PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Björn in the USA

Amerikacorrespondent Björn Soenens woont en werkt in de VS. Hij bereist intens het immense land voor VRT NWS. Zijn podcastreeks vertelt verhalen over de diepe achtergrond van de VS, en fileert oude en nieuwe geschiedenissen, met de stem van gewone Amerikanen.

Afleveringen

 • 35. Vrouwen in de VS zijn niet langer baas in eigen buik

  Jun 25 2022

  Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft in een historisch arrest het landelijke recht op abortus afgeschaft. De VS keert terug naar een halve eeuw geleden, toen het de individuele staten waren die bepaalden of abortus mocht of niet. Björn Soenens schetst hoe voor- en tegenstanders in Amerika naar abortus kijken, en hoe alles nu weer gaat veranderen voor vrouwen. Een podcast vol bewogen geschiedenissen.

 • 34. Björn Soenens sprak met politiek dwarsligger Noam Chomsky

  Apr 30 2022

  Volgens de invloedrijke Amerikaanse denker Noam Chomsky (93) beleven we ‘het gevaarlijkste moment sinds de Tweede Wereldoorlog’. Hij vreest de combinatie van extreme wreedheid en domheid die de Russische invasie van Poetin typeert, en sluit een nucleaire confrontatie niet uit. VS-correspondent Björn Soenens kon Chomsky strikken voor een exclusief gesprek.

 • 33. De wraak van de geschiedenis: een eeuw confrontatie tussen Amerika en Rusland

  Apr 02 2022

  Het rode gevaar. Infiltratie van Sovjet-agenten in de VS. De Koude Oorlog. De rakettencrisis op Cuba. Al een eeuw lang is de relatie tussen de VS en Rusland, en daarvoor de Sovjet-Unie, erg gespannen. Ronald Reagan noemde de Sovjet-Unie begin jaren 80 nog het Rijk van het Kwaad, Joe Biden noemt Russisch leider Poetin tijdens de oorlog in Oekraïne een moordenaar, een slager, en een oorlogscrimineel. Amerika en Rusland delen een turbulente geschiedenis vol achterdocht, wantrouwen en vijandschap.

 • 32. Leiderschap in turbulente tijden. Is Joe Biden een nieuwe Roosevelt of Johnson?

  Feb 26 2022

  Joe Biden werd al vroeg in zijn presidentschap vergeleken met Franklin Roosevelt en met Lyndon Johnson, grote Amerikaanse hervormers die het aanschijn van de Verenigde Staten voor altijd veranderden. Biden zou dan de postmoderne versie zijn van z’n voorgangers, met een geloof dat gelijk liep: dat de overheid ook levens béter kan maken. Biden sputtert intussen nogal en heeft niet de comfortabele parlementaire meerderheden van zijn illustere voorgangers. Lijkt Biden op Roosevelt of Johnson?

 • 31. "In wat voor tijd leven wij? Ben ik te woke, ben ik te woke misschien?"

  Dec 30 2021

  Het is één van de trendwoorden van 2021. Woke. Het woord begon als een wachtwoord voor zwarte Amerikanen. De linkerkant van het politieke spectrum adopteerde het woord en gaf er de betekenis aan dat je jezelf indentificeert als een fervent pleitbezorger van sociale rechtvaardigheid en dat je iemand bent die op de hoogte is van hedendaagse politieke zorgen. Aan de rechterkant van het politieke spectrum heeft het woord een negatieve betekenis, die van politieke correctheid. In deze podcast zoekt V...more

 • 30. Het vette probleem van Amerika: waar de obesitasepidemie vandaan komt

  Nov 20 2021

  Amerika heeft een vet probleem, een probleem van suiker, zout en vet en hyperverwerkt voedsel. 1 op de 3 Amerikanen eet dagelijks, jawel, elke dag, fast food. Junkfood heeft het dieet van de Amerikanen gekaapt en heeft een crisis van de volksgezondheid veroorzaakt die de levens bedreigt. Hoe is de obesitasepidemie ontstaan? En hoe komt het dat zoveel mensen rommel eten? VS-correspondent Björn Soenens neemt u mee op een fascinerende reis naar de oorsprong van fast food in Amerika.

 • 29. Erop of eronder voor president Biden

  Sep 28 2021

  Björn Soenens en Thomas De Graeve praten over wat misschien wel de meest bepalende week wordt voor de Amerikaanse president Joe Biden.

 • 28. De wereld na 9/11. "De dag dat de hemel al bloedend naar beneden viel"

  Sep 09 2021

  Het was de dag die alles veranderde. De dag dat zo'n 3.000 onschuldige burgers het leven lieten. De dag dat dromen nachtmerries werden. Intussen is het 20 jaar geleden dat de twee hoogste torens van New York weerkeerden tot stof en as. De Twin Towers symbolen van Amerika's grootheidswaan en macht: bestookt en vervolgens ingestort op 11 september 2001. Hoe is het de wereld intussen vergaan? Björn Soenens bracht 20 jaar geleden al verslag uit van de aanslagen. Hij praat over toen en nu.

 • 27. Is geld gratis? De mythe van de staatsschuld: interview met de Amerikaanse econome Stephanie Kelton

  Jun 25 2021

  Meer dan om het even wie is Stephanie Kelton verantwoordelijk voor het toegankelijk maken van de Moderne Monetaire Theorie, het idee dat een regering die baas is over de eigen munt in principe geen rekening moet houden met de omvang van het begrotingstekort. Professor Kelton veroorzaakt met MMT flink wat ophef. Ze zet ons hele economische denken op zijn kop en wakkert vele debatten aan. Wie is Kelton, en wat bedoelt ze precies? Duikt u mee in de wondere wereld van de staatsfinanciën.

 • 26. Bekentenissen over de wereld en mijn vak

  May 15 2021

  Dit zijn turbulente tijden. De eindeloze stroom nieuws heeft een enorme impact op ons leven en onze blik op de wereld. Björn Soenens reflecteert over de wereld zoals hij is. Spoort het beeld wel met de werkelijkheid? Is de kritiek op de journalistiek terecht? Zijn we wel kritisch genoeg voor onszelf, ook al zijn we kritisch voor alle anderen? Wat hebben sociale media met de wereld en de verslaggeving aangericht? Hoe kunnen we het vertrouwen herstellen en het beter doen?

 • 25. 100 dagen president Biden

  May 02 2021

  Hij zou een overgangspresident zijn. Maar Joe Biden heeft in zijn eerste drie maanden als president vriend en vijand verbaasd met zijn ambitieuze aanpak. Wat heeft hij al gerealiseerd? En wat worden de hindernissen voor de komende jaren? Björn Soenens en Thomas De Graeve bespreken de eerste honderd dagen van President Joe Biden.

 • 24. De woelige revolutie van George Floyd

  Mar 06 2021

  Op 25 mei 2020 begon een sociale revolutie als een tornado over Amerika te razen. Die dag kwam de zwarte verdachte George Floyd om na een knieklem van de blanke agent Derek Chauvin. 9 minuten en 46 seconden duurde de wurggreep op de nek van Floyd. De gruwelbeelden van de langzame dood van een weerloze zwarte man in Minneapolis gingen de wereld rond. VS-correspondent Björn Soenens dook diep in de zwarte bladzijden van Amerika.

 • 23. Het beleg van het Capitool: de valse revolutie

  Jan 23 2021

  6 januari, een dag van schande en schaamte voor Amerika. Washington DC was even Crazytown USA. Trump had het via Twitter voorspeld: ‘Big protest in DC. 6 Januari. Be there. Will be wild.’ En of het rauw en wild was. Na een rally met Trumpaanhangers gebeurde het totaal ondenkbare: de gewelddadige bestorming van het Capitool. Het hart van de Amerikaanse democratie werd ingebeukt en aangevallen. En het lijkt er meer en meer op dat het allemaal vooraf gepland was. Björn Soenens neemt u mee.

 • 22. Amerika, een republiek van leugens?

  Dec 12 2020

  De helft van Amerika en de helft van de wereld noemt Donald Trump een American fake. Maar toch hebben miljoen Amerikanen op hem gestemd. Aanhangers geloven de president op zijn woord als hij de verkiezing één grote diefstal en fraude noemt. Waarom geloven zoveel Amerikanen de verdraaide waarheden van hun president? Is Amerika een republiek van leugens? En is dat nieuw, of is het fenomeen zo oud als de straat? Er lijkt in elk geval een crisis van legitimiteit, een crisis van vertrouwen.

 • 21. Zusters in haat, over het vrouwelijke gezicht van radicaal-rechts in Amerika

  Oct 24 2020

  Wit nationalisme in Amerika bestaat. Daarover gaat deze podcast van Björn Soenens. Over vrouwen en radicaal-rechts in Amerika.

 • 20. Trump vs Biden: Ronde 1

  Sep 28 2020

  Donald Trump en Joe Biden staan voor het eerst tegenover elkaar op het debatpodium. Wat staat hen te wachten? En hoe hebben presidentiële debatten in het verleden de verkiezingsraces beïnvloed? Björn Soenens blikt vooruit en achteruit bij Thomas De Graeve.

 • 19. Vlaamse New Yorker ontsnapt ternauwernood aan de coronadood

  Aug 15 2020

  In Amerika blijft de corona-epidemie in alle hevigheid woeden. De kaap van de 155.000 doden is al een tijd overschreden. Maar er zijn niet alleen de doden, er zijn ook de mensen die het virus met veel moeite overleven, en langzaam moeten herstellen na een maandenlange ziekte. Dit is het verhaal van de Vlaamse New Yorker Stefan Himpe. Amerikacorrespondent Björn Soenens tekende zijn ongelooflijke verhaal op in deze nieuwe podcast. De klankmontage is van Daan Wallis.

 • 18. De lont in het kruitvat: de polarisatie van Amerika

  Jun 13 2020

  Amerika staat in rep en roer. Enorme sociale onrust waart door Amerika, na de dood van de zwarte man George Floyd door buitensporig politiegeweld. Door de coronacrisis zijn miljoenen Amerikanen intussen ook hun baan kwijt. Democraten en Republikeinen kunnen al een hele tijd niet meer samen door één deur. Is verzoening nog wel mogelijk? De politiek staat stil. De polarisatie is totaal. Hoe komt dat toch? Björn Soenens zoekt naar antwoorden in zijn nieuwe podcast.

 • 17. De pantoffel tegen de sloopkogel. Kan Joe Biden Donald Trump verslaan?

  May 09 2020

  Over minder dan 6 maanden weet Donald Trump of hij in het Witte Huis mag blijven of niet. Hoe zit het eigenlijk met die presidentsverkiezing? Is er nog wel een campagne tijdens de wereldwijde corona-epidemie? En die voorverkiezingen: zijn die nu afgelopen of niet? Zal de coronacrisis Donald Trump de kop kosten, nu het aantal doden in de VS al opgelopen is tot 75.000, en het aantal werklozen meer dan 30 miljoen bedraagt? Björn Soenens probeert op al uw vragen te antwoorden in deze podcast.

 • 16. Leven en werken in New York, in tijden van corona

  Apr 04 2020

  Hoe is dat: overzees correspondent zijn in een rampgebied? Hoe gaat dan dan: leven en werken in een soort oorlogsgebied, in een verboden zone? Björn Soenens maakt het allemaal mee vanop de eerste rij. Luister mee naar zijn podcast over de nooit geziene gebeurtenissen in New York.

 • 15. Super Tuesday: De verrijzenis van Joe Biden

  Mar 06 2020

  Het was een Super Tuesday voor de geschiedenisboeken afgelopen dinsdag. De opzienbarende terugkeer van Joe Biden. De reality check voor Bernie Sanders. En het einde van de race voor miljardair Michael Bloomberg en voormalig koploper Elizabeth Warren. Hoe is dit gebeurd? En hoe gaat het verder vanaf hier? Thomas De Graeve bespreekt het met Amerikacorrespondent Björn Soenens in deze extra aflevering van Björn in the USA.

 • 14. Via South Carolina richting Super Tuesday: wat staat de komende dagen op het spel bij de voorverkiezingen in de VS?

  Feb 29 2020

  Wat kan Joe Biden nog? Behoudt Bernie Sanders zijn voorsprong? Wie is Tom Steyer? En hoe zal Bloomberg de race beïnvloeden? Amerikacorrespondent Björn Soenens bespreekt de race samen met Thomas De Graeve

 • 13. Ready, steady, go. De start van de Amerikaanse voorverkiezingen.

  Jan 31 2020

  De race naar het Witte Huis is lang en begint met de voorverkiezingen. Als eerste gaan gaan de inwoners van Iowa hun stem uitbrengen. Maar wat is het belang van die verkiezing? En wie zijn de voornaamste kandidaten? Björn Soenens en Thomas De Graeve gidsen u door het hele proces.

 • 12. Thomas Frank en het bedrog van de democraten

  Dec 07 2019

  De Democraten willen graag het Witte Huis heroveren op 3 november 2020. Kunnen ze Donald Trump van een tweede ambtstermijn afhouden? Wat liep er eigenlijk fout in 2016? Waarom verloren de Democraten toen zo'n flink deel van hun achterban aan Donald Trump? Wat moeten ze doen om hen terug te winnen? Björn Soenens duikt in de geschiedenis. Hij kreeg daarbij de hulp van historicus en schrijver Thomas Frank, die bijna alles weet van de Democraten. En van Bjorn Van Keer, die de montage deed.

 • 11. Seks, pers en politiek: de inquisitie van Gary Hart

  Sep 21 2019

  In de lente van 1987 was Gary Hart de koploper voor de Democratische nominatie als presidentskandidaat. De intelligente en charismatische senator uit Colorado leek voorbestemd voor het Witte Huis. Nog geen drie weken later viel Hart abrupt en helemaal van zijn voetstuk, stapte hij uit de race en uit de politiek. Een onverkwikkelijk hoofdstuk in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek.

 • 10. Amerikaanse Overdosis

  Jun 22 2019

  72.000 Amerikanen stierven vorig jaar aan een overdosis drugs. Een record en een tragedie. De opiatencrisis is de ergste drugsplaag in de geschiedenis van de VS. De toestand is zo ernstig dat de levensverwachting van de Amerikanen al twee jaar na mekaar is gezakt. Björn Soenens neemt je mee door drugland USA. Bjorn Van Keer deed de montage.

 • 9. Bestemming Witte Huis

  Apr 20 2019

  Al bijna 20 Democraten of onafhankelijke politici dromen ervan om het volgend jaar tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen op te nemen tegen Donald Trump. Het Democratische speelveld is groot. Tussen 37 en 77 jaar oud zijn ze. Een linkser speelveld dan ooit, een diverser speelveld dan ooit, een vrouwelijker speelveld dan ooit. Amerikacorrespondent Björn Soenens stelt de kandidaten aan u voor. Christine Van Tichel deed de montage.

 • 8. Fame

  Mar 22 2019

  Weinig kunstenaars zijn zo alomtegenwoordig en meteen herkenbaar als Andy Warhol (1928-1987). Warhol begreep als geen ander de kracht van de beeldcultuur in ons moderne leven. Van de kunstenaar maakte hij een popster. De grote overzichtstentoonstelling in het Whitney Museum of American Art in New York presenteert de eerste grote retrospectieve expo van Warhols werk in 31 jaar. Björn Soenens neemt ons er mee naartoe.

 • 7. This land is your land

  Feb 22 2019

  Jesus is 24 en leidt een schemerbestaan in de VS. Rosa ziet voor het eerst in 17 jaar haar zoon en kleinkinderen, door een metalen hek. Door de gaten kunnen ze net elkaars vingers aanraken. Björn Soenens trok naar de muur tussen de VS en Mexico en zag welke impact het immigratiebeleid van president Trump heeft op de levens van duizenden mensen die dromen van een beter leven, van de American Dream: "Met de verkiezing van Trump kwamen alle blanke angsten weer bloot te liggen."

 • 6. Mad as Hell

  Jan 29 2019

  We leven in een tijdperk waarin alles wit of zwart, links of rechts, juist of fout lijkt. De verdeeldheid is nog nooit zo groot geweest. De manier waarop in de VS de politiek, de media en de gewone Amerikanen voortdurend en onophoudelijk met mekaar in confrontatie komen, is daar een pijnlijke illustratie van. In deze aflevering zoekt Björn Soenens uit hoe het zo ver is kunnen komen en wat politici, journalisten en burgers kunnen doen om uit de impasse te geraken.

 • 5. CNN SUCKS

  Dec 07 2018

  We leven in een tijd van extreme woede. Als je niet woest bent over een tweet van president Trump of een van zijn krasse uitspraken, dan ben je meteen een lafaard, een excuuszoeker of een apathisch watje met een lakse houding. Laten we toch vooral de kalmte laten regeren. Een scherpe blik keren naar de realiteit, zeer kritisch zijn, hoeft niet te betekenen dat je ook begint te schelden.

 • 4. Haat, nijd en vreemdeling in eigen land

  Oct 26 2018

  Vele miljoenen Amerikanen blijven zich vastklampen aan hun oude manier van leven. Ze geloven zelfs nog in het gewapend verzet, met hun eigen geweren. Hun onderlinge samenhorigheidsgevoel wordt nog aangesterkt door de afkeuring van de buitenwereld die hen te beurt valt, ook die van de stedelijke pers. Het resultaat is blinde woede.

 • 3. Ticket To The Moon

  Sep 28 2018

  New York definiëren is net zo ingewikkeld als zeggen wat voor kleur een kameleon heeft. Het enige wat buiten kijf staat, is dat alles in deze megastad voortdurend verandert.

 • 2. Zomer in Colorado

  Aug 25 2018

  Vakantie is een uitstekende manier om jezelf een keer diep onder te dompelen. Jezelf te dopen in nieuwe ervaringen. Je bekende en vertrouwde wereld eventjes dooreen te schudden. Mijn vakantiebestemming dit jaar is Colorado. Na de dood van mijn vader net voor de zomer wil ik even naar de hoogvlakte, waar de kop soms in de wolken steekt. Waar nevel, zon en mist je gedachten zeven.

 • 1. Rage against the machine

  Aug 17 2018

  Wanneer gaan Trumps tegenstanders het eindelijk snappen? Progressief Amerika voorspelt al vanaf dag één van zijn presidentschap zijn politieke dood. Niets is minder waar.