PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

VRT NWS podcasts

Ontdek hier de podcasts van VRT NWS.

Afleveringen

 • Jaaroverzicht 2019, deel 4: het jaar van Christophe, Marieke en Marie

  Dec 26 2019

  In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze vierde en laatste aflevering brengt hulde aan de mensen die het einde van 2019 niet hebben gehaald. Om het met de woorden van de betreurde zanger Mark Hollis te zeggen: It's my life, don't you forget, it never ends.

 • Jaaroverzicht 2019, aflevering 3: verwarrende tijden

  Dec 25 2019

  In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze derde aflevering heeft het over de verwarrende tijden waarin we leven. We hebben blijkbaar ministers van Samenleven nodig, terwijl de Amerikaanse president Trump zijn eigen koers vaart, en extreme uitspraken kunnen leiden tot extreme daden. Hadden we daarom zo'n nood aan Billie Eilish? As long as I'm here, no one can hurt you.

 • De Tijdschijf van Sam Bettens

  Dec 24 2019

  Zanger Sam Bettens schetst zijn tijdgeest, met nummers van Macklemore, Mindy Smith en Joan Armatrading.

 • Jaaroverzicht 2019, aflevering 2: politieke twists en twisten

  Dec 23 2019

  In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze tweede aflevering focust op de politiek in eigen land: wissels van de macht, opmerkelijke verkiezingsresultaten en hier en daar wat stilstand. De Wetstraat biedt stof genoeg tot nadenken. Gade gij da bepalen?

 • Jaaroverzicht 2019, aflevering 1: het jaar van de protesten

  Dec 22 2019

  In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze eerste aflevering bundelt de vele protesten die het jaar overspoelden: van de brexitperikelen in en rond het Britse parlement, tot de klimaatspijbelaars. Een woelige reis rond de wereld in 12 minuten. Fasten your seatbelts.

 • De Tijdschijf van Véronique Goossens

  Dec 17 2019

  Hoofdeconoom van Belfius Véronique Goossens kiest drie schijven uit haar platenkast om haar tijdbeeld te schetsen. Werk van Louis Neefs, van Hans Zimmer en van Toots Thielemans.

 • Twee jaar na het referendum: Catalonië nog altijd even verdeeld?

  Dec 16 2019

  De gevangenisstraffen die de politieke leiders en activisten op 14 oktober van dit jaar kregen na het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië waren loodzwaar. En ze sloegen in als een bom, waarna de Catalaanse maatschappij verdeelder en gepolariseerder dan ooit achterbleef. In deze podcast van Gijs Ramboer en Christine Van Tichel trekken we naar Catalonië, en ontmoeten we er journalisten, professoren, politici en familieleden van de gevangenen.

 • De Tijdschijf van Caroline Pauwels

  Dec 10 2019

  VUB-rector Caroline Pauwels stelt haar tijdbeeld samen met nummers van Brihang, Angèle, Zwangere Guy en Zaz.

 • De Tijdschijf van Anuna De Wever

  Dec 03 2019

  Klimaatactiviste Anuna De Wever hangt haar tijdbeeld op aan songs van Bob Marley, Michael Jackson en Macklemore.

 • De Tijdschijf van Wim Willaert

  Nov 26 2019

  Acteur Wim Willaert schetst zijn tijdbeeld met drie nummers, van 't Hof van Commerce, van Rare Bird, en van De Dolfijntjes.

 • De Tijdschijf van Ruth Joos

  Nov 20 2019

  Journaliste Ruth Joos graait drie nummers uit haar Spotify/iTunes, van Nick Cave, John Coltrane en Richard Hawley, en brouwt er haar tijdbeeld mee bijeen.

 • De Tijdschijf van Johan Bonny

  Nov 13 2019

  Bisschop Johan Bonny diept zijn tijdbeeld op uit zijn platenkast. Met Willem Vermandere, met zowaar ABBA, en met Sebastiaan Van Steenberge.

 • De Tijdschijf van Karel Van Eetvelt

  Nov 05 2019

  Karel Van Eetvelt, ceo van Febelfin, haalt drie tracks uit zijn platenkast en legt ermee uit hoe de wereld in elkaar zit. Met Black Eyed Peas, Bart Peeters en Bob Dylan.

 • De Tijdschijf van Jan Eelen

  Oct 29 2019

  Regisseur Jan Eelen presenteert drie schijven die voor hem een beeld geven van de tijd waarin we leven. Met Childish Gambino, The Beatles en Wilco.

 • De Tijdschijf Van Eric Goens

  Oct 23 2019

  Eric Goens grasduint in veertig jaar muziek en distilleert er zijn tijdgeest uit. Met Bear's Den, The Sex Pistols en Pink Floyd.

 • De Tijdschijf van Imke Courtois

  Oct 15 2019

  Imke Courtois kiest drie nummers en schetst ermee haar tijdbeeld. Met Kommilfoo heeft ze het over eenzaamheid, met The Eagles over claustrofobie en meeloopgedrag, en met Pink Floyd over ons softe onderwijs.

 • De Tijdschijf van Dirk De Wachter

  Oct 09 2019

  Psychiater Dirk De Wachter haalt drie nummers uit zijn platenkast en construeert er een deel van zijn wereldbeeld mee.

 • De Tijdschijf Van Tom Waes

  Oct 02 2019

  Tom Waes kiest drie nummers en schetst ermee zijn tijdbeeld. Met Willem Vermandere heeft hij het over wel- en wandaden van religie, met Young Gangsta over Trump en racisme, met Joni Mitchell over zeer waardig ouder worden.

 • Verder na vluchtmisdrijf, het onwaarschijnlijke verhaal van een slachtoffer

  Sep 04 2019

  Twee jaar geleden is het nu dat ze telefoon kreeg van haar dochter, die net aangereden was. Lieva rept zich naar de plaats van het ongeval en wat er zich dan afspeelt zal haar leven dramatisch veranderen. Op televisie kruipt Pano deze week in het hoofd van de vluchters, zij die gewonde slachtoffers achterlaten in de berm. In deze Pano-podcast geven Guy De Troyer, Machteld Libert en Christine Van Tichel het woord aan de slachtoffers.

 • Het Justitiepaleis: een opmerkelijke tocht voorbij de stellingen

  Aug 22 2019

  In deze podcast neemt Joris Vergeyle u mee voor een tocht door het Justitiepaleis, tot helemaal boven in de koepel. Beluister de meest onwaarschijnlijke verhalen, van 160 jaar geleden tot nu. Verborgen naakten, stoffige turnzalen, ineengestorte koepels en opmerkelijke fans - dit gerechtsgebouw heeft het allemaal. U kunt de podcast ook gebruiken als audiogids, het Brusselse paleis van justitie is vrij toegankelijk van maandag tot vrijdag.

 • One small step: het waanzinnige verhaal van de eerste maanlanding.

  Jul 18 2019

  Op 20 juli 1969 landde de mens voor het eerst op de maan. Het waren de Verenigde Staten die met hun Apollo-programma die eer op hun naam konden schrijven. Terwijl de wereld toekeek stapten twee mannen in ruimtepak uit hun capsule en maakten een wandeling op het maanoppervlak. De Sovjets waren geklopt op een terrein waarin ze voorsprong hadden. Deze podcast vertelt het verhaal van de eerste maanlanding.

 • KIES19: Tweede Weekoverzicht

  May 24 2019

  In deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS, blikt Ruth Joos samen met haar gasten terug op de afgelopen week. Een grondige analyse van de campagne, vanuit het Vlaams Parlement. Dat gesprek krijgt u van ons ook als podcast aangeboden.

 • KIES19: Marianne Thyssen over Europa

  May 23 2019

  Eurocommissaris Marianne Thyssen was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

 • KIES19: Bart De Wever

  May 23 2019

  Voorzitter Bart De Wever (N-VA) was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

 • KIES19: Meyrem Almaci

  May 22 2019

  Voorzitter Meyrem Almaci (Groen) was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

 • KIES19: Gwendolyn Rutten

  May 20 2019

  Voorzitster Gwendolyn Rutten (Open VLD) was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

 • KIES19: Eerste weekoverzicht

  May 17 2019

  In deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS, blikt Ruth Joos samen met haar gasten terug op de afgelopen week. Een grondige analyse van de campagne, vanuit het Vlaams Parlement. Dat gesprek krijgt u van ons ook als podcast aangeboden.

 • KIES19: John Crombez

  May 16 2019

  Voorzitter John Crombez (SP.A) was de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 24 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

 • KIES19: Tom Van Grieken

  May 15 2019

  Tom Van Grieken (Vlaams Belang) is de centrale gast in deze "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 26 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

 • KIES19: Peter Mertens

  May 14 2019

  Peter Mertens was vandaag de centrale gast in "KIES19", het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 26 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

 • KIES19: Wouter Beke

  May 13 2019

  Wouter Beke is vandaag de centrale gast in KIES19, het verkiezingsprogramma van Radio 1 en VRT NWS. Van 13 tot 26 mei ontvangt Ruth Joos elke weekavond een politiek kopstuk en enkele opiniemakers in het Vlaams Parlement. Dat gesprek bieden we ook als podcast aan.

 • De stand van het land #7: Welzijn

  May 12 2019

  Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. In deze aflevering nemen Gunter en Jan welzijn onder de loep.

 • De stand van het land #6: Economie

  May 11 2019

  Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. Vandaag bekijken we hoe we er in dit land economisch voor staan.

 • De stand van het land #5: Veiligheid en Justitie

  May 10 2019

  Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. Veiligheid en justitie zijn de onderwerpen vandaag in onze podcastreeks.

 • De stand van het land #4 Politiek

  May 09 2019

  Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. Vandaag nemen we de politiek onder de loep.

 • De stand van het land #3: Klimaat

  May 08 2019

  Dit is "De stand van het land", een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. Aflevering drie van onze podcastreeks: vandaag het klimaatdebat

 • De stand van het land: #2 onderwijs

  May 07 2019

  Dit is de stand van het land, een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. In de tweede aflevering hebben ze het over onderwijs.

 • De stand van het land #1: Migratie en Identiteit

  May 03 2019

  Dit is de Stand van het land, een podcastreeks naar aanleiding van de komende verkiezingen. In zeven hoofdstukken maken Gunter Joosen en Jan Holderbeke de balans op van het regeringswerk, en peilen ze naar hoe het verder moet. In deze aflevering nemen Gunter en Jan migratie en identiteit onder de loep.

 • BRUTOPIA. Een tocht door Brussel

  Apr 29 2019

  Hoe zit het met dat “hellhole” waar president Trump over sprak? Auteur Pascal Verbeken gidst Joris Vergeyle door het Brussel van nu, met z'n nieuwe boek "Brutopia" in de hand. Wandel mee door de Noordwijk en de Kanaalzone, en ontdek onverwachte verhalen.

 • De staat van ons voetbal: #makelaarsenclubleiders

  Apr 12 2019

  10 oktober vorig jaar davert het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders, voetbalmakelaars en scheidsrechters als deel van de grote Operatie Propere Handen. Stijn De Groote maakt de balans op, in twee podcasts, en bespreekt hij welke invloed de affaire heeft op de belangrijkste bijzaak in het leven. In deze tweede aflevering zijn de makelaars en clubleiders aan de beurt.

 • Generatie van de genocide

  Apr 06 2019

  In Rwanda vond 25 jaar geleden de grootste genocide of volkerenmoord uit de recente geschiedenis plaats. In zo'n 100 dagen tijd vermoordden radicale Hutu's zeker 800.000 Tutsi's, gematigde Hutu's en Twa's. Te midden van het geweld tussen die verschillende bevolkingsgroepen, zag een nieuwe generatie Rwandezen het levenslicht. Hoe leven zij met de herinnering aan de genocide? Guillaume Staring, zelf geboren in 1994, vroeg het hen.

 • De staat van ons voetbal: #scheidsrechters

  Apr 05 2019

  Vorig jaar daverde het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders die wedstrijden zouden hebben verkocht en voetbalmakelaars die het voetbal proberen te manipuleren en scheidsrechters in hun macht hebben. Bij de start van de play-offs maakt Stijn De Groote de balans op, in twee podcasts, en bespreekt hij welke invloed operatie Propere Handen heeft op de belangrijkste bijzaak in het leven. In deze aflevering komen de scheidsrechters aan bod.

 • Dag. Is dit de stem van de moordenaar van VN-topman Hammarskjöld?

  Mar 27 2019

  Werd Dag Hammarskjöld, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1953 tot 1961, vermoord door een Belgische piloot, tijdens een vredesmissie in Congo? Joris Vergeyle kreeg een uniek interview in handen met die Belgische piloot: Jan van Risseghem. Dit is zijn verhaal.

 • Dark Number: De stilte na verkrachting

  Nov 23 2018

  "Dark Number" is een podcast van Guy De Troyer en Christine Van Tichel. Guy De Troyer brengt het verhaal van verkrachtingsslachtoffers die geen aangifte deden. Omdat ze niet willen of durven.

 • Het Migratiepact

  Nov 17 2018

  Chaos in de Belgische regering over het VN-migratiepact. Dat wordt voorlopig niet goedgekeurd. Regeringspartner N-VA ging plots op de rem staan. Nochtans is er twee jaar over dit pact onderhandeld. Wat staat er nu in dat migratiepact, zijn de bezwaren van de N-VA terecht en wat zit er achter die plotse koerswijziging? Een podcast van Stijn Vercruysse.

 • Nog iemand een burn-out?

  Nov 16 2018

  Wie de diagnose burn-out krijgt, heeft het meestal niet zien aankomen en weet er weinig over. Nochtans krijgen steeds meer mensen af te rekenen met spanningsklachten. Als je daar niets aan doet, loert een burn-out om de hoek. Ook Jan Gerits, journalist bij VRT NWS, is de man met de hamer tegengekomen. In september 2017 ging het licht uit. In deze podcast neemt hij je mee op zijn zoektocht naar wat een burn-out precies is en hoe je die kan voorkomen.

 • Hallo, er is een nieuwe Vranckx & Byloo!

  Nov 15 2018

  De moord op Khashoggi, Russische spionnen die overal opduiken... we lijken wel middenin een Bond-film te zitten, vinden Vranckx en Byloo. Daarna richten ze de spots op Jemen, tegelijk de grootste humanitaire crisis van het moment én de meest vergeten oorlog. O ja, wist je dat Rudi er ooit zelf van verdacht is voor de Russen te spioneren? Beluister nu de tweede aflevering van deze podcast op het kanaal "Vranckx & Byloo".

 • Midterms: Democraten en Republikeinen vechten voor hun leven

  Oct 29 2018

  Over exact één week, op 6 november, vinden in de VS de midterms plaats. De tussentijdse verkiezingen kunnen aantonen hoe de Amerikaanse burger staat ten opzichte van het beleid van de president. Maar de verkiezingen zijn ook heel erg belangrijk voor de Democratische en Republikeinse partij. Kunnen de twee partijen hun kiezers nog bekoren? De VS is heel erg verdeeld en zo ook de twee grootste partijen van de VS. Stof genoeg voor een goed gesprek tussen onze expert in de VS Björn Soenens en Thom...more

 • Midterms: Het referendum over Trump

  Oct 22 2018

  Midterms: Het referendum over Trump by VRT NWS

 • Vranckx & Byloo: Bella ciao! Populisme in Italië en Raqqa één jaar na de val

  Oct 19 2018

  Terwijl IS zijn tweede adem zoekt, is de antivluchtelingendoctrine in Italië in volle opmars. De universiteit van Bagdad stormt een prestigieuze academische hitparade binnen. En goddank koestert Rudi Vranckx geen zangambities. Beluister hier de eerste aflevering van de nieuwe podcast van Rudi Vranckx en Vincent Byloo, binnenkort te vinden als apart podcastkanaal.

 • Midterms in de VS: Welke rol spelen sterren als Taylor Swift en Kanye West in de campagne?

  Oct 18 2018

  Over een kleine drie weken trekken de Amerikanen naar de stembus voor tussentijdse verkiezingen, die voor velen een soort referendum lijken over het beleid van president Trump. Een aantal grote sterren spelen een opvallende rol in de campagne. Voor de Amerikaanse media zijn Taylor Swift en Kanye West symbolen geworden van de diepe kloof tussen links en rechts. Waarom? Els Aeyels zocht het uit.

 • Het klimaatrapport

  Oct 11 2018

  In het nieuwe klimaatrapport waar experts deze week mee kwamen, stond alweer niet veel om vrolijk van te worden. Els Aeyels zoekt uit wat er de komende decennia zal veranderen en wat wij daar concreet van zullen merken, hier bij ons en verder weg. Hoe bereiden we ons voor? En kunnen we het tij nog keren?

 • De zaak-Kavanaugh: de kandidaat-opperrechter die Amerika in twee splijt

  Oct 04 2018

  De FBI heeft het onderzoek afgerond. De resultaten zijn doorgestuurd naar de senatoren. Morgen stemt de Amerikaanse senaat wellicht over de benoeming van Brett Kavanaugh als rechter in het Amerikaanse hooggerechtshof. De zaak heeft de gemoederen in de voorbije weken danig verhit. Waar draaide het nu weer om? Wat staat er op het spel? En wat vertelt deze zaak over het Amerika van vandaag? Onze Amerika-expert Björn Soenens legt het haarfijn uit bij Thomas De Graeve in deze podcast.

 • De stand van de stad Hasselt

  Sep 21 2018

  We sluiten de podcastreeks “De stand van de stad” af met Hasselt, de hoofdplaats van Limburg. Ook hier trokken we met de microfoon door de stad, op zoek naar wat er leeft en wat de mensen en de politici er bezig houdt.

 • De stand van de stad Brugge

  Sep 20 2018

  In onze podcastreeks over de gemeenteraadsverkiezingen zijn we in Brugge aanbeland. Brugge die scone, het Venetië van het noorden: we nemen je mee in de stad die veel minder kneuterig geworden is dan de clichés doen vermoeden.

 • De Stand Van De Stad Leuven

  Sep 19 2018

  In onze podcastreeks “De stand van de stad” over de komende gemeenteraadsverkiezingen sporen we naar Leuven, bierstad, studentenstad, én Louisville. Dat laatste koosnaampje verdwijnt eind dit jaar: burgemeester Louis Tobback stopt er mee na 24 jaar. Meteen liggen op 14 oktober zijn bijna 10.000 voorkeurstemmen te grabbel.

 • De stand van de stad Gent

  Sep 18 2018

  In “De stand van de stad”, onze podcastreeks over de verkiezingen, ontleden we in deze aflevering leven en politiek in Gent. De populaire SP.A-burgemeester Daniël Termont neemt er sowieso afscheid. Het kartel van rood en groen heeft er met een streepje blauw de plak gezwaaid. Geel probeert dat kartel te onttronen.

 • De stand van de stad Antwerpen

  Sep 15 2018

  In de podcastreeks “De stand van de stad” lopen we met de microfoon in de hand rond in de vijf Vlaamse provinciehoofdplaatsen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen peilen we naar wat er leeft in de stad. In deze aflevering de stand van ‘t Stad, Antwerpen dus.

 • "De slachter van Bergen": de gruwelijkste cold case van België

  Jul 26 2018

  In 1997 is ons land volop in de greep van de zaak-Dutroux, wanneer er op 22 maart een nieuwe vreselijke ontdekking volgt: in enkele vuilniszakken in Bergen worden menselijke resten van vrouwen teruggevonden. Armen, benen, dijen. Zorgvuldig versneden en verpakt. Het is het minutieuze, doch afschuwelijke werk van de slachter van Bergen. En de man heeft de maanden erna nog meer gruwel in petto.

 • Van VUB-rector tot moordverdachte: de man die de dood van zijn vrouw in scène zette

  Jul 24 2018

  “De man die het voorbeeld moest geven, maar in plaats daarvan iedereen zwaar teleurgesteld heeft.": het gaat in deze podcast over Jean Renneboog, ex-rector aan de VUB, die voor de rechtbank moest komen voor de moord op zijn vrouw.

 • De "wurger van Linkeroever": was hij de eerste echte seriemoordenaar in ons land?

  Jul 22 2018

  "Ik ben bang. Mijn man wil niet meer dat ik buiten kom als het donker is.” 1965, Linkeroever. Heel wat vrouwen durven ’s avonds niet meer alleen de straat op. In amper een maand tijd worden op Antwerpen Linkeroever twee vrouwen vermoord teruggevonden. Gewurgd. “De stemming is die van een angstpsychose", zegt een vader. Wie is de wurger van Linkeroever? En wanneer slaat hij opnieuw toe?

 • The Notorious RBG: een superdiva in het Hooggerechtshof van de VS

  Jul 07 2018

  Heldin. Icoon. Rebel. Dwarsligger. RBG. Ruth Bader Ginsburg. Opperrechter bij het Federale Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. Voorwerp van een waanzinnig populaire documentaire. Jongeren hollen naar de cinema. Ouderen hollen naar de bioscoop. Van El Paso tot Salt Lake City, van Charlottesville tot Reno is er een stormloop voor RBG. De documentaire van het jaar brengt miljoenen dollars in het laatje voor Magnolia Pictures en CNN Films. Een meeslepend en hartverwarmend document.

 • Grens 77 (2): Te jong om opgesloten te zitten

  Jul 04 2018

  Hoe voelt het om alles achter te laten en op zoek te moeten naar een land waar je welkom bent? Dat vraagt Lotte Demuyt (23) zich af. Ze brengt voor haar afstudeerproject een week door in het opvangcentrum van Fedasil in Arendonk. Een podcast in samenwerking met de Vranckx-redactie.

 • Grens 77 (1): Beter een prostituee dan lesbienne

  Jul 04 2018

  Hoe voelt het om alles achter te laten en op zoek te moeten naar een land waar je welkom bent? Dat vraagt Lotte Demuyt (23) zich af. Ze brengt voor haar afstudeerproject een week door in het opvangcentrum van Fedasil in Arendonk. Een podcast in samenwerking met de Vranckx-redactie.

 • De week in de EU: migratie en Europa is een giraf

  Jun 15 2018

  Italië kreeg felle kritiek in het Europees parlement in Straatsburg omdat het een reddingsboot met vluchtelingen weigerde. De Nederlandse premier Rutte liet zijn Europees hart spreken en vergeleek de EU met een giraf. Onze Europawatchers Rob Heirbaut en Leen De Witte bespreken de politieke week in Europa.

 • “We’re America, bitch!”

  Jun 15 2018

  Donald Trump heeft zijn eigen doctrine. De Trumpdoctrine. De 45ste president van Amerika is elke dag bereid om de traditionele orde dooreen te schudden, in weerwil van de bestaande normen en gewoonten. Zo geraakte hij ook in het Witte Huis. Zo is hij al ruim 500 dagen leider van de vrije wereld. Gevraagd naar hoe de Trumpdoctrine te omschrijven, gaf een Witte Huismedewerker aan Jeffrey Goldberg van The Atlantic een slagzin mee: “We’re America, bitch!”

 • "Je mag Bobby gerust met mij delen": 50 jaar na de moord op Robert Kennedy (1925-1968)

  Jun 01 2018

  Al bijna 60 jaar spreken de Kennedy’s tot de verbeelding van elke Amerikaan. Wat een tragiek, wat een drama! Joe Kennedy verongelukte. President John F. Kennedy werd vermoord. Ted Kennedy overleefde een vliegtuigcrash en een auto-ongeluk. Op 5 juni 1968, een halve eeuw geleden, kwam Bobby Kennedy net als zijn 8 jaar oudere broer Jack, tragisch aan zijn einde. Bobby Kennedy, één van de meest geliefde toekomstige presidenten van Amerika. Onze correspondent in Amerika Björn Soenens blikt terug.

 • De meisjes van de nacht (2): De vloek

  May 31 2018

  Deel 2 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse Noordstation.

 • De meisjes van de nacht (1): Op patrouille

  May 30 2018

  Deel 1 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse Noordstation.

 • De week in de EU: een klimkoord voor Macron en de tijdelijke verdwijning van Selmayr

  Apr 20 2018

  Naar de toespraak van de Franse president Macron werd hard uitgekeken in het Europees parlement in Straatsburg. Op de plenaire zitting van vorige week stond ook opnieuw de benoeming van de secretaris generaal van de Europese commissie bovenaan de agenda. Rob Heirbaut en Leen De Witte blikken terug

 • Het dossier F-16: Minister Steven Vandeput versus VRT NWS-journalist Jens Franssen

  Apr 17 2018

  Minister Steven Vandeput (N-VA)beantwoordt in een lang gesprek met VRT NWS-journalist Jens Franssen alle vragen over het F-16-dossier. Waarom miljarden uitgeven aan gevechtsvliegtuigen? Zit er een voorkeur in de offerte-aanvraag? Moeten we nu beslissen over die aankoop, of is uitstel nog mogelijk? En heeft minister Vandeput getwijfeld voorbije weken?

 • Als de angst te groot wordt en je moet leven met vliegangst

  Apr 13 2018

  Naar schatting de helft van de bevolking heeft op een bepaald moment in het leven last van één of meerdere angsten. Soms ontwikkelen die zich tot fobieën. In deze podcast kan je luisteren naar het verhaal van Frank. Hij heeft vliegangst en besloot om therapie te volgen, om te leren hoe hij moet omgaan met die angst. Frank schreef zich in voor een cursus bij Brussels Airlines, voor mensen met vliegangst. Joppe Matyn volgt hem op het hoogtepunt van de cursus, een therapeutische vlucht naar Toulous...more

 • Waarom we zo graag naar reality-tv kijken

  Apr 12 2018

  "Blind getrouwd" en "Temptation island" halen hogere kijkcijfers dan ooit. Realityprogramma's, we houden er dus van. Maar waarom eigenlijk?

 • Als de angst te groot wordt en je moet leven met autovrees

  Apr 12 2018

  Naar schatting de helft van de bevolking heeft op een bepaald moment in het leven last van één of meerdere angsten gelinkt aan een bepaald object of een bepaalde situatie. Bij 11 à 12 procent is de angst zo groot dat die het dagelijkse leven verstoort. Eenmaal we dan ook nog het object of de situatie gaan vermijden, valt de diagnose van fobische angst. In deze podcast : hoe ga je om met rijangst? Na een ongeval durft Mario het viaduct van Vilvoorde niet meer over. Samen met psychologe Eveline s...more

 • Als de angst te groot wordt en je moet leven met hoogtevrees

  Apr 10 2018

  Naar schatting de helft van de bevolking heeft op een bepaald moment in het leven last van één of meerdere angsten. Soms ontwikkelen die zich tot fobieën. In deze podcast kan je luisteren naar het verhaal van Luc. Hij heeft hoogtevrees. Bij Luc manifesteert de angst zich onder meer als hij de voetgangersbrug van Wetteren wil oversteken. Joppe Matyn volgt hem op het moment dat hij - in het kader van een confrontatietherapie - zijn angst in de ogen kijkt. Hoe leer je leven met hoogtevrees?

 • Martin Luther King: De man, de moord, de erfenis

  Mar 30 2018

  "Het eindigt abrupt met een schot in zijn hoofd. Het is 4 april 1968." - Volgende woensdag 4 april is het 50 jaar geleden dat de zwarte dominee Martin Luther King werd vermoord in Memphis, Tennessee. King was één van de leiders van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Onze correspondent Björn Soenens blikt terug.

 • March of our lives: de moed van Emma Gonzàlez

  Mar 23 2018

  “We call BS!” riep Emma Gonzàlez, een 17-jarige scholiere van de Marjorie Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, na het bloedbad op haar school. Het was op Valentijnsdag 2018. Gonzàlez is het symbool van een exploderende scholierenwoede in Amerika. Gedaan met de bullshit, riep ze. "We call BS". We willen dat jullie ons beschermen. We willen geen aanvalswapens meer zien. Nooit meer zo’n bloedblad. Nooit meer.” Op 24 maart trekken de scholieren naar Washington: March of our lives.

 • De week in de EU: vreemde promoties, Engelse scheldwoorden en Russische spionnen

  Mar 16 2018

  Martin Selmayr was deze week even de bekendste Europeaan. De kabinetschef van Commissievoorzitter Juncker kreeg een dubbele promotie tot secretaris-generaal van de Commissie. Onze Europawatchers Leen De Witte en Rob Heirbaut bespreken de politieke week in Europa.

 • Podcast: Wie was Stephen Hawking?

  Mar 14 2018

  De bekende wetenschapper Stephen Hawking is overleden, hij werd 76. Zijn dood lokt wereldwijd reacties uit, veel exacte wetenschappers keken naar hem op. Maar wie was Stephen Hawking nu eigenlijk? Elisabeth Ackaert zocht het antwoord.

 • 5 Jaar paus Franciscus: hoe was het toen en hoe is het nu?

  Mar 13 2018

  Peter Decroubele keert terug naar 5 jaar geleden. Hij was er samen met zijn collega's bij toen paus Franciscus werd verkozen. Rik Torfs analyseert 5 jaar Franciscus.

 • Merkel IV. Los geht's?

  Mar 05 2018

  Eindelijk, meer dan 5 maanden na de parlementsverkiezingen heeft Duitsland een nieuwe regering. De GroKo, Duits voor grote coalitie, is een feit. De SPD-leden stemden gisteren in met het regeerakkoord dat de sociaaldemocraten onderhandelden met de CDU-CSU van Angela Merkel. Die kan aan haar vierde termijn als bondskanselier beginnen.

 • AKK: Is de nieuwe Merkel opgestaan?

  Feb 20 2018

  Merkel heeft een kroonprinses: Annegret Kramp-Karrenbauer is sinds gisteren de nieuwe secretaris-generaal van de CDU, de nummer 2 van de partij. Volgens de Duitse pers is ze de nieuwe Merkel, het antwoord op de vraag aan Merkel om eens aan haar opvolging te beginnen denken. Een poging ook, om de chaos in de CDU te stoppen. Jeroen Reygaert vertelt.

 • De week in Europa: Afschaffen zomertijd? Kunnen stemmen op buitenlandse kandidaten?

  Feb 09 2018

  Op de Europese agenda stonden deze week enkele interessante topics die ons aanbelangen. Onze Europakenners Leen De Witte en Rob Heirbaut kaarten na op de terugrit vanuit Straatsburg.

 • Hoe Trump Amerika en de wereld veranderde

  Jan 18 2018

  Een jaar na de eedaflegging van Donald Trump als 45ste president van Amerika maakt Martine Tanghe de balans op, samen met Amerikakenners Björn Soenens, Tom Van de Weghe en Bert Devroey. Heeft Trump verrast? Zijn de Amerikanen erop vooruitgegaan? Hoe is de rol van Amerika in de wereld veranderd? Wordt Trump alsnog afgezet als president, en is er überhaupt nog verzet? In een boeiende podcast zoeken onze analisten een antwoord op deze vragen.

 • Kroniek Björn Soenens - Joan Didion: de chroniqueuse van een krimpende tijd

  Jan 12 2018

  Elke week kijkt onze man in Amerika met verwondering naar de gebeurtenissen en het leven in de Verenigde Staten. Deze week heeft hij het over een van zijn voorbeelden: de Amerikaanse schrijfster en journaliste Joan Didion.

 • Hoe lang willen we nog slaven van onze smartphone blijven?

  Jan 09 2018

  Elke 30 seconden raken we onze smartphone aan, we zijn verslaafd aan ons mobieltje. En die verslaving wordt in stand gehouden door ingenieurs uit Silicon Valley. Tim Verheyden legt in deze podcast uit hoe ze dat doen en welke gevolgen dat heeft voor ons brein. Productie: Tim Verheyden Montage: Gunter Joosen

 • Johny Vansevenant en Rob Heirbaut over het politieke jaar 2018

  Jan 04 2018

  In 2018 zal de politiek voornamelijk in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober staan. Maar overleeft de federale regering Michel I het jaar? En hoe zal de brexit afgehandeld worden? We praten erover met Wetstraatjournalist Johny Vansevenant en Europakenner Rob Heirbaut. Presentatie: Tim Verheyden Productie: Nicolas Vlaeminck Opname en montage: Marc Vercnocke

 • Trump, de witste president

  Dec 15 2017

  De afgelopen week waren er woelige verkiezingen in Alabama, een staat met een beladen verleden van in bloed gedrenkt racisme. Donald Trump was vorig weekend bij de opening van een burgerrechtenmuseum in Jackson, Mississippi. Onze man in Amerika werpt daarom deze week in zijn kroniek de schijnwerpers op het lot van de zwarte Amerikaan. Correspondent Björn Soenens over een witte president en zwart in Amerika.

 • Vietnamoorlog: Just Kids

  Dec 01 2017

  Deze week staat VRT-Amerikacorrespondent Björn Soenens in zijn wekelijkse kroniek stil bij Vietnam en de enorme invloed op vele Amerikaanse gezinnen die iemand verloren tijdens de oorlog. "Het is novembermaand, dodenmaand, en dan komen alle herinneringen terug boven."

 • Björn Soenens over #metoo-schandalen in de VS en daarbuiten

  Nov 25 2017

  Elke week beschrijft Björn Soenens de kleine en de grote dingen die hem verbazen en verwonderen in zijn standplaats, Amerika. Dit keer heeft hij het over de #metoo-campagne en de schandalen die intussen verder reiken dan Hollywood.

 • Björn Soenens over zijn wijk in New York City

  Nov 17 2017

  Björn Soenens over zijn wijk in New York City by VRT NWS

 • De wapenepidemie: een Amerikaanse tragedie

  Nov 03 2017

  Deze week wijdt onze Amerikacorrespondent Björn Soenens zijn kroniek aan de onverkwikkelijke wapenepidemie in de Verenigde Staten. Over de strijd tussen het onvermijdelijke, over snelle emotie en verbazende onverschilligheid.

 • Björn Soenens kijkt naar het anti-Trumptheater van Michael Moore

  Oct 19 2017

  Elke week kijkt onze man in Amerika naar de grote en de kleine dingen die hem verwonderen of verbazen. Deze keer ging Björn Soenens kijken naar Michael Moore in New York.

 • Björn Soenens in de pop-upkliniek van Tennessee

  Oct 11 2017

  Amerikacorrespondent Björn Soenens is geschokt over de miserie voor de Amerikanen zonder ziekteverzekering. Soms moeten ze jarenlang tandpijn of barstende koppijn verbijten voor ze naar de tandarts of oogdokter kunnen. In een pop-upkliniek van RAM (Remote Area Medical) krijgen ze hulp.

 • Björn Soenens over vriendschap in Amerika

  Sep 30 2017

  Onze man in Amerika bericht elke week over de grote en kleine dingen die hem verwonderen in de VS. Deze week ontdekt hij wat vriendschap al of niet betekent in een wereldstad als New York.

 • Björn Soenens en de plasticsoep uit New York

  Sep 23 2017

  Elke week kijkt onze man in Amerika met verbazing naar het grote en het kleine leven in de Verenigde Staten. In zijn "Amerikaanse kroniek" tuurt deze keer Björn Soenens naar het water, en bij uitbreiding naar de troep die in het water terechtkomt.

 • Björn Soenens in het New Yorkse aquarium van eenzaamheid

  Sep 08 2017

  Beluister hier een aflevering van de "Amerikaanse kroniek" van Amerikacorrespondent Björn Soenens. Soenens woont in Brooklyn, New York City en werkt voor VRT NWS. Hij was net even terug in België bij familie en vrienden. Zijn vader is intussen ernstig ziek en dat doet bij hem gedachten opborrelen over nostalgie en eenzaamheid in de grootstad ver weg.

 • Wim De Vilder praat met Rudi Vranckx die in Irak zit

  Jun 28 2017

  Rudi Vranckx brengt verslag uit in Erbil, Irak. Hij was net nog aan het front in Mosul.