PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

VRT NWS Extra

Ontdek hier éénmalige podcasts van VRT NWS. VRT NWS Extra kiest een gebeurtenis, evolutie of fenomeen, en probeert dat zo duidelijk en volledig mogelijk in zijn actuele context te plaatsen.

Afleveringen

 • Is Congo na 25 jaar echt bevrijd?

  May 17 2022

  Op 17 mei 1997 werd Zaïre de Democratische Republiek Congo. Op die dag trokken de troepen van Laurent Kabila de hoofdstad Kinshasa binnen. Kindsoldaat Isaac was een van hen. Het tijdperk van vader en zoon Kabila leidde niet tot welvaart. Activiste Rebecca zette zich af vanop de barricades. Ook huidig president Tshisekedi heeft zijn beloftes niet ingelost. Katrien Vanderschoot luisterde naar het verhaal van de kinderen van Oost-Congo.

 • Jaaroverzicht 2021, deel 3: een jaar vol extreem weer

  Dec 30 2021

  In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2021 samen. De derde en laatste aflevering focust op het weer en de invloed van de klimaatverandering. Zware overstromingen, hevige bosbranden: het extreme weer kwam erg dichtbij dit jaar.

 • Jaaroverzicht 2021, deel 2: het jaar van Amerika

  Dec 29 2021

  In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2021 samen. De tweede aflevering focust op het internationale nieuws en begint met een uitspraak van Amerikaans president Joe Biden. Dit had zijn jaar moeten worden, maar op 6 januari liep het al mis. En dan moest Afghanistan nog komen.

 • Jaaroverzicht 2021, deel 1: het jaar van het mentale welzijn

  Dec 28 2021

  In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2021 samen. De eerste aflevering begint met de ondertussen beruchte uitspraken over het "rijk van de vrijheid". In 2021 kregen we nog geen toegangsticket voor dat rijk, het lijkt weer terug naar af. Toch werd dit geen jaar van de stilstand, wel een jaar waarin we vaak focusten op mentaal welzijn.

 • De aarde draait door: bijvangst in de visserij

  Sep 24 2021

  Klopt het dat over dertig jaar de vis op is door overbevissing, zoals in een recent Europees rapport staat? Dat blijkt uiteindelijk nogal mee te vallen, zeker in onze wateren. Maar in ons onderzoek vonden we enkele andere zeeolifanten in de kamer. Veel bewoners van onze oceanen krijgen het hard te verduren door de visserijsector. En er is meer aan de hand.

 • De aarde draait door: over de wel- en de wandaden van de palmolie-industrie

  Sep 03 2021

  Palmolie: het zit in je chocopasta, in je pizza, in je tandpasta en in je benzinetank. Het zit overal. Een zegen voor onze planeet, beweert de palmolie-industrie: palmbomen zijn zo productief dat ze per hectare meer olie opleveren dan welke andere plant dan ook. Dat laatste is waar maar de andere kant van de medaille is ons heel zuur aan het opbreken: de palmolieplantages vernietigen veel kostbaar tropisch woud, een ramp voor het klimaat, en ook voor de plaatselijke mensen én dieren.

 • Hoe was het ook weer: de zaak-Dutroux

  Aug 12 2021

  Op 13 augustus 1996 werd Marc Dutroux opgepakt. Twee dagen na zijn arrestatie worden Sabine en Laetitia bevrijd uit de kelder van Dutroux. Vier andere verdwenen meisjes worden later dood teruggevonden. De zaak-Dutroux heeft een hele maatschappij op z’n grondvesten doen daveren. Herbeleef de zaak met gerechtsjournalisten Caroline Van den Berghe en Leo Stoops.

 • Cryptomunt bitcoin: wat is het nu precies, en wat kan je ermee?

  Jun 23 2021

  De cryptomunt bitcoin wipt op en neer een jo-jo. Drie Hiroux ging op zoek naar wat Bitcoin nu eigenlijk is, en wat je er mee kan. Is het de toekomst, of is het gewoon een vervuilende hype? Waarom is de koers zo wispelturig en is investeren in Bitcoin dan wel verstandig? En ... wat heeft Tesla-oprichter Elon Musk hier eigenlijk allemaal mee te maken?

 • Mishandeld bij de Europese buitengrens

  Jun 01 2021

  Met geweld en zonder kans om asiel te vragen de grens weer overgezet worden, het is schering en inslag voor vele migranten en vluchtelingen bij de Kroatisch-Bosnische grens. Dat blijkt althans uit de vele getuigenissen die VRT NWS daar verzamelde. Zulke terugdrijvingen of pushbacks zijn illegaal. Sommige mensen worden zelfs nog diep in de Europese Unie van grens naar grens gebracht door de politie, tot ze weer buiten de Europese Unie staan.

 • De week door de ogen van Michael De Cock, artistiek leider KVS

  Apr 26 2021

  Een week lang houdt Michael De Cock, artistiek leider van de Brusselse KVS, een dagboek bij over de hectische heropening van zijn theater. Hij had aangekondigd dat hij desnoods de coronamaatregelen met voeten zou treden, maar openen zou en moest ie. Uiteindelijk werd KVS een testproject voor de volledige heropening van de culturele sector na de lockdown.

 • Dagboek van een museumconservator

  Mar 29 2021

  Museumconservator Melanie Deboutte vertelt over het werk van kunstschilder Roger Raveel en over de meesters die hem inspireerden. Onder meer Jean Brusselmans, Constant Permeke, Gustave Van de Woestyne en Leon Spilliaert. Maar evengoed buitenlandse kunstenaars als Henri Matisse en Vincent Van Gogh.

 • Wat eten we in 2030?

  Mar 23 2021

  Als het van de Europese Commissie afhangt, gaan we de komende jaren ons voedselpatroon grondig wijzigen. Met het zogenoemde farm-to-fork-programma wil Eurocommissaris Frans Timmermans onze landbouw duurzamer maken. Want "een wereld die niet duurzaam is zal niet vreedzaam zijn". We gingen met de commissaris praten hoe dat de inhoud van ons bord zal veranderen. We gingen ook langs bij twee Vlaamse melkveehouders, om te zien of ze er klaar voor zijn.

 • Ouderen in de gevangenis

  Jan 15 2021

  Er zitten steeds meer 60-plussers in onze Belgische gevangenissen. Hun aantal verdubbelde op acht jaar tijd. In de gevangenis van Merksplas zal daarom vanaf 2023 de eerste ouderenafdeling van ons land worden gebouwd. VRT NWS onderzocht de problematiek en sprak met gedetineerden boven de zestig.

 • Jaaroverzicht 2020, aflevering 3: het jaar van Ward, Johny en Gerty

  Dec 30 2020

  In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze derde aflevering eert de vele mensen van wie we afscheid moesten nemen.

 • Jaaroverzicht 2020, aflevering 2: er is meer dan corona

  Dec 29 2020

  In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze tweede aflevering bundelt de federale formatie, de Amerikaanse verkiezingen en andere opvallende gebeurtenissen uit 2020.

 • Jaaroverzicht 2020, aflevering 1: corona

  Dec 28 2020

  In drie afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2020 samen. Deze eerste aflevering bundelt de crisis van ons leven, van de lacherige reacties in het begin tot de wereldwijde paniek die volgde. Eén ding is zeker, 2020 zullen we niet snel vergeten, "dankzij" corona.

 • Auteur Stefan Hertmans duikt in WOII, een gesprek

  Sep 22 2020

  Ruth Joos interviewt Stefan Hertmans over z'n nieuwe roman "De opgang", over WOII.

 • Vertrek nooit zonder vooropgezet vluchtplan

  Apr 30 2020

  Aan de vooravond van de coronaquarantaine kwam het werk in de rekken te liggen: "Als liefde overleven wordt". Een boek waarin Triene-Mie Le Compte getuigt over de vele gezichten van partnergeweld. Zij was jarenlang zelf het slachtoffer van emotionele en financiële chantage. In deze podcast praat Helen Goedgebeur met haar en met co-auteur en criminologe Anne Groenen.

 • Schoolfobie: wat als je kind niet meer naar school durft?

  Feb 29 2020

  Een spinnenfobie of claustrofobie kent u. Maar ook schoolfobie, angst om naar school te gaan, bestaat. Bij sommige jongeren is de vrees voor de schoolbanken zo groot dat ze in de psychiatrie terechtkomen. Officiele cijfers zijn er niet, maar volgens experten zou er sprake zijn van een stijging. VRT NWS sprak met enkele jongeren die aan schoolangst lijden. We vinden antwoorden bij jongeren met schoolangst, maar ook bij specialisten.

 • Een memorabel interview met Jeroen Brouwers

  Feb 13 2020

  Auteur Jeroen Brouwers wordt 80 en heeft net een nieuwe roman uit, misschien wel zijn laatste. Ruth Joos sprak hem thuis, in Lanaken. Het werd memorabel.

 • Jaaroverzicht 2019, aflevering 4: het jaar van Christophe, Marieke en Marie

  Dec 27 2019

  In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze vierde en laatste aflevering brengt hulde aan de mensen die het einde van 2019 niet hebben gehaald. Om het met de woorden van de betreurde zanger Mark Hollis te zeggen: It's my life, don't you forget, it never ends.

 • Jaaroverzicht 2019, aflevering 3: verwarrende tijden

  Dec 26 2019

  In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze derde aflevering heeft het over de verwarrende tijden waarin we leven. We hebben blijkbaar ministers van Samenleven nodig, terwijl de Amerikaanse president Trump zijn eigen koers vaart, en extreme uitspraken kunnen leiden tot extreme daden. Hadden we daarom zo'n nood aan Billie Eilish? As long as I'm here, no one can hurt you.

 • Jaaroverzicht 2019, aflevering 2: politieke twists en twisten

  Dec 24 2019

  In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze tweede aflevering focust op de politiek in eigen land: wissels van de macht, opmerkelijke verkiezingsresultaten en hier en daar wat stilstand. De Wetstraat biedt stof genoeg tot nadenken. Gade gij da bepalen?

 • Jaaroverzicht 2019, aflevering 1: het jaar van de protesten

  Dec 23 2019

  In vier afleveringen vat Joris Vergeyle het jaar 2019 samen. Deze eerste aflevering bundelt de vele protesten die het jaar overspoelden: van de brexitperikelen in en rond het Britse parlement, tot de klimaatspijbelaars. Een woelige reis rond de wereld in 12 minuten. Fasten your seatbelts.

 • De Tijdschijf van Sam Bettens

  Dec 22 2019

  Zanger Sam Bettens schetst zijn tijdgeest, met nummers van Macklemore, Mindy Smith en Joan Armatrading.

 • De Tijdschijf van Véronique Goossens

  Dec 17 2019

  Hoofdeconoom van Belfius Véronique Goossens kiest drie schijven uit haar platenkast om haar tijdbeeld te schetsen. Werk van Louis Neefs, van Hans Zimmer en van Toots Thielemans.

 • De Tijdschijf van Caroline Pauwels

  Dec 10 2019

  carolinepauwels

 • De Tijdschijf van Anuna De Wever

  Dec 03 2019

  Klimaatactiviste Anuna De Wever hangt haar tijdbeeld op aan songs van Bob Marley, Michael Jackson en Macklemore.

 • De Tijdschijf van Wim Willaert

  Nov 26 2019

  Acteur Wim Willaert schetst zijn tijdbeeld met drie nummers, van 't Hof van Commerce, van Rare Bird, en van De Dolfijntjes.

 • De Tijdschijf van Ruth Joos

  Nov 20 2019

  Journaliste Ruth Joos graait drie nummers uit haar Spotify/iTunes, van Nick Cave, John Coltrane en Richard Hawley, en brouwt er haar tijdbeeld mee bijeen.

 • De Tijdschijf van Johan Bonny

  Nov 13 2019

  Bisschop Johan Bonny diept zijn tijdbeeld op uit zijn platenkast. Met Willem Vermandere, met zowaar ABBA, en met Sebastiaan Van Steenberge.

 • De Tijdschijf van Karel Van Eetvelt

  Nov 05 2019

  Karel Van Eetvelt, ceo van Febelfin, haalt drie tracks uit zijn platenkast en legt ermee uit hoe de wereld in elkaar zit. Met Black Eyed Peas, Bart Peeters en Bob Dylan.

 • De Tijdschijf van Jan Eelen

  Oct 29 2019

  Regisseur Jan Eelen presenteert drie schijven die voor hem een beeld geven van de tijd waarin we leven. Met Childish Gambino, The Beatles en Wilco.

 • De Tijdschijf Van Eric Goens

  Oct 23 2019

  Eric Goens grasduint in veertig jaar muziek en distilleert er zijn tijdgeest uit. Met Bear's Den, The Sex Pistols en Pink Floyd.

 • De Tijdschijf van Imke Courtois

  Oct 15 2019

  Imke Courtois kiest drie nummers en schetst ermee haar tijdbeeld. Met Kommilfoo heeft ze het over eenzaamheid, met The Eagles over claustrofobie en meeloopgedrag, en met Pink Floyd over ons softe onderwijs.

 • De Tijdschijf van Dirk De Wachter

  Oct 09 2019

  Psychiater Dirk De Wachter haalt drie nummers uit zijn platenkast en construeert er een deel van zijn wereldbeeld mee.

 • De Tijdschijf Van Tom Waes

  Oct 02 2019

  Tom Waes kiest drie nummers en schetst ermee zijn tijdbeeld. Met Willem Vermandere heeft hij het over wel- en wandaden van religie, met Young Gangsta over Trump en racisme, met Joni Mitchell over zeer waardig ouder worden.

 • Verder na vluchtmisdrijf, het onwaarschijnlijke verhaal van een slachtoffer

  Sep 04 2019

  Jaren geleden is het nu dat ze telefoon kreeg van haar dochter, die net aangereden was. Lieva rept zich naar de plaats van het ongeval en wat er zich dan afspeelt zal haar leven dramatisch veranderen. We kruipen in het hoofd van de vluchters, zij die gewonde slachtoffers achterlaten in de berm. We geven het woord aan de slachtoffers.

 • Het Justitiepaleis: een opmerkelijke tocht voorbij de stellingen

  Aug 23 2019

  In deze podcast neemt Joris Vergeyle u mee voor een tocht door het Justitiepaleis, tot helemaal boven in de koepel. Beluister de meest onwaarschijnlijke verhalen, van 160 jaar geleden tot nu. Verborgen naakten, stoffige turnzalen, ineengestorte koepels en opmerkelijke fans - dit gerechtsgebouw heeft het allemaal. U kunt de podcast ook gebruiken als audiogids, het Brusselse paleis van justitie is vrij toegankelijk van maandag tot vrijdag.

 • One small step: het waanzinnige verhaal van de eerste maanlanding.

  Jul 18 2019

  Op 20 juli 1969 landde de mens voor het eerst op de maan. Het waren de Verenigde Staten die met hun Apollo-programma die eer op hun naam konden schrijven. Terwijl de wereld toekeek stapten twee mannen in ruimtepak uit hun capsule en maakten een wandeling op het maanoppervlak. De Sovjets waren geklopt op een terrein waarin ze voorsprong hadden. Deze podcast vertelt het verhaal van de eerste maanlanding.

 • BRUTOPIA. Een tocht door Brussel

  Apr 29 2019

  Hoe zit het met dat “hellhole” waar president Trump over sprak? Auteur Pascal Verbeken gidst Joris Vergeyle door het Brussel van nu, met z'n boek "Brutopia" in de hand. Wandel mee door de Noordwijk en de Kanaalzone, en ontdek onverwachte verhalen.

 • De staat van ons voetbal: #makelaarsenclubleiders

  Apr 12 2019

  10 oktober 2018 davert het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders, voetbalmakelaars en scheidsrechters als deel van de grote Operatie Propere Handen. Stijn De Groote maakt de balans op, in twee podcasts, en bespreekt hij welke invloed de affaire heeft op de belangrijkste bijzaak in het leven. In deze tweede aflevering zijn de makelaars en clubleiders aan de beurt.

 • Generatie van de genocide

  Apr 06 2019

  In Rwanda vond in 1994 de grootste genocide of volkerenmoord uit de recente geschiedenis plaats. In zo'n 100 dagen tijd vermoordden radicale Hutu's zeker 800.000 Tutsi's, gematigde Hutu's en Twa's. Te midden van het geweld tussen die verschillende bevolkingsgroepen, zag een nieuwe generatie Rwandezen het levenslicht. Hoe leven zij met de herinnering aan de genocide? Guillaume Staring, zelf geboren in 1994, vroeg het hen.

 • De staat van ons voetbal: #scheidsrechters

  Apr 05 2019

  In 2018 daverde het Belgisch voetbal op zijn grondvesten. De politie arresteert clubleiders die wedstrijden zouden hebben verkocht en voetbalmakelaars die het voetbal proberen te manipuleren en scheidsrechters in hun macht hebben. Stijn De Groote maakt de balans op, in twee podcasts, en bespreekt hij welke invloed operatie Propere Handen heeft op de belangrijkste bijzaak in het leven. In deze aflevering komen de scheidsrechters aan bod.

 • Dag. Is dit de stem van de moordenaar van VN-topman Hammarskjöld?

  Mar 27 2019

  Werd Dag Hammarskjöld, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 1953 tot 1961, vermoord door een Belgische piloot, tijdens een vredesmissie in Congo? Joris Vergeyle kreeg een uniek interview in handen met die Belgische piloot: Jan van Risseghem. Dit is zijn verhaal.

 • Dark Number: De stilte na verkrachting

  Nov 23 2018

  In "Dark Number" brengt Guy De Troyer het verhaal van verkrachtingsslachtoffers die geen aangifte deden. Omdat ze niet willen of durven.

 • Het Migratiepact van de VN

  Nov 17 2018

  Chaos in de Belgische regering over het VN-migratiepact. Dat wordt voorlopig niet goedgekeurd. Regeringspartner N-VA ging plots op de rem staan. Nochtans is er twee jaar over dit pact onderhandeld. Wat staat er nu in dat migratiepact, zijn de bezwaren van de N-VA terecht en wat zit er achter die plotse koerswijziging? Een podcast van Stijn Vercruysse.

 • Nog iemand een burn-out?

  Nov 16 2018

  Wie de diagnose burn-out krijgt, heeft het meestal niet zien aankomen en weet er weinig over. Nochtans krijgen steeds meer mensen af te rekenen met spanningsklachten. Als je daar niets aan doet, loert een burn-out om de hoek. Ook Jan Gerits, journalist bij VRT NWS, is de man met de hamer tegengekomen. In september 2017 ging het licht uit. In deze podcast neemt hij je mee op zijn zoektocht naar wat een burn-out precies is en hoe je die kan voorkomen.

 • Het klimaatrapport van 2018

  Oct 11 2018

  In het klimaatrapport waar experts in oktober 2018 mee kwamen, stond alweer niet veel om vrolijk van te worden. Els Aeyels zoekt uit wat er de komende decennia zal veranderen en wat wij daar concreet van zullen merken, hier bij ons en verder weg. Hoe bereiden we ons voor? En kunnen we het tij nog keren?

 • "De slachter van Bergen": de gruwelijkste cold case van België

  Jul 26 2018

  In 1997 is ons land volop in de greep van de zaak-Dutroux, wanneer er op 22 maart een nieuwe vreselijke ontdekking volgt: in enkele vuilniszakken in Bergen worden menselijke resten van vrouwen teruggevonden. Armen, benen, dijen. Zorgvuldig versneden en verpakt. Het is het minutieuze, doch afschuwelijke werk van de slachter van Bergen. En de man heeft de maanden erna nog meer gruwel in petto.

 • Van VUB-rector tot moordverdachte: de man die de dood van zijn vrouw in scène zette

  Jul 24 2018

  “De man die het voorbeeld moest geven, maar in plaats daarvan iedereen zwaar teleurgesteld heeft.": het gaat in deze podcast over Jean Renneboog, ex-rector aan de VUB, die voor de rechtbank moest komen voor de moord op zijn vrouw.

 • De "wurger van Linkeroever": was hij de eerste echte seriemoordenaar in ons land?

  Jul 22 2018

  "Ik ben bang. Mijn man wil niet meer dat ik buiten kom als het donker is.” 1965, Linkeroever. Heel wat vrouwen durven ’s avonds niet meer alleen de straat op. In amper een maand tijd worden op Antwerpen Linkeroever twee vrouwen vermoord teruggevonden. Gewurgd. “De stemming is die van een angstpsychose", zegt een vader. Wie is de wurger van Linkeroever? En wanneer slaat hij opnieuw toe?

 • De tragische kroniek van de Kennedy-familie

  Jun 01 2018

  De Kennedy’s spreken tot de verbeelding van elke Amerikaan. Wat een tragiek, wat een drama! Joe Kennedy verongelukte. President John F. Kennedy werd vermoord. Ted Kennedy overleefde een vliegtuigcrash en een auto-ongeluk. Op 5 juni 1968, een halve eeuw geleden, kwam Bobby Kennedy net als zijn 8 jaar oudere broer Jack, tragisch aan zijn einde. Bobby Kennedy, één van de meest geliefde toekomstige presidenten van Amerika. Onze correspondent in Amerika Björn Soenens blikt terug.

 • De meisjes van de nacht (2): De vloek

  May 31 2018

  Deel 2 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse Noordstation.

 • De meisjes van de nacht (1): Op patrouille

  May 30 2018

  Deel 1 van 2: Ruim duizend jonge vrouwen komen elk jaar vanuit Nigeria naar ons land, Nederland, Frankrijk en Italië. Ze belanden in de prostitutie en verkopen hun lichaam voor amper 20 euro. Guy De Troyer duikt in deze podcast onder in de wereld van de meisjes van de nacht, achter het Brusselse Noordstation.

 • Waarom we zo graag naar reality-tv kijken

  Apr 12 2018

  "Blind getrouwd" en "Temptation island" halen hogere kijkcijfers dan ooit. Realityprogramma's, we houden er dus van. Maar waarom eigenlijk?

 • Martin Luther King: De man, de moord, de erfenis

  Mar 30 2018

  "Het eindigt abrupt met een schot in zijn hoofd. Het is 4 april 1968." - De zwarte dominee Martin Luther King werd vermoord in Memphis, Tennessee. King was één van de leiders van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Onze correspondent Björn Soenens blikt terug.

 • March of our lives: de moed van Emma Gonzàlez

  Mar 23 2018

  “We call BS!” riep Emma Gonzàlez, een 17-jarige scholiere van de Marjorie Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, na het bloedbad op haar school. Het was op Valentijnsdag 2018. Gonzàlez is het symbool van een exploderende scholierenwoede in Amerika. Gedaan met de bullshit, riep ze. "We call BS". We willen dat jullie ons beschermen. We willen geen aanvalswapens meer zien. Nooit meer zo’n bloedblad. Nooit meer.” Op 24 maart trekken de scholieren naar Washington: March of our lives.

 • Wie was wetenschapper Stephen Hawking?

  Mar 14 2018

  De dood van de bekende wetenschapper Stephen Hawking lokt wereldwijd reacties uit, veel exacte wetenschappers keken naar hem op. Maar wie was Stephen Hawking nu eigenlijk? Elisabeth Ackaert zocht het antwoord.