Bonjour met Benzakour
Mohammed Benzakour heeft iedere maand bij ATOS Radio een 'Human Interest interview' met een bijzondere studiogast. Bij voorkeur geen BNR'ers of andere babbelzieke leeghoofden. Maar vooral stille krachten met een goed en boeiend verhaal en een authentieke passie of obsessie.
Hét enige programma zónder voorgesprekken, zónder vragenlijstjes en zónder reclame, maar met eigen, zelf meegenomen muziek.
Puur natuur, zoals in het echte leven.
Iedere eerste vrijdag van de maand te horen bij ATOS RTV tussen 19:00 en 20:00.
Jiddu Krishnamurti, de grote Indiase denker
May 03 2025 | 00:57:21
J. Krishnamurti (1895 - 1986), heeft bijna 65 jaar lang gesproken in alle werelddelen. Ook heeft hij diverse boeken geschreven. Hoewel hij sprak over inzicht en meditatie, bracht hij geen nieuw geloof of filosofie. Wat hij deed was samen met zijn toehoorders nagaan wat de oorzaken zijn van de problemen waarmee de mens sinds jaar en dag te kampen heeft. Krishnamurti vertegenwoordigt daarbij geen enkele 'school' of ‘richting’. Hij houdt zich alleen bij de feiten en is niet geïnteresseerd in theorieën of meningen. Hij heeft elk gezag van goeroe, leraar of geestelijk leider altijd afgewezen en wenste geen 'volgelingen'. Hij vraagt ons enkel om zijn woorden te gebruiken als een spiegel om onszelf te bekijken. Voor velen in de wereld zijn zijn woorden een bron van inspiratie. Op het landgoed "Eerde" werden er jaarlijks Sterkampen georganiseerd. Tijdens het Sterkamp van1929, hief Krishnamurti de “Orde van de Ster" op. Hij zei toen: “Waarheid is een land zonder wegen erheen, een land dat door geen enkel pad, door geen enkele godsdienst, geen enkele religie is te bereiken”Een openhartig en verhelderend gesprek over een buitengewoon intrigerende spiritueel denker, met Toon van Gaal, bestuurslid van de Krishnamurti Stichting.
Jeroen de filantropische boer
Apr 06 2025 | 01:01:38
Als stille en verlegen puber liep Jeroen vaak in de uiterwaarden met zijn hond. Hij wilde iets met dieren en kwam zo op de middelbare landbouwschool van Utrecht terecht. Daar vond hij zijn passie voor koeien. Door bij een boer in Flevoland te gaan werken kwam hij in Zeewolde terecht en leerde daar de moeder van zijn drie kinderen kennen. Haar ouders hadden een melkveebedrijf waarbij hij de kans kreeg dit over te nemen. Een droom werd zodoende werkelijkheid.ThuishavenNa zijn echtscheiding stopte het melkveebedrijf maar had hij nog wel de grond. Ondertussen kreeg hij de kans om met groepen te gaan zeilen bij trainingen waarin de deelnemers een persoonlijke ontwikkeling werd aangeboden. Eerst in Nederland en later ook in de Caraïben. Na dit avontuur besloot hij de plek waar hij woonde te gaan delen. Zijn stichting Thuishaven werd eveneens een plek voor persoonlijke ontwikkeling en woont er nu duurzaam met ongeveer zes andere mensen. De grond die erbij hoort gaf hij weg aan BD grondbeheer die er voor zorgt dat het nooit meer verkocht wordt, en het bovendien weer gunstig aan Thuishaven verpacht. Zo is de stichting ook op lange termijn verzekert van inkomsten tegen lage kosten.Luister naar dit openhartige gesprek met de boer die het nieuws haalde omdat hij 20 hectare grond (ter waarde van 4 miljoen) gratis weggaf en daarop zei: 'Maar ik eet er geen boterham minder om'.
Eveline - een ongeneeslijke Italofiel
Mar 12 2025 | 01:02:05
Eveline Landheer (1989) reisde ooit naar het einde van de wereld, maar niets overtreft voor haar de magie van Italië. Een land waar de verbeelding meteen met je op pad gaat. Tijdens haar studie kunstgeschiedenis en werk als kunstonderzoeker keerde ze steeds terug en ontdekte telkens nieuwe facetten. Van Milaan tot Napels: elke regio heeft zijn eigen charme—net als de Italianen zelf, die haar na al die jaren blijven intrigeren. Inmiddels is ze neergestreken in het groene hart van Umbrië, waar ze culturele wandelreizen organiseert. Zo deelt ze haar liefde voor Italië met anderen: door ze het land écht en diepgaand te laten beleven.
Koos van Dam, een diplomaat uit duizenden
Feb 14 2025 | 00:59:51
De bijna 80-jarige van Dam, arabist en historicus van opleiding, kent de Arabische en islamitische wereld van binnenuit. Hij was onder meer als ambassadeur gestationeerd in Egypte, Libië, Irak, Libanon, Turkije, en Indonesië. Internationaal geldt hij als een van de grootste Syrië-experts. Zijn als boek uitgegeven proefschrift ‘The Struggle for Power in Syria’, dat in 1979 voor het eerst uitkwam, wordt als standaardwerk nog steeds herdrukt en geactualiseerd.Zijn boeken zijn een mooie verweving van scherpe analyses en persoonlijke memoires. Van Dams teksten zijn onweerlegbaar en vaak een demasqué van de hypocrisie en de moralistische retoriek als het gaat om de Israëlische bezettingspolitiek, het Assad-regime in Syrië, en andere landen in de islamitische wereld waar interventies ‘regime change’ dienden te bewerkstelligen.Ook biedt hij fraaie inkijkjes in de ‘keuken’ van zijn voormalige werkgever, het ministerie van Buitenlandse Zaken - waarbij hij zich het meest stoort aan het gebrek aan empathie.Luister hier naar de even openhartige als verstandige boodschap die van Dam de wereld te bieden heeft.
De platte aarde van Heslinga
Jan 05 2025 | 00:58:16
Geboren in het kanodorp Winsum in Groningen in het jaar 1958. Afgestudeerd aan de Hogere Economische School in Groningen. Bijna 25 jaar getrouwd geweest.
Heslinga communiceert in 5 talen (Nederlands, Duits, Frans, Spaans en Engels). Bijzondere interesse voor natuur en natuurlijke processen.
De man die zich zichzelf liever 'compleetdenker' dan complotdenker noemt draagt bewijs na bewijs aan voor zijn stelling: de aarde is plat. Hij is op missie tegen de onwetendheid. ,,Voor de luisteraar die u nog in de maanlanding gelooft, wordt het een lastige uitzending.”
Luister naar dit gesprek (met een heerschap die zegt ook buitenaardse wezens te hebben ontmoet) en laat u zich meevoeren op een duizelingwekkende vlucht door de kosmos.
Aash, een uniek duivenvrouwtje
Dec 10 2024 | 00:59:00
De Rotterdamse Aash Sital (te volgen op duivenvrouwtje010) is een apart duivenvrouwtje en laat zich het best omschrijven in steekwoorden:
- Van Indiase afkomst
- Veganistisch
- Gelooft niet in een piramide maar in een cirkel.
- Was ooit makelaar, maar ontdekte dat materialisme geen ware zingeving schenkt.
- Activistisch verleden, niet vies van wapens. - misantroop
- Wil graag het imago van de duif verbeteren en zoveel mogelijk mensen leren hoe je een duif kunt redden van een levenslange handicap - 'stringfoot' - die veroorzaakt is door....mensen!
Niels de Wijnman
Oct 06 2024 | 00:59:39
Niels is freelance copywriter, wijnschrijver en wijnauteur. Maakte van schrijven en de liefde voor wijn zijn werk. Niels schijft onder meer voor de magazines Winelife, BCBG en ENTREE en is de auteur van het boek ‘Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn’. Ook is hij lid van de internationale Circe of Wine Writers. Werd ooit tweede bij het NK blindproeven en geeft zelf ook wijnproeverijen en workshops over natuurwijn.
Een gesprek met een bevlogen wijnkenner over een godendrank die vandaag de dag is besmet...
Arita, Neerlands eigentijdse ontdekkingsreiziger
Sep 08 2024 | 00:56:57
Arita Baaijens groeide op in Ede en studeerde biologie in Amsterdam.
In de periode 1988-2004 trok Baaijens zeventien jaar lang met kamelen door de Sahara. Ze was de eerste vrouw die de Westelijke woestijn van Egypte alleen op een kameel doorkruiste. Haar ervaringen beschreef ze in de boeken Een regen van eeuwig vuur (1993), Oase Farafra (1998), Woestijnnomaden (2003) en Desert Songs (2008).
Na twee decennia verruilde Baaijens de woestijn voor Siberie. In 2013 omcirkelde de reizigster met een klein team het hele Altaigebergte te paard, vijftienhonderd kilometer door Kazachstan, Mongolië, China en Rusland. In het boek Zoektocht naar het paradijs (2016) beschreef ze haar expeditie. Ook deed ze onderzoek in Papoea-Nieuw-Guinea.
In 2017 startte ze een project in Nederland: Paradijs in de Polder. Met bewoners, onderzoekers en beleidsmakers onderzocht zij de omgang en verbinding met natuur. In 2018 verscheen het werkboek Paradijs in de polder (2018) bij Atlas Contact.
In 2020 initieerde Baaijens het filosofisch taalexperiment 'Taal voor de toekomst: in gesprek met de Noordzee' Hierbij gaf ze de Noordzee een stem die tot het publiek spreekt.
In gesprek met Mohammed Benzakour
Joram van Klaveren - Geleerd en Bekeerd
Aug 17 2024 | 00:57:55
Joram J. van Klaveren is getrouwd en heeft 3 dochters. Hij is voormalig lid van de Tweede Kamer (2010 - 2017) en afgevaardigde voor de anti-islampartij PVV. Tijdens het
schrijven van een anti-islam boek (tussen 2014 en 2018) veranderde hij echter van inzicht en keerde terug van het christendom naar de islam. Voordat hij de landelijke politiek inging studeerde hij godsdienstwetenschappen
aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2005 rondde hij zijn doctoraalexamen af, werd docent en werd tevens gekozen in de gemeenteraad (voor de VVD). In 2008 stapte hij over naar de Partij voor de Vrijheid (PVV) en werd beleidsmaker voor Geert Wilders en Martin
Bosma (de partij-ideoloog en thans voorzitter van het parlement). Hij werd eveneens gekozen in de Provinciale Staten en werd daar voorzitter van de fractie.In 2018, nadat hij uit de politiek stapte, behaalde hij een master van de universitaire docentenopleiding aan (wederom) de Vrije Universiteit en ging hij aan de slag als adviseur voor SPIOR (een islamitische welzijnsorganisatie). In 2020 richtte hij samen met enkele vrienden het Islam xperience Center op in Rotterdam. Dit is het eerste islamitische museum in Nederland, waar ze de boodschap van de islam delen door middel van de nieuwste technieken waaronder virtual reality, augmented reality, hologrammen en 8D-geluid.
Ilse Wolf -- De roep van de planten
Jul 09 2024 | 01:00:41
Ilse Wolf (1991), is fotograaf en verdiept zich in de kruidenleer. Ze heeft een volkstuin waar ze naast groente vele soorten heilzame kruiden verbouwd. Hier maakt ze zalven en tincturen van. Ze leeft zo veel mogelijk in harmonie met de natuur en kwam door problemen met haar eigen gezondheid op dit pad. Planten zijn voor haar medicijnen. "We zouden ons allemaal weer mogen herinneren dat we de natuur zijn."
Verzet, met Chris de onvermoeibare reisschrijver
Jun 10 2024 | 00:59:06
Chris Keulemans (Tunis, 1960) is een bijzondere reizende schrijver. Thuisbasis: Amsterdam Noord. Zijn laatste boek is Verzet. Hij stond op de revolutiepleinen van Beirut, Bagdad, Kyiv, Jakarta en natuurlijk Tunis. In de bossen van noord-oost Polen trof hij een uitgehongerde Senegalees. Een jaar later namen ze in tranen afscheid op een Franse parkeerplaats. Het is zijn eer te na de verzetsbewegingen waar hij van uitmaakt ten onder te laten gaan aan de drie klassiekers: jaloezie, klasse en geld. Nu het lelijke gezicht van Nederland is opengeklapt en in Gaza mensen en illusies aan flarden gaan is het tijd voor verzet. Met muziek van Shishani en Akua Naru.
Jako van Gorsel - fanatiek vogelaar en vogelfilmer
May 07 2024 | 00:58:51
Jako van Gorsel werd vijftig jaar geleden geboren in het stadje Tholen en groeide daar op aan de rand van de Oosterschelde. Daar kreeg hij al op vroege leeftijd oog voor de vogels die daar leefden en werd als tiener actief in de vogelwerkgroep Tholen. Nu is hij vooral actief als vogelfilmer op YouTube en op zijn eigen website visdief.nl. Want eens een vogelaar altijd een vogelaar.
Jako is getrouwd, heeft twee dochters en een zoon en woont tegenwoordig in Alblasserdam. Geen wonder dat hij vaak vogels gaat kijken in en rond de Alblasserwaard. Maar hij is ook nog altijd vaak te vinden in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta waar hij vogeltochten onderneemt met zijn goede vriend Sjaak.
Alfred Birney - een schrijver met inhoud
Apr 07 2024 | 00:59:48
Alfred Birney is een schrijver met Nederlandse, Oost-Javaanse, Chinese en Schotse wortels, vandaar de Angelsaksische achternaam. Hij publiceerde romans, novellen, verhalen, columns, essays, kritieken, toneelteksten, interviews, dagboeken en gitaarzelfstudieboeken. Zijn roman De tolk van Java was de literaire sensatie van 2017. Het boek won zowel de Henriëtte Roland Holst-prijs als de Libris Literatuur Prijs.
Voor het Privédomeindeel Niemand bleef werd hem de Littéraire Witte Prijs 2020 toegekend. Onlangs verscheen een bonte verzameling van essays onder de titel Zwerfpost.
De strafrechtelijke luis in de pels Bénédicte Ficq
Mar 04 2024 | 01:01:31
Bénédicte Louise Marie Ficq (Goirle, 25 november 1957) is een Nederlands advocate. Ze pleit veelvuldig in strafzaken en is door vakgenoten jaren achtereen verkozen tot beste vrouwelijke strafpleiter. Ze vertegenwoordigde onder anderen Dino Soerel, Jan-Dirk Paarlberg en Badr Hari. Recent werkte ze aan een strafzaak tegen de tabaksindustrie, momenteel bereidt ze een strafzaak voor tegen Tata Steel. Op 4 september 2023 overhandigde ze namens circa 2500 mensen een aangifte aan het Openbaar Ministerie (OM) tegen het chemiebedrijf DuPont/Chemours in Dordrecht. De aangifte is gericht tegen het bedrijf en de leidinggevenden en gaat over het opzettelijk in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater brengen van schadelijke PFAS-stoffen gedurende de periode van 1967 tot nu. Naar aanleiding van deze aangifte en een recente Zembla-uitzending heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek tegen DuPont/Chemours te starten.
In gesprek met Mohammed Benzakour
Nettie demaskeert de jagers
Feb 06 2024 | 00:59:01
Nettie Dekker is freelance schrijver en publicist en schrijft regelmatig blogs en opiniestukken over dieren in het algemeen en over in het wild levende dieren in het bijzonder. Ze is vooral geïnteresseerd in de houding van mensen ten opzichte van de natuur en de dieren die daarvan afhankelijk zijn. Vorig jaar publiceerde ze het boek ‘Jagerslatijn – Mythes en fabels over de jacht’, waarvoor ze jarenlang artikelen over
de jacht verzamelde en onderzocht. De argumenten waarmee jagers (die in alle gremia en niveaus sterk vertegenwoordigd zijn) hun activiteiten verdedigen blijken - op de keper beschouwd - lang niet zo nobel als gedacht: pure moordlust, gekoppeld aan een traditie waar het dier niet gezien word als een levend schepsel met een ziel en gevoelens. Waardoor de in het wild levende dieren lang niet zo goed beschermd zijn als veel mensen denken. Het boek bevat boordevol informatie over hoe de jacht in ons land is geregeld en welke rol de verschillende partijen daarin spelen. Zie: https://knnvuitgeverij.nl/artikel/jagerslatijn.html
Joop de klokkenluider
Jan 08 2024 | 00:58:43
Joop (40 jaar bij 1 werkgever gewerkt: PTT) is vrijwilliger in Hart & Heer. Zit in het bestuur van de stichting behoud Kijfhoekkerk, verzorgt de maandelijkse publicatie in het kerkelijk orgaan 'Samengaan" van de protestantse gemeente Heerjansdam-Kijfhoek, en als koster verzorgt 'ie tevens de twee maandelijkse kerkdiensten.
Maar bovenal is Joop klokkenluider. Van de Heerjansdamse Dorpskerk, bij vreugde en verdriet. En: al meer dan 40 jaar luidt hij de klokken om klokslag 00.00 uur. Om het nieuwe jaar in te luiden. Een half uur lang 900 keer trekken aan de touwen.
Ab, de pacifist, geeft een lesje Ruslandkunde
Dec 03 2023 | 00:58:46
Ab Gietelink is auteur, journalist, filosoof en theatermaker. Hij schreef de afgelopen decennia artikelen, boeken en toneelstukken. Hij reisde de afgelopen 40 jaar regelmatig naar Israël, Palestina en de Islamitische wereld. Hij publiceerde daarover in de media. Sinds de coronacrisis voorjaar 2020 maakt hij artikelen, columns en interviews voor Alternatief.TV, De Andere Krant, Weltschmerz en Blckbx. In 2023 publiceerde hij ‘Tunnelvisies of hoe realiseren we Vrede in Oekraïne?’
Het werkt aan nieuw boek (met bijbehorende lezing) ‘Confederatie Israël & Palestina’ Een bundel van zijn artikelen, essays, columns, brieven en interviews over de oorlog in Gaza.
Maar in dit gesprek: een lesje Russische geschiedenis voor dummies en biased people.
Simon Mulder, Couperusiaan in hart & nieren
Nov 05 2023 | 00:58:29
Simon Mulder (1986) woont in Amsterdam, studeerde historische taalwetenschap te Leiden en wijsbegeerte en klassieke talen te
Amsterdam. Hij doceert Grieks en Latijn in het middelbaar onderwijs en schrijft gedichten en essays. Als vertaler debuteerde hij in 2022 bij Uitgeverij HetMoet met ‘Volmaakt moment’, bloemlezing uit het dichtwerk van Paul Verlaine. Daarnaast legt hij zich toe op de klassieke voordrachtskunst en draagt hij voor uit eigen werk, maar brengt ook klassiekers uit de literatuurgeschiedenis opnieuw tot leven op het podium. Hij stond tweemaal op het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam.
Behalve in Nederland trad hij op in België, Engeland, Frankrijk, Portugal, Rusland en Japan. Verder is hij oprichter en artistiek leider van Stichting Feest der Poëzie, die evenementen organiseert met voordracht, muziek, film en theater, van litetair-historische voorstellingen tot optredens door dichters en musici van nu. Tevens redigeert hij Avantgaerde, een geheel met de hand gezet, gedrukt en gebonden tijdschrift voor de vormvaste dichtkunst. Sinds 2019 is hij
mede-organisator van het Art Nouveau Festijn over Den Haag rond 1900.
Verder is hij redactielid van literair tijdschrift Armada en van Arabesken, tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap. Sinds 2023 is
hij voorzitter van dit genootschap.
Roger Vleugels - Luis in de Pels
Oct 08 2023 | 00:58:00
Roger Vleugels is misschien wel de grootste specialist in de Wet openbaarheid van bestuur, kortweg Wob, tegenwoordig Woo, en de Archiefwet in binnen- en buitenland.
Als juridisch adviseur voerde Roger Vleugels sinds 1986 meer dan 8000 procedures (!) waarvan 11 keer in hoge beroep bij het Europees Hof in Straatsburg. Ook inzake de MH17 ramp, welke procedure nog steeds loopt. Vanaf 1990 gaf hij les op verschillende hoge scholen en universiteiten waarbij hij zich richtte op de technische basiskennis en dan vooral op tactiek. Was tussen 2008 en 2015 betrokken bij de voorbereiding van de nieuwe Wob wetgeving en is in 2017 door de minister van OCW benoemd tot extern adviseur voor de overheidsarchieven.
Een openhartig gesprek met een ongeëvenaarde luis in de pels.
Aleid - restorator & steenhouwer in één ziel
Sep 03 2023 | 00:57:38
Aleid is geboren in Dordrecht en getogen in Rotterdam. Die steden vullen haar hart: Zelf zegt ze het zo: "Je vindt in Dordt de monumentale schoonheid van de Gouden Eeuw terug in alles om je heen en in Rotterdam stroop je je mouwen op om te bouwen, letterlijk en figuurlijk. Ik Heb gewoond en gewerkt in 5 landen in Europa en Noord Amerika. Al die verschillende mensen, culturen en waarden, dat werkt geestverruimend en zorgt voor heel veel ervaringen en verhalen. Die verhalen vertaal ik als beeldend kunstenaar in mijn beelden. Maar de wereld ècht iedere dag een beetje mooier maken, dat doe ik als restauratiesteenhouwer, hoog op de steigers. Daar komt alles samen: je geschiedenis, heden en toekomst, geluk, vakmanschap, liefde, vrijheid, slopen en bouwen. Een mooie samenvatting van mijn leven! "
Een openhartig gesprek met een gepassioneerde kunstenaar voor wie het getal 64 iets magisch heeft..
Jors Knoot: Ecologisch & Zelfbewust
Aug 08 2023 | 00:59:07
Jors schrijft over zichzelf: ik hou mij veel bezig om een levensstijl te creëren waarin ik alles wat ik doe bewust voor kies, zoals off-grid leven. en verbinding hou ik me ook veel me bezig. in de tribe/community waar ik 1 van de initiatiefnemers ben komen we regelmatig samen om te zingen/dansen, mediteren, praten enzo.zelf ben ik best praktisch ingesteld, heb vroeger in de bouw
gewerkt en ook op boerderijen. al hou ik me zeker ook bezig met
energiewerk door meditatie en healing en zelfkennis. nu werk ik 1 dag in
de week op een zorgboerderij als klusser. al is mijn droom om mensen te verbinden in de levensstijl die ik leef zodat mensen onafhankelijker kunnen leven.
Benzakour in gesprek met een wereldreiziger die zijn eigen stro-leem huis bouwt en voor een manier van leven kiest waar veel mensen over dromen maar niet durven.
Maarten van Buuren, een andere dimensie
Jul 08 2023 | 00:57:26
Maarten van Buuren (1948) was hoogleraar moderne literatuur aan de
Universiteit van Utrecht. Hij interesseert zich voor het gebied waar literatuur en filosofie elkaar overlappen. Vandaar zijn voorkeur voor de filosofen onder de schrijvers (Montaigne, Dostojevski, Proust) en de schrijvers onder de filosofen (Spinoza, Nietzsche, Cioran, Valéry). Hij vertaalde diverse schrijvers en filosofen (met name Spinoza en Nietzsche). Vertalen is de beste manier om zich te verdiepen in fascinerende, maar hondsmoeilijke denkers. Het is ook de beste manier om reacties te formuleren tegen (of voor) die denkers.
Luister hier naar een openhartig en uitzonderlijk geestverruimend gesprek...
Kees, The Duck Man
Jun 05 2023 | 00:57:16
Kees Moeliker (1960) is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en bioloog met een fascinatie voor opmerkelijk diergedrag. Van zijn hand verscheen de bestseller ‘De eendenman’ die zelfs in het Duits werd vertaald. Zijn columns ‘Beest’ uit NRC Handelsblad zijn gebundeld in ‘De bilnaad van de teek’ en ‘De kloten van de mus’. Op de radio is hij regelmatig te beluisteren als columnist van Vroege Vogels. Qua vogels eet hij het liefst op de vette huid gebakken eendenborst. Thuis verzamelt hij oude Duitse verrekijkers, de placenta’s van zijn kinderen en zijn eigen afgedankte organen.
De Brei Koningin
May 06 2023 | 00:56:45
Christel is 52 jaar geleden geboren in Wouw (de roofvogel), Noord-Brabant en woont nu alweer ruim 20 jaar in Alblasserdam met haar man en twee volwassenen kinderen. Ze heeft haar hele leven al een liefde gehad voor handwerken en dan voornamelijk breien. Breien is haar passie, maakt haar blij, geeft haar positieve energie en rust in chaotische tijden. Ze is ontzettend leergierig, vindt voornamelijk alles op het gebied van gezondheid ontzettend interessant. Is geïnteresseerd in alternatieve geneeswijzen, maar leert ook graag vreemde talen. Ook op brei-gebied blijft ze zichzelf
uitdagen met het leren van nieuwe technieken of andere manieren van breien. Sinds een paar jaar is ze haar eigen bedrijf ChrizKnitz gestart. Ze begon met het ontwerpen van breipatronen (vesten, truien, sjaals) en heeft ook workshops gegeven, maar doet nu voornamelijk vertaalwerk: brei- en haakpatronen vanuit Zweeds, Noors, Deens, Engels en Duits naar Nederlands, Engels en/of Duits. Christel heeft van haar passie haar beroep gemaakt en geniet met volle teugen!
Luister naar een openhartig gesprek met een apart en inspirerend mens!
Alwyn de Ganzenman
Apr 10 2023 | 00:57:39
Alwyn Parzival Wils 1970 had een gelukkige jeugd in een gezin van drie kinderen. Opgegroeid op de weilanden van de bollenstreek waar hij rond zijn 10e jaar de eerste dieren in nood redde.
Je kunt Alwyn met recht een draagvader noemen. Hij droeg een maand lang een eendenei op zijn lichaam en broedde het uit tot er een kuiken uitkwam. Oprichter van het YouTubekanaal "A Chick Called Albert" heeft iets met eieren. Op een dag broedde hij een supermarkt-ei uit. Daar kwam kuiken Albert uit voort. Hij filmde het proces en dat legde hem geen windeieren. Hij redt verwaarloosde paarden, hopeloze ganzen, eekhoorns, winterkoningjonkies, etc .. zijn kanaal heeft weredlwijd meer dan twee miljoen volgers, maar vrij onbekend in Nederland.
Hij zegt: 'Als je stil wordt en echt durft te kijken dan kun je zien hoe bijzonder iedere mede aardbewoner is. Ik hoop nog de komende 150 jaar door te gaan met dat wonder te delen.'
Een hartverwarmend gesprek met een held van de planeet. Ps. de eerste aflevering zonder muziek. Was ook niet nodig. Je hoort gedurende het hele gesprek het muzikale gekwetter van een Russische babygans, die hij onder zijn trui bij zich droeg.
Hans Beerends - Activist van het eerste uur
Mar 05 2023 | 00:57:40
Hans Beerends is net 91 geworden. Hij strijdt al meer dan halve eeuw met hoop en glorie voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Hij was medeoprichter van de Wereldwinkels en nestor van de Derde Wereldbeweging in Nederland en schreef daar verschillende boeken over. Van de eerste demonstraties tegen de Vietnamoorlog en het apartheidsregime in Zuid-Afrika, tot de Klimaatmarsen en de Black Lives Matter-demonstraties van nu: Hans was erbij. Daarnaast is Hans een meesterverteller een enorme inspirator voor veel jongeren. Hij was meerdere keren Rock & Roll kampioen, wandelde op zijn 82e nog naar Santiago de Compostella en leest iedere dag vier kranten.
Onlangs is over hem het boek verschenen : 'Levenslang activist. Hans Beerends en de strijd voor een eerlijke wereld' (geschreven door Ellen Mangnus en Marc Broere)
Een openhartig gesprek met de man die netzo praat als hij actie voert: vurig.
De roes van koning Wijn
Feb 04 2023 | 00:57:59
Jeanneke Scholtens gaat elke dag op toekomstexpeditie voor merken, bedrijven en bovenal mensen met haar bedrijf Buro Zorro. Ze schreef het spraakmakende boek Holy Fuck over de toekomst van seks, deed onderzoek naar de toekomst van de kerk en de dood. Afgelopen jaar verscheen haar nieuwste boek over de toekomst van genot. Jeanneke is toekomstonderzoeker met een fikse verslavingsgevoeligheid en besluit zichzelf als studieobject te gebruiken in haar onderzoek naar genot. Wat volgt is Roes: een eerlijke, grappige en confronterende zoektocht. Want waar komt die hang naar wijn vandaan? Waarom is die roes zo aantrekkelijk? Hoe werkt genot en waarom zijn we er allemaal naar op zoek? En waar moet ze nú haar shotje genot vandaan halen?
Een benevelend gesprek met Mohammed Benzakour
De Zoon van de Gazelle
Jan 07 2023 | 00:57:20
De Zoon van de Gazelle is een beroemd verhaal uit de twaalfde eeuw, de bloeitijd van de Arabisch-islamitische cultuur. Het gaat over een jongen die opgroeit op een onbewoond eiland en wordt opgevoed door een gazelle. Hij weet niet hoe hij daar terecht is gekomen en gaat in zijn eentje op ontdekkingstocht. Al filosoferend komt hij tot inzicht in de grote levensvragen, zoals: Hoe is het eerste leven ontstaan? Wat is het verschil tussen mensen en (andere) dieren? Wat kun je leren van de natuur? Is het heelal eindig of oneindig? Hoe kun je een goed mens worden?
De zoon van de Gazelle is een hedendaagse hervertelling van Hayy ibn Yaqzan, een van de grote teksten uit de wereldliteratuur. De schrijver Ibn Ṭufayl (1110-1185) was een islamitisch filosoof, theoloog, arts, astronoom en vizier die leefde in het zuiden van Spanje.
Het verhaal is voorzien van prenten en geschreven voor een jeugdig publiek (maar ook voor volwassenen prettig leesbaar).
Dit van origine Arabisch-islamitische verhaal zal bruggen bouwen in onze diverse samenleving, doordat het laat zien dat bepaalde filosofische vragen universeel zijn, ongeacht de levensbeschouwelijke achtergrond van de persoon die ze stelt.
Een boeiend gesprek met de hertalers Sabine Wassenberg en Kamel Essabane.
Arnold Bomans
Dec 03 2022 | 00:56:19
Arnold Bomans nam in September 2020 ontslag als systeemontwikkelaar bij een detacheringsbureau om zich te concentreren op het behoud van onze leefomgeving. Hij was toen al actief bij Extinction Rebellion en de Werkgroep Voetafdruk Nederland. In dat kader schreef hij een tractaat over het burgerberaad en wat er nog meer nodig is. Opgeleid als wiskundige, programmeert hij een nieuwe, geldloze economie (eranism.net). Voor gezamenlijke besluitvorming stelt hij voor om eerst besliskundigen bijelkaar te zetten om bijvoorbeeld niet nog een COP28 te organiseren (tolma.net). Ondertussen schrijft hij een vervolg op een boek over, zeg maar, argumentatietheorie, dat onder een schuilnaam is verschenen. Een vrijmoedig gesprek met een moedige idealist.
Een jonge, vernieuwende predikante
Nov 05 2022 | 00:57:21
Na de middelbare school verruilde Esther Scheer-Weijenberg (1983) een dorp op de Veluwe voor de stad Palermo op het eiland Sicilië. Hier maakte ze kennis met een grote verscheidenheid aan mensen en culturen. Het inspireerde haar Godgeleerdheid (Theologie) te gaan studeren in Utrecht. Als specialisatie koos ze voor de praktische theologie. Een richting die zich bezighoudt met de vraag op welke manier mensen invulling geven aan geloof en welke rol zingeving speelt in de samenleving.
Uiteindelijk maakte ze de keuze voor het predikantschap. Haar eerste gemeente was Glanerbrug (Enschede), maar inmiddels is ze alweer vier jaar verbonden aan de protestantse kerk van Tubbergen. Als predikant ziet ze zichzelf als een verbinder en hoopt ze dat de kerk bovenal ook een plek van verbondenheid mag zijn. Een openhartig gesprek met een jonge, vernieuwende predikante die bij voorkeur met beide benen op de grond staat.
Wie is de Indische mens?
Sep 03 2022 | 00:56:50
Indonesië heeft een buitengewone geschiedenis met Nederland. De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. Maar iets valt op. In vrijwel alle literatuur - van de Max Havelaar tot Revolusi- wordt één belangrijke groep bijna standaard vergeten: de Indo. Waarom worden ze vergeten? Wie zijn zij? Waar zit hun pijn? Een openhartig gesprek met Vivian Boon, journalist, hoofdredacteur van het magazine Moesson, en: kleindochter van de legendarische schrijver en criticaster Tjalie Robinson.
Surinaamse Vogelzang Traditie
Aug 08 2022 | 00:57:56
Carlo Caupain en Nurmin Hasselbaink zijn al hun hele leven geobsedeerd door vogeltjes, zangvogeltjes, zoals de Picolet en de Twa-twa. Beiden zijn al ruim veertig jaar lid van de Rotterdamse Surinaamse Vogelzang Vereniging Euromast. Een gesprek over een eeuwenoude traditie om vogels uit de jungle te vangen en ze levenslang gevangen te houden in kooitjes om ze te trainen voor zangcompetities. De risico's, de fascinatie, de gektes, alles komt aan bod.
Aziz Kaousass van Riforest
Jul 04 2022 | 00:56:08
Aziz had een een mooie, bijna romantische droom: de Rif vergroenen. Hij begon kleinschalig met het beplanten van bomen en struiken in zijn eigen geboortedorp. De grond groeide en bloeide. En nu bestaat de stichting Riforest en iedereen, binnen en buiten Europa, kan bijdragen aan het bevruchten van Moeder Aarde van dit prachtige maar veel te lang verwaarloosd gebied van Noord Marokko. Een droom is langzaam aan het uitkomen. Luister naar dit mooie verhaal over wonderen en permacultuur.
De wereld van Tantra .... met Wendy Doeleman
Jun 05 2022 | 00:58:15
Wendy Doeleman (1970) is opgegroeid in een niet-religieus gezin in een klein dorpje in Zeeland. Toch begeleidt ze intussen al vele jaren (jonge) mensen in tantra. Dat betekent dat ze spiritualiteit verbindt met het aardse en het lichamelijke. Haar scholing was in zowel hedendaagse westerse tantra als in klassieke tantra, welke de wortels in India en het hindoeïsme heeft. Daarnaast heeft ze interesse in andere levensvisies zoals het boeddhisme en soefisme (islam). Voordat tantra in haar leven kwam, studeerde Wendy Algemene Sociale Wetenschappen en werkte ze jarenlang als trainer en docent in de sector kinderopvang. Wendy is samenwonend met Remi en heeft drie volwassen kinderen. Luister naar Wendy en haar ontwaken en laat alle vooroordelen varen...
Chris Grinwis, een unieke schaapherder
May 07 2022 | 00:57:33
Chris Grinwis is een schaapherder van het zeldzame soort. Een rondtrekkende herder met hoed en staf. Een troubadour met schapen. Letterlijk de laatste der Mohikanen. Zoals Chris zijn schapen hoedt doet niemand anders meer in Nederland. De liefde, de toewijding, de grondige dier- en veldkennis, ja, het klassieke ambacht is aan het uitsterven en niemand grijpt in'. Hoe dat komt legt hij haarfijn uit.
Jagers Dirk-Jan Polak en Phillippe König
May 04 2022 | 00:57:32
Mohammed Benzakour heeft een human interest interview met Dirk-Jan Polak en Philippe König.
De eerste, Dirk-Jan, is dorpsjager in de Hoeksche waard en de tweede, Philippe, is valkenier in hart en nier.
Dirk-jan werkt in de tuinbouwsector en is dorpsjager geworden vanwege de grote wildschade en heeft al sinds 1968 een eigen boerderijwinkel. Philippe is voorzitter van de Nederlandse Valkeniersverbond en daarnaast bestuurslid van het Natuurhistorisch Museum.
Dierenvrienden, opgelet!
Antropoloog Roanne van Voorst
May 04 2022 | 00:58:37
Mohammed Benzakour heeft een human interest interview met Roanne van Voorst. Zij is antropoloog, toekomstverkenner, schrijver en onderzoeksjournalist. Ze onderzocht de toekomst van klimaatveranderingen, voedsel, werk en conflict. Haar huidige onderzoek richt zich op de duurzame menselijkheid.
Historisch voorzitter Kees Klootwijk
May 04 2022 | 00:59:25
Mohammed Benzakour heeft een human interest interview met Kees Klootwijk, voorzitter van de historische vereniging van Zwijndrecht. Een boeiend gesprek over de Oudheidskamer De Vergulde Swaen.
Inspirator en creator Irene Smit
May 04 2022 | 00:57:43
Mohammed Benzakour heeft een human interest interview met Irene Smit, hoofdredacteur van het mooist vormgegeven magazine van Nederland: Flow. een explosie van creativiteit en lust voor het oog. Met mooie lessen over bewuster en onthaaster door het leven gaan.
Schaker Jan Sijbesma
May 04 2022 | 00:56:50
Mohammed Benzakour heeft een human interest interview met één van de meest gedreven schakers van Nederland, Jan Sijbesma. We spraken elkaar terwijl het wereldkampioenschap schaken in volle gang was.
Zeevisser Peter Ouwendijk
May 04 2022 | 00:57:32
Mohammed Benzakour heeft een human interest interview met Peter Ouwendijk, legendarische zeevisser. Zijn verhalen zijn niet bestemd voor tere zieltjes..
Professor Willem Schinkel
May 04 2022 | 00:57:15
Mohammed Benzakour heeft een ‘human interest interview’ met Willem Schinkel. Hij is socioloog en docent aan de Erasmus universiteit. Een zeldzaam dappere denker met radicale ideeën, was paar jaar geleden te gast bij VPRO's Zomergasten. Zijn nieuwste overdonderende pil heet Pandemocratie. U snapt het al, een echte breinkraker...
Oer-Bourgondiër Will Jansen
May 04 2022 | 00:57:48
Mohammed Benzakour heeft een ‘human interest interview’ met Will Jansen. Hij hoofdredacteur van het dikste en mooiste literair-culinair magazine van Nederland en België: Bouillon! Een uur lang smakelijk bomen over smullen & smulpapen.
Internist-infectioloog Hannah Visser
May 04 2022 | 00:58:09
Mohammed Benzakour heeft een human interest interview met Hannah Visser. Zij is internist-infectioloog bij het Beatrix Ziekenhuis te Gorinchem. En: scherp criticaster van het Corona beleid. Een geluid wat we te weinig horen in de reguliere media.
Astrobiologe Inge Loes ten Kate
May 04 2022 | 00:57:37
Mohammed Benzakour heeft een ‘human interest interview’ met Inge Loes Ten Kate, universitair docent geowetenschappen, aardewetenschappen en petrology. Een gesprek op hoog niveau over hemelse zaken.
Bijenvrienden Theo en Hélène
May 04 2022 | 00:57:59
Mohammed Benzakour heeft een human interest interview met Theo en Hélène, 2 imkers. Theo was jarenlang de fervente huisimker van Villa Augustus in Dordrecht. Een uur lang praten over misschien wel het wonderbaarlijkste beestje van deze planeet!
Stones met Bart
May 04 2022 | 00:55:31
De grootste onbekendste Stones-fan van Nederland
Vogelaar Saskia van Loenen
May 04 2022 | 00:57:56
Mohammed Benzakour heeft een human interest interview met Saskia van Loenen. Zij is journalist en eindredacteur bij NRC, waar zij voornamelijk druk is als chef van de wekelijkse Amsterdambijlage. Behalve met werk is ze ook veel met vogels en natuur bezig: ze schreef columns met Jean-Pierre Geelen in het blad Vogels van de Vogelbescherming, maakte met hem ook het boek Spotvogels, werkt nu aan het boek De IJsvogel, schrijft columns voor Roots en Vogelmagazine en is redacteur van De Scharrelaar, vogeltijdschrift voor lezers. Daarnaast maakte ze (tot voor kort) een radioprogramma voor 40UpRadio (Blond Bird) met de betere popmuziek (die uit haar jeugd dus), loopt ze eens per week hard tussen de weilanden en gaat ze zo vaak als mogelijk wandelen in de natuur. Met vogelkijker, want ze is sinds 2014 officieel vogelaar.