PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Museum Kranenburgh

Bij de tentoonstellingen van Museum Kranenburgh in Bergen (Noord-Holland) worden podcasts gemaakt. Luister naar verhalen, interviews en achtergronden die verder gaan waar de traditionele audiotour ophoudt. Perfect om vóór, tijdens of na het museumbezoek van te genieten.

Afleveringen

 • Iris Kensmil. Blues Before Sunrise

  Dec 02 2019

  Iris Kensmil toont met ‘Blues Before Sunrise’ een persoonlijke belevingswereld. Het zijn portretten van mensen die in haar eigen leven een rol spelen, maar ook in de ontwikkeling van de Zwarte moderniteit, zoals Astrid Roemer, Maryse Condé, Betty Shabazz en John Lee Hooker. In deze podcast gaat Iris Kensmil daarover in gesprek met Caspar Stalenhoef.

 • Aat Veldhoen. Levenskunst (met Venus Veldhoen en Koos Breukel)

  Dec 02 2019

  In het najaar van 2018 kwam Aat Veldhoen bij Kranenburgh op bezoek om te praten over een solotentoonstelling. Niet lang daarna overleed hij, op 84-jarige leeftijd. Het is daardoor een andere tentoonstelling geworden, samengesteld door fotograaf Koos Breukel en een van Veldhoens acht kinderen, Venus Veldhoen, ook fotograaf. Caspar Stalenhoef gaat in deze podcast met beiden in gesprek over het leven en werk van Aat Veldhoen.

 • Esther Tielemans. Based on a True Story

  Jul 05 2019

  Je kunt het werk van Esther Tielemans niet op een afstandje bekijken; je staat er meteen middenin. Haar objecten hangen aan de muur en staan in de ruimte, en ze reageren op elkaar. Kleuren en vormen herhalen zich, geschilderd of gespiegeld, maar je krijgt weinig greep op wat die kleuren en vormen moeten voorstellen. Om de ‘true story’ te achterhalen waar dit werk op gebaseerd is, ging Caspar Stalenhoef in gesprek met Esther Tielemans.

 • Een geschiedenis van de Bergense School

  Jun 25 2019

  Onder de nieuwe bewoners van Bergen, rond de vorige eeuwwisseling, zaten opvallend veel vooruitstrevende kunstenaars. Hier in de natuur, dichtbij de duinen en de zee, wilden zij zich verder ontwikkelen. Vooral het werk dat zij tussen 1915 en 1925 maakten is later bekend komen te staan als de Bergense School. Zijn die kunstenaars door de natuur beïnvloed of vooral door elkaar? Welke omslag maakten zij in hun werk toen ze de afslag naar Bergen maakten? Met Caspar Stalenhoef (presentatie, script, m...more

 • Edgar Fernhout. Licht in kleur (met Rudi Fuchs en Jan Dibbets)

  Jun 25 2019

  In de schilderijen die Edgar Fernhout (1912-1974) in de laatste jaren van zijn leven maakt is steeds minder te zien. Zijn stillevens, portretten en landschappen van vroeger maken plaats voor zeegezichten zonder personages, die daarna steeds abstracter worden tot er alleen nog maar vlakverdelingen overblijven. Caspar Stalenhoef spreekt met Rudi Fuchs en Jan Dibbets, die Fernhout rond 1970 leerden kennen toen hij de drijvende kracht was achter kunstenaarsopleiding Ateliers 63 (nu De Ateliers).

 • Vlaamse expressionisten (met Piet Boyens)

  Feb 19 2019

  In de kunstgeschiedenis kun je soms echt van die doorbraken aanwijzen: er zijn momenten, op bepaalde plekken, waar ineens de creativiteit loskomt, waar kunstenaars elkaar aanwakkeren en gezamenlijk maar in los verband nieuwe mogelijkheden ontdekken. Deze podcast gaat over zo’n doorbraak, in de Vlaamse kunstscene van de jaren twintig, wanneer kunstenaars als Constant Permeke, Frits Van den Berghe, Gust De Smet en een aantal anderen hun beste werk maken.

 • Awoiska van der Molen. Tempus

  Feb 19 2019

  In haar atelier in Amsterdam-West vertelt Awoiska van der Molen hoeveel tijd ze voor haar fotografie neemt, maar ook dat er belangrijke aspecten van haar werkwijze in de duisternis blijven. Voor deze podcast ging Caspar Stalenhoef met haar in gesprek.

 • Bloot (1/4). Bloot

  Oct 16 2018

  Met de tentoonstelling ‘Bloot. Het kwetsbare lichaam’ geeft Kranenburgh vervolg aan een serie essayistische tentoonstellingen die maatschappelijke thema’s tegen het licht houden. Gastcurator Thomas Widdershoven (van ontwerpbureau Thonik) laat zien dat er een verschil is tussen bloot en naakt, via het werk van meer dan 50 kunstenaars en ontwerpers. In deze podcast spreekt Caspar Stalenhoef met directeur Mariette Dölle en Thomas Widdershoven, o.a. over ‘Ways of Seeing’ van John Berger, de blote Ph...more

 • Bloot (2/4). Ontkleed

  Oct 16 2018

  Thomas Widdershoven voelde wel een spanning, ‘dat een man nu zo’n soort onderwerp op dit moment aansnijdt’, maar hij is geholpen door kunsthistorica Marie Stel. In deze aflevering spreekt Caspar Stalenhoef met Marie over het werk van Deborah De Robertis, Alicia Framis en Michèle Degen, maar ook over de taboedoorbrekende campagnes van nieuwe merken tampons en maandverband.

 • Bloot (3/4). Ontmaskerd

  Oct 16 2018

  In deze aflevering vertelt Marie Stel over Instagrammer en modeontwerper Laetitia Ky uit Ivoorkust. Mariette Dölle kijkt naar de foto van Rineke Dijkstra, van een blote peuter op het strand. Thomas Widdershoven heeft daar tegenover een spraakmakende cover opgehangen van ‘Ouders van Nu’, een tijdschrift uit 1973.

 • Bloot (4/4). Ontketend

  Oct 16 2018

  Marie Stel vertelt over het ‘terugkijkende’ liggende naakt van Lois Cohen en Indiana Roma Voss en over de genderneutrale mode van Maison the Faux. Thomas Widdershoven vertelt over de kracht van het kwetsbare (blote) lichaam: in de SP-commercial waarin een 80-jarige vrouw zich uitkleedt als protest tegen bezuinigingen in de Thuiszorg, maar ook in het leven en werk van de minimalistische kunstenaar Jan Schoonhoven.

 • Het geheim van Gestel (met Caroline Roodenburg-Schadd)

  Jun 03 2018

  Voor de 25e verjaardag van Museum Kranenburgh kreeg het een cadeau van de NN Group: een schilderij van Leo Gestel uit 1913. Omdat er niet veel over het werk bekend was, heeft Kranenburgh aangeklopt bij een expert, Caroline Roodenburg-Schadd. De uitkomst van haar onderzoek was zo mooi dat deze tentoonstelling erbij georganiseerd is. Caspar Stalenhoef spreekt in deze podcast met haar, maar ook met directeur Mariette Dölle en conservator Marianne van Gils.

 • Ans Wortel. Bohemienne in Bergen

  Jun 03 2018

  Toen Kranenburgh 25 jaar geleden openging als museum, moest Ans Wortel (1929-1996) verhuizen. Sinds 1969 had zij in deze villa letterlijk en figuurlijk de ruimte gekregen voor haar kunst; hier maakte ze schilderijen en gouaches, schreef ze gedichten en romans. Deze zomer is Ans Wortel weer terug in haar eigen huis. In deze podcast spreekt Caspar Stalenhoef drie mensen die nog in dat huis geweest zijn: Patricia Bracke (samensteller van de tentoonstelling), Wil Wortel (een van Ans’ twee jongere zu...more

 • Jaap Mooy. Noord-West Zuid-Oost (met Cees de Boer en Jan van Toorn)

  Mar 01 2018

  Jaap Mooy (1915-1987) was een 'outsider artist' die zijn leven lang in Bergen woonde en in de jaren vijftig bedankte voor de eer om lid te worden van de Cobragroep. Zijn werk zit vol tegenstrijdigheden: hij werkte figuratief maar ook een tijd lang abstract en geometrisch; hij was gevoelig voor zowel de rotzooi als de schoonheid van de wereld om hem heen; hij was enorm sociaal betrokken en geëngageerd, maar keerde zich ook van de wereld af, zeker van de kunstwereld. Caspar Stalenhoef spreekt met ...more

 • Do It Like Droog. 25 jaar Droog Design (met Renny Ramakers)

  Feb 18 2018

  Dit jaar vieren Museum Kranenburgh en Droog Design samen hun 25-jarig bestaan met een feestelijke totaalinstallatie, vormgegeven door Koehorst in 't Veld. Het is een terugblik, maar voor Kranenburgh ook de verkenning van nieuw terrein: voor het eerst zijn de zalen gevuld met industriële vormgeving. Caspar Stalenhoef spreekt met Mariette Dölle (directeur Kranenburgh) en Renny Ramakers (medeoprichter Droog Design).

 • Han Bennink (met Irma Boom en Tariq Heijboer)

  Oct 27 2017

  De grootste zaal van Museum Kranenburgh ligt tot 4 februari 2018 helemaal vol met het beeldend werk van Han Bennink, Nederlands bekendste jazzdrummer. De tentoonstelling is samengesteld door Nederlands bekendste boekenontwerper, Irma Boom, samen met collega-ontwerper Tariq Heijboer. “Het lijken random spullen, maar dat is helemaal niet zo; het zijn allemaal spullen met een betekenis,” zegt Irma. In deze podcast spreekt Caspar Stalenhoef met Han, Irma en Tariq, maar ook met fotograaf Pieter Boers...more

 • De Bergense School. Terug naar de bron

  Oct 08 2017

  Met de tentoonstelling "De Bergense School. Terug naar de bron" worden tot 4 februari 2018 de kunstenaars geëerd waarmee het in Museum Kranenburgh allemaal is begonnen. Caspar Stalenhoef spreekt met Mariette Dölle, Marianne van Gils, Frank Welkenhuysen en een van de privéverzamelaars die Bergen rijk is.

 • Het zalig nietsdoen

  Jun 18 2017

  Dit is de podcast bij de zomertentoonstelling van 2017, "Het zalig nietsdoen", die volledig in het teken staat van onthaasting. Caspar Stalenhoef spreekt met Geert-Jan Davelaar, Mariette Dölle, Eelco van der Lingen, Tanja Ritterbex, Rutger Bregman, Feiko Beckers en Inge Meijer.