PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

De Vlaamse Kunstroof

In deze zesdelige podcastserie duiken journalist Ieke Schout en podcastmaker Lieke Malcorps in één van de grootste onopgeloste kunstroven ter wereld. In 1934 wordt in Gent een deel van het Lam Gods, het meesterwerk van Jan van Eyck, gestolen. Tot op de dag van vandaag is één paneel van het altaarstuk, dat van de Rechtvaardige Rechters, nog altijd niet teruggevonden. Terwijl dit wel had gekund... Er worden afpersbrieven verstuurd, iemand doet een bekentenis op zijn sterfbed én...more

Afleveringen

 • Ik geef niet op - titelsong

  Dec 29 2020

  De titelsong van De Vlaamse Kunstroof is gemaakt door Studio Kloaq met speciale dank aan Rashida Sillem.Privacy Policy and California Privacy Notice.

 • 6. De Vooraanstaande Familie

  Dec 22 2020

  In de voorlopig laatste aflevering duiken we in een hardnekkige theorie. Waarom zat er drie weken tussen de diefstal en de eerste afpersbrief? En waarom worden de hoofdpersonen niet door de politie verhoord? Volgens speurder Paul leidt dat maar tot één conclusie: er is sprake van een doofpot. En hij gaat nog een stap verder: de Rechtvaardige Rechters zouden al jaren in handen zijn van een vooraanstaande Gentse familie. Ga naar vriendvandeshow.nl/devlaamsekunstroof voor de foto's b...more

 • 5. De Geldoverdracht

  Dec 15 2020

  In juni 1934, exact twee maanden na de kunstroof, wordt in Antwerpen een deel van het losgeld betaald. Toen had deze zaak opgelost moeten worden, maar de politie laat grove steken vallen. Met speurdersechtpaar Willy en Patricia reizen we af naar Antwerpen en onderzoeken we of de locatie van de geldoverdracht meer te betekenen heeft.Ga naar vriendvandeshow.nl/devlaamsekunstroof voor de foto's bij deze aflevering.Artwork Jip van den ToornSounddesign Studio KloaqPrivacy Policy a...more

 • 4. Het Verleden

  Dec 08 2020

  Het Lam Gods wordt het meest gestolen kunstwerk uit de geschiedenis genoemd: het werd dertien keer gestolen en maakte in de loop der eeuwen veel mee. Deze bewogen geschiedenis is essentieel om de vindplaats van het verdwenen paneel te vinden, stelt speurder Patrick. In het centrum van Gent wijst hij een iconische plek aan.Ga naar vriendvandeshow.nl/devlaamsekunstroof voor de foto's bij deze aflevering.Artwork: Jip van den ToornMuziek: Studio KloaqPrivacy Policy and California Privacy Notice.

 • 3. De Hoofdverdachte

  Dec 01 2020

  Sluw, slim, vol bewijsdrang en een groot liefhebber van detectives. De hoofdverdachte in dit mysterie, Goedertier, was een bijzondere man met interessante hobby’s. Hij liet ons een code na, die we volgens speurdersduo Marc en Gino anders moeten kraken. De letters NINA vormen dé sleutel. Ga naar vriendvandeshow.nl/devlaamsekunstroof voor de foto's bij deze aflevering.Artwork: Jip van den ToornMuziek: Studio KloaqPrivacy Policy and California Privacy Notice.

 • 2. De Code

  Nov 24 2020

  Zeven maanden na de kunstroof verschijnt ene Arsène Goedertier ten tonele. Op zijn sterfbed bekent hij te weten waar het paneel is. In zijn bureaula worden brieven gevonden, inclusief een mysterieuze code. Amateurspeurder Dirk vertelt hoe we die code moeten kraken en neemt ons daarvoor mee naar het centrum van Gent.Ga naar vriendvandeshow.nl/devlaamsekunstroof voor de foto's bij deze aflevering.Artwork: Jip van den ToornMuziek: Studio KloaqPrivacy Policy and California Privacy Notice.

 • 1. De Diefstal

  Nov 24 2020

  In de nacht van 10 op 11 april 1934 vindt een van de grootste kunstroven uit de geschiedenis plaats. Die nacht worden in Gent twee panelen van Het Lam Gods gestolen, het meesterwerk van Jan van Eyck. Wat is er toen precies gebeurd? En wat hebben de brieven aan het bisdom te betekenen?Ga naar vriendvandeshow.nl/devlaamsekunstroof voor de foto's bij deze aflevering.Artwork Jip van den ToornSounddesign Studio KloaqPrivacy Policy and California Privacy Notice.

 • Trailer

  Nov 16 2020

  In 1934 werd een paneel van het wereldberoemde kunstwerk Het Lam Gods gestolen. Tot op de dag van vandaag is het niet teruggevonden. Terwijl dit wel had gekund... Luister vanaf 24 november naar De Vlaamse Kunstroof.Privacy Policy and California Privacy Notice.