PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Met Groenteman in de kast

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman…

Afleveringen

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #10: Henk Spaan, journalist en columnist

  Aug 04 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Deze aflevering met voetbalkenner Henk Spaan. Hij zit al sinds de lockdown in zijn huisje in Frankrijk en vindt dat prima. Natuurlijk mist hij de voetbalcompetities, maar hij wanhoopt niet. Want: er is overal wel ergens voetbal. Verder vermaakt hij zich sinds kort op Twitter en appt hij af en toe met oud-klasgenoot Ab Osterhaus.

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #9: Rasit Elibol, journalist

  Jul 31 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Dit keer gaat hij op bezoek bij journalist Rasit Elibol, en praat met hem over zijn Turkse familie en achtergrond en hoe dit van invloed is op zijn leven en werk. Hij schreef onlangs een groot artikel over het inleveren van zijn Turkse paspoort.

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #8: Peter Buurman, schrijver

  Jul 28 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Dit keer belt hij met schrijver Peter Buurman, die dit jaar debuteerde met zijn boek Een goede nachtrust, én de tiende verjaardag zijn Twitteraccount viert.

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #7: Michiel van de Pol, striptekenaar

  Jul 24 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Vanuit de tent op de camping in Drenthe belt hij in deze aflevering met striptekenaar Michiel van de Pol. Hij legde zijn afgelopen maanden vast in een coronastripdagboek, genaamd Huidhonger en andere ongemakken.

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #6: Eli Content, kunstenaar

  Jul 21 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Dit keer is hij op bezoek bij beeldend kunstenaar Eli Content. Een overzichtstentoonstelling van zijn werk is nu te zien in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #5: Lola Nouwens, LEGO master

  Jul 17 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Deze keer brengt hij een bezoekje aan Lola Nouwens. Zij won samen met haar ex-vriend het programma LEGO Masters.

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #4: Leon de Winter, schrijver

  Jul 14 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Deze aflevering zit hij in de serre van het imposante huis van schrijver en frietondernemer Leon de Winter.

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #3: Hans Aarsman, fotodetective

  Jul 10 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. In deze aflevering hoor je fotodetective Hans Aarsman. Hij houdt zijn hart vast bij alle versoepelingen van het coronabeleid, maar is wel blij dat hij eindelijk weer kan tennissen.

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #2: Eva Crutzen, cabaretier

  Jul 07 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Deze keer is hij op bezoek bij actrice en cabaretier Eva Crutzen. Zij kreeg de lastige opdracht een lijst te maken van liedjes die haar leven en werk bepaald hebben.

 • Met Groenteman in het nieuwe normaal #1: Merel Corduwener, illustrator

  Jul 03 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Deze keer gaat hij op bezoek in de studio van illustrator Merel Corduwener. Ze illustreert voor de Volkskrant bij de serie ‘Eenzame Uitvaart’: een eerbetoon aan eenzaam gestorven mensen. Maar ze houdt er ook van om wat luchtigers te tekenen, zoals een beffend iemand met een vaasje ervoor, voor een seksrubriek in het NRC.

 • Met Groenteman in quarantaine #37: Thomas Rosenboom, schrijver

  Jul 01 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. In deze aflevering belt hij met schrijver Thomas Rosenboom. Sinds hij geen beroepsschrijver meer is, voelt hij zich lichter. Zijn geldingsdrang is hij tot zijn eigen verbazing kwijt. Hij staat wat lichtvoetiger en socialer in het leven, en is zelfs voor het eerst van zijn leven écht op vakantie geweest.

 • Met Groenteman in quarantaine #36: Maartje Willems, schrijver

  Jun 26 2020

  In het nieuwe normaal spreekt Gijs Groenteman zijn gasten over hoe het ze daarin vergaat. Deze keer met journalist en schrijver Maartje Willems. Zij schreef een boek over de kunst van het lanterfanten, én neemt haar Instagramvolgers graag mee op hilarische rondreizen over Funda.

 • Met Groenteman in quarantaine #35: Sanne Wallis de Vries, cabaretier

  Jun 23 2020

  Deze keer niet vanonder de hoogslaper van zijn dochter, maar vanaf een Amsterdams terrasje met cabaretier Sanne Wallis de Vries. Zij maakt zich boos over de laksheid waarmee Den Haag omspringt met de cultuursector. Deze week gaat ze daarom naar het Binnenhof om minister Van Engelshoven duidelijk te maken hoe desastreus het is als, in het bijzonder, kleine theaters droogvallen. Want, denkt Wallis de Vries, als die omvallen, kan dat onherstelbare schade toebrengen aan de hele theaterwereld.

 • Met Groenteman in quarantaine #34: Tim Knol, singer-songwriter

  Jun 19 2020

  In het nieuwe normaal belt Gijs Groenteman met zijn gasten onder de hoogslaper van zijn dochter. Deze keer met muzikant Tim Knol, die zijn leven flink omgooide. Hij ging gezonder leven, viel 40 kilo af en wandelde veel. Door de coronacrisis maakte hij minder muziek, maar het wandelen werd juist meer. Nu combineert hij zijn beide liefdes door muzikale wandeltochten te organiseren.

 • Met Groenteman in quarantaine #33: Peggy Bouva en Maartje Duin, podcastmakers

  Jun 16 2020

  Deze aflevering zit Gijs niet onder de hoogslaper van zijn dochter, maar in de achtertuin van Peggy Bouva. Maartje Duin maakte samen met Peggy de indringende podcastserie De plantage van onze voorouders over het slavernijverleden van hun beide families. Maartje ontdekte dat haar voorouders mede-eigenaar waren van een plantage waar de voorouders van Peggy als slaven moesten werken. Hoe verhouden zij zich 150 jaar later tot hun familiegeschiedenis, en tot elkaar? Daarover vertellen ...more

 • Met Groenteman in quarantaine #32: Wilfried de Jong, schrijver, radio- en theathermaker

  Jun 12 2020

  In het nieuwe normaal belt Gijs Groenteman zijn gasten vanonder de hoogslaper van zijn dochter. Deze keer met schrijver en theatermaker Wilfried de Jong. Overdag een optimistisch man die doet wat hij leuk vindt, maar ’s nachts een donker piekeraar. Toch zit hij vol goeroe-achtige uitspraken. Deze week kwam een nieuw boek over wielrennen van hem uit: ‘De man en zijn wielerverhalen’.

 • Met Groenteman in quarantaine #31: Soundos El Ahmadi, cabaretier

  Jun 09 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt mensen om te vragen hoe het ze vergaat nu we langzaam uit de lockdown komen. Met de wereldwijde protesten tegen racisme ziet cabaretier Soundos El Ahmadi zich een revolutie voltrekken. 'De nieuwe generatie gaat niet meer met je in discussie of ze wel Nederlands genoeg is.'

 • Met Groenteman in quarantaine #30 (deel 2): Jaap Goudsmit, viroloog

  Jun 05 2020

  Nog niet vanuit de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar in deze aflevering is Gijs Groenteman thuis bij viroloog Jaap Goudsmit. Dit is het tweede deel van een buitengewoon interview, het eerste deel verscheen eerder deze week. Goudsmit reflecteert over virussen, de aanpak wereldwijd, de wetenschap en de vergelijking met het aids-epidemie. Het gaat volgens hem nog lang duren voordat we dit supervirus hebben doorgrond, maar de demonstraties geven hem vertrouwen in de toekomst.

 • Met Groenteman in quarantaine #30 (deel 1): Jaap Goudsmit, viroloog

  Jun 03 2020

  Nog niet vanuit de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar in deze aflevering is Gijs Groenteman thuis bij viroloog Jaap Goudsmit, die een originele kijk heeft op de demonstratie op de Dam. Het virus blijft een enigma, maar die demonstratie was juist zo’n mooie kans om de GGD een flinke groep mensen te laten testen. Dit is het eerste deel van het interview, het tweede deel volgt aanstaande vrijdag.

 • Met Groenteman in quarantaine #29: S10, Rapper

  Jun 02 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat nu we langzaam uit de lockdown komen. Rapper S10 trad gisteren weer op in Tivoli in Utrecht, waar de 30 kaartjes netjes uitverkocht waren. Maar vooral de geur van de vloer en het exit-bordje vielen op.

 • Met Groenteman in quarantaine #28: Bart van Poppel, muzikant

  May 29 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Omdat Paul McCartney vandaag eigenlijk in Nederland zou optreden spreekt hij met bassist Bart van Poppel van de band The Analogues. Beatles-liefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit gesprek tussen twee echte fans. Over hun haat en adoratie van Paul McCartney.

 • Met Groenteman in quarantaine #27: Micha Wertheim, cabaretier

  May 26 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Cabaretier Micha Wertheim moest zijn voorstelling opbreken en kwam net als veel andere makers thuis te zitten. De klappen die nu in de cultuursector vallen, zijn volgens hem vooral een symptoom van de manier waarop de overheid kunst al jaren beziet: als iets dat 'economisch' en 'maatschappelijk' belang moet hebben.

 • Met Groenteman in quarantaine #26: Jan Brokken, schrijver

  May 22 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Van schrijver Jan Brokken verscheen pas een nieuw boek waarin twee dingen centraal staan die op gespannen voet staan met de corona-lockdown: reizen en kunst. Zelf voelt hij zich nu ook als een parkiet in een kooitje. 

 • Met Groenteman in quarantaine #25: Jan Slagter, omroepbaas

  May 19 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Jan Slagter, voorzitter en oprichter van Omroep MAX, zag al vroeg de ernst van het coronavirus in. Personeel wordt desnoods getest, en natuurlijk worden de handen altijd gedesinfecteerd, al houdt niet iedereen zich daaraan.

 • Met Groenteman in quarantaine #24: Marcel van Roosmalen, schrijver

  May 15 2020

  Vanuit quarantaine, niet vanuit de Volkskrant archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze vreemde tijd. Schrijver en columnist Marcel van Roosmalen verhaalt op zijn droogkomische manier hoe zijn boek ‘Nederland onder het systeemplafond’ tot stand kwam. Met zijn scherpe oog voor het menselijk tekort schetst hij diep trieste verhalen om te lachen. Ondertussen krijgen zijn kleuters een lekkere sultana. 

 • Met Groenteman in quarantaine #23: Liesbeth Rasker, reisjournalist en podcastmaker

  May 12 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Reisjournalist Liesbeth Rasker kan nu even niet op reis, maar dat geeft ook weer ruimte voor andere dingen. Zo begon ze de podcast Dag voor Dag, over haar rouwproces na de dood van haar moeder en haar 'neptante' Renate Dorrestein.

 • Met Groenteman in quarantaine #22: Marieke Lucas Rijneveld, schrijver

  May 08 2020

  Vanuit quarantaine, niet vanuit de Volkskrant archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze bizarre tijd. Schrijver Marieke Lucas Rijneveld wilde nog een dagboek schrijven, maar de dagen zijn teveel hetzelfde. Toch schrijft ze veel, hoewel dat - als altijd - gepaard gaat met veel twijfelen en schipperen. Gelukkig heeft ze nog de nominatie voor de Booker Prize op zak.

 • Met Groenteman in quarantaine #21: Eric Smit, journalist

  May 05 2020

  Vanuit quarantaine, niet vanuit de Volkskrant archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze bizarre tijd. Eric Smit, hoofdredacteur van Follow the Money, vindt het zorgelijk dat de democratie ook in een lockdown zit, en ook de economische toekomst ziet hij somber in. Maar gelukkig zorgt dat voor een journalistieke opwinding en urgentie. Ontspannen doet hij een lycra pakje aan: op de racefiets de polder in met zijn vrouw. 

 • Met Groenteman in quarantaine #20: Liza Ferschtman, violist

  May 01 2020

  Vanuit quarantaine, niet vanuit de Volkskrant archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze bijzondere weken. Voor violiste Liza Ferschtman is viool spelen haar reden van bestaan. Muziek wil ze doorgeven, liefst live natuurlijk. Door de afgezegde concerten is de structuur uit haar bestaan. Voor kleinere groepen spelen, daar ziet ze in de nabije toekomst nog wel mogelijkheden. Ondertussen is ze aan het puzzelen.

 • Met Groenteman in quarantaine #19: Maxim Hartman, man

  Apr 29 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Maxim Hartman is iets zachter geworden door de coronacrisis, en dat is vooral te wijten aan dat hij zijn benen niet meer kan trainen.

 • Met Groenteman in quarantaine #18: Saskia Noort, schrijver

  Apr 24 2020

  Vanuit quarantaine, niet vanuit de archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze bijzondere weken. Schrijver Saskia Noort heeft net een nieuw boek uit en schrijft columns over corona en de lockdown. Ze  kan altijd schrijven, maar maakt zich wel zorgen. Vooral over de toekomst van de jonge generatie, zoals haar kinderen die allebei in de kunstsector werken. Gelukkig wordt ze heel blij van Lola, haar hond.

 • Met Groenteman in quarantaine #17: Auke Kok, schrijver

  Apr 22 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Deze keer belt hij met schrijver en journalist Auke Kok. Zijn leven stond jarenlang in het teken van die grote Nederlandse voetballegende: Johan Cruijff. 

 • Met Groenteman in quarantaine #16: Riad Farhat, horecaondernemer

  Apr 20 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Horecaondernemer Riad Farhat hoopt dat zijn zaken snel weer open kunnen, maar ziet dat eigenlijk maar somber in. Toch zijn er lichtpuntjes: hij leert de buurt en zijn kinderen nóg beter kennen.

 • Met Groenteman in quarantaine #15: Paulien Cornelisse, cabaretier

  Apr 17 2020

  Vanuit quarantaine, niet vanuit de archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze vreemde periode. Schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse vindt het maar jammer dat haar nieuwe boek over Japan juist nu uitkomt. Maar ook dat went. Plannen maken voor het toekomstige theatershows doet ze voor de zekerheid toch maar wel, en tot die tijd: lekker thuis signeren.

 • Met Groenteman in quarantaine #14: K. Schippers, dichter

  Apr 15 2020

  Vanuit quarantaine, niet vanuit de archiefkast. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het met hen gaat in deze vreemde periode. Dichter K. Schippers heeft voor veel situaties van nu prachtige gedichten paraat. En draagt ze ook voor. Hij vindt de hele corona situatie wel een beetje op de oorlog lijken, maar blijft desondanks goedgemutst.

 • Met Groenteman in quarantaine #13: Judith en Tineke Steenbrink, musici

  Apr 13 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Tweelingzussen en klassieke muzikanten Judith en Tineke Steenbrink zitten thuis, terwijl ze anders ongetwijfeld de Matthäus-Passion ergens hadden opgevoerd. Maar echt missen doen ze het niet.

 • Met Groenteman in quarantaine #12: Maarten van Rossem, historicus

  Apr 10 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze vreemde tijd. Maarten van Rossem behoort tot de risicogroep maar ziet deze pandemie toch als een rimpeling in het licht van de geschiedenis.

 • Met Groenteman in quarantaine #11: Merol, zangeres

  Apr 08 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze rare tijd. Zangeres Merol is minder positief en optimistisch dan ze zelf had verwacht. Maar toch blijft ze mooie vrolijke liedjes maken. En heeft haar vriend een hometrainer. Zo komt ze haar dagen wel door.

 • Met Groenteman in quarantaine #10: Tinkebell, kunstenaar

  Apr 06 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze vreemde tijd. Kunstenaar Katinka Simonse gelooft in de gezamenlijke positieve denkkracht van de creativiteit. Die gaat ons helpen om angst te verdrijven. Zo is ze in Amsterdam gestart met een gezamenlijke stadstuin van versierde takken.

 • Met Groenteman in quarantaine #9: Nico Dijkshoorn, schrijver

  Apr 03 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Columnist en schrijver Nico Dijkshoorn was net lekker op dreef met zijn podcast Woeste Meuk, toen de coronacrisis begon. Gelukkig blijft er genoeg te schrijven.

 • Met Groenteman in quarantaine EXTRA: Jan Rothuizen, tekenaar

  Apr 02 2020

  Wie thuis zit en zin heeft in een creatieve uitspatting, kan het beste gaan tekenen. In deze extra aflevering legt tekenaar Jan Rothuizen uit hoe je met het tekenen van zoiets simpels als een slaap- of woonkamer jezelf en je omgeving beter leert kennen.Mail jouw tekening naar [email protected] of naar [email protected]

 • Met Groenteman in quarantaine #8: Antoinnette Scheulderman, interviewer

  Apr 01 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt met mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze bijzondere tijd. Interviewer Antoinnette Scheulderman vertelt over het boek over het leven van Patty Brard dat ze onlangs heeft geschreven. Ze werkte altijd al vanuit huis, maar vindt het niks kunnen doen erg vermoeiend. Het boeken lezen is er ook nog niet van gekomen. Hond Dizzy is juist heel blij met de vrije tijd van het baasje.

 • Met Groenteman in quarantaine #7: Ryanne van Dorst, zangeres en presentator

  Mar 30 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Zangeres en presentator Ryanne van Dorst geniet eigenlijk wel een beetje van het thuiszitten. Eindelijk tijd om de afzuigkap te ontvetten en die platenkast weer eens goed door te spitten.

 • Met Groenteman in quarantaine #6: Karsu Dönmez, zangeres

  Mar 27 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze buitengewone tijd. Zangeres Karsu volgt het coronanieuws nauwgezet, kijkt veel films en boent haar keukenkastjes. Via haar Instagram account geeft ze live concerten voor haar fans en bakt Turkse pizza’s met hen.

 • Met Groenteman in quarantaine #5: Kees van Kooten, schrijver en tv-maker

  Mar 25 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze bijzondere tijd. Kees van Kooten beleeft in deze periode ‘de optimale vrijheid in gevangenschap’. Hij vindt de situatie van nu te groot ongewis om grappen over te maken. Toch staat volgens hem de wereldvrede op uitbreken. En er is troost in 17 lettergrepen: de dichtvorm haiku.

 • Met Groenteman in quarantaine #4: Martin Koolhoven, regisseur

  Mar 23 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze bizarre tijd. Bij regisseur Martijn Koolhoven vliegt het gezin elkaar nog niet in de haren. Ook ziet hij nog geen apocalyptisch doemscenario voor zich. Toch maakt hij zich zorgen. Gelukkig zijn er kinderfilms.

 • Met Groenteman in quarantaine #3: Dave von Raven, zanger

  Mar 20 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Dave von Raven, zanger van The Kik, zit veel in zijn huisbar. Hij houdt het nog aardig vol. Maar neerslachtigheid ligt op de loer.

 • Met Groenteman in quarantaine #2: Annejet van der Zijl, schrijver

  Mar 18 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Deze keer Annejet van der Zijl. Zij spendeert haar dagen in haar huisje aan zee en is niet bang voor een grote ramp, want ze is een zelfverklaarde rasoptimist.

 • Met Groenteman in quarantaine #1: Johan Goossens, cabaretier

  Mar 16 2020

  Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Deze keer cabaretier Johan Goossens, die ziek moest afmelden voor de live bekendmaking van de Mol.

 • #122: Bertien van Manen, fotograaf

  Mar 13 2020

  Dat ze tot de grote Nederlandse fotografen wordt gerekend vindt ze verbazingwekkend. Maar het is meer dan terecht. Nu heeft ze eindelijk een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Te gast in de archiefkast bij Gijs Groenteman: fotograaf Bertien van Manen. 

 • #121: Michelle David en Onno Smit, gospelzangeres en gitarist

  Mar 06 2020

  Tien nummers mochten ze uitkiezen, die hun levens gevormd hebben. En natuurlijk is dat veel soul, funk en gospel bij zangeres Michelle David en gitarist Onno Smit. Je hoort ze vanuit de archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

 • #120: Barbara van Beukering, journalist

  Feb 28 2020

  Ze heeft veel voetsporen in het gebouw van de Volkskrant liggen, maar nog niet in de archiefkast bij Gijs. Deze week is Barbara van Beukering bij hem te gast, om te praten over haar nieuwe boek, Je kunt het maar één keer doen, over waardig doodgaan.

 • #119: Glen Faria, rapper en singer-songwriter

  Feb 21 2020

  In het programma De Beste Zangers zag hij zijn li…

 • #118: Roos Rebergen, singer-songwriter

  Feb 14 2020

  Lang was het stil rond Roosbeef, de band van Roos…

 • #117: Hans Aarsman, fotodetective

  Feb 07 2020

  Slagerszoon, Sherlock Holmes-aficionado en de enige echte fotodetective van Nederland. Deze week bij Gijs Groenteman in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant: Hans Aarsman.  

 • #116: Ruud Douma alias Dolly Bellefleur, artiest en activist

  Jan 31 2020

  De ene keer is hij een ingetogen verschijning, de…

 • #115: Sarah Neutkens, componist

  Jan 24 2020

  Als ze ergens bang voor is, dan is het dat ze nooit meer kan schrijven. Muziek schrijven dan, want ze is componist, model, student, én nog maar 21 jaar oud. Deze keer te gast bij Gijs is de archiefkast: Sarah Neutkens.

 • #114: Frans Bromet, programmamaker

  Jan 18 2020

  Frans Bromet - een van de favoriete interviewers van Gijs - reisde voor zijn nieuwe programma samen met Raoul Heertje af naar Israël. Deze week is hij te gast in de archiefkast om erover te praten.

 • #113: Wendelien Schönfeld, kunstenaar

  Jan 10 2020

  De wereld werd zoveel rijker toen ze de vraag ove…

 • #112: Hans Steketee, journalist

  Jan 03 2020

  Vanaf het eerste moment was NRC-journalist Hans S…

 • #111: Maarten Heijmans, acteur

  Dec 27 2019

  Vlak voor het eind van het jaar legt acteur Maart…

 • #110: Else-Marie van den Eerenbeemt, kerstdeskundige

  Dec 20 2019

  Als er iemand is die weet hoe je zonder kleersche…

 • #109: Iduna Paalman, dichter

  Dec 13 2019

  De dichter in de poëzie van Iduna Paalman is angs…

 • #108: Haye van der Heyden, scenarist

  Dec 06 2019

  #108: Haye van der Heyden, scenarist by de Volksk…

 • #107: Frank Heinen, schrijver

  Nov 29 2019

  Deze week in Met Groenteman in de kast: schrijver…

 • #106: Freek de Jonge, cabaretier

  Nov 21 2019

  Over zijn vorige show was hij niet tevreden, maar…

 • #105: Henny Vrienten, muzikant

  Nov 15 2019

  Deze week een extra lange aflevering van Met Groe…

 • #104: Tessel en Guus Middag, voetbalster en poëzierecensent

  Nov 08 2019

  #104: Tessel en Guus Middag, voetbalster en poëzi…

 • #103: Jiggy Djé, platenbaas en rapper

  Nov 01 2019

  Deze week bij Gijs te gast in de archiefkast: Top…

 • #102: Albert Verlinde, theaterproducent en presentator

  Oct 25 2019

  #102: Albert Verlinde, theaterproducent en presen…

 • #101: Karsu, zanger

  Oct 18 2019

  Ze begon met optreden in het restaurant van haar …

 • #100: Theo Maassen, cabaretier

  Oct 11 2019

  De 100ste aflevering van Met Groenteman in de kas…

 • #99: Hans Dulfer, jazzsaxofonist

  Oct 04 2019

  Auto’s verkopen en jazz spelen hebben eigenlijk h…

 • #98: Johan Kenkhuis, oud-zwemmer

  Sep 27 2019

  In het leven van oud-olympisch zwemmer Johan Kenk…

 • #97: Maaike Ouboter, singer-songwriter

  Sep 20 2019

  Uit het niets werd ze bekend door haar aangrijpen…

 • #96: Jan Tromp, journalist

  Sep 13 2019

  Deze week in Met Groenteman in de kast: journalis…

 • #95: Freek van Noortwijk, chef-kok

  Sep 06 2019

  Alles lijkt hem voor de wind te gaan: hij heeft e…

 • #94: Wart en Tim Kamps, cabaretiers en tweelingbroers

  Aug 30 2019

  De een is opgeruimd, de ander niet zo. De een val…

 • #93: Elma Drayer, columnist

  Aug 23 2019

  Ze vind het heerlijk om uit te leggen hoe het zit…

 • #92: Merel Vercammen, violist

  Aug 16 2019

  ‘Zodra violist Merel Vercammen begint te spelen, …

 • #91: Jan Beuving, tekstschrijver en cabaretier

  Aug 09 2019

  #91: Jan Beuving, tekstschrijver en cabaretier by…

 • #90: Nathalie Huigsloot, interviewer

  Aug 02 2019

  Het begon bij een interview met Joost Zwagerman o…

 • #89: Arie Schippers, kunstenaar

  Jul 26 2019

  Als kind lag hij onder de tafel bij zijn ouders o…

 • #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus

  Jul 19 2019

  ‘Tijd om de onzin in 's Neerlands media aan de ka…

 • #87: Midas Dekkers, bioloog

  Jul 12 2019

  Nog nooit voelde een iemand zich zo thuis in de a…

 • #86: Massih Hutak, schrijver

  Jul 05 2019

  Amsterdam-Noord noemt hij zijn surrogaatmoeder. N…

 • #85: Jessica Voeten, journalist

  Jun 28 2019

  Het was een bizar en pijnlijk toeval bij de uitre…

 • #84: Bertolf, singer-songwriter

  Jun 20 2019

  Gijs en zijn gast van deze week hebben iets gemee…

 • #83: Shady El-Hamus, regisseur

  Jun 14 2019

  Met zijn debuutfilm De Libi is hij met donderend …

 • #82: Erik van Lieshout, kunstenaar

  Jun 07 2019

  Hij maakt schilderijen, tekeningen, films en inst…

 • #81: Else-Marie van den Eerenbeemt, familietherapeut

  May 31 2019

  Waar voor velen familierelaties complex of ingewi…

 • #80: Peter R. de Vries, misdaadjournalist

  May 24 2019

  Als klein jongetje raapte hij al de krant van de …

 • #79: Pepijn Lanen, rapper

  May 17 2019

  Hij is rapper in een van Nederlands meest succesv…

 • #78: Hugo Koolschijn, acteur

  May 10 2019

  Zijn hele leven staat hij al op het toneel, en no…

 • #77: Frank Boeijen, zanger

  May 03 2019

  Hij behoort tot de iconen van de Nederlandse popm…

 • #76: Sacha Polak, regisseur

  Apr 26 2019

  Haar laatste film, Dirty God, opende het Internat…

 • #75: Robin de Puy, fotograaf

  Apr 19 2019

  Ze wordt geplaagd door angsten, maar dwingt zichz…

 • #74: Eric Vloeimans, trompettist

  Apr 12 2019

  Van jazz tot klassiek: trompettist Eric Vloeimans…

 • #73: Micha Wertheim, cabaretier

  Apr 05 2019

  Dit keer niet vanuit de archiefkast op de redacti…

 • #72: Maria Goos, scenarioschrijver

  Mar 29 2019

  Haar grote doorbraak was de televisieserie Oud Ge…