PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

het Volkskrantgeluid

De podcast waarin we doorpraten met de mensen achter de interessantste en meest spraakmakende verhalen uit de Volkskrant. Afwisselend gepresenteerd door Laura van der Haar, Emma Curvers, Jonathan van het Reve en Gijs Groenteman.

Afleveringen

 • #144: Undercover bij het callcenter van Wehkamp

  Feb 18 2020

  ‘Kies nooit, maar dan ook nooit voor gespreid betalen.’ Dat kon journalist Jeroen van Bergeijk wel schreeuwen tegen de de klanten die lening op lening stapelen bij Wehkamp, het onlinewarenhuis waar hij een maand lang undercover werkte op de klantenservice. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid hoor je hem over zijn ervaringen daar.

 • #143: Hoe het coronavirus de Chinese propagandamachine op volle toeren laat draaien

  Feb 13 2020

  'Als je vandaag in het openbaar rondhangt, zal er volgend jaar gras op je graf groeien'. Met dat soort teksten probeert de Chinese overheid het coronavirus binnen de perken te houden, en draait de censuur- en propagandamachine zelfs nu op volle toeren. Voormalig China-correspondent Marije Vlaskamp vertelt er over in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #142: Naar Denemarken voor een spermadonor

  Feb 06 2020

  Brecht De Backer moest voor een spermadonatie uitwijken naar Denemarken. Want, zo blijkt, in Nederland moet je als lesbische of alleenstaande vrouw daar speciale toestemming voor krijgen. Je hoort haar erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #141: Kennen Facebook en Google je beter dan je partner?

  Jan 30 2020

  Het is een steeds belangrijker wordende vraag: hoe gaan de grote techbedrijven om met alle data die ze online over je verzamelen? Je hoort het in deze aflevering van het Volkskrantgeluid van techredacteuren Laurens Verhagen en Niels Waarlo.

 • #140: Wat te doen aan pinkwashing?

  Jan 23 2020

  Tankstations in regenboogkleuren, roze mayonaise of gay-chocoladerepen: grote merken claimen de laatste jaren massaal de symbolen van de lhbti-gemeenschap, terwijl ze daar niets voor terugdoen. Pinkwashing moet stoppen, zegt schrijver en journalist Maurits de Bruijn. Je hoort hem erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #139: Waarom houden we lichaam en geest gescheiden in de gezondheidszorg?

  Jan 16 2020

  Steeds vaker blijken er medische dwarsverbanden te bestaan tussen lichaam en geest. Maar de fysieke en geestelijke gezondheidszorg houden we nog van elkaar gescheiden. Wetenschapsjournalist Margreet Vermeulen kreeg een hoop reacties op haar stuk over het verband tussen auto-immuunziekten en psychische aandoeningen. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid praat ze met Gijs Groenteman door over waarom het belangrijk, maar ook moeilijk is om deze tweedeling op te heffen.

 • #138: Hoe kwam het zover tussen Iran en de VS?

  Jan 10 2020

  De moord op generaal Soleimani zette de toch al niet zo warme band tussen Iran en de VS op scherp. Hoe kwam het zover tussen de twee landen en hoe moet het nu verder? Je hoort het in deze aflevering van het Volkskrantgeluid van buitenlandredacteur Sacha Kester.

 • #137: Gaan we vrouwelijke kunstenaars eindelijk waarderen?

  Jan 01 2020

  Eeuwenlang zijn vrouwelijke kunstenaars genegeerd, zegt kunstcriticus Wieteke van Zeil. Wordt het nu niet eens tijd dat ze in de kunstcanon worden opgenomen? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • SPECIAL - Wetenschap: Wat hebben we geleerd dit decennium?

  Dec 20 2019

  Knippen en plakken in ons DNA, de quantumcomputer, en het Higgs-deeltje. In vier podcastafleveringen vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Maarten Keulemans en George van Hal over stappen die er zijn gemaakt in de wetenschap.

 • SPECIAL - Technologie: Wat hebben we geleerd dit decennium?

  Dec 20 2019

  Ooit werd het in de Volkskrant omschreven als een ‘ontspoorde incrowdfantasie’, maar de afgelopen tien jaar is het onmogelijk weg te denken uit ons leven: kunstmatige intelligentie. In vier podcasts vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering hoor je techredacteuren Laurens Verhagen en Niels Waarlo.

 • SPECIAL - Zorg: Wat hebben we geleerd dit decennium?

  Dec 20 2019

  We gaan anders dood dan tien jaar geleden. En elke ziekte heeft zo’n beetje haar eigen feestje. In vier podcasts vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Ellen de Visser en Michiel van der Geest over de zorg.

 • SPECIAL - Klimaat: Wat hebben we geleerd dit decennium?

  Dec 20 2019

  Is de klimaatverandering nu echt begonnen? In vier podcastafleveringen vertellen onze wetenschapsredacteuren wat zij de grootste ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar vinden. In deze aflevering Maarten Keulemans over of we ons écht zorgen moeten maken over het klimaat.

 • #136: Zij had Chinese staatsgeheimen op haar laptop

  Dec 10 2019

  Asiye Abdulaheb, een Oeigoerse Nederlandse, zat maandenlang op een bom in de vorm van Chinese staatsgeheimen over de beruchte kampen in Xinjiang. Marije Vlaskamp interviewde haar en haar verhaal werd groots opgepakt. Ze vertelt erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #135: Waarom Iwan Tol die 179 verliezers van de Tour boeiender vindt dan die ene winnaar

  Dec 03 2019

  Een dove scheidsrechter, Vlielands eerste voetbalclub, of de derde keeper van Feyenoord. Sportverslaggever Iwan Tol is altijd op zoek naar de verhalen die zich afspelen aan de rand van de sport. Je hoort hem in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • SPECIAL - Hoe het archief van pedoclub Martijn de veranderde tijdgeest weerspiegelt

  Nov 26 2019

  Het bestuur van ‘pedoclub’ Martijn dacht dat ze er begin jaren tachtig bijna waren, dat Nederland pedofilie zou aanvaarden en dat seks met kinderen legaal zou worden. Verslaggever Kustaw Bessems kreeg toegang tot de bestuursnotulen van de inmiddels verboden vereniging. Het archief biedt een unieke blik op een gigantische maatschappelijke omwenteling. In deze podcast praat hij daarover met Marthijn Uittenbogaard, oud-bestuurslid van de vereniging.

 • #134: Wat te doen bij seksuele intimidatie in het OV?

  Nov 20 2019

  Vier keer kwam ze er een tegen: een treinrukker. En dat overkomt veel meer mensen, blijkt uit de reacties op het stuk dat verslaggever Georgia Oost schreef over seksuele intimidatie in het openbaar vervoer. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid is ze te gast om erover te praten.

 • #133: Het gaat slecht met satire

  Nov 13 2019

  Wereldwijd worden beoefenaars van satire bedreigd. In landen met autoritaire regimes, maar ook in het Westen, waar ze beducht moeten zijn voor extremisten en politici. Om te spotten moet je dus moedig zijn. Peter Wierenga schreef er een boek over, en is in deze aflevering van het Volkskrantgeluid te gast om daarover te praten.

 • #132: De wereld van de e-sports

  Nov 05 2019

  Vanuit zijn slaapkamer in Andijk gamede Dave 'Rojo' Jong (21) al meer dan een miljoen euro bij elkaar. Kan e-sports ook topsport zijn? Verslaggever Remco Andersen zocht Nederlands succesvolste gamer op, en hij is in deze aflevering van het Volkskrantgeluid te gast om daarover te praten.

 • #131: Trump en zijn impeachmentonderzoek

  Oct 30 2019

  Het impeachmentonderzoek naar Donald Trump is in volle gang. Is het zo ingewikkeld als het lijkt, en hoe groot is de kans dat er daadwerkelijk een afzettingsprocedure gestart wordt? In deze aflevering van het Volkskrantgeluid word je helemaal bijgepraat door Michael Persson, onze correspondent in de Verenigde Staten.

 • #130: De zoektocht naar het wereldbeeld van Gerrit Jan van D.

  Oct 23 2019

  Op zijn boerderij in Ruinerwold leefde Gerrit Jan van D. met zijn kinderen een teruggetrokken leven, maar online was hij erg actief en ontwikkelde hij onder de naam John Eagles zijn eigen evangelie. In deze podcast hoor je Jurre van den Berg, correspondent Noord-Nederland, en Hessel von Piekartz van het onderzoeksteam van de Volkskrant over de zoektocht naar zijn wereldbeeld.

 • SPECIAL - Mogen kappers vrouwen meer laten betalen?

  Oct 22 2019

  Waarom betaalt een vrouw bij een kapper meer dan een man, ook als ze kort haar heeft en de behandeling hetzelfde is? Mirjam Leunissen en Rinkie Bartels onderzoeken het mysterie van deze prijskloof. Mag dat eigenlijk wel in dit geval, onderscheid maken op basis van geslacht?

 • #129: De huizentocht van Boris

  Oct 15 2019

  De 19-jarige zoon van techredacteur Laurens Verhagen is ernstig verstandelijk beperkt, wat hem en zijn vrouw dwong om op zoek te gaan naar een goed onderkomen voor hun kind. Over die zoektocht en de hobbels onderweg schreef hij een aangrijpende reportage. Hij vertelt erover in de nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #128: Geen positieve test, toch schrijven over doping

  Oct 08 2019

  Met twee keer goud zette atleet Sifan Hassan een uitzonderlijke prestatie neer op het WK atletiek. Maar in de Volkskrant verscheen een stuk waar veel kritiek op kwam: zou ze wel ‘schoon’ zijn? Wat ging daaraan vooraf op de redactie van de Volkskrant? En waarom zou je schrijven over doping zonder dat een sporter positief is getest? In deze aflevering van het Volkskrantgeluid hoor je het van Mark van Driel, chef van de sportredactie.

 • #127: De zoektocht naar de zin van het leven

  Oct 02 2019

  Even was hij dood: twee jaar geleden kreeg verslaggever Fokke Obbema uit het niets een hartstilstand. In de periode daarna ging hij op zoek naar de zin van het leven. Je hoort hem erover in de nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #126: Herstellen van een eetstoornis kan wél

  Sep 25 2019

  Jarenlang leefde ze met een eetstoornis. Nu wijdt Dorien van Linge er een hoofdstuk aan in haar nieuwe boek Feminist Fataal. Dat voelt voor haar als een soort coming-out. Je hoort haar erover in een nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #125: Op bezoek bij zwaar getraumatiseerde militairen

  Sep 17 2019

  Zwaar getraumatiseerde militairen vallen vaak buiten de maatschappij, en normaal functioneren lukt niet meer. Maar in Eelde, vlakbij het vliegveld, leven een aantal van die militairen onder begeleiding samen. Verslaggevers Maud Effting en Willem Feenstra brachten vijf dagen met hen door, en vertellen daarover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #124: Zijn grootvader zat vast in het Oranjehotel

  Sep 10 2019

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat de grootvader van Volkskrantverslaggever Pieter Hotse Smit gevangen in het beruchte Oranjehotel. Nu, ruim 75 jaar later, dook hij in de geschiedenis van zijn grootvader, en is hij te gast in deze aflevering van het Volkskrantgeluid om daarover te praten.

 • #123: Terug naar de ijstijd in Siberië

  Sep 04 2019

  Bizons, paarden, jaks, en misschien ooit zelfs mammoeten. Allemaal als onderdeel van een groot wetenschappelijk experiment om Siberië terug te brengen naar het ecosysteem van het koude Pleistoceen. Onze Ruslandcorrespondent Tom Vennink bezocht het reservaat en vertelt daarover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #122: De huishoudbattle

  Aug 27 2019

  Nederlandse mannen denken dat ze heel wat doen in het huishouden, maar in de praktijk valt dat nogal tegen. Is dat erg, en zo ja, wat doen we er aan? Anna van den Breemer schreef er een stuk over, waarvoor ze in een excelsheet bijhield wie wat doet bij haar thuis. Jonathan van het Reve praat met haar in een nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #121: Ellen de Visser over haar rubriek Die ene patiënt

  Aug 20 2019

  Wie was de patiënt die je kijk op je vak veranderde? Dat is de simpele vraag waarmee wetenschapsredacteur Ellen de Visser haar populaire rubriek Die ene patiënt schreef, waarin zorgverleners over hun levensveranderende momenten vertellen. Maar na twee jaar en ruim honderd aflevering stopt ze nu met de serie. Ze is te gast in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid om erover te vertellen.

 • #120: Hoe een moord werd opgelost met Google-data

  Aug 13 2019

  De moord op Tjeerd van Seggeren stelt de recherche aanvankelijk voor raadsels. Maar dankzij gegevens van haar telefoon wordt zijn vrouw gearresteerd en veroordeeld voor moord. Journalist Huib Modderkolk vertelt erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #119: 18 jaar correspondent in Indonesië

  Aug 07 2019

  Hij maakte de gruwelijke ramp met de tsunami mee, werd neergeschoten tijdens een reportage, en zag de islamisering van Indonesië om zich heen gebeuren. 18 jaar was Michel Maas correspondent in Zuidoost-Azië, met als standplaats Jakarta. Nu verlaat hij zijn post en keert hij terug naar Nederland, en is hij te gast in het Volkskrantgeluid om over zijn ervaringen te praten.

 • #118: Als tantra naar seksueel misbruik neigt

  Jul 31 2019

  Seksuele bevrijding. Dat is in ieder geval wat de sessies van The New Tantra zouden moeten bieden. Maar wat er daar gebeurde leek veel op seksueel misbruik, zo zeggen vijf oud-deelnemers. Verslaggevers Anneke Stoffelen en Irene de Zwaan zijn te gast in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid om erover te praten.

 • #117: Hoe gaat Boris Johnson het VK besturen?

  Jul 23 2019

  Boris Johnson is nu officieel premier van het Verenigd Koninkrijk. Gaat hij met zijn opportunisme het land redden van de afgrond? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid met onze correspondent Patrick van IJzendoorn vanuit Londen.

 • #116: Begint een beter milieu bij onszelf?

  Jul 17 2019

  De klimaatkift is volgens economieredacteur Koen Haegens teveel ons dagelijks leven binnengeslopen. We staan met verwijtende, bemoeierige vingertjes naar elkaar te wijzen. Zijn oplossing: de overheid moet drastisch ingrijpen, dan kunnen wij relaxed doen. Je hoort hem erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #115: Vier jaar lang in het teken van Holleeder

  Jul 10 2019

  Willem Holleeder werd vorige week veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Rechtbankverslaggevers Elsbeth Stoker en Wil Thijssen woonden ruim 60 zittingen bij en spraken met de officieren die vier jaar aan deze veroordeling hebben gewerkt. Hoe is het om verslag te doen van zo’n megaproces en zijn ze er nu helemaal klaar mee? Je hoort het in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #114: Heeft Nederlands klimaatbeleid wel zin?

  Jul 02 2019

  Er is een klimaatakkoord, maar heeft dat eigenlijk wel zin? Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans denkt dat we beter geld in andere landen en in innovatie kunnen stoppen. Dat levert meer op. Politiek redacteur Yvonne Hofs vindt dat we ook hier in Nederland moeten investeren. In het Volkskrantgeluid praten ze over de nut en noodzaak van Nederlands klimaatbeleid.

 • #113: Undercover als verkeersregelaar

  Jun 26 2019

  Continu uitscholden worden. Dat had journalist Jeroen van Bergeijk tenminste verwacht toen hij vijf weken undercover ging als verkeersregelaar in Amsterdam. De waarheid ligt iets anders, en daarover vertelt hij in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #112: Wat is er nou waar over het ‘salafistische’ Haga Lyceum?

  Jun 19 2019

  De leerlingen van het islamitische Cornelius Haga Lyceum zouden volgens de AIVD salafistisch geïndoctrineerd worden. De politiek wil de school graag dicht hebben, maar waarom dan precies? Verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper deden er onderzoek naar en zijn in deze aflevering van het Volkskrantgeluid te gast om daarover te praten.

 • #111: Hoe het verhaal over misdaadjournalist Bas van Hout tot stand kwam

  Jun 12 2019

  Misdaadjournalist Bas van Hout werkte jarenlang als informant voor de BVD, de voorloper van de AIVD. Maar door een opeenstapeling van slordigheden van de AIVD kwam zijn identiteit op straat te liggen, en liep zijn leven gevaar. Redacteuren Xander van Uffelen en Menno van Dongen praten over hun onthulling in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #110: Hoe onze correspondent verzeild raakte in een Amerikaanse (zelf)moordzaak

  Jun 05 2019

  De 21-jarige Willie Jones werd begin dit jaar hangend aan een boom gevonden in een bos in Mississippi. Michael Persson, VS-correspondent van de Volkskrant, vond dat er iets niet klopte en ging onderzoek doen, met een riskante ontknoping als gevolg. Was het moord of zelfmoord? Vanuit New York hoor je hem in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #109: Vrouwenvoetbal voorbij de clichés

  May 28 2019

  Vrouwenvoetbal is in opmars, zeker ook in Nederland. Chef Volkskrant Magazine Aimee Kiene vond het daarom hoog tijd voor een special, volledig gewijd aan het aankomend WK. We praten met haar over vrouwen in een testosteronwereld. En wat betekent de opkomst van het vrouwenvoetbal voor de vrouwenzaak? Aimee Kiene bespreekt het met Laura van der Haar in de nieuwe aflevering van Het Volkskrantgeluid.

 • #108: Werken in een tbs-kliniek

  May 22 2019

  Keer op keer ligt tbs onder vuur. Incidenten roepen emoties op én brengen fouten in het systeem aan het licht. Maar hoe gaat het er eigenlijk aan toe in de klinieken, en hoe kijken de mensen die er werken tegen aan? Verslaggevers Charlotte Huisman en Elsbeth Stoker praten erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • SPECIAL - Slaap lekker #5: Een leven lang slapeloosheid (om wanhopig van te worden)

  May 17 2019

  Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: Ilonka Leenheer. Ze heeft haar leven lang al last heeft van slapeloosheid en al veel geprobeerd. Accepteren dat je domweg een slechte slaper bent is haar beste advies.

 • SPECIAL - Slaap lekker #4: In de nacht zijn veel mensen wakker, soms gewoon aan het werk

  May 16 2019

  Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: 'nachtzuster' Astrid de Jong van Radio 1: ''In de nacht zijn niet alleen de paradijsvogels wakker, ook leuke mensen met veel kennis.'

 • SPECIAL - Slaap lekker #3: Nachtelijk piekeren, er is wel iets aan te doen

  May 15 2019

  Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: de nachtelijke piekeraar Laura Hisken. 'In de nacht verlies ik me in problemen die ik overdag niet heb.'

 • #107: Hoe gaat het eraan toe in het Europees parlement?

  May 14 2019

  Na vijf Amerika werd Arie Elshout Europa-correspondent. Hij had verwacht dat de Europese verkiezingen dit keer wel zouden gaan leven, maar nee. En dat terwijl Europa toch echt op een kantelpunt staat. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid legt hij uit waarom hij de euroscepsis wel begrijpt.

 • SPECIAL - Slaap lekker #2: Door haar narcolepsie is Francis altijd uitgeput

  May 14 2019

  Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? In deze vijfdelige serie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we van neuroloog Roselyne Rijsman en helpen we je met een slaapoefening. In deze aflevering: Francis Tuinstra. Ze heeft narcolepsie. Dat betekent dat ze heel slecht slaapt, verlamd raakt bij heftige emoties en echt altijd moe is.

 • SPECIAL - Slaap lekker #1: Mijn kinderen sliepen slecht, dus ik ook

  May 13 2019

  Wat doet het met je als je een slaapprobleem hebt? En hoe kom je er vanaf? In deze vijfdelige podcastserie hoor je de verhalen van ervaringsdeskundigen, leren we alles over slaap van neuroloog Roselyne Rijsman en proberen we je in slaap te helpen met een slaapoefening. In deze eerste aflevering het verhaal van Vala van den Boomen. Haar jonge kinderen hielden haar nachtenlang wakker, waardoor ze een ernstig slaaptrauma opliep.

 • #106: Het succes van Ajax op het "rijkeluisbal"

  May 07 2019

  Voetbalverslaggever Willem Vissers schreef een paar jaar geleden dat Nederlandse clubs, en dus Ajax, niet meer mee zouden moeten doen aan de Champions League. Nu vloeit de ene na de andere jubelende beeldspraak over Ajax uit zijn pen. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid praat hij erover met Jonathan van het Reve.

 • #105: De man die zijn vader herkende op een foto uit Auschwitz

  May 01 2019

  Shai Schellekes zag begin dit jaar in de Volkskrant voor het eerst de foto van zijn vader in Auschwitz, onder een stuk van fotografierecensent Arno Haijtema. Ze kwamen in contact met elkaar, Arno zocht hem op in Israel om het ontroerende levensverhaal van de vader te horen, en vertelt erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #104: Heeft Baudet gelijk als het op onze ‘lelijke architectuur’ aankomt?

  Apr 24 2019

  Maken onze architecten de westerse cultuur kapot door het ene na het andere lelijke gebouw neer te zetten, zoals Thierry Baudet vindt? Hij kreeg daarop uiteraard veel kritiek, maar ook bijval uit de architectuurwereld. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid praten Jonathan van het Reve en Sander van Walsum erover.

 • #103: Een snelcursus zwarte gaten met George van Hal

  Apr 17 2019

  Onlangs verscheen de eerste foto die ooit van een zwart gat is gemaakt. Hoe belangrijk is deze wetenschappelijke doorbraak? En wat is een zwart gat precies? George van Hal legt het uit in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #102: Jasper van Kuijk over de denkfouten in hedendaags design

  Apr 10 2019

  Raar toch, dat we onze stembiljetten in een Kliko gooien? En waarom gaan die vakantiespullen nooit meer terug in de verpakking? In zijn wekelijkse rubriek fileert wetenschapper, cabaretier en columnist Jasper van Kuijk wekelijkse de denkfouten in het ontwerp van zo’n beetje alles dat we tegenkomen in ons dagelijks leven. In deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid is hij te gast om erover te praten.

 • #101: De meteoriet die de dino’s uitroeide

  Apr 02 2019

  Het moet ergens in het voorjaar zijn geweest, 66,95 miljoen jaar geleden. Toen raakte een meteoriet zo groot als een berg de aarde, en roeide in één klap het tijdperk van de dinosauriërs uit. Daarvoor is nu uniek nieuwe bewijs gevonden, in North Dakota. Je hoort er alles over in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid van wetenschapsredacteur Maarten Keulemans.

 • #100: Een cruciale week voor de Brexit

  Mar 26 2019

  Het is - alweer ja - een cruciale week voor de Brexit. De poging om uit de EU te vertrekken is inmiddels een politiek steekspel geworden waar eigenlijk niemand meer wat van snapt. Onze correspondent in Londen, Patrick van IJzendoorn, geeft verduidelijking in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #99: De kunst van het livebloggen

  Mar 20 2019

  Bij grote gebeurtenissen verschijnen ze bijna op iedere nieuwssite: de liveblogs. Ook bij de Volkskrant. Welke keuzes worden daarbij gemaakt? Wat plaats je wel en wat niet? En hoe schep je orde in een wereld van desinformatie? In deze nieuwe aflevering van het Volkskrant hoor je het van de chef van de internetredactie, Pieter Sabel.

 • #98: Wat doe je als je vriend vroeger overvallen pleegde?

  Mar 13 2019

  Ze kennen elkaar pas net wanneer haar vriend vertelt dat hij vroeger gewapende overvallen heeft gepleegd. Wat doe je dan? In zijn verleden duiken, volgens journalist Angela Wals, en ze ging op bezoek bij de slachtoffers en de mededaders. Het resulteerde in haar boek ‘De jongen die wilde mislukken’, en in deze aflevering van het Volkskrantgeluid praat ze daarover met Laura van de Haar.

 • #97: Waar stemmen we voor bij de Provinciale Statenverkiezingen?

  Mar 06 2019

  Op 20 maart mag heel Nederland weer naar de stembus om de leden van de Provinciale Staten te kiezen. Hoe belangrijk zijn deze verkiezingen en wat staat er op het spel? We bespreken het in Den Haag met parlementair journalist Frank Hendrickx in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #96: Hoe moeten we de misbruiktop in het Vaticaan zien?

  Feb 27 2019

  Door critici en slachtoffers werd de misbruiktop in het Vaticaan al voor het begin als mislukt neergezet. Hebben ze gelijk? Of is de top wel degelijk een omslagpunt in de krampachtige houding van de Katholieke Kerk? In deze aflevering van het Volkskrantgeluid hoor je verslaggever Sander van Walsum en correspondent Jarl van der Ploeg vanuit Rome.

 • #95: De Oscars volgens filmrecensent Bor Beekman

  Feb 21 2019

  De jaarlijkse Oscar-uitreikingen staan weer voor de deur. En zoals ieder jaar is er weer grote discussie over de genomineerden en niet-nomineerden, wat je wel en niet mag zeggen, en wie er boos is op wie. Onze filmrecensent Bor Beekman praat je er in deze aflevering van het Volkskrantgeluid over bij.

 • #94: Arno Haijtema kampt met depressies, en vindt het belangrijk om dat te delen

  Feb 13 2019

  Volkskrant-redacteur Arno Haijtema noemt zichzelf zonder schaamte ‘een ervaren reiziger (59) in de verraderlijke werelden van burn-out en depressie’. Hij maakte een lijst met tien symptomen die hem waarschuwen voor een naderende depressieve periode. Hoe is het om te schrijven over zo'n persoonlijk onderwerp? En waarom wilde hij dat? We praten er met hem over in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #93: Komt er een buitenaardse beschaving onze kant op?

  Feb 07 2019

  Er zweeft een grote sigaar in de ruimte en die is gemaakt door een buitenaardse beschaving. Tenminste, dat zegt Avi Loeb, topastronoom Harvard. Onze wetenschapsredacteur George van Hal interviewde hem en praat in deze aflevering van het Volkskrantgeluid over de zoektocht naar buitenaards leven.

 • #92: Is Juan Guaidó de redder van Venezuela?

  Jan 30 2019

  Het straatarme Venezuela verkeert in een diepe politieke crisis. Gaat de zelfbenoemde interim-president Juan Gauidó het regime van de zittende president Nicolás Maduro omver werpen? Onze correspondent Marjolein van de Water staat er in Caracas bijna letterlijk met haar neus op, en vertelt in deze aflevering van het Volkskrantgeluid hoe het ervoor staat in het land en hoe het is om er te zijn.

 • #91: Help, mijn zoons zijn verslaafd aan Fortnite

  Jan 23 2019

  Een totaal gameverbod voerden tech-redacteur Bard van de Weijer en zijn vrouw in toen hun zoons verslaafd leken te raken aan Fortnite. Uit pure wanhoop. Is het beter om je kinderen zelf verantwoordelijkheid te geven? Moeten ze gewoon op hun bek kunnen gaan? We praten erover met Bard in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #90: De coming-of-age van de clitoris

  Jan 16 2019

  We hebben last van een orgasmekloof: heterovrouwen krijgen veel minder vaak een orgasme dan mannen. Waarom? Nou, laten we beginnen met de clitoris. Hoe komt het eigenlijk dat we daar zo weinig over weten? En hoe brengen we daar verandering in? Je hoort het in de nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid van journalist Emma Curvers, die er afgelopen weekend een stuk over schreef.

 • #89: Hoe voeden we 10 miljard monden in 2050?

  Jan 11 2019

  De wereldbevolking blijft maar groeien, en tegelijkertijd is er minder landbouwgrond en water door klimaatverandering. Hoe moeten we dan in godsnaam die 10 miljard monden over de hele wereld gaan voeden in 2050? Die vraag stelde de Volkskrant zichzelf het afgelopen jaar in het project ‘De Voedselzaak’. Journalisten Carlijne Vos en Pieter Hotse Smit vertellen in deze aflevering van het Volkskrantgeluid of ze het antwoord hebben gevonden.

 • #88: Vijf weken undercover bij een distributiecentrum van bol.com

  Dec 29 2018

  Journalist Jeroen van Bergeijk was benieuwd. Vandaag besteld, morgen in huis: wat gebeurt daar achter de schermen? Vijf weken werkte hij in een distributiecentrum van bol.com. Hoe is het om bij de grootste webwinkel van Nederland te werken? Zijn er grove misstanden? Hij vertelt erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #87: Hoe kies je welk buitenlands nieuws er écht toe doet?

  Dec 26 2018

  Hoe kies je welk buitenlands nieuws er écht toe doet? Ooit leek het er voor Alex Burghoorn op dat alles snel goed zou komen met de wereld. Nu ziet hij als chef buitenland van de Volkskrant een wereld waarin eigenbelang en angst voor de ander de boventoon lijkt te voeren. We praten in het Volkskrantgeluid over hoe je in dit soort tijden zo goed mogelijk verslag doet van het buitenland, en we kijken vooruit naar wat er in 2019 staat te gebeuren.

 • #86: De wetenschappelijke hoogtepunten van 2018

  Dec 19 2018

  We zijn weer iets slimmer dan dat we vorig jaar waren. Dat is wat wetenschap zo leuk maakt, vindt Tonie Mudde, chef van de wetenschapsredactie van de Volkskrant. We praten met in het Volkskrantgeluid over zijn persoonlijke top drie van wetenschappelijke ontdekkingen uit het afgelopen jaar.

 • #85: Caspar Janssen liep een jaar lang door Nederland

  Dec 12 2018

  Volkskrant-journalist Caspar Janssen doorkruiste afgelopen jaar te voet heel Nederland. Hij kwam langs de allermooiste en allerlelijkste plekken van ons land en schreef er 300 stukjes over. Wat is er nou leuker dan wandelen voor de kost? Of is hij nu helemaal klaar met dat gewandel? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #84: Onze correspondent over de gele hesjes in Frankrijk

  Dec 05 2018

  Dit weekend gaan Franse activisten in gele hesjes opnieuw de straat op. Afgelopen weekend richtten demonstranten al een ravage aan in Parijs. Wie zijn ze, waar staan ze voor en hoe gaat dit aflopen? Daan Kool, onze correspondent in Frankrijk, legt in het Volkskrantgeluid van deze week uit waarom dit in Frankrijk zo groot heeft kunnen worden en in Nederland niet.

 • #83: Een dopingmysterie in het schaatsen opgelost

  Nov 29 2018

  Drie Volkskrant-journalisten deden onderzoek naar een dopingmysterie in de schaatswereld. Een koffertje met de urinemonsters van twee topschaatsers - Yvonne van Gennip en Ria Visser - verdween in 1985, de dag nadat de twee verbazingwekkende prestaties hadden neergezet. 33 jaar lang wilde niemand erover praten. Maar na een anonieme tip en maandenlang graafwerk kwamen er verrassende bevindingen uit het onderzoek rollen. Je hoort erover in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #82: Hoe Nederlandse peren Rusland worden ingesmokkeld

  Nov 21 2018

  Ze mogen niet worden geïmporteerd, en toch liggen er peren uit Nederland en België in Russische supermarkten. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid vertelt journalist Iris Koppe hoe telers Russische importsancties omzeilen. Wat begon met het zien van een foto van een fruitschaal, leidde, samen met Rusland-correspondent Tom Vennink, tot het blootleggen van een internationale perensmokkel.

 • #81: Hoe doe je verslag van een heel continent?

  Nov 13 2018

  De een schrijft over vijftig landen, de ander over een continent dat 19 miljoen vierkante kilometer groot is. Hoe lukt het Mark Schenkel (Afrika) en Marjolein van de Water (Latijns-Amerika) om te schrijven over zo’n gigantisch gebied? En is het moeilijk om als journalist te werken in een regio waar je ook verknocht aan bent? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #80: Plakken we te veel labels op onze kinderen?

  Nov 07 2018

  Kinderen krijgen veel te vaak de diagnose adhd of autisme, vindt journalist en schrijver Sanne Bloemink. We moeten niet alleen naar symptomen van individuen kijken, maar meer naar het geheel. Ze schreef er een boek over en een stuk over in de Volkskrant waar ze, naast lof, ook veel kritiek op kreeg. Deze week is ze te gast in het Volkskrantgeluid om daarover te praten.

 • #79: Waar eindigt de machtsverschuiving van West naar Oost?

  Nov 02 2018

  Overal in de wereld neemt de Chinese invloed toe, terwijl de Amerikanen overhoop liggen met zichzelf. Verschuift de wereldmacht naar China? En zo ja, waar eindigt dat? Volkskrant-correspondenten Marije Vlaskamp en Michael Persson gaan er over in gesprek in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #78: Stel: jouw regering heeft een dom plan, wat kun je daar dan nog aan doen?

  Oct 25 2018

  Werkt het politieke systeem in andere landen net zo jaloersmakend goed als in Nederland? We vragen het aan onze correspondenten, deze week in het Volkskrantgeluid.

 • #77: Interviewer Nathalie Huigsloot over hoe je iemand echt leert kennen

  Oct 17 2018

  Natalie Huigsloot vindt zichzelf niet heel kritisch, liever port ze een beetje rond in iemands leven om diegene echt te leren kennen. Het resultaat: haar interviews verschijnen overal en maken vrijwel zonder uitzondering veel los. En toch is ze er nog altijd bloednerveus voor. ‘Ik ben een onzeker type. Als ze me zouden bellen en zeggen: ‘dit was het slechtste interview ooit, wil je nooit meer in het Volkskrantgebouw komen’, dan zou ik dat heel makkelijk aannemen.’

 • #76: Wat gebeurt er als we niks doen tegen klimaatsverandering?

  Oct 10 2018

  Hij werd er nogal somber van toen hij zich voor het eerst verdiepte in het klimaat. Nu denkt wetenschapsredacteur Maarten Keulemans dat de mensheid klimaatverandering wel zal overleven. Over wat er gebeurt als we niets doen tegen de opwarming van de aarde, en hoe de wereld eruit ziet als we juist al het mogelijke doen, vertelt hij deze week in het Volkskrantgeluid.

 • #75: Moeten we kiezen tussen meer geld of een verzorgingsstaat?

  Oct 03 2018

  Ze maakt er niet bij iedereen populair mee, maar toch doet politiek verslaggever Yvonne Hofs het: haar stukken vertellen de ongemakkelijke waarheid over de economie. We weten allemaal dat als je je geld aan het één uitgeeft, je het het niet meer aan het andere kunt uitgeven. Maar als het om overheidsgeld gaat, vergeten we dit graag. Deze week in het Volkskrantgeluid: een lesje economisch realisme.

 • #74: Waarom is de AIVD zo geheimzinnig over de moord op Theo van Gogh?

  Sep 26 2018

  Peter Wierenga is waarschijnlijk de laatste journalist van Nederland die nog steeds bezig is met de moord op Theo van Gogh. De AIVD heeft opnames van de Hofstadgroep, waar dader Mohammed B. lid van was, maar wil die niet vrijgeven. Al jaren probeert Peter deze in de zien. In het Volkskrantgeluid legt uit waarom dat nu nog relevant is. En dat het misschien nog gaat lukken ook.

 • #73: Hoe moet je verder als je even dood bent geweest?

  Sep 21 2018

  Je slaakt je laatste adem en je hart stopt met kloppen, maar een paar dagen later wordt je weer wakker alsof er niks gebeurd is. Voor journalist Fokke Obbema bleek het lastiger dan hij dacht om de draad weer op te pakken. Hij verwerkte zijn aanvaring met de dood door hem op te schrijven, tot zijn eigen verbazing werd dat een onderzoekend, journalistiek stuk. Gijs Groenteman praat met hem over zijn ervaring en over zijn nieuwe interviewreeks over de zin van het leven, deze week in het Volkskrantg...more

 • #72: ‘Als parlementair journalist ben je toch een soort ramptoerist'

  Sep 19 2018

  Kan politiek verslaggever Frank Hendrickx na tien jaar Den Haag nog wel een beetje genieten van het politiek schaakspel? ‘Als parlementair journalist ben je toch een soort ramptoerist, je hoopt natuurlijk dat het knettert’. Hij spreekt met Gijs Groenteman, deze week in het Volkskrantgeluid.

 • #71: Heeft factchecken nut?

  Sep 13 2018

  Knappe ouders krijgen vaker een dochter, meer asfalt leidt altijd tot meer file en orgasmes worden beter als je af en toe je neus snuit. Wetenschapsjournalist Ronald Veldhuizen controleert dit soort uitspraken in de rubriek ‘Klopt dit wel?’. 'Nobel werk', vindt hij, ondanks dat vele mensen liever blijven geloven in hun eigen waarheid. Irritant, maar in het Volkskrantgeluid legt hij uit waarom dat ook weer niet zo gek is.

 • #70: Kun je thuiswerken en kinderen opvoeden?

  Sep 05 2018

  Thuiswerken en een kind opvoeden? Schrijver Rutger Lemm heeft er flink moeite mee. Is het een aanslag op je creativiteit, of zeurt hij? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #69: Bestaat het aardse paradijs?

  Aug 28 2018

  Als correspondent bezocht Olaf Tempelman vooral plekken waar je verschrikkelijke verhalen over hoort. Als ik nou eens ga schrijven, bedacht hij, over plekken waar je alleen maar goede dingen over hoort? Zo ontstond de serie Aardse Paradijzen, waarvoor hij onder andere Tahiti, Cuba, Bhutan, Ethiopië en Trumps golfresort in Miami bezocht. Op welke plekken hield de illusie stand en waar kwam hij ontgoocheld vandaan? Deze week in het Volkskrantgeluid.

 • #68: De toekomst van ons eten bepaalt hoe wij kunnen leven

  Aug 20 2018

  Boze bioboeren wilden niet meer meewerken toen de naam Hidde Boersma viel. De journalist is een zogenaamde ecomodernist en samen met ecoloog Joris Lohman schreef hij een stuk. Hun doel: de twee landbouwkampen overbruggen, want dat is hard nodig. Maar kan dat eigenlijk wel als je zo anders tegen de landbouw, de wereld en het leven zelf aankijkt?

 • #67: Had ander zorgbeleid haar moeders zelfmoord voorkomen?

  Aug 15 2018

  Rianne Meijer schreef een aangrijpend stuk waarin ze verbanden legt tussen de zelfmoord van haar moeder en nieuw zorgbeleid. De afgelopen dagen werd ze bedolven onder reacties. Hoe is het om zo’n persoonlijk verhaal te delen en kun je uit één verhaal wel conclusies trekken over de staat van de psychische zorg?

 • #66: Midden-Oostencorrespondent Ana van Es over haar reis door de frontlijn van de oorlog in Jemen

  Aug 10 2018

  Gekleed in ayaba en niqaab, en ‘getrouwd’ met haar chauffeur reed ze op de bijrijdersstoel mee dwars door de frontlijn van de oorlog in Jemen. Een zeldzame en gevaarlijke reis voor Midden-Oostencorrespondent Ana van Es, want er kunnen maar heel weinig journalisten in het gebied komen. Ze vertelt erover in deze nieuwe editie van onze podcast het Volkskrantgeluid.

 • #65: Hoe krijg je zo snel mogelijk een burn-out?

  Aug 01 2018

  Pop vooral een Xannie en maak jezelf wijs dat je héél bijzonder bent. Onder andere die tips gaf journalist Jasmine Groenendijk afgelopen weekend in de Volkskrant om zo snel mogelijk een toegang tot de burn-out club te krijgen. Ironisch natuurlijk, maar is dat wel de toon gebruiken voor zo’n serieus onderwerp? Je hoort het in de aflevering van onze podcast het Volkskrantgeluid.

 • #64: Verslaving op recept

  Jul 25 2018

  Honderdduizenden mensen krijgen de pijnstiller Oxycodon. En het blijkt wel verslavend, in tegenstelling tot wat de fabrikant ooit beweerde. Journalist Anneke Stoffelen onderzocht de wereld van medische opiaten, deze week in het Volkskrantgeluid. Kunnen dokters hun patiënten beter pijn laten lijden?

 • #63: Wat voor mannen ruilen naaktfoto's van bekenden?

  Jul 18 2018

  Duizenden mannen ruilen onderling naaktfoto's uit van vrouwen die daar niks van weten. Annieke Kranenberg en Loes Reijmer wisten zo'n netwerk binnen te komen en spoorden enkele daders op. Hoe doe je dat? En hoe is het om met die mannen te praten? Deze week in het Volkskrantgeluid.

 • #62: Moeten we blij zijn met Rutte?

  Jul 11 2018

  ‘Een voortreffelijke premier’ schreef Ariejan Korteweg over Mark Rutte, en de kritiek vloog hem om de oren. Het was ironisch bedoeld, maar tegelijk vraagt hij zich af: deze pragmatische premier zonder visie of moreel kompas, is dat niet wat wij eigenlijk willen? Nu het parlementair jaar is afgelopen praat Laura van der Haar er met hem het over door, in de nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • WK SPECIAL - Naar wat voor WK hebben we tot nu toe zitten kijken?

  Jul 05 2018

  De achtste finales van het WK zijn achter de rug, en alle voetballiefhebbers zitten handenwrijvend op de rest van het toernooi te wachten. Een mooi moment dus om eens op het WK tot nu toe terug te blikken én vooruit te kijken. Dat doet Gijs Groenteman in deze speciale aflevering van het Volkskrantgeluid met Iris Koppe, Marije Randewijk en Rosa van Gool.

 • #61: Hoe alle instanties faalden bij de metromoord

  Jul 04 2018

  Een jaar geleden werd Joost Wolters doodgestoken in de metro in Amsterdam. Zonder aanleiding, door een schizofrene patiënt die niet op vrije voeten had mogen zijn. Hoe is het mogelijk dat zoveel instanties faalden? Deze week in het Volkskrantgeluid praten we na over de metromoord.

 • #60: Moeten we ons prostitutiebeleid helemaal omgooien?

  Jun 27 2018

  Sterre was dertien toen zij het slachtoffer werd van seksuele uitbuiting. Voor haar werk als onderzoeksjournalist sprak Renate van der Zee vele meisjes zoals haar. Zij vindt het Nederlandse prostitutiebeleid achterhaald en discussieert daarover met Jonathan van het Reve. Moet het kopen van seks worden verboden? Deze week in het Volkskrantgeluid.

 • #59: Bestuurt een bank in Bazel stiekem de hele wereld?

  Jun 19 2018

  Elke twee maanden komen centrale bankiers samen in Bazel, in het torentje van de BIB praten ze achter gesloten deuren. Wat gebeurt daar en waarom zo geheimzinnig? Economieredacteur Koen Haegens gelooft weinig van alle complottheorieën over deze bank. Maar dat betekent niet dat er niks mis is. Deze week in het Volkskrantgeluid.

 • #58: Waarom Ziyech toch voor Marokko koos

  Jun 13 2018

  Gelukkig hebben we Marokko nog. Hassan Bahara volgt tijdens het WK het Marokkaanse elftal op de voet. Hoe kom je er achter waar ze trainen? En is Ziyech toch niet een beetje boos op Nederland? Je hoort het in het Volkskrantgeluid.

 • #57: Hoe kijkt onze correspondent Frankrijk terug op vijf veelbewogen jaren?

  Jun 06 2018

  Fantastisch, om zo'n kans te krijgen, dacht Peter Giesen toen hij vijf jaar geleden naar Parijs verhuisde om als correspondent te werken. Het eerste jaar genoot hij van het schrijven van romantische verhalen, toen kwamen de aanslagen. Hij is nog geen week terug. Mist hij het land al? En hoe kijkt hij terug op zijn correspondentschap? Je hoort het in Het Volkskrantgeluid.

 • #56: Is het nog leuk om sportjournalist te zijn?

  May 30 2018

  Is het nog wel leuk om sportjournalist te zijn als het rijkste team altijd de wedstrijd wint? Deze week spreekt Laura van der Haar sportverslaggevers Iwan Tol en Willems Vissers over de Giro d'Italia en de Champions League, en dus ook over doping, geld, vuil spel en mooi spel.

 • #55: John Schoorl over zijn held Tom Wolfe

  May 23 2018

  Wat trek je aan als je je voorbeeld, de altijd perfect geklede Tom Wolfe gaat ontmoeten? John Schoorl sprak de vorige week overleden grondlegger van de verhalende journalistiek in 2006. In deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid legt hij zijn aanpak uit en vertelt hij wat hij zelf doet om aan mooie verhalen te komen.

 • #54: Worden we schaamtelozer of juist steeds preutser?

  May 16 2018

  Worden we schaamtelozer of juist steeds preutser? De deelnemers van Temptation Island gaan vreemd op televisie, maar samen douchen na voetbal is er niet meer bij. Wilma de Rek is te gast in Het Volkskrantgeluid, onze presentator Laura van der Haar probeert te achterhalen welke taboes we kwijt zijn en welke we daarvoor terug krijgen.

 • #53: Jong in Israël met fotograaf Cigdem Yuksel

  May 09 2018

  Je bent jong in Israël, en iedereen heeft een mening over je. Dat is de realiteit voor de jongeren die fotograaf Cigdem Yuksel sprak voor haar videoserie Jong in Israël: It’s complicated. Aan het woord komen onder anderen een jonge homo uit Tel Aviv, een orthodoxe jood, een Palestijn en een kolonist. Allen zijn ze vanaf jonge leeftijd onderdeel van een omgeving vol conflict, en allemaal moeten ze vechten om gezien te worden als meer dan hun rol in dat conflict. Onze podcastpresentator steekt haa...more

 • SPECIAL - Big Data #3: Wat kun je zelf doen?

  May 02 2018

  Big data zorgen ervoor dat Spotify weet welke muziek je leuk vindt, maar ook of het rendabel is om jou te verzekeren. Moeten we er bang voor zijn of het juist omarmen? We gaan het allemaal bespreken in deze driedelig podcast-special. Dat doen we met tech-journalist Laurens Verhagen. Of we dat niet beter met een filosoof hadden kunnen doen? Misschien wel, maar dat komt dan goed uit, want dat is Laurens ook.

 • SPECIAL - Big Data #2: Wat zijn de gevaren?

  May 02 2018

  Big data zorgen ervoor dat Spotify weet welke muziek je leuk vindt, maar ook of het rendabel is om jou te verzekeren. Moeten we er bang voor zijn of het juist omarmen? We gaan het allemaal bespreken in deze driedelig podcast-special. Dat doen we met tech-journalist Laurens Verhagen. Of we dat niet beter met een filosoof hadden kunnen doen? Misschien wel, maar dat komt dan goed uit, want dat is Laurens ook.

 • SPECIAL - Big Data #1: Wat is het?

  May 02 2018

  Big data zorgen ervoor dat Spotify weet welke muziek je leuk vindt, maar ook of het rendabel is om jou te verzekeren. Moeten we er bang voor zijn of het juist omarmen? We gaan het allemaal bespreken in deze driedelig podcast-special. Dat doen we met tech-journalist Laurens Verhagen. Of we dat niet beter met een filosoof hadden kunnen doen? Misschien wel, maar dat komt dan goed uit, want dat is Laurens ook.

 • #52: Gemarteld in de Verenigde Staten

  Apr 26 2018

  Hij werd uit zijn slaap gehouden, niemand praatte tegen hem en zijn mond werd dichtgeplakt met tape. De Qatarees Ali al-Marri kwam één dag voor 9/11 aan in de Verenigde Staten, werd na de aanslag opgepakt en belandde in een militaire gevangenis. Nieuwe documenten wijzen op marteling. En dat gebeurde niet in het buitenland, maar in Amerika zelf. In deze aflevering hoor je onderzoeksjournalisten Huib Modderkolk en Tom Kreling over dat verhaal.

 • #51: Hoe het verhaal over de trollen van Dotan tot stand kwam

  Apr 16 2018

  Het was het verhaal van het weekend: hoe artiest Dotan nepaccounts inzette op social media om zijn imago op te poetsen. In deze podcast hoor je van de twee verslaggevers die het onderzoek deden hoe het hele verhaal tot stand kwam. Mark Misérus en Robert van der Noordaa vielen van de ene verbazing in de andere.

 • #50: De paradox van Grindr

  Apr 11 2018

  Het is de paradox van homodatingapp Grindr: door de anonimiteit is het een veilige online ontmoetingsplaats, maar juist door die anonimiteit lopen homo's ook gevaar. Meer hierover in de vijftigste aflevering van Het Volkskrantgeluid, waarin Jonathan leert hoe datingapps werken en met Maurits de Bruijn uitlegt waarom het zo belangrijk is dat er veilige plekken zijn waar homo's elkaar kunnen ontmoeten.

 • #49: Maarten Keulemans over de zoektocht naar de eeuwige jeugd

  Apr 04 2018

  Een stof die muizen jonger maakt. Hebben we nu dan echt een levenselixer gevonden? De ontdekking was groot nieuws, en wetenschapsredacteur Maarten Keulemans besloot de Rotterdamse onderzoekers die de stof ontdekten een jaar lang te volgen. Over dat jaar, over de vraag of het eigenlijk wel ethisch is om de dood altijd maar uit te stellen en zijn gouden tips voor de eeuwige jeugd hoor je Maarten in een nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #48: Gaan we binnenkort allemaal aan het kweekvlees?

  Mar 28 2018

  Geen dieren doden, wel vlees eten? Volgens culinair journalist Mac van Dinther zal kweekvlees sneller op ons bord liggen dan we nu denken. Maar wordt het ook betaalbaar, en heeft hij het al geproefd? Dat hoor je in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.

 • #47: Hoe werk je als regiocorrespondent voor een landelijke krant?

  Mar 21 2018

  Een veelgehoorde kritiek is dat de Volkskrant te Randstedelijk zou zijn. Is dat wel zo? En hoe doe je uit de regio verslag voor een landelijke krant? In deze aflevering van onze podcast het Volkskrantgeluid praten we daarover met Peter de Graaf, correspondent Zuid-Nederland voor de Volkskrant.

 • #46: Hoe is het om verslag te doen van het Holleeder-proces?

  Mar 14 2018

  Het proces tegen Willem Holleeder gaat over gruwelijke liquidaties en wordt gedomineerd door een dramatische breuk tussen hem en zijn zussen. Maar voor journalisten met een zekere beroepsdeformatie is zo'n unieke zaak als deze toch ook leuk, leggen verslaggevers Elsbeth Stoker en Wil Thijssen uit in deze aflevering van onze podcast het Volkskrantgeluid.

 • #45: Wordt onze correspondent al gek van de Italiaanse politiek?

  Mar 07 2018

  Italië koos dit weekend voor populistisch en extreemrechts. De Italianen zijn het gewoon zat, volgens correspondent Jarl van der Ploeg. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid praat Laura van der Haar met hem over de verkiezingsuitslag, de mooie en mindere mooie kanten van Italië, en zijn correspondentschap.

 • #44: Een orgaandonatie van minuut tot minuut

  Feb 28 2018

  Journalist Daphne van Paassen was bij een orgaandonatie, en volgde die van minuut tot minuut. Dat leverde een indringend reportage op, en daarom is ze deze aflevering te gast in het Volkskrantgeluid.

 • SPECIAL - De 'sleepwet' #4: Delen met het buitenland

  Feb 23 2018

  SPECIAL - De 'sleepwet' #4: Delen met het buitenland by de Volkskrant

 • SPECIAL - De 'sleepwet' #3: Toezicht

  Feb 23 2018

  SPECIAL - De 'sleepwet' #3: Toezicht by de Volkskrant

 • SPECIAL - De 'sleepwet' #2: Kabelinterceptie

  Feb 23 2018

  SPECIAL - De 'sleepwet' #2: Kabelinterceptie by de Volkskrant

 • SPECIAL - De 'sleepwet' #1: Hacken

  Feb 23 2018

  SPECIAL - De 'sleepwet' #1: Hacken by de Volkskrant

 • #43: Hoe het verhaal rond Halbe Zijlstra tot stand kwam

  Feb 15 2018

  Politiek verslaggever Natalie Righton bracht deze week het verhaal over Halbe Zijlstra, die had gelogen over zijn aanwezigheid in de datsja van Poetin. Hij gaf zijn leugen aan haar toe, en trad vervolgens af. Voor aanstaande zaterdag schrijft zij een grote reconstructie van de hele affaire in de Volkskrant, maar vandaag was ze te gast in onze podcast, het Volkskrantgeluid.

 • #42: Lust & Liefde met Corine Koole

  Feb 14 2018

  Haar rubriek is stiekem misschien wel de meest gelezen van de krant. In Lust en liefde schrijft Corine Koole over de liefdesescapades van gewone Nederlanders. Waarom storten al die mensen toch hun hart bij haar? En leert ze er zelf wel eens wat van? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid met Laura van der Haar.

 • #41: Het taboe op euthanasie in de psychiatrie

  Feb 07 2018

  Aurelia Brouwers wilde niet meer verder, omdat haar psychisch lijden te groot was. Haar wens werd, na veel jaren, uiteindelijk gehonoreerd en dat is uitzonderlijk. Om het taboe over euthanasie in de psychiatrie te doorbreken, wilde ze een gesprek met de krant. Wetenschapsredacteur Margreet Vermeulen sprak met haar, vlak voor haar dood, en praat met Laura van der Haar over het stuk dat zij schreef.

 • #40: De AIVD en de Russen

  Jan 31 2018

  In deze aflevering hoor je onderzoeksjournalist Huib Modderkolk. Hij onthulde vorige week dat de Nederlandse AIVD cruciaal bewijs leverde over Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Laura van der Haar praat met hem over de lof over en kritiek op dat verhaal, en over hoe Rutte het verhaal aangreep de Sleepwet te verdedigen.

 • #39: Kun je als onderzoeker geld uit de tabaksindustrie aannemen?

  Jan 25 2018

  De spanningen liepen hoog op bij de Universiteit Utrecht nadat bleek dat onderzoeksgeld was losgepeuterd bij een grote tabaksfabrikant. Want kun je als onderzoeker zomaar geld aannemen uit de tabaksindustrie? In deze aflevering hoor je Tonie Mudde, Chef wetenschap bij de Volkskrant, en hij praat over die vraag met Laura van der Haar.

 • #38: De man achter de eerste digitale valuta

  Jan 18 2018

  In deze aflevering van het Volkskrantgeluid hoor je het verhaal van Douglas Jackson, de bedenker van de allereerste digitale valuta: e-gold. Onderzoeksjournalist Tom Kreling interviewde hem, en praat daarover met Laura van der Haar.

 • #37: Hoe scout je een goeie voetballer?

  Jan 11 2018

  Deze week is voetbaljournalist Willem Vissers te gast in het Volkskrantgeluid. Hij praat met Jonathan van het Reve over hoe je een goeie voetballer scout, en over het krankzinnige geld in de voetballerij.

 • #36: In gesprek met de hoofdredacteur

  Dec 26 2017

  #36: In gesprek met de hoofdredacteur by de Volkskrant

 • #35: Het meest misleidende product van 2017

  Dec 20 2017

  Maisbrood zonder maismeel, of kalfsleverworst zonder kalfslever. In deze aflevering is programmamaker en Volkskrant-columnist Teun van de Keuken te gast. Hij praat met Laura van der Haar over het Gouden Windei, de verkiezing voor het meest misleidende voedselproduct.

 • #34: Vijf maanden als Uberchauffeur

  Dec 13 2017

  Journalist Jeroen van Bergeijk ging vijf maanden undercover als Uberchauffeur, en schreef er afgelopen weekend een stuk over in de Volkskrant. In deze aflevering praat hij over zijn ervaringen met Laura van der Haar.

 • #33: Het geheime verzet tegen de Sovjets

  Dec 06 2017

  Huib Modderkolk is deze keer te gast in het Volkskrantgeluid. Hij praat met Jonathan van het Reve over een geheime verzetsgroep voor als de Russen Nederland zouden binnenvallen tijdens de Koude Oorlog. Hun kinderen komen er langzaam achter wat voor dubbellevens hun vaders leidden…

 • #32: Het 'rechtse' geluid van de Volkskrant

  Nov 29 2017

  Deze keer te gast in het Volkskrantgeluid: politiek commentator Martin Sommer. Hij praat met Jonathan van het Reve over zijn laatste column, die behoorlijk wat stof deed opwaaien, en over zijn positie als relatief rechts geluid binnen de Volkskrant.

 • #31: Nederland ligt er prima bij

  Nov 22 2017

  In deze aflevering praat Eva Hoeke met Toine Heijmans. Hij reed de afgelopen drie jaar door Nederland voor zijn columns over gewone Nederlanders. En Nederland ligt er prima bij, vindt hij.

 • #30: Net-niet slachtoffer van een aanslag

  Nov 15 2017

  Vandaag is verslaggever Iris Koppe te gast in het Volkskrantgeluid. Zij was 12 jaar geleden getuige van de aanslagen op het openbaar vervoer in Londen. En dat ze daar nog steeds last van heeft vindt ze moeilijk om toe te geven. Ze praat erover met Gijs Groenteman.

 • #29: Hoe ging dat interview met Charlotte Mutsaers precies?

  Nov 10 2017

  In deze aflevering van het Volkskrantgeluid hoor je interviewer Sara Berkeljon. Ze vertelt Laura van der Haar hoe je zo veel mogelijk van iemand te weten komt, en over haar interview met Charlotte Mutsaers dat zoveel losmaakte.

 • #28: De aanslag in New York, Trump en de Russen

  Nov 03 2017

  Deze week belt Laura van der Haar met VS-correspondent Michael Persson. Ze praten over de aanslag in New York, de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen en of hij nog wel eens rustig moment heeft als correspondent in het Amerika van Donald Trump.

 • #27: Een onafhankelijk Catalonië

  Oct 27 2017

  #27: Een onafhankelijk Catalonië by de Volkskrant

 • #26: Hoe doe je verslag van een aangrijpende vermissingszaak?

  Oct 20 2017

  Wat voor afwegingen zijn gemaakt bij de verslaggeving rond de zaak Anne Faber? En waar ligt de grens tussen sensatie en objectiviteit? Deze week is verslaggever Mark Misérus te gast in het Volkskrantgeluid. Hij praat met Laura van der Haar over hoe hij verslag deed van die zaak.

 • #25: Migranten redden in de woestijn

  Oct 13 2017

  Je hoort in deze aflevering buitenlandverslaggever Carlijne Vos over haar indrukwekkende reportage over mensensmokkelaars in Niger. Die kiezen steeds gevaarlijkere routes door de woestijn, met steeds meer doden als gevolg. De presentator deze week is Eva Hoeke.

 • #24: Bijna 24 uur per dag in bed en toch willen doorleven

  Oct 06 2017

  In deze aflevering praat Laura van der Haar met wetenschapsjournalist Ellen de Visser over het bijzondere verhaal dat zij schreef over Mark Vink. Voor Mark Vink bestaat de wereld uit één kamer. Zijn bed verlaat hij twee keer per dag, meer niet. Toch zet hij door. Vanuit zijn bed doet hij onderzoek naar een geneesmiddel voor zijn ziekte: het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

 • #23: Leven zonder alcohol

  Sep 29 2017

  Oud-Playboy-baas Jan Heemskerk stopte een jaar geleden met drinken, en schreef een stuk over zijn inzichten in het Volkskrant Magazine. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid zit hij bij Eva Hoeke aan tafel om daarover door te praten.

 • #22: Misbruikt in het leger

  Sep 22 2017

  Ronald Vreeburg werd misbruikt in zijn tijd in het leger, en sindsdien heeft defensie de zaak in de doofpot gestopt. Tot afgelopen weekend, toen hij er 33 jaar later in de Volkskrant mee naar buiten kwam. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid is Hanna Bervoets presentator, en bij haar aan tafel zit verslaggever Willem Feenstra, een van de auteurs van het stuk.

 • #21: Waarom Willem Vissers schrijft over zijn zwaar gehandicapte zoon

  Sep 15 2017

  Normaal gesproken schrijft Willem Vissers voor de Volkskrant over voetbal, maar sinds januari schrijft hij ook iedere week prachtige columns over zijn zwaar gehandicapte zoon Samuel. In deze aflevering zit hij bij Laura van de Haar aan tafel om erover te praten.

 • #20: Hoe is het om over radicalisering te schrijven?

  Sep 08 2017

  In deze aflevering van het Volkskrantgeluid is Janny Groen te gast. Sinds 9/11 onderzoekt zij voor de Volkskrant moslimextremisme en radicalisering. Ze vertelt aan Laura van der Haar hoe het is om over zo’n lastig onderwerp te schrijven.

 • #19: Een duik in het dark web

  Sep 01 2017

  Vandaag is onderzoeksjournalist Huib Modderkolk te gast in het Volkskrantgeluid. Hij duikt samen met Laura van der Haar in het dark web. Ze praten over de ontmaskering van de oprichter van drugsmarktplaats Silk Road, hoe ver overheden daarbij kunnen gaan, en of het niet juist goed is om zo’n dark web te hebben.

 • #18: Journalistiek vanuit het café

  Aug 25 2017

  In deze aflevering zit Gidi Heesakkers bij Laura van der Haar aan tafel. Ze is tv-recensent, maar schrijft ook verhalen over het dagelijks leven in de Volkskrant. Waarom moet je daar eigenlijk over lezen in de krant? En hoe zorg je dat het geen aapjes kijken wordt?

 • #17: NGO’s op de Middellandse zee: menselijk of mensensmokkel?

  Aug 18 2017

  In deze aflevering belt Jonathan van het Reve met correspondent Jarl van der Ploeg die meevoer met een NGO die vluchtelingen redt op de Middellandse zee. Deze reddingsboten liggen onder vuur: tegenstanders vinden ze een verlengstuk van mensensmokkelaars. Hoe verandert het perspectief van een journalist aan boord van zo’n schip? Je hoort het in een nieuwe aflevering van Het Volkskrantgeluid.

 • #16: Het is tijd voor één LHBTQIAP-front

  Aug 11 2017

  In deze aflevering praat Laura van der Haar met journalist Haroon Ali over de onderlinge strijd tussen LHBTI’s, en de (mede-)klinkers die ook in dat rijtje horen. Aan onderlinge afzondering heeft de gemeenschap niets, vindt Ali. Met de Pride nog vers in het geheugen vertelt hij waarom alle verschillende minderheidsgroepen beter één front vormen in hun gezamenlijke strijd om erkenning.

 • #15: De Rif-protesten van dichtbij

  Aug 04 2017

  Nadia Ezzeroili en Hassan Bahara waren de afgelopen twee weken in Marokko om verslag te doen van de Rif-protesten. In deze podcast praat Jonathan met ze.

 • #14: Hoe is het om ombudsvrouw te zijn?

  Jul 29 2017

  Jonathan praat in deze aflevering met Annieke Kranenberg, de ombudsvrouw van de Volkskrant. Na 3,5 jaar stopt ze nu met die functie: een mooi moment om eens terug te kijken.

 • #13: De zin en onzin van voedselfeitjes

  Jul 26 2017

  Deze keer praat Laura van der Haar met wetenschapsjournalist Ellen de Visser over haar rubriek Beter/Eten, waarin zij de zin van onzin probeert te scheiden als het gaat om voedingsfeitjes.

 • #12: Waarom maakt Abdelhak Nouri zoveel los?

  Jul 21 2017

  Deze week zit voetbalverslaggever Willem Vissers bij Jonathan aan tafel. Ze praten over Ajax-speler Abdelhak Nouri, die werd getroffen door een hartstilstand. Waarom maakt hij zoveel los? En is hij nou wel of geen boegbeeld van integratie?

 • #11: Doet Baudet aan uiterst rechtse volksmennerij?

  Jul 14 2017

  Deze week schuift politiek verslaggever Ariejan Korteweg bij Jonathan van het Reve aan. Hij vertelt over de aantrekkingskracht van Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. En waarom het niet gek is om hem misschien wel rechtser dan Wilders te noemen.

 • #10: Hoe is het leven als Midden-Oostencorrespondent?

  Jul 07 2017

  ‘Het kalifaat is verwoest, maar uit de puinhopen herrijst een nieuwe IS-achtige groep’, schreef Ana van Es, Midden-Oostencorrespondent voor de Volkskrant, afgelopen weekend. Maar tegen welke moeilijkheden loopt zij zelf aan in deze roerige regio? En hoe gaat ze daarmee om?

 • #9: De ontmaskering van een topwetenschapper

  Jun 30 2017

  Ga je minder eten met kleinere borden? Of minder cola drinken wanneer je de fles uit het zicht zet? Allemaal voedingsweetjes uit de hoed van de Amerikaanse voedingspsycholoog Brian Wansink. Maar die staan nu op losse schroeven. Wetenschapsjournalist Mickey Steijaert schreef er een stuk over, en schuift nu bij Jonathan aan.

 • #8: Waar maken de Londenaren zich het meest druk over?

  Jun 23 2017

  Deze week belt Jonathan van het Reve met Patrick van Ijzendoorn, de Volkskrant-correspondent in Londen. Met alle rampspoed in de stad vraagt hij zich af waar de Londenaren zich het zorgen over maken.

 • #7: Hoe water uit Hongkong bij de Kruidvat belandt

  Jun 16 2017

  Je staat bij de Kruidvat en ziet daar hetzelfde flesje water dat je in Hongkong zo vaak kocht. Dat gebeurde Volkskrantjournalist Timo Nijssen, en hij schreef er een indrukwekkend verhaal over. Waarom wordt dat water in hemelsnaam hier naartoe gehaald? Hij schuift aan bij Jonathan van het Reve om erover door te praten.

 • #6: Kalashnikovs op het schoolplein

  Jun 09 2017

  Deze week duikt Jonathan van het Reve in de bizarre wereld van drugshandel en prostitutie op Nederlandse scholen. Hij doet dat met journalist Jan Tromp, die onderzoekt hoe de Nederlandse boven- en onderwereld verstrengeld raken.

 • #5: Op zoek naar de meest gezochte hacker ter wereld

  Jun 02 2017

  Een spannende inkijk in het verhaal achter de zoektocht naar de Russische meesterhacker Jevgeni Bogatsjov. Waarom die hoofdrol van Nederlandse politie? En hoe komt het dat Rusland een mekka voor hackers is? Een van de schrijvers van het stuk, Huib Modderkolk, schuift aan bij Jonathan van het Reve.

 • #4: Verzet tegen gentech is een asociale luxe

  May 26 2017

  Het verzet van milieuorganisaties tegen genetische modificatie is kwalijk, vindt wetenschapsjournalist Hidde Boersma. ‘Er wordt actief sabotage gepleegd', zegt hij. En dat terwijl boeren in de derde wereld er juist profijt van kunnen hebben. Jonathan van het Reve gaat met hem in gesprek.

 • #3: Het raadsel dat zelfmoord heet

  May 19 2017

  Marije (16) maakte vorig jaar een einde aan haar leven. De zoon van Volkskrant Magazineredacteur Evelien van Veen zat bij haar in de klas. Ze vraagt zich af of Marije’s dood te voorkomen was. Jonathan van het Reve praat er met haar over door.

 • #2: De affaire GeenStijl

  May 12 2017

  Voor 130 vrouwen was de maat vol, ze protesteerden vorige week tegen seksisme op GeenStijl. 'In mijn fantasiewereld zit ik met Bart Nijman aan tafel en praten we over hoe we ons voelen', zegt Esma Linnemann, een van de initiatiefneemsters. Jonathan van het Reve praat er met haar over door.

 • #1: Als je vader op Le Pen stemt

  May 05 2017

  Julien Althuisius kon het niet geloven toen zijn vader zei dat hij op Le Pen ging stemmen. Jonathan van het Reve praat er met hem over, en met Frankrijk-correspondent Peter Giesen over hoe het land ervoor staat.