PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Politiek Circus

Marcel Beijer en Robert Mienstra van de krant Almere DEZE WEEK bespreken in 15 minuten elke vrijdag de Almeerse politiek van de afgelopen week. Iedere week een raadslid als gast. Op een vlotte manier bespreken zij de politiek. Elke vrijdag om 13.00 uur opgenomen, om 16.00 uur online.

Afleveringen

 • Politiek Circus Uitzending 79 (15 juli 2022)

  Jul 15 2022

  We spreken met de nagelnieuwe wethouders Alexander Sprong (SP) en Jesse Luijendijk (Partij voor de Dieren) over het coalitie-akkoord, de terugkerende afgetreden wethouders, het ontbreken van de Floriade in het coalitie-akkoord. Heeft de PvdD meer binnen gehaald dan de VVD? De 1000 extra tijdelijke woningen, en het Kunstmuseum dat zomaar afgeblazen kan worden. En we bespreken het chagrijn tijdens de laatste Politieke Markt.

 • Podcast Politiek Circus 78 - Welzijn in Almere

  Jul 08 2022

  We praten met directeur Gerard Boekhoff van De Schoor over het belang van welzijnswerk en de commotie die bezuinigingen bij Almeerders veroorzaken. Komt hem dat stiekem goed uit, misschien? We nemen ook de politieke week door met als vraag: moet een raadsenquete komen naar het Floriade-debacle?

 • Politiek Circus 77: Floriade, burgemeester en de voorzittershamer

  Jul 01 2022

  In deze aflevering kijken we met de fractieassistenten Jordy Hulzebos (Leefbaar Almere) en Kees Hendriksen (ChristenUnie) terug op de Floriade, praten we over de burgemeester en blijkt Kees bang voor interim burgemeester Ank Bijleveld. Waarom? Luister de podcast!

 • Podcast Politiek Circus 76 24 juni 2022 Fiasco van de Floriade

  Jun 24 2022

  Met Jaap Steenkamer en Erik Theunissen kijken we terug op de heftige dag waarop het college van Almere haar ontslag aanbood naar aanleiding van de slechte bezoekcijfers van de Floriade. Vanwege een technische fout is het geluid bij Jaap Steenkamer niet zo best. Onze excuses

 • Politiek Circus aflevering 75 (17 juni 2022)

  Jun 17 2022

  Is Almere een veilige stad? We hebben de grote baas van de Flevolandse politie in de uitzending en we spreken over de veiligheid, cybercrime, ondermijning en cocaïne. Ook komt de spraakmakende fototentoonstelling aan bod. Natuurlijk kijken we ook kort terug op de Poltieke Markt van donderdag. 

 • Politiek Circus Uitzending 74 (10 juni 2022)

  Jun 10 2022

  We bespreken de coalitievorming met initiatiefnemer Colette Holter van de VVD. Komt er eindelijk licht door de kieren van de gesloten coalitieluiken of wordt de boel nog verder dichtgekit? Verder de Politieke Markt, de terreur in de Glinkastraat, we maken dit keer reclame voor de Floriade, digibete raadsleden en een tijdelijk afscheid van Robert Mienstra. (24 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 73 (3 juni 2022)

  Jun 03 2022

  We spreken met de oud-wethouders Henk Smeeman en Wim Trieller. De heren gaan met gestrekt been in op de politiek: de coalitievorming, de Politieke Markt, de Forumschool, de komende woonwijk op de Floriade, het Kunstmuseum en de Tiny Church. (35 minuten). Ga er maar eens goed voor zitten.

 • Politiek Circus Uitzending 72 (27 mei 2022)

  May 27 2022

  We spreken met René Dekker van AP/OPA en Kjell van Wijlandt van de Partij voor de Dieren. De achterkamertjesonderhandelingen voor de coalitie, toch maar weer het F-woord, de collegevergaderingen op de Floriade, bouwen in het groen, de ontwikkelingen van Knarrenhoven en andere bewoners-woon-initiatieven, hout hakken in Almere Hout, GroenLinks als welkome oppositiepartij en het nieuwe Kunstmuseum.

 • Politiek Circus UItzending 71 (20 mei 2022)

  May 20 2022

  We spreken met Nienke Nieuwenhuizen van het CDA en Leida Höhle van de PvdA: onderwerpen zijn nieuws over de coalitievorming, de sociale huur, de VVD, het F-woord, de Wisselweg, de flitsbezorgers en de positie van de Partij voor de Dieren in de raad, en Hemelvaartsdag. (26 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 70 (13 mei 2022)

  May 13 2022

  We spreken met Toon, van Dijk, fractievoorzitter van de PVV. We gaan diep in op de vorming van een nieuwe coalitie, we bellen met Colette Holter van de VVD, met Marco de Kat van Leefbaar Almere, behandelen het F-woord met de 'bevredigende' bezoekersaantallen, het woningproject De Binnenhaven, de beveiliging in het stadhuis en we gingen even de wandelgangen in bij de PvdA. (27 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 69 (6mei 2022)

  May 06 2022

  We spreken met Marco de Kat van Leefbaar Almere en Hans Everhard van de SP. We hebben het over de bulk geld die Almere in de spaarpot heeft, de uitsluiting van de PVV en Forum door Leefbaar, de zorg, de Speeltuin de Speelhaven in Haven, de bewonersparticipatie in Casa Casla, het F-woord en hoogwaardige alcohol. (27 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 68 (29 april 2022)

  Apr 29 2022

  We spreken met Jelena Postuma, fractieassistente van Forum voor Democratie over de op te richten Forumschool in Almere, de elite, en de kartelvorming. Verder een recensie van de Floriade, de verdwenen recensies over het evenement, de dikke dossiers van de Politieke Markt, de formatie en Almere vanuit de wolken. (24 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 67 (22 april 2022)

  Apr 22 2022

  We spreken met Colette Holter, fractievoorzitter van de VVD. We hebben het over de formatie van een nieuw college, het gemeentelijke spaarpotje, de 'drukte' op de Floriade, een ontmoeting met Zeeuwen die naar dat evenement wilden, de Politieke Markt, aankomend wethouder Kees Ahles en de bitterballenmotie. (26 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 66 (15 april 2022)

  Apr 15 2022

  We spreken met het jongste raadslid, Shadi Nikshomar (19) van GroenLinks. Komt GroenLinks in de nieuwe coalitie? Verder de bijtende kritiek van de landelijke media op de Floriade, de Floriadeschoenen van Franc Weerwind, het nieuwe stadsgesprek in Casa Casla, de kabelbaan en wat gaan we anders doen met de politiek in de krant. (24 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 65 (8 april 2022)

  Apr 08 2022

  We spreken met Suzanne van de Laar van D66, ook bekend als Miss Leather en ambassadeur van de pride. Verder: de formatie van de nieuwe coalitie, de bijeenkomst met niet-stemmers, de oude en nieuwe politiek, de inbreiding in Muziekwijk, de Kennedy-clan in de raad, de achterkamertjes en we bespreken welke VVD-wethouder zal verdwijnen. (28 Minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 64 (1 april 2022)

  Apr 01 2022

  We spreken met David de Vreede (SP) en Jaap Steenkamer (GroenLinks). We slaan in deze podcast aan het formeren en komen er al aardig uit. De PVV en Forum zijn exit uit de coalitiebesprekingen. We schetsen twee mogelijkheden voor een meerderheidscollege. Moeten er 6 of 7 wethouders komen? Casa Casla en de niet-stemmers, en de gortdroge ambtelijke stukken. (26 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 63 (18 maart 2022)

  Mar 18 2022

  We bespreken de verkiezingen met Toon van Dijk (PVV) en Ruud de Jonge (PvdA). De lage opkomst, de formatie van een nieuw college, moet de politieke journalistiek anders, de proteststemmen, een twitter-like van wethouder Hilde van Garderen, de afwezigheid van Forum, en de overdadige catering in het stadhuis tijdens de uitslagenavond.

 • Politiek Circus Uitzending 62 (11 maart 2022)

  Mar 11 2022

  We spreken met Ank Bijleveld, de waarnemend burgemeester van Almere. Hoe heeft zij haar eerste 7 weken ervaren? Verder opzienbarende woningbouwplannen, gedoe rond de sociale huurwoningen aan de Wisselweg, de partijen op de sociale media, en onze gevoelens bij de oorlog. (32 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 61 (4 maart 2022)

  Mar 04 2022

  Politiek Circus Uitzending 61: de geruchtenmachine We spreken met Harald Paterek, een betrokken Almeerder die op ons pad kwam. Deze podcast staat in het teken van de geruchtenmachine zoals Floriade, kasteel, het kunstmuseum en een eventuele verkiezingsstunt van de VVD. Verder bespreken we de Politieke Markt met de Floriade, de sociale huurwoningen aan de Wisselweg en het extremisme-onderzoek. Verder mogen we als pers wel of geen aandacht besteden aan Forum voor Democratie? (22 minuten)

 • Politiek Circus UItzending 60 (25 februari 2022)

  Feb 25 2022

  We spreken met Brent Hadderingh, lijsttrekker van Forum voor Democratie. Waar staat die partij voor in Almere? En komt er een forumschool in Almere? De politieke partijen zijn opgetogen over hun flyercampagnes, loopt Almere echt warm voor de gemeenteraadsverkiezingen? De stemwijzer mijnstem.nl, en partijen die de posterplakregels aan hun laars lappen. De nieuwe raad is er nog niet eens en nu al houden ze zich niet aan de afspraken. (22 Minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 59 (18 februari 2022)

  Feb 18 2022

  We spreken met lijsttrekker Marc van Rooij van 50PLUS. Ook wel de founding father van de Floriade. Tijd voor een kleine reflectie. Verder de verkiezingsborden, het gebrek aan agenten in de stad, Forum voor Democratie passeert de revue, wethouders met een kettingzaag en het komende verkiezingsdebat. (23 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 58 (11 februari 2022)

  Feb 11 2022

  We spreken met een nieuwkomer, Gladys Wielingen, lijsttrekker van BIJ1 Almere. We bespreken de ontwikkelingen van de Floriade. Volgens Floriadedirecteur Hans Bakker loopt alles op rolletjes, maar op de achtergrond is er heisa. De gemeente verwijdert stante pede demonstratielinten tegen de bomenkap, we zetten iets recht, en we speculeren over de zetelverdeling van de nieuwe raad. (24 minuten).

 • Politiek Circus Uitzending 57 (4 februari 2022)

  Feb 04 2022

  We hebben Nico van Duijn als gast, oud-huisarts en oud-raadslid voor Leefbaar Almere. Die heeft de oplossing al voor een stabiel nieuw college na de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Hij geeft tips mee aan nieuwe raadsleden. Verder de Politieke Markt over sekswerkers, de Evenaar in Buiten. Gaat het CDA hun collega's in Amsterdam achterna op weg naar 0 zetels, wordt de komende raad compleet versnipperd? Verder doen we de groeten van een luisteraar aan Nico, waar hij, hem kennende, dan weer op ...more

 • Politiek Circus Uitzending 56 (28 januari 2022)

  Jan 28 2022

  We spreken met Jan de Vletter, oud raadslid van D66 en 20 jaar directeur van woningcorporatie Groene Stad (nu de Alliantie). In heel Almere lopen de inwoners te hoop tegen de inbreidingen. Daar heeft Jan zo zijn gedachten over. Verder de motie van wantrouwen tegen wethouder Jan Hoek, de politieke Markt, Forum voor democratie en een nieuwe winkel en kartbaan in Stad. (22 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 55 (21 januari 2022)

  Jan 21 2022

  We spreken met wethouder Julius Lindenbergh (VVD) van financiën, wonen en sport. Onderwerpen, een meevaller voor de schatkist van Almere, de IJmeerlijn, de Floriade (natuurlijk weer), de sportvisie, het eeuwige gedoe rond de burgerparticipatie, het campagnecircus (Almere is een dorp volgens het CDA), en betaald parkeren. (23 minuten)

 • Politiek Circus UItzending 54 (14 januari 2022)

  Jan 14 2022

  Wethouder Roelie Bosch was boos op ons. We hadden de namen van de kandidaten voor interim-burgemeester gepubliceerd. "Jullie beschadigen daarmee de stad", stelt Bosch. De wethouder licht haar boosheid op ons toe. Verder de Politieke Markt, het campagnecircus, de Floride-aftelklok op de Esplanade en over de podcast 'Weggegooid geld' van BNN/VARA over de Floriade (23 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 53 (24 december 2021)

  Dec 24 2021

  We hebben er een 'Dik-voor-mekaar-show' van gemaakt. Daarin roepen we de Almeerse politicus van het jaar 2021 uit, de politieke oeuvreprijs en het aanstormende politieke talent. Verder nemen we een aantal andere Almeerse politici maar eens met een grote broek aan de maat. (16 minuten)

 • Politiek Circus UItzending 52 (17 december 2021)

  Dec 17 2021

  We spreken met Denise de Boer, kwartiermaakster van het Kunstmuseum. Gaat de Floriade nog wel door? De verkeerde intentie van de gemeente bij een burgerparticipatie, een mogelijke kerncentrale bij Almere, en we kondigen de verkiezing van de politicus van het jaar aan. Die maken we in de komende podcast bekend. Het wordt een roast. (23 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 51 (10 december2021)

  Dec 10 2021

  We spreken met Hans van Dijk van de ChristenUnie over de Floriade die steeds meer buikpijn gaat geven, geloof en politiek, het campagnecircus, het kerstcircus, bouwen op postzegeltjes en Almere wordt breedte-sport-stad. En er zijn cadeautjes. (25 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 50 (3 december 2021)

  Dec 03 2021

  Centrum-manager René Verwillegen van Almere Haven is te gast. We zetten Haven in het zonnetje. En... de Floriade, de nieuwbouw van Windesheim en de studentenwoningen, de erbarmelijke staat van de Almeerse schoolgebouwen, in het campagnecircus nieuwe verkiezingslijsten en een verwachte rel bij AP/OPA. Verder een luisteraarsreactie en de inpoldering van de Markerwaard. (21 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 49 (26 november 2021)

  Nov 26 2021

  We spreken uitgebreid met floriade-wethouder Jan Hoek van Groenlinks over die Floriade. Verder de Politieke Markt, het campagnecircus, een vuige roddel over de burgemeester, en eventuele rellen in Almere. (27 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 48 (19 november 2021)

  Nov 19 2021

  Een 'must hear' voor iedereen die op zoek is naar een woning in Almere. We spreken met Arjan Deutekom, directeur/bestuurder van woningstichting Goede Stede. Er staan in Almere 55.000 mensen ingeschreven in woningnet, 20.000 zijn daar actief. Is er nog hoop voor hen? En wat moet er gebeuren aan woningbouw in onze stad? Verder het kunstmuseum, de islamitische begraafplaatsen, het campagnecircus en Het Tribunaal. (23 minuten)

 • Politiek Circus UItzending 47 (12 november 2021)

  Nov 12 2021

  We spreken met Esther Hagelaar van GroenLinks over voorzieningen voor mensen met een beperking in Almere, een middelvinger, cameratoezicht, de hoge huizenprijzen, sanitaire voorzieningen in de stad, de bejaarden in Almere, het campagnecircus, het voorsorteren op de coalitie van 2022 en goedkope Floriadetoegangsbewijzen. (25 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 46 (5 november 2021)

  Nov 05 2021

  We spreken met Rob Maurits van de PvdA over vaccinaties, Almere als nieuwe buitenwijk van Amsterdam, de Politiek Markt van donderdag, het toerisme in Almere, Almere als demonstratiestad, we hebben het niet over de Partij voor de Dieren, het campagnenieuws, een nieuw aanstaand raadslid en het wijkonderhoud. (23 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 45 (29 oktober 2021)

  Oct 29 2021

  Hoera, er hebben zich weer twee nieuwe partijen aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Verder praten we met Anneke Dalger van BIJ1 onder meer over wat deze partij gaat toevoegen, het slavernijmuseum, de massale klimaatmars in Almere, mooi nieuws over snelle nieuwbouw, het overstromen van de polder, het campagnecircus en een parkeerprobleem. (23 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 44 (22 oktober 2021)

  Oct 22 2021

  Er hebben zich nieuwe Almeerse stemmenkanonnen bij een partij gemeld, en verder onder meer het extremisme in Almere, een fors datalek bij de gemeente, het rommelt nu echt in het college over de afval, een bomenknuffelaar en gast Bastiaan Malotaux van het CDA komt met nieuwe vuurwerkplannen. 

 • Politiek Circus Uitzending 43 (15 oktober 2021)

  Oct 15 2021

  Onze gast is Koen Bokhorst, raadslid van de VVD. We spreken over de clash in de raad over 500 extra asielzoekers, de traagheid van de raad, de algemene beschouwingen, over onderwijs, over de VVD die de PVV rechts passeert en D66 links inhaalt, het campagnecircus en Marcel spotte Robert midden in de nacht op de fiets samen met wethouder Maaike Veeningen. En we kondigen de verkiezingsdebatten aan op 16 en 23 februari. (21 minuten).

 • Politiek Circus Uitzending 42 (8 oktober 2021)

  Oct 08 2021

  We spreken met David de Vreede, lijsttrekker van de SP, nu nog wethouder in Lelystad. De podcast gaat over de begroting, het gaat goed met Almere. Over bezoekersaantallen van de Floriade die onder de pet gehouden moeten worden. Politici die ellenlang aan het woord zijn. Het dilemma van wethouder Jan Hoek over afvalinzameling. Natuurlijk is er het campagnecircus. De verkiezingsdebatten, en een cliffhanger. (22 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 41 (1 oktober 2021)

  Oct 01 2021

  We spreken met Martine van Bemmel van D66. Zorgt de discussie over de afvalinzameling voor een aftredende wethouder, Toon van Dijk (PVV) over de Floriade, we scoorden een fles wijn, zijn de e-mails van de raadsleden wel veilig, het campagnecircus en de commotie rond de motie over de wijkbudgetten. (26 Minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 40 (24 september 2021)

  Sep 24 2021

  We hebben Berneditha Rijssel-Omusuo van de ChristenUnie als gast. We spreken over het succesverhaal van de Floriade, de wirwar bij de jeugdzorg, prikkende politieke partijen in het campagnecircus, een bijeenkomst waar de pers niet welkom was en natuurlijk onze nominatie voor de landelijke nieuwsbladprijs en verder de coronamaatregelen in de biblebelt. (24 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 39 (3 september 2021)

  Sep 03 2021

  We spreken met Ciska van Rijn, oud vice-fractievoorzitter van de PvdA. Aan de orde komen onder meer wethouder Jan Hoek, Weet hoe je leeft, een nieuw debatcentrum in Almere, windmolens, een raar symposium in Amsterdam, een ronkend raadsdebat en heel veel verkiezingscampagne-nieuwtjes.

 • Politiek Circus Uitzending 38 (27 augustus 2021)

  Aug 27 2021

  Seizoen 2. We spreken met Annette Raijer van de PVV. Aan de orde komen onder meer de poep van de ligplaatshouders in de Noorderplassen, we hebben een skoopje over de Floriade, Jaap Steenkamer van GroenLinks die uit de bocht vliegt en we starten officieel de verkiezingscampage op voor gemeenteraad 2022. 

 • Podcast Politiek Circus 37 Franc Weerwind: 'ik hoef niet de getapte jongen uit te hangen'

  Jul 09 2021

  In deze laatste aflevering voor het zomerreces blikken we met burgemeester Franc Weerwind terug op het afgelopen politieke jaar, praten we over de Veiligheid in Almere, de Floriade en reageert hij op de kritiek dat hij als burgemeester zo weinig zichtbaar is. 

 • Podcast Politiek Circus 36 'Luisteren naar bewoners'

  Jul 02 2021

  In deze editie is raadslid Willem Boutkan van de PVV te gast. Hij heeft kritiek op asielzoekers, de Floriade maar is lovend over burgemeester Franc Weerwind.

 • Podcast Politiek Circus 35 'TBS kliniek kan niet in lege gevangenis'

  Jun 25 2021

  Wethouder Froukje de Jonge (CDA) praat over de impact van Corona, Veiligheid, Zorg en natuurlijk ook over de mogelijke uitbreiding van TBS-Kliniek in de Stripheldenbuurt. (21 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 34 (18 juni 2021)

  Jun 18 2021

  We spreken met Bas ten Brinke over Almeerse architectuur, de Floriade ("Dat hadden we als stad zelf moeten doen"), de ChristenUnie, de verkiezingscampagne, het kunstmuseum, cultuur in Almere en Bas neemt Almere DEZE WEEK de maat. En we presenteren de nieuwe naam van de podcast.

 • Politiek Circus Uitzending 33 (11 juni 2021)

  Jun 11 2021

  Wally Paraschou, beter bekend als Wlly de Griek, is de gast. De onderwerpen zijn: Wally's start als politicus, gedoe in de Kunstlinie, veel te veel onderwijsvacatures, Het Kerstcircus van Hans van Dijk van Flevomakelaars (en de ChristenUnie), 12,3 miljoen slikken voor de Floriade of stikken, het auto-ongeluk bij de kabelbaan, en de wijk Tussen de Vaarten. Ook hebben we het over afwezige partijen in de raad. (21 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 32 (4 juni 2021)

  Jun 04 2021

  We spreken met gast Tineke Ras over de vaccinatielocatie in Haven, haar politieke carriere, die nieuwe ontwikkelingen in het Luierpark. Aan de orde komen veiligheid, woningbouw, en de bezuinigingen op poppodium De Meester. We gaan blote billen en borsten missen bij de Floriade en hebben het over de afvaldumpingen. Tot slot geraken we in Griekse sferen en als uitsmijter is er de pfizerprik met chip. (20 Minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 31 (28 mei 2021)

  May 28 2021

  We spreken met wethouder Julius Lindenbergh (VVD) over de Almeerse financien, de Floriade, Almere als gedoogstad, en sociale woningbouw. En waarom moeten er niet gewoon miljoenen gepompt worden in Almere City FC? En natuurlijk het zwembad. Financien saai? In tegendeel. Lindenbergh vertelt er levendig over. (24 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 30 (14 mei 2021)

  May 14 2021

  Gast Mario Withoud gaat er met gestrekt been in. We spreken over rare antwoorden van het college. Verder fileert Mario de politieke partijen en het college. Maar er is wel 1 echt goed raadslid en er is 1 goede wethouder. We willen gemeentesteun voor Almere City FC. En spreken over de blote billen bij de kabelbaan. (22 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 29 (7mei 2021)

  May 07 2021

  Met gast Jesse Luijendijk van de Partij voor de Dieren spreken we over Philippe van Thiel, de datacenters die in Almere komen, de groene stad Almere, het vertrek van hoge functionarissen bij de Floriade (met telefoongesprek met Toon van Dijk van de PVV), en de inbreiding met woningen in de stad. Het verleden van wethouder Jan Hoek in Bloemendaal komt even ter sprake en de 11 miljoen die de provincie over heeft. (22 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 28 (29 april 2021)

  Apr 30 2021

  We praten met een van de bekendste ondernemers van Haven. Adri Bax: de Floriadeschoenen, de ontwikkeling van Almere Haven, bouwen in Haven, anekdotes uit Adri's schoenenzaak, corona-effecten voor de middenstand, het eventuele Floriadesalaris van Annemarie Jorritsma, de reeën-slachting op de Almeerse wegen. En dat alles in 21 minuten.

 • Politiek Circus Uitzending 27 (23 april 2021)

  Apr 23 2021

  Hij zit lekker in de oppositie: gast Ruud de Jonge van de PvdA. We spreken over het gebrek aan vertrouwen van de inwoners in de politiek en wat daar aan te doen, de meerderheid van de raad die de e-mailaffaire wel prima vindt, de bezuinigingen met daar tegenover de extra uitgaven van de  Floriade en de PvdA en groen en biodiversiteit. En... de PvdA deelt Kanjers uit.

 • Politiek Circus Uitzending 26 (16 april 2021)

  Apr 16 2021

  Natuurlijk… de 15 miljoen tijdens de extra raadsvergadering. Verder bespreken we met griffier Jan Dirk Pruim waarom er alleen maar lokale partijen in de gemeenteraad moeten komen, de stand van zaken in de gemeenteraad, de oorzaak van de Floriade-miljoenen en het geschenk aan de redactie van de Floriade BV.

 • Politiek Circus Uitzending 25 (9 april 2021)

  Apr 09 2021

  Bam! 15 miljoen extra voor de Floriade. We spreken er over met Kees Ahles, fractievoorzitter van coalitiepartij Leefbaar Almere. Moeten we nog wel doorgaan met de Floriade? Verder komt de macht van de ambtenaren aan bod, het kritisch vermogen van de coalitiepartijen, de tenenkrommende uitzending van De Hofbar met GroenLinks wethouder Jan Hoek en... hoe zit het met het broodje vega van VVD-raadslid Koen Bokhorst? (18 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 24 (2 april 2021)

  Apr 02 2021

  Chris Jansen, oud-raadslid en oud-Tweede Kamerlid van de PVV, is onze gast. We spreken over werk als raadslid en Almeers Tweede Kamerlid, (sociale) woningbouw  en wie heeft daar recht op, kunst in de stad of juist niet, Kerk en geweld, bedreigingen tegen journalisten en politici. Verder testen we hoe het met ons geheugen is. (19 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 23 (26 maart 2021)

  Mar 26 2021

  Met gast Martin Ort van de ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA) spreken we over de ligplaatshouders, elektrische fietsen in de stad, de bewaakte fietsenstallingen, de ontwikkeling van het stadshart, de Esplanade, de Floriade en de kabelbaan. En dat alles in 19 minuten

 • Politiek Circus Uitzending 22 (19 maart 2021)

  Mar 19 2021

  We bespreken met gast Sven van der Burg, raadslid voor D66, de verkiezingsoverwinning van D66, de e-mailaffaire die veel stof doet opwaaien, heel veel GroenLinks in de raad, en het Almeerse onderwijs. En er is weer drank in de uitzending. 

 • Podcast Politiek Circus extra (16 maart 2021)

  Mar 16 2021

  Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 16 maart ging de raad akkoord met de herbenoeming van burgemeester Franc Weerwind. Na afloop van de raadsvergadering moesten de fractievoorzitters in de raadszaal blijven zitten. De pers mocht er niet bij zijn. De zitting was geheim. Na afloop vroeg Politiek Circus aan fractievoorzitter Hans van Dijk van de ChristenUnie wat er in de geheime sessie besproken was. Dat wilde hij wel zeggen.

 • Politiek Circus Uitzending 21 (12 maart 2021)

  Mar 12 2021

  We bespreken uitgebreid de e-mail-affaire op het stadhuis met gast Colette Holter van de VVD. Is het nog wel leuk in de politiek? Kan je nog met droge ogen de Floriade geweldig vinden, de woningbouw en Haven van het gas af komen aan de orde.

 • Politiek Circus Uitzending 20 (5maart 2021)

  Mar 05 2021

  Oud VVD-wethouder Henk Smeeman is te gast. De Floriade is een excuus voor woningbouw, er moet meer reuring in het stadscentrum komen, Leefbaar Almere zit alleen voor de buhne in het college, er moet politieke wil komen om iets met het kasteel te doen en Almere moet een minderheidscollege krijgen om eindelijk eens zaken te kunnen regelen. En... "Toon van Dijk van de PVV heeft wel vaker gelijk." 

 • Politiek Circus Uitzending 19 (26 februari 2021)

  Feb 26 2021

  Is Nida een islamitische partij? Mag je zeggen in de raad wat je wil zeggen? We bespreken dit met gast Hassan Buyatui van Nida. "Het ontreekt de PvdA aan fatsoen", zegt Buyatui. Hij licht dit toe in de podcast. En waarom zit Nida in de gemeenteraad zonder dat de Almeerders daarop konden stemmen? Buyatui geeft uitsluitsel.

 • Politiek Circus Uitzending 18 (19 februari 2021)

  Feb 19 2021

  Mag de raad iets zeggen zoals ze het wil zeggen? We bespreken dit met gast wethouder Hilde van Garderen van de VVD. Verder komen aan de orde, wederom een ronkend Floriadedebat, Haven en Buiten, een bezoek aan de Floriade en het wel en wee van het college. En hoe komt het toch dat meer mannen dan vrouwen naar onze podcast luisteren? (22 minuten)

 • Politiek Circus Uitzending 17 (12 februari 2021)

  Feb 12 2021

  Een wethouder onder vuur doordat de raad niet goed is geinformeerd, de bombarie bij de Floriade, woningbouw en een discussie over een gevalletje integriteit rond de Partij voor de Dieren. We bespreken dit alles met gast Erik Theunissen van de PvdA.

 • Politiek Circus Uitzending 16 (5 februari 2021)

  Feb 05 2021

  "De gemeente had zich verre moeten houden van de Floriade", zegt gast en oud-wethouder Wim Trieller, "en het college hobbelt van probleen naar probleem." In deze Politiek Circus hanteert Trieller de gehaktmolen. Naast de Floriade besteden we aandacht aan Windesheim, het zwembad, we zijn achter de coulissen en ontdekken een opmerkelijke trend in onze podcast. 

 • Politiek Circus Uitzending 15 (29 januari 2021)

  Jan 29 2021

  Zijn onze wethouders wel competent? Ja, ja, alweer de Floriade. Verwarmen op waterstof, en is gemeentepolitiek nog wel sexy te maken? Moeten we wel over mogelijke rellen publiceren? We spreken er over met onze gast Johan de Leeuw van AP/OPA.

 • Politiek Circus Uitzending 14 (22 januari 2021)

  Jan 22 2021

  Floriade, Floriade, Floriade. Waar kunnen we het anders met onze gast Jaap Steenkamer van GroenLinks over hebben na de heisa over de directie-salarissen van de Floriade BV. Wat vindt GroenLinks van die bedragen? En wat vindt ze verder van de Floriade? En hoe zichtbaar is de partij deze collegeperiode?  Je hoort het in deze uitzending.

 • Politiek Circus Uitzending 14 (22 januari 2021)

  Jan 22 2021

  Floriade, Floriade, Floriade. Waar kunnen we het anders met onze gast Jaap Steenkamer van GroenLinks over hebben na de heisa over de directie-salarissen van de Floriade BV. Wat vindt GroenLinks van die bedragen? En wat vindt ze verder van de Floriade? En hoe zichtbaar is de partij deze collegeperiode?  Je hoort het in deze uitzending.

 • Politiek Circus Uitzending 14 (22 januari 2021)

  Jan 22 2021

  Floriade, Floriade, Floriade. Waar kunnen we het anders met onze gast Jaap Steenkamer van GroenLinks over hebben na de heisa over de directie-salarissen van de Floriade BV. Wat vindt GroenLinks van die bedragen? En wat vindt ze verder van de Floriade? En hoe zichtbaar is de partij deze collegeperiode?  Je hoort het in deze uitzending.

 • Politiek Circus Uitzending 13 (15 januari 2021)

  Jan 15 2021

  “De Floriade wordt een fiasco”, zegt gast Rick van Mourik van Respect! Almere. Ook Toon van Dijk van de PVV laat zich in deze podcast Politiek Circus niet onbetuigd over dit evenement. Verder bespreken we de bootjesellende in Almere, spreken we over bijtgrage honden en kijken we vooruit naar de eerste Politieke Markt van komende week. (22 minuten). 

 • Politiek Circus Uitzending 12 (8 januari 2021)

  Jan 08 2021

  Wellicht herkennen Almeerders zich in deze uitzending. We hebben een betrokken, maar zeker kritisch lezer van Almere DEZE WEEK en luisteraar van de podcast in de uitzending: Joop Rigter. Hij reageert op onze facebookpagina veel op de politiek. Je hoort in deze podcast wat deze inwoner van de politiek in Almere vindt. En jazeker, het gaat ook over de Floriade. En wat doet die wijn daar?

 • Politiek Circus Uitzending 11 (31 december 2020)

  Dec 31 2020

  We ontvangen Lesly van Hilten van het CDA, gaan burgemeester Franc Weerwind bellen, besteden onder meer nogmaals aan de de macht van de ambtenaren want daar is heisa over ontstaan in politiek Almere. We hebben geheime informatie en vertellen hoe we daar mee omgaan bij de krant. En we gaan knallend het nieuwe jaar in. Deze podcast zal heeft weer de gewone lengte hebben van 20 minuten.

 • Politiek Circus Uitzending 10 (24 december 2020)

  Dec 24 2020

  Een kijkje in de keuken van de Almeerse politiek geven Ulysse Ellian (VVD) en Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) als we samen met hen terugkijken op het afgelopen politieke jaar. De Floriade, schiet- en steekincidenten, corona, de woningnood, een raadslid in opspraak, het financiele tekort en de campus. We pakken deze keer flink uit, en in drie kwartier ben je op de hoogte van de belangrijkste thema's uit de Almeerse politiek van dit jaar.

 • Politiek Circus Uitzending 9 (18 december 2020)

  Dec 18 2020

  Het openlucht zwembad, wachtrijen bij de coffeeshops, Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren, de Campus, een stortvloed aan raadsbrieven. Genoeg weer om te bespreken. Door de lockdown konden we geen gast uitnodigen, maar gelukkig kunnen we mensen laten inbellen. 

 • Politiek Circus Uitzending 8 (11 december 2020)

  Dec 11 2020

  We hebben Ulysse Ellian, fractievoorzitter van de VVD aan de telefoon en doen een voorspelling wie fractievoorzitter van de VVD wordt. Sprak het college voor haar beurt over de campus? En wat is er nu weer voor heisa rond Windesheim en die campus? Verder lijkt wethouder Julius Lindenbergh een zelfbenoemd chemisch deskundige en... we krijgen opnieuw een cadeautje, nu van gast Kees Hendriksen van de ChristenUnie. 

 • Politiek Circus Uitzending 7 (4 december 2020)

  Dec 04 2020

  Deze keer is wethouder Veeningen wel twee keer het slangenmeisje. Frits Huis danst op het slappe koord, natuurlijk is wethouder Jan Hoek de clown e en.... gast Marco de Kat van Leefbaar Almere verrast de redactie van Politiek Circus met een cadeau

 • Politiek Circus Uitzending 6 (27 november 2020)

  Nov 27 2020

  Wordt het nieuwe kunstmuseum een Floriade 2.0? Staat het stadscentrum aan de rand van de afgrond? Burgemeester Weerwind grijpt in tegen ondermijning.  Haalt de PvdA 42 zetels in de Tweede Kamer zodat er drie Almeerders inkomen? Deze week hebben we Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren als gast.

 • Politiek Circus Uitzending 5 (20 november 2020)

  Nov 20 2020

  Wethouder Hilde van Garderen is deze week het slangenmeisje. En er was weer een onzichtbare man in de raad. Burgemeester Weerwind kreeg pittige vragen.  Samen met Hans Everhard, raadslid van de SP, nemen we in deze podcast de politiek van deze week door. 

 • Politiek Circus Uitzending 4 (13 november 2020)

  Nov 13 2020

  Meke Smeulders van D66 is onze gast. We bespreken GroenLinks (wat doet die eigenlijk in de raad?), de jeugdzorg (met een zwalkend raadslid in de zaal), het afvalprobleem (moeten we meer gaan betalen?) en het rare online stemmen van de raadsleden. In 15 minuten ben je bij gepraat over wat er afgelopen week in de raad gebeurde.

 • Politiek Circus uitzending 3 (6 november 2020)

  Nov 06 2020

  Luister de Podcast Politiek Circus van 6 november 2020. Wat gebeurde er deze week in de politieke arena? Met gast Toon van Dijk van de PVV. Onderwerpen: de onzichtbare wethouder Jan Hoek, de Hassan-gate, burgemeester Franc Weerwind en mogen we vuurwerk afsteken bij Oud en Nieuw?

 • Politiek Circus uitzending 2 (31-10-2020)

  Oct 31 2020

  Laat je in deze podcast in 16 minuten bijpraten over de politiek van afgelopen week in Almere. Raadslid Hassan Bouyatui vindt PVV-motie erger dan terreuraanslagen in Frankrijk. De complotgekkies. Het buitenzwembad. Vertrekkende politici, en gast Aya Selman van de PvdA over menstruatie-armoede.

 • Politiek Circus uitzending 1 (23-10-2020)

  Oct 23 2020

  In de Podcast het Politiek Circus bespreken de journalisten Marcel Beijer en Robert Mienstra wekelijks de politiek in Almere. Deze week als speciale gast Jimmy van der Vliet, ondernemer en raadslid voor de VVD.