PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Vrij Nederland

Podcast by Vrij Nederland

Afleveringen

 • Petronella: De moord op mijn oudtante

  May 09 2022

  In 1918 werd het 16-jarige zusje van de opa van Astrid Theunissen vermoord in een bos in Midden-Limburg. In haar familie leeft die gebeurtenis nog steeds. Voor VN keert ze terug naar de plek des onheils en spreekt ze met haar familie over de tragedie. Deze podcast is gemaakt door Astrid Theunissen en Hans Poel voor de 43ste Detective en Thrillergids van Vrij Nederland.

 • VN Voorgelezen: Circulair bouwen kan gewoon

  Apr 12 2022

  Het vraagt om flexibiliteit, energie en tijd, maar het is goed mogelijk om met gebruikte materialen splinternieuwe woonhuizen te bouwen. En het zou vaker moeten gebeuren, zeggen de architecten van bureau Superuse. Journalist Katja Keuchenius ging kijken bij de duurzame klussers. ‘We kijken graag naar wat er al is.’ Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Het alternatief voor het kapitalisme bestaat al, en bevindt zich in Baskenland

  Apr 08 2022

  Diep verscholen in de bergen van Baskenland ligt Mondragón, een federatie van coöperaties die de dingen radicaal anders doet. De touwtjes zijn er niet in handen van externe aandeelhouders, maar van de werknemers. Zíj bepalen wat en hoe er wordt geproduceerd, en bovenal: wat er wordt gedaan met de winst. Journalist Sjors Roeters ging er kijken. 'Wat Mondragón heeft bereikt is ronduit verbluffend.' Sjors heeft zijn verhaal zelf ingesproken.

 • VN Voorgelezen: Laten we ons niet verlekkeren aan de strijd van de Oekraïense soldaten

  Apr 06 2022

  Door de oorlog in Oekraïne lijkt in Nederland een herwaardering voor de eigen krijgsmacht te ontstaan. Maar in ons enthousiasme over militaire daadkracht mogen we niet vergeten wat geweld met een mens doet, schrijft Roxane van Iperen. 'Achter elk spectaculair filmpje van een Oekraïner die vloekend ten strijde trekt, schuilt een leven dat voorgoed gehavend is.' Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Wat klimaatverandering gaat doen met de huizenmarkt

  Apr 05 2022

  De waarde van een huis staat of valt met het land waarop het staat. Maar wat als dat land verdwijnt? Dan raakt klimaatverandering die ene constante van de Nederlandse economie: de almaar stijgende huizenprijzen. Lou-Anna Druyvesteyn leest dit onderzoek van Maaike Schoon voor.

 • VN Voorgelezen: Een jaar als arts in de Cariben

  Mar 30 2022

  Michelle van Tongerloo werkte een jaar als eilandarts op Sint Eustatius en werd getroffen door de manier waarop Nederland met het Caribische eiland omgaat. Tijdens de coronapandemie is er van solidariteit binnen het Koninkrijk weinig te merken. ‘De dag dat ik vertrek, schaam ik me voor mezelf.’

 • VN Voorgelezen: De Benelux bestaat nog! Maar waarom eigenlijk?

  Mar 26 2022

  De Benelux. Het klinkt als iets van vroeger, maar het samenwerkingsverband tussen België, Nederland en Luxemburg bestaat nog steeds. Wat hebben we nog aan een organisatie die in alles lijkt te zijn ingehaald door de Europese Unie? Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: De gemeenteraadsverkiezingen zijn geen peilmomentje voor of tegen Rutte IV

  Mar 15 2022

  De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zal ook dit jaar weer minutieus worden geanalyseerd als steun voor of juist protest tegen het nieuwe kabinet Rutte IV. Terwijl Den Haag zich de rest van het jaar nauwelijks lijkt te bekommeren om wat er in de gemeentes gebeurt. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Waarom je niet perfect hoeft te zijn om kritiek te mogen hebben

  Mar 11 2022

  We eten geen vlees en nemen wel het vliegtuig, we dragen geen fast fashion en kopen wel de nieuwste iPhone. Iedereen is inconsistent en toch proberen we dat niet te zijn. Hoe komen we in het reine met onze eigen tegenstrijdigheden? Journalist Sjors Roeters zocht het uit. 'Wie bij elke keuze de last van de wereld met zich meedraagt bezwijkt onder dat gewicht.' Sjors heeft zijn verhaal zelf ingesproken.

 • VN Voorgelezen: Waarom het geen zin heeft om sociale ongelijkheden een genetisch karakter te geven

  Mar 10 2022

  Stellen dat intelligentie erfelijk is, is niet veel anders dan stellen dat de mens als organisme erfelijk is, schrijft Amade M'charek. Een waarheid als een koe. Maar om vervolgens de genen als verklaring van ongelijkheid in de samenleving aan te roepen, is veel te kort door de bocht. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: ‘We hebben parallelle samenlevingen gecreëerd voor mensen met een beperking’

  Mar 07 2022

  Mensen met een beperking zijn in Nederland eenzamer, armer en depressiever dan mensen zonder beperking. Niet alleen vanwege hun beperking, maar ook omdat ze worden buitengesloten door de samenleving. Deel 2 van een onderzoek naar hoe inclusief Nederland is voor mensen met een handicap door Anna Deems en Mattijs Smit. Deems leest voor.

 • VN Voorgelezen: Femicide is geen incident: moord op vrouwen is structureel

  Mar 03 2022

  In dit verhaal heten ze Shella, Linda, Humeyra, Deborah, Monica, Clarinda en Frederieke, maar er zijn ontelbaar veel andere vrouwen vermoord door een (ex)-partner. Bijna wekelijks sterft in Nederland een vrouw door geweld in de relationele sfeer, femicide genoemd. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Herzie box 3, zegt econoom Bas Jacobs, en wel zo snel mogelijk

  Feb 16 2022

  De overheid moet zo snel mogelijk alle vermogensinkomsten belasten, schrijft econoom Bas Jacobs. Vermogenswinst daarbij inbegrepen. Anders zullen de vermogenden in dit land hun vermogens proberen over te hevelen naar box 3 waar voorlopig helemaal geen belasting wordt betaald. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Deze jongeren wrikten zich los uit het criminele circuit

  Feb 10 2022

  Journalist Robin van den Maagdenberg liep een jaar lang mee met een aantal jongens en meiden die behoorden tot de zogeheten Top600, een groep van zeshonderd Amsterdammers die high-impact crimes plegen. Dit is hun verhaal. ‘Toen ik stopte, begon het pas.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Hoezo inspraak? Netwerkcorruptie regeert

  Jan 29 2022

  Als de Omgevingswet wordt ingevoerd, krijgen burgers meer inspraak. Maar om dat te laten slagen, moeten we afrekenen met de typisch Nederlandse netwerkcorruptie, zeggen experts. ‘In Nederland spelen informele processen en lobby een grote rol. Dat maakt onze democratie extra kwetsbaar.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Een week meekijken in de jongerenopvang

  Jan 28 2022

  Onderdak regelen voor dakloze jongeren is geen eenvoudig werk. Het staat vooral in teken van erger voorkomen – voor redder spelen is er geen plek. Schrijver Jonah Falke liep een week mee met de opvang voor dakloze jongeren in Groningen. 'Je moet nooit denken dat je een band opbouwt. Vooral als het misgaat, leer je dat dat gewoon niet bestaat.’ Jonah leest zijn reportage zelf voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe we het kapitalisme kunnen afschaffen

  Jan 26 2022

  De corporatie is het belangrijkste vehikel van het kapitalisme, zegt de Schotse hoogleraar David Whyte. En het kapitalisme richt de wereld te gronde. Door corporaties af te schaffen, kunnen we het tij misschien nog keren. Sjors Roeters leest zijn eigen verhaal voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Dit moet er gebeuren om het veelkoppige monster van de woningcrisis te verslaan

  Jan 22 2022

  Als we nog een beetje willen wonen met zijn allen, moet de hele woningmarkt op de schop, zegt Bas Jacobs. De econoom legt haarfijn uit wat er moet gebeuren. Hoofderedacteur Ward Wijndelts leest zijn column voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Parlementair journalisten, kies toch niet steeds de kant van de macht!

  Jan 18 2022

  De journalistiek kiest te vaak de kant van de macht, zien Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers. Hoe kon het bijvoorbeeld zo lang duren voor er écht journalistieke aandacht kwam voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire? Van Keken en Kuijpers zien een duidelijk patroon van ongemakken. En ze zien óók een oplossing. Webredacteur Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Natuurbehoud in het Amazonegebied

  Jan 12 2022

  Inheemse stammen uit de Amazone worden betrokken in allerlei projecten om CO2-opname en biodiversiteit te behouden. Zo treden ze in sneltreinvaart toe tot de kapitalistische maatschappij, met gevaar voor hun eigen cultuur en levenswijze. Lou-Anna Druyvesteyn leest de reportage van Katja Keuchenius voor. Audio door Hans Poel

 • VN Voorgelezen: De dienstplicht weer invoeren is zo'n slecht idee nog niet

  Jan 08 2022

  Onze afkeer van het woord dienstplicht zit de opbloei van een rijk(er) maatschappelijk besef in de weg, schrijft journaliste Marijne Beijen (25). Waarom maken we het dienen van de samenleving niet weer tot een nastrevenswaardig goed? Voorgelezen door hoofdredacteur Ward Wijndelts. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Schrijfster Cindy Hoetmer over hoop in tijden van crisis

  Dec 29 2021

  De staat van de wereld stemt niet heel hoopvol. Wie aan de ene crisis probeert te ontsnappen, wordt ingehaald door de andere. Waar is er nog een bron van hoop te vinden? Schrijfster en van huis uit pessimist Cindy Hoetmer ging op zoek naar hoopvolle antwoorden. 'De volgende generatie probeert de wereld op een vanzelfsprekende manier te veranderen.' Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Zo veranderde de wereldorde in 2021

  Dec 27 2021

  2021 was het jaar waarin de VS zijn pijlen definitief op uitdager China richtten, schrijft Ko Colijn in zijn analyse van afgelopen jaar. We vroegen hem naar de actuele stand van de mondiale geopolitiek. 'De aftocht uit Afghanistan betekent het begin van een nieuwe fase: de Pax Americana staat op het spel.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Kerst met Joke op Antwerpen-Centraal

  Dec 25 2021

  Schrijver Jonah Falke sloot afgelopen zomer vriendschap met de dakloze Joke. Hij besloot haar voor kerst op te zoeken in Station Antwerpen-Centraal, waar ze koffie dronken en het leven bespraken. Een waargebeurd kerstverhaal. Jonah leest zelf voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Jezus was niet wit. Waarom blijven we hem toch zo zien?

  Dec 23 2021

  Het beeld van Jezus is al bijna twintig jaar geleden bijgesteld op grond van forensisch onderzoek. Het knaagt aan de dominante witheid in ons collectieve geheugen, stelt Amade M’charek. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Kunnen we de natuur helpen door er een prijskaartje aan te hangen?

  Dec 21 2021

  Het kan gunstig uitpakken om een prijs aan de natuur toe te kennen, ontdekte journalist Pepijn Keppel in de duinen van Oost-Ameland. Als je een ecosysteem uitdrukt in euro's wordt de waarde van die natuur opeens wél ingezien. En dat zou van doorslaggevend belang kunnen zijn in tijden van een stijgende zeespiegel. 'Het is als het paard van Troje dat het vastgeroeste kapitalistische systeem binnensluipt en van binnenuit vat op krijgt.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Bas Timmer maakt 'Sheltersuits' voor daklozen

  Dec 19 2021

  Modeontwerper/ondernemer/weldoener Bas Timmer timmert aan de weg met zijn Sheltersuits: hippe slaapzakken voor daklozen, gemaakt van gerecycled materiaal door ex-vluchtelingen. Schrijver Jonah Falke volgde Timmer om te zien hoe hij laveert tussen de ultrarijken en de allerarmsten. ‘Alles to uplift humanity.’ Jonah leest zijn verhaal zelf voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Het tweede – eeuwige – leven van Henrietta Lacks

  Dec 04 2021

  Wetenschapsantropologe Amade M’charek onderzoekt hoe genetica onze wereld verandert. Ze staat in dit artikel stil bij het belang van de HeLa-cellen – en de vrouw van wie ze zijn: Henrietta Lacks. Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Jongens zijn nog lang geen underdogs

  Dec 02 2021

  Onze cultuur is helemaal niet zo ‘woke’ als hier en daar wordt gesuggereerd, schrijft Kelli van der Waals. Daar kom je in de gewone wereld snel achter, zag ze toen ze The White Lotus keek. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: In Berlijn zijn ze de stijgende huurprijzen spuugzat en eisen ze de stad terug

  Nov 25 2021

  Kan het onteigenen van de woningvoorraad van grote vastgoedbedrijven een oplossing zijn voor de woningcrisis? In Berlijn is het debat daarover inmiddels gekanteld. Kunnen we daar een voorbeeld aan nemen, vraagt Sjors Roeters zich af. Hij leest zijn verhaal zelf voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: 'Mijn beste vriend is een chatbot: 'Een robot laat je niet in de steek’'

  Nov 23 2021

  Steeds meer mensen zoeken intimiteit bij chatbots. Artificial intelligence biedt een makkelijke, tandeloze manier van praten, in tegenstelling tot het slordige, rommelige contact met echte mensen. Over de schadelijkheid voor het individu verschillen experts van mening. 'Intimiteit met algoritmen laat ons gaandeweg vergeten wat echte intimiteit inhoudt.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Digitale verslavingen als heelmeester voor de teleurstellingen in het leven

  Nov 23 2021

  Daniël komt maar niet van zijn Twitterverslaving af. Als verslaving vluchten is, waar vluchten mensen als Daniël dan voor? Na vier afleveringen waarin ze het fenomeen onderzocht, komt Doortje Smithuijsen tot een nieuwe visie op digitale verslaving: misschien moeten we er niet naar kijken als een hardnekkig virus, maar meer als een online placebo. Voorgelezen door hoofdredacteur Ward Wijndelts

 • VN Voorgelezen: Volwaardig meedoen aan de samenleving moet meer zijn dan een mazzeltje

  Nov 14 2021

  Sinds 2016 is het in Nederland verboden om direct of indirect onderscheid te maken tussen mensen met en zonder handicap. Dat klinkt logisch en inclusief. Maar de realiteit is dat de positie van mensen met een beperking in vijf jaar tijd op z’n best gelijk is gebleven. ‘Het VN-verdrag Handicap is een wassen neus.’ Auteur Mattijs Smit leest voor.

 • VN Voorgelezen: Wat was Martha Stewart haar tijd toch vooruit

  Nov 05 2021

  Wat Martha Stewart jaren geleden deed, valt Kelli van der Waals op, doen alle influencers nu ook: relatable proberen te zijn, de dominante beroemdheidsvorm van de afgelopen jaren. ‘Ze presenteert zichzelf niet als een autoriteit, maar als de vriendin die “het heeft uitgedokterd”, de ondernemende en soms wat manische buurvrouw die geen kans onbenut laat om een leerzame noot te delen.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: In de ban van de smartwatch

  Nov 04 2021

  Journalist Doortje Smithuijsen duikt dit jaar in de snel uitdijende poel van digitale verslavingen. In deze aflevering richt ze zich op de smartwatch, het polshorloge dat dragers constant aanspoort calorieën te verbranden. In korte tijd raakte Marieke er verslaafd aan. 'Het voelt als een stukje bevestiging, denk ik.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Hoe het is om zonder papieren te leven in Nederland

  Nov 01 2021

  Als schimmen leven ze in Nederland: mensen zonder papieren of zicht op verbetering. Nederland wil ze niet hebben, en terug naar hun land van herkomst willen of kunnen ze ook niet. Jonah Falke sprak de enkele hulpverlener die nog naar ze omkijkt. ‘Het gaat erom dat mensen altijd een tweede kans moeten krijgen.’ Hij leest zijn eigen verhaal ook voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Waarom het erg is dat het nooit meer helemaal donker is

  Oct 29 2021

  Echte duisternis en een heldere sterrenhemel kennen we al lang niet meer. Nederland behoort tot de meest verlichte landen ter wereld en dat heeft een hoge prijs. We slapen gemiddeld minder en slechter en het ritme van nachtdieren wordt verstoord. Is er een weg terug naar het donker? Journalist Maurtis van Egdom zocht het uit. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: de revival van de guillotine

  Oct 23 2021

  Het telkens terugkerend beeld van de guillotine is volgens journalist Sjors Roeters een teken van opbouwende woede in de samenleving. Deze woede vindt zijn oorsprong in de klimaatcatastrofe en datgene wat daadwerkelijke verandering tegenhoudt: het kapitalisme. De functie van het symbool van de guillotine? Een roep om het radicaal anders te doen.

 • VN Voorgelezen: Laat kritiek op de corona-noodwet niet over aan extremisten

  Oct 20 2021

  De noodwet werd recent voor de derde keer verlengd. Vreemd hoe geruisloos dat ging, vindt Roxane van Iperen. De situatie waarin we nu zijn beland baart haar dan ook zorgen. 'Ik vind niet dat we moeten wennen aan quarantaineplichten, toegangstesten en vrijheidsbeperkende maatregelen.' Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Campagnebureau BKB, verhalenmakelaar en kraamkamer van de nieuwe elite

  Oct 17 2021

  Vanuit hartje Amsterdam handelt campagnebureau BKB in krachtige politieke verhalen. Ze doen goede zaken, want beeldvorming is vaak belangrijker dan het beleid an sich. Het bureau onderhoudt nauwe banden met de overheden en stoomt tegelijk een ‘nieuwe elite’ klaar. Journalisten Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers maakten een groot profiel van de machtige verhalenhandelaar. ‘BKB blijkt eerder een symptoom van politieke armoede dan een medicijn ertegen. ’ Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Verslaafd aan de datingapp Grindr

  Sep 21 2021

  Journalist Doortje Smithuijsen duikt dit jaar in de snel uitdijende poel van digitale verslavingen. In deze aflevering richt ze zich op Grindr, de populaire datingapp voor homomannen. In de weken na de installatie voelde Ismail zich ‘als een kind in een snoepwinkel’. Niet veel later zou de app zijn hele leven beheersen. 'Het enige in mijn hoofd was: Grindr, Grindr, Grindr.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Waarom het marxisme weer aan populariteit wint

  Sep 17 2021

  Het marxisme maakt een comeback. Met dank aan het kapitalistische gekwakkel, dat ons vooral ongelijk en ongelukkig maakt. Is de huidige opleving van het marxisme een modegrill of staan we aan de vooravond van de volgende revolutie? Journalist Sjors Roeters zocht het uit. ‘Hiermee kunnen mensen weer hoop krijgen.’ Sjors heeft zijn essay zelf ingesproken.

 • VN Voorgelezen: Hoe het criminele circuit langzaam doordringt in de private huursector

  Sep 10 2021

  Naar schatting is één op de tweehonderd panden in criminele handen. Waar misdadigers vroeger vooral opereerden in armere wijken, verschuift hun territorium nu richting de particuliere huur. Verhuurders melden de ondermijnende activiteiten vaak niet, omdat de dader meestal ontkomt en zij met de gebakken peren blijven zitten. ‘Als je meldt ben je de pineut, als je niet meldt ben je ook de pineut.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe houdbaar is de droom van de ecologische leefgemeenschap?

  Sep 03 2021

  In de woongemeenschap Frijlân in Friesland leven bewoners volgens de filosofie van de permacultuur, waarin zorg voor aarde en mens, en eerlijk delen centraal staan. Dat klinkt mooi, maar zet het ook zoden aan de dijk? Journalist Marijne Beijen ging langs. 'Dit is hoe het leven is bedoeld.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: De groene toekomst van Nederland begint in het Zuid-Limburgse heuvelland

  Aug 26 2021

  Het Zuid-Limburgse heuvelland is een walhalla voor botanici: het heeft zowel het rijkste als het meest diverse plantenleven van Nederland. Plantenkenner Joop Schamineé zoekt er naarstig naar zaden om te voorkomen dat soorten uitsterven en verloren gaan. Klimaatjournalist Rolf Schuttenhelm ging met hem mee en voelde zich als een kind in een snoepwinkel. ‘Mooi hè?’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Als de goede zaak een product wordt

  Aug 19 2021

  Elk goed doel is ooit klein begonnen, met een overzichtelijk ideaal. Groei betekent dan meer geld om dat ideaal te verwezenlijken. Maar soms zit de groei het doel ook in de weg. Chef online Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Waarom meer gemak niet altijd leidt tot meer geluk

  Aug 07 2021

  Flitsbezorgers beloven binnen in de grote steden binnen tien minuten je bestelling te bezorgen, van de weekboodschappen tot een bak ijs. Hoe frictieloos, gemakkelijk en snel willen we ons leven eigenlijk inrichten? En wat doet het met ons menszijn wanneer al onze behoeften direct bevredigd kunnen worden? Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Koffie uit een plastic of papieren kopje is de wegwerpversie van de sociale ervaring

  Jul 28 2021

  Het porseleinen kopje staat symbool voor wat er in 2020 is verdwenen, gepauzeerd en steeds maar niet herstart, schrijft Kelli van der Waals: een fysiek openbaar leven. Webredacteur Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel

 • VN Voorgelezen: Waarom vertrouwen in elkaar essentieel is

  Jul 23 2021

  Vertrouwen is cruciaal voor ons leven. Toch hebben we er al decennialang steeds minder van. Hoe komt dat? ‘Bij een aantal mensen is het startpunt fundamenteel wantrouwen. Eigenlijk knettergek, omdat wij in het Westen op de veiligste plaats ter wereld leven.’ Sjors Roeters leest zijn artikel zelf voor. Hans Poel deed de audio.

 • VN Voorgelezen: Hoe kunnen mensen met een beperking volwaardig meedoen in de samenleving?

  Jul 18 2021

  Wonen, werken, naar school gaan: voor Nederlanders met een beperking is volwaardig deelnemen aan de samenleving niet alleen een wens, maar sinds 2016 ook een recht. Toen ratificeerde Nederland het VN-verdrag Handicap. Wat is daar vijf jaar later van terecht gekomen? Journalist Mattijs Smit leest voor.

 • VN Voorgelezen: Het gevaar van het woord ras: 'Mensen gaan weer denken dat het echt iets is'

  Jul 17 2021

  De wetenschap heeft laten zien dat ras niet bestaat, maar het woord zelf wordt nog steeds gebruikt. Zonder het kwaad te bedoelen verdelen we elkaar nog steeds in achterhaalde hokjes. En dat dreigt radicaalrechts in de kaart te spelen. ‘We hebben in Nederland nooit echt met rasdenken afgerekend.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Zo proberen digitale systemen ons in verslaafden te veranderen

  Jul 11 2021

  Journalist Doortje Smithuijsen verdiept zich dit jaar in het steeds bredere scala aan online verslavingen. In deze tweede aflevering onderzoekt ze hoe hedendaagse verslavingen tot stand komen. Zoals bij Jeffrey, een twintiger die bijna zijn hele leven aan games verslaafd was. ‘Zijn Playstation werd zijn eten, zijn drinken en sociale wereld. Het werd zijn zelf.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Redding of ramp? Bidens enorme economische experiment is vooral een grote gok

  Jul 08 2021

  De plannen van de Amerikaanse president Joe Biden zijn misschien wel het grootste economische beleidsexperiment dat in de westerse wereld ooit is uitgevoerd. Te groot, denken vooraanstaande economen. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Kijk op vn.nl voor meer verhalen.

 • VN Voorgelezen: We gaan een 'slutty summer' tegemoet. Wat mag je doen, wat moet je laten?

  Jul 03 2021

  Er is iets vreemds aan de hand in de wereld, tenminste als je mensen die hun mening verkondigen op Twitter de wereld noemt: er wordt opeens van alles eng, vies en ongepast gevonden. Is dat terecht of zwaar overdreven? Cindy Hoetmer geeft antwoord. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: De terugkeer van de eigen cyclus

  Jun 26 2021

  Steeds meer millennials zijn ‘pilmoe’. ‘Een trend’, ‘een hype’, ‘een modeverschijnsel’, noemen artsen de toenemende impopulariteit van de pil. Ja, er is meer onderzoek nodig naar de invloed van hormonen op de stemming, zeggen zij, maar de bijwerkingen van de pil liggen nu onder een vergrootglas. Dit verhaal wordt voorgelezen door Lou-Anna Druyvesteyn. Montage door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Nee, je weet het niet beter: de gevaren van true crime en amateurgespeur

  Jun 22 2021

  Omdat we podcasts blijven maken van cold cases die ook door nieuwe speurneuzen niet worden opgelost, blijven we onbevredigd en hongerig achter, schrijft journalist Roos van Tongerloo, met alle gevolgen van dien. Dit verhaal wordt voorgelezen door Lou-Anna Druyvesteyn. Audio door Hans Poel. Kijk op vn.nl voor meer verhalen.

 • VN Voorgelezen: De publieke ruimte is nog steeds het speeltje van de overheid en bedrijven

  Jun 18 2021

  In 2022 komt er een Omgevingswet die burgers meer inspraak moet geven bij nieuwe bouwplannen. Althans, dat is het idee. In de praktijk is participatie vooral een middel om kritiek vroeg te neutraliseren, blijkt uit onderzoek. 'Het woord “omwonenden” kwam in het masterplan niet voor.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Waarom we zo van helden houden die het recht in eigen hand nemen

  Jun 11 2021

  Pedojagers en burgerarresten met fatale afloop: steeds vaker nemen burgers het heft in eigen hand. Imiteert het leven kunst, waar eigengereide heldendom vaak wordt verheerlijkt? Thrillerrecensent Marijn van der Jagt zocht het uit. Voorgelezen door Samuel Peperkamp.

 • VN Voorgelezen: De opmars van digitale verslavingen

  Jun 05 2021

  Een YouTubeverslaving? Jazeker bestaat dat. Net als een Grindr-verslaving, een Instagramverslaving, een mailverslaving, een verslaving aan je smartwatch, of aan het online checken van je bitcoins. Doortje Smithuijsen verdiept zich in de uitdijende poel aan online verslavingen. Aflevering 1: wanneer ben je nou verslaafd? Voorgelezen door hoofdredacteur Ward Wijndelts

 • VN Voorgelezen: Waarom arbeidsuitbuiting internationaal moet worden opgelost

  May 26 2021

  Dat internationale uitzendbedrijven ook de huisvesting regelen voor hun arbeidsmigranten zorgt voor steeds meer problemen. Problemen die alleen internationaal kunnen worden opgelost. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe ik mijn geloof in het kapitalisme verloor

  May 22 2021

  Toen hij een tiener was, was beleggen voor Sjors Roeters (1991) het venster op de wereld, beurshandel zijn shortcut naar volwassenheid. Hij wilde een stuk van de toekomst kopen. Een verlangen dat ons irrationele gedrag op de beurs verklaart. Sjors leest zijn verhaal zelf voor. Opname door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Waarom arme gemeenten alleen maar armer worden (en de rijke rijker)

  May 12 2021

  Het geld dat vanuit het rijk naar de gemeenten gaat is opnieuw berekend en juist de armste gemeenten gaan erop achteruit. Bibliotheken, jeugdwerk en allerlei andere voorzieningen dreigen daarmee te verdwijnen. Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers onderzochten de ontransparante verdeelsleutel. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Mee op pad met de daklozenhulp

  May 08 2021

  Toen er in februari een dik pak sneeuw lag, ging schrijver Jonah Falke mee met hulpverleners, op zoek naar daklozen in de kou. In de lente ging hij nog een keer. Zijn reportage toont de rauwe werkelijkheid van daklozen en hoe corona hun positie alleen maar heeft verslechterd. Jonah leest zijn reportage zelf voor. Audio door Hans Poel.

 • MENS #42: Patricia de Vries

  May 06 2021

  Patricia de Vries is filosoof en richt zich op het fenomeen van angst. Ze deed onderzoek naar wat ze 'algorithmic anxiety' noemt, waarvoor ze zich liet inspireren door Kierkegaard. Die maakte namelijk het onderscheid tussen angst en vrees, of toch niet? MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel. Alle afleveringen van MENS vind je op vn.nl/mens

 • VN Voorgelezen: Hoe digitale droomvrouwen de werkelijkheid in de weg zitten

  May 02 2021

  Instagram wil boven alles mensen aan het scrollen houden. En hoe hou je jongens aan het scrollen? Met porno, en alles wat daarop lijkt. Het lastige is dat de beelden die jongens te zien krijgen de manier waarop ze naar echte meisjes kijken beïnvloedt. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Voor altijd vast in de tijd - met Mark Rutte als onze eeuwige premier

  Apr 30 2021

  Roxane van Iperen heeft steeds vaker het idee vast te zitten in een lus in de tijd. Een mogelijke uitweg werd bij de Tweede Kamerverkiezingen weer dichtgetimmerd. Het is Groundhog Day Rutte, afgetopt door een scheut radicaalrechts. 'We lijken nog behoudender, nog geslotener, nog banger voor alles wat nieuw en vreemd is.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Waarom zijn we zo geobsedeerd door hard werken?

  Apr 23 2021

  We staan ontzettend vroeg op, eten voorgesneden salades en spelen podcasts op dubbele snelheid af, allemaal om onze dagen te optimaliseren. Kelli van der Waals vraagt zich af: waar komt onze obsessie door hard werk toch vandaan? 'De kenniseconomie heeft ons tot productieverslaafden gemaakt.’ Redacteur Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel.

 • MENS #41: Yasmine Ostendorf

  Apr 21 2021

  We kunnen veel leren van de wijze waarop fungi zich met elkaar verbinden, vertelt kunstenaar-onderzoeker Yasmine Ostendorf in deze aflevering van de podcast MENS. Op een biodynamische boerderij in Brazilië doet ze onderzoek naar natuurlijke netwerken en de solidariteit van schimmels. MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel. Kijk op vn.nl/mens voor alle afleveringen.

 • VN Voorgelezen: De millennial jaagt een droom na die allang uiteen is gespat

  Apr 17 2021

  Millennials (geboren tussen 1980 en 1995) is voorgespiegeld dat ze het beter zouden krijgen dan de vorige generatie, dat de wereld aan hun voeten lag. Die gelukzalige droom bleek een luchtspiegeling, schrijft Kelli van der Waals. Waarom blijven millennials zich er dan toch aan vastklampen? Hoofdredacteur Ward Wijndelts voor. Audio door Hans Poel.

 • MENS #40: Florien Kleine-Stuverink

  Apr 08 2021

  Wie willen we worden? Belangrijke vraag, maar ook belangrijk is: wat gaan we daarbij drinken? Sander Pleij bespreekt in deze aflevering van MENS de ontwikkeling van wijn met wijnboer Florien Kleine-Snuverink. Kleine-Snuverink maakt natuurwijnen in de Jura, en daar heeft ze een hoop over te vertellen. MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel. Kijk op vn.nl/mens voor alle afleveringen.

 • Een ode aan de PCR-test door hoogleraar en nieuwe VN-columnist Amade M’charek

  Mar 30 2021

  Wetenschapsantropoloog Amade M’charek onderzoekt hoe genetica onze wereld, wie we zijn, en hoe we ons tot elkaar verhouden verandert. Dit is haar eerste column voor Vrij Nederland. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest hem voor. Audio door Hans Poel.

 • De volgende regering is het aan zijn stand en aan Nederland verplicht om de toeslagen te hervormen

  Mar 27 2021

  De volgende regering moet het toeslagensysteem op de schop gooien, schrijft hoogleraar economie Bas Jacobs. Hij vraagt zich af hoe het kan dat, met de toeslagenaffaire vers in het geheugen, niet alle partijen het daarmee eens zijn. 'Dat ook het CDA van Pieter Omtzigt de toeslagen bijna niet wil hervormen, is nauwelijks te bevatten.' Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • MENS #39: Marjan van Aubel

  Mar 25 2021

  Als we over de toekomst praten, gaat het vaak om iets als een stofzuiger met wifi. Sander Pleij heeft het liever over wezenlijkere zaken. Wie willen we worden? Elke twee weken spreekt hij met de mensen die onze toekomst vormgeven. Deze aflevering met designer Marjan van Aubel. MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Abdelkader Benali: 'De Marokkaan is de pakezel van maatschappelijk onbehagen'

  Mar 23 2021

  Schrijver Abdelkader Benali trok zich onlangs terug als spreker van de 4 mei-lezing. Aanleiding was de ophef over zijn uitspraken over Joden in 2006. Hij blikt terug op de onrust en reflecteert op de moeilijke en ondankbare rol van Marokkanen in Nederland. ‘Voetbal, discriminatie, vrouwenrechten, islam. De Marokkaan is een grabbelton.’ Abdelkader Benali heeft zijn essay zelf ingesproken.

 • VN Voorgelezen: Hoe techreuzen het financiële systeem proberen over te nemen

  Mar 20 2021

  Kunnen we binnenkort een bankrekening openen bij Google? Aandelen kopen via TikTok? Een reisverzekering afsluiten bij Facebook? ‘Als techreuzen ongemoeid worden gelaten, zullen ze de financiële wereld zeker overnemen.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Opname door Hans Poel.

 • Zeven supereffectieve maatregelen die – onbegrijpelijk! – niet worden ingevoerd

  Mar 13 2021

  Met de verkiezingen in aantocht is het interessant om te kijken hoe politieke partijen scoren op een aantal onderwerpen die voor economen belangrijk zijn. Hoogleraar economie Bas Jacobs inventariseert er zeven. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Opname door Hans Poel.

 • MENS #38: David Mulder van der Vegt

  Mar 10 2021

  Hoe er gedebatteerd wordt in de Tweede Kamer is heel anders dan hoe het eraan toe gaat in het Engelse Lagerhuis. Dat ligt ook aan de opstelling en inrichting van de zaal, vertelt architect David Mulder. Hij legt uit waarom de architectuur in politieke gebouwen belangrijker is dan je op het eerste gezicht zou denken. MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • Waarom het met waterkracht in Nederland niet zo’n vaart loopt

  Mar 04 2021

  Het is niet te zien, niet te horen en nagenoeg altijd beschikbaar: waterkracht zou een mooie aanvullende energiebron zijn in Nederland. Maar kan dat wel in een land waar het water relatief weinig stroomt en turbines ook nog eens moeten opwerken tegen een hele hoop regels en gewoonten? Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel

 • VN Voorgelezen: Het is niet de schuld van prins Bernhard jr. dat jij geen huis kunt betalen

  Feb 26 2021

  Het is crisis op de woningmarkt. Bijbouwen is niet de oplossing, goedkoper worden huizen daar namelijk niet van. Daarnaast ligt het probleem ook niet zozeer bij die paar pandjesbazen, schrijft journalist Maaike Schoon. Ze zoekt uit waar het probleem wel zit. Voorgelezen door Ward Wijndelts. Audio door Hans Poel.

 • MENS #37: Barend Koolhaas

  Feb 25 2021

  Barend Koolhaas is (net als zijn achter-oom Rem) architect, maar wil nu een auto ontwikkelen: de minimal car. Een beetje als de Fairphone, vertelt hij in deze aflevering van MENS, maar dan op wielen. Kijk voor alle afleveringen van MENS op vn.nl/mens

 • VN Voorgelezen: Is de arm van Erdogan te lang of die van Den Haag te kort?

  Feb 13 2021

  De steun van Turkse Nederlanders voor de Turkse president Erdogan is al jaren een grote zorg van politici en beleidsmakers. Maar de oorzaak ligt ook bij Nederland, schrijft Nikki Sterkenburg. Voorgelezen door Ward Wijndelts. Audio door Hans Poel.

 • MENS #36: Clemens Driessen

  Feb 10 2021

  Als we over de toekomst praten, gaat het vaak om iets als een stofzuiger met wifi. Sander Pleij heeft het liever over wezenlijkere zaken. Wie willen we worden? Elke twee weken spreekt hij met de mensen die onze toekomst vormgeven. Deze aflevering met landbouwfilosoof Clemens Driessen. Mens wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Waarom het continu laten draaien van de geldpers geen goed idee is

  Feb 09 2021

  De Moderne Monetaire Theorie geniet steeds meer aanhang onder progressieve politici in Europa en de VS. Maar hoe revolutionair zijn die ideeën ten opzichte van de mainstream macro-economie? Hoogleraar economie Bas Jacobs ziet vooral overeenkomsten. En verwarring. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Corona zou een hiv-vaccin weleens dichterbij kunnen brengen

  Feb 06 2021

  Staren we ons zo blind op corona dat die andere pandemie ongestoord zijn gang kan gaan? Dreigen we hiv te vergeten? Nee, zeggen hiv-onderzoekers die nu aan een coronavaccin werken. Sterker nog: corona zou een hiv-vaccin weleens dichterbij kunnen brengen, schrijft Menno Sedee. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Hoe de steunmaatregelen de ongelijkheid juist vergroten

  Feb 02 2021

  Terwijl mensen met een vast contract riant beschermd worden, groeit het aantal zzp'ers, jongeren en flexwerkers dat geen enkele baat heeft bij de miljarden van het steunpakket. Het huidige beleid vergroot de ongelijkheid vooral, schrijven Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers. 'De zwakste schouders dragen nu de zwaarste lasten.' Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Montage door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Dit is de schrijfster waar heel Frankrijk naar luistert

  Jan 31 2021

  In Frankrijk neemt de Frans-Marokkaanse schrijfster Leïla Slimani over de volle breedte van het literaire veld haar plaats in. Macron vroeg haar minister te worden, maar ze bleef bij de literatuur. Haar laatste roman Mathilde is een volgende bouwsteen in haar geëngageerde oeuvre. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Montage door Hans Poel.

 • MENS #35: Esther Hovers

  Jan 27 2021

  Esther Hovers wint prijzen, stipendia en haar eerste grote fotoproject stond meteen op vele bladzijden afgedrukt in Le Monde, de New York Times en elders. Ze doet iets wat Sander Pleij niet begrijpt én hem erg trof. Haar kunst is humanistisch onderzoek tegenover de algoritmen. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens. MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: 'Beste Mark Rutte, zó verovert u die plek in de geschiedenisboeken'

  Jan 23 2021

  Het erepodium van de politieke geschiedenis wordt ingenomen door leiders die in tijden van crisis met een nieuwe visie kwamen. Sander Heijne en Hendrik Noten roepen de premier in een open brief op nu zijn kans te pakken om Nederland socialer en duurzamer te maken. 'De geschiedenis heeft geen tijd voor leiders die bovenal op de winkel hebben gepast.' Voorgelezen door Ward Wijndelts. Audio door Hans Poel.

 • MENS #34: Samuel Beek

  Jan 14 2021

  Developer Samuel Beek is jong, maar zeker niet onbezonnen. Na een paar jaar bij WeTransfer te hebben gewerkt, ontwikkelt hij nu zelfstandig apps. Zoals laatst een voor online EDMR-therapie. Voor Sander is hij de geschikte gast om het balletje over de toekomst van de techindustrie op te gooien. 'Eerst waren techjongens rocksterren, nu zijn ze bankiers.' Op vn.nl/mens voor een overzicht van alle afleveringen. MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: In de armste wijk van Arnhem weten de kinderen niet hoe hun stad eruitziet

  Jan 09 2021

  De armoede in Nederland neemt de komende jaren toe, is de verwachting. Schrijver Jonah Falke ging naar Immerloo, de armste wijk van zijn stad Arnhem, waar eenzaamheid en armoede elkaar versterken. ‘Men leeft hier binnen, want buiten kost alles geld.’ Hij leest zijn reportage zelf voor.

 • VN Voorgelezen: Waarom de Kardashians over honderd jaar nog herinnerd zullen worden

  Jan 04 2021

  Na twintig seizoenen Keeping Up With The Kardashians, de realityserie die dit jaar voorgoed tot een einde zal komen, moeten we constateren dat de familie Kardashian de wereld definitief heeft veranderd. Dit essay door Lisa Bouyeure wordt voorgelezen door Lou-Anna Druyvesteyn. Audio door Hans Poel.

 • MENS #33: Susan Bögels

  Dec 30 2020

  Hoogleraar psychologie Susan Bögels onderzoekt wat de snel veranderende wereld met ons brein doet. ADHD, angst, autisme, depressies: de cijfers stijgen enorm. In deze aflevering van MENS vertelt ze wat we hiertegen kunnen doen. ‘Er moet ruimte komen tussen de prikkel en de impuls.’ Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • VN Voorgelezen: Nu de onrust in onze lijven borrelt, krijgt complotdenken alle ruimte

  Dec 28 2020

  De onrust borrelt in onze lijven en kan door de coronamaatregelen geen kant op. En dan kan de behoefte aan een uitvlucht ongezonde vormen aannemen, stelt Denker des Vaderlands Daan Roovers. Zo worden we niet alleen luste- en rustelozer, maar ook gevoeliger voor complotdenken. Redacteur Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Kerst op de Canarische Eilanden, een kerstverhaal van Jonah Falke

  Dec 25 2020

  Voor deze anders dan anders kerst schreef Jonah Falke speciaal voor Vrij Nederland een anders dan anders kerstverhaal. Audiobewerking door Hans Poel.

 • VN voorgelezen: Hoe Wageningen University & Research in de tang van het bedrijfsleven zit

  Dec 22 2020

  Als het over duurzame landbouw en een groene toekomst gaat, kijkt het land al snel naar Wageningen University & Research. Volgens verschillende lijstjes is het de beste agrarische universiteit ter wereld, mede dankzij de nauwe samenwerking met bedrijven. Zo betaalt Unilever royaal mee aan onderzoek. Maar bepaalt Unilever ook? Ja, ontdekte Het Onderzoekslab. VN-hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • Terwijl de overheid ons door de pandemie probeert te loodsen, grijpt de markt de macht

  Dec 21 2020

  Columnist Roxane van Iperen observeert een tegenstrijdige situatie: terwijl de overheid ons door de pandemie probeert te loodsen, is het de markt die profiteert. VN-redacteur Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • MENS #32: Marieke van den Heuvel

  Dec 19 2020

  In 2050 moet de economie circulair zijn. Maar die is juist helemaal ingericht op een lineair systeem, vertelt circulair designer en docent aan de TU Delft Marieke van den Heuvel. Met name ons belastingsysteem: op het moment belasten we grondstoffen heel laag en arbeid hoog. Daardoor is het niet aantrekkelijk om iets te repareren. Het is dan goedkoper om wat je niet meer hoeft weg te gooien. En dat moet dus snel veranderen. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • Voorkomen is beter dan genezen, alleen is onze zorg daar niet op ingericht

  Dec 08 2020

  Voorkomen is beter dan genezen, is het adagium. In Nederland is het een ander verhaal: in 2020 gaat er drie keer zoveel geld naar de curatieve dan naar de preventieve gezondheidszorg, dat bij het bestrijden van een pandemie minstens zo belangrijk is. Waar komt die scheve verhouding vandaan? 'Aan ziekte wordt verdiend, aan preventie niet.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • MENS #31: Edwin Dertien

  Dec 03 2020

  Te gast is Edwin Dertien, robotica-duizendpoot. Naast zijn functie als assistent-professor doet hij onderzoek, bedenkt hij zowel industriële robots als 'gezellige', bouwt hij mee aan kunstwerken, onderhoudt een bejaardentehuis voor Furbies én is hij directeur van een high-tech zorginstelling voor mensen met autisme. Je zou bijna denken dat hij zelf een robot is. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • MENS #30: Lynda Hardman

  Nov 18 2020

  Als wetenschapper moet je enorm veel artikelen lezen voor je werk. Wat nou als een computer dit voor je doet? Dat zou een hoop tijd schelen (ook voor niet-wetenschappers!). We bespreken de mogeijkheden van 'augmented reality' met hoogleraar Lynda Hardman. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen van MENS op vn.nl/mens

 • VN Voorgelezen: Hoe Instagram de wereld om ons heen heeft veranderd

  Nov 17 2020

  In tien jaar tijd is Instagram nauwelijks veranderd. Wel heeft de app ons leven behoorlijk beïnvloed, valt Kelli van der Waals op als ze naar de kleurenschikking in onze boekenkast en kledingkeuze kijkt. Het heeft een nieuwe dominante schoonheidsleer gebracht. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Waarom het nieuwe partnerverlof de genderongelijkheid niet tegen zal gaan

  Nov 13 2020

  Partners kunnen in de nabije toekomst langer met betaald ouderschapsverlof. Journalist Charlotte Boström ontdekte echter dat de nieuwe regeling in de praktijk niet rooskleurig zal uitpakken. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel.

 • MENS #29: Alexander Mouret

  Nov 05 2020

  Wat de toekomst ons zal brengen, weten we niet. Maar we kunnen er wel over nadenken hoe we wíllen dat-ie eruit ziet. Dat doet Sander Pleij in deze aflevering van de podcast MENS met de man achter het Brave New World-festival, Alexander Mouret. 'Artificial intelligence is helemaal niet zo spannend.' Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • MENS #28: Mark Kramer

  Oct 22 2020

  Te gast in deze aflevering van MENS is internist Mark Kramer. Hij is bestuurslid van Amsterdam UMC. Hij bespreekt met Sander Pleij het verloop van de tweede golf en de toestand van de zorg. Kramer is verbijsterd over de politieke reactie en waarom er pas zo laat en mild wordt ingegrepen in Nederland. Een korte hevige lockdown was volgens hem beter geweest. Audio door Hans Poel. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • VN Voorgelezen: Een pleidooi voor minder stelligheid en meer begrip

  Oct 15 2020

  De Pools-Belgische filosofe Alicja Gescinska (1981) laat in dit essay zien hoe filosofie ons helderheid kan bieden over drie begrippen die een centrale rol spelen in het politieke en maatschappelijke debat: waarheid, vrijheid en de tegenstelling elite–volk. Ook, en misschien vooral, ten tijde van een pandemie. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audio door Hans Poel

 • VN Voorgelezen: De Opperpolderaar is terug: zo verrees de Sociaal-Economische Raad uit de as

  Oct 09 2020

  De Sociaal-Economische Raad (SER) is van oudsher het belangrijkste adviesorgaan in het Nederlandse poldermodel. Maar daar was tot voor kort weinig van te merken: de leden lagen met elkaar overhoop en de adviesraad werd meerdere keren doodverklaard. Nu richt de overlegtempel zich weer op. 'Er is behoefte aan draagvlak voor beleid in de samenleving.'

 • MENS #27: Inger Leemans

  Oct 07 2020

  De digitale revolutie is ook een vaarwel aan de fysieke wereld, vertelt Inger Leermans in de nieuwe aflevering van de podcast MENS. Als hoogleraar Cultuurgeschiedenis onderzoekt ze de (vergaande) gevolgen van die onthechting. Wat betekent het dat sociaal contact vooral uit binaire code bestaat, en we ons geld niet meer in onze handen hebben? 'Je vergeet dat het bestaat. En dan kan het misgaan.'

 • MENS #26: Piek Vossen

  Sep 23 2020

  In de nieuwe MENS spreekt Sander Pleij met hoogleraar Computationele Technologie Piek Vossen. Hij is een soort relatietherapeut tussen ons en onze kunstmatige tegenhangers, vertelt hij. En in dat huwelijk zijn wij misschien wel de meest valse partij. ‘Kan een robot ons wel vertrouwen? Mensen willen nog wel eens liegen.'

 • VN Voorgelezen: Kan de vakbond weer relevant worden?

  Sep 14 2020

  De vakbond is de afgelopen jaren steeds meer verzwakt. Nu de economische effecten van covid-19 zichtbaar worden, zouden de bonden meer leden moeten werven. ‘Veel werknemers zullen collectieve en individuele bijstand nodig hebben.’ Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Montage door Hans Poel

 • VN Voorgelezen: Fysieke zelfverbetering is in deze pandemie de sportieve variant van hamsteren

  Sep 14 2020

  Zo gauw de boel wereldwijd op slot ging, waren de kettle bells en yogamatjes niet aan te slepen. Voor de rijken onder ons is er de Mirror: een levensgrote iPad en spiegel tegelijk. Het komt allemaal neer op hetzelfde, schrijft Kelli van der Waals: red jezelf. Terwijl we nu juist met een collectief probleem zitten. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audiobewerking door Hans Poel.

 • MENS #24: Peter van der Putten

  Sep 10 2020

  Het enige dat wij van robots wensen, is intelligentie. Maar hoe zit het met emotionele robots? En creatieve? Of boze en nutteloze robots? Onderzoeker Peter van de Putten breekt een lans voor een vrije, open blik op onze kunstmatige tegenhanger - en dus ook onszelf, de mens. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens. MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Laten we wat minder naar de ‘mens achter de cijfers’ kijken

  Sep 07 2020

  Na jaren schamperen kon de premier opeens begrip opbrengen in het racismedebat, nadat hij een ‘bijzonder en inspirerend gesprek’ erover had gehad. Het valt columnist Roxane van Iperen op dat anekdotes of persoonlijke ervaringen blijkbaar belangrijker zijn dan onderzoek en kennis. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audiobewerking door Hans Poel.

 • Nu het nog kan #5: Djuna (29) en haar grootvader Toon (98)

  Sep 06 2020

  75 jaar geleden werd Nederland bevrijd. Soms lijkt dat, vooral voor de naoorlogse generaties, ver weg. Maar er zijn nog genoeg ouderen die er levendige herinneringen aan hebben. Als we willen weten hoe het was, hoeven we dat hen alleen maar te vragen. In deze slotaflevering spreekt podcast-maker Djuna met haar opa, die meteen na de oorlog in Duitsland gestationeerd werd.

 • VN Voorgelezen: Hippie-idealen binnen een kapitalistisch systeem, dat is de FIRE-methode

  Sep 03 2020

  Veel verdienen, weinig consumeren, met als doel financiële onafhankelijkheid. dat is de FIRE-methode. Die waait nu vanuit de VS over naar Europa. ziet journalist Colin van Heezik. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Audiomontage door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Hoe Amsterdam socialer en duurzamer wil worden

  Aug 27 2020

  Volgens econome Kate Raworth moeten we de 21ste-eeuwse economie eerst toepassen en dan pas theoretiseren. Dat gaat nu gebeuren in Amsterdam, dat over wil stappen naar een circulaire economie, gebaseerd op Raworths donut-model. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Montage door Hans Poel. Neem eens een kijkje op vn.nl, daar staan nog veel meer interessante verhalen!

 • MENS #24: Jasper Geel, producent bij First Dates

  Aug 27 2020

  Het televisieprogramma First Dates biedt een uitgelezen mogelijkheid om de mens te bestuderen. Op zoek naar de liefde vallen de maskers af. Sander Pleij vraagt zich samen met uitvoerend producent van de show Jasper Geel hoe het vinden van de liefde door technologie verandert. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Diversiteit is ver te zoeken in de Nederlandse journalistiek. En dat komt hierdoor

  Aug 24 2020

  Het gebrek aan diversiteit in de media hangt nauw samen met de rol die journalisten zichzelf toedichten, schrijft Fréderike Geerdink. Het is namelijk pas mogelijk om een 'objectieve waakhond' te zijn als je zélf tot de dominante groep behoort. Witte Nederlanders, in dit geval.

 • VN Voorgelezen: Rellen of geen rellen, het gaat écht beter met de Schilderswijk

  Aug 19 2020

  In augustus was de Haagse Schilderswijk voor het eerst sinds 2015 weer het toneel van rellen. Destijds werden de rellen omgebogen naar iets positiefs en is er veel gedaan om het leven in de wijk te verbeteren. Al is dat geen garantie dat het nooit meer onrustig zal zijn. Nikki Sterkenburg keek er rond. ‘In dit soort wijken ben je er nooit.’

 • MENS #23: Sjoerd ter Borg

  Aug 13 2020

  Gentrificatie voltrekt zich vaak geleidelijk en geruisloos. Niet als het aan kunstenaar (en wetenschapper en ontwerper) Sjoerd ter Borg ligt. Met behulp van nieuwe technieken maakt hij uitsluiting door gentrificatie zichtbaar, vertelt hij aan Sander Pleij in deze aflevering van MENS. 'Je ziet de cultuur verdwijnen.' Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens. MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel

 • MENS #22: Marieke van Erp

  Jul 30 2020

  Archieven, artificial intelligence en appeltaart klinken misschien als een willekeurig samenraapsel van onderwerpen, maar als je Marieke van Erp erover hoort vertellen, klinkt het plots allemaal heel logisch. Ze vertelt wat een archivaris allemaal kan met AI (en wat appeltaart daarmee te maken heeft). Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • MENS #21: Uğur Ümit Üngör

  Jul 16 2020

  Uğur Ümit Üngör is hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies. Zijn studie naar Syrië zit vol lessen voor Nederland, vertelt hij. 'We hebben de illusie dat we in permanente vrede leven. Zelden denken we na hoe een samenleving kan afglijden naar polarisatie en een beginnende burgeroorlog.' Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens. MENS wordt gemaakt door Sander Pleij en Hans Poel.

 • Hoe Hitler in een kleurboek opdook, deel 5

  Jul 12 2020

  Drie jaar geleden haalde Kruidvat een kleurboek met een afbeelding van Adolf Hitler uit de schappen. Het voorval werd wereldnieuws. Journalist Lex Boon zoekt uit hoe het kon gebeuren. In deel vijf van zijn zoektocht probeert hij contact te leggen met de drukkerij in India. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Montage door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: De (weder)opkomst van de grande dames van de autobiografische literatuur

  Jul 11 2020

  Als we egodocumenten lezen, van bijvoorbeeld Susan Sontag of Joan Didion, spiegelen we ons vaak aan de auteurs. Ze draaien om de pogingen van de auteurs om te doorgronden hoe zijzelf, hun omgeving en de wereld in elkaar steken, schrijft Dieuwertje Mertens. Schrijvers van nu kijken de kunst af bij deze moderne klassiekers. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Montage door Hans Poel.

 • Nu het nog kan #4: Dries en Dries over overgrootvader Dries die de chauffeur was van Mussert

  Jul 07 2020

  Een NSB-vader die de chauffeur was van Anton Mussert en een Duitse moeder. Het was voor Dries niet gemakkelijk na de Tweede Wereldoorlog, terwijl hij tijdens de oorlog nog maar een kleuter was. Hoe was het om op te groeien onder die omstandigheden? En hoe kijkt Dries er nu op terug? Zijn kleinzoon (ook Dries geheten) vraagt het hem. 'Hij is altijd op zoek naar gerechtigheid.' Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/nu-het-nog-kan. Deze podcast wordt gemaakt door Misha Melita en ...more

 • VN Voorgelezen: Nu de coronaregels minder streng zijn, moeten we onszelf leren matigen

  Jul 05 2020

  Nu het leven weer langzaam terug naar normaal gaat, maken we met Daan Roovers de balans op. Wat heeft corona voor ons betekend? Deze vijf verschuivingen vinden nu plaats in onze samenleving. ‘De samenleving is maakbaarder dan we dachten.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Montage door Hans Poel.

 • MENS #20: Justus Bruns en Mingus Vogel

  Jul 02 2020

  Nieuwe technologieën die worden verkocht met de pretentie dat ze mensen dichter bij elkaar brengen, doen juist het omgekeerde. Dat kan anders, dachten kunstenaars/ondernemers Justus Bruns en Mingus Vogel. Dus bedenken ze ontwerpen waarbij technologie een verbindende rol heeft, zoals gezamenlijke meditatie aan de hand van gezichtsherkenningssoftware of stoelen waarbij je wel naast elkaar móét gaan zitten. Kijk voor een overzicht van alle afleveringen op vn.nl/mens

 • VN Voorgelezen: Integriteit, dat regelen ze in de Raad van State onderling

  Jun 30 2020

  Al decennia wordt er gemord over de ondoorzichtige benoemingen en de dubbele pet van de Raad van State. Het eeuwenoude instituut adviseert de regering over wetsvoorstellen, maar is ook de hoogste bestuursrechter van Nederland. Kim van Keken en Dieuwertje Kuipers bogen zich over de weinig transparante benoemingen en dubbele petten van de Raad van State. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Montage door Hans Poel.

 • Nu het nog kan #3: Remi (24) en zijn oma Marja (88)

  Jun 24 2020

  75 jaar geleden werd Nederland bevrijd. Soms lijkt dat, vooral voor de naoorlogse generaties, ver weg. Maar er zijn nog genoeg ouderen die er levendige herinneringen aan hebben. Als we willen weten hoe het was, hoeven we dat hen alleen maar te vragen. Nu het nog kan. In deze podcast gaan kleinkinderen in gesprek met hun grootouders over de oorlog. Dit is aflevering 3.

 • VN Voorgelezen: Van tikkende tijdbom tot burgerman

  Jun 11 2020

  De recidive van terroristen is aanzienlijk lager dan die van reguliere gevangenen. Met én zonder programma's om ze te helpen met een terugkeer naar de samenleving. Toch worden ze doorgaans beschouwd als mensen die een leven lang gevaarlijk blijven, schrijft Nikki Sterkenburg. Ward Wijndelts leest voor. Montage door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Mijn leven als 'clickworker' bij Amazon

  Jun 06 2020

  Journalist Jeroen van Bergeijk ging undercover als ‘clickworker’: iemand die minuscule digitale taken verricht tegen een minuscule beloning. Zich een lamme arm klikkend ging hij van de ene bizarre taak naar de andere. 'Ben ik aan het werk voor de Russische geheime dienst? Voor een wapenfabrikant?' Voorgelezen door hoofdredacteur Ward Wijndelts. Productie door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: ‘De comeback van astrologie past bij het massa-individualisme’

  May 31 2020

  Hoe kan de filosofie helpen om grip te krijgen op de grote vragen van deze tijd? We vragen het aan Denker des Vaderlands Daan Roovers. Deze keer: de opkomst van astrologie en andere vormen van instant-spiritualiteit. Moeten we dat afdoen als onzin? De sterren zijn een manier om een verhaal over jezelf te vertellen.’ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audiobewerking door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: De Hitlerkleurplaat deel 3, op zoek naar antwoorden in Antwerpen

  May 20 2020

  Drie jaar geleden haalde Kruidvat een kleurboek met een afbeelding van Hitler uit de schappen. Lex Boon zoekt uit wat daar nu echt misging. In deze aflevering: de haven van Antwerpen. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audiomontage door Hans Poel.

 • VN Voorgelezen: Mens, durf te hopen. Een handleiding voor hoopvol leven

  May 12 2020

  Moedeloosheid over de staat van de wereld is begrijpelijk, maar ook een beetje aanmatigend, schrijft Annemiek Leclaire. Met hoop kom je een stuk verder. ‘Wat we zelf kunnen doen om het tij een fractie van een millimeter te keren, is een wapen tegen hopeloosheid en depressie.’ Lees haar verhaal hier: vn.nl/handleiding-hoopvol-leven. Hoofredacteur Ward Wijndelts leest voor. Montage door Hans Poel

 • Nu het nog kan #2: Sarah (30) praat met haar oma Rieneke (92) over de bevrijding

  May 04 2020

  Vandaag is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In onze podcast 'Nu het nog kan' gaan kleinkinderen in gesprek met hun grootouders over de oorlog. Deze aflevering vertelt Rieneke (92) over de bevrijding. ‘Er werden ook dansavonden georganiseerd. Daarna waren hier verschillende meisjes zwanger van Amerikanen.’

 • VN Voorgelezen: Laten we elkaar niet voor de gek houden. Groene groei bestaat niet

  May 03 2020

  De woorden ‘groene groei’ en ‘duurzame ontwikkeling’ zijn diep misleidend, schrijft de Franse miliedeskundige Jean-Marc Gancille. Met die mooie praatjes gaan we de planeet echt niet redden. 'Hoe we het klimaatprobleem ook benaderen: blijven vasthouden aan groei is onhoudbaar.'

 • Nu het nog kan: Trailer

  May 01 2020

  75 jaar lijkt een lange tijd. Kinderen veranderen in grootouders, en telegrams in appjes. 75 jaar geleden werd Nederland bevrijd. Soms lijkt dat, vooral voor de naoorlogse generaties, ver weg. Maar er zijn nog genoeg ouderen die er wel levendige herinneringen aan hebben. Als we willen weten hoe het was, hoeven we hen dat alleen maar te vragen. In deze nieuwe podcast doen we dat. Nu het nog kan.

 • Nu het nog kan #1: Erik (33) en Marie (100)

  May 01 2020

  75 jaar geleden werd Nederland bevrijd. Soms lijkt dat, vooral voor de na-oorlogse generaties, ver weg. Maar er zijn nog genoeg ouderen die er levendige herinneringen aan hebben. Als we echt willen weten hoe het was, hoeven we dat alleen maar te vragen. Nu het nog kan. In deze podcast gaan kleinkinderen in gesprek met hun grootouders over de oorlog. In deze aflevering: Erik (33) en Marie (100).

 • In gesprek met Sennay Ghebreab over hersenkaping door social media en autoritaire leiders

  Apr 27 2020

  Chef print Marleen Slob praat met neuro-informaticus Sennay Ghebraeb over de overeenkomsten tussen sociale-mediabedrijven en dictators. Want zowel leiders als Poetin en Trump als bedrijven als Facebook en Google weten steeds beter hoe ze onze hersens kunnen kraken. Is er een tegengif? Lees het artikel op vn.nl/hersens-gekraakt

 • VN Voorgelezen: Het mysterie van de Hitlerkleurplaat, deel 3

  Apr 22 2020

  Drie jaar geleden haalde Kruidvat een kleurboek met een afbeelding van Hitler in de schappen. Hoe kon dat boek überhaupt in de winkel terechtkomen? Journalist Lex Boon zoekt uit wat er nou echt mis ging. Hoofdredacteur van VN Ward Wijndelts leest zijn verhaal voor. Tekstversie: www.vn.nl/lex-boon-hitlerkleurplaat-3. Audio: Hans Poel

 • VN Voorgelezen: Goed gedrag is niet genoeg. Om het klimaat te redden is een systeemverandering nodig

  Apr 18 2020

  Klimaatverandering kan, net als de coronacrisis, niet los worden gezien van de andere grote problemen van onze tijd, schrijft politicoloog Stijn Klarenbeek: ongelijkheid, uitsluiting en ongeremd kapitalisme. 'Of we gaan stug door op de oude weg, of we kiezen voor een radicaal ander systeem, waarin duurzaamheid het idee van groei vervangt.'

 • VN Voorgelezen: Waarom de kapitalistische droom uitdraaide op een illusie

  Apr 16 2020

  Dit is het tweede deel van een serie essays waarin hoogleraar economie Bas Jacobs uitlegt dat het kapitalisme niet langer levert wat het altijd beloofde te doen. 'Gaat het weer eens mis, dan worden private risico’s afgewenteld op de samenleving.'

 • VN Voorgelezen: Vier dagen meelopen in een azc

  Apr 04 2020

  Schrijver Jonah Falke liep vier dagen mee in het azc in Sneek. 'Er leven allerlei culturen, religies en bewoners met ieder hun eigen trauma’s op elkaars lip, en toch lijkt er een humaan en sympathiek klimaat te heersen. Een inclusief klimaat, zo je wilt.’

 • VN Voorgelezen: Hoe de huizenmarkt een wilde westen werd

  Mar 30 2020

  Steeds meer huizen worden niet gekocht om in te wonen maar als investering. Er ontstaat een enorme kloof tussen degenen die een huis kunnen kopen en degenen die dat niet kunnen. Welkom in het tijdperk van het baksteenkapitalisme. Lees het artikel op vn.nl/huizenmarkt-wilde-westen Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Audio en montage door Hans Poel.

 • In gesprek met Annemiek Leclaire over omgaan met teleurstellingen

  Mar 28 2020

  Annemiek Leclaire is bij VN de grote levensdeskundige. Vorig jaar maakte ze de serie ‘Minder moeten, meer leven’. Nu we niet zozeer minder moeten als wel minder kúnnen, komen haar inzichten zeker van pas. We vragen haar om advies in onze podcast. Lees Annemieks verhaal op https://www.vn.nl/snelcursus-teleurstellingen/.

 • VN Voorgelezen. De waarheid is kwijt. Hoe vinden we haar terug?

  Mar 25 2020

  Trollen, populisme, nepnieuws en desinformatie: het zijn nagels aan de doodskist van de waarheid. Hoe blazen we haar nieuw leven in? Journalist Menno van den Bos vroeg het Denker des Vaderlands Daan Roovers. 'Je moet niet achterdochtig zijn, maar wel op je hoede.'

 • VN Voorgelezen: Hoe een vervallen Engels stadje brak met kapitalisme en nu bloeit als nooit tevoren

  Mar 18 2020

  Na de economische crisis stond het Engelse industriestadje Preston aan de rand van de afgrond. Anno 2020 is het een van de meest bruisende Britse steden. Wat is het geheim van het Preston Model? Journalist Sjors Roeters toog erheen. 'Er is weinig geld in Preston. Maar wel een drive om nieuwe ideeën te ontwikkelen.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Montage: Hans Poel

 • VN Voorgelezen: Het mysterie van de Hitlerkleurplaat, deel 2

  Mar 12 2020

  Drie jaar geleden haalde Kruidvat een kleurboek met een afbeelding van Hitler in de schappen. Hoe is dat boek überhaupt in de winkel terecht kunnen komen? Lex Boon zoekt uit wat er nou echt mis ging. Hij leest zijn verhaal zelf voor. Lees het op: vn.nl/hitlerkleurplaat-deel-2. Audio: Hans Poel

 • VN voorgelezen: Wellness volgens Gwyneth Paltrow (en wat daar mis mee is)

  Mar 09 2020

  Lifestyleplatform Goop van Gwyneth Paltrow geeft je tips voor een beter leven. Dat doen ze nu ook in de vorm van een serie op Netflix: The Goop Lab. Kelli van der Waals keek een aflevering en zag geen gids naar een beter leven via wellness, maar een diagnose van het gebrek eraan in de westerse samenleving.

 • In gesprek met Dieuwertje Mertens over dwarsdenkers in de literatuurkritiek

  Mar 07 2020

  Chef print Marleen Slob praat met Dieuwertje Mertens over haar werk als recensent en de literatuurkritiek in het algemeen. Hoe kiezen critici eigenlijk welke boeken ze bespreken? En hoe gaan ze een beetje mee met de tijd? ‘Wij recensenten vinden onszelf belangrijker dan dat lezers ons vinden.’ Lees haar artikel op vn.nl/literatuurkritiek.

 • VN Voorgelezen: De generatie die maar niet kan kiezen tussen kwetsbaarheid en ironie

  Feb 27 2020

  De generatie van Doortje Smithuijsen (1992) heeft ironie in het DNA zitten. Tegelijkertijd snakken deze millennials ernaar om over gevoelens te communiceren. De ultieme manier om deze twee zaken met elkaar te verenigen? Memes. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Lees het verhaal op vn.nl/millennials-memes/

 • VN Voorgelezen: Zit de redding van het kapitalisme in de uitbreiding ervan?

  Feb 22 2020

  Advocatenkantoren, ingenieursbureaus, industrie: bij steeds meer bedrijven zijn de werknemers ook aandeelhouders. Kan dit model het kapitalisme redden? Journalist Sjors Roeters ging langs bij een verffabriek waar ze dit model toepassen. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe Adolf Hitler in een kleurboek van Kruidvat opdook

  Feb 05 2020

  Drie jaar geleden verscheen er een kleurplaat van Adolf Hitler in een tekenboek uit de schappen van de bekendste drogisterij in Nederland, Kruidvat. Op het internet woedde er een storm van verontwaardiging en het boek werd snel uit de verkoop gehaald. Lex Boon gaat op zoek naar de toedracht van dat incident. Lees de eerste aflevering van zijn zoektocht op vn.nl/adolf-hitler-kleurboek

 • VN Voorgelezen: Waardoor is de millennial van slag?

  Feb 03 2020

  Hoe kan de filosofie helpen om grip te krijgen op de grote vragen van deze tijd? Vrij Nederland raadpleegt maandelijks Denker des Vaderlands Daan Roovers. In deze (eerste) aflevering: hoe komt het dat millennials steeds vaker burn-out lijken te raken? Lees het artikel op https://www.vn.nl/daan-roovers-millennials/.

 • In gesprek met Sander Heijne over economische (fantoom)groei

  Jan 29 2020

  De meeste mensen profiteren niet van de economische groei in Nederland, dat doen vooral bedrijven. Terwijl werknemers de meeste belasting afdragen waardoor die economische groei mogelijk is. Dat is fantoomgroei, vertelt journalist Sander Heijne aan VN's chef print Marleen Slob in deze podcast: ons economische systeem dient onze persoonlijke welvaart niet. Lees het verhaal dat hij erover schreef samen met Hendrik Noten op vn.nl/fantoomgroei.

 • VN Voorgelezen: De twaalf dagen van Bennie, een kerstverhaal van Sarah Sluimer

  Dec 25 2019

  Speciaal voor Vrij Nederland schreef Sarah Sluimer een hartverscheurend kerstverhaal. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Lees het verhaal hier: vn.nl/kerstverhaal-sarah-sluimer

 • In gesprek met Thijs Broer over drie maanden in het kielzog van Wopke Hoekstra

  Dec 18 2019

  Politiek journalist Thijs Broer volgde minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) drie maanden lang op de voet voor een groot profiel in het nieuwe nummer van VN. Jasper Veenstra vraagt Thijs hoe je dat eigenlijk aanpakt. Wat spreek je af? Waar ben je wel bij, en waarbij niet? En waarom worden ze bij de VVD zo zenuwachtig van Hoekstra? Via vn.nl/wopke lees je Thijs' verhaal.

 • Waarom word ik zo vaak omvergelopen door witte mensen?

  Dec 07 2019

  Hij wil het zich liever niet afvragen, maar loopt Haroon Ali vanwege zijn kleurtje andere Nederlanders in de weg? Of vóelt hij zich alleen gediscrimineerd? Haroon leest zijn verhaal zelf voor.

 • De Republiek der Letteren: Van literatuur word je geen beter mens

  Nov 24 2019

  Literair criticus Jeroen Vullings en VN-eindredacteur Marleen Slob gaan voor de laatste keer in gesprek over boeken, boeken en nog eens boeken. Er valt zo veel te bespreken, van John le Carré tot Wessel te Gussinklo en Linda de Mol (ja, heus).

 • VN Voorgelezen: Waarom we moeten leren het beter met elkaar oneens te zijn

  Nov 13 2019

  Negeren, beledigen, vernietigen, dat zijn de strategieën die we tegenwoordig gebruiken als iemand het niet met ons eens is. Dat moet anders. Annemiek Leclaire kijkt in een nieuwe serie naar nieuwe invullingen van tijdloze fenomenen, allereerst: het gesprek. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Op zoek naar echte verbinding in de moderne tijd

  Nov 08 2019

  Wat is de betekenis van liefde in een tijd waarin we ons leven vooral individueel leven? Die vraag onderzoekt journalist Annemiek Leclaire terwijl ze zich na de dood van haar geliefde voorzichtig weer openstelt voor liefde. 'Onze gezamenlijke zoektocht vertaalt zich nu als aandachtige bestudering van alles wat zich gevoelsmatig tussen ons voltrekt.' Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • In gesprek met Emma van der Zalm over roofkunst en Egyptische archeologie

  Oct 28 2019

  Zijn musea bereid roofkunst terug te geven? Zullen de Steen van Rosetta in Londen en de buste van Nefertiti in Berlijn ooit terugkeren naar waar ze vandaan komen, Egypte? Emma van der Zalm, correspondent in Caïro, ging op zoek naar antwoorden. Jasper Veenstra spreekt haar erover. Lees haar artikel op vn.nl/roofkunst

 • In gesprek met Tim Luimes over zijn truffelretraite

  Oct 21 2019

  Psychedelica worden steeds populairder, ook in de medische wereld. Wat maakt deze stoffen zo bijzonder, en wat doen ze met je hoofd? Journalist Tim Luimes nam de proef op de som en ging op een psychedelische truffelretraite. Jasper Veenstra sprak hem erover.

 • De Republiek der Letteren: P.F. Thomése, de Nobelprijzen en de kunst van het biograferen

  Oct 17 2019

  Ter gelegenheid van een nieuwe boeken top-1 gaan eindredacteur Marleen Slob en onze onvolprezen letterenman Jeroen Vullings weer in gesprek over literatuur. Met knetterende actualiteit (op moment van opname), het nieuwe boek van P.F. Thomése en Jeroens jurylidmaatschap voor de Bookspot literatuurprijs. Want wat is dat toch met jury's en hun verlangen naar het obscure?

 • VN Voorgelezen: Op hackerskamp in Berlijn, een walhalla van ideeën (met alle problemen van dien)

  Oct 15 2019

  Hackerskampen zijn vrijplaatsen waar als het goed is maar één regel geldt: Be Excellent To Each Other. Maar steeds meer belemmert het verlangen naar safe spaces een ongedwongen uitwisseling van ideeën, ziet Gerard Janssen tijdens een bezoek aan het CCC-hackerskamp in Berlijn.

 • In gesprek met Pim van den Berg over linkse YouTubers

  Oct 08 2019

  YouTube is een broedplaats voor extreem-rechtse radicalisering. Daarom nemen steeds meer linkse YouTubers het heft in eigen hand. Met kritische, grappige en meeslepende video’s nemen ze extreem-rechts op de korrel om kijkers op het rechte (linkse) pad te houden. Hans Poel gaat in gesprek met journalist Pim van den Berg over de kwalijke rol van Youtube zelf en hoe de zogenaamde 'breadtubers' het algoritme proberen te kraken. Lees het artikel via vn.nl/youtube.

 • VN Voorgelezen: Wat slaapgebrek en eenzaamheid met elkaar te maken hebben

  Sep 28 2019

  Wie zich geborgen voelt, slaapt beter. Dat is al sinds je kindertijd zo. Maar we leven in het ik-tijdperk, waarbij individualisme als groot goed wordt gezien. 43 procent van de Nederlanders geeft aan eenzaam te zijn en wie eenzaam is, ligt vaker wakker. Schrijver Bregje Hofstede spreekt erover met hoogleraar klinische psychologie Paul Verhaeghe. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor, meelezen doe je via vn.nl/slapen5.

 • In gesprek met Bregje Hofstede over slaap en het gebrek daaraan

  Sep 27 2019

  Een jaar geleden stuurde schrijver Bregje Hofstede een mail aan hoofdredacteur Ward Wijndelts. Of Vrij Nederland interesse had in een serie artikelen over slaapgebrek? Dat hadden we wel, en een jaar later praten Ward en Bregje over haar onderzoek, wat slaap eigenlijk ís, wat het kapitalisme daarmee te maken heeft en waarom ze emigreert naar een Frans gehucht. Lees Bregjes artikelen via vn.nl/slapen.

 • VN Voorgelezen: Vijf manieren om het kapitalisme te redden

  Sep 19 2019

  Waar economen eerder nog vertwijfeld terugblikten op de financiële crisis – hoe had het zo ver kunnen komen? – kijken ze nu vooruit. Maaike Schoon sprak met vooraanstaande denkers en economen en zette vijf oplossingen voor de toekomst op een rij. Jasper Veenstra leest voor.

 • De Republiek der Letteren: Oek de Jong en het begin van een nieuw literair seizoen

  Sep 07 2019

  Wat leest een literair criticus eigenlijk op vakantie? Marleen Slob vraagt het Jeroen Vullings in een nieuwe aflevering van onze Republiek der Letteren-podcast. Ook bespreken Jeroen en Marleen uiteraard Oek de Jong, die deze maand met stip op 1 staat in de VN Boeken Top-1. En tot slot: het ontbreken van Ilja Leonard Pfeiffer en Arnon Grunberg op de longlist van de Bookspot Literatuurprijs (waarvan Jeroen in de jury zit, hoe verschrikkelijk dat werk ook is). Meer literatuur? Abonneer je op de Re...more

 • VN Voorgelezen: Contempleren in het klooster, terwijl de wereld in brand staat

  Aug 31 2019

  Schrijver/beeldend kunstenaar Jonah Falke ging deze zomer op retraite in Rome. In de stilte van het klooster openbaarde zich een paradox. De monniken zijn totaal toegewijd en tegelijkertijd ondernemen ze niets. ‘Vind je het niet narcistisch of naïef wat wij in het klooster doen?’ Jonah Falke leest zelf voor. Lees zijn verhaal op vn.nl

 • VN Voorgelezen: Waarom slaapgebrek somber maakt

  Aug 24 2019

  Er is bijna geen ziektebeeld waarin iemand somber, angstig, verward is of het anderszins mentaal moeilijk heeft, en toch prima slaapt, schrijft Bregje Hofstede. Voor Vrij Nederland onderzoekt zij wat ons wakker houdt. In deze vierde aflevering: waarom lijken het slapeloze en het depressieve brein zo op elkaar? Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor, meelezen doe je via vn.nl/slapen4

 • VN Voorgelezen: Hoe H.M. van den Brink in een gekaapte trein verzeild raakte. Of toch niet?

  Aug 18 2019

  Vijftien jaar geleden stapte schrijver H.M. van den Brink in een trein die nooit op zijn bestemming aan zou komen. Gekaapt. Toch stond er de volgende ochtend helemaal niets over zijn behouden terugkeer in de krant. Een sterk verhaal uit onze nieuwe special. Lees ze allemaal: https://www.vn.nl/sterke-verhalen/ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Fallujah, of onze tijd in de hel

  Aug 11 2019

  Voor onze nieuwe speciale uitgave schreven allerhande schrijvers, dichters en romanciers een sterk verhaal. Minka Nijhuis, jarenlang journalist in conflictgebieden, vertelt over haar ervaringen in Fallujah, Irak. ‘Geloof me, Fallujah is geen best idee.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Lees alle sterke verhalen op vn.nl/sterke-verhalen

 • De Republiek der Letteren: Jeroen Vullings over Barry Smit en de kereltjes van Das Mag

  Aug 03 2019

  Eindredacteur Marleen Slob en letterenman Jeroen Vullings bespreken nummer 1 van de VN-Boeken Top-1: 'Bloedwonder' van Barry Smit. Cormac McCarthy, Aimee de Jongh, het ter ziele gaan van VPRO Boeken (verdrietig? 'Mwah') en het succes van Bookaroo komen ook aan bod. 'Die kereltjes zijn geen heiligen, het gaat ze gewoon om een verdienmodel. Er zijn betere manieren om je plaatselijke boekhandel te steunen.' Abonneer je op de Republiek der Letteren-nieuwsbrief via vn.nl/republiekderletteren.

 • In gesprek met Kim van Keken over de Efteling en de ziel van Nederland

  Jul 28 2019

  Van alle Nederlanders is 94 procent weleens in de Efteling geweest. Kim van Keken bivakkeerde ruim veertig uur in het amusementspark te Kaatsheuvel zoekend naar het geheime recept. Jasper Veenstra vroeg haar hoe dat nou was en of ze er ooit terug wil. Lees het verhaal op vn.nl/efteling-ziel.

 • VN Voorgelezen: Een pleidooi voor spijbelen

  Jul 25 2019

  Waarom is spijbelen zo aantrekkelijk? Omdat het ons even vrijstelt van onszelf en onze rollen, zegt politiek filosoof Jaap van der Spek. Jasper Veenstra leest voor.

 • VN Voorgelezen: Slapeloosheid is geen nachtelijk probleem

  Jul 21 2019

  Schrijver Bregje Hofstede slaapt slecht. Al jaren. En ze is niet de enige. Voor Vrij Nederland onderzoekt ze wat ons wakker houdt. In deze derde aflevering: dat het ‘alleen maar’ tussen de oren zit, is een hardnekkige fabel. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • In gesprek met klokkenluider van de biodiversiteit Rolf Schuttenhelm

  Jul 18 2019

  De biodiversiteit in Nederland neemt af. In dertig jaar verdween driekwart van de insecten, de Hollandse weidevogels hebben elk jaar minder nesten, op de Veluwe is een derde van de eiken dood door stikstof. Is het tij te keren? Samen met Melle Meijer geeft wetenschapsjournalist en klokkenluider van de wegkwijnende biodiversiteit Rolf Schuttenhelm antwoord op die vraag. Het verhaal van Rolf lees je in ons augustusnummer of via vn.nl/biodiversiteit.

 • VN voorgelezen: Minder moeten, meer leven, deel XI: Het belang van een wendbaar leven

  Jul 13 2019

  Journalist Annemiek Leclaire ging op zoek naar manieren om minder te moeten en meer te leven. In Vrij Nederland deed ze verslag van haar zoektocht. Dit is de elfde en tevens laatste aflevering. Ontploeteren blijkt te vragen om een andere levenshouding. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Zelf lezen? Ga naar vn.nl/ruimtekapitaal.

 • De Republiek der Letteren: Jeroen Vullings over Colson Whitehead en de literaire actualiteit

  Jul 06 2019

  Eindredacteur Marleen Slob en shortlistman Jeroen Vullings bespreken 'De jongens van Nickel' van de Amerikaanse schrijver Colson Whitehead, de winnaar van de Vrij Nederland Boeken Top-1 van juni. Omdat Jeroen en Marleen elkaar al even niet hadden gesproken, passeren ook Ian McEwan, Rob van Essen, D.B. John en Arie Storm de revue. En horen we daar ook de naam van ene Sander Pleij? Abonneer je op de Republiek der Letteren-nieuwsbrief via vn.nl/republiekderletteren.

 • VN Voorgelezen: Jonah Falke duikt in het levensverhaal van zijn opa. 'Het ongeluk zat ín hem'

  Jun 29 2019

  De opa van schrijver Jonah Falke was als kind het slachtoffer van zijn sadistische ouders. Vlak voor zijn dood schreef hij op wat hem was overkomen, en waarom hij zelf later ook geen goede vader was. Als het boekje van zijn opa opduikt, begint Jonah Falke een zoektocht naar het ware verhaal. Jonah leest zelf voor.

 • VN Voorgelezen: ‘Woke zijn’ is geen wedstrijd

  Jun 27 2019

  Je bewust zijn van maatschappelijke ongelijkheid – ‘woke’ zijn – is steeds meer de norm aan het worden in de kringen van journalist Gijs van der Sanden (33). Een beschouwing van een fenomeen – en de excessen eromheen. Gijs leest zijn eigen verhaal voor.

 • In gesprek met ex-moslim Sofyan El Bouchtili

  Jun 25 2019

  Sofyan El Bouchtili (24) deelde voor Vrij Nederland zijn verhaal over het opgeven en verlaten van de islam. Wat bewoog hem daartoe? En wat hoopt hij te bereiken met zijn zoektocht naar andere afvalligen? Melle Meijer gaat erover met hem in gesprek. Het artikel lees je via vn.nl/afvalligen

 • VN Voorgelezen: Slaap is niet te koop, maar goed slapen is wel een kwestie van geld

  Jun 22 2019

  Van traag ademende kussentjes, tot elektrische haarbanden en supersonische matrassen: de commercialisering van slaap kent vele vormen. In de tweede aflevering van haar serie over slapen, onderzoekt Bregje Hofstede of onze nachtrust te koop is. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Meer voorgelezen verhalen vind je op vn.nl/voorgelezen.

 • In gesprek met Thijs Broer over de tomeloze ambitie van Jesse Klaver

  Jun 20 2019

  Politiek redacteur Thijs Broer volgde de afgelopen maanden partijleider Jesse Klaver en sprak met tal van betrokkenen om in kaart te brengen hoe GroenLinks zo succesvol werd, en welke prijs daarvoor werd betaald. Hoe ging Thijs daarbij te werk? Samen met Jasper Veenstra reconstrueert hij zijn reconstructie van de marketingmachine van 'Team Jesse', die je hier leest: vn.nl/klaver

 • VN Voorgelezen: Minder moeten, meer leven, deel X: Hoe leegte ook vervulling kan geven

  Jun 16 2019

  Flow: het in harmonie zijn met dat wat zich van binnen en buiten afspeelt; voor Annemiek Leclaire is het een essentieel onderdeel van 'meer leven'. En wie die flow wil vinden, zal soms ook leegtes moeten laten vallen. 'Wachten op niks, verwijlen, de terughoudendheid koesteren.' Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: De actrice, de schrijver en de hoofdredacteur. Moord op de Raamgracht

  Jun 09 2019

  Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de D&T-gids neemt Frederik Baas, thrillerpseudoniem van juryvoorzitter Jan van Mersbergen, ons mee naar de Raamgracht waar VN ooit huisde, en naar de hoofdredacteur die de gids bedacht. 🎵 Dogs of the World in Colour van Geese.

 • VN Voorgelezen: Palmolie verwoest het regenwoud, maar een verbod is niet de oplossing

  Jun 03 2019

  De productie van palmolie kost miljoenen hectaren bos. De roep om een verbod groeit, maar het is maar de vraag of dat een oplossing biedt. 'Palmolie is een belangrijke bron van welvaartsgroei in Indonesië en Maleisië. Met een totaalverbod laat je boeren daar in de steek.' Jasper Veenstra leest voor.

 • VN Voorgelezen: Waarom zeggen we wel kapster, maar niet rechtster?

  May 30 2019

  Els Quaegebeur noemt zichzelf journalist of schrijver, zonder het vrouwelijke -e of -ster erachter. Een vak is immers een vak, en een vrouw is een vrouw. Althans, dat dacht ze. Ze besloot zich te verdiepen in het beweeglijke rommeltje dat onze taal is, om erachter te komen hoe we beroepen op een meer gelijkwaardige manier kunnen benoemen. 'Ik ben in het pak genaaid door mijn innerlijke seksist.' Els leest haar verhaal zelf voor. Meer voorgelezen verhalen vind je op vn.nl/voorgelezen.

 • VN Voorgelezen: Hoe slapen een prestatie werd

  May 25 2019

  Schrijver Bregje Hofstede slaapt slecht. Al jaren. En ze is bepaald niet de enige. Voor Vrij Nederland onderzoekt ze de komende maanden wat ons wakker houdt, en wat dat met ons doet. In deze aflevering: hoe onze nachtrust het zoveelste onderdeel is geworden waarop we kunnen presteren – en falen. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Meer voorgelezen verhalen vind je op vn.nl/voorgelezen.

 • VN Voorgelezen: Hoe schrijver Jonah Falke de mooiste vrouw van de wereld leerde kennen

  May 22 2019

  De mooiste vrouw van de wereld is in Jonah Falkes nieuwe roman een negentigjarige vrouw die hij verzorgde toen hij in de thuiszorg werkte. 'Ze droeg een fluwelen gewaad, had rode lippen en grote oorbellen. Haar witte huid strak schril af tegen haar zwartgeverfde haar. We mochten elkaar meteen.' Een voorpublicatie, die Jonah zelf voorleest.

 • VN Voorgelezen: Het failliet van de cynische, nihilistische Generatie X

  May 16 2019

  Generatie X, inmiddels veertigers en vijftigers, lijkt zichzelf eindelijk failliet te verklaren. Auteur Sarah Sluimer (1985) groeide op met de kunst van die generatie en kijkt naar haar oude helden in het schelle licht van 2019. Sarah leest haar verhaal zelf voor.

 • VN Voorgelezen: Waarom afvallen zo moeilijk is. Buikvet beïnvloedt het brein

  May 11 2019

  VN Voorgelezen: Waarom afvallen zo moeilijk is. Buikvet beïnvloedt het brein by Vrij Nederland

 • VN Voorgelezen: Minderen met kinderen. Zo doe je pas echt iets aan klimaatverandering

  May 08 2019

  In al het geschrijf en gedebatteer over klimaatverandering is er één aspect dat schittert door afwezigheid. We hadden al twee V’s (Vliegen, Vlees); het zou handig zijn als die derde ook met een V begint, niet? Vooruit dan. Voortplanting. Samuel Peperkamp leest het artikel van Mara van der Lugt voor.

 • In gesprek met Harm Ede Botje over (de herinnering aan) de Tweede Wereldoorlog

  May 02 2019

  Begin mei publiceren we traditiegetrouw een mooi stuk in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar hebben we er zelfs twee: een interview met Salo Muller die de NS alsnog de rekening presenteerde voor de foute rol in de oorlog. Het tweede verhaal gaat over de moeizame totstandkoming van het Holocaust Namenmonument. Er was zoveel ophef dat de rechter nu moet beslissen of het er komt(lees het hier: https://www.vn.nl/holocaust-namenmonument/). Webredacteur Lou-Anna Druyvesteyn gaat in gesprek ...more

 • VN Voorgelezen: Minder moeten, meer leven IX: Soms is het nodig je te verdrinken in melancholie

  Apr 27 2019

  Tijd en aandacht hebben voor negatieve gevoelens is gezond. Want leren omgaan met pijn en verdriet, hoe moeilijk dat ook is, is de brug tussen minder moeten en meer leven. Annemiek Leclaire helpt je op weg.

 • VN Voorgelezen: Baudet is geen revolutionair, maar typisch Hollands

  Apr 20 2019

  Baudet veroorzaakte een schok met zijn verkiezingswinst. Volgens schrijver Gustaaf Peek is hij een symptoom van veel hardnekkiger kwalen: het patriarchaat, witte dominantie. Tijd om niet meer naïef te zijn en daartegen in verzet te komen.

 • In gesprek met Menno van den Bos, die onderzocht hoe de lokale media in Almere ervoor staan

  Apr 18 2019

  Almere is een soort journalistieke Bermudadriehoek, zag journalist en antropoloog Menno van den Bos toen hij er onlangs een paar weken rondliep. Kranten en huis-aan-huisbladen sneuvelen er bij de vleet. Daarom pakken politici nu de rol van mediamaker op. Hoe ging Menno te werk, en wat vindt hij eigenlijk zelf van het gebrek aan lokale collega's? We vroegen het hem in deze aflevering van 'In gesprek met'. Samuel Peperkamp leidt het gesprek.

 • De Republiek der Letteren #7

  Apr 14 2019

  Een nieuwe Republiek der Letteren, de literaire nieuwsbrief van Vrij Nederland. Ook deze keer hebben we een gesproken versie opgenomen. Samen met eindredacteur Marleen Slob bespreekt literair criticus Jeroen Vullings het wel en wee van de literaire wereld, de Boekenweek, de nieuwe roman (en tanden) van Houellebecq en de aankomende Detective en Thrillergids.

 • VN Voorgelezen: Van engelenkind naar beest: Leonardo DiCaprio en de stadia van mannelijkheid

  Apr 13 2019

  Het oeuvre van Leonardo DiCaprio is te bekijken als een studie naar mannelijkheid, vindt schrijver Sarah Sluimer. ‘Door hem zien we in dat in iedere corporate klootzak wezenlijke angst schuilt.’ Melle Meijer leest voor.

 • VN Voorgelezen: Deze jonge historici bedienen liever het grote publiek dan de academische wereld

  Apr 05 2019

  Hoe is het om jong te zijn in een vakgebied dat zich richt op alles wat oud is? Drie jonge historici vertelden aan Doortje Smithuijsen over de staat van hun wetenschap, en over wat zij anders doen dan hun oudere collega’s. Samuel Peperkamp leest voor.

 • VN Voorgelezen: Burgerrechercheurs, bondgenoten van de politie of zelfbenoemde rechters?

  Mar 25 2019

  Burgers die in hun eigen buurt patrouilleren om criminele activiteiten te stoppen: het kan leiden tot eigenrichting, of sabotage van politieonderzoek. Maar soms kan het helpen, leert het voorbeeld van Den Dolder. Daar droeg de burgerrecherche bij aan het oplossen van een reeks onverklaarde autobranden. Melle Meijer leest voor.

 • VN voorgelezen: De boekenkast van het Achterhuis: poort naar de hel én bron van inspiratie

  Mar 19 2019

  De Anne Frankkunde heeft het onderwerp nog niet aangepakt, maar het is interessant om eens in historische zin te kijken naar het wie-wat-waar van de kast waarachter het Achterhuis verborgen zat. Lisa Kuitert ging op onderzoek uit. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Minder moeten meer leven, deel VIII: Jezelf zijn, hoe moet dat eigenlijk?

  Mar 17 2019

  In aflevering acht van haar zoektocht Minder moeten, meer leven behandelt Annemiek Leclaire de kwestie 'jezelf zijn'. Want dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor

 • VN Voorgelezen: De Provinciale Staten in Groningen: 'Hádden we maar een Frank Underwood!'

  Mar 06 2019

  In Groningen kwam de provinciale politiek op scherp te staan door de gaswinning en de aardbevingen, maar bij ‘Praten met de Staten’ komen zelden meer dan twintig burgers opdagen. Journalist Karin Sitalsing liep drie maanden rond op het provinciehuis aan het Martinikerkhof. ‘De provincie is een tamelijk zinloze tussenlaag.’

 • VN Voorgelezen: op naar Carnaval met Jan van Mersbergen

  Mar 03 2019

  Vlak na het vasten begint voor BBVVV (Boètegewone Boètegemeintelikke Venlose Vastelaoves Vereniging) den Amsterdammers het carnavalsseizoen (vastelaovend, in Limburg). Schrijver Jan van Mersbergen, lid van deze vereniging, hield een logboek bij van de voorbereidingen. Hij leest het zelf voor.

 • De Republiek der Letteren #6

  Mar 03 2019

  We zijn er weer. Met de nieuwsbrief van De Republiek der Letteren, gedateerd maart 2019. Dit keer doen we het eens iets anders: de brief is nu ook te beluisteren. Coördinator Jeroen Vullings gaat in gesprek met VN-eindredacteur Marleen Slob over het wel en wee van de literaire wereld.

 • VN Voorgelezen: Minder moeten, meer leven, deel VII: over de kwetsbaarheid van millenials

  Feb 11 2019

  Annemiek Leclaires ergernis over de ploeterstand van ons leven was de aanleiding van deze serie: een persoonlijke zoektocht naar de fundamenten van de burn-outmaatschappij, naar minder moeten en meer leven. Deze aflevering gaat over wie het gevoeligst zijn voor stress. Voorgelezen door Lou-Anna Druyvesteyn.

 • VN voorgelezen: Cameratoezicht is altijd een succes. Of die camera's nu werken of niet

  Feb 04 2019

  Van Zuidhork tot Urk: overal in Nederland hangen toezichtcamera's. Hoeveel zijn het er eigenlijk? En hebben ze effect? Sophie Blok, Lotte Kuipers en Mark Middel mailden en belden álle Nederlandse gemeenten om antwoord te krijgen op deze vragen. Samuel Peperkamp leest voor.

 • In gesprek met journalist Doortje Smithuijsen over YouTuber en rapper Joost Klein

  Jan 29 2019

  Joost Klein, van YouTube-kanaal Eenhoornjoost, heeft zichzelf beroemd gemaakt. Hij en zijn vriendengroep doen wat ze willen, hebben de traditionele media niet nodig om ergens te komen en geven geen ene fok om wat anderen van ze vinden. Doortje Smithuijsen ging met ze op pad en schreef erover. Aan redacteur Samuel Peperkamp vertelt ze hoe dat ging.

 • VN Voorgelezen: Minder moeten, meer leven, deel VI: zo ga je ontspannen aan het werk

  Jan 06 2019

  Het tegenovergestelde van drukte is niet ontspanning, of meer vrije tijd. Het is je kunnen concentreren op iets wat je waardevol vindt, en dat kunnen afmaken. Daar heb je tegenwoordig moed voor nodig, merkt Annemiek Leclaire. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • In gesprek met politiek redacteur Thijs Broer, met wie we terugblikken op 2018

  Dec 28 2018

  Met de kerst achter de rug en de oliebollen in het vooruitzicht kijken we samen met politiek redacteur Thijs Broer nog één keer terug op het afgelopen politieke jaar. Wat hebben Rutte en zijn coalitie bewerkstelligd en waar was de linkse oppositie? En waarom is Klaas Dijkhoff in godsnaam politicus van het jaar?

 • VN voorgelezen: Proosten op de komende ruzie en ander onheil. Een kerstverhaal van Justine le Clercq

  Dec 25 2018

  Het nichtje en neefje van schrijver Justine le Clercq zwerven van pleeggezin naar pleeggezin, maar kunnen nergens blijven. In een opvanghuis heeft Le Clercq zelf als vijftienjarige gezeten, dat wil ze hen niet aandoen. Ze neemt hen in huis, en samen vieren ze kerst. ‘Het lijkt verdomme wel alsof het gezellig is.’

 • In gesprek met Marieke Buijs over depressie en de juiste behandeling ervan

  Dec 22 2018

  Marieke Buijs ging neurowetenschappen studeren omdat ze wilde weten waarom de ene mens depressief wordt en de andere niet, en wat je aan zo’n depressie kunt doen. Maar betere behandelingen zijn er nog steeds niet. Waarom niet? Ze praat erover met redacteur Jasper Veenstra.

 • In gesprek met Sarah Sluimer, wier liefde voor Lady Gaga bekoelde

  Dec 14 2018

  Sinds A Star is Born, waarin ze overtuigend naar een Oscar reikt, houdt iedereen van Lady Gaga. Schrijver Sarah Sluimer deed dat al vanaf het begin. Haar obsessie mondde jaren geleden zelfs uit in een masterscriptie over Gaga en haar maskerades. Maar nu haar laatste masker is gevallen, is de liefde over, schrijft Sluimer vandaag op VN.nl. Redacteur Lou-Anna Druyvesteyn interviewde Sluimer over haar (bekoelde) liefde voor Gaga.

 • VN voorgelezen: Begeleid afgestudeerden beter wanneer ze gaan werken, daar heeft iedereen baat bij

  Dec 13 2018

  Zowel studenten als onderwijsinstellingen zouden baat hebben bij een beter gestroomlijnde overgang van studeren naar werken, stelt de pas afgestudeerde Anne van den Dool. Maar hoe dan? Lou-Anna Druyvesteyn leest dit verhaal voor.

 • VN Voorgelezen: De Noordpool, van woestenij tot goudmijn

  Dec 09 2018

  De Noordpool smelt snel en verandert van een woestenij in een goudmijn vol diamanten, olie en gas. Fotograaf Kadir van Lohuizen legde de vliegensvlugge veranderingen in de regio vast, en ving er een glimp van de toekomst op: een cirkel van steden aan de rand van de poolcirkel. Luister naar Kadir en bekijk zijn foto's op vn.nl/noordpool.

 • In gesprek met Harm Ede Botje over 'zijn' VN-special Zo verbeteren we de wereld

  Dec 03 2018

  Harm Ede Botje coördineerde de productie van 'Zo verbeteren we de wereld', een VN-special over plasticsoep, CO2-opslag en het zelfbenoemde groenste kabinet ooit. Hij vertelt waarom het klimaat actueler is dan ooit en wat het 'praatje-plaatje-daadje'-concept van de judoleraar van zijn kinderen daarmee te maken heeft. Lees de artikelen op vn.nl/eco

 • In gesprek met Tim Luimes, die zich voor Vrij Nederland in Athene tussen de anarchisten begaf

  Nov 30 2018

  Journalist Tim Luimes reisde af naar Exarchia, een wijk in het noordoosten van het centrum van Athene die al sinds het eind van de negentiende eeuw bekendstaat als een bolwerk van anarchisme, antifascisme en links-radicalisme. De Griekse crisis gaf Exarchia betekenis en energie maar daar is weinig van over, constateerde Tim. Hij vertelt erover in gesprek met Jasper Veenstra.

 • VN Voorgelezen: ‘Is hier ook wifi?’ Ontstressen in het klooster

  Nov 22 2018

  Wat, denkt schrijver/kunstenaar Jonah Falke, als je de stress van een druk leven nu eens niet bestrijdt met meditatie-apps of mindfulness, maar zoals monniken dat al 1500 jaar doen, volgens de Regel van Benedictus? Jonah leest zijn verhaal zelf voor.

 • Wat bezielde 'kalifaatmeisje' Laura H.? We vroegen het Thomas Rueb, die een boek over haar schreef

  Nov 13 2018

  'Laura H., Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer' van journalist Thomas Rueb vertelt het bijzondere verhaal van de Nederlands-Surinaamse 'jihadbruid' Laura H. Thomas sprak met Laura zelf, haar vader en de zussen van haar man Ibrahim. Hoe kwam Laura op zijn pad, en hoe ging hij te werk? Jasper Veenstra vroeg het hem.

 • VN voorgelezen: Waarom sport-apps ons juist níét helpen beter te sporten

  Oct 30 2018

  Een post over yoga in het park, een story over CrossFit en een foto van je bezwete biceps: je bent zo sportief als je je op social media toont. En daar draait het alleen om views en likes. Waarom kan sport niet gewoon leuk en gezond zijn? Jasper Veenstra leest voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe ‘coworking’ een manier werd om ruimte in de stad uit te baten

  Oct 25 2018

  Het lijkt zo mooi en progressief, samen werkruimte delen in bijvoorbeeld een coworking-café. Maar de co-idylle is alleen toegankelijk voor wie genoeg verdient, schrijft Amarens Eggeraat, die in Parijs woont en werkt. Nu elke vierkante centimeter in de stad steeds meer geld waard is, zijn er steeds meer mensen die zich er geen ruimte en beschutting meer kunnen veroorloven. Jasper Veenstra leest voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe elke misstap je online op pek en veren komt te staan

  Oct 13 2018

  Lisa Bouyeure is het zat: de zuiverheidscultus waardoor strijders voor de goede zaak na één misstap het digitale dorpsplein op worden gesleurd voor een portie pek en veren. 'Het is een vorm van pesten waarbij de pester zich altijd moreel superieur kan voelen.' Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • Alexander Pechtold stapt op: Thijs Broer vertelt hoe het afscheidsinterview tot stand kwam

  Oct 06 2018

  In juni kreeg politiek verslaggever Thijs Broer een telefoontje van Alexander Pechtold: of hij interesse had in een exclusief interview waarin Pechtold bekend zou maken dat hij aftrad. Daar had Thijs wel oren naar. Maar was hij niet bang om voor het karretje van D66 te worden gespannen? Op die vraag, en op nog wel wat meer, geeft hij in dit gesprek met Jasper Veenstra antwoord én tipt hij de opvolger van Pechtold.

 • VN Voorgelezen: Het wordt tijd om ‘nietsdoen’ bovenaan je to-dolijstje te zetten

  Sep 26 2018

  Om tot rust te komen, moet je eerst de verveling door. En ja, dat is griezelig. Laat Annemiek Leclaire je helpen in deel vijf van haar serie 'Minder moeten, meer leven', en leer te lanterfanten, te lummelen en te luieren, voordat het te laat is. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Professioneel uitsteller Sander Donkers op cursus timemanagement

  Sep 15 2018

  Goedbeschouwd is het een wonder dat er van VN-redacteur Sander Donkers nog weleens een stuk in het blad komt: hij weet de deadline altijd op te rekken. Hoog tijd voor een cursus timemanagement.

 • VN Voorgelezen: Wat Temptation Island en The Circle ons vertellen over onze hang naar transparantie

  Sep 09 2018

  Aafke Romeijn bekeek Temptation Island en las The Circle van Dave Eggers en vond de proeftuinen die populaire cultuur creëert interessant. Big Brother-taferelen komen echter niet alleen in andere realiteiten voor, maar ook in de échte werkelijkheid. Waar vroeger God als het 'alziend oog' werd beschouwd, nemen sociale media die rol nu over. Aafke Romeijn leest in deze aflevering van 'VN Voorgelezen' haar eigen artikel voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe schrijver Jonah Falke van het vmbo in een hoogopgeleide bubbel belandde

  Aug 15 2018

  Vroeger werd schrijver/kunstenaar Jonah Falke niet geplaagd door intellectuele prikkels, en dus belandde hij op het vmbo. Tegenwoordig bevindt hij zich in hoogopgeleide bubbel. Wat ging er verloren?

 • Zo pakken we de gevolgen van overtoerisme aan

  Jul 14 2018

  Journalist Eveline Rethmeier sprak met bewoners, bestuurders, onderzoekers en ondernemers in Rome, Amsterdam, Florence, Venetië, Barcelona en Parijs over de gevolgen van ‘overtoerisme’. Eerder schreef ze over de schrikbeelden en het anti-toerisme. Nu het derde en laatste deel van deze serie: de oplossingen.

 • VN Voorgelezen: ‘Toeristen dicteren hoe de stad eruit moet zien’

  Jul 09 2018

  Aflevering twee van een driedelige serie: hoe gaat het met 'overtoerisme' in Florence, Rome, Barcelona, Parijs en Amsterdam? ‘Tourists go home!’

 • VN Voorgelezen: Wat te doen met massatoerisme? Schrikbeeld Venetië

  Jun 30 2018

  Journalist Eveline Rethmeier woont in Rome en bezocht de afgelopen maanden Amsterdam, Florence, Venetië, Barcelona en Parijs om te praten met inwoners, bestuurders, onderzoekers en ondernemers over de gevolgen van massatoerisme.

 • VN Voorgelezen: Het nieuwe moralisme

  May 04 2018

  In naam van een ‘veilige leeromgeving’ worden aanstootgevende stemmen in het hoger onderwijs steeds vaker geweerd. Wat betekent die trend voor het vrije debat? ‘Voor je het weet, bestaat er alleen nog tolerantie voor de éígen mening.’ Auteur Thijs Broer leest voor.

 • VN Voorgelezen: Het leven van Jaden Smith is één grote performance

  Apr 28 2018

  Jaden Smith wordt graag als een extravagante gek gezien, maar zó gek is Jaden niet: in feite heeft hij een scherp gevoel voor de 'exhibitionistische etalagecultuur'.

 • VN Voorgelezen: Het verraad van Vrij Nederland

  Apr 27 2018

  ‘Het verraad van Vrij Nederland’ in de laatste oorlogsjaren laat zien dat de geschiedenis op microniveau een hoogst individuele zaak is, en dat de hoofdpersonen heldhaftig én angstig kunnen zijn. Auteur Harm Ede Botje leest voor.

 • VN Voorgelezen: 'Niemand zit hier omdat hij dacht: ik ga de School voor Administratie doen'

  Mar 29 2018

  Jongens met een justitiële enkelband, jonge vrouwen met een prostitutieverleden, een hele klas met jonge moeders: welkom op de School voor Administratie in Den Haag.

 • VN Voorgelezen: De bitcoinboys maken duizend procent winst (maar kopen geen auto's)

  Mar 22 2018

  Elke maand komen ze bij elkaar: twintigers die geobsedeerd zijn door cryptomunten. Wat wil je, met winstmarges van meer dan 1000 procent. Al kopen ze er niets voor. Want stel dat de waarde nog stijgt!

 • VN Voorgelezen: Erich Wichman, de eeuwige radicaal

  Mar 15 2018

  In het fascisme van Erich Wichman herken je iets van het hedendaagse populisme, zeggen kenners van de kunstenaar en activist. Mischa Cohen maakte een portret van deze ‘rebelse patriot in een ondergaand land’ en las het zelf voor.

 • VN Voorgelezen: Menselijke resten in het museum

  Mar 02 2018

  Het Tropenmuseum zit in zijn maag met kasten vol schedels en lichaamsdelen op sterk water uit de voormalige koloniën. Moeten ze worden begraven, moeten ze terug? Een fascinerende reconstructie van een ethische worsteling, voorgelezen door Ward Wijndelts.

 • VN Voorgelezen: Misbruik in naam van het hogere

  Feb 25 2018

  Kunstgenootschap Castrum Peregrini werd tot ver in de jaren tachtig gekenmerkt door ‘pedagogische eros’. Oud-ingewijden treden nu naar buiten. Auteur Sander Donkers leest voor.

 • Vanessa - Chisom

  Sep 22 2017

  Vanessa - Chisom by Vrij Nederland

 • Mohamed

  Sep 22 2017

  Mohamed by Vrij Nederland

 • Intro

  Sep 22 2017

  Intro by Vrij Nederland

 • Eduard

  Sep 22 2017

  Eduard by Vrij Nederland

 • Denny - Angela

  Sep 22 2017

  Denny - Angela by Vrij Nederland

 • Ali

  Sep 22 2017

  Ali by Vrij Nederland

 • 'De Bond van roodharigen' van Sherlock Holmes - DEEL 4

  Jun 08 2017

  Speciaal voor Vrij Nederlands Detective & Thriller Gids van 2017 leest VN-redacteur Sander Pleij een Sherlock Holmes verhaal voor: De Bond van roodharigen'.