PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...
In deze Nederlandse geschiedenis-podcast laten comedian Tim van ‘t Hul en Sjors Noordsij zich elke week verrassen door een bizar verhaal, dat goeie vriend Remy Cadenau uit de archieven heeft opgedoken. Omdat de goeie ouwe tijd soms wat gruwelijke trekjes vertoont, zijn de verhalen opgedeeld in categorieën Wit, Grijs of Zwart. Je bent gewaarschuwd...
Elke goeie actiefilm heeft een sequel nodig. Het liefst een waarin de held uit pensioen komt voor nog één laatste klus. Die klus is in dit geval de Tweede Wereldoorlog...
Had Adrian Carton de Wiart nou extreem veel pech of extreem veel geluk? Hoe het ook zij, deze ijzervreter heeft het een en ander meegemaakt. Hij stort zichzelf op zijn negentiende vol enthousiasme in de oorlog en begint zo een lange carrière op het slagveld.
In delen een en twee introduceerden we een kasteel, een sekte, twee Tsjetsjenen en een kartonnen doos. In deel drie van dit gitzwarte verhaal ontrafelen we nou voor eens en voor altijd wat er is gebeurd omtrent Stijn Saelens.
Wie Stijn Saelens heeft leren kennen in deel een, weet dat niet altijd alles zo loopt als hij ze voor zich ziet. Dat blijkt in deze aflevering ook, als er een plas bloed wordt aangetroffen...
De Vlaamse Stijn Saelens groeit op als een eigenzinnig kind dat zichzelf regelmatig overschat. Bij trouwe Goeie Ouwe luisteraars zullen er nu alarmbellen afgaan. En toch zou dit verhaal wel eens heel ergens anders heen kunnen gaan dan je denkt... (TIP!: Bespaar jezelf de spoilers en Google de beste man niet)
Maar de vuurwerkramp was vorige week toch...? Dat klopt ook. Maar de nasleep duurt tot de dag van vandaag. Voor deze ene keer duikt Goeie Ouwe in de onderzoeksjournalistiek. Wie zijn er precies schuldig? En waarom is dat zo moeilijk te achterhalen? Je hoort het hier.
Yep. We're going there. De vuurwerkramp in Enschede is inmiddels alweer 22 jaar geleden. Maar houdt mensen nog altijd bezig. Want bijna niemand weet precies wat er die dag is gebeurd. In de aflevering van vandaag gaan we dat dus uitgebreid uitpluizen.
In 1703 werd George Psalmanazar beroemd in Engeland als een van de eerste Taiwanezen in Europa. Of dat helemaal terecht was, dat onderzoeken we in deze korte aflevering...
Het verhaal van de familie Roos wordt het verhaal van Theo van Leur. Deze valse identiteit raakt op drift in bezet Nederland en belandt uiteindelijk op de laatste plek waar je hem zou verwachten.
Als dit verhaal in 1910 begint, weten de doorgewinterde luisteraars van Goeie Ouwe al hoe laat het is... We volgen de Joodse familie Roos in hun strijd het hoofd boven water te houden onder de toenemende onderdrukking van Joodse Nederlanders.
Lang voor André Rieu werd ene Titia Bergsma "big in Japan". Nog altijd is er in Japan een fascinatie voor haar en voor Nederland in het algemeen. Waarom? Luister zelf!
Jawel. Je leest het goed. In andermaal een internationaal verhaal duiken we in de geschiedenis van mannelijke stripshow Chippendales. Die achter te schermen nog veel spannender blijkt te zijn geweest.
Idealist Johann Struensee begint zijn carriere als arts in Duitsland. Maar maakt al snel een promotie die niemand had kunnen voorspellen. Een inspirerend verhaal vol waanzin en intriges.
Internationaal-correspondent-van-alles-wat-naar-is-in-de-wereld Tim heeft zichzelf overtroffen deze week. Als op een middag in 2004 de telefoon overgaat bij een McDonald's in Kentucky kan niemand vermoeden wat er in de navolgende drie uur gaat gebeuren... Trigger warning: Deze aflevering bevat verwijzingen naar seksueel misbruik.
Het ziekte bed en overlijden van koning Willem III waren al even ongewoon als zijn leven. In deze aflevering nemen we afscheid van Koning Gorilla.
In de 13e eeuw storten Nederlanders zich massaal in de religieuze oprisping die de 5e Kruistocht heette. Het doel was Jeruzalem. Maar meedoen is belangrijker dan winnen. En man, man... Wat hebben wij meegedaan.
De enige echte trailer van Goeie Ouwe
Hoe racistisch was de naam "negerzoen" precies? Voor een antwoord op die vraag duiken we in de geschiedenis van deze Hollandse lekkernij. En een paar nog veel ergere...
John "Chick" Donohue is onderweg terug naar huis vanuit Vietnam. Maar een grote historische gebeurtenis gooit roet in het eten...
Andermaal een internationaal verhaal, waarbij we deze keer middenin de Vietnam-oorllog verzeild raken. John "Chick" Donohue is een man met een missie. Een wat stompzinnige missie, maar een missie niettemin.
"Oranjefurie" klinkt dan misschien als een WK-hit, maar was in werkelijkheid een stuk minder feestelijk. Het is in deze aflevering andermaal onrustig in en rond de Jordaan.
Onze goede vriend Mark de Boer schuift aan om ons te vertellen over de laatste strijd met de Duitsers van de hele Tweede Wereldoorlog. Nog na 5 mei werd er namelijk gevochten... op Texel.
Het derde en laatste deel van het verhaal van Bram Grisnigt is zo zenuwslopend als de cliffhanger van de vorige keer al deed vermoeden. Hoe lang zal hij nu nog kunnen overleven?
In deel twee van het verhaal van Bram Grisnigt vertelt Remy over zijn tijd als spion in bezet Nederland. (Die van Bram. Niet van Remy)
De zogenaamde Engelandvaarders ontsnapten tijdens WO2 uit bezet Nederland om te gaan vechten voor de geallieerden. De 18-jarige Bram Grisnigt doet hetzelfde, maar dan wel met een omweg...
Waarschijnlijke heb je, net als Tim en Sjors, nog nooit gehoord van de Harige Oorlog. Da's deels omdat hij is ondergesneeuwd door de Tachtigjarige Oorlog. Maar ook omdat ie hartstikke stompzinnig was.
In de donkere dagen van januari brengen we jullie ons zwartste verhaal tot nu toe. Internationale correspondent Tim vertelt het (Noorse) verhaal van Mayhem. Een band die niet alleen black metal speelde, maar het ook ging léven. LET OP: Dit verhaal heeft een aantal vrij gruwelijke passages. Heb je Goeie Ouwe pas net ontdekt, dan raden we aan met een andere aflevering te beginnen.
Goeie Ouwe brengt je deze week het verhaal van Johnny de Droog: een van de grootste namen in onze vaderlandse verzetsgeschiedenis. Een ware thriller van Hollandse bodem.
Als een van de eerste zwarte mensen in Nederland krijgt Joseph Sylvester te maken met Hollands racisme in zijn meest embryonale vorm. Hoe hij daarmee omgaat zal je verassen.
Altijd al eens afgevraagd hoe het zou zijn als Nederland werd getroffen door een tornado? In deze korte aflevering (Goed Oudje) vertelt Remy ons over de Stormramp van 1925.
Na jaren van pre-productie kan het filmen dan eindelijk beginnen. Dat kan alleen maar goed gaan…
Tim neemt het roer over en vertelt het verhaal van Noel Marshall en de gevaarlijkste film ooit gemaakt. Een Amerikaans verhaal met bijrollen voor twee Bekende Nederlanders.
In dit verhaal uit ons koloniale verleden leren we de term “kettingberen”. Iets waar je op school niks over hoort. Iets waar maar weinig over is geschreven. Waarom, dat leren Sjors en Tim in dit Zwarte verhaal.
Zoals zovelen moest Truus van Zuiden tijdens de oorlog onderduiken. Alleen Remy weet of ze die uiteindelijk overleeft. Trigger warning: Vanaf 1u43m volgt er een vrij heftig relaas uit de Holocaust.
Barend Fockesz zou nooit geloven dat we het 350 jaar later nog steeds over hem hebben. Ook omdat hij inmiddels bekend staat onder een hele andere naam. Wat die is, dat hoor je pas helemaal aan het eind van deze aflevering.
De meeste mensen kunnen zich de puinhoop in Haren nog wel herinneren. Maar ze weten vaak niet hoe het zo verschrikkelijk uit de hand heeft kunnen lopen. Noch de rol van DJ Timur daarbij. Gelukkig hebben we Goeie Ouwe.
In dit Goed Oudje vertelt Remy hoe de eerste Chinezen naar Nederland kwamen, en een oerhollands fenomeen ontstond.
Luisteraars opgepast! Dit is ons Zwartste verhaal tot nu toe. Wellicht geen goed punt om aan deze podcast te beginnen. Het leven in een arme wijk in Leiden in de 19de eeuw was bijzonder zwaar. Vele mensen vonden er een vroegtijdige dood. Misschien wel iets téveel...
Geert Jan Jansen blijft vertrouwen op zijn succesformule van artistiek talent en dom geluk. Maar geluk houdt een keer op...
Remy, Tim en Sjors bespreken Geert Jan Jansen: de man die niet Karel Appel was.
In 1886 vielen er tientallen doden na een potje oud-Hollands palingtrekken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? (En wat is in godesnaam palingtrekken?) Je hoort het hier.
In deel twee van het onvergetelijke verhaal van Margaretha Zelle breekt er oorlog uit. En vindt onze Margaretha een bijbaan...
Hoe een meisje uit Friesland een van de beroemdste Nederlanders ooit werd. (dan wel een represailleschepsel met een bedorven ploertennatuur, als je ‘t haar man vroeg) Tim herkent haar pas in de 73ste minuut. Doe jij ‘t beter?
Remy en Tim bespreken een hele slechte dag in (toen nog) vissersstad Den Helder.