PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Kamervragen

Nederland heeft een nieuwe Tweede Kamer met veel nieuwe volksvertegenwoordigers. Hoe vinden zij hun weg op het Binnenhof?Medewerker Jan van der Horst zoekt het voor je uit in de podcastreeks Kamervragen.Hij spreekt iedere week nieuwe, herkozen en oud-Kamerleden over hun ervaringen.

Afleveringen

 • Bonus: jouw Kamervragen

  Jun 22 2021

  Waarom wordt er altijd via de Voorzitter gesproken? Mag je eten en drinken in de Tweede Kamer? Waarom dragen Kamerbodes een speciaal uniform? En wat zijn tips voor jongeren die in de Tweede Kamer of in de politiek willen werken? Kamervoorzitter Vera Bergkamp beantwoordt jullie vragen in deze bonusaflevering van Kamervragen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Even rust?

  Jun 08 2021

  De Tweede Kamerverkiezingen lijken alweer een tijd geleden. Maar achter de schermen hebben nieuwe Kamerleden hard gewerkt om te wennen aan hun nieuwe rol. Hebben de nieuwe Kamerleden een balans kunnen vinden tussen werk en vrije tijd? Hebben ze misschien al spijt dat ze Kamerlid zijn geworden? En wat zijn de beginnersfouten die ze hebben gemaakt?In deze zesde en laatste aflevering van de podcast Kamervragen vijf nieuwe Kamerleden over hun eerste maanden als volksvertegenwoordiger.Zie het privacy...more

 • In de schijnwerpers

  May 25 2021

  Wat betekent het voor een Kamerlid om in de schijnwerpers te staan? Hoe houd je contact met de mensen die jou gekozen hebben? Hoe ga je om met journalisten? Jan van der Horst gaat in deze aflevering het gesprek aan met nieuwe Kamerleden, Sylvana Simons (BIJ1) en Nikki Pouw-Verweij (JA21). Is hun leven drastisch veranderd sinds de verkiezingsuitslag? Ook spreekt hij met Farid Azarkan (DENK) en René Peters (CDA). Hoe houden zij contact met de kiezer? Politiek verslaggever Marie...more

 • Van wens naar wet

  May 11 2021

  Kamerleden zijn veel bezig met het controleren van de regering. Maar daarnaast hebben ze ook een belangrijke taak als het gaat om nieuwe wetgeving. Kamerleden kunnen namelijk ook hun eigen wetten maken. Daarvoor heb je wel wat geduld nodig. Welke hordes moet je als Kamerlid nemen? Wie kan je daarbij helpen? Hoe ga je... van wens naar wetZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Mevrouw de Voorzitter!

  May 03 2021

  Deze week neemt Jan van der Horst je mee in de wereld van de Voorzitter. Wat zijn de taken van de Voorzitter? En hoe houd je een zaal met 150 Kamerleden onder controle?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Aan het werk

  Apr 27 2021

  Deze aflevering spreekt Jan van der Horst een nieuwe groep Kamerleden over hun eerste werkweken. Hoe maak je kennis met je nieuwe vak? Hoe leer je je weg te vinden door de organisatie? En hoe vind je je rol binnen een fractie?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

 • Nieuw in de Kamer

  Apr 20 2021

  De strijd is gestreden, de uitslagen zijn bekend. De Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zijn voorbij en Nederland heeft haar nieuwe volksvertegenwoordigers gekozen. Maar het échte werk gaat nu pas beginnen: de nieuw gekozen Kamerleden moeten aan de slag. In deze eerste aflevering kijkt Jan van der Horst met nieuwe én ervaren Kamerleden terug naar de periode vlak na de verkiezingen. Want wat moet er eigenlijk allemaal geregeld worden om van een gewone burger een volksvertegenwoordiger te make...more