PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Fichebak

Fichebak duikt elke aflevering in de wereld van één sportterm. Pitstop, penalty, duivenkot of kermiskoers, het kan allemaal aan bod komen. Joris Brys en Astrid Demeure gaan op zoek naar de strafste sportverhalen en de beste analyses. Ze praten met experten, met topsporters en met fans. Ze nemen je mee naar alle uithoeken van de sportwereld, maar ook ver daarbuiten.

Afleveringen

 • 10. LGBTQIA+: Sport moet een veilige haven zijn voor iedereen

  May 17 2022

  Geaardheid en vooral ook genderidentiteit zijn een actueel thema in de sport en Astrid en Xavier willlen inzicht brengen. "Er zijn zo veel straffe verhalen en getuigenissen van sporters die worstelen met wie ze zijn en dan vooral met de manier waarop de sportwereld ermee omgaat. Door die verhalen te vertellen, kunnen we misschien een beetje weten hoe het voelt om als topsporter tot de LGBTQIA+ gemeenschap te behoren."

 • 9. Klapschaats: van "damesschaatsje" naar koning(in) van het ijs

  Feb 04 2022

  Joris Brys en Bert Sterckx duiken weer in onze fichebak en overlopen de tumultueuze geschiedenis van de klapschaats: verguisd, zelfs kapotgemaakt, maar toch uitgegroeid tot de snelste schaats ter wereld. Het verhaal van schaatser Gerard van Velde maakt dezelfde beweging met een prachtig hoogtepunt.

 • 8. 180: de perfecte pijlen in darts met Erik "The Sheriff" Clarys

  Dec 21 2021

  "Wat Michael van Gerwen deed in die halve finale van het WK in 2013 was spectaculair. Niemand heeft dat ooit nagedaan." Ex-darter en cocommentator Erik "The Sheriff" Clarys vertelt het verhaal van die historische prestatie van de Nederlander. Astrid Demeure duikt samen met Erik Clarys in de wereld van darts. Hoe is die sport populair geworden en hoe zit dat met 180 en die ninedarter? Ook onze huidige toppers, Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts, komen aan het woord.

 • 7. Materiaalpost: van "foefelpost" tot professionele pitlane

  Jan 29 2021

  Michel Wuyts duikt samen met Astrid Demeure het veld in en bespreekt de evolutie van de materiaalpost: van "foefelpost" tot professionele pitlane. Hij laat zich bijstaan door Paul Herygers en Adrie van der Poel, de geestelijke vader van de huidige materiaalpost. Heb je een vraag, een opmerking of wil je gewoon iets kwijt? Mail dan naar [email protected] Maar vergeet je vooral niet te abonneren en schrijf een recensie.

 • 6. Driepunter: van wanhoopspoging over strategisch wapen naar de norm

  Dec 18 2020

  In aflevering 6 van Fichebak neemt Dennis Xhaët Joris Brys op avontuur in de basketbalwereld. Hoe evolueerde de driepunter van een wanhoopspoging over een strategisch wapen naar de norm? Komt dat het spel ten goede en wat vindt Belgian Cat Emma Meesseman daarvan? Heb je een vraag, een opmerking of wil je gewoon iets kwijt? Mail dan naar [email protected] Maar vergeet je vooral niet te abonneren en schrijf een recensie.

 • 5. Bezoekersvak: wat is de magie van een uitmatch?

  Sep 17 2020

  Elke voetbalfan die op verplaatsing meereist met zijn favoriete ploeg, kent de magie van de uitmatch. Maar wat maakt zo’n away-day zo uniek? En wat is het geheim van een goed bezoekersvak? In deze Fichebak doen Joris Brys en Tom Boudeweel een trip langs de beste en slechtste uitvakken van het land. Heb je een vraag, een opmerking of wil je gewoon iets kwijt? Mail dan naar [email protected] Maar vergeet je vooral niet te abonneren en schrijf een recensie.

 • 4. Pitstop: van gezapige pauze tot gesynchroniseerd ballet van topsporters

  Sep 10 2020

  In deze Fichebak praat Astrid Demeure met Kris Wauters over de pitstop. Hoe evolueerde de pitstop in de F1 van een gezapige pauze in de race naar een perfect gesynchroniseerd ballet van ingenieurs en topsporters? En hoe kunnen pitstops het leven van prematuur geboren baby’s redden?

 • 3. Ollie: wat is de oorsprong van de bekendste trick in het skaten?

  Sep 03 2020

  In deze extra lange aflevering springen we de skatewereld in. Astrid ontdekt samen met Laurent Derycke de oorsprong van de "ollie", de bekendste trick in het skaten. Wie is Ollie en wat hebben Jaws en Lyon daarmee te maken? Heb je een vraag, een opmerking of wil je gewoon iets kwijt? Mail dan naar [email protected] Maar vergeet je vooral niet te abonneren en schrijf gerust een recensie.

 • 2. Derailleur: waarom is die zo belangrijk en wie heeft het uitgevonden?

  Aug 27 2020

  Aflevering 2 van Fichebak vertelt het verhaal van een essentieel fietsonderdeel: de derailleur. Waarom is dat ding zo belangrijk? Wie heeft het uitgevonden? En waarom denkt Freddy Maertens nog altijd dat een derailleur hem de wereldtitel kostte? Astrid Demeure ontvangt Michel Wuyts, die vertelt over de derailleur zoals alleen hij dat kan.

 • 1. Wingback: de losers én de helden van het voetbal

  Aug 20 2020

  In de eerste aflevering van Fichebak duiken Joris Brys en Aster Nzeyimana in de wereld van de wingback. Wat is een wingback? Waarom zijn het zowel de losers als de helden van het voetbal? En wat heeft een wingback te maken met het poliovaccin?

 • Trailer - Luister naar Fichebak

  Aug 14 2020

  Fichebak onderzoekt telkens één sportterm. Joris Brys en Astrid Demeure ontvangen experten, praten met sporters en nemen je mee naar alle uithoeken van de sportwereld, maar ook ver daarbuiten.