PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
Ontdek hier éénmalige podcasts van VRT NWS. VRT NWS Extra kiest een gebeurtenis, evolutie of fenomeen, en probeert dat zo duidelijk en volledig mogelijk in zijn actuele context te plaatsen.
Op 17 mei 1997 werd Zaïre de Democratische Republiek Congo. Op die dag trokken de troepen van Laurent Kabila de hoofdstad Kinshasa binnen. Kindsoldaat Isaac was een van hen. Het tijdperk van vader en zoon Kabila leidde niet tot welvaart. Activiste Rebecca zette zich af vanop de barricades. Ook huidig president Tshisekedi heeft zijn beloftes niet ingelost. Katrien Vanderschoot luisterde naar het verhaal van de kinderen van Oost-Congo.
In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2021 samen. De derde en laatste aflevering focust op het weer en de invloed van de klimaatverandering. Zware overstromingen, hevige bosbranden: het extreme weer kwam erg dichtbij dit jaar.
In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2021 samen. De tweede aflevering focust op het internationale nieuws en begint met een uitspraak van Amerikaans president Joe Biden. Dit had zijn jaar moeten worden, maar op 6 januari liep het al mis. En dan moest Afghanistan nog komen.
In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2021 samen. De eerste aflevering begint met de ondertussen beruchte uitspraken over het "rijk van de vrijheid". In 2021 kregen we nog geen toegangsticket voor dat rijk, het lijkt weer terug naar af. Toch werd dit geen jaar van de stilstand, wel een jaar waarin we vaak focusten op mentaal welzijn.
Klopt het dat over dertig jaar de vis op is door overbevissing, zoals in een recent Europees rapport staat? Dat blijkt uiteindelijk nogal mee te vallen, zeker in onze wateren. Maar in ons onderzoek vonden we enkele andere zeeolifanten in de kamer. Veel bewoners van onze oceanen krijgen het hard te verduren door de visserijsector. En er is meer aan de hand.
Palmolie: het zit in je chocopasta, in je pizza, in je tandpasta en in je benzinetank. Het zit overal. Een zegen voor onze planeet, beweert de palmolie-industrie: palmbomen zijn zo productief dat ze per hectare meer olie opleveren dan welke andere plant dan ook. Dat laatste is waar maar de andere kant van de medaille is ons heel zuur aan het opbreken: de palmolieplantages vernietigen veel kostbaar tropisch woud, een ramp voor het klimaat, en ook voor de plaatselijke mensen én dieren.
Op 13 augustus 1996 werd Marc Dutroux opgepakt. Twee dagen na zijn arrestatie worden Sabine en Laetitia bevrijd uit de kelder van Dutroux. Vier andere verdwenen meisjes worden later dood teruggevonden. De zaak-Dutroux heeft een hele maatschappij op z’n grondvesten doen daveren. Herbeleef de zaak met gerechtsjournalisten Caroline Van den Berghe en Leo Stoops.
De cryptomunt bitcoin wipt op en neer een jo-jo. Drie Hiroux ging op zoek naar wat Bitcoin nu eigenlijk is, en wat je er mee kan. Is het de toekomst, of is het gewoon een vervuilende hype? Waarom is de koers zo wispelturig en is investeren in Bitcoin dan wel verstandig? En ... wat heeft Tesla-oprichter Elon Musk hier eigenlijk allemaal mee te maken?
Met geweld en zonder kans om asiel te vragen de grens weer overgezet worden, het is schering en inslag voor vele migranten en vluchtelingen bij de Kroatisch-Bosnische grens. Dat blijkt althans uit de vele getuigenissen die VRT NWS daar verzamelde. Zulke terugdrijvingen of pushbacks zijn illegaal. Sommige mensen worden zelfs nog diep in de Europese Unie van grens naar grens gebracht door de politie, tot ze weer buiten de Europese Unie staan.
Een week lang houdt Michael De Cock, artistiek leider van de Brusselse KVS, een dagboek bij over de hectische heropening van zijn theater. Hij had aangekondigd dat hij desnoods de coronamaatregelen met voeten zou treden, maar openen zou en moest ie. Uiteindelijk werd KVS een testproject voor de volledige heropening van de culturele sector na de lockdown.
Museumconservator Melanie Deboutte vertelt over het werk van kunstschilder Roger Raveel en over de meesters die hem inspireerden. Onder meer Jean Brusselmans, Constant Permeke, Gustave Van de Woestyne en Leon Spilliaert. Maar evengoed buitenlandse kunstenaars als Henri Matisse en Vincent Van Gogh.
Als het van de Europese Commissie afhangt, gaan we de komende jaren ons voedselpatroon grondig wijzigen. Met het zogenoemde farm-to-fork-programma wil Eurocommissaris Frans Timmermans onze landbouw duurzamer maken. Want "een wereld die niet duurzaam is zal niet vreedzaam zijn". We gingen met de commissaris praten hoe dat de inhoud van ons bord zal veranderen. We gingen ook langs bij twee Vlaamse melkveehouders, om te zien of ze er klaar voor zijn.
Er zitten steeds meer 60-plussers in onze Belgische gevangenissen. Hun aantal verdubbelde op acht jaar tijd. In de gevangenis van Merksplas zal daarom vanaf 2023 de eerste ouderenafdeling van ons land worden gebouwd. VRT NWS onderzocht de problematiek en sprak met gedetineerden boven de zestig.
In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze derde aflevering eert de vele mensen van wie we afscheid moesten nemen.
In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze tweede aflevering bundelt de federale formatie, de Amerikaanse verkiezingen en andere opvallende gebeurtenissen uit 2020.
In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze eerste aflevering bundelt de crisis van ons leven, van de lacherige reacties in het begin tot de wereldwijde paniek die volgde. Eén ding is zeker, 2020 zullen we niet snel vergeten, "dankzij" corona.
Ruth Joos interviewt Stefan Hertmans over z'n nieuwe roman "De opgang", over WOII.
Aan de vooravond van de coronaquarantaine kwam het werk in de rekken te liggen: "Als liefde overleven wordt". Een boek waarin Triene-Mie Le Compte getuigt over de vele gezichten van partnergeweld. Zij was jarenlang zelf het slachtoffer van emotionele en financiële chantage. In deze podcast praat Helen Goedgebeur met haar en met co-auteur en criminologe Anne Groenen.
Een spinnenfobie of claustrofobie kent u. Maar ook schoolfobie, angst om naar school te gaan, bestaat. Bij sommige jongeren is de vrees voor de schoolbanken zo groot dat ze in de psychiatrie terechtkomen. Officiele cijfers zijn er niet, maar volgens experten zou er sprake zijn van een stijging. VRT NWS sprak met enkele jongeren die aan schoolangst lijden. We vinden antwoorden bij jongeren met schoolangst, maar ook bij specialisten.
Auteur Jeroen Brouwers wordt 80 en heeft net een nieuwe roman uit, misschien wel zijn laatste. Ruth Joos sprak hem thuis, in Lanaken. Het werd memorabel.
In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze vierde en laatste aflevering brengt hulde aan de mensen die het einde van 2019 niet hebben gehaald. Om het met de woorden van de betreurde zanger Mark Hollis te zeggen: It's my life, don't you forget, it never ends.
In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze derde aflevering heeft het over de verwarrende tijden waarin we leven. We hebben blijkbaar ministers van Samenleven nodig, terwijl de Amerikaanse president Trump zijn eigen koers vaart, en extreme uitspraken kunnen leiden tot extreme daden. Hadden we daarom zo'n nood aan Billie Eilish? As long as I'm here, no one can hurt you.
In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze tweede aflevering focust op de politiek in eigen land: wissels van de macht, opmerkelijke verkiezingsresultaten en hier en daar wat stilstand. De Wetstraat biedt stof genoeg tot nadenken. Gade gij da bepalen?
In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze eerste aflevering bundelt de vele protesten die het jaar overspoelden: van de brexitperikelen in en rond het Britse parlement, tot de klimaatspijbelaars. Een woelige reis rond de wereld in 12 minuten. Fasten your seatbelts.
Zanger Sam Bettens schetst zijn tijdgeest, met nummers van Macklemore, Mindy Smith en Joan Armatrading.
Hoofdeconoom van Belfius Véronique Goossens kiest drie schijven uit haar platenkast om haar tijdbeeld te schetsen. Werk van Louis Neefs, van Hans Zimmer en van Toots Thielemans.
carolinepauwels
Klimaatactiviste Anuna De Wever hangt haar tijdbeeld op aan songs van Bob Marley, Michael Jackson en Macklemore.
Acteur Wim Willaert schetst zijn tijdbeeld met drie nummers, van 't Hof van Commerce, van Rare Bird, en van De Dolfijntjes.
Journaliste Ruth Joos graait drie nummers uit haar Spotify/iTunes, van Nick Cave, John Coltrane en Richard Hawley, en brouwt er haar tijdbeeld mee bijeen.
Bisschop Johan Bonny diept zijn tijdbeeld op uit zijn platenkast. Met Willem Vermandere, met zowaar ABBA, en met Sebastiaan Van Steenberge.
Karel Van Eetvelt, ceo van Febelfin, haalt drie tracks uit zijn platenkast en legt ermee uit hoe de wereld in elkaar zit. Met Black Eyed Peas, Bart Peeters en Bob Dylan.
Regisseur Jan Eelen presenteert drie schijven die voor hem een beeld geven van de tijd waarin we leven. Met Childish Gambino, The Beatles en Wilco.
Eric Goens grasduint in veertig jaar muziek en distilleert er zijn tijdgeest uit. Met Bear's Den, The Sex Pistols en Pink Floyd.
Imke Courtois kiest drie nummers en schetst ermee haar tijdbeeld. Met Kommilfoo heeft ze het over eenzaamheid, met The Eagles over claustrofobie en meeloopgedrag, en met Pink Floyd over ons softe onderwijs.
Psychiater Dirk De Wachter haalt drie nummers uit zijn platenkast en construeert er een deel van zijn wereldbeeld mee.
Tom Waes kiest drie nummers en schetst ermee zijn tijdbeeld. Met Willem Vermandere heeft hij het over wel- en wandaden van religie, met Young Gangsta over Trump en racisme, met Joni Mitchell over zeer waardig ouder worden.
Jaren geleden is het nu dat ze telefoon kreeg van haar dochter, die net aangereden was. Lieva rept zich naar de plaats van het ongeval en wat er zich dan afspeelt zal haar leven dramatisch veranderen. We kruipen in het hoofd van de vluchters, zij die gewonde slachtoffers achterlaten in de berm. We geven het woord aan de slachtoffers.
In deze podcast neemt Joris Vergeyle u mee voor een tocht door het Justitiepaleis, tot helemaal boven in de koepel. Beluister de meest onwaarschijnlijke verhalen, van 160 jaar geleden tot nu. Verborgen naakten, stoffige turnzalen, ineengestorte koepels en opmerkelijke fans - dit gerechtsgebouw heeft het allemaal. U kunt de podcast ook gebruiken als audiogids, het Brusselse paleis van justitie is vrij toegankelijk van maandag tot vrijdag.
Op 20 juli 1969 landde de mens voor het eerst op de maan. Het waren de Verenigde Staten die met hun Apollo-programma die eer op hun naam konden schrijven. Terwijl de wereld toekeek stapten twee mannen in ruimtepak uit hun capsule en maakten een wandeling op het maanoppervlak. De Sovjets waren geklopt op een terrein waarin ze voorsprong hadden. Deze podcast vertelt het verhaal van de eerste maanlanding.
Hoe zit het met dat “hellhole” waar president Trump over sprak? Auteur Pascal Verbeken gidst Joris Vergeyle door het Brussel van nu, met z'n boek "Brutopia" in de hand. Wandel mee door de Noordwijk en de Kanaalzone, en ontdek onverwachte verhalen.
10 oktober 2018 davert het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders, voetbalmakelaars en scheidsrechters als deel van de grote Operatie Propere Handen. Stijn De Groote maakt de balans op, in twee podcasts, en bespreekt hij welke invloed de affaire heeft op de belangrijkste bijzaak in het leven. In deze tweede aflevering zijn de makelaars en clubleiders aan de beurt.
In Rwanda vond in 1994 de grootste genocide of volkerenmoord uit de recente geschiedenis plaats. In zo'n 100 dagen tijd vermoordden radicale Hutu's zeker 800.000 Tutsi's, gematigde Hutu's en Twa's. Te midden van het geweld tussen die verschillende bevolkingsgroepen, zag een nieuwe generatie Rwandezen het levenslicht. Hoe leven zij met de herinnering aan de genocide? Guillaume Staring, zelf geboren in 1994, vroeg het hen.
In 2018 daverde het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders die wedstrijden zouden hebben verkocht en voetbalmakelaars die het voetbal proberen te manipuleren en scheidsrechters in hun macht hebben. Stijn De Groote maakt de balans op, in twee podcasts, en bespreekt hij welke invloed operatie Propere Handen heeft op de belangrijkste bijzaak in het leven. In deze aflevering komen de scheidsrechters aan bod.
Werd Dag Hammarskjöld, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1953 tot 1961, vermoord door een Belgische piloot, tijdens een vredesmissie in Congo? Joris Vergeyle kreeg een uniek interview in handen met die Belgische piloot: Jan van Risseghem. Dit is zijn verhaal.
In "Dark Number" brengt Guy De Troyer het verhaal van verkrachtingsslachtoffers die geen aangifte deden. Omdat ze niet willen of durven.
Chaos in de Belgische regering over het VN-migratiepact. Dat wordt voorlopig niet goedgekeurd. Regeringspartner N-VA ging plots op de rem staan. Nochtans is er twee jaar over dit pact onderhandeld. Wat staat er nu in dat migratiepact, zijn de bezwaren van de N-VA terecht en wat zit er achter die plotse koerswijziging? Een podcast van Stijn Vercruysse.
Wie de diagnose burn-out krijgt, heeft het meestal niet zien aankomen en weet er weinig over. Nochtans krijgen steeds meer mensen af te rekenen met spanningsklachten. Als je daar niets aan doet, loert een burn-out om de hoek. Ook Jan Gerits, journalist bij VRT NWS, is de man met de hamer tegengekomen. In september 2017 ging het licht uit. In deze podcast neemt hij je mee op zijn zoektocht naar wat een burn-out precies is en hoe je die kan voorkomen.
In het klimaatrapport waar experts in oktober 2018 mee kwamen, stond alweer niet veel om vrolijk van te worden. Els Aeyels zoekt uit wat er de komende decennia zal veranderen en wat wij daar concreet van zullen merken, hier bij ons en verder weg. Hoe bereiden we ons voor? En kunnen we het tij nog keren?
In 1997 is ons land volop in de greep van de zaak-Dutroux, wanneer er op 22 maart een nieuwe vreselijke ontdekking volgt: in enkele vuilniszakken in Bergen worden menselijke resten van vrouwen teruggevonden. Armen, benen, dijen. Zorgvuldig versneden en verpakt. Het is het minutieuze, doch afschuwelijke werk van de slachter van Bergen. En de man heeft de maanden erna nog meer gruwel in petto.
“De man die het voorbeeld moest geven, maar in plaats daarvan iedereen zwaar teleurgesteld heeft.": het gaat in deze podcast over Jean Renneboog, ex-rector aan de VUB, die voor de rechtbank moest komen voor de moord op zijn vrouw.
"Ik ben bang. Mijn man wil niet meer dat ik buiten kom als het donker is.” 1965, Linkeroever. Heel wat vrouwen durven ’s avonds niet meer alleen de straat op. In amper een maand tijd worden op Antwerpen Linkeroever twee vrouwen vermoord teruggevonden. Gewurgd. “De stemming is die van een angstpsychose", zegt een vader. Wie is de wurger van Linkeroever? En wanneer slaat hij opnieuw toe?
De Kennedy’s spreken tot de verbeelding van elke Amerikaan. Wat een tragiek, wat een drama! Joe Kennedy verongelukte. President John F. Kennedy werd vermoord. Ted Kennedy overleefde een vliegtuigcrash en een auto-ongeluk. Op 5 juni 1968, een halve eeuw geleden, kwam Bobby Kennedy net als zijn 8 jaar oudere broer Jack, tragisch aan zijn einde. Bobby Kennedy, één van de meest geliefde toekomstige presidenten van Amerika. Onze correspondent in Amerika Björn Soenens blikt terug.
Deel 2 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse Noordstation.
Deel 1 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse Noordstation.
"Blind getrouwd" en "Temptation island" halen hogere kijkcijfers dan ooit. Realityprogramma's, we houden er dus van. Maar waarom eigenlijk?
"Het eindigt abrupt met een schot in zijn hoofd. Het is 4 april 1968." - De zwarte dominee Martin Luther King werd vermoord in Memphis, Tennessee. King was één van de leiders van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Onze correspondent Björn Soenens blikt terug.
“We call BS!” riep Emma Gonzàlez, een 17-jarige scholiere van de Marjorie Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, na het bloedbad op haar school. Het was op Valentijnsdag 2018. Gonzàlez is het symbool van een exploderende scholierenwoede in Amerika. Gedaan met de bullshit, riep ze. "We call BS". We willen dat jullie ons beschermen. We willen geen aanvalswapens meer zien. Nooit meer zo’n bloedblad. Nooit meer.” Op 24 maart trekken de scholieren naar Washington: March of our lives.
De dood van de bekende wetenschapper Stephen Hawking lokt wereldwijd reacties uit, veel exacte wetenschappers keken naar hem op. Maar wie was Stephen Hawking nu eigenlijk? Elisabeth Ackaert zocht het antwoord.