PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Ready for take-off, Dé Luchtvaartpodcast

De eerste Nederlandstalige podcast over alles wat met luchtvaart, luchtvaartdienstverlening en onderwijs te maken heeft. Stewards en docenten Soner en Mark praten je wekelijks bij!

Afleveringen

 • #47 Amelia Earhart en haar Lockheed Vega

  Oct 15 2020

  Vandaag trekken we achterstallige administratie recht en hoor je wie de boeken; Love is in the air van Renske Dragt wint. We nemen het laatste nieuws door uit de wereld van de luchtvaart en gaan we het uitgebreid hebben over een bijzondere luchtvaartvrouw, 'Lady Lindy', Oftewel Amelia Earhart en haar transatlantische vlucht in haar Lockheed Vega.

 • #46 De Dreamliner - Boeing 787

  Oct 08 2020

  Soner had de instellingen van zijn PodMic niet helemaal lekker maar.... Het blussysteem, de ontvlambare lithium-batterijen, het zuurstofsysteem, slecht dimbare ramen, er werden veiligheidscontroles uit het programma gehaald om de productie te versnellen, personeel uit de fabriek dat aan Al Jazeera zelf aangaf voor geen goud in de kist te stappen, de Dreamliner is ook geen Boeing zonder problemen. We maakten een special over deze droom van een vliegtuig.

 • #45 Er hangt liefde in de lucht - Renske Dragt

  Oct 01 2020

  Wanneer de vliegtuigbanden de startbaan verlaten, zijn passagiers en crew voor de duur van de vlucht volledig op elkaar aangewezen. In een afgesloten buis, op tien kilometer hoogte gaan honderden mensen met verschillende achtergronden, religies en culturen met elkaar op reis. In dit schouwspel van diversiteit gaat de stewardess het gesprek en de confrontatie met passagiers en haar collega’s aan. En komt daarbij tot boeiende inzichten. Verschillen mensen nu werkelijk zo veel van elkaar? Daar spre...more

 • #44 Ein was...? Der Autobahn-Behelfsflugplatz

  Sep 25 2020

  Der Autobahn-Behelfsflugsplatz, een noodlandingsbaan/snelweg. Wat is het? Waar worden ze voor gebruikt? En waar liggen ze? Wij zochten het uit naar aanleiding van een correctie van luisteraar Theo! En we konden niet om het coronavirus heen, Boeing komt met een toverstaf en in Helsinki hebben ze Corona-snuffelhonden.

 • #43 Hans Nordsiek - De toekomst en relevantie van KLM

  Sep 17 2020

  Hans Nordsiek, De piloot met de vijf strepen; Luchtvaart-ingenieur en piloot na 28 jaar dienst bij KLM besloot hij zijn tijd te wijden aan het vertellen van spannende, komische en leerzame verhalen. In zijn Boeing Stearman dubbeldekker is hij al jaren een vertrouwd gezicht op veel vliegshows. We bespreken de luchtvaart, vliegen, KLM en hun relevantie en toekomst in de wereld van de luchtvaart.

 • #42 Met je bloemetjespyama in de OCR

  Sep 09 2020

  Hoe lang de intercontinentale vlucht ook duurt, het liefst kijk je de hele tijd uit het raampje. Maar na een aantal uur naar buiten kijken begin je toch echt een beetje slaperig  te worden. Tijd om even een dutje te doen. Terwijl jij enigszins comfortabel in je stoel zit, vraag je jezelf misschien af hoe de crew aan boord slaapt. Dáár gaan we deze week een ‘kijkje’ nemen. Dus pyjama aan en ga met ons mee.

 • #41 Terug van vakantie(kilo's)

  Sep 03 2020

  Een nieuw seizoen van onze luchtvaartpodcast. Na zes weken vakantie zijn we terug voor een nieuw seizoen met nieuws, achtergronden, en interviews op luchtvaartgebied. We nemen de afgelopen tijd door en vertellen je wat er allemaal aankomt. (behalve kilo’s).

 • Come fly with me - Flashback #31

  Aug 13 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Het Holland Heineken House in Vancouver, Canada.

 • Come fly with me - Flashback #30

  Aug 05 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Vancouver, Canada. De Olympische Spelen.

 • Come fly with me - Flashback #29

  Jul 30 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je (weer) mee naar: Willemstad, Curaçao.

 • Come fly with me - Flashback #28

  Jul 23 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je (weer) mee naar: Dubai.

 • Come fly with me - Flashback #27

  Jul 16 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Paramaribo, Suriname.

 • Come fly with me - Flashback #26

  Jul 12 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Curaçao

 • Come fly with me - Flashback #25

  Jul 02 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Halifax, Nova Scotia, Canada.

 • Come fly with me - Flashback #24

  Jun 25 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: De Verenigde Arabische Emiraten, Wild Wadi en The Mall.

 • #40 Orange is the new black

  Jun 18 2020

  Aflevering nummer veertig, onze seizoensafsluiter! Wat is de black-box? De zwarte doos. Waarom wordt hij altijd gevonden? En is hij wel zwart? Wie vond hem uit en waarom is het zo belangrijk. Soner is net terug uit Lima en we hebben weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

 • Come fly with me - Flashback #23

  Jun 15 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Papa AFB en Budapest, Hongarije

 • #39 Mondkappen nou!

  Jun 04 2020

  Welke beschermingsmaatregelen nemen luchtvaartmaatschappijen, we kijken naar de verschillen en overeenkomsten. Hoe gaat KLM er bijvoorbeeld mee om? Wat heeft Lufthansa bedacht? en hoe is het om met een mondkapje op te vliegen? Ik vraag het Soner! En natuurlijk kunnen we niet om de wekelijkse nieuwtjes heen. 

 • #38 Dikke vette nieuwsaflevering

  May 28 2020

  Deze week; Heel veel nieuws. De luchtvaart is altijd in beweging, ook nu. Misschien juist nu. Dus deze keer een echte dikke vette nieuwsaflevering met het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart. KLM-Air France topman Smith gaat met zeven ton aan bonus lopen, Soner gaat weer vliegen, Transavia en Brussels Airlines starten het netwerk weer aangepast op.

 • #37 AIRIMP-Codes, PRM Passagiers?

  May 22 2020

  Deze week AIRIMP Codes en speciale passagiers; Wat zijn PRM passagiers en wat kunnen we op de grond en in de lucht voor ze doen? En natuurlijk het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart; PIA A320 stort op woonwijk, de Airbussen A380 van Air France gaan eruit en de Buitenveldertbaan gaat in onderhoud, 26.000 kilo asfalt wordt vervangen.

 • Come fly with me - Flashback #22

  May 18 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Kiev, Ukraïne.

 • #36 Biomimetica in de luchtvaart

  May 14 2020

  Biomimetica is de wetenschap en de kunst van het imiteren van de beste biologische ideeën in de natuur om menselijke toepassingen uit te vinden, te verbeteren en duurzamer te maken. Wat heeft de luchtvaart daarvan geleerd? En wat kan het nog leren? En natuurlijk het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart; Pieter Elbers vloog een dag mee, Delta gooit er alle Boeing 777's uit en Nolinor gaat met 737-400's vliegen...!!?

 • Come fly with me - Flashback #21

  May 13 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: New York en Washington DC, USA.

 • Come fly with me - Flashback #20

  May 12 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: St. Petersburg, Rusland.

 • Come fly with me - Flashback #19

  May 11 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Istanbul, Turkije

 • Come fly with me - Flashback #18

  May 10 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Dubai, again.

 • Come fly with me - Flashback #17

  May 09 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Nairobi, Kenia

 • Come fly with me - Flashback #16

  May 08 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Kandahar en Dubai

 • Come fly with me - Flashback #15

  May 07 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen, @take_ready op Twitter en Readyfortakeoffpod op Insta. Vandaag neem ik je mee naar: Bahrein en Qatar

 • #35 Scheepshol - De geschiedenis van Schiphol

  May 07 2020

  Een special over Schiphol, onze nationale luchthaven. Waarom ligt Schiphol waar het nu ligt, wat betekent SCHIP-HOL eigenlijk? Wat is een tangentieel banenstelsel en waarom verplaatsen we Schiphol niet gewoon naar zee? Natuurlijk hebben we de meest opvallende nieuwtjes uit de wereld van de luchtvaart ook weer voor je paraat, en we hebben een oud-nieuwtje..

 • Come fly with me - Flashback #14

  May 06 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Washington DC, USA, Deel II.

 • Come fly with me - Flashback #13

  May 05 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Washington DC, USA, Deel I

 • Come fly with me - Flashback #12

  May 04 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Pristina, Kosovo.

 • Come fly with me - Flashback #11

  May 03 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Chania, Kreta, Griekenland.

 • Come fly with me - Flashback #10

  May 02 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Dublin, Ierland.

 • Come fly with me - Flashback #9

  May 01 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Deze keer neem ik je mee naar: Paramaribo.

 • Come fly with me - Flashback #8

  Apr 30 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Vandaag neem ik je mee naar: Trinidad & Tobago.

 • #34 Vliegende Hollanders - Anthony Fokker

  Apr 30 2020

  Nederlandse luchtvaartpioniers. We nemen deze podcast zo’n beetje aan het einde van de Anthony Fokkerweg in Eindhoven op. Maar wie was Anthony Fokker? Wat betekende hij voor de Nederlandse luchtvaart? En, was hij fout in de oorlog? Je hoort het in dè Nederlandse Luchtvaartonderwijs podcast, naast het laatste nieuws uit de Wereld van de luchtvaart.

 • Come fly with me - Flashback #7

  Apr 29 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Deze keer neem ik je mee naar: Venetië, Italië.

 • Come fly with me - Flashback #6

  Apr 28 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Vandaag neem ik je mee naar: Banja Luka, Bosnië en Herzegovina.

 • Come fly with me - Flashback #5

  Apr 27 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Vandaag neem ik je mee naar: Sarajevo, Bosnië-Herzegovina.

 • Come fly with me - Flashback #4

  Apr 26 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Vandaag neem ik je mee naar: Reno, USA.

 • Come fly with me - Flashback #3

  Apr 25 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Laat me weten wat je er van vindt en of je meer wilt horen. Vandaag neem ik je mee naar: Winnipeg, Canada.

 • Come fly with me - Flashback #2

  Apr 24 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen transfer van Ready for Take-off. Vandaag neem ik je mee naar: Londen

 • Come fly with me - Flashback #1

  Apr 24 2020

  Vanaf 2007 t/m 2013 was ik werkzaam als cabin-attendant en purser bij de Koninklijke Luchtmacht en heb er bijna de hele wereld gezien. Ik heb daar destijds een dagboek en weblog van bijgehouden en dat wil ik graag met je delen in deze, laten we zeggen 'transfer' van Ready for Take-off. Vandaag neem ik je mee naar: Dubai

 • #33 Boarding now!

  Apr 23 2020

  We kunnen nog even niet instappen, toch gaan we het er over hebben, het instapproces. Welke instapmethoden zijn er? Welke methoden zijn het snelst? En welke zijn juist heel erg langzaam? En natuurlijk hebben weer heel veel nieuws uit de Wereld van de luchtvaart; Er zijn weer luchtvaartmaatschappijen failliet, er worden weer kisten uit de vloot gehaald en volgens de IATA voorzitter gaat low-cost vliegen 'on the other side' van Corona voor goed veranderen.

 • #32 Special: (K)DC-10 RNLAF

  Apr 15 2020

  We zijn weer even bij elkaar! Aankomende mei worden de KDC-10 tankertoestellen van de Koninklijke luchtmacht vervangen. Wat zijn het voor kisten? Wat kun je ermee? Wat krijgen ze ervoor terug? Mark verteld over zijn vliegervaringen op deze kist. Verder werd er geschoten op een Airbus van Air France en gaat China Airlines veranderen van naam. En natuurlijk hebben nog meer nieuws uit de wereld van de luchtvaart.

 • #31 Interview met een vliegtuiginterieurverzorgster (Tip: Scrabble)

  Apr 09 2020

  We spreken een vliegtuiginterieurverzorgster, leg dat maar eens op het Scrabblebord! Wat is de smerigste plaats van het vliegtuig? Worden die vliegtuigen nu eigenlijk wel fatsoenlijk schoongemaakt en wat is het verschil tussen een; touch-up cleaning, een overnight-cleaning en een deep-cleaning? Je hoort het naast weer veel luchtvaartnieuws in deze aflevering van Ready for Take-off.  Meteen een dikke disclaimer voor de kwaliteit van de audio, we wilden toch graag een interview doen dus moest...more

 • #30 Het Airport City Concept

  Apr 02 2020

  Deze week; Willen we eens kijken naar het heden en de toekomst van vliegvelden/luchthavens volgens het airport city concept en de Aerotropolis. Dus attentie aan alle stadsplanologen en visionairs. We hebben ook weer heel veel nieuws uit de wereld van de luchtvaart en we hebben wat follow-up van onze luisteraars en een volgtip. 

 • #29 De 'GROOTSTE' luchtvaartmaatschappijen van de Wereld

  Mar 26 2020

  Natuurlijk, we kunnen allemaal niet om het Coronavirus heen maar we willen het er niet hele dagen over hebben. Vandaar een 'eerbetoon'  aan de luchtvaartmaatschappijen van de Wereld. Wat zijn de grootste maatschappijen van de Wereld? Hoeveel vliegtuigen hebben ze? Hoeveel passagiers vervoeren ze per jaar? Hoeveel vluchten voeren ze per dag uit? We hebben filmtips voor het binnen zitten en we moeten jou, de luisteraar bedanken.

 • #28 Frequent Flyers

  Mar 19 2020

  Nog steeds niet bij elkaar kunnen komen ingegeven door de situatie, maar dat betekent niet dat we er ziet gewoon zijn met een aflevering. Deze keer; 'Frequent Flyers'. Wie zijn ze? Wat doen ze? Waarom doen ze dat? Hoe wordt je het? Wat zijn hun voordelen? Maar wat is dat nou helemaal, frequente vliegers. Deze week een uitleg..

 • #27 Veiligheid aan boord; Kapingen

  Mar 12 2020

  Wel dezelfde samenstelling, niet op dezelfde plaats. Mark zit ziek thuis maar we kunnen wel gewoon podcast opnemen. Het komt gelukkig niet veel meer voor dat vliegtuigen worden gekaapt. Maar hoe wordt het voorkomen en welke wetgeving is er daarvoor? We bespreken naast veel nieuws de meest recente kapingen en "kun je een vliegtuig hacken?". 

 • #26 Komt de Boeing 757 terug!?

  Mar 05 2020

  Heel veel nieuws deze keer. Afgelopen week hadden we een special over de Boeing 747, daarvoor ons verslag vanuit Amerika dus nu is het tijd om het e.e.a. in te halen, we hebben een dikke nieuwsaflevering voor je. En...komt de boeing 757 terug?! 

 • #25 Special: Boeing 747, The Queen of the skies.

  Feb 27 2020

  Er is iets magisch aan dat prachtige vliegtuig met twee verdiepingen, er is iets magisch aan de esthetisch prachtige bult op de Boeing 747. Het vliegtuig was origineel bedoeld als vrachtvliegtuig voor de Amerikaanse luchtmacht, inmiddels vliegt het al sinds de zeventiger jaren rond met passagiers maar langzaamaan moet ze het veld ruimen voor andere, zuinigere vliegtuigen. Hoe kwam de bouw tot stand? Wie vliegt er nog met de kist en wanneer verdwijnt dit bijzondere vliegtuig uit ons luchtruim? Da...more

 • #24 Coming to America and "squirrel!"

  Feb 20 2020

  We vlogen met de Boeing 777-200 en de Boeing 787-9 Dreamliner van KLM naar Washington DC. Deze aflevering delen we onze (vlieg)ervaringen aan boord en wat we hebben gedaan in . En natuurlijk hebben we weer het laatste nieuws uit de Wereld van de luchtvaart; Boeing heeft opnieuw problemen met de stilstaande 737MAX en er waren nog wat kleine ongelukjes. Dat en meer in Coming to America and "Squirrel".

 • #23 Waarom first class verdwijnt en wie nu de vlucht betaald!?

  Feb 13 2020

  Snel en zo voordelig mogelijk vliegen naar je bestemming. Dat willen we allemaal. Het snelst waren we in de tijd van de Concorde. Het toestel was eigenlijk niet winstgevend, tickets waren duur maar het vliegtuig tankte flink en vloog hard, dat kostte brandstof. Ondanks dat deze kist (daar is ie weer) niet meer vliegt heeft die tijd wel grotendeels bepaald in hoe we nu vliegen en vooral en met name betalen. We nemen je mee in de Wereld van de ticketprijzen en we hebben volop nieuws uit de luchtva...more

 • #22 Jetlag, jeuk en haaruitval

  Feb 06 2020

  Voor internationale reizigers en vliegtuigbemanningen zijn de symptomen van jetlag maar al te bekend; verstoorde slaap, overdag vermoeidheid, concentratiestoornissen en minder functioneren, en zelfs maagproblemen zijn een feit van het vliegende leven. Maar wat is het precies en kun je het voorkomen of moet je er gewoon mee dealen? Daarnaast hebben we natuurlijk weer het laatste nieuws uit de Wereld van de luchtvaart; Een Saudi Boeing 747 maakte een flinke 'tailstrike', 68.000 Amerikaanse steward...more

 • #21 Het dondert en het bliksemt..

  Jan 30 2020

  Onweer en vliegen? Daarvan gaan je haren recht overeind staan. Wist je dat onweer wereldwijd zo’n 50 keer per dag inslaat in een vliegtuig en deze perfect in staat zijn dit te doorstaan? KLM schreef een blog, in het Engels. Daarom nu een Nederlandstalige aflevering van onze podcast over onweer en bliksem. En natuurlijk weer het laatste nieuws uit de wereld van de luchtvaart.

 • #20 Ja ja, de Fabeltjeskrant...

  Jan 23 2020

  Deze aflevering verbannen we een aantal luchtvaart opvattingen en weetjes naar het land der fabelen en we lossen een aantal mysteries op. Waarom zit er een gaatje in je raam? Waarom hebben veel vliegtuigen nog steeds asbakjes? Kun je op één motor de oceaan over? Heb je jezelf wel eens afgevraagd waar je plasje blijft aan boord? Kun je uit het vliegtuig gezogen worden? En er is weer genoeg te melden rondom de 737MAX en natuurlijk bespreken we ook weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

 • #19 Special: Transavia Holland, Limburg?

  Jan 15 2020

  Deze week is het tijd voor een special over het ontstaan en de geschiedenis van dè low-cost Airline van Nederland; Transavia. Waar zijn ze begonnen? Hoe zijn ze begonnen? Welke vliegtuigen vlogen en vliegen ze mee? Wat was BasiqAir? En welke toekomstplannen heeft de ' groenste' en vrolijkste luchtvaartmaatschappij van ons land. En natuurlijk het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

 • #18 Achter de schermen: "Ice Ice Baby" - Cold weather operations en de-icing

  Jan 02 2020

  Gelukkig nieuwjaar! Het is 2 januari en deze week; Een kijkje achter de schermen op het platform. Waar moet je allemaal rekening mee houden als het regent, sneeuwt en vriest? En waarom je met bevroren vleugels niet kunt vliegen? We gaan het bespreken met Joey Dogge, hij werkt bij de afdeling 'operations' bij afhandelaar Viggo op Eindhoven Airport.

 • #17 Achter de schermen: Vliegen in het Midden-Oosten

  Dec 26 2019

  Hoe is het om te werken voor een grote maatschappij uit Abu Dhabi en om daar ook te wonen? We spreken oud-studente Claudia die na haar opleiding luchtvaartdienstverlening ging vliegen voor EasyJet en daarna naar het Midden-Oosten vertrok. We vragen haar het hemd van het lijf over de selectie in Amsterdam, de opleiding in de Emiraten en het werk aan boord. We vragen haar ook hoe het is om in de oliestaat te wonen en wat ze in haar vrije tijd doet. En...het is Kerst! Je kunt deze aflevering dus lu...more

 • #16 Een dikke nieuwsaflevering

  Dec 19 2019

  Deze week; Een dikke nieuwsaflevering. We bespreken het laatste nieuws van deze week en we kijken terug op 2019 met de leukste, slechtste en meest opmerkelijkste nieuwtjes van ons eerste jaar als luchtvaartpodcast.

 • #15 Vliegschaamte - Moet jij je al schamen?!

  Dec 12 2019

  De luchtvaart is de sterkst vervuilende manier van transport en blijft maar groeien. We bespreken we hoe schoon de luchtvaart is en wordt, leggen we je uit wat vliegschaamte is en of jij je al moet schamen. En natuurlijk hebben we weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied.

 • #14 Vliegvelden van de Wereld

  Dec 05 2019

  Deze aflevering bespreken we luchthavens van de Wereld aan de hand van 'lijstjes', het is het einde van het jaar dus dat past prima. Lijstjes met de drukste luchthavens, de mooiste, de meest luxe, de gevaarlijkste en de beste. Natuurlijk bespreken we ook weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied en we hebben heel veel reacties, vragen en reviews. Al met een al een bomvolle aflevering van Ready for take-off.

 • #13 De geschiedenis van de stewardess

  Nov 28 2019

  Deze aflevering staan we stil bij de geschiedenis van ons werk. Wanneer zijn we aan boord gestapt? Uit welke werkzaamheden bestond en bestaat ons werk? Waarom waren het in het begin alleen maar mannen? En, huwelijkscontracten...niet trouwen zolang je stewardess wilt blijven?!

 • #12 Special: Vliegen met kinderen - Kleine Boodschap

  Nov 14 2019

  Deze week; Een hele bijzondere Brabantse cross-over, we nemen het laatste nieuws met je door en we gaan aan de hand van stellingen, ervaringen en de regels discussiëren of je wel moet vliegen met kinderen..en hoe je als stewardess mensen met kinderen kunt helpen.

 • #11 Achter de schermen: De flight-safety demonstratie a.k.a. 'Het Dansje'.

  Nov 08 2019

  De flight-safety demonstratie, ook wel ‘het dansje’ genoemd. Waarom wordt hij gegeven? Waarom kijkt er meestal niemand? En wat is de laatste trend op dat gebied? We nemen je mee in de Wereld van de vliegveiligheidsdemonstratie. En natuurlijk weer het laatste nieuws op luchtvaartgebied!

 • #10 Dienstverlener in de luchtvaart

  Nov 03 2019

  Het is vandaag 3 november 2019 de jaarlijkse grote open dag van onze school. We bespreken natuurlijk nog even kort het laatste nieuws op luchtvaartgebied maar we spreken ook eerstejaars studenten Sanne en Indy. Zij vertellen met name hoe ze de opleiding ervaren tot nu toe. Ook vertellen ze wat de sfeer was van de open dag en ze doen een boekje open over onze opleiding, de medestudenten, de docenten, de inschrijving en hoe het dagelijks op school gaat. Mocht je de open dag hebben gemist!? Op 28 j...more

 • #9 In Holland (en op Curaçao) staat een (KLM)huis(je)

  Oct 31 2019

  WARNING: NERDCONTENT!! Deze keer nemen we je mee in de Wereld van de gewilde en serieus verzamelde Delfts Blauwe huisjes uit de World Business Class van KLM. Wat zijn het? Wanneer krijg je ze? Waarom krijg je ze? Welke heeft Mark nog nodig?! We doen een shout-out naar collega podcast 'D-Tales' en we bespreken de link tussen The Walt Disney Company en huisje nummer 2 van KLM. En natuurlijk weer het laatste luchtvaartnieuws van deze week.

 • #8 Feit of Fabel?: Door turbulentie kun je neerstorten

  Oct 24 2019

  Feit of fabel; We gaan het hebben over turbulentie, wat is het? Kun je het herkennen? Welke soorten zijn er? En kan een vliegtuig neerstorten door turbulentie? Aan de hand van ervaringen en het nieuws van september en oktober gaan we starten. We bespreken de soorten turbulentie, de categorieën, of het te voorkomen valt en of het erger wordt door klimaatverandering.  Riemen vast, we’re ready for take-off!

 • #7 De soap rondom de Boeing 737MAX

  Oct 17 2019

  Deze week bespreken we alle perikelen rondom de grounding van de nieuwe Boeing 737-MAX en inmiddels ook de de Boeing 737NG. Waarom staan ze aan de grond? Wat zijn de gevolgen voor Boeing en de luchtvaart? Hoe lang gaat het nog duren? En wat gaan ze er aan doen? Wat heeft President Trump ermee te maken? En natuurlijk hebben we weer de laatste nieuwtjes op luchtvaartgebied.

 • #6 Achter de schermen: De Purserbriefing

  Oct 10 2019

  Deze aflevering bespreken we weer de laatste nieuwtjes op luchtvaartgebied en hebben we een echte purser op bezoek. Met haar bespreken we hoe het is om purser te zijn. Ze vertelt wat je moet doen om purser te kunnen worden, wanneer je dat wordt en ze gaat in op haar werk aan boord. Daarnaast neemt ze ons achter de schermen mee en vertelt ze hoe de purserbriefing vóór de vlucht verloopt.

 • #5 Special: 100 jaar KLM

  Oct 07 2019

  Een speciale aflevering rondom het 100 jarig bestaan van KLM. Op 7 oktober 1919 werd KLM opgericht, nu 100 jaar later is het de oudste luchtvaartmaatschappij ter Wereld. We nemen je mee door de geschiedenis van KLM, de cijfers, de weetjes, de feestjes en de minder leuke dingen en we delen onze blauwe passie met je. Daarnaast leren we je hoe KLM-vliegtuigen aan hun naam komen.

 • #4 Interview met een piloot

  Oct 03 2019

  Een bomvolle uitzending! Deze week moeten we wat zaken rechtzetten van vorige week, en zeker vandaag want hebben we een echte piloot te gast. We gaan praten over zijn werk in de cockpit de opleiding tot vlieger en hoe hij het vliegen voor een low-cost airline ervaart. En natuurlijk weer het laatste luchtvaartnieuws van deze week.

 • #3 Hoe vliegt een vliegtuig!?

  Sep 26 2019

  We hebben de lat deze week wederom hoog gelegd. Hadden we vorige week onze eerste gast, gaan we deze week iets pogen beeldend te maken zonder beelden! In deze nieuwe aflevering proberen we je uit te leggen hoe een vliegtuig vliegt, we hebben het laatste nieuws uit de luchtvaartwereld en verbannen een aantal opvattingen naar het land der fabelen. Pak er vast een A4'tje bij, je hoort zometeen waarom!

 • #2 Vragen aan een stewardess

  Sep 19 2019

  De eerste echte aflevering van Ready for Take-off! We hebben Britt van Avendonk te gast en vragen haar het hemd van het lijf over haar selectieproces, haar interne opleiding en het werk aan boord.

 • #1 Trailer: Ready for Take-0ff

  Sep 19 2019

  De allereerste aflevering van onze eigen podcast. De start van onze podcast….. Wat kun je verwachten? Wie zijn we, wat doen we, waarom? We vertellen je waar je ons kunt vinden en hoe je onderdeel kunt zijn van onze podcast. www.summacollege.nl/readyfortakeoff