PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Goeie Ouwe

In deze Nederlandse geschiedenis-podcast laten comedian Tim van ‘t Hul en Sjors Noordsij zich elke week verrassen door een bizar verhaal, dat goeie vriend Remy Cadenau uit de archieven heeft opgedoken. Omdat de goeie ouwe tijd soms wat gruwelijke trekjes vertoont, zijn de verhalen opgedeeld in categorieën Wit, Grijs of Zwart. Je bent gewaarschuwd...

Afleveringen

 • 38 - Tsutomu Yamaguchi - Goed Oudje

  Sep 19 2022

  6 mei 1945. In Nederland is de oorlog al voorbij. In Japan nog even niet. Tsutomu Yamaguchi is een jonge vader die niets liever wilt dan gewoon de oorlog door komen met zijn gezin. Had ie maar niet de hoofdrol moeten spelen in een zwart Goeie Ouwe verhaal...

 • 37C - Max Tailleur

  Sep 12 2022

  Als je de Tweede Wereldoorlog zonder kleerscheuren door weet te komen, dan sla je je overal doorheen. En zo weet onze Max, ondanks fikse gezondheidsproblemen, in zijn najaren alsnog succes na succes te behalen.

 • 37B - Max Tailleur

  Sep 09 2022

  In Amsterdam is gein niet alleen een woonwijk. Het is die typische Joodse humor. Na de oorlog werd die ook buiten Amsterdam bekend. Dat hebben we te danken aan Max Tailleur. Vandaag deel twee!

 • 37A - Max Tailleur

  Sep 05 2022

  Mozes Tailleur - Max voor vrienden - wordt 30 jaar voor de Tweede Wereldoorlog geboren als Joodse Nederlander. En toch valt er in zijn leven een stuk meer te lachen dan je misschien zou verwachten...

 • 36 - Martin Kok

  Jul 25 2022

  Martin Kok schopt het van de Volendamse onderwereld naar de royalty van het Amsterdamse criminele circuit. En maakt onderweg de nodige vijanden... Een extra lange aflevering om seizoen 1 mee af te sluiten.

 • 35 - De Amsterdamse Schouwburg Brand

  Jul 18 2022

  De Schouwburgpoort aan de Keizergracht in Amsterdam is het enige wat er nog over is van het theater dat ooit op dat adres te vinden was. Wat er precies met de rest van het gebouw is gebeurd, dat horen we in deze aflevering.

 • 34A - The KLF - Ouwe Goeie

  Jul 04 2022

  Wat hebben ABBA, de Illuminati, hotdog broodjes, Doctor Who, punk, het vliegende spaghettimonster, mythische konijnen en het cijfer 23 met elkaar te maken? Ze komen allemaal aan bod in ons verhaal over Britse band The KLF.

 • 34B - The KLF - Ouwe Goeie

  Jul 04 2022

  Het verhaal van the KLF is nog lang niet compleet. En zo bespreken we vandaag Atlantis, een vikingschip, Lucifer, de planeet Pluto, Schotse eilanden, een dood schaap, Simply Red... en een miljoen pond in cash.

 • 33 - Hr. Ms. de O-16

  Jun 27 2022

  Vandaag bespreken we de noodlottige laatste reis van de Hare Majesteit de O-16. De bemanning van deze Nederlandse onderzeeër (ofwel "nederzeeër") voert een strijd met de elementen. Eentje die niet iedereen zal winnen.

 • 32B - Adrian Carton de Wiart - Ouwe Goeie

  Jun 20 2022

  Elke goeie actiefilm heeft een sequel nodig. Het liefst een waarin de held uit pensioen komt voor nog één laatste klus. Die klus is in dit geval de Tweede Wereldoorlog...

 • 32A - Adrian Carton de Wiart - Ouwe Goeie

  Jun 13 2022

  Had Adrian Carton de Wiart nou extreem veel pech of extreem veel geluk? Hoe het ook zij, deze ijzervreter heeft het een en ander meegemaakt. Hij stort zichzelf op zijn negentiende vol enthousiasme in de oorlog en begint zo een lange carrière op het slagveld.

 • 31C - Stijn Saelens

  Jun 06 2022

  In delen een en twee introduceerden we een kasteel, een sekte, twee Tsjetsjenen en een kartonnen doos. In deel drie van dit gitzwarte verhaal ontrafelen we nou voor eens en voor altijd wat er is gebeurd omtrent Stijn Saelens.

 • 31B - Stijn Saelens

  Jun 03 2022

  Wie Stijn Saelens heeft leren kennen in deel een, weet dat niet altijd alles zo loopt als hij ze voor zich ziet. Dat blijkt in deze aflevering ook, als er een plas bloed wordt aangetroffen...

 • 31A - Stijn Saelens

  May 30 2022

  De Vlaamse Stijn Saelens groeit op als een eigenzinnig kind dat zichzelf regelmatig overschat. Bij trouwe Goeie Ouwe luisteraars zullen er nu alarmbellen afgaan. En toch zou dit verhaal wel eens heel ergens anders heen kunnen gaan dan je denkt... (TIP!: Bespaar jezelf de spoilers en Google de beste man niet)

 • 30B - Vuurwerkramp Enschede

  May 23 2022

  Maar de vuurwerkramp was vorige week toch...? Dat klopt ook. Maar de nasleep duurt tot de dag van vandaag. Voor deze ene keer duikt Goeie Ouwe in de onderzoeksjournalistiek. Wie zijn er precies schuldig? En waarom is dat zo moeilijk te achterhalen? Je hoort het hier.

 • 30A - Vuurwerkramp Enschede

  May 16 2022

  Yep. We're going there. De vuurwerkramp in Enschede is inmiddels alweer 22 jaar geleden. Maar houdt mensen nog altijd bezig. Want bijna niemand weet precies wat er die dag is gebeurd. In de aflevering van vandaag gaan we dat dus uitgebreid uitpluizen.

 • 29 - George Psalmanazar - Ouwe Goeie

  May 09 2022

  In 1703 werd George Psalmanazar beroemd in Engeland als een van de eerste Taiwanezen in Europa. Of dat helemaal terecht was, dat onderzoeken we in deze korte aflevering...

 • 28B - Abraham Izak Roos

  May 02 2022

  Het verhaal van de familie Roos wordt het verhaal van Theo van Leur. Deze valse identiteit raakt op drift in bezet Nederland en belandt uiteindelijk op de laatste plek waar je hem zou verwachten.

 • 28A - Abraham Izak Roos

  Apr 25 2022

  Als dit verhaal in 1910 begint, weten de doorgewinterde luisteraars van Goeie Ouwe al hoe laat het is... We volgen de Joodse familie Roos in hun strijd het hoofd boven water te houden onder de toenemende onderdrukking van Joodse Nederlanders.

 • 27 - Titia Bergsma - Ouwe Goeie

  Apr 18 2022

  Lang voor André Rieu werd ene Titia Bergsma "big in Japan". Nog altijd is er in Japan een fascinatie voor haar en voor Nederland in het algemeen. Waarom? Luister zelf!

 • 26 - Chippendales - Ouwe Goeie

  Apr 11 2022

  Jawel. Je leest het goed. In andermaal een internationaal verhaal duiken we in de geschiedenis van mannelijke stripshow Chippendales. Die achter te schermen nog veel spannender blijkt te zijn geweest.

 • 25 - Johann Friedrich Struensee - Ouwe Goeie

  Apr 04 2022

  Idealist Johann Struensee begint zijn carriere als arts in Duitsland. Maar maakt al snel een promotie die niemand had kunnen voorspellen. Een inspirerend verhaal vol waanzin en intriges.

 • 24 - Officer Scott - Ouwe Goeie

  Mar 28 2022

  Internationaal-correspondent-van-alles-wat-naar-is-in-de-wereld Tim heeft zichzelf overtroffen deze week. Als op een middag in 2004 de telefoon overgaat bij een McDonald's in Kentucky kan niemand vermoeden wat er in de navolgende drie uur gaat gebeuren... Trigger warning: Deze aflevering bevat verwijzingen naar seksueel misbruik.

 • 23 - De Laatste Jaren Van Willem 3

  Mar 21 2022

  Het ziekte bed en overlijden van koning Willem III waren al even ongewoon als zijn leven. In deze aflevering nemen we afscheid van Koning Gorilla.

 • 22 - De Nederlandse Kruistocht

  Mar 14 2022

  In de 13e eeuw storten Nederlanders zich massaal in de religieuze oprisping die de 5e Kruistocht heette. Het doel was Jeruzalem. Maar meedoen is belangrijker dan winnen. En man, man... Wat hebben wij meegedaan.

 • Goeie Ouwe Trailer

  Mar 13 2022

  De enige echte trailer van Goeie Ouwe

 • 21 - De Negerzoen - Goed Oudje

  Mar 07 2022

  Hoe racistisch was de naam "negerzoen" precies? Voor een antwoord op die vraag duiken we in de geschiedenis van deze Hollandse lekkernij. En een paar nog veel ergere...

 • 20B - The Greatest Beer Run Ever - Ouwe Goeie

  Feb 28 2022

  John "Chick" Donohue is onderweg terug naar huis vanuit Vietnam. Maar een grote historische gebeurtenis gooit roet in het eten...

 • 20A - The Greatest Beer Run Ever - Ouwe Goeie

  Feb 21 2022

  Andermaal een internationaal verhaal, waarbij we deze keer middenin de Vietnam-oorllog verzeild raken. John "Chick" Donohue is een man met een missie. Een wat stompzinnige missie, maar een missie niettemin.

 • 19 - Koning Gorilla En De Oranjefurie - Met Mark de Boer

  Feb 14 2022

  "Oranjefurie" klinkt dan misschien als een WK-hit, maar was in werkelijkheid een stuk minder feestelijk. Het is in deze aflevering andermaal onrustig in en rond de Jordaan.

 • 18 - De Russenoorlog - Ouwe Goeie - Met Mark de Boer

  Feb 07 2022

  Onze goede vriend Mark de Boer schuift aan om ons te vertellen over de laatste strijd met de Duitsers van de hele Tweede Wereldoorlog. Nog na 5 mei werd er namelijk gevochten... op Texel.

 • 17C - Bram Grisnigt

  Jan 31 2022

  Het derde en laatste deel van het verhaal van Bram Grisnigt is zo zenuwslopend als de cliffhanger van de vorige keer al deed vermoeden. Hoe lang zal hij nu nog kunnen overleven?

 • 17B - Bram Grisnigt

  Jan 28 2022

  In deel twee van het verhaal van Bram Grisnigt vertelt Remy over zijn tijd als spion in bezet Nederland. (Die van Bram. Niet van Remy)

 • 17A - Bram Grisnigt

  Jan 24 2022

  De zogenaamde Engelandvaarders ontsnapten tijdens WO2 uit bezet Nederland om te gaan vechten voor de geallieerden. De 18-jarige Bram Grisnigt doet hetzelfde, maar dan wel met een omweg...

 • 16 - De Harige Oorlog

  Jan 17 2022

  Waarschijnlijke heb je, net als Tim en Sjors, nog nooit gehoord van de Harige Oorlog. Da's deels omdat hij is ondergesneeuwd door de Tachtigjarige Oorlog. Maar ook omdat ie hartstikke stompzinnig was.

 • 15 - Mayhem - Kerstaflevering - Ouwe Goeie

  Jan 10 2022

  In de donkere dagen van januari brengen we jullie ons zwartste verhaal tot nu toe. Internationale correspondent Tim vertelt het (Noorse) verhaal van Mayhem. Een band die niet alleen black metal speelde, maar het ook ging léven. LET OP: Dit verhaal heeft een aantal vrij gruwelijke passages. Heb je Goeie Ouwe pas net ontdekt, dan raden we aan met een andere aflevering te beginnen.

 • 14 - Johnny De Droog

  Jan 03 2022

  Goeie Ouwe brengt je deze week het verhaal van Johnny de Droog: een van de grootste namen in onze vaderlandse verzetsgeschiedenis. Een ware thriller van Hollandse bodem.

 • 13 - Joseph "Menthol" Sylvester

  Dec 27 2021

  Als een van de eerste zwarte mensen in Nederland krijgt Joseph Sylvester te maken met Hollands racisme in zijn meest embryonale vorm. Hoe hij daarmee omgaat zal je verassen.

 • 12 - De Tornado Van Borculo - Goed Oudje

  Dec 20 2021

  Altijd al eens afgevraagd hoe het zou zijn als Nederland werd getroffen door een tornado? In deze korte aflevering (Goed Oudje) vertelt Remy ons over de Stormramp van 1925.

 • 11B - Lions, Lions And More Lions - Ouwe Goeie

  Dec 13 2021

  Na jaren van pre-productie kan het filmen dan eindelijk beginnen. Dat kan alleen maar goed gaan…

 • 11A - Lions, Lions And More Lions - Ouwe Goeie

  Dec 06 2021

  Tim neemt het roer over en vertelt het verhaal van Noel Marshall en de gevaarlijkste film ooit gemaakt. Een Amerikaans verhaal met bijrollen voor twee Bekende Nederlanders.

 • 10 - Kettingberen

  Nov 29 2021

  In dit verhaal uit ons koloniale verleden leren we de term “kettingberen”. Iets waar je op school niks over hoort. Iets waar maar weinig over is geschreven. Waarom, dat leren Sjors en Tim in dit Zwarte verhaal.

 • 9 - Truus Van Zuiden

  Nov 22 2021

  Zoals zovelen moest Truus van Zuiden tijdens de oorlog onderduiken. Alleen Remy weet of ze die uiteindelijk overleeft. Trigger warning: Vanaf 1u43m volgt er een vrij heftig relaas uit de Holocaust.

 • 8 - Barend Fockesz - Goed Oudje

  Nov 15 2021

  Barend Fockesz zou nooit geloven dat we het 350 jaar later nog steeds over hem hebben. Ook omdat hij inmiddels bekend staat onder een hele andere naam. Wat die is, dat hoor je pas helemaal aan het eind van deze aflevering.

 • 7 -Project X Haren

  Nov 08 2021

  De meeste mensen kunnen zich de puinhoop in Haren nog wel herinneren. Maar ze weten vaak niet hoe het zo verschrikkelijk uit de hand heeft kunnen lopen. Noch de rol van DJ Timur daarbij. Gelukkig hebben we Goeie Ouwe.

 • 6 - Chin.ind.rest - Goed oudje

  Nov 01 2021

  In dit Goed Oudje vertelt Remy hoe de eerste Chinezen naar Nederland kwamen, en een oerhollands fenomeen ontstond.

 • 5 - Maria "Goeie Mie" Swanenburg

  Oct 25 2021

  Luisteraars opgepast! Dit is ons Zwartste verhaal tot nu toe. Wellicht geen goed punt om aan deze podcast te beginnen. Het leven in een arme wijk in Leiden in de 19de eeuw was bijzonder zwaar. Vele mensen vonden er een vroegtijdige dood. Misschien wel iets téveel...

 • 4B - Geert Jan Jansen

  Oct 18 2021

  Geert Jan Jansen blijft vertrouwen op zijn succesformule van artistiek talent en dom geluk. Maar geluk houdt een keer op...

 • 4A - Geert Jan Jansen

  Oct 11 2021

  Remy, Tim en Sjors bespreken Geert Jan Jansen: de man die niet Karel Appel was.

 • 3 - De Paling Rellen in de Jordaan

  Oct 04 2021

  In 1886 vielen er tientallen doden na een potje oud-Hollands palingtrekken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? (En wat is in godesnaam palingtrekken?) Je hoort het hier.

 • 2B - Margaretha Zelle

  Sep 27 2021

  In deel twee van het onvergetelijke verhaal van Margaretha Zelle breekt er oorlog uit. En vindt onze Margaretha een bijbaan...

 • 2A - Margaretha Zelle

  Sep 20 2021

  Hoe een meisje uit Friesland een van de beroemdste Nederlanders ooit werd. (dan wel een represailleschepsel met een bedorven ploertennatuur, als je ‘t haar man vroeg) Tim herkent haar pas in de 73ste minuut. Doe jij ‘t beter?

 • 1 - Den Helders Deadliest Catch

  Sep 06 2021

  Remy en Tim bespreken een hele slechte dag in (toen nog) vissersstad Den Helder.