PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Oekraïne Update

In De Oekraïne Update van De Telegraaf word je dagelijks in 10 minuten bijgepraat over de oorlog in Oekraïne. Met Ruslanddeskundige Wierd Duk, defensieverslaggever Olof van Joolen en buitenlandchef Frank van Vliet.

Afleveringen

 • ‘Amerika lacht om Russisch legertje’

  Apr 28 2022

  De toon van Amerika richting Rusland is steeds meer aan het verharden. Eerder sprak president Joe Biden al van oorlogsmisdaden en genocide en daar doet de minister van Defensie nu een schepje bovenop: hij wil een Rusland dat niks meer voorstelt. De harde uitspraken passen volgens Amerikakenner Raymond Mens in de retoriek die heerst in Amerika: „De Amerikanen vinden dat ze de kolen uit het vuur halen voor Europa, daar hoort ferme taal bij.” Kleven er risico’s aan deze uitspraken? En waarom wil Am...more

 • ‘NAVO opgelet: Russische leger komt sterker terug’

  Apr 26 2022

  De strijd om de Donbas kan geen maanden meer duren, zegt voormalig commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif in De Oekraïne Update. „Poetin heeft zijn laatste mannen en materieel ingezet.” Maar wie denkt dat we in de toekomst niks te vrezen hebben voor het Russische leger heeft het volgens de oud-beroepsmilitair mis. In de podcast gaat het uitgebreid over het slotoffensief van de Russen, de waarschuwing voor een derde wereldoorlog en de prijs die beide landen betalen voor vrede.See omnystu...more

 • 'Poetin oogt helemaal niet fit'

  Apr 21 2022

  De Russische president Poetin claimt de overwinning in de Oekraïense stad Marioepol terwijl er volgens Zelensky nog troepen zitten die strijden tegen de Russen. Waarom komt Poetin nu met het nieuws over een eventuele overwinning? Hoe groot is de kans dat de Oekraïense troepen standhouden in Marioepol? En hoe zit het met de gezondheid van Poetin, die steeds meer onderwerp van discussie is? Dat bespreekt oud-correspondent Wierd Duk met Floris Noort in een nieuwe aflevering van De Oekraïne Update.S...more

 • ‘Marioepol gaat vallen, Oekraïners zullen zich doodvechten’

  Apr 19 2022

  De strijd om de Donbas wordt een uitputtingsslag, verwacht defensiespecialist Patrick Bolder. In een nieuwe aflevering van De Oekraïne Update analyseert de oud-luitenant-kolonel bij de luchtmacht de situatie in Oost-Oekraïne. ,,Het lijkt een ouderwetse tankslag te worden met zware middelen.’’ Ook verwacht Bolder dat de belegerde havenstad Marioepol gaat vallen. Volgens de strategisch analist is het duidelijk wat de Russen daarna van plan zijn. See omnystudio.com/listener for privacy information....more

 • ‘NAVO-ambitie maakt Zweden en Finland extra kwetsbaar’

  Apr 14 2022

  Zweden en Finland willen zich mogelijk aansluiten bij de NAVO vanwege de oorlog in Oekraïne en de dreiging vanuit Rusland. Wat gaat een mogelijk lidmaatschap betekenen voor deze landen? Hoe gaat president Poetin reageren? En zijn alle NAVO-lidstaten bereid om Zweden en Finland toe te laten treden? Dat bespreekt EU-correspondent Alexander Bakker met Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van De Oekraïne Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Oekraïners moeten vrezen voor ‘slager van Syrië’’

  Apr 12 2022

  President Poetin heeft een nieuwe commandant aangesteld om de strijd in Oost-Oekraïne te leiden: commandant Dvornikov, beter bekend als de ‘slager van Syrië’. Dat is onheilspellend voor de Donbas, zegt correspondent Mischa van Diepen in De Oekraïne Update. Volgens de Russen is het wachten tot de omsingelde havenstad Marioepol valt. Hoelang houden de Oekraïners stand? En hoe serieus zijn de berichten over chemische wapens?See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Mysterieuze relatie Poetins dochter: ‘Bewijs stapelt zich op’

  Apr 07 2022

  De sancties tegen rijke Russen doen nu ook de dochters van Vladimir Poetin pijn. Een van hen heeft banden met Nederland, maar wie zijn deze geheimzinnige vrouwen? In een nieuwe aflevering van De Oekraïne Update deelt verslaggever Silvan Schoonhoven de details.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Kremlin-document schetst bizarre Russische samenleving’

  Apr 05 2022

  De Russische troepen laten ravages achter nu zij zich terugtrekken uit verschillende Oekraïense steden. De horrorbeelden uit Boetsja laten niets aan de verbeelding over, de straten liggen bezaaid met lijken en van de stad is niet meer over. Volgens oud-correspondent Wierd Duk zullen we deze beelden vaker gaan zien gedurende de Russische terugtrekking: „Het Russische leger heeft een traditie van het negeren van mensenrechten.” Verder vertelt Duk in de Oekraïne Update hoe de huidige retoriek van P...more

 • ‘Nederland verzaakt met sancties tegen Rusland’

  Mar 31 2022

  De Tweede Kamer is onder de indruk van de toespraak van de Oekraïense president Zelenksi. Toch zal er niet veel veranderen, zegt parlementair verslaggever Peter Winterman in De Oekraïne Update. In de podcast zoomt Winterman in op het geblunder met sancties tegen Rusland, de wapenleveranties aan Oekraïne en de toenemende druk op premier Rutte.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Rusland probeert verlies te verkopen als onderhandelingsbod’

  Mar 29 2022

  Het Russische ministerie van Defensie gaat de ‘militaire activiteit’ rond Kiev en Chernihiv ‘drastisch’ verminderen. Op die manier verkopen de Russen hun verlies als onderhandelingsbod aan Oekraïne, zegt correspondent Mischa van Diepen in De Oekraïne Update. In de podcast vertelt de Telegraafverslaggever wat er nog meer op tafel ligt tijdens de onderhandelingen in Turkije en wat hem de afgelopen maand is opgevallen tijdens zijn tocht door Polen, Oekraïne en Moldavië.See omnystudio.com/listener f...more

 • ‘Reactie Biden op NAVO-top niet slim’

  Mar 25 2022

  Nooit eerder nam een Amerikaanse president deel aan een vergadering van de Europese Unie. In De Oekraïne Update blikt buitenlandchef Frank van Vliet terug op de speciale NAVO-, G7- en EU-top over de oorlog in Oekraïne. In de podcast gaat het uitgebreid over de rode lijn die steeds verder wordt opgerekt, de verdeeldheid over Russisch gas en de vluchtelingen die volgens Van Vliet als wapen worden ingezet.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 'Scenario loopgravenoorlog steeds realistischer'

  Mar 22 2022

  Nederlandse banken en trustkantoren hebben voor bijna 400 miljoen euro aan Russische tegoeden bevroren. Door de oorlog worden de economische sancties voor Rusland steeds groter. Hoe lang kan Poetin dit nog volhouden? Dat bespreekt verslaggever Silvan Schoonhoven met Wilson Boldewijn in een nieuwe aflevering van de Oekraïne Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Als Russen zich gaan ingraven, wordt het echt bloederig’

  Mar 21 2022

  Het punt waarop het voor de Russen niet meer loont om verder te vechten nadert. „Dan kan er een langdurige, bloederige situatie ontstaan”, zegt voormalig luchtmachtofficier Patrick Bolder in De Oekraïne Update. Ook gaat het in de podcast over de hypersonische raketten die Rusland zou hebben afgevuurd op ‘vreemde doelen’ in Oekraïne. Volgens de militair expert is dit een signaal aan het Westen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Rusland zet deze strijders in als kanonnenvoer’

  Mar 18 2022

  Rusland krijgt in Oekraïne hulp uit het Midden-Oosten. Tegen betaling reizen Syrische strijders af naar Oost-Europa om een vreemde oorlog te voeren. In een nieuwe aflevering van De Oekraïne Update vertelt correspondent Ralph Dekkers om hoeveel Syriërs het daadwerkelijk gaat en waarom zij zich achter de Russen scharen.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Onderschat de Russen niet, ze maken nog steeds vorderingen’

  Mar 17 2022

  Wie denkt dat de Russische opmars in Oekraïne stagneert, heeft het volgens generaal buiten dienst Mart de Kruif mis. Het leger van Poetin maakt nog steeds vorderingen, vertelt de voormalig militair in De Oekraïne Update. In de podcast gaat het verder over de strijd om havenstad Odessa en de vrees voor een tweede Marioepol, en de tegenaanval van de Oekraïners in de belegerde stad Cherson.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Ja-knikkers zijn valkuil voor Poetin’

  Mar 16 2022

  Oekraïne claimt dat het een vierde hooggeplaatste Russische generaal gedood heeft. De Russische autoriteiten hebben nog niet gereageerd op dit nieuws. Zal Poetin wel met een reactie komen? Erkent de Russische president dat de oorlog tot nu toe stroef verloopt? En hoe kan het dat een generaal zich blijkbaar begeeft in de voorste linies van het front? Dat bespreekt Wilson Boldewijn met oud-correspondent Wierd Duk in een nieuwe aflevering van de Oekraïne update.See omnystudio.com/listener for priva...more

 • ‘Oekraïners nemen live protest op Russische tv met korreltje zout’

  Mar 15 2022

  President Zelenski mag de betoger die het Russische staatsjournaal maandagavond onderbrak dan wel hebben bedankt, volgens het Oekraïense volk komt het oorlogsprotest a little too late. Dat zegt correspondent Mischa van Diepen in een nieuwe aflevering van De Oekraïne Update. Verder in de podcast: de moeizame strijd om Kiev en de ‘denazificatie’ van de Joodse bedevaartsplaats Oeman.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Haat-liefdeverhouding tussen China en Rusland’

  Mar 14 2022

  Rusland zou militaire en economische hulp hebben gevraagd aan China. Wat als president Xi Jinping zich definitief achter Poetin schaart? In de Oekraïne Update spreekt Wilson Boldewijn met de Nederlandse ondernemer Sierk Vojacek, die al 27 jaar actief is in China en het land door en door kent. „China is niet snel onder de indruk van sancties.”See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 'Complottheorie kan vervolgstappen Rusland legitimeren'

  Mar 11 2022

  Waarom beschuldigen China en Rusland de Amerikanen van het werken aan biologische wapens in Oekraïne? En waarom kan dit een groot gevaar zijn voor een verdere escalatie van de oorlog? Dat bespreekt Kamran Ullah samen met verslaggever Emile Kossen in een nieuwe aflevering van de Oekraïne update.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Dit is waarom sommige mensen toch richting Oekraïne gaan

  Mar 10 2022

  Al meer dan 2 miljoen vluchtelingen hebben Oekraïne verlaten vanwege de inval van Rusland. Veel van deze mensen vluchten richting het Westen naar de grens met Polen. „De radeloosheid is enorm onder de vluchtelingen”, vertelt correspondent Mischa van Diepen in een nieuwe Oekraïne Update. Van Diepen vertelt hoe het eraan toegaat bij de grens en waarom er ook mensen zijn die het land juist intrekken.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Zwakte Russisch leger maakt kans op nucleaire strijd groter’

  Mar 09 2022

  De kans dat Polen gevechtsvliegtuigen uitleent aan Oekraïne lijkt kleiner geworden. Volgens Defensieverslaggever Olof van Joolen zou het leveren van vliegtuigen gezien kunnen worden als daad van agressie richting Rusland, waardoor het conflict verder kan escaleren. In deze nieuwe aflevering van de Oekraïne Update bespreekt Van Joolen daarnaast ook wat de huidige staat van het Russische leger betekent voor de strijd in Oekraïne.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Dood hoge Russische officieren is spectaculair en opsteker voor Oekraïne’

  Mar 08 2022

  Het Oekraïense leger heeft een aantal morele overwinningen gepakt, meerdere hooggeplaatste Russische officieren zijn uitgeschakeld en de oorlog verloopt niet zoals Poetin had verwacht. Volgens oud-correspondent Wierd Duk worden deze berichten ook gezien door het Russische volk ondanks de grote censuur van de staatsmedia. Wat doet dit met de motivatie van de Russen om oorlog te voeren? En wat is er toch met Poetin aan de hand, is hij echt zo bang geworden voor een aanslag op zijn leven? Dat bespr...more

 • ‘Oekraïne wordt steeds meer paranoia’

  Mar 07 2022

  Ondanks dat de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne gaande zijn en er een staakt het vuren is afgekondigd blijft Oekraïne angstig onder de Russische invasie. Volgens verslaggever Silvan Schoonhoven is Oekraïne vooral banger geworden voor spionnen en dreigingen van binnenuit. In een nieuwe aflevering van De Oekraïne Update bespreekt Schoonhoven met Kamran Ullah de laatste stand van zaken vanuit Oekraïne.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Nederlandse F-16-vliegers weer in standje Koude Oorlog’

  Mar 04 2022

  ’s Ochtends met de kinderen aan de ontbijttafel en ’s middags het Oost-Europese luchtruim bewaken. Zes Nederlandse F-16-vliegers en twee F-35-vliegers voeren sinds het begin van de oorlog patrouilles uit boven Oost-Europese NAVO-lidstaten. Hoe beleven ze deze missie? Dat bespreekt defensieverslaggever Olof van Joolen, die met een van de jachtvliegers sprak, in De Oekraïne Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Russen schakelen over op nieuwe strategie’

  Mar 03 2022

  De Russische invasie is op dit moment succesvoller in het zuiden dan in het noorden van Oekraïne. Het leger van president Poetin zal daarom overschakelen op een nieuwe strategie, zegt verslaggever Emile Kossen in De Oekraïne Update. „We zullen beter getrainde militairen gaan zien.”See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Dit kunnen we leren van Poetins eerdere gruweldaden

  Mar 02 2022

  De Russische invasie van Oekraïne gaat in de ogen van het Kremlin niet snel genoeg. Ruslanddeskundige Wierd Duk vreest voor eenzelfde tactiek als tijdens de Tweede Tsjetsjeense Oorlog, waar veel burgerslachtoffers vielen. Welke lessen zijn te trekken uit de recente geschiedenis? Dat bespreekt de historicus met Kamran Ullah in De Oekraïne Update, de dagelijkse podcast waar je in tien minuten wordt bijgepraat over de oorlog. See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • ‘Russisch konvooi is teken van escalatie’

  Mar 01 2022

  Van Amsterdam tot aan Den Haag, zo lang is het Russische konvooi dat onderweg is naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. De stoet met tanks, pantservoertuigen, artillerie en andere voertuigen is gigantisch, maar ook kwetsbaar. Wat wil president Poetin hiermee bereiken? Dat bespreekt Kamran Ullah met defensieverslaggever Olof van Joolen in de podcast Oekraïne Update.See omnystudio.com/listener for privacy information.