PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

BNR Europa | BNR

BNR's Europawatchers Geert Jan Hahn en Stefan de Vries houden Brussel en het Europese continent nauwlettend in de gaten. Elke week een nieuwe editie.

Afleveringen

 • Europa Update | Diplomatie in Oekraïne en op de Balkan

  Aug 19 2022

  Europese politici hebben het deze week druk op diplomatiek gebied. Zelensky, Erdogan en VN-chef Guterres treffen elkaar in Oekraïne, terwijl op hetzelfde moment EU-buitenlandchef Borrell moet bemiddelen in de kentekenplaatruzie tussen Servië en Kosovo. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat er op tafel ligt. Luister ook | Oekraïne ochtend update 18/08/2022See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Oekraïne ochtend update 18/08/2022

  Aug 18 2022

  Oekraïne blijft de Krim bestoken met aanvallen, zonder die aanvallen echt op te eisen. De verwarring onder de Russen neemt toe: zijn het partizanenacties of toch niet? Zijn deze acties onderdeel van de aanloop naar een ander doel, namelijk het heroveren van Cherson? Oekraïne laat zich niet in de kaarten kijken. En secretaris generaal van de VN António Guterres  is gearriveerd in Lviv, om daar in gesprek te gaan met Zelenski en Erdogan. Onderwerp zal zijn om te onderzoeken of vredesbesprekingen ...more

 • Oekraïne ochtend update 16/08/2022

  Aug 16 2022

  Het eerste graanschip dat onderweg was bleek helemaal geen graan te vervoeren, maar mais. Het laatste nieuws is dat er verschillende schepen onderweg zijn die zowel mais als tarwe vervoeren (aan beide is grote behoefte), en het transport lijkt te zijn opgestart. Gisteren heeft het Oekraïense leger geclaimd dat ze het hoofdkwartier van de Wagner group, een Russische paramilitaire organisatie in Popasna heeft vernietigd. Dit bericht is min of meer bevestigd door een pro-Kremlin journalist, die wa...more

 • Europa Update | 'German Angst' door energiecrisis

  Aug 12 2022

  Politici zouden nu van hun vakantie willen genieten, maar dat wil niet goed lukken. Ze hebben hun handen vol aan de energiecrisis. In Duitsland zorgt die voor angst, want de industrie moet flink energie besparen. In Berlijn merken zelfs de musea dat, ziet Europa-verslaggever Geert Jan Hahn. Luister ook | Oekraïne ochtend update 11/08/2022See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Oekraïne ochtend update 11/08/2022

  Aug 11 2022

  Satellietfoto’s van een Russische luchtmachtbasis op de Krim laten zien dat er een enorme aanval is geweest. De Russen zeggen dat er een explosie is geweest in het munitiedepot, en de Oekraïners zeggen dat het partizanen zijn geweest, die van binnenuit een aanval hebben geplaatst. Hoe dan ook, de Oekraïners zijn erg blij met deze actie, want er zijn zeven gevechtsvliegtuigen verwoest. Vandaag staan twee bijeenkomsten op de rol. De eerste is een bijeenkomst van de veiligheidsraden, aangevraagd d...more

 • Oekraïne ochtend update 09/08/2022

  Aug 09 2022

  Het graanschip dat vanuit Odessa onderweg was naar Tripoli, Libanon, zou voor de kust van Turkije stil liggen. De Oekraïense ambassade in Libanon zegt de lading niet meer te willen, want ze zijn vijf maanden te laat. Het verhaal zou nu zijn dat men op zoek moet naar een nieuwe koper, zo vermelden onbevestigde bronnen. En er wordt nog steeds geschoten in de buurt van de kerncentrale. Het Institute for the Study of War zou hebben gezegd dat een Russische nucleaire dreiging kan worden gezien als e...more

 • Europa Update | Ruzie op de Balkan

  Aug 07 2022

  Servië en Kosovo ruziën over kentekenplaten en in Bosnië-Herzegovina is het al langer onrustig. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn duidt de ruzies. PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten reageert. Lees ook | Spanning tussen Servië en Kosovo loopt verder opSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Oekraïne ochtend update 04/08/2022

  Aug 04 2022

  China was tot nu toe neutraal in deze oorlog. Ze kiezen geen kant, behalve dan een principiële: we zijn bondgenoot van Rusland en we steunen ze. President Zelenski hoopt dat China neutraal blijft, en heeft Xi Jinping gevraagd om hulp. De Russen hebben de grootste kerncentrale van Europa bezet, en van daaruit wordt nu geschoten. Mocht Oekraïne terug gaan schieten, dan kan dat grote gevolgen hebben en staat Oekraïne er slecht op. Het Internationaal Atoomenergieagentschap spreekt zorgen uit.See om...more

 • Oekraïne ochtend update 02/08/2022

  Aug 02 2022

  Doet ze het wel, of doet ze het niet? Volgens aanhoudende geruchten zou Nancy Pelosi op bezoek gaan in Taiwan. De spanningen lopen op, en er wordt volop gespeculeerd over reacties vanuit China. Het eerste schip met graan is onderweg vanuit Oekraïne. Het vaart langzaam, want ondanks dat de mijnen langs de route zouden zijn geruimd is voorzichtigheid geboden. Vanuit het oorlogsfront komen wisselende berichten. De Russen zeggen bezig te zijn met een opmars, maar echt veroveren wil nog niet lukken...more

 • Europa Update | Macron schaamt zich voor Bin Salman

  Jul 29 2022

  De Franse president Macron is net terug van een tour door Afrika, waar hij met name boos was op de landen die geen partij kiezen voor het Westen in de oorlog in Oekraïne. Ondertussen ontvangt hij met enige gêne de Saoedische kroonprins Mohamed Bin Salman. Je hoort Europa-correspondent Stefan de Vries. Luister ook | BNR EuropaSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Oekraïne ochtend update 28/07/2022

  Jul 28 2022

  Het is dag 155 van de oorlog. De Russen hebben na weken van langzaam voortbewegen een belangrijk nieuw strategisch punt ingenomen: een Oekraïense kolencentrale in de buurt van Donetsk, in het Donbas gebied. De Oekraïners zien het als een kleine tegenslag, en zijn vooral bezig met de ontwikkelingen aan het front.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Oekraïne ochtend update 26/07/2022

  Jul 26 2022

  De maximale capaciteit van Nord Stream 1, de gasleiding die Russisch gas via Oekraïne naar Duitsland vervoert, wordt teruggeschroefd. Gazprom zegt dat dit noodzakelijk is vanwege onderhoud aan de leiding. Als gevolg hiervan schiet de gasprijs omhoog, en er wordt gesproken over ‘gaschantage’. Moet Duitsland gaan investeren in kernenergie als alternatief?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Europa Update | Nord Stream weer in beweging

  Jul 22 2022

  Europa haalt voor nu even opgelucht adem nu er weer gas vanuit Rusland naar Europa stroomt. Toch is het nog maar de vraag hoe lang dat nog duurt. Met energiedeskundige Lucia van Geuns van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies maken we de balans op van de huidige energiemarkt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn gaat in op de reacties uit Brussel over het heropenen van Nord Stream 1. Luister ook | #135: Edi Rama (premier Albanië)See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Oekraïne ochtend update 21/07/2022

  Jul 21 2022

  Vandaag loopt de deadline af voor het onderhoud van Nord Stream 1. Ondertussen verlicht de EU voor het eerst sancties tegen Rusland.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Oekraïne ochtend update 19/07/2022

  Jul 19 2022

  Terwijl de strijd in de Donbas doorgaat, ontmoet de Turkse president Erdogan Vladimir Poetin vandaag in Teheran. Daar spreken ze onder meer over de export van graan uit Oekraïne. En gisteren kondigde Ursula von der Leyen aan dat de EU meer gas uit Azerbaijan wil halen, als alternatief voor gas uit Rusland. Dat en meer bespreken we met Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg, die alles rondom de oorlog in Oekraïne voor ons volgen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Europa Update | Russische obsessieve talkshows

  Jul 15 2022

  Europa-verslaggever Geert Jan Hahn volgt de hele week alleen maar de Russische talkshows, om te zien welk nieuws de Russen dagelijks tot zich krijgen. Waar wij in Europa media als RT en Sputnik hebben verbannen, houden de Russen ons nog scherp in de gaten, tot op het obsessieve af. Ook te gast is Ruslandkenner Hubert Smeets. Lees ook | Dag 4 | Poetins Propaganda: 'Russische media zijn goed in verwarring zaaien'See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #71: Onze Man in Galicië

  Jul 13 2022

  We kennen het land van voetbal en toerisme, maar Spanje verdient toch echt meer aandacht. Al zou het ook kunnen dat het land zelf met wat meer zelfvertrouwen naar Brussel mag afreizen, concludeert onze aanstaande correspondent Jorn Lucas. Spanje in oppervlakte: nummer twee van de EU. In inwonertal: nummer vier van de EU. En 'we' Nederlanders komen er graag. Maar een aantal Europese wapenfeiten op het politieke toneel? We kennen ze niet of nauwelijks. En dat ligt niet alleen aan ons. Onze aanst...more

 • #70: Europees transport is geopolitiek

  Jul 06 2022

  Tsjechië is voorzitter van de EU geworden. En hoog op het verlanglijstje staan mobiliteit en transport. En dus is het tijd voor TEN-T! Want terwijl alle ogen vorige week op de NAVO-top in Madrid waren gericht, keek mobiliteitminnend Europa juist naar Lyon voor de Connecting Europe Days. Een evenement georganiseerd door de Europese Commissie waar politici en vaklui de nieuwste ontwikkelingen van de transport- en mobiliteitsindustrie met elkaar bespraken. We grijpen deze twee gebeurtenissen aan ...more

 • Europa Update | Driehoeksverhouding tussen EU, NAVO en Turkije

  Jul 01 2022

  De EU en NAVO gaan elkaar steeds meer overlappen. Door de politieke onrust in de VS wil Europa meer op eigen benen staan. Turkije kan daar een belangrijke rol in spelen, dat denkt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn duidt de overeenkomsten en verschillen tussen NAVO en EU. Luister ook | #69: NAVO-staren in Madrid - live vanaf de TopSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #69: NAVO-staren in Madrid - live vanaf de Top

  Jun 29 2022

  Mark Rutte, Wopke Hoekstra Kasja Ollongren: ze staan in Madrid in de rij voor de gele microfoon van Eurocommissaris De Vries. Tegelijkertijd staan studiogasten als oud-topdiplomaat Pieter Feith (oa NAVO en EU, tevens half-Zweeds) en Oostzee-correspondent Koen Verhelst klaar om de NAVO-top door een Europese bril te bekijken. Want raken de EU en de NAVO niet steeds meer verweven? Hoe de EU en NAVO zich anno 2022 tot elkaar verhouden is zeer de moeite waard om te analyseren met al onze gasten en...more

 • #68: De checklist van Macron's Europa

  Jun 22 2022

  Emmanuel Macron lijdt in eigen land een grote nederlaag. Na de parlementsverkiezingen is de Franse president zijn absolute meerderheid in het parlement kwijt, maar dat is niet het enige wat Emmanuel Macron kwijtraakt. Hij moet namelijk ook volgende week het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie doorgeven aan... Tsjechië We blikken terug op de Unie onder Macron. Heeft hij zijn grote ambities waar kunnen maken, of waren de beloftes te mooi om waar te zijn? Wij zetten zijn grootste spee...more

 • Factcheck Europa | Misinformatie in de Raad?

  Jun 17 2022

  Ongeveer 5.2 miljoen kinderen zijn op de vlucht sinds de oorlog in Oekraïne uit is gebroken. Daarom startte de Europese Raad een campagne en dit trapten zij af met een tweet op 4 april: ‘bijna elke seconde wordt 1 kind in Oekraïne vluchteling’.  Als ijkpunt nemen wij 30 maart, ofwel dag 35 van de oorlog. Kom je dan uit op ongeveer 1 kindvluchteling per minuut? En wat betekent het als een onafhankelijke organisatie zoals De Raad misinformatie verspreid? Dit bespreken w...more

 • Europa Update | Door welke bril past Oekraïne in de EU?

  Jun 17 2022

  Ursula von der Leyen wil maar wat graag dat Oekraïne bij de EU komt. Maar bij de lidstaten heerst nog veel twijfel. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn schetst de overwegingen en oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen reageert. Luister ook | #67: Het nieuwe (kandidaat) lid van EuropaSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #67: Het nieuwe (kandidaat) lid van Europa

  Jun 15 2022

  Als het aan Ursula von der Leyen ligt, komt er aanstaande vrijdag op 17 juni een positief advies op tafel over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Dit gaf zij aan na haar verrassingsbezoek aan president Zelenski in Kiev afgelopen weekend. Een aantal Europarlementariërs zien dit anders voor zich, maar wat betekent zo'n kandidaat-lidstatus nou eigenlijk? Waarom is dat anders dan wat Bosnië heeft, en ook weer anders dan Albanië? En heeft het plan van Macron, om een soort t...more

 • Europa Update | Iedereen is boos

  Jun 10 2022

  Europa mag wat betreft Oekraïne dan wel grotendeels eensgezind opereren. Deze week is iedereen boos op elkaar, zo boos zelfs dat er zelfs gedreigd wordt met het ten val brengen van de Europese Commissie. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat er aan de hand is, en ook Han ten Broeke praat mee. Luister ook | #66: Ursula's Overrule of Law - een reconstructieSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #66: Ursula's Overrule of Law - een reconstructie

  Jun 08 2022

  Deze week aandacht voor heibel om serieuze zaken. Aanstichter volgens velen: Ursula von der Leyen, met haar besluit om niet langer coûte que coûte Poolse coronamiljarden te blokkeren. Daarmee gaf zij niet langer gehoor aan haar eigen kritiek van weleer op Polen én die van enkele prominente Eurocommissarissen, waaronder Frans Timmermans, om een onafhankelijke en democratische rechtsstaat boven alles te stellen. "In een Nederlandse situatie zou zo'n minister opstappen." Een reco...more

 • Europa Update | Denemarken zegt 'ja'

  Jun 03 2022

  Terwijl Hongarije de Europese Commissie tot wanhoop drijft is er ook sprake van wind in de rug voor de EU. Zo gaat Denemarken meedoen aan het Europese defensiebeleid, nadat de Denen daar woensdag voor stemden in een referendum. En Kroatië krijgt vanaf 2023 de euro als munt. Luister ook | Militaire NAVO-topman: 'Oorlog gaat misschien nog wel een jaar duren' Luister ook | #65: De start van de Europese handelsoorlog?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #65: De start van de Europese handelsoorlog?

  Jun 01 2022

  In Noord-Ierland lopen de gemoederen hoog op. Na de overwinning van Sinn Féin in de Noord-Ierse verkiezingen wil Westminster de teugels extra hard aantrekken. Er komt geen Noord-Iers kabinet totdat het Noord-Ierland protocol verwijderd wordt. Deze afspraak tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kan niet zomaar gebroken worden, maar wat gebeurt er als Westminster het toch doet? Wat staat er verder nog in die Brexitdeals? Wat kan Europa doen om een stokje hiervoor te steken? Wa...more

 • #64: Dreigt sneltrein Europa te ontsporen?

  May 25 2022

  Deze week aandacht voor sneltrein Europa. De Russische invasie in Oekraïne is inmiddels 3 maanden oud. En dat gold dus ook voor de Europese reactie. De 27 lidstaten kwamen in recordtijd met allerlei sanctiepakketten, die Rusland hard moeten raken maar óók onszelf pijn doen. Hoe vinden we zelf dat het gaat?   Dit en meer bespreken presentatoren Stefan de Vries en Geert Jan Hahn met Europarlementariërs Kim van Sparrentak (Europese Groenen, namens GroenLinks...more

 • Europa Update | de weg naar de NAVO voor Finland en Zweden

  May 20 2022

  Finland en Zweden hebben nu dan echt hun lidmaatschapsverzoeken ingediend bij NAVO-chef Jens Stoltenberg. Binnen drie maanden draaiden de meningen van de inwoners van de landen 180 graden. Hoe het toetredingsproces er nu uitziet en welke beren er nog op de weg liggen, bespreekt Europa-correspondent Stefan de Vries. Luister ook | #63: RePowerEU: 300 miljard euro om voor 2030 van het Russische gas af te komenSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #63: RePowerEU: 300 miljard euro om voor 2030 van het Russische gas af te komen

  May 18 2022

  Vandaag, op 18 mei, is het RePowerEU-plan door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen gepresenteerd. Hierin kondigde zij aan dat er 227 miljard euro aan investeringen moet hebben om voor 2027 volledig onafhankelijk te zijn van het Russische gas.  Maar wat houdt dit plan precies in? Waar gaat het geld naartoe én waar komt het geld vandaan? Wat voelt de Jan Modaal hiervan?  Dit en veel meer bespreken presentatoren Stefan de Vries en Connor Clerx met twee b...more

 • Europa Update | De zin en onzin van de toekomst van Europa

  May 13 2022

  Europa gaat vernieuwen, of toch weer niet? De Unie sprak er de afgelopen maanden over en de Franse president Macron deed begin deze week ook een duit in het zakje. Europa-correspondent Stefan de Vries legt uit wat Macron wil. Luister ook | #62: Wahlkampf in Nordrhein-Westfalen: waarom de Duitse deelstaat zo belangrijk isSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #62: Wahlkampf in Nordrhein-Westfalen: Waarom de Duitse deelstaat zo belangrijk is

  May 11 2022

  Deze zondag, 15 mei, gaan de inwoners van Nordrhein-Westfalen, de grootste deelstaat van Duitsland, naar de stembussen. De directe buurstaat van Limburg, Overijssel en Gelderland telt evenveel inwoners als heel Nederland en is de powerhouse van de Europese industrie. Maar waarom zou het juist iedereen in Nederland moeten interesseren wie in deze Duitse deelstaat de verkiezingen wint? Waarom is Nordrhein-Westfalen zo belangrijk voor ons, maar ook voor Europa? En wat is überhaupt de kracht v...more

 • Europa Update | Svetlana Tichanovskaja over oorlog & vrijheid

  May 06 2022

  BNR De Wereld was deze donderdag live vanuit Hotel de Wereld in Wageningen vanaf het bevrijdingsfeest. Voor die uitzending sprak Europa-verslaggever Geert Jan Hahn uitgebreid met Svetlana Tichanovskaja, de oppositieleider van Belarus. Zij leeft in ballingschap in Litouwen, terwijl haar man vastzit in Belarus. Zij legt uit wat vrijheid voor haar betekent. De hele aflevering | #127: Svetlana Tichanovskaja over oorlog & vrijheidSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #61: Het Jaar van Europa

  May 04 2022

  Op 9 mei is de Dag van Europa. Maar misschien kunnen we beter spreken over de week van Europa, met het zesde sanctiepakket tegen Rusland en de Conferentie over de Toekomst van Europa in het achterhoofd. Of het Jaar van Europa, als je de nasleep van de pandemie erbij pakt. Of het Decennium van Europa, als je teruggaat tot de Brexit.... In ons rondetafelgesprek blikken we met drie gasten uit op de Dag van Europa, door op alle ontwikkelingen terug te blikken, en vooruit te denken. Een open gesprek...more

 • Europa Update | Steunen Russen Poetin echt?

  Apr 29 2022

  Russen staan nog altijd massaal achter Vladimir Poetins optreden in Oekraïne. Dat blijkt uit verschillende peilingen die in Rusland gehouden worden. Hoe betrouwbaar die zijn besprak Europa-verslaggever Geert Jan Hahn in Parijs met de Russische socioloog Aleksandr Bikbov die daar in ballingschap woont. Luister ook | #60: Populisten, protestpartijen en plucheplakkersSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #60: Populisten, protestpartijen en plucheplakkers

  Apr 27 2022

  Twee voorzichtige conclusies na deze Verkiezingsmaand van Europa. Eén: het populisme in Europa lijkt op z’n retour. Voor nu. En twee: Eurosceptici geraken steeds minder op de troon. Voorlopig.   Want wat als Emmanuel Macron wéér vijf jaar lang macroneert  en vooral mooie pluchepraatjes verkondigt in plaats van problemen aanpakt? Wat als Robert Golob leider blijft van een Sloveense protestpartij mét mandaat maar zónder profiel? En is ...more

 • Factcheck Europa | Vriend Mark, wanneer mogen wij bij de EU?

  Apr 24 2022

  De Oekraïense president Zelenski heeft al meermaals aangegeven bij de Europese familie te willen horen. Volgens Tweede Kamerlid Caroline van der Plas, van de BoerBurgerBeweging, kan dit niet. Zij twitterde het volgende: ‘’Heel opmerkelijk dat Zelenski Mark Rutte persoonlijk aansprak op zijn rol in toelaten van Oekraïne tot EU en niet als minister-president. Ik vond dat persoonlijk niet gepast, eerlijk gezegd. Elk land dat wil toetreden tot EU moet gewone procedure doorlopen...more

 • Europa Update | de slag om Marioepol en een internationale gasboycot

  Apr 21 2022

  Terwijl Rusland de stad Marioepol claimt te hebben veroverd, laait in Duitsland het debat over een olie- en gasboycot verder op. Wat minister Baerbock van Buitenlandse Zaken betreft komt die er in ieder geval bij olie. Bondskanselier Scholz twijfelt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat de gevolgen zijn en Otto Fricke reageert. Luister ook | #59: Verkiezingstijd in Europa: wat als Marine Le Pen wint?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #59: Verkiezingstijd in Europa (4): wat als Marine Le Pen wint?

  Apr 20 2022

  Het is nog steeds de Maand van Europa. Het regent verkiezingen op ons continent. Na aandacht voor Hongarije, Servië en de eerste ronde van de verkiezingen in Frankrijk, blikken we nu vooruit op de Franse finale: de tweede ronde tussen huidig president Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Vorige week aandacht voor de zittend president, maar deze week: wat betekent het voor Frankrijk en Europa als Le Pen wint?  Stefan de Vries en Geert Jan Hahn waren vorige week nog in Parijs - maar blik...more

 • Europa Update | Ik Macroneer, jij Macroneert

  Apr 15 2022

  Het optreden van president Macron in de oorlog in Oekraïne heeft hem een nieuw werkwoord opgeleverd: Macroner. Het betekent dat je iets heel erg vindt, maar dat je er eigenlijk maar weinig tegen doet. Iets dat Macron in de verkiezingsstrijd met Le Pen niet kan gebruiken. Daarover Europa-verslaggever Geert Jan Hahn. Luister ook | #58: Verkiezingstijd in Europa (3): Wat als Emmanuel Macron wint?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #58: Verkiezingstijd in Europa (3): Wat als Emmanuel Macron wint?

  Apr 13 2022

  Het is nog steeds de Maand van Europa. Het regent verkiezingen op ons continent. Na aandacht voor Hongarije, Servië en de eerste ronde van de verkiezingen in Frankrijk, blikken we nu vooruit op de Franse finale: de tweede ronde tussen huidig president Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Volgende week aandacht voor de uitdager, maar deze week: wat betekent het voor Frankrijk en Europa als Macron wint?  Stefan de Vries en Geert Jan Hahn zijn afgereisd naar Parijs en praten in het pracht...more

 • Factcheck Europa | Pécresse en de veertig miljoen migranten

  Apr 10 2022

  Valerie Pécresse, Franse presidentskandidaat, staat nu bijzonder laag in de peilingen. Een paar weken geleden deed Pécresse een uitspraak waar wij niet zo zeker van waren als zij. Pécresse zei in een interview dat er afgelopen jaar, 2021, veertig miljoen ongedetecteerde migranten de Europese Unie in zijn gekomen. Dat is ruim twee keer de Nederlandse bevolking. Hoe kan niemand zo'n groot aantal opgemerkt hebben? Hoe weet Pécresse dat aantal als het ongedetecteerde migr...more

 • #57: Verkiezingstijd in Europa (2): Wat als Jean-Luc Mélenchon wint?

  Apr 06 2022

  Het is nog steeds de Maand van Europa; Over het hele continent regent het de komende week verkiezingen. Eén van de belangrijkste verkiezingen voor ons in Nederland is de Franse presidentsverkiezing. Maar wat gebeurt er als een radicaal linkse anti-Europeaan aan het roer komt te staan in Parijs? Wat betekent het voor Europa als Jean-Luc Mélenchon de verkiezingen in Frankrijk wint? Het zwarte schaap in de rode jas, de radicaal linkse kandidaat, held voor jongeren en hippies op lee...more

 • Factcheck Europa | Racisme aan de grens?

  Apr 03 2022

  Op sociale media zijn de afgelopen weken tal van video's verschenen waarin jonge mensen met een Aziatische, Indiase of Nigeriaanse achtergrond Oekraïne proberen te ontvluchten. Zij worden uitgescholden, hardhandig tegengehouden of zelfs mishandeld. Uit deze video's blijkt dat dit aan de Poolse grens plaatsvindt, maar Poolse premier Mateusz Morawiecki zegt dat er echt geen sprake is van discriminatie door Polen. De beelden lijken niet te liegen, dus doet Morawiecki dit wel? We spreken onze ...more

 • Europa Update | Geen violist bij de Nederlandse speech

  Mar 31 2022

  Vandaag sprak de Oekraïense president Zelenski het Nederlandse en Belgische parlement toe. En daar deed de Belgische premier De Croo wel gelijk een toezegging: hij gaat Oekraïne direct wapens leveren. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn neemt de Nederlandse én Belgische speeches door. Je hoort ook Europarlementariër Bart Groothuis. Luister ook | #56 Verkiezingstijd in Europa (1): Wat als Orban en Vučić winnen?  See omnystudio.com/listener for privacy information....more

 • #56: Verkiezingstijd in Europa (1): Wat als Orban en Vučić winnen?

  Mar 30 2022

  Het is de Maand van Europa; het regent de komende weken verkiezingen op ons continent. Verkiezingskoorts heerst er nog niet, door de oorlog die in Oekraïne woedt. BNR's Eurocommissarissen proberen die koorts toch maar op te wekken: het belang van de stembusgang in Hongarije, Servië, Frankrijk en Slovenië is immers groot, óók voor de EU. We trappen af met 'Trojaanse verkiezingen' in Boedapest en Belgrado. EU-lidstaat Hongarije en kandidaat-lidstaat Servië staa...more

 • Europa Update | Alle ogen gericht op Biden

  Mar 25 2022

  Hij is dan wel geen Europeaan. Maar de spotlights stonden in Brussel gericht op Joe Biden. Naast de G7 en de NAVO deed de Amerikaanse president ook de EU-top aan, dat is nog nooit vertoond. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn is net terug van een reis uit Litouwen en Polen en neemt de pijnpunten van de EU-top door.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #55: Het Europese defensiebeleid en de angst aan de oostgrens

  Mar 23 2022

  Wat wordt er besproken in de EU- en NAVO-top? Allebei in Brussel en natuurlijk staan ze in het teken van de oorlog in Oekraïne. Gaat de EU zich toch meer bemoeien met defensie of blijft ze grotendeels afhankelijk van de NAVO? Een speciale aflevering met inzichten uit Polen en Litouwen waar Eurocommissaris Geert Jan deze week verslag heeft gedaan.  Het Strategisch Kompas van de EU een feit. Een versterkt defensie- en veiligheidsbeleid voor de Europese Unie en ook een voorzichtig stapj...more

 • Europa Update | Een duik in Poetins speech

  Mar 18 2022

  President Poetin lijkt geenzins van plan te zijn om te stoppen met de oorlog. Hij gaf een opmerkelijke toespraak voor de Russische televisie. Europa-verslaggever en voormalig Oekraïne-correspondent Geert Jan Hahn gaat in op Poetins toespraak en komt met het laatste nieuws uit Oekraïne. Ook hoor je Ruslandkenner Hubert Smeets. Luister ook | #54: Hoe Maastricht van Europa profiteertSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #54: Hoe Maastricht van Europa profiteert

  Mar 16 2022

  Wat hebben Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen en Europa met elkaar te maken? Lokale politici en ondernemers uit Maastricht vertellen je er deze aflevering van BNR Europa alles over, vanuit de mooiste boekenkerk van Nederland: De Dominicanen. Op loopafstand van de Dominicanen werd precies dertig jaar geleden het Verdrag van Maastricht getekend. Met die pennenstreek werd de Europese Gemeenschap de Europese Unie en werd de basis gelegd voor de euro. De EU was geboren en groeit uit tot een unie ...more

 • Europa Update | Poetin spreekt, en onderhandelingen mislukt

  Mar 10 2022

  President Poetin heeft in een publieke kabinetsbijeenkomst weer van zich laten horen, terwijl 's ochtends het overleg tussen de buitenlandministers Kuleba en Lavrov van Oekraïne en Rusland op niets uitliep. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn heeft het laatste nieuws. Luister ook | #53: Frans Timmermans zit op (te) hete kolenSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #53: Frans Timmermans zit op (te) hete kolen

  Mar 09 2022

  De Europese Commissie is met een voorstel gekomen om de EU minder afhankelijk van Russisch gas te maken. Binnen een jaar moet er al een reductie van 66% zijn. En 'ruim voor 2030' is het wat vice-voorzitter Frans Timmermans betreft klaar met Russisch gas in de EU. Het dinsdag gepresenteerde voorstel van Timmermans oogst lof voor de snelheid, maar enige scepsis voor de uitvoerbaarheid. En was het nou echt nodig om die kolen weer uit het vuur te halen? We spreken het actieplan van de Europese Com...more

 • Europa Update | Russisch megakonvooi tot stilstand gekomen

  Mar 03 2022

  Het megakonvooi van de Russen dat op weg is naar Kiev is tot stilstand gekomen. Opnieuw blijkt dat de Russen niet goed voorbereid waren op de invasie. Europa-verslaggever en voormalig Oekraïne-correspondent Geert Jan Hahn heeft het laatste nieuws.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #52: De kanttekeningen bij een krankzinnige week in Europa

  Mar 02 2022

  Met een duizelingwekkende snelheid is het begin van de oorlog in Oekraïne beantwoord met Europese sancties richting Rusland. Maar is haastige spoed in alle gevallen wel goed? Zo stelt europarlementariër Rob Roos (JA21/ECR) in BNR Europa dat onze unie niet zonder (moderne) kolencentrales kunnen.  En volgens Tineke Strik van de Groenen kunnen we niets meer uitsluiten, en dus ook geen kernenergie. Beide opmerkingen hangen samen met het uitgesproken fatwa op Russisch gas. Is het slui...more

 • BNR Special | Vlucht uit Oekraïne

  Mar 02 2022

  Contact met onze correspondent Joost Bosman in Kiev gaat moeizaam. Met spraakberichten over en weer proberen we zo goed en kwaad als het kan contact te houden. We zenden de berichten uit op de radio, spreken hem af en toe telefonisch, maar het blijven fragmenten. Samen met een vriendin ontvlucht hij Kiev, en reist via Lviv naar het veilige Polen.  In Vlucht Uit Oekraïne neemt Connor Clerx je mee op de reis van Joost Bosman, van Kiev naar Polen. See omnystudio.com/listener for pri...more

 • #51: De Eurocommissaris van Laakbaar Gedrag

  Feb 23 2022

  Aan de uiterste grenzen van de EU rommelt en rammelt het. Niet alleen bij Oekraïne, maar ook in Bosnië is het onrustig. De Europese Unie lijkt in dat land op de Balkan momenteel meer kwaad dan goed te doen. Mikpunt is de Hongaarse Eurocommissaris, Oliver Várhelyi. Wat kan de Europese Unie beter en anders doen om deze onrust te verhelpen? Wat is de rol van Várhelyi precies: gaat het om wat hij zegt of juist níet zegt? En hoe moet een Europese Commissie omgaan met e...more

 • Escalatie in Oekraïne

  Feb 22 2022

  Rusland erkent de twee afvallige provincies in Oekraïne en wil troepen sturen. Ondertussen kondigen Amerika en Europa een scala aan sancties af tegen de Russen. Wat is er gaande en welke scenario's kunnen zich de komende uren, dagen en weken voltrekken?In deze tijden van oplopende geopolitieke spanningen is het opnieuw tijd om de BNR-alliantie bijeen te roepen. Het ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in een nieuwe Oekraïne Special.Liever kijken dan luisteren?...more

 • Factcheck Europa | Sms'jes en de EuroWOB

  Feb 20 2022

  Journalisten hadden een WOB-verzoek gedaan voor de berichten tussen Eurocommissievoorzitter Ursula von der Leyen en Pfizertopman Albert Bourla. De Commissie vond zelf niet dat deze sms'jes opvraagbaar zijn omdat ze volgens hen geen 'documenten' zijn. De vraag is of dit laatste wel klopt en of de Commissie de wet überhaupt zelf zo mag interpreteren. De Commissie is ondertussen ook al op de vingers getikt.. Maar in deze factcheck legt WOB-Expert Roger Vleugels ook nog eens haarfijn uit hoe h...more

 • Europa Update | Een slechte film voor Oekraïne én Europa

  Feb 18 2022

  Europaverslaggever Geert Jan Hahn heeft nieuws uit Oekraïne. Cyberaanvallen op het Oekraïense ministeries en banken liepen via een Nederlandse server. En dat heeft grote gevolgen voor Oekraïne, maar ook voor Europa. Te horen is ook Lada Roslycky, ze adviseert bedrijven en landen op het gebied van defensie, veiligheid en cyberveiligheid.  Luister ook | #50 Het deksel op de Poolse en Hongaarse neusSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #50: Het deksel op de Poolse en Hongaarse neus

  Feb 16 2022

  Polen en Hongarije kwamen van een koude kermis thuis, kregen het deksel op de neus en zitten nu met handen in het haar. Hun aangespannen zaak bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg eindigde met een overwinning voor Brussel: ja, het ondermijnen van de rechtsstaat mag gekoppeld worden aan het inhouden van Brusselse subsidies. En nu? Onze gasten zijn Jan Marinus Wiersma, oud-Europarlementariër namens de PvdA (1994-2009), thans verbonden aan Instituut Clingendael, en Michiel Luining, ...more

 • Factcheck Europa | Kunnen de Russen ons "E-soleren"?

  Feb 13 2022

  De Engelse defensie chef Sir Tony Radakan waarschuwde in januari voor Russische onderzeeër activiteit rond de internetkabels die op de bodem van de oceaan liggen. Hij zegt dat wanneer deze kabels doorgeknipt worden het desastreuze gevolgen voor wereldwijde communicatie. Klopt het dat deze kabels doorgeknipt kunnen worden en is het dan mogelijk om bijvoorbeeld de EU te isoleren? 97% van het wereldwijde internetverkeer gaat door deze kabels. Volgens sommige experts wordt Rusland ervan verdac...more

 • Europa Update | Van bilateraal naar overlegorgaan

  Feb 10 2022

  Het was weer een week voor diplomatieke krachtmetingen in Europa, en dat gold vooral voor Macron. Hij was bij Poetin, bij de Oekraïnse president Zelenski, en belde met Biden. Verder overlegt hij met de 'Weimar Dreieck' én in het Normandië-format met Duitsland.  Macron schaakt op allerlei borden tegelijk.  Luister ook | #49 Een overvloed aan Europese studentenSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #49: Een overvloed aan Europese studenten

  Feb 09 2022

  Internationale studenten zijn steeds vaker te vinden op het Nederlands hoger onderwijs. Elk jaar komen er meer, maar is dat een zegen van de internationale samenwerking of een vloek voor ons onderwijs? Studeren in het buitenland is een leerzame ervaring voor bijna alle studenten. Zo schrijven ook internationale studenten zich steeds vaker zich in bij een Nederlandse universiteit. Een groot compliment, maar toch willen de universiteiten van Nederland een stap terug doen en deze internationale aa...more

 • Factcheck Europa | Het Deense asielbeleid

  Feb 05 2022

  Boven een stuk van EenVandaag staat dat Denemarken het strengste asielbeleid van Europa heeft: "Een omstreden aanpak, maar het werkt: zo voert Denemarken het strengste asiel- en migratiebeleid van heel Europa". Klopt dit wel als we het beleid vergelijken met bijvoorbeeld Hongarije die minstens net zo streng lijken te zijn. Het Deense migratiebeleid is al jaren bekend in Nederland en bijzonder populair onder rechtse partijen. Wat zijn de grote verschillen met de rest van Europa? Hoe kan het eige...more

 • Europa Update | Stoelendans in Kiev

  Feb 04 2022

  De Oekraïense hoofdstad Kiev was het diplomatieke epicentrum van de wereld deze week. Wereldleiders kwamen en gingen. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn was erbij. Hij omschrijft vooral de manier waarop premier Rutte en minister Hoekstra werden ontvangen als een 'stoelendans'. Luister ook | #48 Europese veiligheid en de aanhoudende Russische dreigingSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #48: Europese veiligheid en de aanhoudende Russische dreiging

  Feb 02 2022

  Deze week in BNR Europa doet Geert Jan Hahn verslag uit het door Europese leiders druk bezochte Kiev. Ook spreken we over de Europese veiligheid, want wat zijn eigenlijk de regels als een lidstaat ingevallen wordt? Onze gast is Adája Stoetman, onderzoeker aan het Clingendael instituut en expert in Europese defensiesamenwerkingen. Onlangs publiceerde ze samen met Bob Deen en Dick Zandee een rapport over de wetgeving die de Europese defensie regelt en hoe die eigenlijk ingezet moet worden....more

 • Alles wat je moet weten over de Oekraïnecrisis. Met Hammelburg, De Wijk en Hahn.

  Feb 01 2022

  In tijden van oplopende geopolitieke spanningen en dreigend conflict is de rationele oplossing: een alliantie. Vandaar dit ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in één in deze Oekraïne Special. Aan tafel bij Roos Abelman: Rob de Wijk, Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn. Wat is de kern van het conflict over Oekraïne, welke rol speelt de EU, was die speech van Biden over de gevolgen van een ‘minor incursion’ nou briljant of idioot, en...more

 • Factcheck Europa | De Spaanse griep

  Jan 29 2022

  Op elk nieuwskanaal was er wat over te vinden. Gepaard met foto's van terrasjes en overvolle winkelstraten stond er: “Spanje gaat corona voortaan als griep beschouwen”. Terwijl iedereen het verhaal oppakte vroegen wij ons af of dit wel klopt. Gaat Spanje corona wel als griep beschouwen?  De maatregelen in Spanje worden steeds lichter. Het gaat daar dan ook heel goed met de ziekenhuisbezetting. Maar is het niet iets te voorbarig om te zeggen dat Spanje h...more

 • Europa Update | EU-landen meer aan tafel in Oekraïne-crisis

  Jan 28 2022

  Juist nu Europa bedreigd wordt door het conflict aan de grens met Oekraïne, blijven de Europese landen verdeeld over het antwoord daarop. Toch schuiven steeds meer Europese landen aan tafel aan en spreken zij met de Amerikaanse president Joe Biden. Je hoort Europa-verslaggever Geert Jan Hahn en Rem Korteweg, senior onderzoeker Europa bij Instituut Clingendael.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #47: Als de Russen (online) komen

  Jan 26 2022

  Een uitzending over offline én online dreiging uit het Oosten. Oekraïne en Europa bereiden zich immers voor op het ergste. Wat dat ook mag zijn.  We analyseren de Russische dreigingen en maken de balans op met:Olaf Koens, oud-correspondent in Rusland en Oekraïne voor BNR, RTL Nieuws en De Volkskrant, nu werkzaam als Midden-Oosten-correspondent. Zijn uitvalsbasis is Turkije, en ook dát land ligt aan de Zwarte Zee. Schreef boeken als Oorlog en Kermis, Paarden vliegen ...more

 • Europa Update [Extra]| Wachten op witte Romeinse rook

  Jan 23 2022

  Om 15.00 uur start in Rome de zoektocht naar een nieuwe Italiaanse president. 1009 gedelegeerden mogen stemmen, maar het lijkt vooral op koehandel. Komt die witte rook vandaag dan wel? Hoe de stemprocedure werkt, hoeveel stemrondes het kunnen worden, waarom Berlusconi wordt verbrand en wat de kansen nou zijn van Mario Draghi, dat hoor je van Thijs Reuten. Europarlementariër namens de PvdA in de S&D-fractie. Hij praat ons in 20 minuten bij over zijn moederland - vanuit Italiaans maar oo...more

 • Factcheck Europa | De weldaden van Berlusconi

  Jan 21 2022

  Silvio Berlusconi heeft in zijn eigen krant een pagina vullende advertentie geplaatst. Deze advertentie is een opsomming van prestaties en kwaliteiten, maar heeft Berlusconi daadwerkelijk de Koude Oorlog beëindigd? In deze aflevering worden drie van deze zelfaanprijzingen gecheckt.  Volgens hemzelf een man van veel kwaliteiten. Naast het einde van de Koude Oorlog beweert deze advertentie ook dat Berlusconi de commerciële televisie naar Europa heeft gebrac...more

 • Europa Update | Italië kiest president in parkeergarage

  Jan 21 2022

  Italië krijgt volgende week een nieuwe president. Vanaf maandag gaan ruim duizend gedelegeerden daarover met elkaar in conclaaf. Volgens geruchten gaat premier Mario Draghi een gooi doen naar de functie, maar wie er exact meedoen is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de stemming vanwege coronamaatregelen plaatsvindt in een parkeergarage. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn sprak erover met PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #46: Leiden leidt de Europese Wetenschap

  Jan 19 2022

  Leiden is dit jaar de Europese hoofdstad van de Wetenschap. Op de dag dat sommige theaters hun deuren uit protest openden, stonden Eurocommissarissen De Vries en Hahn op de planken van de geweldige Leidse Schouwburg uit 1705. Met volle aandacht voor cultuur, wetenschap, een Brussels startbudget van 95 miljard euro en een zich rijk rekenend Nederland. Te gast op het podium van de Leidse Schouwburg:Meta Knol: kunsthistorica en directrice van Leiden European City of Science 2022. Wim van der ...more

 • Factcheck Europa | De asielzoekers advertentie

  Jan 17 2022

  De Europese fractie ECR Group plaatste onlangs een advertentie over de vluchtelingenstroom die naar Europa komt. De fractie van onder meer JA21 en de SGP heeft het in deze advertentie over een onuitputtelijke illegale migratiestroom van voornamelijk mensen uit veilige landen. Ook zeggen ze dat afgewezen asielzoekers niet tot nauwelijks worden teruggestuurd naar het land van herkomst. Maar kloppen deze beweringen wel?  In 2020 heeft de Europese Unie bijna 500.000 asielaanvragen binnengekreg...more

 • Europa Update | Brussel in het teken van de NAVO

  Jan 14 2022

  De NAVO praat deze dagen niet alleen met Amerika en Rusland, maar ook met het land waar alle ophef eigenlijk om draait: Oekraïne. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn is op locatie en legt uit hoe de vlag erbij hangt.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #45: Gas en kernenergie: voorlopig groen licht voor grijs gebied

  Jan 12 2022

  De één is voor, de ander tegen. In deze aflevering van BNR Europa kruisen Europarlementariërs Tom Berendsen en Bas Eickhout met elkaar de degens over een 'groen' Europa met of zonder gas- en kerncentrales.  Tijdens de klanken van Queens Bohemian Rhapsody kwam de Europese Commissie op oudjaarsdag met een eerste voorstel voor de zogeheten taxonomie. De Commissie wil ook kernenergie en gas aanmerken als duurzame economische investeringen. Een haalbaar voorstel? Volgende w...more

 • Factcheck Europa | Een dubieuze motie in de Tweede Kamer

  Jan 09 2022

  FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen diende exact een maand geleden een motie in over vaccineren in Europa. Hij wilde dat het (demissionaire) kabinet zich uit zou spreken tegen een opmerking van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. In de motie-Van Houwelingen staat dat volgens Von der Leyen een vaccinatieplicht in de EU wenselijk zou zijn. Heeft ze dat ook zo gezegd? Communicatie-expert Lars Duursma legt uit wat er daadwerkelijk gebeurd is en GroenLinks-Tweede Kamerlid Lisa...more

 • Europa Update [English Version]| Irish just a treaty language? No, nay, never no more!

  Jan 08 2022

  The Irish language achieved full status as an official EU language on New Year's Day, 49 years after Ireland first joined the EC, one of the predecessors of the EU. Irish is now at the same level as the other official EU languages. Why now? Naomi O'Leary is the Europe correspondent for The Irish Times. Talking to Geert Jan Hahn, O'Leary gives you the details on this story. Geert Jan Hahn is working as a Europe correspondent for BNR Newsradio, covering European events and watching the EU in...more

 • Europa Update | Ierse taal krijgt na 49 jaar erkenning

  Jan 07 2022

  Wanneer een land lid wordt van de Europese Unie is het gebruikelijk dat ook diens taal erkent wordt. Maar soms duurt dat even. Zo werd Ierland al in 1973 lid van de Unie, maar de Ierse taal is pas sinds deze week een officiële taal in Brussel en Straatsburg. Daarover hoor je Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Europese koers van Rutte IV

  Jan 05 2022

  Komende maandag 10 januari staan Mark Rutte, Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra op het bordes. Maar welke rol gaan zij spelen op het Europese toneel? In ons digitale rondetafelgesprek bespreken we deze week de Europese koers van Rutte IV. We brengen dossiers als migratie, klimaat en begrotingsregels naar voren, met de vraag of het nieuwe kabinet mikt op meer Europese integratie, óf dat er ook nog een zekere terughoudendheid in die koers zit. En we willen weten of Nederland vanaf nu definitief...more

 • Europa Podcast| #43: [Radioversie] Eindejaarsinterview met Adam Price (regisseur van Borgen)

  Jan 02 2022

  Politieke junkies en bingewatchers opgelet: er komt een vierde seizoen van Borgen. En in de laatste aflevering van BNR Europa dit jaar spreken Stefan en Geert Jan uitgebreid met de maker van deze Deense successerie Borgen: regisseur Adam Price. Volgens Price kunnen we waarschijnlijk vanaf medio april 20222 ook in Nederland het vierde seizoen van Borgen zien, via Netflix. In Denemarken zijn de nieuwste avonturen van politica Birgitte Nyborg al vanaf medio februari te aanschouwen. Brussel Stefa...more

 • Europa Update | Pools 'Watergate' brengt PiS in verlegenheid

  Dec 31 2021

  Het spionageschandaal Pegasus is terug. Afgelopen zomer bleek dat onder meer journalisten en politici uit minstens 40 landen door inlichtingendiensten waren gehackt met de Pegasus-software uit Israël. Nu blijkt dat Polen er ook door getroffen is. De Poolse oppositie is in 2019 bespioneerd met de software. Het wordt al het Poolse Watergate-schandaal genoemd. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn en VVD-Europarlementariër Bart Groothuis duiden de situatie.See omnystudio.com/listener for pri...more

 • Europa Podcast| #43: Eindejaarsinterview met Adam Price (regisseur van Borgen)

  Dec 29 2021

  Politieke junkies en bingewatchers opgelet: er komt een vierde seizoen van Borgen. En in de laatste aflevering van BNR Europa dit jaar spreken Stefan en Geert Jan uitgebreid met de maker van deze Deense successerie Borgen: regisseur Adam Price. Volgens Price kunnen we waarschijnlijk vanaf medio april 20222 ook in Nederland het vierde seizoen van Borgen zien, via Netflix. In Denemarken zijn de nieuwste avonturen van politica Birgitte Nyborg al vanaf medio februari te aanschouwen. Brussel Stefa...more

 • BNR Europa [English]: An Exclusive Interview with Adam Price, the Creator of Borgen

  Dec 29 2021

  BNR Europa, the weekly show on European Current Affairs of BNR Nieuwsradio in The Netherlands. Our Special Guest Adam Price, from Denmark, is the creator of the political hit series Borgen. But he is also a TV presenter, journalist, an amateur pianist and even a restaurateur. For three seasons, Europeans were glued to the television to follow the adventures of Birgitte Nyborg. Not only in Europe but in dozens of other countries all around the World. A worldwide success since Borgen even a...more

 • FACTCHECK EUROPA Wie raken de sancties tegen Wit-Rusland?

  Dec 26 2021

  Na de corrupte verkiezingen in Wit-Rusland heeft de EU vijf pakketen aan sancties opgelegd. Mick Wallace tweette hierover dat deze alleen de Wit-Russische bevolking pijn gaan doen. Wie raken deze sancties daadwerkelijk? Lukashenko of de Wit-Russische bevolking? In de zomer van 2020 heeft de EU het eerste pakket maatregelen na de verkiezingen opgelegd. Hierna volgde er meer incidenten waaronder de vliegtuigkaping van het vliegtuig waar de kritische journalist Roman Protasevitsj in zat. Na elk in...more

 • Europa Update | Is kernenergie groene energie?

  Dec 24 2021

  De Europese Commissie zou deze week een besluit nemen over haar taxonomiewet. Daarin zou moeten staan in hoeverre investeringen in kernenergie en gas als groen bestempeld mogen worden. Maar het besluit daarover is uitgesteld. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit waardoor dat komt.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Europa podcast| #42: De brievenbus van Bono

  Dec 22 2021

  When the tax man comes to the doorHouse looks a like a rummage saleIt ain't me, it ain't meI ain't no millionaire's son. De enige keer dat de Ierse zanger Bono en zijn band U2 het woord 'tax' in een nummer aanstipt, is in Fortunate Son.  Vanuit Nederland en IerlandVaker valt het woord 'belasting' in deze nieuwste uitzending van BNR Europa. Waarin de Amsterdamse brievenbus van Bono onderwerp van gesprek is door nieuwe fiscale voorstellen van de Europese Commissie.Toegegeven: Europarle...more

 • FACTCHECK EUROPA| Wie levert de meeste vaccins aan arme landen?

  Dec 19 2021

  De vaccinatiegraad ligt in ontwikkelingslanden nog veel lager dan in de Westerse landen. Het COVAX-programma probeert hier met gedoneerde vaccins iets tegen te doen. De EU en de VS beweren allebei dat ze voorop lopen in die vaccindonatiewedloop, maar heeft er gelijk: Ursula von der Leyen of Joe Biden? Het COVAX-programma is een internationale samenwerking van onder meer UNICEF en de WHO. Deze coronavaccins zijn bedoeld voor mensen in ontwikkelingslanden die de vaccins niet zelf kunnen betalen. ...more

 • Europa Update | In de ban van Rusland

  Dec 17 2021

  Het is het oosten dat de klok slaat in Europa. Op de laatste EU-top van het jaar staat de omgang met Rusland centraal en woensdag sprak de EU met landen als Oekraïne, Georgië en Moldavië over de Russische dreiging. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn hoor je over de maatregelen die die landen wensen. Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, legt uit of die haalbaar zijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Europa Podcast| #41: ‘Europe, we’re back’

  Dec 15 2021

  D66’s buitenlandman Sjoerd Sjoerdsma twitterde vol bravoure een ‘Europese’ pagina uit het kersverse regeerakkoord. Maar een minister of staatssecretaris van Europese Zaken staat daar niet bij. Is ook niet nodig, stelt oud-buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer Han ten Broeke. Maar: ‘Ik hoor in de wandelgangen dat die positie dit keer toch wel eens vergeven kan worden.’ Met Ten Broeke, tegenwoordig Directeur Politieke Zaken bij The Hague Centre for Strategic Stud...more

 • FACTCHECK EUROPA | HEEFT DE EUROPESE UNIE BEROEP GEDAAN OP ARTIKEL 16?

  Dec 13 2021

  Volgens Boris Johnson heeft de EU-commissie gebruik gemaakt van artikel 16 van het Noord-Ierland protocol om vaccinexport naar de VK tegen te houden. Vanuit de EU wordt dit aan alle kanten ontkent. Wat is er daadwerkelijk gebeurt?  Artikel 16 is een noodclausule in het Noord-Ierland protocol. Dit is een verdrag dat in werking is gesteld tijdens de Brexit om de Noord-Ierse en Ierse grens open te kunnen houden. Wat belangrijk is omdat deze grens een historisch pijnpunt is. Volgens Johnson h...more

 • Europa Update | Draghi machtigste Europeaan

  Dec 10 2021

  Nu het einde van het jaar nadert duiken er lijstjes op. Zo komt Politico met een lijst van machtigste mensen in Europa. De eer gaat dit jaar naar de Italiaanse premier Mario Draghi. Met zijn jarenlange ervaring als ECB-baas heeft Draghi Italië een hoger aanzien weten te geven. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn vat het politieke jaar van Draghi samen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Europa Podcast| #40: De Strijd om Sociale Succesjes

  Dec 09 2021

  BNR's Eurocommissarissen Stefan en Geert Jan zijn deze week afgereisd naar Brussel. Ze belanden in de rode 'knokkamer' van Agnes Jongerius. Ook aan tafel deze aflevering: de groene Kim van Sparrentak. Op welke manier willen deze europarlementariërs onze unie socialer maken? Wat speelt er? Het is een week waarin sociale zaken prominent op de Brusselse agenda staan, en op die van de lidstaten. Zo is er een wetsvoorstel van de Europese Commissie, dat deze donderdag 9 december wordt gepresent...more

 • Factcheck Europa | Moet de EU zich 'ernstig zorgen' maken om het eind van de Maghreb-Europa pijpleiding?

  Dec 05 2021

  De Maghreb-Europa pijpleiding vervoert gas van Algerije naar Marokko en Spanje. Door de decennialange strijd tussen Algerije en Marokko, heeft Algerije besloten het contract van de pijpleiding niet te verlengen. Hierdoor loopt Europa, in het bijzonder Spanje, een deel van hun gasvoorziening mis. Toch stopt Algerije niet helemaal met hun gaslevering aan Europa. Er loopt namelijk nog een andere gasroute naar Spanje, waarmee Marokko kan worden omzeilt. Deze route door de Middellandse Zee heeft min...more

 • Europa Update | 'Wonderboy' Kurz stopt ermee

  Dec 03 2021

  Luister ook | #39 De communicatiecrisis van Mark en Hugo door een Europese brilSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #39 De communicatiecrisis van Mark en Hugo door een Europese bril

  Dec 01 2021

  Wie leidt, doet volgen? Of: wie lijdt, heeft geen volgers? Met een nieuwe coronagolf en -mutant in de Unie, leggen wij het leiderschap en de communicatiekunsten van diverse Europese managers eens langs de meetlat. En wat is de rol van cultuur en historie? Van grenzen en autonome gevoelens? Kun je 'Europees' communiceren in crisistijd, of zijn we juist verder van elkaar af komen te staan? En wist U trouwens dat Lodewijk Napoleon ook aan vaccinatieverplichting deed, en dat aan het begin van de ne...more

 • Europa Update | Breuk met Merkel

  Nov 26 2021

  Luister ook | #38 Wie... is... de president?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 2G Toernee | Straatsburg - deel 3

  Nov 26 2021

  In Straatsburg spreekt Geert Jan in het Europees Parlement met voorstanders van een coronapas op de werkvloer, maar ook tegenstanders. Bert Jan Ruissen van de SGP, zit samen met Rob Roos van JA21 in de ECR-fractie. Volgens Ruissen wordt er in hun fractie goed en kritisch op 2G, 3G en een coronapas op de werkvloer gereflecteerd. Lees ook | 2G en 3G: Wat vinden Europparlementariërs in Straatsburg? Meer luisteren? Abonneer je dan op BNR Europa en krijg meerdere keren per week de beste inzicht...more

 • 2G Toernee | Straatsburg - deel 2

  Nov 26 2021

  In Straatsburg spreekt Geert Jan in het Europees Parlement met voorstanders van een coronapas op de werkvloer, maar ook tegenstanders. Zo is Caroline Nagtegaal, europarlementariër voor de Renew-fractie namens de VVD, vooral voorstander van meer harmonisatie in de Europese Unie. Tegelijkertijd vindt ze dat het soort beleid dat een land wil voeren, of dat nou 2G, 2G+ of 3G is, een vorm van nationale competentie is. Hoe valt dat te rijmen met elkaar? Tegenstanders zijn er ook. Lees ook | 2G en 3G...more

 • 2G Toernee | Straatsburg - deel 1

  Nov 26 2021

  In Straatsburg spreekt Geert Jan in het Europees Parlement met voorstanders van een coronapas op de werkvloer, maar ook tegenstanders. Europarlementariër Rob Roos startte zelfs een rechtszaak tegen de coronapas. Zijn verhaal en standpunten kun je hier beluisteren. Lees ook | 2G en 3G: Wat vinden Europparlementariërs in Straatsburg? Meer luisteren? Abonneer je dan op BNR Europa en krijg meerdere keren per week de beste inzichten en analyses.See omnystudio.com/listener for privacy informati...more

 • 2G Toernee | Salzburg

  Nov 26 2021

  In het Oostenrijkse Salzburg spreekt Geert Jan met de Nederlandse ondernemer Jack van Nunen. Hij is bootfitter, oftewel: past voeten en wintersportschoenen zo goed mogelijk op elkaar aan. Over de gevolgen van de nieuwe lockdown in Oostenrijk voor zijn werk, maar ook over een andere 'crisis' waar hij mee kampt, namelijk die van het gebrek van grondstoffen. Lees ook | Oostenrijk wil coronavaccinatie verplichten Meer luisteren? Abonneer je dan op BNR Europa en krijg meerdere keren per week de b...more

 • 2G Toernee | München

  Nov 26 2021

  In het zuiden van Duitsland, in Ulm bezoekt hij een 2G-kerstmarkt, één van de weinigen in Zuid-Duitsland die nog niet is geannuleerd. En in München ontmoet hij Erik Jan Hengstmengel, CTO en hoofd Duitsland bij marketingbureau Blue Field Agency. Je kunt hem ook kennen van de boeken die hij schreef over digitaal werken. Lees ook | 2G op de werkvloer: Hoe pakt Duitsland dit aan Meer luisteren? Abonneer je dan op BNR Europa en krijg meerdere keren per week de beste inzichten en analyses.See omny...more

 • 2G Toernee | Luxemburg

  Nov 26 2021

  Geert Jan is op bezoek bij een Nederlandse veldepidemioloog in Luxemburg: Amrish Baidjoe. Microbioloog ook, lid van het voormalige Red Team. Baidjoe werkt nu als directeur bij Artsen zonder Grenzen in Luxemburg. Een land vol expats, daar hebben we het ook over. Maar wat vooral boeiend is aan het gesprek met Baidjoe is dat hij uitlegt hoe je naar 1G, 2G, 2G+ en 3G kunt kijken. Zon G-beleid, dat gaat over dijken, als je land - in dit geval de zorg - overstroomt. Baidjoe legt het zelf in dit gespre...more

 • #38 Wie... is... de president?

  Nov 25 2021

  Stefan en Geert Jan zijn neergestreken in Straatsburg, waar ze het Europees Parlement proberen te ontrafelen. Stefan als ervaren rot,Geert Jan als debutant. Eenzelfde rolverdeling is weggelegd voor onze gasten: Europarlementariërs Lara Wolters (sinds 2019) en Bas Eickhout (sinds 2009). Hoe ziet hun werkweek eruit en waar werken zij aan áchter de schermen? Verder aandacht voor de bloemenbar, beleidsmedewerkers met kinderwagens en een wereldberoemde politica die naast Stefan in het vliegtuig zat,...more

 • Bungelt Oostenrijk onderaan de Europese vaccinatieranglijst?

  Nov 21 2021

  Het aantal vaccinaties in Oostenrijk is niet zo hoog als Wenen zou willen. Kanselier Schallenberg noemde het aantal gevaccineerden recent zelfs 'beschamend laag.' In het Centraal-Europese land is 64% van de bevolking volledig gevaccineerd. Dat is net onder het gemiddelde van de EU, die ligt namelijk op 65%. Laurens Boven, politiek verslaggever in Den Haag en Brussel, geeft meer achtergrond bij de cijfers: 'je ziet een zekere samenhang tussen de gebieden waar de FPÖ, de rechts-populisten, sterk...more

 • Europa Update | Lappendeken van coronamaatregelen

  Nov 19 2021

  Luister ook | #37 Vaccinatievrijheid in EuropaSee omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #37 Vaccinatievrijheid in Europa

  Nov 17 2021

  Ongevaccineerde parlementariërs van wie het stemrecht wordt ontnomen. Zorgpersoneel dat zonder vaccin ontslagen wordt. Een lockdown voor ongevaccineerden. Een avondklok voor ongevaccineerden. Of: verstrekkende beperkingen en maatregelen voor iedereen. Een coronapas op de werkvloer, zoals in Italië. Thuiswerkplichten, zoals in België. Algehele lockdowns zoals in Letland. Wat is vrijheid in crisistijd? BNR Europa vond het tijd voor een goed rondetafelgesprek, met inzichten vanuit onze Europese...more

 • Europa Update | Loekasjenko's spierballen

  Nov 12 2021

  Luister ook | #36: 'Schade Limburg is mogelijk een overschatting van één miljard euro'See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • #36: 'Schade Limburg is mogelijk een overschatting van één miljard euro'

  Nov 10 2021

  Nederland heeft de steunaanvraag, met een drempelbedrag van zeker 667 miljoen euro aan schade (zie verderop), vlak voor de deadline medio oktober ingediend. Grote vraag is alleen: op basis waarvan? Europarlementariër Vera Tax (PvdA, S&D) , zelf Limburgse, kan de vinger niet achter krijgen. Keer op keer zoekt zij contact met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar krijgt ze nul op het rekest. Zo kan ik mijn controlerende functie niet uitoefenen. Ik wil weten op basis waarvan die aanvraag ...more

 • #35 Op naar een COP27?

  Nov 04 2021

  Te gast zijn Richard Klein, hoogleraar klimaatadaptie aan het Stockholm Environment Institute en Europarlementariër Mohammed Chahim. En die laten weinig ruimte voor doemdenken, maar willen wel actie om niet net als deze T-Rex uit te sterven. Het is ook de week waarin ... ... de Europese Commissie de "exclusieve bevoegdheid" krijgt om zeer grote onlineplatforms te controleren. Dat is het resultaat van een compromis tussen de lidstaten dat deze week gevonden is. In het oorspronkelijke...more

 • Onbetaalbare imagoschade voor Nederland en Den Haag

  Oct 27 2021

  De één na de andere klacht kreeg BNR's eurocommissaris Stefan de Vries de afgelopen tijd binnen. Provincies en gemeentes zijn er klaar mee, met het getreuzel van Wopke Hoekstra en de zijnen. Maar waar ze vooral boos op zijn, is het gebrek aan transparantie en samenwerking. Provincie mag niet meedoen Waarom lukt het België wel om met alle overheden te overleggen en een plan op te stellen? Waarom laat Nederland een kleine 6 miljard euro onaangeroerd liggen én wordt er niet gevraagd aan de overh...more

 • #33 Brussel op je bordje: bon appétit!

  Oct 20 2021

  Te gast vanuit Straatsburg zijn Anja Hazekamp, rapporteur van deze Boer-tot-Bord-strategie, en onderhandelaars Bert-Jan Ruissen en Jan Huitema. Hazekamp (PvdD / GUE/NGL) stemde in, Ruissen stemde tegen (SGP / ECR) en Huitema (VVD / Renew Europe) onthield zich uiteindelijk van stemming. Wat zijn hun argumenten? En wat is het idee achter deze visie met Frans Timmermans als roerganger? En vanuit Wageningen voegt een andere dossiervreter zich bij ons: Jeroen Candel, universitair hoofddocent Landbou...more

 • #32 Grensoverschrijdende Europese journalistiek

  Oct 13 2021

  Te gast zijn: - Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid en drijvende kracht achter het onderzoek naar de moord op Caruana Galizia - Ties Gijzel, oprichter van Are We Europe, een Europees journalistiek platform - Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt Chips Von der Leyen kwam afgelopen september met een European Chips Act. Bedoeld om de research naar chips, de productiecapaciteit ervan en internationale samenwerking te versterken. Het moet Europa terugbrengen in de tech race. Maar gaat dat ook ...more

 • #31 Het Europese gevecht tegen jouw hoge energierekening

  Oct 06 2021

  Te gast zijn: - Oscar Abbink, energie-expert bij IHS Markit - Tom Berendsen, Europarlementariër van de Europese Volkspartij (EVP) vanuit het CDA Het is ook week waarin... ...in Roemenië de centrumrechtse regeringscoalitie viel na een motie van wantrouwen tegen de regering van Florin Cîu, die pas sinds december premier was. De val van de regering zou kunnen leiden tot vervroegde verkiezingen in Roemenië. Daar wel... De Sociaal-Democraten hebben geëist dat er zo snel mogelijk verkiezingen word...more

 • #30 Europa na het Merkeliaanse tijdperk

  Sep 29 2021

  In deze aflevering zijn te gast: - Luuk van Middelaar, hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie aan de Universiteit Leiden, en schrijver van het nieuwe boek 'Een Europees pandemonium', over hoe de EU op corona reageerde. - Hanco Jürgens, verbonden aan het Duitsland Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Van Middelaar kijkt vol spanning uit naar de wisseling van de wacht in Duitsland. Hij denkt onder meer dat er een machtsvacuüm in Europa kan ontstaan. Jürgens daarentegen ...more

 • #29 BNR in Berlijn: Verkiezingsshow aan de Spree

  Sep 23 2021

  Rob Savelberg woont en werkt al ruim 20 jaar als correspondent in Duitsland. Hij heeft gezien hoe het land zich door alle crises heeft gesleept en heeft ontwikkeld tot het machtigste land in Europa. Maar tijdens deze verkiezingen blijkt uit niets dat Duitsland zelf met Europa bezig is. Behalve dan dat de hoop is dat de nieuwe bondskanselier dat internationale aanvoerderschap van Merkel overneemt. 'Want, wie moet het anders doen?', vraag Paul Spies, directeur van het Stadtmuseum zich af. Emma Wij...more

 • #28 Borstklopperij door Von der Leyen tijdens de State of the Union

  Sep 15 2021

  Een van de belangrijkste thema's tijdens Von der Leyens toespraak was de aanpak van corona. Af en toe leek het wel alsof we al uit de pandemie waren. Maar, volgens Bas Eickhout was dit allemaal een beetje te self-congratulatory. Ook ging het ineens over een zogenaamde European Health Union. Nienke van Heukelingen denkt ook dat het goed is om op een aantal zaken de centrale regie te pakken, als het gaat om het bestrijden van de pandemie waar we in zitten. Verder praten we over wat er nodig is om...more

 • #27 Als ik Ursula zou zijn, dan...

  Sep 08 2021

  Op 15 april werden Hoogeveen en Reuten 'verwelkomd' in het Europees Parlement, als vervangers van de naar de Tweede Kamer vertrokken Derk Jan Eppink en Kati Piri. De wittebroodsweken waren vreemd, met weinig contacten door corona en een zomerreces. Desalniettemin probeert het tweetal al piketpaaltjes te slaan. Hoogeveen doet dat met name op economisch en monetair terrein, Reuten richt zich op buitenland, migratie en rechtsstaat. In deze nieuwste aflevering van BNR's Europa Podcast bespreken z...more

 • #26 Europa moet op eigen benen staan

  Sep 01 2021

  Oude plannen (voor de liefhebbers: denk aan de Helsinki Headline Goal) moeten worden afgestoft. En nieuwe energie is nodig om te onderzoeken of 'we' op eigen benen kunnen staan. Welke opties voor een Europese defensiesamenwerking zijn er? En welke smaken krijgen lidstaten over hun lippen, als meer samenwerking betekent dat er soevereiniteit wordt opgeofferd? We onderzoeken de opties: van volwaardig uitgebouwde Europese defensietak binnen de NAVO en een Europese expeditionaire krijgsmacht, tot ...more

 • #25 Deutschland First, Europa Second

  Aug 25 2021

  ...plots kwam CDU/CSU-kandidaat Armin Laschet met een pleidooi voor een opmaat naar een Europees leger. Hij refereerde ook aan zijn eigen tijd in het Europees Parlement. Aan de Europese wensen en noodzaak om na de Kosovo-oorlog ook zélf op het continent controle te hebben over de veiligheid. De Europa-desk van BNR was zo verbaasd over het benoemen van deze EU-Olifant in de kamer dat dit een mooi moment leek om op zoek te gaan naar nóg meer Europa in het Duitse debat. Tevergeefs, zo weten onze g...more

 • #24 Biden, bedankt! Was getekend, Europa.

  Aug 18 2021

  Want dat de machtsgreep van de Taliban in Afghanistan gevolgen hebben voor ons continent, hebben bijna alle Europese leiders deze week wel benadrukt tijdens een of ander persmoment. De Merkels en Macrons van deze wereld willen rust bewaren en controle behouden, maar lukt ze dat wel door de vele verschillende belangen die er spelen? LUISTER OOK | #22 EUROPESE LANDEN WILLEN GEEN VLUCHTENDE AFGHANEN Moet de EU met de Taliban gaan praten, zoals EU-buitenlandchef Josep Borrell betoogt? En is de EU...more

 • #23: Zomerinterview met Caroline de Gruyter

  Aug 11 2021

  De Gruyter, die ook voor onder meer De Standaard, Foreign Policy en EUObserver schrijft, keert binnenkort weer terug naar haar oude standplaats Brussel, voor de derde keer. Ten tijde van het gesprek zit ze tussen de verhuisdozen in Oslo. Eerder woonde ze ook in onder meer Oostenrijk en Zwitserland. Geert Jan is net terug uit Wenen en is benieuwd naar de rol die Oostenrijk momenteel binnen de Europese Unie heeft. Oostenrijk was immers aanvoerder van het Habsburgse Rijk, de Centraal-Europese groo...more

 • #22 Europese landen willen geen vluchtende Afghanen

  Aug 04 2021

  Over een vernieuwing van de Turkijedeal is voor de zomer in Brussel al gesproken. In ruil voor een slordige 5,7 miljard euro uit het EU-budget moeten Ankara maar ook Amman en Beiroet een nieuw leven voor Syriërs in de regio faciliteren. Wonen, werken, scholing: op kosten van de EU. En dat is nog zónder vluchtende Afghanen. 'Erdogan zal zijn tarief verhogen', denkt geopolitiek analist Isa Yusibov. Ondanks aanhoudende kritiek beschouwen politici zoals Mark Rutte en EU-buitenlandchef Joseph Borrel...more

 • #21 'Nord Stream 2 is gewoon een politiek project'

  Jul 28 2021

  Maar nu Nord Stream 2 zo goed als afkomt, is het maar zeer de vraag of dat ondanks of dankzij die geopolitieke aspecten het geval is. Moniek de Jong, PhD-onderzoeker aan de Universiteit van Gent, verwoordt het helder in de nieuwste Europa Podcast: 'De geopolitieke consequenties en redenen voor het project zijn vele malen groter en belangrijker. Rusland heeft deze pijplijn niet voorgesteld omdat het commercieel goed doet, maar om Oekraïne te vermijden. De aanleiding voor het project, de gevolge...more

 • #20 'Deze watersnoodramp wordt compleet gepolitiseerd'

  Jul 21 2021

  Honderden doden en vermisten, miljarden euro's schade en ontelbaar veel persoonlijk leed. West-Europa, met Limburg, België en Duitsland als 'hotspot', zijn hard getroffen door de watersnoodramp. Naast de actualiteit en politieke reacties kijken we naar samenwerking op Europees niveau. Deze aspecten bespreken we met: Otto Fricke, lid van de Duitse Bondstag namens de liberale FDP en woonachtig in Krefeld in Noordrijn-Westfalen. Andrea Walraven-Thissen, crisishulpverlener, ervaringsexpert bij ex...more

 • #19 De schoonmaakbeurt van Frans Timmermans

  Jul 14 2021

  ' Natuurlijk gaat het pijn doen', zei vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans vandaag bij de presentatie van FitFor55. 'Maar wij kunnen niet anders.' Timmermans staat op een podium, omringd door diverse andere Eurocommissarissen. FitFor55 is een gigantisch programma, een raamwerk van 12.000 pagina's. 'En we staan open voor betere voorstellen, voor alternatieven. Dus iedereen mag meepraten. Bedrijven, lidstaten. Graag zelfs. Alleen: het uitgangspunt blijft hetzelfde. Een reduct...more

 • #19 De schoonmaakbeurt van Frans Timmermans

  Jul 14 2021

  ' Natuurlijk gaat het pijn doen', zei vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans vandaag bij de presentatie van FitFor55. 'Maar wij kunnen niet anders.' Timmermans staat op een podium, omringd door diverse andere Eurocommissarissen. FitFor55 is een gigantisch programma, een raamwerk van 12.000 pagina's. 'En we staan open voor betere voorstellen, voor alternatieven. Dus iedereen mag meepraten. Bedrijven, lidstaten. Graag zelfs. Alleen: het uitgangspunt blijft hetzelfde. Een reduct...more

 • #18 Verkiezingskoorts

  Jul 07 2021

  Het is ook een week waarin... ...Slovenië het EU-voorzitterschap op zich heeft genomen. Dat ging gepaard met protesten in Brussel tegen de Sloveense premier Janzes Jansa, ook wel 'de Sloveense Trump' of 'maarschalk Twito' genoemd. Jansa wordt gezien als vriend van de Hongaarse premier Viktor Orbán en uitgerekend nu probeert de liberale fractie in het Europees Parlement te voorkomen dat Orbán miljoenen krijgt uit het Europese coronaherstelfonds. Luister ook | 'Orbán vult eigen zakken met EU-sub...more

 • #17 Zijn wij nou zo dom, of is Merkel nou zo slim?

  Jun 30 2021

  Het is een ook week waarin... ...België mooie sier maakt als vaccinatiekampioen, de vaccinatiebereidheid in diverse landen juist tanende is, Slovenië het EU-voorzitterschap overneemt van Portugal, geharmoniseerd reizen door de EU en Schengen 'in principe' mogelijk zou moeten zijn, personeel van de Europese Commissie anoniem in de media klaagt over burnouts, en het Europese Corona Herstel Fonds, ook wel NextGenerationEU genoemd ongekend populair blijft bij investeerders over de hele wereld De z...more

 • Het Hamilton-moment van Europa

  Jun 23 2021

  Steinglass noemt het herstelfonds een Hamiltoniaans moment voor Europa, verwijzend naar de eerste Amerikaase minister van Financiën wiens inspanningen voor gemeenschappelijkheid van bestaande en nieuwe overheidsschuld al dateren uit het einde van de achttiende eeuw. Ook Zweden komt ter sprake - maar dan wel 'gewoon' anno 2021 - waar premier Stefan Lofven een motie van wantrouwen verloor. Hij krijgt een week de tijd om zijn politieke crisis op te lossen. De Rapen zijn Hongaar Maar het eerste ...more

 • #15 Maak het niet te bont met de Eurobond

  Jun 16 2021

  Te gast is Edin Mujagic, hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer. Mujagic volgt de Europese monetaire politiek en het beleid van de Centrale Banken al jaren op de voet. Daarnaast is hij schrijver van het boek Keerpunt 1971, dat deze zomer verschijnt (meer over het boek vind je hier). 'Over 2021 ben ik al notities aan het maken. Ook dit is weer een jaar waar je over enkele jaren maar wat graag een boek uitbrengt', zegt hij in de Europa Podcast. De Supercomputer van Mutti Merkel Ook contact met on...more

 • #14 'Extreem-rechts is net als Joop Zoetemelk: de eeuwige tweede'

  Jun 09 2021

  Dat bespreken we met Jeroen Reygaert, buitenlandredacteur voor VRT NWS. Naast zijn thuisland volgt hij ook de politiek in de Belgische buurlanden, waaronder Nederland, op de voet. Na wederom een tweede plek voor de AfD in Saksen-Anhalt en een mogelijk spannende presidentiële strijd tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen een vraag die wij aan hem voorleggen. Straatsburxit Ook een gesprek met Europarlementariër Lara Wolters. Eén van de initiatiefnemers achter de toekomstig ondergang van de pend...more

 • #13 Eindelijk gaat Europa weer live

  Jun 02 2021

  Je kunt ons namelijk vanaf 2 juni ook welke woensdagavond live horen op de FM, tussen 19.00 uur en 19.30 uur. Ook kun je tijdens een uitzending of opname live meekijken via het Linked-kanaal van BNR. Vragen kun je dan stellen via de chat. Op deze site, via de BNR App en via je favoriete podcastplayer hoor je nog steeds de uitgebreide Europa Podcast-versie. Het is een week waarin... ...wij opmerken dat veel fundamentele kwesties op tafel liggen en in beweging zijn. Het coronapaspoort alias de E...more

 • #12 Het bozeburenbeleid van Brussel

  May 27 2021

  Eindelijk kwamen de leiders van de EU-lidstaten weer eens fysiek bijeen in Brussel. Op verzoek van Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad. De relatie met Rusland stond hoog op de agenda en een mogelijk digitaal afluisterschandaal, daar had Michel geen zin in. Dat de relatie met Rusland en met name die met de gezamenlijke tussenbuurman Belarus een deel van de agenda zou gaan domineren, dat was niet voorzien. Maar het incident afgelopen week met een vlucht van RyanAir kon de Europese ...more

 • Extra: QR-code.eu

  May 21 2021

  Dat zal je altijd zien: heb je net een kersverse podcast online staan, word je ingehaald door de actualiteit. Geen punt, dan praten we je gewoon op een andere manier even bij. Eerder vandaag spraken Stefan de Vries en Tineke Strik namelijk met collega Bas van Werven over de laatste ontwikkelingen in Brussel. Er is namelijk een compromis bereikt, maar wat is nu eigenlijk dan het resultaat -na weken voorstellen met spoed in elkaar flansen en avonden lang vergaderen uitgekomen? Heeft het Europees...more

 • #11 Vrede op aarde en in Noord-Ierland

  May 20 2021

  De Europa Podcast is lichtjes aangepast, met wat nieuwe rubrieken, buitenlandse stemmen tierelantijntjes. Podcast under construction, zie het als het coronapaspoort of de vrede in Noord-Ierland. Tips zijn immer welkom op ons mailadres de wereld at bnr punt nl. Het was ook een week waarin.... ...Viktor Orban officieel een uitdager kreeg voor de Hongaarse parlementsverkiezingen. Waarin na 16 maanden de buitengrenzen van de Europese Unie weer voor 'open' werden verklaard, zij het voor volledig ge...more

 • #10 Op de sociale EU-top gaven 'asociale' Rutte en Merkel niet thuis

  May 11 2021

  Tegelijkertijd zag Jongerius toch met enigszins lede ogen aan hoe de Europese discussie over sociale zaken ondersneeuwde bij een ander verhit debat, namelijk die van wel of niet op zomervakantie kunnen. Desalniettemin kijkt de PvdA-Europarlementariër 'met zeker een goed gevoel' terug op de afspraken die in Porto voor de komende tien jaar zijn gemaakt. 'Ook al hebben Merkel en Rutte met hun afwezigheid geprobeerd om deze top kleiner en minder belangrijk te maken.' Koolmees for President O ja, ...more

 • #9 Gezocht: betrouwbare kunstmatige intelligentie. Groetjes, Brussel.

  May 06 2021

  Te gast is Stefan Leijnen. Geert Jan Hahn en Stefan de Vries praten met hem over een cultuurverandering die nodig is om kunstmatige intelligentie in Europa te begrijpen. Het conceptvoorstel van de Europese Commissie is ons startpunt. Met een beetje geluk, visie en goede uitleg kan Brussel uiteindelijk leidend zijn, bepleit Leijnen. Volgens Eurocommissaris De Vries is Brussel overigens ook gebaat bij meer echte intelligentie. Kan immers nooit kwaad. Een andere gast is BNR-collega Laurens Groenev...more

 • #8 Een Nederlands zwemdiploma als Europees vaccinatiebewijs

  Apr 29 2021

  Een coronapaspoort moet Schengen weer nieuw leven in blazen en het toerisme op Europese continent aanwakkeren. Het Europees Parlement is duidelijk: dat paspoort moet er komen en snel een beetje. Maar of de zomervakantie wordt gehaald en onder welke voorwaarden dat paspoort dan verschijnt, dat zijn wezenlijke vragen die nog op tafel liggen, weet ook Tineke Strik. Deze Groene Europarlementariër is deze week te gast in de Europa Podcast. Het was ook een week waarin.... Een week waarin voor het la...more

 • #7 Europa als wereldmacht in de ruimte

  Apr 23 2021

  Naast de traditionele ruimtemogendheden Amerika en Rusland mengen ook landen als China en India zich steeds meer in de strijd om de ruimte. Europa doet dat al decennia op zijn eigen manier met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De eer om als eerste Europeaan mee te gaan met een SpaceX-missie gaat naar de Fransman Thomas Pesquet. Hij is nu op weg naar het internationale ruimtestation ISS. In Frankrijk is hij al jaren razend populair, ook op Instagram. Het was ook een week waarin... ...Nede...more

 • #6 Voor 1750 euro verbetert Brussel je leven

  Apr 15 2021

  Eurocommissaris Johannes Hahn, the brother from an Austrian mother van Geert Jan, heeft dit voorstel deze week gepresenteerd. De officiële naam is NextGenerationEU en het plan moet nog goedgekeurd worden door een aantal nationale parlementen, waaronder Nederland. Of de Europese Commissie zoveel geld mag lenen, moet nog onder andere door de Nederlandse Eerste Kamer. Het gaat om 800 miljard euro in totaal; dat is iets meer dan 1750 euro per Europeaan, rekent Stefan snel even uit. Het was ook een ...more

 • #5 Mind the Gap: ruim baan voor de trein

  Apr 09 2021

  Met Elmer van Buuren praten we door over het Europese treinnetwerk. Wat komt er kijken bij het oprichten van een eigen treinmaatschappij en wat is er nog nodig om de nachttrein te laten rijden? En hoe staat het met de groene treinambities van de Europese Commissie en het Europees Parlement, rijmen die eigenlijk wel met de spoorinteresses van de lidstaten? En is het niet paradoxaal dat in een tijd waarin de treinambities hoog op de agenda staan er tegelijkertijd enorme financiële problemen zijn b...more

 • #4 Tijd voor Volt om toe te slaan

  Apr 01 2021

  Van Lanschot, die zijn voorzitterschap deelt met de Duitse Valerie Sternberg, geniet nog na van de verkiezingswinst in Nederland. 'We zijn nu op alle bestuurlijke niveaus vertegenwoordigd. Dat is een fantastisch gevoel.' Na Nederland hoopt Van Lanschot ook in Bulgarije een slag te slaan. Volt is in het land aan de Zwarte Zee goed georganiseerd. Volt is al actief in de Bulgaarse gemeenteraad, net als in Duitsland en Italië. De Bulgaarse Volt-politicus Nastimir Ananiev is een bekend figuur, die v...more

 • #3 Wie geen Russisch gas wil, wil ook geen Russisch vaccin

  Mar 25 2021

  Het zijn vrij bizarre dagen op het Europese continent. Iedereen maakt ruzie met iedereen, terwijl veel politieke leiders ook nog eens met de handen in het haar zitten vanwege de derde coronagolf die hun eigen land - en vrijwel heel Europa - lijkt te treffen. Intussen is Nederland op het prikbord van BNR's Europa-desk weer gesignaleerd in de onderste regionen van de Europese vaccinatieranglijst. En alsof corona en de oeverloze discussies en dreigementen over de komst en het uitblijven van vacci...more

 • #2 Europa begrijpt de Nederlandse kiezer niet - op Vlaanderen na

  Mar 18 2021

  Vooral vanuit Sofia en Berlijn zijn de verkiezingen met belangstelling gevolgd. Bulgarije (op 4 april) en Duitsland (september) zijn namelijk de volgende landen waar een nieuwe Tweede Kamer mag worden gekozen. Waarbij Duitsland overigens al wat ervaring heeft opgedaan met deelstaatverkiezingen, vorige week nog. En hoe wordt er vanuit de verschillende Europese hoofdsteden nou naar Mark Rutte gekeken? Snappen ze dat een premier aan een vierde termijn mag beginnen, met in het achterhoofd de toesla...more

 • #1 Nepnieuws opgraven tijdens de Nederlandse Verkiezingen

  Mar 11 2021

  Robert van der Noordaa kan alles. Een studie milieutechniek en milieuhygiëne zorgt ervoor dat hij op hoog niveau mee kan praten over de vergiftiging van Russen. Rusland, en Oekraïne, landen waar hij vervolgens ingenieur werd. Hij deed heel veel IT-kennis op. Deed een opleiding journalistiek. Besloot software te bouwen. En helpt nu minister Ollongren om met real time monitoring desinformatie en online manipulatie tijdens de Nederlandse verkiezingen tegen te gaan. Niet achteraf in een rapportje, n...more