PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Kunstkast van Pygmalion

In ‘De Kunstkast van Pygmalion’ liggen allerlei verhalen over de liefde voor de kunst verborgen. In deze podcastserie bespreekt de kunsthistoricus en kunsthandelaar Jaap Versteegh de meest uiteenlopende aspecten van de kunstwereld met ter zake kundige experts. Zelf was Versteegh o.m. werkzaam als kunstrecensent, docent kunstgeschiedenis en gastconservator voor diverse musea. Zijn gasten in ‘De Kunstkast’ variëren van kunstenaars, museumdirecteuren en veilingmeesters tot aan lijstenmakers, rest...more

Afleveringen

 • De grafiekverzamelaar Henk van Houten

  Jan 14 2021

  In deze aflevering spreekt kunsthistoricus Jaap Versteegh met Henk van Houten, gepassioneerd verzamelaar van Nederlandse grafiek uit de 16e en 17de eeuw, over de samenstelling van zijn unieke verzameling, de kwaliteitscriteria die hij hanteert en zijn samenwerking met musea.

 • De schilderijenrestaurator Hans van Dam

  Dec 30 2020

  Schilderijenrestaurator Hans van Dam vertelt in een persoonlijk gesprek met de kunsthistoricus Jaap Versteegh over de techniek van het restaureren, zijn betrokkenheid bij het bekende televisieprogramma ‘Tussen Kunst & Kitsch’ en over zijn activiteiten bij Museum Flehite in Amersfoort.

 • De beeldhouwer Barbara de Clercq

  Dec 27 2020

  In het werk van de beeldhouwer Barbara de Clerq staat het dier centraal. Jaap Versteegh sprak haar o.a. over haar ontwikkeling als kunstenares en de plaats die haar beeldhouwwerk inneemt binnen het Nederlandse kunstlandschap, maar ook over haar artistieke familie: haar grootvader, de etnomusicoloog Jaap Kunst en zijn etnografische geluidsopnames, en haar ouders, beeldhouwer Geurt Bringreve en tekenares Sjuwke Brinkgreve-Kunst.

 • De kunsthistoricus en Rembrandtkenner Gary Schwartz

  Dec 26 2020

  Rembrandtkenner Gary Schwartz vertelt in deze aflevering over zijn jeugd in de Verenigde Staten en zijn vele publicaties over Rembrandt. De kunsthistoricus Jaap Versteegh ging met hem in gesprek over o.a. de oprichting van CODART, een wereldwijd netwerk van Nederlandse conservatoren, en over zijn huidige werkzaamheden als onderzoeker en gastconservator voor diverse musea.

 • De lijstenmaker Marcel Fleury

  Dec 19 2020

  Gehring en Heijdenrijk geldt over het algemeen als de beste lijstenmakerij van Nederland. De kunsthistoricus Jaap Versteegh ging in gesprek met eigenaar en lijstenmaker Marcel Fleury over wat de kwaliteit van zijn werk bepaalt, de boeiende geschiedenis van zijn bedrijf en bijzondere anekdotes uit de praktijk.

 • De oud-directeur Christie's en kunsthandelaar Jop Ubbens

  Dec 14 2020

  Jop Ubbens kent, als oud-directeur van het veilinghuis Christie’s Nederland, de kunstwereld als geen ander. De kunsthistoricus Jaap Versteegh sprak met hem over o.a. zijn werk als expert van 19e-eeuwse schilderkunst en over hoe hij zijn ervaring en expertise inzet bij zijn huidige werkzaamheden als kunsthandelaar.