PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Radio Podcast

Van 2017-2019 nieuwsbrief en podcasts over radio šŸ“» innovatie en trends. Laat je inspireren door experts voor en achter de schermen.šŸŽ™Presentatie @hcodee

Afleveringen

 • De laatste met Michiel Veenstra over 1 jaar KINK

  Dec 13 2019

  De toenmalige eigenaar van KINK FM, Vereniging Veronica besloot in 2011 te stoppen met diverse media activiteiten. Daarmee verdween het merk. Medeoprichter Jan Hoogesteijn kocht het merk jaren later terug en oud-directeur Leon Ramakers van Mojo Concerts stapte in als investeerder. De benjamin onder de commerciĆ«le radiostations is sinds 1 februari 2019 weer te horen. In de laatste podcast spreek ik met Michiel Veenstra, programmadirecteur en dj bij KINK over hetĀ eerste jaar. De opbouw achter de ...more

 • 100 jaar radio: de toekomst

  Nov 22 2019

  In de laatste aflevering staat de toekomst van radio centraal. Met eerst aandacht voor de opkomst van internet en podcasts. In deze aflevering hoor je Adam Curry, Erik de Zwart, Ruud Hendriks, Duncan Stutterheim en Mischa Blok.

 • 100 jaar radio: de opkomst van commerciĆ«le radio

  Oct 19 2019

  In deze aflevering het verhaal van Ruud Hendriks en Erik de Zwart over de opkomst van commerciƫle radio in Nederland. Zowel Erik als Ruud hebben beiden onder een andere naam vanaf zee radio gemaakt. Is het echt zo legendarisch en spannend geweest als de boeken beschrijven? Sinds de jaren 80 zijn er heel wat radiomerken uit de ether verdwenen. Een van die stations is ID&T Radio, Duncan Stutterheim vertelt zijn verhaal over de opkomst en ondergang van het station.

 • 100 jaar radio: van startup naar massamedium

  Aug 16 2019

  Wie zijn het die het medialandschap voorgoed hebben veranderd, van niets iets maakten en een nieuwe wereld creƫerden? In de Founding Fathers serie aflevering 2 de opkomst van de NSF en omroepzuilen AVRO, KRO, NCRV, VARA en VPRO. Hoe groeide Hilversum uit tot mediastad? Radio in de tweede wereldoorlog. En de pioniersgeest van Anton en Gerard Philips, die door de radio een wereldwijd imperium creƫerden.

 • 100 jaar radio: Idzerda van niets naar iets

  Jul 01 2019

  Wie zijn het die het medialandschap voorgoed hebben veranderd, van niets iets maakten en een nieuwe wereld creƫerden? In deze aflevering het verhaal van de Nederlandse pionier en Founding Father: Hans Henricus Schotanus Ơ Steringa Idzerda. In een tijd dat radio bij wet verboden was begon hij te pionieren. Hoe slaagde Idzerda er in om een publiek aan zich te binden? Wat maakte hem zo uniek?

 • Zendermanager NPO Radio 2 en 5 Jan-Willem van Engelen

  May 13 2019

  In gesprek met Jan-Willem van Engelen sinds 1 april 2017 zendermanager van NPO Radio 2 en NPO Radio 5. Bij zowel NPO Radio 2 en Radio 5 is de gemiddelde leeftijd naar beneden gegaan. ''Verjonging was geen doel op zich'' vertelt Jan-Willem in de podcast. Hoe kan je middels de muziek-mix en programmering een radio station jonger laten klinken? Daarnaast praten we over waar de zenders NPO Radio 2 en NPO Radio 5 nu staan en wat de toekomstplannen zijn?

 • Radiodays Europe special

  Apr 23 2019

  Radiodays Europe is een jaarlijkse conferentie voor de radioindustrie, dit keer gehouden in Zwitserland. Thema dit jaar: Sound Matters - the Future of Audio. In deze Radiodays special gesprekken met o.a. Ralph van Dijk van reclamebureau Eardrum uit Australie. Menno de Boer, programma directeur van Radio 538, over de samenwerking met Tommorowland. Charlote HagenĀ deed onderzoek naar het audiolandschap en mediagebruik in 2025. Verder hoor je de takeaways van Annemieke Schollaardt (dj en presentator...more

 • Amerika special

  Jan 25 2019

  Special waarin radiocoach Pierre Papa en Herbert CodƩe inzoomen op Amerika. Aan de hand van veel fragmenten hoor je hoe grote personalities als Howard Stern, Rush Limbaugh en Elvis Duran klinken en hoe het radiolandschap er op dit moment uit ziet.

 • Groot Nieuws Radio

  Oct 08 2018

  In gesprek met Wilfred Hardeman, de jongste radiodirecteur van Nederland. De zender is per 1 januari 2019 niet meer via 1008 AM te beluisteren maar volledig digitaal. Hoe verloopt de transitie?

 • Giel Beelen

  Sep 10 2018

  De radiocarriĆØre van Giel begint bij Haarlem 105. In podcast #13 gaat het over zijnĀ eerste baan in de radiowereld als geluidstechnicus bij Radio 10 en Radio Noordzee. En wat had Giel willen worden als hij niet bij de radio was beland? Zijn landelijke radiodoorbraak komt in 1997, als hij voor het eerst te horen is in de nacht van 3FM.Ā Na 20 jaar 3FM, waarvan 12 jaar de ochtendshow, presenteert Giel sinds 9 oktober 2017 de Veronica Ochtendshow. Hoe kijkt Giel terug op het eerste jaar bij Veronica...more

 • Bart Jan Cune (Talpa) en Dieuwke Teertstra (NOS) over nieuws en radio

  Jun 15 2018

  Hoofdvraag in De Radio Podcast; waar staat de radio in 2025? Podcast #12 gaat over de rol van nieuws op de radio en de toekomst daarvan. Een gesprek over nieuwsmomenten die indruk maakte, bloopers en nieuw talent met Bart Jan Cune (Talpa) en Dieuwke Teertstra (NOS)

 • 5 innovaties die radio beter maken

  Apr 24 2018

  'Marconi' is de uitvinder van de draadloze telegrafie in 1896, zijn naam draagt ook het project dat met steun van de Europese Unie tot stand kwam. Dennis Laupman werkt samen met universiteiten maar ook NPO en VRT aan nieuwe (online) innovaties die radio en social-media verder integreren. Dit levert waarde op voor zenders en luisteraars. Er worden op dit moment pilots ontwikkelt voor chatbots, personalised radio & smart speakers.

 • Sjors Frƶhlich (BNR) over Smart Radio en podcasting

  Mar 19 2018

  Sjors Frƶhlich, hoofdredacteur van BNR is te gast. Met Sjors ga ik in gesprek over de ontwikkelingen bij BNR, zoals Smart Radio en podcasts. In het licht van een dalende advertentiemarkt investeert BNR, naast live radio, flink in de on-demand tak en is podcasting buitengewoon winstgevend.

 • For the love of(UK)radio!

  Jan 22 2018

  Aan het begin van 2018 staat deze Engeland special centraal. Samen met Radiocoach Pierre Papa maak ik deze special waarin we inzoomen op de geschiedenis, het huidige kleurrijke radiolandschap belichten, talenten benoemen en praten over innovaties en trends. Uiteraard met veel mooie fragmenten. For the love of(UK)radio!

 • 25 jaar Radio 538 met Dave Minneboo

  Dec 08 2017

  Podcast over radiojaar 2017 en 25 jaar Radio 538. Met veel fragmenten uit de beginperiode. Te gast is Dave Minneboo, programmadirecteur Talpa Radio.

 • Letā€™s get digital

  Oct 16 2017

  Te gast zijn Herbert Visser Directeur 100% NL en SLAM! en Jacqueline Bierhorst, Projectdirecteur Digital Radio in Nederland. We praten over de status van de digitalisering in Nederland en ambitie om in 2023 de FM af te schakelen. Maar ook hoe het radio luisteren in de connected car gaat veranderen.

 • Michiel Veenstra

  Sep 18 2017

  In gesprek met Michiel Veenstra over social media, de koers van NPO 3FM, podcasten en zijn thuisstudio.

 • Jurre Bosman (NPO Radio) en Menno Koningsberger (Talpa Radio)

  May 22 2017

  In podcast #5 praat ik met Menno en Jurre over de merken van NPO Radio en Talpa Radio. Maar ook over hoe het gaat met de digitalisering van radio en hoe je jongeren aan je blijft binden. Daarnaast spreken we over de grote uitdagingen waar de verschillende radiozenders voor staan. Bekijk hier de shownotes http://deradiopodcast.nl/nieuws/podcast-5-menno-koningsberger-talpa-radio-en-jurre-bosman-npo-radio/

 • Toekomst van radioreclame

  Apr 03 2017

  Adverteerders geven massaal geld uit aan Google en Facebook. Waarom keren zij terug naar de radio? Wat is de toekomst van radioreclame? Ik bespreek trends als branded content aan de hand van een oude case van Yorin FM en U2. Een terugbik op Radiodays Europe en ik praat met gasten Liedewij Hentenaar, directeur van het RAB (Radio Advies Bureau)en Arthur Hoogendijk, CEO van The Media Exchange over gepersonaliseerde reclame, bereik, data, best beluisterde online themazender en status van nieuwe me...more

 • Pierre Papa (Radiocoach)

  Feb 20 2017

  Mijn gast is radiocoach Pierre Papa, coach voor o.a. Radio 538, Q-Music, BNR, Slam! en NPO Radio. Ga je in de toekomst betalen om naar Edwin Evers te luisteren? Tips voor radiomakers en vertelt Pierre waarom Armin van Buuren zo'n goede ambassadeur is voor de radio en in het bijzonder voor jonge makers. Voor shownotes kijk op http://deradiopodcast.nl/nieuws/pierre-papa-radiocoach/

 • INTRODUCTIE

  Jan 21 2017

  De radio podcast is radio over radio. Centrale vraag; waar staat de radio in 2025? Ontdek inspirerende content, opvallende marketing en vernieuwde online (app) ervaringen. Blijf op de hoogte over technologische innovatie en trends in mediagedrag van jonge luisteraars. Wat er allemaal in de introductie podcast zit lees je in de shownotes http://deradiopodcast.nl/nieuws/introductie/