Wetenschap en technologie evolueren bijzonder snel, zonder twijfel hebt u deze week alweer belangrijk nieuws gemist over artificiële intelligentie, gentechnologie, virtuele realiteit of alternatieve energie. Tenzij u luistert naar Bits & atomen, de podcast van De Standaard over wetenschap en technologie. Gastheer Nikolas Vanhecke pikt samen met technologieredacteur Dominique Deckmyn en wetenschapsredacteur Pieter Van Dooren voor u de goudklompjes uit het grind van de week. Zo bent u tegen het we...more
Vertrouwt Dominique YouTube met zijn kroost? Hij komt het vertellen. Plus: 5G. Dat komt er voorlopig niet in ons land. Hoe rouwig moeten we daar om zijn? Pieter legt uit hoe een genocide in de 16de eeuw een Kleine IJstijd inluidde. En hij heeft het over bijen die kunnen rekenen.
Hoe kijkt een klimaathistoricus naar het klimaatdebat? Kan de geschiedenis van het klimaat ons iets leren over de toekomst? En wat? Een speciale aflevering van Bits&Atomen met klimaathistoricus Pieter Boussemaere van de Vives Hogeschool in Brugge. ‘Het ziet er niet goed uit.’
Geen zieliger kind dan een zieke man, zegt de volksmond. Het is geen vooroordeel, volgens Pieter Van Dooren: mannen zijn echt banger van pijn. Nick Deleu en Dominique Deckmyn zijn in hun dagelijkse leven journalisten, maar na hun uren gaan ze wel eens gamen. Deze week: een virtual reality-spel dat gebaseerd is op tv-serie 'De Dag'. Ze komen vertellen hoe dat spel in zijn werk gaat.
De intelligentie ten huize Deckmyn is al behoorlijk indrukwekkend. Hoeveel kunnen allerhande slimme technologieën daar nog aan toevoegen? Dominique doet de test. Pieter heeft het over mysterieuze radioflitsen in het universum. Komen die van buitenaardse wezens die hun ruimtetuigen dringend moeten laten nazien? En verder: een requiem voor een slak. En een dino waarvan de doodstrijd niet had misstaan in Die Hard.
In Las Vegas is de CES technologiebeurs aan de gang. Een van de opvallendste trends is dat er steeds minder schermen te zien zijn. Wordt 2019 het jaar waarin we afscheid nemen van het scherm? Dominique Deckmyn vertelt het. En Pieter Van Dooren vertelt over de achterkant van de maan, waar de Chinezen aardappelen proberen te kweken.
Plus: de stapelbare chips van Intel
Een weerberichtapp weet op élk moment exact waar je bent, ook als je hem niet gebruikt. Waarom dat problematisch is, legt Dominique Deckmyn uit. En Valerie Droeven vertelt over Ryan Toys Review, de best verdiende YouTuber, die amper 7 jaar oud is. Maar zijn rijk zou binnenkort wel eens uit kunnen zijn.
Plus: de vijftigste verjaardag van de belangrijkste computerdemonstratie ooit en de vermenging van het DNA van de homo sapiens en de neanderthaler
Plus: moderatie op Facebook en de strijd om de nieuwe copyrightwet
Een aankondiging van Telenet lijkt de plannen voor een Vlaamse Netflix te dwarsbomen. Mediaredactrice Valerie Droeven legt uit waarom. Nikolas Vanhecke vertelt waarom we niet per se bang moeten zijn van openbare wifi op hotel. En Dominique Deckmyn heeft met grote belangstelling het ophefmakende verhaal van The New York Times over Facebook gelezen.
Plus: de opvouwbare smartphone, het AI-nieuwsanker en de wendbare T-Rex
Plus: de hoe 'het verhaal' Facebook bedreigt, hoe onze Melkweg een sterrenstelsel opslokte en het einde van ruimtetelescoop Kepler
Plus: Waarom smartphones met Android duurder kunnen worden en hoe een scherm niet kras- én barstvrij kan blijven.
Plus: waarom het ook bij smartphones steeds meer draait rond artificiële intelligentie en waarom een opvouwbare smartphone nog zo gek niet is. We nemen ook afscheid van Microsoft-oprichter Paul Allen en van Google Plus.
Plus: China bespioneert de servers van Apple en Amazon en Facebook lanceert de Portal.
Plus: Wanneer je keuzestress krijgt, een robot die pillen naar je maag kan brengen en de problemen bij Facebook
Plus: de nieuwe producten van Amazon, waarom het niet donker wordt als je met je ogen knippert en de nieuwe e-sports opleiding
Plus: waarom wetenschappers amper 10% van onze genen onderzoeken, het gebruik van virtual reality in de tv-studio en nieuw inzicht in de geologie van Europa.
Plus: Hoe je een Tesla ontgrendelt zonder sleutel, de oudste pottenbakster ter wereld en sjoemelsoftware in smartphones van Huawei.
Plus: Of LSD je productiever maakt, een brandkast om je kinderen te belonen en een robot die in je huis kan rondrijden.
De robot-special van Bits & Atomen met Bram Vanderborght (VUB)
Bits & Atomen-special over plastic met Tom Ysebaert
Plus: Augmented reality-gaming, het geluid van de ruimte en waar Kosmische straling vandaan komt.
Plus: de nieuwe auteursrechtenrichtlijn van de EU, hoe u aan een schreeuw kan horen of u iemand fysiek aankan en een nieuw gat in de veiligheid van Facebook. Credits schreeuwende mannen: Jordan Raine / University of Sussex
Plus: Netneutraliteit bij Proximus, Koko de pratende gorilla en de nieuwe functies van Instagram.
Plus: hoe een computer van IBM een debatwedstrijd wint, hoe de grootste orgelpijp ter wereld klinkt en waarom het Amerikaanse Hooggerechtshof Apple onderzoekt. Credits geluiden: - Narwal: Blackwell en anderen uit PLoS One van 13 juni 2018 - Vulkaan: American Geophysical Union
Plus: het laatste nieuws over leven op Mars, honden die USB-sticks kunnen ruiken en servers onder water.
Plus: Hoe Apple Facebook een hak zet, waarom het onderzoek naar borstkanker flinke stappen vooruit zet en hoe uw Android-smartphone maar twee jaar lang up-to-date is.
Plus: Waarom dieren in de stad kleiner zijn, waarom de Amerikanen hun router even moeten uitzetten en hoe het Groot Barrièrerif misschien nooit meer terugkeert. Wegens technische problemen kreeg u aflevering 19 misschien niet correct. Die fout is nu rechtgezet.
Plus: waarom het geen goed idee is dat de VRT stopt met uitzenden via DVB-T, of het nu Laurel of Yanny is en waarom er zoveel paniek is rond de GDPR.
Plus: hoe een Australische man meer dan twee miljoen kinderen kon redden.
Plus: waarom er nu plots zo veel ongevallen met zelfrijdende auto's zijn
Plus: het levensverhaal van de oudste spin ter wereld
Plus: een stevige les evolutieleer, want die blijft nog steeds doorgaan bij de mens.
Plus: hoe een nieuwe soort batterij een doorbraak voor elektrische wagens kan zijn
Plus: waarom Bambi wenkbrauwen heeft
De nieuwe Europese privacywetgeving, of GDPR, kan het internet veranderen. Professor Patrick Van Eecke legt uit wat de impact is.
Plus: waarom u uw Facebookaccount al dan niet moet verwijderen
Plus: een afweergeschut dat ons kan beschermen tegen kometen.
Professor Thomas Hertog (KU Leuven) werkte jarenlang intensief samen met de pas overleden natuurkundige Stephen Hawking. Hij nam vorige week afscheid van zijn vriend en collega.
Plus: Britse wetenschappers hebben ontdekt dat Stonehenge het Tomorrowland van zijn tijd was.
Plus: de allereerste zonsopgang uit de geschiedenis.
Plus: er zweeft leven rond Saturnus
En waarom wasverzachter binnenkort milieuvriendelijker zal zijn.
Plus: hoe je op het internet minder reclame zal zien.
Plus: ligt uw smartphonescherm binnenkort niet meer in stukken als u hem laat vallen?
Credits: Orkageluiden: Proceedings of the Royal Society B, José Abramson. Muziek als universele taal: Manvir Sing & Samuel Mehr (Current Biology), Natural History of Song.
Plus: Facebook wil fake news aanpakken.