PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Met Groenteman in de kast

In Met Groenteman in de kast gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. Opgenomen in de illustere archiefkast op de redactie van de Volkskrant.

Afleveringen

 • #119: Glen Faria, rapper en singer-songwriter

  Feb 21 2020

  In het programma De Beste Zangers zag hij zijn lied Duurt Te Lang uitgroeien tot een van de grootste Nederlandstalige hits ooit. Maar het had weinig gescheeld of Glen Faria had er niet eens gezeten - hij zag te veel beren op de weg. Deze week is hij te gast bij Gijs in de archiefkast.

 • #118: Roos Rebergen, singer-songwriter

  Feb 14 2020

  Lang was het stil rond Roosbeef, de band van Roos Rebergen. Maar na een periode in Kentucky, de geboorte van een dochter, en een verhuizing naar Antwerpen is ze terug met een nieuwe plaat, Lucky. Ze is te gast bij Gijs in de archiefkast om erover te praten.

 • #117: Hans Aarsman, fotodetective

  Feb 07 2020

  Slagerszoon, Sherlock Holmes-aficionado en de enige echte fotodetective van Nederland. Deze week bij Gijs Groenteman in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant: Hans Aarsman.

 • #116: Ruud Douma alias Dolly Bellefleur, artiest en activist

  Jan 31 2020

  De ene keer is hij een ingetogen verschijning, de andere keer is ze een extravagante diva. Al 30 jaar zet ze zich onverstoord in voor homo-emancipatie. Deze week te gast bij Gijs in de archiefkast: Ruud Douma alias Dolly Bellefleur.

 • #115: Sarah Neutkens, componist

  Jan 24 2020

  Als ze ergens bang voor is, dan is het dat ze nooit meer kan schrijven. Muziek schrijven dan, want ze is componist, model, student, én nog maar 21 jaar oud. Deze keer te gast bij Gijs is de archiefkast: Sarah Neutkens.

 • #114: Frans Bromet, programmamaker

  Jan 18 2020

  Frans Bromet - een van de favoriete interviewers van Gijs - reisde voor zijn nieuwe programma samen met Raoul Heertje af naar Israël. Deze week is hij te gast in de archiefkast om erover te praten.

 • #113: Wendelien Schönfeld, kunstenaar

  Jan 10 2020

  De wereld werd zoveel rijker toen ze de vraag over wat de essentie is kwijtraakte. Zowel in haar werk, als in haar leven. Deze keer te gast bij Gijs in de archiefkast: kunstenaar Wendelien Schönfeld.

 • #112: Hans Steketee, journalist

  Jan 03 2020

  Vanaf het eerste moment was NRC-journalist Hans Steketee gegrepen door het verhaal van de Warnow, een Nederlands schip dat in 2013 spoorloos verdween tussen Schotland en Noorwegen. Hij beet zich erin vast en dat resulteerde uiteindelijk in een fantastisch boek. Je hoort hem erover in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

 • #111: Maarten Heijmans, acteur

  Dec 27 2019

  Vlak voor het eind van het jaar legt acteur Maarten Heijmans nog een ei. Een ei dat er eigenlijk wel móest komen, want met zijn vertolking van Ramses Shaffy maakte hij een paar jaar geleden veel indruk. Nu zingt hij op een nieuwe plaat liedjes van Shaffy, een ode aan de inmiddels alweer 10 jaar geleden overleden zanger en acteur. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast is hij bij Gijs te gast in de archiefkast om erover te praten.

 • #110: Else-Marie van den Eerenbeemt, kerstdeskundige

  Dec 20 2019

  Als er iemand is die weet hoe je zonder kleerscheuren het kerstdiner met familie kunt doorkomen, dan is het natuurlijk familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt. Luister en leer in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

 • #109: Iduna Paalman, dichter

  Dec 13 2019

  De dichter in de poëzie van Iduna Paalman is angsthaas en riskmanager ineen. Hoe dat zit? Je hoort het in de nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast, waar ze te gast is om te praten over haar nieuwe bundel De grom uit de hond halen.

 • #108: Haye van der Heyden, scenarist

  Dec 06 2019

  Hij schreef tal van scenario’s voor films en series, maar kwam recent in het nieuws doordat hij de een van de oprichters is van Ongehoord Nederland!, een aspirant-omroep waar hij direct weer uit werd gekickt. Gijs Groenteman spreekt Haye van der Heyden.

 • #107: Frank Heinen, schrijver

  Nov 29 2019

  Frank Heinen schreef een vuistdik boek over vergeten voetballers. Gijs Groenteman is onder de indruk. Waar haalt Heinen de kracht en het geduld vandaan? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

 • #106: Freek de Jonge, cabaretier

  Nov 21 2019

  Over zijn vorige show was hij niet tevreden, maar als we hem moeten geloven heeft hij met zijn nieuwe show De Lachgasfabriek weer goud in de vingers. Deze week is cabaretier Freek de Jonge te gast bij Gijs in de archiefkast.

 • #105: Henny Vrienten, muzikant

  Nov 15 2019

  Deze week een extra lange aflevering van Met Groenteman in de kast! Alhoewel, niet vanuit de archiefkast, maar vanuit de woonkamer van Doe Maar-frontman Henny Vrienten. Hij zette tien liedjes op een rij die zijn leven en werk gevormd hebben.

 • #104: Tessel en Guus Middag, voetbalster en poëzierecensent

  Nov 08 2019

  Zij is topvoetbalster, spelend bij West Ham United, en hij is poëzierecensent bij NRC Handelsblad. Én ze zijn vader en dochter. Deze week te gast bij Gijs in de archiefkast: Tessel en Guus Middag.

 • #103: Jiggy Djé, platenbaas en rapper

  Nov 01 2019

  Deze week bij Gijs te gast in de archiefkast: Top Notch-baas en rapper Vincent Patty, alias Jiggy Djé.

 • #102: Albert Verlinde, theaterproducent en presentator

  Oct 25 2019

  #102: Albert Verlinde, theaterproducent en presentator by de Volkskrant

 • #101: Karsu, singer-songwriter

  Oct 18 2019

  Ze begon met optreden in het restaurant van haar ouders in Amsterdam, nu staat ze voor gigantische zalen in Turkije en heeft haar nieuwe album zich daar hoog in de hitlijsten genesteld. Deze week in Met Groenteman in de kast: Karsu.

 • #100: Theo Maassen, cabaretier

  Oct 11 2019

  De 100ste aflevering van Met Groenteman in de kast! En voor de gelegenheid is cabaretier Theo Maassen naar de archiefkast gekomen.

 • #99: Hans Dulfer, jazzsaxofonist

  Oct 04 2019

  Auto’s verkopen en jazz spelen hebben eigenlijk heel veel met elkaar te maken. Tenminste, als we saxofonist Hans Dulfer mogen geloven. Je hoort hem erover in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

 • #98: Johan Kenkhuis, oud-zwemmer

  Sep 27 2019

  In het leven van oud-olympisch zwemmer Johan Kenkhuis zijn twee bepalende momenten aan te wijzen. De een toen hij op zijn 15e op het schoolplein stond te roken, en de ander vlak na een verloren olympisch avontuur in Sydney. Je hoort hem erover in een nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

 • #97: Maaike Ouboter, singer-songwriter

  Sep 20 2019

  Uit het niets werd ze bekend door haar aangrijpende optreden bij het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Nu, twee albums verder en met een theatertour voor de boeg, is ze te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast.

 • #96: Jan Tromp, journalist

  Sep 13 2019

  Deze week in Met Groenteman in de kast: journalist Jan Tromp, over zijn recente rapport over de drugscriminaliteit in Amsterdam, hoe zijn scheidingen de schuld waren van de journalistiek, en zijn afscheid van de snor.

 • #95: Freek van Noortwijk, chef-kok

  Sep 06 2019

  Alles lijkt hem voor de wind te gaan: hij heeft een goedlopend restaurant- imperium, barst van de energie en heeft een leuke, veel begeerde vrouw. Is er dan echt geen krasje te bekennen? Deze week te gast in de archiefkast bij Gijs Groenteman: chef-kok Freek van Noortwijk.

 • #94: Wart en Tim Kamps, cabaretiers en tweelingbroers

  Aug 30 2019

  De een is opgeruimd, de ander niet zo. De een valt op mannen, de ander op vrouwen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar eigenlijk lijken ze ontzettend veel op elkaar. Deze week zitten de acteurs, cabaretiers en tweelingbroers Wart en Tim Kamps bij Gijs in de archiefkast.

 • #93: Elma Drayer, columnist

  Aug 23 2019

  Ze vindt het heerlijk om uit te leggen hoe het zit, en dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat columnist Elma Drayer een domineesdochter is. Zo ook in haar nieuwe boek, Witte Schuld, over identiteitspolitiek en racisme. Dat is pas verschenen, en in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast is ze te gast om erover te praten.

 • #92: Merel Vercammen, violist

  Aug 16 2019

  ‘Zodra violist Merel Vercammen begint te spelen, stap je een andere wereld in’, was de kop boven een stuk over haar uit de Volkskrant eerder dit jaar. Haar nieuwe - volledig geïmproviseerde - plaat komt binnenkort uit, en dat is best bijzonder in de klassieke muziek. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast is ze te gast om daarover te praten.

 • #91: Jan Beuving, tekstschrijver en cabaretier

  Aug 09 2019

  Of hij nou praat over de kantine van zijn voetbalclub, liedjes of wiskunde: hij doet het allemaal met evenveel liefde en overgave. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast doet tekstschrijver en cabaretier Jan Beuving het alledrie.

 • #90: Nathalie Huigsloot, interviewer

  Aug 02 2019

  Het begon bij een interview met Joost Zwagerman over onder andere de erogene zone in de anus. Sindsdien heeft ze het vak niet meer losgelaten. Deze week in Met Groenteman in de kast: interviewer Nathalie Huigsloot.

 • #89: Arie Schippers, kunstenaar

  Jul 26 2019

  Als kind lag hij onder de tafel bij zijn ouders op een Perzisch tapijtje. In zijn hand een koektrommeltje met op de kanten plaatjes van kunstwerken van Nederlandse meesterschilders. Daar begon het allemaal voor beeldend kunstenaar Arie Schippers. Deze week is hij te gast in Met Groenteman in de kast.

 • #88: Madeleijn van den Nieuwenhuizen (Zeikschrift), mediacriticus

  Jul 19 2019

  ‘Tijd om de onzin in 's Neerlands media aan de kaak te stellen!’, is de omschrijving die ze zelf geeft van haar Instagramaccount Zeikschrift. Daar gaat ze de strijd aan met alles wat ze stereotyperend vindt in de geschreven media. Deze week bij Gijs Groenteman in de archiefkast: Madeleijn van den Nieuwenhuizen.

 • #87: Midas Dekkers, bioloog

  Jul 12 2019

  Nog nooit voelde een iemand zich zo thuis in de archiefkast bij Gijs als bioloog en schrijver Midas Dekkers. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast praat hij over de schoonheid van het archiveren, zijn deskundigheid op het gebied van Zuidoost-Aziatische zoetwaterkogelvissensystematiek, en nog veel meer.

 • #86: Massih Hutak, schrijver

  Jul 05 2019

  Amsterdam-Noord noemt hij zijn surrogaatmoeder. Naast Tupac. Deze week te gast in Met Groenteman in de kast: schrijver en rapper Massih Hutak over zijn strijd tegen de gentrificatie van zijn geliefde stadsdeel Amsterdam-Noord.

 • #85: Jessica Voeten, journalist

  Jun 28 2019

  Het was een bizar en pijnlijk toeval bij de uitreiking van de P.C. Hooftprijs aan schrijver Marga Minco eerder dit jaar. De voorzitter van de P.C. Hooft-stichting bleek een nazaat van de familie die het familiebezit van Minco tijdens de oorlog toe-eigende. Minco’s dochter, Jessica Voeten, is deze week te gast bij Gijs in de archiefkast om te praten over de kwestie en de heruitgave van Minco’s beroemde verhaal Het adres.

 • #84: Bertolf, singer-songwriter

  Jun 20 2019

  Gijs en zijn gast van deze week hebben iets gemeen: hun tomeloze bewondering voor die vier jongens uit Liverpool. Voor Bertolf begon het op zijn 14e, en het is alleen maar groter geworden. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast praten hoor je waarom The Beatles zo bijzonder zijn en speelt Bertolf een liedje van zijn laatste album.

 • #83: Shady El-Hamus, regisseur

  Jun 14 2019

  Met zijn debuutfilm De Libi is hij met donderend geraas de Nederlandse filmwereld binnengestormd. Regisseur Shady El-Hamus zit deze week in de archiefkast bij Gijs Groenteman om te praten over die nieuwe film, tegenwind opzoeken, en hoe hij vol zelfvertrouwen is opgevoed.

 • #82: Erik van Lieshout, kunstenaar

  Jun 07 2019

  Hij maakt schilderijen, tekeningen, films en installaties, maar hoe zijn werk precies te omschrijven is, daar kan Gijs Groenteman zijn vinger ook niet op leggen. Deze week in Met Groenteman in de kast: kunstenaar Erik van Lieshout.

 • #81: Else-Marie van den Eerenbeemt, familietherapeut

  May 31 2019

  Waar voor velen familierelaties complex of ingewikkelds zijn, weet Else-Marie van den Eerenbeemt ze in klare taal uit te leggen. Al decennia is ze familietherapeut en specialist op het gebied van familieverhoudingen. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast is ze te gast om daarover te praten.

 • #80: Peter R. de Vries, misdaadjournalist

  May 24 2019

  Als klein jongetje raapte hij al de krant van de mat om zo snel mogelijk alle misdaadnieuwtjes te lezen. Zijn vak past van nature bij hem, denkt misdaadjournalist Peter R. De Vries. Hij is in deze podcast te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast, en praat over volhardend zijn, zijn opvoeding, hoe hij Joran van der Sloot nooit heeft kunnen doorgronden, en meer.

 • #79: Pepijn Lanen, rapper

  May 17 2019

  Hij is rapper in een van Nederlands meest succesvolle hiphopgroepen, schrijver, podcastmaker en hij heeft zijn eigen platenlabel. Kortom, Pepijn Lanen, alias Faberyayo, is ontzettend productief. Hij schuift aan bij Gijs in de archiefkast om te praten over zijn nieuwe boek, het vaderschap en zijn scheppingsdrift.

 • #78: Hugo Koolschijn, acteur

  May 10 2019

  Zijn hele leven staat hij al op het toneel, en nog steeds speelt hij de ene voorstelling na de andere. Toch vond hij het nu tijd om zijn levensverhaal op te schrijven in een boek, dat ook niet geheel toevallig ‘Voorstellingen’ heet. Deze week bij Gijs Groenteman in de archiefkast: acteur Hugo Koolschijn.

 • #77: Frank Boeijen, zanger

  May 03 2019

  Hij behoort tot de iconen van de Nederlandse popmuziek, won zo’n beetje alle prijzen die er te winnen zijn, en treedt nog avond aan avond op. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast zit Frank Boeijen niet in de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar zocht Gijs Groenteman hem op in zijn woonplaats Nijmegen. Ze bespreken de 12 nummers die zijn leven gevormd hebben.

 • #76: Sacha Polak, regisseur

  Apr 26 2019

  Haar laatste film, Dirty God, opende het Internationaal Film Festival in Rotterdam en wist als eerste Nederlandse film de hoofdcompetitie van het Amerikaanse Sundance festival te halen. Waarom maakt regisseur Sacha Polak de films die ze maakt? In deze podcastaflevering is ze te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast.

 • #75: Robin de Puy, fotograaf

  Apr 19 2019

  Ze wordt geplaagd door angsten, maar dwingt zichzelf altijd ze weer te doorbreken. Dat is wat fotograaf Robin de Puy doet in zowel haar werk als in haar leven. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast schuift ze aan bij Gijs in de archiefkast om te praten over hoe fotografie haar verder heeft gebracht in het leven, hoe ze als 15-jarige per se in Afrika wilde fotograferen, en hoe ze in de VS geraakt werd door tiener Randy.

 • #74: Eric Vloeimans, trompettist

  Apr 12 2019

  Van jazz tot klassiek: trompettist Eric Vloeimans laat zich niet in een hokje van een genre plaatsen. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast is hij te gast bij Gijs in de archiefkast, en praat hij over zijn relatie met de trompet, de kunst van het improviseren, en waarom zijn kleding op het podium zo belangrijk is.

 • #73: Micha Wertheim, cabaretier

  Apr 05 2019

  Dit keer niet vanuit de archiefkast op de redactie van de Volkskrant, maar live vanaf het Oorzaken Festival. Met publiek dus, en dat is precies waar dit interview met cabaretier Micha Wertheim over gaat.

 • #72: Maria Goos, scenarioschrijver

  Mar 29 2019

  Haar grote doorbraak was de televisieserie Oud Geld, en inmiddels worden haar toneelstukken over de hele wereld gespeeld. Deze week is ze te gast bij Gijs in de archiefkast: scenarioschrijver Maria Goos.

 • #71: Bob Fosko, Raggende Man

  Mar 23 2019

  Als frontman van de Raggende Manne zocht hij altijd de grenzen van het sonisch toelaatbare op. Begin dit jaar kreeg Bob Fosko te horen dat hij ziek was, maar de tour die voor dit jaar gepland stond moest en zou doorgaan. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast is hij te gast bij Gijs in de archiefkast.

 • #70: Merlijn en Wim Kerkhof (The Amazing Stroopwafels)

  Mar 15 2019

  Bijna 7000 keer traden ze op in 40 jaar, The Amazing Stroopwafels, met Wim Kerkhof als hart van de band. Zoon Merlijn Kerkhof, klassieke muziekrecensent bij de Volkskrant, schreef een boek over het leven van zijn vader, Oude Maasweg kwart voor drie. In deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast zijn ze allebei te gast bij Gijs in de archiefkast.

 • #69: Joris van Casteren, schrijver

  Mar 08 2019

  Dat grote moment, wanneer alle puzzelstukjes op hun plek vallen, daar doet schrijver en journalist Joris van Casteren het voor. Voor zijn nieuwste boek, Moeders lichaam, dook hij in het bizarre verhaal van Piet, die het lichaam van zijn overleden moeder drie jaar in huis bewaarde. Hij komt in deze aflevering van Met Groenteman in de kast naar de archiefkast om erover te praten.

 • #68: Ton van Zantvoort en Stijn Hilgers, filmmaker en herder

  Mar 01 2019

  De schaapsherder die kaal wordt van de stress. Dat gegeven raakte filmmaker Ton van Zantvoort zo erg, dat hij er een film over moest maken. Het werd de prachtige documentaire Schapenheld over het leven van Stijn Hilgers, een van de laatste herders in ons land, en nu zitten ze samen in de archiefkast bij Gijs voor deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

 • #67: Fahd Larhzaoui, acteur

  Feb 22 2019

  Acteur Fahd Larhzaoui geeft zichzelf compleet bloot op het toneel. Ook in zijn nieuwste voorstelling Shirt Uit, Fahd, die gaat over zijn coming-out, zijn familie en de gayfeesten waar hij liefde en troost zocht. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast komt hij erover praten.

 • #66: Nicolien Mizee, schrijver

  Feb 15 2019

  Ongefilterd en zonder angst toont ze zich aan de wereld. Niet alleen als schrijver, maar ook als mens. Nicolien Mizee heeft inmiddels bijna alle literaire genres betracht, en onlangs verscheen er een detective van haar hand, Moord op de moestuin. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast schuift ze aan bij Gijs in de archiefkast.

 • #65: Yorick van Norden, singer-songwriter

  Feb 08 2019

  Toen Yorick van Norden 9 was zat hij achterin de auto bij zijn ouders en hoorde Free As a Bird van The Beatles op de radio. Vanaf dat moment wist hij wat hij de rest van zijn leven wilde doen: liedjes maken. Zijn nieuwste plaat, The Jester, is genomineerd voor een Edison, binnenkort gaat hij het theater in met Anne Soldaat om hun muzikale helden te bezingen. In de aflevering Met Groenteman in de kast schuift hij aan bij Gijs in de archiefkast.

 • #64: Tinkebell, kunstenares

  Feb 02 2019

  'Yes we did it', postte kunstenares Tinkebell deze week nadat het algemene kinderpardon bekrachtigd was. Maar wat heeft ze precies gedaan? In de archiefkast bij Gijs Groenteman vertelt ze over haar talent om 'dingen die heel gevoelig liggen op te blazen', en hoe meedogenloos ze kan zijn in het najagen van haar doelen.

 • #63: In gesprek met kinderboekenschrijver Ted van Lieshout

  Jan 25 2019

  “Kinderboekenschrijvers behoren lief, zacht en aardig te zijn. Maar dat ben ik eigenlijk niet”, vindt Ted van Lieshout. Zijn nieuwste boek begint ook met een stevige liefdesles. Kun je dat kinderen meegeven? Om daarover en meer te praten is hij te gast in de archiefkast in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

 • #62: In gesprek met Lee Towers

  Jan 18 2019

  Een familielid van Nederland, dat is hij misschien wel geworden. 51 keer stond hij in een vol Ahoy, bracht minstens zoveel albums uit, en er werden zelfs echte torens naar hem vernoemd. Zanger en ‘Voice of Rotterdam’ Lee Towers is deze week te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast, om te praten over zijn imposante carrière, zijn jeugd, en waarom hij zo’n brok emotie is.

 • #61: Journalist Stefan Vermeulen over de ontsnapping van Hema

  Jan 13 2019

  Zo’n lekkere rookworst of een tompouce: iedereen heeft er wel eens een gehad. Maar het had weinig gescheeld of het oer-Nederlandse bedrijf Hema was omgevallen. Dat beschrijft journalist Stefan Vermeulen in zijn nieuwste boek, ‘Hema. De onwaarschijnlijke ontsnapping van een nationaal icoon’. Hij is in deze aflevering te gast in onze archiefkast bij Gijs Groenteman om daarover te praten.

 • #60: In gesprek met Tosca Niterink en Anita Janssen

  Jan 05 2019

  Ze is bekend van de legendarische VPRO-programma’s Theo en Thea, Kreatief met Kurk en Borreltijd, maar de laatste jaren is Tosca Niterink vooral rond de wereld aan het wandelen met haar partner Anita. Daar doet ze verslag van in het NRC Handelsblad en schrijft er boeken over. In deze aflevering van Met Groenteman zijn ze allebei te gast om daarover te praten.

 • #59: Het jaar 2018 volgens De Speld

  Dec 28 2018

  Hoe gaat het eraan toe bij het mysterieuze collectief De Speld? En wat vinden zij nou hun beste grappen van 2018? In deze aflevering van Met Groenteman in de kast hoor je het van mede-oprichter en hoofdredacteur Jochem van den Berg en redacteur Peter Buurman.

 • #58: Hoe acteur Jeroen Willems tot het uiterste puntje ging bij zijn vertolking van Jacques Brel

  Dec 22 2018

  Virtuoos en tot het uiterste puntje. Zo zong acteur Jeroen Willems in de laatste jaren van zijn leven het werk van Jacques Brel. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast hoor je acteur Marcel Musters, Willems’ ex-geliefde, en Wim Selles, muzikaal leider, over de volle zalen, de hartstocht, en de twijfel waarmee Jeroen Willems Brels werk ten gehore bracht.

 • #57: In gesprek met cabaretier Remko Vrijdag

  Dec 15 2018

  Hij werd bekend met cabarettrio De Vliegende Panters, speelde tal van tv-rollen, en staat nu weer in de theaters met Martine Sandifort: Remko Vrijdag. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast praat hij over zijn jeugd op de vrije school, kan hij het niet laten om Herman van Veen te imiteren én trakteert hij ons op een liedje uit zijn nieuwste show.

 • #56: Henk Spaan over zijn boek 'Nouri, de belofte'

  Dec 07 2018

  Dit is misschien wel de nieuwe Cruijff, dacht Henk Spaan meteen toen hij Adbelhak Nouri zag spelen. De columnist en journalist was al langer van plan een boek over hem te schrijven, maar door tragische lot van één van Ajax’ grootste beloftes moest het er nu al komen. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast is hij bij Gijs te gast om erover te praten.

 • #55: In gesprek met Marc van der Holst (The Avonden)

  Dec 01 2018

  Hij tekent, schrijft, en maakt muziek: Marc van der Holst móet wel bezield zijn met een gigantische scheppingsdrang. Met zijn band The Avonden bracht hij pas het album Wat een cirkel is uit, vol met hartekreten, dat door onze poprecensent Menno Pot werd bestempeld als beste Nederlandstalige album van 2018. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast praat hij over dat album, zijn gevecht tegen depressiviteit én speelt hij een liedje.

 • #54: Acteur Cas Enklaar over zijn leven op het toneel en daarbuiten

  Nov 24 2018

  Cas Enklaar (75) staat al een leven lang op het toneel. In de jaren 70 was hij oprichter en acteur bij het legendarische Werkteater, speelde daarna nog talloze rollen, en daarbuiten leefde hij zijn leven vrij en losbandig. Om daarover en nog veel meer te praten is te gast in deze aflevering van Met Groenteman in de kast.

 • #53: Yentl en de Boer over hun nieuwe plaat Morph

  Nov 16 2018

  De hoes van hun nieuwe plaat zegt eigenlijk al genoeg: muzikaal cabaretduo Yentl en de Boer lijkt onafscheidelijk. Maar is dat echt zo? En waarom houdt Yentl zo van Harry Potter, en is Christine blij als de Belastingdienst op de stoep zou staan? Je hoort het in de nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast, én ze spelen een liedje in onze archiefkast.

 • #52: In gesprek met Paulien Cornelisse

  Nov 10 2018

  Alomtegenwoordig is ze, schrijver en cabaretier Paulien Cornelisse. In het theater, in de boekwinkel, op televisie, én op de voorpagina van onze krant. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast komt ze met Gijs praten over waarom ze nooit met haar rug naar de deur wil zitten, waarom planten zo’n goed onderwerp zijn, en waarom ze nooit meer dieren nadoet.

 • #51: In gesprek met uomo universale Michiel van Erp

  Nov 02 2018

  Regisseur Michiel van Erp heeft een duizelingwekkend groot oeuvre. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast vertelt hij hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen, maar ook over uitgaan in homokroegen, het vogelhuisje van zijn vader, en de raadselachtige dood van zijn jeugdvriend.

 • #50: Het dashboardkastje van programmamaker Bahram Sadeghi

  Oct 25 2018

  Als kind maakte hij in Iran oorlog en revolutie mee, en op zijn 18e kwam hij als verstekeling op een boot naar Nederland. Nu is Bahram Sadeghi programmamaker, journalist én een meeslepend verteller, blijkt ook weer uit deze podcast. Of hij nou drie jaar zijn eigen afval bewaart of onderzoekt hoe het is om vijftig te worden. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast neemt Gijs een kijk in zijn dashboardkastje, want daarin zit wie of wat je écht bent.

 • #49: Bestsellerauteur Annegreet van Bergen over het goede leven

  Oct 19 2018

  Ze begon in de jaren 80 bij de Volkskrant tussen de blote tieten, en inmiddels heeft ze een aantal bestellers op haar naam staan: schrijver Annegreet van Bergen. Haar boeken barsten van de nostalgie en beschrijven haarfijn hoe we de afgelopen zestig jaar zo gewend zijn geraakt aan luxe in ons dagelijks leven. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast is ze te gast om te praten over die boeken, hoe een burn-out haar leven veranderde, en waarom mensen toch zo nostalgisch zijn.

 • #48: Bariton Thomas Oliemans over het leven van een klassiek zanger

  Oct 12 2018

  Van Londen naar Enschede en van Shanghai naar Leusden. Bariton Thomas Oliemans zingt overal de meeste prachtige klassieke stukken. Hoe zorgt hij dat zijn instrument - zijn stem - goed blijft werken? En waar ligt de schoonheid van klassieke muziek? Hij is in deze podcast te gast bij Gijs Groenteman in onze archiefkast om erover te vertellen.

 • #47: Cabaretier Tim Kamps over zijn verschrikkelijke jaren 80

  Oct 05 2018

  Cabaretier en regisseur Tim Kamps had het niet makkelijk in de jaren 80. Samen met zijn tweelingbroer Wart had hij geen echt thuis, kreeg hij anorexia, hypochondrie, en een diepe angst voor winkelverkopers. Dat alles heeft hij nu beschreven in zijn debuutroman, waarover hij in deze podcast praat met Gijs Groenteman in onze archiefkast.

 • #46: Theatermaker Marjolijn van Heemstra over Marsmissies en persoonlijke verhalen

  Sep 27 2018

  Theatermaker en schrijver Marjolijn van Heemstra trok veel aandacht met haar podcast Sør, over haar oud-leraar, de latere PVV-politicus Ronald Sørensen. Deze zomer raakte ze gefascineerd door Marsmissies. Binnenkort gaat ze op bezoek bij de European Space Agency met de vraag: waarom gaan we eigenlijk naar Mars? Ze praat erover met Gijs, deze week in Met Groenteman in de kast.

 • #45: Fotograaf des Vaderslands Jan Dirk van der Burg schept orde in de 'beeldtsunami'

  Sep 21 2018

  Jan Dirk van der Burg is onze Fotograaf des Vaderlands, maar wat ben je dan eigenlijk? En wat doet hij? Niet alleen eigen werk tonen, maar ook geamuseerd orde scheppen in de 'beeldtsunami' die over ons heen komt. En niet alleen foto's maken, hij is immers ook de maker van 'tweetbundels' en andere teksten. Alleen zichzelf fotograferen, dat wil hij niet.

 • #44: Liedjesschrijver Jan Rot over hoe hij meesurft op het leven

  Sep 15 2018

  Hij is inmiddels 60, maar oud worden bevalt hem niet. Daarom een nieuwe plaat, een nieuwe tournee en een nieuwe band. Jan Rot vaart mee op de golven van het leven, vertelt hoe hij zijn interesse in jongens kreeg én weer kwijtraakte, en over zijn gezinsleven als vader van vier. Aan Gijs Groenteman, in de nieuwe aflevering van onze podcast Met Groenteman in de kast.

 • #43: In gesprek met onze nieuwe stijlredacteur Cécile Narinx

  Sep 07 2018

  Ben je iemand die het maar onzin vindt om zich op te dirken voor een bijzondere gelegenheid? Volgens Cécile Narinx, de nieuwe stijlredacteur van de Volkskrant, doe je daarmee niet alleen jezelf maar ook anderen tekort. Narinx legt in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de Kast uit waarom, vertelt over haar eigen kledingkamer (ja, kamer) en over het kruispunt in haar leven waarop ze zich nu bevindt.

 • #42: De broers van Tangarine over hun nieuwe album

  Aug 31 2018

  De een ging door een moeilijke periode, de ander kon zijn geluk niet op. Stof voor een nieuw album dus, vonden de tweelingbroers van Tangarine. In deze aflevering van Met Groenteman in de kast hoor je hoe ze hun tegengestelde emoties hebben vervlochten in hun nieuwe muziek én spelen ze nog een kleine toegift in de archiefkast.

 • #41: De liedjes die Spinvis muzikaal gevormd hebben

  Aug 24 2018

  Welke liedjes vormden Spinvis als muzikant? Hij zou er 1000 kunnen kiezen, of 10.000, maar voor deze aflevering van Met Groenteman in de kast koos hij er 10. En hij legt op de burelen van zijn platenlabel Excelsior uit waarom ze voor hem van waarde zijn.

 • #40: Schrijver Marieke Lucas Rijneveld over het leven na haar debuutroman

  Aug 16 2018

  ‘Onverbiddelijk’ - dat woord had schrijver Marieke Lucas Rijneveld op de muur boven haar bureau geschreven toen ze werkte aan haar debuutroman De avond is ongemak. Haar boek werd onverbiddelijk, voor haarzelf en haar familie, en het succes was ook onverbiddelijk. Hoe is haar leven nu, een half jaar nadat haar boek uitkwam? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van Met Groenteman in de kast.

 • #39: Wie is Stefano Keizers nou écht?

  Aug 08 2018

  Zijn lange tong leverde hem de bijnaam 'de kameel' op, hij werd beroemd door zijn wonderlijk acts bij de tv-show De Slimste Mens, en ontregelde afgelopen theaterseizoen het Nederlandse publiek met zijn debuutshow Erg Heel: Stefano Keizers. Maar wie is hij nou echt, de dorpsgek of het genie? In deze aflevering van onze podcast Met Groenteman in de kast probeert Gijs Groenteman daar achter te komen.

 • #38: Kunsthandelaar Jan Six over hoe hij een Rembrandt ontdekte

  Aug 03 2018

  Dat kanten kraagje, die handschoen, en die onmiskenbare oogopslag. Dat móet gewoon een Rembrandt zijn, dacht kunsthandelaar Jan Six. En het bleek waar: voor het eerst in 40 jaar werd een onbekend schilderij aan de Hollandse grootmeester toegeschreven. En in deze aflevering van Met Groenteman in de kast schuift Jan Six aan in de archiefkast om te praten over zijn monomane liefde voor Rembrandt en schilderkunst.

 • #37: Jennifer Pettersson en Jair Stein over hun podcast Opgejaagd

  Jul 27 2018

  Vraag je je ook wel eens af of je kind in Nederland nou het best mogelijke onderwijs krijgt? De van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson besloot het tot op de bodem uit te zoeken, samen met haar man en een recorder. In de aangrijpende, soms deprimerende, maar vooral boeiende podcast 'Opgejaagd' leggen zij het schoolsysteem bloot én hun eigen relatie. En in deze aflevering van Met Groenteman in de kast zijn ze bij Gijs om daarover te praten.

 • #36: Alex Klaasen en Henry van Loon over hun show op de Parade

  Jul 20 2018

  Babi Gangbang, dat is de naam van de show die Alex Klaasen en Henry van Loon dit jaar op de Parade spelen. Lekker ontspannen, zo’n showtje daar doen, want ze hadden het allebei erg druk in de theaters dit jaar. Genoeg reden voor Gijs Groenteman om ze allebei uit te nodigen in de archiefkast voor een goed gesprek. Dat hoor je in deze kersverse aflevering van onze podcast Met Groenteman in de kast.

 • #35: De schoonheid van Amsterdam onder de grond

  Jul 13 2018

  Een nieuwe naam! Vanaf nu gaan we door onder de naam Met Groenteman in de kast. En in deze kersverse aflevering is fotograaf Harold Strak te gast bij Gijs in de archiefkast. Hij vertelt over zijn magnum opus: het fotograferen van alle archeologische vondsten bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

 • #34: De mooiste kinderliedjes van Henny Vrienten

  Jul 06 2018

  #34: De mooiste kinderliedjes van Henny Vrienten by de Volkskrant

 • #33: De verloren tapes van jazzlegende John Coltrane

  Jun 30 2018

  Verloren gewaande opnames die tóch nog uitkomen zijn altijd spannend. Des te meer als ze van de legendarische jazzsaxofonist John Coltrane zijn. Wat maakt dat zo speciaal? En wat was Coltrane voor man? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur van muziekjournalist Gijsbert Kamer en jazzsaxofonist Benjamin Herman.

 • #32: Literair recensent Arjan Peters over voetbal en boeken

  Jun 22 2018

  Wanneer raakt voetbal aan het literaire? En wanneer is een voetbalboek eigenlijk goed? Literair recensent Arjan Peters schrijft tijdens het WK iedere dag een column over voetbal en boeken, en zit in deze podcast bij Gijs Groenteman in de archiefkast om over de mooiste verwoordingen van het spelletje te praten.

 • #31: Marcel van Roosmalen over zijn nieuwe bundel

  Jun 15 2018

  Marcel van Roosmalen weet in zijn verhalen de lulligheid van de mens altijd te treffen. Of het nou gaat om de koningin, Pim Fortuyn of Adriaan van Bassie en Adriaan. Van Roosmalen schept een eigen wereld, waar de betrokkenen zich niet altijd in thuis blijken te voelen. En deze aflevering van onze podcast het Volkskrantgeluid Cultuur praat hij daarover met Groenteman. En in deze aflevering het Volkskrantgeluid Cultuur praat hij erover met Gijs Groenteman.

 • #30: In gesprek met hitproducer Jack $hirak

  Jun 08 2018

  Of het nou met Lil Kleine, Ronnie Flex of Boef is, alles wat uit zijn handen komt lijkt in goud te veranderen. Producer Jack $hirak scoort de ene hit na de andere. Hij zit in onze archiefkast voor onze podcast om het met Gijs Groenteman over die gouden formule te hebben.

 • #29: De magische hand van dirigent Bernard Haitink

  Jun 01 2018

  Bernard Haitink (89) heeft een bijna onaantastbare status. En volgende week staat hij 'godzijdank' weer voor het Koninklijk Concertgebouworkest. Bijzonder, want de afgelopen decennia was de relatie tussen die twee stormachtig. In deze podcast praat Gijs Groenteman met klassieke muziekjournalist Biëlla Luttmer over waarom het telkens weer magisch is als Haitink de bok beklimt, en met contrabassist Wilmar de Visser, die tot tranen toe geroerd was na met hem gewerkt te hebben.

 • #28: De geloofsbrieven van een voetbalnerd

  May 25 2018

  Waarom is het Nederlands elftal er nou wéér niet bij? Pieter Zwart, VI-journalist, heeft er wel een verklaring voor. Hoe? Goed kijken naar de statistieken. Hij schreef er een boek over en is in deze podcast te gast bij Gijs Groenteman in de archiefkast om erover te praten.

 • #27: Het onverwachte succes van The Big Lebowski

  May 18 2018

  Wie kent ‘m niet, de blowende en bowlende niksnut ‘The Dude’? Deze week is het 20 jaar geleden dat de cultfilm der cultfilms, The Big Lebowski, verscheen. In de archiefkast praat Gijs Groenteman daarom met Huib Stam, nu voedingsjournalist, maar destijds filmrecensent van de Volkskrant. Ze hebben het even zijn boek over zijn maagverkleining, maar Gijs probeert vooral te begrijpen waarom hij maar matig enthousiast was en is over de film van de Coen Brothers.

 • #26: Kunnen we over 50 jaar nog naar een Mondriaan kijken?

  May 11 2018

  Pollock, Picasso, Mondriaan: allemaal gebruikten ze titaanwit bij het maken van hun meesterwerken. Maar als dat wit van de ‘verkeerde’ soort is, zo blijkt, gaat het na verloop van tijd verpoederen. Kunnen we dus over 50 jaar nog wel genieten van al die kunst? Birgit van Driel ontwikkelde een test om zo snel mogelijk die schilderijen te herkennen, zodat er wat aan gedaan kan worden. Ze promoveerde afgelopen week op haar onderzoek aan de TU Delft met dit baanbrekende onderzoek en schuift in deze a...more

 • #25: Kustaw Bessems (Chef Digitaal) over de nieuwe site en app van de Volkskrant

  May 04 2018

  Het is eindelijk zover: de nieuwe site en app van de Volkskrant gaan volgende week online. Een mooie gelegenheid om eens te praten met Kustaw Bessems, Chef Digitaal van de Volkskrant, over de stand van de journalistiek. Tijdens de voorbereidingen schoof hij daarom aan bij Gijs Groenteman in de archiefkast.

 • #24: De wereld volgens tekenaar Jan Rothuizen

  Apr 30 2018

  Met zijn gedetailleerde tekeningen leidt Jan Rothuizen je rond op uiteenlopende plekken, van de camping tot de nachtclub. En dat doet hij op geheel eigen wijze – iedereen die de Volkskrant weleens openslaat zal zijn tekeningen herkennen. In deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur zoekt Gijs Groenteman Rothuizen op in zijn atelier.

 • #23: Marnix Dorrestein over Purcell op elektrische gitaar

  Apr 20 2018

  In het Volkskrantgeluid Cultuur deze week: muzikant Marnix Dorrestein. Met zangeres Nora Fischer maakte hij pas een betoverend album, Hush, met moderne vertolkingen van klassieke componisten. Hij praat daarover met Gijs Groenteman, én hij speelt een liedje in de archiefkast, maar dan van zijn eigen hand.

 • #22: Jacob de Greeuw (Johan) over zijn nieuwe plaat

  Apr 13 2018

  Johan is terug, toch nog! Het leek definitief over en voorbij na het afscheidsconcert van de band in 2009. Maar frontman Jacob de Greeuw bevocht zijn demonen, hervond zijn inspiratie en maakte een nieuwe plaat: Pull Up. In deze nieuwe aflevering vertelt De Greeuw hoe het lukte om de liedjes in zijn hoofd weer te kunnen horen en zich te verzoenen met zijn talent. En je hoort liedjes van de nieuwe plaat natuurlijk.

 • #21: In gesprek met regisseurs Dana Nechushtan en Martin Koolhoven

  Apr 06 2018

  Regisseurs Dana Nechushtan en Martin Koolhoven keken de dood in de ogen voor en tijdens het maken van Hollands Hoop en Brimstone. Vorige week werden ze bekroond met de DirectorsNL Awards. In deze nieuwe aflevering van onze podcast het Volkskrantgeluid Cultuur zijn ze te gast om te praten over hun werk, hun prachtige jaren op de filmacademie, en waarom het zo fijn is om op de set wél de regie over dingen te hebben.

 • #20: Embedded bij de machtige Achtste Symfonie van Mahler

  Mar 30 2018

  Het begon als een geintje, maar een tijdje later stond hij in een uitverkochte Doelen: Volkskrant-recensent Merlijn Kerkhof mocht meezingen bij een uitvoering van Mahlers Achtste Symfonie. De grootste symfonie ter wereld met een gigantische orkestbezetting en drie koren. In deze aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur hoor je hem en twee leden van het Groot Omroepkoor over die bijzondere ervaring, krijg je een kijkje achter de schermen bij de voorbereiding én hoor je wat Mahler 8 zo’n spekta...more

 • #19: Tim Knol over Paradiso en zijn nieuwe album

  Mar 22 2018

  #19: Tim Knol over Paradiso en zijn nieuwe album by de Volkskrant

 • #18: De rauwe portretten van C. Barton van Flymen

  Mar 16 2018

  Hij is een van de grote fotografen uit de gouden jaren van de Nederlandse tijdschriftjournalistiek: C. Barton van Flymen. Al jaren legt hij aanstormend talent vast, maar zijn plaatjes uit de jaren 70 en 80 zijn het mooist. Zijn portretten werden onlangs gebundeld in een prachtig boek, en in deze aflevering praat hij daarover.

 • #17: De biograaf van Jan Wolkers

  Mar 09 2018

  #17: De biograaf van Jan Wolkers by de Volkskrant

 • #16: Muziek uit Liverpool: in de schaduw van Manchester en The Beatles

  Mar 02 2018

  De muziekcultuur van Liverpool in de jaren 80 werd deze maand samengevoegd in een nieuwe boxset. Heeft een stad invloed op de muziek die er gemaakt wordt? En hoe hebben bands uit Liverpool zich onder de slagschaduw van The Beatles uitgewerkt? Gijs praat erover met popjournalist Menno Pot.

 • #15: Buying the band: van flop tot culthit

  Feb 22 2018

  Teus van Sintmaartensdijk maakte vier jaar geleden Buying the band, een krankzinnige documentaire over een vastgoedmakelaar die met de bandleden van Herman Brood een nieuwe band begint. Toch wilde niemand de documentaire uitzenden. Tot een paar maanden geleden, toen op onverklaarbare wijze de documentaire plotseling veranderde in een culthit.

 • #14: Het markante leven van Adèle Bloemendaal

  Feb 16 2018

  Ze was een van de grote diva’s van het Nederlandse toneel: Adèle Bloemendaal. Een comédienne van formaat, bekend om haar gracieuze verschijning en bulderende lach. Henk van Gelder schreef een indringende biografie over haar, en praat daarover met Gijs Groenteman in deze nieuwe aflevering van onze podcast het Volkskrantgeluid Cultuur.

 • #13: De revival van rapmetal en de teloorgang van Willem Bol

  Feb 10 2018

  In deze aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur hoor je popjournalist Robert van Gijssel. Hij ziet een revival van een opmerking muziekgenre: rapmetal. En: Gijs gaat op bezoek bij Ariejan Korteweg om te praten over zijn ontmoeting met de gevallen tv-persoonlijkheid Willem Bol.

 • #12: Tom Hanks of Jason Robards: Wie is de beste hoofdredacteur?

  Feb 02 2018

  Ben Bradlee was de hoofdredacteur die de onthullingen over zowel de Pentagon Papers als Watergate leidde. Wie gaf hem het best gestalte: Jason Robards, Tom Hanks of Bradlee zèlf? Rob van Scheers schreef er een artikel over en zit daarom nu bij Gijs Groenteman in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur.

 • #11: Paul Bocuse en het IFFR

  Jan 26 2018

  In deze aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur hoor je over Paul Bocuse, de legendarische Franse chef-kok die vorige week op 91-jarige leeftijd overleed. Gijs Groenteman praat over hem en de Nouvelle Cuisine met culinair recensent Mac van Dinther. En: Gijs ging naar Rotterdam, waar het IFFR net is begonnen, om met filmjournalist Bor Beekman bij te praten over de nieuwtjes in filmland.

 • #10: Onno Blom over zijn interview met Remco Campert

  Jan 19 2018

  #10: Onno Blom over zijn interview met Remco Campert by de Volkskrant

 • #9: Waarom staan er sterren bij recensies?

  Jan 12 2018

  Waarom staan er eigenlijk sterren bij recensies in de krant? En is dat goed of juist niet? In deze negende aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur gaat Gijs Groenteman erover in gesprek met Wilma de Rek, chef Boeken, en theaterrecensent Hein Janssen.

 • #8: Peter Buwalda beziet 2018

  Jan 04 2018

  2018 wordt een bijzonder jaar voor Peter Buwalda, want de opvolger van zijn succesroman Bonita Avenue zal in september verschijnen. Een boek waar hij bijna acht jaar aan gewerkt heeft. Nu, bij de jaarwisseling, zit hij nog in zijn volle, geconcentreerde werkmodus. Daarover praat hij met Gijs Groenteman.

 • #7: De meest besproken mediafiguren van 2017

  Dec 28 2017

  #7: De meest besproken mediafiguren van 2017 by de Volkskrant

 • #6: Een klassiek concert in een Tbs-kliniek en Barbara Hannigan

  Dec 22 2017

  In deze aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur hoor je klassiek muziekjournalist Merlijn Kerkhof. Onlangs gezocht hij een concert op een bijzondere plek, namelijk in een Tbs-kliniek. Hij komt erover praten met Gijs Groenteman, én over een lyrische recensie die Merlijn een paar weken geleden schreef.

 • #5: Hoe is het om in Noord-Korea te fotograferen?

  Dec 15 2017

  In deze aflevering praat Gijs Groenteman met fotograaf Eddo Hartmann. Hij bezocht de afgelopen jaren vier keer Pyongyang en maakte daar even ijzingwekkende als esthetische foto's. De tentoonstelling daarvan, Setting the Stage / North Korea, is nu te zien in Huis Marseille in Amsterdam.

 • #4: Hoe vertaal je een Murakami?

  Dec 08 2017

  In deze vierde aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur hoor je Gijs Groenteman in gesprek met Elbrich Fennema, een van de vertalers van de nieuwe roman van de Japanse schrijver Haruki Murakami. Want hoe vertaal je een Murakami?

 • #3: De vrouwentiet en Ai Weiwei

  Dec 01 2017

  Niks stiekem corrigerende tape, hoppa, gewoon los in de tas. Het viel Loes Reijmer op dat de natuurlijke vrouwenborst in opkomst is in Hollywood. Verder in deze podcast: kunstcriticus Rutger Pontzen over Ai Weiwei, en zijn bezoek aan de Chinese kunstenaar in zijn atelier in Berlijn.

 • #2: Charlotte Salomon en AC/DC

  Nov 24 2017

  Ze werd vermoord in Auschwitz en liet één, gigantisch kunstwerk van 800 schilderijen na: Charlotte Salomon. De werken vertellen haar aangrijpende levensverhaal en zijn nu te zien in het Joods Historisch Museum. Kunstredacteur Sacha Bronwasser bezocht de bijzondere tentoonstelling en vertelt erover. En verder: Malcolm Young van AC/DC is niet meer. De zangers van twee coverbands vertellen wat de legendarische rockformatie zo uniek maakt.

 • #1 : IDFA en Mount Eerie

  Nov 17 2017

  Een documentaire en een optreden, en bij beiden raken kunst en realiteit elkaar op een bijna griezelige manier. In deze eerste aflevering van het Volkskrantgeluid Cultuur praat Gijs Groenteman met filmjournalist Bor Beekman over IDFA, en met popjournalist Gijsbert Kamer over zijn emotionele recensie van Mount Eerie op Le Guess Who? festival.

 • Binnenkort: het Volkskrantgeluid Cultuur

  Nov 09 2017

  Binnenkort: het Volkskrantgeluid Cultuur by de Volkskrant