PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Schaakpotcast

In De Schaakpotcast neemt Tim Verlaan je mee in een stoomcursus schaken. In zes afleveringen duiken we samen met bekende schakers en grootmeesters als Tex de Wit, Hans Böhm en Nick Schilder in de wereld van het schaakbord. Zowel de geschiedenis als de wetten van het spel komen aan bod, evenals verhalen over roemruchte schaakpotten en geniale grootmeesters. De Schaakpotcast verschijnt iedere week op vrijdag en is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts, en te bekijken via YouTube.

Afleveringen

 • #6 Afsluiten met Genna Sosonko

  Oct 01 2021

  Genna Sosonko leerde schaken in de Sovjet Unie en kwam op zijn 29e naar Nederland. Achter het ijzerengordijn had hij nog niet eens de meester titel behaald, hier werd hij direct Nederlands Kampioen. Wat was het verschil tussen het schaakspel in Rusland en het schaakspel in de rest van de wereld? Hoe wordt je eigenlijk meester? Of Grootmeester? En hoe was het om als 'sovjet-dissident' te schaken ten tijden van de Koude Oorlog? Genna vertelt.

 • #5 Het Eindspel met Tex de Wit

  Sep 24 2021

  Bij Zondag met Lubach was Tex de sidekick, maar achter het schaakbord is hij absoluut de showmaster. In zijn jeugd gold Tex als schaakbelofte; zo won hij het Nederlands jeugdkampioenschap snelschaken. Echter verloor hij zichzelf na zijn studie aan de kleinere kunsten van het leven. Niet getreurd, Tex weet nog altijd van de hoed en de rand binnen de 64 velden en komt ons vandaag verlichten over het eindspel én de dapperste schaker ooit: Gioachino Greco. Mic, één twee drie ...

 • #4 Openingen met Paul van der Sterren

  Sep 17 2021

  Vandaag te gast achter het schaakbord: Paul van der Sterren. Paul was tweemaal de beste schaker van de Lage Landen en de eerste échte grootmeester te gast in de schaakpotcast. Paul deelt met ons zijn kennis van schaak openingen, bespreekt de Queen's Gambit en neemt ons mee 50 jaar terug in de tijd voor een klassiek schaakverhaal: 1972. De Koude Oorlog. De twee grootmachten schuiven hun grootmeesters naar voren voor een via trial by combat: Welke systeem is superieur? Hoe komt de match uiteindeli...more

 • #3 Analyseren met Tobi Kooiman

  Sep 10 2021

  In deze aflevering leert cabaretier Tobi Kooiman ons om het spel te analyseren. Wanneer zijn je stukken kwetsbaar? Hoe vergroot je de activiteit van je stukken? En wanneer werken je stukken goed samen? Het passeert allemaal de revue. Evenals een verhaal over hoe schaaktoernooien eraan toegaan. Of nouja, aan toe kunnen gaan!

 • #2 Basisstrategie met Nick Schilder

  Sep 03 2021

  Schaakambassadeur Nick Schilder neemt ons mee in de basisstrategie. Aan de hand van het acroniem MORA leren we de belangrijkste stappen: Midden pakken, Ontwikkelen, Rokade, Aanvallen. Ook horen we Nick's mening over het schaaktalent van anderen. Zou Simon goed kunnen schaken? Of Bas Smit? En wist Napoleon Bonaparte een beetje van wanten op het schaakbord?

 • #1 De Basis met Hans Böhm

  Aug 27 2021

  Internationaal Meester Hans Böhm neemt ons mee in de geschiedenis van het schaakspel. We leren over het bord, de stukken, en de veranderingen van het schaakspel door de duizenden jaren dat het gespeeld wordt. Wat heeft schaak bijvoorbeeld te maken met de Sjah van Perzië? Wie was Max Euwe? En ga je van speed of wiet beter schaken?