PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Ready for take-off, Dé Luchtvaartpodcast

De eerste Nederlandstalige podcast over alles wat met luchtvaart, luchtvaartdienstverlening en -onderwijs te maken heeft. Maud, Soner en Maartje praten je wekelijks bij!

Afleveringen

 • #110 Some day I'll fly away..

  Jul 13 2022

  Je favoriete luchtvaartpodcast gaat gewoon door, na de zomervakantie, om de week met Maartje, Maud en Soner. Maar vandaag nemen we afscheid van Mark. Hij gaat na negen jaar Summa College en ruim 130 afleveringen weg. Hij vliegt uit! Wat waren de leukste momenten?, wat was het spannendst? en hoe is de podcast ontstaan? Nog één keer achter de microfoon in zijn eigen podcast.  Tabee m'n vriend..

 • #109 Vertraging, annulering van je vlucht en waar heb je recht op als passagier?

  Jun 18 2022

  Je kent het wel, lange rijen op het vliegveld, lang wachten en dan net voor je het vliegtuig in denkt te kunnen gaan; annulering van de vlucht! Maar, waar heb je als passagier recht op? Wat kunnen we aan boord voor mensen doen? En hoe overleef je de zomerdrukte.  En, Maartje is terug. Misschien wel langer dan één aflevering..

 • #108 Wij zijn Eindhoven Airport - De Douane

  Jun 06 2022

  Deze week de laatste aflevering in de serie; 'Wij zijn Eindhoven Airport', iedere aflevering belichten we een ogenschijnlijk onzichtbaar of onbekend beroep. Wat doe deze mensen op het vliegveld? Wat drijft ze? En wat is er zo leuk aan werken op een vliegveld? Deze week ondervragen Maud en Soner een Douanier, en dat is wel eens leuk in plaats van andersom. Soner vraagt met hoeveel Turkse Lira's over de grens mag en Maud geef toe dat ze eigenlijk de Douaneregels niet kent... Kortom, de Douane.

 • #107 Dnata - Stage bij een afhandelaar

  May 19 2022

  Dnata lanceerde grondafhandelingsdiensten in Nederland in maart 2017, aanvankelijk met passagiersafhandelingsactiviteiten voor Onur Air. dnata's bedrijf in Amsterdam biedt nu passagiers-, bagage-, platform- en vrachtafhandelingsdiensten aan vele grote luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld waaronder het welbekende Emirates. Derdejaars student Rania heeft er stage gelopen voor onze opleiding. Wat heeft ze er precies gedaan en wat zin haar ervaringen? Maud en Soner vragen haar het hemd v...more

 • #106 Wij zijn Eindhoven Airport - Vermaat, jouw wereld van smaak

  Apr 22 2022

  Iedere maand spreken we met een "verborgen beroep" op Eindhoven Airport in de serie 'Wij zijn Eindhoven Airport'. deze maand spreken we Nikos Roussos van Vermaatgroep. Naast het winkelaanbod op Eindhoven Airport, kun je ook terecht voor een ontbijt, lunch of diner! Vermaat verzorgd de verschillende horecaconcepten binnen de terminal van de luchthaven zoals; La Place, The Cloudclub en Upstairs. Nikos is floormanager. Maar wat houdt dat in? Hoe ziet zijn dag eruit? Wat zijn de uitdagingen van hore...more

 • #105 Wij zijn Eindhoven Airport - De Koninklijke Marechaussee, Ruud de Laat

  Apr 10 2022

  De Koninklijke Marechaussee waakt over de veiligheid van de Staat. In Nederland en ver daarbuiten. Ze wordt wereldwijd ingezet op plaatsen van strategisch belang, en zo ook op Eindhoven Airport. Maar wat doen ze op de airport? Hoe ziet hun dag eruit? Waar verschilt hun werk met dat van de politie? Maud en Mark mochten alles vragen aan Opperwachtmeester Ruud maar kregen misschien niet overal antwoord op..

 • #104 Luchtvaartstage in het buitenland - Ambuce Brussel

  Mar 24 2022

  Deze week in onze luchtvaartpodcast; Ooit al eens gedacht aan een stage in het buitenland? Het kan! Met een Erasmusbeurs kun je een uitdagende stage doen bij Ambuce op airport Zaventem. Ambuce is op de 'vlieghaven' verantwoordelijk voor de afhandeling van passagiers met een begeleidingsbehoefte (PRM), ouderen en alleen reizende minderjarigen (UM). Mark is 'Sjaak Afhaak' dus Maud en Soner vragen de stagiaires hoe het is om in het nabije buitenland te wonen en te werken. 

 • #103 Roosters, indelingen, omloop en vrije dagen

  Mar 16 2022

  Heb je grip op je rooster als je vliegt als cabin-attendant? Ben je als stewardess nooit thuis? Mis je alle feestjes, verjaardagen en seizoenen omdat je moet vliegen? Of valt het reuze mee en kun je als je slim aanvraag best een relaxed leven hebben? We bespreken deze week je indeling en rooster.

 • #102 Verkoop aan boord en op de grond - Upselling, Cross-selling en Deepselling

  Feb 25 2022

  Een upgrade naar economy-comfort of businessclass, een ruimere zitplek, nootjes bij je bier, een Mars bij je cola. Deze week bespreken we (meer-)verkoop aan boord en op de grond. Maud gaat Carnavallen in Lampegat, Mark blijft twijfelen en het is bijna vakantie.  Carnavalsnummer van Feestgevaar en vriend van de show Niels Damen.

 • #101 'Wij zijn Eindhoven Airport' - Luchthavenbeveiliging G4S - Michael Kammen

  Feb 13 2022

  Deze winter maken we samen met Eindhoven Airport de serie; 'Wij zijn Eindhoven Airport'. We spreken iedere maand een medewerker van het vliegveld. We belichten de vaak niet direct zichtbare beroepen en mensen van het vliegveld. Wie zijn het? Wat doen ze? En wat betekenen ze voor passagiers? Deze maand spreken we Michael Kammen; hij is luchthavenbeveiliger bij marktleider G4S. 

 • #100 Het is feest! Onze jubileumaflevering

  Feb 08 2022

  Hoe is het mogelijk... Meer dan vier handen vol gasten, piloten, stewardessen, luchtvaartnieuws, -achtergronden, -weetjes en -verhalen. Bijzondere gasten als onze eigen Nederlandse Astronaut André Kuipers, een crash-survivor, een corporate stewardess, kortom; 100 afleveringen Ready for Take-off de luchtvaartpodcast vanaf Summa College en Eindhoven Airport. We eten taart, kijken terug en vooruit en er zijn felicitaties! 

 • #99 Wij zijn Eindhoven Airport - The Flight-Officer

  Jan 16 2022

  Deze winter maken we iedere maand een nieuwe aflevering in de serie; 'Wij zijn Eindhoven Airport'. We spreken elke keer iemand die werkt op de luchthaven waarvan je het bestaan niet eens afwist of wat voor werk hij/zij doet. Deze maand is het de beurt aan Ronny Balk. Ronny is Flight-Officer en handelt zeg maar een hele vlucht operationeel af. Wat doet hij op een dag? Wat maakt hij mee en staat hem bij? En is het te combineren met zijn andere werk als radio-dj bij Omroep Brabant?  Voice-ove...more

 • #98 Tien dingen die altijd al aan een steward(ess) wilde vragen

  Jan 13 2022

  De tien dingen die je altijd al eens aan een stewardess had willen vragen maar misschien niet hebt gedurfd. We bespreken het laatste eerste luchtvaartnieuws van 2022 en Soner heeft nog steeds geen dat...of een huis. Hij heeft wel Corona gehad en is op Curaçao geweest. En Mark deelt eindelijk een geheim uit het vliegtuig, of niet?

 • #97 KLM Cityhopper 50 jaar en Daten met Soner

  Dec 23 2021

  KLM Cityhopper bestaat dit jaar 50 jaar, er is geen groot feest mogelijk maar wij hebben het er wel even over. Ook heeft KLM deze week gekozen voor Airbussen in plaats van Boeings, waarom? Wat zijn de verschillen. En Soner zoekt een date..

 • #96 “Wij zijn Eindhoven Airport" - De platform coördinator

  Dec 20 2021

  Samen met Eindhoven Airport maken we dit najaar de serie; "Wij zijn Eindhoven Airport". Wie zijn de mensen achter de luchthaven? Welke functies en werkzaamheden zijn zijn er waarvan je als doorsnee reiziger niet eens wist dat ze bestonden? We spreken iedere maand een collega die werkt op de luchthaven. Deze maand duiken we in de functie van de supervisor projects. Wat doet hij? Hoe wordt je het en vooral, wat is er leuk en bijzonder aan? Vorige maand spraken we de supervisor projects, deze aflev...more

 • #95 Luke Floorwalker - Hostingtaken en floorwalking

  Dec 10 2021

  Soner is er niet, Maud heeft de klamme lappen opgeruimd en Mark is zenuwachtig over de ontknoping van het F1 seizoen. Als passagemedewerker zijn er diverse werkzaamheden op air- of landside van het vliegveld. We spraken al veel functionarissen over hun werk op de airport en met passagiers. Maar wat doet een host of floorwalker in de terminal of het luchthavengebouw? Wat zijn de meest gestelde en meest gekke vragen? Deze week gaan we iets dieper in op floorwalken. Maar of het nou helemaal duidel...more

 • #94 Maud SinterClaassen

  Dec 03 2021

  Soner is net terug uit Accra en staat ergens Piet te spelen met z'n jetlag hoofd. Dit weekend is het heerlijk avondje! Hoe vier jij het? Waarom komt Sint niet met het vliegtuig? En wat bedoelt Maud met 'lappen'? We spelen een flauw spelletje wat nog moeilijker bleek dan we dachten en teasen nog maar eens onze 100e aflevering op 27 januari 2022. Zet de pepernoten maar klaar, eet je misselijk aan banketstaaf; Dit is onze Sinterklaasaflevering.  Voice-over: Arno Lubbinge Vormgeving: Pelle Kui...more

 • #93 Teaser 100e RFTO

  Nov 26 2021

  Wij vinden dat we reden tot feest hebben en dat gaan we dus ook dik vieren. Nog snel even je weekend in met een kleine teaser en 'call to action' voor onze 100e aflevering. We gaan hem op een bijzondere locatie opnemen, livestreamen én jij kunt een GE-WEL-DI-GE prijs winnen. Maar wil je ook iets of iemand terughoren? Dat kan, we gaan uiteraard ook een beetje terugkijken. Kortom, feest met ons mee. Deze week een kleine teasertje, een opwarmertje.  Meer informatie of in contact komen? Check: ...more

 • #92 "Wij zijn Eindhoven Airport - Supervisor projects

  Nov 18 2021

  Samen met Eindhoven Airport maken we dit najaar de serie; "Wij zijn Eindhoven Airport". Wie zijn de mensen achter de luchthaven? Welke functies en werkzaamheden zijn zijn er waarvan je als doorsnee reiziger niet eens wist dat ze bestonden? We spreken iedere maand een collega die werkt op de luchthaven. Deze maand duiken we in de functie van de supervisor projects. Wat doet hij? Hoe wordt je het en vooral, wat is er leuk en bijzonder aan? Vorige maand spraken we een medewerker van de technische d...more

 • #91 Na de vlucht...

  Nov 11 2021

  Wat doet de crew na een vlucht? Wat gebeurt er allemaal in vliegtuigbemanningen nadat het werk gedaan is? Gaan ze op pad, op stap of op excursie? Waar slapen ze en wat zijn typische hotelergernissen? Deze week alles over het leven in het buitenland. Kortom alles wat er gebeurt als de passagiers van boord zijn. We maken deze aflevering met onze nieuwe collega en oud-KLM stewardess Maartje. Na de vlucht! Vriend van de show Voice-over: Arno Lubbinge Vormgeving: Pelle Kuipers

 • #90 Open dag en vrienden van de show!

  Nov 05 2021

  Morgen is onze jaarlijkse open dag en deze keer live! We hebben bezoek en publiek namelijk; onze studenten. We verwelkomen vrienden van de show, hebben een vraag voor de luisteraar en een bijzondere aankondiging want in januari is het feest. Website, reageren, inspreken en zelfs doneren? Klik hier! Voice-over: Arno Lubbinge Vormgeving: Pelle Kuipers

 • #89 Heb jij alles ook zo goed in de Gate(n)

  Oct 21 2021

  Wat doet een 'gate-agent'? Welke werkzaamheden zijn er bij de gate tijdens het in- of uitstappen? Waar worden de passagiers nog op gecontroleerd en hoe? We bespreken leuke innovaties op het gebied van het boardingproces aan de gate en we hebben een inbeller in onze luchtvaartpodcast. Voice-over: Arno Lubbinge Vormgeving: Pelle Kuipers

 • #88 "Wij zijn Eindhoven airport" - De technische dienst

  Oct 15 2021

  Samen met Eindhoven Airport maken we dit najaar de serie; "Wij zijn Eindhoven Airport". Wie zijn de mensen achter de luchthaven? Welke functies en werkzaamheden zijn zijn er waarvan je als doorsnee reiziger niet eens wist dat ze bestonden? We spreken iedere maand een collega die werkt op de luchthaven. Deze maand duiken we in de functie van de technische dienst. Wat doen ze? Hoe wordt je TD'er, en vooral, wat is er leuk en bijzonder aan? Vorige maand spraken we de Airport operations manager, dez...more

 • #87 Passagierswensen en communicatiestijlen

  Oct 08 2021

  Hoe gaan we om met verschillende passagiers in de luchtvaart? We bespreken de verschillende gedragsvormen en cultuur in de luchtvaart. Hoe dienstverlenend zijn we eigenlijk? En tot hoe ver gaat dat? Deze week werd KLM 102 jaar oud, is er een nieuw KLM huisje en vloog de KDC10 van de Koninklijke Luchtmacht een afscheidsronde boven Nederland. Kortom een bomvollen aflevering! Shout-out naar onze collega Roos. 

 • #86 He's back!

  Sep 30 2021

  Soner is (bijna) terug van zijn detachering bij Transavia. Mark wil weten hoe het is geweest; Is de opleiding hetzelfde? Hoe zijn de passagiers aan boord? Wat zijn de bestemmingen? Is Soner nog ergens 'overnight' geweest? Dat soort vragen. Het schooljaar is weer begonnen, we zijn op kamp geweest en wat gaan we komend seizoen allemaal doen!? Je hoort het in weer een nieuwe aflevering van onze luchtvaartpodcast.

 • #85 "Wij zijn Eindhoven Airport" - De airport operations manager

  Sep 19 2021

  Samen met Eindhoven Airport maken we dit najaar de serie; 'Wij zijn Eindhoven Airport'. Wie zijn de mensen achter de luchthaven? Welke werkzaamheden en functies zijn er waarvan je misschien als doorsnee reiziger niet eens afwist? We spreken iedere maand een collega die werkt op de luchthaven. Deze maand duiken we in de functie van een airport operations manager. Wat doen ze? Hoe wordt je het? en vooral, wat is er leuk en bijzonder aan? - Filmpje havendienst Koningsdag 2021.

 • #84 André Kuipers - Ruimtevaart

  Sep 09 2021

  Hij heeft hoger gevlogen dan wij allemaal, heeft op ons, en de aarde neergekeken en "het grotere plaatje" gezien. Zag ook dat als we zo doorgaan de aarde nog verder kapot gaat. Hoe voelt het om de ruimte ingeschoten te worden? Hoe word je astronaut? Wat was zijn drive? Wat zijn z’n doelen? En wanneer draaide hij Vangelis? We hebben een meer dan prettig gesprek aan zijn keukentafel; André Kuipers. - Rondleiding door het ISS. - Het boek; Droomvlucht. - Meer over André? kijk dan hier.

 • #83 Uit en Thuis, werk en privé - Nathalie Dekkers

  Jul 05 2021

  Een extraatje, extra vroeg. Onze seizoensafsluiter! We spreken Nathalie Dekkers over haar project en boek; Uit en Thuis, KLM' ers werkend en privé. Hoe kwam deze 'eenbander' met een psychologiestudie uit de cabine op het idee om fotografe te worden? Wat voor mensen heeft ze vastgelegd en wat vind ze daar zo interessant aan? We bespreken het met haar. Soner is natuurlijk nog in opleiding bij HV en we hebben een give-away van het prachtige boek. Hierna zijn we er even niet regulier maar Mark gaat ...more

 • #82 Hello, Goodbye - Eindhoven Airport

  Jul 01 2021

  Je hebt je vast wel eens afgevraagd waar mensen naartoe gaan of vandaan komen op een vliegveld!? Maud en Mark gaan de schaamte voorbij en stappen op de mensen af...nou ja..Maud dan, in een croptop! We interviewen passagiers die langs onze school lopen. We spreken Tamara, Inge, Pjotr, Lieke, Thijs & Pien en Ola. Waar gaan ze heen? En waarom? Waar komen ze vandaag? Of wie komen ze halen? 

 • #81 Solliciteren in de luchtvaart - De uitzwaaipodcast

  Jun 24 2021

  Waar moet je aan denken bij sollicitatie in de luchtvaart? Wat moet je aan? Welke selectiecriteria zijn er? Wat is een groepsopdracht en wat bespreek je in een persoonlijk gesprek? We nemen de ervaringen van Soner en Mark door. Je kent Maud, die wil alles weten. Soner gaat veel vliegen bij 'de groene' dus we nemen een beetje afscheid. En...wanneer is zijn eerste date? Deze week in onze luchtvaartpodcast.

 • #80 Hoe was Corona voor onze studenten en voor ons?

  Jun 17 2021

  Soner zit op Tinder en heeft een match, bij Maud thuis poepen ze in het zwembad en Mark is onder invloed....van Moderna. De mondkapjesplicht gaat er bijna af. Maar hoe vonden wij de Coronaperiode, thuis lesgeven en minder contact? Maar vooral, hoe was het voor onze studenten? Wat was er vervelend en wat mag er blijven. We bespreken het met elkaar en met studenten.

 • #79 Coffee, tea or me!? - Catering aan boord van een vliegtuig

  Jun 10 2021

  Er was plaatsgebrek, het gewicht was beperkt en vóór de uitvinding van de drukcabine was het consumeren van dranken in een fles een gevaarlijke bezigheid! In één generatie veranderde vliegtuigmaaltijden van een koude, zuinige maaltijd die op een dienblad op je knieën tot een gastronomische 'reis' in de jaren zestig en een sterrenmaaltijd naar keuze anno nu. Op de grond toch eten als in de lucht? Check deze pop-up eens; Pop-Up restaurant, Flight BA2012

 • #78 Inchecken midden in Parijs? - Arthur v/d Velden

  Jun 03 2021

  De internationale luchthaven Parijs-Charles de Gaulle, Frans: Aéroport de Paris-Charles de Gaulle, die ook als Roissy of alleen Charles de Gaulle bekendstaat, is een van twee grote vliegvelden bij Parijs. Omdat Maud ziek is en Soner en Mark niet samen konden opnemen deze week met ' onze man in Parijs, Arthur v/d Velden. We bespreken deze bijzondere luchthaven naast een spookstad nabij het vliegveld, waar je de Concorde nog kunt zien en waar je midden in Parijs kunt inchecken voor de businessclas...more

 • #77 Autisme en vliegen - Bianca Toeps

  May 27 2021

  Ruim 1% van de Nederlanders, ongeveer 200.000 mensen, heeft Autisme. Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme – zoals ouders, broers, zussen, partners, leraren en zorgverleners – is vele malen groter. Maar hoe is het om met Autisme iets zo stressvol als reizen en vliegen te ondernemen? Waar loop je als autist tegenaan? Hoe kan vliegtuigbemanning en grondpersoneel voor mensen doen? We bespreken het met Bianca Toeps, auteur, webdesigner, fotografe en..Autist!  Meer over Bianca; www.to...more

 • #76 De beste stoelen in een vliegtuig

  May 20 2021

  Waar kun je het beste zitten? Wat zijn volgens SeatGuru de beste plaatsen in het vliegtuig? Soner is net terug uit Rio de Janeiro, we kregen de groeten van Ome Cor. Mark krijgt binnenkort een nieuwe vriend en Maud was weer op zoek naar juicy details en Soner? Soner zegt "nooit nee tegen de cockpit"...

 • #75 De voor- en nadelen van het vliegen als steward(ess)

  May 13 2021

  Vliegen is hartstikke leuk, maar wat is de downside? is het altijd leuk? Wat dan niet?en wat juist wel? Vandaag bespreken we wat de voor- en nadelen van het vliegen zijn. Maud vist bij Mark over zijn avontuur bij Hooters en bij Soner over Big Pink in Miami. Meer weten over werk-, rusttijden en jetlag? Luister aflevering 22 Meer weten over slapen aan boord? Luister aflevering 42

 • #74 '30 seconds to check-in'

  Apr 22 2021

  We starten deze mini-serie 'passengers journey' met the first stop, de check-in. Iedereen die op reis gaat met het vliegtuig loopt een bepaalde route voordat ze daadwerkelijk aan boord stappen. De route start of thuis of op de Luchthaven. Waarom thuis? Waarom op de luchthaven? 

 • #73 Wat gebeurt er allemaal in die cockpit? - Pilotenpraat de podcast

  Apr 15 2021

  Bart en Jimmy maken 'Pilotenpraat' de podcast, ze hebben de coolste intro van de Nederlandse luchtvaartpodcasts en zijn bij ons te gast. We vragen ze het hemd van het lijf en zij klappen voor ons uit de cockpit. En doet Soner nu ook een bekentenis...? "What happens 30 West, stays 30 West!

 • #72 Vliegangst met Niels Damen

  Apr 08 2021

  De vliegangst, bekend als aerofobie, is een soort angststoornis waarbij sprake is van het extreem gevoel van angst en paniek dat sommige mensen ervaren wanneer ze vliegen of anticiperen op vliegen. Wat is het en hoe kom je er vanaf? We vragen het Niels Damen. Voor meer informatie over vliegangst of hulp; - Stichting Valk - Onbezorgd vliegen met Corendon

 • #71 Vliegen en films

  Apr 01 2021

  Vliegen, vliegtuigen, piloten, stewardessen, rampen, kapingen gewoon; vliegen in films. We bespreken onze favoriete films waarin vliegen prominent voorkomt. Wat zijn jouw favorieten? We bespreken onze top 5, nou ja, bijna dan! Mark heeft (natuurlijk) ook nog eervolle vermeldingen en Soner heeft veel gefietst afgelopen weken...

 • #70 "Ik zag de galley scheuren.." - Cor ten Hove over hoe hij de Faroramp overleefde.

  Mar 25 2021

  21 december 1992, de kortste dag van het jaar werd voor Cor en zijn vrouw Yvonne een lange dag, een vreselijke dag. Ze zaten aan boord van de Anthony Ruys van Martinair en kwamen met een klap neer op de landingsbaan van Faro. Wat is er die bewuste dag gebeurd? Hoe hebben Cor en zijn vrouw het beleefd? En met welke klachten kampen Cor en zijn vrouw nu, bijna dertig jaar later? We spraken hem in een indrukwekkend gesprek over de ramp die hem tot op de dag van vandaag bezighoudt.  Website van ...more

 • #69 Stewardess in een privéjet

  Mar 18 2021

  Corporate flight-attendant, oftewel stewardess in een privévliegtuig. Hoe kun je dat worden? Wat moet je ervoor kunnen en is het zwaar werk? We vragen alles aan Yvonne Hendrikx van Sky Professionals en onze eigen oud-jetsteward Mark. Ze vertellen hun leukste verhalen en aan welke eisen je moet voldoen. Hoe blijf je correct amicaal en creëer je een huiskamer-sfeer aan boord? Allemaal in deze aflevering van onze luchtvaartpodcast. 

 • #68 Sterke verhalen van Mark Zegeling

  Mar 11 2021

  Mark Zegeling publiceerde zijn eerste boek in 2013, over 500 jaar Nederlandse geschiedenis en architectuur aan de hand van de Delfts blauwe miniaturen van KLM. Deze huisjes worden sinds de jaren vijftig cadeau gedaan aan businessclass-passagiers op intercontinentale vluchten. Het zijn replica’s van bestaande monumenten uit heel Nederland en wereldwijd een begrip onder (internationale) zakenreizigers en verzamelaars. ‘Sterke Verhalen, de wereld achter de KLM-huisjes’ gaat over Nederlandse pionier...more

 • #67 The day the music died..

  Mar 04 2021

  The day the music died is een naam die wordt gebruikt om te verwijzen naar een vliegtuigongeluk dat op 3 februari 1959 plaatsvond nabij Clear Lake in de Verenigde Staten. Bij dit ongeluk kwamen drie Amerikaanse rock-'n-rollmuzikanten om het leven: Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. "The Big Bopper" Richardson, maar de regel zit ook in een bekend nummer van Don McClean. Een aflevering van onze luchtvaartpodcast waar muziek en vliegen bij elkaar komen en tekst ineens een (andere) betekenis krijgt...more

 • #66 Blooper, nieuws en Maud

  Feb 26 2021

  Beginnersfout nummer één, de recordknop niet indrukken voordat je begint met opnemen...hoe dom is het!? Ondanks dat hebben we het over een nieuwe Embraer van KLM, een enkele NAAT-test voor reizigers, de Aviodrome pubquiz en een grote aankondiging van een bekende Nederlander!

 • #65 Brand aan boord - "Hedde gij bij d'n brandweer gezeten?"

  Feb 19 2021

  Eigenlijk aflevering 65.2. We hebben een nieuwe versie online gezet wegens smerige rochels en mondsmakken van Mark, live redactievergaderingen van de heren en meer. Bedankt Tim Hinssen van Kleine Boodschap voor de opmerkzaamheid. In ieder geval... Brand aan boord! wat ken je er aan doen? Welke blusmiddelen en procedures kennen we aan boord? Welke soorten brand zijn er? Een kleine voorzet voor een langere aflevering in de toekomst over iets wat je niet aan boord wil ervaren. 

 • #64 "Er wonen best veel inwoners in Best.." - Het NATO-spelafabet

  Feb 11 2021

  Het NATO-spelalfabet. Wat is het? Waarom werd het bedacht en hoe werd het gebruikt? Dat naast het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart en een hoop bloopers, lol en de deurbel. Het werd een bijzondere aflevering.  Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/NATO_phonetic_alphabet NATO Spelalphabet: https://youtu.be/S9ZLLKombb0 Learning English: https://rachelsenglish.com/phonetic-alphabet/

 • #63 De Podcastgast take-over!

  Feb 04 2021

  Matthijs, de Podcastgast, wil binnen één jaar in 100 verschillende podcasts zitten. We gaven hem de stuurknuppel van onze podcast en lieten ons interviewen over vliegen en de luchtvaart. Het werd een leuk en bijzonder gesprek. Wil je meer weten van Soner en Mark? Matthijs stelt dè vragen!

 • #62 Air Holland

  Jan 29 2021

  In de jaren '80 en '90 zag Europa tal van nieuwe concurrenten opkomen. Een opmerkelijke nieuwkomer leek nooit zijn volledige potentieel te realiseren. Air Holland werd opgericht in 1984, maar 20 jaar later stopte het met vliegen. Wat is er met Air Holland gebeurd? Hebben ze echt drugsgeld gebruikt? John Block heeft het gelukkig niet mee hoeven maken.  Tegengeluid: https://mtsprout.nl/startups-scaleups/harde-landing-de-bezoedeling-van-air-holland VPRO: https://www.vpro.nl/speel~KRO_1218267~a...more

 • #61 Schengen en de Brexit

  Jan 22 2021

  Schengen, wat is het? Waar ligt het? En wat is daar besloten? We proberen kort in Jip en Janneke een uitleg te geven. En; vanaf 1 januari 2021 is voor Britse burgers het een en ander gewijzigd wanneer men naar Europa wil reizen. Vóór de Brexit konden Britse burgers vrij in de EU reizen, er gaan wonen, op vakantie gaan en er werken. Dat is nu niet meer het geval.

 • #60 PanAm - Waarom het stopte

  Jan 14 2021

  Ooit de grootste maatschappij van Amerika, wereldberoemd en zeer invloedrijk, zelfs nu nog. Bijzondere vliegtuigen, bijzondere petten, bijzondere stewardessen en vele exotische bestemmingen. Toch hield het ineens op! Waarom?

 • #59 Tips van een oud-Luchtmacht Generaal - Jac Jansen

  Jan 08 2021

  Eigenlijk een zeer gewaardeerde en door Mark gerespecteerde oud-collega die we spreken over uitblinken in de luchtvaart, hoe zien passagiers jouw dienstverlening? Wat is voor hem dienstverlening? En wat is ‘correct-amicaal’? En hoe vond hij vliegen met Mark in de Gulfstream? Deze week met Lt-generaal b.d. Jac Jansen aka Bowler.

 • #58 Oudejaarsspecial 2020 - 10 weetjes voor bij de nieuwjaarsborrel

  Dec 31 2020

  Het is de tijd van het jaar van de lijstjes en het terugkijken, vanavond is de jaarwisseling en hopen we op een beter jaar, een beter jaar qua gezondheid zonder Corona en een beter jaar voor de luchtvaart. Als lichtpuntje beantwoorden we vragen en delen leuke weetjes uit de luchtvaart met je. We wensen je een fijne avond en tot volgend jaar! Dan zijn we terug met nieuwe afleveringen en nieuwe vormgeving, alvast dank daarvoor aan Pelle Kuipers en Arno Lubbinge.

 • #57 Ditching - Waterlandingen

  Dec 24 2020

  De dag voor Kerst toch een kakelverse aflevering. Een vliegtuig in zee, in een rivier of in een meer dumpen, is een manoeuvre die per definitie niet kan worden geoefend en die buitengewoon gevaarlijk kan zijn. Het wordt alleen overwogen als er in een noodgeval geen andere realistische optie overblijft. Vandaag alles over ditching.

 • #56 Concorde

  Dec 17 2020

  Het vliegtuig met puntige neus schoot over het Franse asfalt en de lucht in. De menigte van 200.000 toeschouwers die zich bij de landingsbaan van Le Bourget Airport verzamelden voor de Paris Air Show in 1973, zagen de ster van de dag, de Concorde, naar de horizon klimmen. Hoe gevaarlijk was dat supersoon vliegen eigenlijk en komt het ooit terug? 

 • #55 Linten en Champagne

  Dec 10 2020

  Ons nieuwe schoolgebouw werd geopend. Samen met Henk Slagt, Otto Verheijnen, Stijn Steenbakkers, Mark Botter en Hans-Bart Olijhoek spraken we over het belang van het mbo onderwijs in Eindhoven en Nederland. We bespraken de stages en het gebruik van onze simulatieruimte op Luchthavenweg 21. Proost en luister mee. Filmpje opening; https://youtu.be/0iofgbycmuo

 • #54 OMA en Agressiviteit aan boord - Unruly passengers

  Dec 03 2020

  Deze aflevering hebben we het over unruly passengers...Gaan we het over je OMA hebben en kijken we naar veiligheid aan boord. Wat komt daar bij kijken, wat zijn 'ICAO threat levels'? Hoe pak je dat aan en vooral wat zijn onze ervaringen en van die van onze vliegende gast; Kelly Hendriks. En kun je stewardessenpantys online kopen...gebruikt?

 • #53 Interview met twee flying horse-grooms

  Nov 26 2020

  Horse-grooms aan boord van passagiers- en vrachtvliegtuigen. Wat doen ze? Waar doen ze dat? En is het leuk om te doen? We spreken ze over hun passie voor de dieren en de luchtvaart. 

 • #52 Het praktijkexamen cabine, een geruststellende podcast

  Nov 19 2020

  Bij ons op school werken met met een Proeve van Bekwaamheid, een praktijkexamen. Wat moet je tijdens zo'n examen allemaal doen? Hoe ziet zo'n dag eruit? En waarom zou ik me niet druk maken? We hopen een geruststellende podcast die je door de spannende tijd van eindexamens kan helpen.

 • #51 Een nieuwe President, een nieuwe Air Force One

  Nov 12 2020

  Een nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika, een nieuwe Air Force One. Wat is het? Wat zit er op, aan en in? Welke kleur gaan ze krijgen? Wie heeft het uitgezocht en gaat die livrei wel door? We gaan het er deze aflevering eens over hebben in onze luchtvaartpodcast! Voor meer en vooral ook beeld van en ín Air Force One; - On board Air Force One, National Geographic. - Air Force One, film met Harrison Ford uit 1997. - Inside Air Force One. - Obama makes his final flight on Air Force...more

 • #50 Fit to Fly!

  Nov 05 2020

  Bloed uit je oren! We nemen je mee in de wereld van de vliegmedische keuringen. We bespreken hoe je kunt gezond zijn om te kunnen vliegen en hoe je gezond kunt blijven tijdens het vliegen maar ook nog over gezondheid van passagiers en het meenemen van medische apparatuur aan boord.

 • #49 "Ik heb een vrij grote föhn.." - Slippen op een slipstation

  Oct 29 2020

  Zijn we niet allemaal steward of stewardess geworden om te reizen en de wereld te zien!? Wees eerlijk. Maar waar slaapt een bemanning tijdens zo'n reis, route of 'stopje'? Nou in het Hotel Metropole in Hanoi bijvoorbeeld. En wat moet er op een slipstation allemaal geregeld worden en door wie? We gaan het er deze week over hebben! Natuurlijk hebben we ook weer het laatste nieuws op luchtvaart gebied. Check onze site of insta voor meer!

 • #48 'Vliegende Hollanders' - Albert Plesman

  Oct 22 2020

  Albert Plesman was een Nederlands luchtvaartpionier en de eerste president-directeur van de KLM. Plesman is een van de grootste luchtvaartpioniers uit de Nederlandse geschiedenis. We bespreken het leven van deze 'Vliegende Hollander(s)' en de gelijknamige serie op NPO1. En natuurlijk hebben we weer het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart.

 • #47 Amelia Earhart en haar Lockheed Vega

  Oct 15 2020

  Vandaag trekken we achterstallige administratie recht en hoor je wie de boeken; Love is in the air van Renske Dragt wint. We nemen het laatste nieuws door uit de wereld van de luchtvaart en gaan we het uitgebreid hebben over een bijzondere luchtvaartvrouw, 'Lady Lindy', Oftewel Amelia Earhart en haar transatlantische vlucht in haar Lockheed Vega.

 • #46 De Dreamliner - Boeing 787

  Oct 08 2020

  Soner had de instellingen van zijn PodMic niet helemaal lekker maar.... Het blussysteem, de ontvlambare lithium-batterijen, het zuurstofsysteem, slecht dimbare ramen, er werden veiligheidscontroles uit het programma gehaald om de productie te versnellen, personeel uit de fabriek dat aan Al Jazeera zelf aangaf voor geen goud in de kist te stappen, de Dreamliner is ook geen Boeing zonder problemen. We maakten een special over deze droom van een vliegtuig.

 • #45 Er hangt liefde in de lucht - Renske Dragt

  Oct 01 2020

  Wanneer de vliegtuigbanden de startbaan verlaten, zijn passagiers en crew voor de duur van de vlucht volledig op elkaar aangewezen. In een afgesloten buis, op tien kilometer hoogte gaan honderden mensen met verschillende achtergronden, religies en culturen met elkaar op reis. In dit schouwspel van diversiteit gaat de stewardess het gesprek en de confrontatie met passagiers en haar collega’s aan. En komt daarbij tot boeiende inzichten. Verschillen mensen nu werkelijk zo veel van elkaar? Daar spre...more

 • #44 Ein was...? Der Autobahn-Behelfsflugplatz

  Sep 25 2020

  Der Autobahn-Behelfsflugsplatz, een noodlandingsbaan/snelweg. Wat is het? Waar worden ze voor gebruikt? En waar liggen ze? Wij zochten het uit naar aanleiding van een correctie van luisteraar Theo! En we konden niet om het coronavirus heen, Boeing komt met een toverstaf en in Helsinki hebben ze Corona-snuffelhonden.

 • #43 Hans Nordsiek - De toekomst en relevantie van KLM

  Sep 17 2020

  Hans Nordsiek, De piloot met de vijf strepen; Luchtvaart-ingenieur en piloot na 28 jaar dienst bij KLM besloot hij zijn tijd te wijden aan het vertellen van spannende, komische en leerzame verhalen. In zijn Boeing Stearman dubbeldekker is hij al jaren een vertrouwd gezicht op veel vliegshows. We bespreken de luchtvaart, vliegen, KLM en hun relevantie en toekomst in de wereld van de luchtvaart.

 • #42 Met je bloemetjespyama in de OCR

  Sep 09 2020

  Hoe lang de intercontinentale vlucht ook duurt, het liefst kijk je de hele tijd uit het raampje. Maar na een aantal uur naar buiten kijken begin je toch echt een beetje slaperig  te worden. Tijd om even een dutje te doen. Terwijl jij enigszins comfortabel in je stoel zit, vraag je jezelf misschien af hoe de crew aan boord slaapt. Dáár gaan we deze week een ‘kijkje’ nemen. Dus pyjama aan en ga met ons mee.

 • #41 Terug van vakantie(kilo's)

  Sep 03 2020

  Een nieuw seizoen van onze luchtvaartpodcast. Na zes weken vakantie zijn we terug voor een nieuw seizoen met nieuws, achtergronden, en interviews op luchtvaartgebied. We nemen de afgelopen tijd door en vertellen je wat er allemaal aankomt. (behalve kilo’s).

 • Come fly with me - Flashback #31

  Aug 13 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Het Holland Heineken House in Vancouver, Canada.

 • Come fly with me - Flashback #30

  Aug 05 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Vancouver, Canada. De Olympische Spelen.

 • Come fly with me - Flashback #29

  Jul 30 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je (weer) mee naar: Willemstad, Curaçao.

 • Come fly with me - Flashback #28

  Jul 23 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je (weer) mee naar: Dubai.

 • Come fly with me - Flashback #27

  Jul 16 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Paramaribo, Suriname.

 • Come fly with me - Flashback #26

  Jul 12 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Curaçao

 • Come fly with me - Flashback #25

  Jul 02 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Halifax, Nova Scotia, Canada.

 • Come fly with me - Flashback #24

  Jun 25 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: De Verenigde Arabische Emiraten, Wild Wadi en The Mall.

 • #40 Orange is the new black

  Jun 18 2020

  Aflevering nummer veertig, onze seizoensafsluiter! Wat is de black-box? De zwarte doos. Waarom wordt hij altijd gevonden? En is hij wel zwart? Wie vond hem uit en waarom is het zo belangrijk. Soner is net terug uit Lima en we hebben weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

 • Come fly with me - Flashback #23

  Jun 15 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Papa AFB en Budapest, Hongarije

 • #39 Mondkappen nou!

  Jun 04 2020

  Welke beschermingsmaatregelen nemen luchtvaartmaatschappijen, we kijken naar de verschillen en overeenkomsten. Hoe gaat KLM er bijvoorbeeld mee om? Wat heeft Lufthansa bedacht? en hoe is het om met een mondkapje op te vliegen? Ik vraag het Soner! En natuurlijk kunnen we niet om de wekelijkse nieuwtjes heen. 

 • #38 Dikke vette nieuwsaflevering

  May 28 2020

  Deze week; Heel veel nieuws. De luchtvaart is altijd in beweging, ook nu. Misschien juist nu. Dus deze keer een echte dikke vette nieuwsaflevering met het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart. KLM-Air France topman Smith gaat met zeven ton aan bonus lopen, Soner gaat weer vliegen, Transavia en Brussels Airlines starten het netwerk weer aangepast op.

 • #37 AIRIMP-Codes, PRM Passagiers?

  May 22 2020

  Deze week AIRIMP Codes en speciale passagiers; Wat zijn PRM passagiers en wat kunnen we op de grond en in de lucht voor ze doen? En natuurlijk het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart; PIA A320 stort op woonwijk, de Airbussen A380 van Air France gaan eruit en de Buitenveldertbaan gaat in onderhoud, 26.000 kilo asfalt wordt vervangen.

 • Come fly with me - Flashback #22

  May 18 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Kiev, Ukraïne.

 • #36 Biomimetica in de luchtvaart

  May 14 2020

  Biomimetica is de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Wat heeft de luchtvaart daarvan geleerd? En wat kan het nog leren? En natuurlijk het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart; Pieter Elbers vloog een dag mee, Delta gooit er alle Boeing 777's uit en Nolinor gaat met 737-400's vliegen...!!?

 • Come fly with me - Flashback #21

  May 13 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: New York en Washington DC, USA.

 • Come fly with me - Flashback #20

  May 12 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: St. Petersburg, Rusland.

 • Come fly with me - Flashback #19

  May 11 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Istanbul, Turkije

 • Come fly with me - Flashback #18

  May 10 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Dubai, again.

 • Come fly with me - Flashback #17

  May 09 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Nairobi, Kenia

 • Come fly with me - Flashback #16

  May 08 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Kandahar en Dubai

 • Come fly with me - Flashback #15

  May 07 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Bahrein en Qatar

 • #35 Scheepshol - De geschiedenis van Schiphol

  May 07 2020

  Een special over Schiphol, onze nationale luchthaven. Waarom ligt Schiphol waar het nu ligt, wat betekent SCHIP-HOL eigenlijk? Wat is een tangentieel banenstelsel en waarom verplaatsen we Schiphol niet gewoon naar zee? Natuurlijk hebben we de meest opvallende nieuwtjes uit de wereld van de luchtvaart ook weer voor je paraat, en we hebben een oud-nieuwtje..

 • Come fly with me - Flashback #14

  May 06 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Washington DC, USA, Deel II.

 • Come fly with me - Flashback #13

  May 05 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Washington DC, USA, Deel I

 • Come fly with me - Flashback #12

  May 04 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Pristina, Kosovo.

 • Come fly with me - Flashback #11

  May 03 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Chania, Kreta, Griekenland.

 • Come fly with me - Flashback #10

  May 02 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Dublin, Ierland.

 • Come fly with me - Flashback #9

  May 01 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Paramaribo.

 • Come fly with me - Flashback #8

  Apr 30 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Vandaag neem ik je mee naar: Trinidad & Tobago.

 • #34 Vliegende Hollanders - Anthony Fokker

  Apr 30 2020

  Nederlandse luchtvaartpioniers. We nemen deze podcast zo’n beetje aan het einde van de Anthony Fokkerweg in Eindhoven op. Maar wie was Anthony Fokker? Wat betekende hij voor de Nederlandse luchtvaart? En, was hij fout in de oorlog? Je hoort het in dè Nederlandse Luchtvaartonderwijs podcast, naast het laatste nieuws uit de Wereld van de luchtvaart.

 • Come fly with me - Flashback #7

  Apr 29 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Deze keer neem ik je mee naar: Venetië, Italië.

 • Come fly with me - Flashback #6

  Apr 28 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Vandaag neem ik je mee naar: Banja Luka, Bosnië en Herzegovina.

 • Come fly with me - Flashback #5

  Apr 27 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Vandaag neem ik je mee naar: Sarajevo, Bosnië-Herzegovina.

 • Come fly with me - Flashback #4

  Apr 26 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Vandaag neem ik je mee naar: Reno, USA.

 • Come fly with me - Flashback #3

  Apr 25 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Vandaag neem ik je mee naar: Winnipeg, Canada.

 • Come fly with me - Flashback #2

  Apr 24 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Vandaag neem ik je mee naar: Londen

 • Come fly with me - Flashback #1

  Apr 24 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen 'transfer' van Ready for Take-off. Vandaag neem ik je mee naar: Dubai

 • #33 Boarding now!

  Apr 23 2020

  We kunnen nog even niet instappen, toch gaan we het er over hebben, het instapproces. Welke instapmethoden zijn er? Welke methoden zijn het snelst? En welke zijn juist heel erg langzaam? En natuurlijk hebben weer heel veel nieuws uit de Wereld van de luchtvaart; Er zijn weer luchtvaartmaatschappijen failliet, er worden weer kisten uit de vloot gehaald en volgens de IATA voorzitter gaat low-cost vliegen 'on the other side' van Corona voor goed veranderen.

 • #32 Special: (K)DC-10 RNLAF

  Apr 15 2020

  We zijn weer even bij elkaar! Aankomende mei worden de KDC-10 tankertoestellen van de Koninklijke luchtmacht vervangen. Wat zijn het voor kisten? Wat kun je ermee? Wat krijgen ze ervoor terug? Mark verteld over zijn vliegervaringen op deze kist. Verder werd er geschoten op een Airbus van Air France en gaat China Airlines veranderen van naam. En natuurlijk hebben nog meer nieuws uit de wereld van de luchtvaart.

 • #31 Interview met een vliegtuiginterieurverzorgster (Tip: Scrabble)

  Apr 09 2020

  We spreken een vliegtuiginterieurverzorgster, leg dat maar eens op het Scrabblebord! Wat is de smerigste plaats van het vliegtuig? Worden die vliegtuigen nu eigenlijk wel fatsoenlijk schoongemaakt en wat is het verschil tussen een; touch-up cleaning, een overnight-cleaning en een deep-cleaning? Je hoort het naast weer veel luchtvaartnieuws in deze aflevering van Ready for Take-off.  Meteen een dikke disclaimer voor de kwaliteit van de audio, we wilden toch graag een interview doen dus moest...more

 • #30 Het Airport City Concept

  Apr 02 2020

  Deze week; Willen we eens kijken naar het heden en de toekomst van vliegvelden/luchthavens volgens het airport city concept en de Aerotropolis. Dus attentie aan alle stadsplanologen en visionairs. We hebben ook weer heel veel nieuws uit de wereld van de luchtvaart en we hebben wat follow-up van onze luisteraars en een volgtip. 

 • #29 De 'GROOTSTE' luchtvaartmaatschappijen van de Wereld

  Mar 26 2020

  Natuurlijk, we kunnen allemaal niet om het Coronavirus heen maar we willen het er niet hele dagen over hebben. Vandaar een 'eerbetoon'  aan de luchtvaartmaatschappijen van de Wereld. Wat zijn de grootste maatschappijen van de Wereld? Hoeveel vliegtuigen hebben ze? Hoeveel passagiers vervoeren ze per jaar? Hoeveel vluchten voeren ze per dag uit? We hebben filmtips voor het binnen zitten en we moeten jou, de luisteraar bedanken.

 • #28 Frequent Flyers

  Mar 19 2020

  Nog steeds niet bij elkaar kunnen komen ingegeven door de situatie, maar dat betekent niet dat we er ziet gewoon zijn met een aflevering. Deze keer; 'Frequent Flyers'. Wie zijn ze? Wat doen ze? Waarom doen ze dat? Hoe wordt je het? Wat zijn hun voordelen? Maar wat is dat nou helemaal, frequente vliegers. Deze week een uitleg..

 • #27 Veiligheid aan boord; Kapingen

  Mar 12 2020

  Wel dezelfde samenstelling, niet op dezelfde plaats. Mark zit ziek thuis maar we kunnen wel gewoon podcast opnemen. Het komt gelukkig niet veel meer voor dat vliegtuigen worden gekaapt. Maar hoe wordt het voorkomen en welke wetgeving is er daarvoor? We bespreken naast veel nieuws de meest recente kapingen en "kun je een vliegtuig hacken?". 

 • #26 Komt de Boeing 757 terug!?

  Mar 05 2020

  Heel veel nieuws deze keer. Afgelopen week hadden we een special over de Boeing 747, daarvoor ons verslag vanuit Amerika dus nu is het tijd om het e.e.a. in te halen, we hebben een dikke nieuwsaflevering voor je. En...komt de boeing 757 terug?! 

 • #25 Special: Boeing 747, The Queen of the skies.

  Feb 27 2020

  Er is iets magisch aan dat prachtige vliegtuig met twee verdiepingen, er is iets magisch aan de esthetisch prachtige bult op de Boeing 747. Het vliegtuig was origineel bedoeld als vrachtvliegtuig voor de Amerikaanse luchtmacht, inmiddels vliegt het al sinds de zeventiger jaren rond met passagiers maar langzaamaan moet ze het veld ruimen voor andere, zuinigere vliegtuigen. Hoe kwam de bouw tot stand? Wie vliegt er nog met de kist en wanneer verdwijnt dit bijzondere vliegtuig uit ons luchtruim? Da...more

 • #24 Coming to America and "squirrel!"

  Feb 20 2020

  We vlogen met de Boeing 777-200 en de Boeing 787-9 Dreamliner van KLM naar Washington DC. Deze aflevering delen we onze (vlieg)ervaringen aan boord en wat we hebben gedaan in . En natuurlijk hebben we weer het laatste nieuws uit de Wereld van de luchtvaart; Boeing heeft opnieuw problemen met de stilstaande 737MAX en er waren nog wat kleine ongelukjes. Dat en meer in Coming to America and "Squirrel".

 • #23 Waarom first class verdwijnt en wie nu de vlucht betaald!?

  Feb 13 2020

  Snel en zo voordelig mogelijk vliegen naar je bestemming. Dat willen we allemaal. Het snelst waren we in de tijd van de Concorde. Het toestel was eigenlijk niet winstgevend, tickets waren duur maar het vliegtuig tankte flink en vloog hard, dat kostte brandstof. Ondanks dat deze kist (daar is ie weer) niet meer vliegt heeft die tijd wel grotendeels bepaald in hoe we nu vliegen en vooral en met name betalen. We nemen je mee in de Wereld van de ticketprijzen en we hebben volop nieuws uit de luchtva...more

 • #22 Jetlag, jeuk en haaruitval

  Feb 06 2020

  Voor internationale reizigers en vliegtuigbemanningen zijn de symptomen van jetlag maar al te bekend; verstoorde slaap, overdag vermoeidheid, concentratiestoornissen en minder functioneren, en zelfs maagproblemen zijn een feit van het vliegende leven. Maar wat is het precies en kun je het voorkomen of moet je er gewoon mee dealen? Daarnaast hebben we natuurlijk weer het laatste nieuws uit de Wereld van de luchtvaart; Een Saudi Boeing 747 maakte een flinke 'tailstrike', 68.000 Amerikaanse steward...more

 • #21 Het dondert en het bliksemt..

  Jan 30 2020

  Onweer en vliegen? Daarvan gaan je haren recht overeind staan. Wist je dat onweer wereldwijd zo’n 50 keer per dag inslaat in een vliegtuig en deze perfect in staat zijn dit te doorstaan? KLM schreef een blog, in het Engels. Daarom nu een Nederlandstalige aflevering van onze podcast over onweer en bliksem. En natuurlijk weer het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart.

 • #20 Ja ja, de Fabeltjeskrant...

  Jan 23 2020

  Deze aflevering verbannen we een aantal luchtvaart opvattingen en weetjes naar het land der fabelen en we lossen een aantal mysteries op. Waarom zit er een gaatje in je raam? Waarom hebben veel vliegtuigen nog steeds asbakjes? Kun je op één motor de oceaan over? Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar je plasje blijft aan boord? Kun je uit het vliegtuig gezogen worden? En er is weer genoeg te melden rondom de 737MAX en natuurlijk bespreken we ook weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

 • #19 Special: Transavia Holland, Limburg?

  Jan 15 2020

  Deze week is het tijd voor een special over het ontstaan en de geschiedenis van dè low-cost Airline van Nederland; Transavia. Waar zijn ze begonnen? Hoe zijn ze begonnen? Welke vliegtuigen vlogen en vliegen ze mee? Wat was BasiqAir? En welke toekomstplannen heeft de ' groenste' en vrolijkste luchtvaartmaatschappij van ons land. En natuurlijk het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

 • #18 Achter de schermen: "Ice Ice Baby" - Cold weather operations en de-icing

  Jan 02 2020

  Gelukkig nieuwjaar! Het is 2 januari en deze week; Een kijkje achter de schermen op het platform. Waar moet je allemaal rekening mee houden als het regent, sneeuwt en vriest? En waarom je met bevroren vleugels niet kunt vliegen? We gaan het bespreken met Joey Dogge, hij werkt bij de afdeling 'operations' bij afhandelaar Viggo op Eindhoven Airport.

 • #17 Achter de schermen: Vliegen in het Midden-Oosten

  Dec 26 2019

  Hoe is het om te werken voor een grote maatschappij uit Abu Dhabi en om daar ook te wonen? We spreken oud-studente Claudia die na haar opleiding luchtvaartdienstverlening ging vliegen voor EasyJet en daarna naar het Midden-Oosten vertrok. We vragen haar het hemd van het lijf over de selectie in Amsterdam, de opleiding in de Emiraten en het werk aan boord. We vragen haar ook hoe het is om in de oliestaat te wonen en wat ze in haar vrije tijd doet. En...het is Kerst! Je kunt deze aflevering dus lu...more

 • #16 Een dikke nieuwsaflevering

  Dec 19 2019

  Deze week; Een dikke nieuwsaflevering. We bespreken het laatste nieuws van deze week en we kijken terug op 2019 met de leukste, slechtste en meest opmerkelijkste nieuwtjes van ons eerste jaar als luchtvaartpodcast.

 • #15 Vliegschaamte - Moet jij je al schamen?!

  Dec 12 2019

  De luchtvaart is de sterkst vervuilende manier van transport en blijft maar groeien. We bespreken we hoe schoon de luchtvaart is en wordt, leggen we je uit wat vliegschaamte is en of jij je al moet schamen. En natuurlijk hebben we weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

 • #14 Vliegvelden van de Wereld

  Dec 05 2019

  Deze aflevering bespreken we luchthavens van de Wereld aan de hand van 'lijstjes', het is het einde van het jaar dus dat past prima. Lijstjes met de drukste luchthavens, de mooiste, de meest luxe, de gevaarlijkste en de beste. Natuurlijk bespreken we ook weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied en we hebben heel veel reacties, vragen en reviews. Al met een al een bomvolle aflevering van Ready for take-off.

 • #13 De geschiedenis van de stewardess

  Nov 28 2019

  Deze aflevering staan we stil bij de geschiedenis van ons werk. Wanneer zijn we aan boord gestapt? Uit welke werkzaamheden bestond en bestaat ons werk? Waarom waren het in het begin alleen maar mannen? En, huwelijkscontracten...niet trouwen zolang je stewardess wilt blijven?!

 • #12 Special: Vliegen met kinderen - Kleine Boodschap

  Nov 14 2019

  Deze week; Een hele bijzondere Brabantse cross-over, we nemen het laatste nieuws met je door en we gaan aan de hand van stellingen, ervaringen en de regels discussiëren of je wel moet vliegen met kinderen..en hoe je als stewardess mensen met kinderen kunt helpen.

 • #11 Achter de schermen: De flight-safety demonstratie a.k.a. 'Het Dansje'.

  Nov 08 2019

  De flight-safety demonstratie, ook wel ‘het dansje’ genoemd. Waarom wordt hij gegeven? Waarom kijkt er meestal niemand? En wat is de laatste trend op dat gebied? We nemen je mee in de Wereld van de vliegveiligheidsdemonstratie. En natuurlijk weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied!

 • #10 Dienstverlener in de luchtvaart

  Nov 03 2019

  Het is vandaag 3 november 2019 de jaarlijkse grote open dag van onze school. We bespreken natuurlijk nog even kort het laatste nieuws op luchtvaartgebied maar we spreken ook eerstejaars studenten Sanne en Indy. Zij vertellen met name hoe ze de opleiding ervaren tot nu toe. Ook vertellen ze wat de sfeer was van de open dag en ze doen een boekje open over onze opleiding, de medestudenten, de docenten, de inschrijving en hoe het dagelijks op school gaat. Mocht je de open dag hebben gemist!? Op 28 j...more

 • #9 In Holland (en op Curaçao) staat een (KLM)huis(je)

  Oct 31 2019

  WARNING: NERDCONTENT!! Deze keer nemen we je mee in de Wereld van de gewilde en serieus verzamelde Delfts Blauwe huisjes uit de World Business Class van KLM. Wat zijn het? Wanneer krijg je ze? Waarom krijg je ze? Welke heeft Mark nog nodig?! We doen een shout-out naar collega podcast 'D-Tales' en we bespreken de link tussen The Walt Disney Company en huisje nummer 2 van KLM. En natuurlijk weer het laatste luchtvaartnieuws van deze week.

 • #8 Feit of Fabel?: Door turbulentie kun je neerstorten

  Oct 24 2019

  Feit of fabel; We gaan het hebben over turbulentie, wat is het? Kun je het herkennen? Welke soorten zijn er? En kan een vliegtuig neerstorten door turbulentie? Aan de hand van ervaringen en het nieuws van september en oktober gaan we starten. We bespreken de soorten turbulentie, de categorieën, of het te voorkomen valt en of het erger wordt door klimaatverandering.  Riemen vast, we’re ready for take-off!

 • #7 De soap rondom de Boeing 737MAX

  Oct 17 2019

  Deze week bespreken we alle perikelen rondom de grounding van de nieuwe Boeing 737-MAX en inmiddels ook de de Boeing 737NG. Waarom staan ze aan de grond? Wat zijn de gevolgen voor Boeing en de luchtvaart? Hoe lang gaat het nog duren? En wat gaan ze er aan doen? Wat heeft President Trump ermee te maken? En natuurlijk hebben we weer de laatste nieuwtjes op luchtvaartgebied.

 • #6 Achter de schermen: De Purserbriefing

  Oct 10 2019

  Deze aflevering bespreken we weer de laatste nieuwtjes op luchtvaartgebied en hebben we een echte purser op bezoek. Met haar bespreken we hoe het is om purser te zijn. Ze vertelt wat je moet doen om purser te kunnen worden, wanneer je dat wordt en ze gaat in op haar werk aan boord. Daarnaast neemt ze ons achter de schermen mee en vertelt ze hoe de purserbriefing vóór de vlucht verloopt.

 • #5 Special: 100 jaar KLM

  Oct 07 2019

  Een speciale aflevering rondom het 100 jarig bestaan van KLM. Op 7 oktober 1919 werd KLM opgericht, nu 100 jaar later is het de oudste luchtvaartmaatschappij ter Wereld. We nemen je mee door de geschiedenis van KLM, de cijfers, de weetjes, de feestjes en de minder leuke dingen en we delen onze blauwe passie met je. Daarnaast leren we je hoe KLM-vliegtuigen aan hun naam komen.

 • #4 Interview met een piloot

  Oct 03 2019

  Een bomvolle uitzending! Deze week moeten we wat zaken rechtzetten van vorige week, en zeker vandaag want hebben we een echte piloot te gast. We gaan praten over zijn werk in de cockpit de opleiding tot vlieger en hoe hij het vliegen voor een low-cost airline ervaart. En natuurlijk weer het laatste luchtvaartnieuws van deze week.

 • #3 Hoe vliegt een vliegtuig!?

  Sep 26 2019

  We hebben de lat deze week wederom hoog gelegd. Hadden we vorige week onze eerste gast, gaan we deze week iets pogen beeldend te maken zonder beelden! In deze nieuwe aflevering proberen we je uit te leggen hoe een vliegtuig vliegt, we hebben het laatste nieuws uit de luchtvaartwereld en verbannen een aantal opvattingen naar het land der fabelen. Pak er vast een A4'tje bij, je hoort zometeen waarom!

 • #2 Vragen aan een stewardess

  Sep 19 2019

  De eerste echte aflevering van Ready for Take-off! We hebben Britt van Avendonk te gast en vragen haar het hemd van het lijf over haar selectieproces, haar interne opleiding en het werk aan boord.

 • #1 Trailer: Ready for Take-0ff

  Sep 19 2019

  De allereerste aflevering van onze eigen podcast. De start van onze podcast….. Wat kun je verwachten? Wie zijn we, wat doen we, waarom? We vertellen je waar je ons kunt vinden en hoe je onderdeel kunt zijn van onze podcast. www.summacollege.nl/readyfortakeoff