PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Klooster in oorlogstijd | Dominicanenklooster Zwolle

Een podcast waarin acht figuren uit de oorlogsverslagen van het Dominicanenklooster in Zwolle het verhaal van het klooster in de Tweede Wereldoorlog vertellen. Ingesproken door br. Michael-Dominique Magielse o.p. en br. Stefan Mangnus o.p., dominicanen uit Rotterdam. Met illustraties van Melanie Kranenburg, Niek van Ooijen, Wommel en Vince Logtenberg.

Afleveringen

 • Inleiding

  May 25 2020

  Over de aanleiding en uitleg van de Podcast Klooster in Oorlogstijd. Illustratie Wommel.

 • Één Gewonde In Het Noodhospitaal

  May 25 2020

  Één gewonde krijgt een bed in het noodhospitaal in de kelders van het klooster. De inname van Zwolle door de Duitsers gaat gemakkelijk. Is dit nou juist een pechvogel of geluksvogel nu hij zich op normaal verboden kloosterterrein bevind? Illustratie Vince Logtenberg.

 • De Ortskommandatur Van Zwolle

  May 25 2020

  De komst van 170 Duitse meisjes naar Zwolle brengt de Ortskommandatur van Zwolle in een lastig parket. Want waar moet hij ze herbergen? Het enige beschikbare gebouw is het mannenklooster, doorgaans verboden terrein voor vrouwen en een plek van stilte en rust. Illustratie Melanie Kranenburg.

 • Pater Nicolaas Van Rijn

  May 25 2020

  Pater Nicolaas doet zijn naam eer aan en zet in de winter van 1945 illegale voedseltransporten op naar het Westen. De overlegruimte van de broeders wordt een graanschuur zoals in het verhaal van Jozef in Egypte aldus Pater van Rijn. Illustratie Niek van Ooijen.

 • Pater Hendel

  May 25 2020

  Pater Hendel reikt de communie uit aan een paar honderd leken en zijn medebroeders in de kelders van het klooster. Het is de bevrijdingsnacht, ze gedenken het offer van de man die zichzelf gaf terwijl de bevrijder boven hen ook bereid is voor hun vrijheid te sterven. Illustratie Melanie Kranenburg.

 • Sinterklaas Staatspolitie

  May 25 2020

  De Nederlandse politiedienst, de Staatspolitie, neemt vanaf het najaar van 1944 hun vertrek in het Zwolse klooster. Ze besluiten Sinterklaas te vieren voor de kinderen in de buurt, nobel, schijnheilig? Goed of kwaad is niet altijd even zwart-wit. Illustratie Niek van Ooijen.

 • Rene Hoedemaker

  May 25 2020

  Geboren in Eindhoven, op vakantie in Rotterdam, daar gegrepen tijdens een razzia, op transport naar Duitsland, ziek achtergebleven op de tussenstop in Zwolle en dan tijdens de kerstnachtdienst van 1944 solo staan zingen in de kerk van het klooster. Vreemde wegen van René Hoedemaker. Illustratie Wommel.

 • Pater Basilius Brink

  May 25 2020

  Vergeten verzetsheld Pater Basilius Brink. Pater Brink was rector in het Weezenlandenziekenhuis, een schuilplaats voor verzet en onderduikers. Gaf Engelse les en voedselbonnen aan het verzet. Ook wist hij ternauwernood het klooster te besparen voor een verwoestende brand zoals in 1933. Echter zijn vake afwezigheid werd misverstaan, medebroeders dachten dat hij hulde met de bezetter. Illustratie Vince Logtenberg.

 • Jan De Jager

  May 25 2020

  De ietwat malle fanatieke Engelse piloot die nachtenlang het station in zijn eentje beschiet, krijgt van de angstige broeders al gauw de bijnaam Jan de Jager. Het betekent een zoveelste keer op zoek naar een andere slaapplek in het klooster. Illustratie Wommel.