PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Nieuw Voer

Nieuw Voer is een talkshow en podcast over ons landbouwsysteem en zijn transities. Alexander Prinsen gaat opzoek naar de uitdagingen van en oplossingen voor ons landbouwsysteem, de bodem, de boer, de voedselproductie, ons bord tot en met de biologische materialen die we terugvinden in producten. Het wie, wat, waarom en vooral ook het hoe is waar Nieuw Voer naar opzoek is. Alexander voert eerlijke, openhartige gesprekken met ervarings- en inhouds deskundige en daagt hen om ook buiten zijn of haar...more

Afleveringen

  • NV#20 Geert van der Veer (2de Ronde)

    Oct 14 2021

    Een gedegen toekomstvisie op de landbouw? Daar ontbreekt het Nederland tegenwoordig aan. Eigenlijk als sinds het tijdelijke niet-voeden-maar-vullen beleid om het naoorlogse honger tij te keren. Het gevolg? De huidige polarisatie van en in de landbouw. Dat komt doordat Nederland zich vast lijkt te houden aan het oude mantra (vullen en efficiëntie). Dat terwijl er een transitie gaande is richting productie van voedsel met een hoger nutriëntengehalte (voeden en effectief) en meer biobased toepassin...more

  • NV#19 Maarten van Schijndel

    Jun 27 2021

    Water. Het is zo vanzelfsprekend. Maar de realiteit is: zonder water is er geen leven mogelijk. Wat we vaak niet kennen, is het verhaal van het watermolecuul. En wat de verrassende maar onverklaarbare eigenschappen zijn van water. Een onontdekte waterwereld die volop kansen biedt. Maarten van Schijndel is er ingedoken en vertelt over wetenschappers zoals Victor Schauberger en Luc Montaigner. Hun theorieën over vitaal water inspireren hem bij uitdagingen rond klimaatverandering, water en bodemgez...more

  • NV# 18 Thomas Uljee en Bert Mulder

    Jun 14 2021

    De smaak van Tomasu sojasaus. Daar kun je niet omheen. Maar Tomasu is meer dan dat. De oprichters zijn geen activisten, wel staan ze vooraan in de landbouwtransitie. Niet met strijdleuzen, maar door actief het goede voorbeeld te geven. Met de beste kwaliteit ingrediënten produceren ze een lokaal product met wereldwijde potentie. Ze gaan terug naar de logische basis; naar jezelf, naar je omgeving, naar de maatschappij. En naar de bodem. Daarmee laten ze zien dat radicale autonomie kan leiden tot ...more

  • NV# 17 - Maarten Casteleijn

    May 06 2021

    Maarten Casteleijn geeft een kijkje achter de schermen van de glastuinbouw. Ook daar is een transitie gaande. Van het kweken van kasplantjes tot het telen van een weerbaar gewas. Dat vraagt om een nodige omslag in denken, waarbij plantgezondheid en een gebalanceerd (eco)systeem steeds centraler komen te staan. En gebruik van chemie wordt afgebouwd. Pioniers in de glastuinbouw omarmen voorzichtig de systeemgedachte die Maarten ook uitdraagt. Nu nog een ‘handboek’ voor het nieuwe telen in de kas ...more

  • NV#15 - Pius Floris

    Mar 03 2021

    Pius Floris deelt het geheim voor de gezondheid van plant én mens. Een gezonde bodembiologie. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat de boer weerbare planten op zijn akker heeft met zoveel mogelijk nutriënten voor ons. Zonder enige vorm van chemische bestrijdingsmiddelen. En met veel betere verdienmodellen voor de gehele keten. Nu is de bodem ongezond. De boer krijgt de schuld en de kunstmestindustrie geeft niet thuis. Ook al zijn onze magen gevuld, eigenlijk zijn we allemaal chronisch ondervoed. ...more

  • NV#14 - Cornelis Mosselman

    Feb 07 2021

    Bio boer Cornelis Mosselman gooide drie jaar geleden het roer om. Met regeneratieve landbouw en strokenteelt heeft hij stapsgewijs zijn akkers hersteld. Hij laat de natuur voor zich werken, zonder gebruik van chemie. Hij zoekt innovatieve oplossingen die goed voelen én goed werken. En laat daarmee zien hoe het landbouwsysteem beter kan.  Meer weten over Cornelis Mosselman zijn bedrijf Bi-Jovira? https://vooruitboeren.com Deze aflevering is ook te bekijken op YouTube. Vond je het een leuk in...more

  • NV#13 - Sander Hazewinkel

    Dec 08 2020

    Sander Hazewinkel vond een manier om algen te kweken, die efficiënt en ook nog eens duurzaam is. En dat is nou precies waar hij het voor doet. Naast eigen kweek helpt hij met zijn innovatieve buizensysteem wereldwijd bedrijven om algen op de kaart te krijgen en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Algen zijn een mogelijke oplossing voor dit probleem, omdat ze een belangrijke alternatieve eiwittenbron zijn. Maar hoe zorgen we dat de alg daadwerkelijk op het bord van de consument terecht ...more

  • NV#12 - Remco Mensinck

    Nov 03 2020

    Het verschil tussen een meelworm en een regenworm? Net zo groot als het verschil tussen een koe en een vogel, vertelt Remco Mensinck. Want verrassend genoeg is een meelworm helemaal geen worm. Gegrepen door biologie en klimaatverandering besloot Remco meelwormen te gaan kweken. De larven van de Tenebrio molitor kever om precies te zijn. Een klein insect met grote potentie. Maar de kweek ervan en opschaling gaan gepaard met de nodige uitdagingen. Meer weten over Remco Mensinck zijn bedrijf BioDuP...more

  • NV#11 - Michaël Wilde

    Oct 07 2020

    Bionext directeur Michaël Wilde ziet de recent gepresenteerde Farm to Fork Strategy als een cadeautje. Onderdeel van Farm to Fork is het vergroten van het biologisch landbouwareaal naar 25 procent in 2030. Michaël ziet dat als een belangrijke stap in de richting van een nieuw landbouwsysteem. Want werken met de natuur met minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest zorgt voor innovatie en nieuwe verdienmodellen binnen het boerenbedrijf en de landbouwsector. Onderaan de streep zorgt het voor meer in...more

  • NV#10 - Daan Luining

    Jul 09 2020

    Daan Luining van Meatable past de principes van tissue engineering vanuit een medische context toe op het maken van kweekvlees. Een alternatieve eiwitbron gebaseerd op dierlijke stamcellen gevoed met plantaardig materiaal en zouten. De komende 5 jaar gaat zijn kweekvlees uitgroeien van prototype tot nieuw eiwitalternatief in de schappen van de supermarkt. Wordt kweekvlees het diervriendelijke alternatief voor industrieel geteeld vlees?   Meer weten over Daan Luining zijn bedrijf Meatable? h...more

  • NV#9 - Wim de Laat

    Apr 06 2020

    Biochemicus en boerenzoon Wim de Laat gebruikt schimmels en koolhydraten om in zijn laboratorium hoogwaardige eiwitten te maken. Zijn doel is om daarmee op industriële schaal een scala aan nieuwe toepassingen voor zowel menselijke als dierlijke voeding te creëren. Zijn grote droom gaat nog een stapje verder. Wim wil plantaardige en dierlijke eiwitten maken door schimmels te voeden met koolhydraatrijke plantaardige afvalstromen. Bijvoorbeeld uit de aardappelteelt. De potentie: efficiëntere eiwitp...more

  • NV#8 - Damaris Matthijsen

    Mar 05 2020

    Damaris Matthijsen ziet een nieuwe economie voor zich zonder particulier grondeigendom en zonder handel in grond. Grond zou een gemeengoed moeten zijn dat op basis van reële behoeften wordt toegewezen aan capabele ondernemers. Vanuit die gedachte wordt het traditionele eigendom van grond afgeschaft. Damaris vertelt dat het geen bezitspel is dat we moeten spelen, maar een relatiespel. Want ook al is grond geen enkelvoudig particulier bezit meer in haar visie, het gebruik ervan moet nog wel goed g...more

  • NV#7 - Simone Koekkoek

    Mar 05 2020

    Simone Koekkoek maakt kringlooplandbouw efficiënter met robottechnologie. Een database gevuld met informatie van mens en robot is haar belangrijkste gereedschap. Nieuwetijds boerenverstand kun je het wel noemen. Met een achtergrond in bouwkunde en ICT bestieren Simone en haar man Arend hun innovatiecentrum voor duurzame landbouw op alles behalve traditionele wijze. Met resultaat!   Meer weten over het innovatiecentrum van Simone en Arend? http://www.campusalmkerk.nl Meer weten over grondbe...more

  • NV#6 - Henk Kieft

    Mar 05 2020

    Heb je wel eens een plant muziek horen maken? Met een simpel apparaatje uit de muziekwereld laat ontdekker Henk Kieft live zien dat het kan. Hij bewijst daarmee dat er meer is dan het chemische en biologische paradigma waarin we zijn opgevoed. De kwantum theorie is het ontbrekende puzzelstukje. Dat zorgt voor een heel andere kijk op natuur en landbouw én nieuwe oplossingen.  Dat er meer is dan de gangbare wetenschap wordt bevestigd door de boeren die met Henk samenwerken. Hij dicht het gat ...more

  • NV#5 - Geert van der Veer

    Mar 05 2020

    Geert van der Veer kwam via een sterkte-zwakteanalyse van zijn persoonlijke en zakelijke leven tot zijn concept Herenboeren. Een coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens met een boer in loondienst. Heel bijzonder want centraal staan leiderschap vanuit de burger, de kringloopgedachte en een eerlijk verdienmodel voor de boer. Om de komende jaren de voedseltransitie verder aan te jagen, wil Geert het Herenboeren concept verder uitrollen, experimenteren met spin-off concepten en belang...more

  • NV#4 - Jasper ten Berge

    Dec 19 2019

    Jasper ten Berge brengt agrarisch ondernemers terug naar hun boerenverstand. Want volgens hem ligt de oplossing voor het mestprobleem, het verwerken van bladresten en reststromen in heel logische basisprincipes. Denk aan de werking van de bodem, de invloed van eiwitten op de spijsvertering van een koe en het effect van zuurstof op een mestkuil. Tel daar microben (schimmels, gisten en bacteriën) en het fermentatieproces bij op en je hebt alle ingrediënten voor een betere bodem, waterkwaliteit, vr...more

  • NV#3 - Jan Duijndam

    Dec 19 2019

    Melkveehouder Jan Duijndam zou niet misstaan als boegbeeld van de recent gepresenteerde plannen voor kringlooplandbouw van minister Schouten. Maar nieuw is Jan zijn aanpak niet en evenmin bedacht door de minister. Jan heeft ogenschijnlijk de toekomstdroom van de minister al op voorhand waargemaakt. Met een marktgerichte houding, een toekomstgerichte filosofie en een daarop aansluitend totaalconcept voor het boerenbedrijf lijkt hij de minister de oplossing voor de landbouwproblematiek op een pres...more

  • NV#2 - Joost Wouters

    Dec 19 2019

    Zeewier bindt koolstof, is een gewas bomvol nutriënten én een waardevolle grondstof voor allerlei toepassingen. Joost Wouters en zijn zakenpartners van The Seaweed Company weten er wel raad mee. Ze hebben een gat in de zeewiermarkt gevonden met hun zeewierboerderij voor de Ierse kust. Tijdens de tweede editie van Nieuw Voer vertelde Joost over hun unieke manier van zeewier kweken. Hij onderstreepte het belang van het volwassen worden van de Europese zeewiermarkt, waarbij onder meer The Seaweed C...more

  • NV#1 - Pepijn Schmeink

    Dec 19 2019

    Plantaardig de norm? Pepijn Schmeink laat zien dat het kan. Met zijn plantaardige fast food restaurant Jack Bean gaat ook de alleseter met een voldaan gevoel naar buiten. En het is nog duurzaam en lokaal ook. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? Pepijn vertelt over het toepassen van het nose to tail principe op groente. Hoe hij financieel en logistiek alles rond krijgt. En hoe hij snel kan opschalen om op korte termijn zijn volgende vestiging te openen.    Samenvatting? https://nieuwvoer.nl...more