PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

TURVEN MET WOORD

Podcast waarin nieuwe schrijvers/makers/bedenkers eigen teksten brengen met als doel het quarantaine-bestaan al dan niet dragelijker te maken. (Iedere maker gebruikt eigen opname-apparatuur. Hierdoor zou de geluidskwaliteit per aflevering kunnen verschillen.)

Afleveringen

 • #23 Roos Dickmann

  Apr 13 2020

  Roos Dickmann is actrice en dichteres. Vorig jaar verscheen haar eerste gedichtenbundel 'Ik ook van mij', uitgegeven door Prometheus. Je kan Roos kennen van onder andere 'Soof' of de web-serie 'Bad Influencer'.In deze (voorlopig) laatste aflevering van Turven met Woord, brengt Roos een handvol smakelijke gedichten.

 • #22 Maxine de Jongh

  Apr 13 2020

  Maxine de Jongh (schrijver, theatermaker en poëtische performer) schrijft ritmische-, beeldende teksten, waarin ontmoetingen tussen genres plaatsvinden. Haar personages zijn eerlijk, tegendraads en kwetsbaar. De werelden die ze creëert zijn gedetailleerd en magisch, zacht en gruwelijk. Ze studeert dit jaar af aan de opleiding 'Writing for Performance' van de HKU.Maxine brengt 'Mondlicht', een ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Daarnaast brengt ze 'Cinema Syndroom'. Die schreef ze voor een same...more

 • #21 puntjudith

  Apr 12 2020

  puntjudith (muzikant, schrijver en maker) neemt je mee in gedachte-flow van de millenial in een chaotische wereld en een overvol brein. Ze keert je binnenste buiten met expressieve, rauw poëtische teksten in je moerstaal en een elektronische sound. Met haar explosieve energie zingt ze over de zoektocht naar betekenis in de alledaagse chaos en het proberen vat te krijgen op je eigen gedachtes in tijden van een totale overload aan informatie. Ze brengt een verstilde versie van het lied 'Misse...more

 • #20 Rosa Stil

  Apr 11 2020

  Rosa Stil (beeldend kunstenaar, acteur en theatermaker) hoopt met haar werk de wereld eerlijker en rauwer achter te kunnen laten dan dat ze haar aantrof.Ze brengt de theatermonoloog 'Schaakmat' over banken bedekt met plastic. Over wel sigaretten, geen aansteker. En over oploskoffie.

 • #19 Catoo Lustig

  Apr 10 2020

  Catoo Lustig (regisseur, performer en schrijver) werkt graag vanuit een documentair gegeven waarbij poëzie en kwetsbaarheid belangrijk zijn. De mens achter de mens laten zien. Ze heeft een hekel aan cynisme en noemt zichzelf graag idealistisch. 'Je moet blijven geloven, blijven fantaseren, blijven hopen.'Ze brengt 'Luister', een tekst over ons lichaam, jezelf kennen, links, rechts, links, rechts en Aristoteles.

 • #18 Lucas.

  Apr 09 2020

  De muziekgroep Lucas. bestaat uit muzikale actrice Pip Lucas (studeert dit jaar af van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie met collectief COLLECTIET) en muzikant Stijn van Dalen (bekend als zanger en songwriter van de band Dan August). Pip en Stijn zijn reeds 4 jaar een verliefd stelletje en helpen elkaar graag met elkaars werk. Vorig jaar schreven ze hun eerste lied 'Amsterdam', een ode aan haar overleden burgemeester Eberhard van der Laan.Met 'Als je me kust' verovert Lucas. opni...more

 • #17 Hannah Lyssens

  Apr 08 2020

  Hannah Lyssens is student 'Radio' aan het RITCS. Ze vindt zichzelf nog jong en héél zoekende, maar als ze creatief bezig is, dan zit het goed. Ze heeft een uitgesproken liefde voor gesproken en geschreven woord.Hannah schrijft gedichten en brengt daarvan 'Droom', over een vriend met slapers in de hoeken van zijn mond en een glimlach waarmee je de wereld kan omarmen.

 • #16 Thibaud Dooms

  Apr 07 2020

  Thibaud Dooms is artiest. 'Een poging tot acteur, theatermaker, schrijver, beweger en af en toe illustrator, maar van alles net te weinig om het echt te zijn, vandaar: artiest.' Hij houdt van lange wandelingen in de herfst, slechte horrorfilms en warme melk met honing.Hij brengt een verzameling van zes gedichten: 'AAN DIEGENEN DIE DE VORM VAN MIJN MOEDERVLEK KENNEN'. Dit poëtische zesluik blikt terug op zijn intieme zoektocht naar liefde door de jaren heen, in alle kwetsbaarheid. De gedichten wa...more

 • #15 Collectiet

  Apr 06 2020

  COLLECTIET is een feministisch muziektheatercollectief. Het collectief bestaat uit drie actrices/zangeressen/makers/theatrale vrijheidsstrijdsters: Shelley Bos, Damaris de Jong en Pip Lucas. Ze zijn alle drie bijna afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.  Ze maken humoristische, rauwe, beeldende en confronterende muziektheatervoorstellingen over de ongelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen.Ze brengen het punk-lied: 'Tijd voor Schijt' dat uit hun eerste voorste...more

 • #14 Melissa Knollenburg

  Apr 05 2020

  Melissa Knollenburg is schrijver van toneel, poëzie en proza. Ze combineert taal het liefst met lichamelijkheid en poogt met haar teksten nieuwsgierigheid te prikkelen in een wereld die soms onbegrijpelijk is. Schrijven is voor haar de manier om onbevangen naar het leven te kijken en open te staan voor de ontmoetingen die via verschillende kunsten ontstaan. Volgend jaar studeert zij af aan Writing for Performance in Utrecht.Tijdens deze quarantaine werkt ze aan de gedichtenreeks 'En nog'. Het zi...more

 • #13 Selin Evani

  Apr 04 2020

  De tweede naam van Selin Akkulak is Evani. Het betekent 'leven' of 'dier'. 'Misschien dat ik daarom obsessed ben met dierlijk gedrag bij mensen?', aldus Selin. Selin Evani brengt 'Quarantaine Diertje', een 'theater-achtig-tekstje-monoloog-podcast-achtig-iets'. Ze wil er zelf nog over kwijt dat sommige dingen fictie zijn en sommige dingen niet: 'ik ruik best lekker, namelijk.'

 • #12 Herder

  Apr 03 2020

  Herder (oftewel Jelle Huizinga) won onlangs nog de prijs 'De Cypher' van Right About Now inc. Nu brengt hij een performatieve podcast over hoe hij zich verhoudt tot het hier en nu. Voor de gelegenheid liet hij zich vergezellen door Yassine el Ouardi en Lara Peters.

 • #11 Hanneke van der Paardt

  Apr 02 2020

  Hanneke van der Paardt (acteur, schrijver en theatermaker) studeerde afgelopen zomer af aan de toneelschool van Arnhem. Dit najaar speelde ze in de voorstelling 'Allemaal Mensen | Umuntu' van Toneelgroep Oostpool.Bijgestaan door George Perec, Patti Smith en een Franse striptekenaar die (nog) niemand kent, schreef ze een theatertekst. Het is een onderzoek geworden naar de geluidsband in een hoofd en de trillingen in een lichaam. Naar dag na dag lopen door een vreemde stad, koffie drinken, vermoei...more

 • #10 Simme Wouters

  Apr 01 2020

  Simme Wouters (acteur en kleinkunstenaar) studeerde vorig jaar af met onder andere zijn veelgeprezen voorstelling 'De man die per ongeluk het grote verdriet inslikte'. Hij won de Top Naeff Prijs, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans.Hij brengt het lied 'Treinen' wat hij voor zijn vader schreef. 'De liefste en langste man van Mortsel en omstreken', aldus Simme.

 • #9 Shauni Goetz

  Mar 31 2020

  Actrice en theatermaker Shauni Goetz schreef de theatertekst 'Le Cannibale Mélancolique' over de eeuwige zoektocht, verbrokkeling en puzzel van haar intimiteit. Met haar peep-show performance (die eerder dit jaar te zien was op de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie) geeft ze zich, doormiddel van taal, helemaal bloot.

 • #8 'Ntianu Stuger

  Mar 30 2020

  'Ntianu Stuger is acteur maar noemt zichzelf sinds kort ook schrijver. Ze schrijft zoveel mogelijk over dingen die haar kriebels geven. Onderbuik-kriebels. Dat woord staat in haar top 2 lievelingswoorden. Op nummer 1 staat slagroomsoesje.'Ntianu brengt haar gedicht 'Slaapliedje'.

 • #7 Kathlyn Wuyts

  Mar 29 2020

  Kathlyn Wuyts is kunstenaar (onder andere om het mooie woord), maar verder ook acteur en theatermaker.Ze schreef een tekst voor de voorstelling 'God in de Nacht', die ze samen met Momo Samwel maakte. De voorstelling speelde op Winterkaravaan in Alkmaar en op het Café Theater Festival in Utrecht. 'Wie dit allemaal bedacht heeft' is een tekst gebaseerd op verschillende gesprekken die ze met verschillende mensen voerde over het geloof en over uitgaan.

 • FACETIME met Kathlyn Wuyts

  Mar 29 2020

  In 'FACETIME' interview ik af en toe kunstenaars die - naast hun deelname aan deze podcast - nog andere initiatieven hebben bedacht omwille van de corona-crisis.Vandaag praat ik met Kathlyn Wuyts die een verbindingsproject in haar thuisstad Brugge begon.

 • #6 Roel Pronk

  Mar 28 2020

  Roel Pronk (schrijver) schreef een tekst tijdens een project waar jonge schrijvers gevraagd werden in 5 dagen een toneelstuk rond een bepaald thema te schrijven. In dit geval was dat 'ouderschap'.Hij leest - vergezeld van actrice Merel Staalstra - de eerste scene uit 'Steve Jobs en het Mysterie van de IJsberen'.

 • #5 n00b

  Mar 27 2020

  Het cabaret/performance-collectief 'n00b' bestaat uit Laura Bakker en Isabelle Kafando. De twee dames banen zich een weg door het leven met muziek en humor. Ze zijn het recept voor een onvergetelijke trip.Om iedereen bij te staan in deze "weirde" tijd, maakten ze een lied. Tover je woonkamer om tot club en dans mee op de diepe bastonen van 'Don't touch' (en was daarna je handen, viespeuk).

 • #4 Sam van Hulst

  Mar 26 2020

  Kleinkunstenaar Sam van Hulst staat voor sommigen bekend als 'de Alien van Arnhem', voor sommigen als 'Oermens' en voor anderen dan weer als 'de bedenker van Maan Roos Vis'.Hij brengt 'Een realistisch verhaal', waarover hij zelf zegt dat je er niet al te precies naar moet luisteren, maar dat het zeker niet gelogen is.

 • #3 Rosa Kreulen

  Mar 25 2020

  Rosa Kreulen (acteur, schrijver en maker) schrijft net zo graag als dat ze acteert. Brieven naar je broer, langdradige korte verhalen of dommige gedichtjes. Over de grond waar we op staan, de lucht waar we naar kijken en alles wat daartussen onophoudelijk aan het gebeuren is.Haar 'kleine ik' is haar grote voorbeeld. In haar conference - getiteld: 'Mijn kobaltblauwe beste vriend' - gaat ze de strijd aan met de kinderoppas.

 • #2 Sebastiaan de Bie

  Mar 24 2020

  Sebastiaan de Bie (acteur, cabaretier en schrijver) zit in het derde jaar van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, zijn lievelingskleur is blauw en hij heeft een moeilijke verstandhouding met het feit dat alles uiteindelijk voorbij gaat.Hij brengt een fragment uit zijn theatertekst 'SEASONBOY. Een requiem voor liefdesverdriet.' Eigenlijk zou hij nu aan het repeteren zijn en zou deze monoloog half april in première gaan. Het is de bedoeling dat de voorstelling, zodra het weer kan...more

 • #1 Gijs De Corte

  Mar 23 2020

  Gijs De Corte​ (acteur, schrijver, zanger en theatermaker) probeert op licht-poëtische wijze de complexiteit van ons bestaan te versimpelen. Zijn gereedschapskist bestaat voornamelijk uit liefhebben en nieuwsgierigheid. Daarnaast probeert hij af en toe zijn rijbewijs te halen (af en toe niet) en elke avond voor zichzelf te koken.Hij breekt het ijs en bijt de spits af met het gedicht 'Nieuwe ruimte in het landschap'.

 • Inleiding

  Mar 19 2020

  "Ik zal beginnen met jullie welkom te heten. Dat lijkt mij een goed begin. Dus bij deze: welkom!" De bedenker van 'Turven Met Woord' (Gijs De Corte) heet u welkom, legt wat uit en wenst u vervolgens veel luisterplezier.