft haar kind van kant gemaak...more

 • Radioboek #65 - Hilde Van Mieghem - 'De Franse kok'

  Sep 15 2008

  De Franse kok is het Radioboek van Hilde Van Mieghem. In dit verhaal ontvangt een vrouwelijke toerist in de Provence onaangekondigd nachtelijk bezoek op haar kamer in een klein gastronomisch hotel. De kok blijkt zich wel heel veel vrijheid te veroorloven met de vrouwelijke clientèle. De vrouw is zo dronken dat ze pas doorheeft wat er gebeurt als het al te laat is. De volgende morgen komt ze opnieuw voor een onaangename verrassing te staan.

 • Radioboek #64 - Jan van Aken - 'De kruistocht der lafhartigen'

  Aug 01 2008

  De kruistocht der lafhartigen is een historisch verhaal en sluit daarmee naadloos aan op het oeuvre van Jan van Aken. In dit Radioboek volgen we een veelbewogen periode in het leven van Odo de wapenmeester, die een hevige en verboden liefdesrelatie onderhoudt met de vrouw van zijn meester, hertog Willem.

 • Radioboek #63 - Jan Lauwereyns - 'Lied van het meer'

  Jul 25 2008

  Lied van het meer is een heel bijzondere bijdrage aan Radioboeken. Het is verhalende poëzie, met veel gevoel voor ritme voorgedragen door Jan Lauwereyns. Het advies van de schrijver is om niet teveel te proberen de lijn van het verhaal te volgen, maar om de associaties en beelden die hij oproept als leidraad te nemen.

 • Radioboek #62 - Maxim Februari - 'Razernij'

  Jul 18 2008

  In Razernij, het Radioboek van Maxim Februari, maken we kennis met de zeventienjarige Jonathan. Hij heeft het gevoel dat hij op een keerpunt in zijn leven is aangekomen, en voor het eerst van zijn leven besluit hij dat hij iets echt niét wil. Het haarscherpe gevoel voor detail en de sterke karaktertyperingen in dit verhaal zijn typerend voor het werk van Maxim Februari.Maxim Februari schreef ook een citybook over Turnhout: Ondergrondse fuifzaal.

 • Radioboek #61 - Herman Brusselmans - 'Coma'

  Jul 11 2008

  In zijn Radioboek Coma filosofeert Herman Brusselmans er lustig op los, op de hem kenmerkende wijze. Tussen alle hersenspinsels door moet hij ook nog zijn geliefde Gent doorkruisen om zijn vrouw Tania een bezoekje te brengen. Eenmaal onderweg volgen enkele onverwachte ontmoetingen...

 • Radioboek #60 - Jeroen Brouwers - Datumloze dagen

  Jul 04 2008

  Met gepaste trots kan deBuren Jeroen Brouwers toevoegen aan de lijst van schrijvers in de reeks Radioboeken. Zijn bijdrage is iets anders dan u gewend bent. Brouwers schreef geen nieuw verhaal, maar leest fragmenten uit zijn roman Datumloze dagen. deBuren en het Theater aan het Vrijthof vonden de schrijver bereid uit dit werk voor te lezen naar aanleiding van de première van het gelijknamige toneelstuk: een theatermonoloog waarin de tekst voor het voetlicht wordt gebracht door acteur Tom Ja...more

 • Radioboek #59 - Jeroen Olyslaegers - 'God straft snel'

  Jun 27 2008

  Donald is een filmproducent die zijn mank lopende carrière bekampt met alcohol. Zijn vrouw Linda wil nieuwe horizonten opzoeken. Ze heeft haar koffers al gepakt. Tijdens een dronken nacht krijgt Donald een visioen. Stel dat alles wat er écht toe doet in het leven van een mens bestaat uit telbare handelingen. Stel dat er lijsten bestaan in ieders hoofd die deze telbare handelingen opsommen. Donald ziet deze lijsten voor zich en schrikt. Niet enkel wat hij al gedaan heeft in zijn leven vindt hij...more

 • Radioboek #58 - 'De afvallige' - Nelleke Noordervliet

  Jun 19 2008

  De Afvallige speelt zich af in het New York van de jaren zestig. De wat cynische intellectueel Martin Vogel krijgt nieuwe bovenburen: het streng gelovige en pasgetrouwde stel Jim en Patricia Baker. Na enige tijd merkt hij dat er barsten verschijnen in het jonge huwelijksgeluk. Er klinken nachtelijke huilbuien en ook andere tekenen wijzen erop dat zich boven zijn hoofd geen idylle afspeelt. De atheïstische Vogel neemt zich voor de jonge vrouw van haar geloof te bevrijden, maar dat gaat ni...more

 • Radioboek #57 - Eric de Kuyper - De Verkeerde Krant

  May 27 2008

  In het Radioboek van Eric de Kuyper is de hoofdpersoon op reis per trein. Onderweg van Kleve naar Frankfurt mengen zich verhaalflarden met gedachtespinsels. Over het vreemde land waar hij woont, de taal, de mensen. Ook over de krant die hij leest fantaseert hij. Tot hij, op het Keulse perron, een bizarre vrouw ontmoet die hem aanspreekt. En zwijgt. Een levensverhaal zou zich dan kunnen ontwikkelen. Doch zijn trein naar Frankfurt breekt abrupt de ontmoeting af.

 • Radioboek #56 - Rodaan Al Galidi - 'Tango met Geit'

  May 05 2008

  Tango met geit vertelt het tragikomische levensverhaal van twee broers die in een beschermd milieu opgroeien, waardoor ze het echte leven niet aankunnen. In hun met pastelkleurige impressionisten volgehangen ouderlijk huis, waar overal Mozart klinkt, zelfs op de WC, is er geen plaats voor de harde buitenwereld. Wanneer de broers daar onvermijdelijk toch mee geconfronteerd worden loopt het mis. Alleen het luisterend oor van een geit kan dan nog troost bieden.

 • Radioboek#55 - Bart Koubaa - "Het laatste oordeel"

  Mar 21 2008

  In dit verhaal van Bart Koubaa moet een man voor de rechter verschijnen zonder dat hij begrijpt waarom. De jury lijkt hem echter al bij voorbaat schuldig te vinden. "En het gesprek ging verder terwijl ik op het oordeel zat te wachten en de dag en de nacht en de minuten en seconden die voorafgingen aan de gebeurtenis die me naar de beklaagdenbank had geleid probeerde te reconstrueren, steeds weer opnieuw, stap voor stap. Maar het waren meer dan beelden en klank alleen die ik zou moeten terugspoel...more

 • Radioboek #54 - Kristina Goikoetxea Langarika - Twaalf uur is lang

  Feb 11 2008

  Na een verblijf van meer dan dertig jaar in een Afrikaanse missiepost keert Daniel terug naar zijn geboortedorp, ergens in Zuid-Europa. Voor zijn terugkeer heeft hij zijn redenen, maar die heeft hij zijn familie niet laten weten. Van een echte thuiskomst blijkt echter geen sprake, bij aankomst in het dorp herkent hij het nauwelijks. De vervreemding neemt alleen maar verder toe wanneer hij in zijn ouderlijk huis niet wordt onthaald als de teruggekeerde verloren zoon. Zijn familie lijkt zich voora...more

 • Radioboek #53 - Abdelkader Benali - Het fotoalbum van mijn vader

  Feb 05 2008

  Na een periode van radiostilte tussen hem en zijn ouders, krijgt de hoofdpersoon van het verhaal een telefoontje van zijn vader met opmerkelijk nieuws. Zijn moeder is ziek. Hij wordt gedwongen om een reis te beginnen naar zijn ouderlijk huis die het begin is van een reis door zijn dromen, verleden en familiegeschiedenis.

 • Radioboek #52 - Ellen Ombre - Onderweg

  Jan 25 2008

  In Onderweg blikt de hoofdpersoon Nimrod Groen terug op zijn jeugd in Suriname, waar hij werd geboren als zoon van een joodse vader en een veel jongere creoolse moeder. Zijn moeder overleed in het kraambed samen met haar tweede kindje, en vader besloot na de decembermoorden het instabiele Suriname te verlaten, en terug te keren naar Amsterdam. Daar bracht Nimrod de rest van zijn jeugd door. Als zijn vader ongeneeslijk ziek blijkt, dringen beelden uit het verleden zich onvermijdelijk op. Een warm...more

 • Radioboek #51 - Hafid Bouazza - Spotvogel

  Jan 18 2008

  Spotvogel, het Radioboek van Hafid Bouazza, is geschreven in de bloemrijke, poëtische stijl die zo typerend is voor veel van zijn werk. Het is een sprookjesachtig verhaal over een verboden liefde. Plaats van handeling is de stad Gorthoem aan de rivier Mirwadi, een oord dat misschien exotischer lijkt dan het is. Hoewel de niet bij name genoemde verteller de brieven van de geliefden als leidraad voor zijn verhaal gebruikt, is het de vraag hoeveel dichterlijke vrijheid hij zich veroorlooft. Want, ...more

 • Radioboek #50 - David Danish - De eenzame martelaar

  Jan 11 2008

  In De eenzame martelaar maken we kennis met de twaalfjarige zoon van een politieke vluchteling uit Iran. Als zijn vader naar het front vertrekt om tegen de Irakezen te vechten, blijft de jongen alleen achter met zijn moeder. Zijn vader blijft langer weg dan verwacht, en neemt geen contact op. Daarom geloven zijn vrouw en zoontje dat hij is gesneuveld. Plotseling keert hij toch terug, maar zwaar gehavend in de strijd en teleurgesteld dat hij niet als martelaar heeft kunnen sterven. Praten kan hij...more

 • Radioboek #49 - Ivo Michiels - 'Amandine of de duizend brieven van liefde'

  Jan 07 2008

  Zo nu en dan moet ze de deur openen voor collega's van de rodekruishulp, maar verder schrijft Amandine liefdesbrieven aan Ludovic, controleur bij de Nationale Spoorwegmaatschappij. Hoewel er nooit enig antwoord komt, is ze niet van plan haar liefde voor de man die ooit een glimp van haar rode slipje opving vaarwel te zeggen. De duizendste brief wil ze graag persoonlijk proper ten huize van Ludovic afleveren.

 • Radioboek #48 - Joke van Leeuwen - 'De vork als mens'

  Dec 21 2007

  Een poppenspeelster wordt uitgenodigd om in een cultureel centrum ergens in een plattelandsdorpje op te treden. Daar blijkt dat het poppenspel, waarin een vork en een soeplepel de hoofdrollen spelen, voor het publiek te experimenteel is. Een puber start de publieksopstand, waarna het optreden wordt afgeblazen. Als de poppenspeelster in haar auto door het donker naar huis rijdt, raakt ze de weg kwijt. Haar auto raakt vast in de modder en ze moet te voet verder. Tussen de bomen door ziet ze licht ...more

 • Radioboek #47 - Sana Valiulina - 'Zomer in Zantiadi'

  Dec 18 2007

  Zlatka bevindt zich met haar nieuwe minnaar Nik in de mediterrane badplaats Zantiadi. Al gauw na aankomst blijkt dat hun relatie geen lang leven beschoren is. Ze werken elkaar zo op de zenuwen dat ze al snel elk hun eigen weg gaan. Als Zlatka na een wandeling in slaap is gevallen aan de oever van een riviertje, wordt ze wakker naast een haar onbekende jongen. De jongen vraagt haar om elf uur 's avonds terug te komen voor een nachtelijke wandeling, en na enige aarzeling stemt ze toe.

 • Radioboek #46 - Lieve Joris - 'Bollieke'

  Dec 07 2007

  Lieve Joris 'schrijft geen fictie', zegt ze zelf. Haar Radioboek is autobiografisch, en gaat over haar vader, die na de dood van zijn vrouw niet zelfstandig kan blijven wonen en tegensputterend in een verzorgingstehuis terechtkomt. Het is een ontroerend en nu en dan tragikomisch verhaal over de eenzaamheid van de ouderdom en de gevoelens van onmacht van de kinderen.

 • Radioboek #45 - Naima El Bezaz - 'Taboe'

  Nov 23 2007

  'Is depsief iets Europees? Iets Nederlands? Hoort dat bij de integratie?' Zo reageert de moeder van de Marokkaanse Hind, wanneer ze haar toevertrouwt dat ze aan een depressie lijdt. 'Marokkanen zijn niet depsief', vindt ze. In haar radioboek Taboe beschrijft Naima El Bezaz hoe binnen de Marokkaanse gemeenschap wordt omgegaan met depressie. 'Het zit in je hoofd. Denk er niet meer over, eet goed en kleed je vrouwelijker. Je bent immers zesentwintig en zolang blijven jouw eieren ook niet mee...more

 • Radioboek #44 - Karin Amatmoekrim - 'Wij zijn niet groots'

  Nov 16 2007

  Niet iedereen durft tegen de stroom in te zwemmen. Gewoon doen waar je zin in hebt, ook als anderen dat misschien veroordelen, is niet voor iedereen weggelegd. Ronnie zit wél zo in elkaar, en aanvankelijk verdient hij daarmee het respect en ontzag van zijn klasgenoten op de middelbare school. Hoe snel je van een populaire toffe gast tot een paria kan worden blijkt echter wanneer zijn vrienden iets van hem te weten komen dat ze niet achter hem hadden gezocht. Ook de verteller in het Radio...more

 • Radioboek #43 - Ibrahim Selman - 'Troebel ziende'

  Nov 09 2007

  Door de aderen van de Iraniër Mohammed Al Farsi stroomt het bloed van joodse, christelijke en islamitische voorouders. Als zijn Koerdische vriend op last van de ayatollahs wordt vermoord, loopt hij weg van huis om diens gevluchte zus Shanas terug te vinden. Voor Shanas koestert hij een grote liefde, hoewel hij dat haar nooit verteld heeft. De jarenlange tocht die volgt brengt hem niet dichter bij zijn geliefde, maar drijft hem wel in de armen van achtereenvolgens de Koerdische gewapende opposit...more

 • Radioboek #42 - Nilgün Yerli - 'Gevoelens zonder grenzen'

  Nov 02 2007

  "Weet een vis dat hij nat is?", vraagt Nilgün Yerli zich af aan het begin van haar Radioboek Gevoelens zonder grenzen. Waarschijnlijk niet, stelt ze vast. In haar Radioboek vertelt ze hoe ze na 28 jaar in Nederland gewoond te hebben weer terug naar Turkije ging. Daar verbaast ze zich met haar Hollandse ogen over veel dingen die ze ziet. Tegelijk verbazen de Turken zich over haar. In Nederland wordt ze gezien als Turkse, en in Turkije is ze opeens erg Hollands. Net als de vis die zich niet...more

 • Radioboek #41 - Clark Accord - 'De schepping'

  Oct 26 2007

  De Bijlmer, Paramaribo, Park Güell, Schlossgarten… Clark Accord's Radioboek is een poëtisch verhaal in fragmenten, waarin een dakloze man zich zijn geboorteland Suriname en zijn zwerftochten door Europa voor de geest haalt. In zijn herinneringen steekt het kille beton van de Bijlmer scherp af bij het warme sepia van de straten in Paramaribo. Zijn dagdromen worden verstoord. In het park dat zijn thuis is geworden zijn jonge kunstenaars aan het werk met een cryptisch project waar hij on...more

 • Radioboek #40 - Naema Tahir - 'Het simpele leven'

  Oct 19 2007

  Naema Tahir schreef met Het simpele leven een Pakistaanse versie van een klassieke verhaal; een Romeo en Julia in Lahore. Een sprookjesachtig Radioboek dat voor de goede luisteraar ook de nodige moderne wijsheid bevat.Â

 • Radioboek #39 - Sevtap Baycili - 'Geen Leeftijd'

  Oct 12 2007

  Met Geen Leeftijd schreef Sevtap Baycili een verhaal over lichamelijke ouderdom en geestelijke jeugd. Jaren geleden is ze erachter gekomen dat haar moeder jonger van geest is dan zijzelf. Op zeker moment dwingt het onvermijdelijke verouderingsproces haar in te zien dat ook zij echt ouder wordt, en dat is even slikken. Lichaam en geest zijn meer één dan wij soms zouden willen.(foto: Joost van den Broek)

 • Radioboek #38 - Fouad Laroui - 'De Kleine Bedrieger'

  Oct 05 2007

  Mehdi zit op het internaat van het Franse lyceum in Casablanca. Het is kerst en alle jongens worden opgehaald door hun familie, behalve Mehdi. Zijn familie lijkt zich niet om hem te bekommeren, zijn moeder heeft hij al in geen maanden gezien of gesproken. Wanneer de directeur hem vraagt wie zijn beste vriend is, fantaseert hij een vriendschap met een blonde Franse jongen uit een andere klas. De vader van de jongen heeft medelijden en speelt het spelletje mee; Mehdi mag het kerstweekeinde ...more

 • Radioboek #37 - Said El Haji - 'Tfoe!'

  Sep 28 2007

  Said El Haji's Radioboek Tfoe! Beschrijft een dag in het leven van een Marokkaanse jongen in een grote stad in een klein land aan de Noordzee. Hij moet ergens heen met zijn frustratie en verveling, dus krijgt zijn omgeving het voor de kiezen. De oproep of 'we het niet gewoon gezellig kunnen houden' is aan hem niet besteed. Hij is toch zeker geen kaaskop!

 • Radioboek #36 - Hassan Bahara - 'Het leven in flat nr. 5'

  Sep 21 2007

  In het Radioboek Het leven in flat nr. 5 van Hassan Bahara maken we kennis met Kamiel, een jongen uit de banlieue die zijn tijd verdeelt tussen een ongure flat en een keurige school. Hij brengt een middag door in het portiek, waar twee van zijn vrienden al rokend, raps componerend en op de gameboy spelend hun waar verkopen. De rijke blanke buitenwereld dringt het van hasjdampen doortrokken portiek zo nu en dan binnen in de vorm van een klant, of in cynische gesprekken over de voors en tegens van...more

 • Radioboek #35 - Khalid Boudou - 'De stad moet alles weten'

  Sep 14 2007

  Sociaal werker Beckman staat na vele jaren trouwe dienst op straat. In het centrum van de stad waar hij al die tijd gewerkt heeft, meent hij in veel gezichten voormalige cliënten te herkennen. Hij is vastbesloten de stad te laten weten wat hij voor haar betekend heeft, maar zijn pogingen dat haar bewoners aan het verstand te brengen stuiten op onwil en irritatie. Na zoveel jaren van inzet weigert hij dat te accepteren, en hij ontdekt aan den lijve dat 'de grens tussen een ex-sociaal werker en e...more

 • Radioboek #34 - Rashid Novaire - 'Terugkeren'

  Sep 07 2007

  In het Radioboek van Rashid Novaire arriveert een schip van de V.O.C. op de Afrikaanse Goudkust. Een bemanningslid wordt door een vrouw die blijkbaar een plaatselijke hoogheid is met open armen ontvangen, alsof ze hem al lang verwachtte. Wat ze van hém verwacht wordt echter niet duidelijk, omdat hij de taal niet begrijpt. Ondanks dat laat hij zich de behandeling die hem ten deel valt welgevallen, in de hoop dat het hem goud of handelswaar zal opleveren. Het is een misverstand dat noodlottige g...more

 • Radioboek #33 - Kristien Hemmerechts - 'Honing'

  Jul 20 2007

  Kristien Hemmerechts (1955) vertrok na haar studies in 1978 naar Engeland, waar ze in het Engels begon te schrijven. In 1987 publiceert ze haar eerste Nederlandstalige roman Een zuil van zout. Sinds 1999 doceert ze literatuur aan de Toneelopleiding van het Conservatorium in Antwerpen. Ondertussen heeft Kristien Hemmerechts meer dan 20 romans, verhalenbundels en novellen gepubliceerd. In haar Radioboek Honing wordt een van de leden van een vriendenclub om onduidelijke redenen niet uitgenodigd voo...more

 • Radioboek #32 - Joseph Pearce - 'Erfenis'

  Jul 13 2007

  Joseph Pearce (1951) ontdekte op zijn veertiende dat zijn vader geen Brit was maar een Duitser van joodse afkomst, die een jaar voor het uitbreken van de oorlog naar Engeland vluchtte en een andere naam en identiteit aannam. Als Vlaming van geboorte maar met een Engelse naam verwerkte Pearce zijn familiegeschiedenis in de veelgeprezen romans Koloniale waren en Maanzaad en in de autobiografische familiekroniek Land van belofte. Zijn Radioboek Erfenis gaat over een oudere gids in het Museum van 'D...more

 • Radioboek #30 - Willem Van Zadelhoff - 'Corvus Corax'

  Jun 30 2007

  Willem van Zadelhoff studeerde in 1982 af aan de docentenopleiding van de Arnhemse Toneelschool en was daarna werkzaam in een galerie, het theater en als tekstschrijver voor televisie. Hij debuteerde in 2003 met de roman Een stoel en in 2006 volgde Holle haven. In beide romans neemt architectuur en vormgeving een belangrijke plaats in. Van Zadelhoff woont sinds 1993 in Antwerpen. Zijn Radioboek Corvus Corax is een ontroerend verhaal met ruimte voor ironie en humor, waarin de hoofdpersoon terugde...more

 • Radioboek #29 - Ilja Leonard Pfeijffer - 'De Verandering'

  Jun 22 2007

  Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is dichter, romancier, essayist, criticus bij o.a. NRC Handelsblad en polemist. Hij debuteerde in 1998 met de bundel Van de vierkante man, die werd bekroond met de C. Buddingh-prijs 1999. Zijn romandebuut Rupert, een bekentenis werd bekroond met de Anton Wachterprijs 2002. Verder verschenen onder andere Het geheim van het vermoorde geneuzel, een collectie essays over poëzie (2003), de roman Het grote baggerboek (2004) en de dichtbundel In de naam van de hond (2005)...more

 • Radioboek #28 - Ruth Lasters - 'De Snelhechter - een modern sprookje'

  Jun 15 2007

  Als dichteres én romancière behoort Ruth Lasters tot het grote opkomende literaire talent in Vlaanderen. Gedichten van haar werden opgenomen in de bloemlezing 21 dichters voor de 21ste eeuw (P, 2005) en haar proza verscheen in Deus ex Machina, Ché en in de bloemlezing Mooie Jonge Honden (2003). Onlangs publiceerde ze haar debuutroman Poolijs. Haar Radioboek De snelhechter is een modern sprookje waarin de hoofdpersoon - die zich uitzonderlijk snel aan mensen hecht - uitgroeit tot een toeristis...more

 • Radioboek #27 - Erik Vlaminck - 'Het groot huisvuil en de buren'

  Jun 08 2007

  Erik Vlaminck (1954) is roman- en theaterschrijver. Vlaminck, nazaat van de beroemde Vlaamse schilder Maurice de Vlaminck, is op zoek gegaan naar herinneringen aan zijn ouders, grootouders, overgrootouders, van vaders- en moederszijde. Met die herinneringen heeft hij een mozaïek, een intrigerende roman fleuve die uit zes deelromans bestaat, gebouwd. In zijn Radioboek Het groot huisvuil en de buren doet een oudere man op onbedoeld komische wijze zijn beklag over zijn buren, zijn vrouw en de rest...more

 • Radioboek #26 - Bart Moeyaert - 'Kellerkatze'

  Jun 05 2007

  Bart Moeyaert (1964) debuteerde in 2003 als dichter met Verzamel de liefde. Hij heeft een aantal scenario's en toneelstukken op zijn naam staan. Steeds vaker is hij ook op het podium te zien: soms als auteur/voorlezer - zoals in Broere - soms als verteller - zoals in De Schepping; en een enkele keer als acteur zoals in Bremen is niet ver. In september 2004 is zijn meest recente roman Dani Bennoni (lang zal hij leven) verschenen. Sinds 26 januari 2006 is hij voor twee jaar de nieuwe stadsdichter ...more

 • Radioboek #25 - Christiaan Weijts - 'Giulietta Capuleti schrijft terug'

  May 29 2007

  Christiaan Weijts (Leiden, 1976) studeerde Nederlands en Literatuurwetenschap in Leiden, en werkt als journalist voor het Leids universitair weekblad Mare. Eerder publiceerde hij Sluitingstijd (2003), een bundeling van zijn comlumns die hij wekelijks op de achterpagina van Mare schijft. Verder schreef hij columns voor het studentenmagazine Sum. Met Art. 285b maakt hij zijn romandebuut. Het boek werd alom lovend besproken en stond op de toplijst (shortlist) van de AKO Literatuurprijs 2006. Zijn R...more

 • Radioboek #24 - Aukelien Weverling - 'Het hooglied van tante Magda'

  May 20 2007

  Aukelien Weverling (1977) is schrijfster, journalist en columniste. In 2002 verscheen haar debuutroman Liever gekust. Naast haar romans publiceerde Weverling korte verhalen in diverse damesbladen en verzorgde zij humoristische columns en rubrieken. In 2002 was zij co-auteur van het scenario voor Talmen, dat het Gouden Kalf voor de Beste Korte Film won. Voor de VPRO werkte zij met Britta Hosman aan het satirische script voor Sixty and the City, een aflevering van VPRO's De Toekomst, waarin het th...more

 • Radioboek #23 - Geert Van Istendael - 'Drie dichters of de duurzaamheid van de poëzie'

  May 12 2007

  Geert van Istendael (1947) is journalist, dichter en essayist. Hij is vooral bekend als schrijver van bekentenissen over zijn haat-liefdeverhouding met België, Brussel en de Vlaamse zelfgenoegzaamheid. Bij een groot lezerspubliek heeft hij vooral bekendheid verworven met boeken als Het Belgisch labyrint, De schoonheid van de wanstaltigheid en Alle uitbarstingen. In 2005 verscheen Mijn Nederland. Van Istendael wordt gewaardeerd als vertaler van Duitse auteurs. Zijn Radioboek is getiteld Drie dic...more

 • Radioboek #22 - Benno Barnard - 'De hanger'

  May 06 2007

  Schrijver, dichter en essayist Benno Barnard (Amsterdam, 1954) woont sinds 1976 in België. Barnards prozateksten vormen een modernistische vermenging van essay, verhaal, polemiek en autobiografie, zoals de 'genealogische autobiografie' Eeuwrest (2001). In 2006 verscheen zowel de strenge, maar met veel nieuwe poëzie aangevulde selectie Het tongbotje, gedichten 1981-2005 als de bundel Dichters van het Avondland, waarin hij een geschiedenis van de twintigste eeuw presenteert aan de hand van tien ...more

 • Radioboek #21 - Kader Abdolah - 'Vergeten liedjes'Radioboek #21 - Kader Abdolah - 'Vergeten liedjes'

  Apr 27 2007

  Voordat hij Iran in 1985 om politieke redenen moet verlaten, publiceert Kader Adolah (1954) twee boeken in zijn vaderland. Eenmaal in Nederland (sinds 1988) stelt hij zichzelf ten doel de Nederlandse taal onder de knie te krijgen en, zoals hij het zelf formuleert, een plaats te krijgen 'in de tuin van de Nederlandse literatuur'. Met zijn eerste verhalenbundel De Adelaars wint hij de Gouden Ezelsoor. Later schrijft hij De reis van de lege flessen, Spijkerschrift en Het huis van de moskee. Zijn Ra...more

 • Radioboek #20 - Annelies Verbeke - 'Het bestaat'

  Apr 21 2007

  Annelies Verbeke (Dendermonde, 1976) wist op haar vijfde al dat ze een roman wilde schrijven en bracht haar kindertijd door met het maken van sprookjes. Ruim twintig jaar later stuurde ze haar manuscript Slaap! op naar Uitgeverij De Geus. Voor haar debuut ontving ze diverse prijzen. Annelies Verbeke schrijft ook voor theater en heeft columns in onder andere NRC Handelsblad en De Morgen. Haar Radioboek is een ontroerend, tragikomisch verhaal over een caissière die boven de transportband wegdro...more

 • Radioboek #19 - Chris Van Camp - 'Mensen zoals wij'

  Apr 13 2007

  Van Camp ontpopte zich de voorbije twee jaar tot columniste in De Morgen en infiltreerde als eerste vrouw het 'wetgevend mannenclubje' van het Radio 1-programma De Nieuwe Wereld. Chris van Camp verkondigt ook elke week duidelijk haar mening op de blog van het Klara-programma Ramblas. Daarnaast maakt ze op www.kingkong.be al vijf jaar lang web-tv. In haar Radioboek doet Van Camp een bijzondere onthulling over haar afkomst, over 'dat graven naar mijn wortels', dat ze naar eigen zeggen nooit lijkt ...more

 • Radioboek #18 - Al Galidi - 'Februari van Schiphol'

  Apr 06 2007

  Al Galidi is schrijver, dichter en columnist. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Hij publiceerde vijf boeken in het Nederlands en is bekroond met de El Hizjra-Literatuurprijs 2002 en de Phenix-essayprijs 2002. In zijn Radioboek beschrijft hij zijn aankomst op Schiphol. Op een winterdag in februari 1998 landde zijn vliegtuig van China Airlines op Schiphol. Zijn reis met vals paspoort was begonnen in Saigon, Vietnam en had meer dan twintig uur geduurd met een tussenlanding...more

 • Radioboek #17 - Mark Boog - 'Reno'

  Jan 07 2007

  In Reno meldt de ik-figuur zich een dag ziek om te ontsnappen aan het geestdodende werk dat hij verricht in een grote loods, waar hij pakketten moet verplaatsen van A naar B zonder te weten waarom. Eenmaal buiten komt de stad hem echter massaal, vijandig en vies voor. Het verschil met de werkplaats lijkt onrustbarend klein: "De straat, lopende band, haperde geen moment, en er waren nauwelijks lege plekken. Ergens werd bijzonder efficiënt gewerkt, door iemand die plezier had in zijn werk missch...more

 • Radioboek #16 - Tjitske Jansen - 'Er was iemand'

  Jan 04 2007

  Het werk van Tjitske Jansen gaat vooral over de jeugd en de liefde. Vaak hebben haar verhalen en gedichten een kinderlijk perspectief, dan weer worden ze gekenmerkt door een laconieke humor. Het is een wereld waarin buurvrouwen met gieters een vader achtervolgen en slapende fietsen tegen een muur staan. Tjitske Jansen is sinds haar entree in 2001 in de poetry slam een veelgevraagd dichter voor festivals. Haar debuutbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen werd binnen een jaar drie keer herdrukt....more

 • Radioboek #15 - Christophe Vekeman - 'Vader zeikt de hele godvergeten boel onder'

  Jan 01 2007

  Christophe Vekeman heeft vier boeken op zijn naam staan en schrijft columns voor De Morgen en het mannenblad Maxim. Hij geniet een reputatie als begenadigd performer en stond onder andere op de podia van Saint-Amour, de Nachten, Geletterde Mensen en Zuiderzinnen. Zijn Radioboek is getiteld Vader zeikt de hele godvergeten boel onder. Ralph Koorman, 35 jaar, is een weekendje met zijn vierjarige zoontje vrouw Suzy Dansaert in Parijs. Daar is hij het opeens allemaal spuugzat. Tot zijn eigen verbazin...more

 • Radioboek #14 - Saskia de Coster - 'Een krokodil aan de tong trekken'

  Dec 28 2006

  Saskia de Coster is al lang geen onbekende meer in het Vlaamse literaire landschap. Door Humo en De Groene Amsterdammer werd ze verkozen tot een van de twintig beste schrijvers jonger dan 35 jaar. In haar Radioboek Een krokodil aan de tong trekken ontvangt Emily Longes een mysterieus telefoontje van een haar onbekende vrouw. De vrouw lijkt haar wel te kennen, en begint een zeer persoonlijk gesprek dat een bijna hypnotiserende uitwerking op de wat vereenzaamde Emily heeft. Pas na enige tijd lukt ...more

 • Radioboek #13 - Hella S. Haasse - 'Een kruik uit Arelate'

  Dec 25 2006

  Op 27 oktober arriveerde Hella S. Haasse in Parijs voor de opnamen van haar Radioboek. Hiermee gingen twee lang gekoesterde wensen in vervulling. De wens van Hella Haasse om Parijs nog eens te bezoeken, en de wens van deBuren om de 'grande dame' van de Nederlandse literatuur te kunnen toevoegen aan de lijst van Nederlandse en Vlaamse Radioboekenschrijvers. In de tien jaar die Hella Haasse iets ten noorden van Parijs woonde was zij regelmatig te gast bij het Institut Néerlandais aan de rue de Li...more

 • Radioboek #12 - Naima Albdiouni - 'Ijsjes met Pasen'

  Sep 15 2006

  Naima Albdiouni (Antwerpen, 1981) was columniste voor De Standaard en debuteerde met het kortverhaal F. in Gelezen en goedgekeurd. Nieuwe verhalen van Vlaamse schrijvers (Meulenhoff | Manteau) Momenteel werkt zij als redacteur bij een uitgeverij en schrijft zij aan haar eerste roman. Haar Radioboek is een indringend portret van een aantal inwoners van een Marokkaanse stad, die zich op verschillende manieren voorbereiden op een bezoek van de sjeik van Qatar. Niet iedereen zit te wachten op deze h...more

 • Radioboek #11 - Désanne van Brederode - 'De blik van de buitenstaander'

  Aug 29 2006

  Verhaal van de Nederlandse schrijfster, filosofe en columniste Désanne van Brederode over een dichter die wordt uitgenodigd op een symposium voor jonge leidinggevenden om met zijn 'leuk gekke' kunstenaarschap een nieuwe generatie topfunctionarissen te inspireren. Hij neemt zich voor die blaaskaken eens flink lik op stuk te geven met een donderende aanklacht tegen alles wat hem niet aanstaat. Helaas loopt het allemaal heel anders dan gepland...

 • Radioboek #10 - David Nolens - 'De tijdgenoot'

  Aug 28 2006

  David Nolens (1973) schreef o.a. de roman Vrint (2003) en de novelle Het kind. In zijn Radioboek De tijdgenoot maken we kennis met de eeuwig zeventienjarige William, die slaapt als het licht is en leeft naar de wetten van de nacht. Een verhaal over leven in de derde persoon en werken aan de eigen mythe.

 • Radioboek #09 - Tommy Wieringa - 'Complex A'

  Aug 26 2006

  Tommy Wieringa, Nederlands columnist, auteur van onder andere de voor Gouden Uil, AKO Literatuurprijs en Libris Literatuurprijs genomineerde roman Joe Speedboot, leest zijn verhaal Complex A. Over de lotgevallen van een kleine zaakvoerder die in China wordt opgepakt voor economische zwendel. Hij belandt in een onduidelijke, kafkaëske situatie.Â

 • Radioboek #08 - Anne Provoost - 'In de zon kijken'

  Aug 19 2006

  Anne Provoost leest haar tekst In de zon kijken. Daarin probeert een jonge vrouw zich te verzoenen met de ontnuchterende situatie dat haar moeder langzaam maar onherroepelijk blind aan het worden is.

 • Radioboek #07 - Anne Vegter - 'Odin slaapt'

  Aug 12 2006

  Anne Vegter, schrijfster van kinderboeken, gedichten en toneelstukken, doet in haar Radioboek Odin slaapt het relaas van een jonge vrouw die zich zorgen maakt over de problematiek van opgroeien in een multiculturele stad, waarvoor Rotterdam model staat.

 • Radioboek #06 - Dimitri Verhulst - 'Wie dronk Hector Hernandez op?'

  Aug 05 2006

  Dimitri Verhulst, auteur van Problemski Hotel en De helaasheid der dingen, situeert zijn vertelling in Havanna. Wie dronk Hector Henrnandez op? is het hilarische verhaal van een blanke toerist die van een Cubaanse familie een hoogst belangrijke opdracht krijgt...

 • Radioboek #05 - Oscar van den Boogaard - 'Wij zijn allemaal astronauten'

  Jul 29 2006

  Oscar van den Boogaard publiceerde recent nog de roman Magic Man; hij leverde ook het tekstmateriaal voor de dansperformance Walking Oscar. Zijn Radioboek Wij zijn allemaal astronauten gaat over een man die een periode in zijn leven afsluit. Hij verlaat zijn appartement in Montreal en neemt het vliegtuig naar Europa.

 • Radioboek #04 - Wanda Reisel - 'De kunst van het bezorgen van een liefdesbrief'

  Jul 22 2006

  Wanda Reisel, bekend van romans als Het blauwe uur, Het beloofde leven en Baby Storm, leest haar verhaal De kunst van het bezorgen van een liefdesbrief, waarin een excentrieke jongeman, wees en kind van kunstkenners, in de hoedanigheid van postbode doelloos door de straten van de metropool zwerft.

 • Radioboek #03 - Tom Naegels - 'Arusha'

  Jul 22 2006

  Schrijver, dichter en columnist Tom Naegels vertelt het verontrustende vakantieverhaal van de jonge blanke Europeaan Axel die in Arusha, Tanzania op een nachtelijk uur samen met een Masai vrouw in een hotelkamer belandt.

 • Radioboek #02 - Kees 't Hart - 'De duif'

  Jul 08 2006

  Kees 't Hart, bekend van romans als De revue en De krokodil van Manhattan, leest zijn verhaal De duif. Tijdens de pauze van een filmvertoning ontmoet een man zijn vroegere jeugdliefde. Door dat weerzien komen oude herinneringen bovendrijven, zoals een incident met een duif of een kampeervakantie met eerste seksuele avances.

 • Radioboek #01 - Stefan Hertmans - 'Ster der Verlossing'

  Jul 05 2006

  Dichter, romancier en essayist Stefan Hertmans schreef "Ster der Verlossing", een verhaal waarin we naar het einde van de planeet worden gevoerd. Nu de dagen van onze aarde geteld zijn, reageert de massa met hysterie of gelatenheid. Sommigen zijn uitzinnig van angst, anderen feesten zich de dood in of beleven een laatste romance.Ontdek ook het citybook De messenmaker van Tbilisi van Stefan Hertmans, gratis te lezen, luisteren en te downloaden op www.citybooks.eu.