PodNL is gratis maar niet goedkoop. Wil je ons steunen? Neem dan je...

Podcast

Typisch Brabant de Podcast

De Drunense Duinen, Carnaval of toch het Brabants kwartierke? Allemaal typisch Brabants. Maar is dat zo? Niels en Mark zoeken het voor je uit!

Afleveringen

 • #28 - Stedentrip Tilburg

  Oct 13 2021

  We rijden van de Reeshof tot Broekhoeven en bespreken (bijna) alles wat we onderweg in Tilburg tegenkomen. Theater, musea, sport, winkels, horeca en nog veel meer. Onze eerste Brabantse stedentrip is een feit! Ook zijn we voor het eerst op pad met nieuwe microfoons, de geluidskwaliteit en afstelling is nog niet optimaal. Vergeef het ons alsjeblieft! 

 • #27 'Tienus Tussenjas' en sigaren!?

  Oct 06 2021

  Heeft Niels een tussenjas? Waarom heeft Mark er geen? Wist je dat Brabant een grote sigarencultuur had? Een shout-out voor de Brabantse OORlando podcast. We bespreken onze week, we hebben een snuupke uit Den Bosch en het is een keer geen Bossche Bol. We hebben een leuke uittip en een heel, misschien wel te moeilijk bekende Brabanders raadsel. Om af te sluiten natuurlijk nog even Tinder en onze Tinderdebielen.. Kortom een volle aflevering bomvol Brabantse gezelligheid.

 • #26 - Nog 87 dagen tot Kerst

  Sep 28 2021

  Het was een heftige week, Mark was ziek en Niels bezocht de magische plaats Baarle-Nassau, of was dat enkel in zijn herinnering? We hebben een heel speciaal biertje op tafel staan, brengen een ode aan een markante Brabander en het is nog maar 87 dagen tot Kerst. Of en hoe we het vieren bespreken we ruimschoots in deze aflevering.

 • #25 - Gij bent echt een Sneeuwwitjes-type

  Sep 22 2021

  We bespreken zes Brabantse vestingsteden. Onze dochters staan in Caro en hebben we het over bier. Natuurlijk weer een Brabantse uitspraak en een nieuw raadsel. En Bij Robke kunde terecht voor sollicitáátiegesprekken en ‘andere gesprekken’?

 • #24 - Ouwehoeren op z'n Brabants

  Sep 15 2021

  We hebben heel wat bij te praten en ouwehoeren maar wat aan, doen we dat niet iedere week..!? Niels rijdt van pomp naar pomp met z'n MINI en Mark heeft hem net terug. We bespreken de beloofde Tinder-update want er is een match. Op tafel staat 'Balkenbrij' en de golfballen vliegen in het rond en natuurlijk hebben we weer een nieuw raadsel, maar....witte gij ut?!

 • #23 - Zwemmen in Lemon met een Michelinster

  Sep 08 2021

  Mark was bij de F1 in Zandvoort en Niels maakte een proefrit in een Mini. We bespreken deze week meerdere Snuupkes en hebben het over de beste Brabantse restaurants met een Michelinster. De uittip van deze week is al even mannelijk als onze week was, we gaan ICE-karten. 

 • BONUS - Een mini, MINI podcast!

  Sep 01 2021

  Ja hoor, het is zover! Niels gaat een proefrit maken in een MINI. Het ‘spacegrey’ prachtexemplaar staat in Someren. Zoals beloofd ben je (bijna) overal bij. Misschien ook bij de vette bek nadien.. En zou hij hem kopen? Hard to get onderhandeltijger die hij is?! Wat denk je zelf…

 • #22 - Wij gaan weer naar school!

  Sep 01 2021

  De scholen zijn weer begonnen en dat levert op zijn minst een hoop frustratie op. Mark kreeg tijdens de opnames extra zuurstof toegediend en Niels begon zich steeds meer zorgen te maken. Verder bespreken we leuke reviews en reacties en op tafel staat een heerlijk dampende UNOX rookworst. 

 • #21 Gij komt toch nie uit de Rijen zeker..!?

  Aug 25 2021

  Het is de laatste week van onze vakantie, maar we zijn er toch! Vanaf Ponypark Slagharen bespreken we de week, het snuupke, de uittip en Niels komt deze keer met wel heel..aparte raadsels. En verder; één van de meest bekende Brabanders ter wereld. Ondergewaardeerd in zijn tijd, gezworven door Frankrijk en door Brabant. Vincent van Gogh. - Meer over Vincent van Gogh - Mark als kunstwerk; Tussen Kunst en quarantaine

 • #20 - Vakantie in Brabant

  Aug 18 2021

  We zitten op het eerste vakantieadres van Niels en bespreken 'Vakantie in Brabant' en in het algemeen. Houden we van luxe? Of gaan we met de rol onder de arm de camping over? Martine van Os komt langs, we geven de oplossing van het raadsel van vorige week en natuurlijk hebben we een nieuwe voor je. Dus, all-inclusie bandje en zwembroek aan. Het is vakantie!

 • BONUS - Tinder(en) in Brabant

  Aug 13 2021

  Verrassing voor jullie! Een speciale (zeer melige) bonusaflevering voor al onze trouwe luisteraars. In deze bonusaflevering bespreken we daten in Brabant via Tinder. Hoe werkt het, wat zijn de do's en don'ts en heeft Niels nou onderhand al een vriendinneke?

 • #19 - Kom gerust achterom!

  Aug 11 2021

  De poort is open, kom gerust achterom! Of... zitten we daar helemaal niet op te wachten en willen we liever aangekondigd bezoek? Deze week bespreken we het Brabantse fenomeen, gewoon even bij iemand binnenlopen via de achterdeur. Daarnaast natuurlijk ook weer al onze vaste items en de aankondiging van een hele speciale bonus...

 • #18 - Mag ik u kussen!? 😘

  Aug 03 2021

  Groeten in Brabant. Hoe doen we dat live en via mail of social media? En als we iemand treffen, is het dan met of zonder kus(sen), maken we verschil en hoe is dat tijdens de coronaperiode? Uiteraard ontbreken ook deze week onze vaste items niet, zoals een heerlijk snuupke!

 • #17 - En boven in dat reuzenrad krijg jij een zoen

  Jul 28 2021

  Deze week bespreken we de kermis, met natuurlijk de Tilburgse kermis als onmisbaar evenement in Brabant. Wat vinden wij eigenlijk van de kermis, waar gaan we graag in en wat is onze favoriete kermissnack? Dat en nog veel meer in de 17e aflevering van Typisch Brabant. 

 • #16 - Tien Weesgegroetjes

  Jul 21 2021

  We lopen deze week rond in Oosterhout, om precies te zijn in de Heilige driehoek. Een hele bijzondere en speciale plek in Brabant waar je echt tot rust komt. Natuurlijk bespreken we onze week, hebben we een heerlijke bonbon als snuupke, hebben we nog een extra uittip en uiteraard weer een raadsel voor je. 

 • #15 - Afscheid in Brabant

  Jul 14 2021

  Niels is er een weekje niet om redenen die zich laten raden. Mark nam het moedige besluit een aflevering te maken over een onderwerp waar hij niet goed in is, en wie is dat wel!? Wat zijn de gewoonten en gebruiken in Brabant als het gaat om afscheid? Wat doen we in de buurt, met vrienden en bekenden? Wat is "'t Schèèl d'r af drinken"? Waar kun je allemaal afscheid nemen en begraven of uitgestrooid worden? En wat staat er in de begrafenis top 100 aan muziek.

 • #14 - Wie is hier nou de frituur? Gij of ik?

  Jul 07 2021

  Over Brabant zijn heel veel series en films gemaakt, waarvan we deze week naar onze mening de leukste bespreken. Van New Kids tot Ferry de film, Brabant is flink vertegenwoordigd op de streamingdiensten. Wel verdacht vaak in combinatie met drugs....? Ferry de film Undercover New Kids Turbo New Kids Nitro Fenix Winky

 • #13 - Boeren Boeren Boeren!

  Jun 30 2021

  In een voetbalstadion een veelgehoorde kreet, "Boeren Boeren Boeren"! Waarom roepen we het, waar komt het vandaan en voelen we ons beledigd als iemand ons een boer noemt? Dat en nog veel meer over boeren en de provincie, deze week.

 • #12 - De Efteling

  Jun 23 2021

  We zijn uitgenodigd op kantoor Raveleijn in de Efteling door Steven van Gils, woordvoerder van dit prachtige sprookjespark. We bespreken met hem wat er nu zo Typisch Brabants is aan de Efteling en of en waar we deze Brabantse invloeden terugvinden in het park. Uiteraard staat alles deze week in het teken van de Efteling, want we zijn tenslotte in het mooiste attractiepark van Nederland waar we als Brabanders onwijs trots op zijn! De Efteling Kurketrekkers in NEST! D'r Waar 's De Bounties Vriend ...more

 • #11 - De koffie is op maar er is nog saté

  Jun 16 2021

  Deze week hebben we een Snuupke wat je misschien totaal niet op een Brabantse tafel zou verwachten. Maar, we bespreken ook alles wat je wel verwacht op een rood/wit geblokt tafelkleed; de Brabantse koffietafel. Verder natuurlijk onze week, de quiz, het Brabantse woord van de week en hebben we het over een gezamenlijke passie, Escape Rooms.  Babi Pangang immaterieel erfgoed Brabantse Koffietafel Epic Escape Kamer 237 Prison Escape Typisch Brabant Twitter Typisch Brabant Instagram

 • #10 - Jou staat 'ie leuk maar ik zou 'm zelf niet kopen

  Jun 09 2021

  Waarom draaien we in Brabant toch overal omheen? Is dat functioneel of krijgen we het toch weer een keer terug? Dat en onze ervaringen delen we in deze aflevering. Daarnaast een heerlijk Snuupke van Bakkerij Joppen, trekken we er op uit naar Speelbos Gilze en leren we je weer een klein beetje over de Brabantse taal in onze minicursus Brabants. Bakkerij Joppen Breda Speelbos Gilze Van 0 tot 8 baan Instagram Typisch Brabant Twitter Typisch Brabant Vriend van de Show

 • #9 - (Pl)asperges

  Jun 02 2021

  Asperges zijn heerlijk, toch kan er na het eten een vreemd luchtje achterblijven op het toilet na de kleine boodschap. Dat en nog veel meer feitjes over de asperge bespreken we in deze aflevering. Uiteraard nemen we ook onze week door en komen alle vaste items aan bod.  Brabants Asperge Genootschap Asperges van de Rith Typisch Brabant Instagram Typisch Brabant Twitter Vriend van de Show

 • #8 - Op de vlucht in Brabant

  May 26 2021

  Deze week stijgen we tot grote hoogte vanaf Eindhoven Airport en bespreken we alles wat te maken heeft met vliegen in / op en vanaf Brabant, want ons Mark schijnt daar best veul van te weten. Maar naast dit hoofdonderwerp hebben we natuurlijk weer al onze vaste items voor je.  Eindhoven Airport Vliegvelden Brabant Spottersplaatsen Eindhoven Airport Vriend van de Show Twitter Instagram Typisch Brabant

 • #7 - Met Johan Vlemmix op Soestdijk

  May 19 2021

  Deze week: Friet, het Keienspoor bij de Efteling en natuurlijk.. BB'er en BN'er Johan Vlemmix. Een andere eerste gast is eigenlijk ondenkbaar, Johan is Brabant.  Efteling Keienspoor Instagram Johan Vlemmix Twitter Johan Vlemmix Ad Friettest 2017 Vriend van de Show Instagram Typisch Brabant Twitter Typisch Brabant

 • #6 - Zo trots als een Fries

  May 12 2021

  Hoe trots zijn we eigenlijk op Brabant? Misschien zijn we wel veel te bescheiden voor Chauvinisme. Omdat Niels een weekje afwezig is bespreekt Mark dit met podcastvriend Tim Hinssen.   Shownotes:  https://www.eetspiratie.nl/mikkemannen https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/oisterwijkse-bossen-en-vennen https://nl.wikipedia.org/wiki/Oisterwijkse_Bossen_en_Vennen https://grootspeijck.com/ http://www.boshuisvenkraai.nl/

 • #5 - Worst Kaas scenario

  May 05 2021

  Billen of borsten, that's the question. Althans, om mee te starten dan. We hebben deze week weer een kersvers raadsel, leren je weer een beetje Brabants en we bespreken een typisch Brabantse verjaardag. Vieren wij zelf eigenlijk graag onze verjaardag? Dat en nog meer in aflevering 5!

 • #4 - Een normale Koningsdag kaneel even duren nog

  Apr 28 2021

  In alweer de 4e aflevering bespreken we (en snoepen we stiekem van) een alom bekende Brabantse lekkernij, de kaneelstok. En we hebben een abnormale Koningsdag achter de rug. Maar, hoe koningsgezind zijn wij eigenlijk?  www.vriendvandeshow.nl/typischbrabant

 • #3 - Val niet van de La Trappe

  Apr 21 2021

  In deze 3e aflevering staan we lang stil bij alle mooie reacties die we binnen hebben gekregen, hebben we het over het verdriet van Mark, de zoektocht naar een huis van Niels en komen er weer diverse Brabantse heerlijkheden voorbij.  www.vriendvandeshow.nl/typischbrabant

 • #2 - Ik likeur het goed!

  Apr 14 2021

  In deze tweede aflevering drinken we het misschien wel meest bekende Brabantse likeur, bespreken we het ezel-avontuur van Niels in de bossen van Oisterwijk en nemen we de Brabantse parels op de Unesco-lijst van immaterieel cultureel erfgoed met je door.  https://vriendvandeshow.nl/typischbrabant

 • #1 - En er was Brabant

  Apr 07 2021

  Dit is de allereerste aflevering van Typisch Brabant. We bespreken de Bossche bol, het ontstaan van Brabant, laten je kennismaken met ons (Niels en Mark) & met de items in onze podcast.  https://vriendvandeshow.nl/typischbrabant

 • Trailer Typisch Brabant de Podcast

  Apr 07 2021

  De Drunense Duinen, Carnaval of toch het Brabants kwartierke? Allemaal typisch Brabants. Maar is dat zo? Niels en Mark zoeken het voor je uit! https://vriendvandeshow.nl/typischbrabant