PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Kunstkast van Pygmalion

In ‘De Kunstkast van Pygmalion’ liggen allerlei verhalen over de liefde voor de kunst verborgen. In deze podcastserie bespreekt de kunsthistoricus en kunsthandelaar Jaap Versteegh de meest uiteenlopende aspecten van de kunstwereld met ter zake kundige experts. Zelf was Versteegh o.m. werkzaam als kunstrecensent, docent kunstgeschiedenis en gastconservator voor diverse musea. Zijn gasten in ‘De Kunstkast’ variëren van kunstenaars, museumdirecteuren en veilingmeesters tot aan lijstenmakers, rest...more

Afleveringen

 • 18. De zilver expert Jacob J. Roosjen

  May 03 2022

  In deze aflevering spreekt Jaap Versteegh met Jacob J. Roosjen, gespecialiseerd in Europees antiek zilver. Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest bij Sotheby’s als hoofd van de Zilver-afdeling in Amsterdam en Milaan, heeft hij in 2009 het Silver Research Institute opgericht. Daarnaast is hij als zilver-expert actief als kunsthandelaar.

 • 17. De directeur van Vereniging Rembrandt, Fusien Bijl de Vroe

  Mar 09 2022

  Fusien Bijl de Vroe is directeur van de Vereniging Rembrandt. Zij legt helder uit hoe de vereniging probeert kunst voor iedereen toegankelijk te maken en waarom bepaalde kunstwerken het verdienen om bewaard te worden. Daarnaast vertelt zij boeiend over de voorbereiding van een tentoonstelling over Jan Veth in het Dordrechts Museum.

 • 16. De Palestijns-Syrische kunstenaar Ahmad Mallah

  Jan 30 2022

  De beeldend kunstenaar Ahmad Mallah (1990) is Palestijn, geboren en getogen in Damascus (Syrië). Zeven jaar geleden is hij naar Nederland gevlucht en opgeleid als kunstenaar aan de St. Joost Academie in Breda. Jaap Versteegh spreekt met hem over zijn verleden, het heden, zijn toekomst en over zijn kunst, waarin hij zijn heftige leven aangrijpend verbeeldt.

 • 15. De kleuranalyses van Dop Bär

  Dec 31 2021

  Onder de titel 'Het palet van de schrijver' bespreekt Dop Bär, afgewisseld door muziekfragmenten van Henk Thiadens, zijn analyses van de kleurbeschrijvingen van James Joyce in diens roman 'Ulysses'.

 • 14. De ontwerper en beeldend kunstenaar Willem Noyons

  Oct 22 2021

  In deze aflevering van de Kunstkast van Pygmalion praat Jaap Versteegh met de ontwerper en beeldend kunstenaar Willem Noyons over zijn jeugd in Utrecht, zijn opleiding aan de academie voor beeldende vorming in Tilburg, de invloed van de monnik Dom Hans van der Laan op zijn werk, zijn in Tsjechië gefabriceerde glasontwerpen en zijn reconstructies voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Al met al een lichtvoetig, gevarieerd gesprek, maar boordevol wetenswaardigheden.

 • 13. De fotograaf van kunstwerken Albertine Dijkema

  Aug 29 2021

  In deze aflevering staat de fotografe Albertine Dijkema centraal. Zij vertelt over opleiding, haar werk voor veilinghuis Sotheby’s en het Rijksmuseum, legt uit hoe je kunst fotografeert, welke truckjes zij gebruikt, maar tevens hoe je je als fotograaf moet kleden...

 • 12. De expert kunstverzekeringen Frank Heerkens Thijssen

  Jun 24 2021

  In de 12e aflevering van de podcastserie De Kunstkast van Pygmalion praat Jaap Versteegh met Frank Heerkens Thijssen over zijn werk als makelaar in kunstverzekeringen. Daarnaast is Frank intensief betrokken bij de Vereniging Rembrandt, waarvoor hij meerdere zogenaamde vraaggezelschappen heeft opgericht. Als groep dragen zij gericht bij aan kunstaankopen en organiseren zij diverse bijeenkomsten om hun liefde voor kunst te delen. In 2004 was Frank betrokken bij de oprichting van de Titus Cirkel,...more

 • 11. De waarnemingsonderzoeker professor Casper Erkelens

  May 05 2021

  In deze aflevering van de Kunstkast legt de waarnemingsonderzoeker professor Casper Erkelens uit hoe wij als mensen kijken naar onze omgeving. Aan de kunsthistoricus Jaap Versteegh vertelt hij hoe wij diepte kunnen zien en hoe wij deze dieptewaarneming vastleggen in kunstwerken.

 • 10. De dichter en kunstschilder Paul Hugo ten Hoopen

  Apr 13 2021

  In deze aflevering spreekt de kunsthistoricus Jaap Versteegh met de, nog immer actieve, 94-jarige kunstschilder en dichter Paul Hugo ten Hoopen. Paul Hugo was jarenlang als hoogleraar verbonden aan de Rijksacademie te Amsterdam, waar hij bevriend raakte met diverse andere vooraanstaande Nederlandse kunstenaars. Aan het einde van de afgelopen eeuw maakte hij van nabij de teloorgang van deze unieke kunstopleiding mee.

 • 9. De beeldend kunstenaar, kunsthistoricus en kunsthandelaar Jaap Versteegh

  Mar 12 2021

  In deze speciale ‘corona-aflevering’ van de Kunstkast is de eigenaar van Pygmalion, Jaap Versteegh, zelf te gast. Joke van Veen, partner in Pygmalion, gaat met hem in gesprek over zijn werk als kunstdocent, onderzoeker, auteur, tentoonstellingsmaker en kunsthandelaar, en hoe hij kijkt naar de kwaliteit van kunst. De korte muziekfragmenten in deze aflevering zijn speciaal voor De Kunstkast geschreven door de jonge Italiaanse componist Gabriele Gallo. Een wereldpremière!

 • 8. De managing director van Sotheby's Nederland, Sarah De Clercq

  Feb 14 2021

  In deze aflevering spreekt de kunsthistoricus Jaap Versteegh met de kunsthistorica Sarah de Clercq, de managing director van veilinghuis Sotheby’s in Nederland. Bevlogen vertelt Sarah over haar jeugd omringd door kunst, haar opleiding Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Groningen, haar carrière binnen de veilinghuizen Glerum en Christie’s en over de huidige ontwikkelingen in de internationale veilingwereld.

 • 7. De kunstbeursorganisator Johan Rissik

  Jan 24 2021

  In deze aflevering is de kunsthistoricus Jaap Versteegh in gesprek met de beursorganisator Johan Rissik. Met zijn bedrijf InterEvent organiseert Rissik jaarlijks meerdere grote kunstbeurzen in Nederland. Deze evenementen spelen een steeds belangrijker rol binnen de kunsthandel, omdat hier op een aantrekkelijke wijze verschillende kunstdisciplines gepresenteerd worden voor een groot publiek. Maar hoe worden de deelnemers geselecteerd en hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd? Deze en andere vragen wo...more

 • 6. De grafiekverzamelaar Henk van Houten

  Jan 14 2021

  In deze aflevering spreekt kunsthistoricus Jaap Versteegh met Henk van Houten, gepassioneerd verzamelaar van Nederlandse grafiek uit de 16e en 17de eeuw, over de samenstelling van zijn unieke verzameling, de kwaliteitscriteria die hij hanteert en zijn samenwerking met musea.

 • 5. De schilderijenrestaurator Hans van Dam

  Dec 30 2020

  Schilderijenrestaurator Hans van Dam vertelt in een persoonlijk gesprek met de kunsthistoricus Jaap Versteegh over de techniek van het restaureren, zijn betrokkenheid bij het bekende televisieprogramma ‘Tussen Kunst & Kitsch’ en over zijn activiteiten bij Museum Flehite in Amersfoort.

 • 4. De beeldhouwer Barbara de Clercq

  Dec 27 2020

  In het werk van de beeldhouwer Barbara de Clerq staat het dier centraal. Jaap Versteegh sprak haar o.a. over haar ontwikkeling als kunstenares en de plaats die haar beeldhouwwerk inneemt binnen het Nederlandse kunstlandschap, maar ook over haar artistieke familie: haar grootvader, de etnomusicoloog Jaap Kunst en zijn etnografische geluidsopnames, en haar ouders, beeldhouwer Geurt Bringreve en tekenares Sjuwke Brinkgreve-Kunst.

 • 3. De kunsthistoricus en Rembrandtkenner Gary Schwartz

  Dec 26 2020

  Rembrandtkenner Gary Schwartz vertelt in deze aflevering over zijn jeugd in de Verenigde Staten en zijn vele publicaties over Rembrandt. De kunsthistoricus Jaap Versteegh ging met hem in gesprek over o.a. de oprichting van CODART, een wereldwijd netwerk van Nederlandse conservatoren, en over zijn huidige werkzaamheden als onderzoeker en gastconservator voor diverse musea.

 • 2. De lijstenmaker Marcel Fleury

  Dec 19 2020

  Gehring en Heijdenrijk geldt over het algemeen als de beste lijstenmakerij van Nederland. De kunsthistoricus Jaap Versteegh ging in gesprek met eigenaar en lijstenmaker Marcel Fleury over wat de kwaliteit van zijn werk bepaalt, de boeiende geschiedenis van zijn bedrijf en bijzondere anekdotes uit de praktijk.

 • 1. De oud-directeur Christie's en kunsthandelaar Jop Ubbens

  Dec 14 2020

  Jop Ubbens kent, als oud-directeur van het veilinghuis Christie’s Nederland, de kunstwereld als geen ander. De kunsthistoricus Jaap Versteegh sprak met hem over o.a. zijn werk als expert van 19e-eeuwse schilderkunst en over hoe hij zijn ervaring en expertise inzet bij zijn huidige werkzaamheden als kunsthandelaar.