Podcast

Vrij Nederland

Podcast by Vrij Nederland

Afleveringen

 • De Republiek der Letteren: Oek de Jong en het begin van een nieuw literair seizoen

  Sep 07 2019

  Wat leest een literair criticus eigenlijk op vakantie? Marleen Slob vraagt het Jeroen Vullings in een nieuwe aflevering van onze Republiek der Letteren-podcast. Ook bespreken Jeroen en Marleen uiteraard Oek de Jong, die deze maand met stip op 1 staat in de VN Boeken Top-1. En tot slot: het ontbreken van Ilja Leonard Pfeiffer en Arnon Grunberg op de longlist van de Bookspot Literatuurprijs (waarvan Jeroen in de jury zit, hoe verschrikkelijk dat werk ook is). Meer literatuur? Abonneer je op de Re...more

 • VN Voorgelezen: Contempleren in het klooster, terwijl de wereld in brand staat

  Aug 31 2019

  Schrijver/beeldend kunstenaar Jonah Falke ging deze zomer op retraite in Rome. In de stilte van het klooster openbaarde zich een paradox. De monniken zijn totaal toegewijd en tegelijkertijd ondernemen ze niets. ‘Vind je het niet narcistisch of naïef wat wij in het klooster doen?’ Jonah Falke leest zelf voor. Lees zijn verhaal op vn.nl

 • VN Voorgelezen: Waarom slaapgebrek somber maakt

  Aug 24 2019

  Er is bijna geen ziektebeeld waarin iemand somber, angstig, verward is of het anderszins mentaal moeilijk heeft, en toch prima slaapt, schrijft Bregje Hofstede. Voor Vrij Nederland onderzoekt zij wat ons wakker houdt. In deze vierde aflevering: waarom lijken het slapeloze en het depressieve brein zo op elkaar? Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor, meelezen doe je via vn.nl/slapen4

 • VN Voorgelezen: Hoe H.M. van den Brink in een gekaapte trein verzeild raakte. Of toch niet?

  Aug 18 2019

  Vijftien jaar geleden stapte schrijver H.M. van den Brink in een trein die nooit op zijn bestemming aan zou komen. Gekaapt. Toch stond er de volgende ochtend helemaal niets over zijn behouden terugkeer in de krant. Een sterk verhaal uit onze nieuwe special. Lees ze allemaal: https://www.vn.nl/sterke-verhalen/ Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • VN Voorgelezen: Fallujah, of onze tijd in de hel

  Aug 11 2019

  Voor onze nieuwe speciale uitgave schreven allerhande schrijvers, dichters en romanciers een sterk verhaal. Minka Nijhuis, jarenlang journalist in conflictgebieden, vertelt over haar ervaringen in Fallujah, Irak. ‘Geloof me, Fallujah is geen best idee.' Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Lees alle sterke verhalen op vn.nl/sterke-verhalen

 • De Republiek der Letteren: Jeroen Vullings over Barry Smit en de kereltjes van Das Mag

  Aug 03 2019

  Eindredacteur Marleen Slob en letterenman Jeroen Vullings bespreken nummer 1 van de VN-Boeken Top-1: 'Bloedwonder' van Barry Smit. Cormac McCarthy, Aimee de Jongh, het ter ziele gaan van VPRO Boeken (verdrietig? 'Mwah') en het succes van Bookaroo komen ook aan bod. 'Die kereltjes zijn geen heiligen, het gaat ze gewoon om een verdienmodel. Er zijn betere manieren om je plaatselijke boekhandel te steunen.' Abonneer je op de Republiek der Letteren-nieuwsbrief via vn.nl/republiekderletteren.

 • In gesprek met Kim van Keken over de Efteling en de ziel van Nederland

  Jul 28 2019

  Van alle Nederlanders is 94 procent weleens in de Efteling geweest. Kim van Keken bivakkeerde ruim veertig uur in het amusementspark te Kaatsheuvel zoekend naar het geheime recept. Jasper Veenstra vroeg haar hoe dat nou was en of ze er ooit terug wil. Lees het verhaal op vn.nl/efteling-ziel.

 • VN Voorgelezen: Een pleidooi voor spijbelen

  Jul 25 2019

  Waarom is spijbelen zo aantrekkelijk? Omdat het ons even vrijstelt van onszelf en onze rollen, zegt politiek filosoof Jaap van der Spek. Jasper Veenstra leest voor.

 • VN Voorgelezen: Slapeloosheid is geen nachtelijk probleem

  Jul 21 2019

  Schrijver Bregje Hofstede slaapt slecht. Al jaren. En ze is niet de enige. Voor Vrij Nederland onderzoekt ze wat ons wakker houdt. In deze derde aflevering: dat het ‘alleen maar’ tussen de oren zit, is een hardnekkige fabel. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor.

 • In gesprek met klokkenluider van de biodiversiteit Rolf Schuttenhelm

  Jul 18 2019

  De biodiversiteit in Nederland neemt af. In dertig jaar verdween driekwart van de insecten, de Hollandse weidevogels hebben elk jaar minder nesten, op de Veluwe is een derde van de eiken dood door stikstof. Is het tij te keren? Samen met Melle Meijer geeft wetenschapsjournalist en klokkenluider van de wegkwijnende biodiversiteit Rolf Schuttenhelm antwoord op die vraag. Het verhaal van Rolf lees je in ons augustusnummer of via vn.nl/biodiversiteit.

 • VN voorgelezen: Minder moeten, meer leven, deel XI: Het belang van een wendbaar leven

  Jul 13 2019

  Journalist Annemiek Leclaire ging op zoek naar manieren om minder te moeten en meer te leven. In Vrij Nederland deed ze verslag van haar zoektocht. Dit is de elfde en tevens laatste aflevering. Ontploeteren blijkt te vragen om een andere levenshouding. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor. Zelf lezen? Ga naar vn.nl/ruimtekapitaal.

 • De Republiek der Letteren: Jeroen Vullings over Colson Whitehead en de literaire actualiteit

  Jul 06 2019

  Eindredacteur Marleen Slob en shortlistman Jeroen Vullings bespreken 'De jongens van Nickel' van de Amerikaanse schrijver Colson Whitehead, de winnaar van de Vrij Nederland Boeken Top-1 van juni. Omdat Jeroen en Marleen elkaar al even niet hadden gesproken, passeren ook Ian McEwan, Rob van Essen, D.B. John en Arie Storm de revue. En horen we daar ook de naam van ene Sander Pleij? Abonneer je op de Republiek der Letteren-nieuwsbrief via vn.nl/republiekderletteren.

 • VN Voorgelezen: Jonah Falke duikt in het levensverhaal van zijn opa. 'Het ongeluk zat ín hem'

  Jun 29 2019

  De opa van schrijver Jonah Falke was als kind het slachtoffer van zijn sadistische ouders. Vlak voor zijn dood schreef hij op wat hem was overkomen, en waarom hij zelf later ook geen goede vader was. Als het boekje van zijn opa opduikt, begint Jonah Falke een zoektocht naar het ware verhaal. Jonah leest zelf voor.

 • VN Voorgelezen: ‘Woke zijn’ is geen wedstrijd

  Jun 27 2019

  Je bewust zijn van maatschappelijke ongelijkheid – ‘woke’ zijn – is steeds meer de norm aan het worden in de kringen van journalist Gijs van der Sanden (33). Een beschouwing van een fenomeen – en de excessen eromheen. Gijs leest zijn eigen verhaal voor.

 • In gesprek met ex-moslim Sofyan El Bouchtili

  Jun 25 2019

  Sofyan El Bouchtili (24) deelde voor Vrij Nederland zijn verhaal over het opgeven en verlaten van de islam. Wat bewoog hem daartoe? En wat hoopt hij te bereiken met zijn zoektocht naar andere afvalligen? Melle Meijer gaat erover met hem in gesprek. Het artikel lees je via vn.nl/afvalligen

 • VN Voorgelezen: Slaap is niet te koop, maar goed slapen is wel een kwestie van geld

  Jun 22 2019

  Van traag ademende kussentjes, tot elektrische haarbanden en supersonische matrassen: de commercialisering van slaap kent vele vormen. In de tweede aflevering van haar serie over slapen, onderzoekt Bregje Hofstede of onze nachtrust te koop is. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Meer voorgelezen verhalen vind je op vn.nl/voorgelezen.

 • In gesprek met Thijs Broer over de tomeloze ambitie van Jesse Klaver

  Jun 20 2019

  Politiek redacteur Thijs Broer volgde de afgelopen maanden partijleider Jesse Klaver en sprak met tal van betrokkenen om in kaart te brengen hoe GroenLinks zo succesvol werd, en welke prijs daarvoor werd betaald. Hoe ging Thijs daarbij te werk? Samen met Jasper Veenstra reconstrueert hij zijn reconstructie van de marketingmachine van 'Team Jesse', die je hier leest: vn.nl/klaver

 • VN Voorgelezen: Minder moeten, meer leven, deel X: Hoe leegte ook vervulling kan geven

  Jun 16 2019

  Flow: het in harmonie zijn met dat wat zich van binnen en buiten afspeelt; voor Annemiek Leclaire is het een essentieel onderdeel van 'meer leven'. En wie die flow wil vinden, zal soms ook leegtes moeten laten vallen. 'Wachten op niks, verwijlen, de terughoudendheid koesteren.' Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: De actrice, de schrijver en de hoofdredacteur. Moord op de Raamgracht

  Jun 09 2019

  Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de D&T-gids neemt Frederik Baas, thrillerpseudoniem van juryvoorzitter Jan van Mersbergen, ons mee naar de Raamgracht waar VN ooit huisde, en naar de hoofdredacteur die de gids bedacht. 🎵 Dogs of the World in Colour van Geese.

 • VN Voorgelezen: Palmolie verwoest het regenwoud, maar een verbod is niet de oplossing

  Jun 03 2019

  De productie van palmolie kost miljoenen hectaren bos. De roep om een verbod groeit, maar het is maar de vraag of dat een oplossing biedt. 'Palmolie is een belangrijke bron van welvaartsgroei in Indonesië en Maleisië. Met een totaalverbod laat je boeren daar in de steek.' Jasper Veenstra leest voor.

 • VN Voorgelezen: Waarom zeggen we wel kapster, maar niet rechtster?

  May 30 2019

  Els Quaegebeur noemt zichzelf journalist of schrijver, zonder het vrouwelijke -e of -ster erachter. Een vak is immers een vak, en een vrouw is een vrouw. Althans, dat dacht ze. Ze besloot zich te verdiepen in het beweeglijke rommeltje dat onze taal is, om erachter te komen hoe we beroepen op een meer gelijkwaardige manier kunnen benoemen. 'Ik ben in het pak genaaid door mijn innerlijke seksist.' Els leest haar verhaal zelf voor. Meer voorgelezen verhalen vind je op vn.nl/voorgelezen.

 • VN Voorgelezen: Hoe slapen een prestatie werd

  May 25 2019

  Schrijver Bregje Hofstede slaapt slecht. Al jaren. En ze is bepaald niet de enige. Voor Vrij Nederland onderzoekt ze de komende maanden wat ons wakker houdt, en wat dat met ons doet. In deze aflevering: hoe onze nachtrust het zoveelste onderdeel is geworden waarop we kunnen presteren – en falen. Hoofdredacteur Ward Wijndelts leest voor. Meer voorgelezen verhalen vind je op vn.nl/voorgelezen.

 • VN Voorgelezen: Hoe schrijver Jonah Falke de mooiste vrouw van de wereld leerde kennen

  May 22 2019

  De mooiste vrouw van de wereld is in Jonah Falkes nieuwe roman een negentigjarige vrouw die hij verzorgde toen hij in de thuiszorg werkte. 'Ze droeg een fluwelen gewaad, had rode lippen en grote oorbellen. Haar witte huid strak schril af tegen haar zwartgeverfde haar. We mochten elkaar meteen.' Een voorpublicatie, die Jonah zelf voorleest.

 • VN Voorgelezen: Het failliet van de cynische, nihilistische Generatie X

  May 16 2019

  Generatie X, inmiddels veertigers en vijftigers, lijkt zichzelf eindelijk failliet te verklaren. Auteur Sarah Sluimer (1985) groeide op met de kunst van die generatie en kijkt naar haar oude helden in het schelle licht van 2019. Sarah leest haar verhaal zelf voor.

 • VN Voorgelezen: Waarom afvallen zo moeilijk is. Buikvet beïnvloedt het brein

  May 11 2019

  VN Voorgelezen: Waarom afvallen zo moeilijk is. Buikvet beïnvloedt het brein by Vrij Nederland

 • VN Voorgelezen: Minderen met kinderen. Zo doe je pas echt iets aan klimaatverandering

  May 08 2019

  In al het geschrijf en gedebatteer over klimaatverandering is er één aspect dat schittert door afwezigheid. We hadden al twee V’s (Vliegen, Vlees); het zou handig zijn als die derde ook met een V begint, niet? Vooruit dan. Voortplanting. Samuel Peperkamp leest het artikel van Mara van der Lugt voor.

 • In gesprek met Harm Ede Botje over (de herinnering aan) de Tweede Wereldoorlog

  May 02 2019

  Begin mei publiceren we traditiegetrouw een mooi stuk in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar hebben we er zelfs twee: een interview met Salo Muller die de NS alsnog de rekening presenteerde voor de foute rol in de oorlog. Het tweede verhaal gaat over de moeizame totstandkoming van het Holocaust Namenmonument. Er was zoveel ophef dat de rechter nu moet beslissen of het er komt(lees het hier: https://www.vn.nl/holocaust-namenmonument/). Webredacteur Lou-Anna Druyvesteyn gaat in gesprek ...more

 • VN Voorgelezen: Minder moeten, meer leven IX: Soms is het nodig je te verdrinken in melancholie

  Apr 27 2019

  Tijd en aandacht hebben voor negatieve gevoelens is gezond. Want leren omgaan met pijn en verdriet, hoe moeilijk dat ook is, is de brug tussen minder moeten en meer leven. Annemiek Leclaire helpt je op weg.

 • VN Voorgelezen: Baudet is geen revolutionair, maar typisch Hollands

  Apr 20 2019

  Baudet veroorzaakte een schok met zijn verkiezingswinst. Volgens schrijver Gustaaf Peek is hij een symptoom van veel hardnekkiger kwalen: het patriarchaat, witte dominantie. Tijd om niet meer naïef te zijn en daartegen in verzet te komen.

 • In gesprek met Menno van den Bos, die onderzocht hoe de lokale media in Almere ervoor staan

  Apr 18 2019

  Almere is een soort journalistieke Bermudadriehoek, zag journalist en antropoloog Menno van den Bos toen hij er onlangs een paar weken rondliep. Kranten en huis-aan-huisbladen sneuvelen er bij de vleet. Daarom pakken politici nu de rol van mediamaker op. Hoe ging Menno te werk, en wat vindt hij eigenlijk zelf van het gebrek aan lokale collega's? We vroegen het hem in deze aflevering van 'In gesprek met'. Samuel Peperkamp leidt het gesprek.

 • De Republiek der Letteren #7

  Apr 14 2019

  Een nieuwe Republiek der Letteren, de literaire nieuwsbrief van Vrij Nederland. Ook deze keer hebben we een gesproken versie opgenomen. Samen met eindredacteur Marleen Slob bespreekt literair criticus Jeroen Vullings het wel en wee van de literaire wereld, de Boekenweek, de nieuwe roman (en tanden) van Houellebecq en de aankomende Detective en Thrillergids.

 • VN Voorgelezen: Van engelenkind naar beest: Leonardo DiCaprio en de stadia van mannelijkheid

  Apr 13 2019

  Het oeuvre van Leonardo DiCaprio is te bekijken als een studie naar mannelijkheid, vindt schrijver Sarah Sluimer. ‘Door hem zien we in dat in iedere corporate klootzak wezenlijke angst schuilt.’ Melle Meijer leest voor.

 • VN Voorgelezen: Deze jonge historici bedienen liever het grote publiek dan de academische wereld

  Apr 05 2019

  Hoe is het om jong te zijn in een vakgebied dat zich richt op alles wat oud is? Drie jonge historici vertelden aan Doortje Smithuijsen over de staat van hun wetenschap, en over wat zij anders doen dan hun oudere collega’s. Samuel Peperkamp leest voor.

 • VN Voorgelezen: Burgerrechercheurs, bondgenoten van de politie of zelfbenoemde rechters?

  Mar 25 2019

  Burgers die in hun eigen buurt patrouilleren om criminele activiteiten te stoppen: het kan leiden tot eigenrichting, of sabotage van politieonderzoek. Maar soms kan het helpen, leert het voorbeeld van Den Dolder. Daar droeg de burgerrecherche bij aan het oplossen van een reeks onverklaarde autobranden. Melle Meijer leest voor.

 • VN voorgelezen: De boekenkast van het Achterhuis: poort naar de hel én bron van inspiratie

  Mar 19 2019

  De Anne Frankkunde heeft het onderwerp nog niet aangepakt, maar het is interessant om eens in historische zin te kijken naar het wie-wat-waar van de kast waarachter het Achterhuis verborgen zat. Lisa Kuitert ging op onderzoek uit. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Minder moeten meer leven, deel VIII: Jezelf zijn, hoe moet dat eigenlijk?

  Mar 17 2019

  In aflevering acht van haar zoektocht Minder moeten, meer leven behandelt Annemiek Leclaire de kwestie 'jezelf zijn'. Want dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor

 • VN Voorgelezen: De Provinciale Staten in Groningen: 'Hádden we maar een Frank Underwood!'

  Mar 06 2019

  In Groningen kwam de provinciale politiek op scherp te staan door de gaswinning en de aardbevingen, maar bij ‘Praten met de Staten’ komen zelden meer dan twintig burgers opdagen. Journalist Karin Sitalsing liep drie maanden rond op het provinciehuis aan het Martinikerkhof. ‘De provincie is een tamelijk zinloze tussenlaag.’

 • VN Voorgelezen: op naar Carnaval met Jan van Mersbergen

  Mar 03 2019

  Vlak na het vasten begint voor BBVVV (Boètegewone Boètegemeintelikke Venlose Vastelaoves Vereniging) den Amsterdammers het carnavalsseizoen (vastelaovend, in Limburg). Schrijver Jan van Mersbergen, lid van deze vereniging, hield een logboek bij van de voorbereidingen. Hij leest het zelf voor.

 • De Republiek der Letteren #6

  Mar 03 2019

  We zijn er weer. Met de nieuwsbrief van De Republiek der Letteren, gedateerd maart 2019. Dit keer doen we het eens iets anders: de brief is nu ook te beluisteren. Coördinator Jeroen Vullings gaat in gesprek met VN-eindredacteur Marleen Slob over het wel en wee van de literaire wereld.

 • VN Voorgelezen: Minder moeten, meer leven, deel VII: over de kwetsbaarheid van millenials

  Feb 11 2019

  Annemiek Leclaires ergernis over de ploeterstand van ons leven was de aanleiding van deze serie: een persoonlijke zoektocht naar de fundamenten van de burn-outmaatschappij, naar minder moeten en meer leven. Deze aflevering gaat over wie het gevoeligst zijn voor stress. Voorgelezen door Lou-Anna Druyvesteyn.

 • VN voorgelezen: Cameratoezicht is altijd een succes. Of die camera's nu werken of niet

  Feb 04 2019

  Van Zuidhork tot Urk: overal in Nederland hangen toezichtcamera's. Hoeveel zijn het er eigenlijk? En hebben ze effect? Sophie Blok, Lotte Kuipers en Mark Middel mailden en belden álle Nederlandse gemeenten om antwoord te krijgen op deze vragen. Samuel Peperkamp leest voor.

 • In gesprek met journalist Doortje Smithuijsen over YouTuber en rapper Joost Klein

  Jan 29 2019

  Joost Klein, van YouTube-kanaal Eenhoornjoost, heeft zichzelf beroemd gemaakt. Hij en zijn vriendengroep doen wat ze willen, hebben de traditionele media niet nodig om ergens te komen en geven geen ene fok om wat anderen van ze vinden. Doortje Smithuijsen ging met ze op pad en schreef erover. Aan redacteur Samuel Peperkamp vertelt ze hoe dat ging.

 • VN Voorgelezen: Minder moeten, meer leven, deel VI: zo ga je ontspannen aan het werk

  Jan 06 2019

  Het tegenovergestelde van drukte is niet ontspanning, of meer vrije tijd. Het is je kunnen concentreren op iets wat je waardevol vindt, en dat kunnen afmaken. Daar heb je tegenwoordig moed voor nodig, merkt Annemiek Leclaire. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • In gesprek met politiek redacteur Thijs Broer, met wie we terugblikken op 2018

  Dec 28 2018

  Met de kerst achter de rug en de oliebollen in het vooruitzicht kijken we samen met politiek redacteur Thijs Broer nog één keer terug op het afgelopen politieke jaar. Wat hebben Rutte en zijn coalitie bewerkstelligd en waar was de linkse oppositie? En waarom is Klaas Dijkhoff in godsnaam politicus van het jaar?

 • VN voorgelezen: Proosten op de komende ruzie en ander onheil. Een kerstverhaal van Justine le Clercq

  Dec 25 2018

  Het nichtje en neefje van schrijver Justine le Clercq zwerven van pleeggezin naar pleeggezin, maar kunnen nergens blijven. In een opvanghuis heeft Le Clercq zelf als vijftienjarige gezeten, dat wil ze hen niet aandoen. Ze neemt hen in huis, en samen vieren ze kerst. ‘Het lijkt verdomme wel alsof het gezellig is.’

 • In gesprek met Marieke Buijs over depressie en de juiste behandeling ervan

  Dec 22 2018

  Marieke Buijs ging neurowetenschappen studeren omdat ze wilde weten waarom de ene mens depressief wordt en de andere niet, en wat je aan zo’n depressie kunt doen. Maar betere behandelingen zijn er nog steeds niet. Waarom niet? Ze praat erover met redacteur Jasper Veenstra.

 • In gesprek met Sarah Sluimer, wier liefde voor Lady Gaga bekoelde

  Dec 14 2018

  Sinds A Star is Born, waarin ze overtuigend naar een Oscar reikt, houdt iedereen van Lady Gaga. Schrijver Sarah Sluimer deed dat al vanaf het begin. Haar obsessie mondde jaren geleden zelfs uit in een masterscriptie over Gaga en haar maskerades. Maar nu haar laatste masker is gevallen, is de liefde over, schrijft Sluimer vandaag op VN.nl. Redacteur Lou-Anna Druyvesteyn interviewde Sluimer over haar (bekoelde) liefde voor Gaga.

 • VN voorgelezen: Begeleid afgestudeerden beter wanneer ze gaan werken, daar heeft iedereen baat bij

  Dec 13 2018

  Zowel studenten als onderwijsinstellingen zouden baat hebben bij een beter gestroomlijnde overgang van studeren naar werken, stelt de pas afgestudeerde Anne van den Dool. Maar hoe dan? Lou-Anna Druyvesteyn leest dit verhaal voor.

 • VN Voorgelezen: De Noordpool, van woestenij tot goudmijn

  Dec 09 2018

  De Noordpool smelt snel en verandert van een woestenij in een goudmijn vol diamanten, olie en gas. Fotograaf Kadir van Lohuizen legde de vliegensvlugge veranderingen in de regio vast, en ving er een glimp van de toekomst op: een cirkel van steden aan de rand van de poolcirkel. Luister naar Kadir en bekijk zijn foto's op vn.nl/noordpool.

 • In gesprek met Harm Ede Botje over 'zijn' VN-special Zo verbeteren we de wereld

  Dec 03 2018

  Harm Ede Botje coördineerde de productie van 'Zo verbeteren we de wereld', een VN-special over plasticsoep, CO2-opslag en het zelfbenoemde groenste kabinet ooit. Hij vertelt waarom het klimaat actueler is dan ooit en wat het 'praatje-plaatje-daadje'-concept van de judoleraar van zijn kinderen daarmee te maken heeft. Lees de artikelen op vn.nl/eco

 • In gesprek met Tim Luimes, die zich voor Vrij Nederland in Athene tussen de anarchisten begaf

  Nov 30 2018

  Journalist Tim Luimes reisde af naar Exarchia, een wijk in het noordoosten van het centrum van Athene die al sinds het eind van de negentiende eeuw bekendstaat als een bolwerk van anarchisme, antifascisme en links-radicalisme. De Griekse crisis gaf Exarchia betekenis en energie maar daar is weinig van over, constateerde Tim. Hij vertelt erover in gesprek met Jasper Veenstra.

 • VN Voorgelezen: ‘Is hier ook wifi?’ Ontstressen in het klooster

  Nov 22 2018

  Wat, denkt schrijver/kunstenaar Jonah Falke, als je de stress van een druk leven nu eens niet bestrijdt met meditatie-apps of mindfulness, maar zoals monniken dat al 1500 jaar doen, volgens de Regel van Benedictus? Jonah leest zijn verhaal zelf voor.

 • Wat bezielde 'kalifaatmeisje' Laura H.? We vroegen het Thomas Rueb, die een boek over haar schreef

  Nov 13 2018

  'Laura H., Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer' van journalist Thomas Rueb vertelt het bijzondere verhaal van de Nederlands-Surinaamse 'jihadbruid' Laura H. Thomas sprak met Laura zelf, haar vader en de zussen van haar man Ibrahim. Hoe kwam Laura op zijn pad, en hoe ging hij te werk? Jasper Veenstra vroeg het hem.

 • VN voorgelezen: Waarom sport-apps ons juist níét helpen beter te sporten

  Oct 30 2018

  Een post over yoga in het park, een story over CrossFit en een foto van je bezwete biceps: je bent zo sportief als je je op social media toont. En daar draait het alleen om views en likes. Waarom kan sport niet gewoon leuk en gezond zijn? Jasper Veenstra leest voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe ‘coworking’ een manier werd om ruimte in de stad uit te baten

  Oct 25 2018

  Het lijkt zo mooi en progressief, samen werkruimte delen in bijvoorbeeld een coworking-café. Maar de co-idylle is alleen toegankelijk voor wie genoeg verdient, schrijft Amarens Eggeraat, die in Parijs woont en werkt. Nu elke vierkante centimeter in de stad steeds meer geld waard is, zijn er steeds meer mensen die zich er geen ruimte en beschutting meer kunnen veroorloven. Jasper Veenstra leest voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe elke misstap je online op pek en veren komt te staan

  Oct 13 2018

  Lisa Bouyeure is het zat: de zuiverheidscultus waardoor strijders voor de goede zaak na één misstap het digitale dorpsplein op worden gesleurd voor een portie pek en veren. 'Het is een vorm van pesten waarbij de pester zich altijd moreel superieur kan voelen.' Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • Alexander Pechtold stapt op: Thijs Broer vertelt hoe het afscheidsinterview tot stand kwam

  Oct 06 2018

  In juni kreeg politiek verslaggever Thijs Broer een telefoontje van Alexander Pechtold: of hij interesse had in een exclusief interview waarin Pechtold bekend zou maken dat hij aftrad. Daar had Thijs wel oren naar. Maar was hij niet bang om voor het karretje van D66 te worden gespannen? Op die vraag, en op nog wel wat meer, geeft hij in dit gesprek met Jasper Veenstra antwoord én tipt hij de opvolger van Pechtold.

 • VN Voorgelezen: Het wordt tijd om ‘nietsdoen’ bovenaan je to-dolijstje te zetten

  Sep 26 2018

  Om tot rust te komen, moet je eerst de verveling door. En ja, dat is griezelig. Laat Annemiek Leclaire je helpen in deel vijf van haar serie 'Minder moeten, meer leven', en leer te lanterfanten, te lummelen en te luieren, voordat het te laat is. Lou-Anna Druyvesteyn leest voor.

 • VN Voorgelezen: Professioneel uitsteller Sander Donkers op cursus timemanagement

  Sep 15 2018

  Goedbeschouwd is het een wonder dat er van VN-redacteur Sander Donkers nog weleens een stuk in het blad komt: hij weet de deadline altijd op te rekken. Hoog tijd voor een cursus timemanagement.

 • VN Voorgelezen: Wat Temptation Island en The Circle ons vertellen over onze hang naar transparantie

  Sep 09 2018

  Aafke Romeijn bekeek Temptation Island en las The Circle van Dave Eggers en vond de proeftuinen die populaire cultuur creëert interessant. Big Brother-taferelen komen echter niet alleen in andere realiteiten voor, maar ook in de échte werkelijkheid. Waar vroeger God als het 'alziend oog' werd beschouwd, nemen sociale media die rol nu over. Aafke Romeijn leest in deze aflevering van 'VN Voorgelezen' haar eigen artikel voor.

 • VN Voorgelezen: Hoe schrijver Jonah Falke van het vmbo in een hoogopgeleide bubbel belandde

  Aug 15 2018

  Vroeger werd schrijver/kunstenaar Jonah Falke niet geplaagd door intellectuele prikkels, en dus belandde hij op het vmbo. Tegenwoordig bevindt hij zich in hoogopgeleide bubbel. Wat ging er verloren?

 • Zo pakken we de gevolgen van overtoerisme aan

  Jul 14 2018

  Journalist Eveline Rethmeier sprak met bewoners, bestuurders, onderzoekers en ondernemers in Rome, Amsterdam, Florence, Venetië, Barcelona en Parijs over de gevolgen van ‘overtoerisme’. Eerder schreef ze over de schrikbeelden en het anti-toerisme. Nu het derde en laatste deel van deze serie: de oplossingen.

 • VN Voorgelezen: ‘Toeristen dicteren hoe de stad eruit moet zien’

  Jul 09 2018

  Aflevering twee van een driedelige serie: hoe gaat het met 'overtoerisme' in Florence, Rome, Barcelona, Parijs en Amsterdam? ‘Tourists go home!’

 • VN Voorgelezen: Wat te doen met massatoerisme? Schrikbeeld Venetië

  Jun 30 2018

  Journalist Eveline Rethmeier woont in Rome en bezocht de afgelopen maanden Amsterdam, Florence, Venetië, Barcelona en Parijs om te praten met inwoners, bestuurders, onderzoekers en ondernemers over de gevolgen van massatoerisme.

 • VN Voorgelezen: Het nieuwe moralisme

  May 04 2018

  In naam van een ‘veilige leeromgeving’ worden aanstootgevende stemmen in het hoger onderwijs steeds vaker geweerd. Wat betekent die trend voor het vrije debat? ‘Voor je het weet, bestaat er alleen nog tolerantie voor de éígen mening.’ Auteur Thijs Broer leest voor.

 • VN Voorgelezen: Het leven van Jaden Smith is één grote performance

  Apr 28 2018

  Jaden Smith wordt graag als een extravagante gek gezien, maar zó gek is Jaden niet: in feite heeft hij een scherp gevoel voor de 'exhibitionistische etalagecultuur'.

 • VN Voorgelezen: Het verraad van Vrij Nederland

  Apr 27 2018

  ‘Het verraad van Vrij Nederland’ in de laatste oorlogsjaren laat zien dat de geschiedenis op microniveau een hoogst individuele zaak is, en dat de hoofdpersonen heldhaftig én angstig kunnen zijn. Auteur Harm Ede Botje leest voor.

 • VN Voorgelezen: 'Niemand zit hier omdat hij dacht: ik ga de School voor Administratie doen'

  Mar 29 2018

  Jongens met een justitiële enkelband, jonge vrouwen met een prostitutieverleden, een hele klas met jonge moeders: welkom op de School voor Administratie in Den Haag.

 • VN Voorgelezen: De bitcoinboys maken duizend procent winst (maar kopen geen auto's)

  Mar 22 2018

  Elke maand komen ze bij elkaar: twintigers die geobsedeerd zijn door cryptomunten. Wat wil je, met winstmarges van meer dan 1000 procent. Al kopen ze er niets voor. Want stel dat de waarde nog stijgt!

 • VN Voorgelezen: Erich Wichman, de eeuwige radicaal

  Mar 15 2018

  In het fascisme van Erich Wichman herken je iets van het hedendaagse populisme, zeggen kenners van de kunstenaar en activist. Mischa Cohen maakte een portret van deze ‘rebelse patriot in een ondergaand land’ en las het zelf voor.

 • VN Voorgelezen: Menselijke resten in het museum

  Mar 02 2018

  Het Tropenmuseum zit in zijn maag met kasten vol schedels en lichaamsdelen op sterk water uit de voormalige koloniën. Moeten ze worden begraven, moeten ze terug? Een fascinerende reconstructie van een ethische worsteling, voorgelezen door Ward Wijndelts.

 • VN Voorgelezen: Misbruik in naam van het hogere

  Feb 25 2018

  Kunstgenootschap Castrum Peregrini werd tot ver in de jaren tachtig gekenmerkt door ‘pedagogische eros’. Oud-ingewijden treden nu naar buiten. Auteur Sander Donkers leest voor.

 • Vanessa - Chisom

  Sep 22 2017

  Vanessa - Chisom by Vrij Nederland

 • Mohamed

  Sep 22 2017

  Mohamed by Vrij Nederland

 • Intro

  Sep 22 2017

  Intro by Vrij Nederland

 • Eduard

  Sep 22 2017

  Eduard by Vrij Nederland

 • Denny - Angela

  Sep 22 2017

  Denny - Angela by Vrij Nederland

 • Ali

  Sep 22 2017

  Ali by Vrij Nederland

 • 'De Bond van roodharigen' van Sherlock Holmes - DEEL 4

  Jun 08 2017

  Speciaal voor Vrij Nederlands Detective & Thriller Gids van 2017 leest VN-redacteur Sander Pleij een Sherlock Holmes verhaal voor: De Bond van roodharigen'.